.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βρούτσης: Χουντικής έμπνευσης αποκλεισμός της ΠΕΝΕΝ από το ΝΑΤ


Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και τις αποφάσεις του ΣτΕ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΠΕΝΕΝ

Ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης ο οποίος πολιτικά είναι υπόλογος τόσο στην προηγούμενη θητεία του που κατείχε την ίδια θέση όσο και στην τωρινή στα πλαίσια της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της Ν.Δ για πλήθος αντιδραστικών και επαίσχυντων αλλαγών στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα για τον περιορισμό της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών για τις διαδηλώσεις έχει ξεσαλώσει και πιστεύει για τον εαυτό του ότι μπορεί να προβαίνει αυθαίρετα, παράνομα και καταχρηστικά σε οποιαδήποτε ενέργεια και απόφαση γράφοντας στα παλιά του υποδήματα τους ελληνικούς νόμους ακόμη και τις αποφάσεις του ανώτερου δικαστηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το αποφασίζουμε και διατάσσουμε ήταν και παραμένει αντίληψη της χουντικής περιόδου και της φασιστικής χούντας των συνταγματαρχών…..

Παρακάτω εξηγούμε και τεκμηριώνουμε την διαπίστωσή μας αυτή με αφορμή τον πρόσφατο διορισμό του Δ.Σ του ΝΑΤ για τον οποίο ο ίδιος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σύμφωνα με τον νόμο από την περίοδο που το ΝΑΤ έχει υπαχθεί στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας.

Το ιστορικό

Στις 29/6/2020 ο Υπουργός Εργασίας διόρισε το νέο Δ.Σ του ΝΑΤ και μεταξύ αυτών τρεις εκπροσώπους των Ναυτεργατικών σωματείων. Για τον σκοπό αυτό είχε ζητήσει την έγγραφη πρότασή τους, μεταξύ των οποίων και της ΠΕΝΕΝ, προκειμένου να προχωρήσει στην αντικατάσταση του απελθόντος Δ.Σ που η θητεία του είχε τελειώσει.
Η ΠΕΝΕΝ έστειλε αναλυτικά την πρότασή της και προσκόμισε τα στοιχεία τα οποία ζητούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Στο διάστημα αυτό σύμφωνα με τον κωδικοποιημένο νόμο του ΝΑΤ 792 του 1978 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους νόμους 3863/2010, 4072/12 και του νόμου 4256/14 προβλέπεται ο διορισμός τεσσάρων τακτικών ναυτικών, τρεις εν ενεργεία (2 αξιωματικοί και 1 από τα κατώτερα πληρώματα) και 1 συνταξιούχος.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ΠΕΝΕΝ απέστειλε εντός της προθεσμίας την σχετική της πρόταση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ με το έγγραφό της γνωστοποίησε το τακτικό και το αναπληρωματικό μέλος για το Δ.Σ του ΝΑΤ.

Ο σχετικός νόμος για την εκπροσώπηση των Ναυτεργατικών σωματείων ορίζει ότι ο Υπουργός οφείλει να διορίσει τους αντιπροσώπους για το ΝΑΤ από τα πλέον αντιπροσωπευτικά και μαζικά του κλάδου.

Η ΠΕΝΕΝ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων εκλογών είναι αναμφισβήτητα η πλέον (με τεράστια διαφορά) Ναυτεργατική οργάνωση από τον κλάδο των κατωτέρων πληρωμάτων.

Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι η διαφορά στα οικονομικά εντάξει μέλη μας έχει διαφορά από το δεύτερο σε σειρά σωματείο 53% και στα ψηφίσαντα μέλη πάνω από 65%.

Αναφέρουμε επίσης ότι στο αντίστοιχο διορισμό του Δ.Σ του ΝΑΤ του 2014 επίσης ο ίδιος Υπουργός αυθαίρετα και παραβιάζοντας ξεδιάντροπα τον νόμο εξαίρεσε την ΠΕΝΕΝ από τον διορισμό των αντιπροσώπων της τακτικών και αναπληρωματικών από το ΝΑΤ.

Η ΠΕΝΕΝ προκειμένου να αντιμετωπίσει τότε την Υπουργική – κυβερνητική αυθαιρεσία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασής του.

Στην συνέχεια το ΣτΕ εξέτασε την προσφυγή της ΠΕΝΕΝ και η απόφασή του αποτέλεσε κόλαφο για την σκόπιμη και απαράδεκτη επιλογή του Βρούτση.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ 2335/2017 σε ότι αφορά τους εκπροσώπους των κατωτέρων πληρωμάτων στο Δ.Σ του ΝΑΤ αναφέρει: “Η σχετική απόφαση του Υπουργού για τον διορισμό των εκπροσώπων των κατωτέρων πληρωμάτων δεν αιτιολογείται ούτε νομίμως ούτε επαρκώς και πρέπει να ακυρωθεί η δε απόφαση να αναπεμφθεί στην Διοίκηση προκειμένου ο καθ΄ου στην αίτηση Υπουργός να επιλέξει την αντιπροσωπευτικότερη και ως εκ τούτου αρμόδια να προτείνει εκπροσώπους – μέλη για το Δ.Σ του ΝΑΤ”.

Η απόφαση δικαίωσε απόλυτα την ΠΕΝΕΝ όμως αυτό ουδόλως φαίνεται να απασχόλησε τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος στον νέο διορισμό του Δ.Σ που έγινε στις 29-6-2020 εξαίρεσε και απέκλεισε πάλι την ΠΕΝΕΝ!!!

Πολιτικά ανεπιθύμητη η ΠΕΝΕΝ για την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας

Στο μεταξύ σε πρόσφατους διορισμούς σε φορείς που εκπροσωπούνται ναυτεργατικά σωματεία όπως είναι η Εστία Ναυτικών – ΕΛΟΕΝ κ.λπ επίσης αποκλείστηκε η ΠΕΝΕΝ (σε αυτές δεν υπάρχει δεσμευτική διάταξη νόμου περί αντιπροσωπευτικότερων ναυτεργατικών οργανώσεων).

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ΕΛΟΕΝ στο οποίο συμμετείχε αντιπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ και με πλήθος παρεμβάσεών του έγινε κατορθωτό να υπάρχουν σχετικές βελτιώσεις στα οικογενειακά επιδόματα αλλά και στην ανάγκη αναδιανομής (σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο) των αδιάθετων πόρων του Ταμείου προγενέστερων ετών υπέρ των δικαιούχων Ναυτεργατών.

Η σταθερή συνεπής αγωνιστική θέση της ΠΕΝΕΝ αποδεικνύεται εμπράκτως ότι ενοχλεί το κατεστημένο κυβέρνηση – εφοπλιστές και τους παρατρεχάμενους της με αποτέλεσμα η ΠΕΝΕΝ, ένα από τα πιο μαζικά και μαχητικά εργατικά σωματεία στο ν.σ.κ και στο εργατικό κίνημα της χώρας μας να έχει πλέον εξοβελιστεί από όλους τους οργανισμούς και φορείς του δημόσιου συμφέροντος και στην θέση της αυθαίρετα και παράνομα τοποθετούνται – διορίζονται οι κλακαδόροι της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής που σε ρόλο υποτακτικού υπηρετούν πιστά την κυβερνητική γραμμή της ασυδοσίας και της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Είναι τόση και τέτοια η προκλητικότητα της κυβέρνησης απέναντι στην ΠΕΝΕΝ και τον ιστορικό μας κλάδο και τόσο ευδιάκριτη και καραμπινάτη η εξαίρεσή μας από τις θέσεις στους φορείς της Ναυτιλίας που ξεδιάντροπα η κυβέρνηση διορίζει σε αυτές τις θέσεις τα ίδια πρόσωπα σε 2-3 και παραπάνω ακόμη οργανισμούς και τα πρόσωπα αυτά είτε προέρχονται από σωματεία σφραγίδες είτε από άλλα με ασήμαντη ναυτεργατική εκπροσώπηση.

Ειδικότερα για τον διορισμό του Δ.Σ του ΝΑΤ στο οποίο υπάρχει σαφές και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα δύο διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ, θεωρούμε αναγκαίο να απευθυνθούμε στα πολιτικά κόμματα ζητώντας από αυτά να φέρουν το θέμα στην Βουλή και να απαιτήσουν να τερματιστεί η κυβερνητική και Υπουργική αυθαιρεσία και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος και οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Η καταγγελία της ΠΕΝΕΝ αποστέλλεται μεταξύ των άλλων στα πολιτικά κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ – ΜΕΡΑ25

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 72.31% ( 13
Συμμετοχές )



274 σχόλια στο “Βρούτσης: Χουντικής έμπνευσης αποκλεισμός της ΠΕΝΕΝ από το ΝΑΤ

  1. σταλινικός

    @ραγκανρόκ δεν μου αρέσει η μεταφυσική.Εχω βαρεθεί τις ηθικολογίες και τις μπουρδολογίες. Η ΕΣΣΔ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά πειράματα. Οποιος λοιπόν μιλάει για επανάσταση και σοσιαλισμό, πρέπει να την εξετάσει ενδελεχώς. Εσύ μας λες για γραφειοκρατία και συνελεύσεις που αποφασίζουν τα πάντα. Ε, λοιπόν, αυτά τα εφήρμοσαν στη Βαρκελώνη το 1936 και σε ένα μήνα κατέρρευσε η οικονομία τους εν μέσω πολέμου. Είναι απλά τα πράγματα.
    Χωρίς ικανούς διοικητές της οικονομίας και της παραγωγής, όπως έλεγε και ο ίδιος ο Ντουρούτι στον τελευταίο του ραδιοφωνικό λόγο πριν πάει στη Μαδρίτη, δεν γίνεται τίποτα απολύτως
    Αυτή είναι η πραγματικότητα.
    αυτιά….

    Reply
  2. σταλινικός

    μπα είναι “ενδοσταλινική διένεξη” η επιβολή του ρεβιζιονισμού στο ΚΚΕ; ο χαρακτηρισμός του δεύτερου αντάρτικου ως τυχοδιωκτισμός; χαχαχαα
    α, ρε Σ.Τ., τεσπα, έχεις πλάκα, αλλά έχουμε και δουλειές, κάλεσέ με ξανά μετά από 5 χρόνια -)

    Reply
    1. σταλινικός

      Σ.Τ. μην μπερδεύεσαι από τα ψέματα της “προδομένης επανάστασης”. Να βρεις τα πραγματικά κείμενα του Τρότσκι του 1917. Ο Τρότσκι κρατούσε δεξιά στάση. Συνεργαζόταν με μισομενσεβίκους και το βασικό μότο του ήταν η πολιτική ενότητα μενσεβίκων-μπολσεβίκων. Αυτή ήταν όλη η αρθρογραφία του εκείνη την εποχή.

      Εντάχθηκε στους μπολσεβίκους τον Αύγουστο του 1917, αφότου είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του Ιούλη, όταν χιλιάδες εργάτες απομακρύνονταν από τους μενσεβίκους και ταυτίζονταν στο δρόμο με τους μπολσεβίκους εναντίον της κυβέρνησης εσέρων-μενσεβίκων. Η πορεία στην Αγία Πετρούπολη δέχτηκε την άγρια καταστολή του καθεστώτος.

      Ο μόνος που είχε ξεκάθαρη στρατηγική ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ τον απρίλη του 1917 ήταν ο Λένιν. Ο Στάλιν ως τότε πλακωνόταν με τον Κάμενεφ στην Πράβντα, γιατί ο τελευταίος ακολουθούσε την τακτική του Τρότσκι.

      Ο Στάλιν, όμως, δεν είχε ακόμη ξεκάθαρα στο μυαλό του ότι η στρατηγική έπρεπε να εστιάζει στην συνέχιση της αστικής επανάστασης σε προλεταριακή, γιατί είχε μείνει στο παλιό στρατηγικό σχήμα των μπολσεβίκων (βλέπε Δυο Τακτικές της Σοσιαλδημοκρατίας) που πλέον είχε ξεπεραστεί απ’ τη ζωή.

      Κοπανούσε τους μενσεβίκους και την πλήρη υποταγή τους στην αστική τάξη, στο βασικό πολιτικό κόμμα τους, τους καντέτ, αφού πίσω από τις πλάτες της εργατικής τάξης είχαν αποδεχθεί το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης χωρίς προλεταριακά στελέχη. Στην ουσία ο στάλιν πολεμούσε τους μενσεβίκους γιατί αποδέχτηκαν αμέσως μια κυβέρνηση που αποτελούνταν κυρίως από αστούς.

      Η αγροτιά είχε ξεσηκωθεί και είχε ανατρέψει την μοναρχία, ολοκληρώνοντας σημαντικό τμήμα της αστικής επανάστασης. Από τη μια πλευρά η αστική τάξη είχε πάρει την εξουσία, από την άλλη οι εργάτες και οι ένοπλοι αγρότες-στρατιώτες είχαν φτιάξει τα σοβιετ΄. ΑΥτό το προσωρινό “δυαδικό σχήμα” έπρεπε να προχωρήσει παραπέρα. Γιατί οι συνθήκες, οι συσχετισμοί ήταν ευνοϊκές για τη δημιουργία μιας αμιγούς σοβιετικής κυβέρνησης. Η ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΗ ΑΓΡΟΤΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ.

      Μόνο ο Λένιν το υπέδειξε αυτό. ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ. Γι αυτό και το σύνθημά του: ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ, που υποδεικνύει αμέσως αυτή την απτή αλήθεια, έπεσε σαν βόμβα στη Ρωσία. ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ.

      Ο Στάλιν υιοθέτησε τη στρατηγική του Λένιν 10 μέρες περίπου μετά τη διατύπωση των θέσεων του Απρίλη. Και προς τιμήν του -σε αντίθεση με τον διπρόσωπο, απατεώνα Τρότσκι- αργότερα με κάθε ευκαιρία υπενθύμιζε ότι καθυστέρησε να ταυτιστεί πολιτικά με τον Λένιν σε αυτό το σημείο.

      Reply
      1. Ragnarok

        Σταλινικέ, πολλά από τα αγαπημένα σου σταλινικά στελέχη που εξόντωσαν τα 2/3 των ηγετών των μπολσεβίκων του 2917, ΗΤΑΝ ΜΕΝΣΕΒΙΚΟΙ (όπως ο λατρεμένος σου γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ επί Στάλιν, κάποιος Βισίνσκι αν σου λέει (που σου λέει) κάτι το όνομα!

        Υποπτος ο Τρότσκι για χαφιές της ….Γκεστάπο (!!!) μιας και είχε και μενσεβίκικο παρελθόν, ΗΡΩΑΣ όμως ο επίσης μενσεβίκος Βισίνσκι. Σταλινικοί μου, τα πολιτικά σας κριτήρια είναι σαν του Μαγιορκίνη: Στις αίθουσες των 25 μαθητών ή στα παστωμένα ΜΜΕ ο ιός δεν κολλάει, αλλά στις πλατείες κολλάει! Ο,τι σας συμφέρει δηλαδή. Μετά όμως μην παραπονιέστε που τα σταλινικά σας στελέχη των διαφόρων ΚΚ και πρωτίστως της ΕΣΣΔ που αποκήρυξαν τον μπαμπά τους για να διαιωνίσουν την εξουσία τους! Και που στο τέλος ξαναέφεραν τον καπιταλισμό!

        Reply
        1. σταλινικός

          Μάλλον μπερδεύεσαι, και αρχίζεις τις δικολοβίες..

          Εγώ απάντησα στον Σ.Τ. ότι ο Τρότσκι τον Απρίλη του 1917 δεν έλεγε όλη η εξουσία στα Σοβιετ, αλλά εδώ και τώρα ενότητα μπολσεβίκων-μενσεβίκων. Αντιθέτως ο Στάλιν κοπανούσε τους μενσεβίκους γιατί αποδέχτηκαν το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης μετά την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, της κυβέρνησης καντετ, με πληρη αστική σύνθεση. Να αφήσει λοιπον τα παραμύθια.

          Δεν είπα ότι επειδή ο Τρότσκι ήταν μισομενσβίκος τον Απρίλη του 1917, θα κατέληγε πράκτορας. Αυτα ειναι δικολαβίες δικές σου τώρα, που βλέπεις οτι δεν μπορεις να σταθείς σε συγκρίσεις του παρελθόντος. Ασε τις φτηνές εντυπώσεις του ενός λεπτού. Τα γραπτά μένουν.

          Ναι ο Βισίνσκι και πολλοί άλλοι που έγιναν μπολσεβίκοι ήταν μενσεβίκοι στο παρελθόν κα παρέμειναν μπολσεβίκοι μέχρι το τελος της ζωής τους, χωρίς να ειναι διπρόσωποι, φραξιονιστές, συνωμότες κτλ….κτλ… σαν τον Τρότσκι

  3. Ανώνυμος

    Σ.Τ πάρε τα γεγονότα καθώς και μαρτυρίες έτσι για να μην προπαγανδίζεις άλλα ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ψέματα. Ήταν οι φραξιονιστές καθοδηγούμενοι από την χρουτσοφική συμμορία που ήθελαν να διαλύσουν το κόμμα με ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, τα χρουτσοφικά πρωτοπαλίκαρα Τσολάκης-Δημητρίου–Χείμαρος-Υψηλάντης-Μπαρμπαλιάς-Χατούρας κλπ. Αυτοί τα ξεκίνησαν όλα, αυτοί ευθύνονται για ό,τι έγινε 09/09/1955, αυτοί εξαπέλυσαν πογκρόμ εναντίον των κομμουνιστών με ξύλο, μαχαιρώματα τα πάντα μέχρι και απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Νίκου επιχείρησαν:

    http://zaxariadis.blogspot.com/2016/04/blog-post.html

    Χώρια που δεν απαντάς σε τίποτα. Αναφέρεσαι αορίστως για ξύλο και νοσοκομείο, αντιπροσώπους και πράσινα άλογα. Ούτε μπαίνεις στον κόπο να μας πεις ποιος, που, πότε, γιατί. Απλά λες μπούρδες χωρίς να τεκμηριώνεις τίποτα, ούτε επιχειρήματα ακούμε τίποτα απολύτως. Και μας κοροϊδεύεις λέγοντάς μας ότι απάντησες για το λόγο που εξορίστηκε ο Νίκος ενώ δεν έδωσες ΚΑΜΙΑ ΑΠΆΝΤΗΣΗ.

    Ορίστε λοιπόν η αλήθεια και ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ:

    https://eniaiokke.blogspot.com/search/label/%CE%93%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1%20%CE%A4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CF%82

    http://anasintaxi.blogspot.com/2012/12/blog-post_28.html

    http://istorika-ntokoumenta.blogspot.com/2013/05/blog-post_5949.html

    http://anasintaxi.blogspot.com/2015/01/blog-post_93.html

    http://anasintaxi.blogspot.com/2012/12/blog-post_28.html

    Αυτοί που ξεβρακώθηκαν λοιπόν ήταν οι ιδεολογικοί σου πρόγονοι γι’αυτό και χρειάστηκε η επέμβαση των χρουτσοφικών γιατί δεν μπορούσαν αλλιώς να επικρατήσουν διότι πολύ απλά κανένας δεν τους ακολουθούσε η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πιστή στο Ζαχαριάδη και έτσι ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ από την ηρωϊκή πάλη των κομμουνιστών.

    Επίσης ξεβρακώνεσαι και εσύ διότι με την ΦΑΝΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ προς αυτά τα φασιστόμουτρα μας δείχνεις το αληθινό σου πρόσωπο αλλά αποδεικνύεται κιόλας για το τι είδους κοινωνία αγωνίζεστε τελικά εσύ και οι όμοιοί σου.

    Πραγματικά με εσάς στην εξουσία οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ θα μας φαίνονται…Λαϊκές Δημοκρατίες.

    Ποιος έχει σχέση με τον Καπόνε τώρα;

    Συνεχίζεται…

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
  4. σταλινικός

    έλα και ένα δωράκι για τον Ράγκανροκ. Η πραγματική ψαλίδα στην ΕΣΣΔ.
    Για να μην αναπαράγετε τις ψευτιές του Μπετελέμ ότι η ψαλίδα στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 30 ήταν μεγαλύτερη από αυτήν της ΝΕΠ τη δεκαετία του 20.

    Ψαλίδα το 1935 σε όλη την επικράτεια.

    Βιομηχανία – Αναλογία μέσου μισθού εργάτη προς τον μισθό του μηχανικού και του τεχνικού προσωπικού το 1935 (τους τεχνικούς διευθυντές)

    Ανθρακα 1:2,63
    Πετρελαίου 1:2,18
    Ηλεκτρικής Ενέργειας 1;2,41
    Χημικής Βιομηχανίας 12,29
    Τροφίμων 1:2.29
    Μηχανουργίας κ Μεταλλουγίας 1:2,10
    Υφασμάτων 1:2,60

    προφανώς οι μισθοί άλλαζαν από κλάδο σε κλάδο και από περιφέρεια σε περιφέρεια, γιατί αφενός η αξία της εργατικής δύναμης ήταν διαφορετική (π.χ. τα τρόφιμα δεν είχαν τις ίδιες τιμές, ούτε τα ενοίκια απ’ άκρου σε άκρο της ΕΣΣΔ) και αφετέρου γιατί έπρεπε να πριμοδοτηθούν συγκεκριμένες περιφέρειες και βιομηχανίες. Κατά τη διάρκεια του 30 οι πιο χαμηλόμισθοι ήταν οι ανειδίκευτοι στην υφαντουργία. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν εργάτριες στην υφαντουργία και με το μισθό που έπαιρναν τα έβγαζαν πολύ δύσκολα. Δεν ήταν άνεργες, όμως, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η ανισορροπία αυτή άλλαξε μετά τον πόλεμο, όπου αυξήθηκαν σημαντικά τα μεροκάματα των ανειδίκευτων σε κλάδους της παραγωγής των ειδών κατανάλωσης

    ο ¨Παπαϊωάννου πρόστυχα και ύπουλα απομόνωνε μεμονωμένες περιπτώσεις ακαδημαϊκών και οικονομικών διευθυντών που πράγματι για τις πρωτότυπες εφευρέσεις τους/ ή κατάλληλες διευθετήσεις του προτσές της παραγωγής εκτίνασσαν την παραγωγικότητα βιομηχανικών κλάδων και έπαιρναν τεράστια κονδύλια ως μπόνους. Ομως, αυτοί ήταν μεμονωμένοι και οι αποδοχές τους συνολικά αποτελούν ελάχιστο ποσοστό του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Το “κονδύλι του διευθυντή”, αφορούσε πρώτα και κύρια επενδύσεις μέσα στη βιομηχανία (νέες επενδύσεις σε μηχανές, μπόνους των εργατών και των μηχανικών, δημιουργία παιδικών σταθμών για τα παιδιά των εργατών, εισιτήρια για θέατρα και άλλα) κατά την προσωπική εκτίμηση του ίδιου του διευθυντή. Δεν ήταν μπόνους για την τσέπη του.

    πηγή τώρα να κουφαθείτε….
    εμπιστευτικό έγγραφο της CIA..
    που αποχαρακτηρίστηκε το 1999

    https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP79-01093A000400010003-1.pdf

    Reply
    1. Ragnarok

      Αγαπητέ σταλινικέ:

      α. Γιατί να απορρίψουμε τον μπετελέμ και τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει για τους μισθούς;

      β. Ακόμα και αν ο μπετελέμ είχε λάθος, ΠΩΣ εξηγείς ότι μετά το ’45 και το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους μισθούς (πόσο μάλλον για τα υπόλοιπα όπως εξουσία/αποφασιστικός λόγος της κρατικής/κομματικής γραφειοκρατίας για όλα), η εργατική τάξη στην ΕΣΣΔ ΔΕΝ αντιστάθηκε σε αυτά;

      Μην μου πεις για μια απεργία το ’50κάτι στην Γεωργία, αυτό μόνο ως χιούμορ μπορεί να εκληφθεί σε μια χώρα με 150.000.000 και τεράστια έκταση όπως η ΕΣΣΔ. ΓΙΑΤΙ λοιόν η εργατική τάξης ΔΕΝ αντιστάθηκε στις δεξιές αλλαγές μετά το ’45; Αφού μάλιστα είχε και σοσιαλισμό όπως η κρατική/κομματική γραφειοκρατία μας ανακοίνωσε το 1936;;

      Reply
      1. σταλινικός

        κανένα ντοκουμέντο δεν παρουσιάζει ο Μπετελέμ. Μια αναφορά έχει (δεν θυμάμαι σε ποιον σοβιετολόγο ειναι). Εδώ μιλάμε για εκτεταμένες συγκρίσεις μισθών ανά κλάδο, βιομηχανία, περιφέρεια, ακόμη και τη διαφοροποίηση μισθών ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργατών.

        Οπως βλέπεις τα νούμερα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τη μια και μοναδική (σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα και καλά) αναφορά του Μπετελέμ

        Tώρα να υπήρχαν φιλσοβιετικοί πράκτορες της CIA και να παραπληροφορούσαν την αμερικανική διοίκηση για χαμηλότατες ψαλίδες μισθών στην ΕΣΣΔ, που καμία σχέση δεν έχουν με την εικόνα που παρουσιάζει ο Μπετελέμ,

        τότε θα μου επιτρέπεις να σε χαρακτηρίσω πρακτρολόγο χαχαχα :-)

        υγ: Μάλλον ο αντισταλινικός Μπετελέμ ψεύδεται

        υγ2: δεν κατάλαβες, δεν υπήρξε μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας μετά το 45. Τα ντοκουμέντα που σου θέτω δείχνουν μείωση της ψαλίδας και αύξηση των μισθών ειδικά των ανειδίκευτων μετά τον πόλεμο.

        Reply
        1. Ragnarok

          Μάλλον δεν έχεις διαβάσει τον μπετελεμ διότι παρουσιάζει πολλά ντοκουμέντα. Ξαναδιάβασε.

          Αλλά δεν απαντάς στο βασικότερο: Εάν πάμε με την δική σου και δική σας σταλινική αντίληψη κ θέση για το πώς ήταν τα πράγματα στην ΕΣΣΔ τότε γιατί η εργατική τάξη και ο λαός όταν άρχισαν να γίνονται οι δεξιές πολιτικές μετά το 56 δεν αντέδρασαν; Και σου ξαναλέω μην μου πεις για μια απεργία που έγινε το 50κατι στην γεωργία, γιατί ούτε για γέλια δεν θα είναι αυτό το επιχείρημα σε μια χώρα με 150.000.000 κατοίκους! Λοιπόν; Γιατί η εργατική τάξη αφού δεν υπήρχε μεγάλη ψαλίδα μισθών , αφού είχε την εξουσία , αφού είχε ελεύθερο χρόνο δεν αντέδρασε όταν “κάποιοι κακοί συνωμότες , πράκτορες, ανώμαλοι, τεντιμποιδες, κλπ κλπ” άρχισαν να τραβάνε τα πράγματα δεξιά και να αναιρούν σιγά σιγά σοσιαλιστικά πράγματα ; Ε; Γιατί σταλινικοί; Θα μας απαντήσετε;

      2. σταλινικός

        τώρα θα σου θέσω κι εγώ ένα ερώτημα.

        Λες ότι η εργατική τάξη δεν αντιστάθηκε στις δεξιές αλλαγές (προφανώς εννοείς μετά το 53, τότε πέθανε ο Στάλιν). Και εγώ θα σου πω ναι, έτσι είναι. Εχεις δίκιο. Ξεκάθαρα πράγματα. Μόνο στη Γεωργία έγινε ο κακός χαμός και εκει οι ρεβιζιονιστές έστειλαν τον στρατό να καθαρίσει. Η αντίσταση δεν εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές.

        Η αντίσταση ήταν μόνο στο πλαίσιο της διοίκησης και του κόμματος. Και εκεί -εκ των υστέρων βλέποντας την ιστορία- έγιναν λάθη σημαντικά γι αυτό ήρθε η ήττα. ΤΑ εξήγησα αναλυτικά πριν, πως στην αρχή οι σταλινικοί ενέδωσαν και την πάτησαν. Γιατί και αυτοί δεν είχαν ξεκάθαρα μέσα τους, την ανάγκη να προχωρήσει η οικονομία με γρήγορους ρυθμούς προς τα μπρος, ειδικά στην μεγάλη ειρηνική ανάπαυλα που άφηνε το τέλος του πολέμου.

        Ο Μολότοφ στα “απομνημονεύματά” του (μια εκτεταμένη συνέντευξη που έδωσε πριν το θανατό του) παραδέχεται ότι οταν εκδόθηκαν τα Οικονομικά Προβλήματα του Σοσιαλισμού (νομίζω 51), ο Στάλιν μάζεψε όλη την ηγεσία στο σπίτι του και τους ζήτησε να του πουν τις εντυπώσεις του. Κανείς δεν είπε τίποτα ουσιαστικό, περιγράφει ο Μολότοφ. Δεν καταλαβαίναμε λέει ο Μολότοφ. Το παραδέχεται.

        ΡΩΤΑΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ

        Εσύ έχεις καταλάβει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Χρουτσόφ ήταν αντιδραστικές;

        Δεν το νομίζω.

        Εχεις καταλάβει τι έλεγε το σταλινικό πρόγραμμα; Πάλι δεν το νομίζω. Σιγά μην έχεις διαβάσει τίποτα από Στάλιν.

        Νομίζω οτι απλώς βλέπετε τον Περισσό να γράφει για οικονομία του κέρδους και της αγοράς με τον Χρουτσόφ, και αναπροσαρμόζετε και εσείς κάπως την θεωρία σας. Γιατί μέχρι το 2008, τι Χρουτσόφ, τι Στάλιν ήταν το ίδιο για εσάς.Ολα μεταβατικές κοινωνίες, Μπετελέμ και άγιος ο θεός. Τα βλέπει τώρα αυτά ο Σ.Τ. και “εξεγείρεται”. Σου λέει τι λένε αυτοί οι ναρίτες, τόσο καιρό όλα ήταν σταλινισμός. Τί έγινε ρε παιιδιά, γιατί άλλαξε ο…κόσμος τόσο απότομα; :-) Και πραγματικά τρελαίνεται ο καψερός. Τον καταλαβαίνω απόλυτα.

        Σκέψου τώρα το εξής: Είμαστε στο 2020. Δεκαετίες μετά το εικοστό συνέδριο. Εχεις τη δυνατότητα να τσεκάρεις όλα τα ντοκουμέντα, να δεις τι πρότεινε ο καθένας (Στάλιν μεχρι το 53, Χρουτσόφ μετά το 53) τι έγινε και τελικά να κρίνεις αν ο Χρουτσόφ ακολούθησε αντιδραστικές αλλαγές.

        Ο Χρουτσόφ ακολούθησε στην ουσια τις αλλαγές των συνωμοτών του 1932: δηλαδή ξεχαρβάλωμα των κολχόζ (οχι απότομο σε εκείνη τη φάση, δεν τον έπαιρνε τότε, κυρίως πώληση των ΜΤΣ και εξισωση της φορολογίας για πλούσια και φτωχά κολχόζ, πρόγραμμα εκτακτικής καλλιέργειας που κατέρρευσε, αντί εντατικής (λιπάσματα) με επενδύσεις στη βιομηχανία) και αισθητή μείωση των δαπανών στη βαριά βιομηχανία.

        Το έκανε αυτό γιατί υπήρχε το έδαφος να το κάνει. Η οικονομική υστέρηση της ΕΣΣΔ έναντι των μεγάλων αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ήταν το έδαφος αυτό. Στο έδαφος των δυσκολιών γεννιέται ο οπορτουνισμός.

        Εσύ, ομως δεν τα ξέρεις αυτά. Και ρώτας εμένα τώρα γιατί δεν αντέδρασε η εργατική τάξη. Σου εξήγησα αναλυτικά γιατί. Το πρόγραμμα του Στάλιν απαιτούσε εκ νέου θυσίες, όχι τόσο σημαντικές όσο το 1932, αλλά και πάλι θυσίες. Η συνειδητή πρωτοπορία έπρεπε να σηκώσει το βάρος της πολιτικής πάλης, να αντιμετωπίσει τους ρεβιοζιονιστές και να εμπνεύσει ξανά την εργατική τάξη. Αλλά μετά το 53 έλειπε αυτός που χάραξε αυτή την πολιτική και μπορούσε ως καπετάνιος να τραβήξει το πλοιο και πάλι προς τα μπρος. Οι άλλοι γύρω του ακομη δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι και πως. Ζούσαν στις δάφνες της νίκης. Δεν καταλάβαιναν τις τρομακτικές αλλαγές που θα συνέβαιναν στο μέλλον.

        Εσύ ομως ούτε μπορείς να αντιληφθείς αυτά τα ζητήματα τα οικονομικά.

        Γιατί απαιτείς από την εργατική τάξη της ΕΣΣΔ να μπορεί να συνειδητοποιεί αυτά τα ζητήματα το 1953, 55, 56;
        Εχεις την πολυτέλεια του χρόνου και της γνώσης, της πείρας, μετά από κοσμογονικές αλλαγές. Αυτοί δεν την είχαν. Αυτοί κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά.

        Reply
        1. Σ. Τ.

          Πολύ περίεργο που ο λαός δεν άντεχε άλλες θυσίες….
          Πολύ που ο Νικήτας βλέποντας ότι η χύτρα πάει να σκάσει έκανε ότι μπορούσε για να περισωσει το σοσιαλιστικό σύστημα…

        2. Ragnarok

          Σταλινικε έγραψες ακόμα ένα σεντόνι για να ματαξαναπεις ένα πελώριο τίποτα!

          Α. Οι μεταρρυθμίσεις χρουτσωφ εκτός των λίγων πολιτικών ελευθεριών που παρείχαν κ που ήταν ολοσωστες, κινήθηκαν σε ακόμα πιο δεξιά κατεύθυνση από την σταλινική περίοδο. Και σταλινικε, πάτησαν πάνω στο πολιτικό εποικοδομημσ που παγιώθηκε επι Στάλιν: Ο μονοκομματισμος, η υπαγωγή των εργατικών κ λαϊκών θεσμών σε κόμμα/κράτος, η βάναυση καταστολή κάθε διαφορετικής από τις αποφασεις του ΚΚΣΕ φωνής , όλα αυτά ΟΔΗΓΗΣΑΝ την εργατική τάξη κ τον λαό σε παθητικότητα κ μοιρολατρία. Σε αδυναμία παρέμβασης. Για αυτό κ δεν αντέδρασε σταλινικε! Γιατί σταλινικε η παγίωση αυτού του πολιτικού συστήματος επί Στάλιν, αφαίρεσε την δυνατότητα από εργατική τάξη/λαό να κρίνει δημόσια τις αποφάσεις του ΚΚΣΕ . Και έδωσε σταλινικε την δυνατότητα στην κρατική/κομματική αρχουσα τάξη, να παίζει μπαλθτσα ελεύθερη . Και το που κατέληξε σταλινικε όλο αυτό το ζήσαμε κ το είδαμε το 89-91 με την απόφαση των αρχουσων τάξεων του λεγόμενου υπαρκτού που επέλεξαν καπιταλιστική παλινόρθωση .

          Σταλινικε, οι βάσεις για την φραγή του δρόμου προς τον κομμουνισμό και την τελική καπιταλιστική παλινόρθωση τέθηκαν από τις αρχές του 30 και όχι το 53.

          Έχω διαβάσει κ Στάλιν, και Λένιν, κ Λούξεμπουργκ κ Γκράμσι, και τα οικονομιστικα κείμενα των μουλου κ του ΚΚΕ . Για αυτό και απορρίπτω τα μουλου κ το ΚΚΕ και δέχομαι την θέση του ΝΑΡ και άλλων που είναι παρόμοιες

  5. σταλινικός

    @AΩ, ρε συ τελικά δεν είναι τόσο boring το θέμα. Στα Δημοφιλή της Εβδομάδας βγαίνει πρώτο :-) . Ελπίζω να εκτιμήσεις ιδιαίτερα τα νούμερα με την ψαλίδα των μισθών στην ΕΣΣΔ, έτσι μιας και παρουσιάζεσαι ένθερμος του συνδικαλιστικού τομέα. Να μιλάμε για την ουσία δηλαδή, όχι να αερολογούμε για…γραφειοκρατία…:-)

    Reply
    1. ΑΩ

      Περιμένω με αγωνία και τα νούμερα για την ψαλίδα στα μαλλιά στην ΕΣΣΔ, τα οποία σίγουρα θα έχεις στη μεγάλη αρχειοθήκη σου.

      Reply
      1. σταλινικός

        Πρώτο σε δημοφιλία για δεύτερη βδομάδα το θέμα σου με την ΠΕΝΕΝ :-). Δεν σε χάλασε αγόρι μου. Αλλη φορά να μην μας το παίζεις αδιάφορος, πλην να πετάς το δηλητηριάκι σου κατά την…έξοδο (και καλά). Ριψάσπιδες στην αντιπαράθεση υπάρχουν πάντα. Και εσύ είσαι ένας από αυτούς.

        Reply
  6. Ανώνυμος

    Σ.Τ ορίστε τα γεγονότα καθώς και μαρτυρίες για το τι συνέβη το 1955. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ:

    http://istorika-ntokoumenta.blogspot.com/2013/05/blog-post_5949.html

    https://athens.indymedia.org/post/605970/

    http://anasintaxi.blogspot.com/2012/12/blog-post_28.html

    http://anasintaxi.blogspot.com/2014/12/blog-post_7.html

    http://anasintaxi.blogspot.com/2015/01/blog-post_93.html

    http://anasintaxi.blogspot.com/2015/02/blog-post.html

    Η φραξιονιστική συμμορία Δημητρίου-Χατούρα-Υψηλάντη-Μπαρμπαλιά-Τσολάκη κλπ ευθύνεται αυτή και μόνο αυτή. Εξαπέλυσαν ένα πογκρόμ στις 09/09/1955 σε βάρος των κομμουνιστών κάνοντας τα πάντα ξύλο, μαχαιρώματα ό,τι μπορείς να φανταστείς.

    Να θυμίσω εδώ και τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Νίκου:

    http://zaxariadis.blogspot.com/2016/04/blog-post.html

    Ξεκάθαρο τι θέλανε να βγει από την μέση ο Νίκος και να διαλυθεί το κόμμα, να ανατραπεί η νόμιμη ηγεσία του ώστε μέσα από αυτό το ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ να μετατραπεί σε ένα οπορτουνιστικό, χρουτσοφικό μόρφωμα. ΦΑΓΑΝΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ οι ιδεολογικοί σας πρόγονοι, οι κομμουνιστές ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ και ΤΣΑΚΙΣΑΝ τους φραξιονιστές. Γι’αυτό και χρειάστηκε η επέμβαση της χρουτσοφικής συμμορίας για να διαλύσουν το κόμμα μας.

    Αυτούς υπερασπίζεσαι, αυτά υπερασπίζεσαι, αυτό θέλετε και στην Ελλάδα αυτή την εξουσία οραματίζεστε.

    Χώρια του ότι δεν απαντάς σε τίποτα. Μιλάς αόριστα για ξύλο, νοσοκομεία, αντιπροσώπους κλπ χωρίς να μας λες ποιος, που, πότε, γιατί ούτε επιχειρήματα, τεκμηρίωση τίποτα απολύτως. Και κοροϊδεύεις κιόλας ότι μας εξήγησες το λόγο της εξορίας του Νίκου ενώ δεν το έκανες.

    Πραγματικά με εσάς στην εξουσία οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ θα μας φαίνονται….Λαϊκές Δημοκρατίες

    Συνεχίζεται…

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Ο σταλινικός, που παρεμπιπτόντως τον ευχαριστώ για τις συμβουλές του, μας υπενθύμισε τρία βασικά πραγματάκια. Ας τα δούμε λοιπόν:

    1)Με παρέμβαση των χρουτσοφικών αποσύρθηκε το Πρόγραμμα του 1954 που μιλούσε για λαϊκοδημοκρατική-σοσιαλιστική επανάσταση και ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ και επιβλήθηκε η…εθνική δημοκρατική αλλαγή η οποία περιλάμβανε την λεγόμενη εθνική αστική τάξη και τις αστικές εκείνες δυνάμεις που εξέφραζαν αυτό το τμήμα του κεφαλαίου, το “πατριωτικό”, μη μονοπωλιακό και φυσικά το ειρηνικό, κοινοβουλευτικό πέρασμα προς το σοσιαλισμό. Δηλαδή ένα καθαρά οπορτουνιστικό πρόγραμμα.

    2)Την απόφαση για τον ΔΣΕ και τον ένοπλο αγώνα πράγματι την χαρακτηρίσανε αλλοπρόσαλλη, αντιδιεθνιστική, τυχοδιωκτική, αριστερίστικη, σεχταριστική γραμμή (μέχρι και…προδοσία) και τον Ζαχαριάδη σεχταριστή, τυχοδιώκτη, δικτάτορα που δήθεν έστησε ένα ανώμαλο, εσωκομματικό καθεστώς όλα αυτά τα ωραία “κομμουνιστικά” για τα οποία ο Σ.Τ, ο Ragnarok και διάφοροι άλλοι εδώ χειροκροτούν τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    Αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε και στην 7η Ολομέλεια που μπορείτε να την βρείτε και να την κατεβάσετε απλά ψάξτε την στο Google. Όχι για να δείτε ποιους υπερασπίζεστε δηλαδή και τι υποστήριζαν.

    3)Ε είναι νομίζω εύκολο να απαντήσουμε στο γιατί το κόμμα διέλυσε τον παράνομο μηχανισμό του. Από τη στιγμή που μετατράπηκε σε ένα αστικού τύπου κόμμα που αποδεχόταν τον…ειρηνικό, κοινοβουλευτικό δρόμο προς το σοσιαλισμό και τη συμμαχία με την…πατριωτική μη μονοπωλιακή αστική τάξη ε τι να τις κάνουν τις παράνομες οργανώσεις τις ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ εφόσον δεν ήταν πλέον κόμμα επανάστασης αλλά ένα ακόμα αστικό κόμμα. Μπήκαν στην ΕΔΑ και αυτό ήταν.

    Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο. Επειδή τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια από την ηγεσία του ψευτοκκε να χτυπήσει ό,τι αφορά τον ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ αγώνα (Λαϊκά Μέτωπα, Παλλαϊκό Μέτωπο το ’36, Β’ Παγκόσμιος) προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την διάλυση των κομματικών οργανώσεων και την απορρόφηση του ΚΚΕ μέσα στην ΕΔΑ έφταιγε η λαθεμένη, οπορτουνιστική απόφαση, όπως αυτοί ισχυρίζονται, του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΚΕ για την δημιουργία της ΕΔΑ.

    Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτό που έφταιγε ήταν η επιβολή της ΔΕΞΙΑΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στο κόμμα το ’56 και η μετατροπή του σε αστικού τύπου κόμμα. Αυτό έφερε την διάλυση των οργανώσεων, αυτό έφερε την κατάργηση ουσιαστικά της αυτοτέλειας του κόμματος και της ενσωμάτωσής του μέσα στην ΕΔΑ.

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Σ. Τ.

      Γραφεις:
      1)Με παρέμβαση των χρουτσοφικών αποσύρθηκε το Πρόγραμμα του 1954 που μιλούσε για λαϊκοδημοκρατική-σοσιαλιστική επανάσταση και ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ και επιβλήθηκε η…εθνική δημοκρατική αλλαγή η οποία περιλάμβανε την λεγόμενη εθνική αστική τάξη και τις αστικές εκείνες δυνάμεις που εξέφραζαν αυτό το τμήμα του κεφαλαίου, το “πατριωτικό”, μη μονοπωλιακό και φυσικά το ειρηνικό, κοινοβουλευτικό πέρασμα προς το σοσιαλισμό. Δηλαδή ένα καθαρά οπορτουνιστικό πρόγραμμα.

      ΠΟΛΎ ΣΩΣΤΆ.!!

      Μόνο που αυτές τις αλλαγές τις προπαγανδιζε φανατικά ο αγαπημένος σας Νίκος Ζαχαριάδης!! Για 5 ολόκληρα χρόνια Τουλάχιστον από το 44 ως το 49 Ν μέσω εμφυλίου πολέμου προπαγάνδιζε τη Δημοκρατική αλλαγή και τον Ειρηνικό δρόμο.
      Αυτές τις αλλαγές τις εισήγαγε ο Στάλιν Δεν ήταν πρωτοβουλία του Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης υπάκουσε τύφλα!!

      Αυτή η θεματική κωλοτούμπα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ακριβώς την ουσία του σταλινισμου.

      Διότι ο σταλινισμός δεν είναι αυτή η άλλη στρατηγική είναι πρώτα και κύρια τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης, τρόπος αντίληψης είναι τυφλή πίστη στην ηγεσία είναι αμοραλισμος, τη μία λέει το ένα την άλλη το άλλο, είναι οπορτουνισμός, είναι δηλαδή μενσεβικισμος.

      Επισις το μυαλό ενός σταλινικου όπως δηλαδή του Quinto που αποτελεί κλασσικό παράδειγμα σταλινικου κολλημένο στο παρελθόν και που αρέσκεται να ανάμασα το παρελθόν είναι ότι είναι αδύνατον να συζητήσει.
      Αν του πεις ότι ο Τρότσκι είχε δίκαιο εδώ, σου απαντά είστε… Πουτανες, είστε πρακτορες
      Αν του πεις έιχε άδικο σου λέει οι τροτσκιστες είστε εισοδιστες, κρύβεστε αρα είστε πρακτορες.
      Μοιάζει ο ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ με εκείνο το πικάπ που έχει κολλήσει η βελόνα του και παίζει συνέχεια την ίδια λουπα… . Οπότε είναι αδύνατο όσο καλές προθέσεις και αν έχεις να προχωρήσει την κουβέντα παρακάτω Γιατί αυτός κι αν έχει άδικο θα επιμείνει στα ίδια και στα ίδια μέχρι να κουραστείς.

      Reply
      1. σταλινικός

        δε μου λες αγόρι μου το “επεισόδιο” με τον κύκλωπα και τον Οδυσσέα το ξέρεις;

        Ο κανένας μου έβγαλε το μάτι…

        Με είπανε πουτάνα…Με είπανε πράκτορα…Με είπανε φραξιονιστή….α, ου, ου, αα, μαμάααα

        κύριε διαχειριστά…”ιερή αγελάδα”….ο Ν.Ζ…..”δοκιμάστε και κάτι άλλο για αλλαγή…, α,ο υμαμμάααα

        κύρια διαχειριστά … τον γλίτωσες από το ξεφτίλισμα…νόμιζε οτι θα τα βάλει μαζί μου
        _______

        Σ.Τ. για να μην αδικούμε τους τροτσκιστές. Εσύ απλώς δεν μπορείς να σηκώσεις την αντιπαράθεση. Ενας διαβασμένος τροτσκιστής θα πήγαινε λίγο μετά την άφιξη του Ζαχαριάδη στην Ελλαδα και θα έψαχνε τις ολομέλειες. Το ίδιο θα έκανε ακριβώς μετά την ήττα και την συγκρότηση της ΕΔΑ.

        Εσύ δεν έχεις ιδέα για την ιστορία του κινήματος. Ο,τι εχεις διαβάσει από δω και απο κει σκόρπια πράγματα αντικομμουνιστών (Λαζαρίδης, Κουτσάφτης (=δημητρίου), Χρουτσόφ) και μας τα πετάς όπως να ναι. Επόμενο, είναι να πέφτεις σε 100 αντιφάσεις και να γελοιοποιείσαι.

        Reply
      2. σταλινικός

        είσαι ρε τρολ ρε Σ.Τ;
        γράφεις:
        “Μόνο που αυτές τις αλλαγές τις προπαγανδιζε φανατικά ο αγαπημένος σας Νίκος Ζαχαριάδης!! Για 5 ολόκληρα χρόνια Τουλάχιστον από το 44 ως το 49 Ν μέσω εμφυλίου πολέμου προπαγάνδιζε τη Δημοκρατική αλλαγή και τον Ειρηνικό δρόμο.”

        Εν μέσω εμφυλίου με τα όπλα στα χέρια προπαγάνδιζε τον ειρηνικό δρόμο; Ρε άνθρωπε, πραγματικά έχεις ξεφύγει; χαχαχαχα

        Λοιπόν, κοίτα να μαθαίνεις. Οπως στην Ισπανία, έτσι και στην Ελλάδα την σημαία του αντικατοχικού αγώνα και της υπεράσπισης της Δημοκρατίας απέναντι σε ντόπιους και ξένους δυνάστες την σήκωσαν οι κομμουνιστές. Την ίδια στιγμή βέβαια έβαζαν το δικό τους περιεχόμενο στον αγώνα, την μετάβαση προς τη λαϊκή δημοκρατία, ΤΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ (που λέει και το πρόγραμμα του ΕΑΜ).

        Οι πρώτοι που ουσιαστικά μίλησαν για λαϊκοδημοκρατική επανάσταση, ήταν οι ισπανοί κομμουνιστές το 1937. Ο,τι ψέματα και να γράφουν τα χαλκεία, οι ισπανοί κομμουνιστές ήταν αυτοί που υπερασπίστηκαν τις κατακτήσεις της επανάστασης (απαλλοτρίωση και κρατικός-κεντρικός έλεγχος των μεγάλων βιομηχανιών που οι ιδιοκτήτες τους ήταν σχεδόν όλοι φασίστες και τις είχαν εγκαταλείψει, εθνικοποίηση των τραπεζών και απαλλοτρίωση των λατιφουντίων και διαμοιρασμός τους στους αγρότες), χωρίς να προχωρούν σε εγκληματικά πειράματα στην ύπαιθρο και στην πόλη (βίαιη κολεκτιβοποίηση των αγροτών και των μικρέμπορων και μικροβιοτεχών) και προχωρούσαν σταθερά στην υπεράσπιση του μετώπου απέναντι στους φασίστες και τους ξένους εισβολείς (ιταλούς, γερμανούς και πορτογάλους)

        Σ.Τ. πραγματικά μην σηκώνεις το βάρος της αντιπαράθεσης σε θέματα που δεν τα έχεις κατανοήσει, γιατί ποτέ δεν έκατσες να ασχοληθείς σοβαρά μαζί τους.

        Reply
  8. Ανώνυμος

    Επειδή τώρα το είδα όταν δημοσίευσα το σχόλιό μου (ώρα 20:30) είχα ένα θέμα με την σύνδεση και δεν ήμουν σίγουρος αν δημοσιεύτηκε οπότε το ξαναδημοσίευσα για σιγουριά με κάποιες αλλαγές (00:18)

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Προμηθέα, σταλινικέ, Σ.Τ., μήπως στήσατε καυγά σε ξένον αχερώνα; Η διάσπαση το ’56 και τα γεγονότα μέχρι την δωδεκάτη Ολομέλεια και μετά δεν αφορούν πια τους χώρους σας. Φύγατε από το ΚΚΕ (όχι εσείς, οι πατεράδες-παππούδες σας), είχατε ~65 χρόνια να ξαναστήσετε το “γνήσιο” ΚΚΕ, δεν τα καταφέρατε, κι όχι μόνο, αλλά γίνατε και δεκαοχτώ χωργιά ….άστε το!
      Μείνετε στους Μπολσεβίκους και τους Στάλιν/Τρότσκι, εκεί τα καταφέρνετε κάπως καλύτερα. Αν και οι αγιογραφίες καθώς και οι απολυτοποιήσεις (υπεράνω κριτικής κάθε απόφαση της Γ’ Διεθνούς) προδιαθέτουν κι εκεί για τις αδυναμίες σας, που έχουν ξεκάθαρα ταξικά (μικροαστικά) κίνητρα. Δεν είναι ότι σας λείπει το μυαλό, κάθε άλλο….
      Δίνετε και αέρα στα πανιά των μικρών, που έτσι κι αλλιώς είναι χαμένοι στο διάστημα της μεταμοντέρνας “Αριστεράς”.

      Reply
      1. σταλινικός

        ασε ρε μεγάλε, κάνε μας τη χάρη. 50 χρόνια ρεβιζιονισμός και ξαφνικά ανακαλύψατε τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη. Αλλά για τη 3η Διεθνή και τα λαϊκά μέτωπα αντιγράφετε τον Τρότσκι και τον κάθε κατακαημένο συνωμοσιολόγο που παρουσιάζει τον Δημητρόφ ως πράκτορα των ιμπεριαλιστών (βλέπε Μπλαντ). Στην ίδια κατεύθυνση ελεεινολογείτε το ΕΑΜ. Ελα τώρα να εξετάσουμε τα δικά σας μικροαστικά/αστικά κίνητρα για την παραχάραξη της ιστορίας.

        Πρέπει να αναπροσαρμόσετε την προπαγάνδα σας στα γυαλιά της πολιτικής σας αυτή την περίοδο. Φουλ μπετονάρισμα στον κόσμο σας, μπας και αντέξετε από τις συμπληγάδες της κρίσης με τις μικρότερες απώλειες, τόσο απ’ τα αριστερά, όσο και απ’ τα δεξιά. Απ’ τα αριστερά όταν οι αγώνες ξεφεύγουν από τα όρια της διαμαρτυρίας και αποκτούν χαρακτήρα σύγκρουσης. Εν ολίγοις φουλ σεκταρισμός.

        . Βλέπεις ο Φλωράκης είχε πάρει την απόφαση να γίνει ο Συνασπισμός (ΚΚΕ-ΕΑΡ) ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ και έχασε κόσμο και κοσμάκη. Τώρα δεν θέλετε να την ξαναπατήσετε. Αλλά ενα κοινοβουλευτικό, συστημικό κόμμα δεν είναι εύκολο να διατηρήσει μια θέση στον ήλιο του συστήματος χωρίς ανοίγματα.Oπότε αναπόφευκτα έχετε απώλειες σε ψηφοφόρους από το 12 και έπειτα.

        Σε μερικά χρόνια θα τα αλλάξετε ξανά όλα. Γιατι η κριτική αποτίμηση της ιστορίας υποτάσσεται πήρως στις κομματικές σας σκοπιμότητες.
        Που θα μας πεις εσύ τώρα για σοβαρή κριτική. Κάνε μας τη χάρη. Φτάσατε στο σημείο να γράφετε ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες για προλεταριακή επανάσταση στην Ελλάδα του 1848, όταν την ίδια περίοδο ο Μαρξ προέκρινε την αστική επανάσταση στη χώρα του. Τι να συζητάμε τώρα…χαχαχαχα

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Καλή η Ιερεμιάδα, δε λέω, αλλά ….
          …”είχατε ~65 χρόνια να ξαναστήσετε το “γνήσιο” ΚΚΕ, δεν τα καταφέρατε, κι όχι μόνο, αλλά γίνατε και δεκαοχτώ χωργιά ….άστε το!”
          Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

  9. Ανώνυμος

    Πως τις προπαγάνδιζε ρε άνθρωπε αφού το Πρόγραμμα του 1954 το γράφει ξεκάθαρα:

    “…η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ που επέρχεται στην Ελλάδα θάναι λαϊκή-δημοκρατική και το πρόγραμμά μας θάναι πρόγραμμα της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, ότι κρατική μορφή που θα δημιουργήσουμε θα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία, που εκπληρώνει λειτουργίες της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ”

    “…στο χαρακτήρα της επανάστασης ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ και καθορίζουμε την επερχόμενη κοινωνική κοινωνική επαναστατική αλλαγή στον τόπο μας σαν ΛΑΪΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. Η επερχόμενη λαϊκή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στην Ελλάδα θα είναι λαϊκοδημοκρατική-σοσιαλιστική. Η εξουσία που θα δημιουργήσει θα είναι Λαϊκή Δημοκρατία που θα εκτελεί λειτουργίες της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ, θα’ ναι η λαϊκοδημοκρατική-εργατοαγροτική εξουσία, μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου, που θα στηρίζεται σε όλο τον εργαζόμενο λαό”

    Βλέπεις πουθενά να μιλάει για…ειρηνικό, κοινοβουλευτικό πέρασμα στο σοσιαλισμό; Βλέπεις να μιλάει για….ξεχωριστό στάδιο της Εθνικής Δημοκρατικής Αλλαγής σε συμμαχία με το…πατριωτικό τμήμα του κεφαλαίου(το μη μονοπωλιακό όπως έλεγαν οι ρεβιζιονιστές) που δήθεν θα ανοίξει το δρόμο για το…ειρηνικό πέρασμα στην σοσιαλιστική οικοδόμηση; Ξαναλέω σε συμμαχία με το…καλό κομμάτι του κεφαλαίου;

    Αυτή ήταν η στρατηγική των χρουτσοφικών ρεβιζιονιστών. Συμμαχία με τους…καλούς καπιταλιστές για την…εθνικοδημοκρατική αλλαγή και πέρασμα μέσα από αυτό το στάδιο στον σοσιαλισμό…ειρηνικά στα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τι σχέση έχει αυτό με την στρατηγική του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΚΕ που η στρατηγική του ήταν η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ της αστικής τάξης και η σοσιαλιστική οικοδόμηση μέσω της Λαϊκής Δημοκρατίας και της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ η οποία θα προέκυπτε από….ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ του αστικού κράτους;

    Άμα ήταν έτσι όπως τα λες δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να αποσυρθεί το Πρόγραμμα, οι χρουτσοφικοί ρεβιζιονιστές δεν θα κατηγορούσαν τον Νίκο και το κόμμα για…τυχοδιωκτισμό, σεχταρισμό, αλλοπρόσαλλη γραμμή για το ‘46-’49. Βασικά δεν θα υπήρχε καν ΔΣΕ και ένοπλος αγώνας αν αυτή ήταν η γραμμήτου ΚΚΕ και του Νίκου.

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Σ. Τ.

      Προμηθέα δεσμωτη της σταλινικης λογικής, είναι θεωρία των σταδιων που περιγράφεις. ΣΥΝΕΛΘΕ. Δημοκρατική δικτατορία του προλεταριατου και των μικρών αφεντικών μέχρι αυτά να μεγαλώσουν και να ξαναγίνουν μεγάλα και να κατσουν στο σβέρκο μας. Όπως και να το ονομάζεις είναι ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ.

      Δεν θα πω προδοσία, ούτε θα επαναλάβω τα γνωστά για το Ζαχαριάδη ότι δήθεν ήταν καπό στο Νταχάου.
      Λέω απλα ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ.
      Ακόμα και σε σχέση με τη γραμμή Μαξίμου πουλιοπουλου. (είκοσι χρόνια πίσω..)
      Εξάλλου την ίδια ακριβώς γραμμή με Ζαχαριάδη είχε και το ΚΚΕ συνολικά τοτε με Σίαντο, Ιωαννιδη, Τζημα, Χατζηβασιλειου κ. Ο. Κ.
      Απλώς ήταν η λογική ότι πει η εσσδ ο Δημητρωφ ο Στάλιν και καθόμαστε παναγιες.
      Ηταν ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ γιατί το ΕΑΜ μπορούσε να κάνει πράξη τη θεωρία των Λένιν Τρότσκι περί κατάκτησης της εξουσίας με ένα αποφασιστικό κτύπημα όταν ο χρόνος είναι ευνοϊκος. Και ήταν όταν οπίσθισθοχωρησαν οι Γερμανοί. Ήταν για ένα μεγάλο διάστημα. Μέχρι να έλθουν οι Άγγλοι ήταν υπέρ αρκετός χρόνος για να κατά ληφθούν πολλές πόλεις από το ΕΑΜ. Πόλεις μεγάλες, όχι σαν την Κόνιτσα..Χα Χα ΧΑ
      Αν πιστέψουμε τον Θ. χατζη, ο οποίος μαζί με Βελουχιώτη και σαράφη είχαν σχέδιο έτοιμο…… Το ΚΚΕ τοτε και τους τρεις τους εξουδετέρωσε….. Τυχαίο;;
      ΔΕΝ ΝΟΜΊΖΩ Κώστα…

      Οι μ/λ λόγω πρόσωπο λάτρειας δεν μπόρεσαν, ούτε ποτέ θα μπορέσουν να δουν την πραγματικότητα.

      Reply
  10. σταλινικός

    Ραγκανρόκ έχω απαντήσει διεξοδικά. Αλλά κάνεις οτι δεν καταλαβαίνεις, ή δεν ξέρεις από οικονομία.

    Η ΕΣΣΔ σε εμπορεύματα/πληθυσμό ήταν 1/2 από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Το καταλαβαίνεις αυτό; Δεν έχει σημασία λοιπόν μόνο η ψαλίδα, που όπως είδαμε αναλυτικά είναι μικρότερη από αυτή που παρουσιάζει ο παραμυθατζής Μπετελέμ. Είναι και το ύψος της οικονομίας συνολικά.

    το σταλινικό πρόγραμμα έλεγε συνεχίζουμε γερά με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη βαριά βιομηχανία. Για να το κάνω λιανά: αυτο σημαίνει κόβουμε από τα ειδη κατανάλωσης και ρίχνουμε στη βαριά βιομηχανία μέχρι να φτάσουμε την παραγωγικότητα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών

    σε βάθος χρόνου βέβαια βελτιώνονταν τα πράγματα αλλά όχι άμεσα. Οταν ανεβαίνει η παραγωγικότητα της εργασίας από τις νέες εργοστασιακές μηχανές, θα πέσει στη συνέχεια και το κόστος παραγωγής των ειδών κατανάλωσης, οποτε θα αυξηθούν και θα βελτιωθούν τα ειδη κατανάλωσης. Αυτό συμβαίνει ομως σε βάθος 5-10 χρόνων.οχι άμεσα.

    Αν επενδύσεις κυρίως στα ειδη κατανάλωσης αυτό φαίνεται αμέσως. Μόνο που η απόσταση από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες αυξάνει, και αυξάνει και έτσι σε βάθος δεκαετίας αντι να μειώνεις την απόσταση, περνάει το τρένο της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης και εσύ το χάνεις, γιατί δεν έχεις επενδύσεις σε νέες μηχανές στα εργοστάσια. Αυτό έγινε τη δεκαετία του 60. Οι μηχανές στις βιομηχανίες τότε ούτε το 1/2 της παραγωγικότητας των αμερικάνικων δεν εξασφάλιζαν.

    Το 70 τους έσωσε η πετρελαϊκή κρίση από τη χρεοκοπία. Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρεαλαίου και η χώρα απέκτησε συνάλλαγμα. Αλλά η κατάσταση χειροτέρευε αισθητά. Το 80 η περεστρ¨οικα ηταν σχεδόν αναπόφευκτη. Οσο για τον καπιταλισμό αυτός ειχε πλήρως επανέλθει με τις συνθήκες Κοσίγκιν τη δεκαετία του 60: τα μέσα παραγωγής πωλιούνταν και αγοράζονταν κατά το δοκούν, υπήρχε πλήρη αποκέντρωση της οικονομίας, κανένας κεντρικός έλεγχος.

    Στο τέλος όταν ο Χρουτσόφ έγινε παντοδύναμος μετά το 57 άρχισε να στρατιωτικοποιεί ραγδαία την οικονομία.Οι δαπάνες στην ΕΣΣΔ για τη βαριά βιμηχανία άρχισαν να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Η ‘ΕΣΣΔ’ πουλούσε όπλα για κονόμα και κέρδη και κατανάλωνε το συνάλλαγμα αυτό σε εισαγόμενα,

    Ο Χρουτσόφ έλεγε το 54-55, όχι, φτάνει πια αρκετά. Ανορθώσαμε την οικονομία μετά από έναν πόλεμο. Οχι πια αλλο θυσίες. Τελος, θα περάσουμε καλύτερα, έφταιγε η γραφειοκρατία του Σταλιν πριν.

    Είναι απλά τα πράγματα. Η εργατική τάξη είχε βγει μέσα από έναν πόλεμο. Τιτάνιες δυσκολίες και θυσίες. Οσοι λοιπόν ήταν γύρω από τον Στάλιν, ενέδωσαν αρχικά και οι χρουτσοφικοί κυριάρχησαν.

    Δεν υπάρχει κάτι δύσκολο σε αυτό. Η πολιτική δεν είναι Χαρι Πότερ που μας παρουσιάζετε εσεις. Οσο ζούσε ο μεγάλος τα έδινε όλα για αυτή την πολιτική. Ολα. Γιατί ήξερε ότι μόνο έτσι θα σταθεροποιούνταν ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ και στις Λαϊκές Δημοκρατίας και η κατάσταση θα βελτιωνόταν αισθητά στο μέλλον.

    Οπως ο Λένιν ήταν ο μόνος που τον Απρίλη του 1917 είχε ξεκάθαρη στρατηγική: “ολη η εξουσία στα Σοβιετ”, έτσι και ο Στάλιν ήταν ο μόνος που είχε ξεκάθαρη στρατηγική για το μέλλον και την κατέγραψε αναλυτικά πριν πεθάνει: Στα οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ
    Κι, ομως, με το που πέθανε έκαναν ολοι ακριβώς τα αντίθετα.

    Και αυτό εξηγείται πολύ απλά γιατί. Γιατί ο δρόμος του Στάλιν ήταν επώδυνος,

    Reply
    1. σταλινικός

      Ισως κάποιος εδώ θα κατηγορούσε τον Στάλιν οτι υποτίμησε τους κινδύνους στο 19ο Συνεδριο. Κι, ομως, στα οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού καταγράφονται αναλυτικά οι κίνδυνοι.

      Ο Στάλιν είχε το δικαίωμα να ειναι αισιόδοξος και να εκφράζεται έτσι. Τελοσπάντων, αυτά είναι λεπτομέρεις που δεν κρίνουν -για μένα- την συνολική εικόνα. Το θέμα είναι τι θα καταλάβουν αυτοί που θα κάνουν τις νέες απόπειρες εφόδου στον ουρανό στο μέλλον.

      Αν μείνουν στα περσινά ξινά σταφύλια του Μπετελέμ είναι χαμένοι από χέρι. Κι εδω που τα λέμε κάποιος που ειναι πραγματικά επαναστάτης θα ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα του σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ. Και το μικρό βιβλιαράκι του Στάλιν είμαι σίγουρος οτι αυτήν την εποχή της κρισης διαβάζεται σε όλες τις ηπείρους σχολαστικά.

      Βλέπεις ο ΣΤάλιν μιλούσε για την ουσία, οι άλλοι για τον καιρό :-)

      Reply
      1. Ragnarok

        Όχι ο στάλιν δεν μιλούσε για και με καμία ουσία! Διότι η ουσία βρίσκεται στο αν η εργατική τάξη κ ευρύτερα ο λαός μπορούν να αναλαμβάνουν σταδιακά την εξουσία χωρίς την ανάγκη της κρατικής/κομματικής γραφειοκρατίας ή όχι. Και στο πως θα μπορεί αυτό σταδιακά να επιτυχγανεται.Ο Στάλιν έχει ήδη απαντήσει όχι, οπότε τομπολα κ στον κουβά.

        Reply
  11. Ανώνυμος

    Ragnarok ούτε ο Στάλιν ήταν θεός ούτε πήγαιναν όλα ρολόϊ στην ΕΣΣΔ και ξαφνικά έγινε η ανατροπή. Προφανώς και δεν ήταν έτσι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Στάλιν ήταν τύραννος, σφαγέας, δολοφόνος και όλες αυτές τις μπούρδες που αραδιάζετε. Ή οι άνθρωποι που υπερασπίζεστε ήταν θύματα. Ε δεν είναι έτσι ρε φίλε πως να το κάνουμε. Εκεί αντιδρούμε γιατί ο Στάλιν ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ τον σοσιαλισμό,τον κράτησε ζωντανό και όρθιο και τσάκισε αυτούς που ήθελαν την ανατροπή του.

    Πως να το κάνουμε τώρα το ότι υπήρχαν στραβά που πράγματι υπήρχαν αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τρότσκι έπρεπε να αποκαλύπτει κατασκόπους, να καταδίδει κομμουνιστές στον ιμπεριαλισμό ή να συνεργάζεται με τον ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ. Δεν σημαίνει ότι είχαν το δικαίωμα κάποιες μειοψηφίες να ανατρέψουν την σοσιαλιστική εξουσία ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ με ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, δεν σημαίνει ότι έπρεπε ο Νίκος να σταλεί εξορία και να ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ και να διαλυθούν τα ΚΚ με τον τρόπο που έγινε, δεν σημαίνει ότι έπρεπε να υποφέρουν αγωνιστές και μαχητές του ΔΣΕ, επαναστάτες που πολέμησαν τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, δεν σημαίνει ότι έπρεπε να κάνουν ό,τι έκαναν ο Χρουτσόφ και η μαφία του.

    Ρε Ragnarok πραγματικά εσείς μιλάτε; Αλήθεια τώρα; Εδώ υπερασπίζεστε ΦΑΣΙΣΤΕΣ στην Ουκρανία (το βρωμόπουλο μωρέ, το τσαρικό βρωμόπουλο κρεμάσατε ρε απατεώνες στο Πολυτεχνείο σαν…αντιφασιστικό σύμβολο και δεν ντρεπόσαστε) θα μας μιλήσετε μετά για…σταλινική δικτατορία; ΈΛΕΟΣ ΠΙΑ πόσο θράσος; Πόσες φορές μωρέ εαακίτες την πέσανε σε κνίτες (και το ανάποδο φυσικά από την ίδια μήτρα είστε γεννημένοι, αδελφάκια είστε), σε μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων; Πόσες φορές σκίσανε αφίσες άλλων παρατάξεων, πόσες φορές δεν σεβαστήκατε τους χώρους άλλων παρατάξεων;

    https://antigeitonies3.blogspot.com/2013/04/blog-post_5510.html

    http://agonkiniseis-ioa.blogspot.com/2012/06/blog-post.html

    Πόσες φορές απαγορεύσατε σε κόμματα και παρατάξεις να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο και το κάνατε fight club; Αν τα κάνετε αυτά τώρα, αν είναι αυτή η αντίληψή σας σήμερα τι θα κάνετε όταν αποκτήσετε κράτος στα χέρια σας; Ώστε άσυλο ε; Για ποιον; Προφανώς μόνο για εσάς. Τσιφλίκια σας είναι τα πανεπιστήμια; Προβοκάρετε το άσυλο με τις πράξεις σας και τις συμπεριφορές σας.

    Ναι διάβασα τι λέει το ΝΑΡ για το σοσιαλισμό αλλά να σου πω τους ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ του τσαβισμού όχι μόνο δεν τους παίρνω στα σοβαρά και δεν τους πιστεύω αλλά τους θεωρώ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ. Όχι μόνο σοσιαλισμό και κομμουνισμό δεν επιθυμούν αλλά ούτε καν ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Προτιμάτε ΦΑΣΙΣΜΟ ή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟ ή έστω αστική δημοκρατία με αυταρχισμό και έντονη φασιστικοποίηση (αρκεί να εξυπηρετείται ο ρωσοκινέζικος άξονας) από την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία.

    Το κομμουνιστικό κίνημα όμως ανέκαθεν μαχόταν εναντίον του φασισμού και ανέκαθεν διεκδικούσε και υπερασπιζόταν δημοκρατικές ελευθερίες και περισσότερη δημοκρατία μέσα στον καπιταλισμό χωρίς ποτέ να σταματήσει να προπαγανδίζει την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού. Ναι είμαι κομμουνιστής, είμαι εναντίον της αστικής δημοκρατίας, είμαι υπέρ της ανατροπής της αλλά όταν μπαίνει ζήτημα αυταρχισμού, φασιστικοποίησης, περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών εκεί είμαι υπέρ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ και της υπεράσπισης των στοιχειωδών σε μία αστική δημοκρατία. Ακόμα περισσότερο προτιμώ την αστική δημοκρατία από τον ΦΑΣΙΣΜΟ και μπροστά στον κίνδυνο του δεύτερου θα υπερασπιστώ το πρώτο. Όπως έπραξαν οι κομμουνιστές το ’30.

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Ragnarok

      Προμηθέα οακκιτη , απαντώ στο παραλήρημα σου, μόνο κ μόνο γιατί μπορεί να το διαβάσει κ κάποιος που δεν ξέρει κ να την πατησει:

      Α. Αδερφέ για το Πολυτεχνείο κ την ανάρτηση πανω για την Ουκρανία, είσαι ψεύτης.

      Β. Ναι ο Στάλιν δεν ήταν σφαγέας, ποτέ το ΝΑΡ δεν το είπε αυτό. Ο Στάλιν ως εκπρόσωπος της αναδυόμενης κρατικής/κομματικής άρχουσας τάξης εκτέλεσε τα 2/3 της ηγεσίας των μπολσεβίκων το 1917 όπως και το 50% των …σταλινικών αντιπροσώπων του συνεδρίου των…νικητών το οποίο διεκυρηξε ότι με τις αποφάσεις του έθεσε τις σωστές βάσεις!! Δλδ, οι αντιπρόσωποι που ψήφισαν σωστά, εκτελέστηκαν 2-3 χρόνια μετά, το ’36-’38, ως…πράκτορες (!!!!).

      Γ. Αυτή περί σοσιαλφασισμου είναι το κρεσεντο του παραληρήματος σου κ δεν σχολιάζω καν!

      Reply
  12. kokkiniotis Post author

    Χωρίς καμία πρόθεση περιορισμού του πολιτικού, ιδεολογικού και ιστορικού διαλόγου, έρχομαι να επισημάνω ότι, καθώς πλησιάζουμε τα 200 σχόλια στην ανάρτηση αυτή, δεν είναι σίγουρο ότι όλα βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με το θέμα της…
    Μια συνήθεια που καλό είναι να αποφεύγεται…

    Reply
  13. Ανώνυμος

    Σ.Τ το ΕΑΜ έκανε τα ακριβώς ανάποδα από αυτά που έλεγε η ΚΔ γι’αυτό και έγινε ό,τι έγινε. Σε αυτό έφταιγε η ηγεσία του ΚΚΕ και η τριάδα Σιάντος-Ιωαννίδης-Παρτσαλίδης. Η απόδειξη είναι ότι όλα τα άλλα αντάρτικα καθοδηγούμενα από τα ΚΚ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΗ, ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ γραμμή της Κομιντέρν γι’αυτό και κατέλαβαν την εξουσία και προχώρησαν στην εγκαθίδρυση ΛΔ. Κάποια μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ όπως στην Αλβανία.

    Δεν έφταιγε λοιπόν ούτε η ΚΔ, ούτε ο Δημητρόφ, ούτε ο Στάλιν. Να τελειώνουμε με αυτό το κακό για όλα μα για όλα να μας φταίνε οι ξένοι και να μην κοιτάμε τις δικές μας επιλογές, τα δικά μας χάλια, τα δικά μας λάθη. Τώρα επιμένεις στις ανοησίες περί σταδίων ενώ το Πρόγραμμα του κόμματος το έλεγε ξεκάθαρα ΛΑΪΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ. Τι δεν καταλαβαίνεις από αυτά;

    Ακόμα και το αστικοδημοκρατικό στάδιο:

    Α) Ήταν επαναστατικό δηλαδή μιλούσαμε για ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Κινητήριες δυνάμεις το προλεταριάτο σε συμμαχία με τις φτωχομεσαίες αγροτικές μάζες όχι…πατριώτες κεφαλαιοκράτες.

    Β) Στόχος του ήταν το γρήγορο πέρασμα στην ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στο ένα, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και στο άλλο. Ούτε κοινοβουλευτικές αυταπάτες ούτε τέτοιες ανοησίες. Απλά μετά τον πόλεμο αυτά τα δύο ενοποιήθηκαν και πλέον το κόμμα και ΣΩΣΤΑ μιλούσε για μία επανάσταση την λαϊκοδημοκρατική-σοσιαλιστική. Οι χρουτσοφικοί ήταν που έκαναν το “πισωγύρισμα” και μας πλασάρανε την δήθεν εθνικοδημοκρατική αλλαγή σαν το άμεσο στάδιο που θα μας οδηγούσε…ειρηνικά στο σοσιαλισμό με την…εθνική αστική τάξη στο πλευρό μας.

    Συνεχίζεται…

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Σ. Τ.

      https://rproject.gr/article/giati-ittithikame-sti-dekaetia-toy-40
      Ο Θανάσης Χατζής (στο ογκώδες βιβλίο του «Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε») ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο: ο ζαχαριαδικός μηχανισμός που, υπό τον Ιωαννίδη, αποκατέστησε σταδιακά τον έλεγχό του στο εσωτερικό του ΚΚΕ, είχε λάθος στρατηγική, υποτιμώντας την πάλη για την εξουσία, εγκλωβίστηκε στην επιδίωξη της εθνικής ενότητας και οδήγησε το κίνημα στην ουρά του Παπανδρέου και του Σκόμπι, παρά την ενστικτώδη αντίσταση του «αυθεντικού λαϊκού αγωνιστή» Γ. Σιάντου, πολλών στελεχών του ΚΚΕ και των καπεταναίων του ΕΛΑΣ.

      Reply
    2. Σ. Τ.

      Λυπάμαι πολύ που η παντιερα επα έρχεται μετά από ένα σύντομο διάστημα στη λογική της λογοκρισίας.
      Αφού ακούσαμε όλο τον οχετο για ναζί πρακτορες και γι;α πουτανεςεπςνβλθε η σεμνοτυφια. Ελπίζω να τό απόλαυσε και κοκκινιωτης και το κοινό. Ακόμα και η άνοιξη της Πράγας διήρκεσε περισσότερο…

      Reply
      1. kokkiniotis Post author

        Μη σπεκουλάρεις, μη χρησιμοποιείς τον όρο “λογοκρισία”. Στην Παντιέρα δεν έχουν θέση αηδίες περί του ότι ο Ν. Ζαχαριάδης ήταν πράκτορας και άλλες χυδαιότητες. Παριστάνεις τον αριστερό και δη τον τροτσκιστή, πολύ αμφιβάλλω όμως αν έχεις σχέση με την αριστερά. Και κάτι άλλο: Η Παντιέρα επιδιώκει το διάλογο μεταξύ αυτών που παλεύουν για να αλλάξουν τον κόσμο ή έχουν αυτή την οπτική γωνία και όχι με εκείνους που διατυμπανίζουν “ευτυχώς που χάσαμε” δικαιώνοντας όσα ακολούθησαν. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για κατάχρηση του α’ πληθυντικού…

        Reply
  14. Ανώνυμος

    Για τον Ragnarok:

    https://i.imgur.com/z15l3Kp.jpg

    https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2014/11/18/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-2014-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C/#jp-carousel-885

    Όπως είπα το τσαροπούλι…αντιφασιστικό σύμβολο. ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;

    “Οι μεταρρυθμίσεις χρουτσωφ εκτός των λίγων πολιτικών ελευθεριών που παρείχαν κ που ήταν ολοσωστες …”

    Ναι ξεχείλιζαν οι πολιτικές ελευθερίες. Τόσο που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν ΑΝΤΑΡΤΕΣ, μαχητές του ΔΣΕ και κομμουνιστές, αθώοι άνθρωποι που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι ήταν πιστοί στον ΣΤΑΛΙΝ και τον ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Δικάστηκαν με στημένες δίκες (μιλάτε μετά για τις δίκες της Μόσχας τρομάρα σας) με νόμους περί…χουλιγκανισμού και…αλητείας, άλλοι ψυχιατρεία αν είναι ποτέ δυνατόν. Δολοφονούσαν τον σοβιετικό λαό όποτε αυτός αντιδρούσε (γεγονότα Τιφλίδας 1956, Νοβοτσερκάσκ) ενώ αυτοί παλινόρθωναν τον καπιταλισμό. Επέβαλαν ένα καθεστώς ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ εναντίον του προλεταριάτου και των κομμουνιστών. Α και ΕΞΟΡΙΑ ο Νίκος και στο τέλος ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ. Γιατί; Ακόμα να μας απαντήσετε.

    Αν αυτά είναι η αντίληψή σου Ragnarok για τις πολιτικές ελευθερίες μπορείς άνετα να πας στην Κίνα γιατί τα ίδια πιστεύουν, αυτά εφαρμόζουν, μπαίνεις άνετα στο “Κ”Κ και στην κυβέρνηση. Παρεμπιπτόντως καμιά διαδήλωση αλληλεγγύης έξω από την κινέζικη πρεσβεία για το λαό του Χονγκ-Κονγκ κάνατε; Ή εκεί δεν ισχύει το σύνθημα αλληλεγγύη στην πάλη των λαών;

    Βλέπεις σταλινικέ τι μας περιμένει αν έρθουν αυτοί στην εξουσία; Βλέπεις τι λένε για τον Χρουτσόφ. Πολιτικές ελευθερίες ο ένας, τιμάει την προσπάθειά του ο άλλος έχει άραγε πάτο το πηγάδι;

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Ragnarok

      Ανωνυμε ΟΑΚκίτη έχεις ρετάρει κανονικά έτσι; Μας αναρτάς μία 91) φωτό από το 2014 για να μας πεις τι; Το ΝΑΡ στήριξε για λίγο καιρό αυτή την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον λαό της ανατολικής ουκρανίας διότι οι ναζί αλώνιζαν παίρνοντας τα ηνία στο Μαϊντάν (θυμήσου κάψιμο του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδεσσό ανιστόρητε) ! Και μόλις οι ρωσόφιλοι εθνικιστές πήραν το πάνω χέρι στην ανατολική ουκρανία -εξ ου και η φωτό που ποστάρεις- το ΝΑΡ απέσυρε την στήριξή του από αυτή την πρωτοβουλία, στηρίζοντας παράλληλα τους αντιφασίστες στην Ουκρανία!

      Ναι ρε επί Χρουτσόφ και ανεξάρτητα από την παραπέρα δεξιά στροφή που έκανε τότε το ΚΚΣΕ, δόθηκαν κάποιες ελάχιστες πολιτικές ελευθερίες που επί Στάλιν ήταν και αυτές ανύπαρκτες, όπως πχ αποφυλακίστηκαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι κομμουνιστές που είχαν φυλακιστεί χωρίς κανέναν λόγο επί γραμματείας του Στάλιν. Δεν σου αρέσει; Ξιδάκι!

      Οσον αφοά την κααστολή της τάσης το Ζαχαράδη μέσα στο ΚΚ, να σο άνω; Ζήτα ον λογαριασμό από ον σοβιεκό σαλινισμό πο ΕΣΙ ΈΜΑΘΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ις διαφοεκές πολιικές αντι9λήψεις: Τι νομίζεις καημένε; Οτι η ηγετική ομάδα επί Χρουτσόφ δεν ήταν σταλινικοί; Κούνια που σε κύναγε…. Σταλινικοί ήταν, αυτή ήταν η διαπαιδαγώγησή τους, ΕΠΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ έμαθα να συμπεριφέρονται μερ αυτόν τον τρόπο στους διαφωνούντες.

      Δικό σας παιδί είναι ο Χρουτσώφ σταλινικάκια μου! Τη νοοτροπία σας είχε και αυτός και η ηγετική ομάδα περί αυτού! Απλά, αποδόμησε τον Στάλιν για να βγει λάδι ο σταλινικός μηχανισμός του ΚΚΣΕ και των λοιπών ΚΚ.

      Reply
      1. Ragnarok

        Η πετριά που έχουν φάει οι σταλινικοί εδώ και δεκαετίες, που νομίζουν ότι ο Χρουτσώφ έπαψε να είναι ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ επειδή αποδόμησε τον Στάλιν για να διαιωνίσει την κυριαρχία της η κρατική/κομματική άρχουσα τάξη της ΕΣΣΔ, με και μας ξεπερνά όλους και όλες!

        ΟΛΗ η ΚΕ του ΚΚΣΕ επί Χρουτσώφ και φυσικά και ο ίδιος οο Χρουτσώφ, ήταν σταλινικοί μέχρι το κόκκαλο!!!Απλά, συνειδητοποίησαν ότι αν ήθελαν να συνεχίσει η κρατική/κομματική γραφειοκρατία να έχει την ηγεμονία, θα πρέπει να ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΘΙΚΤΟ το πολιτικό σύστημα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από την ηγετική ομάδα του Στάλιν και επί σταλινικής περιόδου και να προχωρήσουν στην αποδόμηση του Στάλιν χρεώνοντας ΜΟΝΟ σε αυτόν ως φυσικό πρόσωπο την βάρβαρη καταστολή των προηγύμενων δεκαετιών! Οπερ και εγένετο: Αφησαν άθικτο το αντιλαικό/αντικομμουνιστικό πολιτικό σύστημα που είχε διαμορφωθεί επί σταλινικής περιόδου (μονοκομματισμός, υπαγωγή των εργατολαικών θεσμών σε κράτος/κόμμα, σκληρή καταστολή της διαφορετικής άποψης), βελτίωσαν ελάχιστα κάποιες πολιτικές ελευθερίες (πχ απελευθερωσαν κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους), έκαναν ακόμα πιο δεξιά στροφή στην οικονομία από πριν, και αποδόμησαν τον Στάλιν φορτώνοντας του όλη την καταστολή για να βγουν αυτοί λάδι!

        Δυστυχώς απο την άλλη το τροτσκιστικό ρεύμα του κομμουνισμού, απέτυχε σε Δύση και Ανατολή να παρουσιάσει ένα άλλο παράδειγμα περάσματος στον σοσιαλισμό/κομμουνισμό! Και για αυτό χρεοκόπησε και αυτό και πλέον έχει εξαφανιστεί όπως εν πολλοίς και το σταλινικό μλ ρεύμα. Οι τροτσκιστές στην πλειοψηφία τους στήριξαν οργανικά ή/και ενσωματώθηκαν στα συστημικά εργατικά/σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Και αυτό πάλι στην μεγάλη τους πλειοψηφία συνεχίζουν να κάνουν μέχρι και σήμερα όσοι ελάχιστοι έχουν απομείνει.

        Τα δε κόμματα που έχει συμμάχους το ΚΚΕ, είναι στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, κανονικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με σφυροδρέπανο , και τίποτα περισσότερο.

        Σημερα κομμουνιστικό κίνημα με την ουσιαστική και όχι τυπική έννοια του τίτλου, ΔΕΝ υφίσταται. Για να ξαναυπάρξει, πρέπει να απορρίψει τις ταυτίσεις ή/και τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος του (σταλινικοί/μουλου/τροτσκιστές κλπ). Πρέπει να δει την ιστορία του ΟΧΙ από την μεριά/οπτική αυτών που οικοδόμησαν “””εργατικό”””” και καλά κράτος (όπως κάνουν οι μουλου/σταλινικοί), αλλά από την μεριά αυτών που ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΕΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ και αναγκαία την ύπαρξη μιας μορφής κράτους και γραφειοκρατίας για λιγότερο ή περισσότερο μακρύ χρονικό διάστημα, ΚΑΙ επιδώκουν να πέφτει το βάρος στην λαϊκή και εργατική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ πέραν της υπαγωγής σε κράτος/κόμμα!

        Reply
  15. Ανώνυμος

    Ragnarok σας αρέσει να εκτίθεστε και όχι τίποτα άλλο αλλά μας κάνετε πιο εύκολη τη ζωή. Μπερδεύτηκες δεν μιλάω για την πρωτοβουλία αυτή αλλά για την “εξέγερση” στην Α.Ουκρανία. Αυτή την υπερασπίζεστε μέχρι και σήμερα 100%:

    https://prin.gr/2014/10/%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%af%cf%83%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd/

    https://narnet.gr/articles/%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%82

    Από την πρώτη στιγμή όμως όλο αυτό στην Α.Ουκρανία ήταν ένα ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και αυτό διότι:

    Α) Ηγέτες και καθοδηγητές είναι ρωσόδουλοι ΦΑΣΙΣΤΕΣ, καγκεμπίτες, εθνίκια μέχρι και πρώην σταζίτες, αξιωματικοί του ρωσικού στρατού κλπ. Το ότι ενδεχομένως συμμετέχουν και άνθρωποι πραγματικά αντιφασίστες ή ακόμα και κομμουνιστές αυτό δεν σημαίνει τίποτα κουμάντο κάνουν οι πρώτοι, αυτοί ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση και από πίσω ο Πούτιν κινεί τα νήματα.

    Β) Το “κίνημα” αυτό από την πρώτη στιγμή έβαλε ζήτημα απόσχισης της…Νοβορωσίας αντί να προσανατολίσει τον λαό της Α.Ουκρανίας σε ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ με τον υπόλοιπο λαό της Ουκρανίας για να τσακιστούν οι ιμπεριαλιστές και ο φασισμός και να παλέψει ΟΛΟΣ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία. Αφού υποτίθεται ότι ξεσηκώθηκαν για τα δικαιώματα των Ρώσων γιατί δεν έβαλαν σαν βασικό αίτημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ρωσικού πληθυσμού αλλά απαιτούσαν…ένωση με τη Ρωσία; Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο φασίστες είναι και ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε για τους δικούς τους. ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ

    Οι Ρώσοι αποτελούν μειονότητα στις περιοχές των ψευτοΛΔ οπότε και το αίτημα για…απόσχιση ήταν ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ εφόσον ο ρωσικός πληθυσμός ήταν μειονότητα. Δηλαδή αντί να επιδιώξουν οι “επαναστάτες” την ενότητα όλου του λαού αυτοί δούλευαν για τον περαιτέρω διχασμό, το μίσος και τον σοβινισμό ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους. Αυτό δεν το κάνει ΠΟΤΕ ένα αντιφασιστικό-δημοκρατικό κίνημα.

    Γ) Υποστήριξαν την ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ-ΚΑΤΟΧΗ της Κριμαίας από την ιμπεριαλιστική Ρωσία η οποία υποκίνησε ένα ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ στην περιοχή και με την επέμβαση του ρωσικού στρατού προσαρτήθηκε στην Ρωσία η Κριμαία (ωραία αυτοδιάθεση ρε μάγκες)

    Δ) Μέσα στις ψευτολαϊκές δημοκρατίες έχει εγκαθιδρυθεί ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς. Μέχρι και μαφιόζοι οπλισμένοι κυκλοφορούν όπως και παρακρατικοί. Δεν τα λέω εγώ δικοί σας τα λένε:

    https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/845-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

    https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/3405-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%C2%AB%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82%C2%BB

    https://www.efsyn.gr/themata/infowar/2030_mia-hora-gennietai

    Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η “εξέγερση” που υποστηρίζετε από την αρχή είναι ένα ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. Και για του λόγου το αληθές διάβασε να δεις ποιους υποστηρίζετε:

    https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/25/%ce%bf%ce%b9-%ce%b9%ce%b8%cf%8d%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%84%cf%8c%ce%bd/

    Όσο αφορά αυτούς που απελευθερώθηκαν επί Χρουτσόφ μήπως εννοείς τύπους σαν τον..ΦΑΣΙΣΤΑ Σολζενίτσιν; Αυτές ήταν οι…πολιτικές ελευθερίες να απελευθερώνονται ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ΠΡΟΔΟΤΕΣ και να φυλακίζονται και να στέλνονται εξορία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ όπως ο Ζαχαριάδης;

    Ο Στάλιν ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, το έργο του ήταν η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ στην ΕΣΣΔ, η συνέχιση της επανάστασης. Ο άλλος ο τσαρλατάνος ήταν αρχιτέκτονας της…ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του σοσιαλισμού και της ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗΣ του καπιταλισμού, της μετατροπής της ΕΣΣΔ σε ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. Και μας λες μετά ότι ήταν και παιδί του…σταλινισμού. Αλλά αυτή είναι η “αντίληψή” σας για το σοσιαλισμό Χρουτσόφ, Μαδούρο, Κίνα αυτό είναι το “αντικαπιταλιστικό” σας πρόγραμμα εξουσίας όπως και του ψευτοκκε άλλωστε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ και μάλιστα ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ!!!

    Δεν θα πάρουμε, ευχαριστούμε….

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Ragnarok

      ΟΑΚκίτη έχεις ρετάρει, σε καταλαβαίνω, και σε συμπονώ:

      Α. Στην Ουκρανία ΠΡΩΤΑ ΞΕΣΠΑΣΕ ένα φασιστικό/ναζιστικό πραξικόπημα υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν σου αρέσρει γιατί σου χαλάει το αφήγημά σου; ξιδάκι!! Οι φασίστες/ναζί εθνικιστές της Ουκρανίας, με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έκαψαν 50 άνθρώπους ζωντανούς στο κτήριο των συνδικάτων στην Οδησσό, έφτιαξαν ναζιστικά τάγματα (πχ τάγμα ΑΖΟΦ και πολλά άλλα), επεβαλλαν ως εθνικούς ήρωες τους φασίστες του Στεπάν Μπαντέρα Ουκρανού δοσίλογου και πρώτου συνεργάτη των Γερανών ναζί κλπ κλπ.

      Β. Ως απάντηση ξέσπασε λαϊκή εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία στην οποία συμμετείχαν αντιφασιτικά αντικαπιταλιστικά πολιτικά/κοινωνικά ρεύματα αλλά και ρωσόφιλοι εθνικιστές. Παίχτηκε η κατεύθυνση αυτής της λαϊκής εξέγερσης (η οποία μάλιστα δημιουργησε της ΛΔ Λουγάνσκ και Ντονιέτσκ με κινητηριο μοχλό την νοσταλγία για το παρελθόν σε συνδυασμό με το άγριο καπιταλιστικό παρόν και την φασιστική εκστρατεία στο δυτικό κομμάτι-αυτό που λατρεύεις), ανάμεσα σε αυτά τα πολιτικά ρεύματα και στο τέλος με την καθοριστική επέμβαση της επίσης καπιταλιστικής Ρωσίας, πήραν κεφάλι οι ρωσοφωνοι εθνικιστές.

      Αυτά έγιναν στην Ουκρανία και το γεγονός ότι εσύ και η τρελοΟΑΚΚΕ αποδέχεστε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δείχνει πολλά για την παράνοια που κουβαλάτε. Εμείς πάντως δεν επιλέγουμε καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Αϊντε θύμα……………………

      Reply
    2. Ragnarok

      Τα ποσταρίσματα άρθρων του ΠΡΙΝ και κειμένων του ΝΑΡ για την Ουκρανία ΑΥΤΟ που λέμε τεκμηριώνουν χαβαλέ ΟΑΚκίτη!!! Οτι στην Ουκρανία ξέσπασε ένα λυσαλέο φασιστικό πραξικόπημα με όχημα την όντως δίκαια λαϊκή διαμαρτυρία εναντίον της προηγούμενης ρωσόφιλης κυβέρνησης του Γιαννουκόβιτς (διαφθορά, καταστολή κλπ), οι ναζί με την χρηματοδότηση ΕΕ και ΝΑΤΟ ηγεμόνευσαν πάνω σε αυτή την λαϊκή εξέγερση και την μετέτρεψαν σε φιασιστικό πραξικόπημα.

      Ως απάντηση ήρθε η λαϊκή εξέγερση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και αυτή την στήριξε ενεργά το ΝΑΡ μέχρις ότου εκεί να πάρουν τα ηνία πολιτικά με την βοήθεια της επίσης καπιταλιστικής Ρωσίας, οι ρωσόφωνοι εθνικιστές.

      Τι δεν καταλαβαίνεις; Το μέγα πρόβλημα της εποχής μας είναι ότι, η βιοπολιτική κεφαλαίου και κράτους είναι ΟΧΙ μόνο να καταστέλλουν τις λαϊκές εξεγέρσεις, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΡΟς ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥς! ΑΥΤΟ έγινε στην Ουκρανία με το Μαϊντάν, αυτό έγινε στις λαϊκές εξεγέρσεις σε αρκετές χώρες της Αραβίας, κλπ.

      Για αυτό θέλει μέγα προσοχή: Αφενός να κατανοούμε ότι οι λαϊκές εξεγέρσεις έχουν ΠΑΝΤΑ σοβαρά υλικά κοινωνικά αίτια και ΑΦΕΤΕΡΟΥ ότι μπορούν να γίνουν πορτοκαλί, ΑΝ δεν υπάρχουν επαναστατικές πολιτικές δυνάμεις για να τις κατευθύνουν προς την απελευθέρωση και ΑΝ υπάρχουν καπιταλιστικές πολιτικές δυνάμεις (κοσμικές ή/και θρησκευτικές) που καταφέρουν να τις μετατρέψουν σε σκοταδιστικό κίνημα.

      Reply
  16. σταλινικός

    @Ράγκναροκ, κοίτα γενικά δεν μου αρέσει να κάνω το λάθος να προεκτείνω τις θέσεις συνομιλητών μου για τις θέσεις οργανώσεις τους. Εχεις πουθενά υπόψη σου σχετικό απόσπασμα του ΝΑΡ για τα θετικά του Χρουτσόφ στα οποία αναφέρεσαι; Αυτό θα με ενδιέφερε. Και πιστεύω θα ενδιέφερε και άλλους που διαβάζουν την αντιπαράθεση.

    Κατα τα άλλα, πέφτεις σε αντιφάσεις. Ειναι σαν να διαβάζω κειμενα των περισσοτέρων τροτσκιστών το 89 ότι η περεστρόϊκα και η γκλάζνοστ έχουν τα θετικά τους (πολιτικές ελευθερίες). Πολλοί τότε έμπαιναν σούμπιτοι στον Συνασπισμό με αυτές τις θέσεις.

    Προφανώς και δεν έχεις καταλάβει ποιες είναι οι δεξιές πολιτικές του Χρουτσόφ. Και τώρα βαριέμαι να σου θέτω ερώτημα για μια προς μία. Αλλωστε οι αναγνώστες σου το καταλβαίνουν :-).

    Ολη η αιτίασή σου είναι μια αόριστη “γραφειοκρατία”. Η ζωή ειναι πολύ συγκεκριμένη, όμως, και όχι αφηρημένη. Χωρίς ικανούς διοικητές, στελέχη από τα σπλάχνα της εργατιάς που τιμούν τον μισθό τους, μελετώντας συνεχώς και λύνοντας προβλήματα της παραγωγής, χωρίς εργατική άμιλλα στα εργοστάσια (σταχανοφισμός), δεν μπορεί να υπάρχει κεντρικός έλεγχος της παραγωγής, δεν μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός. Τα άλλα περί υποταγής στο κόμμα είναι αστεία.

    Η ταξική πάλη στην τελική ανάλυση είναι πολιτική πάλη κομμάτων. Ο Λένιν το εξηγεί αυτό εκατοντάδες φορές μετά την επανάσταση. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό υπάρχει αντιστοίχηση μεταξύ των κομμάτων και των συμφερόντων των βασικών τάξεων που χαράζουν την ιστορία μιας καπιταλιστική κοινωνίας: και αυτές είναι δυο: η αστική, η εργατική.

    Σε ένα εργατικό κράτος που έχει προχωρήσει σε ριζικές κοινωνικές αλλαγές, αναπόφευκτο να υπάρχει μόνο ένα κόμμα στην εξουσία, το προλεταριακό. Στελέχη από συμμαχικά κόμματα είτε θα έχουν προσχωρήσει σε αυτό, ή θα έχουν έρθει σε σύγκρουση με σοσιαλιστικά μέτρα και αναγκστικά θα έχουν αποχωρήσει απο τον πολιτικό στίβο (ας το πω κομψά :-))

    Το κομμουνιστικό κόμμα κατευθύνει την πάλη της εργατικής τάξης μέχρι τη σταθεροποίηση του σοσιαλισμού και παραπέρα προς τον κομμουνισμό. Η ταξική πάλη συνεχίζεται αλλά με διαφορετικές μορφές. Πρέπει να λυθούν οι αντιθέσεις μεταξύ πόλης χωριού, ειδικευμένων-ανειδίκευτών. Για όλα αυτά, μπορώ να σου φέρνω σελίδες ολόκληρα με σεντόνια με νούμερα. Γιατί οι σοβιετικοι με αυτά ασχολούνταν, όχι με τον καιρό.

    Σταματώ εδώ την αντιπαράθεση. Νομίζω οτι οι απόψεις κατατέθηκαν. περιμένω απλώς το απόσπασμα απο κειμενα του ΝΑΡ, αν υπάρχει. Ευχαριστώ.

    @ κύριε διαχειριστά ευχαριστώ για την υπομονή

    @προμηθέα δεσμώτη. Γενικά δεν μου αρέσει να εξωραϊζω καταστάσεις και ξέρω πολύ καλά πως αξιοποιεί ο Πούτιν την ημέρα της νίκης. Μέχρι και το παλιό σοβιετικό πρωτοκόλλο έχει αφήσει. Αλλά αλλο να κρατάς ίσες αποστάσεις, επικαλούμενος ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην Ουκρανία (από τη μια ΕΕ, ΗΠΑ, από την άλλη Ρωσσία, αλλο να λες στα ξεκούδουνα ότι έσκασε πραξικόπημα ανατολικά. Ε, οχι, είναι σαν να χαρίζεσαι στους αμερικανούς. Και έτσι ο Ραγκανρόν κατευθείαν σε στέλνει στο καναβάτσο.

    @ΣΤ. Ποτέ δεν θεώρησα οτι εκφράζεις τους γνήσιους τροτσκιστές στην Ελλάδα. Απλούστατα γιατί κανένας από αυτούς δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει τον…Λαζαρίδη…για πολεμική. Απλώς βοήθησες στο να αναπτυχθεί η επιχειρηματολογία μου. Σε ευχαριστώ γι αυτό ;-). Κατα τα άλλα, μην ωρύεσαι. Που ξέρεις στο μέλλον μπορείς να έχεις την ευκαιρία να πάρεις το αίμα σου πίσω :-). Αντίος!

    Reply
    1. Ragnarok

      Φίλε σταλινικε :

      Α. Μπορείς να διαβάσεις τις θέσεις του ΝΑΡ για την φύση κ τον χαρακτήρα των καθεστώτων του λεγόμενου υπαρκτού.

      Β. Βέβαια οι αναγνώστες μας κρίνουν! Και μάλλον πρέπει να προσέξεις κ προσέξετε , διότι θεωρώ πολύ φυσιολογικό να φάτε μαύρο και απόρριψη όταν δομειτε την σταλινική σας αντίληψη πάνω στην χαφιεδολογια, την ανθρωποφαγία και την λατρεία του κράτους δυνάστη. Υποψιάζομαι ότι αυτή σας η θεώρηση είναι ουσιαστικά αντικομμουνιστική.

      Γ. Για το κράτος: Φυσικά κ δυστυχώς απαιτείται η ύπαρξη μιας μορφής κράτους και γραφειοκρατίας στο πέρασμα από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Όμως, το βάρος πρέπει να πέφτει στο πως και με ποιους όρους/τρόπους θα μπορεί η εργατική τάξη κ ευρύτερα ο λαός να αυτοδιοικειται και να μειώνει τον αναγκαίο ρόλο κράτους/γραφειοκρατίας. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επέλεξε το ΚΚΣΕ από τον Στάλιν και μετά, έως και την τελική του συνειδητή επιλογή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

      Δ. Βρε αθεοφοβε αυτό το “θα χρειαστούν τίμιοι εργάτες να στελεχώσουν το εργατικό κράτος” το γράφεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα; Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι, άπαξ και ο εργάτης αφήσει την δουλειά και γίνει κρατικό στέλεχος, ΑΛΛΑΖΕΙ ταξική θέση! Δεν είναι πια εργάτης…. Αυτό είναι το θέμα

      Reply
      1. σταλινικός

        @ραγκναροκ, δεν επανέρχομαι σε αντιπαράθεση. Καταλαβαίνουν πολύ καλά οσοι θέλουν να καταλάβουν, αυτά που έγραψα.

        θα σε παρακαλούσα, αν οντως εντόπισες κάπου σε κείμενα του ΝΑΡ ότι ο Χρουτσόφ είχε θετικά στοιχεία στην πολιτική του μετά το 56, να τα παρουσιάσεις, συγκεκριμένα. Π.χ. εδώ , παραπομπή, και τμήμα της παραγράφου σε σχόλιο εδώ.

        Αλλιως, αυτοσχεδιάζεις :-) μπαγάσα. Ειδικά οι διευθυντάδες που επανήλθαν επί Χρουτσόφ στις θέσεις τους από τις φυλακές, ήταν αυτοί που στήριξαν με νύχια και με δόντια την πολιτική της βαθμιαίας παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ.

        τελοσπάντων, προφανώς το ΝΑΡ δεν θα έγραφε μια τόσο χοντρή πατάτα, ότι ο Χρουτσόφ είχε και θετικά στοιχεία, ειδικά στα τωρινά του κείμενα. Αυτό προφανώς ήταν δικής σου κατασκευής.

        Καλή συνέχεια

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Χωρίς γερή μυστική αστυνομία και γκουλαγκ δεν γίνεται σοσιαλισμος. Αλλιώς θα γινεται το καπρίτσιο του καθενός. Κ; Ι ο σοσιαλισμος δεν ειναι καπρίτσιο βασικά είναι μια μακρόσυρτη πορεία θανάτου μέσα στη στεπα.

      Reply
      1. Ragnarok

        Ο σοσιαλισμός μακρόσυρτη πορεία θανάτου μέσα στην στέπα; Ωχ Παναγία μου τι άλλο θα ακούσουμε από τους σταλινικούς ακόμα!!

        Ή Γκουλάγκ, μυστική αστυνομία, εξόντωση κάθε διαφορετικής γνώμης από την εκάστοτε γνώμη του κ.κ. και πορεία θανάτου για τον κοσμακη ή διάλα. Έτσι προσεγγίζουν οι σταλινικοί τον…σοσιαλισμό. και μετά αναρωτιούνται γιατί κατέρρευσε ο λεγόμενος υπαρκτός.

        Έτσι, γραφτε τα για να καταλαβαίνουν οι αναγνώστες γιατί κατέρρευσε ο λεγόμενος και γιατί η σημερινή καπιταλιστική Κίνα και το Βιετνάμ είχαν αυτη την εξέλιξη.

        Reply
        1. :-)

          Ραγκναρόκ, απαντάς στον εαυτό σου; Ειπαμε λήξασα η αντιπαράθεση. Μην αυτογελοιοποιείσαι

        2. Ragnarok

          Δεν είπαμε, είπες. Οπότε μη τσαντίζεσαι σταλινικέ που ΔΕΝ έχεις τίποτα να πεις! ξιδάκι

      2. Ragnarok

        Εγραψε ένας σταλινικός από τους 2-3 που σχολιάζουν εδώ μέσα “Χωρίς γερή μυστική αστυνομία και γκουλαγκ δεν γίνεται σοσιαλισμος. Αλλιώς θα γινεται το καπρίτσιο του καθενός. Κ; Ι ο σοσιαλισμος δεν ειναι καπρίτσιο βασικά είναι μια μακρόσυρτη πορεία θανάτου μέσα στη στεπα.’.

        Αστο φίλε κάηκες! Συνεχίστε να λέτε την αλήθεια ότι θεωρείτε πως σοσιαλισμός= γκούλαγκ, μυστική αστυνομία και πορείες θανάτου…. Συνεχίστε παιδιά, σας διαβάζει πολύς κόσμος και καταλαβαίνει τον βαθύτερο αντικομμουνισμό του σταλινικού ρεύματος.

        Reply
        1. σταλινικός

          αυτή τη μπούρδα τώρα την έγραψε σταλινικός και μάλιστα ένας από τους 2-3 που ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί σου;
          Δεν ντρέπεσαι ρε; Αυτό είναι πολιτική αντιπαράθεση για σένα;

          Εγώ λοιπόν θα πάρω το ευνοϊκό σενάριο για σένα. Οτι κάποιος άλλος τρόλαρε (οχι εσύ) κι εσύ έσπευσες να το υιοθετήσεις ως θέση του αντιπάλου σου. Γιατί υπάρχει και το μη ευνοϊκό σενάριο. Και ξέρεις πολύ καλά πιο είναι

          :-).

          ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ, άνθρωπέ μου.

        2. Λην

          Ακόμα καλύτερα: Σοσιαλισμός για το ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ μουλου ρεύμα = Πορείες θανάτου μέσα στην στέπα για το λαό, με κατεύθυνση τα Γκουλάγκ , υπό το άγρυπνο βλέμμα της μυστικής αστυνομίας.

        3. Ragnarok

          Ναι, αυτή την μπούρδα την έγραψε ένας από τους 2-3 σταλινικούς που γράφουν εδώ μέσα. Ούτε τρολλάρισμα είναι, ούτε πολύ χειρότερα στημένο. ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΧΕΤΕ μάθει να αντιλαμβάνεστε την διαφορετική άποψη από την δική σας αγαπητοί του σταλινικού ρεύματος: Είτε ως στημένη/πρακτόρικη, είτε ως τρολλάρισμα.

          Γιατί αγαπητέ σταλινικέ; ΕΧΕΤΕ κάποια άλλη αντίληψη για τον σοσιαλισμό εκτός από αυτή που έγραψε ένας απο εσας; Για πάρε το ΣΥΝΟΛΟ των δικών σου σχολίων σταλινικέ! Τι θα δει ο καθένας; Θα δει συνωμοσίες, ίντριγκες, δολοφονίες, πρακτοριλίκια, μυστική αστυνομία, συλλήψεις και εκτελέσεις! ΑΥΤΑ γράφεις και εσύ

  17. Ανώνυμος

    Για να τελειώνουμε με τα αντισταλινικά (αντικομμουνιστικά επί της ουσίας) παραμύθια περί σταλινικής τρομοκρατίας, διώξεων, εκκαθαρίσεων για την προσωπολατρία και όλα αυτά:

    https://parapoda.wordpress.com/2015/06/07/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bd%cf%8e%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8c%cf%84%ce%bf%cf%86-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bd-%cf%84/

    https://parapoda.wordpress.com/2014/03/15/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%bb%ce%b1%ce%b8%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd/

    https://parapoda.wordpress.com/2012/12/07/%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%b5%ce%ba/

    https://parapoda.wordpress.com/2016/06/08/%ce%b5%cf%83%cf%89%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%ba-%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba/

    https://parapoda.wordpress.com/2013/03/30/%cf%83%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%81%ce%b5%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%88/

    Έτσι δούλευε ο αντεπαναστατικός μηχανισμός μέσα στο κράτος βασικό μέρος του οποίου ήταν ο Χρουτσόφ που από τότε στρώνανε το έδαφος για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του σοσιαλιστικού κράτους αυτοί ήταν που πρωτοστατούσαν και στην προσωπολατρία. Επικρατούσαν σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, των μυστικών υπηρεσιών, σωμάτων ασφαλείας και έστηναν αργά και μεθοδικά την δική τους μαφία, τον δικό τους ρεβιζιονιστικό μηχανισμό. Αφού ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ τον Στάλιν είχαν το ελεύθερο να οργιάσουν, άρπαξαν την εξουσία και εκεί άρχισε η παλινόρθωση του καπιταλισμού.

    Μπούρδες λοιπόν ότι ένας τύραννος διέγραφε, εκδίωκε και εκτελούσε όποιον και καλά υποπτευόταν ή όποιον διαφωνούσε μαζί του, όποιον ασκούσε κριτική στην σοσιαλιστική κυβέρνηση και άλλες τέτοιες ανοησίες.

    Συνεχίζεται…

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. Ragnarok

      Τι να συνεχίσεις βρε οακκιτη; Το παραλήρημα; Ε συνέχισε το, εσύ εκτίθεται πολλαπλά.

      Η ηγετική ομάδα του χρουτσωφ ήταν όλοι πιστοί σταλινικοί. Και παρέμειναν τέτοιοι στην πολιτική τους, άσχετο αν για να διατηρήσουν το στάτους κβο έπρεπε να φορτώσουν την άγρια καταστολή στον επίσης υπεύθυνο για αυτήν Στάλιν. Κ έτσι αθώες περιστερες συνέχισαν ίσαμε το τέλος.

      Reply
  18. σταλινικός

    Ημαρτον όχι άλλο Μπλαντ!!!! Αναφέρομαι σε αυτό:

    https://parapoda.wordpress.com/2013/03/30/%cf%83%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%81%ce%b5%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%88/

    θα αποβλακωθούμε.

    Η σύγκρουση των αριστερών του ΛΕΦ με την ΠΡΟΛΕΤΚΟΥΛΤ, και αργότερα με τους μυωπικούς καρεκλοκένταυρους της ΡΑΠ (στην οποία είχαν κατισχύσει οι οπαδοί της τελευταίας) δεν έχει καμία σχέση με…ρεβιζιονιστές πράκτορες.

    Ολη η σύγκρουση στην τέχνη (για το περιεχόμενό της, την μορφή της) που υπήρξε στην ΕΣΣΔ, ισοπεδώνεται από τις ασυναρτησίες αυτού του συνωμοσιολόγου, του Μπλαντ.

    Οι μπολσεβίκοι ήταν κλασικιστές τι να κάνουμε τώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η καλλιτεχνική πρωτοπορία της εποχής βρέθηκε αμέσως στο στόχαστρο του κόμματος γιατί διακήρυττε την καταστροφή του παρελθόντος (δες το μανιφέστο των φουτουριστών). Ολος ο πολιτικός τους λόγος διακατεχόταν από μικροαστικές αναρχικές ρητορείες.

    Ο Μαγιακόφσκι τους ήταν ακατανόητος. Ο Λένιν έλεγε: “οι εργάτες δεν έχουν καλά καλά μαύρο ψωμί, η κατάργηση της αναπαράστασης είναι τα ζαχαρωτά των μικροαστών.”
    Ξεχνούσε βέβαια ότι ο Μαρξ έλεγε ότι οι εργάτες δεν θέλουν μόνο ψωμί αλλά και τριαντάφυλλα.

    Γενικά, μην μπερδεύετε συγκρούσεις καλλιτεχνικών ρευμάτων, όταν δεν έχετε μπει στον κόπο καν να αναζητήσετε τους πίνακες της πρωτοπορίας ή των κλασικών και να τους απολαύσετε. Αφήστε το ρημάδι το αισθητικό έξω από την αντιπαράθεση της περιόδου. Ειμαστε πολύ πίσω σε άλλα και σε άλλα, η αισθητική μας μάρανε.

    Reply
  19. Ανώνυμος

    Καταρχήν Ragnarok μπράβο γιατί παραδέχεσαι ότι συμφωνούσατε με το τσαροπούλι και το υιοθετήσατε και εσείς σαν..αντιφασιστικό σύμβολο. ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙΣ οπότε σε ευχαριστώ. Η μία πηγή που έβαλα είναι από το 2015 που σημαίνει ότι παρότι πέρασε ένας χρόνος και ήταν πλέον φανερό τι γίνεται εκεί και όλοι το γνωρίζατε εσείς το υποστηρίζατε πάλι. Άστο δεν το σώζεις.

    Αφού ήταν λαϊκή εξέγερση όπως υποστηρίζεις γιατί δεν έβαλε το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ρωσικού πληθυσμού αλλά στην βάση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ με το ουκρανικό προλεταριάτο, τον ουκρανικό λαό; Γιατί δεν έριξε το σύνθημα για Ουκρανία ενιαία, ανεξάρτητη και δημοκρατική; Γιατί από την πρώτη στιγμή μιλούσε για…Νοβορωσία και ένωση με την “μαμά” Ρωσία; Τι είδους λαϊκή εξέγερση είναι αυτή που προσπαθεί να αποκλείσει τους Ουκρανούς από αυτήν; Γιατί αυτό έκανε έβαλε τους Ουκρανούς απέναντι. ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ γιατί ξαναλέω οι Ρώσοι ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ είναι στην Α. Ουκρανία. Ποια λαϊκή εξέγερση που αποδέχτηκε την ΚΑΤΟΧΗ-ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ της Κριμαίας μετά από ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ; Ξέρεις εσύ λαϊκό και δημοκρατικό κίνημα που είναι…προδοτικό, δοσιλογικό; Εγώ δεν ξέρω αν έχεις εσύ κάποιο υπόψη σου να μας το πεις.

    Γιατί δεν απαντάς σε όλα αυτά;

    Λαϊκή εξέγερση με μπροστάρηδες και καθοδηγητές φασίστες, σταζίτες, καγκεμπίτες, ρωσικό στρατό, μαφιόζους και παρακρατικούς απλά δεν υπάρχει. Γιατί αυτοί κυριάρχησαν από την πρώτη στιγμή, αυτοί πήραν τα όπλα. Αυτό σου είπα δεν συμμετείχαν απλώς αυτοί ξεκίνησαν την “ένοπλη εξέγερση”, αυτοί την καθοδηγούν και την ελέγχουν από την πρώτη στιγμή.

    Αμ δεν ήταν το ίδιο με το Μαϊντάν, το Μαϊντάν πράγματι ξεκίνησε σαν γνήσια, λαϊκή εξέγερση στην αρχή δηλαδή άρχισε σαν ΜΑΖΙΚΟ-ΛΑΪΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα. Όταν το καπέλωσαν οι φασίστες φυσικά το προβόκαραν και το μετέτρεψαν σε πραξικόπημα. Πραξικόπημα όμως υπέρ ποιανού; Λοιπόν να σε ρωτήσω γιατί η αστυνομία υποχωρούσε στις προβοκάτσιες των ναζήδων, σε καταστροφές, καταλήψεις σε κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα κλπ; Πως κατέλαβαν αυτοί οι άνθρωποι την εξουσία κάνοντας περίπατο; Που ήταν ο στρατός, η αστυνομία, το κράτος; Και γιατί παρέδωσαν (γιατί αυτό έγινε όπως και με την Κριμαία) την εξουσία στους πραξικοπηματίες; Ρωσόδουλη δεν ήταν η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς; Γιατί λοιπόν οι Ρώσοι παρέδωσαν την Ουκρανία στους ναζήδες που όπως λέτε εσείς υποστήριζαν ΗΠΑ-ΕΕ; Δηλαδή οι Ρώσοι ήθελαν να πάρουν οι δυτικοί την Ουκρανία;

    Όσο για την Οδησσό εσύ μένεις στο γεγονός αυτό αλλά το έγκλημα των Ουκρανών ναζήδων ήταν η έκβαση. Το πως ξεκίνησε είναι άλλη ιστορία. Πρέπει να δεις όλα τα γεγονότα από την αρχή. Για διάβασε λοιπόν να δεις πως ο ένας φασίστας δουλεύει για τον άλλο:

    https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/06/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CF%83/

    Και εφόσον λες ότι δεν υποστηρίζετε ιμπεριαλιστές πες μου μία έστω μία φορά που είπατε ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Μία θέλω. Μία φορά που διαδηλώσατε έξω από την ρωσική πρεσβεία εναντίον των ρωσικών εγκλημάτων (γενικά και στη Συρία), ΜΙΑ ΘΕΛΩ

    Γιατί ρε παιδιά δεν απαντάτε σε όλα αυτά; Είδες σταλινικέ κανέναν καναβάτσο εφόσον δεν δίνουν απαντήσεις σε απλά ερωτήματα αυτοί πάνε κατευθείαν καναβάτσο. Όχι στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν έχουμε απλά ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις όπως λέτε όλοι. Εδώ το κύριο πρόβλημα είναι ο Ρώσος ιμπεριαλιστής-διαμελιστής. Ακόμα και το πραξικόπημα εναντίον του Γιανουκόβιτς δικό του έργο είναι όπως και οι ναζήδες προβοκάτορες ακριβώς για να μην χάσει εξολοκλήρου την Ουκρανία από τους δυτικούς αυτό φοβόταν ο Πούτιν έβλεπε πως “φλέρταρε” έντονα τον Γιανουκόβιτς η ΕΕ εδώ είχαν συμφωνήσει να πάνε σε ελεύθερες εκλογές. Αυτό φοβόταν η Ρωσία γι’αυτό έγινε ό,τι έγινε για να μην επικρατήσουν φιλοδυτικές δυνάμεις και να μην μπορεί να βρίσκει “πατήματα” για να επεμβαίνει. Ρε παιδιά ΩΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ και ΚΑΤΟΧΗ εδάφους άλλης χώρας έγινε τι λέτε τώρα για αντιθέσεις; Πως εσείς νομίζετε ότι έφτασαν οι ναζήδες να έχουν τέτοια δύναμη ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση; Δεν τους ενίσχυσε και δεν τους προμόταρε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Γιανουκόβιτς, την δική του πολιτική δεν εξυπηρετούσαν;

    Ναι βρώμικος ο ρόλος των δυτικών ΗΠΑ-ΕΕ που αποδέχτηκαν και υποστήριξαν τους ναζήδες και γι’αυτός τους ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ. Πάντα έτσι κάνουν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να πιέσουν, να υποτάξουν ή να ρίξουν ένα καθεστώς υποστηρίζουν εγκληματίες, φασίστες κλπ έτσι είναι. Γι’αυτό και δεν τους θεωρώ συμμάχους των λαών αλλά ΕΧΘΡΟΥΣ γι’αυτό και είμαι υπέρ μίας Ουκρανίας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ που σημαίνει πάλη ενάντια και στους δυτικούς ιμπεριαλιστές.

    Συνεχίζεται…

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. σταλινικός

      Κάτσε ρε μεγάλε γιατί θα μας τρελάνεις. Λες ότι η ΕΕ φλέρταρε με τον Γιανουκόβιτς. Ετσι είναι/ Αλλά και ο Γιανουκόβιτς φλέρταρε με την ΕΕ.

      Εδωσε υποσχέσεις στο λαό του για αντιδραστική σύμπλευση με τη ΕΕ, και αποτραβήχτηκε προσωρινά από τον Πούτιν, και μετά ο Πούτιν του είπε κόψε τις μαλακίες αλλιώς σου κόβω τη στρόφιγγα από το αέριο. Ο Γιανουκόβιτς οπισθοχώρησε και τότε άρχισαν οι φιλοΕΕ κινητοποιήσεις που κατέληξαν σε ανοιχτό πραξικόπημα και πτώση της κυβέρνησης.

      Μη μου λες για ανοιχτή επέμβαση αποκλειστικά για τους ρώσους. Και τους ουκρανούς φασίστες με μπόλικα δολάρια και όπλα οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι τους εξόπλισαν.

      Θυμίζω το FUCK EU, we decide.
      https://www.bbc.com/news/world-europe-26079957

      Οχι δεν εξέθρεψε ο Γιανουκόβιτς τους φασίστες, εκτός αν εννοείς οι οικονομικές συνθήκες και τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα εξέθρεψαν τους φασίστες. αλλά σόρρυ, οι προγενέστεροι του Γιανουκόβιτς έστεψαν τον ουκρανό ηγέτη των ΕΣ-ΕΣ εθνοσωτήρα και μιλάγανε για 10.000.000 νεκρούς από το ανύπαρκτο “χολοντόμορ”. Tμήμα αυτής της προπαγάνδας αναμφίβολα υιοθέτησε και ο Γιανουκόβτις. Στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και του επίσημου κρατικού εθνικιστικού δηλητηρίου γεννήθηκαν και εκτράφηκαν οι φασίστες. Την επίσημη ιστορία της Ουκρανίας πλέον στηρίζουν στους δρόμους.

      Ποιο είναι το θετικό στις κινητοποιήσεις εκείνες; Να μπει η Ουκρανία στην ΕΕ;

      Αρα γιατί λες οτι το κύριο πρόβλημα είναι ο Ρώσος διαμελιστής; Αν δεν υπήρχε η Ρωσία δηλαδή, η Ουκρανία θα ήταν ανεξάρτητη χώρα; Προφανώς δεν έχει συνέπεια ο ειρμός της σκέψης σου.

      Προφανώς οι ρώσσοι μετά το πραξικόπημα φρόντισαν να καλλιεργήσουν την εθνικιστική εχθρότητα ανάμεσα στη ρωσική μειονότητα ή τους ρωσόφιλους ουκρανούς. το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι ουκρανοί εθνικιστές με τις αβάντες των δυτικών ιμπεριαλιστών.Δεν συμμερίζομαι τη θέση περί γνήσιας αντιιμπεριαλιστικής εξέγερσης στο Ντονμπάς που δήθεν καπελώθηκε από τους ρώσους. Εξαρχής η ηγεσία ήταν αστικές δυνάμεις σε σύμπλευση με το ρωσικό στρατό και ειδικοδυναμίτες, αξιωματικοί πρώην και νυν που έσυραν το χορό και καλά ως…εθελοντές..

      Αλλά όχι να μας λες οτι η μια “εξέγερση” κάτω από τις σημαίες της ΕΕ ήταν γνήσια, ενώ η άλλη “εξέγερση”κάτω από το τσαροπούλι ή το σφυροδρέπανο δεν ήταν γνήσια . Σύμφωνοι, σφυροδρέπανα έχει και στη κόκκινη πλατεία κάθε χρόνο την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης. Αλλά σημαία της ΕΕ, και του ευρώ δεν θα βρεις σε γνήσιες λαϊκές κινητοποιήσεις.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      “…Όταν το καπέλωσαν οι φασίστες φυσικά το προβόκαραν..”
      γι αυτό σας λέμε: Καθίστε στ’ αυγά σας, γιατί σας καπελλώνουν οι φασίστες πολύ εύκολα!

      Reply
  20. Ανώνυμος

    Τώρα για την ΕΣΣΔ. Αυτό με τον Bland το έβαλα για να αποδείξω ότι δεν υπήρχε ένα σταλινικό καθεστώς τρόμου όπως μας λένε εδώ πολλοί. Ο Πάστερνακ πχ δεν φυλακίστηκε αλλά εργαζόταν σαν μεταφραστής. Που είναι λοιπόν η…σταλινική δικτατορία που μας λένε κάποιοι; Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που αναφέρονται όπως η περίπτωση του Γκόργκι. Αν ήταν έτσι όπως τα λένε ορισμένοι τότε θα έπρεπε όλοι αυτοί να…εκτελεστούν ή έστω να φυλακιστούν ή να εξοριστούν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Δεν ήταν όμως έτσι.

    Πάντως στην πρώτη πηγή που παραθέτω ο ίδιος ο Στάλιν παραδέχεται μαζί με τον Μολότοφ ότι:

    “Οι διερευνήσεις των υποθέσεων γίνονται τόσο πρόχειρα. Σε μια περίπτωση χοντροκομμένα, κάποιος άγνωστος διόρθωσε και έσβησε κατάθεση καταγραμμένη με μολύβι, δεν υπήρχε η υπογραφή του ανακρινόμενου, τα πρακτικά της ανάκρισης δεν ήταν επικυρωμένα, περιλαμβάνονταν ανυπόγραφα και ασταθή συμπεράσματα κλπ.

    Οι διωκτικές αρχές, από την πλευρά τους, δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, περιορίζοντας, κατά κανόνα, τη συμμετοχή τους στην έρευνα σε μια απλή καταχώριση και σφράγισμα ερευνητικών υλικών. Οι διωκτικές αρχές, όχι μόνο απέτυχαν να εξαλείψουν τις παραβιάσεις της επαναστατικής νομιμότητας, αλλά, στην πραγματικότητα, νομιμοποιούν αυτές τις παραβιάσεις.

    Αυτό το είδος ανεύθυνης στάσης κατά τη διεξαγωγή της έρευνας και τις ωμές παραβιάσεις των προβλεπόμενων διαδικασιών, αξιοποίησαν όχι σπάνια, ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΙΣΧΩΡΗΣΕΙ στο ΛΕΕΥ και στα γραφεία των εισαγγελέων τόσο κεντρικά όσο και τοπικά. Συνειδητά παραβίαζαν τους νόμους, παραποιούσαν τα ανακριτικά έγγραφα, οδηγούσαν στη δικαιοσύνη και προέβαιναν σε συλλήψεις για ασήμαντους λόγους, και ακόμα και χωρίς λόγο, δημιουργούσαν προβοκατόρικα «υποθέσεις» εναντίον αθώων ανθρώπων και, ταυτόχρονα, έπαιρναν όλα τα μέτρα ώστε, επιπροσθέτως, να αποκρύψουν και να σώσουν από την καταστροφή τους αντισοβιετικούς συνεργούς τους στις εγκληματικές δραστηριότητες. Τέτοια γεγονότα έλαβαν χώρα τόσο στον κεντρικό μηχανισμό του ΛΕΕΥ όσο και τοπικά.

    Όλα τα προαναφερθέντα και πλήρως απαράδεκτα στο έργο των οργάνων του ΛΕΕΥ και των εισαγγελιών έγιναν εφικτά, μόνο επειδή εισχώρησαν στα όργανα του ΛΕΕΥ και των εισαγγελιών εχθροί του λαού που προσπαθούσαν να αποκόψουν το έργο των οργάνων του ΛΕΕΥ και των εισαγγελειών από τα κομματικά όργανα, να ξεφύγουν από τον κομματικό έλεγχο και καθοδήγηση και έτσι, να διευκολυνθούν αυτοί και οι συνεργοί τους ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις αντισοβιετικές συνωμοτικές τους δράσεις.”

    Λογικά δεν είναι όλα αυτά; Δεν πετάχτηκε μια ωραία μέρα το ’56 μία ρεβιζιονιστική γραφειοκρατία για να ανατρέψει τα πάντα, ελέγχοντας απόλυτα το κράτος. Προφανώς ο μηχανισμός αυτός στηνόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό αργά και μεθοδικά παντού στις μυστικές υπηρεσίες, στρατό, αστυνομία κλπ. Είναι και ένας πολύ σοβαρός λόγος γιατί δεν επαναστάτησε η εργατική τάξη για να αποκαταστήσει την δικτατορία του προλεταριάτου.

    Προμηθεύς Επαναστάτης

    Reply
    1. σταλινικός

      αυτός ο Μπλαντ είναι για τα πανηγύρια. Εχει γράψει ακατάληπτα κείμενα με κοπτοραπτική αστικών πηγών και στο τέλος κατέληξε να υποστηρίζει ότι ο Δημητρόφ ήταν πράκτορας των ιμπεριαλιστών, στρατολογημένος μάλιστα από την εποχή που ήταν φυλακισμένος στα κάτεργα των ΝΑΖΙ. Και όλα αυτά για να μας πείσει οτι η πολιτική των λαϊκών μετώπων ήταν αντιδραστική θεωρία που βγήκε από τον πράκτορα Δημητρόφ κόντρα στη θέληση του Στάλιν που δήθεν ήταν μειοψηφία τότε στη ΚΕ το 1935, γιατί αργότερα ο Χρουτσόφ “αποκάλυψε” οτι στις συγκρούσεις-εκκαθαρίσεις κ.ο.κ. που μεσολάβησαν το 30% που ήταν “γνήσια σταλινικό” και εναντίον των λαϊκών μετώπων νίκησε, ενώ το 70% που ήταν υπέρ των λαϊκών μετώπων και ανατισταλινικό αποδήμησε εις Κύριον.

      Και νομίζεις οτι θα πρέπει κάποιος σοβαρός άνθρωπος να κάτσει να ασχοληθεί με αυτό το νούμερο; Αυτό στο τονίζω ιδιαίτερα, γιατί πολλά πράγματα που κυκλοφορούν ευρέως για την ΕΣΣΔ έχουν πηγή τον συγκρεκριμένο κύριο. Ξεκατικωτούρα τον έχουν κάνει οι ρεβιζιονιστές ειδικά για τη Γαλλία..

      Τελοσπάντων, ειπα και λάλησα και αμαρτίαν ουκ εχω.
      Χαιρετώ σε

      Reply
    2. σταλινικός

      @ προμηθέα, δεν συμφωνώ με την προσέγγισή σου. Χάνεται η ταξική πάλη. Κάποιοι ύπουλοι συνωμότες διατηρούνταν στους μηχανισμούς και όταν πέθανε ο Στάλιν κατάφεραν να επικρατήσουν. Σου βάζει γκολ ο κάθε ΣΟΒΑΡΟΣ Ράγκναρόκ (δεν μιλάμε για τον συγκεκριμένο) από τα αποδυτήρια.

      Συνωμοσίες υπήρξαν. Το τροτσκιστοζηνοβιεφικό κέντρο υπήρξε. Η σύμπλευση του κέντρου αυτού με τους μπουχαρινικούς υπήρξε. Η απόπειρα πραξικοπήματος του Τουχατσέφσκι υπήρξε. Αλλά η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προβάλλουμε και να προσανατολιστούμε στο οικονομικό έδαφος, στις παραγωγικές σχέσεις που γεννούν αυτές τις συνωμοσίες που είχαν ξεκάθαρα ως πρόγραμμα την ανατροπή του σοσιαλισμού.

      Αυτό προσπάθησα να κάνω εδώ πέρα. Σίγουρα με ελλείψεις, προχειρότητες και αδυναμίες. Αλλά ήθελα να διερευνήσω/αναδείξω αυτή την κατεύθυνση στην επιχειρηματολογία. Εκεί υπάρχει μεγάλο θέμα κατά τη γνώμη μου. Υστερουμε.. Η ΕΣΣΔ μέχρι το 1929 είχε τεράστιο πρόβλημα στο αγροτικό ζήτημα. Η εμπορεύσιμη παραγωγή από την ύπαιθρο στην πόλη το 1927 ήταν το 1/2 της προπολεμικής! Το 1929 ήταν ελαφρώς καλύτερα τα πράγματα, αλλά πάλι ούτε για αστείο δεν είχαν φτάσει την προπολεμική παραγωγή. Τρελά νούμερα. Ο λόγος; Από τη μια είχαν εξαφανιστεί οι φεουδάρχες, είχαν μειωθεί οι κουλάκοι λόγω της επανάστασης, αλλά τα αγροκτήματα των φτωχών και μεσαίων αγροτών ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ.

      Εν ολίγοις οι απελευθερωμένοι αγρότες από τα δεσμά της φεουδαρχίας δεν ήταν κυρίως εμπορευματοπαραγωγοί. Κατανάλωναν ό,τι παρήγαγαν. Τα πράγματα γίνονταν χειρότερα καθώ ςπροχωρούσαν τα χρόνια και η έκταση του μέσου νοικοκυριού μειωνόταν από τις κληρονομίες του πατέρα στους γιούς κ.ο.κ Προπολεμικά την εμπορεύσιμη μεγάλη παραγωγή για τις πόλεις την παρήγαγαν τα μεγάλα νοικοκυριά των κουλάκων και των φεουδαρχών που είχαν συγκεντρωμένο κεφάλαιο, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Πράγματα που οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες δεν διέθεταν στο ξεχωριστό τους μικρό νοικοκυριό. Αντε να είχαν ξύλινο άροτρο και στην καλύτεροι περίπτωση οι μεσαίοι σε γόνιμες περιοχές, κανα βόδι και μουλάρι.

      Αυτά τα νούμερα σηματοδοτούν τρελές δυσκολίες και αντιξοότητες στην ΕΣΣΔ. Τα γράφει μια χαρά ο Στάλιν. Ακόμη και η αντιπολίτευση τα παραδεχόταν ολα αυτά ως νούμερα το 27 γι αυτό άλλωστε αυτά που πρότεινε εκείνη τη στιγμή το 27 (ταχεία κολεκτιβοποίηση, εκβιομηχάνιση, αύξηση μισθών) ήταν ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΑ. και κυρίως δημαγωγικά. Δεν τα πίστευαν. Ηξεραν οτι δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τότε. Δημαγωγία έκαναν μπας και χτυπήσουν την ηγεσία. Γι αυτό άλλωστε οι πάντες τους έκραξαν τόσο εντος, όσο εκτος ΕΣΣΔ. Ο ίδιος ο Γκράμσι πρώτος-πρώτος.

      Αν προσέξεις την μετάβαση προς την ταχεία κολεκτιβοποίηση θα δεις οτι αυτή γίνεται σχεδόν απότομα. Αυτό το τονίζουν οι αστοί ιστορικοί. Κανείς (ή σχεδόν κανείς, όμως, δεν εξηγεί το γιατί. Σκοπιμα βέβαια, για να περάσουν τις βρωμοθεωρίες τους για “ασιατικό τρόπο παραγωγής” που επέβαλε το κόμμα κτλ..)Το κομμα μέχρι τελευταία στιγμή το 29 προτάσσει ως πολιτική τον περιορισμό των εκμεταλλευτικών τάσεων των κουλάκων και την σταδιακή ανάπτυξη των κολχόζ ανάμεσα σε παρέες και οικογένειες μέχρι να μπορούν τα τελευταία να καλύπτουν την παραγωγή των κουλάκων. Η πολιτική αυτή ομως αλλάζει πραγματικά μέσα σε μια μέρα. Και υπάρχει λόγος γι αυτό. Σκάει η διεθνής οικονομική κρίση το 29. Ο Στάλιν συνειδητοποιεί αμέσως ότι το συνάλλαγμα που διαθέτει η ΕΣΣΔ για αγορά μηχανών, και αυτό δεν ήταν άλλο απο τα σιτηρά, θα εκμηδενιστεί σε 1-2 χρόνια λόγω της απότομης μείωσης των τιμών των σιτηρών που θα φέρει η κρίση.

      Γι αυτό βέβαια ο Στάλιν ήταν πραγματικός μαρξιστής, κλασικός, ενώ οι άλλοι γατάκια

      Οταν παίρνεται λοιπόν η απόφαση για κολεκτιβοποίηση και εκβιομηχάνιση τα πράγματα είναι πολύ ζόρικά. Τα σφάλματα και οι παρεκκλίσεις σε μια τέτοια γιγαντιαία ταχεία επιχείρηση ήταν αναπόφευκτα. Η εκβιομηχάνιση δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την ταχεία κολεκτιβοποίηση. Αυτά ήταν αλληλένδετα.

      Οι δημαγωγοί της αντιπολίτευσης τότε τα βρήκαν πραγματικά σκούρα. Χέστηκαν πάνω τους. Πίστευαν ότι θα καταρρεύσουν τα πάντα. Ο Τρότσκι πρότεινε κολλεκτιβοποίηση…απο το …23!!!!!, όταν καλά καλά δεν είχε ανακάμψει το εμπόριο και η βιομηχανία στην ΕΣΣΔ. Το 30, όμως, ζητούσε επαναφορά της πολιτικής του “περιορισμού των κουλάκων” και όχι της κολεκτιβοποίησης. Στο έδαφος των τεράστιων αυτών δυσκολιών εμφανίστηκαν οι συνωμοσίες, προσπαθώντας να τραβήξουν κόσμο δυσαρεστημένο στη διοίκηση και το κόμμα. Ηττήθηκαν κατα κράτος μεν, αλλά μετά από εκτακτα μέτρα που έπρεπε να πάρει η σοβιετική εξουσία.

      Η κόκκινη τρομοκρατία πυροδοτήθηκε το 1937, όταν η κολεκτιβοποίηση είχε λύσει το πρόβλημα τη τροφοδοσίας της πόλης από την ύπαιθρο, ξεπερνώντας τα προπολεμικά στάδια. Οταν η βιομηχανία πλέον προχωρούσε γοργά σε στάδιο πλέον εντατικοποίησης και τα αποτελέσματα στη βιομηχανία ειδών κατανάλωσης ήταν πλέον απτά στον πληθυσμό.

      Και εκεί πάλι μιλάμε για μια γιγαντιαία επιχείρηση που έπρεπε να γίνει στο δυνατότερο μικρό χρόνο, τσακίζοντας ακαριαία τη πέμπτη φάλαγγα. Ας μην μένουμε λοιπόν στις παραλείψεις και στα λάθη, γιατι τα περισσότερα τέτοια ήταν σε τόσο σύντομο χρόνο. Αλλά στην κατεύθυνση και στην προοπτική, στη δικαίωσή τους από την ίδια τη ζωή. Σίγουρα υπήρξαν και άνθρωποι που έκαναν κακό, ανάμεσά τους ο ίδιος ο Γιέζοφ, άτομα που απέκτησαν υπερεξουσίες απότομα και δεν μπορούσαν να φροντίσουν με σύνεση να λύσουν προβλήματα, αντιθέτως έπαιζαν δικά τους παιχνίδια. Λειτουργούαν κυρίως ως καριερίστες. Δεν είναι το θέμα μας αυτοί. ομως

      Το θέμα είναι πως τα οπορτουνιστικά ρεύματα βρισκουν συνεχώς έδαφος να αναστηλώνονται και να διεκδικούν, να συνωμοτούν, και στο τέλος μετά το 56 να επικρατούν. Πάνω στο έδαφος των οικονομικών υστερήσεων. εκεί είναι το βασικό για μένα.

      αυτιά…

      Reply
      1. Ragnarok

        Για μιαν ακόμα φορά φίλε σταλινικέ, μπλέκεις την συνωμοσιολογία με την ταξική/οικονομική ανάλυση:

        Α. Από πότε, οι διαφωνίες στο πρόγραμμα και τους ρυθμούς εκβιομηχάνησης λύνονται με εκτελέσεις; Οι διαφωνίες δηλαδή για το που και πως θα δουλέψει η οικονομία για τα επόμενα χρόνια από πότε λύνονται με εκτελέσεις; Από ποτέ, είναι η απάντηση φίλε σταλινικέ!

        Πόσο μάλλον που η αντιπολίτευση σύμφωνα με τα στοιχεία απέσπασε ένα ποσοστό της τάξης του 1,5 με 2% εντός του ΚΚΣΕ (ΠΚΚ μπ). Παρόλαυτα, συλλαμβάνονται και εκτελούνται η μεγάλη πλειοψηφία της ηγεσίας των μπολσεβίκων το 1917 και το 50% των σταλινικών αντιπροσώπων του συνεδρίου των νικητών (1934 το συνέδριο των νικητών, 3 χρόνια μετά χαιρέτησαν τον μάταιο τούτο κόσμο οι μισοί σύνεδροι που ανέδειξαν την σταλινική τάση ως κυρίαρχη στο ΚΚΣΕ)!!!

        Ε, αυτή η ψαλίδα ανάμεσα όχι στους μισθούς των εργατών και των στελεχών (αυτή είναι η άλλη μεγάλη ψαλίδα), αλλά ανάμεσα στην πραγματική επιρροή της αντιπολίτευσης (απόλυτα φυσιολογικό γεγονός βέβαια να υπάρχει αντιπολίτευση σε ένα κομμουνιστικό κόμμα) και τον αριθμό των συλληφθέντων καταδικασθέντων φυλακισθέντων/εκτελεσθέντων, είναι απλώς ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Και τα οικονομικοπολιτικά επιχειρήματα που φέρνεις δεν πείθουν:

        Ή έγινε νοθεία και η πραγματική επιρροή της αντιπολίτευσης ήταν υπερπολλαπλάσια του 2% στα αντίστοιχα συνέδρια, οπότε ψάξε να βρείς γιατί έκανε νοθεία ο μπάρμπας γραφειοκράτης με το μουστάκι, ή ήταν όντως τόσο μικρή η επιρροή της αντιπολίτευσης (η οποία σημειωτέρον ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αποχωρήσει και να φτιάξει άλλο κομμουνιστικό κόμμα), οπότε ο μπαμπούλας που στήθηκε με τις ψεύτικες συνωμοσίες που έχεις καταπιεί αμάσητες και οι συλλήψεις φυλακίσεις και εκτελέσεις ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΟΧΟ και ΟΧΙ την διαφύλαξη της παραγωγής και της οικονομίας (και της χώρας συνολικά) από τους….πράκτορες!

        Αυτη η δευτερη εκδοχή/εξήγηση είναι μάλλον και η σωστή: ΔΕΝ απειλούνταν καμία οικονομία και παραγωγή από την αριστερή και αργότερα ενωμένη αντιπολίτευση. Αν κάτι απειλούνταν με πολιτική κριτική αυτό ήταν η αναδυόμενη κρατική/κομματική γραφειοκρατία. Ο Στάλιν σου δηλαδή και το παρασιτικό κοινωνικό γραφειοκρατικό στρώμα που εξέφραζε.

        Reply
        1. σταλινικός

          μάλλον ο μπάρμπας που λες σας πόνεσε ορισμένους βαθιά και το φυσάτε και δεν κρυώνει κρυφοτροτσκιστές κάθε κοπής. Ακόμη περιμένουμε κείμενα του ΝΑΡ που δικαιώνουν τη θετική πολιτική του Χρουτσόφ, αυτή που υπερασπίστηκες νωρίτερα ανιστόρητε Ραγνκραρόκ: συγκεκριμένα την “δίκαιη” απελευθέρωση των χρεοκοπημένων διευθυντάδων και στελεχών της διοίκησης που στήριξαν με νύχια και με δόντια την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ.

          Προφανώς και τέτοια κείμενα δεν υπάρχουν. Από τη φαντασία σου έβγαλες ότι ο Χρουτσόφ είχε και θετικά…χαρακτηριστικά στην πολιτική του!!!. Σοβαρή διαλεκτική σκέψη…χαχαχα
          Εν ολίγοις καψερέ, να στο πω κομψά παρεκκλίνεις δεξιά από τα κείμενα της οργάνωσης που μας προτείνεις να διαβάσουμε. Πρόσεξε, γιατί βλέπεις τα αποτελέσματα από ένα προηγούμενο συνομιλητή μας εδώ μέσα.

          Αν πάρεις φόρα στην υπεράσπιση των “θετικών” του ρεβιζιονισμού, μπορει στο τέλος να μας λες κι εσύ για τον Λαζαρίδη και τον Κουτσάφτη (=Δημητρίου)

          Ως τότε (μέχρι να βρεις τα κείμενα που μάλλον δεν υπάρχουν) προσπάθησε να πείσεις κανέναν αφελή ότι το σύνθημα “να βγει από τη μέση ο Στάλιν”, το βασικό μότο του συνωμοτικού τροτσκιστοζηνοβιεφικού κέντρου, όπως παρουσιάζεται στην αλληλογραφρία Τρότσκι-Σέντοφ, ήταν σύνθημα ειρηνικής πάλης και ζύμωσης εντός και εκτός του κόμματος. Εδώ δεν κατάλαβες καν ότι παρέθετα εξαρχής την απόρρητη αλληλογραφία Τρότσκι-Σέντοφ.

          Νόμιζες οτι αναφερόμουν στις Δίκες της Μόσχας: ό,τι να ναι!!!

          Προσπάθησε να πείσεις ότι τον Κίροφ τον δολοφόνησε ένας ημίτρελος, και όχι τα μέλη του τροτσκιστοζηνοβιεφικού κέντρου που βασικό στόχο είχαν δηλωμένα κατά τον Σέντοφ πρωτα και κύρια την εξάλειψη της ηγετικής ομάδας γύρω από τον Στάλιν. Φαντάζομαι κατάλαβες επιτέλους ότι ο Σέντοφ ήταν ο γιος του Τρότσκι. Γιατί μάλλον στην αρχή…δεν…είχες καταλάβει τίποτα.

          Αργότερα μάλλον δεν κατάλαβες καν ποιος ήταν ο Ισάακ Ντόϊτσερ που ορθά – κοφτα παραδεχόταν την ύπαρξη της συνωμοσίας των στρατιωτικών του Τουχατσέφσκι.

          Ραγκανρόκ, εισαι μονο για τις εντυπώσεις ενός λεπτού. Κοίτα να διορθωθείς σαν χαρακτήρας στη ζωή σου, γιατί θα γίνεις γραφειοκράτης του χειρότερου είδους

        2. Ragnarok

          Φίλε σταλινικε, διαστρεφεις και άλλο την πραγματικότητα όταν γράφεις για “τους διευθυντές που ελευθέρωσε ο χρουτσωφ από τις φυλακές”. Αδερφέ μου, ένα πράγμα έκανε σωστό ι χρουτσωφ : απελευθέρωσε κυρίως, αδίκως φυλακισμένους επί Στάλιν κομμουνιστές. Σ’ αρέσει δεν σ αρέσει.

          Και μην ανησυχείς, δεξιά καμπή ήταν η περίοδος χρουτσωφ σε σχέση με την σταλινική. Καλύτερα, ακόμα πιο δεξιά αντεπαναστατική καμπή ήταν αυτή η περίοδος. Ξέρεις, ειρηνική συνύπαρξη (που είχε εγκαινιαστεί επί Στάλιν αλλά μετά παγιώθηκε με δάφνες κ τιμές), κέρδος στις επιχειρήσεις και τα άλλα τα ίδια (μονοκομματισμος, γλάστρες όπως κ πριν τα σοβιέτ κλπ). Όλα αυτά δλδ που το ΚΚΕ πχ τα αποδέχονταν ασυζητητί και με αναθέματα στους διαφωνούντες (όπως κ επί Στάλιν και μέχρι το τέλος έτσι;).

          Για την δολοφονία Κίροφ (άιντε πάλι ξανά μανα με την δολοφονία Κίροφ), προφανώς και δεν την έκανε η αντιπολίτευση. Διότι τα στελέχη της αντιπολίτευσης ήδη απο πολύ παλαιότερα, και όντας στελέχη πρώτης γραμμής της επανάστασης, είχαν απορρίψει την ατομική τρομοκρατία δια μέσω δολοφονιών και μάλιστα δολοφονιών κομμουνιστών…! Ούτε αυτό δεν ξέρεις ή δεν σε βολεύει να ξέρεις σταλινικε…

          Την ατομική τρομοκρατία αυτού του είδους απέναντι σε κομμουνιστές, την εγκαινίασε ο Στάλιν κ το σταλινικό ρευμα του κομμουνισμού. Α, να και σε κάτι που πρωτοπόρησε αυτό το ρεύμα. Συγχαρητήρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.