.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βαρουφάκης: Αρχιτέκτονας του ΝΑΙ, μάστορας της ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ


Παναγιώτης Μαυροειδής

Είναι εντυπωσιακό το πόση αμηχανία προκάλεσε το αφισάκι της γραφιστικής ομάδας της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) και του ΝΑΡ σε ότι αφορά τον Βαρουφάκη. Η ηλεκτρονική αυτή αφίσα υπενθύμιζε τη συμφωνία του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και Υπουργού της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το προοίμιο της συμφωνίας με την τρόϊκα για το Τρίτο Μνημόνιο, στις 10 Ιουλίου 2015, δηλαδή λίγες μόλις μέρες μετά την μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ και ελάχιστες πριν την τελική υπογραφή του νέου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί αλήθεια τόση δυσανεξία και δισταγμός όταν διατυπώνεται μια ευθεία (και οξεία) κριτική σε ανθρώπους της εξουσίας που έπαιξαν κορυφαίο αρνητικό ρόλο ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα;
Και τι δε γράφτηκε: “αρνητική κριτική”, “ισοπέδωση”, “λαϊκισμός”, “υποδήλωση αμηχανίας και έλλειψης θέσεων”. Γιατί όλα αυτά κάθε φορά που κάποιος παρουσιάζει μια ωμή αλήθεια που θίγει την καθωσπρέπει αριστερά και τις διασημότητές της;
Μα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό το πόσες (και σοβαρές) ανακρίβειες γράφτηκαν. Μια από αυτές ήταν ότι η δήλωση θετικής ψήφου από τον Βαρουφάκη με επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής τότε αφορούσε μόνο τη συμφωνία “να γίνει διαπραγμάτευση με την τρόϊκα και όχι κάποιο μνημόνιο”
Δεν είναι καθόλου έτσι όμως
Όπως βλέπει κανείς διαβάζοντας την Αιτιολογική Έκθεση και τον ίδιο εκείνο τον νόμο που ψηφίστηκε στις 10 Ιουλίου:

1. Η Βουλή αποφάσισε να ζητήσει δάνειο από τον ESM, φυσικά υπό τους απαραίτητους “τεχνικούς και πολιτικούς όρους”.

Αντιγράφω:

“Γι αυτό, εισάγεται σήµερα στη Βουλή σχέδιο νόµου, µε το οποίο εξουσιοδοτείται η Ελληνική Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συµφωνία δανείου από τον ESM, για τρία χρόνια, στο πλαίσιο της επιστολής την οποία κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στον ESM µε ηµεροµηνία 8.7.2015 και του σχεδίου συµφωνίας µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αφορά µέτρα δηµοσιονοµικού χαρακτήρα, αλλά και µεταρρυθµίσεις της Ελληνικής Οικονοµίας, που κρίνονται αναγκαίες για την έγκριση του δανείου από τους δανειστές”. (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Δεν επρόκειτο επομένως για “διαπραγμάτευση” γενικά, αλλά για ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ μιας ήδη υπάρχουσας συμφωνίας και απόφασης.

Διαβάστε:

“Εν όψει της κατατεθείσας από την Ελληνική Κυβέρνηση αίτησης δανείου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας (European Stability Mechanism, ESM) και στο πλαίσιο του σχεδίου των µεταρρυθµίσεων για την Ελληνική οικονοµία και των όρων για τη δηµοσιονοµική πολιτική της χώρας που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, η Βουλή των Ελλήνων εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ως αναπληρωτή του, τον Υπουργό Οικονοµικών και τον Υπουργό Επικρατείας, να διαπραγµατευθούν µε τους οµολόγους τους τελικούς όρους της συµφωνίας και να συνάψουν σύµβαση µε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας (ESM) για την χρηµατοδότησή του Δηµοσίου χρέους για την περίοδο 2015-2018 και για τη διαπραγµάτευση λήψης µέτρων για την βιωσιµότητα και εξυπηρετησιµότητα του µακροπρόθεσµου χρέους“.(οι υπογραμμίσεις δικές μου)

  1. Το νομοσχέδιο μιλάει για διαμόρφωση των “τελικών όρων”. Υπήρχαν δηλαδή οι αρχικά συμφωνημένοι όροι;

Βεβαίως!

Διαβάζουμε από το ίδιο κείμενο:

“Η διαπραγµάτευση της συµφωνίας αυτής, βρίσκεται ήδη στην τελική της φάση και θα ολοκληρωθεί όσον αφορά την αποδοχή του ελληνικού αιτήµατος για χρηµατοδότηση από τον ESM την προσεχή Κυριακή, 12.7.2015. Ήδη, συνεχίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης του αιτήµατος µας. Η δανειοδότηση από τον ESM συνοδεύεται από µια συµφωνία τεχνικών όρων και πολιτικών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένα σχέδιο της συµφωνίας αυτής, το οποίο αποτελεί τη βάση της διαπραγµάτευσης, κατατίθεται µε το παρόν σχέδιο νόµου”. (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Δηλαδή υπήρχε ήδη μια συμφωνία!

  1. Η συμφωνία αυτή κατατέθηκε μαζί με την Αιτιολογική Έκθεση στη Βουλή και ήταν ΄το προοίμιο του Τρίτου Μνημονίου.

Για να γίνει σαφές τι συνιστούσε, παραθέτω μόνο την πρώτη και την τελευταία παράγραφο:

Πρώτη παράγραφος:

“Με ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την 1η Ιουλίου θα υιοθετηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2016-2019, που θα υποστηρίζεται από ένα ικανοποιητικό σε εύρος και αξιόπιστο πακέτο μέτρων. Η νέα δημοσιονομική πορεία θα θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (1,2,3) και 3,5 % ως ποσοστό του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ (παρ 2), άλλα μέτρα φορολογικής πολιτικής (παρ. 3) συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις (παρ. 4), μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης (παρ. 5), μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις ανεπάρκειες σε φοροεισπρακτικό επίπεδο (παρ. 6) και άλλα παραμετρικά μέτρα, όπως εξειδικεύονται παρακάτω”.

Μάλλον καταλάβαμε όλοι και όλες…

Τελευταία παράγραφος:

“Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μη-αναστρέψιμα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον πλειοδότη”.

Ας μη το συνεχίσουμε…

Η τρόικα είχε υποχρεώσει τον Τσίπρα, ταπεινώνοντάς τον, πριν υπογράψει μαζί τους της συμφωνία, να τους πάει ρητή αποδοχή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από τη Βουλή!
Ο Βαρουφάκης τα ήξερε φυσικά όλα αυτά. Και τα υποστήριξε.

Γιατί;

Διότι,

“ήμουν αποφασισμένος να μη γίνω καταλύτης της διάσπασης”,

γράφει στη σελίδα 779 του φλύαρου βιβλίου του.

Στη συνέχεια, περιγράφει το πως εξέφρασε τη στήριξη του και συμπληρώνει:

“Μετά την ομιλία μου , καθώς περνούσε δίπλα μου για να φύγει από την αίθουσα, ο Αλέξης με ακούμπησε στον ώμο, έσκυψε και με ευχαρίστησε στο αυτί”.

Και συνεχίζει γράφοντας ότι ο Ευκλείδης του είπε:

“Αυτό που έκανες σήμερα με την παροχή στήριξης, λίγοι στην Ελλάδα θα το έκαναν!”

Την ίδια μέρα ο Βαρουφάκης συμφώνησε με Τσίπρα και Τσακαλώτο να στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής  όπου εξέφρασε τη θετική του στάση στο νομοσχέδιο, δηλαδή στο προοίμιο της συμφωνίας για το Τρίτο Μνημόνιο.

Αυτά λέει το αφισάκι της νΚΑ και, ναι, χαρακτηρίζει το Βαρουφάκη “Αρχιτέκτονα του ΝΑΙ (τότε) και μάστορα της δημαγωγίας (σήμερα)”.


Αν υπάρχει κάποια υπερβολή είναι ότι μπορεί να θιχτούν τόσοι και τόσοι τίμιοι Αρχιτέκτονες και Μαστόροι.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 90.00% ( 5
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.