.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αυτά είναι «λεφτόδεντρα» (εν καιρώ πολέμου), κύριε Μητσοτάκη;


Νίκος Μπογιόπουλος

(2019): Χρηματιστήριο: Πρώτο σε απόδοση παγκοσμίως – Τράπεζες: “Κέρδη μαμούθ” – Εφοπλιστές: “Τρελά κέρδη”- 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες: “Εσπασαν όλα τα ρεκόρ”- ΕΛΠΕ: 185 εκ. κέρδη – ΟΤΕ: 410 εκ. κέρδη…

***

Η κυβέρνηση έφτασε να μειώνει κατά 50% (!) τον μισθό των εργατών και να θέτει σε καθεστώς επιδόματος τους εργαζόμενους της χώρας. Με τα μέτρα της κυβέρνησης 250.000 επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις συμβάσεις των εργαζόμενων τους με άδηλη την επιστροφή τους στην εργασία.

Γιατί συμβαίνει αυτό το “μακελειό”; Επειδή είμαστε σε πόλεμο. Επειδή «όλοι θα υποστούμε το κόστος». Κι επειδή δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση ψάχνει λεφτά για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που επιφέρει η πανδημία, κι αφού – παρότι ψάχνει – δεν τα βρίσκει λεφτά πουθενά αλλού παρά μόνο στους λεηλατημένους από τα Μνημόνια μισθούς των εργαζόμενων, είπαμε να την… βοηθήσουμε.

Κύριε Μητσοτάκη, Σταϊκούρα, Βρούτση και λοιποί, σε τούτη την εμπόλεμη χώρα, ισχύουν τα εξής:

1) Μέσα στο 2019, το ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως (iefimerida.gr) καταγράφοντας κέρδη 49,47% και την υψηλότερη επίδοση μετά το 1999 (+102%) . Το καλό μας Χρηματιστήριο αναδείχτηκε «πρώτο στον κόσμο στις αποδόσεις» με την τελευταία, μάλιστα, συνεδρίαση του 2019 να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο στους δείκτες της Υγείας (+2,37%). Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις αρχές του έτους αυξήθηκε κατά 16,392 δισ. ευρώ, στα 61,664 δισ. ευρώ από 45,272 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι κερδοφορίας στο καλό μας Χρηματιστήριο; Ιδού: «Πρωταγωνιστής της χρονιάς ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου κατέγραψε ράλι 101,34% (…).Η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2019 αυξήθηκε κατά 6,198 δισ. ευρώ και από τα 4,251 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 διαμορφώνεται σήμερα στα 10,449 δισ. ευρώ». Δηλαδή, οι τραπεζικές μετοχές μέσα στο 2019 διπλασίασαν την αξία τους…

Ερώτηση: Η κυβέρνηση της «εμπόλεμης χώρας», που κόβει κατά 50% τον μισθό του εργάτη, τι ακριβώς ποσοστό πήρε ή σκέφτεται να πάρει, όχι από το υστέρημα, αλλά από τα κέρδη που είχαν μέσα στη χρονιά οι «ραλίστες» του Χρηματιστηρίου, για να αντεπεξέλθει η πατρίδα στον πόλεμο;

2) Μέσα στο 2019 οι καλές μας τράπεζες, αυτές που έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει 4 φορές, αυτές που ξεσπιτώνουν τον κόσμο μέσω των πλειστηριασμών, αυτές που στέλνουν εν μέσω πανδημίας τις εισπρακτικές να απειλούν και να εκβιάζουν, αυτές για τις οποίες η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για το πώς θα ενεργούν απέναντι στους πολίτες που χάνουν τις δουλειές τους αλλά τις “παρακαλεί”, σημείωσαν «κέρδη – μαμούθ» (topontiki.gr). Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη τους μόνο από τις ληστρικές προμήθειες που επιβάλλουν καταχρηστικά στους πολίτες.

Ερώτηση: Η κυβέρνηση της «εμπόλεμης χώρας», που στέλνει τον κόσμο της δουλειάς να ζήσει με μηνιάτικο επίδομα 530 ευρώ, τι ακριβώς ποσοστό πήρε ή σκέφτεται να πάρει, όχι από το υστέρημα, αλλά από τα κέρδη των καλών μας τραπεζιτών για να εξοπλιστεί με πολεμοφόδια η πατρίδα;

3) Μαθαίνουμε ότι το 2019 για τους «πατριώτες» εφοπλιστές μας – αυτούς που φορολογούνται… οικειοθελώς – ήταν μια χρονιά με τρελά κέρδη» (newmoney.gr). Μαθαίνουμε ότι «από την άνοιξη του 2019 έως τον Σεπτέμβριο τα ημερήσια ναύλα αυξήθηκαν κατά 10 φορές. Ήτοι δεκαπλασιάστηκε ο ημερήσιος τζίρος του κάθε πλοίου. Πιο συγκεκριμένα, την Πρωταπριλιά ο κατά μέσο όρο ημερήσιος ναύλος ήταν 3.556 δολάρια ΗΠΑ και την 4η Σεπτεμβρίου είχε φθάσει τα 38.014 δολάρια» (newmoney.gr). Μαθαίνουμε ότι «μέχρι και 300.000 δολάρια την ημέρα έφτασαν οι ναύλοι στις αρχές Οκτωβρίου για τους Έλληνες εφοπλιστές» μας…

Ερώτηση: Η κυβέρνηση της «εμπόλεμης χώρας», που στέλνει τον κόσμο της δουλειάς σε «αναστολή της εργασιακής σχέσης», τι ακριβώς ποσοστό πήρε ή σκέφτεται να πάρει, όχι από το υστέρημα, αλλά από τα αστρονομικά κέρδη των καλών μας εφοπλιστών για να τα φέρει βόλτα η πατρίδα στον πόλεμο;

4) Μαθαίνουμε πως οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες (dir.icap.gr ) βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσματά τους πετυχαίνοντας «εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας τους» (σύμφωνα με τους ισολογισμούς του έτους 2018). Μαθαίνουμε πως (economistas.gr) για αυτές τις 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις «τα συνολικά προ φόρου κέρδη διευρύνθηκαν με πολύ υψηλό ρυθμό, κατά 48% και διαμορφώθηκαν σε 8,2 δισ. ευρώ, μέγεθος που υπερκαλύπτει το αντίστοιχο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2018». Μαθαίνουμε ότι με αύξηση EBITDA 12,4%, καθαρών κερδών 48%, κύκλου εργασιών 10,6% «έσπασαν όλα τα ρεκόρ οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες» (naftemporiki.gr)

Ερώτηση: Η κυβέρνηση της «εμπόλεμης χώρας», που αφήνει στο έλεος της ανεργίας πάνω από 40.000 εργαζομένους παρά το παραμύθι περί «ρήτρας απόλυσης», τι ακριβώς ποσοστό πήρε ή σκέφτεται να πάρει, όχι από το υστέρημα, αλλά από τα κέρδη «που έσπασαν όλα τα ρεκόρ» αυτών των 500 εταιρειών για να σωθεί η πατρίδα στο πόλεμο;

5) Μαθαίνουμε, επίσης, ότι:

-Μόνο μέσα σε μια χρονιά, το 2019, τα καθαρά κέρδη μιας μόνο εταιρείας, των ΕΛΠΕ, εκτινάχτηκαν στα 185 εκ. ευρώ (kathimerini.gr)

-Μόνο μέσα σε μια χρονιά, το 2019, τα κέρδη μιας μόνο εταιρείας, του ΟΤΕ, υπερδιπλασιάστηκαν και εκτινάχτηκαν στα 410 εκ. ευρώ (tovima.gr)

-Μόνο μέσα σε μια χρονιά (στοιχεία 2018) η «Αττική Οδός» αναδείχτηκε σε «χρυσοφόρο» αυτοκινητόδρομο με 69,9 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη που ήρθαν να προστεθούν στα 68,97 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς (metaforespress.gr)

Ερώτηση: Η κυβέρνηση της «εμπόλεμης χώρας», που δεν αποκλείει το μέτρο της μείωσης μισθού των εκατοντάδων χιλιάδων στον δημόσιο τομέα (μεταξύ αυτών και των «ηρώων με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες»…), τι ακριβώς ποσοστό πήρε ή σκέφτεται να πάρει, όχι από το υστέρημα, αλλά από τα κέρδη του κ.Λάτση, των εργολάβων και λοιπών επιφανών πατριωτών για να σωθεί η πατρίδα στο πόλεμο;

6) Μαθαίνουμε ότι το δημόσιο ταμείο έχει «μαξιλάρι» 35 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα κλεμμένα, για τα λεηλατημένα από τις κυβερνήσεις των Μνημονίων. Είναι ένα μέρος μόνο από το αίμα, από το δάκρυ, από τη δυστυχία του ελληνικού λαού που τα κρατάνε για να «προσφέρουν εγγυήσεις στις αγορές», για να πληρώνουν τα ΔΝΤ, για να καταβάλουν χρεολύσια στα εγχώρια και διεθνή κοράκια, για να καταθέτουν τις δόσεις «πλήρως και εγκαίρως» στους τοκογλύφους του ελληνικού χρέους σε περίπτωση αστοχιών ως προς την επίτευξη των ματωμένων υπερπλεονασμάτων τους. Αλλά αυτά τα λεφτά – λεφτά από το αίμα του ελληνικού λαού – την ώρα που στο όνομα της πανδημίας μοιράζουν δεκάδες εκατομμύρια σε κεφαλαιοκράτες, κλινικάρχες και μιντιάρχες κόβοντας (πάλι!) μισθούς και δικαιώματα, λένε ότι «δεν τα ακουμπάνε»…

Ερώτηση: Κύριε Μητσοτάκη, Σταϊκούρα, Βρούτση, Κικίλια, Χατζηδάκη, Πέτσα και λοιποί, σε αυτό τον πόλεμο που βρίσκεται η χώρα, ποιος «πατριωτισμός» λέει ότι αυτά τα λεφτά ανήκουν στους τοκογλύφους και όχι στον ελληνικό λαό;

***

Έχουμε πόλεμο. Με αόρατο εχθρό. Αλλά με πολύ ορατά θύματα. Πρώτα θύματα οι συνάνθρωποί μας που πεθαίνουν. Οι συνάνθρωποί μας που νοσούν. Κι αυτοί που θα νοσήσουν. Αλλά τα θύματα δεν σταματούν εδώ. Θύμα – έτσι θέλουν – μέλλεται να είναι όλος ο λαός.

  • Ήδη πάνω από 40.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέχρι η κυβέρνηση να ανακοινώσει το παραμύθι περί «ρήτρας απόλυσης», χωρίς καμία μέριμνα γι’ αυτούς.
  • Ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (όπως στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος») απολύθηκαν μέσω… SMS χωρίς καμία μέριμνα γι’ αυτούς.
  • Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στο έλεος του εργοδότη ο οποίος αποφασίζει – με άδεια της κυβέρνησης – να έχουν μισή ζωή με μείωση 50% του μισθού.
  • Ήδη ξεφούρνισαν ότι «εξετάζουν» μείωση μισθού των εκατοντάδων χιλιάδων στον δημόσιο τομέα.
  • Ήδη ακόμα και η έννοια του μισθού αντικαθίσταται με το επίδομα των 530 ευρώ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή οι εργασιακές συμβάσεις τους.

Όπως είδαμε η «εξήγηση» που δίνει η κυβέρνηση (την ίδια ώρα που μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια σε κεφαλαιοκράτες, κλινικάρχες και μιντιάρχες στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, την ίδια ώρα που οι υπουργοί της μοιράζουν… δισεκατομμύρια στις συνεντεύξεις τους) είναι ότι πρόκειται για πρωτοφανή κρίση που «θα την πληρώσουμε όλοι» (πάλι «όλοι)) καθότι δεν υπάρχουν… «λεφτόδεντρα».

Επομένως, είτε από την πολλή «αριστεία» δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους το… «λεφτοδάσος» (που μόνο ένα μικρό του μέρος «περπατήσαμε» παραπάνω), στο οποίο η κυβέρνηση του «μετώπου» θα μπορούσε να προσφύγει με την ίδια ΠραξηΝομοθετική ετοιμότητα που το πράττει για τους εργαζόμενους, είτε στην πραγματικότητα:

– Αντί να πάρουν από αυτούς που έχουν, λεηλατούν για μια ακόμα φορά τον κόσμο της εργασίας για να αφήσουν ανέγγιχτο και να ρίξουν – σε καιρό πολέμου! – κι άλλο λίπασμα στην κερδοφορία και τον φιλοτομαρισμό της πλουτοκρατίας.

– Βαφτίζουν (ξανά!) «πατριωτισμό» την λεηλασία, την ληστεία, την αρπαγή του υστερήματος του λαού και την ισοπέδωση ό,τιδήποτε απέμεινε μισο-όρθιο στα χρόνια των Μνημονίων.

Κάποιοι κακόπιστοι λένε ότι η τακτική της κυβέρνησης να μην στρέφεται (ούτε καν σε καιρό πολέμου) στους έχοντες, αλλά να ρημάζει τους πένητες, δεν είναι “αβλεψία”, αλλά “επιτελικός σχεδιασμός” και “αξιοποίηση” του πολέμου για να επιβληθεί εσαεί και χωρίς αντιστάσεις ένα ολοκληρωτικό νεκροταφείο κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Εφόσον ισχύει το δεύτερο, κε Μητσοτάκη, τότε ο πόλεμος του «μένουμε σπίτι» που δίνει ο λαός μας, θα εξελιχθεί και θα ισοδυναμεί – με αποκλειστική σας ευθύνη – σε «μένετε…σκλάβοι» και θα είναι διμέτωπος.

Πηγή: imerodromos.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



66 σχόλια στο “Αυτά είναι «λεφτόδεντρα» (εν καιρώ πολέμου), κύριε Μητσοτάκη;

  1. Ανώνυμος

    “λεφτόδεντρα” γιοκ, αλλά από κλεφτόδεντρα, δόξα τω Θεώ!

    Reply
  2. San Rocco

    Κλεφτοδεντρα για τον λαο, λεφτοδεντρα για το εθνικό ελληνικό κεφάλαιο. Αμ πως! Στις επετειους ενωμένοι στην πραγματικότητα μέτρα για να κονομαει το το εθνικό ελληνικό κεφάλαιο σε βαρος του λαού. Κ στο βάθος χούντα.

    Reply
  3. KiroiSenko

    Ο κ.Μπογιοπούλος για αλλή μια φόρα φανερώνει ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα συγχρόνης οικονομικής θεώριας αλλά και του πως δουλεύει ο καπιταλισμός γενικότερα. Για καμιά αναλύση κλασσικών του μαρξισμού είναι κάλος..

    Ξεκινάει από μία απαίτηση λογική και επιβλημένη. Οτί το κράτος πρέπει να προστατεύσει τους αδύναμους. Αυτά που υπονοεί ή προτείνει όμως δεν έχουν καμία λογική και αποδεικνύουν ότι κράζει ένα σύστημα το οποιό καλά καλά δεν έχει κατανοήσει πως δουλεύει. Αμφιβαλλώ αν γνωρίζει σε τι χρησιμευούν οι τράπεζες και γιατί είναι απαραίτητες για την οικονομία.

    Παραδειγμάτος χάριν η πρώτη του παρατήρηση για το χρηματηστίριο είναι παντέλως αδοκίμη. Οι τράπεζες και το ελληνικό χρηματιστηρίο παρουσίασε μια εντυπωσιακή ανόδο πέρσι δίοτι έγινε ένα ”correction” της ελληνικής αγοράς μετά από χρόνια κρίσης. Οσοί είχαν επενδύσει σε μετοχές ελληνικών τραπέζων είχαν χάσει τα πάντα τις προηγούμενες χρόνιες, δηλαδή τι προτείνει να τους δημεύσουν τα σπασμένα που ίσως ρέφαραν? Χωρία που τώρα καταρρέει πάλι. Τι ακρίβως προτείνει? Δημεύση περιούσας?

    Τα κέρδη των ελληνικών εταιρίων μόνο ελπίδα μπορούν να φέρουν μπας και ανοίξουν δουλειές εγχώρια? Τι ακρίβως προτείνει να τις διωξούμε? Αναφέρει τα κέρδη της ΕΛΠΕ. Ο αριθμός αυτός από μόνος του δεν σημαίνει απολύτως τιπότα. Αν η ΕΛΠΕ πληρώνει κανονικά τους φόρους, που είναι και ιδιαίτερα αυξημένοι στην Ελλάδα, μακάρι να έχει και περισσότερα κέρδη του χρόνου.

    Το άρθρο του είναι στην ίδια φόρμα του βίβλιου του “Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε” που απόρω γιατί το επικαλούνται κιόλας πάσης φύσεως αριστέροι ενώ υπάρχουν πολλοί καλύτεροι επικρίτες του καπιταλισμού.

    Reply
    1. μεταβατικος σοσιαλιστης

      Σιγά μην έγραφε ο Μπογιόπουλος άρθρο με λογική «Παναγιά μου μη φύγουν οι επενδύσεις θα πεινάσουμε».

      Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες και τους μετόχους που λες δεν ήταν αυτοί που έχασαν τα πάντα επί μνημονίων, που έφτασαν στο όριο της φτώχειας και παρακάτω, έμειναν άνεργοι. Οι εφοπλιστές, κι αυτοί αυτά που χάσανε βγάζουνε, ή δεν σταμάτησαν να βγάζουν ποτέ; Δεν πρέπει να φορολογηθούν αυτοί; Τώρα καλούνται πάλι αυτοί που τα έχασαν όλα να πληρώσουν για να σωθεί το διαλυμένο σύστημα υγείας που διαλύθηκε για να φάνε τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας και να εξοικονομηθούν λεφτά για τις «επενδύσεις» των λίγων.

      Reply
      1. KiroiSenko

        Δεν περιμένα κάτι τέτοιο από τον συμπαθέστατο κάτα τα άλλα κ.Μπογιόπουλο. Απλά περιμένα μία ανώ του νηπιακού επίπεδου οικονομική ανάλυση και πρόταση μέτρων.

        Ουσιαστικά με το τρόπο που γράφει είναι σαν να ποινικοποίει το κέρδος των επιχειρήσεων. Δες τι γράφει στο 5), δηλαδή έλεος…

        Για την φορολογία των εφοπλιστών. Δεν έχει νόημα να τους φορολογήσεις και να αλλάξουν τη σημαία στα πλοία τους. Γενικότερα η αδυνάμια ελέγχου φορολογήσης των επιχειρήσεων στο παγκοσμιοποιήμενο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε αποτέλει μία από τις μεγαλύτερες δομικές του αδύναμιες. Εκεί θα συμφώνησω (εικάζω) μάζι σου για μία τρανταχτή αδύναμια του συστήματος.

        Reply
        1. Ragnarok

          Επειδή λοιπον αγαπητέ Κιρισένκο δεν έχει νόημα να τους φορολήσεις μόνο, εμείς παλεύουμε για ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της εμπορικής ναυτιλίας, ΧΩΡΊς αποζημίωση.

    2. Αντώνης

      Έτσι για την ιστορία, και διαφωνώντας μαζί σου πλήρως, ο Μπογιόπουλος έχει σπουδάσει οικονομικά, τελείωσε το οικονομικό του ΕΚΠΑ, δεν γεννήθηκε δημοσιογράφος… Μάλλον κάτι ξέρει από οικονονομία, όχι μόνο λόγω πτυχίου βέβαια…

      Reply
      1. KiroiSenko

        Το ότι έχει σπουδάσει οικονομίκα δεν λέει κάτι, από αυτά που γράφει κρίνεται και δοξά το θέο έχει γράψει αρκέτα. Στην μαρξιστική οικονομία μπορεί να είναι άσσος αλλά από φιλεύθερη δεν σκαμπάζει πολλά. Τώρα από την αλλή επιβεβαιώνεται εδώ και ο δασκάλος Φ.Α. Χάγιεκ που είχε προφητικά επισημαίνει ότι αν οι σοσιαλιστές/κομμουνιστές κατανοούσαν οικονομικά τότε δεν θα ήταν σοσιαλιστές/κομμουνιστές.

        Reply
        1. San Rocco

          Αγαπητέ Κιρισένκο, ΑΝ οι κομμουνιστές κατανοούσαν ΣΕ ΒΑΘΟΣ τη οικονομία, ΘΑ ΉΤΑΝ ΗΔΗ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣμε κομμουνιστικές σχέσεις πααγωγής. ΤΟ ΑΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ από αυτπο που πιστεύει ο κατσαπλιάς μέντοράς σου, και εγληματίας Φρήντριχ Χάγιεκ!

          Θα κατανοούσαν πχ ότι, εκτός της περιβόητης “ιδιωτικής πρωτοβουλίας” που διαλύει άνθρωπο και περιβάλλον και δημιούργησε την κλιματική αλλαγή, και εκτός της κρατικής καταναγκαστικής επιβολής στην παραγωγή (που επέβαλλε ο λεγόμενος υπαρκτός), υπάρχει και η υπό κρατική προστασία, διαρκής προσπάθεια για να οργανώνουν οι εργαζόμενοι την παραγωγή, ΧΩΡΙΣ την μεσολάβηση του κρατικού καταναγκασμού και χωρίς ΜΟΝΟ οικονομικά κίνητρα. Μια τέτια προσπάθεια ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΥΟΛΟΙΠΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΥΠΑΡΚΤΟ, υπήρξε στην ΚΟΥΒΑ. Για αυτό και η Κούβα αντέχει ακόμα παρολες τις υποχωρήσεις που κάνει στον καπιταλισμό (και πως θα μπορούσε άλλωστε, ένα νησί είναι). Η Κίνα πχ είναι φουλ καπιταλιστική χώρα.

          Αγαπητέ Κιρισένκο, οι εγκληματίες της σχολης του Σικάγο που σου αρέσουν, ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ καταστρέφουν και θα συνεχίσουν να καταστρέφουν άνρθωπο και πλανήτη. Η γραμμή τους ήταν η μοανδική γραμμή που μπορύσε και ήθελε να υιοθετήσει ο καπιταλισμός και φυσικά, αυτό έκανε: Αποτέλεσμα: Γιγαντιαίες καταστροφές που πια απειλούν πλανήτη και άνθρωπο! Μπορείς να είσαι περήφανος για τα εγκλήματά τους! Μέχρι να σας πάρει και να σας σηκώσει.

        2. ΦΦ1917

          Άρα το ζήτημα είναι στην κατανόηση των κομμουνιστών πάνω στην αστική οικονομία για να έχουμε κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής?
          Παραβλέπω τις σοσιαλιστικές που προηγούνται και σκόπιμα δεν τις αναφέρεις,παραβλέπω το γεγονός πως οι αστοί και οι μαρξιστές οικονομολόγοι δίνουν διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις αλλά για εσένα είναι ζήτημα κατανόησης αλλά το να διαχωρίζεις την Κούβα από τα υπόλοιπα κράτη του υπαρκτού ως προς τη σχεδίαση και τη διάρθρωση της οικονομίας σε καθιστά εγκληματικά αδιάβαστο. Μην σπέρνεις γεγονότα που είναι αντίθετα προς την αλήθεια.
          Η Κούβα σαν σοσιαλιστικό κράτος δόμησε την οικονομία της με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό,με σοσιαλιστικό κράτος που αγκάλιαζε τις πτυχές της οικονομίας και ήταν καταναγκαστικό απέναντι στα στοιχεία που προωθούσαν ή επιδίωκαν την επιστροφή στην “κανονικότητα” του Μπατίστα και με λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονίες και χώρους δουλειάς.
          Μην λες ότι θέλεις λοιπόν.

  4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    O Mπογιόπουλος ως κομμουνιστής απο DNA δεν μπορει να φτασει στο επίπεδο των ” φιλελευθερων” οικονομολογων που μας εβαλαν στο μνημόνιο για να σωθούμε.

    Reply
    1. KiroiSenko

      Καλά έκανες και έβαλες το ”φιλελευθέρων” σε εισαγωγικά διότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε πότε φιλελεύθερη κυβέρνηση. Αν θες να δεις αποτελέσματα σωστής φιλελεύθερης πολιτικής κοίταξε τι έγινε στην Εσθονία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ όταν ακολουθήσαν τις οδηγίες του έταιρου δάσκαλου Φριντμαν και θα πάθεις την πλάκα σου!

      Reply
      1. San Rocco

        Και βέβαια κιρισενκο θα πάθουμε την πλάκα μας με την Εσθονία/χωρα πρότυπο των νεοφιλελεύθερων: εκτεταμένη ανεργία, ακραια φτώχεια για το 24% του λαού, απαγόρευση απεργιών κ επίσημη ανέγερση ναζιστικών αγαλμάτων. Μπράβο κιρισενκο! Να την χαίρεστε οι φιλελεύθεροι την χώρα…πρότυπο.

        Reply
        1. KiroiSenko

          Η αποτυχήμενη απόπειρα εφαρμόγης (αλλή μία..) που τόσο ευαγγελίζεστε έφερε τη χώρα στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης το 1990 και οι πολιτικές που υποστηρίζουμε την σώσανε. Ναι βεβαίως και είμαστε περήφανοι.

        2. San Rocco

          Ε κιρισενκο, βλέπω να έχεις τίγκα εμμονές και ιδεοληψίες. Σου λένε ότι σήμερα η Εσθονία που είναι το ίνδαλμα σου, έχει το 24%/ του πληθυσμού να ζει σε ακραία φτώχεια, έχει τίγκα ΔΙΑΦΘΟΡΑ και ολοκληρωτισμό, και έχει επίσημη πολιτική το να στήνει ναζιστικά αγάλματα!. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΓΩ ΧΑΓΕΚ, ΦΡΙΝΤΜΑΝ Κ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ.

          ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ Πιτ γουστάρεις κιρισενκο! Ακραία φτώχεια, διαφθορά, ολοκληρωτισμός, φιλελευθερισμό κ ναζισμός.

        3. Κώστας

          Κιρισένκο (καμιά σχέση με τον μπασκετμπολίστα ?) πες μας μια γνώμη και για τις πλειοψηφίες αποδοχής στην προηγούμενη μορφή κοινωνικής θέσμισης σε αυτές τις χώρες να δω κάτι. Ή για το δημοψήφισμα διατήρησης της ΕΣΣΔ ή διάλυσης της το 1991. Επίσης πες μας αν είσαι περήφανος για τα ναζιστικά αγάλματα. Στην Ελλάδα ας πούμε είναι κοινή παραδοχή πως ο Μανώλης Γλέος ήταν εθνικός ήρωας. Θα έπρεπε να θεωρούνται τέτοιοι οι ναζί και όχι ο Γλέζος ? Πες ότι θες βασικα, εκτίθεσαι κάθε φορά που ακουμπάς το πληκτρολόγιο

          Κώστας

        4. Ανώνυμος

          Χα, χα, από τι τη “σώσατε”, από τις φιλελεύθερε πολιτικές του ’85 των Παπανδρέου-Σημίτη;! Και το 1999, με το Χρηματιστήριο; Και το 2010; Και το 2020;
          Βρε παπατζήδες, είστε “δυό” (τάχατες) κόμματα, μαζί με τις παραλλαγές σας, που κυβερνάτε την Ελλάδα από το ’45, πάνω στις κατευθύνσεις του δόγματος Τρούμαν, Σχεδίου Μάρσαλ στα οικονομικά, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική με διαφορετικές σάλτσες.
          Είστε το ενιαίο και αδιάσπαστο διαχρονικό “πασόκ” της ελληνικής κοινωνίας.
          Τι “ΕΡΕ”, τι “Ενωση Κέντρου”, τι “ΝΔ”, τι “ΠΑΣΟΚ” (η original έκδοση!), τι “Σύριζα” και πράσινα άλογα!
          Una faccia una razza.

  5. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Ο Φριντμαν εκανε μεγαλες μεταρυθμισεις με τον δημοκρατη Πινοσετ στην Χιλη.Εκει καλοπερασαν οι χιλιανοί.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      …και συνεχίζουν να καλοπερνούν.
      από την ανία της απόλυτης ευτυχίας
      αυτοκτονούν πέφτοντας επάνω στις
      ανυποψίαστες διερχόμενες σφαίρες
      των “μονάδων αποκατάστασης τάξης”!

      Reply
  6. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Αν εχεις ασχοληθει με την Εσθονια δεν σου κανει εντυπωση που εχασε μετα το 1990 το 15% του πληθυσμού της; Προφανως απο την καλοπέραση…..

    Reply
    1. KiroiSenko

      Από αυτό το 15% το 10% ήταν λόγω μετανάστευσης, κυριώς Ουκρανών, Λευκορώσων και Ρώσσων πίσω στις πατρίδες τους. Ας ψαχνούμε λίγο τα νούμερα ρε παιδιά πριν τα πετάξουμε για εντυπωσιασμό.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Estonia

      Η καταστάση στην Εσθονία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν τραγική, προφανώς όχι λόγω του καπιταλισμού. Σημερά απότελει μία από τις επιτυχημένες και υποσχομένες οικονομίες της Ευρώπης και η βελτίωση της από το σημείο που εφάρμοσε φιλελεύθερες πολιτικές είναι τρομακτική οποιόν δεικτή και αν κοιτάξεις (βιωτικό επίπεδο, GDP, GDP per capita, economic growth και τα λοιπά). Επομένως όσα αποσπασματικά και παραπλανητικά στοιχεία και αν αναφέρετε είναι ανούσια αν δεν εξεταστατούν στο σύνολο τους καθώς και από που ξεκίνησε η Εσθονία το 1990 και που βρίσκεται σήμερα.

      Για την άνοδο του φασισμού στην Εσθονία αλλά και σε όλους τους δορυφόρους της ΕΣΣΔ ευθύνεται κυρίως η παταγώδης αποτύχια του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αυτό δεν είναι κάμια φιλελεύθερη θεωρία, το έχει πει o Walter Benjamin και επιβεβαίωνεται περίτρανα και εμπειρικά.

      Reply
      1. Ανωνύμως

        Μιλώντας για επιλεκτικότητα, φαντάζομαι ότι και για τα φασιστικά κινήματα των δεκαετιών του ’30 και του ’40 στις Βαλτικές, την Ουγγαρία και τη Βορειοδυτική Ουκρανία (τα ίδια που υμνούνται από τα σημερινά καθεστώτα και την επίσημη ιστοριογραφία τους) πάλι η ΕΣΣΔ θα έφταιγε. Για την συντονισμένη με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα φασιστική εξέγερση στο Κάουνας ή για τη γενοκτονία των Εβραίων της βαλτικής μήπως έφταιγε η αποτυχία του Κόκκινου Στρατού να αποτρέψει τα γεμάτα εθελοντές Εσθονούς (και όχι μόνο) φασίστες να καταλάβουν έστω και προσωρινά τις χώρες της Βαλτικής;

        Αυτό το 10% που μετανάστευσε πίσω στις “πατρίδες” του (δηλαδή δεν ζούσαν στη πατρίδα τους οι άνθρωποι;) δεν το έκανε υπό καταναγκασμό και διώξεις; Έχει ή δεν έχει η Εσθονία ακόμα και σήμερα περί το 14% του πληθυσμού της χωρίς να του έχει χορηγήσει ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα; Το άλλο δε 5% μήπως ήταν εξαιτίας του νεοφιλελεύθερου σοκ;

        [Αξίζει να αναφερθεί κάνεις στην περίπτωση της Τσεχίας, την μόνης ίσως χώρας του Ανατολικού μπλοκ που δεν μειώθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Είναι ίσως η μόνη χώρα που διατήρησε το δημόσιο σύστημα υγείας της και σήμερα έχει από τα μικρότερα ποσοστά θανάτων στην πανδημία.]

        Μία βόλτα εδώ https://www.google.com/publicdata/directory?hl=en&dl=en ίσως σε πείσει ότι αυτά που γράφεις είναι απλή προπαγάνδα.

        Reply
      2. ΑΩ

        Ο καπιταλισμός πέτυχε στην Εσθονία απλά οι κάτοικοι έσκασαν από χαρά και πήραν δρόμο.
        Θες και Μπένζαμιν κακομοίρη. Κύρτζος και Σάκης Μουμτζής (αυτό αστέρι του ΚΚΕ Εσωτ.) και πολύ σου είναι

        Reply
  7. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Αν δεις στην Εσθονια και των δεικτη θανατων γενησεων θσ δεις οτι ακόμα κ τωρα ο πληθυσμός μειώνεται.Ελπίζω να μείνουν Εσθονοι στο τέλος για να ζουν το οικονομικό θαύμα.Μα και αν δεν μείνουν no problem.Όλο και καποιοι επιζωντες καποιας νατοικης εισβολης θα μεταφερθουν εκει για να ζησουν το ονειρο τους.Η φυση ( και η αγορα )
    απεχθανεται τα κενα. Μου αρεσει που σαν οπαδος του δυτικου κοσμου δεν οραματιζεσαι για την χωρα σου ενα δυτικο μοντελο στυλ Σκανδιναβιας ξ Ελβετίας πχ που συνδυαζει ελευθερη οικονομια ,σχετικη δημοκρατια και κοινωνικο κρατος ,αλλά μπανανίες με δικτατοροες( χιλη) ή αποικιες με κυβερνησεις ανδρεικελα(εσθονια) που απλα ξεπουλανε ολη την δημοσια περιουσια σε μαφιες κσι ξενες δυναμεις κ φτιαχνουν νουμερα ανάπτυξης.Τα νουμερα βεβαια ειναι σχετικα .Πχ η Γουατεμαλα τρεχει σε ρυθμους ανσπτυξης ενω λιμοκτονουν και εινσι ερμσια συμμοριων ενω η Ινδια σναπτυσεται με το μεγσλο μερος του πληθυσμου να πινει νερο χειροτερο αππ αυτό που πίνει η γάτα μου…

    Reply
    1. San Rocco

      Θοδωρής ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ/ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ: Η κοινωνία που οραματίζονται είναι καπιταλισμός χώρες κανένα εργατικό/λαϊκό/ανθρώπινο δικαίωμα για κανέναν, παρά μόνο ένα για το κεφάλαιο κ το κράτος : το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας μέσου παραγωγής και το δικαίωμα στον ολοκληρωτισμό και στην πλήρη καταπίεση του λαού.

      Όσο και φαίνεται εκ πρώτης όψης παράδοξο , δεν είναι: νεοφιλελευθερισμός και ναζισμός/φασισμός, είναι το ίδιο πράγμα. Το ίδιο: τόσο όσον αφορά την οικονομική πολιτική, όσο και την υπόλοιπη ρυθμιστική βιοπολιτικη για την κοινωνία. Για αυτό και οι επιζώντες ναζί μαζί με τους νεοφιλελεύθερους εσονται εις σάρκα μια: μοιράζονται ακριβώς το ίδιο πολιτικό σχέδιο και στόχο για την κοινωνία. Την θέλουν διαλυμένη για ι,τι δηποτε άλλο πέραν της αναπαραγωγής κράτους και κεφαλαίου , εθνικού και υπερεθνικού.

      Για αυτό και σε πολλές πλέον καπιταλιστικές χώρες μικρές μεσαίες και μεγάλες , νεοφιλελεύθεροι και ναζί/εθνικιστές/φασίστες έχουν ίδιο λόγο, ίδια πολιτική, ίδια πρακτική.

      Reply
    2. KiroiSenko

      Προφάνως και οι σκανδιναβικές χώρες, όπως και ο Κανάδας, και άλλες πολλές αποτέλουν πρότυπα. Για την Χίλη δεν μίλησα πότε, φτήνη η προσπάθεια σου να βάλεις λόγια στο στόμα μου.

      Απλά η Εσθονία δείχνει σε τρομακτικό βάθμο τα συγκρικτικά πλεονεκτήματα της φιλελεύθερης οικονομίας ενάντι του κεντρικού σχεδίασμου της ΕΣΣΔ σε βάθμο πέραν κάθε αμφισβήτησης. Διότι το 90′ η χώρα ήταν καταστρεμμένη οικονομίκα και σήμερα είναι σε απειρώς καλύτερη μοίρα. Το 24% ακραία φτώχεια που προαναφέρθηκε είναι ψευδές για την ιστόρια. Είναι λίγοτερο από 3%.

      https://www.stat.ee/social-exclusion-and-poverty

      According to Statistics Estonia, 21.7% of the Estonian population lived at risk of poverty and 2.4% lived in absolute poverty in 2018.

      Κατανόω ότι το οικονομικό θαύμα της Εσθονίας χαλάει το αντικαπιταλιστικό σας αφήγημα αλλά με το να παραποίειτε την αλήθεια δεν θα πείσετε πότε κανέναν. Βεβαία από μία άποψη αυτό εξηγεί και τα εκλογικά πόσοστα αντικαπιταλιστικών κόμματων…

      Reply
      1. San Rocco

        Καλά κιρισενκο … Γαμωτο γιατί οι νεοφιλελεύθεροι έχετε ιδεολογικές εμμονές; Πάνω από το 17% του πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια , ένα τεράστιο ποσοστό έχει μεταναστεύσει, διαφθορά κ αντεργατικοτητα :

        https://www-cna-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.cna.gr/world/apotelei-oikonomiko-protypo-i-esthonia/amp/?amp_js_v=a3&amp_gsa=1&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#aoh=15857702834604&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.cna.gr%2Fworld%2Fapotelei-oikonomiko-protypo-i-esthonia%2F

        Reply
        1. KiroiSenko

          Πρώτα πέταξες ένα 24% ποσοστό χώρις πηγή και με το χαρακτηρισμό ΑΚΡΑΙΑ φτώχεια. Μετά βρήκα στοιχεία επίσημης στατιστικής πήγης που σε διαψεύδει καθώς το πόσο ήταν μόλις 2.4% το 2018 (δεκά φόρες κάτω από αυτό που ανέφερες!!!). Τώρα που πέτας ένα άρθρο 7 ετών που δεν αναφέρει καν αν το 17% είναι relative η absolute (προφανώς και είναι relative) αλλά εξακολουθείς να την βαπτίζεις ΑΚΡΑΙΑ. Τρέχα γύρευε..

          Επίσης, όπως σου ανάφερα και προηγούμενως αλλά με αγνόησες, δεν έχει νόημα να μου πεις ότι η τωρινή κατάσταση στην Εσθόνια δεν είναι ιδανική. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα. Σημασία έχει η αδιαμφισβήτη και τρομακτική ανάπτυξη της Εσθονίας από την τραγική κατάσταση που την άφησε ο υπάρκτος σοσιαλισμός στην σημερινή και η οποία φυσικά έγινε πραγματικότητα λόγω της εφαρμόγης φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών. Η φτώχεια και η ανεργία σημέρα στην Εσθονία είναι τρομακτικά μικρότερη από το 1990 και δεν είναι τυχαίο που η Εσθονία είχε από τις ταχύτερες ανακάμψεις στην οικονομία της από άλλα δυστυχοί κράτοι δορυφόρους. Δηλαδή εμ η αποτυχήμενη προσπάθεια εφαρμόγης του οράματος σας κατέστρεψε τους άτυχους αυτούς ανθρώπους εμ μας χρεώνετε οτί παρά την τεράστια ανάπτυξη της χώρας χάρη στο φιλελευθερισμό η Εσθονία δεν είναι σήμαρια ουτοπία. Θα τρελαθούμε τελείως μου φαίνεται.

          Τέλος μπουρδουκλώνεις και στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα των φιλελευθέρων οικονομικών πολιτικών αλλά με την ιδιότυπη δημογραφική κατάσταση στην Εσθονία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ρωσσία.

        2. San Rocco

          Τα στατιστικά για την Εσθονία εσένα και τον νεοφιλελευθερισμό διαψεύδουν αγαπητέ κιρισενκο.

      2. Ανωνύμως

        Επιλεκτικότητα #2. Πώς γίνεται να υμνείς τον Χάγιεκ και (υποθέτω) τη σχολή του Σικάγου και να διαμαρτύρεσαι ότι σου βάζουν λόγια στο στόμα, όταν σου επισημαίνουν ότι έχεις (αντικειμενικά ως φυσική συνέπεια) πρότυπο τη Χιλή του Πινοσέτ. Αν είσαι συνεπής σε αυτά που λες πρέπει να δέχεσαι και τα συνεπακόλουθά τους.

        Ακόμα κι αν δεχθούμε τα όσα λες για την Εσθονία (που πολλοί σου έχουν αποδείξει ότι δεν ισχύουν), τί σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτό είναι αποτέλεσμα την σωστής εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών (και όχι γεωπολιτικών σχεδιασμών) και πως αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε παγκόσμια κλίμακα με αντίστοιχα αποτελέσματα και όχι σε καμία – δύο βιτρίνες (και πάλι καταστρατηγώντας τις λαϊκές ελευθερίες).

        Reply
        1. KiroiSenko

          Καλήσπερα Ανώνυμε,

          Η πρώτη σου παρατήρηση είναι εκτός πραγματικότητας αλλά στερείται και λογικής συνοχής. Η δικτατορία στην Χίλη επιβλήθηκε λόγω ορισμένων λανθασμένων επιλογών του Αλίεντε αλλά και λόγω της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι ο Αλίεντε ήταν αλάνθαστος και ότι ευθύνονται αποκλειστικά οι ΗΠΑ για το απεχθές καθεστώς Πινοσέτ αυτό ουδεμία σχέση έχει με τις οικονομικές θεωρίες της σχολής του Σικάγου ή του κλασσικού φιλελευθερισμού. Εδώ να τονίσουμε ότι ιστορικά όλες οι υπερδυνάμεις δρουν ιμπεριαλιστικά είτε κάτω από κομμουνιστικό καθεστώς (Κινα, ΕΣΣΔ) είτε κάτω από καπιταλισμό (ΗΠΑ, ΗΒ).

          Επίσης με την ίδια στρεβλή λογική σου θα έπρεπε και εγώ να αφορίζω κάθε κομμουνιστή ως σταλινιστή ή ακομά χειρότερα εως Βορεοκορεάτη επείδη εκεί τους οδήγησε η προσπάθεια εφαρμογής κομμουνισμού. Ούτε καν..

          Η δεύτερη παρατήση σου, ωστόσο, είναι σωστή. Οντώς ο φιλελευθερισμός έχει εφαρμοστεί με τέτοιο βαθμό επίτυχίας σε ένα μικρό αριθμό χωρών. Σε κάποιες από αυτές πχ. Ελβετία είναι εμφανές ότι δεν θα γίνοταν να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά ο φιλελευθερισμός έχει να προσφέρει αυτά τα παραδείγματα. Ο κομμουνισμός? Όχι μόνο δεν έχει ούτε ένα για δείγμα αλλά ωπού πηγέ να εφαρμοστεί είχαμε ανθώπινες τραγωδίες.Οι λαικές ελευθερίες που αναφέρεις πότε ήταν περισσότερες στην Εσθονία? Επί ΕΣΣΔ η τώρα? Ρητορικό το ερώτημα.. Επομένως η δική μου στάση είναι η υποστήριξη και η εξάπλωση αυτών των επιτυχημένων χειροπιαστών παραδειγματών.

        2. San Rocco

          Αγαπητέ κιρισενκο, ο νεοφιλελευθερισμός όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε κοινωνικά συντρίμμια.

          Όσον αφορά την σύγκριση στο επίπεδο των πολιτικών ελευθεριών, νεοφιλελευθερισμός και υπαρκτός σοσιαλισμός μοιάζουν: ως πολιτικά συστήματα διακυβέρνησης: ο μεν υπαρκτός κατεστελνε με ευθύ τρόπο, ο δε νεοφιλελευθερισμός καταστέλλει κ με ευθύ τρόπο (Χιλή, μεγ Βρετανία, κλπ) καταστέλλει κ με ύπουλο τρόπο (βλ κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό).

          Όμως, στο επίπεδο των κατακτήσεων/δικαιωμάτων των ανθρώπων σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, στέγη, εργασία, ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός υπήρξε μέχρι σήμερα, η καλύτερη στιγμή της ανθρωπότητας. Και ο νεοφιλελευθερισμός, η χειρότερη.

          Προσοχή : όλοι εμείς οι κοινωνικά καταπιεσμενοι πρέπει να υπερασπίζουμε τον λεγόμενο υπαρκτό στα κοινωνικά πεδία που προανέφερα, και να τον απορρίπτουμε στο πεδίο των πολιτικών ελευθεριών (ελευθερία λόγου κ έκφρασης ) όπως κ στο πεδίο του ότι όντως η εργατική τάξη ΔΕΝ είχε την εξουσία. Τον νεοφιλελευθερισμό όμως, πρέπει να τον απορρίψουμε όλοι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ κ φυσικά και οι καταπιεσμενοι, εξολοκλήρου.

        3. Ανώνυμος

          Κιριλένκο, 02/04/2020 at 22:16, ά-π-α-ι-χ-τ-ο-ς !
          Τώρα και …”αντιϋπερδυναμικός” – μαοϊκός των σέβεντις, ΕΚΚΕ και πάσης ελλάδος να ούμε!
          Και δεν έτυχε να διαβάσεις ότι ο πινοσέτ ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη πρακτική εφαρμογή της “Σχολής του Σικάγου”, που κρατάει μέχρι σήμερα, γι αυτό και οι δεκάδες νεκροί στους δρόμους της Χιλής σήμερα;;;!!!
          Κι αυτό το “ορισμένων λανθασμένων επιλογών του Αλίεντε”…δηλαδή “τάθελε ο κ#%#ς του, ε;
          Αμ το άλλο “η δικτατορία στην Χιλή …. και λόγω της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ”; Η δικτατορία οφείλεται στην δικτατορία!!!! Μεγαλοφυής συλλογισμός. Αλλά, ξέχασα αι ΗΠΑ είναι μια δημοκρατική χώρα, αλλά ως υπερδύναμη, φέρθηκε ιμπεριαλιστικά! Εξοχο!
          Και το άλλο, “…Βορεοκορεάτη επείδη εκεί τους οδήγησε η προσπάθεια εφαρμογής κομμουνισμού” … ορέος!.
          Μου θυμίζεις Μπογδάνο/Αδωνη, να κατηγορούν για κομμουνιστή και …”μπολσεβίκο” τον ….αλέξη!! Η Β. Κορέα δεν ισχυρίζεται ότι οικοδομεί Κομμουνισμό. Για κάποιο “Γιούτσε” μιλάει, τρέχα γύρευε εσύ τι είναι αυτό, αλλά εν πάσει περιπτώσει δικαίωμα του κορεατικού λαού είναι να έχει τις επιλογές του, που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι και οι χειρότερες, και σε σχέση και με τον πόλεμο, που έχει δεχτεί. Για την “Κορεατική εκστρατεία” του ελληνικού γυφτο-ιμπεριαλισμού σας έχουν πεί τίποτε εκεί στην “ομάδα αληθείας”;
          Κι αυτό το …”σταλινιστές”(!), που το βρήκες πάλι; Σταλινικούς μας λένε όλοι… και τώχουμε καμάρι! Δεν ίδρυσε καμιά θεωρητική σχολή ο σ. Στάλιν.
          Ξέρεις εσύ μια χώρα, που “πήγε να εφαρμοστεί ο κομμουνισμός”, που να μη δέχτηκε την πιο λυσσασμένη επίθεση με κάθε βάρβαρο και ύπουλο μέσο από τα πάμπλουτα και βαρειά οπλισμένα παράσιτα/εγκληματίες της γης;
          Πόσους Λαούς πνίξατε στο αίμα με βάρβαρες έξωθεν επεμβάσεις βρε αχαϊρευτοι (νεο-)”δημοκράτες”; Για την Ινδονησία σας είπαν τίποτε;
          Που τολμάτε να περιπαίζετε τους απελπισμένους Λαούς, που εξεγέρθηκαν, ακριβώς όπως οι ομόαιμοι ασφαλίτες σας έκαναν με τους βασανισμένους με το ρετσινόλαδο και τον πάγο….
          Το έχετε στο αίμα σας, στο DNA σας, το ασφαλίτικο!

  8. Left G700

    νεοφιλελευθερισμός και ναζισμός/φασισμός, είναι το ίδιο πράγμα
    __________________________________________________

    Πες το ψέματα, San Rocco μου. Πες το ψέματα. Σάματις κι ο αστυφύλαξ δεν είναι το ίδιο πράγμα με το μπουζούκι;

    Reply
    1. KiroiSenko

      Δεν ξέρω για τον όρο νεοφιλελευθερισμό που δεν υφίσταται, αλλά φιλελευθερισμός και φασισμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες. Η οποιαδήποτε απέλπιδα προσπάθεια ταυτίσης τους μπορεί να οφείλεται μόνο στο (δικαιολογημένο) ενοχικό σύνδρομο της αριστέρας για τις τεράστιες ομοιότητες μετάξυ σταλινισμού και φασισμού.

      Reply
      1. san rocco

        Μάλιστα! Ο εξαφανισμένος λεφτ ξαναεμφανίστηκε και συμφωνεί με τον κιρισένκο ότι άλλο νεοφιλελευθερισμός και άλλο ναζισμός/φασισμός. Ο αγαπητός Κιρισένκο, αρνείται την ύπαρξη του όρου νεοφιλελευθερισμός. Ας τα πάρουμε ένα-ένα:

        α. Για τον όρο νεοφιλελευθερισμός: Οσο και αν δεν σας αρέσει φιλε κιρισένκο, ο όρος αυτός, αποδίδει τέλεια, την μετάλλαξη που σας έχει βαρέσει κατακούτελα από την εμφάνιση του Χαγιεκ και μετά. Ο πλούτος των εθνών του Ανταμς Σμίθ δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με τον Χάγιεκ και την σχολή του Σικάγο. Διότι αγαπητέ κιρισένκο, ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ γουστάρει κράτος! Γουστάρει με τρέλα το ΚΡΑΤΟΣ! Αλλά το γουστάρει ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΠΟΥ ΒΟΛΕΎΟΥΝ τον καπιταλισμό, την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του απο το πόπολο! Δηλαδή Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, γουστάρει κράτος στην συντριβή των λαών/εργα;τικων τάξεων! Κοινωνικο κράτος δεν γουστάρει κιρισένκο! ΜΟΝΟ το κοινωνικό κρά;τος δεν γουστάρει κιρισένκο μου ο νεοφιλελευθερισμός. μονο!! Οι πρώτοι ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ τύπου Ανταμ Σμίθ ε, μάλλον έχουν ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ έως και καθόλου με τους σημερινούς ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ.

        β. γΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΙΣΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ/ΝΑΖΙΣΜΟΥ: Το έθεσα λίγο υπερβολικά, αλλά ουσιαστικά: Χιλή, Λεττονία, Εσθονία, Ουκρανία, Τζήμερος και μιχαλολιάκος, Ορμπαν και Φρίντμαν, Για βρέστε μου τις διαφορές ακροδεξιών/ναζί και νεοφιλεύθερων στην άσκηση πολιτικής. Περιμένω με αγωνία.

        Reply
        1. Left G700

          Για βρέστε μου τις διαφορές ναζί και νεοφιλεύθερων στην άσκηση πολιτικής. Περιμένω με αγωνία.
          __________________________________________________

          Οι Nazis εξόντωναν τους εβραίους και άλλες “κατώτερες” φυλές με Zyklon B.
          Οι νεοφιλελεύθεροι ————————————————————————–.

      2. Κώστας

        Μην το ξαναπείς Κιρισένκο πως δεν υπάρχει ο όρος, θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μητσοτάκη που μέχρι … ομώνυμο κόμμα είχε φτιάξει και είχε βγει και βουλευτής. Ο δε Ανδρέας Ανδριανόπουλος έχει βιβλίο με τίτλο ο Νεοφιλελευθερισμός για αρχάριους. Επίσης τον όρο τον χρησιμοποιούσαν οι μεγαλύτεροι διανοητές του χώρου αυτού, όπως ο Μίλτον Φρίντμαν.

        Αν θες να παρουσιαστείς σε έναν χώρο διαλόγου σαν δομικός ιδεολογικός αντίπαλος και σοβαρός εκπρόσωπος κάποιων ρευμάτων σκέψης για την Πολιτική Οικονομία και την κοινωνική οργάνωση φρόντισε τουλάχιστον να γκουγκλάρεις πρώτα για αυτό που θα παραστήσεις.

        https://miltonfriedman.hoover.org/friedman_images/Collections/2016c21/Farmand_02_17_1951.pdf

        Κώστας

        Reply
      3. Left G700

        Φίλε KiroiSenko,

        Κρατάς μυστικά; Υποθέτοντας πως ναι (κοίτα, κακομοίρη μου, μη με βγάλεις ψεύτη), άκου μερικά:

        1. Παρ΄ ό,τι δεν συμμερίζομαι τις απόψεις που κυριαρχούν εδώ (είναι αριστερίστικες κι εγώ είμαι ένας σκέτος αριστερός), επομένως αυτό που θα πω ελάχιστη αξία έχει, σε καλωσορίζω εδώ και σου εύχομαι καλή διαμονή.

        2. Στις αντιπαραθέσεις που θα έχεις με τους διάφορους φανταμενταλιστές μαρξιστοταλιμπάν, εγώ θα είμαι γενικά μαζί σου (αφήνω λίγο χώρο για κάποιες εξαιρέσεις). Να σε ενημερώσω δε ότι, επειδή έχω παρακολουθήσει προσεκτικά τους διαλόγους που είχες από τις 27 Μαρτίου, όταν και έσκασες μύτη εδώ, κάνα δυο γκολάκια που έχεις βάλει τα έχω χειροκροτήσει με ενθουσιασμό.

        3. Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι στο βαθμό που θα συνεχίσεις να είσαι σοβαρός συνομιλητής η παρουσία σου εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιους από τους προαναφερθέντες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να αφήσουν τις γενικούρες, τα συνθήματα και τα ευχολόγια και να ανοίξουν κάνα βιβλίο. Η ισχυρή αυτή πεποίθηση, όμως, προς το παρόν είναι μόνο θεωρητική. Γι’ αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω στο Στοίχημα ούτε πέντε (5) ευρώ ότι θα συμβεί αυτό.

        4. Αυτά που λέει ο Ζίζεκ στο βιντεάκι που πόσταρες τους τα έχω μεταφέρει προ καιρού με τα (ίδια) λόγια του από το βιβλίο του «Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα». Τότε δεν είχε ιδρώσει το αυτί τους. Εύχομαι εσύ να είσαι πιο τυχερός (αν και θα σου συνιστούσα να μην παίξεις στο Στοίχημα ούτε κι εσύ έστω και πέντε ευρώ ότι θα είσαι).

        5. Έγραψες σε κάποιο σχόλιό σου (01/04/2020 at 03:49) ότι «Για την άνοδο του φασισμού στην Εσθονία αλλά και σε όλους τους δορυφόρους της ΕΣΣΔ ευθύνεται κυρίως η παταγώδης αποτύχια του υπαρκτού σοσιαλισμού.». Με αφορμή αυτό, επίτρεψέ μου να διατυπώσω τη σκέψη πως ενδεχομένως και για τη δική σου (μέχρι στιγμής) κοσμοαντίληψη, ενδεχομένως να ευθύνεται η φανταμενταλιστική περί Αριστεράς αντίληψη που βασιλεύει αρχιερεύει εδώ. (Είναι αυτονόητο, αλλά επειδή τώρα μόλις σε γνώρισα και με γνώρισες ας το πω αριθμητικώς και ολογράφως: η παραπάνω σκέψη σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί ταύτιση του φιλελευθερισμού ή και νεοφιλελευθερισμού –θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αυτό, δεν το κάνω θέμα τώρα– με τον φασισμό.)

        6. Είμαι σίγουρος πως δεν έχεις βγάλεις το συμπέρασμα ότι ο Ζίζεκ ασπάζεται το σύνολο των ιδεών σου για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών στο ορατό μέλλον. Αν δεν έχεις βγάλει ήδη το ίδιο συμπέρασμα και για μένα, σε προτρέπω να το κάνεις τώρα.

        7. Keep calm and carry on. ;-) :-)

        Reply
        1. KiroiSenko

          Γεια σου φίλτατε LEFT G700.

          Πολύ επικύνδινο το ποστ σου αλλά φαντάζομαι έχεις ηδή αρκετή εμπείρια εδώ για να γνώριζεις ότι θα στο κοπανάνε για καιρό ότι συμφώνησες έστω και μερικώς μάζι μου σε κάποια πράγματα.

          Επί της φονταμενταλιστικής μου αντίληψης πέρι ελευθέρης αγόρας. Δεν είναι τόσο όσο φαίνεται από τα σχόλια μου εδώ. Δηλαδή, προφανώς και αναγνωρίζω ότι αυτό που ζούμε απέχει πάρα πολύ από τον φιλελευθερισμό όπως τον οραματίστηκαν οι θεωρητικοί του. Πραγματικά η κατάσταση δεν είναι καθόλου κάλη. Ακόμα και για το δάσκαλο Χάγιεκ, προφάνως ότι είπε δεν είναι ευαγγέλιο. Πολλά από αυτά που είπε ήταν εξ’αρχής λαθός και αλλά έπαψαν να είναι επικαίρα όταν άλλαξαν οι συνθήκες. Απλά αυτά που γράφω είναι και συνάρτηση των συνομιλητών μου. Απέναντι σε μαρξιστοταλιμπάν όπως λες, ως ένα βαθμό και από αντιδράση θα απαντήσω ως Θατσερικός. Σώστο το feedback σου αλλά η υπομονή μου δεν είναι πάντα ιώβια.. :D

          Ακόμα και για την ”επιλογή” μου να υπερασπίζομαι τον φιλελεύθερισμό έχω πολλές αμφιβολίες με βάση αυτά που ζούμε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και για τα οποία έχω μία πιο ξεκάθαρη άποψη, βιώνοντας τα. Το πρόβλημα είναι ότι η αριστέρα έχει αποτύχει να με πείσει, εως τώρα τουλάχιστον, για τις λύσεις και την εφαρμοστικότητα των όσων πρότεινει. Επομένως, η κατεθύνση στην οποία βαδίζω και ”μάχομαι” είναι προς έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό, οπώς τον οραματίστηκαν οι θεωρητικοί του.

          Η εξάρση του φασισμού είναι πάντα πολυπαραγοντική. Για παράδειγμα, για την ανόδο της ακροδεξίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη δεν ευθύνεται προφανώς η πτώση της ΕΣΣΔ αλλά πρωταρχικά η αποτύχια των ”νεοφιλελεύθερων” πολιτικών, όπως αυτές ορίστηκαν από τον san rocco. Αυτό είναι επίσης κάτι που με προβληματίζει ιδιαίτερα. Αλλά αν το εγράφα σαν απάντηση στο υπάρχον σκηνικό εδώ η συνέχεια θα ήταν: υποστηρίζεις φιλελευθερισμό άρα νεοφιλελευθερισμό άρα είσαι φασιστάς.

        2. Ανώνυμος

          γιούργια Λεφτ-κιριλένκο! ετοιμο το μ/λ κόμμα του ανθρώπινου καπιταλισμού

        3. San Rocco

          Κύλησε ο ντειντζερους και βρήκε το παπάκι! Ή αλλιώς ο καλός στρατιώτης του καπιταλιστικού έθνους κράτους λεφτ και ο καλος στρατιώτης της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης κιρισενκο: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

          Τώρα το ντουέτο της συμφοράς , σε νέες περιπέτειες με τον μεν να προσπαθεί να μας πείσει ότι το καπιταλιστικό έθνος κράτος είναι καλύτερο για τον λαό από ότι η καπιταλιστική ΕΕ, και τον δεύτερο να προσπαθεί να μας πείσει ότι η Εσθονία που κοντεύει να μείνει χωρίς κατοικους, είναι χώρα προτυπο

        4. Left G700

          Φίλε KiroiSenko,

          Πολύ μού αρέσει αυτό το σχόλιό σου! Και όταν σκέπτομαι ότι θα μπερδέψει ορισμένους από τους “δικούς μου” εδώ και θα τους κάνει να ξύνουν την κεφάλα τους με απορία ενθουσιάζομαι.

          Μια απαραίτητη διευκρίνιση: δεν σε χαρακτήρισα ούτε καν υπαινικτικά “φανταμενταλιστή τής ελεύθερης αγοράς”. Εγώ στα σχόλιά σου μέχρι στιγμής έχω δει πολύ περισσότερο έναν άνθρωπο που δυσπιστεί σε “παραδείσιες συνταγές” για τις “κουζίνες τού μέλλοντος” παρά κάτι άλλο. Αυτό μάς φέρνει κοντά, έστω και από άλλες αφετηρίες τον καθένα.

          Να τα λέμε, ε;

          ΥΓ Αν ήξερες τι έχω ακούσει εδώ και για ποιους λόγους τα έχω ακούσει στο διάστημα που συχνάζω στην Παντιέρα, θα τροποποιούσες κάπως τα μέτρα και τα σταθμά σου σχετικά με το τι συνιστά ένα πραγματικά επικίνδυνο ποστ… ;-) :-)

        5. San Rocco

          Κιρισενκο δεν σε προγκαρω. Και προφανώς πιστεύω και εγώ αλλά και το ΝΑΡ ότι η εμφάνιση ξανά του εθνικισμού /φασισμού ειδικά στην ανατολική Ευρώπη από το 90 κ μετά έχει ως αίτιο , ΚΑΙ την χρεοκοπία του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού.

          Όμως ο νεοφιλελευθερισμός απέχει πόρρω από τον κλασικό φιλελευθερισμό. Όπου εφαρμόστηκε ο νεοφιλελευθερισμός, απαίτησε και απαιτήθηκε πανίσχυρο κατασταλτικά/στρατιωτικα κράτος. Η μοναδική πλευρά κράτους που σιχαίνεται ο νεοφιλελευθερισμός, είναι η κοινωνική. Όλες τις άλλες πλευρές /λειτουργίες του κράτους (διοικητική, κατασταλτική, επιχειρηματική, δικαστική ) τις λατρεύει.

          Ο δε συνήθης ανερματιστος λεφτ, ξύνετε πάλι στην γκλίτσα για να τα ακούσει.

        6. Κώστας

          Παιδιά ο λεφτ λέει τους κομμουνιστές … νεοφιλελευθερους και τώρα που ήρθε ένας που δηλώνει νεοφιλελευθερος άνοιξε η καρδιά του.

          Προτεινω την μετονομασία του σε LiberalG700 και ας μην υπάρχει liberalism αλλά μόνο neoliberalism.

          Πες μας φίλε LiberalG700 για την ανάγκη να μην υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία που λέει και η Μιράντα Ξαφά.

          Επίσης να σας ενημερώσω πως όποιος θέλει να επιμένει να λέει πως ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να είναι liberal και όχι neoliberal, δηλ όχι οικονομικά και ΤΕΛΙΚΑ παντού ακροδεξιός, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, πέρα από το ότι προσπαθεί να είναι κάτι που δεν υπάρχει παρά μόνο σε αταβιστικές φαντασιώσεις. Πχ θα μπαίνει εδώ να μας λέει για το πόσο καλό πράγμα είναι η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, τα ανοικτά σύνορα, η πολυπολιτισμική κοινωνία.

          Πες μας όμως φίλε λιμπεραλ. Αφού θα μας πεις πως δεν είσαι νεοφιλελευθερος αλλά αριστερός που θέλει διάλογο με τους νεοφιλελευθερους. Αρχικά να σε ενημερώσω πως υπάρχει πολιτικός φορέας που το κάνει αυτό το πράγμα και είναι το ΜΕΡΑ 25 αλλά εσύ ειρωνεύεσαι πως το … ΝΑΡ είναι Τάκης Μίχας, ή σε όλη την Ευρώπη τα Πράσινα κόμματα. Εκτός από τις διάφορες Casa Pound, με τις οποίες προτεινεις διάλογο της Αριστεράς, με ποιες νεοφιλελευθερες οργανώσεις θες να συζητήσουμε ? Με την Δημιουργία Ξανά ?

          Εκτίμηση μου είναι πως ότι είχαμε να πούμε το είπαμε

          https://www.youtube.com/watch?v=ThQMlXXcIfs

          Κώστας

    2. Ανώνυμος

      !!!!!!!!!
      ο ρεφορμιστικός παραλογισμός σε νέα ύψη

      Reply
  9. KiroiSenko

    Ευχαρίστω για τον ορίσμο του νεοφιλελευθερισμού όπως τον αντιλαμβάνεσαι. Κάθε αρίστερος τον όριζει διαφορετικά, όλοι αρνητικά βέβαια.

    α. Προφάνως και κάνενας φιλελεύθερος δεν στηρίζει αυτό που όρισες σαν νεοφιλελευθερισμό. Λογικά και κανένας νοήμων άνθρωπος. Επίσης, είναι εμφάνες από αυτά που γράφεις ότι δεν έχεις διαβάσει καθόλου Χάγιεκ. Ο Χαγιέκ ήταν από τους μεγαλύτερους κατακριτές παροχών σε επιχειρήσεις από το κράτος. Για παραδείγμα κατά την Αυστριακή σχολή οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να σωθούν το 2007/2008 από το κράτος. Πχ. αυτή την πολιτική ακολούθησαν στην Αγγλία όταν φαλήρισε η Barrings Bank. Η διάσωση τους μπορεί το 2007/2008 μπορεί να ήταν νεοφιλελεύθερο μέτρο, σιγούρα όμως δεν ήταν Χαγιεκιανό. Εν κατακλείδι αν θες να μάθεις τι πραγματικά υποστήριζε ο Χάγιεκ για το ρόλο του κράτους μπορείς να διαβάσεις το βίβλιο του “The Constitution Of Liberty”.

    β. Έχεις κάνει ένα αχταρμά στο κέφαλι σου, τσουβαλιάζοντας τελειώς διαφορετικά πράγματα. Τι σχέση έχει ο ναζιστής μιχαλολιάκος με το Φριντμαν? Τι σχέση έχει πχ. η Αγγλία επί Θάτσερ, που εφάρμοσε την οικονομική θέωρια της Αυστριακής σχολής, σώζωντας την από βέβαιο οικονομικό μάρασμο στον οποίο ήδη είχε υποπέσει, με την ναζιστική γερμανία του Χίτλερ. Έλεος αν δεν μπορείς να δεις τις διαφόρες..

    Reply
  10. λαθραναγνώστης

    Παιδιά, σε μια κατάσταση “Δικτατορίας του προλεταριάτου” ο Κιρισένκο, απλά θα είχε “φάει χώμα”!
    Κι εσείς κάθεστε και συζητάτε μαζί του και προσπαθείτε να επιχειρηματολογήσετε. Ο άνθρωπος είναι “σιτεμένος” αντιδραστικός. Τι προσπαθείτε να πετύχετε?

    Reply
    1. San Rocco

      Δεν θα φάει χώμα κανένας κιρισενκο στην εργατική εξουσία/δημοκρατία. Όσο ο λαός πείθεται και υλοποιεί την δική του εξουσία/οικονομία και με δεδομένο ότι τα ΜΜΕ θα ανήκουν στον λαό και στους θεσμούς του, δεν κινδυνεύουμε από κανέναν κιρισενκο.

      Ο νεοφιλελευθερισμός ή σκέτο φιλελευθερισμός , είναι ο τρόπος οργάνωσης της οικονομίας με βάση την βαρβαρότητα του “ο θάνατος σου, η ζωή μου”, των ελαχίστων πάνω στους πολλούς. Και ζει διότι έχει το κράτος προστάτη του.

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Καλέ μου Σαν Ρόκκο, ώρες ώρες, μου θυμίζεις τον παππού μου τον σμυρνιό, όταν τον έστελνε στον κήπο η γιαγιά μου η σμυρνιά, για να της κόψει μερικά φύλλα από τσουκνίδα για τα βάλει στη σπανακόπιτα – δίνουν πολύ ωραία γεύση…
        Τα χούφτωνε λοιπόν ο παππούς απότομα και γερά και τα έκοβε και ταυτόχρονα με δίδασκε ότι την τσουκνίδα την αρπάνε απότομα και με δύναμη. Αν πας να την πιάσεις απαλά,θα σε τσιμπήσει. Το ίδιο ισχύει και με τους “κακούς ανθρώπους”, μου έλεγε ο παππούς, που ήμουνα τότε “μικράκι” και μου μάθαινε τα κόλπα. Αν στον κακό άνθρωπο φερθείς ευγενικά, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να του δώσεις χρόνο να σου κάνει κακό. Τον κακό άνθρωπο,τον αρπάζεις κατ ευθείαν απ το λαιμό και του τη ρίχνεις κατακέφαλα…! Αργότερα που μεγάλωσα και πολιτικοποιήθηκα και έγινε το πραξικόπημα στη Χιλή και έμαθα τις λεπτομέρειες για τους δημοκρατικούς δισταγμούς του Αλιέντε, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτά που μου μάθαινε ο παππούς.
        Καλέ μου Σαν Ρόκκο, από τα στόμια βγαίνει η δύναμη κι όχι από τα στόματα κι αυτή είναι η πικρή αλήθεια της “Ουνιδάδ Ποπουλάρ”!

        Reply
    2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Χώμα θα είχανε φσει κατι τύποι σαν και εμάς που την ” ψαχνουν” .Τυποι σαν κσι αυτον ειναι παντος καιρου και θα την βολευαν ωραια.Πισω απο τετοιες απόψεις μην ψάχνετε αξίες σταθερες κλπ και κανετε και σοβαρη αντιπαραθεση.Ατομικισμός του κερατα πσιζει,οτι φάμε οτι πιουμε και αστους άλλλους να τρεχουν.Για αυτο δεν ειναι θεμα αντιπαραβολης αποψεων με κατι τετοιους σλλα διαφπρετικης ΣΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ και αυτο εχει τοση διαφορετικη εμπειρεια απο πισω που προκειται για άλλους κοσμους εντελώς.Όσο για τα περι φολελευθερισμου τα ακουω βερεσε.Λουμπεν δεξιες αποψεις βλέπω με ημιμαθεια( ουτε εγω ξερω πραγματα αλλα το παραδεχομαι) και ατακες μετεμφυλιακης μαυραγοριτικης δεξιας του Χωροφυλακα και της αναπτυξης ” τραβατε έξω να δουλεψετε” και ” κοριτσια ο στόλος”.Kατι τέτοιους άλλες εποχες θα τους κυνήγαγαν και σοβαροι κεντρωοι δημοκρατικοί πολιτες.Βεβαια στην μνημονιακή Ελλαδα τι ψαχνω..

      Reply
  11. Ανώνυμος

    O Φασισμός είναι η νομοτελειακή εξέλιξη του πολιτικού εποικοδομήματος του Καπιταλισμού, η της οικονομίας της Αγοράς, όλων των προσωρινών η πιο μακροβίων εκδοχών της: Κέϋνς, Αυστριακή Σχολή, Σχολή του Σικάγου κλπ. παραλλαγών η μιγμάτων αυτών, όπως υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις κατά περίπτωση. Ο φιλελευθερισμός η νεο-φιλελευθερισμός (παραλλαγή) είναι ένα ασαφές ιδεολογικό κατασκεύασμα, που όμως αναγνωρίζεται σαν κοινό πιο φρέσκο “ευαγγέλιο” κάθε θιασώτη οιασδήποτε έκδοσης η δόγματος καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, ακόμη και της υποτιθέμενης συνταξιοδοτημένης Κευνσιανής, που όμως ανασύρεται με την κάθε ευκαιρία, η μάλλον κακοτυχία.
    Με λίγα λόγια:
    Καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής = η βάση, οργανωμένη κατά κάποια από τις “σχολές” και συνήθως μείγμα αυτών μια και οι “αντιθέσεις” είναι ασήμαντες και γι αυτό υπερτονίζονται.
    Οι “σχολές” = οι συνταγές, παραλλαγές όλες της βασικής συνταγής, του Καπιταλισμού.
    Ο Φασισμός = το τελικό αναγκαίο πολιτικό εποικοδόμημα της εφαρμογής όλων αυτών των συνταγών.
    Οι “φιλελευθερισμοί”, “νέοι” και σκέτοι = η ιδεολογική προπαγάνδα για την υποστήριξη των “συνταγών”.
    O φιλελευθερισμός γενικά είναι η ιδεολογική προετοιμασία του σύγχρονου Φασισμού.
    Συγκαλυμμένη για να περνάει πιο εύκολα, λόγω της αποτυχίας των Ναζί.
    Η αστική δημοκρατία της bell-epoque του Adam Smith και της Γαλλικής Επανάστασης έχει πεθάνει.

    Reply
    1. Left G700

      Ρε φίλε Ανώνυμε, αυτά τα λένε σιγά-σιγά. Μ’ έριξες σε κατάθλιψη! Δηλαδή το 95% των Ελλήνων παρά κάτι ψιλά είναι φασίστες, ακόμα κι αν δεν το ξέρουν;;; Και τι κάνουμε σ΄αυτή τη χώρα, ήπειρο, πλανήτη, Γαλαξία εμείς, φίλε μου;

      Μήπως πρέπει να ακούσουμε τη συμβουλή αυτού τού τύπου;

      Για σκέψου το λίγο και τα ξαναλέμε.

      Reply
    2. λαθραναγνώστης

      Μια ένσταση “ανώνυμε”. Η belle epoque της αστικής δημοκρατίας, δεν ήταν η εποχή του Άνταμ Σμιθ και της Γαλλικής Επανάστασης. Ήταν η περίοδος του Κεϋνσιανισμού, από αμέσως μετά τον ΒΠΠ, μετά άρχισε έντονα να παρακμάζει την περίοδο Ρήγκαν – Θάτσερ – Γκορμπατσώφ και έληξε οριστικά με τις “ανατροπές”.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        είναι μια κουβέντα, Λαθραναγνώστη, για ποιούς και πόσους ήταν μπέλ-επόκ η μεταπολεμική “ευμάρεια”. Εγώ πιστεύω ότι με ορόσημο την Κομμούνα τέλειωσε ο καπιταλισμός σαν υπόσχεση για όλους.. Και μαζί του και η αστική δημοκρατία. Ηταν το peak.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Θέλω να πω, πως αν πράγματι ο “μεταπόλεμος” ήταν ακόμη μπέλ-επόκ (αλλά …νοθευμένη με μπόλικο κοινωνικό κράτος!) της αστικής δημοκρατίας για μερικές δεκάδες η άντε μια-δυό εκατοντάδες εκατομμυρίων της “πεπολιτισμένης δύσης”, για τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια του Καπιταλισμού ήταν μια χίμαιρα που κυνηγούσαν βέβαια απελπισμένοι …για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα της ίδιας αστικής δημοκρατίας, όπως εφαρμοζόταν σε αυτούς. Μπανανίες, πινοσέτ κλπ., κι αυτά αστική δημοκρατία ήταν και είναι. Αλλά η ιστορία αφορά τα δισεκατομμύρια, όχι τα κλάσματα τους.

        2. Left G700

          Α, φίλε μου Ανώνυμε, όλα κι όλα! Νομίζω ότι είσαι πολύ λαρζ και χαρίζεις πόντους στον καπιταλισμό που δεν τους δικαιούται! Στν πραγματικότητα, «ο καπιταλισμός σαν υπόσχεση για όλους και μαζί του η αστική δημοκρατία» τελείωσε το 331 π.Χ., μετά τη μάχη στα Γαυγάμηλα. Αυτό ήταν το peak!

  12. Ανώνυμος

    το “95%” ασφαλώς και καλαναρχούνται από αυτούς, που προετοιμάζουν τον Φασισμό
    το αν είναι, η αν θα γίνουν όλοι φασίστες ( εκτός από ένα ~25%, που ήδη είναι) θα δείξει, αν βοηθήσεις κι εσύ.

    Reply
  13. Γ.Γς

    Να το πάρουμε ανάποδα. Συνολικά η αριστερά στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 7-8% τις τελευταίες δεκαετίες. η Ακροδεξιά και φασιστική δεξιά γύρω στο 25%. Το στοίχημα είναι να αδρανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο 67% παραδοσιακά συντηρητικών μικροαστικών στρωμάτων που άγονται και φέρονται από κάθε λογής φερέφωνα του κεφαλαίου και νεοφιλελεύθερες συμμορίες.

    Reply
    1. Κώστας

      Λεφτ πειράζει πολύ που είμαι με τον Μπαλούρδο και όχι τον ακροδεξιό αξιωματικό που τον βρίζει ? Πειράζει που και η ταινία είναι με τον Μπαλούρδο και όλους τους φαντάρους, αριστερούς και μη αλλά αγαπημένους ως έχοντες κοινά συμφέροντα, και εναντίον του ακροδεξιού αξιωματικού και ας χρησιμοποιεί αυτή την κωμική σε βάρος του Μπαλούρδου σκηνή ?

      Εξήγησε μας όμως ποιοι είναι τα ζώα εδώ μέσα και με τι ταυτίζεσαι εσύ από την Λούφα και Παραλλαγή. Νιώθεις άνετα να μας λες ζώα μιμούμενος την εξουσία ενός ακροδεξιού στρατιωτικού του μετεμφυλιακού κράτους ? Πάντως, μεταξύ μας, την θεωρώ υποτιμημένη την ταινία σαν μια ελαφριά εμπορική κωμωδία αλλά είναι πολλά παραπάνω. Και με δικαιώνεις, η αντιδραστική πολιτική χρήση που κάνεις στην ταινία δείχνει πως έχει πολλά να μας πει

      Έκαστος ε ω ετάχθη

      Κώστας

      Reply
  14. Ανωνύμως

    Απάντηση σε: KiroiSenko 02/04/2020 at 22:16

    Τουναντίον η απάντηση που μου δίνεις δηλώνει είτε άγνοια, είτε σοβαρή υποτίμηση του ρόλου που έπαιξε η σχολή του Σικάγου στην πολιτική της Χούντας Πινοσέτ και αντίστροφα το ρόλο που έπαιξε η χούντα Πινοσέτ στην εμπειρική επαλήθευση των θεωριών της σχολής του Σικάγου (για την ευημερία των δεικτών και τη δυστυχία των ανθρώπων). Ο Αλιέντε μόνο αλάνθαστος δεν ήταν, έκανε το ίδιο βασικό λάθος που έκανε και η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στην Ισπανία: δεν όπλισε το λαό. Για αυτό και οι λαοί στη Λατινική Αμερική φωνάζουν και το “El pueblo armado jamás será aplastado”.
    Οι δε υπερδυνάμεις που δρουν ιμπρεριαλιστικά κάτω από καπιταλισμό (όπως ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Γ΄ και Δ΄ Ράιχ) αφήνουν πίσω τους υπανάπτυξη και καταστροφή. Οι υπερδυνάμεις που δρουν υπό σοσιαλιστικό καθεστώς δεν δρουν ιμπεριαλιστικά και αφήνουν πίσω τους την κατάργηση της δουλείας (η Μαοϊκή Κίνα στο Θιβέτ) και οικονομική ανασυγκρότηση και σοβαρές υποδομές όπως άφησε η ΕΣΣΔ στις Βαλτικές χώρες που αναθεώρησαν την ιστορία τους, υμνούν τους συνεργάτες των Ναζί, προβάλουν την σοβιετική τους ιστορία ως κατοχή και άσκησαν διώξεις, φυλάκισαν και εξόντωσαν αντιφασίστες κομμουνιστές μετά το ’90 σε ένα κρεσέντο δημοκρατικών ελευθεριών νεοφιλελεύθερου τύπου που λίγα είχε να ζηλέψει από τη Χιλή του Πινοσέτ.

    Σε ότι αφορά τη δεύτερη σου παρατήρηση, ναι έχεις το δικαίωμα να το κάνεις αλλά μόνο για όσους -παρά το ότι αυτοπροσδιορίζονται ως κομμουνιστές- δεν εξετάζουν κριτικά την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και τα θεωρούνε όλα (έως το ’85 ή έως το ’53) καλά ή και αντικειμενικά καμωμένα, παίρνοντας διαζύγιο από τον ιστορικό υλισμό και την ουσία του λενινισμού.

    Η τρίτη σου παρατήρηση μπλέκει τον νεοφιλελευθερισμό με τις καπιταλιστικές οικονομικές πολιτικές συνολικά. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι χαρακτηριστικό του σταδίου του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και δεν υπήρχε σε παλιότερες φάσεις του συστήματος. Όσον αφορά το ζήτημα των ελευθεριών, δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς να υπάρχει ισότητα. Ελευθερία ανάλογη του πάχους του πορτοφολιού δεν είναι ελευθερία. Το ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών στον σοσιαλισμό είναι κεφαλαιώδες και δεν έχει απαντηθεί επαρκώς με μοναδική ίσως εξαίρεση την Κούβα που το προσπαθεί συνεχώς. Δυστυχώς η ιστορία διδάσκει ότι οι μεγάλες επαναστάσεις δεν τα καταφέρνουν με την πρώτη απόπειρα (αλλιώς ο Κρόμγουελ θα αναπαυόταν αρτιμελής στον τάφο του).

    Ο κομμουνισμός έχει στον πυρήνα του την ελευθερία, ο καπιταλισμός την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κάθε εποικοδομητική κριτική στα λάθη και τις αδυναμίες της πρώτης εφόδου στον ουρανό είναι καλοδεχούμενη για τους κομμουνιστές.

    Reply
    1. KiroiSenko

      Οι φιλελευθέρες πολιτικές στο πεδίο της οικονομίας ώντας απειρώς πιο αποτελεσματικές από τον καταστροφικό κεντρικό σχεδιασμό (βλέπε big leap forward και τα σχετικά) μπορούν να εφαρμοστούν εώς ένα βαθμό κάτω από οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης. Φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές εφαρμόζει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό και το Κ.Κ. της Κίνας με αξιοθαύμαστη βελτίωση για το βιωτικό επίπεδο των πολιτών του από τα Μαοικα χρόνια που στη κυριολεξία λοιμοκτονούσαν. Προφανώς στη γενικότερη πολιτική είμαι κατά και του Πινόσετ και του ΚΚ. Κίνας και απεχθάνομαι κάθε μορφή ολοκληρωτικού καθεστώτος. ‘Ετερον εκάτερον.

      Από εκεί και πέρα οι φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές πάντα είναι πιο αποτελεσματικές υπό αστική δημοκρατία. Στο βίβλιο του “Καπιταλισμός και Ελευθερία” ο δάσκαλος Φριντμαν έχει εκτενώς αναλύσει πως η εφαρμογή φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών χαράζει το δρόμο τη Δημοκρατία. Κατί που μάλιστα επιβεβαιώθηκε περίτρανα και στη Χιλή. Αντιθέτως καθεστώτα που βασίζονται στο κεντρικό σχεδιασμό πέφτουν πιο δύσκολα (βλ. Βόρειο Κορέα, ΕΣΣΔ κτλ.). Αυτό έχει αναλύθει και σε ατομικό επίπεδο από τον Βιλχεμ Ραιχ στη μαζική ψυχολογία του Φασισμού, δηλαδή όσο πιο αυταρχικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης ενός ατόμου τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να καταλήξει φασίστας.

      Αν τώρα το συγκεκριμενοποίησουμε ως προς την Αυστρική σχολή του φιλελευθερισμού, αυτή κάμια αναγκή δεν είχε την Χιλή για να επιβεβαιώσει εμπειρικά την ορθότητα των θεωριών της. Το ΗΒ σώθηκε επί δημοκρατικά εκλεγμένης (3 φόρες) Θάτσερ χάρη σε αυτές τις πολιτικές. Ητάν τόσο επιτυχημένες που οι πολιτικοί της αντίπαλοι το εργατικό κόμμα δεν τολμήσαν καν να τις αποσύρουν όταν παρέλεβαν μετέπειτα την εξούσια.

      Γενικότερα νόμιζω ότι χάνουμε άπειρο χρόνο σε κάτι αυταπόδεικτο από την Ιστορία, Οτί ο καπιταλισμός και σε επίπεδο παραγωγικών δυνατοτήτων και σε επίπεδο ανθρωπινών δικαιωμάτων είναι ότι καλύτερο έχει η ανθρωπότητα εως τώρα. Για το μέλλον μπορούμε να συζητάμε και να διαφωνούμε..

      Reply
  15. Σ.Τ.

    Οι οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι είναι κάτι που ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί να αποφύγει να προκαλεί.
    Σε δοκιμαστικό σωλήνα θα ήταν ιδανικό σύστημα αλλά ….

    Ότι και να προσάπτει κανείς στην Κίνα και την ΕΣΣΔ, δεν προκάλεσαν κανένα παγκόσμιο πόλεμο.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.