.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απάντηση του ‘ΠΡΙΝ’ σε λίβελο του 902: Όταν η απάντηση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα


Με ένα προκλητικού ύφους κείμενο στο 902.gr (δείτε εδώ) επιχειρεί ανεπιτυχώς το ΚΚΕ να απαντήσει στην κριτική που ασκήσαμε στην πολιτική του, στο πλαίσιο ευρύτερου άρθρου για την ασφυκτική κατάσταση στα στρατόπεδα για τον κορωνοϊό (η κυβέρνηση εφαρμόζει τη λογική «ανοσία της αγέλης» στους φαντάρους). Αλλά δυστυχώς γι αυτόν, ο ανώνυμος σχολιογράφος, με την απάντησή του, απλά επιβεβαιώνει τα «ψέματα» του Πριν (εδώ).

Στο άρθρο του Πριν σημειώναμε, όσον αφορά το ΚΚΕ:

Κινητικότητα παρουσιάζει και το ΚΚΕ, το οποίο δημιούργησε και το alt.gr. Η ηγεσία του ΚΚΕ εδώ και χρόνια παρεμβαίνει στις ένοπλες δυνάμεις από την σκοπιά της «ισχυροποίησης του κόμματος» και της «λαϊκής εξουσίας» που μέλλεται για να ‘ρθει, χωρίς όμως να αμφισβητούνται βαθιά οι λογικές του εθνικού ρόλου του στρατού. Έτσι και τώρα, παρά την έκφραση μιας σειράς διεκδικήσεων για τον κορωνοϊό, λείπει το πιο βασικό αίτημα: η αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, με μαζικές ειδικές άδειες στους φαντάρους, ίσως γιατί θα υπονομευθεί το «αξιόμαχο». Πρόκειται για συνέχεια της αντίληψης που υιοθετεί την αστική γραμμή της «κακής-επιθετικής Τουρκίας», χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην εξίσου επιθετική πολιτική του ελληνικού αστικού κράτους, των αυξανόμενων ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες.

Τι απαντά ανάμεσα στα άλλα ο 902.gr:

Αφού μας χαρακτηρίζει «συνειδητούς ψεύτες και παραχαράκτες των προτάσεων του ΚΚΕ» και αναφέρεται στις «πάνω από 50 ερωτήσεις στη Βουλή», παρουσιάζει τις προτάσεις της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (έτσι!): «Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ, διαμόρφωση συνθηκών για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μέσα στα στρατόπεδα», ενώ ακολουθούν προτάσεις για απολυμάνσεις και επίταξη ξενοδοχείων, ξενώνων κλπ.

Όλα καλά και χρήσιμα και πρέπει να γίνουν και βεβαίως να αφορούν και τα στελέχη αλλά και τους φαντάρους, χωρίς διακρίσεις. Εξάλλου πιο προωθημένες διεκδικήσεις έχουν προβάλλει ήδη δεκάδες γράμματα και καταγγελίες φαντάρων στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος».

Τι λείπει όμως από τις προτάσεις του ΚΚΕ και αυτό υπογράμμισε το Πριν; «Η αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, με μαζικές ειδικές άδειες στους φαντάρους». Το ΚΚΕ προτείνει διάφορα μέτρα, αλλά πουθενά δεν λέει πως οι φαντάροι πρέπει να πάρουν τις άδειες που τους έχουν κόψει κι ακόμα περισσότερο να πάρουν μαζικά ειδικές άδειες (με τεστ κλπ.), για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, της ψυχολογικής πίεσης, των οξύτατων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Γιατί; Ας απαντήσουν οι ίδιοι

«Επίσης, κατηγορούν το ΚΚΕ, διότι όπως υποστηρίζουν, δεν αναφέρεται καθόλου στα ζητήματα των αυξανόμενων ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες», γράφει πονηρά το 902.gr. Καταρχάς, το Πριν δεν έγραψε πως το ΚΚΕ δεν ασχολείται με τα θέματα των ανταγωνισμών, των ΑΟΖ και των εξορύξεων, αλλά πως ασχολείται με λάθος τρόπο: «με μια αντίληψη που υιοθετεί την αστική γραμμή της ‘’κακής-επιθετικής Τουρκίας’’, χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην εξίσου επιθετική πολιτική του ελληνικού αστικού κράτους, των αυξανόμενων ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες».

Τι απαντά ο σχολιογράφος του 902, για να αποκαλύψει τα «ψέματά» μας;

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια (σ.σ. των ιμπεριαλιστικών σχεδίων) εντείνεται η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Επίσης, η αστική τάξη της Ελλάδας προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή, με στόχο τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων». Δηλαδή υπάρχει μια επιθετική αστική τάξη της Τουρκίας και μια ελληνική που θέλει συνεκμετάλλευση. Καλύτερο «φιλειρηνικό» ξέπλυμα της ελληνικής ολιγαρχίας δεν μπορούσε να γίνει…

Απόλυτη επιβεβαίωση κι εδώ του δημοσιεύματος του Πριν.

Μάλιστα, η απάντηση του 902 πάει και παραπέρα:

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ, αλλά και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, για το μη καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι μεγάλες».

Δηλαδή το ΚΚΕ κατηγορεί ΝΔ και όλες τις αστικές κυβερνήσεις γιατί δεν ανακήρυξαν μονομερώς ΑΟΖ; Εδώ έχουμε πλειοδοσία από θέσεις δήθεν «πατριωτικές», στην πραγματικότητα επιθετικής διεκδίκησης από αστικές κυβερνήσεις (εκτός εάν δεν καταλαβαίνουν τι γράφουν…)

Θα ήταν πλεονασμός να συστήσουμε στους υπεύθυνους του 902.gr και του ΚΚΕ να είναι πιο «προσεκτικοί» στις απαντήσεις τους, τουλάχιστον για να ανέβει το επίπεδο της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης στην Αριστερά;

Πηγή: prin.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 66.43% ( 14
Συμμετοχές )



123 σχόλια στο “Απάντηση του ‘ΠΡΙΝ’ σε λίβελο του 902: Όταν η απάντηση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα

  1. Left G700

    ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ’ΒΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ’ΠΕ ΑΚΟΜΑ…

    Η απάντηση (φαίνεται να) επιβεβαιώνει το δημοσίευμα γιατί το ΚΚΕ, παρά τις συμβουλές τού ποιητή του («Ἔτσι νὰ λέμε πιὰ τὰ σύκα-σύκα καὶ τὴ σκάφη-σκάφη.») δεν μπορεί να βρει το θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι κι εκείνο το 19ο Συνέδριο, βλέπεις, η «διόρθωση» της Ιστορίας του ελληνο-ιταλικού πολέμου και της δεκαετίας τού ’40, «οι έπαινοι των σοφιστών τροτσκιστών και του (τεταρτοδιεθνιστικού) δήμου» και γενικά όλη αυτή η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί (και η οποία αντανακλάται καθαρά στην αρθρογραφία του για «ζόρικα» ζητήματα, αλλά και στις αντιφάσεις τού αναθεωρημένου προγράμματός του).

    Προσαρμόζοντας αυτό που συνηθίζει να λέει ο Πάνος Παπανικολάου αυτή την περίοδο («μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»):

    Μόνο ο λαός τού ΚΚΕ μπορεί να σώσει το ΚΚΕ.

    (Με την προϋπόθεση, βέβαια, να συνειδητοποιήσει –επί τέλους!– ότι ΚΚΕ δεν σημαίνει μόνο ΠΓ + ΚΕ…)

    Reply
  2. ΦΦ1917

    Εντάξει ρε παιδιά σας καταλάβαμε,πέρα ότι πήρατε την απάντηση που έπρεπε προσπαθείτε να την βγείτε από πάνω με αστεία επιχειρήματα.
    Αν το ΚΚΕ είναι του “πατριωτικού” τόξου όταν μιλάει για τον εγχώριο πλούτο που θα αποτελέσει κτήμα του λαού σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα μήπως η αποποίηση του δικαιώματος κήρυξης ΑΟΖ θα αφήσει αδιάφορους τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις αστικές τάξεις των γειτονικών χωρών?
    Δηλαδή εσάς το ΚΚΕ έπρεπε να σας κατηγορεί ότι ακολουθείτε τη γραμμή των Ιμπεριαλιστών?
    Πάτε καθόλου καλά?
    Γιατί αφήνετε μισή την αλήθεια λοιπόν?
    Γιατί δεν κάνετε την παραμικρή αναφορά στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Ιμπεριαλιστών για γκριζάρισμα του Αιγαίου και στην εξαφάνιση των όποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων?
    Γιατί τα κυριαρχικά δικαιώματα να αποτελούν τσιφλίκι της αστική τάξης?
    Γιατί αποσιωπάτε το γεγονός ότι η γείτονας αστική τάξη ως μέλος των G-20 με στρατούς κατοχής σε 3 χώρες,στρατιωτικές βάσεις σε Ιράκ,Κατάρ,Σομαλία και ναύσταθμο στην Αλβανία είναι φανερά πιο ισχυρή από την Ελληνική και επιδιώκει αμφισβήτηση συνθηκών και χωρικών υδάτων?
    Μήπως ξεχάσατε ότι λίγους μήνες πριν στη Συρία,η αστική τάξη της Τουρκίας έκανε ΑΥΤΟΝΟΜΑ εισβολή για τρίτη φορά?
    Προφανώς και η ελληνική αστική τάξη είναι μπλεγμένη ως τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς,κάνει αυτόνομους σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και στέλνει Patriot στη Σαουδική Αραβία αλλά στον ανταγωνισμό με την αντίστοιχη Τουρκική (που είναι περιφερειακή δύναμη),βάση ισχύος και κατάστασης δεν μπορεί να κάνει τους ίδιους ελιγμούς απέναντι της.
    Τολμάει να μιλήσει κάποιος για τούρκικη επιθετικότητα και αμέσως να του κολλήσετε την στάμπα του εθνικιστή και του πατριώτη και υποτίθεται πως ζητάτε σοβαρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση.
    Όσο για το Δίκτυο Σπάρτακος και τον “αγωνιστικό μύθο” που του καλλιεργείτε εντάξει δε λέω καλά το παίζει το επικοινωνιακό χαρτί του αλλά στα περισσότερα στρατόπεδα η παρέμβαση του είναι μηδέν εις το πηλίκον.

    Reply
  3. Κώστας

    Εγώ δεν βλέπω το ΚΚΕ να λέει να κηρύξει η Ελλάδα μονομερώς ΑΟΖ. Επίσης καλά κάνει και βάζει την διάκριση μη παραίτησης από κάποιο δικαίωμα και χρήσης του δικαιώματος. Επίσης αν δεν βλέπει τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό ως ισότιμο δεν κάνει άσχημα. Ο δε προσανατολισμός του προς την αντίθεση στην συνεκμετάλλευση είναι ορθός με την έννοια πως είναι το κυρίαρχο σενάριο και πρέπει να οχυρωθούμε. Γιατί θα ζήσουμε πάλι το “εδώ που τα λέμε μπορεί η συμφωνία να είναι ιμπεριαλιστική αλλά σε ότι αφορά τις 2 χώρες δίνει μια λύση” από τμήματα της Αριστεράς και δεν πρέπει

    Το θέμα του κινήματος στον στρατό και για τον στρατό είναι πολύ σοβαρό για να το αναλώνουμε σε κόντρες. Χρειάζονται πολύ λίγα λόγια και μικρά μικρά βηματάκια. Δεν έχω εικόνα, δεν θα πω ψέματα. Θα πω όμως κάποια γενικά κριτήρια. Θέλουμε και κίνημα κληρωτών που στην συγκυρία ναι σημαίνει και άδειες αλλιώς η αποσυμφόρηση καταντάει συνδικαλιά. Επίσης ένα κίνημα κληρωτών θα έχει και διαστάσεις απείθειας, δεν γίνεται αλλιώς. Θέλουμε όμως και συμμαχίες, ουδετεροποίηση δημοκρατικών αξιωματικών. Για το δεύτερο, τόνοι που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικό κίνημα στο πρώτο κάνουν ζημιά. Αλλά και για να κάνουμε το πρώτο δεν πρέπει να φαντασιωνόμαστε πως κάνουμε το δεύτερο επειδή βάζουμε έναν απόστρατο στο Επικρατείας. Που καλά κάνει το ΚΚΕ και τους βάζει. Και όσοι τονίζουν και το κάτι παραπάνω στο κίνημα των κληρωτών καλά κάνουν. Άσχημα κάνουν και οι μεν και οι δε αν τα κάνουν και τα 2 λίγο επικοινωνιακά και λίγο να συντηρούμε μια κόντρα μεταξύ μας

    Κώστας

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Κώστα ευθέως και με εμπεριστατωμένη ανάλυση όλου του γεωπολιτικού πλαισίου και ΟΧΙ με δόγματα όπως :οποίος λαός υπερασπιστεί τα σύνορα είναι ξερωγω σοβινιστης ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΟΖ.
      Τέλος.

      Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα από τώρα με σθένος, κάνουμε ανάλυση της γεωπολιτικής, βγάζουμε συμπεράσματα, υποθέτουμε γραμμή υπεράσπισης των συνόρων, ώστε να είμαστε έτοιμοι πολιτικά και ηθικά όταν χρειαστεί και έμπρακτα.

      Αυτό πρακτικά σημαίνει προειδοποιούμε για τον φιλοτουρκισμο του ΝΑΤΟ γενικά και ειδικά ΗΠΑ Αγγλία Ολλανδία Γερμανία κτλ

      Αυτό σημαίνει πρακτικά προειδοποιούμε ότι η αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης πως και οπου επιδιώκει η Τουρκία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ (και η οποία οφείλεται στην ανισοτιμική ανάπτυξη) περνάει από αναθεωρήσεις συνθηκών και ίσως από πολεμικά συμβαματα η από πιθανα ανοικτή αναμέτρηση, ανάλογα με τις επιδιώξει των άλλων παικτων (ιμπεριαλιστών Ρωσία, Τουρκία Πακιστάν Σ.Αραβια Καταρ, ΝΑΤΟ κτλ κτλ)

      Σε αυτό το πλαίσιο Κωστάκη εντάσσεται η δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα για και καλά παραγωγή ενέργειας, αλλά και οι πρόσφατες διακηρύξεις της Άγκυρας για παραγωγή πυρηνικών όπλων.

      Σου φαίνονται αρκοντως σουρεαλιστικά αυτά; Αν όχι έχω και άλλα.

      Reply
    2. Κώστας

      ΣΤ η ΑΟΖ δεν είναι σύνορα αλλά να γίνει ότι είναι να γίνει τέλος πάντων για να μην βγουν οι ορυκτοί πόροι με οποιονδήποτε τοπικό μεσίτη του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών. Δεν προλαβαίνω να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις για να έχω αποψάρα αλλά λέω το πολιτικό σκέλος. Τα σύνορα προφανώς τα υπερασπιζόμαστε, δηλ τα χερσαία και εκεί που είναι τα θαλάσσια, δηλ στα 6νμ.

      Υπάρχει όμως πρόβλημα σε αυτή την θέση, είναι σαφές. Διότι για το ορατό μέλλον θα μιλάμε για την καπιταλιστική Ελλάδα υπό ιμπεριαλιστική επιτροπεία που θα ορίσει ΑΟΖ για να κάνει τον μεσίτη στις πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό. Μοιραία λοιπόν δεν μπορεί να λέμε να οριστεί ΑΟΖ, δεν μπορεί να είναι λαικό αίτημα σήμερα άρα ούτε της κομμουνιστικής αριστεράς. Αλλά ΑΟΖ δεν είναι μόνο πετρέλαια αλλά και αιολική ενέργεια, και ενέργεια από τα ρεύματα και ψάρεμα. Συνεπώς ούτε ένα ΟΧΙ στις ΑΟΖ αντιστοιχεί. Επίσης μια κουτοπονηριά του στυλ να γίνει ΑΟΖ, να ρθουν οι πολυεθνικές και όταν γίνει η επανάσταση “τουρουτουτου” (σάλπιγκα) “θα τους τα πάρουμε” είναι μόνο για να ντουρώνει κόσμο του ΚΚΕ. Το θέμα είναι δύσκολο και δεν είναι θέμα στο οποίο η κομμουνιστική αριστερά έχει σήμερα λύση. Προσπαθεί να πυροδοτεί μαζικό αντιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα και προλεταριακές διεθνιστικές σχέσεις με την Τουρκία ελπίζοντας να μπορει έτσι να βραχυκλώνει κράτη και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πρακτικά να παγώνει σχέδια κλπ. Τ

      Συνεπώς προστασία συνόρων, όχι στην τουρκική επιθετικότητα, όχι στους άξονες, όχι στην διπλωματία των ΑΟΖ και των αγωγών, πολιτική αποτροπής του πολέμου. Και όχι στην συνεκμετάλλευση, όχι σε κάθε νατοική λύση

      Κώστας

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ωραία Κώστα, αλλά το επίδικο δεν είναι τα πετρέλαια, για την Τουρκία, μπορεί να είναι για την ελληνική αστική κυριαρχία ένας μέσο μακροπρόθεσμος στόχος τον οποίο παζαρευει.

        Γιατην Τουρκία επίδικο είναι να κυριαρχήσει μέσο μακροπρόθεσμα σε όλο το Αιγαίο, να γίνει δηλαδή τοπική υπερδύναμη, ενώ ανάλογες στοχεύσεις έχει ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

        Βλέπεις η στρατηγική σκέψη Ντάβουτογλου Ερτογαν είναι η αναθεώρηση του ανατολικού ζητήματος στις νέες συνθήκες που η ανισομετρη καπιταλιστική ανάπτυξη ευνοεί την ίδια.

        Συνεπώς Κώστα, οι υδρογονάνθρακες είναι υποπερίπτωση του ανταγωνισμού, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το ΚΎΡΙΟ ζήτημα στον ανταγωνισμό αυτό.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          σαφώς και η διαπάλη είναι για την κυριαρχία. Τα πετρέλαια είναι “παραπροϊον”, μέχρι να απαντληθούν τα υποτιθέμενα κοιτάσματα. Η κυριαρχία πάνω στην εργατική δύναμη είναι και ήταν εξαπανέκαθεν το “πάπλωμα”

  4. Δ.Κ

    Άστα σάπια και τις παπαριές ρε φίφη και πες μας πιό είναι το δίκαιο της θάλασσας που μας τσαμπουνάτε αφού διαφορετικά το βλέπει η ελληνική αστική τάξη και διαφορετικά η τούρκικη,εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που δεν συμφωνούν για τον προσδιορισμό συντεταγμένων ΑΟΖ.Δεν το ξέρεις;
    Ο λόγος που δεν καταφεύγουν στα διεθνή δικαστήρια είναι επειδή ξέρουν ότι και οι δυο έχουν άδικο,πλειοδοτούν και ανεβάζουν την ένταση και αφηνουν τους ιμπεριαλιστές να επεμβαίνουν…άλλο που δεν θέλουν φυσικά διότι παριστάνουν τους διαιτητές και πάντα έχουν το πάνω χέρι.
    Οπότε για πιά κυριαρχικά δικαιώματα μας μιλάς εσύ αφού ακόμα δεν έχει καθοριστεί ΑΟΖ,θα μας τρελλάνεις;
    Τώρα τα υπόλοιπα που γράφεις είναι ασυναρτησίες και δεν μπορείς να κρύψεις ότι το κόμμα σου υπερασπίζεται με φανατισμό τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.Και δεν είναι μόνο σ’αυτό το ζήτημα βέβαια.

    Reply
    1. ΦΦ1917

      Το δίκαιο της θάλασσας μιλάει για 12 ναυτικά μίλια.
      Η Τουρκία έχει ασκήσει casus belli σε περίπτωση οριοθέτησης των ναυτικών μιλίων πάνω από τα 6,στην Ελλάδα στο Αιγαίο.
      Βέβαια τηρώντας το δίκαιο της θάλασσας έχει οριοθετήσει τα ναυτικά της μίλα στα 12 στη Μαύρη Θάλασσα.
      Στη μια έτσι και στην άλλη γιουβέτσι.
      Εντάξει τώρα?
      ΔΚ με την λογική σου τότε υπερασπίζεσαι με φανατισμό και δογματισμό τα συμφέροντα των Ιμπεριαλιστών που θέλουν το Αιγαίο γκρίζα ζώνη.
      Οπότε δεν ξέρω ποιος γράφει ασυναρτησίες εδώ μέσα.
      (Επίσης λίγο αν διάβαζες θα έβλεπες τι λέει το ΚΚΕ για τα αστικά διεθνή δικαστήρια και με βάση την πείρα της Γιουγκοσλαβίας)

      Reply
      1. Δ.Κ

        Η απάντηση σου ακριβώς αποκαλύπτει αυτό που έλεγα, κατηγορείς τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Τουρκίας αλλά ..καλύπτεις τις επιδιώξεις .της αστικής τάξης της Ελλάδας που προφανώς θέλει το σωστό.
        Γίνεσαι έτσι απολογητής των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης που όπως την τούρκικη προσπαθεί να επιβληθεί στηριζόμενη στις πλάτες των ιμπεριαλιστών.
        Και μαχόμενος για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών που την στηρίζουν σήμερα τάχα ενδιαφέρεσαι για τον … εγχώριο πλούτο…του σοσιαλιστικού μέλλοντος.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          μεγάλο λάθος να ετεροκαθορίζεσαι, και μάλιστα από τους αστούς.
          στην επόμενη στροφή θα σε αδειάσουν.
          Οπως και άλλοτε, π.χ. 2015

        2. Δ.Κ

          Καλά Ανώνυμε θέλεις ν’αλλάξεις τη συζήτηση και εγώ δεν τσιμπάω απλώς ανοίγω μια μικρή παρένθεση επισημαίνοντας ότι το 2015 έκανα ΑΠΟΧΗ. Εσύ δεν ξέρω τι έκανες.
          Το κκε βέβαια δεν έχει ανάγκη για να το αδειάσει η αστική τάξη αφού στο θέμα της ΑΟΖ εκφράζει τα συμφέροντα της.

        3. Ανώνυμος

          για το 2015, προφανώς σε παρεξήγησα λόγω ταύτισης των άλλων απόψεών σου με όσους την “πάτησαν” τότε. Mea culpa.
          Αλλά για τα υπόλοιπα, μένουμε στις διαφωνίες μας, που τουλάχιστον είναι ξεκάθαρες για μένα..
          Δείτε κι αυτό, που σχετίζεται με την ανάρτηση και τις απόψεις σας, προς το τέλος:
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/221681/epanalipsi-psematon-apo-prin

        4. ΦΦ1917

          Σωστά γιατί σοσιαλισμό θα οικοδομήσουμε με ταβανόπρογκες και γκλίτσες.

          Ξέχασε το ΚΚΕ και η υπόλοιπη αριστερά να ρωτάει το ΝΑΡ και το ΣΕΚ για το αν η τούρκικη αστική τάξη είναι επιθετική ή όχι στις σημερινές συνθήκες έναντι της Ελλάδας.
          Με την λογική σας όσο επιθετικός είναι ο ένας άλλο τόσο είναι και ο άλλος.
          Ίσως και η αστική τάξη της Βενεζουέλας να είναι αντίστοιχα επιθετική με αυτή των ΗΠΑ.Γιατί όχι?
          Κρίμα δηλαδή η λενινιστική θεωρία για την Α Ν Ι Σ Ο Μ Ε Τ Ρ Ι Α στον καπιταλισμό.

          Όχι κανένας δεν κάλυψε την ελληνική αστική τάξη και τα εγκλήματα της και ούτε παραγνωρίζεται ότι ο νούμερο ένα βασικός εχθρός των προλετάριων της χώρας μας είναι αυτή.
          Το να ευαγγελίζεστε όμως ότι όποιος διαφωνεί με τη θέση σας είναι τσιράκι της ελληνικής αστικής τάξης είναι πέρα για πέρα χυδαιολογία.

      2. Σ.Τ.

        Η Τουρκία στον ΟΗΕ πήγε με χάρτη που ορίζει μονομερώς την αοζ της ως τα 3 Κόλλια της Κρήτης!!!
        Ο ΟΗΕ δεν πήρε θέση.

        Στο Ιόνιο, οπότε η Ελλάδα πήγε να καθορίσει αοζ με την Αλβανία, μπήκε μπροστά η Τουρκία για να χαλάσει η συμφωνία.

        Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, στην Συρία και γενικά όπου την παίρνει εισβάλλει και το ΝΑΤΟ μας καλεί να υπερασπιστούμε την Τουρκία απέναντι στον Άσαντ.

        Η Τουρκία στα πλαισια του soft power χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως assets για να παίρνει τις μάχες απέναντι σε Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δεν παίρνουν θέση.

        Αυτό και μόνο δείχνει πια περίπου είναι ανισοτιμη αλληλεξάρτηση Ελλάδας Τουρκίας.

        Reply
  5. Ανώνυμος

    το κουράζεις αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια άσχετα και χιλιοαπαντημένα’
    το τι είναι κυριαρχικά δικαιώματα, δικαίωμα ορισμού της ΑΟΖ και δίκαιο της θάλασσας είναι γνωστά. Μάθε τα αν δεν τα ξέρεις. Δεν υπάρχουν δυό ερμηνείες γι αυτά, είναι μονοσήμαντα. Εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις στο ~99% της υφηλίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Τουρκία, Βενεζουέλα…) η ίδια η Τουρκία, η κυβέρνηση της αστικής της τάξης, τα εφαρμόζει αλα-κάρτ. Π.χ. στο Εύξεινο Πόντο.
    Το πρόβλημα δεν είναι αυτά, που λέτε σαν κουρδισμένα. Το πρόβλημα είναι πως οι συνθήκες της Λωζάνης δεν αντιστοιχούν στον σημερινό συσχετισμό δύναμης μεταξύ αστών Τουρκίας και Ελλάδας, με την Τουρκία να επιδιώκει την αναθεώρησή τους με κάθε τρόπο. Γι αυτό δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά, βάζει θέματα βράχων και σκοπέλων κλπ.
    Αν τηρο΄σε τις συνθήκες, τότε τα πράγματα είναι μονοσήμαντα.
    Αυτά όσον αφορά τις σχέσεις των αστών.
    Οσο για το ΚΚΕ, νομίζω πως η πολιτική του έχει δύο παράλληλους και σταθερούς άξονες, που καθορίζουν όλα τα υπόλοιπα:
    Ι. Τα σύνορα (δηλαδή οι συνθήκες) είναι απαραβίαστα. Οχι ξαναμοίρασμα.
    2. Δεν εκχωρεί την υπεράσπιση της Πατρίδας στην ελληνική αστική τάξη.
    Τις συνέπειες του τελευταίου θα τις δεις τώρα, που θα μοιράσουν το Αιγαίο, σαν γάϊδαροι σε ξένον αχυρώνα.
    Με βάση αυτά, που λέτε, εδώ το ΚΚΕ θα σας έχει απέναντι.
    Το …όνειρό σας;!

    Reply
    1. Δ.Κ

      Προφανώς και οι κομμουνιστές βρίσκονται απέναντι απ τους σοσιαλσωβινιστές φανατικούς υπερασπιστές των συμφερόντων της αστικής τάξης του κκε.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αμα στριμώχνεσαι γίνεσαι πάντα έτσι;
        Το αν είσαι κομμουνιστής θα στο πουν άλλοι.
        Οι κομμουνιστές δεν απονέμουν, και μάλιστα με τέτοιαν αναίδεια, αυτόν τον τίτλο στον …εαυτό τους! Και στον τόπο μας το ποιοί είναι κομμουνιστές το ξέρουν πολλές χιλιάδες, εκατομμύρια έξω από αυτό το ~5%. Μη γελοιοποιείστε.
        Λίγη σεμνότητα δε βλάπτει.

        Reply
  6. Stahlarbeiter

    Παιδες να ρωτησω κατι, ωραια η κριτικη αν και ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε.
    Αλλα τον λιβελο που το ειδατε? Το ΚΚΕ λεει οτι λετε ψεματα και πως διαστρεβλωνεται τις θέσεις του. Ειναι πολιτική κριτική.
    Σας εβρισε δλδ ή σας χαρακτήρισε με υβριστικά σχόλια.
    Δηλαδή δεν είναι οτι πετάτε την μπάλα στην εξέδρα απο τον τίτλο και μόνο…

    Reply
    1. Fabrikarbeiter

      Stahlarbeiter, καταρχήν όταν ξεκινάς από τον τίτλο να λες “κατ΄ εκαξολούθηση ψεύτες” και τελειώνεις με το αφήσει ο κόσμος της οργάνωσής μας τους ψεύτες και να έρθει στο ΚΚΕ, καταλαβαίνεις ότι είναι χοντροκομμένη επίθεση.
      Για την ουσία όσων αναφέρει κυρίως ο ΦΦης δεν θα σχολιάσω, πρόκειται για φαντασιώσεις και δικές του εκτιμήσεις.
      Γενικά όμως, προς όλους: Δεν προσφέρεται η παρέμβαση στο στρατό για αντιπαραθέσεις για το ποιός έχει την μεγαλύτερη… και καλύτερη γραμμή. Λίγη σεμνότητα και λίγη γνώση και αυτοσυγκράτηση. Το να λες-στο όνομα της κριτικής και αντιπαράθεσης-ότι δεν έχει κάνει και τίποτα ο άλλος, όταν δεκάδες στατευμένοι του χώρου έχουν φυλακές και στερήσεις, όταν έχει μηνυθεί 3 φορές το δίκτυο Σπάρτακος και σέρνετεαι στα δικαστήρια κάθε χρόνο, είναι αμετροέπεια. Τουλάχιστον.
      Όταν, δε, απαντάς στην απάντηση του ΠΡΙΝ πάλι σήμερα με νέο λίβελο που χοντρά λέει ότι δεν κάνει τίποτα ο χώρος μας για τους φαντάρους (τη μέρα μάλιστα που το Δίκτυο Σπάρτακος και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Άμυνας) και ότι …εξυπηρετεί την αστική τάξη… τότε μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα-χοντρό απ΄ ότι φαίνεται-στο χώρο του ΚΚΕ.

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Χαλάρωσε λίγο με το περιβόητο Δίκτυο Σπάρτακος.
        Επιθέσεις,καμπάνες και δικαστήρια έχουν φάει και τρώνε με το τσουβάλι οι κομμουνιστές απλά δεν τα βγάζουν στα μανταλάκια με τυμπανοκρουσίες.
        Και όσο για τις φαντασιώσεις χάρισμα σου μεγάλε,ξεκίνα με την αυτοσυγκράτηση στους αφορισμούς και τις απαξιώσεις και τα ξαναλέμε.

        Reply
  7. Ανώνυμος

    Οι δυό επίμαχες φράσεις
    “δεν έχουν κάνει τίποτα για τους φαντάρους”
    “δεν κρύβεται η αδράνειά τους στον αγώνα των φαντάρων.”
    αναφέρονται συγκεκριμένα για τους φαντάρους και όχι γενικώς και αορίστως.
    Δεν σας κατηγόρησε πως “δεν κάνετε τίποτε”. Αλλά είναι δικαίωμά του να κρίνει, αν αυτό, που κάνετε αφορά τους φαντάρους και αν τους ωφελεί η αν μπορεί να θεωρεί, πως ανήκει στους αγώνες τους. “Ου πας ο λέγων μοι Κύριε, Κύριε…” Πάλι διαστρεβλώσεις για πρόκληση συναισθηματικών συνειρμών.

    Reply
  8. Left G700

    ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΝΤΑΞΕΙ. ΜΗ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ 902. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!

    [Αυτά που θα διαβάσετε –όσοι και όσες τα διαβάσετε– τα έχω γράψει στην Παντιέρα στα δυόμιση χρόνια που σχολιάζω με άλλα λόγια (μερικά ακριβώς με τα ίδια) ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις φορές, έχοντας εισπράξει τόσα «κοσμητικά» επίθετα, που αν τα είχα σε πεντάευρα, θα μπορούσα να πάω στον Μαρινάκη και να του πω: «Χοντρέ, πόσα θέλεις για τον Θρύλο; Πες ένα νούμερο. Οποιοδήποτε νούμερο.» Φυσικά, μπροστά στον Παπακωνσταντίνου όλοι εσείς οι (ξέρετε ποιοι…) θα καθίσετε σούζα. Κι αν σας στριμώξω, το ξέρω, στην άκρη τής γλώσσας σας θα το έχετε να μου πείτε:

    «Τι λες, ρε χαμένε, που θα βάλεις τα μούτρα σου ίσα κι όμοια με τον Παπακωνσταντίνου! Εκείνος ποτέ δεν εγκάλεσε την αντικαπιταλιστική Αριστερά γιατί δεν υιοθετεί τη γραμμή του Πλεύρη για βομβαρδισμό των λέμβων με πρόσφυγες όπως έκανες εσύ»!]

    __________________________________________________

    […] Επομένως, η αντιπαράθεση για τα εθνικά θέματα είναι όχι μόνο ηθικά νόμιμη, αλλά και επιβεβλημένη για κάθε δύναμη που σέβεται τον εαυτό της και δεν εξαπατά τους πολίτες. Το δόγμα «με την πατρίδα μου, στο σωστό ή στο λάθος» αποτελεί ύβρη για τις ίδιες τις πατριωτικές επαναστατικές παραδόσεις τού ελληνικού έθνους, το οποίο καλούνταν από τον Διονύσιο Σολωμό «να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

    Διαφορετικού είδους αλλά εξίσου επικίνδυνες είναι οι αγκυλώσεις «αντιεθνικιστικών» ρευμάτων που κυκλοφορούν με αριστερό διαβατήριο, είτε προέρχονται από την κοσμοπολίτικη-ευρωπαϊκή είτε από τη διεθνιστική-επαναστατική παράδοση. Τα ρεύματα αυτά αντιδρούν με δυσανεξία, έως και πλήρη απόρριψη στην ίδια την έννοια των εθνικών ζητημάτων. Στην καθεστωτική τους εκδοχή ταυτίζουν κάθε εκδήλωση λαϊκού πατριωτισμού-αντιιμπεριαλισμού με σοβινισμό και ξενοφοβία. Καταδικάζουν μετά βδελυγμίας τον ελληνικό εθνικισμό, αλλά όχι και τους άλλους εθνικισμούς τής περιοχής, πολύ περισσότερο δε τους εθνικισμούς τών μεγάλων συμμάχων μας και κυρίως τών Ευρωπαίων. […]

    Στην υπερεπαναστατική εκδοχή του, ο δογματικός «αντιεθνικισμός» θεωρεί ότι οποιαδήποτε αναφορά στο έθνος και τα εθνικά θέματα απαλείφει τις ταξικές αντιθέσεις. Αναμασά τη θέση που λέει ότι, για τους εργαζόμενους και την Αριστερά, «ο κύριος εχθρός βρίσκεται μέσα στην ίδια τους τη χώρα». Φυσικά, από ιστορική άποψη αυτό είναι σωστό –η Αριστερά δεν θα είχε λόγο ύπαρξης αν δεν αγωνιζόταν για να ανατρέψει την αστική κυριαρχία. Αλλά το να μεταφράζεται μια ιστορική αναγκαιότητα σε πολιτικό σύνθημα της στιγμής, ανεξάρτητα από τη συγκυρία, αποτελεί συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας. Για τους Ρώσους και τους Γερμανούς φαντάρους τού 1914, ή και για τους Έλληνες φαντάρους τού 1922, που τους οδηγούσαν σαν πρόβατα επί σφαγήν για να εξυπηρετήσουν ιμπεριαλιστικές μοιρασιές τού κόσμου, ασφαλώς το σύνθημα ήταν ολόσωστο. Αν, όμως, οι Γάλλοι εργάτες τού 1871 έλεγαν, την ώρα που τα πρωσικά στρατεύματα έμπαιναν στο Παρίσι, ότι «ο κύριος εχθρός βρίσκεται στις Βερσαλλίες», η Κομμούνα δεν θα είχε γίνει ποτέ. Κι αν ο Ζαχαριάδης έλεγε το 1940 ότι ο κύριος εχθρός είναι ο Μεταξάς, δεν θα είχε υπάρξει ποτέ το ΕΑΜ.

    Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι στενά «αντιεθνικιστική», όπως δεν μπορεί να είναι απλώς «αντικαπιταλιστική», γιατί διακόσιες αρνήσεις δεν κάνουν μία κατάφαση. Έχει ή οφείλει να έχει το δικό της θετικό σχέδιο για την κοινωνία, για έναν διαφορετικό σοσιαλιστικό κόσμο, χωρίς ταξικά και εθνικά τείχη. Ωστόσο, όπως το λέει και η λέξη, δι-εθνισμός σημαίνει επικοινωνία και αλληλεγγύη μεταξύ εθνών, όχι ετσιθελική διαγραφή τους. Για να υπερβούμε την εθνικιστική μυωπία, πρέπει πρώτα να πραγματώσουμε την εθνική-λαϊκή κυριαρχία. «Για να μπορεί να παλέψει κανείς, χρειάζεται πρώτα ένα σταθερό έδαφος να σταθεί, αέρα, φως και χώρα. Διαφορετικά, όλα είναι σκέτη φλυαρία», ανέφερε ο Ένγκελς [σε επιστολή του στον Καρλ Κάουτσκι το 1882]. Εδώ και τρία χρόνια, ο ελληνικός λαός βρίσκεται υπό την επήρεια μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής ήττας, λόγω τής ταπεινωτικής συνθηκολόγησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους δανειστές, το καλοκαίρι τού 2015. Αν πάνω σ’ αυτήν έρθει να προστεθεί και μια δεύτερη, εθνική αυτή τη φορά ήττα, το αποτέλεσμα θα είναι από μάθε άποψη επιζήμιο για την εργατική τάξη και την ιστορική της προοπτική.

    […] Εν ολίγοις, η Τουρκία –και όταν μιλάμε για Τουρκία, εννοούμε βέβαια την ηγεσία της, όχι τον λαό της– συμπεριφέρεται ως ανοιχτά αναθεωρητική δύναμη που αμφισβητεί τα υπάρχοντα σύνορα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι απόψεις που θέτουν την Ελλάδα και την Τουρκία στο ίδιο περίπου επίπεδο, κάνοντας λόγο για «δύο ιμπεριαλιστικές χώρες» έτοιμες να ριχτούν σε έναν πόλεμο που θα είναι «άδικος και από τις δύο πλευρές», μόνο από κάποιον πεισματικό εθνομαζοχισμό θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν. Το παράξενο είναι ότι, αν και παραδοσιακά παρόμοιες απόψεις φυτοζωούσαν σε μικρές πολιτικές οργανώσεις, από τα μέσα τού 2000 υιοθετήθηκαν εν μέρει και από την ηγεσία τού ΚΚΕ –αν και τελευταία διαφαίνεται μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

    Το να θεωρείται η Ελλάδα ιμπεριαλιστική επειδή είναι χώρα τού «μονοπωλιακού καπιταλισμού» αποτελεί γελοιογραφία τού μαρξισμού, κοινό οικονομισμό. Ούτε βέβαια η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, από θέσεις ελάσσονος εταίρου, αρκεί για να αναβαθμίσει μια χώρα σε ιμπεριαλιστική, αλλιώς θα έπρεπε να κατατάξουμε σε αυτή την κατηγορία τη Λιθουανία, τη Μάλτα ή την Κύπρο.

    __________________________________________________

    (Όλα τα αποσπάσματα από το βιβλίο τού Πέτρου Παπακωνσταντίνου «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ στην εποχή μας», εκδόσεις Τόπος, α´ έκδοση Μάιος 2018, σελ. 148-150, 157)

    Reply
    1. Κώστας

      Απλά την αλήθεια θα σου πω εγώ λεφτ και τίποτα άλλο. Δεν τα έχεις πει ποτέ αυτά. Θες να πάμε να ρωτήσουμε τον ΠΠ αν στηρίζει την Casa Pound ή έστω τον Σαλβίνι και την Λεπέν όπως έχεις δηλώσει εσύ ?

      Κώστας

      Reply
    2. ΑΩ

      Λέφτ εδώ και 2,5 χρόνια που όπως λες “σχολιάζεις” στην Παντιέρα προσπαθείς να απαξιώσεις και να αποδομήσεις το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν πολιτικά απατεώνες που ψεύδονται ασύστολα, κρύβουν τις πραγματικές προθέσεις, απευθύνονται σε ανόητους κλπ κλπ. Αντίστοιχα και την Παντιέρα που τους δίνει βήμα.
      Έχεις αποτύχει και έχεις κουράσει γιατί αυτά που εμφανίζεις σαν “απόψεις” του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σταθερά και μόνιμα αποτέλεσμα διαστρέβλωσης. Κανένας δεν πείστηκε ούτε καν ότι κάνεις κριτική με τη λαθροχειρία, την αλαζονεία και το μένος σου ενάντια σε όποιον δεν αποδέχεται τα εκτρωματικά σχόλια με τα όποια σπαμάρεις την Παντιέρα.
      Η προσπάθειά σου να παρουσιάσεις τη λάσπη που ρίχνεις στο ΝΑΡ σαν άποψη άλλων, του Μαρξ, του Λένιν, του Παπακωνσταντίνου είναι απλά βάναυση κακοποίηση κάθε έννοιας διαλόγου και σε γελοιοποιεί.
      Οι ακροδεξιές τρολιές σου σε βάρος της Αριστεράς που κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν τολμάει να γράψει με την υπογραφή του, είναι αποκλειστικά δικό σου θέμα, του ανώνυμου ιντερνετικού λασπολόγου “λεφτ” κλπ.

      ΥΓ Επειδή παραπονιέσαι διαρκώς ότι σου χρεώνονται διάφορα αδίκως, ακόμα περιμένουμε να απαντήσεις τι πρέπει να κάνει η αριστερά με τους πρόσφυγες, αν δεν τους προσφέρει αλληλεγγύη και δε στηρίζει τη διάσωσή τους από πνιγμό. Το γεγονός ότι διακινείς την ακροδεξιά προπαγάνδα περί σχεδίου “μεγάλης αντικατάστασης” του ελληνικού πληθυσμού με πρόσφυγες δείχνει την ταύτισή σου με την ακροδεξιά. Όπως και η “άποψη” σου ότι το ΝΑΡ είναι με την τούρκικη αστική τάξη και δεν έχει πρόβλημα να ανεβάσει ο Ερντογάν την τούρκικη σημαία στην Ακρόπολη

      Reply
  9. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Καλημέρα.
    Δυσκολεύομαι να αντιληφθω από πότε η σύγκρουση των δύο υπο-ιμπεριαλισμων Ελλάδας-Τουρκιας βρίσκει το αντίστοιχο του στη σύγκρουση Βενεζουέλας -ΗΠΑ, όπως λέει κι ένας συνομιλητης.Ειναι η Τουρκία η πρώτη υπερδυναμη του πλανήτη και δεν το έχουμε αντιληφθεί;Ή μήπως η σύγκρουση Βενεζουέλας -ΗΠΑ γίνεται για διεκδίκηση ΑΟΖ; Απ’τα λίγα που ξέρω, οι ΗΠΑ θέλουν να καταπιουν τη Βενεζουέλα επειδή τόλμησε να διώξει τις αμερικανικές πολυεθνικές απ’ το έδαφος της και να κάνει εθνικοποιησεις.Τι σχέση έχει αυτό με την άδικη, κι απ’ τις δύο μεριές, αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκιας;; Η “δικιά” μας αρχουσα τάξη είναι εξίσου επιθετική,αδιστακτη και εγκληματική με την αστική τάξη της απέναντι πλευράς.Σαν σοσιαλιστες, που έτυχε να γεννηθουμε σ’ αυτήν την πλευρά του Αιγαίου,έχουμε ένα και μοναδικό καθήκον:να τσακισουμε την ελληνική αστική τάξη “ο,τι κι αν χρειαστεί”.Κι επειδή ακούστηκε και κάτι απολύτως παραπλανητικο για Κομμουνες και 1871,να θυμίσουμε ότι οι επαναστάτες Κομμουναροι δεν πολεμησαν ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα ως Γάλλοι πατριώτες, όπως φαντασιωνονται οι σωβινιστες,αλλά ως επαναστατημενοι,εξεγερμενοι εργάτες που είχανε “αλυσοδεσει χεροποδαρα τη δικιά τους αρχουσα τάξη ώστε να μην μπορεί να βλάψει άλλους λαούς” κατά την προσφιλη έκφραση του Τροτσκι.Να θυμίσουμε επίσης ότι η Κομμουνα είχε απέναντι της τα συνασπισμενα γερμανο-γαλλικα στρατεύματα υπό την ηγεσία του Τιερς (Θιερσου επί το ελληνικοτερο).Αμυνονταν, λοιπόν,για να προστατέψουν τα εργατικά τους συμβούλια.Εχει φτιάξει η εργατική τάξη στη χώρα μας τίποτε εργατικά συμβούλια και δεν το μάθαμε;
    Λοιπόν,για να τα ξεκαθαριζουμε: Καθήκον των σοσιαλιστων είναι να κόψουμε το λαρυγγι των καπιταλιστων κι όχι να τους κανουμε πλάτες για να πάρουνε μεγαλύτερο κομμάτι της πιττας απ’το Αιγαίο.Αυτα τα θέλουνε οι σοσιαλσωβινιστες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (αν έχει οποιαδήποτε σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ πια με το σοσιαλισμο).Δεν παίρνουμε καμία θέση για τις ΑΟΖ και δεν υπερασπιζομαστε σύνορα,ναυτικα ή χερσαια, όπως ακούστηκε.Τα πετρελαια του Αιγαίου πρέπει να παραμείνουν εκεί που είναι για να προστατευτει το περιβάλλον.Θα κάνουμε ο,τι περνάει απ’το χέρι μας για να χασει η “δικιά” μας αρχουσα ταξη.

    Reply
    1. Κώστας

      Ωραίος Ηλία, οι προλετάριοι του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας και ούτω καθ εξής δηλ θα κερδίσουν αν έχουν και μια τούρκικη κατοχή ? ¨Οχι ότι το βλέπω στην ημερήσια διάταξη αλλά εσύ είπες να μην υπερασπιστούμε τα χερσαία σύνορα. Ομολογώ πως έχοντας παρακολουθήσει εξαντλητικά το ΣΥΝΟΛΟ της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος και της Αριστεράς εδώ και 20 χρόνια, και αρκετές δεκαετίες πριν την δική μου εμπλοκή, τέτοια κατηγορηματική δήλωση δεν έχω ξαναδιαβάσει, πως αν μπει ξένος στρατός πρέπει να περάσει. Και δεν είναι κάτι που διορθώνεται με το να το πάρεις πίσω. Εγώ στην πραγματικότητα σε ευχαριστώ, όποιος διαβάσει το σχόλιο σου θα εισπράξει τέτοια ψυχρολουσία που μπορεί και να αναπτύξει ανοσία σε τέτοιες απόψεις.

      Κώστας

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Κώστα,δε σκοπεύω να πάρω τίποτα πίσω.
        Ο Λένιν έλεγε για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ανάλυση της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ κατάστασης.Εσυ ο ίδιος, λοιπόν, παραδέχεσαι πολύ σωστά ότι είναι απίθανο να υπάρξει εισβολή ξένου στρατού στις περιοχές που ανέφερες.
        Και για να το πάμε συγκεκριμένα:Από το 1982 που ψηφίστηκε απ’ τον ΟΗΕ το “Δίκαιο της Θάλασσας”,θυμάσαι η Τουρκία να έκανε λόγο για διεκδικησεις σε Κομοτηνή,Δράμα,Ορεστιάδα κλπ;Τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες όλες οι αντιπαραθεσεις μεταξύ καπιταλιστικων κρατών είναι για την υφαλοκρηπιδα, για πετρελαια, δικαιώματα αλιείας κλπ.Οποτε, θα πρότεινα να αφήσουμε τις υποθετικες απειλές (“Η Τουρκία θα εισβάλει στην Ορεστιάδα κλπ”) κι ας μιλήσουμε για την ταμπακιερα.
        Απ’ το 1974 με τον τελευταίο ελληνοτουρκικο πόλεμο στην Κύπρο, που ξεκίνησε όπως θα θυμάσαι απ’τη “δική” μας πλευρά στις 15 Ιουλίου του 1974,όλες μα όλες οι κόντρες ξεκινάνε απ’τη απαίτηση της ελληνικής αρχουσας τάξης να επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικα ύδατα.Που βασίζεται αυτό;;Στην απόφαση του ΟΗΕ του 1982 με βάση την οποια μοιράστηκε το 36 τοις εκατό της επιφάνειας της θάλασσας. Παρεμπιπτόντως, το μισό απ’ αυτό το πήρανε 7 χώρες: ΗΠΑ,Αυστραλία, Γαλλία,Ρωσία, Βρετανία,Ν.Ζηλανδια,Καναδάς κλπ.Αυτα για να έχουμε κατά νου πόσο…δίκαιο είναι αυτό το “Δίκαιο της Θάλασσας”.Μάλιστα ο ίδιος ο ΟΗΕ σημειώνει ότι έτσι μοιραζονταν το 90 του εκατό της παγκόσμιας αλιείας και το 88αν θυμάμαι καλά τοις εκατό των πετρελαιων.Αρα ουδεμία συζήτηση για ποιο λόγο ψηφίστηκε.Οι σοσιαλιστες έχουν καμία σχεση με τις κόντρες των ιμπεριαλιστων, μικρών και μεγαλύτερων, για πετρελαια και αλιεία;Δε νομίζω,φαντάζομαι συμφωνείς σ’αυτό.
        Με τη συμφωνία του Μπρεστ-Λιτοφσκ του 1918 οι Μπολσεβικοι σταμάτησαν μονομερως τον πόλεμο δίχως να προστατεύουν τίποτα σύνορα,αν θυμάμαι καλά.Παραχωρησαν μάλιστα Ουκρανία,Βαλτικη,Λευκορωσία και κομμάτι της Φινλανδίας που είχανε αρπάξει οι Τσαροι.Μπορεις να φανταστείς το Λένιν να λέει “Να προστατέψουμε τα σύνορα μας απ’τους Γερμανούς”; Δε νομίζω.
        Το μόνο που έκαναν οι Μπολσεβικοι ήταν να απευθυνθουνε στους Γερμανούς φαντάρος με προκηρύξεις γραμμένες στα γερμανικά για συμφιλιωση και καταπαυση του πυρός.Και μάλιστα πήρε καιρό ώσπου να πειστουν οι Γερμανοί στρατιώτες να στρεψουν τα όπλα κατά των στρατηγων τους.Με αποτέλεσμα ο γερμανικός στρατός να προελασει αρκετά μέσα σε ρώσικα εδαφη.
        Το ίδιο θαπρεπε να πραξουν και οι σοσιαλιστες αυτής της χώρας σε περίπτωση πολέμου:
        α) Παύση του πολέμου πάση θυσία.
        β) Δεν πολεμαμε για σύνορα πάρα μόνο για υπεράσπιση της εργατικης εξουσίας και των εργατικων συμβουλιων.
        Το ίδιο έπραξε και το (επαναστατικό τότε) ΚΚΓερμανιας όταν ο γαλλικός στρατός εισέβαλε το Γενάρη του ’23 στο Ρουρ. Κάλεσαν τους Γάλλους φανταρους να συμφιλιωθουν με τους Γερμανούς εργάτες και να επαναστατησουν.Σιγουρα πάντως δε μιλουσανε για “σύνορα” και “πατριδες”. Αυτά χωριζουνε τους εργάτες,δεν τους ενώνουν.

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Ηλία Γιαννόπουλε ίσως μα ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή τη στιγμή δεν ζούμε σε κάποια σοσιαλιστική νησίδα αλλά στον καπιταλισμό.
          Κανένας δεν έκατσε να κρίνει εάν και κατά πόσο το “Δίκαιο της Θάλασσας” είναι σωστό ή όχι.Το σωστό και το δίκαιο το κρίνουν και θα το κρίνουν οι λαοί όταν έρθει η ώρα.
          Με βάση όμως τις ισχύουσες διατάξεις στο ΣΗΜΕΡΑ και εντός του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ σχηματισμού το να αποπροσανατολίζεις την κουβέντα σε άλλα μονοπάτια χωρίς να εξηγείς επί της ουσίας για ποιο λόγο η Τούρκικη αστική τάξη υιοθετεί το “Δίκαιο της Θάλασσας” στη Μαύρη Θάλασσα αλλά στο Αιγαίο έχει ασκήσει CASUS BELLI,δηλαδή αιτία πολέμου.
          Οι συνεχείς παραβιάσεις εναέριων χώρων,η αμφισβήτηση υφαλοκρηπίδων,συμβάσεων,συμφωνιών,η απειλή πολέμου σε περίπτωση χάραξης ΑΟΖ αλλά κυρίως οι “διαθέσεις” της Τούρκικης αστικής τάξης στην ευρύτερη της περιφέρεια με αποκορύφωμα τον ΠΟΛΕΜΟ στην Συρία ενδεχομένως να μην λένε κάτι για εσάς.
          Οι λαοί και των δύο χωρών δεν έχουν να χωρίσουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα και ίσα ίσα που πρέπει να στρέψουν τις δυνάμεις τους ούτως ώστε να ηττηθούν και οι δύο αστικές τάξεις,δεν μας λες κάτι καινούριο ή κάτι που δεν το στηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της Αριστεράς.

          Επίσης σταμάτα να κάνεις χειρουργικές τομές στην Ιστορία.
          Το Μπρετ-Λιτόφσκ ήρθε εν μέσω του σπαρακτικού εμφυλίου πολέμου των Μπολσεβίκων με τους Λευκούς και όχι από άποψη.
          Αν μπορούσαν να προστατεύσουν τα σύνορα και τα εδάφη όπου θα οικοδομούταν σοσιαλισμός για τους εκεί λαούς φυσικά και θα το έκαναν.

        2. Δ.Κ

          Κύριε φιφη μιλάς συνέχεια για το δίκαιο της θάλασσας και μας λες αυτό είναι αλλά δεν μας εξηγείς ποιό είναι το αυτό.Λοιπόν το κείμενο αυτό στο οποίο αναφέρεται το δίκαιο είναι ασαφές γι αυτό και στηρίζεται σε νομολογίες.
          Επειδή ,λοιπόν ,τα ελληνικά νησιά βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα η τούρκικη αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της στηρίζεται στις νομολογίες του 1977 για γαλλία-βρετανία,του 2009 για ρουμανία-ουκρανία και του 2011 για μιανμάρ-μπαγκλαντές όπου περιορίζονταν κατά πολύ οι διεκδικήσεις για ΑΟΖ στα νησιά των διεκδικούντων χωρών.
          Η ελληνική αστική τάξη απ την άλλη ισχυρίζεται ότι αυτό δεν ισχύει διότι υπάρχει πληθώρα νησιών.
          Φυσικά τα έγραψα πολύ περιεκτικά αλλά η ουσία είναι ότι εγώ δεν υποστηρίζω τις διεκδικήσεις καμιάς αστικής τάξης .
          Αντίθετα εσύ και το κόμμα σου παλεύετε για τα συμφέροντα της δικής σας αστικής τάξης και έρχεσαι τώρα και μας αραδιάζεις διάφορες παλάβρες για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

        3. ΦΦ1917

          ΔΚ ακόμα και να μην συμφωνείς με αυτά που υπάρχουν και εκπορεύονται από το Δίκαιο της Θάλασσας υπάρχει και ο κανόνας της Μέσης Απόστασης.
          Το Τούρκικο αστικό κράτος δεν δέχεται ούτε αυτό.
          Από τη μια λες ότι δεν υποστηρίζεις καμία αστική τάξη αλλά από την άλλη υποστηρίζεις ότι το Τούρκικο αστικό κράτος πατάει σε υπαρκτά ζητήματα οπότε καλώς λειτουργεί όπως λειτουργεί.
          Κάπου χάνεσαι μόνος σου μεγάλε.
          Δεν υποστηρίζει κανένας την αστική τάξη της Ελλάδας παρά μονάχα το δικαίωμα των λαών να μην γίνονται θύματα στους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς και φυσικά την δικαιωματική κατοχύρωση των πόρων (ενεργειακών και μη) που θα αποτελέσουν κινητήρια μηχανή στον παραγωγικό ιστό μιας σοσιαλιστικής Ελλάδας ή Τουρκίας.

        4. Δ.Κ

          Φίφη μου φαίνεται ότι έχασες τα λόγια σου και παραμιλάς και είναι απόλυτα φυσιολογικό βέβαια.
          Πού είδες,λοιπόν, να γράφω ότι καλώς λειτουργεί όπως λειτουργεί η τούρκικη αστική τάξη,ίσα-ίσα το αντίθετο υποστήριξα,όπως υποστήριξα ότι και η ελληνική αστική τάξη το ίδιο,δλδ παλεύουν για τα συμφέροντα τους.
          Εσύ όμως είναι που ξεσκίστηκες να απολογείσαι για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού από ένα κόμμα της αστικής τάξης-σωβινιστικό δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει τίποτε το διαφορετικό.

        5. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Ηλία θα συμφωνήσω με τον ΦΦ ότι το Μπρεστ-Λιτόφσκ δεν είναι καμία στάση αρχής, αλλά επώδυνος συμβιβασμός που δεν ήθελαν οι μπολσεβίκοι και μάλιστα υπήρχε και μεγάλη κόντρα στην ηγεσία τους για το συμβιβασμό, όπως φαντάζομαι θα ξέρεις. Άλλωστε, η απροθυμία να παραδώσουν εδάφη φανερώνεται από την μετέπειτα εισβολή (εννοώ του 1919-20) σε Πολωνία και Βαλτικές, όπου έφτασαν μέχρι τη Βαρσοβία και έχασαν.

          Βέβαια, οι μπολσεβίκοι όντως έλεγαν ότι δε θα υπερασπιστούν καμία πατρίδα και σύνορο στον Α’ΠΠ, ενώ η γραμμή του ΚΚΕ τώρα πχ που μοιάζει με αυτή της Β’ Διεθνούς τότε θα χαρακτηριζόταν σοσιαλσωβινιστική. Όμως, τότε οι κομμουνιστές λειτουργούσαν με την ανάλυση των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σήμερα κατά την άποψή μου. Ο συσχετισμός ΝΑΤΟ vs Ρωσία-Κίνα(που δεν έχουν καν τις συμπήξεις των χωρών του ΝΑΤΟ) δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ισότιμος σε καμία διάσταση. Αν πάμε να εφαρμόσουμε ξεπατικωμένες πρακτικές του Κομμ. κινήματος του τότε στο σήμερα πιστεύω πως απλώς θα καταλήξουμε να βοηθήσουμε την επίτευξη των σχεδίων του νατοϊκού στρατοπέδου που είναι σε θέση ισχύος, όπως φαίνεται πως έκαναν οι κραυγές για χασάπη Άσαντ-Μιλόσεβιτς κλπ μερίδας της ελληνικής αριστεράς που δε βοήθησαν τους «σφαγμένους» λαούς των χωρών να οργανώσουν τον αγώνα τους.

          Πρέπει να μιλήσουμε σήμερα για το ποιος πόλεμος είναι δίκαιος και ποιος άδικος με καθαρούς όρους και όχι να είναι ένα σόου ταμπελοποίησης του άλλου αριστερού συνομιλητή (πασιφιστές του ΝΑΡ, εθνικιστές του ΚΚΕ/ΛΑΕ). Αν μας εξυπηρετεί η εναντίωση με την ίδια ένταση και στα 2 στρατόπεδα ή μας συμφέρει περισσότερο η ήττα του ενός ιμπεριαλισμού και άρα πρέπει να εναντιωνόμαστε ΚΥΡΙΩΣ (και όχι μόνο) στον ένα, δηλαδή μία παραλλαγή της στρατηγικής της ΚΔ απέναντι στο φασισμό. Πρέπει να δούμε ένα ενδεχόμενο επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ότι δεν είναι ξεκομμένο από τη γενικότερη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μία ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στο σήμερα (μετά και το ξέκομμα από τη Ρωσία) δε θα είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και προφανώς δεν μπορεί να είναι παρά κατά παραγγελία επέμβαση του ΝΑΤΟ ενάντια στην Ελλάδα. Δε θα είναι άδικος από τη μεριά της και δίκαιος από τη μεριά μας; Είναι εξίσου λάθος εδώ θέσεις ότι οι κομμουνιστές πολεμάνε πάντα για την άμυνα της χώρας τους όταν δέχεται επίθεση που λέει το ΚΚΕ πχ και οι μεγαλύτερες αποδείξεις είναι στον Α’ ΠΠ όπου κλείνει στα μάτια στη γραμμή των μπολσεβίκων τότε.

          Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει χτες να παρθεί πρωτοβουλία για αντιιμπειραλιστικό και αντιπολεμικό συντονισμό όλων των οργανώσεων της αριστεράς (και πιθανώς άλλων χώρων) έξω από το χαρακτήρα μαγαζιών, με προοπτική να αποκτήσει μαζικά χαρακτηριστικά αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και σοβαρής υποστήριξης χωρών που τους επιτίθεται ο ιμπεριαλισμός (Κούβα-Βενεζουέλα, αλλά και Συρία, Παλαιστίνη, Ουκρανία κλπ). Βέβαια, αυτό προϋποθέτει το ξεπέρασμα της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ απέναντι σε συμμαχίες με κάτι πέρα από τον εαυτό του και διόρθωση θέσεων τύπου «όλοι είναι ιμπεριαλιστές» που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται και με τις αντίστοιχες του ΝΑΡ για ισότιμο ανταγωνισμό Ελλάδας – Τουρκίας κλπ.

        6. Ανώνυμος

          Επειδή, Δ.Κ., εσύ, σε αντίθεση με τον συνομιλητή σου δε “μου φαίνεται ότι έχασες τα λόγια σου και παραμιλάς και είναι απόλυτα φυσιολογικό βέβαια”..
          ..για βόηθα μας να καταλάβουμε. Για να βρούμε μιαν άκρη:
          Αφού κατά την άποψή σου τα υποθετικά (δεν γνωρίζω το περιεχόμενό τους) παζάρια των δημοκρατών αστών Γαλλίας-Βρετανίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας και Μιανμάρ-Μπανγκλαντές έχουν διαμορφώσει “Διεθνές Δίκαιο” …πιο δίκαιο από αυτό, που ξέρουν όλες οι υπόλοιπες παράκτιες χώρες (μαζί με την “Τουρκία του Ευξείνου Πόντου”).
          Για σένα, και κατά την άποψή σου, και σήμερα, όπως είναι διαμορφωμένος ο καπιταλιστικός κόσμος, και με το “δίκαιο”, (που έχεις) στο μυαλό σου:
          1. Τα νησιά έχουν κυριαρχία, όπως και η ηπειρωτική χώρα, ναι η όχι;
          2. Oι συνθήκες της Λωζάννης ισχύουν ναι η όχι;
          3. Συμφωνείς με το “casus belli” των τούρκων δημοκρατών ναι η όχι;
          4. Στο Αιγαίο εδώ και πολλά χρόνια, ποιός σέρνει τον χορό των εξοπλισμών, των προκλήσεων και των παραβιάσεων; Οι Τούρκοι η οι Ελληνες αστοί;
          Διευκρίνιση: Προφανώς και δε θα θεωρηθεί, τουλάχιστον από μένα, η απάντησή σου συνηγορία υπέρ καμιάς από τις δυό πλευρές. Αλλά, διάολε, κάθε ανάλυση πρέπει να στηρίζεται σε μιαν συγκεκριμένης εκτίμηση μιας συγκεκριμένης πραγματικότητας.
          Τι λές;

        7. ΦΦ1917

          Μεταβατικέ βάζεις αρκετά καλούς προβληματισμούς,ωστόσο νομίζω πως δεν είσαι επαρκώς πληροφορημένος για το ποια είναι η ακριβή θέση έχει το ΚΚΕ στο λενινιστικό δίπολο δίκαιος-άδικος πόλεμος.
          Θέλω να κάνω όμως μια γενική διευκρίνηση στους περισσότερους εδώ μέσα.
          Ο σοσιαλσωβινισμός ως απαύγασμα του οπορτουνισμού έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: από την ταξική συνεργασία, την αποκήρυξη της επαναστατικής δράσης, την υπακοή στην αστική νομιμότητα,την έλλειψη εμπιστοσύνης στο προλεταριάτο και την εμπιστοσύνη στους αστούς.
          Το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι στην κάθε αστική κυβέρνηση που διεξάγει τον πόλεμο και επισημαίνει ότι “επιστέγασμα και έπαθλο αυτής της πάλης πρέπει και μπορεί να είναι η λαϊκή εξουσία”.Καλλιεργεί δηλαδή από σήμερα τους όρους ώστε η αγανάκτηση να στραφεί σε αυτούς που οφείλονται για το σφαγείο των λαών.
          Προφανώς κρίνοντας του συσχετισμούς ισχύος στο ΣΗΜΕΡΑ μιλάει καθαρά και ξάστερα για τους κίνδυνους που παραμονεύουν,ωθώντας παράλληλα τον λαϊκό παράγοντα σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή πάλη.
          Στο σήμερα λοιπόν η Τούρκικη αστική τάξη είναι πιο επιθετική στον ανταγωνισμό της με την Ελλάδα,πως να το κάνουμε δηλαδή?
          Καμία απολύτως σχέση με την ταμπελολογία του σοσιαλσωβινισμού που πετάνε εκ του πονηρού συγκεκριμένοι χώροι.

        8. ΦΦ1917

          Δεν είπα ότι το λες ή το παραδέχεσαι.
          Υπολογίζοντας πάντα τη μανιχαιστική συλλογιστική σου αυτό αφήνεται να εννοηθεί.

        9. Δ.Κ

          Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα ,βίαια μέσα.
          Ποιά πολιτική ακολουθούν οι δυό αστικές τάξεις στο θέμα της ΑΟΖ;Να αρπάξει ο ένας σε βάρος του άλλου όσα περισσότερα μπορεί και σε περίπτωση πολέμου να ρίξουν τους δυο λαούς στη σφαγή για τα συμφέροντα τους.
          Ούτε η εργατική τάξη της ελλάδας ούτε της τουρκίας πρέπει να υποστηρίξουν αυτή την πολιτική.

        10. Δ.Κ

          Ανώνυμε δεν μιλούμε για τα νησιά αλλά για την ΑΟΖ που δεν έχει οριοθετηθεί και άρα δεν μπορούμε να μιλούμε για κυριαρχία,παρακολούθα όλη τη συζήτηση..
          Αύριο θα επανέλθω πιό αναλυτικά.Καληνύχτα.

        11. Ανώνυμος

          Δ.Κ., μάλλον κάνεις, πως δεν καταλαβαίνεις, παρόλο, που εσύ “παρακολουθείς την συζήτηση”.
          Η ΑΟΖ είναι μια θαλάσσια ζώνη, που μπορεί (αν θέλει) να επεκτείνει την οικονομική εκμετάλλευσή της και αποκλειστικά, μια παραθαλάσσια “χώρα” (αστική τάξη εν προκειμένω, αλλά τα ίδια δικαιώματα ισχύουν και για τις ελάχιστες σοσιαλιστικές η σοσιαλίζουσες, που έχουν απομείνει), χωρίς να καταπατά αντίστοιχο δικαίωμα των γειτονικών η αντίπερα ευρισκομένων. Είναι “ισοκατανομή οικονομικών δικαιωμάτων” ανεξαρτήτων κυριάρχων κρατών επί ενός κοινού αγαθού, που ακόμη είναι ελεύθερο από κυρίαρχο, όπως οι θάλασσες έξω από την αιγιαλίτιδα. Αλλιώς, η Τουρκία π.χ., θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όλος ο Eύξεινος Πόντος, εκτός από τα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας των άλλων παρευξείνιων χωρών της ανήκουν οικονομικά, και το ίδιο βέβαια και κάθε μία από τις άλλες παρευξείνιες. Αυτό είναι το “Διεθνές Δίκαιο” για την διανομή της Θάλασσας μεταξύ κυριάρχων κρατών και έχει μια λογική διευθέτησης, που τουλάχιστον αγνοεί συσχετισμούς ισχύος και άρα δεν δικαιολογεί την βία του ισχυροτέρου. Δεν σου (σας) αρέσει, Ο.Κ., αλλά έτσι είναι.
          Αν το Αιγαίο δεν είχε νησιά η αν ήταν όλα τούρκικα, η τουρκική αστική τάξη θα εύρισκε άλλο τρόπο να διεκδικεί την επέκτασή της.
          Τώρα ο κόμπος είναι τα νησιά, που είναι ελληνικά και πρόλαβε και τα καπάρωσε η ελληνική αστική τάξη εκμεταλλευόμενη τους αγώνες και το αίμα των ελλήνων νησιωτών στα χρόνια της σύγχρονης εθνογένεσης κλπ.
          Και δεν είναι και όλα, γιατί υπήρχαν και τα Ιμβρος/Τένεδος, με αμιγείς ελληνικούς πληθυσμούς, που τα καπάρωσε και στην συνέχεια εθνοκαθαρίζει η τουρκική αστική τάξη. Με την Συνθήκη της Λωζάννης και την συμφωνία της ελλ. αστικής τάξης.
          Αλλά τα ερωτήματα στο 16/04/2020 at 20:47 είναι σαφή και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, που ενδεχόμενα (και μάλλον) δεν σε βρίσκουν σύμφωνο.
          Μπορείς να τα απαντήσεις, μπορείς και όχι.
          Και με όσους αλαλαγμούς για “σωβινιστές” κλπ. θέλεις. Ολα δεκτά.
          Αλλά, εκτός από κάποιον ανώνυμο, στα βάζει η ίδια η ζωή, όπως η ίδια η ζωή τα έβαλε στους πατεράδες/παππούδες μας το 1922, το 1940 κλπ.
          Κι από σένα εξαρτάται αν θα μπείς στο αρχείο της Ιστορίας, όπως έκαναν κάποιοι προκάτοχοί σου.

        12. ΦΦ1917

          ΔΚ τώρα άρχισες τις νουθεσίες στις αστικές τάξεις?

        13. Δ.Κ

          Ανώνυμε ,μας μιλάς συνέχεια για τον εύξεινο πόντο και μας λες η τουρκία ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ όπως και οι άλλες χώρες παρευξείνιες να ισχυριστούν ότι τους ανήκει οικονομικά όλος ο εύξεινος πόντος.Να όμως που όσον αφορά την Ουκρανία-Ρουμανία υπάρχει και σχετική νομολογία που σου ανέφερα,λοιπόν;Αυτή η νομολογία τους δεσμεύει όσον αφορά το δίκαιο της θάλασσας.Αυτές οι χώρες δεν μπορούν να ισχυριστούν αυτό που λες εσύ.
          Η Τουρκία αν το ισχυριστεί δεν ξέρω τι θα γίνει αλλά προφανώς σ’αυτό
          δεν μπορώ να απαντήσω και ούτε είμαι μάντης.
          Και θα πρέπει βέβαια ακριβώς εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι ξεπίτηδες οι ιμπεριαλιστές άφησαν ασάφειες στο λεγόμενο θαλάσσιο δίκαιο για να μπορούν μετά να επεμβαίνουν να παριστάνουν τους διαιτητές είτε μέσω των απευθείας συνομιλιών είτε μέσω των δικαστηρίων και να επιβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις απόψεις τους.
          Άρα ,λοιπόν ,αυτό που λες ότι είναι δεδομένο το θαλάσσιο δίκαιο,άλλα είναι τα δεδομένα της ελληνικής αστικής τάξης και άλλα της τούρκικης.Σε άλλο σημείο ανάλυσα που πατάνε οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών για να υποστηρίξουν ότι έχουν δίκαιο.Εγώ ,λοιπόν ,δεν υποστηρίζω καμιά άποψη.ούτε μπαίνω σ’αυτή τη λογική,και ούτε και ιδρώνω αν θα καταφύγουν στα διεθνή δικαστήρια.
          Εσύ βέβαια τα θεωρείς δεδομένα και κάνεις απανωτές αναλύσεις που γίνεσαι ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ των δικαίων της Ελληνικής αστικής τάξης.Άλλοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο πλούτος της …ανύπαρκτης ΑΟΖ ,δλδ αυτής που ακόμα δεν έχει καθοριστεί..χρειάζεται ..για το σοσιαλιστικό μέλλον.
          Κατά τα άλλα δεν ξέρω που αποσκοπούν οι ερωτήσεις σου τι θέλεις δλδ.Πήγες με το 2015 να βγάλεις λαγό και δεν τα κατάφερες και μάλιστα δεν απάντησες τι ψήφισες εσύ αφού πολλοί από σας ψήφισαν δαγκωτό το οχι Τσίπρα,το ξέρεις βέβαια πολύ καλά.
          Κοίτα εγώ δεν προσπαθώ ν’αλλάξω τη συζήτηση διαφορετικά θα ξανάβαζα τα δυο βίντεο με την κυρία κανέλλη που στο ένα εξυμνούσε μωρέ τον στρατηγό φράγκο την μούσα της και στο άλλο παραπονιόταν ότι η ετ3 κακώς τη μέρα του συλλαλητηρίου στη θεσσαλονίκη έπαιζε το κυριακή στο χωριό.
          Λοιπόν εν συντομία για να μην ξεφεύγουμε προφανώς και στα νησιά υπάρχει κυριαρχία κλπ αλλά όσον αφορά τους εξοπλισμούς πρέπει να τονίσουμε ότι τους κρατάνε και τους δυο οι ιμπεριαλιστές που υποδαυλίζουν την ένταση για να έχουν το πάνω χέρι και να πουλούν όπλα.Τώρα αν κάποιος απ τους δυο έχει υπεροχή εξοπλισμών κι αυτός είναι η τουρκία αυτό δεν εμποδίζει την ελλάδα να στηριχτεί στους μεγάλους ιμπεριαλιστές για να επιβληθεί.
          Πολλά απ αυτά βέβαια τα είπαμε και άλλες φορές αλλά εσύ παριστάνοντας τον ξερόλα και τον μεγάλο αναλυτή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις και αμφιβάλλω αν διαβάζεις και τι γράφει ο άλλος.
          Τώρα δλδ εσένα ποιοί είναι οι πρόγονοι σου ..άστα ρε.

        14. Δ.Κ

          Πάντως εσύ φιφη είσαι καλός για σύμβουλος στο υπουργείο εξωτερικών για…θέματα ενέργειας βρέ..που θα γίνει ο …μελλοντικός πλούτος της καπιταλιστικής κοινωνίας..με ηγεσία το κκε.
          Ξεσκίστηκες κύριε σύμβουλε.

        15. ΦΦ1917

          ΔΚ αδυνατείς να απαντήσεις στα ερωτήματα του συνομιλητή σου και το γυρνάς όπου να ναι?
          Επίσης καλό θα ήταν να δεις ποιοι πολιτικοί χώροι σύρθηκαν πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη γραμμή.

        16. Ανώνυμος

          Εντάξει, Δ.Κ. εγώ κατάλαβα!
          Και άντε, όχι πως έχει και πολύ σημασία, αλλά τώρα με παρεξηγείς εσύ: Αν δεν υπήρχε το άκυρο-με-άποψη του ΚΚΕ, κι εγώ θα διάλεγα κάτι ανάμεσα σε δικό μου άκυρο η αποχή. Αλλά, το συντεταγμένο πάντα υπερέχει και κυρίως δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
          Καλή Λαμπρή, με την ευκαιρία του εβραϊκού Πεσάχ!

        17. Δ.Κ

          Κύριε φίφη έχω εμπιστοσύνη στους αναγνώστες του μέσου.

        18. Δ.Κ

          Ευχαριστώ Ανώνυμε ,καλή λαμπρή σ’όλους.

      2. Σ.Τ.

        Της Κύπρου, Ίμβρου, Τενέδου, κων/πόλης, Πόντου, Κώστα.

        Reply
      3. Ανώνυμος

        μεταβατικέ, το “όλοι είναι ιμπεριαλιστές” είναι σωστό, γιατί προσδιορίζει ένα πολύ ξεκάθαρα προσδιορισμένο στάδιο ανάπτυξης του Καπιταλισμού, σαν συνόλου σχέσεων παραγωγής, κάθε χώρας, που κατά τον Λένιν ήταν το 1916 “νεότερο” στάδιο ανάπτυξης του, και για τους διαδόχους του, πιθανόν και για τον ίδιο, το “ανώτατο”.
        Το λάθος πολλών είναι, πως, ενώ τα γνωρίζουν αυτά, συνεχίζουν να θεωρούν τον ιμπεριαλισμό κυρίως και καθοριστικά απλά σχέση άνισης ισχύος, θέση πολύ naive θα έλεγα, που αντιστοιχεί στην χυδαιοποίηση της σχέσης αστών-προλεταρίων σε σχέση “πλουσίων-φτωχών” η “προνομιούχων – μη προνομιούχων”.
        Το λάθος του Ναρ, είναι πως “όλοι οι ιμπεριαλιστές είναι ίδιοι”, που ενώ σωστά εκτιμάει το ποιοτικό στοιχείο (=ταυτόσημες ποιότητες), αγνοεί το εξ ίσου στοιχειώδες, ότι “όλοι οι ιμπεριαλισμοί δεν μπορούν να είναι ίσοι“, πράγμα, που έχει άμεση συνέπεια τα αέναα ξαναμοιράσματα των κυριαρχιών σε αντιστοιχία με τους διαρκώς μεταβαλλόμενους συσχετισμούς ισχύος. Οπως ακριβώς διδάσκει η εμπειρία.
        Το πως, βέβαια, αυτή τους η εκτίμηση, τους οδηγεί στην συγκεκριμένη διαμάχη ότι …ο ισχυρός ιμπεριαλιστής εδώ, ο τούρκος, …αδικείται από τον εξ ίσου επιθετικό και …”μη αμυνόμενο”(!) ελληναρά είναι αρκετά φανερό.
        Δεν νομίζω, πως πολλοί θα υπάρξουν, και βέβαια όχι το ΚΚΕ, που θα υποστηρίξουν, πως ο ελληναράς, άμα ήταν στη θέση ισχύος του τούρκου δε θα έκανε ακριβώς τα ίδια. Οι μνήμες του ’22 είναι αρκετά νωπές.
        Αλλά η πολιτική δεν γίνεται με τα “όταν” και τα “εάν”.
        Κλέινουν τα μάτια, στην στυγνή πραγματικότητα, πως στην συγκεκριμένη φάση των ανταγωνισμών τους, αυτός, που ξύνεται για καυγά και για πόλεμο, είναι ο τούρκος.
        Και ο καλύτερος τρόπος να τον αποτρέψεις, και να σώσεις τους δύο λαούς από μιαν ακόμη σφαγή, δεν είναι να υποστηρίζεις τα δίκαια του …ισχυροτέρου!
        Καμιά φορά και η απλή λογική αφήνει στην άκρη τις περίπλοκες (αντι)-“διαλεκτικές” αναλύσεις.

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Αγαπητέ Ανώνυμε (16.04.2020 at 21:34),καλή σου μέρα.
          Πολύ καλά τα λες στη θεωρία.Όμως,αν επιτρέπεις,κάνεις ακριβώς αυτό το λάθος που καταγγέλεις πιο πάνω.Λες ορθά ότι “κάποιοι βλέπουνε τον ιμπεριαλισμό σαν,απλώς,μια σχέση άνισης ισχύος (ενώ ΔΕΝ είναι,φαντάζομαι, εννοείς)”.Σωστά.
          Όμως,λίγο παρακάτω,πέφτεις στο λάθος να μελετήσεις τη σχέση Ελλάδας- Τουρκίας απλά σαν…μια σχέση άνισης ισχύος!
          Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η ελληνική αστική τάξη είναι λιγότερο ισχυρή απ’ την τουρκική (αμφιβάλλω), ο ιμπεριαλισμός είναι μια αλυσίδα με πολλούς κρίκους όπου ο καθείς έχει και τη δική θέση και σχέση με τους άλλους κρίκους.Ο ελληνικός, λοιπόν,κρίκος προσπαθεί να χωθεί στα Βαλκάνια,στη Μ.Ανατολή,στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη κλπ,κλπ.
          Από που προκύπτει, λοιπόν, ότι “τη δεδομένη στιγμή αυτός που ξύνεται για καβγά και για πόλεμο είναι ο Τούρκος”, όπως λες;;
          Ξεχνάς τον Άξονα Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ που προηγήθηκε κατά πολύ του Άξονα Τουρκίας-Λιβύης (ή καλύτερα Τουρκίας-Τρίπολης μιας και η ανατολική Λιβύη είναι στα χέρια του χασάπη Χάφταρ με τον οποίο κάνει μπίζνες ο Δένδιας);;
          Μήπως ξεχνάς τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις του ΓΕΕΘΑ πάνω απ’ το Αιγαίο μαζί με τα σιωνιστικά F-16;;Σου φαίνεται προετοιμασία για…ειρήνη αυτό;;Ή μήπως είναι στα πλαίσια της… Άμυνας της χώρας;;
          Ελλάδα και Τουρκία,φίλε,αποτελούνε κρίκους της ίδιας ιμπεριαλιστικής αλυσίδας και μάλιστα ίδιας τάξης μεγέθους (έστω με μικρές διαφορές υπέρ του τουρκικού κρίκου).Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είναι η θέση της Ελλάδας “δίκαιη”, ούτε η επιθετικότητά της “δικαιολογημένη”.ΔΕΝ είναι σε άμυνα αλλά στην επίθεση και γι’ αυτό ως σοσιαλιστές (κομμουνιστές, ό,τι προτιμάς) οφείλουμε να καταγγείλουμε τη δολιότητα της δικής μας πλευράς και την αρπακτικότητά της.Διαφορετικά,θα βρεθούμε (άθελά μας) να κάνουμε πλάτες στα αφεντικά που έχουνε τη μπλε σημαία απέναντι στα αφεντικά με την κόκκινη σημαία.
          Και δεν το θες,είμαι σίγουρος.

        2. Ανώνυμος

          Μια διόρθωση για την ακρίβεια: Ο Λένιν χαρακτήρισε τον Ιμπεριαλισμό “νεότατο” (=нове́йший) στάδιο του Καπιταλισμού. Αλλά έχει επικρατήσει το “ανώτατο”, τουλάχιστον στην σχετική ελληνική φιλολογία, μάλλον σαν ερμηνεία της σκέψης του Β.Ι.Ο., πιθανόν και σε άλλες γλώσσες και με την έγκρισή του. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, που εκφεύγει του παρόντος.

        3. Ανώνυμος

          Ηλία Γιαννόπουλε, 17/04/2020 at 10:40
          “Σωστό;”
          Οχι, δεν είναι σωστό!
          Μπορεί να είναι ΚΑΙ σχέση ανίσων, προφανώς, και αυτό είναι το συνηθέστερο, αλλά ΔΕΝ εξαντλείται σε αυτό, πόσες φορές και πως αλλιώς να το πω;
          “Το λάθος πολλών είναι, πως, ενώ τα γνωρίζουν αυτά, συνεχίζουν να θεωρούν τον ιμπεριαλισμό κυρίως και καθοριστικά απλά σχέση άνισης ισχύος, θέση πολύ naive θα έλεγα, που αντιστοιχεί στην χυδαιοποίηση της σχέσης αστών-προλεταρίων σε σχέση “πλουσίων-φτωχών” η “προνομιούχων – μη προνομιούχων””.
          Πιο σαφής δεν μπορώ να γίνω!.
          Και μιλάμε για δύο αστικές τάξεις, που έχουν φτάσει και οι δύο στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής τους (μονοπώλια, εξαγωγές κεφαλαίων κλπ.), αλλά πια σε πολύ διαφορετική διαβάθμιση ισχύος!
          Αμάν, λίγος κοινός νους!
          Από εκεί και πέρα ασφαλώς οι ευκαιριακές η μονιμότερες σχέσεις με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν ευρύτερους συσχετισμούς, αλλά το 1922 φάνηκε γλαφυρά, πόσο “σίγουροι” είναι αυτοί.
          Και μια πρόσθετη απόδειξη του πόσο ισχυρότερος είναι ο τουρκικός ιμπεριαλισμός σήμερα, είναι ακριβώς το ότι μπορεί να “παίζει”, δηλαδή να ελίσσεται μεταξύ Αμερικής, ΕΕ και Ρωσίας αναζητώντας τις πιο ευνοϊκές θέσεις γι αυτόν “στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα”. Αλλά, πάνω από όλα σταθερή εγγύηση για τον εαυτό του είναι η δική του δύναμη, δηλαδή η κατοχή πολύ μεγαλύτερων μέσων παραγωγής και η επιβολή του σε ένα πολυαριθμότερο πια και ανεπτυγμένο προλεταριάτο, σε μια πολύ πιο εκτεταμένη επικράτεια, με έναν μεγάλο και βαρειά οπλισμένο στρατό, ναυτικό κλπ.
          Τώρα τα περί “δίκιου” η “αδικου” του ελλ. ιμπεριαλισμού, τα βλέπω σαν συνδικαλιές για να χρεώσεις (χρεώσετε, τα λέει και το Ναρ αυτά) στο ΚΚΕ και τους συν αυτώ, αφέλειες η προθέσεις, που δεν έχουν.
          Ο καθένας καταλαβαίνει, πως ο ευρισκόμενος σε μειονεκτική θέση, και με το πιστόλι στον κρόταφο (casus belli), ασφαλώς και θα καταφύγει στα σωσίβια του διεθνούς δικαίου, που δεν πιστεύει – τι έχει να χάσει;
          Αλλά το ρημάδι αυτό το Διεθνές Δίκαιο, πριν από όλα ενδιαφέρει τους Λαούς.
          Γιατί απλά, σε συνθήκες μη-παγκόσμιας-επανάστασης, δηλαδή στον πραγματικό σημερινό κόσμο, η εναλλακτική σε αυτό είναι το “Δίκαιο του Ισχυροτέρου” η αλλιώς του Ιμπεριαλισμού, που καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει.

    2. San Rocco

      Α. Ο ανταγωνισμός ελληνικής και τουρκικής καπιταλιστικής τάξης, είναι λυσσαλέος, επιθετικός και άδικος και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Η διαφορά ισχύος Ελλάδας και Τουρκίας δεν καθιστά μοναδικό αίτιο του προβλήματος την Τουρκία. οκ;

      Β. Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν εκεί που είναι και να αφήσουν οι φίλοι του ΚΚΕ τις παπαριές για την λαϊκή εξουσία, διότι έτσι όπως το πάει ο καπιταλισμός, δεν θα υπάρχει πλανήτης για να έρθει κάποτε και αν, η λαϊκή εξουσία. Και γιατί όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει φίλοι του ΚΚΕ. Οκ;

      Γ. Εμείς ως κομμουνιστές δεν αγωνιζόμαστε για να ηττηθεί η ελληνική ή η τουρκική καπιταλιστική τάξη ξεχωριστά. Αγωνιζόμαστε για να ηττηθούν και οι δύο άρχουσες καπιταλιστικές τάξεις, προς όφελος των λαών Ελλάδας και Τουρκίας που γίνονται πιόνια για τα παιχνίδια του κεφαλαίου της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ιμπεριαλιστικών χωρών. Οκ;

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Καλημέρα.
        Αγαπητέ San Rocco,θα προσυπογράψω και με τα δύο χέρια αυτά γράφεις.Δε θα μπορούσε κανείς να τα πει καλύτερα.Ειδικά το σημείο Β,όπου αναφέρεσαι στην οικολογική καταστροφή που θα σημάνει η εξόρυξη των υδατανθράκων (που θάλεγε κι ο Καμμένος).
        Εξίσου άψογη είναι και η διατύπωσή σου στο Α, όπου λες “Η διαφορά (στρατιωτικής, φαντάζομαι) ισχύος δεν καθιστά αίτιο του προβλήματος την Τουρκία”.Εξαιρετικά.
        Μία μόνο παρατήρηση έχω να κάνω.
        “…Δεν αγωνιζόμαστε για να ηττηθεί η ελληνική ή η τουρκική καπιταλιστική τάξη ξεχωριστά.”, λες.
        Οι σοσιαλιστές,φίλε San Rocco,σκοπό τους έχουνε την ήττα της αστικής τάξης της χώρας όπου έτυχε να γεννηθούν.Σου θυμίζω τη φράση του Λένιν απ’ την παμφλέτα του “Σοσιαλισμός και Πόλεμος” (1915): “Μια επαναστατική τάξη δεν μπορεί να εύχεται άλλο από την ήττα της δικής της χώρας σ’ έναν αντιδραστικό πόλεμο”.
        Εμπιστευόμαστε τους συντρόφους μας στην Τουρκία ότι θα πράξουνε ακριβώς το ίδιο.”Ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα” όπως θάλεγε κι ο Λίμπκνεχτ.Εχθρός μας, λοιπόν,είναι οι Μαρινάκηδες, οι Βαρδινογιάννηδες και αυτούς θέλουμε να κρεμάσουμε επειδή αυτοί μας έχουνε αλυσοδεμένους στη μισθωτή σκλαβιά.Με τους Τούρκους Μαρινάκηδες θα λογαριαστεί η τουρκική εργατική τάξη.

        Reply
        1. San Rocco

          Εδώ είναι που φιαφων μαζί σου σύντροφε Ηλία! Απορρίπτω την θέση που λέει “οι σοσιαλιστές παλεύουν πρώτα και κύρια για την ήττα της δικής τους αστικής τάξης στον ενδοκαπιταλθστικο ανταγωνισμό”, ως βαθιά λαθεμένη, ανεξάρτητα από το ποιος την πρωτοδιατυπωσε. Όπως και απορρίπτω το κατοπτρικό της είδωλο που είναι ο σοσιαλσωβινισμος που εύχεται να χάσει κάποιος η αντίπαλη της δικής του αστικής τάξης . Αυτό ως θέση αρχής. Οι κομμουνιστές παλεύουν για την ήττα των αρχόντων καπιταλιστικών τάξεων τόσο της δικής τους, όσο και της διπλανής, παραδιπλανης κλπ. Αυτή νομίζω είναι πια εκ της πραγματικότητας, η πιο σωστή θέση, ως θέση αρχής.

          Αυτή η θέση αρχής πρέπει να χαρακτηρίζει και τις καταστάσεις τακτικής , όπου πχ το 40 δεν το συζητάμε, ήταν ηλίθια και εχθρική προς τον λαό μας η θέση πχ μικρού τμήματος των Ελλήνων τροτσκιστών ότι δεν πολεμάμε τα ταξικά μας αδέρφια εννοώντας τους Γερμανούς φαντάρους ! Αυτό δεν ήταν διεθνισμός, ήταν παπαρια. Παράλληλα το ίδιο ηλίθια και εχθρική προς τον λαό μας απεδείχθη και η αποδοχή από το ΚΚΕ της εθνικής ενότητας που οδήγησε στην γνωστή τραγωδία.

        2. San Rocco

          Και για να το διατυπώσω εντελώς καθημερινά Ηλία , συμφωνώντας απόλυτα με τον μεταβατικό σοσιαλιστή να το βράσω αν στον ενδοκαπιταλιστικο ανταγωνισμό Ελλάδας κ Τουρκίας ηττηθεί ο Έλληνας καπιταλιστής από τον Τούρκο καπιταλιστή. Και αλλάξω νταβατζη ως λαός φέρνοντας έναν άλλο που θα βάλει στο τραπέζι και το θέμα εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα τότε.

          Με αυτά δεν μπορούμε να παίζουμε. Ούτε σοσιαλσωβινισμος που βλέπει μόνο επιθετική Τουρκία και όχι και επιθετική Ελλάδα, ούτε δηθενδιεθνισμός που βλέπει μόνο επιθετική Ελλάδα και όχι και επιθετική Τουρκία.και οι δύο αυτές πολιτικές θέσεις είναι απάτη και λάθος.

    3. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Αφήνω τα ελληνοτουρκικα που υποστηριζω την φιλία των λαων μακρυα από σωβινισμούς και τους κοινους αγωνες τους για ειρηνη δημοκρατια κ προκοπή.Μου κάνει εντύπωση βεβαια Ηλία που χαρακτηριζεις ιμπεριαλιστικο το ελληνικο κρατος.Ενα κρατος δηλαδη που δεν έχει δημοσια περιουσία( η οποια ανηκει πλεον σε μια εταιρεια το υπερταμειο) ,η κυβερνηση του δεν μπορει να νομοθετησει τιποτα χωρις την αδεια καποιων ( ποιων αληθεια;) ,ενω ο πρωθυπουργος δεν αποφασιζει ουτε για το τι τιμή θα έχουνε τα ..αγγουρια .Μην πιασω σε ποσες χωρες εχει εισβαλει η Ελλαδα( πχ η Τουρκια εχει στρατο σε 5 χωρες) .Με όλα αυτα δεν λεω οτι η ελληνικη αρχουσα ταξη ειναι αγγελοι.Καθηκια ραντιερηδες ειναι που ξεπουλανε την χωρα κ εξοντωνουν τον λαο τους για να κονομησουν.Όμωςτι επιθεση να κανουν αυτοι οι τύποι.Με τι οπλα; Αυτα που δεν αγοραζουν λογω μνημονίων; Και με τι πληθυσμό; Με συνταξιουχους ενα παιδι ανα οικογενεια και την νεολαια στο εξωτερικο;
      Σαφώς λοιπον υπαρχουν καθηκια εθνικιστες στην Ελλαδα αλλα το κρατος δεν ειναι επιθετικο ιμπεριαλιστικο γιατι η αρχουσα ταξη του ειναι ραντιερηδες κοσμοπολιτες κ οχι εθνικη αστικη ταξη οπως ειναι η τουρκικη.Ασε που το ενα κρατος ειναι ενα διαλυμενο γερασμενο κρατιδιο ενο το άλλο παει για 100 εκατομμυρια και διαλαλει παντου οτι ψαχνει ζωτικο χωρο.Όλα αυτα βεβαια δεν σημαινει συμμαχια του λαου με την σαπια λαομισητη ελιτ αλλα επιτακτικη ανατροπή της για να σωθει η χώρα ,ο λαος και η Ειρηνικη μας συνυπαρξη με τους γειτονες ,αφου η διαλυση ανοιγει ορεξεις.Επιπλεον η πολιτικη της Ελλαδας εναντι της Τουρκιας θυμίζει πολυ την πολιτικη Μεταξα εναντι του Μουσολινι και μας οδηγει οχι στην Ειρηνη αλλα σε συγκρουση.

      Reply
    4. ΦΦ1917

      Προφανώς η σύγκριση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας ήταν προς ειρωνεία όσων θεωρούν de facto την επιθετικότητα ισότιμη και από τα δύο μέρη.
      Το ότι δεν το κατάλαβες και έκατσες να κάνεις και ανάλυση φανερώνει σύγχυση αγαπητέ Ηλία.
      Δεν σε είδα όμως να στέκεσαι στα δεδομένα που επισύναψα για το μέγεθος της τούρκικης αστικής τάξης.
      Κάποιος σχολιαστής παραπάνω ανέφερε πως οι συμφωνίες του προηγούμενου αιώνα δεν ανταποκρίνονται στον συσχετισμό δύναμης των δύο αστικών τάξεων του σήμερα.
      Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το νέο στοιχείο όμως τώρα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες στρατιωτικής και διπλωματικής κλιμάκωσης και «πρόκλησης» που επιλέγονται από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης, οι οποίες πυροδοτούν τη νέα φάση μεγάλης όξυνσης.
      Αλλά φυσικά εκεί ούτε λόγος για ανάλυση.
      Παραπάνω καταπιάστηκα με την ανισομετρία των καπιταλιστικών οικονομιών στον ιμπεριαλισμό αλλά ούτε και εκεί στάθηκες Ηλία. Ίσως ο Λένιν και οι αναλύσεις του να είναι προ καιρού απαρχαιωμένες και σκονισμένες για το ΝΑΡ και το ΣΕΚ.
      Για εσάς το ζήτημα έχει λήξει προ πολλού και πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να αποδεχτούν το ότι όσο επιθετική είναι η μια αστική τάξη άλλο τόσο είναι και η άλλη.
      Ταξική ανάλυση κυριολεκτικά από τα LIDL.

      Καθήκον των κομμουνιστών δεν είναι να βλέπουνε αλά καρτ τα γεγονότα αλλά ούτε και να προσκολλούνται μονάχα στο παρόν και το παρελθόν.
      Για τους κομμουνιστές υπάρχουν δύο πατρίδες αυτή των αστών και αυτή των εργατών.
      Κάθε ανακατάταξη των συνόρων σημαίνει πόλεμο,φτώχεια και δυστυχία για τους προλεταρίους.
      Το ότι επιλέγεις τον πασιφιστικό αφοπλισμό και εφησυχασμό έναντι της εξοπλισμένης αστικής τάξης χωρίς προσανατολισμό και προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο είναι προβληματικό.
      Όχι εγώ δεν θα σου κολλήσω στάμπα για το τι είσαι γιατί ειλικρινά δεν το χρειάζεσαι.
      Εκτίθεσαι εσύ και ομόγυροι σου με αυτά που λέτε.

      Reply
      1. San Rocco

        φφ μου σε χαλάει το ξέρω, αλλά πάρτο απόφαση: Η ελληνική καπιταλιστική τάξη, είναι εξίσου επιθετική ως προς την τουρκία, αλλά λόγω μεγέθους, ακολουθεί άλλη τακτική ρίχνοντας το βάρος πιο πολύ στον προσεταιρισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μπας και πετύχει τους στόχους της. Η προσπάθεια για μονομερή χάραξη ΑΟΖ τόσο απο Ελλάδα όσο και από Τουρκία, δείχνει πόσο λυσσασμένες και επιθετικές είναι οι άρχουσες καπιταλιστικές τάξεις.

        Τώρα, εσύ και το ΚΚΕ δεν θέλετε να δείτε την αλήθεια. Οπως φυσικά αντικατοπτρικό λάθος είναι αυτό που γράφει ο Ηλίας πως “…προέχει η ήττα της δικής μας καπιταλιστικής τάξης σε αυτόν τον ανταγωνισμό Ελλάδας και Τουρκίας”.

        Reply
        1. ΦΦ1917

          San Rocco μπερδεύεσαι.
          Οι συνθήκες για την ήττα της δικής μας αστικής τάξης που με τη σειρά τους απαιτούν τις επαναστατικές συνθήκες έρχονται ανεξάρτητα από την θέληση των δύο τάξεων (αστικής-εργατικής).
          Το να πιστεύεις ότι με ένα πλήγμα στα Ελληνοτουρκικά θα χαραχτεί ο δρόμος για την επανάσταση είναι όνειρο απατηλό.
          Η έναρξη του πολέμου,ακόμη περισσότερο ενός “θερμού επεισοδίου”,δεν ισοδυναμεί με εκδήλωση επαναστατικής κατάστασης.Η διαπάλη με τη γραμμή της αστικής τάξης απαιτεί κλιμάκωση ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου.
          Ούτε είναι λύση η αποποίηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μια ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στο κρόταφο.
          Γενικά η ταξική πάλη είναι σύνθετη και πολύπλοκη και οι απλοϊκές σας αναλύσεις οδηγούν αντικειμενικά σε αδιέξοδα.
          Δεν το συζητώ καν για την ανεπάρκεια σας εδώ και χρόνια να απαντήσετε με ξεκάθαρα επιχειρήματα σαν οργάνωση για το τι κάνετε σε ένα ενδεχόμενο πολέμου.
          Επιμένεις να θεωρείς εσύ και η οργάνωση σου ότι η ελληνική αστική τάξη είναι το ίδιο επιθετική με την τουρκική και θέλετε ντε και καλά το ΚΚΕ αλλά και οι περισσότερες οργανώσεις της Αριστεράς να αποδεχθούν τις θέσεις σας.
          Τα μεγέθη,τα γεγονότα,οι θέσεις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ σας διαψεύδουν.
          Κανένας δεν βγάζει λάδι την ντόπια αστική τάξη αλλά όταν δυνητικά θα υπάρξουν προλετάριοι κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών,δεν μπορείς να ακολουθείς μεσοβέζικες αναλύσεις και λύσεις.

          Το πρόβλημα δεν είναι το τι εκτιμάς (στο παρελθόν έχεις κάνει πολλές “επιτυχημένες” εκτιμήσεις όπως για την Γιουγκοσλαβία,τον ΣΥΡΙΖΑ,την “αλληλοδιαπλοκή των οικονομιών”ως παράγοντα εξομάλυνσης και όχι όξυνσης των αντιθέσεων στο 2ο συνέδριο σας κ.α) αλλά το ότι κολλάς την στάμπα του σοσιαλσωβινιστή-υπηρέτη των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης σε χώρους που υποτίθεται θες από κοινού ανασυγκρότηση στο κίνημα.
          Εγώ βλέπω ότι εδώ και χρόνια το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θέλουν να γκριζάρουν το Αιγαίο,έπρεπε σύμφωνα με τη δική σας συλλογιστική να σας θεωρήσω ως φερέφωνα αυτών ή ακόμα χειρότερα της τούρκικης αστικής τάξης?
          Φυσικά και δεν πάει έτσι το πράγμα.

      2. Σ.Τ.

        Αν επιτρέπετε να πω κάτι στο θέμα.
        Οι απόψεις του Λένιν δεν είναι τυφλοσουρτης βέβαια, αν και το γεγονός ότι αποδείχθηκε ντε φάκτο μάστορας της τακτικής που οδήγησε στην κατάκτηση της εξουσίας, το 1917 αποδεικνύει ότι ξεχώριζε για την ευφυία του μέσα στο κίνημα των μπολσεβίκων. Αποτελούν όμως σίγουρα όσα έγραψε στο θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ένα οδηγό σκέψης.

        Έχοντας διαβάσει το άρθρο του Λένιν, για την ήττα του δικού μας ιμπεριαλισμού, έχω παρατηρήσει τα εξής.
        1)ο Λένιν μιλάει για την σύγκρουση (επικείμενη τότε) μεταξύ της Γερμανίας και της ρωσικής αυτοκρατορίας. Σε αυτή τη σιγκρουση ο Λένιν ήθελε να προλάβει το λάθος των Ρώσων επαναστατών να κυλήσουν σε θέσεις σοσιαλδημοκρατικές. Το λάθος αυτό το έβλεπε, έχοντας ως δεδομένο την αντίστοιχη στάση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας δηλαδή του μοναδικού ως τότε κόμματος που είχε ως αναφορά υπερβατικό κίνημα. Δεν υπήρχε δηλαδή άλλο κόμμα πιο αριστερά. Οι προειδοποιήσεις αυτές του Λένιν αφορούν ξεκάθαρα ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΆΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΉ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ
        ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ Ο ΛΕΝΙΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ :ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑ.

        2)Στο βιβλίο ο ιμπεριαλισμός, που όλοι πιστέυω έχουμε διαβάσει και ξαναδιαβάσει, υπάρχουν κάποια παραδείγματα ΔΙΚΑΙΩΝ πολέμων στην εποχή του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διανύουμε όπως και τότε.
        Αυτά τα παραδείγματα αφορούν τους λαούς που τότε απελευθερώνονταν η επρόκειτο να απελευθερωθούν από την νεοαποικιοκρατια, χώρες της λατινικής Αμερικής, της άπω Ανατολής και των ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

        Όσοι λοιπόν αρέσκονται σε ιστορικούς παραλληλισμούς που έτσι και αλλοιως είναι γενικά βοηθητικοί και μόνο, δεν αποτελει δηλαδή τυφλοσουρτης για κάθε περίπτωση, ας κάνουν τις αναγωγές στην σημερινή κατάσταση.

        Εγώ τους έκανα, έχοντας υπόψη την σημερινή φάση του ιμπεριαλισμού με τις ΑΝΙΣΟΤΙΜΕΣ αλληλεξαρτήσεις,, όπου στο φαινόμενο των συγκρούσεων Ελλάδας Τουρκίας υπάρχει μια φανερή επικαθοριστικη επίδραση της ανισοτιμιας σε βάρος της ΑΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ στο διαλεκτικό δίπολο αλληλεξαρτηση-ανισιτιμια.
        Λαμβάνοντας δε υπόψη το γεωπολιτικό ΠΛΑΙΣΙΟ που κινείται η όλη φάση, το οποίο ευνοεί την τουρκική επιθετικότητα, η οποία συνοδεύεται από από μια πολυδιάστατη και πολυπλοκαμη εξωτερική πολιτική του αστικού συνασπισμού εξουσίας της Τουρκίας ( με η χωρίς τον Σουλτάνο) βγάζω σαν συμπέρασμα ότι η μεν Τουρκία υιοθετεί φανερά την επιθετικότητα σε 2-3 μέτωπα, σαν μεσοπροθεσμο εργαλείο στρατηγικής και η Ελλάδα έχει σαν στρατηγική αμυνιτικη και υποχώρησης παραδίνοντας στον αντίπαλο η στις άλλες δυνάμεις κάποια πιόνια, φοβούμενη να μην χάσει με ρουα ματ την παρτίδα.
        Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται τα θερμά επεισόδια από την μια πλευρά και οι προσκλήσεις στο ΝΑΤΟ και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να συμμετάσχουν στην καταλήστευση του ελληνικού και κυπριακού δημόσιου πλούτου. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η μυστική διπλωματία, η διπλωματία των κατοίκων φρεγατών και οι φήμες περί συνεκμετάλλευσης (του δικού μας Αιγαίου φυσικά), ως εργαλείο κατευνασμού της άλλης πλευράς….

        Reply
      3. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Καλημέρα,κατ’ αρχάς.
        Φίλε ΦΦ1917, θα αντιπαρέλθω τις ειρωνίες για ταξική ανάλυση από τα Lidl ή περί απαρχαιωμένων αναλύσεων του ΣΕΚ και του ΝΑΡ γιατί δεν αποτελούν ούτε επιχειρηματολογία ούτε συντροφική στάση.Τα αποδίδω στην ένταση του διαλόγου.
        α) Λυπάμαι, αλλά μάλλον σού ‘χουν ξεφύγει αυτά που έγραφε ο Λένιν στο μνημειώδες “Το Δικαίωμα των Εθνών στην Αυτοδιάθεση” (γραμμένο το 1914) όπου επισημαίνει πόσο λανθασμένη είναι η άποψη που εκφράζει,σήμερα, το ΚΚΕ και γενικά ο σοσιαλσωβινισμός.
        Ειρωνεύεται, δηλαδή, αυτό ακριβώς το επιχείρημα περί “εξαρτημένων αστικών τάξεων που δε γίνεται να είναι ιμπερια-ληστρικές κλπ”.Η ρωσική αστική τάξη των αρχών του προηγούμενου αιώνα ήταν, όπως πολύ καλά γνωρίζεις,απόλυτα χρεωμένη και υποταγμένη στο αγγλικό και γαλλικό κεφάλαιο.Αυτό την εμπόδισε να γδέρνει μια σειρά έθνη ή να έχει κάτω από το τσαρικό κνούτο τις Φινλανδία,Εσθονία,Λετονία,Λιθουανία,Ουκρανία,Λευκορωσία,Γεωργία κλπ,κλπ;; Να είναι δηλαδή ιμπεριαλιστική;;Δε νομίζω.
        β) Είναι αστείο να αναφέρεται το μέγεθος των αστικών τάξεων ως επιχείρημα για να “βγει λάδι” η ελληνική αστική τάξη απ’ το ΚΚΕ.
        Δηλαδή, αν αύριο ξεσπούσε μια ενδο-ιμπεριαλιστική κόντρα μεταξύ Ιταλίας- Ισπανίας για οποιοδήποτε ζήτημα εμπορικής διευθέτησης, οι σοσιαλιστές τι θάπρεπε να πούμε;; “Υποστηρίζουμε την Ισπανία γιατί η ιταλική αστική τάξη είνια πολύ πιο πλούσια;”.Σού φαίνεται λογικό τέτοιο επιχείρημα;Είναι και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και η φύση του ανταγωνισμού τους είναι αντιδραστική πέρα για πέρα.
        Στην αντιδραστική αντιπαράθεση (με την απειλή των πυρηνικών) μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν (όπου φυσικά το μέγεθος της αστικής τάξης της Ινδίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο) οι σοσιαλιστές τι πρέπει να πούνε; “Κάτω τα χέρια απ’ το Πακιστάν”;; Να υπερασπιστούνε μια χώρα που απειλεί με πυρηνικά επειδή “η αστική της τάξη είναι μικρότερη σε οικονομική ισχύ”;;Όχι και πολύ στιβαρό επιχείρημα.
        γ) Να σου θυμίσω, ακόμα, το άλλο που έλεγε ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι, ότι,δηλαδή, για τους σοσιαλιστές “ΔΕΝ έχει καμία σημασία ποιός ξεκίνησε την αντιδραστική αντιπαράθεση”.Αυτό, δηλαδή, που κάνεις εσύ και το ΚΚΕ.
        Μιλάς, μάλιστα, για “Νέο στοιχείο στην αντιπαράθεση Τουρκίας- Ελλάδας”.Δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο, παρά μόνο νέα φάση του ανταγωνισμού, με κλιμάκωση κι απ’ τις δύο μεριές.Επιπλέον, η τουρκική αστική τάξη ΔΕΝ είναι εκείνη που ξεκινάει.Αλλά και έτσι να ήταν το πρόβλημα βρίσκεται πολύ βαθύτερα.
        δ) Είναι τραγικό που δε βλέπεις(;) την τρομερή επιθετικότητα του ελληνικού υπο-ιμπεριαλισμού με τον άξονα Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και τον ιμπερια-ληστρική εφόρμηση της “δικιάς” μας άρχουσας τάξης στα Βαλκάνια, με πολύ πρόσφατη την τσαμπουκαλίδικη αλλαγή του ονόματος της γειτονικής μας Δημοκρατίας της Μακεδονίας.Είναι μήπως κι αυτή δείγμα “εξαρτημένης χώρας”;; Θα πας να το πεις αυτό στους απλούς ανθρώπους της ΔτΜακεδονίας που τους έκλεψαν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση οι Έλληνες καπιταλιστές;;
        ε) Μιλάς συνεχώς για το “Δίκαιο της Θάλασσας” και τα τοιαύτα.Περίεργο για έναν κομμουνιστή να αναφέρεται σε συμφωνίες μεταξύ αστικών τάξεων για τη ληστρική αρπαγή του υποθαλάσσιου πλούτου.Μήπως δεν ξέρεις ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αποτέλεσμα άγριων εκβιασμών και χτυπημάτων κάτω απ’ τη μέση;;Θα συναινέσουνε οι σοσιαλιστές σε τέτοιου είδους βρώμικα παιχνίδια;
        στ) Τέλος, κόπτεσαι απ’ ό,τι φαίνεται για τα σύνορα, λες και τα σύνορα αλλάζουνε από ατυχήματα.Να σου θυμίσω ότι η τελευταία αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα ήρθε μετά από μια ιμπερια-ληστρική εξόρμηση του ελληνικού καπιταλισμού που ήθελε να φτάσει στο Σαγγάριο;;
        Ποια σύνορα θες να υπερασπιστείς;; Αυτά που φτιάχτηκαν με την ματοβαμμένη σφαγή των δύο Βαλκανικών πολέμων και το μακελειό της Μικρασιατικής εκστρατείας;;Εκεί έχει καταντήσει το ΚΚΕ;;
        Μήπως θέλετε να υπερασπιστείτε τη “Μακεδονία μας” που κατακτήθηκε το 1912 απ’ τον διάδοχο Κωνσταντίνο τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη οι ελληνόφωνοι ήσαν μόνο ένα οικτρό 30%;;
        Απ’ ό,τι φαίνεται, ο σωβινισμός καλά κρατεί στις τάξεις της Αριστεράς αυτής της χώρας.Τα ψέμματα της άρχουσας τάξης εξακολουθούν να γίνονται πιστευτά και να καλύπτονται πίσω από (δήθεν) “αντι-ιμπεριαλιστικές” διακηρύξεις.
        Μη μπερδεύεστε, φίλοι του ΚΚΕ.Ο αγώνας που διεξέγει το Κόμμα ΔΕΝ έχει καμία σχέση με κανέναν αντι-ιμπεριαλισμό αλλά αποτελεί χυδαία υποταγή στην αστικής τάξης και προσχώρηση στο εθνικιστικό στρατόπεδο.

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Αγαπητέ Ηλία
          ξεκινώντας από τα απλά και βασικά πράγματα σου θυμίζω για ακόμη μια φορά πως σήμερα ζούμε υπό ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ σχέσεις παραγωγής και κατά συνέπεια υπό την κυριαρχία των αστικών τάξεων στα ξεχωριστά έθνη κράτη ανά την υφήλιο.
          Παραπάνω με απόλυτη σαφήνεια εξέφρασα την πεποίθηση πως το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο θα το κρίνουν μονάχα οι λαοί.Το Δίκαιο της Θάλασσας που σου παραθέτω σαν επιχείρημα είναι το ΙΣΧΥΟΝ ρυθμιστικό πλαίσιο στο σήμερα.Όταν λοιπόν μια αστική τάξη (εν προκειμένω της Τουρκίας) λειτουργεί ΣΗΜΕΡΑ κατά το δοκούν εφαρμόζοντας το όπου την συμφέρει και καταργώντας το όπου δεν την συμφέρει,αντικειμενικά εκφράζει μια αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων.Αυτό συμβαίνει και με τις συμφωνίες του προηγούμενου αιώνα μεταξύ των δύο κρατών όπου ΣΗΜΕΡΑ δεν εκφράζουν τα “θέλω” και τις “βλέψεις” τουλάχιστον της ισχυρότερης αστικής τάξης.
          Η οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στο ΣΗΜΕΡΑ σημαίνει πόλεμο.
          Καμία μα καμία αστική τάξη δεν είναι διατιθεμένη να παραδώσει κομμάτι γης ή θάλασσας όπου εκμεταλλεύεται και αποτελεί πηγή κερδοφορίας της.
          ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε από εμένα ή τουλάχιστον τον πολιτικό χώρο που υποστηρίζω πως τα σύνορα αλλάζουν από…”ατύχημα”.
          Είναι χυδαία και ξεδιάντροπη συκοφαντία από μεριάς σου και απαιτώ να ανακαλέσεις.
          Ακόμα και ο πιο αφελής και αστοιχείωτος με την πολιτική καταλαβαίνει αυτά τα πράγματα.
          Όταν κάποιος μιλάει για την τούρκικη επιθετικότητα δεν το κάνει για να βγάλει λάδι την ελληνική αστική τάξη και τις επιδιώξεις της στην περιοχή.
          Η αναφορά σε αυτήν γίνεται γιατί αντανακλά το επίπεδο της σύγκρουσης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους λαούς και των δύο χωρών.
          Δεν διαλέγεις ποιον θα υποστηρίξεις αλλά αντιθέτως αναγνωρίζεις και βάζεις σε ετοιμότητα τον λαό σε ενδεχόμενη επίθεση ή θερμό επεισόδιο από τη μεριά της αστικής τάξης που αντικειμενικά ΖΗΤΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

          Η πλούσια αρθρογραφία του Ριζοσπάστη και του 902 αλλά και οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ στα συγκεκριμένα ζητήματα είναι κάτι παραπάνω από λεπτομερείς και κατατοπιστικές για τον ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης.
          Ίσα ίσα που το ΚΚΕ το λέει πεντακάθαρα ότι:

          “Καταρχάς είναι θρασύτατη διαστρέβλωση ότι το ΚΚΕ δεν αναδεικνύει τις ευθύνες και το ρόλο της αστικής τάξης της Ελλάδας. Δεν έχουν άραγε διαβάσει στο ΝΑΡ τις δεκάδες ομιλίες, άρθρα, παρεμβάσεις όπου φωτίζουμε τους ξεχωριστούς σχεδιασμούς του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή (τα σχέδια του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου της ΕΕ, επενδύσεις στα Βαλκάνια, αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων σε συνεργασία κυρίως με την αμερικανική «ExxonMobil» και τη γαλλική «Total», επενδύσεις στα κοιτάσματα της Ν/Α Μεσογείου, όπως της ελληνικής «Energean» στο Ισραήλ κ.λπ.); Δεν έχουν ακούσει πόσο τονίζουμε ότι η επιδίωξη της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους; Οτι σε κάθε μας παρέμβαση επισημαίνουμε με έμφαση το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως σημαιοφόρου των σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή; Τα ΝΑΤΟικά σχέδια και οι ασκήσεις τύπου «Ηνίοχος» θα ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο λαό αν δεν υπήρχε ο «Ριζοσπάστης», που καθημερινά τα αναδεικνύει στα πρωτοσέλιδά του ως «πρόβες πολέμου».

          Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας είναι επικίνδυνος για τους λαούς και από τις δύο πλευρές. Το πρόβλημα του ΝΑΡ είναι ότι για να ασκήσει πολεμική στο ΚΚΕ και να δικαιολογήσει τη δική του πασιφιστική γραμμή, ουσιαστικά υποβαθμίζει την τωρινή στρατιωτική επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνει αντικειμενικά αυτόν τον ανταγωνισμό και τα σημερινά βήματα κλιμάκωσής του. Γιατί γενικά ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το νέο στοιχείο όμως τώρα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες στρατιωτικής και διπλωματικής κλιμάκωσης και «πρόκλησης» που επιλέγονται από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης, οι οποίες πυροδοτούν τη νέα φάση μεγάλης όξυνσης.”

          Αν αυτό γινόταν από τη μεριά της Ελλάδας να ξέρεις πως οι κομμουνιστές θα ήταν οι πρώτοι που θα καταγγέλλανε την επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης.
          Μας έχετε φτάσει στο σημείο να σας εξηγούμε και τα αυτονόητα.
          Το ποιοι πόλεμοι είναι ΔΙΚΑΙΟΙ και ποιοι ΑΔΙΚΟΙ το έχει αναλύσει επισταμένως ο Λένιν.
          Δεν θα γίνουμε φιλοσοφικό φόρουμ επειδή κάποιοι κάνετε τα στραβά μάτια σε αυτό.
          Όσο για την εθνική αυτοδιάθεση εντός του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ για το λαό της Βόρειας Μακεδονίας τι να πω χαλάλι στις αυταπάτες σου.
          Ο Λένιν πάντως δεν πάτησε ποτέ στο σκεπτικό σου,συνεπώς δείξε λίγο αξιοπρέπεια και πάψε να ανακυκλώνεις αποκομμένα λενινιστικά χωρία για την αυτοδιάθεση όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή.

        2. Σ.Τ.

          ”Μου αρέσει” που είστε εναντίον του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης.
          Αλλά νιπτετε τας χείρας στον ανταγωνισμό Ελλάδας Τουρκίας…
          Υπέρ των Κούρδων και ενάντια στη Τουρκία στη Συρία, αλλά εναντίον της Ελλάδας που ”εποφθαλμια τα τουρκικά κοιτάσματα…..

          Τέτοιος πολιτικός στραβισμος.
          Προφανώς πάει πολύ να μιλήσετε και για κουρδικό, παλαιστινιακό ιμπεριαλισμό;

          Στο δ) μην φαντασιωνετε υπεραξονες και τριαξονικα αμάξια.
          Αλήθεια, ο αντιαξονας ποιος είναι; Τουρκία Ρωσία και Παλαιστίνη;

          Στο στ) θυμίζω απλά ότι οι Έλληνες ήταν πλειοψηφία στην Σμύρνη !άι την Κωνσταντινούπολη και οι Τούρκοι (που τότε δεν υπήρχαν καν) ήταν μια ‘αισχρη μειοψηφία”

  10. Left G700

    Τι το στραβό είχε το σχόλιο που έστειλα νωρίτερα το μεσημέρι και το θεωρήσατε ακατάλληλο να εμφανιστεί; Δεν παραβίαζε ούτε τα πιο ψιλά γράμματα της τελευταίας υποπαραγράφου οποιουδήποτε κανόνα τής Παντιέρας.

    Reply
    1. kokkiniotis

      Απάλειψε τα τελευταία που γράφεις προς τον συνομιλητή σου, ότι “σου αξίζει να σε σαρκάσω αλλά δεν σε σαρκάζω διότι η Παντιέρα δεν με αφήνει να σε σαρκάσω γιατί δεν με αφήνει να σε προσβάλλω ενώ εγώ σε σαρκάζω” κλπ. Διαρκώς στρέφεις την κουβέντα στο πόσο δεν σε αφήνει η Παντιέρα να προσβάλλεις τους άλλους και πόσο απαράδεκτο είναι αυτό κ.ο.κ. Αυτά τα εμπεδώσαμε, ΤΕΛΟΣ. Αν έχεις κάτι άλλο να πεις, εδώ είμαστε. Προς το παρόν.

      Reply
      1. Left G700

        FAREWELL

        Φίλε kokkiniotis, μου ζητάς να απαλείψω κάτι που δεν είναι τίποτε άλλο παρά copy paste αυτού που εσύ μού είπες μόλις χθες (kokkiniotis Post author 15/04/2020 at 18:46):

        Αν όλη την ώρα προσβάλλεις (“σαρκάζεις”, κατ’ εσέ) […] αυτό πλέον δεν είναι ανεκτό.

        Μ’ άλλα λόγια, μου ζητάς να απαλείψω μια αναφορά –σκέτη αναφορά!– σε απόψεις τής Παντιέρας (αυτήν εκπροσωπείς, δεν εκφράζεις προσωπικές απόψεις), κατατεθειμένες εδώ δημόσια.

        Κοίτα, είναι πολλές οι φορές αυτούς τούς τελευταίους πέντε-έξι μήνες που μου είπες με διάφορες αφορμές «αυτό δεν είναι πια ανεκτό», «το άλλο δεν είναι πια ανεκτό», «το παράλλο δεν είναι πλέον ανεκτό». Πάντα πήγαινε πάσο διότι, όντως, έτσι είναι: το τι είναι ανεκτό και το τι δεν είναι το ορίζει η κάθε ιστοσελίδα και γενικότερα εκείνος που κατέχει την εξουσία να βάζει τέτοιους κανόνες. Επομένως, όποιος θέλει να σχολιάζει εδώ –και εγώ ήθελα– είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με αυτούς τούς κανόνες, είτε συμφωνεί είτε όχι.

        Όλα, όμως, έχουν ένα όριο. Αυτό που μου ζητάς τώρα, να υπογράψω δηλαδή –και επομένως να νομιμοποιήσω έτσι– την απαγόρευση οποιασδήποτε έστω και απλής αναφοράς σε κάτι που αφορά την Παντιέρα (και το οποίο, ακόμα κι αν είναι ολοφάνερο ότι δεν με βρίσκει σύμφωνο, εν τούτοις, δεν το βάζω στο στόχαστρό μου), αυτό, να με συμπαθάς, αλλά σου λέω κι εγώ τώρα με τη σειρά μου ότι δεν μπορώ να το κάνω δεκτό.

        Απαλλάσσω, λοιπόν, την Παντιέρα από την παρουσία μου, έτσι που να μπορεί να κυματίζει ανεμπόδιστα όπως εκείνη θέλει και πιστεύει, χωρίς την παραμικρή παρενόχληση από μένα. Ένα τελευταίο:

        Αν κρίνω ότι θα είναι κάπου χρήσιμο και αν δεν βαρεθώ να ξαραχνιάσω το leftg700.blogspot.com για να μιλήσω από εκεί για μερικές από τις εδώ εμπειρίες μου και τα όποια διδάγματα μπορούν να εξαχθούν για την Αριστερά, σε συνδυασμό με κάποιες συναφείς (αλλά πέραν των «διαδικαστικών») πολιτικές σκέψεις, σου λέω φαρδιά-πλατιά από τώρα ότι είσαι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος, κι εσύ και όποιος άλλος (εντάξει, με κάποιες εξαιρέσεις των συνήθων υπόπτων ενόχων). Και είσαι ευπρόσδεκτος με τα «σέα σου και τα μέα σου», δηλαδή με ό,τι ενδεχομένως (ενδεχομένως) γουστάρεις κι αγαπάς: και με σαρκασμούς, αν θέλεις, και με ειρωνείες, αν γουστάρεις, και με «προσβολές», αν αγαπάς. Ακόμα και με ψέματα! Απλώς (να το πω κι αυτό για να μην πεις ότι δεν στο είπα) θα σου ζητηθεί να αποδείξεις τους όποιους ισχυρισμούς σου. Αλλά θα σου ζητηθεί επιμόνως, ανυποχώρητα και άτεγκτα.

        Reply
        1. Κωστας

          Εγω θα ρθω παντως λεφτ, προειδοποιω :Ρ

          Κωστας

        2. KiroiSenko

          Φιλοι Λεφτ και Κοκκινιωτης,

          Δεν ξέρω αν θα εισακουστώ αλλά εγώ θα προτείνα να ριξέτε έτεροι λίγο νερό στο κρασί σας. Είναι κρίμα να χάνονται απόψεις από οποιαδήποτε κοινότητα, εφόσον φυσικά δεν μιλάμε για φασιστικές, ρατσιστικές απόψεις κτλ.

          Φιλέ λεφτ, αν αναζητάς ίση μεταχειρίση στη Πανδιέρα, και γενικότερα σε κάθε κοινότητα με έντονο πολιτικό υπόβαθρο δεν πρόκειται να την βρεις. Και αυτό διότι τα πολιτικά πάντοτε πολώνουν και τα όρια της ελευθεριάς του λόγου καθορίζονται από την κοινότητα. Σε μια κοινότητα αντικαπιταλιστών ένας φιλελεύθερος ή ένας μετριοπάθης αριστέρος σαν εσένα πολύ δύσκολα θα έχει ίση μεταχειρίση. Αυτό δεν γίνεται από δόλο πιστεύω, είναι και ως ένα βαθμό ανθρώπινη αδυναμία.

          Για παραδείγμα, ο Ηλίας Γιανοπούλος πιο πάνω έγραψε ότι πρέπει να κόψουμε το λαρύγγι των καπιταλιστών (!!!). Αν αυτό δεν είναι εμπρηστικός λόγος που προάγει σε βία τότε δεν ξέρω τι είναι. Αλλά στην Πανδιέρα πέρασε στο ντούκου. Αν κάποιος έγραφε ότι έπρεπε να κόψουμε το λαρύγγι των κομμουνιστών δεν νομίζω ότι η διαχείριση θα το άφηνε έτσι. Μάλλον θα έπαιρνε πόδι ο χρήστης ως φασίστας. Προφανώς είμαι κάθετα αντίθετος και με τις δύο δηλώσεις.

  11. Left G700

    ΑΥΣΤΗΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚO*

    @Κώστα: Nα έρθεις.

    @kiroisenKo: Nα τσεκάρεις που και που στο leftg700.blogspot.com. Αν το συμμαζέψω και το βάλω μπρος, θα χαρώ να σε δω εκεί.

    * Ελπίζω να αναγνωριστεί ο διαδικαστικός χαρακτήρας τού σχολίου και να μη θεωρηθεί ως στάση τύπου “είπα, ξείπα, το λόγο μου έχ€σ@”.

    Reply
  12. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς Μεταβατικό Σοσιαλιστή (16.04.2020 at 20:02).Καλημέρα.
    Πολύ σωστά γράφεις, φίλε Μεταβ.Σοσιαλιστή, ότι υπήρξε σοβαρή διαφωνία στην ΚΕ των Μπολσεβίκων για το θέμα του Μπρεστ-Λιτόβσκ.Οι Ράντεκ-Μπουχάριν κατά, ο Λένιν υπέρ και ο Τρότσκι στη μέση.Όμως,όλα αυτά αφορούν τις ενέργειες μιας κυβέρνησης εργατών-αγροτών μετά από μια επανάσταση και ΔΕΝ έχουνε καμία σχέση με την αντιδραστική αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας.Οι Μπολσεβίκοι είχανε αποκεφαλίσει την αστική τους τάξη και μιλούσανε στο όνομα της εργατιάς.Στην Ελλάδα τό ‘χουμε κάνει αυτό;;
    α) Στην περίπτωση της ΝΑΤΟικής επίθεσης εναντίον της Σερβίας το 1999 ορθότατα η Αριστερά ζητούσε να ηττηθεί η ΝΑΤΟική συμμαχία.Αυτό ΔΕ σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι βλέπαμε το Μιλόσεβιτς σαν αντι-ιμπεριαλιστή ηγέτη.Ένα κάθαρμα, σφαγέας του αισχίστου είδους ήτανε ο Μιλόσεβιτς.Θέλαμε να ηττηθεί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επειδή αυτό θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.Επίσης,η διεθνής υποστήριξη προς το σερβικό λαό θα μείωνε την επιρροή της εθνικιστικής προπαγάνδας στο εσωτερικό της Σερβίας.
    Τι απ’ όλα αυτά ισχύει στην περίπτωση της αντιδραστικής αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας;;Δεν είναι η Ελλάδα το καλύτερο πουλέν του ΝΑΤΟ στην περιοχή;;
    Δεν έχει συμμετάσχει σε ΌΛΕΣ τις ΝΑΤΟικές εξορμήσεις τα τελευταία 20 χρόνια;;Δεν διατηρεί στρατό στο Αφγανιστάν;;
    Δεν απλώνει τα πλοκάμια της στη Λιβύη μέσω της στήριξης στο χασάπη- τσιράκι της CIA Καλίφα Χάφταρ;;
    Δεν ετοιμάζεται για proxy war στη Λιβύη ενάντια στην Τουρκία;;
    Πως είναι δυνατόν να μιλάς για “έμμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα με τη βοήθεια της Τουρκίας”;;
    Μα,η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η αστική τάξη της χώρας “μας” είναι το μακρύ χέρι του ΝΑΤΟ στη ΝοτιοΑνατολική Μεσόγειο.Δεν είναι οφθαλμοφανές αυτό;;

    Reply
  13. Κώστας

    Όποιος προσπαθεί να τσαλακώσει την λογική και τα μαθήματα από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και να πει πως η διαφορά ισχύος ανάμεσα σε 2 αστικές τάξεις δεν μπορεί να παίξει ρόλο δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Επίσης, δυστυχώς, η ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος πρέπει να γίνει σε απόσταση ασφαλείας από αυτόν. Πέρα δηλ από τις διαφορές μιας αντιιμπεριαλιστικής στάσης από μια ντεφαιτιστική στάση μπαίνει και ένα βαθύτερο θέμα αν κάποιος, και κάποιες δυνάμεις, έχουν τις στοιχειώδεις ικανότητες αντίληψης του κόσμου που τους περιβάλλει με τα κριτήρια του διαλεκτικού υλισμού ή ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν ιδεαλισμού και μεταφυσικής.

    Ένα σύμπαν στο οποίο η ύπαρξη η μη στρατευμάτων κατοχής σε σειρά χώρες, η διεξαγωγή μονομερών επιθετικών κατακτητικών πολέμων, η όλο και μεγαλύτερη απόκλιση στο ΑΕΠ, η μονομερής κατάθεση, και όχι απειλή, εντελώς παράνομων ΑΟΖ, οι επίσημες και επαναλαμβανόμενες απειλές πως από τον πρόεδρο της χώρας πως θα μας στην θάλασσα, οι μόνιμες απειλές πολέμου, το ότι δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά κηρύττει ΑΟΖ που προβλέπονται σε αυτό ακριβώς το δίκαιο, το ότι εφαρμόζει ότι γουστάρει όπου γουστάρει, το ότι στήνει απιθανες κρατικές προβοκάτσιες στον Έβρο, όλα αυτά δεν υπάρχουν, δεν μπορεί να υπαρχουν, πρέπει να λέμε πως δεν υπάρχουν.

    Ο Ηλιας Γιαννόπουλος έφτασε στο σημείο να πει πως αν η Ελλάδα δεχτεί επίθεση από στρατό ξηράς σε χερσαία σύνορα η θέση μας πρέπει να είναι να τον αφήσουμε να περάσει. Οι κομμουνιστές πάλι κρίνουν τον πόλεμο με απλά κριτήρια, όπως και ο Ηλίάς, άλλα όμως από αυτόν. Με κριτήριο το συμφέρον του λαού και της εργατικής τάξης εδώ και αλλού. Δεν μας συμφέρει η χερσαία εισβολή στην Ελλάδα, όσο δεν μας συμφέρει να κάνει η Ελλάδα χερσαία εισβολή, ή τα διάφορα “επεισόδια” για τις ΑΟΖ και τους αγωγούς και την μεσιτεία των πολυεθνικών. Ο Ηλίας Γιαννόπουλος δεν είναι κατά του αντιδραστικού πολέμου, θέλει να γίνει και να χάσει η αστική μας τάξη. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως καταργούμε τον λενινισμό και όλοι οι πόλεμοι είναι πάντα εξίσου αντιδραστικοί από όλες τις πλευρές τους. Δεν του περνάει από το μυαλό πως αν όλες οι εργατικές τάξεις πουν το ίδιο το σχέδιο του ακυρώνεται, διότι από ποια νικήτρια αστική τάξη θα χάσει η δική μας ? Αυτά τα ιδεαλιστικά , αντιμαρξιστικά σκεπτικά το μόνο που κάνουν είναι να μαντρώνουν τον λαό στην εθνική ενότητα, ενδεχομένως και στους εθνικιστικούς παροξυσμούς και τυχοδιωκτισμούς γιατί αν εσύ λες στον ξένο στρατό “περάστε” ο λαός θα πάει με το κράτος που θα παριστάνει πως αντιστέκεται. Αντίθετα αν βάλεις σαν πρώτο κριτήριο στον πόλεμο την θέση του λαού σήμερα και αύριο θα έχεις μούτρα να του πεις πως οι εθνικιστικοί παροξυσμοί της δικιάς σου αστικής τάξης είναι εναντίον του. Επίσης αν και όταν ο φιλοιμπεριαλιστικός σου αστισμός οδηγηθεί στην εγκατάλειψη του εθνικού οικονομικοπολιτικού και γεωγραφικού χώρου θα μπορείς να είσαι εκεί να κρατήσεις τον λαό όρθιο να αγωνιστεί για την εθνική ανεξαρτησία και τον σοσιαλισμό

    Κώστας

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Κώστα,λυπάμαι,αλλά είτε δεν κατάλαβες τη θεωρία του επαναστατικού ντεφαιτισμού είτε παριστάνεις ότι δεν κατάλαβες και διαστρεβλώνεις σκόπιμα.Μάλλον το δεύτερο.Θα επαναλάβω,λοιπόν.
      α) Ουδέποτε οι ντεφαιτιστές (ή εγώ) είπανε ότι θέλουν πόλεμο.Το 1987, με την κρίση του “Σισμίκ”, η ΟΣΕ-ΣΕΚ (οργάνωση στην οποία ήμουν για δύο δεκαετίες) ήταν εκείνη που μαζί με δύο ακόμα τροτσκιστικές οργανώσεις (τη ΣΟΕ και την ΟΚΔΕ,αν θυμάμαι καλά) βγήκαν στους δρόμους για να βροντοφωνάξουνε “ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ”, “ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ”.Δε νομίζω ότι το έκανε κανείς άλλος πλην των ντεφαιτιστών αυτό.Πάντως όχι εκείνοι που θέλουν να “υπερασπιστούνε σύνορα”.
      β) Μιλάς για στρατεύματα κατοχής που διατηρεί η Τουρκία.Φαντάζομαι ξέχασες τον ελληνικό στρατό στο Αφγανιστάν και τη φρεγάτα “Έλλη” που περιπολούσε στον Κόλπο το ’91 επί μπαμπά Μπους.Επίσης φαίνεται ότι ξεχνάς την ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.Ή μήπως δεν ήτανε στρατός Κατοχής αυτός που ξεκίνησε τον τελευταίο ελληνοτουρκικό πόλεμο το ’74 μαζί με τους ΕΟΚΑτζήδες του Γρίβα και του Γιωρκάτζη;;
      γ) Αναφέρεσαι σε απόκλιση στο ΑΕΠ.Τρομερή λογική.Άρα στον Α’ Παγκόσμιο όταν η Ρωσία πολεμούσε με τη Γερμανία, οι Μπολσεβίκοι έπρεπε να πούνε “Η δικιά μας μεριά έχει δίκιο,έχουμε χαμηλότερο ΑΕΠ” (υποδεκαπλάσιο είχε η Ρωσία).
      δ) Παράνομες ΑΟΖ.Μόνο οι αστοί πιστεύουνε ότι υπάρχουνε νόμιμες ΑΟΖ, συχώρα με.Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) υπογράφτηκε από ιμπερια-ληστρικές δυνάμεις για να μοιράσουνε αλιεία,πετρέλαια κλπ,είναι πέρα για πέρα άδικη.
      Κραδαίνοντας τη Σύμβαση του ’82,λοιπόν, η Γαλλία έστειλε το ’83 πολεμικά πλοία στον Καναδά για να υπερασπιστεί τη…δίκαιη ΑΟΖ της στα νησάκια Σαν Πιέρ και Μικελόν,16 μίλια (!) απ’τις ακτές του…Καναδά!
      Με την ίδια σύμβαση ανα χείρας η Κίνα πήγε πρόσφατα στις Φιλιππίνες για να φτιάξουνε κοινή ΑΟΖ ενάντια στους αμερικάνους.Μήπως κάνει και η Κίνα “αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα”,Κώστα;;Δε νομίζω.
      ε) Αν θες να μιλήσουμε για “παράνομες” ενέργειες, θα σου πω μια εντελώς παράνομη που έχει κάνει η “δική” σου χώρα.Διατηρεί εναέριο χώρο 10 μιλίων!Τέσσερα (4) μίλια μεγαλύτερο απ’ τα χωρικά της ύδατα, πούναι στα έξι μίλια! ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ άλλη χώρα στον κόσμο που να τόχει κάνει αυτό!ΚΑΜΙΑ!
      στ) Ο Τούρκος Πρόεδρος εκτοξεύει απειλές πολέμου.Αλήθεια; Μήπως ξέχασες τη δήλωση του Τσίπρα (για να περιοριστώ στα λάιτ σκευάσματα), “Αν δεν κάνουμε σκληρή διπλωματία τώρα για τις ΑΟΖ,θάρθει,σύντομα η ώρα των ελληνικών φρεγατών”;;Αυτό τι είναι,αν όχι άμεση απειλή πολέμου;;
      Όταν ο Καμμένος απ’ τα Ψαρά τον Ιούνη του ’18 έλεγε ότι “η πατρίδα θα μεγαλώσει τώρα που θα φτιάξουμε και την ΑΟΖ μας”, και μάλιστα στα πλαίσια αεροναυτικής άσκησης “Καταιγίς 2018”,τι ήταν αυτό;;Σου φαίνονται για φιλειρηνικά αυτά;;
      Θες κι άλλα παράνομα;Η Συνθήκη της Λωζάνης (μιας και σ’ αρέσουν οι Συνθήκες) μιλάει για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.Είναι αποστρατικοποιημένες οι Χίος,Λέσβος,Σάμος,Ικαρία;;Ή εξοπλισμένες μέχρι τα δόντια;
      Κι άλλα παράνομα: Οι εθνικιστές-σωβινιστές μιλάνε συνέχεια για “παραβιάσεις του FIR” και σκυλιάζουνε για την επιθετική Τουρκία.Μόνο που το FIR δεν είναι Εθνικός Εναέριος Χώρος αλλά Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων και αφορά πολιτικά αεροσκάφη.Απλά η χώρα “σου” απαιτεί παράνομα απ’ τα τουρκικά αεροσκάφη να δηλώνουνε σχέδιο πτήσης για να μιλάει μετά για παραβιάσεις κλπ.
      ζ) Μιλάς για προβοκάτσιες στον Έβρο απ’ την Τουρκία.Φαντάζομαι αναφέρεσαι στους πρόσφυγες που απελευθέρωσε η Τουρκία για νάρθουνε στην Ελλάδα.Είσαι υπέρ της ρατσιστικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θέλει να μαντρώσει τους πρόσφυγες στη γείτονα;;Ελπίζω πως όχι.
      η) Τέλος, είναι τουλάχιστον θράσος να λές ότι η ντεφαιτιστική γραμμή “μαντρώνει το λαό στην Εθνική Ενότητα”.Η αλήθεια με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.Η γραμμή που υπερασπίζεσαι εσύ (“να σώσουμε τα σύνορα”) μαντρώνει τον κόσμο στην εθνική Ενότητα.Μου θυμίζει τη γραμμή των ρεφορμιστών “Να μην λέμε για Ανοιχτά Σύνορα γιατί θα στείλουμε τον κόσμο στη Χρυσή Αυγή”.Και παρακάτω λες “Θα στείλουμε έτσι τον κόσμο να αγκαλιάσει το Κράτος που παριστάνει ότι αμύνεται”.Αποφάσισε τελικά, αμύνεται το ελληνικό κράτος ή…παριστάνει ότι αμύνεται;;Δε γίνεται να είσαι και με τα δύο.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Απάντηση στο β)
        Δεν σας μαθαινουνε στην τραχανοπλαγια ότι το πραξικόπημα ήταν προδοτικό και ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΟ?
        ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΊΣΣΙΝΓΚΕΡ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;
        ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΜΨΩΝ ΔΕΝ ΞΥΝΕΙ ΠΛΗΓΕΣ;

        ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ”ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ” ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

        Reply
    2. Κώστας

      Ηλία δεν τα διαβάζω τα σεντόνια σου απ όταν έγραψες χτες, 2 φορές, πως αν δεχτεί η Ελλάδα επίθεση από Στρατό Ξηράς η θέση σου θα είναι το ΠΕΡΑΣΤΕ. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάω για τις θέσεις σου σε γ πρόσωπο

      Καλό Πάσχα

      Κώστας

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Κώστα,δεν είσαι υποχρεωμένος να τα διαβάσεις τα “σεντόνια” μου.
        Απλά,μια παρατήρηση.Μην αλλοιώνεις αυτό που είπα.Ο καυγάς δε γίνεται για κατοικημένες περιοχές αλλά για βραχονησίδες και για χωρικά ύδατα.Και είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις όρεξη να πολεμήσεις για κάτι τέτοιο.Ούτε και η τεράστια πλειοψηφία της εργατικής τάξης.
        Ευχαριστώ για τις ευχές σου.Καλό Πάσχα κι από μένα.

        Reply
      2. Κωστας

        Ηλια σε χαιρετισα αλλα θα σκασω. Προβληματισου για τα αναλυτικα σου σχηματα που σε κανουν να λες ρητα πως δεν υποστηριζεις την αμυνα σε περιπτωση χερσαιας εισβολης αλλα μετα επειδη ηρθες σε τοσο δυσκολη θεση λες οτι μιλας για τα …Ιμια

        Κωστας

        Reply
  14. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς SanRocco (17.04.2020 at 12:32,12:38).
    Αγαπητέ SanRocco,έγινε μια άσχημη παρεξήγηση.
    α) Ουδέποτε εγώ (ή το ΣΕΚ) ισχυρίστηκα ότι η αστική τάξη της Τουρκίας δεν είναι επιθετική.Προφανώς και είναι, και προσπαθεί να πάρει τη μερίδα του λέοντος απ’ την ΝΑ Μεσόγειο.Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η ελληνική.
    Αυτό που είπα,πολύ απλά, είναι ότι τους σοσιαλιστές αυτής της χώρας, μας ενδιαφέρει να χάσει η “δική” μας πλευρά διότι αυτό θα την αποσταθεροποιήσει και θα ανοίξει το δρόμο για ριζοσπαστική αμφισβήτησή της από τους εργάτες αυτής της χώρας.
    Μια ήττα ανοίγει το δρόμο για “να μετατραπεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε εμφύλιο”, όπως λέει (πάλι στο “Σοσιαλισμός και Πόλεμος”) ο Λένιν.Σπάει τα δεσμά του εθνικισμού ανοίγοντας τη συζήτηση για το ποιός έφταιξε για τους νεκρούς φαντάρους κλπ, τη στιγμή που μια νίκη φέρνει περισσότερες εθνικιστικές ιαχές και “εθνική ενότητα” με τα αφεντικά.
    β) Μιλάς για “εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα” σε περίπτωση ήττας απ’ την Τουρκία.Σε τι αναφέρεσαι ακριβώς;”Εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες” υπήρχαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα όταν υπήρχανε ακόμα Αυτοκρατορίες και καταπιεσμένα έθνη που δεν είχανε ακόμα δημιουργήσει δικό τους Κράτος.
    “Εθνικοαπελευθερωτικός” ήταν ο αγώνας των Αλγερινών ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία.
    Σίγουρα όχι ένας (υποθετικός) αγώνας της Ελλάδας ενάντια στην Τουρκία για κάποιες κατειλημένες βραχονησίδες (άλλωστε ποτέ η Τουρκία δεν αμφισβήτησε κατοικημένες περιοχές).Οπότε,ας χρησιμοποιούμε με φειδώ τις λέξεις.
    γ) Μιλάς για την “λανθασμένη στάση των Τροτσκιστών στη διάρκεια της Κατοχής” (αν και ανοίγει τεράστιο ζήτημα,που δε μπορεί να συζητηθεί εδώ).Γιατί ήτανε λάθος να θέλουνε να διατυπώσουνε μια διεθνιστική πολιτική διαφορετική απ’ την (διαταξική) πολιτική του ΕΑΜ;;
    Προφανώς και ήτανε ένοχοι για σεχταριστική αντιμετώπιση απέναντι στο ΕΑΜ (και το για το ότι δεν προσχώρησαν) αλλά η προσπάθεια να προσελκύσουνε γερμανούς αντιφασίστες φαντάρους ήτανε απόλυτα σωστή.Άλλωστε υπήρχανε πολλές περιπτώσεις λιποταξιών γερμανών αντιφασιστών (αναφέρει αρκετές ο Mazower στο “Η Ελλάδα του Χίτλερ”).Να σου θυμίσω επίσης την περίφημη Μεραρχία “Πινερόλο” που πολέμησε μαζί με τον ΕΛΑΣ στην Κέρκυρα,Κεφαλλονιά,Ρόδο,Σάμο κλπ,μετά την συνθηκολόγηση του Μουσολίνι.
    Όλ’αυτά, νομίζω, δείχνουνε ότι μόνο λανθασμένος δεν ήταν ο προσανατολισμός των Τροτσκιστών να πλησιάσουνε γερμανούς και ιταλούς φαντάρους.
    δ) Τέλος,θα σου σύστηνα να ξανασκεφτείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη θέση του ΣΕΚ για τον ελληνοτουρκικο ανταγωνισμό, θεωρώντας τη θέση αυτή “συμμετρικό αντίστοιχο του σοσιαλσωβινισμού του ΚΚΕ”.Τραγικό λάθος.Δεν υπάρχει “συμμετρικό αντίστοιχο στο σοσιαλσωβινισμό”.
    Ο σοσιαλσωβινισμός είναι προδοσία της ντόπιας εργατικής τάξης και πρόσδεση στο άρμα των αστών.Η θέση του ΣΕΚ (και λάθος νάναι, έστω ας κάνουμε την υπόθεση) ΔΕΝ υπάρχει κίνδυνος να κάνει την ντόπια εργατική τάξη εξάρτημα των καπιταλιστών (της αποδώ ή της αποκεί πλευράς).

    Reply
    1. San Rocco

      Ηλία νομίζω πως δεν έχεις δίκιο ούτε εσύ, ούτε πολύ περισσότερο το ΣΕΚ :

      Α. Δεν μας ενδιαφέρει ως προλετάριοι και ως κομμουνιστές καθόλου, το να χάσει μόνο η ελληνική, ή μόνο η τουρκική καπιταλιστική τάξη στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ως καταπιεσμένοι λοιπόν, μας ενδιαφέρει να ηττηθούν και οι δύο άρχουσες τάξεις που μας εξαθλιωνουν . Απλά και καθαρά. Τόσο ο δηθενδιεθνισμός όσο και ο σοσιαλσωβινισμος είναι λαθεμένες πολιτικές θέσεις.

      Β. Σαφώς κ αν λέμε αν δεν καταφέρουμε ως λαοί να αποτρέψουμε και τελικά γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος , η κατοχή εδαφών του ενός από τον άλλο, είτε το τουρκικό είτε το ελληνικό κράτος καταλάβουν εδάφη, αυτό συνιστά κήρυξη ΚΑΙ εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου του λαού που θα κατακτηθεί στα εδάφη που θα γίνει αυτό. Και σε αυτό είμαστε σαφείς και καθαροί. Οκ;

      Γ. Σαφώς και ένα τμήμα του ελληνικού τροτσκιστικου κινήματος, έπραξε ολέθρια την περίοδο ’41-’49. Ολέθρια και καταστροφικά. Η θέση “δεν διεξάγουμε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα γιατί οι Γερμανοί φαντάροι είναι ταξικά μας αδερφια”, είναι απολύτως ηλίθια και επικίνδυνη για τα ταξικά και λαϊκά συμφέροντα. Είναι το ίδιο επικίνδυνη με την γραμμή εθνικής ενότητας που επέλεξε το ΚΚΕ και που διέλυσε το εαμικο λαϊκό κίνημα υποτάσσοντας το στην ελληνική καπιταλιστική τάξη και στον ιμπεριαλιστικό παράγοντα .

      Δ. Ναι η θέση του ΣΕΚ είναι το κατοπτρικό είδωλο της θέσης του ΚΚΕ υπό την έννοια ότι περιφρονεί την πραγματικότητα. Το μεν ΚΚΕ υιοθετεί την καταστροφική για τον λαό θέση ότι δεν υπάρχει επιθετικότητα του ελληνικού κράτους στην περιοχή μας παρά μόνο του τουρκικού, και το ΣΕΚ υιοθετεί την επίσης καταστροφική θέση του αφηρημένου διεθνισμού. Να σου πω επίσης πως αν δεν ήταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ παπάρια αυτομολήσει ιταλων και Γερμανών φαντάρων θα είχαμε. Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί φαντάροι δεν αυτομόλησαν στον ΕΛΑΣ επειδή ήταν ταξικά μας αδέρφια εργάτες, αλλά επειδή ήταν ή έγιναν αντιφασίστες . Αυτή η αφελής και απλοϊκή αντίληψη μεγάλου μέρους των τροτσκιστών και φυσικά και του ΣΕΚ, η οποία περιφρονεί την διαμεσολάβηση του κράτους και της άρχουσας ιδεολογίας στην διαμόρφωση των συνειδησρων των εργατών και σύμφωνα με την οποία ο εργάτης είναι από την φύση του απελευθερωτής , είναι επικίνδυνη , όσο είναι κ η εθνική ενότητα.

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Το ΚΚΕ αναγνωρίζει επιθετικότητα από την μεριά της ελληνικής αστικής τάξης.
        Όταν μιλάει για ανταγωνισμούς των δύο τάξεων δεν αναφέρεται στη μια ως αρνάκι και στην άλλη σαν λύκο.
        Βάλε μια τελεία στις συστηματικές σου διαστρεβλώσεις.
        Έλεος πια!

        Reply
        1. San Rocco

          Όχι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει την επιθετικότητα του ελληνικού κράτους. Μόνο αυτή την φράση λέει και τίποτα αφήνοντας την μετέωρη άρα μηδεν . Σε όλα τα πρακτικά επίπεδα (αοζ, 12 νμ, άξονες με Κύπρο, Ισραήλ κλπ, εξοπλοισμοι κλπ), το ΚΚΕ λέει κ υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος μόνο αμύνεται.

        2. ΦΦ1917

          Για τον EAST MED υπάρχει η σχετική ανακοίνωση που αναιρεί τα όσα λες.
          Υπάρχουν ανακοινώσεις και τοποθετήσεις που καταπιάνονται με αρκετά κατατοπιστικό τρόπο για όσους έχουν αμφιβολίες ή διαστρεβλώνουν με τακτική συχνότητα τις θέσεις του ΚΚΕ.
          Εκτός των άλλων βγαίνεις και μιλάς εξ ονόματος ΚΚΕ λέγοντας πως ξέρεις καλύτερα τις θέσεις του από το ίδιο.
          Στο είπα και στο ξαναλέω,βάλε μια τελεία στις συστηματικές σου διαστρεβλώσεις.

        3. San Rocco

          Στο ξαναλέω φίφη: Βάλε τελεία στην προσπάθειά σου να παρουσιάσεις το άσπρο μαύρο, σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ

      2. Ηλίας Γιαννόπουλος

        SanRocco,μια πολύ σύντομη απάντηση:
        Α) Κατ’αρχάς δεν μας εξαθλιώνουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ άρχουσες τάξης αλλά μόνον τα δικά μας αφεντικά.Σου θυμίζω τον μεγάλο Καρλ Λίμπκνεχτ και τη φράση του “Στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός”.Μήπως ήταν κι εκείνος “δηθενδιεθνιστής”;;Απ’ όσο θυμάμαι στην αντιπολεμική διακήρυξη τον Αύγουστο του ’14 κατάγγειλε μονομερώς τη δική του χώρα και όχι τη Ρωσία ή τη Γαλλία.ΔΕΝ κρατούσε “ίσες αποστάσεις” ο Λίμπκνεχτ,όπως το ΝΑΡ.
        Β) Ποιά είναι τα εδάφη (θα σε ρωτήσω κι εσένα) που απειλεί να πάρει η Τουρκία; Μήπως τα Καρντάκ-Ίμια; Φαντάζομαι δεν θα κήρυσσες εσύ (ή η οργάνωσή σου) “εθνικοαπελευθερωτικό” αγώνα για βραχονησίδες.ΔΕΝ έχουνε έθνος οι βραχονησίδες.ΔΕΝ είστε καθόλου σαφείς και καθαροί.Αντιθέτως.
        Γ) Δεν γνωρίζεις τη γραμμή της ΕΟΚΔΕ την περίοδο της Κατοχής και καλύτερα να μην τη σχολιάζεις.Δεν είπανε ποτέ ότι “Δεν κάνουμε αντιφασιστικό αγώνα” αλλά ότι “ΔΕΝ συμμετέχουμε στο ΕΑΜ επειδή κυριαρχείται από την διαταξική ενότητα”.Σεχταριστική θέση αλλά ΚΑΜΙΑ σχέση μ’ αυτό που λες.
        Δ) Φυσικά και αυτομόλησαν οι γερμανοί και ιταλοί φαντάροι επειδή ήσαν ταξικά μας αδέρφια.Αυτό φαίνεται κι από όλες τις χώρες στις οποίες κυριάρχησε ο φασισμός.Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα SΑ ήσαν μικροαστικοί και όχι φυσικά εργάτες.Η εργατική τάξη ποτέ δεν κερδήθηκε απ’ το φασισμό.Το ΣΕΚ δεν έχει καμία θέση “αφηρημένου διεθνισμού” αλλά τη θέση της Κομιντέρν του 1919.”Να μετατρέψουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εμφύλιο”.Αν αυτό σου φαίνεται “αφηρημένος διεθνισμός” είναι επειδή η γράμμη του ΝΑΡ είναι ο “ντροπαλός” πατριωτισμός.”Δε διεκδικούμε τίποτα αλλά μην μας πάρετε και την πατρίδα μας”.
        Σχώρα με για το ύφος μου αλλά είσαι ιδιαιτέρως εριστικός.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Η εργατική τάξη ποτέ δεν κερδήθηκε απ’ το φασισμό”…..
          Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λές!
          Η πικρή αλήθεια είναι ότι παντού ο Φασισμός διεμβόλισε την ε.τ. με πολιορκητικό κριό τα μ/μ στρώματα. Και το ίδιο κάνει και ο ντροπαλός Φασισμός, το ίδιο έκανε και η μεταπολιτευτική αστική δημοκρατία στη χώρα μας.
          Αλλο ένα πρόσθετο τεκμήριο της κοινής τους ταξικής μήτρας, που είναι το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Βασική ιδιότητα του Ιμπεριαλισμού.
          Αλλο οι επιθυμίες μας, άλλο η πραγματικότητα, Λιάκο!

        2. San Rocco

          Ηλία λαθεύεις:

          Α. Μας εξαθλίωνουν ως λαούς και οι 2 άρχουσες τάξεις: Εμας η ελληνική, τους λαούς της τουρκίας η τουρκική. Αυτό λέω.

          Β. Λάθος είτε ο Λιμπκνεχτ, είτε οποιοσδήποτε άλλος, ΑΝ καταγγέλει ΜΟΝΟ την άρχουσα τάξη της χώρας που ζει. Μην προσπαθείς να νομιμοποιήσεις την δική σου θέση με αυτόν τον τρόπο, διότι δεν συμβάλλεις σε τίποτα θετικό. Αυτή είναι η γνώμη μου. Εχει δίκιο ο Κώστας σε αυτά που σου γράφει.

          Γ. Εάν οι λαοί μας δεν καταφέρουν να σταματήσουν τον πόλεμο και τελικά γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος μην ανησυχείς, είτε απο εδώ είτε απο εκεί, θα μπουκαρουν διαφοροι σε νησια ή απεναντι παράλια. Και τότε, εκτός του σταματήματος του πολέμου και του αιτήματος ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΥΝΟΡΑ, μπορεί να πρέπει να γίνει και εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας.

          Δ. Αλλο η ΕΟΚΔΕ και ο Πουλιόπουλος, και άλλο ο Στίνας και η ομάδα του που λέγανε αυτές τις ανοησίες έτσι; Μάλλον εσύ αγαπητέ Ηλία δεν γνωρίζεις την ιστορία της ΕΟΚΔΕ και του συνόλου των ελληνων τροτσκιστών, διότι αρκετοί μπήκαν στο ΕΑΜ και τους εκτέλεσαν οι ΚΚΕδες όταν επέλεξε το ΚΚΕ την εθνική ενότητα με την ελληνική άρχουσα καπιταλιστική τάξη.

          Ε. Δεν είμαι εριστικός αγαπητέ Ηλία. Και εδώ πάλι δεν έχεις δίκιο: Τα SΑ είχαν μεγάλο κομμάτι ανέργων εργατών και μικροαστών που πήγανε για τον μισθό που τους έδινε το ναζιστικό κόμμα. Επίσης ΔΕΝ αυτομόλησαν ποτέ οι γερμανοί και ιταλοί στρατιώτες και κατώτεροι αξιωματικοί επειδή ήταν εργάτες,, αλλά επειδή ήταν αντιφασιστες.

        3. San Rocco

          Δυστυχώς Ηλία, η θέση του ΣΕΚ για την σχέση εθνικού/διεθνικού και ό,τι παρεμφερές συζητάμε, είναι -σε αντιθεση με την αντίστοιχη θέση του ΝΑΡ- και σε αυτό το κομβικό θέμα λαθεμένη.

    2. San Rocco

      Επίσης Ηλία καλό είναι να μην χρησιμοποιείς και εσύ όπως κάνουν ορισμένοι εδώ μέσα ως νομιμοποίηση της άποψης σου η της θέσης του ΣΕΚ τον Λένιν κλπ. Έχουν πεθάνει πάνω από 100 χρόνια και μόνο μεθοδολογικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολλά από τα τότε συμπεράσματα τους.

      Να σου πω επίσης πως όλοι οι στρατοί εοανδρωνονται από εργάτες. Και αυτοί ήταν που κάνανε και τα ναζιστικά εγκλήματα στις κατεχόμενες χώρες. Δεν υπάρχει κανένας ταξικός αδερφός επειδή μόνο κ μόνο είναι εργάτης. Οι Αμερικάνοι στο Βιετνάμ ήταν κ αυτοί εργάτες. Ο ισις φτωχούς στρατολογεί. Δεν λέει του από μόνη της η ιδιότητα του εργάτη. Οκ;

      Reply
  15. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς ΦΦ1917 (17.04.2020 at 13:47): Δεν έχω καμία αντίρρηση να ανακαλέσω αυτά που είπα περί “ατυχήματος”,αγαπητέ ΦΦ1917.Προσωπικά,δεν είχα καμία πρόθεση να σε θίξω και αν το έκανα απολογούμαι.
    Απ’ την άλλη,αναρωτιέμαι αν ανακαλείς κι εσύ τα χαριτωμένα “Δείξτε λίγη αξιοπρέπεια κλπ”.Σου φαινόμαστε,όσοι διαφωνούμε μαζί σου,ότι δεν διαθέτουμε αξιοπρέπεια;;
    α) Μιλάς συνεχώς για ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ στον οποίο ζούμε.Δεν καταλαβαίνω που το πας.Μας καλείς,εμμέσως,να γίνουμε “ρεαλιστές”;;
    Για χιλιοστή φορά θα σε ρωτήσω: Τι νόημα έχει η επίκληση των ιμπεριαλιστικών “Διεθνών Συμβάσεων”, απ’ τη στιγμή που είναι από κατασκευής άδικες;;Από πότε οι σοσιαλιστές (κομμουνιστές) αποδέχονται ιμπεριαλιστικές Συμβάσεις;;
    Είναι απαράδεκτο να λες ότι η Τουρκία τις εφαρμόζει κατά το δοκούν.Ενώ η “δικιά” σου χώρα τι κάνει;;Σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης;;Σέβεται τον εναέριο χώρο όταν μετατρέπει το FIR σε εθνικό “της” εναέριο χώρο;;Σέβεται τους Τουρκοκύπριους όταν προσπαθεί να τους στραγγαλίσει δεκαετίες τώρα μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του ’74,μην αναγνωρίζοντας την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου;;Δε σε άκουσα να λες κάτι γι’ αυτά.
    Οι εργάτες της Ελλάδας δεν έχουνε τίποτα να κερδίσουνε αν οι Μαρινάκηδες και οι Λάτσηδες πάρουνε τα φυσικά αέρια και τα πετρέλαια του Αιγαίου.Δεν μας αφορά ποιός θα τα πάρει.Αν νικήσει η επανάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία οι εργάτες κι απ’ τις δυο μεριές του Αιγαίου θα φροντίσουνε να σταματήσουνε οι εξορύξεις γιατί καταστρέφουνε το περιβάλλον.

    Reply
    1. ΦΦ1917

      Ρε Ηλία να σε ρωτήσω κάτι με την λογική σου η διαμόρφωση σε καπιταλιστικό έδαφος των σημερινών εθνών κρατών και άρα και των χερσαίων συνόρων τους πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση?
      Δηλαδή εάν με μια συμφωνία που είναι επιστέγασμα ιμπεριαλιστικών μηχανισμών έχουν οριοθετηθεί χερσαία σύνορα πρέπει στο σήμερα να δείξουμε αδιαφορία ή ανυπακοή εάν μια αστική τάξη ξεκινήσει διαδικασίες στο έδαφος μιας άλλης μόνο και μόνο γιατί η προηγούμενη σύμβαση έχει άδικο χαρακτήρα?
      Θα μας τρελάνετε εντελώς?
      Όσο για το καπιταλιστικό εξηγήθηκα παραπάνω και δεν θα κάθομαι να αναμασώ τα ίδια και τα ίδια επειδή εσύ πατάς skip σε ότι δεν συμφωνείς.
      Είναι απαράδεκτο να ξεγράφεις την επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο και να ξεχνάς με τι όρους έγινε και ακολούθως με προκλητικό τρόπο να κουνάς το δάχτυλο για ένα κράτος που δημιουργήθηκε κατόπιν στρατιωτικής επέμβασης.
      Το ΚΚΕ απ’όσο γνωρίζω θέτει εδώ και χρόνια πρόταση για ενιαίο Κυπριακό κράτος ΕΚ και ΤΚ δίχως διαχωρισμούς,οπότε τα πονηρά σου πέτα τα αλλού.
      Βρήκες ως επιχείρημα το FIR την ίδια ώρα που το τουρκικό αστικό κράτος παραβιάζει εναέριους και θαλάσσιους χώρους κάθε μέρα κυνηγώντας μέχρι και ψαράδες που βγάζουν το βίο τους.
      Το πρόβλημα σου ή καλύτερα το πρόβλημα σας είναι πως βάση μεγεθών η Ελλάδα ακολουθεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ενώ η Τουρκίας τους διαμορφώνει.
      Επίσης η παραδοχή του “δεν μας αφορά ποιος θα τα πάρει” είναι σε άμεση αντίφαση με τα όσα υποστηρίζεις λίγο παραπάνω.
      Α και να σου πω το προφανές σε μια σοσιαλιστική οικονομία όπου τα προϊόντα των εξορύξεων δεν θα αποτελούν κτήμα του καπιταλιστή αλλά κοινωνικό αγαθό και εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον θα γίνονται και ποιοτικά άλματα στην παραγωγικότητα της εργασίας θα υπάρξουν.

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Αγαπητέ ΦΦ1917, δύο παρατηρήσεις.
        α) Δεν είπε κανείς εδώ μέσα ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει άδικο χαρακτήρα σε αμφότερους στη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας.Είπαμε ότι αυτό ΔΕΝ έχει κάποια ΑΞΙΑ επειδή την επόμενη στιγμή η ηγεσία του μιλάει για “δίκαιη ΑΟΖ”, “δίκαιες διεκδικήσεις στα χωρικά ύδατα” κλπ.Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δε γίνεται.Ή βλέπεις τον αντιδραστικό χαρακτήρα και καταγγέλεις τις διεκδικήσεις για ΑΟΖ της “δικής σου” πλευράς ή τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού.Λυπάμαι.
        β) Ρωτάς συνέχεια “τι θα γίνει αν μια χώρα ξεκινήσει διαδικασίες στο έδαφος άλλης χώρας”.Για ποιό πράγμα μιλάς συγκεκριμένα; Ποια χώρα ξεκίνησε διαδικασίες σε βάρος της “δικής σου” χώρας;Ελπίζω να μην εννοείς την περίπτωση των βραχονησίδων Καρντάκ-Ίμια γιατί ΔΕΝ έχουνε καμία “ιθαγένεια” ούτε “εθνικότητα”,μιας και κατοικούνται από κατσίκες.
        Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα: Η μοναδική περίπτωση όπου υπάρχει ξεκάθαρη απειλή για αλλαγή “συνόρων” είναι η απειλή του ελληνικού κράτους για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.Μη μου πεις ότι το θεωρείς “δίκαιο” και αυτό.Στην περίπτωση αυτή,όπως γνωρίζεις,τα διεθνή ύδατα θα περιορίζονταν στο 19% της επιφάνειας και τα “ελληνικά” χωρικά ύδατα θα εκτοξεύονταν στο 71%.Σου φαίνεται δίκαιη αυτή η “μοιρασιά”;;Ή μήπως είναι φιλειρηνική κίνηση; Τι λέει συγκεκριμένα το ΚΚΕ πάνω σ’ αυτό;
        Συγκεκριμένα,φίλε ΦΦ1917,όχι γενικά για το χαρακτήρα της διαμάχης των δύο αστικών τάξεων.
        Τι λέει συγκεκριμένα το ΚΚΕ για την αδιανόητη πρωτοτυπία της χώρας “σου” να έχει χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και εναέριο χώρο στα 10 μίλια;Συγκεκριμένα.
        γ) Κάτι λάθος θυμάσαι,φίλε,για την Κύπρο.Η εισβολή έγινε απ’την ΕΛΔΥΚ στις 15 Ιούλη ’74 μαζί με τις ακροδεξιές συμμορίες Γιωρκάτζη-Γρίβα.Πέντε (5) μέρες μετά ακολούθησε η εισβολή του Αττίλα.Τι λέει (συγκεκριμένα) το ΚΚΕ πάνω σ’ αυτό;;
        δ) Τέλος,λυπάμαι,αλλά κάνεις λάθος σε σχέση με τις εξορύξεις.Το IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για Κλιματική Αλλαγή) μιλάει για μηδενισμό των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 για να συγκρατήθεί η αύξηση θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό.Διαφορετικά θα πάρουμε πούλο όλοι.Μπροστά στον Αρμαγεδώνα της κλιματικής καταστροφής ο κορωνοιός θα μοιάζει με στρακαστρούκα.Όχι 150 χιλιάδες νεκροί,όλος ο πλανήτης θα εξολοθρευτεί δίχως έλεος.Οπότε,εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον δεν υπάρχουν.

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Με τρελαίνει που από τη μια επικαλείσαι διεθνής οργανισμούς όπως το IPCC και τις εκτιμήσεις του,την ίδια ώρα που στην καπιταλιστική οικονομία προωθείται “περιέργως” η “πράσινη ενέργεια” και από την άλλη διαπιστώνεις υποκρισία σε όσους ζητούν να ισχύσει το Δίκαιο της Θάλασσας,άσχετα αν είναι το πραγματικό δίκαιο των λαών.
          Μου λες ότι είναι επιθετική ενέργεια η θεσμοθέτηση των ναυτικών μιλίων από τα 6 στα 12,την ίδια στιγμή που αυτό προβλέπεται από τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις.
          Αλλά ακόμα και αυτό να μην γίνεται θα μπορούσε ως εναλλακτική να υιοθετηθεί η Απόσταση της Μέσης Γραμμής.
          Αλλά ναι όταν η αστική τάξη της Τουρκίας υιοθετεί τα 12 νμ στη Μαύρη Θάλασσα και επιβάλλει causus belli στο ελληνικό κράτος σε περίπτωση που τολμήσει και κάνει αυτό που προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις (δηλαδή από τα 6νμ να πάει στα 12 νμ) ως δια μαγείας καταλήγουμε ότι το ελληνικό αστικό κράτος είναι πιο επιθετικό από το τουρκικό.
          Μάλιστα.
          Γενικά να σε πληροφορήσω πως το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια επιδιώκει το γκριζάρισμα του Αιγαίου οπότε λέω με τη σειρά μου να προβληματιστείς σε αυτό το “δεν μας αφορά”.

          Επειδή μάλλον δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τα σύνορα και τα κατανοείται μονάχα ως χερσαία έννοια σου έκανα την κουβέντα στο προηγούμενο σχόλιο.
          Δεν μίλησα ούτε για βραχονησίδες ούτε για τα κατσικάκια που τις κατοικούν.
          Σύνορα υπάρχουν σε θάλασσα,στεριά και αέρα στα πλαίσια του έθνους κράτους εντός του καπιταλιστικού συστήματος.
          Εκτός και αν θεωρεί κάποιος ότι τα υδάτινα σύνορα προσδιορίζονται ανάλογα με το ποιος θα πιάσει πρώτος τον τίμιο σταυρό όπως στα Θεοφάνια.
          Ξαναλέμε πως η όποια αλλαγή συνόρων σημαίνει πρακτικά πόλεμο.

          Για την Κύπρο τώρα μήπως θες κρυφά κρυφά να πεις πως καλά κάνανε οι Τούρκοι και κάνανε εισβολή αφού είχαν προηγηθεί οι αθλιότητες του Σαμψώνα και των Χουντικών?
          Μήπως είναι και σωστή λύση και αναγκαία λύση ο διαμελισμός του νησιού?
          Να το ακούσουμε και αυτό.
          Αν θες να πληροφορηθείς για τη θέση του ΚΚΕ μπορείς να ψάξεις και να την βρεις. Πάντως το ΚΚΕ ουδέποτε σύρθηκε πίσω από λογικές Κόφι Ανάν…

          Για τις εξορύξεις διαφωνούμε κάθετα.
          Εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον εντός του καπιταλισμού δεν υπάρχουν.
          Εξορύξεις σε ένα σοσιαλιστικό κράτος όπου η τεχνολογία και η προστασία του περιβάλλοντος είναι στις προτεραιότητες του λαϊκού παράγοντα και θα υπάρξουν και θα αποτελέσουν όχημα στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
          Ο ενεργειακός πλούτος θα αποτελέσει κτήμα του λαού σε μια σοσιαλιστική εξουσία όπου οι ανάγκες αλλά και η αυτονομία του από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα θα είναι κάτι παραπέρα από επιτακτικές.

        2. ΦΦ1917

          Ρε τιτάνα Σαν Ρόκο στα σημεία όπου ισχύει ο κανόνας της “Μέσης Γραμμής” και η οριοθέτηση πηγαίνει στα 6 ναυτικά μίλια ή και λιγότερο το τούρκικο αστικό κράτος αποδέχεται τις διαδικασίες γιατί πολύ απλά το συμφέρει.
          Σε εκείνα που η απόσταση βγαίνει μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων γιατί ασκεί casus belli θα μας πει?
          Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν σημεία στα οποία η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων και δικαιωματικά μπορεί να οριστούν τα χωρικά ύδατα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις?
          Θα απαντήσεις επιτέλους σε αυτό ναι ή όχι?
          Τα νησιά διαθέτουν δικαιώματα ή μήπως είναι τίποτα παρακατιανοί όσοι κατοικούν και βιοπορίζονται σε αυτά?
          Να φανταστώ οι ψαράδες από την Κάλυμνο είναι συντελεστές του εθνικού κεφαλαίου όταν τους κυνηγάνε τούρκικες αρμάδες και τους περιορίζουν σε μια πολύ στενή ζώνη για να ασκήσουν το επάγγελμα που τους θρέφει?
          Θα απαντήσεις επιτέλους σε αυτό ναι ή όχι?
          Επίσης δεν μίλησε κανένα ΚΚΕ για “λαϊκή κυριαρχία” λόγω των συνόρων αλλά για κυριαρχικά δικαιώματα.
          Τα κυριαρχικά δικαιώματα όμως δεν είναι τσιφλίκι της αστικής τάξης.
          Αποτελούν κτήμα του λαού και τόσα απλά.
          Άμα θες να είσαι στο θέρος θα είσαι και στη σπορά.
          Οι ιμπεριαλιστές πάντως ξαναμοιράζοντας τη γη θέλουν το Αιγαίο γκρίζα ζώνη και πατάνε πάνω κάτω στα δικά σου επιχειρήματα.
          Οπότε δεν ξέρω ποιος έχει χάσει την μπάλα εδώ πέρα.
          Επίσης το ΚΚΕ και ο κόσμος που το υποστηρίζει είναι στην πρώτη θέση των μαχών σε κάθε μορφή της ταξικής πάλης απέναντι στο ντόπιο και απέναντι στο εγχώριο κεφάλαιο,οπότε μην αναπαράγεις αισχρές προβοκάτσιες.

          Α και όσο για τα στατιστικά δεδομένα (αλήθεια που τα ξέρεις αυτά τα ποσοστά) που κλασσικά εκ των υστέρων έρχεσαι να διορθώσεις δεν χρειάζεται κουβέντα για το ποιος ξέρει και ποιος δεν ξέρει ελληνικά.
          Μπορούσες να απαντήσεις στον Ανώνυμο σε διαφορετική βάση αλλά φαίνεται πως ούτε αυτό δεν μπορείς.

        3. San Rocco

          Ρε τιτάνα απολογητισμου του ΚΚΕ και της πολιτικής του, σου έχω ήδη απαντήσει !

          Α. Για την πατάτα σου σχετικά με το 25% του ελληνικού και του κάθε έθνους που συγκροτεί το κοινωνικό/πολιτικό μπλοκ του εθνικού κεφαλαίου κ των συμμάχων του στα πα.

          Β. Για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων στα ξαναπα.

      2. San Rocco

        Φφ οι παραβιάσεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία χώρο περαν των 6 μιλίων ως τα 10 μίλια που η Ελλάδα μοναδική χώρα στον κόσμο έχει. Ενώ δλδ στην θάλασσα έχουμε τα 6 νμ στον αέρα έχουμε 10 μίλια κυρίαρχο εναέριο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Σε αυτά τα 4 μίλια γίνεται λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία των παραβιάσεων της Τουρκίας.

        Αυτό δεν σας το λένε στο ΚΚΕ;

        Επίσης η διαφορά μεγέθους και ισχύος σε βάρος της Ελλάδας φυσικά κ ισχύει. Όμως αυτό δεν ακυρώνει τον εξισου επιθετικο ρόλο του ελληνικού κράτους στην περιοχή. Θυμίζω απλώς κάτι που το ΚΚΕ, η ΛΑΕ και φυσικά το καπιταλιστικό πολιτικό σύστημα θέλουν να ξεχνούν, ότι η Ελλάδα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας εκ μέρους του ΝΑΤΟ έτσι; Αυτό για την απάτη που πιστέψανε πολλοι όπως το ΚΚΕ, η ΛΑΕ κλπ ότι κ καλά είναι….εθνική μειοδοσία κ υποχώρηση από….εθνικά δίκαια η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είναι το αντίθετο.

        Επίσης η θέση του ΝΑΡ για την Κύπρο είναι: Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη χωρίς στρατούς κατοχής κ εγγυήτριες δυνάμεις. Να θυμίσω όμως ότι, της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο , προηγήθηκαν αφενός η επέμβαση μέσω πραξικοπήματος που έκανε το ελληνικό κράτος κατά της κυπριακής κυβέρνησης και αφετέρου οι διαρκείς συγκρούσεις που υποδαυλιζαν ελληνικο κ τουρκικό κράτος μεταξύ Τουρκοκυπρίων κ Ελληνοκυπρίων της δεκαετία του ’60 έτσι;

        Αυτά

        Reply
        1. Ανώνυμος

          πάλι γλυστράς, σαν ρόκο! Τα τσαμπουκαλίκια της τουρκ. α.τ. γίνονται συχνά πάνω από νησιά, ποιά 10 και 6 μίλια! Tώρα για τα 10 δεν ξέρω αλλά υποψιάζομαι πως …δεν πρόλαβε γι αυτά να κηρύξει casus belli ο τούρκος και γι αυτό πάει να τα καταργήσει εκ των υστέρων de facto. Mάλλον αυτά πρέπει να έγιναν επί σοβιετίας, που ήταν καλύτερες οι ισορροπίες …κι ας “μην ήταν σοσιαλισμός”, χα, χα!
          Ki αυτή η λόξα να την πείς στο ΚΚΕ …κι ότι νάναι!
          1. Δεν χρειάζεται να φτάνεις να κάνεις τον (χασοδίκη) δικηγόρο των τούρκων!
          2. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την συμφωνία των Πρεσπών σαν Νατοϊκή. Επόμενο είναι και ο εθνοπροδοτικός της χαρακτήρας – αυτό έλειπε! Πως αλλιώς θα γινότανε, δηλαδή, χωρίς εθνοπροδοσία; Ηταν υποχώρηση/συμβιβασμός της ελλ. α.τ. στους αλυτρωτισμούς της εξ ίσου αντιδραστικής Σλαβομακεδονικής (και όχι “Μακεδονικής”) α.τ., με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, που μόνο να ωφεληθεί έχει από τους αλυτρωτισμούς.
          Εδώ γίνεστε χασοδίκες δικηγόροι των σλαβομακεδόνων αντιδραστικών….
          Μπα, σε καλό σας!
          Αρρώστια….

        2. San Rocco

          Ανώνυμε, καλό το παραλήρημά σου!!!

          Α. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ΩΦΕΛΙΜΗ για το ελληνικό κράτος/κεφάλαιο. Εσυ μπορείς να μας αποδείξεις γιατί είναι….εθνοπροδοτική η συμφωνία των Πρεσπών;; Με αγωνία περιμένουμε. Διαβασέ την, δες και τις θετικές πρακτικές επιπτώσεις της για το ελληνικό κράτος/κεφάλαιο και τα ξαναλέμε!

          Β. Η μεγάλη πλειοψηφία των τουρκικών παραβιάσεων γίνεται σε αυτά τα 4 μίλια από τα 6 ως τα 10 που το ελληνικό κράτος έχει ως διεθνή πρωτοτυπία ως κυρίαρχο εναέριο χώρο αντι των 6 ν.μ. που έχει στην θάλασσα.

        3. Κώστας

          Ανώνυμε άσε το ΚΚΕ να την πει εθνοπροδοτική αν θέλει, μην το κάνεις εσύ γι αυτο

          Κώστας

        4. Ανώνυμος

          Χα, χα!
          Ακριβώς επειδή είναι ΩΦΕΛΙΜΗ για το ελληνικό αστικό κράτος, γι αυτό είναι ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΗ για το ελληνικό εθνος-των-εργατών!
          Βλέπεις κάτι περίεργο;

        5. ΦΦ1917

          Παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα στον San Rocco.

          Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (άρθρα 1 και 2 της Σύμβασης του Σικάγου του 1944 για την Πολιτική Αεροπορία), ο εθνικός εναέριος χώρος (ΕΕΧ) ενός κράτους είναι ο εναέριος χώρος που εκτείνεται πάνω από το χερσαίο έδαφος του και τα χωρικά του ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη).Η Ελλάδα από το 1931 (με το Π.Δ. της 6/18 Σεπτεμβρίου 1931) έχει καθορίσει αιγιαλίτιδα ζώνη εύρους 10 ν.μ. Το σχετικό Π.Δ. εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα με ρητή πρόβλεψη του άρθρου 191 παρ.2 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου [Ν. 1815/1988 (ΦΕΚ Α΄ 250)]. Μέχρι το 1975 και για 44 συνεχή έτη, η Τουρκία αναγνώριζε και σεβόταν τη ρύθμιση αυτή των 10 ν.μ. Από το 1975 μέχρι σήμερα, όμως, αμφισβητεί τον πέρα από τα 6 μίλια εναέριο χώρο της Ελλάδος, δηλαδή θεωρεί ότι τα 4 μίλια από τα 6 ως τα 10 είναι διεθνής εναέριος χώρος.

          Είμαστε εντάξει τώρα?

          Για την συμφωνία των Πρεσπών το ΚΚΕ ουδέποτε την χαρακτήρισε ως εθνοπροδοτική ή όλα τα υπόλοιπα συκοφαντικά που αραδιάζεις.
          Δια στόματος ΓΓ για αυτή ειπώθηκε ακριβώς το εξής:
          «σχεδίασε, υλοποίησε και υπέγραψε τελικά με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου για να κάνουν τις μπίζνες τους στα Βαλκάνια»
          Το μόνο καμπανάκι που επισήμανε το ΚΚΕ πέρα από τις επιδιώξεις των ΝΑΤΟικών και του ελληνικού κεφαλαίου ήταν η πιθανή αναβίωση των αλυτρωτισμών σε μια μπαρουτοκαπνισμένη περιοχή όπου μετράει μόλις 20 χρόνια από τον τελευταίο πόλεμο.
          Ε όπως και να το κάνεις δεν αφήνεις τον λύκο (ΝΑΤΟ) να φυλάει τους λαούς.

        6. San Rocco

          Ανώνυμε, προσπαθείς ματαίως να παρουσιάσεις το άσπρο, μαύρο! ΑΝ ήθελες να μας πεις για το έθνος των εργατών, θα έπρεπε να γράψεις “εργατοπροδοτική”, ή έστω “λαοπροδοτική” συμφωνία. Εσύ έγραψες “εθνοπροδοτική”. Με΄γα λάθος, και αυτό διότι η λέξη ΕΘΝΟΣ εμπεριέχει σ αρέσει δεν σ αρέσει και το 25% του έθνους που είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, τα σύμμαχα/προσδεδεμένα σε αυτό μεσοαστικά στρώματα, και οι μηχανισμοί του κράτους. Αρα, η λέξη ΕΘΝΟΣ συσκοτίζει και επειδή έχουμε ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ σε όλα τα επίπεδα του ΕΘΝΙΚΟΥ κεφαλαίου και των ιδεών του, η λέξη ΕΘΝΟΣ και φυσικά και το ΕΘΝΟΣ/ΚΡΑΤΟΣ νοηματοδοτούνται ως υποταγή στην πολιτική του ΕΘΝΙΚΟΥ κεφαλαίου. Για αυτό και όσα πολιτικά ρεύματα αναλύουν σήμερα την πραγματικότητα με όρους “εθνοπροδοσίας”, πάντα ασκούν την πολιτική του εθνικου ελληνικού κεφαλαίου εις βάρος του λαού, ντόπιων και μεταναστών/προσφύγων.

          Αν θες να αλλάξεις το περιεχόμενο της έννοιας “έθνος”, θα πρέπει να πεις την ΑΛΗΘΕΙΑ: ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με το ελληνικό εθνικό κεφάλαιο, και να οικοδομήσεις την ΤΑΞΙΚΗ και λαϊκή ενότητα των ντόπιων φτωχών με τους μετανάστες εργαζόμενους και τους πρόσφυγες. ΟΛΑ αυτά δεν τα βλέπω πουθενά στον λόγο σου ανώνυμε. Γιατί άραγε;

        7. ΑΩ

          Μπορεί να μας πει ο ανώνυμος φίλος ή μέλος του ΚΚΕ τι ακριβώς εννοεί γράφοντας “εθνοπροδοτική” συμφωνία;
          Και γενικά και για τις Πρέσπες/

        8. ΦΦ1917

          Ο San Rocco μόλις δήλωσε πως το 25% του ελληνικού έθνους είναι εθνικό ελληνικό κεφάλαιο.
          Δηλαδή 1 στους 4 Έλληνες είναι κατά μια έννοια καπιταλιστής!
          Δεν θα σχολιάσω ότι δεν ασχολήθηκε καν με την ανακρίβεια που πέταξε για τον ενάεριο χώρο και πως μαζύετηκε μόλις του παρέθεσα στοιχεία,είναι πάγια τακτική του όποτε δυσκολεύεται.

          Ανώνυμε θα συμφωνήσω με τον Κώστα,παρέθεσε τις απόψεις σου αλλά μην τις αποδίδεις σε κάποιο κόμμα ή πολιτική οργάνωση που δεν τις έχουν διατυπώσει ποτέ έτσι.
          Εν τη προκειμένη το ΚΚΕ ποτέ του δεν μίλησε για εθνοπροδοτική συμφωνία.
          Όχι τίποτα άλλο απλά δίνεις πάτημα σε κατά εξακολούθηση συκοφάντες όπως ο ΑΩ να βάζουν ταμπέλες σε σχολιαστές και να κάνουν ύπουλη επίθεση σε πολιτικές δυνάμεις.

        9. Λούμπεν

          Εθνοπροδοτική συμφωνία…χρυσή αυγή μου θυμίζει…οι μισοί από δαύτους έχουν άβρωμα ακροδεξιάς.

        10. San Rocco

          Φιφη, όσα δεν φτάνεις τα κάνεις κρεμαστάρια έτσι;

          Α. Είπα πως το 25% του ελληνικού έθνους, είναι το κεφάλαιο, μαζί με τα σύμμαχα μεσαία στρώματα, τα μέλη του κρατικού μηχανισμού. Οκ; καταλαβαίνεις ελληνικά; Οχι είναι η απάντηση.

          Β. Επίσης είπα ότι τα θαλάσσια και τα εναέρια σύνορα μιας χώρας ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ, σε όλες τις χώρες της υφηλίου, εκτός απο την Ελλάδα που έχει θαλάσσια σύνορα 6νμ και εναέρια 10 μίλια. Και σε αυτό το χωρικό διάστημα των 4 μιλίων γίνονται οι περισσότερες τουρκικές παραβιάσεις. Οκ; Καταλαβαίνεις ελληνικά, η απάντηση είναι πάλι Οχι!

        11. ΑΩ

          Χρειάζομαι πάτημα Φιφι για κάνω πολιτική κριτική στο ΚΚΕ, αρκούν όσα λέει (ή δεν λέει) στις ανακοινώσεις, στο Ριζοσπάστη κλπ.
          Απλά μου έκανε εντύπωση πως ένας ανώνυμος που επικαλείται το ΚΚΕ μιλάει για “εθνοπροδοσίες”.
          Αντίθετα φοβάμαι ότι δε θα έβγαινες εσύ ή άλλο μέλος του ΚΚΕ που σχολιάζετε καθημερινά στην Παντιέρα, να διαχωρίσει τη θέση του από τον εν λόγω ανώνωμο. Σου αρκεί να γράφει παραμύθια σε βάρος του ΝΑΡ.

        12. ΦΦ1917

          Απίθανος Σαν Ρόκο!
          Α.Έρχεται τώρα να συμπληρώσει κλασσικά εκ των υστέρων ότι δεν εννοούσε το ελληνικό κεφάλαιο μονάχα αλλά μαζί και τα σύμμαχα μεσαία στρώματα και το μέλη του κρατικού μηχανισμού.
          Εννοώντας ποια μέλη και ποια στρώματα?
          Τους μεγαλοδικαστές? Τους εφοριακούς? Τους απλούς δημόσιους υπάλληλους? Μήπως τα σώματα ασφαλείας?
          Μήπως και οι καθηγητές είναι στρώματα δημοσίων λειτουργών του κράτους φίλα προσκείμενα στον Λάτση και τον Βαρδινογίαννη?

          Β.Λέει ο Σαν Ρόκο ότι η Ελλάδα έχει κάνει παγκόσμια πρωτοτυπία επειδή έχει δήθεν τα σύνορα της στον αέρα στα 10 νμ και στη θάλασσα στα 6 νμ,οπότε αφού δεν “ταυτίζονται” το τούρκικο αστικό κράτος κάνει κατά κάποιον τρόπο δικαιολογημένες παραβιάσεις σε αυτά αφού είναι διεθνή
          Βέβαια ο Σαν Ρόκο κρύβει το γεγονός πως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι το τούρκικο casus belli και η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 6 νμ αντί για τα 12νμ ή έστω κάποια οριοθέτηση με την “Απόσταση της Μέσης Γραμμής”.
          Κρύβει το γεγονός ότι η Τουρκία εκτός Αιγαίου ορίζει μονοσήμαντα τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διεθνείς συμβάσεις.

          Αντί λοιπόν να κρίνει ως επιθετική την στάση του τούρκικου αστικού κράτους το γυρνάει από την ανάποδη και κρίνει ως “επιθετική” μια ενέργεια οριοθέτησης χωρικών υδάτων που δικαιολογείται πλήρως από τις διεθνείς συμβάσεις από την μεριά της Ελλάδας και μια κατάσταση που η Τουρκία αποδεχόταν μέχρι το 1975.

          Ψυχραιμία.

        13. Ανώνυμος

          Κώστα, (18/04/2020 at 12:47 ) το γιατί δε θα ήταν καλή τακτική να χαρακτηρίσει το ΚΚΕ συνθηματολογικά την συμφωνία των Πρεσπών “εθνοπροδοτική” το απεικονίζει γλαφυρά η αντίδραση του “Λούμπεν” (18/04/2020 at 20:11)!
          Αντε μετά να εξηγείς στον κάθε “λούμπεν” (δεν εννοώ τον συγκεκριμένο τώρα) τι είναι το έθνος, που εννοείς εσύ, και τι το “έθνος” του αστικού-μοκροαστικού-φασιστικού συρφετού, που όμως εκφράζει την κυρίαρχη χυδαία αντίληψη στην κοινωνία.
          Η Προπ-Αγκίτ έχει τους κανόνες της.
          Αλλά, αυτό δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων, κατ’ εμένα.
          Και για ν’ απαντήσω και στον ΑΩ και λιγότερο στον Σαν ρόκο, το τι έγινε στις Πρέσπες είναι σαφέστατο και δεν είναι (πάντα κατ’ εμένα, για να ησυχάσει και ο ΦΦ) τίποτε λιγότερο από μιαν ακόμη (και) εθνοπροδοτική πράξη της ελληνικής α.τ. : Για να κατοχυρώσει/αναβαθμίσει τα ταξικά/ιμπεριαλιστικά της νταβαντζηλίκια, κοινώς να τα αγοράσει, πούλησε, κυρίως στο ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα άλλα, και λίγη “εθνική φυσιογνωμία”, από αυτή, που χρησιμοποιούσε για να συσπειρώνει τον ελληνικό λαό. Και το πρόβλημα, για τους πραγματικούς πατριώτες, όχι τον εθνικιστικό/μικροαστικό συρφετό, δεν είναι ότι μισο-παραιτήθηκε από το καταγέλαστο “η Μακεδονία είναι μία και ελληνική”, (δεχόμενη τον “απαλό” γεωγραφικό προσδιορισμό “Β. Μακεδονία” αντί του ορθού ιστορικά-εθνολογικά “Σλαβο-Μακεδονία”) αλλά ότι υπέταξε ακόμη περισσότερο και τον ελλ. Λαό στο ΝΑΤΟ, και συνομολόγησε, με τους νεόκοπους στην παντρειά Σλαβομακεδόνες συνεταίρους της, τον αλυτρωτικό/ιμπεριαλιστικό ισχυρισμό τους, της αστικής τους τάξης, ότι είναι “Μακεδόνες”. Για νάχουνε κι αυτοί λίγο σανό να πουλάνε στο δικό τους εθνικιστικό-μικροαστικό-φασιστικό συρφετό.
          Μοιράσανε τα τσιφλίκια τους. Ομορφα πράγματα!
          Και για να προλάβω και τα τσιριχτά των “δικαιωματιστών” και των συν αυτοίς, τα παραπάνω καθόλου δεν συνεπάγονται να επιβάλλεις σε τρίτους, ας είναι ό,τι θέλουν, εθνικιστές-μικροαστοί-φασίστες, τις δικές σου απόψεις. Ασ’ τους να λένε ό,τι θένε. Εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να αποδέχεσαι τις αντιεπιστημονικές δοξασίες τους, ιδίως όταν είναι προκάλυμμα αλυτρωτικών και συνεπώς ιμπεριαλιστικών μηχανορραφιών.
          Αλλά, με αυτή τη λογική, δε θα γινόταν η «παντρειά».
          ——————————————————
          ΦΦ1917 (18/04/2020 at 17:53), ήμουν προσεκτικός, ως προς την θέση του ΚΚΕ, που προέταξα. Ισως θάπρεπε να διαχωρίσω πιο ρητά αυτά, που εγώ στην συνέχεια τεκμαίρω. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, θα θεωρούσα παράλογη παραχώρηση στον αταξικό κοσμοπολιτισμό να δημιουργείται η εντύπωση, πως για ένα κομμ. κόμμα, μπορεί το «εθνικό» να διαχωρίζεται από το «ταξικό». Με την έννοια του έθνους, που νομίζω έχουν οι κομμουνιστές στην εποχή των σοσιαλιστικών Επαναστάσεων, «ταξική προδοσία» = «εθνική προδοσία» και τανάπαλιν. Ηδη από το 9ο Συνέδριο άρχισαν να φωτίζονται αυτά. Βέβαια, το πως τα εκλαϊκεύεις αυτά είναι μια άλλη ιστορία. Με αυτή τη διευκρίνιση, κι εσύ κι ο Κώστας έχετε δίκηο, ως προς την διατύπωσή μου.

        14. San Rocco

          Α. Παιδάκι μου φίφη παραληρείς; Γιατί; Παραθέτω το αρχικό σχόλιο στο οποίο ασκείς κριτική και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

          “….η λέξη ΕΘΝΟΣ εμπεριέχει σ αρέσει δεν σ αρέσει και το 25% του έθνους που είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, τα σύμμαχα/προσδεδεμένα σε αυτό μεσοαστικά στρώματα, και οι μηχανισμοί του κράτους….”. ΑΥΤΟ είναι το αρχικό σχόλιο. ΕΣΥ τι κατάλαβες πως είπα; Κατάλαβες ότι λέω πως το 25% του ελληνικού έθνους είναι μόνο κεφάλαιο!!!!! Εμ δεν γνωρίζεις ελληνικά…..

          Β. Γράφεις επίσης φφ: “Βέβαια ο Σαν Ρόκο κρύβει το γεγονός πως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι το τούρκικο casus belli και η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 6 νμ αντί για τα 12νμ ή έστω κάποια οριοθέτηση με την “Απόσταση της Μέσης Γραμμής”.,,’. Μα φφ μου ούτε αυτό δεν ξέρεις! Τα 6 νμ σε αρκετά σημεία ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τηνΤουρκία, ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ! Αγαπητέ φφ μου, το Αιγαίο ΔΕΝ είναι μια ανοιχτή θάλασσα όπου τα όμορα κράτη μπορούν να απλώσουν την αρίδα τους στα 12 νμ. Είναι μια ΚΛΕΙΣΤΗ θάλασσα με πολλά νησιά που πέφτει το ένα πάνω στο άλλο και ορισμένα πάνω στηνΤουρκία, άμα πας στα 12 νμ τα θαλάσσια σύνορα.

          Αλλά και πάλι, δε με λές ρε φφ εσύ και το ΚΚΕ σας μάραναν τα 12 νμ -για να μην μιλήσω για τις ακροδεξιές/εθνικιστικές καπιταλιστικές πολιτικές δυνάμεις- για να πείτε ότι υπάρχει λαϊκή κυριαρχία; Εδώ με τα υπάρχοντα σύνορα και μας έχει γαμήσει το ΕΘΝΙΚΟ κεφάλαιο μαζί με το υπερεθνικό, ξεπατώνουν τα βουνά, τις Σκουριές, τις θάλασσες και εσένα και το ΚΚΕ σας μάρανε το να πάνε τα 6 νμ στα 12 νμ ως κριτήριο …..λαϊκής κυριαρχίας;; Ε;

        15. Κώστας

          Δεν υπάρχουν 2 έθνη ανώνυμε, ποτέ μου δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτο το πράγμα. Ένα είναι το έθνος, αναδύθηκε με την ανάδυση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής ενσωματώντας προκαπιταλιστικές εθνικές μορφές. Αυτό το ένα έθνος νομιμοποιεί την ταξική εκμετάλλευση, αν ήταν 2 θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για την κομμουνιστική αριστερά. Θα ήταν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο να πεις στην εργατική τάξη πως είσαι κάτι εντελώς άλλο από την αστική τάξη, κάτι εχθρικό. ‘Ελα όμως που η εργατική τάξη αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως εθνική εργατική τάξη που η εθνική αστική τάξη της παρέχει κάποιο κράτος, κάποιο κοινωνικό κράτος, κάποια εδαφική υπόσταση, κάποια ασφάλεια, κάποιους όρους εργασίας.

          Όχι, μια κίνηση διεθνούς ανόδου του ελληνικού αστισμού, στην περιοχή με όρους ακύρωσης της εθνικής ιστορίας των γειτόνων, δεν είναι εθνοπροδοτική. Στην πραγματικότητα ελάχιστα πράγματα μπορούν να πάρουν έναν τέτοιον χαρακτηρισμό. Πρέπει να ψάξουμε κάτι που να ρίχνει κατακόρυφα την θέση του κοινωνικού σχηματισμού στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, την θέση του λαού αλλά να ακυρώνει μεγάλο μέρος των όρων αναπαραγωγής των καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και εξουσίας. Η στάση της αστικής τάξης στην Κατοχή ήταν εθνοπροδοτική. Η εθνικιστική της τύφλωση το 22 και αυτό που προκάλεσε ήταν εθνοπροδοτική.

          Κώστας

        16. San Rocco

          Αφού θες ανώνυμε να το πάμε παρακάτω για τα της συμφωνίας των Πρεσπών, οκ. Το πάμε παρακάτω και αναγκαστικά εισάγουμε πλέον εντελώς γήινα κριτήρια:

          Α. Το όνομα ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ! Γιατί; Διότι ΔΕΝ μπορεί ένα κράτος να ονομαστεί ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από την στιγμή που το 30% των κατοίκων του είναι ΑΛΒΑΝΟΙ. Ανατινάχθηκε την επόμενη στιγμή, και είναι από δίπλα η Βουλγαρία και η Αλβανία να αρπάξουν κομμάτι, εμπλέκεται και η Ελλάδα που θέλει και αυτή αλλά προτίμησε να το κάνει διαφορετικά καιι ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ των αρχουσών τάξεων με θύμα τους λαούς! ΘΕΣ;

          Β. Η Ελλάδα πήρε τον εναέριο έλεγχο της Βόρειας ΜΑκεδονίας. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ κάνει γερές μπίζνες εκεί. Και μιας και η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, η αλιεία στην Θεσσαλονίκη και άλλοι πόροι διαβίωσης ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ από το θαλάσσιο κράτος εν προκεικένω τηνΕλλάδα. Πως; ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΡΑΤΟΣ καλύπτει τις δικές του ανάγκες (πως; με πια κριτήρια; ποιός το ελέγχει αυτό;) τότε ναι, έχει δικαίωμα το περίκλειστο κράτος να πάρει/αγοράσει πόρους για την διαβίωση των εκεί κατοίκων. Πάλι η ψωροκώσταινα ρυθμιστής της ζωής της γειτονος. Ε; καλό;

          Γ. Για την εθνικότητα “Μακεδόνας”. Α ρε γκαϊλέ που έχετε όλοι σας με αυτό! Θα σου απαντόυσα ένα απλό Ε ΚΑΙ;;; αλλά όχι. Θα σου απαντήσω πάλι γήινα και πραγματικά: Αδερφάκι, το ελληνικό κράτος ΔΕΝ είναι ηλίθιο και θα έπρεπε να ξέρεις πως στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό τωνβαλκάνιων, η Βουλγαρία ΑΡΝΕΙΤΑΙ πως οι σλαβομακεδόνες είναι σλαβομακεδόνες δλδ ξεχωριστή εθνότητα και τους λογαριάζει για βουλγάρους. Με το να θεσπιστεί λοιπόν η μακεδονική ιθαγένεια ΡΗΤΩΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΩΣ ΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ καταβολής, κόπηκε η όρεξη στην καπιταλιστική Βουλγαρία ΑΠΟ ΤΗΝΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, στο να διεκδικήσει την πατρωνία της Βόρειας Μακεδονίας ΜΕ ΠΑΤΗΜΑ το ότι είναι Βούλγαροι εκεί.

          ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι ΩΦΕΛΙΜΟΤΑΤΗ για το ΕΘΝΙΚΟ ελληνικό κεφάλαιο και για το ελληνικό κράτος. Τα άλλα για το έθνος στα απάντησα αλλού. Ψάξε.

          Στα πα καλά; ΕΤΣΙ σκέφτονται τα κράτη και όχι με τις δικές σου ιδεοληψίες. Και πουσαι: ΑΥΤΑ τα κατανόησα ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ τις 25 -όλες κι όλες- σελίδες της συμφωνίας των Πρεσπών έτσι; Και μαθαίνοντας/ψαχνοντας ορολογίες όπως τι είναι περικλειστο κράτος κλπ. Δλδ ένα μικρό διάβασμα. Αλλα που. Ο καιρός μας είναι τίγκα στους ιδεοληπτικούς πάσης φύσεως. Οι σκεπτόμενοι σπανίζουν…..

        17. Ανώνυμος

          Κώστα, 19/04/2020 at 02:01, το έθνος τον προλεταρίων είναι η άρνηση του έθνους των αστών. Θα μπορούσα να στο κάνω και πιο λιανά αλλά έχουν αυτά ειπωθεί τόσες πολλές φορές, που είναι πια ανιαρό. Σ αρέσουν οι χλαμύδες, οι περικεφαλαίες η χυδαιοποίηση/διαστροφή της Ιστορίας, τα σχολικά σου βιβλία, το “ψέκασμα”, το εθνικό μίσος κλπ., κλπ.,; Πραγματικά το βρίσκω ανιαρό να συνεχίσω….
          Σαν Ρόκο, 19/04/2020 at 02:06, πολύ δικαιωματιστής αδερφέ, και υστερικός, όπως όλοι αυτοί. Και οι δυό τελευταίες παράγραφοι …άπαιχτες! Ο κοσμοπολίτικος δικαιωματισμός είναι η έξω φόδρα του μικροαστικού εθνικισμού. Το σακκάκι είναι ίδιο. Μάθε για το ΕΚΚΕ των σέβεντις – θα βρεις πολλά κοινά. Τα παραπάνω για τον Κώστα ισχύουν και για σένα. Προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση συνεννόησης, μιλάμε άλλες γλώσσες.
          Νάστε καλά όλοι.

        18. Κώστας

          Ανώνυμε ποτέ δεν έχει ειπωθεί κάτι περί 2 εθνών από οποιονδήποτε έχει μια σχέση με τον μαρξισμό. Είναι άλλο ζήτημα αν κανείς βρίσκει μια απλουστευτική μεταφορά για να μιλήσει και για τις ταξικές αντιθέσεις και άλλο αν αυτό το πράγμα μπορεί να τεκμηριωθεί με μια επιστημονική αυστηρότητα.

          Αν τα έθνη ήταν 2 δεν θα υπήρχαν εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες, είναι τόσο απλό.

          Κώστας

  16. Ανώνυμος

    Αειντε να βοηθήσω λίγο την κατανόηση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που μάλλον είναι συκοφαντημένο εδώ:
    Η Τρίτη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων εθνών για το δίκαιο της θάλασσας(1973-1982) κατέληξε στην υπογραφή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Montego Bay στις 10 Δεκεμβρίου του 1982. Μεταξύ των 157 κρατών που συμμετείχαν καταψήφισαν τέσσερα κράτη: ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία και Βενεζουέλα.
    Δεν το λές και …τελείως ιμπεριαλιστικό!!!!!!!!!

    Reply
  17. Δ.Κ

    Ανώνυμε απ’ αυτό το διεθνές δίκαιο επωφελούνται κυρίως οι ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές που κρατούν και το μονοπώλιο παραγωγής,μεταφοράς και εκμετάλλευσης της ενέργειας.
    Στις ΗΠΑ παλεύουν δυο τάσεις πάνω σ’αυτό το θέμα. Οι ακροδεξιοί απ τη μια που δεν θέλουν καμιά επικύρωση συμφωνίας διότι έτσι πιστεύουν ότι θα στριμώχνουν και θα επιβάλλονται για να βγάζουν κέρδη καλύτερα και η χίλαρυ κλίντον για παράδειγμα που πιστεύει ότι αν υπογραφεί η συμφωνία θα είναι καλύτερα για τα αμερικάνικα μονωπώλια που αν παραχωρίσουν κάποια ψίχουλα στις ντόπιες αστικές τάξεις τότε τα μονοπώλια θα μπορούν πιο εύκολα να διεισδύουν και να αποκομίζουν πολλαπλάσια.
    Όλοι υπέρ του μονοπωλιακού κεφαλαίου αγωνίζονται.

    Reply
    1. Κώστας

      ΔΚ κάθε κλάδος του δικαίου είναι αστικός και καπιταλιστικός. Δεν βοηθάει αυτό που λες στην ανάγκη να φτιάξουμε την μεγάλη εικόνα στην οποία πρέπει να πάρουμε θέσεις αιχμής και όχι γενικόλογες. Γιατί με γενικολογες θέσεις έχεις μια αφηρημένη εικόνα και όχι την μεγάλη εικόνα.

      Η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι η προστασία της ειρήνης, η πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και των αστικών τάξεων, το όχι στην διπλωματία των Πολυεθνικών και των Αγωγών. Σε αυτό μπορείς να έχεις όπλα και τακτικές. Η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου είναι ένα από αυτά τα όπλα.. Η εξώφθαλμη αλήθεια για τον συσχετισμό των 2 αστικών τάξεων και του ποια είναι η αναθεωρητικότερη επί του Διεθνούς Δικαίου είναι άλλο ένα.

      Αν τα όπλα γίνουν στρατηγικές υπάρχει πρόβλημα όσο πρόβλημα υπάρχει όταν το εργατικό κίνημα υιοθετεί όχι αμυντικά αλλά στρατηγικά το σημερινό Εργατικό Δίκαιο. Πρόβλημα όπως υπάρχει και στην άρνηση των όπλων γιατί και τότε μιλάμε για την υιοθέτηση από την κομμουνιστική αριστερά στρατηγικών του αντιπάλου

      Κώστας

      Reply
      1. Δ.Κ

        Κώστα απλώς μιλάω σε ποιά βάση κτίστηκε το διεθνές δίκαιο και δεν έβαλα ζητήματα πάλης ενάντια στον καπιταλισμό τον ιμπεριαλισμό κλπ ούτε βέβαια θέματα τακτικής.
        Εξάλλου στο ζήτημα της προστασίας της ειρήνης ,της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό κλπ δεν μπορούμε να μιλούμε έτσι γενικόλογα διότι άλλη στρατηγική και τακτική μπορεί να έχω εγώ και άλλη εσύ.Αν τα εξειδικεύσουμε πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι παλεύουμε για εντεκώς διαφορετικά πράγματα.

        Reply
      2. Κώστας

        Εγώ ΔΚ δεν έχω στρατηγική και τακτική γιατί δεν έχω ΚΚ. Δεν την καταλαβαίνω την παρέμβαση σου που είναι αρκετά απότομη, όχι επί προσωπικού, αλλά αναρωτιέμαι, τόσο πια τα έχεις λήξει όλα ? Αυτό που μου λες το περιμένω από συντρόφους του ΚΚΕ που λένε πως έχουν ΚΚ και ένα σώμα απαντήσεων επί της στρατηγικής και της τακτικής.

        Πες μου όμως, ποιες διαφορές πιθανολογείς πως έχουμε που καθιστά μάταιο επί της αρχής τον διάλογο ?

        Κώστας

        Reply
        1. Δ.Κ

          Δεν υπονόησα για μάταιο διάλογο και ούτε τα έχω λήξει όλα.Απλώς σου ανέφερα ότι απάντησα στον Ανώνυμο για κάτι πολύ συγκεκριμένο και όποτε θέλεις μπορούμε να συζητήσουμε όσο θέλεις αλλά λοιπάμαι τώρα δεν μπορώ για προσωπικούς.λόγους.
          Χρόνια Πολλά.

        2. Κώστας

          Χρόνια πολλά ΔΚ σε σένα και σε όλους τους συντρόφους

          Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.