Παναγιώτης Μαυροειδής
Πρόσφατη έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για την Βενεζουέλα, ξεσκεπάζει τις εγκληματικές ευθύνες των ΗΠΑ και την προσπάθεια στραγγαλισμού του λαού της μέσω των οικονομικών κυρώσεων.
H έκθεση ετοιμάστηκε από τον Alfred de Zayas, που είναι Αμερικανός δικηγόρος, συγγραφέας, ιστορικός και ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου. Από το 2012 είναι Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ σε θέματα προώθησης δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης. Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Geneva School of Diplomacy and International Relations (περισσότερα εδώ)
Η εντολή διερεύνησης της κατάστασης σε Βενεζουέλα (και Ισημερινό), δόθηκε με ειδική απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η έρευνα του εμπειρογνώμονα περιείχε συναντήσεις με Υπουργούς, πρέσβεις, διπλωμάτες, πολιτικές δυνάμεις και κινήματα της αντιπολίτευσης, αντιπροσώπους των εκκλησιών, ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους, αλλά και μεμονωμένα άτομα. Πραγματοποιήθηκε στη βάση της αρχής audiatur et altera pars (“ακούστε τους όλους”).
Η βασική εργασία ολοκληρώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και συμπληρώθηκε στη συνέχεια με όλες τις εξελίξεις του 2018. Η τελική έκθεση υποβλήθηκε στον ΟΗΕ τον Αύγουστο του 2018, αλλά δυστυχώς θάφτηκε και από τον ίδιο τον ΟΗΕ, προφανώς μετά από πιέσεις των ΗΠΑ.
Η αναφορά καλύπτει πλήθος πλευρών της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα. Παρουσιάζει τις προσπάθειες στην άσκηση μια εναλλακτικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στους βασικούς τομείς και τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ αναφέρεται και σε ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθερίας της έκφρασης, σε συνδυασμό με το σύνολο των παραγόντων που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης, μεταξύ των άλλων της εχθρότητας των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της χώρας και τις επιπτώσεις του οικονομικού εμπάργκο που εφαρμόζεται σε βάρος της.
O Alfred de Zayas τόσο στην έκθεσή του, όσο και σε συνεντεύξεις του, επισημαίνει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης που σχετίζονται με την πλήρη σχεδόν εξάρτηση της οικονομίας της Βενεζουέλας από το πετρέλαιο, προβλήματα κακής διακυβέρνησης και εκτεταμένης διαφθοράς, τονίζοντας ωστόσο τον καθοριστικό ρόλο των κυρώσεων από ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά στην παρόξυνση της κρίσης. Τονίζει επίσης ότι οι κυρώσεις πλήττουν κυρίως τους φτωχότερους στη χώρα, προκαλώντας θανάτους λόγω ελλείψεων σε τροφή και φάρμακα και οδηγώντας έτσι σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ότι αφορά το εμπάργκο, συγκεκριμένα αναφέρει:
« Οι επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τους Προέδρους Ομπάμα και Τραμπ, καθώς και τα μονομερή μέτρα από Καναδά και ΕΕ, έχουν άμεσα και έμμεσα επιτείνει τις ελλείψεις φαρμάκων όπως η ινσουλίνη και τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Στο βαθμό που οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν καθυστερήσεις στη διανομή τους και συνεπώς συμβάλλουν σε πολλούς θανάτους, παραβιάζονται οι υποχρεώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν οι χώρες που τις επιβάλλουν. Περαιτέρω, οι κυρώσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μία διερεύνηση από αυτό το Δικαστήριο θα ήταν απαραίτητη, αλλά η γεωπολιτική υποτακτικότητά του, ενδέχεται να την αποτρέψει”.
Η εχθρική στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα δεν ξεκίνησε με τον Τραμπ. Με ειδική απόφασή της η κυβέρνηση Ομπάμα στις 9 Μαρτίου του 2015 χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα “απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”! Ο Τραμπ κλιμακώνει αυτή την επίθεση, στηρίζοντας το πραξικόπημα ανάδειξης του Juan Guaido σε πρόεδρο, ενώ μιλά ανοιχτά και για ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στη χώρα.
Η έκθεση γενικεύοντας, επισημαίνει χαρακτηριστικά:
“Οι οικονομικές κυρώσεις στην εποχή μας και οι αποκλεισμοί, είναι συγκρίσιμοι με τις μεσαιωνικές πολιορκίες πόλεων με σκοπό να τις αναγκάσουν να παραδοθούν. Η στόχευση των κυρώσεων στον 21ο αιώνα δεν είναι να υποτάξουν πόλεις αλλά να γονατίσουν κυρίαρχα κράτη. Η διαφορά, ίσως, είναι ότι οι κυρώσεις στον 21ο αιώνα συνοδεύονται από χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω “fake news”, επιθετική και ψευδο-ανθρωπιστική ρητορική, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι τελικά τα ανθρώπινα δικαιώματα δικαιολογούν τα εγκληματικά μέσα”
Αυτό το απόσπασμα, γραμμένο πριν τη σημερινή ανοιχτή παρέμβαση με κάλεσμα σε πραξικόπημα από μεριάς των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ, αποδίδει όλη την ουσία των σημερινών εξελίξεων.
Η έκθεση Alfred de Zayas, έμεινε στα αζήτητα, ακριβώς γιατί αποδομεί την κυρίαρχη αφήγηση ότι δήθεν τα προβλήματα στη Βενεζουέλα σχετίζονται με την “ταχύτατη εφαρμογή σοσιαλιστικών μέτρων”!
“Αν δεν υπήρχε ο τεράστιος φυσικός πλούτος στη Βενεζουέλα, κανένας δε θα έδινε σημασία για τον Τσάβες ή τον Μαδούρο”, σημειώνει ο Alfred de Zayas σε συνέντευξή του στην εφημερίδα INDEPENDENT
Πράγματι, πρόκειται για μια χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά και με μεγάλα ή/και πολύ μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, βωξίτη, καθώς επίσης και κοιτάσματα που περιέχουν κράματα Νιόβιου και Ταντάλιου, που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πολλές εφαρμογές της ηλεκτρονικής βιομηχανίας).
Η ¨”δημοκρατία” των ηγετικών καπιταλιστικών χωρών, των ΗΠΑ και της ΕΕ, βρωμάει υποκρισία και αίμα, καθώς επίσης πετρέλαιο και δολάρια!
Ολόκληρο το report εδώ:
Κατεβάστε στην σε pdf: venezuela
…όχι μόνο η “δημοκρατία” των ηγετικών καπιταλιστικών χωρών, αλλά….
….και οι “αυτοπροσδιορισμένες” λαϊκές εξεγέρσεις της “Αραβικής Ανοιξης”, της Ουκρανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Γεωργίας κλπ. κλπ.
Γιατί δεν κάρπισε η Σαχάρα
Για θυμηθείτε….
…ποιοί “Λακεδαιμόνιοι” την είχαν μυριστεί τη δουλειά, και τι είχαν ακούσει!
Φίλε ένας αν λες το ΚΚΕ, για την Ουκρανία, είχε γραμμή αυστηρής ουδετερότητας. Την ίδια ακριβως είχε και για την Συρία. Την Γιουγκοσλαβία τι την μπλέκεις ? Φαντάζεσαι για παράδειγμα την Αλέκα στην Συρία σε ρητή αλληλεγγύη στον λαό αλλά και την κυβέρνηση Άσαντ ? Λέω Αλέκα για να κάνω παραλληλισμό με τον Χαρίλαο του 99.. Ο οποίος Χαρίλαος ήταν ένα τραγικό και αρνητικό πρόσωπο στην ιστορία του ΚΚΕ φορτωμένος με τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης του 74, τον φιλοπασοκισμό του 74-85, την ρητή αποδοχή του ευρωμονόδρομου το 88 με το ΚΠ και μετά με την συγκυβέρνηση και την εθνικιστική ρατσιστική επιθεση στον (σλαβο)μακεδονικό λαό αλλά είχε και το αντιιμπεριαλιστικό ένστικτο του αγωνιστή του ΕΑΜ ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Και ήταν και άλλο το ΚΚΕ τότε, είχε κάποια αντιιμπεριαλιστική γραμμή, δεν λέω πως το έκανε ο Χαρίλαος μόνος του. Μπορεί κανείς να διακινδυνέψει μια εκτίμηση πως ο θάνατος του το 2005 ήταν μια συμβολική συμπύκνωση του χώρου που βρήκε η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ για να ξεσαλώσει προς τα δεξιά, με διάφορα αριστερά αντικαπιταλιστικά φλας στην ρητορεία. Κανείς δεν μπορεί πάντως να φανταστεί τον Χαρίλαο το 2014 να σωπαίνει μπροστά στο Μαιντάν πχ ή μπροστά στην Συρία. Μπορείς να κάνεις προβολή κομματικής πειθαρχίας πως δεν θα μίλαγε, αυτό είναι δικαίωμα σου αλλά μη έχοντας κανένα στοιχείο πως η στάση του το 99 ήταν κομματική πειθαρχία σε γραμμή με την οποία διαφωνούσε μπορούμε να προβλέψουμε την άποψη του. Τα λέω όλα αυτά γιατί κάποτε πρέπει να μιλήσουμε και για το πως “αποδέχεστε” ή “κριτικάρετε” και τον Χαρίλαο Φλωράκη πέρα από άλλες προσωπικότητες που ήταν συνολικά θετικές και όχι σαν τον Φλωράκη. Και ο τρόπος που φέρεστε στον Φλωράκη είναι στο όνομα της όψιμης και χρησιθηρικής ανακάλυψης των αρνητικών να πετάτε και τα θετικά, να ανακαλύπτετε τα αρνητικά βασικά ΜΟΝΟ για να πετάξετε και τα όποια θετικά και να κάνετε έτσι δεξιά στροφή ΑΚΟΜΑ και από το ΚΚΕ του Φλωράκη. Έτσι θα πείτε μια δυο γενικόλογες από τα αριστερά κουβέντες για το 12ο Συνέδριο αλλά δεν θα ανοίξετε ποτέ την κουβέντα για το τι έχει αλλάξει στην στάση του ΚΚΕ απέναντι στον ιμπεριαλισμό από το 99 εώς σήμερα. Πλάτιασα με τον Χαρίλαο αλλά είναι η μανία μου να μην μου αρέσει η ιστορική αδικία και η καπηλεία των νεκρών αγωνιστών, η απόρριψη των λίγων έστω φάσεων που είχαν στάση αρχών με όχημα άλλες φάσεις που δεν είχαν στάση αρχών και που η απόρριψη τους στο σήμερα είναι κοινός τόπος και δεν χαράσσει πολιτική. Επίσης με προκάλεσε η αλαζονεία με την οποία χρεώνεις θέσεις του σημερινού ΚΚΕ σε άλλους.
Γι αυτό που λέγανε “αραβική άνοιξη” κανείς δεν μπορεί να πει πως ήταν λάθος και “πορτοκαλί επανάσταση” η ανατροπή του Μουμπάρακ και του αντίστοιχου στην Τυνησία το 2011. Ξέρω πως στην Αίγυπτο το προηγούμενο καθεστώς έχει παλινορθωθεί, ιδέα δεν έχω τι έγινε στην Τυνησία. Πάντως ήταν ανατροπές μη αρεστές στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό αυτές οι 2. Αυτό σε αντίθεση με την ανατροπή στην Ουκρανία, την ανατροπή στην Λιβύη και την ελπίζω ματαιωμένη ανατροπή στην Συρία. Η ουδετερότητα απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή και η δειλή υποστήριξη τους ήταν ευτυχώς περιορισμένη στο ΚΚΕ (για τα χρόνια μετά το 18ο ας το πούμε έτσι) και σε κάποιες τροτσκιστικές οργανώσεις και αν το πάμε γενικότερα θα δούμε και διάφορα κόμματα του ΚΕΑ, και τον ΣΥΝ το 99 κλπ. Αυτό που υποννοείς δηλ είναι αλήθεια για το ΚΚΕ και όχι για όλους όσους άκριτα, ανιστόρητα, άδικα, απολίτικα και προβοκατόρικα πας να τσουβαλιάσεις.
Φραστικές επικοινωνιακές διορθώσεις της γραμμής του ΚΚΕ έχουν γίνει, δεν το αρνούμαι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το ΚΚΕ δεν είναι απόν απο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Το πιο καίριο ήταν πως το 2015 ΔΕΝ πήρε θέση κατά του κανονικότατου ελληνικού Μαιντάν. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η σχέση του με τον λαό και τον ιμπεριαλισμο και η πολιτική του γραμμή ήταν αυτά ενός μορφώματος, ενός πολιτικού προγράμματος και ενός πολιτικού προσωπικού χειρότερου από τον Γιαννουκόβιτς δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε κανονικότατο Μαιντάν στην Ελλάδα. Με ξεκάθαρη δημόσια εκπροσώπηση, με κόμματα να απειλούν ΡΗΤΑ με πραξικόπημα (Β Μειμαράκης λίγο μετά το exit poll) με πρωτοφανή δύναμη πυρός στα ΜΜΕ και με τους αμερικάνους καθοδηγητές του Μαιντάν στην Ελλάδα το 2015, καθόλου τυχαία. Με λεπτομέρειες ανακοινωμένες με περηφάνια από τον Στουρνάρα για το πως η ΤτΕ προετοιμαζόταν, με πρώην πρωθυπουργούς, στρατιωτικούς κλπ, το καλοκαίρι του 2015. Και το ΚΚΕ ουδέτερο, και ούτε καν ουδέτερο, να περιγράφει βιβλικές καταστροφές έξω από τον ευρωατλαντικό μονόδρομο.
Στο σπίτι του κραμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί ένας και η κολοβή η αλεπού όλες κολοβές τις βλέπει.
Κώστας
Tα πολλά λόγια είναι φτώχεια, Κωστή.
Ολη η κοινωνία ξέρει ποιοί πετάγανε τις σκούφιες τους για τις “Αραβικές Ανοίξεις” από Τυνησία μέχρι Συρία, και τις διάφορες “πλατείες Μαϊντάν”, “τουλίπες” και τα ρέστα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Φιλιά στον Π. Παπακωνσταντίνου, στον σκέτο Κωνσταντίνου.και τάλλα τα παιδιά της ιερής αγελάδας του ιμπεριαλιστικού “αυτοπροσδιορισμού”.
Οταν θα παραδεχτείτε τα λάθη σας το τραίνο θα έχει φτάσει Σιβηρία.
Ομσκ, Τομσκ, Ιρκουτσκ, Βλαδιβοστοκ .-
Φίλε ένας,
Τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου αδίκως τον βάζεις με τις «φωνές, αυτού του συρφετού, του δημοκρατικού».
Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ένα «τραγουδάκι», του οποίου κάποιος από τους στίχους κάνει λόγο για «το δίκιο [που] απ’ τον κρατήρα βγαίνει σαν βροντή, σαν κεραυνός»…
Να τα προσέχουμε αυτά…
Τα λέμε
…..Πετροπαυλόφσκ, αν κι εκεί δεν πάει τραίνο!
γεια σου σύντροφε ενας Ηλίας Τζ. Καλωσόρισες ξανα στο μεταρίζι μας
ένας, είσαι άσχετος όπως συνήθως… Το Πετροπαυλόφσκ είναι φρούριο μέσα στο κέντρο του Λένινγκραντ (πρώην Αγ. Πετρούπολη)… Κια φυσικά είναι σε ύψωμα μέσα στην πόλη, δεν πάει Μετρο…
Μικρέ μου, που δεν διάβασες ΟΥΤΕ Ιούλιο Βερν!
Κακό πράμα η αλαζονία, ακόμη και της “γκουγκλικής” ημιμάθειας!
Η αλαζονεία και η ημιμάθεια είναι ταυτισμένες μαζί σου “ένας”. Σε δεκάδες σχόλια απευθύνεις μόνο χαρακτηρισμούς χωρίς ποτέ να γράψεις κάτι τεκμηριωμένο με στοιχεία και ντοκουμέντα. Όταν φυσικά δε γράφεις ψέματα.
Ο “ένας” ποτέ δεν αφήνει την πραγματικότητα να του χαλάσει μια ωραία ιστορία. Θέλει γράφει συνέχεια ότι όποιος δεν είναι ΚΚΕ είναι υπηρέτης του κεφαλαίου. Και όποιος αριστερός και κομμουνιστής δεν είναι ΚΚΕ είναι επιπλέον ύποπτος, εγκάθετος κλπ. Και όταν λέει ΚΚΕ δεν εννοεί όσα έγραψε η ιστορία για τους αγώνες της εργατικής τάξης, Εννοεί το ΠΓ που διαχειρίζεται αυτή την ιστορία και σήμερα βγάζει άγιο τον Ζαχαριάδη, χτες τον είχε δαίμονα και στο ενδιάμεσο τον είχε βυθίσει στη λήιθη. Χτες με το ΠΑΣΟΚ δημοκρατική δύναμη, μετά έφτιαξε το ΣΥΝ, το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κολλάει ετικέτες για συμμετοχή σε κεντροαριστερά σενάρια. Χτες με τον Γκορμπατσόφ, σήμερα με τον Στάλιν, στο ενδιάμεσο με τον Μπρέζνιεφ κλπ κλπ
Για τον “ένας” όποιος είχε γνώμη και δεν την κράτησε μέσα του, είναι ενοχλητικός. Έτσι είναι οι μαρξιστές-λενινιστές του “ναι σε όλα” που του πασάρουν.
Ο «ένας» ποτέ δεν αφήνει την πραγματικότητα να του χαλάσει μια ωραία ιστορία. Θέλει γράφει συνέχεια ότι όποιος δεν είναι ΚΚΕ είναι υπηρέτης του κεφαλαίου.
___________________________________________________
Σιγά μη στάξει η ουρά τού γαϊδάρου! Εδώ εσείς λέτε ότι όποιος δεν είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά είναι ΚΚΕ ή ΛΑΕ (κατά πλειοψηφία) είναι υπηρέτης τού …ακροδεξιού εθνικισμού!!!
Λεφτι εισαι “ενας” και μοναδικός.
Κρεοντας απο Κολωνό.
Φίλε μου Κρέοντα από Κολωνό (by the way, chapeau για το ευρηματικό nick σου!),
Άμα κάνεις έναν κόπο και μπεις εδώ (λινκ), για να διαβάσεις (ή να ξαναδιαβάσεις και να θυμηθείς την ανάρτηση),
κι άμα κάνεις κι έναν άλλο κόπο να διαβάσεις τα εξής σχόλια από την ίδια ανάρτηση:
σχόλιο 1 (λινκ)
σχόλιο 2 (λινκ)
σχόλιο 3 (λινκ)
σχόλιο 4 (λινκ)
σχόλιο 5 (λινκ),
ε, τότε ίσως και ν’ αρχίιισεις να καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι λίιιγο διαφορετικά από την απλοποιημένη (έως και απλοϊκή) εικόνα που έχεις σχηματίσει γι’ αυτά.
Τα λέμε
Λεφτ, μην το πάρεις και κατάκαρδα, αν σου απονεμήθηκα!
Με τέτοιο ανθολόγιο λογοκριμένων απόψεων* στο “παλμαρές” μου, άξιζα να γίνω και …παράσημο!
—————————————————–
(*) Τελευταίο κατόρθωμα ήταν η απάντησή μου στο “11/02/2019 at 21:35”.
Φίλε ένα,
Προφανώς και αστειεύεσαι. Διότι δεν νομίζω ότι η ευφυία σου σού έχει επιτρέψει να σχηματίσεις την άποψη ότι είμαι από τα παιδάκια που στενοχωριούνται επειδή μερικοί θα τους ταυτίσουν με κάποιους με τους οποίους, όμως, εδώ ή εκεί έχουν όντως ίδιες ή πολύ παραπλήσιες θέσεις και τους οποίους δεν θεωρούν εχθρούς! ΟΚ. Εγώ το έπιασα ότι αστειεύεσαι. Επειδή όμως δεν έχουν όλοι τη δική σου και τη δική μου ευφυία, βόηθα τους λίγο όταν αστειεύεσαι και φρόντιζε να μην ξεχνάς να βάζεις τις σχετικές φατσούλες: ;-) :-)
Εντάξει; ;-) :-)
Τα λέμε
Tουλάχιστον στο χιούμορ σου έχω εμπιστοσύνη, μια και με την τεχνολογία (φατσούλες) δεν έχω καλή σχέση! ( Ασε, που δεν αντέχω κι αυτή την αμερικανιά, να γράφω στον άλλον πότε πρέπει να …γελάσει! )