.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Aπολογισμός Γιούρογκρουπ: το μνημόνιο συνεχίζεται


varoufaΓράφει ο Γιώργος Βασσάλος

Το μνημόνιο συνεχίζεται. Ιδού τι λέει το επίσημο κείμενο το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση:

1) Γίνεται παράταση της δανειακής σύμβασης στα πλαίσια του υπάρχοντος διακανονισμού (δηλαδή του μνημονίου που δεν το λέμε πια έτσι).

2) Η αξιολόγηση του μνημονίου θα γίνει κανονικά

3) Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει λίστα με όλα τα μέτρα της μέχρι της 23 Φλεβάρη και η ΕΕ πρέπει να τα εγκρίνει μέχρι τον Απρίλη (η αποταμίευση της επόμενης δόσης εξαρτάται από την έγκριση αυτή και όπως είπε ο Βαρουφάκης στη συνέντευξή του αν δεν εγκριθεί η λίστα από την ΕΕ η παρούσα συμφωνία θα είναι νεκρή και θαμμένη).

4) Η Ελλάδα θα τιμήσει αδιαμφησβήτητα και στην ώρα τους όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους δανειστές της

5) Τα πλεονάσματα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 (ο Βαρουφάκης πανηγυρίζει για τον όρο «αρμόζοντα πλεονάσματα» αλλά προφανώς η ερμηνεία του όρου εξαρτάται κι από την ΕΕ)

6) Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απέχουν από κάθε ακύρωση μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στα πλαίσια των μηνομονίων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για να μπορέσει λοιπόν η ελληνική κυβέρνησει να αναστηλώσει την εργατική νομοθεσία όπως υποσχέθηκε θα πρέπει να πείσει την ΕΕ ότι αυτή δε θα επηρρεάσει αρνητικά την «οικονομική ανάκαμψη» όπως η ΕΕ την αντιλαμβάνεται με βάση το δόγμα της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνέντευξη, ο Βαρουφάκης είπε ότι θα επαναπροσληφθούν 2.100 περίπου από τους απολυμένους του δημοσίου που αφαιρεθούν από τις 15.000 προσλήψεις που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση κι ότι αν διαπιστωθεί ότι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος θα κάνουν ακόμα λιγότερες προσλήψεις. Στους 2.100 πάντως δε γίνεται να χωρέσουν και οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες και οι διοικητικοί των πανεπιστιμίων που ανακοινώθηκαν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

H συμφωνία πρέπει να πάει για έγκριση στη Βουλή και κανονικά και σε δημοψήφισμα αφού δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

*****

Η ανακοίνωση του Eurogroup που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης εδώ: Eurogroup statement on Greece

 Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

wpDiscuz