.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Να μην περάσουν οι 100 απολύσεις συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 72% πανελλαδικά, πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία το διήμερο 1 και 2 Νοέμβρη οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, περίπου 300 εργαζόμενοι.

Από το Φλεβάρη 2017 που ξεκίνησαν τις απεργίες μετά τη συγκρότηση του σωματείου των συμβασιούχων στο άσυλο, έχουν πραγματοποιήσει 7 μέρες απεργία και μία στάση εργασίας με πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής πάντα.

Στην αρχή ο βασικός λόγος των κινητοποιήσεων ήταν η κανονική πληρωμή στο τέλος κάθε μήνα ενάντια σε καθυστερήσεις 2 και 3 μηνών, για να προστεθούν οι όροι εργασίας (άδειες, συνθήκες κλπ), το περιεχόμενο της εργασίας τους και φυσικά η μόνιμη δουλειά.

Με τον αγώνα τους κατοχύρωσαν σημαντικά ζητήματα στην καθημερινότητα της εργασίας τους όπως και την ανανέωση των συμβάσεών τους αλλά κυρίως πέτυχαν τη συσπείρωση όλων στο σωματείο τους που καταξιώθηκε και υπερασπίζεται συλλογικά τα δικαιώματά τους.

Ο αγώνας τους την τελευταία περίοδο βρίσκεται σε αποφασιστικό σημείο καθώς 30 Νοέμβρη λήγει η σύμβαση 100 συμβασιούχων και για πρώτη φορά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θέλει να ενεργοποιήσει το “κώλυμα τριμήνου”, δηλαδή τον όρο ότι δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει χαρτιά στη νέα προκήρυξη όποιος εργάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες στην υπηρεσία ασύλου!

Δηλαδή όχι μόνο δεν μονιμοποιεί τους εργαζόμενους που δουλεύουν ήδη για 3 συνεχόμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά αντίθετα θέλει να τους αποκλείσει ακόμα και από την δυνατότητα να διεκδικήσουν τη θέση εργασίας τους. Θέλουν να επιβάλουν την “ανακύκλωση των εργαζόμενων” που όπως αποδεικνύεται είναι δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και κινείται στην ίδια γραμμή με την επιμονή της κυβέρνησης ότι καμία ανανέωση σύμβασης δεν θα γίνει μετά το τέλος του 2017, προετοιμάζοντας χιλιάδες απολύσεις όλων των σημερινών συμβασιούχων.

Απίστευτη πρόκληση αποτελεί η τοποθέτηση τόσο του Υπουργού Μουζάλα πριν, όσο και του ΓΓ Παπαδημητρίου τη μέρα της απεργίας στο σωματείο, ότι τελικά θα υποβάλουν χαρτιά αλλά αν θα ισχύσει το ”κώλυμα τριμήνου” θα το αποφασίσει ο Υπουργός ανάλογα με τις αιτήσεις!!! Δηλαδή αν καλύψει τις ανάγκες με νέους υποψήφιους θα αποκλείονται, διαφορετικά θα προσλάβει όσους χρειαστεί!

Οι συμβασιούχοι ξέρουν καλά ότι αν περάσουν οι απολύσεις των 100 συναδέλφων τους αυτό θα είναι δεδομένο και για την επόμενη σύμβαση όταν λήξει και γι’ αυτό είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί μέχρι το τέλος. Ήδη αποφασίζουν την συνέχιση και πύκνωση των απεργιών τους. Η ευρύτερη αλληλεγγύη σ’ αυτόν τον σπουδαίο αγώνα είναι επιβεβλημένη.

Διαβάστε την ανακοίνωση του σωματείου την παραμονή της απεργίας:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

30/10/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

• Κίνδυνος ομαδικής απόλυσης περίπου 100 συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ)

• 48ωρη απεργία των συμβασιούχων την Τετάρτη 01/11/2017 και την Πέμπτη 02/11/2017 κηρύσσει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ)

100 περίπου εργαζόμενοι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι από τις αρχές του επόμενου έτους καθότι, όπως μας ενημέρωσε το ΥΜΕΠΟ, δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και στην επικείμενη προκήρυξη για προσωπικό ορισμένου χρόνου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκλειστούν με την προβολή του τρίμηνου κωλύματος. Το ΣΕΣΥΑ τονίζει ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του υπάρχοντος προσωπικού από τις νέες προσλήψεις της Υ.Α. πρακτικά θα σημάνει ομαδική απόλυση, η οποία δε θα είναι μόνο άδικη και βλαπτική για τους/ις συναδέλφους/ισσες που θα χάσουν την εργασία τους, αλλά θα οδηγήσει μαθηματικά στην υπολειτουργία της Υπηρεσίας, με συνέπεια την επιβάρυνση του παλαιότερου έμπειρου προσωπικού της Υ.Α. και σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συσσωρευμένων υποθέσεων, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους αιτούντες άσυλο αλλά και στην πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού.

Με βάση στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκθέσεις πολλών οργανώσεων, κατά τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε νέα αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση περίπου 8.000 ανθρώπων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στους οποίους προστίθενται κι άλλοι χιλιάδες στην ενδοχώρα, πολλοί εκ των οποίων ακόμα αναμένουν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους για διεθνή προστασία. Η διαχείριση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων και του όγκου δουλειάς που συνεπάγονται, πέφτει στις «πλάτες» της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία έχει διαρκώς αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, που να είναι εξοικειωμένο με τα σχετικά αντικείμενα εργασίας.

Σημειώνεται δε, ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της Υπ. Ασύλου και έχουν αδιάλειπτα εργαστεί για την διαχείριση του τεράστιου όγκου των αιτημάτων ασύλου που δέχτηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Βιώνοντας μάλιστα, μια συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών, υπερωριών και αποζημιώσεων, άρνηση δικαιώματος αναρρωτικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, καθώς και αναδρομική περικοπή – ακόμη κι από το 2014! – ημερομισθίων λόγω χορήγησης αναρρωτικών αδειών!

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΥΑ, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της την 27/10/2017, αποφάσισε την κήρυξη απεργίας την 1 και 2 Νοεμβρίου 2017, με συμμετοχή όλων των εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου. Εναντιωνόμαστε στη λογική «ανακύκλωσης» του προσωπικού και διεκδικούμε σταθερή και συνεχή εργασία για όλους/όλες τους συμβασιούχους. Ζητάμε την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας του μηνός Σεπτεμβρίου, την ομαλοποίηση των πληρωμών μας και τις πλήρεις αποδοχές μας σε περίπτωση ασθενείας. Προειδοποιούμε για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

Την Τετάρτη 01/11/2017 στις 9:00 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου του Αλίμου και την Πέμπτη 02/11/2017 στις 10:00 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου. Επίσης, την ίδια μέρα (02/11/2017) θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 12.00 μ.μ., και θα αιτηθούμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΜΕΠΟ.

Καλούμε το Σύλλογο Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και τα άλλα σωματεία συμβασιούχων εργαζομένων του δημόσιου τομέα να στηρίξουν την απεργία και τα δίκαια αιτήματά μας.

Για το Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ε.ΖΑΝΝΗ                                              Ι. ΠΡΟΚΟΠΗ

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Δίνοντας το έναυσμα για ένα πλατύ ρεύμα αλληλεγγύης που καλούνται όλα τα σωματεία και συλλογικότητες να εκφράσουν, τη στήριξή του εκφράζει και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ:

Αθήνα, 04 – 11 -2017
ΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 100 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ είναι αλληλέγγυο στον αγώνα με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που δίνει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου για να μην περάσουν οι απολύσεις των 100 περίπου εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στον Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Οι συμβασιούχοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της Υπ. Ασύλου και έχουν αδιάλειπτα εργαστεί για την διαχείριση του τεράστιου όγκου των αιτημάτων ασύλου που δέχτηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Βιώνοντας μάλιστα, μια συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών, υπερωριών και αποζημιώσεων, άρνηση δικαιώματος αναρρωτικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, καθώς και αναδρομική περικοπή – ακόμη κι από το 2014 – ημερομισθίων λόγω χορήγησης αναρρωτικών αδειών!

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνει προκλητικά ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, έχοντας σαν δικαιολογία την επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού για προσωπικό ορισμένου χρόνου. Όμως την ίδια στιγμή που απολύει έμπειρο προσωπικό για να ανακυκλώσει την ανεργία, μεθοδεύει τον αποκλεισμό του υπάρχοντος προσωπικού από τις νέες προσλήψεις της Υπηρεσίας Ασύλου.

Οι απολύσεις των συμβασιούχων θα οδηγήσουν μαθηματικά στην υπολειτουργία της Υπηρεσίας, με συνέπεια την επιβάρυνση του παλαιότερου έμπειρου προσωπικού της Υ.Α. και σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συσσωρευμένων υποθέσεων, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους αιτούντες άσυλο αλλά και στην πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού.

Την ώρα που σημειώνεται νέα αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση περίπου 8.000 ανθρώπων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στους οποίους προστίθενται κι άλλοι χιλιάδες στην ενδοχώρα, η πραγματικότητα είναι ότι η διαχείριση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων και του όγκου δουλειάς που συνεπάγονται, απαιτεί μαζικές προσλήψεις και όχι απολύσεις.

Είμαστε στο πλευρό τους. Ζητάμε την ανανέωση των συμβάσεων τους, την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, ενιαία εργασιακά δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους και απαιτούμε μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Καμία απόλυση συμβασιούχου
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας
Μιχαήλ Ζερβός                                   Αντώνης Σκαρπέλης

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.50% ( 4
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.