.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γ. Ρούση: Εργατική Τάξη και Επανάσταση


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Γιώργος Ρούσης

To βιβλίο συνιστά μια εις βάθος ανάλυση της στάσης της συντριπτικής πλειονότητας του λαού μας (της εργατικής τάξης συμπεριλαμβανομένης), απέναντι στη δομική κρίση του καπιταλισμού. Η στάση αυτή αποτυπώθηκε πολύ πρόσφατα στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι οποίες κατέδειξαν σαφώς τα μειωμένα επίπεδα συνειδητότητας των λαών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα:

«Εκείνο που με ώθησε να καταπιαστώ με το θέμα τούτης της μελέτης ήταν η απογοήτευσή μου από τη στάση της εργατικής τάξης απέναντι στη δομική κρίση του καπιταλισμού που βιώνουμε, δηλαδή εκείνης της τάξης, της οποίας ο ρόλος ως κοινωνικού υποκειμένου της χειραφέτησης θεωρείται δεδομένος για κάθε κομμουνιστή.

[…] Η καλύτερη απόδειξη αυτής της τάσης ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης, είναι το γεγονός ότι, ενώ αυτή αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού των αναπτυγμένων –ή με μέσο επίπεδο ανάπτυξης καπιταλιστικών χωρών, σε αυτές τις χώρες πλειοψηφούν τα αστικά κόμματα, κι ακόμη χειρότερα ενισχύεται η ακροδεξιά, ενώ παράλληλα τα πολιτικά υποκείμενα που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν την εργατική τάξη συνήθως είναι και αυτά πλήρως ενσωματωμένα στο κυρίαρχο σύστημα.

Και όταν υπάρξει κάποιο αυθόρμητο ξέσπασμα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στρέφεται κατά του κυρίαρχου συστήματος, αυτό ξεφουσκώνει σαν πλαστικό μπαλόνι δίχως να πλήξει το αστικό καθεστώς.

Με αυτά τα δεδομένα θεώρησα αναγκαίο να διερευνηθεί, αφενός, η ισχύς της εν δυνάμει επαναστατικότητας της σύγχρονης εργατικής τάξης, και, αφετέρου, η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάδειξή της».

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 77.27% ( 11
Συμμετοχές )



16 σχόλια στο “Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γ. Ρούση: Εργατική Τάξη και Επανάσταση

  1. athman66

    Πολύ – πολύ ενδιαφέρον βιβλίο ακούγεται!!! Οψόμεθα…

    Reply
  2. Ανώνυμος

    αφήστε τα παραμύθια ποτέ η εργατική τάξη δεν ήταν επαναστατική.

    Reply
  3. Πάλι με χρόνια με καιρούς

    “Εκείνο που με ώθησε να καταπιαστώ με το θέμα τούτης της μελέτης ήταν η απογοήτευσή μου από τη στάση της εργατικής τάξης απέναντι στη δομική κρίση του καπιταλισμού…”
    Ελπίζω να καταφέρω να διαβάσω το βιβλίο, αλλά η παραπάνω εισαγωγή προϊδεάζει αρνητικά!
    Αν ξεκινάει την έρευνα από τις λεγόμενες οργανωμένες πρωτοπορείες της τάξης και εντοπίζει ευθύνες και παραλείψεις, οκ. Αν όμως εξαντλείται σε διδαχές κουνώντας το δάχτυλο προς την εργατική τάξη, συγνώμη δεν θα πάρουμε!
    Ας κοιτάξουν οι διάφορες ομάδες κομμουνιστικής αναφοράς τα χάλια τους και ας αφήσουν την εργατική τάξη στα βάσανά της…

    Reply
  4. λαθραναγνώστης

    “Εκείνο που με ώθησε να καταπιαστώ με το θέμα τούτης της μελέτης ήταν η απογοήτευσή μου από τη στάση της εργατικής τάξης απέναντι στη δομική κρίση του καπιταλισμού…”
    Όταν, πριν από μερικά χρόνια, από την πλευρά του ΚΚΕ, είχαμε εντοπίσει τον κομφορμισμό και την απραξία γενικά της εργατικής τάξης και κάναμε αυτές τις αναλύσεις, είμασταν κόκκινο πανί. (Όχι για το ΚΚΕ αλλά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το υπόλοιπο εξωκοινοβούλιο)……

    “Και όταν υπάρξει κάποιο αυθόρμητο ξέσπασμα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στρέφεται κατά του κυρίαρχου συστήματος, αυτό ξεφουσκώνει σαν πλαστικό μπαλόνι δίχως να πλήξει το αστικό καθεστώς.”
    Όταν πάλι κάναμε αναλύσεις για τις “πλατείες” και τους “αγανακτισμένους” και τα “αυθόρμητα” και τα ….”ψυχαυθόρμητα” και η Αλέκα έλεγε χαρακτηριστικά ότι θα “σκορπίσουν σαν τη ζάχαρη άχνη από τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες”, πάλι, η λοιδορία πήγαινε σύννεφο…..Και από τον Ρούση τον ίδιο!
    Τώρα, φαίνεται “φωτίστηκε” και τα γράφει κι ο ίδιος και καλά, σαν επιστημονικό δοκίμιο…..Κάλλιο αργά, παρά ποτέ κύριε Ρούση!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Τι λες μωρε λαθραναγνωστη; Το κκε οταν ο εργατοκοσμος κβο υπόλοιπο λαϊκός κόσμος ήταν στους δρόμους απο το 2008 έως κ το 2012, ΕΒΡΙΖΕ! Έβριζε τον λαϊκό/εργατοκοσμο κ τη νεολαία που συμμετείχε στη νεολαιίστικη εξέγερση του 08 παννελλαδικα, έβριζε τον εργατολαικο κόσμο που συμμετείχε στο επίσης πανελλαδικης εμβέλειας κινημα των πλατειών, κλπ κλπ.

      Ο ρουσης δεν λέει αυτο! Επίσης το ΝΑΡ που συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις του κ η ανταρσυα σε όλα αυτά τα κινήματα, τεκμηιριωνει ΗΔΗ απο το 1ο συνέδριο το 98, την αντιφατικη φύση της εργατικης τάξης που εμπεριεχει τόσο την τάση υποταγής σε κρατος κ κεφαλαιο, οσο και την τάση χειραφέτησης από αυτά. Οταν ακομα το κκε μέχρι κ σημερα, απέχει μακρά απο μια τετια υλιστική ανάλυση!

      Αφού δεν γνωρίζεις λαθραναγνωστη, διάβασε! Δεν γεννήθηκε ο κόσμος με το κκε ξέρεις.

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Ακριβώς αυτό λέγατε. Ότι το ΚΚΕ βρίζει τον κόσμο. Επειδή ακριβώς, έβλεπε αντικειμενικά τα πράγματα και δεν φαντασιωνόταν ότι ανακάλυπτε το επαναστατικό υποκείμενο σε κάθε μάζωξη……ή έστω κινητοποίηση.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Τι λές πάλι λαθραναγνώστη; Για παρουσίασε μας ένα (1) κείμενο του ΝΑΡ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που να τεκμηριώνει αυτό που γράφεις;

          Μπλέκεις πορτοκάλια με μήλα: Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετείχαν απο την πρώτη στιγμή στα εξεγερτικά ξεσπάσματα του λαού (εργατική τάξη +_ μεσαία στρώματα + νεολαία) που έγιναν διαδοχικά απο το 2008 έως και το 2012. Την ίδια στιγμή του ΚΚΕ ΕΒΡΙΖΕ αυτόν τον κόσμο αντι να μπαίνει μέσα στις μάχες που έδινε και να συμβάλλει ΑΝ μπορούσε, στο να πάει αλλιώς το πράγμα. ΔΕΝ το έκανε, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να το πράξει όλα αυτά τα χρόνια. Φυσικά και δεν ανακαλύψαμε “νέα επαναστατικά υποκείμενα” όπως αφελώς γράφεις. Η εργατική τάξη είναι το ΔΥΝΑΜΕΙ επαναστατικό υποκείμενο του καιρού μας, και είναι δυνάμει, διότι το ΕΙΝΑΙ της, ήταν πάντα και είναι και σήμερα, ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ: Εμπεριέχει τις σημερα κυρίαρχες τάσεις υποταγής στο κράτος και το κεφάλαιο, όμως εμπεριέχει και τις τάσεις χειραφέτησης από αυτά.

          Και για να ηγεμονεύσουν κάποτε οι τάσεις ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ θα πρέπει κάθε φορά, να νιώθει και να συνειδητοποιεί ο εργατόκοσμος και ο υπόλοιπος λαϊκός κόσμος, ότι ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ του, μπορεί και οικοδομεί μια διαφορετική, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ που τον εξυψώνει σε σχέση με την μισθωτή εργασία, ή την ανεργία οποιασδήποτε μορφής.

          ΚΑΙ ΑΥΤΗ ήταν είναι και θα είναι μια βασική διαφορά του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απο τη μια και του ΚΚΕ απο την άλλη: Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν δειλιάζουν και δεν φοβούνται να μπλέκουν με λαϊκό κόσμο σε κινηματικές διαδικασίες, στον δρόμο κλπ, ΑΚΡΙΒΩΣ για να ενισχύσουν την τάση χειραφέτησης του κόσμου από κεφάλαιο και κράτος. Το ΑΝ απέτυχαν να συμβάλλουν στο να πάνε αλλιώς τα πράγματα, ΔΕΝ έχει να κάνει με αυτό, εχει να κάνει με παθογένειες άλλες που κουβαλά και το ΝΑΡ και φυσικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΚΚΕ απο την άλλη, ΟΧΙ δεν κάνει αυτό. Ψάξτε το και αλλάξτε το λαθραναγνώστη.

        2. Κ.Σ.

          Πού το λέγαμε αυτό “λαθραναγνώστη”; Μήπως το είπε ο Σοφιανός και αυτό;

      2. Ανώνυμος

        Χα, χα!
        Ο “κόσμος” ….”ήταν στους δρόμους”…
        ….και μετά …του πέρασαν οι εξάψεις!
        Οπως οι “ποντέμος”, οι “θιουθανάνος”, τα “κίτρινα γιλέκα” κλπ. ένα πράμα.
        Ρε σεις, καμιά συμπαράσταση στον εξεγερμένο Λαό του Χονγκ-Κονγκ δεν βλέπω! Τι κάνει το ΣΕΚ;
        Πάλι επαναστάσεις γίνονται και το εξωκοινοβούλιο κοιμάται!

        Reply
    2. Κρεοντας απο Κολωνό

      Απο ΚΟΛΩΝΟ,
      Προς ΛΑΘΡΑ Αναγνωστη
      Μάλιστα. Γι αυτο.το λογο το “Κ”ΚΕ επιβραβευσε τη σοφή γ. Γραμματεα και την αλλαξε απο τη θέση της.
      Για την τακτικη του “Κ”ΚΕ στη θητεια της και τη μεγαλη ώθηση που έδωσε στις επαναστατικές δυναμεις και ιδιως τη μεγαλη αυξηση της επιρροής του “Κ” ΚΕ.
      Το κομμα εχει παντα δίκιο και τοτε με Αλέκα και τωρα με Κουτσουμπα και το 88-89 οταν τα έβρισκε με τον οπορτουνισμο και τωρα που κανει τον πολέμιο του αναθεωρητισμού και τοτε που επικροτούσε τις μεγαλες επαναστατικες αλλαγες του Γκορμπατσωφ(1989) ,και τωρα που τις σεικτειρει. Θυμηθείτε την αμιμητη προσφώνηση της Αλεκας στον ΓΚΟΡΜΠΙ.
      Μα τοσο διαλεκτική σκεψη; Τόση συνέπεια; Τοση σταθερότητα στις απόψεις σας;
      Αφηστε τους κομμουνιστές διανοούμενους να ψελισουν τη γνωμη τους. Να καταθεσουν απόψεις και να κανουν και λάθη.
      Δεν σας εχει ορισει κανένας σαν τους αξιολογητές της ιστοριας και της επαναστατικης θεωρησης της.
      Αντίθετα εχουν πολλοί να σας προσαψουν “εγκλήματα” ( οχι με την εννοια των εγκληματων), για τα δηθεν μαρξιστικά γιατροσόφια σας και την ενδοια επισημονικων αναλυσεων. Βρίθει απο αυτά η ιστορία σας.

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Αααα!!! Αυτό το “κομμουνιστές διανοούμενους”, ήταν πολύ επιτυχημένο, πολύ ευρωπαϊκό.

        Reply
  5. Ι.Α

    επειδη οι ανταρσιοι νομιζουν οτι ειμαστε λωτοφαγοι

    το ΠΑΜΕ ηταν το πρωτο που σηκωσε τη σημαια εναντια στα μετρα και τα μνημονια προκηρυσοντας απεργιες 24 και 48 ωρες οταν η ΓΣΕΕ σιωπουσε

    η ανταρσυα το ναρ κλπ τοτε ετρεχαν πισω απο τον συριζα και τους μικροαστους και την κρατικη γραφειοκρατια στις πλατειες

    ο ρουσης ειναι απογοητευμενος απο την εργατικη ταξη εμεις ειμαστε απογοητευμενοι με τον καθε ρουση

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Είσαι όντως λωτοφάγος, αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ ΛΩΤΟΦΑΓΟΣ. Θυμάσαι μόνο αυτά που θέλεις. Το ΝΑΡ από τα μέσα του ’90 αγωνίζεται με σαφή ανάλυση ΚΑΙ εναντίον του κρατικού/εργοδοτικού αλλά και του κομματοκεντρικού συνδικαλισμού. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το 2009 που φτιάχτηκε επίσης.

      Reply
  6. Ι.Α

    χμμμ για να δουμε
    το ναρ τις δεκαετιες 90,00,μεχρι και το 2015 κατεβαινε σε κοινες παραταξεις με τον Συριζα σε πολλες ΕΛΜΕ και συλλογους δασκάλων Στη διαρκεια της κρισης βρεθηκε μαζι με τον Συριζα σε ενα σωρο μετωπικες οργανω΄σεις ΕΛΕ, πρωτοβ α΄βαθμιων, συνεργασια αριστερων οικονομολογων, πλατειες κλπ

    η ανταρσυα μαζεψε το ΣΕΚ που ακομη και σημερα κατεβαινει στις συγκεντρωσεις της γσεε με πανω ανταρσυα και καλεσε σε ψηφιση των συριζεων στο β΄γυρο το 2019

    μου αρεσει αυτο το εξω τα κομματα απο τα συνδικατα που συνεχιζεις να πιπιλιζεις

    Reply
    1. Ανώνυμος

      I.A., καλός επιλεκτικός λωτοφάγος είσαι και συ!

      α. ΓΙΑ ΠΟΣΤΑΡΕ Ι.Α., τις κοινές παρατάξεις που το ΝΑΡ κατέβαινε τις δεκαετίες ’90 (!!! δεν υπήρχε καν ΣΥΡΙΖΑ τότε, παρα μόνο ΣΥΝ που δεν είχε παρά ελάχιστες δυνάμεις στο σ.κ. και ΔΕΝ συνεργαστηκαμε ποτέ μαζί τους), 00 μέχρι και το ’15! Για πόσταρε! Περιμένουμε!

      β. Βεβαίως και σε ορισμένα σωματεία συνεργαστήκαμε ΚΑΙ με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (όχι κοινές παρατάξεις αλλά κοινά πλαίσια αποφάσεων) οι οποίες το ’15 απεχώρησαν όλες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν τότε που προσπαθούσαμε να πάρει η μεγάλη λαϊκή έκρηξη του ’10-’15 αντιιμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, ενώ το ΚΚΕ ΔΕΝ υπήρχε πουθενα σε αυτό το μεγάλο λαϊκό κίνημα. Αποτύχαμε; ΝΑΙ, αποτύχαμε. Ομως προσπαθήσαμε με όλες τις ανεπάρκειές μας.

      γ. Δεν λέμε “έξω τα κόμματα απο τα συνδικάτα”. Αυτό το πιπιλίζεις εσύ. εμείς λέμε, “ήττα ΚΑΙ του κομματικονετρικού συνδικαλισμού, προς όφελος των δημοκρατικών διαδικασιών βάσης στα σωματεία”. Δηλαδή λέμε ότι, οι ταξικές παρατάξεις στα σωματεία, πρέπει να πετύχουν να αναγορευθεί η συνέλευση του σωματείου το βασικό οργανο λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων, και ΟΧΙ τα ΔΣ. Και στις συνελεύσεις, να μιλούν όλοι και όχι μόνο ή κυρίως οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.