.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αποφάσεις της σύσκεψης των πρωτοβάθμιων σωματείων


Συντονισμένος και Πολύμορφος αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για τα εργατικά δικαιώματα

Να πληρώσει το κεφάλαιο

Εργατική συγκέντρωση – διαδήλωση στην Αθήνα στις 23 Ιούνη 2020

Την Δευτέρα 1/6/2020 πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ναβαρίνο στα Εξάρχεια σύσκεψη εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τη συμμετοχή αγωνιστών από πολλούς χώρους. Η σύσκεψη αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα εμβάθυνσης της συνεργασίας, του συντονισμού, της κοινής δράσης και της ανάπτυξης των αγώνων.

Κεντρική διαπίστωση των εκπροσώπων των Σωματείων και των συνδικαλιστών που πήραν μέρος στην σύσκεψη ήταν ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση χρησιμοποιούνται από τις κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων τους για να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις και αυτή την φορά στις πλάτες των εργαζομένων.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει διαδοχικά πακέτα δις ευρώ τα οποία έχουν προορισμό τις επιχειρήσεις και την εργοδοσία με ζεστό δημόσιο χρήμα (φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ κλπ) και ταυτόχρονα για τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα “σπρώχνει” ψίχουλα και επιδόματα φτώχειας.

Στην ίδια κατεύθυνση η κυβέρνηση θωρακίζει, ενισχύει και μονιμοποιεί το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο μετατρέποντας χιλιάδες εργαζομένων σε επιδοματούχους, γιγαντώνει την επισφάλεια και τις ελαστικές μορφές εργασίας, μειώνει τους μισθούς, καταργεί τις ΣΣΕ, δυναμώνει την καταστολή διατηρώντας το αντιδημοκρατικό πλαίσιο που θέσπισε εν μέσω υγειονομικής κρίσης, χτυπάει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Νομιμοποιεί την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, δίνει τα ρέστα της στο κεφάλαιο να ανταπεξέλθει την κρίση, να σταθεροποιήσει και να αυξήσει την κερδοφορία του.

Ο σχεδιασμός και η επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου όλα δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια, διάρκεια και κλιμάκωση, αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος δεκάδων νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν καταστρώσει από κοινού: Εκπαίδευση, Εργασιακά, Επικουρική ασφάλιση, περιβάλλον, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί, περιορισμός των διαδηλώσεων, επέκταση των μορφών επισφάλειας και άλλα είναι μέτρα που βρίσκονται για υλοποίηση στην αντιλαϊκή – αντεργατική ατζέντα τους.

Στο πλαίσιο αυτών των αντιδραστικών αλλαγών επισημάνθηκε ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού συνεχίζουν απτόητοι την μακροχρόνια καραντίνα τους, στηρίζουν και βάζουν πλάτη στην επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και καθίσταται πλέον σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις δυνάμεις που προ πολλού έχουν περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο και έχουν μετατραπεί σε τσιράκια της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπεται καμιά αυταπάτη για τον ρόλο και τον προσανατολισμό αυτών των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και άλλες κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι κατέβασαν ρολά και παρείχαν πλήρη συναίνεση στην πολιτική κυβέρνησης εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους και την περίοδο των μέτρων για την πανδημία.

Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη στις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τα προβλήματα της συγκυρίας , αναφέρθηκαν στην ανάγκη προστασίας της υγείας του λαού στις συνθήκες της πανδημίας, τόνισαν την ανάγκη να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας και κατήγγειλαν το γεγονός ότι ουσιαστικά κανένα μόνιμο μέτρο στην κατεύθυνση αυτή δεν πήρε η κυβέρνηση (κανένας μόνιμος διορισμός, ενίσχυση των δημόσιων δομών κλπ)

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα εργατικά προβλήματα και το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί την περίοδο της πανδημίας.

Στην κατεύθυνση αυτή παρουσιάστηκαν τα δεδομένα από χώρους δουλειάς που δείχνουν την επίθεση στους εργαζόμενους (απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, τηλεεργασία κλπ) και κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν: την απαγόρευση απολύσεων, την κατάργηση όλων των αντεργατικών, μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων ΠΝΠ που μοιράζουν αφειδώς χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο με απαλλαγές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όχι στην μείωση των μισθών και στην ελαστική εργασία, μόνιμη δουλειά, αυξήσεις των μισθών, υπογραφή ΣΣΕ, απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αναστολή πληρωμών των λαϊκών νοικοκυριών σε ενοίκια, νερό, ΔΕΗ, τράπεζες κ.λπ. Ενίσχυση των αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική προστασία στους εργασιακούς χώρους.

Παρουσιάστηκε η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση με το νέο πολυνομοσχέδιο και το πώς στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και ενισχύεται ο ταξικός διαχωρισμός και τονίστηκε η ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος στη μόρφωση και ευρύτερα τα κοινωνικά αγαθά.

Για να πετύχουμε την ουσιαστική στήριξη των εργατικών και λαϊκών αναγκών στις σημερινές συνθήκες πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή των αστικών πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, του κεφαλαίου και της ΕΕ και τα νέα Μνημόνια και την Επιτήρηση που επιβάλει στο όνομα δήθεν της βοήθειας για την πανδημία,

Για να πάρουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν και να σταματήσουν να πηγαίνουν δισεκατομμύρια στη μαύρη τρύπα του ληστρικού Χρέους, στις τράπεζες, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και το κεφάλαιο.

Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να οικοδομηθεί μια νέα αγωνιστική συσπείρωση συνδικάτων που θα βάλει μπροστά τα άμεσα εργατικά προβλήματα και διεκδικήσεις και θα τα συνδέει άρρηκτα με έναν άλλο δρόμο που πρέπει να πορευτεί η χώρα, σε όφελος των εργαζομένων για να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο.

Η ενότητα και η συντονισμένη πάλη όλων των αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι όρος και προϋπόθεση να βγει το κίνημα από την αποτελμάτωση, την υποχώρηση και να περάσει στην αντεπίθεση.

Τέλος ομόφωνη ήταν η απόφαση στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα να στηριχθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις:

– Στις 9/6/2020 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών

– Στις 10/6 η πανελλαδική κινητοποίηση στο χώρο του επισιτισμού – τουρισμού

– Στις 16/6/2020 στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ για την πραγματική ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.

– Συγκέντρωση – διαδήλωση των εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις 23/6/2020 στην Αθήνα (Χαυτεία στις 7 μ.μ).

– Αλληλεγγύη στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που ποινικοποιείται η συνδικαλιστική τους δράση με την περικοπή προϋπηρεσίας και στοχεύει στην περικοπή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας διευρυμένης σύσκεψης η οποία ορίστηκε να γίνει στις 29 Ιούνη 2020.

Οι Διοικήσεις των Σωματείων

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Κώστας Σωτηρίου

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 68.89% ( 9
Συμμετοχές )



3 σχόλια στο “Αποφάσεις της σύσκεψης των πρωτοβάθμιων σωματείων

  1. Ανώνυμος

    “– Συγκέντρωση – διαδήλωση των εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις 23/6/2020 στην Αθήνα (Χαυτεία στις 7 μ.μ).”
    δηλαδή ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, η τι ακριβώς;

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Συναντήθηκε η ΠΕΝΕΝ (ναύτες) με ένα σύλλογο εκπαιδευτικών. Και αυτό βαφτίστηκε “σύσκεψη σωματείων”. Πού είναι τα σωματεία; συναντήθηκε ένα σωματείο με ένα αλλο. τέλος
    Επίσης, τι συζητησαν; πάνω στα προβλήματα του κλάδου τους; Ποιού κλαδου αφού είναι ασχετα μεταξύ τους. Μόνο γενική πολιτική συζητηση θα έγινε, όπως φαινεται και στο κειμενο. ΣΕ τι απεργία καλούν; Ποιοι κλάδοι θα συμμετέχουν;
    Κανείς δεν καταλαβαίνει.
    Στα χοντρα: συναντηθηκαν καποιοι αριστεροί καθηγητές με καποιους αριστερούς ναυτεργάτες και τα είπανε. Ωραίο, δεν λέω. Απλά δεν έχει αυτό κάποια σχεση με το “εργατικό κίνημα”.

    Reply
    1. Αντώνης

      Ο Ανώνυμος σχολιογράφος από πάνω δεν ξέρει να διαβάζει ο καημένος…
      Και ρωτάει ο έρμος “σε τι απεργία καλούν;” Το σχόλιό του είναι κάτω αποό μια ανακοίνωση με τίτλο “Εργατική συγκέντρωση – διαδήλωση στην Αθήνα στις 23 Ιούνη 2020”.
      Βγάζει κ το συμπέρασμα ότι συνατήθηκε ένα σωματείο με άλλο ένα. Κάτω από μια ανακοίνωση που ξεκινάει “σύσκεψη εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα” και παρακάτω λέει ότι τοποθετήθηκαν πολλά σωματεία.
      Και τι συζήτησαν; Ο Ανώνυμος είδε μια γενική πολιτική συζήτηση μεταξύ αριστερών… Τι κι αν η ανακοίνωση λέει για τις απολύσεις στους κλάδους, την τελεργασία, την εκ περιτροπής εργασία που επιβάλλεται σε πολλούς χώρους δουλειάς όπως ανέφεραν πολλοί ομιλητές.
      Που καλούν τα σωματεία αυτά; Πουθενά για τον ανώνυμο… Και ποιοί κλάδοι θα συμμετέχουν; Πουθενά. Τι κι αν καταλήγει η ανακοίνωση σε κινητοποιήσεις στις 9/6 των εκπαιδευτικών, στις 16/6 στην απεργία των υγειονομικών στις 23/6 σε διαδήλωση σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα… Τίποτα ο ανώνυμος. Λέει αυτά που θέλει να πει, άσχετα αν 10 γραμμές παραπάνω λέει τα αντίθετα…
      Τέλος, μάλλον εκτός από ανάγνωση δεν ξέρει και πως λειτουργούν τα σωματεία. Δεν μπορούν να πάνε να κουβεντιάσουν μερικοί αριστεροί… αν δεν υπάρχει απόφαση του σωματείου. Και τα σωματεία αυτά που ήταν εκεί είχαν πάρει αποφάσεις.
      Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία φυσικά. Γιατί για τον ανώνυμο αυτά δεν είναι τίποτα.Κανείς (;) δεν καταλαβαίνει όπως λέει… Και πάνω απ΄ όλα, αν δέκα ή 20 σωματεία κάνουν μια σύσκεψη ή καλούν σε μια διαδήλωση, αυτό φυσικά δεν έχει σχέση με “εργατικό κίνημα”. Γιατί ως γνωστόν, εργαζόμενοι και κίνημα είναι μόνο όσοι συμφωνούν μαζί μας, ελέγχουμε το σχεδιασμό τους. Οι άλλοι είναι κάποιοι αριστεροί που κάνανε μια συζήτηση μεταξύ τους.
      Ας γελάσουμε, γιατί αν τα πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά του κάθε ανώνυμου, θα πρέπει να κλάψουμε…

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.