.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απάντηση των εκπρόσωπων των Παρεμβάσεων στην επίθεση του ΜΕΤΑ


Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων του Δημοσίου στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Στάθη Γκότση και Κώστα Τουλγαρίδη

[Δείτε και την δήλωση Παρεμβάσεων για την ανακοίνωση της Ε.Ε. της ΑΣΕΔΥ για τον Παπαδήμο:
εδώ]

Σχετικά με την αβάσιμη επίθεση του Γραμματέα του ΜΕΤΑ στις Παρεμβάσεις

Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε τη δήλωση του Γραμματέα του ΜΕΤΑ και μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργου Χαρίση, με τίτλο «Όταν μιλούν οι Παρεμβάσεις και δεν ερυθριάζουν…». (δείτε εδώ)

Προφανώς, δεν θα μπούμε στη λογική της αντιπαράθεσης περί «διαγκωνισμού για πρωτεία αγωνιστικότητας και επαναστατικότητας», «ψαρέματος σε θολά νερά», «εκτόνωσης εσωτερικών αντιθέσεων», «συντεχνιακής και οπορτουνιστικής τακτικής» και «σχοινιού στο σπίτι του κρεμασμένου», που με ευκολία μας απευθύνει ο Γραμματέας του ΜΕΤΑ.

Στους παράξενους καιρούς που ζούμε, όπου, μεταξύ άλλων, ζητούμενο για το αγωνιστικό – ταξικό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να ανιχνεύσει τις δυνατότητες κοινής δράσης, φρονούμε πως είναι περισσότερο χρήσιμη η ειλικρινής και επί της ουσίας συζήτηση ή και αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων, παρά η ανταλλαγή χαρακτηρισμών.

Αυτό το χαρακτήρα έχει από τη μεριά μας η κριτική σε πολιτικές θέσεις, καθώς θεωρούμε ότι για μια πραγματική βάση κοινής δράσης στο κίνημα πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Δεν πιστεύουμε ότι ένα «σαβουάρ βιβρ» που συνοδεύεται με «συντροφικά μαχαιρώματα» και επιθέσεις ενότητας κυρίως πριν από εκλογικές διαδικασίες, χωρίς μια πραγματική προσέγγιση σε πολιτικές θέσεις και επιδίωξη κοινής δράσης στο κίνημα, είναι αυτό που μας λείπει και εμείς τουλάχιστον δεν το επιλέγουμε.

Επί της ουσίας λοιπόν:

1.    Σχετικά με τη δήλωση μας για τη συμφωνία του ΜΕΤΑ στην απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για το Λ. Παπαδήμο, η πληροφόρηση μας προήλθε από την καταγραφή της τοποθέτησης των παρατάξεων στη Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ. Εκεί, όπως επιβεβαιώσαμε διπλά (νομίζουμε ότι το διαπίστωσε και ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ) είχε καταγραφεί ό,τι ανακοινώσαμε. Επισημαίνουμε ότι θα ήταν ανοησία από μέρους μας να γράφαμε συνειδητά κάτι που θα μπορούσε την επόμενη στιγμή να διαψευσθεί. Άλλωστε, δεν φανταστήκαμε ότι επρόκειτο περί λάθους αποτύπωσης, καθώς είδαμε και άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις της αριστεράς όπως το ΠΑΜΕ και τη ΛΑΕ (http://laiki-enotita.gr/?p=8751 ) να κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφορετική στάση του ΜΕΤΑ είναι καλοδεχούμενη και θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι, όπως διευκρινίστηκε, η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΜΕΤΑ στο κείμενο της απόφασης δε συνιστούσε και συμφωνία στην απόφαση. Να ναι σίγουρο το ΜΕΤΑ ότι αντί για “τα πρωτεία στην αγωνιστικότητα και την επαναστατικότητα”, προτιμούμε να πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις που κινούνται σε πραγματική κατεύθυνση σύγκρουσης με το κυρίαρχο καθεστωτικό αστικό ρεύμα.

2.    Σε ότι αφορά το αν πρέπει να “ερυθριάσουμε” για τη κριτική μας στη στάση του ΜΕΤΑ για την προσχολική αγωγή, μας υποχρεώνουν να αποδείξουμε αυτό που είπαμε και, παρ ότι αποφύγαμε να το κάνουμε στην πρώτη μας σχετική ανακοίνωση, να παραθέσουμε τις δύο διαμετρικά αντίθετες ανακοινώσεις του ΜΕΤΑ σε ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ, όπως συνεχίζουν να υπάρχουν στην ιστοσελίδα του:

α. η ανακοίνωση του Δημοσίου :
Η θέση του ΜΕΤΑ για την προσχολική αγωγή

β. η κλαδική ανακοίνωση του:
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Δημόσια δωρεάν και ενιαία προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά

Στη 2η ανακοίνωση αναφέρονται όλα όσα γράψαμε στην κριτική μας, αλλά χαρακτηριστικό είναι και το 1ο από τα αιτήματα που καταλήγει η ανακοίνωση: «Ενιαία προσχολική αγωγή με ευθύνη του προγράμματος και επίβλεψη από το Υπουργείο Παιδείας». Θα συμφωνήσουν και οι ίδιοι πιστεύουμε ότι δεν είναι ίδιο με το «2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή» και ότι πρόκειται για διγλωσσία, ανάλογα με το χώρο στον οποίο η κάθε ανακοίνωση απευθύνεται.

3.    Σχετικά με την επίθεση στάση των Παρεμβάσεων στους ΟΤΑ, προκαλεί εντύπωση ότι στη δήλωση του Γρ. του ΜΕΤΑ (και μέλους της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ) αποκρύπτεται η πλήρης διαφοροποίηση τους, τόσο στα όργανα της ΠΟΕ ΟΤΑ όσο και με δύο δημόσιες δηλώσεις τους, με ρητή αναφορά ότι στηρίζουν την απεργιακή μορφή και όχι τα αιτήματα. Θεώρησαν εξαιρετικά κρίσιμο να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικό 4ημερο (2ημερη αποχή – 48ωρη απεργία), που θα διευκόλυνε να εκδηλωθεί η οργή και να συσπειρωθεί το κομμάτι των συμβασιούχων που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα διπλά, αλλά και ευρύτερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Θεωρούμε μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια του αγώνα στους συμβασιούχους το μεγαλειώδες συλλαλητήριο τη 2η μέρα της απεργίας – μεγαλύτερο των τελευταίων τουλάχιστον 5 χρόνων, που αιφνιδίασε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία στην ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία έτρεξε γρήγορα να δηλώσει ευχαριστημένη από τις δηλώσεις Σκουρλέτη και να κλείσει την κινητοποίηση. Ωστόσο, πώς ταιριάζουν τα όσα λέει ο Γρ. του ΜΕΤΑ για τις Παρεμβάσεις στους ΟΤΑ όταν και το ΜΕΤΑ έβγαλε κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία;

Θα λέγαμε λοιπόν στους συναγωνιστές του ΜΕΤΑ να ξανασκεφτούν τους χαρακτηρισμούς που μας απευθύνουν και κυρίως την ουσία της πολιτικής κριτικής που κάνουμε. Εμείς θα επιμένουμε να μη διαμορφώνουμε τη στάση μας και τις πολιτικές μας θέσεις ευκαιριακά και πως η βάση για συνεννόηση και κοινή δράση είναι η ειλικρίνεια και η συζήτηση στην ουσία των θέσεων.

1 Ιουνίου 2017

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



76 σχόλια στο “Απάντηση των εκπρόσωπων των Παρεμβάσεων στην επίθεση του ΜΕΤΑ

  1. Ανώνυμα

    Εάν το ΜΕΤΑ δεν είχε αυτή την στάση συναίνεσης αρχικά στην ΑΔΕΔΥ ούτε το ΠΑΜΕ θα είχε στηρίξει αυτή την ανακοίνωση και τότε δεν θα υπήρχε και η πλειοψηφία για να βγει η ανακοίνωση. Ευτυχώς που οι παρεμβάσεις ανέδειξαν το θέμα. Ελπίζουμε φυσικά να αποσυρθεί η ανακοίνωση . Θα είναι μεγάλη ξεφτίλα για το ΠΑΜΕ αν θα τη στηρίξει μέχρι τέλους

    Reply
    1. Κώστας

      Eγώ πιστεύω πως Παρεμβάσεις και ΜΕΤΑ έκαναν πολύ καλά που δεν στηριξαν την ανακοίνωση και καλό θα ήταν οι Παρεμβάσεις να μην είχαν νομίσει πως βρηκαν πάτημα για συκοφαντίες του ΜΕΤΑ για να μην αναγκάζονται μετά να τα μαζεύουν.

      Κώστας

      Reply
  2. Ανώνυμα

    Καλά δεν ήταν παράλογο που το ΜΕΤΑ είχε στηρίξει την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. Εξάλλου και η ΛΑΕ στο ίδιο μήκος κινήθηκε

    Reply
    1. Κώστας

      Καλά δεν είναι παράλογο που δεν συμφωνείς με τις Παρεμβάσεις πως το ΜΕΤΑ δεν ψήφισε ΠΟΤΕ την ανακοίνωση και βγάζεις λάδι το ΠΑΜΕ, αυτό το πρότυπο ταξικού συνδικαλισμού που το βλέπετε ορισμένοι και σας τρέχουνε τα σάλια.

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Για τον Παπαδήμο η ΛΑΕ τα ίδια είπε με το ΚΚΕ (ξέρεις αυτό το πρότυπο ταξικού συνδικαλισμού που το βλέπετε ορισμένοι και σας τρέχουνε τα σάλια.

        Reply
        1. Κώστας

          Ναι ναι ότι πεις, μόνο που δεν είπαν τα ίδια και δεν είναι και το ίδιο, η ΛΑΕ είναι μια μετωπική συσπείρωση, και να βγάλει μια ανακοίνωση κατά πλειοψηφία δεν δεσμεύει κανέναν εκτός από όσους συμφωνούν με την ανακοίνωση. Πόσο μάλλον όταν ακολουθούν άλλες ανακοινώσεις της μετά σε άλλο μήκος κύματος κάτι ενδεικτικό των μετατοπίσεων σε μια μετωπική συσπείρωση και πως η κοινή δράση της αριστεράς δηλ το πολιτικό μέτωπο γύρω από το μεταβατικό πρόγραμμα και τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα, στους χώρους είναι μια διαδικασία πιο γόνιμη από την κομματική πολιτική.

          Κώστας

        2. Ανώνυμος

          Κώστα πράγματι! Ευτυχώς υπήρξαν θετικές διαφοροποιήσεις από την εν λόγω ανακοίνωση της ΛΑΕ και μακάρι να πλαισιώσουν όλα τα μέλη της ΛΑΕ τα ανεξάρτητα ταξικά σχήματα και να εγκαταλείψουν τις κομματικοντρικές λογικές τύπου ΜΕΤΑ.

        3. Κώστας

          Μα έχει αρχίσει αυτή η διαδικασία όπως με την ενότητα Παρεμβάσεων ΜΕΤΑ στους γιατρούς, το θέμα είναι να γίνει παντού όπως είναι η θέση του ΜΕΤΑ και μεγάλου τμήματος των Παρεμβάσεων που δεν είναι με τις κομματικές λογικές σαν την, λεγόμενη, αντικαπιταλιστική πτέρυγα.

          Κώστας

        4. lathranagnostis

          “Ναι ναι ότι πεις, μόνο που δεν είπαν τα ίδια και δεν είναι και το ίδιο, η ΛΑΕ είναι μια μετωπική συσπείρωση, και να βγάλει μια ανακοίνωση κατά πλειοψηφία δεν δεσμεύει κανέναν εκτός από όσους συμφωνούν με την ανακοίνωση.”
          KA-TA-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!!! Εν ψυχρώ, δημόσια ομολογία ότι, ότι είναι ο κω..ς τους είναι κι ο λόγος τους!!
          ……και μετά, έρχεται ο σ/φος Χάγιος και ζητάει να συνεργαστούν ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ…….

        5. Κώστας

          τι λες ρε λαθραναγνώστη, με όποιον κάνω δηλ συμμαχία σημαίνει ότι ταυτίζομαι κιόλας σε όλα ? θα έκανα κόμμα τότε και όχι συμμαχία και κοινή δράση

          Κώστας

        6. κάποιος

          γιατί, σάμπως έχετε τέτοια προαπαιτούμενα και με όσους κάνετε “κόμμα”;! χαχα!

        7. lathranagnostis

          Ο οπορτουνισμός σας τελικά, έχει μπει για τα καλά στη σουρεαλιστική του φάση!

        8. ανταρσυος

          Εμ, όσο το πλαίσιο της τακτικής των συμμαχιών θα αρκείται στο “οι θέσεις εκφράζουν μόνο αυτόν που τις ψηφίζει και κανέναν άλλον” και όσο οι μετωπικές συμμαχίες θα χτίζονται πάνω στην λογική της εκλογικής επιβίωσης, τόσο θα ενισχύεται το δίδυμο αδερφάκι αυτής της χρεοκοπημένης λογικής που είναι ο σεχταρισμός. αλλη δλδ μια χρεοκοπημένη λογική. Μέτωπα τύπου ΛΑΕ (ή ΣΦΥΡΙΖΑ) και σεχταρισμοί τύπου ΚΚΕ δείχνουν απλά, το συνολικό αδιέξοδο.

          Η μετωπική λογική και άρα η τακτική συμμαχιών είναι άκρως απαραίτητη για τους κομμουνιστές. Μόνο που πια, η πραγματικότητα μας έδειξε πως αυτή δεν μπορεί να χτίζεται στην βάση της εκλογικής επιβίωσης ούτε στην αλα κάρτ συμφωνία.

          Το σύγχρονο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυάμεων πρέπει να λέει την αλήθεια στον κόσμο: Στην εργατική τάξη και στα μεσαία στρώματα: Το πολιτικό επίπεδο συμφωνίας του μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνλαμεων, είναι η θέση για “άμεση και συνολική αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με διεθνιστικούς όρους και με αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση”.

        9. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Ναι, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι χτισμένη πάνω σε διαφορετικές λογικές.. Οι συμμαχίες τύπου ψηφαλακίων ΑΝΤΑΡΣΥΑ με Σχέδιο Β και ΕΕΚ είναι μέσα από την κοινή δράση στο κίνημα και ζύμωση από τα κάτω.

          Εδώ δεν έχετε αποφασίσει ρε μάστορα αν θα κατεβαίνετε με τη ΓΣΕΕ ή όχι και το άλλο «μεγάλο αδερφό» κόμμα παίρνει τα πανό της ανταρσυας και τρέχει με τον Παναγόπουλο…

          Εδώ ρε ανταρσυε δεν έχει αποφασίσει το ΝΑΡ αν θέλει τη ΛΑΕ η όχι. Εδώ οι μισοί ναρίτες μάζευαν υπογραφές για να κατέβουν στις εκλογές με το Λαφαζάνη. Δηλαδή, σε βασικά ζητήματα ενότητα με ποιον, συμπόρευση στο κίνημα με ποιον δεν έχετε κατασταλάξει καν και κάνετε κριτική για σεχταρισμό σε ένα κόμμα που στο μετωπικό του σχήμα συμμετέχουν κοντά 600 σωματεία, ομοσπονδίες και ε.κ., το συντονιστικό των μπλόκων κλπ, οι πορείες του είναι διπλοτρπλάσιες από των άλλων μαζί και που πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις με περιεχόμενο και μαζικότητα που ούτε με κιάλια δεν βλέπετε.

        10. ανταρσυος

          παραληρείς μάστορα και δεν έπιασαν ακόμα οι γερές ζέστες.

        11. Κώστας

          οι κομμουνιστές το έχουν ληγμένο πως άλλο μέτωπο, άλλο κομμα.

          όταν βέβαια το μέτωπο είναι … αντικαπιταλιστικό, δηλ κομμουνιστικό, τότε είναι λογικό να κάνει μεγάλη εντύπωση η ύπαρξη μετώπου στο οποίο δεν συμφωνούν όλοι σε όλα. Βέβαια αυτό το μέτωπο δεν είναι ούτε αντικαπιταλιστικό ούτε κομμουνιστικό αλλά μέτωπο εκλογικής επιβίωσης.Επίσης πρέπει να εξηγηθεί τι είναι ακριβώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την μισή να κουνάει τα σημαιάκια στον Παναγόπουλο, ένα μέτωπο δηλ που δεν έχει στο εσωτερικό του στοιχειώδη συντονισμό και συναντίληψη στο κίνημα αλλά την ίδια ώρα μέλη του λένε πως το μέτωπο απαιτεί συμφωνία μέχρι τον προχωρημένο κομμουνισμο

          και στα κόμματα βέβαια μπορεί να μην συμφωνούν όλοι σε όλα αλλά συμφωνούν στην στρατηγική για τον σοσιαλισμό. Το μέτωπο προφανώς όμως φτιάχνεται σε χαμηλότερο επίπεδο συμφωνίας δηλ την αντιιμπεριαλιστική ρήξη πριν την εργατική εξουσία και δεν είναι επαναστατικό, δηλ έχει ρεφορμιστικές και επαναστατικές τάσεις.

          τέλος η θέση για άμεση, δηλ με κυβέρνηση Τσίπρα, αποδέσμευση από την ΕΕ κλπ κλπ δεν είναι σωστή. Το δήθεν θέμα με την δήθεν διαφορά της θέσης της ΛΑΕ από μια θέση εξόδου από την ΕΕ έχει εξαντληθεί, μακάρι όλη η αριστερά να συμφωνούσε με την ΛΑΕ για την έξοδο από την ΕΕ.

          Κώστας

        12. lathranagnostis

          Οι κομμουνιστές φτιάχνουν κόμματα, τα κομμουνιστικά και όχι μετωπικά μορφώματα, όπου να μπορεί ο καθένας να λέει ότι τον συμφέρει και κανένας να μην έχει ευθύνη για τίποτε.

        13. Κώστας

          οι κομμουνιστές φτιάχνουν κόμματα, τα κομμουνιστικά κόμματα φτιάχνουν μέτωπα.

          βέβαια όταν δεν έχουμε ούτε κομμουνιστικό κόμμα, ούτε μέτωπο, όπως στην Ελλάδα, τα προσπαθούμε ταυτόχρονα

          Κώστας

        14. lathranagnostis

          Τελικά, είναι απίστευτο, το πόσο καλά ήρθε και έδεσε η νοοτροπία του “μετώπου” με τον οπορτουνισμό!

        15. ανταρσυος

          παπαριες γράφεις κώστα, όπως πάντα:

          α. Το ΣΕΚ πήρε περίπου το 24% των αντιπροσώπων στην τελευταία 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δλδ το 1/4 της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάθε αριθμητική.

          β. Σαφώς και έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβλήματα σοβαρά, που έχουν την αιτία τους ΚΑΙ στο ότι παραμένει συμμαχία οργανώσεων με λίγα ουσιαστικά σημεία σύγκλισης. Όμως, τις ανεπάρκειές της, ΔΕΝ τις κάνουμε σημαία όπως εσύ κάνεις τις ανεπάρκειες της ΛΑΕ. ΔΕΝ θέλουμε μέτωπο αλά καρτ, όπως θες εσύ. Εχουμε απορρίψει και τον σεχταρισμό ως αδερφάκι του μετώπου αλά καρτ.

          γ. Είτε σου αρέσει είτε όχι Κώστα, το σημερινό κεντρικό πολιτικό δίλλημα της κοινωνίας είναι “αποδέσμευση από την ΕΕ σε αντιϊμπεριαιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα”, ή “μέσα στην ΕΕ (ή σε μια υποδιαίρεσή της τα επόμενα χρόνια) και μνημόνια για πάντα”. Δεν παίζει το “μνημόνιο/ανρτιμνημόνιο”, παρά μόνο σαν δευτερεύουσα αντίθεση (και ούτε καν). Αν η ΛΑΕ εξακολουθήσει να λέει τις παπαριές που λέει, απλά λέτε συνειδητά ή ηλιθιωδώς, ψέμματα στον κόσμο.

          Εννοείτε μέτωπο πάνω σε αυτά που λέτε ως κεντρικά επίδικα, ΔΕΝ θα κάνουμε. Δεν θέλουμε να λέμε ψέμματα στον κόσμο.

        16. Κώστας

          είτε σου αρέσει είτε όχι η κοινωνία συζητάει πόσο θα υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα, αν έχουμε φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα και αν όχι μήπως να συνεχίσουμε για πάντα με μνημόνιο ή έστω μέχρι τον σοσιαλισμό όπως λέτε εσείς. Η ΛΑΕ ευτυχώς λέει πως πρέπει να βγούμε από την ΟΝΕ και την ΕΕ, με διαδικασίες συνακτικής συνέλευσης, λαικής εξουσίας και κυβέρνησης, να μπει η εργατική τάξη επικεφαλής ενός παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου εθνικής αυτοτέλειας και σοσιαλιστικού δρόμου αλλα αυτο δεν σημαίνει πως έχει πετύχει, όπως μου χρεώνεις πως λέω. Τουλάχιστον λέει πως υπάρχει άλλος δρόμος και σε αδρές γραμμές τον περιγράφει, δεν έχει όμως τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις και πρακτικές για να τον κάνει πραγματικό. Τουλάχιστον δεν έχει αποτύχει όσο η γραμμή μνημόνια μέχρι τον σοσιαλισμό στην οποία επιμένεις με συνέπεια που σου την αναγνωρίζω

          Κώστας

        17. ανταρσυος

          πίνεις κάργα χημείες και γράφεις, ό,τι θες. συνοπτικά:

          α. Η ΛΑΕ δεν λέει πουθενά “αποδέσμευση απο την ΕΕ δεμένη με τον σοσιαλιστικό μετασχηματσμό της κοινωνίας”. Και αν το λέει σε μια υποπαράγραφό, αυτό έχει τόση σημασία για την ΛΑΕ, όση είχε και το κομματικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ. καμμία. Ασε Κώστα, το έργο το έχουμε δει πια.

          Αυτά που προτάσσεις και το πως τα προτάσσεις ως άμεσο πρόγραμμα έχουν κάποια σημασία για τα κόμματα που τα λένε. ΚΑ ιη ΛΑΕ ως άμεσο πρόγραμμα προτάσσει την έξοδο απο το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή, υπό καπιταλιστικό΄πλαίσιο. Και την σύγκρουση με την ΕΕ την έχει για αργότερα.

        18. Κώστας

          η ΛΑΕ λέει έξοδος από την ΕΕ, τι δεν καταλαβαίνεις ? Η έξοδος από την ΕΕ είναι αυτό που αρχίζει με την έξοδο από την ΟΝΕ γιατί η έξοδος από την ΟΝΕ κρατάει ένα δευτερολεπτο, είναι τόσο απλό. η έξοδος από την Κοινή Αγορά, την ΕΕ δηλ από την φύση της δεν κρατάει ένα δευτερόλεπτο + το ότι η ΟΝΕ είναι το βασικό στρατηγείο του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού στην Ευρώπη, είναι το ανώτατο στάδιο της ολοκλήρωσης, δεν είναι … νόμισμα, είναι αυτό για το οποίο φτιάχτηκε η ΕΕ, η οποία είναι το πρώτο στάδιο της ΟΝΕ. Δυστυχώς όσοι επιμένετε, και κάποιοι καθηγητές, τέλος πάντων, να αναπαράγεται τα περί ΟΝΕ-ΕΕ με τον τρόπο αυτό έχετε μαύρα μεσάνυχτα από οικονομική θεωρία, από την ιστορία και την θεωρία της ολοκλήρωσης, από το πλέγμα πολιτικών που οι χώρες μέλη της ΟΝΕ και της ΕΕ μεταβιβάζουν στα μορφώματα αυτά και του γιατί πρέπει να τις πάρουμε.Του πως και εκ των πραγμάτων σε πόσο χρόνο παίρνεις πίσω τις πολιτικές, την νομισματική πολιτική, και την άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν δημοσιονομική, την παίρνεις, ή πρέπει, σε ένα δευτερόλεπτο. Την εμπορική, βιομηχανική κλπ, αυτά που είναι της ΕΕ δηλ, τις αποκτάς πισω, θες δεν θες, σε βάθος χρόνου. Για αυτό άλλωστε η έξοδος από την ΕΕ παίρνει χρόνο, γιατί η ΕΕ δεν έχει και κάτι να σου κάνει ως ΕΕ, κάτι δραστικότερο από αυτά που θα σου κάνει η ΕΚΤ και η ΟΝΕ. Γι αυτό ο κρίκος είναι η ΟΝΕ.Έχετε πλήρη άγνοια του τι είναι η ΕΕ και τι είναι η ΟΝΕ, τι ήταν το Μάαστριχτ, για το κύκλωμα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, για την εμπορική, βιομηχανική αγροτική κλπ κλπ κλπ

          κατά τα άλλα όμως η ΛΑΕ ,Δεν είναι κυβέρνηση ούτε εξουσία αναμονεί για να το … κάνει, αλλά είναι μόνος χώρος της αριστεράς με γραμμή έξοδο από την ΕΕ όσο έχουμε καπιταλισμό. Πολύ σωστά της το χρεώνεις, καπιταλισμό θα έχουμε και μια μορφή λαικής εξουσίας, ούτε σοσιαλισμό ούτε δικτατορία του προλεταριάτου, Το ότι η έξοδος γίνεται στην καπιταλιστική Ελλάδα και πριν την επανάσταση βέβαια δεν μειώνει την ανάγκη προσανατολισμού της προς τον σοσιαλισμό και ταξικής προτεραιότητας.

          Τα είπες όλα, αυτή είναι η διαφωνία, αν θα βγούμε στον σοσιαλισμό και μέχρι τότε μνημόνιο.Γιατί πολύ απλά θες δεν θες η έξοδος από την ΕΕ θα πάρει κάποιον καιρό. Δεν το κρύβεις άλλωστε, θα είναι στον σοσιαλισμό λες. Αφού λοιπόν μέχρι να βγούμε από την ΕΕ θες ευρώ θα έχεις και μνημόνιο, και αρχίζεις βέβαια και τις συνεπαγωγές της γραμμής του ΚΚΕ που ακολουθείς φανατικά. Αρχίζεις να λες ότι αν βγούμε από την ΟΝΕ θα είναι χειρότερα από τώρα κλπ. Αρχίζεις να θυμίζεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ε μέχρι εδώ αυτό το πράγμα να παρουσιάζεται και σαν … επαναστατικό.Αγραμματοσύνη και επαναστατική φλυαρία, τίποτα άλλο.

          Κώστας

        19. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Μέχρι εδώ τα χιλιοειπωμένα περί ενός καλύτερου καπιταλισμού, ένας άλλος αστικός σχεδιασμός με αναπροσαρμογή των συμμαχιών, σύμπραξη με τη Ρωσία και υποτίμηση του νομίσματος να θεωρείται επαναστατικό. Αυτό πρέπει να σας προβληματίζει αντάρσυοι. Το πώς η θέση έξω από την ΕΕ σκέτο, χωρίς να συνδέεται με την πάλη για την αλλαγή της εξουσίας δεν αποτελεί από μόνη της ένα βήμα για το σοσιαλισμό και υιοθετείται από το δεξιό οπορτουνισμό χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς κανένα φόβο για ρήξη με την αστική εξουσία. Καθίστε να λέτε τα ίδια πράγματα με την Τερέζα Μέι και μη σας απασχολεί τίποτα.

        20. Ανώνυμα

          σοφέ οικονομολόγε, μπορείς να μας παραπέμψεις σε κάποιο κείμενο της ΛΑΕ που παίρνει σαφή για την ΕΕ και την υιοθέτηση του στόχου της αποδέσμευσης από αυτή; Γιατί δε βρήκε ούτε ένα…

        21. Κώστας

          Είναι θέατρο του παραλόγου αυτό που κάνεις, πάρε, αφού θες ένα, την τοποθέτηση του σ. Τόλιου, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ http://www.iskra.gr/%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1-2/, σε εκδήλωση διαλόγου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα, περίπου, “στέκει η παραμονή στην ΕΕ αλλά έξοδος από την ΟΝΕ που λέει η ΛΑΕ?”. Ένα λίγο άκυρο θέμα βέβαια γιατί παρουσιάζει μια άποψη μη υπαρκτή εντός της αριστεράς ως υπαρκτή και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα να μπουν εμπόδια στον διάλογο ενώ παρουσιάζεται πως να καλέστηκε και μέλος της ΛΑΕ, γίνεται διάλογος.

          Ήρθε ο άνθρωπος, απάντησε πως δεν μπαίνει τέτοιο θέμα, απάντησε πως υπάρχει συμφωνία στην έξοδο από την ΕΕ, αλλά σιγά μην σταματήσετε να λέτε πως αυτό που χωρίζει ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια θέση που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, μιας και τοποθετεί την έξοδο από την ΕΕ στην εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό.

          Αν μου έλεγες φέρε 11 κείμενα θα σου έφερνα 11 κείμενα. Αν μου έλεγες να σου φέρω 111 κείμενα θα σου έφερνα 111 κείμενα, αλλά δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν νομίζω πως κάθεστε να διαβάσετε ή να ακούσετε τα λεγόμενα ακόμα και σε εκδηλώσεις σας, αν βέβαια μιλάς από θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

          Σοφός οικονομολόγος δεν είμαι αλλά υπάρχει άγνοια βασικών εννοιών, ο άλλος, από θέσεις υπεράσπισης του ΚΚΕ λέει ας πούμε περί υποτίμησης, περί συναλλαγματικής πολιτικής. Όλη η ανάλυση περί της εξόδου από την ΟΝΕ από το 2010 όπως μπαίνει από την αριστερή διαννόηση είναι καθαρή πως βασικός λόγος είναι το σύμπλεγμα νομισματικής-δημοσιονομικής και πως η συναλλαγματική είναι και αυτή ένας βαθμός ελευθερίας που χρειάζεται, αλλά όχι ο βασικός λόγος. Αυτό τώρα τι να κάνουμε πρέπει κανείς να ξέρει νομισματική – δημοσιονομική πολιτική, και να ξέρει και συναλλαγματική, ή να έχει διαβάσει γι αυτά από κάποιους που ξέρουν. Πρέπει να ξέρει θεωρία των Ολοκληρώσεων, Κοινή Αγορά, Οικονομική ¨Ενωση, Βέλτιστη Οικονομική Περιοχή. Πρέπει η επιστημονική γνώση να δεθεί με την λαική οργάνωση και το πολιτικό πρόγραμμα και προφανώς δεν τα έχουμε κάνει ως ΛΑΕ και ως αριστερά.

          Απλά η ΛΑΕ τουλάχιστον λέει πως πρέπει. Στους τυφλούς ο μονόφθαλμος, δυστυχώς.

          Κώστας

        22. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          οκ λοιπόν Κωστα, αφού δεν μπαίνει το θέμα που λές, τότε θα συμφωνήσεις προφανώς πως η σωστή και ΚΟΜΒΙΚΗ θέση συγκρότησης του μετώπου είναι η εξής: “Αποδέσμευση από την ΕΕ σε αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα”.

          Είμαστε οκ Κώστα; Αφού συμφωνείς λοιπόν με αυτή την θέση (που την λέμε διάφοροι εδώ και 2 χρόνια), να κάνουμε το πρώτο βήμα συγκρότησης του μετώπου.

        23. Κώστας

          Μακάρι να αποσύρετε το “έξοδος από την ΕΕ στην εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό” και να γίνει το μέτωπο γύρω από τη θέση της ΛΑΕ με την οποία συμφωνείς και σε τιμάει να το λες.

          Κώστας

        24. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          αμ, Κώστα μ., το να λές ψέμματα στον κόσμο δεν τιμά ούτε σένα, ούτε και την ΛΑΕ. Και εξηγούμαι: Μόλις συμφώνησες με την θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ. Μπράβο, έστω και καθυστερημένα αποδέχθηκες μια σωστή θέση. Απο κει και πέρα: Τι νομίζεις μπρε Κώστα; Πως η έξοδος απο την ΕΕ είναι ταυτισμένη με τον σοσιαλισμό; Οχι βέβαια αδερφε! Διότι μπορεί κάλλιστα, να τα φέρει έτσι η ζωή, που να αναγκαστεί ένα σοβαρό τμήμα της αστικής τάξης να αποδεχθεί μια έξοδο απο την ΕΕ κα ιμια συμμετοχή σε μια μικρότερη ΕΕ. Τότε εσύ ως ΛΑΕ τι θα λές τζιμάνι; Μάλλον θα έχεις χάσει τα αυγά και τα πασχάλια για δεύτερη φορά (και αυτό είναι το λιγοτερο), μιας και αρνείσαι με λύσσα να βάλεις απο τώρα στον κόσμο το προς τα ΠΟΥ θες να το πας.

          Οπότε σε ΣΥΡΙΖΑ νο2 εμείς δεν θα συμμετάσχουμε (όπως δεν συμμετείχαμε και στον ΣΥΡΙΖΑ νο1 τότε που λύσσαγε η ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ να τον υποστηρίξουμε). Καντον μόνος σου.

        25. Ανώνυμα

          εγώ δεν συμφωνώ πως ο σοσιαλισμός μπορεί να έρθει σε χώρα της ΕΕ ΑΝΤΑΡΣΥΕ, έχεις άδικο. Η έξοδος από την ΕΕ λοποίν είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη.

          φέρε μου το κειμενάκι του ΝΑΡ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατήγγειλε την ΑΡΑΝ όσο ήταν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς ή λες ψέματα τώρα ή ήσουν και συ τότε.

          Κώστας

        26. lathranagnostis

          Κώστα, άστο καλύτερα…!
          Μόλις χθες, μας έλεγες ότι η ΛΑΕ είναι μετωπικό σχήμα όπου ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει χωρίς να δεσμεύεται κανένας άλλος εκτός απ αυτούς που συμφωνούν.
          Είστε εντελώς αναξιόπιστοι και η πολιτική σας είναι καθαρά τυχοδιωκτική! Στον καθένα, λέτε ότι θέλει να ακούσει. Δεν διστάζετε, σε δυό ανθρώπους που στέκονται δίπλα δίπλα, να πείτε διαφορετικά πράγματα κι ας ακούει ο ένας τι λέτε στον άλλο.

        27. Κώστας

          σε θέματα που υπάρχουν διαφωνίες είπα, όπως στρατηγικά θέματα για τον σοσιαλισμό ή μια θέση για την ατομική βία κοντά στην θέση του ΚΚΕ. Για την έξοδο από την ΕΕ και την ΟΝΕ δεν υπάρχουν διαφορές, πλέον, δεν ήταν πάντα έτσι αλλά η τοποθέτηση που έχει σχηματιστεί όπως την εξέφρασε ο Τόλιος εκφράζει το 100% της ΛΑΕ. Εξοδος από την ΟΝΕ, Ρηξη με την ΕΕ και έξοδος από την ΕΕ σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.

          Κώστας

        28. Ανώνυμα

          Ναι, αλλά δε φέρνει όχι 11, ούτε 1 κείμενο της ΛΑΕ που λέει ότι πολιτικός στόχος είναι η έξοδος από την ΕΕ.
          Προς τι όλα αυτά τα σεντόνια; Σου γίνεται μια απλή ερώτηση και αραδιάζεις διάφορες απόψεις, εκτιμήσεις κλπ.
          Είναι γεγονός όμως ότι η ΛΑΕ θέση υπέρ της αποδέσμευσης δεν έχει.

        29. Ανώνυμα

          Λες “Η ΛΑΕ δεν λέει πουθενά «αποδέσμευση απο την ΕΕ δεμένη με τον σοσιαλιστικό μετασχηματσμό της κοινωνίας»”. Εννοείται. Όπως δεν το λέει ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        30. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          Πάλι ψευτάκος Κώστα: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζεται για αποδέσμευση από την ΕΕ σε αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα. Είναι η θέση που εσύ νομίζεις πως λέει “έξοδος απο ΕΕ μετά τον σοσιαλισμό ή με τον σοσιαλισμό”. Αμδε Κωστα μου! Η θέση αυτή λεέι την απλή αλήθεια πως η αποδέσμευση από την ΕΕ ΑΝ δεν δεθεί με την αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της χώρας, θα δεθεί με μια καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ΕΕ.

          Και δυστυχώς η ΛΑΕ (η άποψη του Τόλιου δεν μετρά μιας και εσύ ο ίδιος μας είπες χτες πως οι ανακοινώσεις της ΛΑΕ εκφράζουν μόνο, αυτούς που συμφωνούν με αυτές, πόσο μάλλον οι θέσεις ενός ατόμου) δεν μιλά για σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σχέση με την αποδέσμευση από την ΕΕ. Συνεπώς, αν δεν λές απο σήμερα ότι εντάσσεις την αποδέσμευση από την ΕΕ στην αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της χώρας, τότε την εντάσσεις σε μια καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ευρώ και ΕΕ αλλά ενταγμένη σε μια άλλη (ίσως μικρότερη και περιφερειακή πάλι καπιταλιστική ΕΕ).

        31. Κώστας

          η άποψη του Τόλιου για την έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ σε αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση είναι η άποψη της ΛΑΕ δεν είναι γνώμη ενός ατόμου αλλά μέλους της ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής, είναι η θέση της ΛΑΕ, του Αριστερού Ρεύματος, της ΑΡΑΝ και όλης της ΛΑΕ γενικά αποτυπωμένη σε όλες τις αποφάσεις της και σε όλες τις τοποθετήσεις των κεντρικών της στελεχών. Δηλ ποιος διαφωνεί με αυτό, η ΑΡΑΝ ? Αν είναι θέση του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως ότι πιο αριστερό στην ΛΑΕ είναι το Αριστερό Ρεύμα να συνεργαστείτε μαζί του, κανένα πρόβλημα

          αυτά που κάνετε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τα “όχι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ” στην ΛΑΕ δεν τα κάνουμε σε θέματα τρέχουσας πολιτικής και σε θέματα που έχουν να κάνουν με το κίνημα. Στρατηγικά θέματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία είναι άλλο πράγμα.

          Κώστας

        32. Ανώνυμα

          Πού υπάρχει διαθέσιμη η απόφαση της ΛΑΕ για έξοδο από ΟΝΕ και ΕΕ σε αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση;

        33. Κώστας

          Έβαλα κείμενο παιδιά να βάλω κι άλλο δεν έχει νόημα, θα μου πείτε ότι δεν έβαλα.

          Μηχανή αναζήτησης έχετε, βάλτε πχ Πολιτική Αποφαση Συνδιάσκεψης ΛΑΕ και βρείτε το, αν όντως σας ενδιαφέρει.

          Δεν αρκεί όμως. Είναι πολύ σημαντικό ότι βάζει το θέμα της εξόδου από την ΕΕ πριν την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό και ευτυχώς γιατί είναι η μόνη δύναμη που το κάνει, αλλά δεν αρκεί το πρόγραμμα είναι θέμα συνάντησης επιστημονικής γνώσης, κοινωνικής λαικής συμμετοχής και πολιτικής εκπροσώπησης.

          Αλήθεια, γιατί δεν μου φέρνετε μια απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την έξοδο από την ΕΕ πριν την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό ?

          Κώστας

        34. Ανώνυμα

          Κείμενο δεν έχεις βάλει και με τη μηχανή αναζήτησης δεν βρει κάτι σχετικό. Ένα απόσπασμα για το θέμα και ένα λινκ για το κείμενο δεν είναι δύσκολο. Αν υπάρχει βέβαια.

        35. Κώστας

          Κείμενα έβαλα 2 και όπως είχα προβλέψει ζητάς και τρίτο. Αν βάλω τρίτο θα ζητήσεις τέταρτο.

          Αυτά όμως δεν έχουν σημασία, το θέμα είναι να βαθαίνει η κουβέντα, αλλά εκεί είναι και λίγο δύσκολα τα πράγματα, όταν η πολιτική δεν είναι μπούλετ αλλά κάτι παραπάνω. ¨Όταν πρέπει να πει πως και γιατί θα φύγουμε από την ΕΕ. Οπότε λες ότι αυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς στον σοσιαλισμό, δεν είναι για σήμερα. Όταν η πολιτική δεν είναι προεκλογική εκστρατεία και η έξοδος από την ΕΕ είναι για σήμερα αρχίζει η κουβέντα που με αφορά.

          Κώστας

        36. Ανώνυμα

          Δε διαφωνώ ότι η πολιτική δεν είναι μπούλετ και προεκλογική εκστρατεία. Αλλά δεν είναι και παιχνίδι με τις λέξεις. Μπορείς λοιπόν να υποδείξεις το κείμενο με το οποίο η ΛΑΕ παίρνει θέση για την ΕΕ και ζητάει αποδέσμευση;

        37. Κώστας

          πάλι τα ίδια, αν τα 2 που έβαλα δεν φτάνουν γιατί να βάλω τρίτο ?

          Κώστας

        38. Ανώνυμα

          Μα δεν έχεις βάλει κανένα. Επιμένω γιατί δεν έχω ακούσει από κανένα άλλο να ισχυρίζεται ότι η ΛΑΕ είναι υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Εννοώ στελέχη, συνδικαλιστές, πρώην βουλευτές…

        39. Κωστας

          Εβαλα κεντρικο στελεχος να το λεει.

          Αν και βασικα ηθελα να βαθυνει η κουβεντα στα πως και τα γιατι, γιατι αλλιως δεν μιλαμε για εξοδο απο την ΕΕ αλλα για ζυμωση και αριστερες γραφειοκρατικες κοντριτσες

          Δυστυχως απ ολη την κουβεντα δεν προεκυψε δευτερη προταση εξοδου απο την ΕΕ, μονο της ΛΑΕ

          Κωστας

        40. Ανώνυμα

          Ο Τόλιος εξετάζει το θέμα της αποδέσμευσης, αλλά δε λέει ότι η θέση της ΛΑΕ είναι η αποδέσμευση.

          Τελικά δεν υπάρχει κάποια πολιτική απόφαση της ΛΑΕ που να παίρνει θέση υπέρ της αποδέσμευσης;

          Είσαι σίγουρος ότι υπάρχει τέτοια θέση;

        41. Κώστας

          ο Τόλιος δεν το εξετάζει το λέει ρητά και προφανώς ως θέση της ΛΑΕ, δεν καταλαβαίνω που βγάζει η επιμονή σου. ¨Οταν κάποιος έχει κληθεί ως ΛΑΕ μιλάει ως ΛΑΕ εκτός αν πει πως μιλάω ως άτομο σε αυτο το σημειο, αυτά νομίζω είναι κατανοητά. Το θέμα εξαντλήθηκε, και επίσημες αποφάσεις έφερα, και πρόσφατη τοποθέτηση της ΛΑΕ όχι προσωπική έφερα, τι άλλο να κάνω ? Βασικά δεν είναι εκεί το θέμα, δεν με καλύπτει εμένα το ότι η ΛΑΕ το έχει το ρημάδι το μπούλετ, το θέμα είναι πως θα το κάνει λαικό κτήμα και πως θα γίνει πράξη. Την ανοίγει την κουβέντα η ΛΑΕ και είναι η μοναδική που το κάνει αλλά δεν φτάνει.

          αυτό που δεν ήρθε στην κουβέντα, γιατί δεν υπάρχει,, ,είναι απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την έξοδο από την ΕΕ πριν τον σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία.Και σχετική απόφαση του ΚΚΕ που τουλάχιστον βέβαια το λέει με μεγαλύτερη ειλικρίνεια πως μετά τον σοσιαλισμό θα γίνει η αποδέσμευση

          Κώστας

        42. Ανώνυμα

          Αν το θέμα εξαντλήθηκε σημαίνει ότι η ΛΑΕ ουδέποτε πήρε θέση υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ.

          Η επιμονή μου προκύπτει από τα εξής: α) κανένας άλλος εκτός από σένα δεν ισχυρίζεται ότι η ΛΑΕ είναι υπέρ της αποδέσμευσης, β) δεν υπάρχει κείμενο ή πολιτική απόφαση της ΛΑΕ υπέρ της αποδέσμευσης, γ) αντίστοιχα τα στελέχη και οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ, η συνδικαλιστική παράταξη της ΛΑΕ, το ΜΕΤΑ, τα σχήματα της ΛΑΕ στην αυτοδιοίκηση κλπ δεν παίρνουν θέση υπέρ της αποδέσμευσης, δ) ισχυρίζεσαι ότι υπάρχουν αποφάσεις με τέτοιες θέσεις, αλλά δε τις κοινοποιείς γιατί θεωρείς προσβλήτικό (ή κάτι τέτοιο) να ζητάει κανείς να τις δει.

          Μα καλά, δεν είναι λογικό όταν ισχυρίζεσαι κάτι που είναι το αντίθετο από την άποψη που έχουν αποκτήσει όλοι για τη ΛΑΕ, να σου ζητούν κάποια σχετικά στοιχεία;

        43. Κώστας

          Όχι δεν είναι λογικό επί 3 μέρες να μου λες να βάλω ένα κείμενο που το έβαλα 3 μέρες πριν και να κάνουμε διάλογο κουφών, βάλε κείμενο, έβαλα, βάλε κείμενο, έβαλα.

          Η άποψη που έχετε σχηματίσει όλοι, ποιοι όλοι ? Οι αναγνώστες του Μαυρουδεα ? Ας προσέχει και λίγο ο καθένας τι διαβάζει.

          Και το ΜΕΤΑ και οι Παρεμβάσεις, όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζει η ΛΑΕ είναι με την έξοδο από την ΕΕ.Εσύ μπορές να θες κείμενο αλλά ψάξε στα site, τεμπελάκος είσαι.

          Κώστας

        44. Ανώνυμα

          Εντάξει εγώ είμαι τεμπελάκος. Αλλά και γω και οι άλλοι μας διαβάζουν αναρωτιούνται γιατί επιμένεις να μη βάζεις ένα κείμενο. Σε τελική ανάλυση μπορείς να με πείσεις ή να με κάνεις να μη βάζει το ίδιο ερώτημα εδώ και μέρες: υπάρχει κάποια πολιτική απόφαση της ΛΑΕ που να φαίνεται ότι είναι υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ;

          Αν ναι, γιατί δεν το βάζεις;

          Η άποψη που έχω εγώ, οι αναγνώστες του Μαυρουδέα και αρκετοί ακόμα, κυρίως η άποψη που έχουν όλοι στη ΛΑΕ τους οποίους γνωρίζω, είναι ότι τέτοια θέση δεν υπάρχει. Αν είμαστε όλοι τόσο εκτός των πραγμάτων γιατί δε μας διαφωτίζεις;

          Άσε που με τον τρόπο που (δεν) απαντάς, δημιουργείς νέα ερωτήματα:

          Υπάρχει κάποια πολιτική απόφαση της ΛΑΕ όπου φαίνεται ότι εκτός από το ΜΕΤΑ στηρίζει και τις Παρεμβάσεις;

        45. Κώστας

          η ΛΑΕ στηρίζει το ΜΕΤΑ και τις Παρεμβάσεις γιατί 1)αυτό κάνουν τα μέλη της 2) η ίδια έχει πάρει θέση πολλές φορές με την ενότητα των 2 αυτών χώρων, κάτι που γίνεται σε όσους χώρους δεν επικρατούν στις Παρεμβάσεις λογικές ΠΑΜΕ, σαν ένα από τα βήματα για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

          μην έχεις αγωνία για το τι σκέφτεται όποιος παρακολουθει τους δυο μας, εσένα να μου λες να βάλω κείμενο και μένα να λέω ότι έβαλα 2. Κανείς δεν παίζει να μας παρακολουθεί.

          χαίρομαι που γνωρίζεις μέλη της ΛΑΕ και ας μην γνωρίζουν τις θέσεις της εκτός αν εννοείς για μετά την εργατική εξουσια και τον σοσιαλισμό όπως λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οπότε καλά κάνουν και σου λένε πως η ΛΑΕ δεν το λέει

          Κώστας

        46. Ανώνυμα

          Υπάρχει κάποιο κείμενο ή απόφαση της ΛΑΕ ότι στηρίζει τις Παρεμβάσεις; Από όσο ξέρω όχι. Εξάλλου γιατί φτιάξανε το ΜΕΤΑ τα μέλη της ΛΑΕ και δεν μπήκαν στις Παρεμβάσεις αν τις στηρίζουν;

          Αλλά ούτε και κάποιο κείμενο με θέση της ΛΑΕ ότι είναι υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ.

          Αν υπάρχει, δεν είναι δύσκολο να βάλεις ένα λινκ.

          Τα μέλη της ΛΑΕ που γνωρίζω μου λένε ότι η θέση του κόμματος είναι για έξοδο από το ευρώ μόνο, όχι για ΕΕ. Το μπέρδεμα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν το άκουσα από κανένα. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος να τοποθετηθείς για την αποδέσμευση από αυτόν που υιοθετεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά η ΛΑΕ από όσο ξέρω δεν υποστηρίζει κανένα τρόπο.

          Να πούμε και την αλήθεια σε σχέση με τα συνδικαλιστικά, ότι δηλαδή η θέση για ενότητα, ουσιαστικά πάνω στις θέσεις του ΜΕΤΑ, γίνεται για εκλογικούς λόγους. Ενότητα ΜΕΤΑ και Παρεμβάσεις γενικά δε βλέπω…

        47. Κώστας

          Είναι αρκετά σαφές ότι τρολλάρεις.

          Όσοι της ΛΑΕ ήταν τις Παρεμβάσεις παλεύουν για την σύγκλιση με το ΜΕΤΑ, όπως παλεύουν οσοι της ΛΑΕ ήταν στα ΕΑΑΚ για την σύγκλιση με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ. Όσοι της ΛΑΕ ήταν στο ΜΕΤΑ παλεύουν για την σύγκλιση με τις Παρεμβάσεις όπως και όσοι της ΛΑΕ ήταν στην ΑΡΕΝ παλεύουν για την σύγκλιση με τα ΕΑΑΚ. Είναι διαδικασίες που έχουν δώσει καρπούς πχ στους γιατρούς του δημοσίου ,με την ΕΝΟΤΗΤΑ Παρεμβάσεων και ΜΕΤΑ , το φοιτητικό κίνημα και τις τηλεπικοινωνίες με το RADICAL IT. Αλλού έχουν μπλοκαριστεί πως ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΤΕΕ όπου τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύει στις μονοκομματικές ΄κεντρικοπολιτικού τύπου εκλογικές καμπάνιες. Δεν σου είπα πως η ΛΑΕ στηρίζει τις Παρεμβάσεις μόνο για να ….διαλύσουν το ΜΕΤΑ όσοι είναι στο ΜΕΤΑ, αλλά την σύγκλιση που καθόλου εκλογική δεν είναι αλλά σχετίζεται με μεγάλες μάχες που έχουν δωθεί από κοινού για πολλά χρόνια, κοινές αναλύσεις και πρακτικές, που έφταναν και σε κοινά σχήματα με το ενιαίο ΜΕΤΑ, πχ τις ΣΥΝΕΚ αλλά σήμερα τμήμα των Παρεμβάσεων έχει πολύ πιο αρνητική στάση στην κοινή δράση απέναντι στο ΜΕΤΑ απ ότι είχε πριν την διάσπαση του.

          Αποφάσεις της ΛΑΕ ότι “η ΛΑΕ στηρίζει Παρεμβάσεις” δεν ξέρω αν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και πως ” η ΛΑΕ στηρίζει ΜΕΤΑ” ή “η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει Παρεμβάσεις” . Οι γραμμές φαίνονται από την πράξη και τις αποφάσεις βέβαια που της ΛΑΕ λένε ότι λέει και η πράξη δηλ την πλατιά ταξική αντιμνημονιακή αντιΕΕ αντικυβερνητική αντιεργοδοτική ενότητα στους εργασιακούς χώρους. ¨Οπου η ενότητα έγινε, πχ γιατροί τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα, κινηματικά και εκλογικά, άπο όπου δεν έγινε, πχ ΑΔΕΔΥ, υπηρεσιακά συμβούλια ΔΕ, ΤΕΕ.

          Περί ΕΕ εξαντλήθηκε και κόψε και την πιο χαζή προβοκάτσια που υπάρχει με το “οι φίλοι μου της ΛΑΕ μου λένε” και μένα οι φίλοι μου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μου λένε πως θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να μην βγούμε από την ΕΕ πριν τον σοσιαλισμό.

          Κώστας

        48. Ανώνυμα

          Νομίζω ότι έχεις παρεξηγήσεις μερικά πράγματα.
          Η ερώτηση είναι πολύ απλή: υπάρχει κάποια πολιτική απόφαση που δείχνει ότι η ΛΑΕ έχει σαν στόχο που παλεύει την αποδέσμευση από την ΕΕ;
          Αν έχεις κάτι υπόψη, δείξτο μας γιατί θα βοηθούσε τη συζήτηση, αφού είσαι πραγματικά ο μόνος που ξέρω να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Δεν το έχω διαβάσεις ή ακούσει πουθενά και από κανένα. Επειδή μπορεί να μου διαφεύγει όμως, ζήτησα ένα σχετικό πολιτικό ντοκουμέντο.

          Παραπέρα το να ανοίγουν και άλλα πολιτικά θέματα, πρώτα η θέση της ΛΑΕ για τις ΠΑρεμβάσεις, τώρα για την ΕΑΑΚ, έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά δεν δείχνουν κάτι για τις θέσεις της ΛΑΕ για την ΕΕ. Τουλάχιστον για το θέμα της αποδέσμευσης.
          Ούτε η σύγκριση με τις θέσεις και την πρακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ή του ΚΚΕ. Ή του ΜΛ-ΚΚΕ. Προφανώς κάτι λένε όλοι αυτοί οι χώροι, προφανώς και κρίνονται, προφανώς και θα αξιολογηθεί αν τα λένε καλύτερα από τη ΛΑΕ, πιο επιστημονικά, πιο αποτελεσματικά για τη λαϊκή υπόθεση ή το αντίθετο. Αλλά το λέμε ότι οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αδιέξοδες ή καλές, δε μας εξηγεί ποιες είναι οι θέσεις της ΛΑΕ.

          Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί θυμώνεις και γιατί θεωρείς ότι τρολάρω όταν ρωτάω σε ποια πολιτική απόφαση ή ντοκουμέντο η ΛΑΕ παίρνει θέση υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ;

          Υπάρχει τέτοιο κείμενο;

        49. Κώστας

          Έλα ντε, γιατί θυμώνω, είναι λόγος το ότι μου έχεις κάνει 72 φορές την ίδια ερώτηση ?

          Υπάρχουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις και τις έχω βάλει. Ξαναρώτα για 73η φορά.

          Κώστας

        50. Ανώνυμα

          Πού τις έχεις βάλει;

          Μην απαντήσεις με αναλύσεις για 73η φορά. Δώσε λίνκ.
          Μυστικό είναι;

        51. Κώστας

          δεν είναι μυστικό, φανερά το έχω δώσει το link.

          Κώστας

        52. ανταρσυος

          αυτό το λινκ που έβαλες ΔΕΝ λέει αυτά που υποστηρίζεις για την ΛΑΕ. Λέει άλλα, αυτά που λέμε εμείς.

        53. Κώστας

          το link που έβαλα λέει για έξοδο από την ΕΕ πριν τον σοσιαλισμό, είναι σεβαστο ότι διαφωνείτε με αυτή την θέση, εγώ νομίζω πως η ΟΝΕ και η ΕΕ είναι το σημείο κλειδί στην ταξική πάλη στην Ελλαδα σήμερα

          Κώστας

        54. Ανώνυμα

          το ερώτημα που μπαίνει δεν αφορά το πότε θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ, πριν ή μετά το σοσιαλισμό. Αν και δύσκολο να βγει μετά γιατί η ΕΕ φτιάχτηκε για να μην έρθει η επανάσταση και ο σοσιαλισμός.

          Το ερώτημα αφορά τη θέση της ΛΑΕ. Προτείνει σήμερα έξοδο από την ΕΕ. Από όσο ξέρω όχι. Κάνω λάθος; Είναι καταγραμμένο σε κάποια πολιτική απόφαση ότι η ΛΑΕ προτείνει έξοδο από την ΕΕ;

        55. Κωστας

          Χαιρομαι για την ερωτηση σου που μου την κανεις πρωτη φορα.

          Κανεις λαθος. Ειναι καταγεγραμμενο

          Κωστας

        56. Ανώνυμα

          και πού είναι καταγραμμένο;
          Γιατί δεν έχω βρει γραμμένο ότι η ΛΑΕ προτείνει έξοδο από την ΕΕ.

        57. Ανώνυμα

          Έψαξα, αλλά δε βρήκα. Νομίζω ότι έχει μια λάθος εντύπωση. Η ΛΑΕ ξεκάθαρα δε θέτει το στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ.
          Αλλιώς όλο και κάπου θα είχε καταγραφεί, σε κάποια πολιτική απόφαση.
          Και εσύ θα είχες τη δυνατότητα να μας το καταδείξεις.

        58. Κώστας

          Υπάρχουν κάποια ειδικά site που λέγονται μηχανές αναζήτησης. Αυτά έχουν κάποια κουτάκια, τα πεδία αναζήτησης. Μπες σε ένα τέτοιο site και γράψε στο κουτάκι Θεσεις της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της ΛΑΕ, ή Πολιτική Απόφαση, ή φυλλάδιο για το εθνικό νόμισμα. Αυτό που θα βρεις διάβασε το. Απλό είναι. Σε παρακαλώ μην μου ξανααπευθυνθείς για αυτό το θέμα γιατί προφανώς δεν θα πάρεις απάντηση. Δεν ξέρω αν είσαι συστηματικός συκοφάντης ή την έχεις πατήσει ή δεν ξέρεις να ψάχνεις στο internet και να διαβάζεις αλλά με κούρασες

          Κώστας

        59. Ανώνυμα

          Αυτά τα κατέχω, αλλά κείμενο ή πολιτική απόφαση της ΛΑΕ που να τοποθετείται υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, δεν έχω βρει.

          Αντί να εκνευρίζεσαι ή να τρολάρεις, υπέδειξέ μου το σχετικό ντοκουμέντο. Ή πόσταρε έστω το σχετικό απόσπασμα.
          Μυστικό είναι;
          Μήπως δεν υπάρχει;

        60. lathranagnostis

          Παιδιά, γιατί ταλαιπωρείτε το Κώστα και ταλαιπωρείσθε κι εσείς? Το μόνο πράγμα για το οποίο η ΛΑΕ έχει εκφράσει κάπως δεσμευτική θέση, είναι η επιστροφή στη δραχμή. Κι αυτή πάλι, όταν θα γίνει τελικά και γίνει και ο κακός χαμός και της ζητηθούν ευθύνες για τη σχετική προπαγάνδιση, θα πει ότι ήταν “άποψη” (όχι θέση) των “κύκλων” της που υποστήριζαν αυτή την “άποψη”. Δεν έχετε διαβάσει το σχετικό φυλλάδιο – μνημείο οπορτουνισμού αλλά και παιδαριώδους αφέλειας?
          Όσον αφορά στο θέμα της ΕΕ, ούτε λέει υπέρ, ούτε κατά. Μονάχα αόριστους συνειρμούς προσπαθεί να δημιουργεί, τους οποίους να εκμεταλλεύεται (νομίζει), κατα περίπτωση. Ο Κώστας να λέει εδώ ότι είναι κατά και την ίδια στιγμή κάποιος άλλος, κάπου αλλού να λέει το αντίθετο…..

        61. Κώστας

          o λαθραναγνώστης του “Κ”ΚΕ του YES στο δημοψήφισμα θυμήθηκε την ΕΕ για να μας πει πως η θέση της ΛΑΕ “έξοδος από την ΕΕ” είναι αόριστοι συνειρμοί.

          ίσως βέβαια τοσο σαφής σαν το “παραμονή στην ΕΕ” του ΚΚΕ να μην είναι η θέση της ΛΑΕ, η ανατροπή του status qwo είναι πιο δύσκολο να περιγραφεί από την υποταγή του υπεύθυνου “Κ”ΚΕ.

          Κώστας

        62. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          Σοβαρέψου Κώστα, δεν είμαστε στο 2012 για να λές αυτά τα αφελή πράγματα τα γεμάτα αυταπάτες και ευχολόγια.

        63. Ανώνυμα

          “όπως λέγατε τότε μαζί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αβαντάροντας το ΣΥΡΙΖΑ” , θα συμπλήρωνε κανείς…

        64. Ανώνυμα

          πες μας τώρα για τους κινδύνους που φέρει η αποδέσμευση από την ΕΕ, αυτό το ασφαλές σπίτι των λαών, την προστασία των μισθών μας

        65. Ανώνυμα

          Όντως ο Τόλιος στην εκδήλωση είπε ότι μπορούμε να βγούμε από το ευρώ σε δυο βδομάδες άλλα από την ΕΕ θέλουμε δυο τρία χρόνια, ενεργοποίηση του άρθρου 50 κλπ δεσμεύσεων. Δηλαδή θα βγούμε με διαπραγμάτευση από την ΕΕ και ένα δημοψήφισμα θα ήταν μια καλή αρχή. Ότι έκανε, έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας έβγαλε από τα μνημόνια.
          ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ.

        66. Κώστας

          Η άποψη παραμονής στο ευρώ μέχρι να βγούμε από την ΕΕ σημαίνει μνημόνιο, αυτός είναι ο λόγος της πρωτεραιότητας εξόδου από την ΟΝΕ πρώτα και από την ΕΕ που είναι υποσύνολο της ΟΝΕ και με δευτερευούσες όψεις πολιτικής από την άποψη του βαθμού του κατεπείγοντος συγκριτική με την ΟΝΕ, μετά.

          Είναι η φύση της αλληλεξάρτησης της Κοινής Αγοράς (της ΕΕ δηλ) με την οικονομία που δίνει τον χρονικό ορίζοντα στην έξοδο από την ΕΕ. Για παράδειγμα βγαίνεις από τις εμπορικές-βιομηχανικές πολιτικές κλπ της ΕΕ με την έξοδο από την ΟΝΕ αλλά δεν έχεις κεντρικό σχεδιασμό, παλαική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, εθνική παραγωγή εργαλειομηχανών και υποπροιόντων κλπ. Αυτή την έννοια έχει η νομισματική πολιτική από την πρώτη μέρα, αν δεν την ανακτήσεις, όπως και την δημοσιονομική που σχετίζεται και αυτήν είσαι στις πολιτικής της ΕΚΤ-ΟΝΕ-ΕΕ, δηλ τα μνημόνια, γι αυτό η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) είναι το κέντρο και η Κοινή Αγορά (EE) το υποσύνολο. Όπως είναι οι ανισότητες της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (η κοινή νομισματική πολιτική μεταξύ χωρών με άνισα ονομαστικά επιτόκια επι ανάπτυξης με αποτέλεσμα το άνοιγμα των εξωτερικών Ισοζυγίων, και μετά τα μνημόνια της εσ υποτίμησης σαν μονόδρομο επί καπιταλιστικής κρίσης) πίσω από την ειδική μορφή της κρίσης στην Ελλάδα. Μήπως μπορείς να μου πεις πως επιτέθηκε η ΕΕ στην Ελλάδα το 2015 ? Τι ανακοίνωσε πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου 2015 ? Διακοπή του ΕΣΠΑ ή ένταξη στον ELA ? Μήπως όταν έγινε το δημοψήφισμα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι κόβει την ΚΑΠ ? Δεν νομίζω, capital control ανακοίνωσε γιατί το κέντρο και το ανώτερο στάδιο της ΕΕ είναι η ΟΝΕ και ΕΚΤ.

          Αυτή είναι η έννοια της προτεραιότητας της εξόδου από την ΟΝΕ, αλλιώς είσαι στο μνημόνιο γιατί η έξοδος από την ΕΕ παίρνει καιρό λόγω της φύσης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών και της Δημόσιας Διοίκησης. Ουσιαστικά μου απαντάς πως μια Ελλαδα της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού δεν πρέπει να είναι στην ΕΕ για ένα δευτερόλεπτο. Σωστό αλλά μια Ελλάδα που είναι στην ΕΕ δεν μπορεί να έχει σοσιαλισμό.

          ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ λοιπόν και μην μπλέκεις την μοναδική πρόταση εξόδου από την ΕΕ που υπάρχει στην αριστερά ,την πρόταση της ΛΑΕ, με την πρόταση αποδοχής του μνημονίου που είχε ο Τσίπρας ΠΡΙΝ τον Ιανουάριο του 2015 που έλεγε οτι θα διαπραγματευτεί το μνημόνιο και όχι … την έξοδο από την ΕΕ μετά την έξοδο από την ΟΝΕ και τις συνθήκες της ΕΕ.

          ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ και σταματήστε να δικαιώνετε μέχρι σήμερα τον Τσίπρα για τα μνημόνια. Αν έχετε δίκιο ότι πρέπει να βγούμε από την ΟΝΕ και την ΕΕ μόνο στον σοσιαλισμό όπως λέτε μαζί με το ΚΚΕ, καλά έκανε ο Τσίπρας και έφερε το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 γιατί έξοδος από το μνημόνιο τότε θα σήμαινε έξοδο από την ΟΝΕ και αρχή έστω της ρήξης με την ΕΕ.Η Ελλάδα όμως θα ήταν καπιταλιστική και λέτε πως δεν θέλετε καπιταλιστική Ελλαδα εκτός ΟΝΕ και ΕΕ. Ή μήπως αν βγαίναμε από το μνημόνιο δεν θα βγαίναμε από την ΟΝΕ ? Προφανώς θα βγαίναμε γιατί δεν μεταρρυθμίζεται.

          Κώστας

        67. lathranagnostis

          Τουλάχιστον το ΚΚΕ, δεν μιλάει για σοσιαλισμό πρώτα και μετά έξοδο κλπ. Δεν μιλάει για βήματα.
          Μιλάει για μια ΕΝΙΑΙΑ κίνηση με τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: Άρνηση χρέους, έξοδο από ΕΕ, έξοδο από ΟΝΕ, εργατικό-λαϊκό έλεγχο στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. ΔΕΝ είναι τέσσερα διαδοχικά βήματα. Είναι ένα ενιαίο βήμα προς μια νέα κατάσταση!
          Μην ψάχνεστε λοιπόν ποιό βήμα πρέπει να γίνει πρώτο και ποιό δεύτερο. Μιλάμε για ποιοτικό άλμα.
          Διαφορετικά λύση δεν υπάρχει.

        68. Ανώνυμα

          Στην ιδία εκδήλωση δόθηκαν στοιχεία, δεν θυμάμαι από ποιον εισηγητή αλλά δεν νομίζω πως μπορεί να αμφισβητηθούν, με τα οποία είναι ξεκάθαρο ότι η αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας και τα τεράστια εμπορικά κλπ ισοζύγια άλλαξαν δραματικά πριν μπούμε στην ΟΝΕ. Επίσης η ΕΕ επιβάλει την δημοσιονομική πολιτική που δεν σε αφήνει να κάνεις ότι προϋπολογισμό θέλεις. Τον προϋπολογισμό πρέπει να στον εγκρίνει πριν τον ψηφίσεις…… πιστεύω πως έχουν ξανά μανά ειπωθεί όλα αυτά .
          Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλά το αντιλαμβάνεται καλά το παλεύει. Το θέμα είναι πως γίνεται καθημερινή πολιτική αυτό. Δεν είναι λύση να λες ότι αυτό θα γίνει με λαϊκή εξουσία αλλά να λες πως θα κάνεις τη λαϊκή εξουσία. Γιατί λαϊκή εξουσία μόνο με το ΚΚΕ δεν γίνεται. Μόνο με το ΚΚΕ γίνεται Εργατική Εξουσία. (λέμε τώρα)

        69. Κώστας

          o βασικός λόγος που δεν έχεις δημοσιονομική πολιτική είναι πως το δημόσιο σου βρίσκει το χρήμα σαν ιδιώτης δηλ 1) το δανείζεται 2) μειώνει δαπάνες 3)αυξάνει φόρους που είναι θέμα απουσίας νομισματικής πολιτικής.Τα όρια των διάφορων ΣΣΑ κλπ είναι σημαντικά αλλά λιγότερο από το ότι δεν έχεις δημοσιονομική πολιτική έτσι κι αλλιώς γιατί δεν έχεις νόμισματική πολιτική και πολιτική ανοικτής αγοράς δηλ αγορά ομολόγων από την ΤτΕ. Δεν μπορείς να είσαι ελλειμματικός ακόμα και αν γράψεις τους κανόνες της ΕΕ εκεί που πρέπει γιατί δεν έχεις νομισματική πολιτική για να χρηματοδοτήσεις την δημοσιονομική

          τα εμπορικά ελλείμματα της Ελλάδας ανοίγουν μέσα στην ΟΝΕ, και πριν ελλειμματική ήταν προφανώς, αλλά πλέον χρεωνόταν σε ξένο νόμισμα, σε συνάλλαγμα, δεν μπορούσε να κάνει υποτίμηση γιατί ήδη πηγαίνοντας προς την ΟΝΕ ως απόφαση του Μάαστριχτ είχε διάφορες συναλλαγματικές δεσμεύσεις.Επίσης πρέπει να δεις πόσο ανοίγουν τα πλεονάσματα της Γερμανίας για να κρίνεις τις επιπτώσεις της ΟΝΕ στην ανταγωνιστικότητα μιας και και είναι σχετικό μέγεθος, ποιος έναντι τίνος. Δεν κρίνουμε γενικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλαδας αλλά την σχετική της ανταγωνιστικότητα εντός ΟΝΕ και πως αυτή χρησιμοποιείται σαν μέσο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

          Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.