.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Δυναμική απάντηση στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (φωτο)


  • Τρίτη 5 Απρίλη: Δυναμική απάντηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Τρίτη 5 Απρίλη: Δυναμική απάντηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Τρίτη 5 Απρίλη: Δυναμική απάντηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Τρίτη 5 Απρίλη: Δυναμική απάντηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Τρίτη 5 Απρίλη: Δυναμική απάντηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Τρίτη 5 Απρίλη: Δυναμική απάντηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Τρίτη 5 Απρίλη: Δυναμική απάντηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • [image_slider

Με δυναμική και μαζική κινητοποίηση και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Νέα Κηφισιά, απάντησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, στις πρωτοφανείς αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, το πρωί της Τρίτης 5 Απρίλη. Στην συγκέντρωση ήταν εμφανής η παρουσία της αστυνομίας.

Το σωματείο αντιδρά στην απόλυση εργαζόμενης -επί 4 χρόνια στην εταιρεία BIOSAR του ομίλου- γιατί αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς καταχρηστικούς όρους. Παράλληλα η εταιρεία έχει ζητήσει και από άλλους εργαζόμενούς της να υπογράψουν αυτό το άθλιο συμφωνητικό, που εισάγει το αγγλικό δίκαιο και πλήθος αντεργατικών διατάξεων.

Πρόκειται για βλαπτική μεταβολή στο περιεχόμενο των συμβάσεων μηχανικών, που εργάζονται στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών παρότι στην ουσία είναι υπάλληλοι με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας.

Στην συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Επίσης μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με υπευθύνους της διεύθυνσης προσωπικού του ομίλου και απαίτησε να αποσυρθεί το επαίσχυντο συμφωνητικό και να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση. Οι υπεύθυνοι της διεύθυνσης προσωπικού ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε καμιά απόλυση, πως η εργαζόμενη δεν θεωρείται μισθωτή και πως έληξε η σύμβαση της… Ωστόσο η εργαζόμενη δούλευε στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για 4 συνεχή χρόνια με εξαρτημένη σχέση εργασίας και με ανανεούμενες συμβάσεις. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν έκαναν δεκτό κανένα από τα αιτήματα του Σωματείου.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δήλωσε ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις: Την Πέμπτη 7 Απρίλη, μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, θα πραγματοποιηθεί νέα στάση εργασίας (9 πμ – 12 μμ) με συγκέντρωση στις 9.30 πμ στο υπουργείο Εργασίας. Θα συμμετέχει και στην κινητοποίηση του κλάδου των Κατασκευών, επίσης την Πέμπτη, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ., με πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Το σωματείο θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του απέναντι στην εργοδοσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ…

Σε δελτίο τύπου το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αναφέρει:

Δελτίο τύπου από την συγκέντρωση του Σωματείου στην «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και την συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρείας

Μαζική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών  Τεχνικών, το πρωί της Τρίτης 5 Απρίλη, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας.

Το σωματείο ζητά να παρθεί πίσω η παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει κατάπτυστη ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς και απαράδεκτους όρους Αγγλικού δίκαιου. Το σωματείο ζητά επίσης να παρθεί τώρα πίσω το απαράδεκτο ατομικό συμφωνητικό που δόθηκε σε εργαζόμενους της εταιρείας «BIOSAR» (δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών) μέλος του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Η σύμβαση αυτή αφορά εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών καθώς όλοι οι τεχνικοί στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και σε όλο τον τεχνικό κλάδο, αμείβονται με μπλοκάκι παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 1 Απρίλη αντιπροσωπεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε συνάντηση με την διευθύντρια προσωπικού και έθεσε το ζήτημα της απόσυρσης των απαράδεκτων συμφωνητικών. Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Σωματείου από την εταιρεία ανακοινώθηκε στην συνάδελφο η απόλυσή της!    

Στην συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την διεύθυνση προσωπικού του ομίλου.

•    Στην συζήτηση οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν δεν υπάρχει καμία απόλυση και ότι η εργαζόμενη δεν θεωρείται μισθωτή, αλλά «συνεργάτης» που έληξε η σύμβαση έργου της. Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι η εργαζόμενη δούλευε στην εταιρεία, στην έδρα του Ομίλου, για 4 χρόνια με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις, αρχικά με διαφορετικές εταιρείες του Ομίλου. Το γεγονός αυτό αποτελεί πάγια τακτική όλων των κατασκευαστικών ομίλων για να αποκομίζουν τα μέγιστα οφέλη που τους αποφέρει η μισθωτή εργασία με το ΔΠΥ και η δυνατότητα εξωχώριας φορολόγησης.

•    Οι υπεύθυνοι της εταιρείας σημείωσαν πως οι όροι των συμβάσεων πρέπει να διέπονται από το δίκαιο της χώρας όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Βεβαίωσαν έτσι για το τι έχουμε να περιμένουμε στη συνέχεια με τις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών τεχνικών σε έναν όμιλο που, κατά δήλωση του ιδίου, αυτή τη στιγμή το 50% της δραστηριότητάς του εκτελείται στο εξωτερικό.

•    Η διεύθυνση προσωπικού του ομίλου δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματα του Σωματείου ενώ δήλωσε «αναρμόδια για τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό» και παρέπεμψε το ΔΣ του Σωματείου στην ιδιοκτησία της εταιρίας.

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ηγέτης στον κλάδο των κατασκευών –επιχειρεί να κατοχυρώσει επιθετικά και με τη μορφή γραπτής σύμβασης, την κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ασφάλιση, καταβολή αποζημίωσης απόλυσης λόγω «μη ανανέωσης σύμβασης» και το νομικό όριο αριθμού απολύσεων, λήψη της νόμιμης άδειας με αμοιβή, άδειες τοκετού και λοχείας για τις γυναίκες, άδειες ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος, τυπικό ωράριο μισθωτού, κόστος υπερωριών). Αν περάσει αυτό, θα έρθει νέο καθεστώς για τους εργαζόμενους του ομίλου, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο -πιλότο για όλο τον κλάδο και στην συνέχεια θα γενικευτεί.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στην συνολικότερη διευθέτηση που επιχειρεί η εργοδοσία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφορικά με το «μπλοκάκι» και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του: Την Πέμπτη 7 Απρίλη, μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, θα πραγματοποιηθεί νέα στάση εργασίας (9 πμ – 12 μμ) με συγκέντρωση στις 9.30 πμ στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης θα συμμετέχει και στην κινητοποίηση του κλάδου των Κατασκευών, το απόγευμα της Πέμπτης 7 Απρίλη, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ., με πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Οι όροι της σύμβασης

Μέσω του απαράδεκτου συμφωνητικού, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

1)    Επιχειρεί να εισάγει το Αγγλικό Εμπορικό(!!) Δίκαιο στις συμβάσεις των εργαζόμενων μηχανικών με Μπλοκάκι (ΔΠΥ) στον Όμιλο. Χρησιμοποιεί ως πρόφαση το ότι η εταιρεία του ομίλου, από την οποία μισθοδοτείται, τόσο η απολυμένη όσο και οι υπόλοιποι μηχανικοί με Μπλοκάκι, έχει έδρα το Λονδίνο.

2)    Ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δε θα πληρώνονται σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Όποιος αρρωσταίνει για αθροιστικά πάνω από 15 μέρες/Έτος απολύεται. Δίνουν την «εναλλακτική» στον ασθενή εργαζόμενο να διορίσει έναν αναπληρωτή για να κρατήσει ανοικτή τη θέση εργασίας του στον όμιλο μέχρι να επιστρέψει στη δουλειά. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει να μας επιστρέψει σε εργασιακό καθεστώς 19ου αιώνα.

3)    Υποχρεώνουν το μισθωτό με ΔΠΥ να κοινοποιεί στην εργοδοσία για επεξεργασία οποιαδήποτε «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», δηλαδή πληροφορίες σχετικά με την σωματική ή ψυχική υγεία ή κατάστασή του προκειμένου να παρακολουθείται η απουσία του λόγω ασθένειας.

4)    Ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι εφόσον χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για δουλειά της εταιρείας θα αναλάβουν τα έξοδα για ασφάλιση Υγείας, εμβολιασμούς και μεταναστευτικές απαιτήσεις (βλ. βίζα). Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

5)    Ζητά εκβιαστικά από τον μισθωτό τεχνικό να υπογράψει ρητή «δήλωση» ότι δε θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου.

6)    Υποχρεώνει τον εργαζόμενο να συνάψει συμβόλαιο με Ασφαλιστική εταιρεία για ασφάλιση της μελετητικής του δουλειάς ώστε να αποζημιώσει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για οποιαδήποτε «απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των εύλογων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες που προκύπτουν» κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του. Ουσιαστικά επιδιώκει να εκμηδενίσει το επιχειρηματικό της ρίσκο καλύπτοντας όποιες πιθανές αστικές ευθύνες της με χρήματα των υπαλλήλων της.

7) Ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να βρει το δίκιο του, αφού θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της Αγγλίας ή της Ουαλίας!!Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 6
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

wpDiscuz