.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Συνέντευξη του Γ. Βασσάλου στην Παντιέρα – Μέρος Α’


vassalosΓράφει ο kokkiniotis

Ο πολιτικός επιστήμονας, ερευνητής θεμάτων Ε.Ε. και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές του 2014 Γιώργος Βασσάλος, παραχώρησε συνέντευξη στην Παντιέρα.

Στο πρώτο μέρος της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας από πολιτική άποψη, αλλά και κατατοπιστικής αυτής συνέντευξης, ο Γιώργος Βασσάλος αναφέρεται μεταξύ άλλων:

-στο ρόλο των πολυεθνικών στην πολιτική που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση,

-στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

-στη δομή και τα πολιτικά όργανα της Ε.Ε.,

-στην αναγκαιότητα υιοθέτησης εθνικού νομίσματος ως απαράβατου όρου ώστε να βγει κανείς από τις ‘δαγκάνες’ της ΕΚΤ,

– στο γεγονός ότι πέρα από τις ψήφους που έχουν τα κράτη – μέλη στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και καθορίζονται με κριτήριο τον πληθυσμό τους, η πραγματική πολιτική επιρροή τους καθορίζεται και από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους, το κατατεθειμένο κεφάλαιό τους στην ΕΚΤ, τον αριθμό και την ανταγωνιστικότητα των πολυεθνικών κάθε κράτους, καθώς και τον βαθμό υπερχρέωσης κάθε χώρας.

-Η οικονομική κηδεμονία αφορά και τις εκτός μνημονίου χώρες.

-Η Ε.Ε. έχει αποφανθεί ότι για την κρίση έφταιγαν οι «υπερβολικά υψηλοί μισθοί και συντάξεις», καθώς και το «υπερβολικά διογκωμένο κοινωνικό κράτος». Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, λέει ο Γ. Βασσάλος. Μέσα στην κρίση, για να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, η Ε.Ε. έχει βάλει ως προτεραιότητά της την μείωση του εργατικού κόστους. Από την άποψη αυτή, μπορεί τα προγράμματα να έχουν «αποτύχει» ως προς τη μείωση του χρέους, ο στόχος όμως της μείωσης του εργατικού κόστους έχει επιτευχθεί πλήρως.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα ακολουθήσουν οι απαντήσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσε η Παντιέρα: γύρω από τη διαγραφή του χρέους, το κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα εξόδου από την κρίση χωρίς κατάργηση των μνημονίων, μέσα στο ευρώ και την ΕΕ, την σχέση ΕΕ και δημοκρατίας, καθώς και την χρησιμότητα της ψήφου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Στο πρώτο βίντεο, παρακολουθούμε την απάντηση στα πρώτα ερωτήματα του Α’ Μέρους της συνέντευξης:

Πώς αποφάσισε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Ποια είναι η δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποια είναι, τα βασικά τουλάχιστον πολιτικά της όργανα; Ποιος ο ρόλος της ΕΚΤ που, μην ξεχνάμε, μαζί με την Ε.Ε., αποτελούν τα 2/3 της τρόικας;

 

 

Στο δεύτερο βίντεο, ο Γ. Βασσάλος απαντάει στο ερώτημα, κατά πόσον τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «ισότιμοι εταίροι» μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε.

 

 

Στο τρίτο βίντεο, παρακολουθούμε την απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του Α’ Μέρους της συνέντευξης:
«Ποια είναι η γενική κατεύθυνση που παίρνει η Ε.Ε., στο οικονομικό και το πολιτικό επίπεδο, λόγω της κρίσης; Υπάρχει για τις ευρωπαϊκές χώρες, ζωή εκτός Ε.Ε., έξω από την Ευρωζώνη και το ευρώ;»Κριτικές - Συζήτηση

Συνέντευξη του Γ. Βασσάλου στην Παντιέρα – Μέρος Α’

"Ποια είναι η γενική κατεύθυνση που παίρνει η Ε.Ε., στο οικονομικό και το πολιτικό επίπεδο, λόγω της κρίσης; Υπάρχει για τις ευρωπαϊκές χώρες, ζωή εκτός Ε.Ε., έξω από την Ευρωζώνη και το ευρώ;"

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

2 Σχόλια στο "Συνέντευξη του Γ. Βασσάλου στην Παντιέρα – Μέρος Α’"

Νοήμων

Υποψήφιος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αμερικάνικο laptop, σήμα κατατεθέν του καπιταλισμού (apple). Μας θεωρούν τελείως χαζούς, ώστε να τους ψηφίσουμε κιόλας…

Μανόλης

Τώρα ετοιμάζομαι να του πάω το laptop ελληνικής κατασκευής !!! Ρε, με τι παραμυθιάζεται ο κόσμος !!!
Δηλαδή, να μην φοράμε Nike επειδή είναι αμερικάνικα ούτε να οδηγούμε Opel επειδή είναι Γερμανικά… Και αυτός ο άνθρωπος θεωρεί ότι έχει μυαλό (Νοήμων, γαρ…) ώστε με τέτοια αστεία επιχειρήματα, που δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική, να προσπαθεί να στοιχειοθετήσει γιατί δεν θα ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να μας λείπουν παρόμοιοι «νοήμονες» σαν και του λόγου του… Όσο για ψηφοφόρους (και όχι μόνο…) θα βρούμε στη μεγάλη δεξαμενή των – κατ’ αυτόν – «ηλιθίων». Για την ώρα ας του ευχηθούμε καλό …ξεμούδιασμα από τον καναπέ και καλά μυαλά !!!

wpDiscuz