.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πραξικόπημα: Το 61,3% ΟΧΙ, έγινε 88,7% ΝΑΙ στη Βουλή (Βίντεο)


tsipras-meimar-NAIΓράφει ο kokkiniotis

Με 251 ΝΑΙ, 32 ΟΧΙ, 8 «Παρών/Παρούσα» και 9 απουσίες, πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας που θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση με το ESM. Πρόκειται για το επαίσχυντο 3ο Μνημόνιο, που πέρασε σαν ελληνική πρόταση «με ένα άρθρο σε έναν Νόμο»…

Η χρεοκοπία της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ για ‘ανάσα’, ‘ανακούφιση’ και έναν άλλο δρόμο χωρίς μνημόνια μέσα στο ευρώ και την ΕΕ, αποτυπώθηκε και σε συμβολικό επίπεδο απόψε με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ένα έντονο αίσθημα déjà vu είχαν όσοι άκουγαν για άλλη μια φορά τα περί «υπεύθυνης στάσης μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας» κλπ κλπ.

Υπήρξαν συνολικά 17+15=32 διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή τού –μνημονιακού πλέον- ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, 17 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν με διάφορους τρόπους στην ψηφοφορία, ενώ άλλοι 15 ψήφισαν μεν «ΝΑΙ», δηλώνοντας όμως ότι διαφωνούν και το κάνουν για να μην χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη. Μπορεί τυπικά να μην ανακύπτει ζήτημα δεδηλωμένης, πολιτικά όμως το θέμα έχει τεθεί και αναμένονται εξελίξεις.

Αναλυτικότερα:

Εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ, ΟΧΙ ψήφισαν και δύο βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

«Παρών/Παρούσα» δήλωσαν οκτώ βουλευτές και βουλεύτριες του ίδιου κόμματος, μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί και η Πρόεδρος της Βουλής:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.

Απουσίαζαν οι Ραχήλ Μακρή, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Κυριακάκης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που για προσωπικούς λόγους όπως δήλωσε, πήγε στην Αίγινα, καθώς και η Ελένη Αυλωνίτου, έστειλαν επιστολές με τις οποίες ανέφεραν ότι αν παρευρίσκονταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζαν «ΝΑΙ».

Οι ΑΝ.ΕΛΛ ψήφισαν ‘’μπετόν’’ ΝΑΙ, αν και ορισμένοι βουλευτές τους έλειπαν την ώρα που φωνάχτηκε το όνομά τους, για να ψηφίσουν εκ των υστέρων ΝΑΙ (Μαυραγάνης, Χαϊκάλης, και Σταυρούλα Ξουλίδου με τη χαρακτηριστική αντίδραση που θα δείτε στο βίντεο).

Και η Νίνα Κασιμάτη έλειπε αρχικά για να ψηφίσει τελικά ΝΑΙ.

Σταχυολογήσαμε ορισμένα «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «Παρών/Παρούσα», «Απών», WC κλπ που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Η έμπειρη Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας, του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, ψηφίζει για τρίτη φορά μνημόνιο ως κυβερνητική βουλευτής:

 

Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη:

Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.
Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η δήλωση της Αγλαΐας Κυρίτση:

Η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο ωμών εκβιασμών και τετελεσμένων από τους δανειστές μας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και κυρίως με το γενναίο ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Ο λαός μάς δέσμευσε και όρισε μια νοητή αλλά ξεκάθαρη γραμμή. Μια λαϊκή κόκκινη γραμμή από την οποία δεν μας επιτρέπεται να πάμε πιο πίσω. Δεν μας επιτρέπεται να την παραλλάξουμε, να την ερμηνεύσουμε λάθος, να τη χρησιμοποιήσουμε, να την ξεχάσουμε ή να την παραδώσουμε κάτω από πιέσεις και κυνικές απειλές σε όσους στραγγαλίζουν συστηματικά τη χώρα.

Μπορούμε να παραβλέψουμε ή να διαπραγματευτούμε πολλές κόκκινες γραμμές, αλλά την κόκκινη γραμμή που έβαλε ο λαός με τη γενναία στάση του δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

Αυτό που κληθήκαμε να υπερψηφίσουμε έκανε τον καθένα από μας να αναμετρηθεί με τη συνείδηση και τις αρχές του. Και είναι μια αναμέτρηση εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Η ψήφος μου δεν είναι ψήφος απόρριψης της κυβέρνησης. Είναι μια ψήφος δύσκολη, που υπακούει στη συνείδησή μου και κυρίως στο «όχι» που με γενναιότητα διατράνωσε ο ελληνικός λαός.

Η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει ο λαός δεν μας επιτρέπει να προτείνουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε μνημόνια υποτέλειας.

Η αριστερά πρέπει να απελευθερώνει και να ανοίγει νέους δρόμους, υπηρετώντας την εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Δηλώνω παρούσα στους αγώνες και τις μάχες που έρχονται για μια άλλη πορεία της χώρας με πρωταγωνιστή και κυρίαρχο το λαό.

Κοινή δήλωση Ελένης Σωτηρίου, Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Κυριακάκη και Βασίλη Χατζηλάμπρου που απουσίαζαν απέχοντας από την ψηφοφορία:

«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Πορευτήκαμε, συνεχίζουν, για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο», δηλώνουν και προσθέτουν:

«Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά θέλω του ελληνικού λαού» συμπληρώνουν στη σχετική ανακοίνωση.

«Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.

Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.
Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική –και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.
Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας. Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».

Προσπαθώντας να σώσουν τα προσχήματα και το προσωπικό τους γόητρο, 15 βουλευτές που ψήφισαν «ΝΑΙ», αθροιζόμενοι και αυτοί στους 251, μας εξηγούν στη συνέχεια πως ούτε αυτοί συμφωνούν, το έκαναν όμως για να μη χαθεί η δεδηλωμένη. Πέρα από το ότι η δεδηλωμένη τελικά χάθηκε, πέρα από το ότι μας τά ‘παν κι άλλοι στο παρελθόν, θα παρατηρούσε κανείς ότι όπως στις εκλογές, έτσι και στις ψηφοφορίες στη Βουλή, δεν μετράει η δικαιολόγηση ψήφου.

Πρόκειται για τους/τις: Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοΐλη, Λίτσα Αμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Νίκο Χουντή, Κώστα Ήσυχο, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κότσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Γιάννη Ζερδελή και Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ – «ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ»!

ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 6
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

8 Σχόλια στο "Πραξικόπημα: Το 61,3% ΟΧΙ, έγινε 88,7% ΝΑΙ στη Βουλή (Βίντεο)"

G Chat

Τώρα λοιπόν ποιος φταίει; Το ΚΚΕ ή τα αριστερά παπαγαλάκια της κυβέρνησης (π.χ Στραβελάκης) που δήλωναν ότι με το δημοψήφισμα «το κοντερ μηδενίζεται»;

αλήθειας

Τώρα αναδεικνύεται η ιστορική ευθύνη που έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχουν μικρότερες οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς (ΕΕΚ, ΟΚΔΕ), που έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της αναρχίας που ψήφισαν 3πλό ΕΓΚΥΡΟ ΟΧΙ, στο να συμβάλλουν σε λαϊ΄κες πρωτοβουλίες για το ΟΧΙ μέχρι τέλους σε κάθε γειτονιά της χώρας!

Τώρα αναδυκνύεται και η καταστροφική γραμμή του ΚΚΕ η οποία ενώ πάντα διαπιστώνει σωστά πράγματα (όπως άλλωστε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι), όμως το ΚΚΕ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συμβάλλει στην μετατροπή των σωστών διαπιστώσεων σε μάχιμη πολιτική: Αρκείται στην κομματική καταγραφή και τπτ παραπάνω: Είναι αυτό, η άλλη όψη της συστημικής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα χρειάζεται το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί με την ηγετική ομάδα και το ξεπούλημα, να ΦΥΓΕΙ απο τον ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα και με σχέδιο και μαζί και με κόσμο του ΚΚΕ και των ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΝΑΡΧΙΑ κλπ, να οικοδομήσουμε τις λαϊκές πρωτοβουλίες για το ΟΧΙ μέχρι τέλους! Ισότιμα

gian
To «πραξικόπημα» αυτό ήταν αναμενόμενο και όποιος πιστεύει η πίστευε το αντίθετο είναι ουσιαστικά πολιτικά ανίδεος, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα προφασιζόμενη ότι δίνει λόγω στο λαό, μπούρδες, όλα ένα παιχνίδι του Τσίπρα και του Σύριζα, το τρίτο μνημόνιο είναι προ των πυλών, σκληρό, βάρβαρο, ανελέητο, και αυτό είναι το μνημόνιο της αριστεράς. Κάποιοι πέρα από το Σύριζα στήριξαν αυτή την επιλογή του κάλπικου ΟΧΙ, έδωσαν ένα ΟΧΙ και πήραν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ένα ΝΑΙ. Το ΚΚΕ ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε, όμως δικαιώθηκε για άλλη μια φορά, το ίδιο έγινε όταν πριν τις 25 Γενάρη αρνήθηκε πεισματικά και δικαίως να συμπράξει με το Σύριζα για να συνεχίσουν παρέα όπως κάνει σήμερα με την «αριστερή πλατφόρμα» και τις άλλες συνιστώσες τις κομμουνιστικής αριστεράς, την είσοδο στο λαό ενός μνημονίου τύπου Σαμαροβενιζελων, και σήμερα μαθηματικά βεβαιωμένο πλέων ότι σε λίγο καιρό η συνιστώσες που διαφωνούν με την κυβέρνηση θα είναι παρελθόν. Το κακό έχει γίνει, ένα μνημόνιο ακόμα στις πλάτες του λαού, ο αριστερός Σύριζα απογοήτευσε οικτρά μια κοινωνία, – μπορεί ακόμα να μην φαίνεται αλλά στους επόμενους μήνες που τα μέτρα θα μπουν σ εφαρμογή θα είναι πασιφανής – χαλιναγώγησε αγώνες και διεκδικήσεις, το αύριο αβέβαιο… Διαβάστε περισσότερα »
RED

H πάνσοφη ηγεσία του ΚΚΕ προβλέπει τα πάντα, ακολουθεί πούρα επαναστατική γραμμή αλλά το κόμμα παντός καιρού βουλιάζει στην ανυποληψία.
Τόσο ανώριμη αυτή η εργατική τάξη πια.

gian

Η πάνσοφη ηγεσία του ΚΚΕ επιβεβαιώνετε καθημερινά, όσο για τον αν βουλιάζει στην ανυποληψία αυτό θα το δείξει όταν και εάν γίνουν εκλογές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλοίμονο από τους νεροκουβαλητές επαναστάτες που οι προτάσεις ήταν, ψηφίζουμε το ΟΧΙ του Σύριζα έρχονται τα όποια μέτρα- μνημόνια και από Δευτέρα συνεχίζουμε τους ταξικούς αγώνες για την κατάργηση των επονείδιστων μέτρων – που ουσιαστικά ψηφίσαμε –

αλήθειας

Φίλε μου, μάλλον ακολούθησες την γραμμή του ΚΚΕ, οπότε ΝΑΙ ψήφισες το νέο μνημόνιο. Εμείς όλοι οι υπόλοιποι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, και μεγάλο κομμάτι της αναρχίας, ψηφίσαμε 3πλό ΕΓΚΥΡΟ ΟΧΙ! Οπότε πάμε για νέους αγώνες με μέτωπο εξουσίας για έξοδο απο ΕΕ και ευρώ, για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε αντικαπιταλιστική/σοσιαλιστική κατεύθυνση. Τεράστιο καθήκον, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ!

gian

Αν δεν σου κάνει κόπος μπορείς να μου εξηγήσεις το 3πλο ΟΧΙ πως το ψήφισες? πως προσμετρήθηκε και πως ο δικός σου ψήφος του ΟΧΙ δεν τον ξέπλυνε ο Αλέξης με ενα μνημονιακό ΝΑΙ!

Ηλίας Τζ.

«3πλό ΕΓΚΥΡΟ ΟΧΙ! »
Χα, χα, χα!
Το πάθος της διάκρισης από το ΚΚΕ δεν ορρωδεί ούτε στην προσφυγή στο ΚΥΡΟΣ που επιδαψιλεύουν τα αφεντικά!
Καμιά αμφιβολία δεν έχει κανείς πια για την ΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΣΑΣ!!!
—————-
…αλλά κι από αυτοπροσδιορισμό, καλά πάμε:
«Διπλό ΟΧΙ το ΚΚΕ»; ΤΡΙΠΛΟ η Ανταρσύα!
«Ακυρο» το ΚΚΕ; «ΕΓΚΥΡΟ» η Ανταρσύα!
Σιγά, που θα μας τη βγείτε, χαζοκουκουέδες….

wpDiscuz