.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πανσπουδαστική Νο 8: Θα μιλήσει κανείς επιτέλους;


papadakis-k725Κώστας Παπαδάκης

Σαράντα δύο χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το φάντασμα της  διαβόητης «Πανσπουδαστικής ν. 8» πλανάται ακόμα πάνω από την αριστερά και το κίνημα, χωρίς ποτέ κανείς από τους πρωταγωνιστές της να έχει μιλήσει.

Η εφημερίδα «Πανσπουδαστική» κυκλοφόρησε, παράνομα  φυσικά, τα τελευταία χρόνια της χούντας και ήταν όργανο της «Αντι – Ε.Φ.Ε.Ε.», ενός μονοπαραταξιακού αντιστασιακού φοιτητικού σχηματισμού ελεγχόμενου απόλυτα από τη Σπουδάζουσα της Κ.Ν.Ε. Η επίσημη Ε.Φ.Ε.Ε. τότε  απαρτιζόταν από διορισμένους από τη χούντα εκπροσώπους, ενώ οι φοιτητικές εκλογές είχαν απαγορευθεί.

Το τεύχος ν. 8 κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη 1974, αρκετά μετά δηλαδή την εξέγερση και κύριο περιεχόμενό του ήταν ο απολογισμός της. Ολόκληρη την τελευταία από τις τέσσερις σελίδες της καταλάμβανε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, την οποία η Συντακτική Επιτροπή της Πανσπουδαστικής προλόγιζε λέγοντας ότι την δημοσιεύει παρά τις επιμέρους διαφωνίες της σε ορισμένες από τις εκτιμήσεις της (χωρίς να προσδιορίζει τις διαφωνίες).

Και το κείμενο της ανακοίνωσης περιλάμβανε την πασίγνωστη  πια αναφορά στους 350 προβοκάτορες που με προσχεδιασμένο οργανωμένο σχέδιο των Ρουφογάλη – Κ.Υ.Π. – Καραγιαννόπουλου μπήκαν το βράδυ της Τετάρτης 14/11/1973 στο κατειλημμένο ήδη Ε.Μ.Π. με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα με «γελοία και αναρχικά συνθήματα άκαιρα για τις ανάγκες της περιόδου», ώστε ο αγώνας των φοιτητών  να απομονωθεί από τον λαό, να περιθωριοποιηθεί. Συνθήματα όπως το «Κάτω το Κράτος», «Κάτω η Εξουσία»  αναφέρονται στην ανακοίνωση ως τέτοια.

Κανέναν φυσικά δεν πείθει η γενικόλογη επιφύλαξη της Συντακτικής Επιτροπής της Πανσπουδαστικής για το περιεχόμενο του κειμένου. Αν διαφωνούσε πραγματικά σε ένα τόσο κορυφαίο σημείο εκτίμησης, διατυπωμένο μάλιστα σε ήρεμο μεταγενέστερο χρόνο και όχι εν θερμώ, δεν θα διακινδύνευε να εκδόσει και να διακινεί παράνομα ένα τετρασέλιδο του οποίου το 1/4 δεν την εξέφραζε. Δεν τα συνήθιζε κάτι τέτοια το Κ.Κ.Ε. Δίπλα άλλωστε σε αυτήν την επιφύλαξη, ο πρόλογος της Σ.Ε. γράφει ότι υποδέχεται το κείμενο αυτό με ενθουσιασμό διότι «αποδείχνει την κρυστάλλινη ωριμότητα του κινήματός μας.» Συνεπώς, η γενική επιφύλαξη ήταν ένα σοφό προνοητικό «ξεκάρφωμα» απέναντι σε μελλοντικά γυρίσματα του καιρού, ίσως και την μετέπειτα αμφισβήτηση της γνησιότητας της ανακοίνωσης, που φέρεται ότι κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά 1974, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή άλλη πηγή της κυκλοφορίας της.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης του Πολυτεχνείου, η πρώτη, που είχε και την ευθύνη της κατάληψης μέχρι την Πέμπτη 15/11/1973 που εκλέχθηκε νέα μέσα από την ίδια την κατάληψη, απαρτιζόταν κατά συντριπτική πλειοψηφία από μέλη και επιρροές της Αντι – Ε.Φ.Ε.Ε.. Στη δεύτερη, την πλειοψηφία είχαν ο «Ρήγας Φερραίος» και οι ¨αριστεριστές΄’.
Τα παραπάνω τα παραδέχεται η έκθεση συμπερασμάτων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε , που εκδόθηκε τον Ιούνιο 1976.

Συνεπώς η ανακοίνωση γράφτηκε προφανώς από την πρώτη Σ.Ε. Άρα η πολιτική ευθύνη της Κ.Ν.Ε. για το περιεχόμενό της και ως Αντι – Ε.Φ.Ε.Ε. και ως Σ.Ε. κατάληψης και ως Σ.Ε. της Πανσπουδαστικής είναι πολλαπλή και αναμφισβήτητη.

Το στίγμα των 350 προβοκατόρων , που εγκαινιάστηκε με την Πανσπουδαστική ν. 8, σημαδότησε τον τρόπο με τον οποίο το Κ.Κ.Ε. αντιμετώπισε μεταπολιτευτικά – και ακόμα δεν έχει σταματήσει – ο,τιδήποτε άλλο διεκδικούσε μία θέση στην αριστερά και τα κινήματα. Χαφιέδες, πράκτορες της εργοδοσίας, τσιράκια του συστήματος, αντικομμουνιστές και άλλοι παρόμοιοι χαρακτηρισμοί εκτοξεύονταν καθημερινά σε συνελεύσεις, κινητοποιήσεις,  έντυπα και πηγαδάκια ενάντια σε «αναθεωρητές», «αριστεριστές», αναρχοαυτόνομους. Κάθε άποψη και σύνθημα αντίθετο με τη γραμμή του Κ.Κ.Ε., ‘ακραίο», άκαιρο», αναντίστοιχο με τις ανάγκες της περιόδου», χαρακτηριζόταν ως εκπορευόμενο από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης και αντιμετωπίζονταν ανάλογα. Ανελέητη υπήρξε όχι μόνο η συκοφάντηση αγωνιστών και κινητοποιήσεων, αλλά και η απροκάλυπτη καταστολή καταλήψεων (Χημείο 1980), καταγγελιών ενάντια στη Σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν και τα τανκς του Γιαρουζέλσκι κ.α.

Η Κ.Ν.Ε. της μεταπολιτευτικής νομιμότητας διεκδικούσε την αποδοχή της από τη συντηρητική κοινωνία με πολλά διαπιστευτήρια νομιμότητας ανάμεσα στα οποία η αποδοκιμασία των ριζοσπαστικών μορφών πάλης και τρόπων ζωής (ποιός ξεχνά και την παμφλέτα του Γρηγόρη Φαράκου «Για μία ταξική, ηθική, πατριωτική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας»;). Ταυτόχρονα διεκδικούσε τη μονοπωλιακή του επικράτηση στον αντισυστημικό χώρο, όπου τα κύματα της δεκαετίας του 1960 και οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις μέσα και έξω από την Ελλάδα είχαν συσσωρεύσει πληθώρα ρευμάτων που αμφισβητούσαν μαζικά και αξιόπιστα και τον υπαρκτό σοσιαλισμό και την πολιτική του: Μαοϊκοί, τροτσκιστές, αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, αυτόνομοι, αλτουσεριανοί, εκπρόσωποι απόψεων κινημάτων ριζοσπαστικής αμφισβήτησης με επιρροές από Μάη 1968 κλπ.

Όλους αυτούς μας αντιμετώπισε με άγρια κατασυκοφάντηση και καταστολή. Και μετέδωσε τα ήθη αυτά σε αρκετά μικροκακέκτυπα οργανωτικά μορφώματα. Αλλά ευτυχώς δεν νίκησε. Ούτε την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μπόρεσε να σβήσει, ούτε ιδίως το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα, που άντεξε παρά την ελεεινότητα της αντιπαράθεσης της Κ.Ν.Ε. και με μπροστάρηδες τις Αριστερές συσπειρώσεις Φοιτητών και αργότερα τα Ε.Α.Α.Κ. απέτρεψε μέχρι σήμερα την πειθάρχηση των Α.Ε.Ι. που αποτελούν πάντα άσβηστες εστίες αντικαπιταλιστικής αντίστασης.
Αλλά αυτό το πολιτικό ήθος χαρακτηρίζει το Κ.Κ.Ε. ακόμα και σήμερα. Η  βίαιη εκκένωση του ελεγχόμενου από το Π.Α.ΜΕ. Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου από πρόσφυγες που κατέφυγαν απλά για να μην βρέχονται είναι νωπή ακόμα.

Και ίσως και κάποιοι από τους συντάκτες της ανακοίνωσης της Πανσπουδαστικής ν. 8 να έχουν υποστεί την ίδια συκοφάντηση για τις μετέπειτα πολιτικές τους επιλογές. Όντως οι περισσότεροι επώνυμοι της » γενιάς του Πολυτεχνείου» τα πολύ επόμενα χρόνια, όσοι δεν ιδιώτευσαν, όσοι δεν έκανα καριέρα τον τίτλο τους και όσοι έμειναν στην αριστερά, ακολούθησαν άλλες πολιτικές διαδρομές που καταλήγουν σήμερα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το Ν.Α.Ρ., το Σχέδιο Β΄, τη ΛΑ.Ε. κ.α. Αλλά αυτό δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να μιλήσουν για την Πανσπουδαστική ν. 8 και να πάρουν θέση. Να ανοίξει επιτέλους, έστω και αργά η συζήτηση για αυτήν την ιστορία. Το οφείλουν στους χθεσινούς και σημερινούς τους συντρόφους, στην υπηρέτηση ενός πολιτικού ήθους συνύπαρξης διαφωνιών μέσα στην αριστερά και στην ίδια την υπόθεση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, την οποία πολλοί ευαγγελίζονται ακόμη. Έστω και αν νοιώθουν τη συμμετοχή τους στη χάραξη των πολιτικών αυτών της Κ.Ν.Ε. τότε σαν καμάρι τους, αντί σαν ντροπή. Ας βγουν να μας πείσουν.

Το ίδιο το Κ.Κ.Ε. όταν προκαλείται βγαίνει και την υποστηρίζει έμμεσα. Κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του (δηλαδή την Αντι-Ε.Φ.Ε.Ε., τη Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης και τις επιφυλάξεις της Συντακτικής Επιτροπής της Πανσπουδαστικής). Δεν την υποστηρίζει ευθέως, αλλά και ούτε την αποδοκιμάζει. Ενώ ένθερμος υποστηρικτής της «Πανσπουδαστικής ν. 8» είναι και ο φλωρακικός «Εργατικός Αγώνας», με τον οποίο πασχίζει το Ν.Α.Ρ. με όλες του τις δυνάμεις να τον κάνει σύμμαχο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Αλλά από το ίδιο το Ν.Α.Ρ. δεν θυμάμαι ποτέ να άκουσα ή να διάβασα μία δημόσια επίσημη τοποθέτηση για την Πανσπουδαστική ν. 8 στις εκδηλώσεις που οργανώνει κάθε χρόνο για την εξέγερση. Ούτε έστω μία προσωπική τοποθέτηση οποιουδήποτε από τους συμμετέχοντες στα γεγονότα, τα τότε στελέχη της «γενιάς του Πολυτεχνείου», σε όποια μεριά της αριστεράς και αν ανήκουν.

Όμως το αίμα από την πληγή που άνοιξαν κυλάει ακόμα. Θα μιλήσει κανείς κάποτε;

 

Αθήνα, 15/11/2015
Κώστας ΠαπαδάκηςΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 67.69% ( 13
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

17 Σχόλια στο "Πανσπουδαστική Νο 8: Θα μιλήσει κανείς επιτέλους;"

el quinto regimiento
Κώστα, συμπληρώνω τα εξής στη τοποθέτησή σου: Στο πόνημα του 76 που συνέγραψαν κατόπιν εορτής μετά τη πτώση της Χούντας, αποκαλύπτουν χωρις ντροπή τα εξής: 1) οτι δεν ήθελαν την κατάληψη, οι μαοϊκοι (ΕΚΚΕ) ως οργανωμένη δύναμη έβαζαν κατάληψη στις συνελεύσεις του Πολυτεχνείου την Τετάρτη στις 14, και αυτοι αναγκάστηκαν να συρθούν στη κατάληψη, όταν φούντωσε. Οι «προβοκάτορες του Ρουφογάλη», στους οποίους αναφέρεται η Πανασπουδαστική νο 8 ειναι προφανώς το φοιτητικο κινημα που αποφασίζει κατάληψη την Τετάρτη στις 14. Δεν ειναι μονο οι φοιτητές της Νομικής που καταφτάνουν με πορεια απο τη Νομική στο ΕΜΠ προκειμένου να στηρίξουν την κατάληψη. Κατα μια μαρτυρια συντρόφου της εποχής (εκκετζή), οι κνίτες απέσυραν προσωρινά τις δυνάμεις τους απο τις συνελεύσεις την Τετάρτη (14 Νοέμβρη), αλλα αναγκάστηκαν λόγω επικράτησης της κατάληψης και της μαζικοποίησης του αγώνα, να επανέλθουν. Λένε συγκεκριμένα στο πόνημα του 76: _________________ Οι συνδικαλιστές του ΡΦ (σ.σ. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ νεολαια ΚΚ-εσ) τάσσονται ενάντια στην κατάληψη και μαζί τους ορισμένοι συνδικαλιστές από άλλες συγγενείς του ομάδες. Η Σχολή Μηχανολόγων μάλιστα πήρε απόφαση, ύστερα από πρόταση τους, για αποχώρηση, και την πραγματοποίησε. Οι αριστεριστές, – κύρια συνδικαλιστές της ΑΑΣ ΠΕ (σ.σ. φοιτητές ΕΚΚΕ) από τη νομική και φυσικομαθηματική, – είχαν ταχθεί υπέρ της… Διαβάστε περισσότερα »
ant
καλή η πλάκα κε Παπαδάκη αλλά, μετά και όσα (κωμικο)τραγικά συνέβησαν το πρωϊ της Κυριακής ( https://athens.indymedia.org/post/1551394/ ), φαντάζομαι δεν θα σας κακοφανεί η άποψη οτι το κείμενό σας εξ αντικειμένου, δηλαδή ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, παρέχει ιδεολογική κάλυψη για οποιουδήποτε είδους επίθεση σε μέλη ή φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος. αλήθεια, τώρα, 42 χρόνια δεν έχει μιλήσει κανένας ή μήπως δεν συμφωνεί μαζί σας; το παρακάτω, που δεν είναι από το γραφείο τύπου της κε, δεν έτυχε να το δείτε ποτε; ή το είδατε και δεν σας άρεσε; http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128a.htm. ξεχωρίζει το: -Σε αυτή την ανάλυση συνηγορεί και η ύπαρξη -πραγματικά- πολλών προβοκατόρων σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων. Μια τέτοια άποψη βλέπουμε να υποστηρίζεται από την Α.Ο. (σ.σ. «αναθεωρητική ομάδα», δηλαδή το ΚΚΕ εσωτερικού, κατά την τότε ορολογία του ΚΚΕ) με τη δήλωση του Χ. Δρακόπουλου για την κατάληψη αργά την Τετάρτη το βράδυ: ‘Η εξέλιξη στον τόπο μας έχει περιέλθει σε λεπτό σημείο. Παράλληλα στο ευρύτατο δημοκρατικό ενωτικό κίνημα που αξιώνει την είσοδο στη δημοκρατική ομαλότητα, σκοτεινές δυνάμεις εργάζονται για να φράξουν το δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή και οργανώνουν προκλήσεις για να δικαιολογήσουν την επιβολή στρατοκρατικών μέτρων…’ Η ίδια όμως η άποψη υποστηρίζεται και στην ‘ανακοίνωση της… Διαβάστε περισσότερα »
Ο άλλος Βασίλης

Όλα στο μπλέντερ. Πανσπουδαστική Νο8, Γιαρουζέλσκυ, Αφγανιστάν…..

Απορώ πάντως με το θράσος του αρθρογράφου, να επιμένει ακόμα και σήμερα, κάτω από το φως όλων των εξελίξεων και των με δραματικό τρόπο επιβεβαιώσεων του ΚΚΕ, ότι ήταν λέει «συκοφάντηση» και «απροκάλυπτη καταστολή» η εναντίωση του ΚΚΕ στις τότε καταγγελίες ενάντια στην ΕΣΣΔ για το θέμα του Αφγανιστάν και ενάντια στην κυβέρνηση Γιαρουζέλσκυ που προσπάθησε να αντμετωπίσει την αντεπανάσταση στη Πολωνία!
Διαβάζω και δεν πιστεύω στα μάτια μου!
Εύγε κύριε Παπαδάκη! Ακόμα, υποστηρίζετε τους Ταλιμπάν και τον Βαλέσσα.
Φυσικά, μετά απο τα παραπάνω αποκαλυπτικά, είναι εντελώς περιττό να μπει κανείς σε διάλογο μαζί σας για την Πανσπουδαστική 8 και τις εξωφρενικές διαστρεβλώσεις που κάνετε.

el quinto regimiento
κυριε αντ. προφανώς δεν έχεις διαβάσει το πόνημα του 76 και μπερδεύεσαι με τη ίδια τη συγκρότηση και την έννοια της «Συντονιστικής Επιτροπής» το ίδιο το ΚΚΕ του 76, παραδέχεται οτι η «δική σας» ΣΕ (δηλαδή ένα οργανο που φτιάξατε μονοι σας) έμενε σε φοιτητικά πλαίσια. Το γράψαμε παραπάνω (1ο σχολιό μου). Οταν εγιναν πραγματικές εκλογές για συγκρότηση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ Συντονιστικής Επιτροπή την Πέμπτη το βράδυ (15 Νοεμβρίου), ομολογείται από τα στελέχη σας οτι χάσατε την…πλειοψηφία!!! Σας την πήραν οι «αριστεριστές» . Και ένας από τους λόγους ήταν οτι δεν βάζατε πολιτικά αιτήματα!! αλλα μονο…φοιτητικά!!! ΤΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΑΣ!!!! Ποιος ειναι εντέλει προβοκάτορας του αγώνα; Ποιος δρούσε καθαρά μενσεβίκικα, ζυμώνοντας ξεκάθαρα ότι οι συνθήκες δεν ήταν πρόσφορες, και το κίνημα δεν ήταν ώριμο; Το κομμα σας. Το κομμα σας υπονόμευε την κατάληψη. Η πανσπουδαστική νο 8 λέει προφανώς χαζομάρες για τα αιτήματα που έβαλε ο κορμος της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ειτε οι φοιτητές, ειτε ολοι ο υπόλοιποι που ήρθαν να στηρίξουν τον αγώνα έμπρακτα. Προφανώς κυριαρχούσε το «Κάτω η Χούντα», «Μαρκεζίνη Μασκαρά» , «εδώ θα γινει Βιετνάμ» τα αντι-ιμπεριαλιστικά και οχι ολα τα άλλα. Αυτα που εσεις ομως δεν τα θέλατε στην αρχή, γιατί θέλατε μονο στενα φοιτητικά . ΤΟ… Διαβάστε περισσότερα »
ant
αγαπητέ φίλε η ανάρτηση που έκανα αναφέρεται στον συγγραφέα του κειμένου, είναι πολύ συγκεκριμένη και: α) επιχειρηματολογεί κόντρα στην ετσιθελική απόφανση του αρθογράφου οτι δεν έχει μιλήσει κανένας 42 χρόνια μετά για την Πν8. β) επισημαίνει οτι η άποψη του κόμμουνιστικού κόμματος, δηλαδή η έκθεση του 76 που λές οτι δεν έχω διαβάσει, αποτυπώνει πως υπάρχει συντάυτιση απόψεων μεταξύ κνε-ρήγα για τη δράση προβοκατόρων. ενδεικτικά, φαίνεται να συμφωνεί μαζί τους και ο στεργιος κατσαρός. γ) συσχετίζει την εν λόγω ανάρτηση με ένα γενικότερο αντικκέ παροξυσμό, στην ουσία του και αντικομμουνιστικό από κάθε λογής θιασώτες της θεωρίας του… «ανύπαρκτου σοσιαλισμού”. ο εν λόγω παροξυσμός, οδήγησε αυτόκλητους υπερασπιστές των Σύρων προσφύγων της Μυτηλίνης, που δεν στηρίζουν τον Άσαντ -όπως ισχυρίζονται οτι κάνει το ΚΚΕ- αλλά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς -σαν τους σημερινους γαλλικούς στη Συρία που ενισχύουν τις προσφυγικές ροές- στο (κωμικο)τραγικό να… τις παίξουν μεταξύ τους και να καταλήξουν στα νοσοκομεία… δ) υποστηρίζει οτι υπάρχει σκόπιμα από τον συγγραφέα διαχωρισμός της Σ.Ε σε καλή και κακή ανάλογα με το ποιός είχε την πλειοψηφία. όμως είναι ή όχι αντίφαση η… “καλή” ΣΕ, της Πέμπτης, να καταγγέλει, σύμφνωνα με τον κατσαρό, «σαν ξένο προς τη συγκέντρωση κάθε σύνθημα που δεν είχε να κάνει με… Διαβάστε περισσότερα »
Γιάννης Λ.

εδώ ο κόσμος καίγεται και το ….. Αριστεροχαρούμενοι που η μόνη τους ενασχόληση είναι το κκε.. αν δε υπήρχε κκε , δεν θα είχαν και λόγο ύπαρξης

Ο άλλος Βασίλης

Βλέπω μπήκε στη συζήτηση και ο Κουίντο.
Όπως έκανε στο sfyrodrepano, που προσπαθούσε να αχτιφάρει τους ΚΚΕδες, πάνω στα ντοκουμέντα του ΚΚΕ!

Ηλίας Τζ.
Είσαστε και οι δύο, (και ο Παπαδάκης και ο «κοντρίτης») άσχετοι. Οι φοιτητικές εκλογές επιτράπηκαν από την Χούντα στο πρώτο εξάμηνο του ’72, στα πλαίσια μιάς ελεγχόμενης «φιλελευθεροποίησης» ισπανικού τύπου, που επεχείρησε τότε ο Παπαδόπουλος προφανώς πιεζόμενος κυρίως από Ευρωπαίους. Απλά το φοιτητικό κίνημα σαμποτάρισε, και ορθώς, αυτόν τον «μαϊμού-εκδημοκρατισμό», γιατί δε θέλαμε κανενός είδους συνδιαλλαγή με την Χούντα, και πιστεύαμε πως πρέπει να την διώξει ο Λαός και όχι η καμαρίλα. Η γραμμή αυτή επιβλήθηκε κυρίως από την ΚΝΕ, που ήταν η μόνη σοβαρά οργανωμένη αρχικά δύναμη στα χρόνια ’71-’72. Μεγάλη επιρροή αρχικά είχε και ο Ρ.Φ. του «εσωτερικού» λόγω των δομών του Γραφείου Εσωτερικού του ΚΚΕ, αλλά γρήγορα την έχασε, αφενός λόγω του «ευρωκομμουνισμού» του, της αντίθεσής του με την ΕΣΣΔ, και λόγω της ΕΑΔΕ, που είχε αρχίσει από τότε να σχηματοποιείται, και εκφράστηκε πολύ χαρακτηριστικά με την πρόταση των Παρτσαλίδη-Δρακόπουλου για συνεργασία με τον …Βασιληά(!!) εν όψει δημοψηφίσματος. Αντίστοιχα στο φοιτητικό κίνημα ο Ρ.Φ. ήταν πλαδαρός, ως συνήθως γι αυτόν τον χώρο, επεδίωκε συμβιβασμούς χωρίς αρχές, ακόμη και με εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ανάμεσα στ’ άλλα, πως είχε καταδικάσει το επιδεικτικό κάψιμο των εφημερίδων του Λαμπράκη (ΒΗΜΑ-ΝΕΑ), που έγινε μπροστά από το κτίριο της… Διαβάστε περισσότερα »
el quinto regimiento
1) ας δούμε λοιπόν τα «αριστερίστικα» συνθήματα, δηλαδή τα πολιτικά κατά της χούντας που οπως ομολογούν ΚΥΝΙΚΑ τα στελέχη του 76 δεν ήθελαν να ακούγονται. Για να δούμε τι γράφει το πόνημα του 76: ____________________________________________________ Το βράδυ της Τετάρτης τα συνθήματα εκφράζουν την εξεγερμένη διάθεση του συγκεντρωμένου γύρω από το Πολυτεχνείο λαού, που τα φώναζε αυθόρμητα: Λαέ πείνας, γιατί τους προσκυνάς. Έξι χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε εφτά. Δεν περνάει ο φασισμός. Συμπαράσταση λαέ. Επανάσταση λαέ. Μαρκεζίνη μασκαρά. Δημοκρατία και όχι κοροϊδία. Κάτω η χούντα. Κάτω ο Παπαδόπουλος. Λαέ, λαέ, ή τώρα ή ποτέ. Απόψε πεθαίνει ο φασισμός κ.ά. _____(ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ): Υπήρχαν δηλαδή και συνθήματα άκαιρα ή αποπροσανατολιστικά. Έδειχναν όμως μια διαμορφωμένη αντιχουντική συνείδηση και διάθεση για κάτι πιο «προχωρημένο», πιο «επαναστατικό».____ ______________________________________ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: _________________________________________ Από την Πέμπτη τα συνθήματα ελέγχονται καλύτερα από τη ΣΕ: Ελευθερία, Δημοκρατία. Έξω οι Αμερικάνοι. Έξω ο 6ος στόλος. Έξω από το NATO. Εργάτες, αγρότες και φοιτητές. Ψωμί – παιδεία – ελευθερία. Ένας είναι αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός. Κάτω η χούντα. Κάτω ο Παπαδόπουλος. Έτσι εκφραζόταν πιο σωστά το αντιφασιστικό – αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Οι αριστεριστές (ΑΑΣΠΕ) έριξαν το σύνθημα «Λαοκρατία», που απαγορεύτηκε από τη ΣΕ. ________________________________________________ εμ βέβαια η Λαοκρατία πονάει, έπρεπε να… Διαβάστε περισσότερα »
el quinto regimiento
βρε, βρε χαμος! η ΚΝΕ τα έκανε ολα, μονο που ξέχασε τη λέξη… κατάληψη. Δεν την ήθελε. Τα ήθελε «προγραμματισμένα», οταν «ωριμάσουν οι συνθήκες», κλασσικό μενσεβίκικο μότο που σας διαπερνά σε όλη τη μεταπολίτευση των αγώνων και των συγκρούσεων. 1) «χουντοσταγονίδια» αποκαλούσε το κόμμα σας τους εργάτες που συγκρούονταν με την αστυνομία ενάντια στο νομο 330 του Λάσκαρη το 1976. 2) το 79 το κομμα σας ήταν ενάντια στις φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στο ψηφισμένο νόμο-πλάισιο 815, ομοιως το 2006 ενάντια στο νόμο-πλαισιο Γιαννάκου και ποσες άλλες φορες. Το 79 βέβαια μπούκαραν και οι οικοδόμοι της ΕΣΑΚ και τσάκισαν τους φοιτητές στο Χημείο, στέλνοντας δεκάδες στο νοσοκομείο. Τότε γράφατε: «Οι κομμουνιστές φοιτητές, μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού φ.κ., είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη χρησιμοποίηση, στις σημερινές συνθήκες, τέτοιων μορφών πάλης. Λένε ΟΧΙ στις καταλήψεις, γιατί δεν βοηθούν σήμερα τους αγώνες ενάντια στον αντιδραστικό ν. 815. Η χρησιμοποίηση τέτοιων μορφών πάλης απομονώνει κι αποσυνδέει το φ.κ. από τους φυσικούς συμμάχους του. Δημιουργεί προσχήματα για να συκοφαντηθεί στην κοινή γνώμη το φοιτητικό κίνημα. Εξυπηρετεί αντικειμενικά, έστω και αν δεν το κατανοούν μερικοί φοιτητές που παρασύρονται, την κυβερνητική πολιτική». ΤΑ ίδια λέγατε και το 2006. Λες και κοπιάρατε το Ριζοσπάστη του 79. 3)Το… Διαβάστε περισσότερα »
el quinto regimiento

και μονο ο όρος «απαγκίστρωση» λέει πολλα.

Το «δόλωμα» ήταν η κατάληψη, ο αγώνας δηλαδή. Εσεις θέλατε να στειλετε τον κοσμο στα σπίτια του άρον-άρον χωρις μάχη.

Εδώ το 79 , που δεν υπήρχε χούντα, λέγατε ότι η κατάληψη δεν ειναι πρόσφορο μέσο πάλης γιατί αποκόβει τους φοιτητές από τους…συμμάχους τους. Δηλαδή υποκλινόσασταν στη προπαγάνδα των ΜΜΕ που σκυλόβριζαν τους φοιτητές, απευθυνόμενοι στους «νοικοκυραίους».

Κλασσικά πράγματα. Τα ίδια γράφατε και το 73. Σας ενοχλούσε ο «εξτρεμισμός» έξω από την κατάληψη, το γεγονός δηλαδή οτι οι καταληψιες έσπαγαν το φόβο στη πράξη, πολεμώντας τους πραιτοριανούς της χούντας. Η εξέγερση ειναι «εξτρεμισμος» για σας. Νεος «μαρξιστικος» …ορος.

αμ δε, η Πανσπουδαστική νο 8 θα σας στοιχειώνει, το ίδιο και το Πόνημα του 76.

Γιάννης Χ.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
(Απόφαση της Έκτακτης Συνδιάσκεψης της Κ.Ο. ΜΑΧΗΤΗΣ που έγινε το Δεκέμβρη του 1973 στην Αθήνα. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην πολυγραφημένη εφημερίδα «ΜΑΧΗΤΗΣ» Νο2, που κυκλοφόρησε μετά τη Μεγάλη Εξέγερση του Νοέμβρη, αφιερωμένη στα θύματα του αγώνα)
http://aristeriantepithesi.blogspot.gr/2015/11/blog-post_16.html

αλήθειας
ΠΑΝΤΑ οι κομμουνιστές, οι αναρχικοί και όλοι οι επαναστάτες, είχαν να αντιμετωπίσουν σε κρίσιμες στιγμές το ίδιο δίλλημα: Πότε είναι ο καιρός να ρισκάρεις και πότε όχι; Πότε πρέπει να περιμένεις και πότε πρέπει να τα παίξεις όλα για όλα; Αυτό το δίλημμα, είναι πραγματικό και τίθενται πάντα σε κρίσιμες στιγμές. Κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων την σωστή απάντηση. Και όμως πρέπει να δράσει. Εάν κάτι θολώνει το μυαλό των αναρχικών και θολώνει την σωστή κρίση, είναι η αντίληψη ότι ΠΑΝΤΑ είναι η κρίσιμη στιγμή. Ετσι όμως, ΔΕΝ μπόρεσαν ποτέ οι αναρχικοί -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να σταθμίσουν σωστά τις καταστάσεις στην κοινωνία. Οι κομμουνιστές έχουν το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα: Λόγω της επι σειρά δεκαετιών γραφειοκρατικοποίησης της σκέψης και της δράσης τους (ειδικά του ΚΚΕ και των μ-λ, αλλά και του ΝΑΡ, και του ΕΕΚ, και του ΣΕΚ και των υπόλοιπων), ΔΕΝ μπορούν να εκτιμήσουν πότε πρέπει να μπούνε μπροστά και πότε όχι. Πότε πρέπει να επιτεθεί ο κόσμος και πότε όχι. Και πάντα λόγω αυτής της γραφειοκρατικοποίησης και του φόβου τους για το άγνωστο, οι κομμουνιστές μένουν πίσω από τα γεγονότα. Ειδικά το ΚΚΕ. Αυτό έχει την πρωτοπορία στον φόβο και την γραφειοκρατική αντίληψη του κινήματος κα ιτης κίνησης… Διαβάστε περισσότερα »
Ηλίας Τζ.
@αλήθειας, 16/11/2015 at 16:28 Mάλλον το συσκοτίζεις το θέμα της σχέσης «αυθόρμητου-οργανωμένου» με αυτό το απλοϊκό δίπολο, που προτείνεις. (Εχει απαντηθεί από τους κλασσικούς – ψάξε την βιβλιογραφία). Και τελικά, που βρίσκεται η λύση; Στη ….μέση;!;!;! Τι εννοείς με το «γραφειοκρατικοποίηση»; Δες εδώ, τι παθαίνει όποιος δεν έχει «γραφειοκρατικοποιηθεί»: Εννοώ τα καλόπαιδα, που πρωταγωνίστησαν προχτές στην επίθεση στην Πατησίων. Αγονται και φέρονται από τις «υπηρεσίες» και την Ασφάλεια, μέχρις εξευτελισμού, όπως η τελευταία «χοντράδα», στην ίδια σειρά με την επίθεση στο ΠΑΜΕ την 20/10/11, την «Μαρφίν», κλπ. Το «Πολυτεχνείο» τίθεται εκτός κριτικής μόνο από εκείνους, που θεωρούν ότι δικαιώθηκε και …πάπαλα! Μεταπολίτευση, Πασόκ και …»ο αγώνας τώρα δικαιώθηκε»…. Ζήτω το Πολυτεχνείο, «γιορτή της Δημοκρατίας» κλπ. Αν μας ικανοποιεί αυτό ας το πούμε λεβέντικα, χωρίς περικοκλάδες για ΚΚΕ, ΝΑΡ (που δεν υπήρχε τότε) κλπ. Δεν μπορεί κανείς να περνάει στο «ντούκου» ότι μετά το Πολυτεχνείο το φοιτ. κίνημα «έκατσε» τελείως, και δεν κουνήθηκε πια τίποτε επί οχτώ μήνες, αφήνοντας τον Λαό παθητικό θεατή των ραδιουργιών των αστών, με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν κουνήθηκε τίποτε; Κι όμως προσπαθούσε να κουνηθεί η ΚΝΕ. Τον Φλεβάρη πιάστηκε το τυπογραφείο της «Π», που προσπαθούσε με το «περιβόητο» φύλλο Ν.8 να μαζέψει τα κομμάτια του φοιτητικού… Διαβάστε περισσότερα »
Ηλίας Τζ.

Επειδή δεν δέχεται τις παραπομπές ο κειμενογράφος, τις παραθέτω εδώ, ολογράφως:

«Δες εδώ, τι παθαίνει όποιος δεν έχει «γραφειοκρατικοποιηθεί»:»
http://www.pandiera.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AE%CE%BC/

«Οσο για το ερώτημα, που θέτει ο αρθρογράφος….υπάρχει αυτή εδώ η μαρτυρία,»
http://fadomduck2.blogspot.com/2012/11/8.html?showComment=1353096217785#c3743088041794212397

αλήθειας
για μια ακόμα φορά ο ηλίας τζ., παραποιεί συνειδητά την αλήθεια και λέει ψέμματα! α. Η ευθύνη της αναρχίας επισημάνθηκε με το σχόλιο που έκανα: Δυστυχώς η αναρχία πάντα, θεοποιεί την κάθε στιγμή, θεωρώντας την ως την ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ στιγμή. Ετσι όμως, δεν μπορεί να οργανώσει τίποτα μακροπρόθεσμο. β. Ο Ηλίας Τζ, το ρίχνει μόνο στην ιστορία και στην περιγραφή του αγώνα, για να κρύψει την αλήθεια! ΠΟΙΟΣ σου είπε ρε φίλε, ότι αρνούμαι τον αγώνα των τότε κομμουνιστών; Κανένας! Μόνο εσύ! Διότι εγώ επισημαίνω την ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ανικανότητα των κομμουνιστών (ειδικά του ΚΚΕ, αλλά και του ΝΑΡ, και των Μαοϊκών και των τροτσκιστών πάσης φύσεως) στο να συλλαμβάνουν την ιστορική δυνατότητα της στιγμή: ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ διαχρονικά, κάνουν το αντίθετο λάθος απο τους αναρχικούς: Θεωρουν ΚΑΘΕ στογμή, στιγμή ζύμωσης και «δεν ήρθε η ώρα». Και έτσι, ποτέ ΔΕΝ έρχεται η ώρα για τους κομμουνιστές! Ενώ για τους αναρχικούς κάθε στιγμή είναι η καθοριστική στιγμή (μεγάλη παπαριά αυτή κα ιδείγμα μεγάλης πολιτικής ανικανότητας για σχέδιο), αντιθέτως για τους κομμουνιστές η κάθε στιγμή είναι στιγμή ζύμωσης (άλλη μεγάλη παπαριά αυτή, διότι δείχνει και εδώ έλλειψη πολιτικής ικανότητας και σχεδίου και μεγάλο φόβο). Και οι μεν και οι δε, αγωνιστές ήταν και είναι! Δεν αρκεί… Διαβάστε περισσότερα »
el quinto regimiento

προς ΔΟ της Παντιέρα, επειδή ξέρω οτι το θρεντ αυτο διαβάζεται αυτή τη στιγμή. Μια παράκληση. Ανεβάστε αυτο το σχολιο.

Εκει που γράφω σημείωση δική μου, προφανώς το σωστό είναι ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ δική μου..

ευχαριστώ

wpDiscuz