.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας (NKPJ): Ανακοίνωση για το δημοψήφισμα


ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΣΩΒΙΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) χαιρετίζει τη δίκαια και θαρραλέα απόφαση του λαού της Μακεδονίας να μην δεχθεί την επιβολή ονόματος της δημοκρατία του από την ελληνική αστική τάξη, με μαζικό μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, και συγχρόνως να απορρίψει τις προσδοκίες του αστικού φιλοϊμπεριαλιστικού καθεστώτος στα Σκόπια να καταστήσει την Μακεδονία μέλος της φυλακής των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στρατιωτική πυγμή του ΝΑΤΟ.

Το γεγονός ότι μόνο το 36,11% των ψηφοφόρων πήγε στο δημοψήφισμα για τα θέματα αυτά και ότι η νομιμοποίησή του απαιτεί συμμετοχή άνω του 50% δείχνουν καθαρά ότι το δημοψήφισμα απέτυχε και ότι οι εργαζόμενοι της Μακεδονίας είπαν αποφασιστικά όχι στον εθνικο-σοβινισμό της επίσημης Αθήνας και στο δυτικό ιμπεριαλιστικό σχηματισμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) καταδικάζει έντονα την ξεδιάντροπη προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να επιβάλει όνομα στη Μακεδονία, εκείνο που την βολεύει και τέτοιο που αυτή υπολογίζει ότι πρέπει να είναι. Αυτές οι ξεδιάντροπες προσπάθειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα τυπικό παράδειγμα παρεμβάσεων στις υποθέσεις ενός άλλου λαού, συνέβαιναν και στο παρελθόν αλλά ο μακεδονικός λαός προστατευόταν επαρκώς και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της περιόδου 1945-1990, τα χρόνια που η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν ομοσπονδιακή μονάδα στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Όταν ο δυτικός ιμπεριαλισμός διέλυσε την πατρίδα μας, τη Γιουγκοσλαβία, για χάρη των ηγεμονικών τους συμφερόντων και στη Μακεδονία την κυβέρνηση ανέλαβαν οι αντι-γιουγκοσλάβικοι και φιλοϊμπεριαλιστικοί προσανατολισμένοι αστοί εθνικιστές οι οποίοι απέκοψαν την Μακεδονία από τη Γιουγκοσλαβία, της οποίας την προστασία πλέον δεν έχει και ο μακεδονικός λαός αφέθηκε στο έλεος των ιδιοτροπιών του ελληνικού εθνικο-σοβινισμού. Χρησιμοποιώντας την προνομιακή θέση της, δηλαδή τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική άρχουσα αστική τάξη έχει πυροδοτήσει τα εθνικο-σοβινιστικά πάθη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα. Αυτό κάνουν όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός από το αδελφό του NKPJ, το ένδοξο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιτάχθηκε σε κάθε επιβολή αθέμιτης λύσης.

Το NKPJ, την «δικαιολογία» της ελληνικής άρχουσας αστικής τάξης, ότι το όνομα Μακεδονία προωθεί «αλυτρωτικές τάσεις» και ότι αυτό απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την θεωρεί απολύτως ψευδή και παράλογη. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία δεν δίνει κανένα δικαίωμα, στην ελληνική αστική τάξη, να επιβάλει το όνομα και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας, της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, το NKPJ αντιτίθεται πλήρως στην αντιγιουγκοσλαβική και φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική με την οποία οδηγούνται τα μακεδονικά αστικά κόμματα, κατά κύριο λόγο το VMRO-DPMNE και η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία της Μακεδονίας, που είναι προσανατολισμένη προς την ένταξη στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και σημειώνει ότι ένας τέτοιος ολοκληρωτικός προσανατολισμός είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων στη Μακεδονία.

Το NKPJ καλεί την εργατική τάξη της Μακεδονίας να υψώσει ακόμη πιο δυνατά τη φωνή της ενάντια στις φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ της Μακεδονίας, καθώς και ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση και μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα Βαλκάνια να απαιτήσει την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Το NKPJ πιστεύει ότι η αποκατάσταση του σοσιαλισμού και της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, η οποία θα είναι σε εθελοντική βάση και θα αποτελείται από έξι έθνη και τις δημοκρατίες τους, είναι η μόνη πραγματική λύση στα πλαίσια της οποίας κανένας δεν θα μπορούσε να επιβάλει στη Μακεδονία πως θα ονομάζεται και θα την προστάτευε πλήρως από τις οποιεσδήποτε εθνικιστικές σοβινιστικές επιθέσεις.

Ζήτω ο αγώνας του εργαζόμενου λαού της Μακεδονίας ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό!

Ζήτω η αδερφοσύνη του λαού της Μακεδονίας και της Σερβίας!

Ζήτω η αδερφοσύνη όλων των γιουγκοσλαβικών εθνών!

Η Γραμματεία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας

Βελιγράδι,

02 Οκτωβρίου 2018

πηγή:  Νίκος Χατζηδημητράκος

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 75.00% ( 4
Συμμετοχές )



86 σχόλια στο “Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας (NKPJ): Ανακοίνωση για το δημοψήφισμα

  1. pavel

    Να το αδελφό κόμμα του ΚΚΕ! Ώπα τους: ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΒΙΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ!
    Σωστά τα λέει το Ν.ΚΚΓ. Το ΚΚΕ το ξέρει; Τι λέει για τη θέση αυτή του αδελφού του κόμματος; Αν θυμάμαι το ΚΚΕ μιλά συνεχώς για τον “αλυτρωτισμό” της ΠΓΔΜ και τα τοιαύτα…
    Λέει το αδελφό κόμμα του ΚΚΕ: Το NKPJ, την «δικαιολογία» της ελληνικής άρχουσας αστικής τάξης, ότι το όνομα Μακεδονία προωθεί «αλυτρωτικές τάσεις» … την θεωρεί απολύτως ψευδή και παράλογη”.
    Ά, πα, παααα. Και τώρα;

    Reply
  2. ένας

    Είναι οι ίδιοι, που στο φεστιβάλ προχτές μας λέγανε, πως ….”ο Τίτο και ο Στάλιν ήτανε αδέρφια”;!;!
    Είδε ο γύφτος τη γενηά του, κι αναγάλλιασε η καρδιά του!

    Reply
    1. Κώστας

      Φίλε ένας να σου θυμίσω πως είσαι ΚΚΕ και όχι ΚΚΕ μλ για να σε αφορά η ρήξη Στάλιν Τίτο, στην οποία όντως ο Τίτο ήταν με τον ιμπεριαλισμό και πούλησε τον ΔΣΕ και στήριζε και τον μακεδονικό σοβινισμό σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλαδας. Θέση όμως του ΚΚΕ, του επαναστατικού ΚΚΕ τότε, δεν ήταν πως δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος αλλά πως ο Τίτο είναι προβοκάτορας κλπ και το ΚΚΕ βέβαια από το 56 και την πραξικοπηματική διάλυση του κώλος και βρακί ήταν με τον Τίτο και έλεγε τον Στάλιν δικτάτορα κλπ

      Κώστας

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        “Το ΚΚΕ, από το 56, ήταν κώλος και βρακί με τον Τίτο και έλεγε τον Στάλιν δικτάτορα…”
        Βρε τι μαθαίνει κανείς από τα σαΐνια του αριστεροχωρίου που ελεύθερα, αδέσμευτα και ανάδελφα, σχολιάζουν ότι θέλουν και όπως θέλουν……

        Reply
    2. Κ.Σ.

      Καλεί αναξιόπιστα κόμματα το ΚΚΕ στο φεστιβάλ; Δεν είναι αδελφό κόμμα το ΝΚΚΓ;

      Reply
  3. Left G700

    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΑΗΜΟΣ. ΚΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ…

    Και να πεις ότι δεν τα γράφουν οι σύντροφοι του NKPJ; Τα γράφουν. Αριθμητικώς και ολογράφως. Αλλά άμα ο καημός σου είναι να βγάλεις από τη μέση το ΚΚΕ και το ΑΡ ως σοβινιστικά, επειδή το θολωμένο ιδεολογικά μυαλό σου σε έχει πείσει ότι αυτό που φαντάζεται είναι και πραγματικό, πού να τα δεις…
    ________________________________________________________

    Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) καταδικάζει έντονα την ξεδιάντροπη προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να επιβάλει όνομα στη Μακεδονία, εκείνο που την βολεύει και τέτοιο που αυτή υπολογίζει ότι πρέπει να είναι. Αυτές οι ξεδιάντροπες προσπάθειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα τυπικό παράδειγμα παρεμβάσεων στις υποθέσεις ενός άλλου λαού, συνέβαιναν και στο παρελθόν αλλά ο μακεδονικός λαός προστατευόταν επαρκώς και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της περιόδου 1945-1990, τα χρόνια που η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν ομοσπονδιακή μονάδα στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Όταν ο δυτικός ιμπεριαλισμός διέλυσε την πατρίδα μας, τη Γιουγκοσλαβία, για χάρη των ηγεμονικών τους συμφερόντων και στη Μακεδονία την κυβέρνηση ανέλαβαν οι αντι-γιουγκοσλάβικοι και φιλοϊμπεριαλιστικοί προσανατολισμένοι αστοί εθνικιστές οι οποίοι απέκοψαν την Μακεδονία από τη Γιουγκοσλαβία, της οποίας την προστασία πλέον δεν έχει και ο μακεδονικός λαός αφέθηκε στο έλεος των ιδιοτροπιών του ελληνικού εθνικο-σοβινισμού.

    […]

    Το NKPJ καλεί την εργατική τάξη της Μακεδονίας να υψώσει ακόμη πιο δυνατά τη φωνή της ενάντια στις φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ της Μακεδονίας, καθώς και ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση και μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα Βαλκάνια να απαιτήσει την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Το NKPJ πιστεύει ότι η αποκατάσταση του σοσιαλισμού και της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, η οποία θα είναι σε εθελοντική βάση και θα αποτελείται από έξι έθνη και τις δημοκρατίες τους, είναι η μόνη πραγματική λύση στα πλαίσια της οποίας κανένας δεν θα μπορούσε να επιβάλει στη Μακεδονία πως θα ονομάζεται και θα την προστάτευε πλήρως από τις οποιεσδήποτε εθνικιστικές σοβινιστικές επιθέσεις.

    Ζήτω ο αγώνας του εργαζόμενου λαού της Μακεδονίας ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό!

    Ζήτω η αδερφοσύνη του λαού της Μακεδονίας και της Σερβίας!

    Ζήτω η αδερφοσύνη όλων των γιουγκοσλαβικών εθνών!

    Reply
    1. San Rocco

      Μακάρι να ήταν αριστερίστικη εμμονη, ή υπερβολή του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η επισήμανση οτι ΚΚΕ/ΛΑΕ, εχουν πολύ λαθεμένες θέσεις όσον αφορά την Βόρεια Μακεδονια και την συμφωνία των πρεσοων. Διότι τότε, θα είχαμε μια πολύ πιο μαζική αντικαπιταλιστικη κομμουνιστική αριστερά απο ορι έχουμε σημερα.

      Δυστυχώς όμως, δεν είναι υπερβολή. ΚΚΕ/ΛΑΕ, εξαφανιζουν 2 κρίσιμους γεωπολιτικούς παράγοντες της περιοχής των Βαλκανίων: Α. Την αυτοτελή επιθετική οικονομική και πολιτική ατζέντα του ελληνικού κεφαλαίου και του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους και Β. την ύπαρξη επικινδυνου ελληνικού εθνικισμου/αλυτρωτισμου, πλάι στους υπόλοιπους εθνικισμούς των Βαλκανίων. Και πιο επικινδυνου, διότι γ Ελλάδα ειναι η πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα της περιοχής.

      ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ πολύ σοβαρά στοιχεία δεν θα τα δείτε να συνκαθοριζουν την πολιτική ΛΑΕ/ΚΚΕ. Αντιθετως, κυριαρχεί η θεωρία της εξαρτημένης ψωροκωσταινας και της περιφρόνησης των ελληνικών καπιταλιστικών συμφερόντων από τους μεγάλους ιμπεριαλιστές! Αμ δε!

      Ο ελληνικό καπιταλισμός έχει και αυτις την δική του επιθετική ατζέντα στην περιοχή. Όμως, για να την υλοποιήσει, πρέπει οπωσδήποτε να συμπλευσει με τα συμφεροντα ενός ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Έχει επιλέξει λοιπόν να συμπλευσει με τα αυμφεροντα του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, κόντρα στο ανατολικό ιμπεριαλιστικο μπλοκ.

      Επίσης, ο Ελληνικός εθνικισμός υπάρχει και ειναι επιθετικός/αλυτρωτικος καργα. Αυτο φάνηκε εδω και χρονια. Δεν είναι απλή αγάπη για την πατρίδα έστω και εριστική που είπε και κάποιος φουκαρας με αλτσχαιμερ. Ειναι συνειδητή καλλιέργεια μιας εθνικής ανωτερότητας εναντι των υπολοιπων λαών. Ειναι η καλλιέργεια της εθνικής ενότητας με τους σφαγείς του λαού μας. Αυτα δυστυχώς δεν βλέπουμε να προβληματοποιουνται στις προβαλλομενες θέσεις ΚΚΕ/ΛΑΕ.

      Αντιθετως βλέπουμε μονομερή καταγγελία του βορειομακεδονικου εθνικισμού που υπάρχει, βλέπουμε καταγγελία της τουρκικής επιθετικοτητας που πάλι υπάρχει, αλλα για τον ελληνικό εθνικισμό και επιθετικότητα μοκο απο ΚΚΕ/ΛΑΕ.

      Reply
  4. ένας

    Το NKPJ είναι ένα νέο κκ, που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να ξαναστήσει το κ.κίνημα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, απορρίπτοντας σιγά-σιγά τα βαρίδια του παρελθόντος. Αλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο, πριν από κάθε τι, για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα αυτή την εποχή. Να ξαναγίνουμε κομμουνιστές, και καλύτεροι από πριν, καλύτεροι και από τις πιο ένδοξες μέρες μας, που όποιος λέει πως κι εκείνες δεν είχαν αδύνατα σημεία είναι απλά “ιδεαλιστής μαρξιστής”, δηλαδή αρλουμπολόγος. Δεν απορρίπτουμε το παρελθόν μας, γιατί αυτό είναι που μας έφτιαξε, είναι η Ιστορία μας, δεν λαθολογούμε σαν υστερικοί αμφιταλαντευόμενοι μικροαστοί, υποχείριοι της αστικής ιδεολογίας, και, χωρίς να εξιδανικεύουμε τίποτε, βλέπουμε τα πάντα κριτικά (de omnibus dubidandum, που έλεγε και ο “Μαυριτανός”) αλλά με το μυαλό μας πάντα στην ταξική πάλη και τις αναγκαιότητές της, χωρίς να παραχωρούμε ούτε σπιθαμή χώρου στον ταξικό εχθρό αμαχητί.
    Κι αυτό, που γίνεται δωμέσα, με τους ενίοτε σοβαρούς διαλόγους ανάμεσα στους συνήθεις σκυλοκαυγάδες, εκδήλωση και αντανάκλαση αυτής της πάλης είναι.
    Κάνουν λάθη και οι Γιουγκοσλάβοι, όπως κάναμε και κάνουμε και θα κάνουμε κι εμείς (για το ΚΚΕ μιλάω, κατά τη δική μου κρίση βεβαίως), και είμαι σίγουρος πως θα τα διορθώσουν κι αυτά, όπως τα διορθώνουμε κι εμείς, κι όπως θα διορθώσουμε κι άλλα, που πολλοί εδώ, όχι όλοι ασφαλώς, δεν μπορείτε ούτε καν να ψυλλιαστείτε. Λάθος, ιστορική ανακρίβεια είναι το “Μακεδόνες”, όπως και η εξιδανίκευση του Τίτο.
    Ομως, για να πιάσουμε το επίμαχο, ο αλυτρωτισμός δεν οφείλεται σε ιστορικές ανακρίβειες – αυτό είναι πάλι ιδεαλισμός. Αντίθετα, η επιθετικότητα των καπιταλιστών ντύνεται με την λεοντή του αλυτρωτισμού (“να λευτερώσουμε τους σκλαβωμένους αδερφούς” – κάτι ξέρουμε κι εμείς εδώ από τέτοια, μάλλον είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες στην περιοχή!) και ο αλυτρωτισμός δημιουργεί και τις ιστορικές ανακρίβειες, που χρειάζεται, για να υπηρετήσει καλύτερα τους επεκτατικούς σκοπούς του.
    Δεν είναι λοιπόν το λαθεμένο όνομα “καθεαυτό”, είναι ότι το λάθος όνομα γίνεται πρόσθετο όπλο στα χέρια αστών και ιμπεριαλιστών, εργαλείο του αλυτρωτισμού, που με επιμέλεια καλλιεργούν.
    Το “λάθος για ποιόν;” είναι μια βαθμίδα παραπάνω λάθος και επικίνδυνη κλιμάκωση από το “λάθος καθεαυτό”, για να θυμηθούμε και λίγο Hegel.
    Κι αυτή είναι η, όχι αμελητέα, διαφορά ανάμεσα στη θέση των θεμελιακά μικροαστών της Λεβίτσας, από αυτή των κομμουνιστών του NKPJ.
    Οι τελευταίοι προτείνουν την λύση της “Μακεδονίας” στα πλαίσια μιας προλεταριακής Γιουγκοσλαβίας, που δε θα θρέφει κανένα αλυτρωτισμό.
    Τι θα απομείνει από αυτό το λάθος σε αυτά τα πλαίσια; Μια απλή φαντασίωση ενός Λαού, απομεινάρι ενός εφιαλτικού παρελθόντος, που θα το γιατρέψει σιγά-σιγά ο χρόνος και η ιστορική επιστήμη, που θα γίνει κτήμα όλων. Οπως και την δική μας, επίσης ανιστορική, προγονοπληξία, να κατσικωνόμαστε για …απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, ου μην αλλά και των …πραγματικών αρχαίων Μακεδόνων, κρύβοντας με μακιαβελλική επιμέλεια τόσο τις σλαβικές, όσο και τις αλβανικές, τις αραβικές ακόμη και τις βλάχικες και τις τούρκικες επιμειξίες μας, που όμως ζουν στον πολιτισμό μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις, στη γλώσσα μας, και τρέχουν ακόμη και μέσα στις φλέβες μας.
    Εκανες πολύ καλά, που έβαλες όλο το απόσπασμα της θέσης των γιουσκοσλάβων, Λέφτη, (βλέπεις, δε σε κατατρέχω πάντα!), και θαρρώ πως θα σε βοηθήσει κι εσένα, αν το διαβάσεις κριτικά και όχι απορριπτικά η …αποθεωτικά!

    Reply
    1. Left G700

      […] Λέφτη, (βλέπεις, δε σε κατατρέχω πάντα!), […]
      ______________________________________________________

      Όσο καλά ξέρω τι μήνα έχουμε, άλλο τόσο ξέρω καλά ότι, παρά τις κόντρες μας, έχω κερδίσει την εκτίμησή σου. Κι όσο καλά ξέρεις κι εσύ ποιο είναι το κόμμα σου, άλλο τόσο ξέρεις καλά ότι αυτό είναι αμοιβαίο.

      Νταξ; :-)

      Reply
  5. ένας

    A, να προσθέσω επίσης, πως είναι πολύ θετική πράξη η παράθεση από την “Παντιέρα” ολόκληρης της ανακοίνωσης των γιουγκοσλάβων κομμουνιστών, άσχετα από τα κίνητρά της. To πως την διαβάζει, και τι κρατάει κανείς από αυτή είναι θέμα του καθενός, που επίσης υπόκειται σε κριτική.
    Γενικά να πω, πως δεν συμμερίζομαι μιαν γενικότερη ευφορία, που εκφράζεται και στο κείμενο, και είναι διάχυτη και στην ευρύτερη, εκτός εισαγωγικών, αριστερά, για τον υποτιθέμενο …”προοδευτικό χαρακτήρα” της αποχής στο δημοψήφισμα!
    Ναζάκια είναι, φίλοι και σύντροφοι, για την συντριπτική πλειοψηφία της αποχής.
    Μην πανηγυρίζετε για ….νίκες αλλουνώνε!
    Δυστυχώς ΚΑΙ στην ΠΔΓΜ δεν εκφράζεται αυτή τη στιγμή πραγματικό αντιϊμπεριαλιστικό, αντιεθνικιστικό κομμουνιστικό κίνημα. Συνεπώς, …καμιάν ήττα δεν υπέστη ο Ιμπεριαλισμός. Εσωτερικές τριβές είναι όλα αυτά κι έτσι θα μείνουν, όσο το αντίπαλο δέος είναι ….η δεξιότερα του τΣύριζα Λεβίτσα!

    Reply
    1. Αντώνης

      Μπράβο “ένας”, τα 2 τελευατία σχόλια σου είναι πραγματικός διάλογος και έχουν θέσεις για να συζητήσουν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Έτσι μάλιστα.
      Η ανακοίνωση του ΝΚΚΓ είναι σε σωστή κατεύθυνση, έχει πιάσει το ζήτημα, και για αυτό μπήκε απ΄ ότι καταλαβαίνω στην Παντιέρα.
      Η θέση του ΝΚΚΓ είναι πολύ διαφορετική από τη θέση του ΚΚΕ, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν (θεμιτές και υπρακτές) διαφορές στις προσεγγίσεις ακόμα και των κομμουνιστικών κομμάτων στην περιποχή μας (και παγκόσμια).
      Όπως-σωστά-γράφεις, το ΝΚΚΓ είναι νεαρό κόμμα που κάνει φιλότιμες προσπάθειες. Δεκτό. Αλλά γιατί το ίδιο κριτήριο δεν ισχύει στα σχόλιά σας και για το Λέβιτσα, που είναι “κόμμα” 2 ετών που τώρα προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει τις θέσεις του σε μια σειρά ζητήματα. Εκεί -για το Λέβιτσα-υπάρχουν χαρακτηρισμοί (“μικροαστοί”, “εθνικιστές”, ¨δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ”…;;;, κ.α.)… Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι εμείς έχουμε τις θέσεις μας, θέλουμε να ενισχυθούν οι κομμουνιστικές και ταξικές δυνάμεις σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, βοηθάμε, είμαστε μέσα στις διεργασίες και τη συζήτηση, προσπαθούμε να αλλάζουν-βελτιώνουν τις θέσεις τους οι “νεαρές” δυνάμεις, επιδρούμε πολιτικά, συνεργαζόμαστε (με τις διαφωνίες και τις θέσεις μας), δεν τραβάμε ένα μεγάλο Χ και τους πετάμε με χαρακτηρισμούς. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
      Για τον χαρακτήρα της αποχής από το δημοψήφισμα, διάβασε την ανακοίνωση του ΝΑΡ, νομίζω ότι κάνει μια σωστή εκτίμηση (φυσικά δεν ήταν κυρίως προοδευτική η αποχή, έχει όμως στοιχεία που αξίζουν ανάλυση και ενίσχυση…)

      Reply
  6. Κ.Σ.

    Η ουσία της ανακοίνωσης ότι τα περί αλυτρωτισμού που υιοθετούν το ΚΚΕ και η ΛΑΕ είναι αναπαραγωγή των ανιστόρητών επιχειρημάτων της ελληνικής αστικής τάξης. Δεν έχουν σχέση με την ιστορική αντιεθνιστική παράδοση της Αριστεράς και κυρίως είναι εμπόδιο στη διεθνιστική πάλη και αλληλεγγύη στα Βαλκάνια. Δεν τις υιοθετούν ούτε οι σύμμαχοι του ΚΚΕ όπως το ΝΚΚΓ, όχι μόνο οι αγωνιζόμενες δυνάμεις στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Λέβιτσα.

    Reply
    1. τττ

      Οι “αγωνιζόμενες δυνάμεις” του Λέβιτσα πάντως, μιλάνε ανοιχτά για αλυτρωτισμό από το κράτος της ΠΓΔΜ.

      “Το ζήτημα της ονομασίας έχει επιδεινωθεί από τις εθνικιστικές και αλυτρωτικές πολιτικές του VMRO-DPMNE (Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, «εθνικοί χάρτες της Μακεδονίας», κλπ), τα οποία χρησίμευσαν ως πρόκληση για τους Έλληνες πολιτικούς και την ενίσχυση της σοβινιστικών θέσεων στην ελληνική κοινωνία.”

      http://pandiera.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C/

      Reply
      1. Κ.Σ.

        Αυτό που αναφέρεις αφορά το κόμμα της Δεξιάς και τους εθνικιστές που έχει εντός. Όπως και η ΝΔ με τους “μακεδονομάχους”, τους Βορίδη-Άδωνη κλπ σε αυτά συμπλέει με την ελληνική ακροδεξιά.

        Reply
  7. Κώστας

    Είναι ντροπή από τον ένας (όχι από τον ούλτρα ράιτ που δουλειά του είναι, βέβαια η δουλειά μερικές φορές είναι ντροπή) να προβοκάρει το NKPJ και τις θέσεις του.

    Ρωτάω λοιπόν τον ένας 2 πάρα πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις.

    α)από που τεκμέρετααι πως το NKPJ θεωρεί άμεσο επίδικο την επανένωση της Γιουγκοσλαβίας ?

    β)αν το NKPJ δεν θεωρεί άμεσο επίδικο την επανένωση της Γιουγκοσλαβίας τι όνομα προτείνει για την χώρα του εώς τότε.?

    Θα έπρεπε να ντρέπεσαι ένας, το NKPJ μάλλον είναι τραγικά ανενημέρωτο για τις εθνικιστικές -ρατσιστικές θέσεις του ΚΚΕ περί ανύπαρκτου έθνους, ή τηρεί ισοροπίες αδερφών κομμάτων. Το NKPJ καταγγέλει την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αλλάξει όνομα η Μακεδονία, προσπάθεια στην οποία το ΚΚΕ ανοιχτά συμμετέχει γιατί, σε πείσμα του μακαρίτη του Κύρκου, οι Λακεδαιμόνιοι τελικά δεν έλειψαν ποτέ από τις λαοσυνάξεις του μίσους, του ρατσισμού και του εθνικισμού.

    Δεν γίνεται ρε παιδιά αυτό, δείτε διάλογο.

    ΚΚΕ: το Μακεδονικό έθνος είναι ανύπαρκτο και οι … ανώνυμοι μας απειλούν
    NKPJ: το Μακεδονικό έθνος είναι υπαρκτό και ιμπεριαλισμός- Ελλαδα μας απειλούν
    ΚΚΕ: τα ίδια λέμε

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
    ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ-ΕΕ ΑΠΌ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    ΚΑΜΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΝΑΤΟ ΕΕ

    Κώστας

    Reply
  8. Left G700

    […] (όχι από τον ούλτρα ράιτ που δουλειά του είναι, βέβαια η δουλειά μερικές φορές είναι ντροπή) […]
    ________________________________________________________

    Τι λέει, ρε, ο τύπος;;; Η δουλειά μερικές φορές είναι ντροπή;;; Το μυαλό του και μια λίρα!!! Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι καθαρίζω 1.100 ευρώπουλα το μήνα (καθαρά) και χώρια τα επιδόματα νυκτερινής εργασίας και εργασίας στις αργίες (Σαββατοκύριακα και λοιπές εορτές). Άσε που ο προϊστάμενος μου έχει τάξει προαγωγή και μετάθεση στα Κεντρικά μέχρι το τέλος τής χρονιάς!!!

    Άκου, λέει, «η δουλειά μερικές φορές είναι ντροπή»!!! Είναι τρελά αυτά τα κουμούνια!!!

    Reply
  9. Avir

    οι σοβινιστές που δημιούργησαν το μακεδονικό πρόβλημα επί Τίτο, έρχονται τώρα να ζητήσουν και τα ρέστα από τους Έλληνες αστούς.

    Reply
    1. Left G700

      Φίλε Avir,

      Μην αναμασάς κι εσύ την καραμέλα τού σοβινισμού όπως οι τζιχαντιστές τού αντιεθνικισμού και την ανάγεις σε ερμηνευτικό κλειδί όλων τών γεγονότων που συνδέονται διαχρονικά με το Μακεδονικό ζήτημα. Συνοπτικά:

      Το Μακεδονικό ζήτημα γεννήθηκε στα τέλη τού 19ου αιώνα, όταν οι επεκτατικές βλέψεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας πάνω στη γεωγραφική περιοχή τής Μακεδονίας ήρθαν αντιμέτωπες.

      Ο Μακεδονισμός ως εθνική ιδέα είναι κατ’ αρχήν επινόηση κάποιων ελάχιστων διανοούμενων, με πιο γνωστό τον πολύ Μισίρκοφ (που μπαινόβγαινε άλλοτε στο Βουλγαρισμό κι άλλοτε στο Μακεδονισμό) και καλλιεργήθηκε από το βουλγαρικό στοιχείο ως φερετζές τής επέκτασης της Βουλγαρίας.

      Μετά τη μοιρασιά τών Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ ΠΠ το Μακεδονικό αναβίωσε από την Κομιντέρν, οι επιτελείς τής οποίας θεώρησαν –αφελώς, αφελέστατα, όπως αποδείχτηκε– ότι ένα εθνικό μακεδονικό κίνημα θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα μιας εθνικοαπελευθερωτικής εξέγερσης, η οποία, με τη σειρά της, θα οδηγούσε στην ανάδυση ενός ανεξάρτητου εργατικού/σοσιαλίζοντος/σοσιαλιστικού κράτους, έτσι ώστε να ανακουφιστεί από την απομόνωση το νεαρό Σοβιετικό κράτος.

      Μετά ήρθε ο Τίτο. Έντυσε κι αυτός τις επεκτατικές φιλοδοξίες του με το ίδιο «ρούχο», το Μακεδονισμό. Έδωσε και το όνομα Μακεδονία στην ομοσπονδία τής περιοχής, διαιωνίζοντας έτσι το ζήτημα, αλλά κάπως εν υπνώσει (άλλο ανεξάρτητο κράτος Μακεδονία, άλλο ομόσπονδο κρατίδιο με το ίδιο όνομα, τμήμα μιας μεγάλης ομοσπονδίας, καταλαβαίνεις…). Ας πούμε ότι το άφησε να περιμένει, όπως κάνουμε όταν αφήνουμε κάβα σε κάποιο μπουζουξίδικο.

      Βολευότανε έτσι το πράγμα και η ζωή συνεχίστηκε με «εξομαλύνσεις» και «σχέσεις καλής συνεργασίας» με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Αλλά μάς προέκυψε η διάλυσή της ελέω τού πολυχρονεμένου δυτικού ιμπεριαλισμού και έσκασε στα μούτρα μας (και στα μούτρα των Βούλγαρων) η «Δημοκρατία τής Μακεδονίας». Έτσι ξαναφούντωσαν οι εθνικισμοί.

      Γι’ αυτό σού λέω. Ο σοβινισμός είναι το μέσον, το εργαλείο. Να σε απασχολούν περισσότερο τα χέρια που το κρατάνε. Και κυρίως ποια χέρια ενδέχεται να το κρατήσουν στο μέλλον.

      Τα λέμε

      Reply
      1. Κώστας

        To γνωστό φασισταριό συνεχίζει να βρωμίζει την pandiera με το εθνικιστικό ρατσιστικό αντικομμουνιστικό δηλητήριο περί ενός έθνους που δεν ..υπάρχει αλλά το επιννόησαν κάποιοι μεταξύ των οποίων και η Γ Διεθνής. Ο τύπος αυτά τα έχει ακούσει από τον Βελόπουλο και τον Λιακόπουλο

        Στην τρύπα σου γρήγορα.

        Μακεδονικό έθνος υπάρχει από τότε που υπάρχει και το ελληνικό, και το σέρβικο και το βουλγάρικο. Το ότι δεν ήταν οργανωμένο σε έθνος κράτος μέχρι το 1945 που ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε. ¨Οπως υπάρχει κουρδικό έθνος άσχετα από το αν υπάρχει κράτος

        Κώστας

        Reply
        1. Left G700

          Πολιτικά αγράμματε και αγροίκε τραμπούκε (που σαν και σένα θέλω 10 απλώς για πρωινό και πάλι δεν μου φτάνουν), ποιος Βελόπουλος και ποιος Λιακόπουλος, ρε άθλιε και σιχαμερέ συκοφάντη; Άνοιξε τα τυφλωμένα από την κομπλεξική μισαλλοδοξία και χολή μάτια σου:

          ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
          Τα ελληνικό παρασκήνιο, 1924

          Αλέξανδρος Δάγκας, Γιώργος Λεοντιάδης

          Κεντρικό θέμα αυτού του εξαιρετικά επίκαιρου βιβλίου είναι τα γεγονότα της διαδικασίας που οδήγησε το ΣΕΚΕ(Κ) -μετέπειτα ΚΚΕ- στο 3ο έκτακτο συνέδριο του κόμματος το 1924, να αποδεχθεί τη θέση για “ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη”.

          Η θέση αυτή αποτελεί μια βαρειά υποθήκη για τη συγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια και για το μέλλον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Τα στοιχεία που δίνει το βιβλίο -είτε ξεχασμένα από δεκαετίες είτε ανέκδοτα- έρχονται να ρίξουν φως στην εσωτερική ιστορία του ΚΚΕ καθώς και στις σχέσεις του με την Κομμουνιστική Διεθνή και με την Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, την περίοδο του Μεσοπολέμου. Οι συγγραφείς του βιβλίου μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά και υπεύθυνα μία σημαντική φάση του Μακεδονικού. Βασική θέση τους είναι ότι η ανάδειξη, εκ μέρους των διεθνών οργάνων του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, της συγκεκριμένης θέσης για το μακεδονικό ζήτημα εντασσόταν σε μία γενικότερη στρατηγική αντίληψη για τη δυνατότητα επανάστασης στα Βαλκάνια, με τη χρήση των ποικίλλων βαλκανικών εθνικών συγκρούσεων ως μοχλού δημιουργίας στρατιωτικών και πολιτικών κρίσεων και ταυτόχρονα ως μέσου εξασφάλισης τακτικών συμμάχων μέσα από τις γραμμές των εθνικοεπαναστατικών οργανώσεων.

          Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο καλύπτει το κενό στη βιβλιογραφία για το θέμα με το οποίο ασχολείται και που στη σημερινή συγκυρία προσθέτει χρήσιμα στοιχεία στη συζήτηση για το Μακεδονικό ζήτημα.

          http://www.biblionet.gr/book/130420/%CE%94%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82,_%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1
          ___________________________________________________________

          Γιώργος Λεοντιάδης:

          Παρασκευή 13 Μάη 2016 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 11

          ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)

          Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

          Σήμερα, Παρασκευή

          Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ ».

          Θα μιλήσουν:

          Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη – Παρίσι – Οβιέδο – Μαδρίτη – Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του ’30 – ’39».

          — Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ , υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του ’36».

          — Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ , μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του ’36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ . Συμπεράσματα – διδάγματα».

          Αύριο, Σάββατο

          Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος στα βήματα των εργατών του Μάη του ’36. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

          Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του ’30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

          Θα μιλήσουν:

          Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

          — Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ , ευρωβουλευτής: «Μάης ’36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

          Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

          — «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών», από την Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτορα Ιστορίας.

          — «Στρατευμένος λαός και Μάης ’36», από τον Γιώργο Χρανιώτη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

          — «Μάης ’36: Η αλληλεγγύη του λαού», από τον Κώστα Τζιάρα,υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

          — «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη», από την Μαρία Τσολάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας.

          Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

          Την Κυριακή 15/5

          Στις 11 π.μ., εκδήλωση για τον Τάσο Τούση, στο Ασβεστοχώρι. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ .

          Στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλη πολιτική – πολιτιστική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , Δημήτρη Κουτσούμπα.
          Θα παρουσιαστεί το έργο των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «Επιτάφιος».

          Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Ρ. Αντωνοπούλου.

          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8888045&textCriteriaClause=%2B%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A3+%2B%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%91%CE%94%CE%97%CE%A3+%2B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3+%2B%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A8%CE%97%CE%A6%CE%99%CE%9F%CE%A3+%2B%CE%9A%CE%9A%CE%95

          https://www.youtube.com/watch?v=gJsf8-Vp2Jk

        2. Avir

          το Εθνικό Κέντρο Ερευνών των Αθηνών συγκέντρωσε 5.000 ελληνικές επιγραφές της Μακεδονίας. Δεν υπάρχει ούτε μία επιγραφή της λεγόμενης μακεδονικής γλώσσας των Σκοπίων, π ο υ θ ε ν ά.
          Αριστερά πρώτα απ’ όλα σημαίνει αλήθεια.
          Ψάξτε αλλού τον ιδεολογικό σας χώρο και με τον τρόπο που εκφράζεστε δεν θα είναι δύσκολο να τον βρείτε.

        3. San Rocco

          Ρε μάστορα αβιρ καταλαβαίνεις τι γράφεις; Στον γεωγραφικό χώρο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” εγκαταστάθηκαν μετά τον 6ο μΧ αιώνα σλαβικα φύλα. Αυτά κατά την περίοδο των εθνογεννεσεων και της συγκρότηση εθνων/κρατων 17, 18ος κ 19ος αιώνας, αυτοονομαστηκαν σταδιακά “Μακεδόνες”. ΕΤΣΙ τους ονόμασαν και οι γείτονες τους, πχ οι Έλληνες και η Ελλάδα! ΑΥΤΑ τα ιστορικά στοιχεία υπάρχουν!

          Συνεπώς, επειδή η μακεδονια ως γεωγραφικος χώρος δεν είναι μια και δεν είναι μόνο ελληνική ή σλαβομακεδονικη, το καλύτερο που χτυπά τους εθνικισμού ένθεν κακειθεν ειναι, να ονομάσουν την χώρα τους “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”.

          Προφανώς οι σλαβομακεδονες δεν εχουν καμμια σχέση με τους αρχαιους Μακεδόνες! Και το ίδιο προφανώς οι νεοέλληνες το μόνο κοινό στοιχείο που εχουν με τους αρχαίους Έλληνες ειναι ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ. Ούτε καν όλη την γλώσσα, αλλά πολλά κοινά στοιχεία. Τπτ άλλο. Ξεκολλα!

        4. Left G700

          Αυτά κατά την περίοδο των εθνογεννεσεων και της συγκρότηση εθνων/κρατων 17, 18ος κ 19ος αιώνας, αυτοονομαστηκαν σταδιακά «Μακεδόνες». ΕΤΣΙ τους ονόμασαν και οι γείτονες τους, πχ οι Έλληνες και η Ελλάδα! ΑΥΤΑ τα ιστορικά στοιχεία υπάρχουν!
          _____________________________________________________

          Πηγές και ντοκουμέντα, παρακαλώ!

        5. San Rocco

          A. To ελληνικό καπιταλιστικό κράτος, επί ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ονόμαζε Μακεδονία, το κράτος που σήμερα ονομάζεται ΠΓΔΜ. Επίσης, οι Ελληνες κομιτατζήδες ονόμαζαν “Μακεδόνες” αυτούς τους σλαβόφωνους πληθυσμούς.

          Β. Οι σλαβόφωνοι πληθυσμοί που κατοικούν στην Βόρεια Μακεδονία, αυτοονομάζονται “Μακεδόνες ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

          Γ. Η ονομασία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορική αλήθεια, και χτυπά ένθεν κακείθεν τους εθνικισμούς. Η Μακεδονία, ΔΕΝ είναι μόνο μία, ΚΑΙ ΔΕΝ είναι μόνο ελληνική, ή σλαβομακεδονική!

          Δ. Η θέση των ΚΚΕ/ΛΑΕ είναι εξαιρετικά προβληματική και λαθεμένη. Διότι:

          – Υποτιμά έως σε σημείο εξαφάνισης, τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ εθνικισμό, ο οποίος είναι και ο πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ στα Βαλκάνια ένεκα του ότι η Ελλάδα είναι η πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα σε αυτά. Ναι, υπάρχει ο Βορειομακεδονικός εθνικισμός, όπως υπάρχουν εθνικισμοί σε όλα τα Βαλκάνια. Πρέπει να ηττηθούν ΟΛΟΙ. Πάντα όμως, ο πιο επικίνδυνος εθνικισμός, είναι αυτός της ισχυρότερης χώρας.

          – Το ίδιο επικίνδυνο είναι και η επίσης μεγάλη υποτίμηση που δείχνουν ΚΚΕ/ΛΑΕ στην επιθετικότητα του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους και των ελλήνων καπιταλιστών επίσης στα Βαλκάνια. Διότι, αναδεινύοντας ΜΟΝΟ το συμφέρον του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ στο να ψηφιστεί/εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, ΚΚΕ/ΛΑΕ αρνούνται να δούν το γεγονός ότι η εφαρμογή μιας επιθετικής πολιτικής του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους, περνά μόνο μέσα απο την σύμπλευση των ελληνικων καπιταλιστικών συμφερόντων με τα συμφέρονται ενός ιμπεριαλιστικού μπλοκ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ πράττει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Με την στήριξη φυσικά των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών καπιταλιστικών κομμάτων.

          Παραθέτω ορισμένα λινκ, αν και αυτά έχουν αναρτηθεί πολλάκις στο διαδίκτυο. Θα βρίσκω συνέχεια και άλλα:

          https://marginalia.gr/arthro/makedoniko-skeleti-sti-ntoulapa/

          http://www.efsyn.gr/arthro/mystiko-toy-valtoy

          http://istorika-ntokoumenta.blogspot.com/2013/06/blog-post_9078.html

        6. Κώστας

          San Rocco δεν καταλαβαίνω γιατί ενώ τα λες τόσο ωραία καταλήγεις στο Β Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνεις τελικά αυτή την υποχώρηση στον ισχυρότερο εθνικισμό της περιοχής. Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός ανάμεσα στο να είναι κάποιοι εθνικά Μακεδόνες και να έχουν βλέψεις σε βάρος άλλων που είναι εθνικά Έλληνες και γεωγραφικά Μακεδόνες. Ειναι μια τρέλα, μια ανοησία, μια θεωρία συνωμοσίας και τίποτα άλλο

          Θα το συζήταγα αν αλλάζαμε και μεις όνομα στην Μακεδονία του ελληνικού κράτους. Αν είναι να μπούμε σε αυτή την τρέλλα περί …αλυτρωτισμού, αν είναι να μπούμε σε αυτήν την θεωρία συνωμοσίας που μπαίνουν ΚΚΕ και ΑΡ τότε η Ελλάδα λέει πως μια περιοχή της λέγεται Μακεδονία και πως εδάφη της είναι εκτός Ελλάδας, άρα μπορεί και να τα διεκδικούμε. Που δεν είναι και τόσο θεωρία συνωμοσίας δηλ, τα “Σύνορα με την Σερβία” και “η Μακεδονία είναι Ελληνική” αυτό λένε. Επίσης το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν λέει πως δεν διεκδικούμε ενώ στο Σύνταγμα της ΔτΜ, με ταπεινωτική επιβολή και νταβαντζηλίκι, τους βάλαμε να το βάλουν !!

          Κώστας

        7. Left G700

          Ρε άνθρωπε! Ήθελα να ’ξερα –και με το μπαρντόν δηλαδή: γράφεις με τα πόδια, διαβάζεις με τον αφαλό και σκέφτεσαι με τις αμυγδαλές;;; Για ποιον ισχυρισμό σου σού ζήτησα εγώ πηγές και ντοκουμέντα;;; Δεν στο κάνω σαφές, ποστάροντας αυτούσια τη φράση σου; Στο κάνω. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι σού ζητάω ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες για την κατά την άποψή σου σταδιακή εθνογένεση του Μακεδονικού έθνους κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα –έτσι γράφεις. Αυτά τα τεκμήρια που ισχυρίζεσαι –και μάλιστα με έξω φωνή (αυτό σημαίνουν τα κεφαλαία)– ότι υπάρχουν. Και τι μου φέρνεις εδώ;;; Ας τα πάρω ένα-ένα, σύμφωνα με τα «κεφάλαια» του σχολίου σου.

          Α. Μου μιλάς (παρεμπιπτόντως: αυτό, το ότι μιλάς εσύ δηλαδή, αποτελεί …ιστορικό …ντοκουμέντο;;;) για δεκαετίες. Ενώ στο σχόλιό σου για το οποίο ζήτησα ντοκουμέντα κάνεις λόγο για …αιώνες!!! Δες το και κλάψε!

          Β. Αναφέρεσαι στο τι συνέβαινε (όπως συνέβαινε τέλος πάντων, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου εν προκειμένω) «από τα τέλη τού 19ου αιώνα». Στο αρχικό σου σχόλιο, σου ξαναθυμίζω, μιλάς για αιώνες! Στέγνωσαν τα δάκρυά σου; Ωραία. Ξανακλάψε τώρα!

          Γ. Εδώ γράφεις πράγματα τελείως άλλα τών αλλώνε! Διότι μού επιχειρηματολογείς περί …«Βόρειας Μακεδονίας»! Τι σχέση έχει αυτό με την ερώτησή μου; Όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο και οι λουκουμάδες με το Αστεροσκοπείο Αθηνών! Εντάξει με τα δάκρυα κι από το δεύτερο κλάμα σου; ΟΚ. Κλάψε πάλι!

          Δ. Πανηγύρι! Διότι μού αραδιάζεις όλη τη βουλγκάτα τής αριστερίστικης διεθνιστικής προσέγγισης (ο Θεός να την κάνει προσέγγιση, θα ’λεγε ο Μεγάλος!) και το γνωστό θρηνητικό κατηγορητήριο εναντίον τού ΚΚΕ και της ΛΑΕ! Τι σχέση έχουν με την ερώτησή μου; Και τι να τα κάνουμε; Τα έχουμε μάθει απ’ έξω και ανακατωτά. Τόσο παλαιοκομματικά μυαλά έχεις, που πιστεύεις ότι θα μας πείσεις «δια της επαναλήψεως» και μας ξαναβάζεις όλη την κασέτα από την αρχή; Γιατί πρέπει να περνάμε όλο αυτό το μαρτύριο για μια απλή ερώτηση;

          Στο τέλος, αφού μας έχεις πρήξει το συκώτι, φτάνεις και στο «δια ταύτα». Μαύρο κι άραχλο «δια ταύτα»! Διότι, από τις τρεις πηγές που παραθέτεις, οι δύο έχουν να κάνουν με τον …20ό αιώνα!!! (Ξανακλάψε: εσύ στο αρχικό σου σχόλιο μιλάς –θα στο θυμίζω μέχρι να το εμπεδώσεις– για «17ο, 18ο και 19ο αιώνα»!!!)

          Κι ερχόμαστε στο μοναδικό πράγμα που υπάρχει στο σχόλιό σου, το οποίο είναι εντός θέματος: το τρίτο λινκ που έβαλες με τη μπροσούρα τής ΣΑΚΕ –κακώς έβαλες το μαντίλι στην τσέπη σου· ξανακλάψε: 251 λέξεις είναι το σχόλιό σου και μόνο μία (1!) είναι εντός θέματος, όπου το θέμα είναι μια απλή, απλούστατη ερώτηση που σου έκανα!

          Εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς!

          Το κείμενο της ΣΑΚΕ το έχω δει. Κυκλοφορεί στο νετ εδώ και κάμποσο καιρό. Επίσης, έμαθα με την ευκαιρία τι εστί ΣΑΚΕ. Το Ίντι έχει κάνα δυο αναρτήσεις με διαλόγους πολύ διαφωτιστικούς. Σύμφωνα με τους τύπους που μίλαγαν εκεί και που φαινόντουσαν παλιοί αριστεροί και γνώστες, η ΣΑΚΕ (Συνεπής Αριστερή Κίνηση Ελλάδας) ήταν μια γκρούπα τρελαμένων παλαιοκουκουέδων ζαχαριαδικών τού κερατά, τύπου όι όι μάνα μου, άσε με να φύγω, σε παρακαλώ. Το προσπερνάω και πάω στη μπροσούρα τους. Τι μας λέει η μπροσούρα τους για την εθνογένεση του «Μακεδονικού έθνους» κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς σου; Τίποτε δεν μας λέει που δεν το ξέρουμε όσοι επιμένουμε να έχουμε τη θέση ότι έθνος (κι όταν λέμε έθνος, εννοούμε έθνος κι όχι απλώς πληθυσμούς με κάποια ομοιογενή στοιχεία!) Μακεδόνων (ή Σλαβομακεδόνων) δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ.

          Οι «συνεπείς» πιάνονται από τον Δ. Ζακυθηνό, ο οποίος, αισχρή μειοψηφία ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς κύκλους (το προσπερνάω κι αυτό: κι ο Γαλιλαίος ένας ήταν, αλλά είχε δίκιο –δεν είναι όμως αυτός ο κανόνας, μην το ξεχνάς), πιστεύει ότι οι «Μακεδονοσλάβοι» –όπως αποκαλεί τους Πουγουδουμίτες όταν δεν τους λέει «Σλάβους τής Ελλάδας»– δεν μπορούν να πιστωθούν ούτε στους Βούλγαρους, όπως είναι η κυρίαρχη άποψη, ούτε στους Σέρβους, αλλά αποτελούν διακριτούς πληθυσμούς. Χάρηκα πολύ, Λέφτης, και χαιρετισμούς στο σπίτι! Είμαι πρόθυμος να δεχτώ μέχρι κι ότι διοργάνωναν δικό τους ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα! Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι «διακριτοί πληθυσμοί» δεν είχαν διαμορφωμένη εθνική συνείδηση κι ότι ακόμα κι όταν δήλωναν στη δεύτερη δεκαετία τού 20ού αιώνα «Μακεντόν ορτοντόξ», όπως μαρτυρεί ο Μυριβήλης στη «Ζωή εν τάφω», το δήλωναν με την έννοια τού κατοίκου τής Μακεδονίας κι όχι με την έννοια την εθνική (τα είπε κι η δικιά σας, η Ναρίτισσα της νΚΑ, η Κορκοντζέλου, στο καλοκαιρινό κάμπινγκ τών Αναιρέσεων –βλέπε σχόλιό μου:λινκ).

          Για πολλοστή φορά, μια και δεν λέει να το χωνέψει το ξεροκέφαλό[*] σας:

          Οι σλαβικοί πληθυσμοί που δεν ήθελαν ή δεν ήταν βέβαιοι (αυτό θα πει «ρευστή και ασταθής εθνική ταυτότητα») ότι θέλουν να είναι Βούλγαροι, Σέρβοι ή Έλληνες, μόνο ως εθνικά ακαταστάλαχτοι, δηλαδή εθνικά ανέντακτοι μπορούν να χαρακτηριστούν. Η ιδέα τού «Μακεδονισμού» (ως εθνική ιδέα, όχι ως εντοπιότητα) είναι ιδέα που ξεπήδησε από το κεφάλι διανοουμένων τύπου Μισίρκοφ, όπως η Αθηνά από το κεφάλι τού Δία, και στην οποία πάτησε ο βουλγαρικός εθνικισμός (ΕΜΕΟ) για να καλύψει τις επεκτατικές βλέψεις του (άμεσες ή έμμεσες: δηλαδή, είτε μια Μακεδονία τμήμα τού βουλγαρικού κράτους, είτε μια Μακεδονία τύποις ανεξάρτητη αλλά προσδεμένη στο άρμα τής Βουλγαρίας).

          Αυτά κι ο Θεός να σε φωτίσει (ο Λένιν έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά –πριν από λίγο μού έστειλε sms!). Όταν σε φωτίσει γι’ αυτά, τα στοιχειώδη, θα σου εξηγήσω με άλλη ευκαιρία και το πιο περίπλοκο: γιατί, σε τελική ανάλυση, πρέπει να είμαστε έτσι κι αλλιώς αντίθετοι με κράτος «Μακεδονία» και κατοίκους «Μακεδόνες» με «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα χωρίς να μας απασχολεί αν υπήρξε ή υπάρχει μακεδονικό έθνος.

          [*] Που δεν είναι μόνο ξερό. Δεν στροφάρει κιόλας. Γιατί δεν μπορείτε να αντιληφθείτε, εσείς τής βάσης τού ΝΑΡ κυρίως εννοώ, ότι αυτός ο «διεθνιστικός έρωτας» που έχει χτυπήσει κατακούτελα την ηγεσία σας κύρια αιτία έχει τη συσπείρωσή σας έναντι του ΚΚΕ και της ΛΑΕ. Τα υπόλοιπα, τα δήθεν «θεωρητικά» και «ιδεολογικά», είναι οι σάλτσες με τις οποίες περιχύνουν το φαγητό που σας σερβίρουν για να μην παίρνετε χαμπάρι ότι είναι μπαγιάτικο στα όρια της αλλοίωσης!

        8. Left G700

          ΥΓ Επειδή λες «θα βρίσκω συνέχεια κι άλλα [λινκ]» και για να σε πείσω ότι αναφορά σε «Μακεδόνες» ως εθνική ομάδα δεν θα βρεις πουθενά, οπότε είναι κρίμα να παιδεύεσαι και να χάνεις το χρόνο σου, σού επισυνάπτω δύο εθνολογικούς χάρτες τών Βαλκανίων τού 19ου αιώνα.

          Ο πρώτος είναι έργο και αποτέλεσμα ερευνών τού Αμί Μπουέ (λινκ) και χρονολογείται από το 1847 (παίζει και να είναι ο πρώτος εθνολογικός χάρτης τών Βαλκανίων). Αναφέρει όλες τις φυλές τού Ισραήλ. Άμα όμως βρεις αναφορά σε «Μακεδόνες», σφύρα μου κλέφτικα κι ήρθα!

          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Ethnographic_map_Ami_Bou%C3%A9%2C_1847.jpg

          Ο δεύτερος υπογράφεται από τον Αλεξάντρ Συνβέ (λινκ) και εκδόθηκε το 1877. Και πάλι: άμα βρεις «Μακεδόνες», γράψε μου!

          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/A_Synvet_1877.jpg

          (Οι χάρτες μεγεθύνονται με αριστερό κλικ)

        9. San Rocco

          Αγαπητέ lefth700.

          Μάλλον εσύ πρέπει να κλάψεις, που κάθεσαι και γράφει 100.000.000 λέξεις για να μου απαντήσεις, και ΔΕΝ απαντάς σε τίποτα.

          Α. Δεν είπα οτι η εθνογεννεση του σλαβομακεδονικου εθνους κράτησε απο το 17 ως τον..19ο αιώνα. Ειπα οτι στην συνολικη διαδικασία εθνογενεσεων και συγκρότησης εθνων/κρατων, οι σλαβομακεδονες κατά τα τέλη του 19ου αι. Και αρχων 20ου απέκτησαν μια τετια συνείδηση.

          Β. Δεν φταιμε εμείς που ΚΚΕ/ΛΑΕ, εξαφανιζουν τον ελληνικό εθνικισμό κ αναδεικνύουν μόνο τον βορειομακεδονικο! Ούτε φταιμε εκεί που ΚΚΕ/ΛΑΕ βλέπουν μόνο το όφελος του δυτικού ιμπεριαλισμού και όχι και του ελληνικού κράτους απο την συμφωνία των ορεσπων! Διάβασε αγαπητέ λεφτ! Οι εμμονες και ο κομματοεγωισμος σου, σου κάνουν κακό.

          Γ. Και τι έγινε που ποδταρα κείμενο ρμτης σακε; όντως γενικά γ σακε υπήρξε παρέα εμμονικων. Αλλο αυτο και άλλο το δυγκεκριμενοβκειμενο, που είναι τεκμηριωμένο απο ενα καρο ιστορικά στοιχεία!

        10. Left G700

          ΡΕ ΤΙ ’ΝΑΙ ΤΟΥΤΟΣ!

          Α. Δεν είπα οτι η εθνογεννεση του σλαβομακεδονικου εθνους κράτησε απο το 17 ως τον..19ο αιώνα. Ειπα οτι στην συνολικη διαδικασία εθνογενεσεων και συγκρότησης εθνων/κρατων, οι σλαβομακεδονες κατά τα τέλη του 19ου αι. Και αρχων 20ου απέκτησαν μια τετια συνείδηση.

          Σωστά. Αυτά τα έγραψε η γάτα μου:

          Στον γεωγραφικό χώρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» εγκαταστάθηκαν μετά τον 6ο μΧ αιώνα σλαβικα φύλα. Αυτά κατά την περίοδο των εθνογεννεσεων και της συγκρότηση εθνων/κρατων 17, 18ος κ 19ος αιώνας, αυτοονομαστηκαν σταδιακά «Μακεδόνες».

          Αμ το άλλο;

          Γ. Και τι έγινε που ποδταρα κείμενο ρμτης σακε; όντως γενικά γ σακε υπήρξε παρέα εμμονικων. Αλλο αυτο και άλλο το δυγκεκριμενοβκειμενο, που είναι τεκμηριωμένο απο ενα καρο ιστορικά στοιχεία!

          Δεν πα’ να έγραψα εγώ «Το προσπερνάω [σ.σ.: το γεγονός ότι είναι τρελαμένοι ζαχαριαδικοί] και πάω στη μπροσούρα τους.»;

          Δεν πα’ να αφιέρωσα 222[*] λέξεις για να σχολιάσω αυτά που υιοθετούν; Ο San Rocco παραβιάζει ορθάνοιχτες πόρτες για να μου πει «Και τι έγινε που ποδταρα κείμενο ρμτης σακε»! και το άλλο («Αλλο αυτο και άλλο το δυγκεκριμενοβκειμενο»). Λες και του έγραψα εγώ: «με τη ΣΑΚΕ δεν ασχολούμαι»!!!

          Άσε, ρε άνθρωπε! Πήγαινε να τρελάνεις κάναν άλλον!

          [*] Τι μας λέει η μπροσούρα τους για την εθνογένεση του «Μακεδονικού έθνους» κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς σου; Τίποτε δεν μας λέει που δεν το ξέρουμε όσοι επιμένουμε να έχουμε τη θέση ότι έθνος (κι όταν λέμε έθνος, εννοούμε έθνος κι όχι απλώς πληθυσμούς με κάποια ομοιογενή στοιχεία!) Μακεδόνων (ή Σλαβομακεδόνων) δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ.

          Οι «συνεπείς» πιάνονται από τον Δ. Ζακυθηνό, ο οποίος, αισχρή μειοψηφία ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς κύκλους (το προσπερνάω κι αυτό: κι ο Γαλιλαίος ένας ήταν, αλλά είχε δίκιο –δεν είναι όμως αυτός ο κανόνας, μην το ξεχνάς), πιστεύει ότι οι «Μακεδονοσλάβοι» –όπως αποκαλεί τους Πουγουδουμίτες όταν δεν τους λέει «Σλάβους τής Ελλάδας»– δεν μπορούν να πιστωθούν ούτε στους Βούλγαρους, όπως είναι η κυρίαρχη άποψη, ούτε στους Σέρβους, αλλά αποτελούν διακριτούς πληθυσμούς. Χάρηκα πολύ, Λέφτης, και χαιρετισμούς στο σπίτι! Είμαι πρόθυμος να δεχτώ μέχρι κι ότι διοργάνωναν δικό τους ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα! Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι «διακριτοί πληθυσμοί» δεν είχαν διαμορφωμένη εθνική συνείδηση κι ότι ακόμα κι όταν δήλωναν στη δεύτερη δεκαετία τού 20ού αιώνα «Μακεντόν ορτοντόξ», όπως μαρτυρεί ο Μυριβήλης στη «Ζωή εν τάφω», το δήλωναν με την έννοια τού κατοίκου τής Μακεδονίας κι όχι με την έννοια την εθνική (τα είπε κι η δικιά σας, η Ναρίτισσα της νΚΑ, η Κορκοντζέλου, στο καλοκαιρινό κάμπινγκ τών Αναιρέσεων –βλέπε σχόλιό μου: λινκ).

        11. San Rocco

          Αγαπητέ lefth700. Ωρέ τι σε συ βρε ζαγαρ!

          Α. Οι πληθυσμοί που μιλούσαν την σλαβομακεδονικη γλώσσα, που είχαν την αντίληψη για τον εαυτο τους πως δεν είναι ούτε σερβοι, ούτε Βούλγαροι, ούτε ελληνες, αλλα ειναι Μακεδόνες, αυτοί οι πληθυσμοί συγκρότησαν την σλαβομακεδονικη εθνότητα.

          Β. Αδικείς το κείμενο της σακε. Μπορεί να υπήρξαν γενικως πυροβολημενοι, ομως το συγκεκριμένο κείμενο ειναι τεκμηριωμένο. Ξσναδιαβασε!

        12. Left G700

          Στο έγραψα πριν (δεν μπορούσες να το δεις γιατί δεν είχε εμφανιστεί το σχόλιο), στο ξαναγράφω και τώρα:

          Άσε, ρε άνθρωπε! Πήγαινε να τρελάνεις κάναν άλλον!

        13. Κώστας

          Ρε San Rocco τι προσπαθείς ?

          Σου λέει πως ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ το ΕΠΙΟΥΣΙΟ ΑΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ, άρα δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος.

          Που κακώς και συ του αλλάζεις το όνομα και τους λες σλαβομακεδόνες. Με το ζόρι ?

          Κώστας

        14. Avir

          San Rocco νομίζω γενικότερα οι ανταρσυοι είστε σε μια σύγχυση με τα εθνικά θέματα η οποία προκαλείται από σαχλές ιδεοληψίες. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά που λες. Τι θα πει εθνογέννεση τον 17ο αιώνα; Το ελληνικό έθνος υπάρχει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχοντας κατά καιρούς αφομοιώσει και αλλοεθνείς. Το κυριότερο στοιχείο ενός έθνους είναι η γλώσσα. Αυτό είναι ουσιαστικά που κρατά δεμένο τον πληθυσμό και η πιο τρανταχτή απόδειξη για τη συνέχεια του έθνους μέσα στις χιλιετίες. Η λέξη έθνος είναι Ελληνική. Αναφέρεται συχνά σε κείμενα που διασώθηκαν. Οι πόλεις-κράτη είχαν αυτονομία αλλά όλες μαζί ανήκαν στο ελληνικό έθνος. Προφανώς έχεις και άγνοια σε αυτά τα θέματα αφού δεν γνωρίζεις ότι σχεδόν όλες οι λέξεις που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχονται από τα αρχαία ελληνικά -πλην μερικών που δανειστήκαμε από άλλες γλώσσες (που τις χρησιμοποιούμε αν και υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές)

          Τα σύνορα της Μακεδονίας του Φιλίππου είναι αυτά που έχουμε εμείς σήμερα. Ένα πολύ μικρό κομμάτι βρίσκεται στο γειτονικό κράτος. Αλλά γεωγραφικό θέμα παύει να υφίσταται από τη στιγμή που οι γείτονες απαίτησαν Μακεδονική εθνικότητα (και δεν θέλω λογοπαίγνια), δηλαδή το Όλον. Το γεωγραφικό θα είχε νόημα αν η εθνικότητα τους ήταν βορειομακεδονική και η γλώσσα επίσης. Αν και όλα αυτά είναι γελοία γιατί δεν προσδιορίζουν την πραγματική τους ταυτότητα, την σλαβομακεδονική.

          Θα μου πεις είμαι αρχαιολάγνος εθνικιστής; Όχι. Αλλά βλέπω τον κίνδυνο στον οποίο μας βάζουν οι Αμερικανογερμανοί, βλέπω ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη αστάθειας για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στρατιωτικά και οικονομικά της περιοχής και πιστεύω τίποτα καλό δεν προμηνύεται από μια τέτοια συμφωνία πλαστογράφησης της ιστορίας και έξαρσης των εθνικισμών (που το θεωρώ αναπόφευκτο με τον τρόπο που εξελίσσεται η συμφωνία). Και πιστεύω ο μόνος τρόπος να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή είναι να πούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ στους γείτονες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πιστεύουν αφελώς ότι κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες. Δεν φταίνε αυτοί βέβαια αλλά οι πολιτικοί τους (και οι ξένες δυνάμεις) που τους δίδαξαν ψεύτικη ιστορία.

        15. κ.σ.

          Οι Νεοζηλανδοί και οι αμερικάνοι ανήκουν στο ίδιο έθνος επειδή μιλάνε αγγλικά ή έχουν σύγχυση όπως η Ανταρσυα;

          Άμα διαβάζεις μόνο Αδωνιδα και εγχειρίδια του ΓΕΣ για το θέμα, λογικό είναι να λες παραδοξολογίες

        16. κ.σ.

          Επειδή πράγματι Αριστερά σημαίνει αλήθεια, αυτό το “Εθνικό Κέντρο Ερευνών Αθηνών” και η έρευνά του πού βρίσκονται;

  10. Κώστας

    Πείτε μου ρε παιδιά κάποιος άλλος αν έχω άδικο που τον βρίζω.

    Βάζει τις θέσεις του NKPJ αν και είναι αντίθετες με τις δικές του. Κοιτάς και βλέπεις πως το NKPJ λέει πως το μακεδονικό έθνος είναι υπαρκτό, η χώρα του λέγεται Μακεδονία και απειλήται απο ιμπεριαλισμό και Ελλάδα. Πως λέγεται η συνειδητή διαστρέβλωση ? Προβοκάτσια.

    Τώρα έβαλε ένα σεντόνι παραπομπές που σιγά μην το διαβάσει κανείς. Και δεν θα το διαβάσει γιατί ασχολείται με το αν έπρεπε να γίνει ανεξάρτητη Μακεδονία μετά το 22 που το ελληνικό έθνος ήταν μεγάλη πλειοψηφία στην ελληνική Μακεδονία. Δεν συζητάμε όμως αυτό αλλά αν υπάρχει μακεδονικό έθνος. Και πάλι προβοκάτσια δηλ.

    Το ότι μας βάζει παραπομπές αλλά δεν μας λέει τι λένε όλοι αυτοί, οι σοβαροί όχι ο … Μαίλης τι είναι ? Προβοκάτσια. Υπάρχει δηλ κάπου θέση του Μαργαρίτη πως δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος ? Να ξέρουμε δηλ πόσο πολύ, και αν, έχει πετάξει στα σκουπίδια την επιστημοσύνη του για το Κόμμα και για μια θέση στο … ευρωψηφοδέλτιο. Δεν το νομίζω όμως και ελπίζω να έχω δίκιο.

    Κώστας

    Reply
    1. Left G700

      Θα σου πω εγώ, ψυχάκια, θα σου πω εγώ! Που πουλάς τρέλα επειδή σού περισσεύει κσι νομίζεις ότι θα τη γλυτώσεις! Τις πηγές μου σού έβαλα, ψυχανώμαλε, μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις! Τις πηγές μου! Που δεν είναι κανένας Βελόπουλος και κανένας Λιακόπουλος αλλά, εκτός άλλων, και κοτζαμάν μονογραφία 300 σελίδων για τη σχέση Κομιντέρν και Μακεδονικού ζητήματος, με την υπογραφή ιστορικού που έχει την απόλυτη αποδοχή τού Κομμουνιστικού Κόμματος (δεν ξέρω αν είναι και μέλος τού κόμματος κιόλας) και την αποδοχή τού έγκριτου ιστορικού (έγκριτου ακόμα και για αστούς ιστορικούς) Γιώργου Μαργαρίτη, όπως μαρτυρεί το γεγονός ότι στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας τού ΚΚΕ που ποστάρισα συμμετείχαν και οι δύο ως ομιλητές!

      Κατάλαβες, ψυχάκια;

      Και πού ‘σαι; Πες κι άλλα! Παράσημά μου είναι! Και ξεφτίλα δική σου. Έτσι που να πάρει είδηση τι τρελαμένο κουμάσι είσαι μέχρι και το πληκτρολόγιο από το οποίο γράφεις τις αιχρές και τραμπούκικες συκοφαντίες σου και να αυτοανατιναχτεί από αγανάκτηση μπροστά στα πρόστυχα μούτρα σου!

      Reply
    2. ένας

      Αφού ..υπαγορεύεις στον Γ. Μαργαρίτη, ποιά πρέπει να είναι η θέση του …για να μην του πετάξεις (…εσύ;;;!!!) την επιστημοσύνη στα σκουπίδια(!), ….
      …τον επικαλείσαι …σιδηροδέσμιο!!!!!
      Κανείς δεν είπε πως δεν υπάρχει Σλαβομακεδονικό (αστικό) έθνος! Ιδιαίτερα οι κομμουνιστές, και μάλιστα οι έλληνες κομμουνιστές, που έχυσαν το αίμα τους και φέρουν με υπερηφάνεια τον τίτλο του “προδότη” της εγχώριας “εθνικοφροσύνης”, για την ελευθερία ΚΑΙ του Σλαβομακεδονικού Λαού!
      Απλά δεν είναι “Μακεδονικό”, γιατί δεν υφίσταται σήμερα “Μακεδονική” εθνότητα και μάλιστα με την αξίωση να ταυτίζεται με το προ 2500 ετών γνωστό “έθνος” που έμεινε στην Ιστορία, και απήλθε της Ιστορίας, με αυτό το όνομα. Αυτά είναι ιστορικές αγυρτείες, αλλά όπως είπαμε, έχουν την αξία προφάσεων και θα ήταν άξια μόνο χλευασμού ….αν δεν εντάσσονταν σε αστικές/ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς.
      Αν όλοι μαζί, και οι υπόλοιπες εθνότητες, που ζουν σήμερα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο της ΠΓΔΜ, αποδέχτηκαν την …”απελευθέρωσή τους” (Χα, χα, – ρωτήσατε τι άποψη έχει γι αυτό το NKPJ;!) από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, και θαρρούν πως το μέλλον τους θα ευημερήσει ζώντας σε ένα κράτος-προτεκτοράτο, κακό του κεφαλιού τους, κι ας είναι και δικαίωμά τους, αλλά μέχρις εκεί. Τους αλυτρωτισμούς να ξεχάσουν, γιατί αν ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου, θα είναι οι πρώτοι, που θα πάρουν τους δρόμους της προσφυγιάς.
      Οσο για σας, παύτε να τρέχετε σαν σκυλάκια πίσω από τις αστικές και ιμπεριαλιστικές ραδιουργίες. Η μήπως έχετε οργανικό ρόλο;

      Reply
      1. Κώστας

        Έχει απαντηθεί και άλλοτε από σύντροφο εδώ, θέση του ΚΚΕ τότε ήταν πως Σλαβομακεδόνες και Μακεδόνες είναι το ιδιο, εμείς στην Ελλάδα τέλος πάντων θα σας λέμε έτσι, ή και έτσι. Μην μου πει κανείς πως όταν ιδρύθηκε το 1945 η Δημοκρατία της Μακεδονίας το ΚΚΕ αντέδρασε. ¨Ετσι ? Επίσης δεν ήταν νομός η περιφέρεια, αλλά εθνική ομόσπονδη μονάδα, ούτε πολιτεία δηλ, πολύ παραπάνω.

        Επίσης με την σημερινή ηγεσία η ΔτΜ λέει πως δεν μας νοιάζει η αρχαία Μακεδονία. Και τα εδώ εθνίκια που μας είχαν ζαλίσει πως ο Βουκεφάλας ήταν ¨Ελληνας λένε, τώρα, πως ο σύγχρονος μακεδονικός αυτοπροσδιορισμός είναι ακόμα χειρότερος.

        Τους έλληνες κομμουνιστές που έχυσαν το αίμα τους να μην τους πιάνεις στο στόμα σου, το σημερινό ΚΚΕ της εθνικοφροσύνης, του ρατσισμού και του Μένουμε Ευρώπη – ΝΑΤΟ μέχρι τον σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία τους λερώνει.

        Κώστας

        Reply
      2. Left G700

        Οσο για σας, παύτε να τρέχετε σαν σκυλάκια πίσω από τις αστικές και ιμπεριαλιστικές ραδιουργίες. Η μήπως έχετε οργανικό ρόλο;
        __________________________________________________________

        Όχι, ρε γμτ, όχι! Μην πέφτεις κι εσύ σ’ αυτή τη λούμπα, φίλε ένα, να χαρείς το κόμμα σου! Κανένα οργανικό ρόλο δεν έχει ούτε αυτός ούτε οι όμοιοί του! Μακάρι να ήταν τέτοιου επιπέδου οι «άνθρωποι-σκιές»! Μακάρι να ήταν κι αυτοί εμμονικοί μέχρι ψύχωσης, ιδεοληπτικοί έως παραίσθησης και χολερικοί έως αυτοδηλητηρίασης σαν τον περί ου! Θα τους παίρναμε πρέφα στο πιτς φιτίλι! Δυστυχώς, όπως έχει δείξει η Ιστορία, είναι κάτι τσακάλια που συχνά τα παίρνεις μυρωδιά μόνο όταν είσαι ήδη μέσα στο στομάχι τους! Αυτός ο έρημος, όταν δεν προκαλεί τα γέλια, προκαλεί τον οίκτο. Τι ζημιά να μας κάνει;

        Reply
      3. San Rocco

        Υπάρχει σλαβομακεδονικο έθνος. Δεν έχουν σχεσει καμια με τους αρχαίου Μακεδόνες. Όπως και οι νεοέλληνες το μόνο κοινό στοιχείο που έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες είναι, κοινά γλωσσικά στοιχεία και του αλλο.

        Reply
  11. San Rocco

    Κωστή, ο γόνιμος διάλογος τουλάχιστον απο την μεριά μου- τεκμηριωμένος και με επιχειρήματα, ποτέ δεν έβλαψε ! ΔΕΝ υπάρχουν ουσιστικά επιχειρήματα από την μεριά όσων αρνούνται την ύπαρξη σλαβομακεδονικού έθνους.

    Επιλέγω τον όρο “σλαβομακεδονικό” και όχι σκέτο “μακεδονικό”, γιατί αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Η οποία ΔΕΝ αρέει ούτε στους λληνες που έχουν την αντίληψη “αχ καλέ θα μας φάνε το όνομα και την ιστορία αυτοί οι τύποι” (κούνια που τους κούναγε: ΕΤΣΙ μωρέ τρώγετεαι την ιστορία; Σαν φαγητο και παμε για άλλα; ΔΕΝ αρέσει όμως, ούτε και στους εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποιοι πιστεύουν ηλιθιωδώς, όσοι το πιστεύουν, πως είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου.

    Reply
    1. Κώστας

      San Rocco δεν καταλαβαινω γιατί είναι ιστορική αλήθεια αυτό το σλαβομακεδόνες. Μια βλακεία που σκέφτηκε το ΚΚΕ την δεκαετία του 40 για να καθησυχάσει τα μετριοπαθή εαμικά στοιχεία είναι. Δεν ξέρω αν το είχε σκεφτει και πιο πριν για να καθησυχάζει τίποτα βενιζελικούς για να κάνει ΛΜ κατά της δεξιάς. Και δεν έχει ντε καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία, και δεν σημαίνει πως επικαλούνται σχέση με την αρχαία Μακεδονία αν λένε είμαστε Μακεδόνες. Η σημερινή τους ηγεσία τουλάχιστον αυτό λέει, και το έχει υπογράψει και στις Πρέσπες.Έχει μια πολύ πιο σοβαρή και νεωτερική αντίληψη για το έθνος από τους παλαβούς του VRMO.

      Αλλά οι άνθρωποι είναι Μακεδόνες όπως οι Σέρβοι δεν είναι Σλαβοσέρβοι. Μπορούμε άνετα εμεις να έχουμε γεωγραφική περιοχή Μακεδονία χωρίς να διεκδικούμε την υπόλοιπη και αυτοί να είναι εθνικά Μακεδόνες χωρις να διεκδικούν στην υπόλοιπη γεωγραφική Μακεδονία. Αν πρέπει να κάνουμε δηλώσεις άρνησης του αλυτρωτισμού να κάνουμε και εμείς και αυτοί. ¨Ολα αυτά έξω και μακρυά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ Με αυτό το σκεπτικό θα μπορέσουμε να δούμε και με πραγματικούς όρους και το όνομα, δηλ αν το ΔτΜ όντως θίγει ευαισθησίες από δω και αν μια ελαφριά μετονομασία σαν το Β Μακεδονία θίγει ευαισθησιες από κει, αλλά χωρίς προκρούστειες λογικές που αλλάζουν και τον αυτοπροσδιορισμό. Δεν θα πούμε σε κανέναν πως ξαφνικά δεν είναι Μακεδόνας αλλά Βορειομακεδόνας ή σλαβομακεδόνας. Και μέχρι τότε, μέχρι να μπορεί να βρεθεί λύση με τέτοιους όρους εγώ πανάθεμα με δεν το καταλαβαίνω το σύνθετη ονομασία που αναμασάει η πλειοψηφία της αριστεράς, μεγάλου μέρους της επαναστατικής συμπεριλαμβανομένου. Διαβάζω κάτι πολύ ωραίες αναλύσεις που οδηγούν λογικά στο να κρατήσει η ΔτΜ το όνομα της, και ξαφνικά προτείνουν σύνθετη. Δεν το καταλαβαίνω.

      Κώστας

      Reply
  12. San Rocco

    Φίλε avir, μάλλον γνωρίζω γλωσσολογία και ιστορία πολύ καλύτερα απο εσένα. Οπως και πολλοί ΑΝΤΑΡΣΥΟΙ επίσης! Και ο λόγος που γραφω αυτό που γράφω είναι ότι, το ΕΘΝΟΣ δεν συγκροτείται μόνο βάσει γλώσσας! Ούτε πολύ περισσότερο, η συνέχεια του: Συγκροτείται επίσης ΚΑΙ βάσει θρησκείας, ΚΑΙ κοινών ηθών και εθίμων! ΑΥΤΑ τα ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ συγκροτητικά στοιχεία του έθνους, τα κάνεις κοκοκό, γιατί προφανώς βγάζουν άχρηστη και λάθος, την αντίληψη για….διαρκής, αδιάσπαστη τριςχιλιετή πορεία του ελληνισμού.

    Λυπάμαι φίλε avir αν η ιστορία και η αλήθεια διαψεύδουν την αντίληψη που και εσύ και πολλοί άλλοι πιστεύετε: Το μόνο κοινό που παρέμεινε ανα τους αιώνες και κατά κάποιον τρόπο συνδέει το νεοελληνικό έθνος με τις αρχαιοελληνικές πόλεις/κράτη, είναι ΑΡΚΕΤΑ κοινά γλωσσικά στοιχεία! Ούτε καν, ΄η γλώσσα αυτή καθεαυτή! Τράβα να διαβάσεις κείμενο στα αρχαια ελληνικά, μόνο με τις γνώσεις σου για τη νέα ελληνική και χωρίς προηγουμένως να έχεις μάθει την γραμματική τους και το συντακτικό τους (όπως απαιτείται σε κάθε γλώσσα),και ΑΝ καταλάβεις το 10% του κειμένου, να είσαι και ευχαριστημένος! ΑΥΤΗ η απλή διαπίστωση και μόνον φτάνει για να αποδείξει πως η αρχαία ελληνική και η νέα ελληνική, έχουν μεν αρκετές συγγένειες, πολύ περισσότερες απο ότι έχουν τα νέα ελληνικά με οποιαδήποτε άλληη γλώσσα, αλλά μέχρι εκεί!

    Απο την άλλη, ούτε κοινή θρησκεία έχουμε με τους αρχαίους έλληνες, ούτε κοινά ήθη και έθιμα έχουμε. Δεν μιλώ φυσικά ΚΑΝ για οποιαδήποτε βιολογική συνέχεια: Πέρασαν δεκάδες λαοί στο διάβα των αιώνων απο τα μέρη μας.

    Τα ιστορικά και αληθή συμπεράσματα που παρέθεσα, προφανώς αποτελούν ολόκληρη επιστημονική/ιστορική σκέψη. Και προφανώς, λλένε το αυτονόητο. Οτι δλδ, για να ευτυχήσουμε ως ελληνική κοινωνία, χρειάζεται να απορρίψουμε τόσο τον αγνωστικισμό/κοσοπολιτισμό, όσο και τον πάσης φύσεως εθνικισμό.

    Reply
    1. San Rocco

      Παραθέτω και άλλα λινκ με γόνιμα και τεκμηριωμένα κείμενα, που αφορούν την συμφωνία των Πρεσπών και ΟΛΑ τα θέματα που απορρέουν από αυτή:

      http://prin.gr/?cat=36&paged=3

      http://pandiera.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85/

      Reply
    2. Avir

      San Rocco πες μου τι δεν καταλαβαίνεις. «πρὸς δὲ καὶ οἱ τὸν ἐν Ὀλυμπίῃ διέποντες ἀγῶνα Ἑλληνοδίκαι οὕτω ἔγνωσαν εἶναι. Ἀλεξάνδρου γὰρ ἀεθλεύειν ἑλομένου καὶ καταβάντος ἐπ᾽ αὐτὸ τοῦτο, οἱ ἀντιθευσόμενοι Ἑλλήνων ἐξεῖργόν μιν, φάμενοι οὐ βαρβάρων ἀγωνιστέων εἶναι τὸν ἀγῶνα ἀλλὰ Ἑλλήνων· Ἀλέξανδρος δὲ ἐπειδὴ ἀπέδεξε ὡς εἴη Ἀργεῖος, ἐκρίθη τε εἶναι Ἕλλην καὶ ἀγωνιζόμενος στάδιον συνεξέπιπτε τῷ πρώτῳ»
      Ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις μια δυό λέξεις είναι σίγουρο ότι θα βγάλεις το νόημα. Μετά από χιλιάδες χρόνια μιλάς την γλώσσα των προγόνων σου απλοποιημένη.

      Reply
      1. ένας

        Avir, ….για δώσε μας τα φώτα σου, τι κατάλαβες εσύ από το απόσπασμα, που παράθεσες, την “μετάφραση” βρε αδερφέ, όπως λέγαμε στο Γυμνάσιο. Με ενδιαφέρει!
        Α, και η γλώσσα, που μιλάς δεν είναι …”απλοποιημένη”(!) η γλώσσα “των προγόνων σου”. Αλλά αυτά, εν καιρώ, μετά την απάντησή σου.

        Reply
      2. San Rocco

        Για πες λοιπόν Avir, με μοναδική γνώση τα νέα ελληνικά και το συντακτικό/γραμματική τους, τι λέει το παρακάτω κείμενο:

        τόν ῥ᾽ Ἀγαμεμνονίδης τηλεκλυτὸς
        ἔκταν᾽ Ὀρέστης·
        τοῦ ὅ γ᾽ ἐπιμνησθεὶς ἔπε᾽ ἀθανάτοισι
        μετηύδα·
        “ὢ πόποι, οἷον δή νυ θεοὺς βροτοὶ
        αἰτιόωνται·
        ἐξ ἡμέων γάρ φασι κάκ᾽ ἔμμεναι, οἱ δὲ
        καὶ αὐτοὶ
        σφῇσιν ἀτασθαλίῃσιν ὑπὲρ μόρον
        ἄλγε᾽ ἔχουσιν,
        ὡς καὶ νῦν Αἴγισθος ὑπὲρ μόρον
        Ἀτρεΐδαο
        γῆμ᾽ ἄλοχον μνηστήν, τὸν δ᾽ ἔκτανε
        νοστήσαντα,
        εἰδὼς αἰπὺν ὄλεθρον, ἐπεὶ πρό οἱ
        εἴπομεν ἡμεῖς,
        Ἑρμείαν πέμψαντες, ἐύσκοπον
        ἀργεϊφόντην,

        Reply
        1. Avir

          εντάξει τώρα, εξυπνάδες. Από ποίηση ούτε στα νέα Ελληνικά βγάζω νόημα. Εγώ αναφέρθηκα σε απλές φράσεις που μπορούμε να βγάλουμε ένα νόημα χωρίς να είμαστε φιλόλογοι. Και αν πεις όχι, λες ψέματα.
          Δες μερικά αρχαία γνωμικά για παράδειγμα και πες μου αν είναι στη γλώσσα μας ή σε άλλη γλώσσα.

          Ζώον δίπουν άπτερον
          Πλάτων

          Άνθρωπον ζητώ.
          Διογένης

          Ερωτηθείς εί σφαιροειδής εστιν ο κόσμος, έφη: «ουχ υπερέκυψα».
          Σωκράτης

          Ενός κακού μύρια έπονται.
          Σοφοκλής

          Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.
          Σόλων

          Ανδρών επιφανών πάσα η γη τάφος.
          Θουκυδίδης

          Θανέειν πέπρωται άπασι.
          Πυθαγόρας

          Αι ψυχαί οσμώνται καθ΄ Άιδην.
          Ηράκλειτος

          Ει θεοί εισί κακοί, ουκ εισί θεοί.
          Ευριπίδης

          Βέλτιστοι γιγνόμεθα προς τους θεούς βαδίζοντες.
          Πυθαγόρας

          Γράμματα μαθείν δει, και, μαθόντα, νουν έχειν.
          Μένανδρος

          Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος.
          Σόλων

        2. San Rocco

          Avir, μάλλον έρχεσαι στα λόγια μου: Η νέα ελληνική έχει ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ με την αρχαία ελληνική. Οπως ΔΕΝ έχει με καμία άλλη γλώσσα του πλανήτη. Ομως, παράλληλα, με γνώση μόνο του συντακτικού και της γραμματικής της νέας ελληνικής μπορείς να κατανοήσεις άντε το 10% ενός αρχαίου κειμένου. Το ότι παραθέτεις γνωμικά του ενός στίχου για να πεις ότι η νέα ελληνική αποτελεί… απλοποιημένη μορφή της αρχαίας, επιβεβαιώνεις την θέση που παρέθεσα.

          Ασε δε, που αν αφήσουμε απέξω τα πολλά κοινά στοιχεία των 2 γλωσσών, αρχαίας και νέας ελληνικής, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να στοιχειοθετεί συνέχεια μεταξύ του νεο ελληνικού έθνους και των αρχαίων πόλεων/κρατών.

        3. Avir

          μα αυτό έγινε συνειδητά τα τελευταία χρόνια με την κατάργηση της καθαρεύουσας και όχι γιατί αλλάξαμε έθνος. Πραγματικά είναι παράλογες οι θέσεις σας. Περίμενες δηλαδή ότι μετά από τρεις τέσσερις χιλιετίες θα είχαμε τα ίδια ήθη κι έθιμα; Θα κάναμε σήμερα ανθρωποθυσίες στους 12 Θεούς ας πούμε; Τι θέλεις να σου απαντήσω; Αυτά είναι παιδικά επιχειρήματα.
          Δες εδώ τι λέει κι ο Ευτύχης Μπιτσάκης σήμερα https://www.e-dromos.gr/kai-pali-gia-to-makedoniko/

        4. San Rocco

          Βρε avir μου, γιατί παραλογιζεσαι; μήπως ανήκεις σε αυτούς που πιστεύουν παράλογα στην… αδιάσπαστη τρισχιλιετη πορεία του ελληνικού έθνους; Σου απέδειξα οτι ΟΛΟΙ οι παράγοντες που συγκροτούν ενα έθνος, ειναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ στην περίπτωση της αρχαίας και της σημερινής Ελλάδας! Αλλα εσύ εκεί, το παραμύθι ναναι καλά!

          Ούτε θρησκεια έχουμε κοινή ή εστω παρόμοια με τους αρχαίους Έλληνες, ούτε κοινά ήθη και έθιμα, ούτε ΕΝΝΟΕΙΤΕ καμια βιολογική συνέχεια! Μόνο πολλα κοινα στοιχεία στις 2 γλώσσες μας!

          Για ΠΟΙΑ λοιπόν αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού μιλάμε;

          Απο την άλλη, στο προτεινα ήδη: Νιώθεις πιο κοντά στον Έλληνα καπιταλιστή απο οτι στον πακιστανό εργάτη επειδή είστε και οι 2 Έλληνες; οκ! Πήγαινε ζητά του κοινωνικό κράτος και εργατικά δικαιώματα, να δούμε τι θα σου απαντήσει!

        5. San Rocco

          Επίσης αγαπητέ avir, ποιο εγινε συνειδητά με την κατάργηση της καθαρεύουσας; Μήπως πιστεύεις οτι η κατσργηση της καθαρεύουσας φτωχυνε τη νέα ελληνική γλώσσα και την απομάκρυνε απο την αρχαία; ΑΝ πιστεύεις κάτι τετιο, κανεις λάθος! Ο λόγος; απλός! Ο ελληνικός λαός ποτέ δεν μίλησε και δεν αποδέχθηκε την καθαρεύουσα!! Διάβασε για το κίνημα των δημοτικιστών και θα καταλάβεις.

          Αν φτωχυνε κάτι, φτωχυνε το λεξιλόγιο του κόσμου και για αυτό, ΔΕΝ ευθύνεται η κατάργηση της καθαρεύουσας. Αυτη επρεπε να καταργηθεί γιατί ήταν μια ψευτικη γλώσσα.

          ΑΝ κάτι ευθύνεται για το φτωχεμα του λεξιλογίου, αυτο είναι η ηλεκτρονική εποχή που διανύουμε και η ταχύτητα που επιβάλλει στην επικοινωνία και την κοινωνία ο καπιταλισμός: ΟΛΑ πρέπει να κινούνται ταχύτατα, διότι ο χρόνος ειναι χρημα. Στην εποχή λοιπόν της ξεφρενης ταχύτητας, ο κόσμος που υποτάσσεται σε αυτήν, φτωχαίνει κ το λεξιλόγιο του: Δεν του χρειάζεται, διότι με λίγες λέξεις πραγματώνει την επικοινωνία που έχει μάθει οτι αρκεί.

          Και στον κουβά ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας που είναι τεράστιος και η ομορφιά της επίσης! Αν θες να πλουτισει το λεξιλόγιο του κόσμου, ενωσου με αυτού που παλεύουν για την ανατροπή της εμπορευματική λογικής και καθημερινοτητας του κεφαλαίου: Εβωσου νε τους κομμουνιστές, τους αναρχικούς, τους αυτόνομους!

        6. San Rocco

          Για το κείμενο του ευτυχή μπιτσακη: Avir και εδω κανεις λάθος!

          Μια χαρά τα λέει ο συντροφος Μπιτσάκης, εκτος απο 1 πολύ σημαντικό λάθος που κάνει!

          Τι λέει ο ευτυχης; α. Οτι οι σλαβομακεδονες ειναι σλαβικο φύλο που κατοίκησε την μακεδονια τον 6 μχ αιώνα, και ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν με τους αρχαίους Μακεδόνες! Τι λέει πχ το ΝΑΡ; ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο!

          Β. Πως ονομάζει την εθνότητα αυτη ο Ευτυχης! Σλαβομακεδονες. ΤΙ λενε οι ιστορικοί του ΝΑΡ; Το ίδιο!

          Γ. Τι λέει ο Ευτυχης για τα εθνικιστικα συλλαλητήρια συ οποία κάλεσε και ο θλιβερός και κατεστραμενος δρόμος της “αριστεράς”? Τα χειρότερα και πολύ σωστά κάνει ο ευτυχης!

          Δ. Ενα μόνο αλλα πολύ μεγαλο λάθος κάνει ο Ευτυχης: Χαρακτηρίζει την συμφωνια των πρεσπων ήττα για την καπιταλιστική Ελλάδα και περιφανή νίκη για την βόρεια μακεδονια. Μεγάλο λάθος: Η συμφωνία των πρεσπων κατοχυρώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο του ελληνικού κεφαλαίου σε αυτήν την χώρα και τον αναπτύσσει περαιτέρω! Επίσης η συμφωνία αυτη κατοχυρώνει αναβαθμιζοντας την, ΚΑΙ την στρατιωτική παρουσία του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους σε αυτη την περιοχή! Αμ πως! Αυτά δυστυχως και τα ΛΑΕ/ΚΚΕ, ΔΕΝ θέλουν να τα δουν…. Το βολευτικο αφηγημα της ελλαδιτας που της την πέφτουν όλοι, αν και ψεύτικο, κάνει καλά την δουλειά του.

        7. Avir

          San Rocco ο Ευτύχης αναφέρει συγκεκριμένα ότι με την συμφωνία διευκολύνεται η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια και αναβαθμίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή.
          Επίσης καυτηριάζει τους γραφικούς, παπάδες και μακεδονομάχους εθνικιστές και όχι τις λαϊκές μαζώξεις/συλλαλητήρια για την υπεράσπιση του εθνικού δικαίου.
          Γιατί αν δεχθούμε ότι αφήνουμε την υπεράσπιση του εθνικού δικαίου στην ακροδεξιά, καλύτερα να πάμε να πνιγούμε όλοι μας. Η αριστερά πρέπει να μπαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση του λούμπεν στοιχείου που κυριαρχεί στη χώρα μας. Δεν πρέπει να είναι κομπλεξική και φοβική. Τίποτα δεν πρέπει να χαρίζεται στην ακροδεξιά. Στην Παρισινή Κομμούνα το λούμπεν προλεταριάτο έπαιξε καθοριστικό ρόλο, προς έκπληξη όλων.

        8. San Rocco

          Avir, συμφωνώ με την παρατήρηση σου αυτη. Δικό μου λαθος.

        9. Left G700

          Γιατί αν δεχθούμε ότι αφήνουμε την υπεράσπιση του εθνικού δικαίου στην ακροδεξιά, καλύτερα να πάμε να πνιγούμε όλοι μας. Η αριστερά πρέπει να μπαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση του λούμπεν στοιχείου που κυριαρχεί στη χώρα μας. Δεν πρέπει να είναι κομπλεξική και φοβική. Τίποτα δεν πρέπει να χαρίζεται στην ακροδεξιά.
          __________________________________________________

          Avir, douze points!

        10. Left G700

          Βρε Avir, κι εσύ! Τον Μπιτσάκη μπορεί και να τον κουτσοκαταφέρουν. Πέτα τους κατακέφαλα κάναν Σβορώνο, να χάσουν τη μιλιά τους!

        11. San Rocco

          Ε, leftg700, έχω μελετήσει και σβορώνο. Και εγώ και πολλοί άλλοι. Αστο.

        12. Left G700

          Ωραία. Περιμένω αύριο να μας κάνεις μια σύνοψη των απόψεών του και να μας πεις πού διαφωνείς και γιατί. Do we have a deal?

        13. ένας

          Kαλά, εσύ γιατί περιμένεις πως μετά από τρείς τέσσερις χιλιετίες θα είμαστε το ίδιο ….έθνος; Τι μεταφυσική είναι αυτή;
          Καταρχήν, είναι δυνατόν μια έννοια να μένει αναλλοίωτη στο περιεχόμενό της ενώ έχει αλλάξει ριζικά όλο το περιβάλλον και ο ιστορικός χρόνος τριγύρω της;
          Σήμαινε το ίδιο η ομηρική η βιβλική λέξη “έθνος” τότε, με ό,τι σημαίνει σήμερα;
          Νοείται σήμερα “έθνος” χωρίς κρατική οντότητα; Και τι εννοούμε όταν λέμε “εθνογένεση” αν όχι την συγκρότηση κρατών με επίκληση της εθνικής ενότητας από μια ανερχόμενη αστική τάξη; Σήμερα η εθνότητα δεν σημαίνει υποχρεωτικά “έθνος”. Εθνότητες υπάρχουν χιλιάδες, τα έθνη είναι περίπου τα ~250 γραμμένα στον ΟΗΕ, συν πολύ λίγα πια, που διεκδικούν μακροχρόνια την “εθνική τους ανεξαρτησία”, όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι. Οι υπόλοιπες σήμερα εθνότητες είτε στερούνται αστικής τάξης, είτε αυτή δεν διεκδικεί εθνική ανεξαρτησία, οπότε …ούτε γάτα, ούτε ζημιά!
          Υπήρχαν εθνοκρατικές οντότητες “πριν από τρείς τέσσαρες χιλιάδες χρόνια”;
          Ολοι ξέρουμε για βασίλεια και βασιληάδες, φυλές και φυλάρχους, γένη και γενάρχες, και μετά “πόλεις-κράτη” και Αυτοκρατορίες.
          Κι αν είσαι και μαρξιστής (δεν ξέρω) μπορείς να δεχτείς σαν ελάσσον ζήτημα το βασικό χαρακτηριστικό κάθε κοινωνικού σχηματισμού, τις σχέσεις παραγωγής και τις συνεπαγόμενες ταξικές διαφοροποιήσεις;
          Πως μπορείς να θεωρείς κάτι “αναλλοίωτο”, όταν έχει άλλες αναφορές, άλλη φύση και συνεπώς ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ;
          Αμάν πια, με τον ιδεαλισμό της “εθνικής συνέχειας”! Αποτελεί σήμερα ένα απαρχαιωμένο πια εργαλείο καθυπόταξης των Λαών σε ιστορικά αντιδραστικές πλέον σκοπιμότητες ταξικής εκμετάλλευσης, που ακόμη και η ίδια η Αντίδραση σταδιακά αποσύρει και αντικαθιστά με τον ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟ σαν πιο σύγχρονο ιδεολογικό εργαλείο διατήρησης και εμβάθυνσης της εκμετάλλευσης.
          Δεν θα πολεμήσουν οι εργαζόμενοι τους εκμεταλλευτές τους κοιτώντας προς το εφιαλτικό παρελθόν τους και τις “εθνικές συνέχειές” του. Από την εποχή της Κομμούνας, και πιο σχηματοποιημένα από το 1917 οι εργαζόμενοι προσβλέπουν σε ΝΕΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΑ ΕΘΝΗ, που ούτε “συνέχεια” των παληών αντιδραστικών είναι, ούτε σαν αυτά θα λειτουργούν και συμπεριφέρονται. Και ο υπαρκτός σοσιαλισμός και ό,τι προσωρινά έχει απομείνει από αυτόν, με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας έδωσε σαφή δείγματα της νέας κοινωνικής ενότητας, παρά την συκοφαντία και τον ολοκληρωτικό πόλεμο, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει και σήμερα η μνήμη του.
          Αν δεν το πιστεύεις, τράβα στη Ρωσία, να σου πούνε οι απλοί άνθρωποι, που τάζησαν. Πως βλέπουν το παληό μπολσεβίκικο έθνος τους και πως το σημερινό.

        14. Avir

          Απλά τα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα πράγματα. Το έθνος δεν μπορείς να το καταργήσεις, όπως και την οικογένεια σου. Κανείς, ούτε καν οι αναρχικοί δεν ήταν ενάντιοι στο έθνος. Το κράτος είναι ο καταπιεστικός μηχανισμός τον οποίο πολεμούσαν. Το κράτος είναι το εργαλείο καταπίεσης που χρησιμοποιεί ο καπιταλιστής για να διασπάσει την ενότητα του έθνους. Δεν θέλει έθνη το υπερεθνικό κεφάλαιο, γιατί μόνο τα έθνη έχουν τη δύναμη να ενώσουν τον λαό για να αντισταθεί. Η παγκοσμιοποίηση δεν έγινε από τους λαούς, από το κεφάλαιο έγινε.
          Το τι ισχυρίζονται διάφοροι μεταμοντέρνοι χαχόλοι αναθεωρητές κλπ, δεν με αφορά.

          Δες τι έλεγε ο Μαρξ για την Παρισινή Κομμούνα

          “Η ενότητα του έθνους δεν θα έσπαζε, μα αντίθετα, θα οργανωνόταν με το καθεστώς της Κομμούνας και θα γινόταν πραγματικότητα με την εκμηδένιση της κρατικής εκείνης εξουσίας, που παρουσιαζόταν σαν η ενσάρκωση αυτής της ενότητας, που ήθελε όμως να είναι ανεξάρτητη και ανώτερη από το έθνος. Στην πραγματικότητα, η κρατική εξουσία δεν ήταν παρά ένα παρασιτικό καρκίνωμα στο σώμα του έθνους. Ενώ το ζήτημα ήταν να περικόψουν απλώς τα καταπιεστικά όργανα της παλιάς κυβερνητικής εξουσίας, ν’ αποσπάσουν τις δικαιολογημένες λειτουργίες της από μιαν εξουσία που είχε την αξίωση να στέκεται πάνω από την κοινωνία, και να τις ξαναδόσουν στους υπεύθυνους υπηρέτες της κοινωνίας.”

          Λένιν

          “Δεν μπορεί ούτε και να χωρέσει απλώς στο κεφάλι του Μπέρνσταϊν ότι μπορεί να υπάρξει θεληματικός συγκεντρωτισμός, θεληματική συνένωση των κοινοτήτων σε έθνος, θεληματική συγχώνευση των προλεταριακών κοινοτήτων στην υπόθεση της συντριβής της αστικής κυριαρχίας και της αστικής κρατικής μηχανής. Ο Μπέρνσταϊν, όπως και κάθε φιλισταίος, φαντάζεται το συγκεντρωτισμό σαν κάτι που μπορεί να επιβληθεί και να διατηρηθεί μόνο από τα πάνω, μόνο από την υπαλληλοκρατία και τη στρατοκρατία.”

          Μπακούνιν

          “Η Πατρίδα, η εθνικότητα όπως και η ατομικότητα, είναι ένα γεγονός φυσικό και κοινωνικό, ψυχολογικό και ιστορικό ταυτόχρονα. Δεν είναι μια θεωρητική αρχή. Δεν μπορούμε να ονομάσουμε ανθρώπινη αρχή, παρά μόνο ό,τι είναι καθολικό, κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Η εθνικότητα τους χωρίζει. Δεν είναι λοιπόν αρχή. Αλλά αυτό που είναι αρχή, είναι ο σεβασμός που ο καθένας πρέπει να έχει για τα φυσικά, πραγματικά ή κοινωνικά γεγονότα. Η εθνικότητα, όπως και η ατομικότητα, είναι ένα από αυτά τα γεγονότα. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Η καταπίεσή της είναι έγκλημα, και για να μιλήσουμε με τη γλώσσα του Μαντσίνι, αυτή γίνεται ιερή αρχή κάθε φορά που απειλείται ή καταπιέζεται. Γι αυτό λοιπόν αισθάνομαι ειλικρινά και πάντα τον πατριώτη κάθε καταπιεσμένης Πατρίδας.Η Πατρίδα αντιπροσωπεύει το ιερό και αδιαφιλονίκητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάθε ομάδας ανθρώπων, ενώσεων, κοινοτήτων, εθνών, περιοχών, να αισθάνονται, να σκέπτονται, να θέλουν και να δρουν κατά τον τρόπο τους και ο τρόπος αυτός είναι πάντα το αναμφισβήτητο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας ιστορικής εξέλιξης. Υποκλινόμαστε λοιπόν, μπροστά στην παράδοση, μπροστά στην Ιστορία. Ή καλύτερα, τις αναγνωρίζουμε, όχι γιατί μας παρουσιάζονται σαν αφηρημένα εμπόδια, που σχηματίστηκαν μεταφυσικά, νομικά και πολιτικά από τους σοφούς δάσκαλους και ερμηνευτές του παρελθόντος, αλλά μόνο γιατί έχουν περάσει πραγματικά μέσα στο αίμα και στη σάρκα, μέσα στις αληθινές σκέψεις και τη θέληση των σημερινών Λαών”

        15. Κ.Σ.

          Η καθαρεύουσα δεν καταργήθηκε, απλά έπαψε να είναι η γλώσσα του σχολείου και των δημόσιων υπηρεσιών. Και αποκαλύφτηκε ότι δεν την μιλούσε κανείς. Τόσο απλά.
          Ήταν ένα κατασκεύασμα που άφηνε το λαό αμόρφωτο και στήριζε την εξουσία της άρχουσας τάξης.
          Οι τελευταίοι οπαδοί της ήταν οι Χουντικοί του Παπαδόπουλου.
          Το να επικαλείσαι Μπιτσάκη (που δεν έχει σχέση το άρθρο με όσα τσαμπουνάς), δε κρύβει τις εθνικιστικές σου αντιλήψεις

    1. ένας

      Η αιτίες, που βολοδέρνει η εκτός ΚΚΕ αριστερά (εντός και εκτός εισαγωγικών) είναι βασικά τρείς:
      1. Δεν έχει απαλλαχτεί ολοκληρωτικά από την παραδοσιακή κυρίαρχη ιδεαλιστική αστική σκέψη για τα του έθνους.
      2. Είναι επίσης ποικίλα τμήματά της υποχείρια (σε διαφορετικό βαθμό βέβαια, κατά περίπτωση) της επίσης κυρίαρχης κοσμοπολίτικης αστικής αντίληψης, που υποβαθμίζει τον ρόλο του αστικού έθνους (άρα και των μύθων του, η “αφηγημάτων” του) υπέρ κάποιας “παγκοσμιότητας”, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αφηρημένη από “εθνικές” ιδιαιτερότητες κυριαρχία ενός υπερεθνικού-υπερκρατικού κεφαλαίου.
      3. Ο ετεροπροσδιορισμός. Κάθε τμήμα της προσπαθεί να διαμορφώσει μια θέση τέτοια, ώστε να διαχωρίζεται από αυτό, που (νομίζει, η ισχυρίζεται ότι) έχει προσδιορίσει σαν άμεσο κύριο εχθρό-εκφραστή της κυρίαρχης αντίθεσης της ελληνικής η και παγκόσμιας κοινωνίας, ανάλογα με την συνολική του κοσμοθεώρηση.

      Οι δύο πρώτες αιτίες επηρέαζαν παληότερα και το ΚΚΕ και σε κάποιο βαθμό μπορεί να βρει κανείς και σήμερα ‘ίχνη τέτοιων επιρροών, καθώς η πάλη για την ιδεολογική χειραφέτηση της εργατικής τάξης, συνακόλουθα και του κόμματός της, είναι συνεχής, και δύσκολα μπορεί κανείς να αναγγείλει την …ολοκλήρωσή της, και μάλιστα πριν από την Επανάσταση. Η απομένουσα “εκκαθάριση του εδάφους” δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά είναι μια μάχη, που το ΚΚΕ δίνει από την γέννα του, από τον καιρό του ΣΕΚΕ, και ιστορικά την έχει κερδίσει στην ουσία της, άσχετα από επιμέρους πρόσκαιρα λάθη η και την πίεση της ταξικής πάλης για τακτικούς ελιγμούς, που επισημαίνονται κριτικά και από το ίδιο το Κόμμα η γίνονται αντικείμενο διαστρεβλώσεων και παρερμηνειών από τους κατ’ επάγγελμα επικριτές του. Το τί γίνεται στην υπόλοιπη Αριστερά, το περιγράφουν οι εκατέρωθεν διαπληκτισμοί, ακόμη κι εδώ, και βέβαια η πανσπερμία των αλληλοσυγκρουομένων απόψεων, “όλοι με όλους”.
      Αλλά, εκείνο, που διαφεντεύει την εκτός ΚΚΕ αριστερά, και που λείπει παντελώς από την σκέψη του ΚΚΕ, είναι η τρίτη αιτία, ο ετεροπροσδιορισμός! Το ΚΚΕ ακόμη και να ήθελε να ετεροπροσδιοριστεί δεν θα μπορούσε, καθώς αντιμετωπίζει “ορκισμένους εχθρούς”, που όμως ….τάχουν πει όλα!
      Αντίθετα, η εξω-ΚΚΕ Αριστερά, έχει έναν κοινό παρονομαστή, τον αντι-κουκουεδισμό, που την καταδικάζει να βολοδέρνει σε αστικές η μισοαστικές θέσεις, και βέβαια, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορεί να λευτερωθεί και από τις δύο προηγούμενες και βασικές αιτίες, που δυναστεύουν την σκέψη της.
      Γι αυτό παρουσιάζεται το φαινόμενο της “εν μέρει συμφωνίας” με τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά….διαφορετικές για κάθε “αντισυμβαλλόμενο”!
      Νομίζω (προσωπική κρίση, να εξηγούμαι) ότι τελευταίες θέσεις του ΝΑΡ, αν, και όπως εκφράζονται και στις παραπομπές του San Rocco, έχουν προσεγγίσει αρκετά την θέση του ΚΚΕ, αλλά με αντιφάσεις, που μπορώ ενδεχόμενα στην ανάγκη(!) του ετεροπροσδιορισμού να αποδώσω, και μακάρι νάναι μόνο αυτός ο λόγος.
      Ελπίζω σε επόμενο χρόνο να μου δοθεί η ευκαιρία να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν και απλά θα επαναλάβω αντιπαραθετικά δικές μου απόψεις, που έχω κατ’ επανάληψη και συνοπτικά εκθέσει κι εδώ γι αυτό το θέμα, και μερικές υπάρχουν και στα σχόλια των παραπομπών του San Rocco.

      Reply
      1. Left G700

        Νομίζω (προσωπική κρίση, να εξηγούμαι) ότι τελευταίες θέσεις του ΝΑΡ, αν, και όπως εκφράζονται και στις παραπομπές του San Rocco, έχουν προσεγγίσει αρκετά την θέση του ΚΚΕ, αλλά με αντιφάσεις, […]
        __________________________________________________________

        Για βόηθα λίγο, φίλε ένα. Σε ποια σημεία εντοπίζεις αυτή την προσέγγιση και ποιες είναι οι αντιφάσεις που ανιχνεύεις;

        Reply
        1. ένας

          Εχω στο νού μου. λέφτη, την καλοκαιρινή ανακοίνωση:
          Ανακοίνωση του Γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – 13.06.18 .
          Προφανώς την αντίθεση στην συμφωνία, και την εκτίμηση για τον χαρακτήρα της.
          Νομίζω, ακόμη, πως και η “εθνολογική” ανάλυση, είναι επίσης σε καλή βάση: Μιλάει για “σλαβομακεδόνες” και “σλαβομακεδονικό λαό” και όχι για “Μακεδόνες”, και επίσης αναφέρεται σε ΠΓΔΜ και όχι “Μακεδονία”.
          Τα περί ΚΚΕ στην (τυπική πια!) κατακλείδα της ίδιας ανακοίνωσης, προφανώς εντάσσονται στην ανάγκη …ετεροπροσδιορισμού και δεν αξίζουν ούτε καν κριτικής.
          Τώρα, για τις αντιφάσεις, μπορείς να τις δεις περισσότερο στις “αναλύσεις” των διαφόρων ναριτών, που δημοσιεύονται εδώ και θάπρεπε, υποτίθεται, να εξειδικεύουν τις βασικές θέσεις του “ρεύματος” αλλά και στην πολιτική του, π.χ. απέναντι στην Λεβίτσα, που επεχείρησε να δικαιολογήσει και ο Αντώνης πιο πάνω. Kάποιες έχεις επισημάνει κι εσύ, χωρίς βέβαια να υπεισέρχομαι στα υπόλοιπα δικά σου (σας).
          Το κακό, που έχετε, κι εσύ και ο Σαν Ρόκο, είναι πως ενίοτε (μάλλον ….στα δύσκολα! – χα!) γράφετε κατεβατά, που είναι χρονοβόρο και να διαβάσει κανείς …άμα δεν είναι επαγγελματικό στέλεχος! Εκεί μέσα δεν μπορείτε να αποφύγετε αντιφάσεις, ….αλλά ποίος, και πάντως όχι εγώ, μπορεί να ασχοληθεί αναλυτικά;
          Οταν γράφεις λακωνικά αναγκάζεσαι να ψειρίζεις πολύ αυτά, που θέλεις να πεις. Αυτό είναι το “φιλοσοφείν”. Αποφεύγεις λάθη και γίνεσαι και πιο μεταδοτικός. Αμα δεν μπορείς να πεις με λίγα λόγια τη θέση σου, το πιθανότερο είναι …να μην έχεις καταλήξει και ο ίδιος!

        2. Κώστας

          Νταξ ένας, τσάκισες το NKPJ και τις θέσεις του στο καπέλωμα και την προβοκάτσια, άσε τουλάχιστον το ΝΑΡ.

          Το να λέει κανείς την φράση σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα δεν σημαίνει, ελπίζω, και απαίτηση να ονομαστεί έτσι το έθνος. Τα είπαμε και αλλού, το ΚΚΕ τους έλεγε σλαβομακεδόνες για να ξεχωρίζουν από τους εθνικά Έλληνες Μακεδόνες αλλά σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό τους, την χώρα τους και το έθνος τους δεν είχε πρόβλημα. Επίσης είναι το μοναδικό σημείο στην ανακοίνωση που έβαλες που λέει για σλαβομακεδόνες και είναι ένα σημείο που χώνει στο κόμμα σου, αλλά άλλαξε το τριώδιο μάλλον. Εδώ χαιρέτισες τις θέσεις του NKPJ που λένε τα εντελώς αντίθετα με από το ΚΚΕ, στο ΝΑΡ θα κολλήσεις ?

          Εμένα πάντως πολύ πιο πολύ μου αρέσει ο σημερινός τόνος του ΝΑΡ που λέει για ΔτΜ και ταπεινωτική απαίτηση αλλαγής ονόματος.

          Κώστας

        3. ένας

          Ετσι, μέσα στο σωρό, π.χ., να επισημάνω, (νομίζω το έγραψε κι ο Λέφτ), ότι το ΚΚΕ δεν αναγνώρισε ποτέ “Μακεδονία” σκέτη, αλλά μάλλον αποδέχτηκε, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα, την “Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας“, που ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό. Κι όσο για το …1945 (Κώστας), άλλη δουλειά δεν είχε τότε το ΚΚΕ, στον παροξυσμό της ταξικής πάλης και όντας σε δυσμενή θέση, ….παρά να ασχολείται με τις μηχανορραφίες του Τίτο! “Πολεμική”, μπας και κοροϊδέψουμε καναν’ απληροφόρητο.

        4. Κ.Σ.

          Για άλλη μια φορά γράφεις ψέματα:
          το ΚΚΕ έχει σχέσεις με το ΚΚ Μακεδονίας και σαν τέτοιο το αναφέρει στον κομματικό τύπο. Ούτε ΚΚ ΠΓΔΜ ούτε ΚΚ Σκοπίων κλπ κλπ
          Μετά το 1945 και πριν το 1945 το ΚΚΕ μιλούσε για μακεδόνες και σλαβομακεδόνες (βασικά στα ντοκουμέντα του στα ελληνικά), αναγνωρίζοντας το λαό αυτό και την εθνική του ταυτότητα εκδίδοντας βιβλία και τύπο στη γλώσσα του. Στην πολιτική προσφυγιά μάλιστα φρόντιζε τα παιδιά της μειονότητας αυτής να έχουν εκπαίδευση στη γλώσσα τους.
          Όλα αυτά είναι μια θετική κληρονομία που την κατουράνε διάφοροι για να κάνουν φτηνή αντιπαράθεση με ανώνυμα σχόλια.
          Αυτό το επίπεδο των χουλιγκάνων του ΚΚΕ (αν έχουν τελικά καμιά σχέση).

        5. Left G700

          Δεν μπαίνει στην κατηγορία τών χουλιγκάνων ο ένας. Δεν είναι όλα άσπρο/μαύρο. Υπάρχουν και οι αποχρώσεις.

          Αποχρώσεις; Τι είπα τώρα η ρεφόρμα, ε;

        6. Κώστας

          Για την ιστορική άγνοια του ένας τι να πει κανείς ? Το ΚΚΕ λέει αποδέχτηκε την ΓΔΜ, που όμως δεν υπήρξε ποτέ μιας και λεγόταν ΛΔΜ και από το 63 ΣΔΜ. Επίσης λέει πως το ΚΚΕ βασικά δεν πολυασχολιόταν με το θέμα. Πολύ μεγάλο λάθος και πολύ μεγάλη ιστορική ύβρις για το ΚΚΕ που ηταν περήφανο για τις σχέσεις του με την μειονότητα την δεκαετία του 40, για το ότι πολέμησε μαζί της τους κατακτητές και όλους τους ιμπεριαλιστές, για το ότι αναγνώριζε την ύπαρξη άλυτου εθνικού ζητήματος, για το ότι γνώριζε πως οι ιμπεριαλιστές και ο Τίτο θα το εκμεταλλευτούν κατά του Αγώνα και για το ότι προσπαθούσε σε κάθε καμπή να το αντιμετωπίσει. Το Μακεδονικό κάθε άλλο παρά πάρεργο δεν ήταν για το ΚΚΕ που είχε ζήσει πόση ζημιά του έκανε πριν το 35 η θέση του για ανεξάρτητη Μακεδονία και πόσο πολύ καλό του έκανε η αλλαγή της θέσης αυτής. Έτσι την δεκαετία του 40 αντιτάχτηκε στην πολιτική εθνοκάθαρσης του μοναρχοφασισμού και του κράτους την οποία καλόβλεπε ο Τίτο προσφέροντας στην μειονότητα την προοπτική της εθνικής ολοκλήρωσης της μέσα από την ένωση με την ΛΔΜ. Το ΚΚΕ αντιτάχτηκε σε αυτό με την τρίπλα της 5ης Ολομέλειας και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, μια πολυσυζητημένη απόφαση που η πιθανότερη ερμηνεία της μιλάει για έναν τακτικό συμβιβασμό επικοινωνιακού τύπου. Αυτά λέει το ΚΚΕ στο ΚΚΓ τουλάχιστον, και το ΚΚΓ κατηγορεί το ΚΚΕ που ΔΕΝ στρέφει την προοπτική της αυτοδιάθεσης προς την ένωση με την ΛΔΜ. Βασικά το ΚΚΕ εννοούσε πως με την νίκη της ΛΔ στην Ελλαδα θα πάψει και η εθνοκάθαρση και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης δεν θα υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιήσει η μειονότητα Επίσης τόνιζε πως χρειάζεται ενότητα με τους Έλληνες της Μακεδονίας. Βασικά, το πολύ, φωτογράφιζε δημοψήφισμα στο οποίο, αλλοίμονο, θα ψήφιζαν και οι ¨Ελληνες για την τύχη της Μακεδονίας και όλοι φαντάζονται το αποτέλεσμα. Έτσι θα κράταγε το μειονοτικό στοιχείο και στην Ελλαδα και στον αγώνα του ΔΣΕ και του ΚΚΕ και μακρυά από την προβοκατόρικη εθνικιστική πολιτική του Τίτο.

          Τα λέω όλα αυτά για να αναδείξω συνοπτικά πόσο σπουδαίο ήταν για το ΚΚΕ το θέμα που ο ένας μας λέει πως το … σνόμπαρε. Αφήνω και ένα κλασικό γραπτό του υποτίθεται αποκαταστημένου Νίκου Ζαχαριάδη. Έχει τεράστια σημασία γιατί είναι ΜΕΤΑ την ανοιχτή ρήξη Στάλιν-Τίτο όταν πλέον όλα ήταν δημόσια. Αν ο ένας έχει, που δεν έχει καθόλου, ένα ελάχιστο δίκιο πως το ΚΚΕ το 45 δεν ασχολήθηκε με τον Τίτο, ε, το 49 ασχολιόταν. Ο Τίτο τα είχε επίσημα σπάσει με το κομμουνιστικό κίνημα και η όποια βοήθεια του στον ΔΣΕ είχε κοπεί, και αντίθετα βοηθούσε ανοιχτά τον μονοαρχοφασισμό. Ε λοιπόν ο Ζαχαριάδης δεν λέει πως δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, τους αποκαλεί μακεδόνες καμιά 50αριά φορές, μιλάει για το άλυτο εθνικό τους θέμα κλπ.

          “Η κλίκα του Τίτο εξαπατούσε το λαό της Μακεδονίας του Αιγαίου όταν του έλεγε ότι τη λευτεριά του θα την έβρισκε μόνο στην ένωση του με την Γιουγκοσλαβία, ξεκόβοντας και πολεμώντας το ΚΚΕ, που χε προδώσει, όπως έλεγε η κλίκα αυτή. Ο μαρξισμός-λενινισμός λέει ότι το εθνικό ζήτημα στην κάθε χώρα και γενικά. είναι στην εποχή του ιμπεριαλισμού μια εφεδρεία του προλεταριακού-επαναστατικού κινήματος και ότι μόνο σε συμμαχία μ’ αυτό μπορεί να λυθεί έτσι όπως συμφέρει στο λαό. Η κεφαλαιοκρατική αντίδραση καταβάλλει παντού κάθε προσπάθεια να ματαιώσει τη συμμαχία αυτή.

          Ο λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου είχε γνωρίσει πάντα στο ΚΚΕ τον πιο πιστό σύμμαχο και υπερασπιστή. Μόνο η νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ελλάδα θα έλυνε και το εθνικό ζήτημα για το λαό της Μακεδονίας του Αιγαίου. Η κλίκα του Τίτο, επιδιώκοντας το σοβινιστικό μεγαλοσέρβικο σκοπό της, να προσαρτήσει τη Μακεδονία του Αιγαίου μαζί με τη Θεσσαλονίκη, οργάνωσε την υπόσκαψη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ , και τη διάσπαση του Λαϊκοδημοκρατικού κινήματος στην Ελλάδα, στρέφοντας τους μακεδόνες ενάντια στους έλληνες εργαζόμενους. Έτσι η κλίκα του Τίτο χτυπούσε το μόνο κίνημα, που η επικράτηση του και μόνο θα εξασφάλιζε την εθνική αποκατάσταση των μακεδόνων του Αιγαίου. Σαν αντιστάθμισμα, τους πρότεινε την ένωση τους με την τιτική Γιουγκοσλαβία, ένωση που μπορούσε να γίνει μια και ο Τίτο χτυπούσε και υπονόμευε το λαϊκοαπελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα, ή με τη συγκατάθεση των ιμπεριαλιστικών αφεντικών στην Ελλάδα, και τέτοιες διαπραγματεύσεις γίνονται και τώρα, ή με τυχοδιωκτικό πόλεμο ενάντια στο μοναρχοφασισμό και τους πατρόνες του, πράγμα που ο Τίτο δε μπορούσε ούτε να το σκεφθεί, γιατί τα πυρά του τα έστρεφε πάντοτε στο ΚΚΕ και το ΕΑΜ.”

          https://parapoda.wordpress.com/2012/12/08/%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%84/

          Αλλά το θέμα της προστασίας της μνήμης και του επαναστατικού έργου του Νίκου Ζαχαριάδη από το ΚΚΕ είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο που ξεφεύγει και από τις ατομικές μου ικανότητες και από τα πλαίσια ενός σχολίου. Είναι πάντως καθήκον απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην χάραξη πολιτικής γραμμής σήμερα να αποκαταστήσουμε το έργο του Ζαχαριάδη από την καπηλεία του από την δήθεν “αντικαπιταλιστική” σωβινιστική κλίκα του Περισσού.
          .
          Κώστας

      2. San Rocco

        Πως μπορείς ένας να γράφεις τόσα λάθη μέσα σε ένα κείμενο…

        Α. Ετεροπροσδιορισμός: Πράγματι η κατάρα αυτη ταλαιπώρησε και την κομμουνιστική και την σοσιαλδημοκρατική αριστερά για δεκαετίες. Και μάλιστα αποτελεί και μια εκ των βασικών αιτίων της απαξίωσης της απο μεγάλα τμήματα του λαού κάθε χώρας.

        Όμως, το σημερινό πια τοπίο μοιάζει να ξεφεύγει απο τον έτεροπροσδιορισμο. Θα μιλήσω για αυτό που νομίζω για το ΝΑΡ κ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: οι θέσεις του ΝΑΡ εδω και κάποια αρκετα χρονια πια, εχουν ξεφύγει ως μεθοδολογία συγκρότησης και ως συμπεράσματα απο την λογική του ετεροπροσδιορισμου. Αυτο τεκμαιρετε πχ απο την θέση του ΝΑΡ για τον ολοκληρωτικο καπιταλισμό, για την κομμουνιστική επαναθεμελιωση, για το ελληνικό καπιταλιστικο κράτος και την σχέση του με υπερεθνικές ολοκληρώσεις, για το εμφυλο, για τα καθεστώτα του λεγόμενου υπαρκτού, κλπ. Σας καλώ να τις διαβασετε!

        Β. Για το έθνος: Το εθνος όπως και κάθε ανθρώπινο δημιουργημα, συνιστά τόσο κατασκευή (άρα μη φυσικο δημιουργημα), όσο και υλική πραγματικότητα (άρα υπαρκτότατο, παρότι κατασκευη). Αυτο είναι το ενα βασικό συμπέρασμα που διέπει την θέση/μεθοδολογια του ΝΑΡ.

        Δεύτερο: το εθνος ειναι ιστορικό και οχι αναλλοίωτο ανθρώπινο δημιουργημα (όπως κ κάθε ανθρώπινο δημιουργημα) και παράγει ιστορία κ υλικα αποτελεσματα.

        Τρίτο: Το εθνος ερχεται να συγκαλύψει απο την μια τις τσξικες αντιθεσεις εντος του, παράγοντας την θεμελιακή αντίληψη του οτι “ειμαι καθολική και ενωτικη εννοια σε αντίθεση με την ταξική ιδιότητα η οποία ειναι μερική και διαχωριστική έννοια”.

        Αυτο το χαρακτηριστικό της έννοιας έθνος ειναι το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ χαρακτηριστικό τόσο για την μονάδα “άνθρωπος”, όσο και για την ανθρωπότητα ως σύνολο! Γιατί; Διότι επιτρέπει μια σειρά αντιανθρωπινες καταστάσεις: 1. Επιτρέπει σε μια εθνική μειοψηφία (καπιταλιστική ή κομμαογραφειοκρατικη τάξη να κυβερνά εν ονοματι του ενός κ αδιαιρετου έθνους. 2. Επιτρέπει το αλληλοσκοτωμα των ανθρώπων λόγω των ιδεολογιών που φέρει (εθνικισμός, ρατσισμός, μισσαλοδοξια). Συνέχεια…

        Reply
        1. Left G700

          Βρε άνθρωπε! Έχεις καθαρό στο μυαλό σου τι σημαίνει ετεροπροσδιορισμός; Δες τι γράφει το Βικιλεξικό:

          ετεροπροσδιορισμός αρσενικό

          όταν μια πράξη ή μια πολιτική θεωρία ή οποιαδήποτε ενέργεια δεν καθορίζεται σύμφωνα με τις προσωπικές αρχές του/των υποκειμένων, αλλά ανάλογα ή σε αντίδραση προς τις κινήσεις και τις απόψεις κάποιων άλλων:
          το κόμμα μας σύντροφοι πρέπει να αποφασίσει για απεργία με βάση τις αρχές μας και όχι να την κηρύξει μόνο και μόνο επειδή είναι κατά της απεργίας οι αντίπαλοί μας – αυτό είναι ετεροπροσδιορισμός.

          Επομένως, όλα αυτά που αραδιάζεις στον ένα («[…] οι θέσεις του ΝΑΡ εδω και κάποια αρκετα χρονια πια, εχουν ξεφύγει ως μεθοδολογία συγκρότησης και ως συμπεράσματα απο την λογική του ετεροπροσδιορισμου. Αυτο τεκμαιρετε πχ απο την θέση του ΝΑΡ για τον ολοκληρωτικο καπιταλισμό, για την κομμουνιστική επαναθεμελιωση, για το ελληνικό καπιταλιστικο κράτος και την σχέση του με υπερεθνικές ολοκληρώσεις, για το εμφυλο, για τα καθεστώτα του λεγόμενου υπαρκτού, κλπ. […]») είναι άνευ οποιασδήποτε τεκμηριωτικής αξίας περί τού αντιθέτου. Αυτό που αποδεικνύει ή όχι τον αυτοπροσδιορισμό κάποιου είναι τα πραγματικά και ουσιαστικά κίνητρα για να έχει μια δική του ξεχωριστή θέση*. Όχι αν έχει διαφορετική θέση!

          Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι θέσεις σας για τον «ολοκληρωτικό καπιταλισμό», λόγου χάρη, μπορούν κάλλιστα να είναι αποτέλεσμα ετεροπροσδιορισμού. Με την έννοια ότι θέλετε να αποφύγετε να εμφανίζεστε κι εσείς μέσα στο «σωρό» τής ελληνικής Αριστεράς που πιστεύει ότι το σημερινό επίπεδο εξέλιξης του καπιταλισμού, παρά τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί από τις αρχές τού 20ού αιώνα, εξακολουθεί να διανύει το στάδιο του ιμπεριαλισμού (= μονοπωλιακός καπιταλισμός, από οικονομικής πλευράς) και δεν έχει μεταλλαχθεί σε κάποιο ριζικά άλλο και εκτός τής εμβέλειας των λενινιστικών αναλύσεων.

          * Την έχει επειδή όντως πιστεύει ότι αυτή η θέση είναι σωστή ή την έχει μόνο και μόνο για να μη φανεί ότι ασπάζεται απόψεις κάποιων άλλων; (ότι «γίνεται ουρά τους», σύμφωνα με τη στάνταρντ έκφραση των αριστερών που υποφέρουν από αυτό τον «εφιάλτη» και είναι πρόθυμοι να σκαρφιστούν και να υιοθετήσουν τη μεγαλύτερη μπούρδα, αρκεί να είναι αποκλειστικά δικιά τους!).

        2. San Rocco

          Εμ, έλα που δεν έχεις καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ από τις αναλύσεις του ΝΑΡ! Αγαπητέ leftg700, οι θέσεις του ΝΑΡ για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό και την κομμουνιστική επαναθεμελίωση πχ, ΔΕΝ παρήχθησαν απο καμία διάθεση ετεροπροσδιορισμού. Αμα τις διαβάσεις, ελπίζω πως θα το καταλάβεις ΑΥΤΌ.

          Επίσης: Ετεροπροσδιορισμός στην πολιτική, σημαίνει το άγχος να φαίνεσαι πιο συνεπής από το έτερο που νιώθεις την ανάγκη για…ετεροπροσδιορισμό!

          Ε, μάλλον πια, και αυτή η τάση έχει αρχίσει να υποχωρεί αισθητά πια στην αριστερά. Και ευτυχώς. Τα υπόλοιπα, στο προηγούμενο σχόλιο που ανάρτησα για το εν λόγω θέμα

      3. San Rocco

        Συνέχεια:

        Εδώ όμως, αρχίζουν τα δύσκολα για όσους παλεύουν για την ταξική/κοινωνική χειραφέτηση και απελευθερωσή! Διότι, το έθνος, με βασικό αυτό το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για την μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας χαρακτηριστικό που περιέγραψα, έχει ως έννοια και υλική πράξη και άλλα βασικά χαρακτηριστικά:

        Για αυτή την μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας την ταξικά/κοινωνικά καταπιεσμένη, το έθνος αποτελεί ΟΝΤΩΣ μια καθολική και ενωτική έννοια/πραγματικότητα: Εντός του διαμορφώνεται ένα πλήρως ετεροβαρές και άδικο μεν υπαρκτό δε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ όπου εξασφαλίζονται ύστερα απο αγώνες στοιχειώδη δικαιώματα/κατακτήσεις για τον λαό. Επίσης, η καθολικότητα της έννοιας έθνος στα μυαλά των καταπιεσμένων τεκμαιρεται και από το γεγονός ότι, πολλές κοινωνικές πρακτικές (ήθη, έθιμα, γλώσσα, γεωγραφικός συγκεκριμένος τόπος κλπ) εμπεριέχονται στην έννοια έθνος και πιο ειδικά στην έννοια έθνος/κράτος (η οποία δεν ταυτίζεται με την έννοια έθνος).

        ΑΥΤΟ υπήρξε διαχρονικά ένα απο τα δυσκολότερα προβλήματα για την ανάδυση της εργατικής/λαϊκής ταυτότητας και την καθολικοποίηση αυτής. Η ήττα και η κατάρρευση μάλιστα των χωρών του λεγόμενου υπαρκτού, σε συνδυασμό με την αυτοματοποίηση της παραγωγής, οδήγησε σε πρωτοφανή ήττα ιστορικά, της εργατικής/λαϊκής ταυτότητας, έναντι της πολύ βολικής για τον καπιταλισμό, εθνικής ταυτότητας/ιδιότητας….

        Reply
      4. San Rocco

        συνέχεια νο3:

        Συνεπώς στον καιρό μας, χωρίς δαιμονοποίηση ή υποταγή στην έννοια έθνος, χρειάζεται γόνιμα να μελετήσουμε στα σοβαρά τα εξής:

        α. ΠΩΣ συνθέτουμε το εθνικό με το ταξικό: Εδώ κρίνεται βασική η προσπάθεια όχι για αποδόμηση της έννοιας έθνος γενικά, κάτι τέτιο είναι αδύνατο, αλλά για ανάδειξη της αλήθειας: ΑΥΤΟ που πρέπει να ηττηθεί στα μυαλά και τις πρακτικές των ταξικά/κοινωνικά καταπιεσμένων είναι, η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με τους καταπιεστές και ενίοτε και σφαγείς τους.

        β. ΠΩΣ συμβάλλουμε σήμερα στην ανάδυση της εργατικής/λαϊκής ταυτότητας και ιδιότητας ως μια ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ενωτική έννοια: Καθολική περιλαμβάνοντας τρόπο ζωής, ήθη και έθιμα που συμβάλλουν στην ταξική/κοινωνική χειραφέτηση και ενωτική με την έννοια ότι επιδιωκει να ενώσει στην μοναδική ανθρώπινη και αληθή βάση την ανρθωπότητα: Στην βάση των ταξικών/λαϊκών της συμφερόντων.

        Δυσκολο ε; Πανδύσκολο! Αλλά μάλλον και το μόνο αληθές και ανθρώπινο για το οποίο αξίζει να παλέψει κάποιος και κάποια.

        Υπό αυτό το πρίσμα και υπό αυτή την ανάλυση, πόσο μικρά και παιδικά είναι αυτά που γράφει ο κάθε “ένας”, για κάθε ζήτημα που γράφει, και από όπου και αν προέρχεται………

        Reply
      5. San Rocco

        Για την έννοια ΕΘΝΟΣ συνέχεια στην ανάλυση:

        Η έννοια έθνος και πιο σωστά η έννοια έθνος/κράτος, αποτέλεσε και αποτελεί μια καθολική και ενωτική στην υλικότητά της έννοια όσον αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των ταξικά και κοινωνικά καταπιεσμένων: 1. Ορίζει μια σαφή γεωγραφική περιοχή (έθνος/κράτος), 2. Ορίζει το πεδίο συγκρότησης και εφαρμογής του κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στην άρχουσα καπιταλιστική τάξη και τον υποτελή λαό (εργατική τάξη+τα μεσαία στρώματα), 3. Εγκολπώνει μια σειρά ενοποποιητικά στοιχεία όπως γλώσσα, ήθη/έθιμα, θρησκεία κλπ.

        Το βασικό ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ χαρακτηριστικό της είναι ότι, ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ την εθνική ενότητα: Την ενότητα ανάμεσα στην εθνική μειοψηφία η οποία συνιστά την άρχουσα καπιταλιστική τάξη και που καταπιέζει, καταστέλει, εκμεταλλεύεται και ενίοτε σφάζει, και την εθνική πλειοψηφία (τον λαό) που αποτελεί και τον αποδέκτη των πολιτικών και συμπεριφορών της εθνικής μειοψηφίας. Δλδ προϋποθέτει, την ΥΠΟΤΑΓΗ διαμέσω είτε της συναίνεσης, είτε του φόβου, είτε και των 2 μαζί του λαού στην εθνική εκμεταλλευτική μειοψηφία.

        Για την έννοια της εργατικής/λαϊκής ταυτότητας: Ιστορικά αυτή η έννοια, υστερεί έναντι της εθνικής ταυτότητας: Δεν είναι καθολική, παρότι εμπεριέχει την κοινωνική πλειοψηφία. Διότι, ΔΕΝ αποτέλεσε ιστορικά την διάδοχο κατάσταση στην αποσύνθεση των αυτοκρατοριών, σε αντίθεση με την πιο δυναμική έννοια της εθνικής ταυτότητας. Δεν είνα ικαι ενωτική, ακριβώς για τον ίδιο λόγο: Η κατάρρευση των μεγάλων αυτοκρατοριών με την παράλληλη ανάδυση του καπιταλισμού, ΔΕΝ οδήγησε στην υπεροχή της εργατικής/λαϊκής ταυτότητας άρα και στην συγκρότηση ανάλογων κοινωνικών μορφών. Οδήγησε στην υπεροχή της ανάδυσης εθνών/κρατών με την ηγεμονία των νεαρών τότε, καπιταλιστικών τάξεων.

        Αυτό το είδε έγκαιρα ο Μαρξ για αυτό και προέταξε το πασίγνωστο πια σύνθημα “Προλετάριοι όλων των χωρών ΕΝΩΘΕΙΤΕ!”. Κατάλαβε την ιστορική κίνηση του καιρού του και ΠΩΣ η συγκρότηση των εθνών/κρατών παρότι προοδευτική για τον καιρό της, αποτελούσε ΜΕΓΑ ΚΙΝΔΥΝΟ για τις τότε εργατικές επαναστάσεις και για τον κομμουνισμό. Για αυτό μάλιστα, στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ παίρνει θέση κατά των αναδυόμενων βαλκανικών εθνικισμών και των εθνών/κρατών.

        Ομως, η ιστορική κίνηση οδήγησε στην παγίωση της εθνικής ταυτότητας μέσω της παγίωσης της νέας διαίρεσης της ανθρωπότητας σε έθνη και σε έθνη/κράτη. Και πάλι ήλπισε ο Μαρξ και ο Ενγκελς ότι, η τότε εργατική τάξη όντας φορέας μιας διαφορετικής καθημερινότητας από τη νκαπιταλιστική καθημερινοτητα (άλλα ήθη και έθιμα), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σταδιακή υπεροχή και καθολικοποίηση της εργατικής ταυτότητας.

        Ετσι ο Μαρξ, αναλύοντας και πάλι το ΠΟΥ διάολο πηγαίνει η ιστορική κίνηση, κατέθεσε την αντίληψη της “ανάδειξης της εργατικής τάξης σε ηγετιδα δύναμη του έθνους” και δια-μέσω αυτού, της ηγεμονίας της ταξικής/λαϊκής χειραφέτησης προς τον κομμουνισμό. ΑΥΤΗ ακριβώς η θέση είναι που μπόρεσε εκτός από μια υπέροχη ευχή (όπως απεδείχθη μέχρι τα τώρα βέβαια έτσι;) όπως ήταν το “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε” να γίνει υλική δύναμη τον 20αι, με την συγκρότηση των “σοσιαλιστικών” εθνών/κρατών.

        Reply
      6. San Rocco

        Σήμερα λοιπόν που διάολο πάει η ιστορική κίνηση των κοινωνιών;

        Η εργατική/λαϊκή ταυτότητα έχει δεχθεί συντριπτικό πλήγμα. Αυτή είναι η αλήθεια. Η επίσης αλήθεια είναι ότι, σήμερα η εθνική ταυτότητα ηγεμονεύεται πλήρως από τις καπιταλιστικές αντιλήψεις και το έθνος/κράτος από την καπιταλιστική τάξη.

        Αλλη μια αλήθεια είναι ότι, η θέση που θα πάρει κανείς απέναντι στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κρίσιμη: ΤΙ είναι οι μετανάτες/πρόσφυγες; Είναι μια ανεπιθύμητη πραγματικότητα που μας ρίχνει τα μεροκάματα, ή μήπως είναι ένα σημερινό κομμάτι ανθρώπων που δείχνουν το ΔΙΚΟ μας (όπου δικό μας ας βάλει ο καθείς το κράτος στο οποίο είναι υπήκοος, έχει δλδ ιθαγένεια κλπ) αυριανό μέλλον;

        Άλλη αλήθεια είναι ότι, ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΤΑΧΘΕΙ η εργατική/λαϊκή ταυτότητα σε αντιδιαστολή με την εθνική ταυτότητα, ΜΗΝ περιμένει κανείς να αναδειχθεί και σε ηγετιδα δύναμη κάποιου έθνους η εργατική τάξη! Διότι ΠΩΣ μπορεί να αναδειχθεί ηγετιδα δύναμη σε ένα έθνος/κράτος η εργατική τάξη, όταν ΔΕΝ υφισταται καν ως ένα διακριτό, μαζικό και οργανωμένο σύνολο ανθρώπων σε οικονομικό, πολιτικό,, πολιτισμικό πεδίο ΚΑΙ ανταγωνιστικό ως προς τον καπιταλισμό και τις αντιλήψεις του (εθνικισμό, ρατσισμό, σεξισμό);

        Reply
        1. Left G700

          Το άκρον άωτον της εκφυλιστικής μετάλλαξης που έχει υποστεί η σκέψη κάμποσων αριστερών τα τελευταία χρόνια:

          Να αναρωτιέσαι: «ΤΙ είναι οι μετανάστες/πρόσφυγες; Είναι μια ανεπιθύμητη πραγματικότητα […];»

          Α-νε-πι-θύ-μη-τη;;; Ποιος είπε τέτοιο πράγμα, να ρίξει ο Θεός κεραυνούς να τον κάψει;;; Άκου ανεπιθύμητη!!! Λες και δεν έχουμε δει ζωγραφισμένη την ευτυχία και τη χαρά στα πρόσωπά τους!!! Λες και δεν βλέπουμε τα πεντάστερα ξενοδοχεία στα οποία μένουν κατά τις διακοπές τους!!! Λες και δεν ζηλεύουμε την τύχη τους να έχουν το προνόμιο –και το απαιτούμενο συνάλλαγμα!– να κάνουν τουρισμό 12 μήνες το χρόνο!!!

          Α πα πα πα πα… Είναι τρελοί αυτοί οι αριστεροί!

        2. San Rocco

          Αγαπητέ leftg700: Η προσφυγιά και η μετανάστευση είναι κατάρα για την ανθρωπότητα. Κ Α Τ Α Ρ Α ! Οκ; Παράλληλα όμως, συνιστά και την ζοφερή πραγματικότητα των καπιταλιστικών χωρών. Οι πόλεμοι, η πείνα, η κλιματική αλλαγή, έχουν έρθει εδώ και καιρό, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ όσο υπάρχει καπιταλισμός. Οκ και σε αυτό;

          Συνεπώς, το θέμα ΔΕΝ είναι να κλείσουμε τα μάτια ως λαός και να πούμε “να πα να γαμηθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, εμείς θα κλείσουμε τα σύνορα σε αυτούς, θα αδιαφορούμε αν θα πνίγονται στην μεσόγειο ή θα πυροβολούνται στα σύνορα, ΑΡΚΕΙ να εξασφαλίσουμε την δική μας ψιχουλοχαμοζωή”. ΑΥΤΗ είναι η ακροδεξιά ατζέντα. Και αυτή η ατζέντα προωθείται πανευρωπαϊκά και κερδίζει έδαφος στις λαϊκές συνειδήσεις ΚΑΙ με ευθύνη καπιταλιστικών τάξεων. ΑΥΤΗ την κατάσταση περιέγραψα με τον όρο “ανεπιθύμητη” και όχι το φαινόμενο της προσφυγιάς/μετανάστευσης γενικά.

        3. San Rocco

          Αφήστε δε, που ο καπιταλισμός έχει για όλους μια θέση κλεισμένη στην κόλαση: Οσοι αφελείς ή πονηροί νομίζουν ότι με το να κλέισουν τα μάτια στην πραγματικότητα στρεφόμενοι εναντίον των αδύναμω (πχ προσφυγες/μετανάστες) νομίζοντας ότι στο πλαίσιο του έθνους/κράτους τους και της εθνικής ενότητας θα ξανασυνάψουν κάποιο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα τους κρατά στον αφρό, ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΓΕ.

          Η αυτοματοποίηση της παραγωγής σε συνδυασμό με την καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και την καπιταλιστικη ΙΔΙΟΠΟΙΗΣΗ του πλούτου, ΗΔΗ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ της εργασία ως παραγωγική δύναμη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ. Ο λόγος; ΓΙΑΤΙ να επενδυσει ο καπιταλιστής ο οποίος λόγω της φύσης του νοιάζεται για το κέρδος στην πραγματική οικονομία ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ; Ε; Για απαντήστε όλοι όσοι πρεσβεύετε την υπεροχή του ΕΘΝΙΚΟΥ ελπίζοντας σε ένα νέο κοινωνικο συμβόλαιο και μάλιστα χωρίς καν ισχυρο ρεφορμιστικό εργατικό κίνημα;

          Ο καπιταλιστής θα επενδύσει ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ να βγάλει κέρδος! Δλδ ΠΟΥ; ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ/ΠΡΟΙΟΝΤΑ! Αν μάλιστα αποφασίσει να επενδύσει στην πραγματική οικονομία, ΠΟΙΟ θα είναι το κίνητρο; η παραπέρα συμπίεση της ζωντανής εργασίας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τώρα ότι, τα μνημόνια επιβλήθηκαν ΟΧΙ για να χτυπήσουν τον ελληνικό λαό, ή την ιστορία μας (!!!), αλλά γιατί ΕΤΣΙ μονο έχει κίνητρα το ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ κεφάλαιο και τα υπόλοιπα ΕΘΝΙΚΑ και ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ να επενδύσει στην πραγματική οικονομία;

          Και επομένως, τα μνημόνια ήρθαν για να διαμορφώσουν τους νέους όρους ζωής των λαών που θέλουν τα ΕΘΝΙΚΑ (ξανατονίζω) και υπερεθνικά κεφάλαια; Αϊντε τώρα avir κάνε μια εθνική ενοτητα με το ΕΘΝΙΚΟ ελληνικό κεφάλαιο και παρακάλα το επειδή είστε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι τπτ μαυριδεροί με πλακουτσωτές μύτες, να σου δώσει αξιοπρτεπή μισθό, σύνταξη, εργατικά δικαιώματα, κράτος πρόνοιας κλπ!

          Α, και να μην ξεχάσω: Πες στο ελληνικό κεφάλαιο ότι επειδή έχωμεν και 13.000.000 χρόνια ιστορία εμείς οι έλληνες, (άλλο πάλι και τούτο, ε ρε τι ΦΟΥΜΑΡΑ εθνικιστικά λένε οι εθνικιστές), πες του λοιπόν του εθνικού ελληνικύ κεφαλαίου ότι ως Ελληνας, δεν επιτρέπετε με τέτοια ιστορία να σε έχει με πετσοκομμένη ζωή για να κερδίζει απο σένα! Πες του το ντε! Να δούμε ΤΙ θα σου απαντήσει.

        4. Avir

          τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τη δικιά σου αλληλεγγύη στους πρόσφυγες; Κι αν επιτυγχάνει με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει τα συμφέροντα του, γιατί να μην γίνει το προσφυγικό, το ανθρώπινο δράμα, βιομηχανία; Ανεξάρτητα με τις θέσεις του κάθε κόμματος, εγώ βλέπω παντού αριστερούς που το μόνο που νοιώθουν ως υποχρέωση είναι να υπερασπίζονται το δικαίωμα του πρόσφυγα αλλά και του μετανάστη. Δεν είδα ποτέ κανείς να αναφέρεται στον εφεδρικό στρατό του κεφαλαίου και στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου μέσω της μαζικής μετανάστευσης πληθυσμών. http://eranistis.net/wordpress/2013/03/25/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BB-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BE-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B5%CF%86%CE%B5/

          Δεχτήκαμε ως έθνος μια ιμπεριαλιστική επίδεση. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με αντικαπιταλισμό. Μόνο με εθνική ενότητα και μέτωπο. Στο ξανα είπα. Το κεφάλαιο δεν έχει εθνικότητα. Σκοπίπως τα συγχέεις. Όταν το ΕΑΜ καλούσε σε εθνικό μέτωπο, μόνο οι αριστερές – δημοκρατικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν. Και αυτό είναι το έθνος μας. Το ξεσκαρτάρισμα γίνεται με τρόπο αυτοματοποιημένο όταν αποφασίσεις να υπερασπιστείς το εθνικό σου δίκαιο. Μην σε αγχώνει λοιπόν, δεν θα βρεθείς στο ίδιο έθνος με το κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις που το εκπροσωπούν. Η ιστορία, με τα μνημόνια και το λαϊκό κίνημα των αγανακτισμένων, έκανε ένα δώρο στην αριστερά. Η αριστερά δυστυχώς δεν το εκμεταλλεύτηκε. Το ίδιο είχε γίνει και παλιότερα στα Ιουλιανά. Υπάρχει θέμα.

      7. San Rocco

        Και εν κατακλείδι στα ερωτήματα/σύγχρονα πεδία: Οκ, τον 19ο αιώνα ο προλεταριακός διεθνισμός, ΔΕΝ προχώρησε: Από το “προλετάριοι όλων των χωρών ΕΝΩΘΕΙΤΕ” ΤΟΥ 1848, εφαρμόστηκε από τους προλετάριους το “Προλετάριοι όλων των χωρών ΣΦΑΧΤΕΙΤΕ” το 1914.

        Οκ, ο προλεταριακός διεθνισμός εφαρμόστηκε έστω και στην μορφή των “σοσιαλιστικών” εθνών/κρατών (ή πολυεθνικών κρατών τύπου ΕΣΣΔ) τον 20ο αιώνα. Μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης όμως, που ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ: Παρέμεινε δλδ στο έδαφος της ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ οργάνωσης της μετεπαναστατικής κοινωνίας για χίλιους δυο λόγους ιστορικής αναγκαιότητας που όμως σταδιακά γέννησε την κρατική/κομματική άρχουσα τάξη και τελικά κατέρρευσε.

        ΣΗΜΕΡΑ; Στον 21ο αιώνα; ΠΟΙΕΣ βιώσιμεςκαι αναγεννητικές μορφές μπορεί να πάρει ο ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ εργατικός διεθνισμός;

        Reply
  13. Κώστας

    Συνεχίζοντας για το μακεδονικό αυτά που έλεγα πριν για τις εξαιρετικές αναλύσεις που όμως πετάνε “τσόντα” την σύνθετη, να βάλω εδώ μια εξαιρετική ανάλυση που δεν πετάει τσόντα την σύνθετη .Πολύ απλά, ακολουθώντας την ανάλυση του αρθρογράφου, η σύνθετη τον εδώ εθνικισμό τον οξύνει έτσι κι αλλιώς και οξύνει και τον εκεί εθνικισμό σαν μια κίνηση ελίτ παραδομένων στον ιμπεριαλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και πως πρέπει η Ελλαδα να σταματήσει τον εξευτελισμό της γειτονικής. Είναι άρθρο του Στάθη Κουβελάκη που μου θυμίζει πόσο λείπει (χτύπα ξύλο μια χαρά είναι, αποτραβηγμένος, λίγο).

    https://www.jacobinmag.com/2018/03/macedonia-greece-balkans-nationalism-nato

    Και μια συνέντευξη στελέχους του Levica στο Κουβελάκη που βέβαια ο ΣΚ αποκαλεί την γειτονική χώρα όπως λέγεται, δηλ ΔτΜ και όχι με το πιο ¨”πολιτικά ορθό” στην Ελλαδα και αλίμονο και στην αριστερά της που τρέμει μην την κατηγορήσουν οι πατριδοκάπηλοι, ΠΓΔΜ

    https://www.thepressproject.gr/article/124226/Sunenteuksi-tou-Nikola-Slabebski-Melous-tis-Kentrikis-Epitropis-tou-Levica-Aristera-tis-pGDM-ston-Stathi-Koubelaki

    Τρομερά ενδιαφέρουσα η ιστορική αναφορά του μακεδόνα συντρόφου πως κατά την μακεδονική εθνογένεση στην φάση αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο μακεδονικός εθνισμός δημιουργήθηκε σαν δομικά προοδευτικός και η δεξιά επιννόησε την αρχαιοπληξία από αυτό.

    Τι λέει ο Κουβελάκης έχει εξαιρετική σημασία γιατί δεν μπορεί να καταταχτεί σε προκάτ καλούπια υπερδιεθνισμού (επαναστατικού ντεφαιτισμού σύμφωνα με την κλασική ορολογία) η πολιτική θεωρία είναι και το αντικείμενο του, προέρχεται απο την κλασική κομμουνιστική αριστερά (από την αριστερά του ΚΚΕ εσ αλλά όποιος τον παρακολουθεί ξέρει τι εννοω), ήταν στο ΑΡ μέχρι πρόσφατα (νομίζω χαλαρά ΛΑΕ πια) και τέλος πάντων διαλύει τα ηλίθια δίπολα που στήνουν κάποιοι μέσα στην αριστερά, και με εντελώς γκροτέσκο τρόπο και στην Pandiera, στα σχόλια εννοώ. Τα ηλίθια δίπολα είναι πως είναι από την μια οι πατριώτες διεθνιστές αντιιμπεριαλιστές (ΚΚΕ και πλειοψηφία της ΛΑΕ) που βλέπουν τον …αλυτρωτισμό και τον κίνδυνο του και από την άλλη οι κοσμοπολίτες, τροτσκιστές, μικροαστοί που ή δεν τον βλέπουν ή τον αποδέχονται και τέλος πάντων στα πλαίσια του ντεφαιτισμού θέλουν ήττες του ελληνικού αστισμού από τον ιμπεριαλισμό και άλλος αστισμούς ακόμα και όταν είναι αμυνόμενος. Μόνο που ο ελληνικός αστισμός είναι ο ξεκάθαρα επιτιθέμενος σε αυτό το θέμα, στα πλαίσια της συνολικά χαμηλής θέσης του στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, αλλά σαφώς ανώτερη αν την συγκρίνουμε με την ΔτΜ. Είναι ο αστισμόςπου κάνει bullying σε μια αδύναμη χώρα, που συμφώνησε να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία για να θυμηθεί ξαφνικά πως έτσι θα γίνει ανεξάρτητο το σχεδόν κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που ιδρύθηκε το 45, και πως αυτό μας απειλεί γιατί οι σλαβοκομμουνιστές μας απειλούν γενικά και προαιώνια,και πως πρέπει το κεφάλαιο μας να πάει να κάνει πλιάτσικο αλλά να εξαρτά το αν θα κάνει πλιάτσικο προσφέροντας έστω και έτσι στην καπιταλιστική συσσώρευση της γείτονος από τους διαρκείς εξευτελισμούς της χώρας αυτής, και τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο Σύνταγμα, και στο όνομα, και στις σημαίες και δεν σημαζεύεται. Επισης εκτός από το οικονομικό πλιάτσικο αναλάβαμε τον ρόλο του μεσίτη των ιμπεριαλιστικών θεσμών, πάλι με το bullying σαν όρο και μέσο, για να αποκτήσει ο γειτονικός αστισμός κάποιο τέλος πάντων πιο σταθερό πολιτικό και οικονομικό status και να παραγκωνιστεί και η Ρωσία.

    Αυτά όλα τα βάζω για να ξαναθυμηθούμε την ουσία του θέματος που ο Κουβελάκης, έξω λίγο από την τρέλα της αριστεράς μας και του τρόπου που συζητάμε την έπιασε τέλεια. Η ευρωνατοική ολοκλήρωση της περιοχής υπο την μεσιτεία 2 νεοφιλελευθερων φιλοιμπεριαλιστικών ελίτ με ξεκάθαρη σχέση ισχύος και ηγεμονίας ανάμεσα τους

    Κώστας.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.