.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ανακοίνωση οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αριστεράς για ασφαλιστικό


symporefsi725Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς στη μάχη του ασφαλιστικού, εκδόθηκε η παρακάτω Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αριστεράς για τη μάχη του ασφαλιστικού που συνυπογράφουν οι Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ένωση των Δικαίων, Εργατικός Αγώνας, Ξεκίνημα.

 

Η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

Για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη επίθεση. Η «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» που προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το «κουαρτέτο» των «θεσμών» των ΕΕ-ΔΝΤ, στο πλαίσιο των τριών μνημονίων και των αντίστοιχων δανειακών συμβάσεων, επιχειρεί να επιφέρει μια βαθύτερη και ποιοτική αντιδραστική τομή υπέρ του κεφαλαίου για την υπέρβαση της κρίσης του, με μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την εργασία, το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία και γενικότερα τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα κόμματά τους, οι εργοδοτικές ενώσεις, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, οι παρατάξεις τους στους εργασιακούς χώρους κ.ά., παρά τις επιμέρους διαφορές τους, συνασπίζονται στην κατεύθυνση της επιβολής της ουσίας αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Η νεοφασιστική Χρυσή Αυγή, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες της, ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία με τον συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ αλλά και οι ηγεσίες των επιμελητηρίων, και των αγροτικών ομοσπονδιών, όλες οι δυνάμεις που στήριξαν έως τώρα την κυρίαρχη πολιτική και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να οργανώσουν και να κλιμακώσουν ένα νικηφόρο αγώνα.

Είμαστε πεισμένοι ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να μπλοκάρει και να ανατρέψει την αντιασφαλιστική επίθεση, όπως το έχει καταφέρει και στο παρελθόν, και συνολικά την επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Με στήριξη των αγώνων που ξεσπούν και ξεπερνούν τον «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα και τη γραφειοκρατία. Με άμεση πολύμορφη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ξεκινώντας από απεργίες με στόχο να μην τολμήσει η κυβέρνηση καν να καταθέσει το νομοσχέδιο. Με μια μεγάλη απεργία στις 4 Φλεβάρη που θα είναι η αρχή και όχι το τέλος των αγώνων. Με συνέχιση και κλιμάκωση με 48ωρη απεργία και απεργίες διαρκείας, ώστε ακόμα κι αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο ή το περάσει στη Βουλή, να αναγκαστεί να το αποσύρει υποχωρώντας στον πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Σε αυτή την βάση, ο πολιτικός συντονισμός των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς για την κοινή δράση στο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα ενάντια στην αντιδραστική «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ΕΕ-ΔΝΤ, είναι απολύτως αναγκαία για τη νίκη των αγώνων, αλλά και εφικτή.

Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τους ενωτικούς, δυναμικούς και ανένδοτους αγώνων των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα: Τους αγώνες και τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τις κινητοποιήσεις των ελαστικά εργαζόμενων με «μπλοκάκι», των εργαζόμενων ελευθεροεπαγγελματιών και των νέων επιστημόνων που δεν αγωνίζονται για να κρατήσουν την «γραβάτα τους», όπως λένε τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αλλά για να ασκούν με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους και να ζουν από την δουλειά τους. Επιδιώκουμε να πάρουν χαρακτηριστικά παλλαϊκού ξεσηκωμού, με προεξάρχοντα τα αιτήματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας –απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια διάσπασης και κατακερματισμού– με πρωταγωνιστικό ρόλο των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το πλαίσιο για τον πολιτικό συντονισμό κοινής δράσης διαμορφώνεται με τις παρακάτω πολιτικές κατευθύνσεις και διεκδικήσεις:

1. Αποφασιστική πάλη για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής τομής που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή στην κατακρεούργηση των λαϊκών δικαιωμάτων.

2. Καθολική, δημόσια, υποχρεωτική ασφάλιση και δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους-ες, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις, που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων, νεολαίας και λαού. Κατάργηση όλων των παλιών και νέων αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων, των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που τους επιβάλλουν.

3. Εξασφάλιση για όλους και όλες, με κατώτερη σύνταξη, που να αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα δικαιώματα της εποχής μας για αξιοπρεπή ζωή, είναι ίση με τον κατώτερο μισθό. Κατάργηση των περικοπών που έχουν γίνει από το 2009 σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και μισθού. Ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με μείωση των κερδών του κεφαλαίου.

4. Αποφασιστική μείωση των ανώτατων ηλικιακών ορίων και των χρόνων συνταξιοδότησης. Υποστήριξη των διεκδικήσεων των ταξικών συνδικάτων για παραπέρα μείωση στα όρια γυναικών και εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

5. Πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε άνεργο και για όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης, μαθητείας κ.λπ. Η ανεργία να μετράει ως χρόνος ασφάλισης. Δουλειά για όλους, σταθερή, πλήρης και με ασφάλιση. Κατάργηση της μαύρης εργασίας -με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Ενιαίες σχέσεις και αμοιβές στην ίδια εργασία, χωρίς καμιά διάκριση σε βάρος των νέων, των γυναικών και των μεταναστών.

6. Δραστική μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών με κατάργηση των μορφών ελαστικής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

7. Προστασία των ασφαλιστικών, επαγγελματικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών -όχι στη λεηλασία που προωθείται.

8. Αποφασιστική μείωση των εργατικών εισφορών μέχρι που το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.

9. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος, τα 70 δισ. ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δισ. που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απόσυρση των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο». Να περάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία στα χέρια των εργαζομένων.

10. Για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα: άμεση παύση πληρωμών στους δανειστές και διαγραφή του δημόσιου χρέους.

Η πάλη για τα αιτήματα αυτά μπορεί να ανοίξει έναν άλλο δρόμο για τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία. Χωρίς χρέος, μνημόνια και ευρωενωσιακά σύμφωνα πανευρωπαϊκής λιτότητας και αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Για να απελευθερωθεί ο λαός από τους εκβιασμούς και τα δεσμά της ΕΕ και του ΔΝΤ, σε ρήξη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Στη βάση της πλήρους αυτοτέλειας κάθε πολιτικής δύναμης, προτείνουμε τις εξής κοινές ενέργειες των δυνάμεών μας στο εργατικό και λαϊκό κίνημα:

1. Συντονισμός στα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις, στις απεργίες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις.

2. Συμβολή στις διαδικασίες και αποφάσεις των συνελεύσεων των συνδικάτων για να περάσουν οι αγώνες στα χέρια των εργαζομένων.

3. Συμβολή στη δημιουργία συντονισμών «από κάτω» που θα προωθούν την αγωνιστική ενότητα της εργατική τάξης, κέντρων αγώνα και επιτροπών ταξικών και αγωνιστικών συνδικάτων, φτωχών αγροτών, εργαζόμενων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων κατά τόπους, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου κέντρου αγώνα ενάντια στην αντιδραστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση και σε διάκριση από τον κάθε είδους γραφειοκρατικό, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

4. Σεβασμός στην αυτοτέλεια των μαζικών οργάνων του ταξικού συνδικαλιστικού και μαζικού κινήματος.

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2016

Συνυπογράφουν:

Ανασύνθεση ΟΝΡΑ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ένωση των Δικαίων
Εργατικός Αγώνας
ΞεκίνημαΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 74.00% ( 10
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

6 Σχόλια στο "Ανακοίνωση οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αριστεράς για ασφαλιστικό"

Κώστας

το έχω ξαναθέσει και απάντηση δεν πήρα.

πληρώθηκε χρέος από τα αποθεματικά επί Στρατούλη ?

Κώστας

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Κώστα μου ΝΑΙ. ΚΑι πέρα απο αυτό Κώστα, ΤΙ θές;

α. Η αριστερή πλατφόρμα μια χαρά συναίνεσε όλη την περίοδο απο τον Γενάρη του ’15 έως τον Ιούλιο του ’15 στα εξής:

α. Στην κοροϊδία του λαού πως «υπάρχουν κόκκινες γραμμές», πως «θα τα καταφέρουμε εντός ΕΕ και ευρώ να κάνουμε μια καλή συμφωνία» πως… πως….

β. Ο Κώστας Ησυχος και η υπόλοιπη Αριστερή Πλατφόρμα, μια χαρά αποδέχθηκε τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας (με Ισραήλ, με την χούντα της Αιγύπτου, με το ΝΑΤΟ κλπ.

γ. Στην ΜΗ προετοιμασία του λαού για την ΑΝΑΓΚΑΙΑ ρήξη και έξοδο απο την ΕΕ και το ευρώ.

ΤΙ άλλο θές; ΑΥΤΗ είναι η αλήθεια των γεγονότων. ΕΑΝ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΝ απο τότε! Αλλά και τώρα Κώστα;; Η ΛΑΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ το αυτονόητο; Πως δλδ ΕΝΤΟΣ ΕΕ και ευρώ ΔΕΝ θα δούμε προκοπή; ΓΙΑΤΙ Κώστα η ΛΑΕ αρνείται να συμβάλλει σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο με προμετωπίδα την «διπλή έξοδο από ΕΕ και ευρώ σε ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ κατευθυνση»;

Κώστας

καλά, πρώτα θα αποδείξεις την πληρωμή χρέους με τα αποθεματικά και βλέπουμε για τα υπόλοιπα.

Κώστας

Leftist

Προς ΑΝΤΑΡΣΥΟ. Όλα αυτά τα λάθη έγιναν από τη ΛΑΕ για διάφορους λόγους που έχουν συζητηθεί και στην ISKRA και δεν είναι σκόπιμο να τα επαναλάβουμε . Αλλά τώρα τι να κάνουμε? Να επαναλάβω τα λόγια του
Χάγιου? «Να τους ζητήσουμε να αυτομαστιγωθούνε? Όχι βέβαια. Τους καλούμε σε κοινό αγώνα».

el quinto regimiento

μπα, έτσι ειπε ο Χάγιος;
Αλήθεια που; Τα εχω χάσει αυτα
τα μαργαριτάρια. Οχι δεν χρειάζεται να ζητήσεις
αυτο-μαστίγωμα του Σύριζα 2012+ (=ΛΑΕ) , μπορείς
απλώς να τους ξεβρακώσεις μπροστά στο λαό γιατί κάλυπταν
τις «δήθεν διαπραγμάτευση», το θέατρο μποστά στο λαό, και αυτό το εκαναν εν γνώσει τους.

Αυτο ομως δεν το θέτε, γιατι θετε συμμαχία για το μελλον.
Λιγο ρε να τσιμπήσουν οι νταβατζήδες στα γκάλοπ τη ΛΑΕ ως μελλοντικά εναλλακτική
για το σύστημα δύναμη (ενα πενταράκι, εξαράκι εστω), οταν θα αρχίσει να καταρρέει ο Σύριζα,
θα μπειτε ολοι με τα μπούνια.
Αυτο ειναι φως φανάρι, με αυτά που γράφετε.

Leftist

Φίλε el quinto regimiento,

Οι οργανώσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και κρίνονται από το παρόν και όχι από το παρελθόν. Αναμφισβήτητα, η τότε ηγεσία της αριστερής πλατφόρμας έκανε σοβαρά λάθη περιμένοντας να σταματήσει η διολίσθηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν κάτι που το επεσήμανε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκείνο τον καιρό. Ωστόσο τα λάθη εκείνης της εποχής αναγνωρίζονται και βέβαια θα κριθούν από το παρόν.

Με τον ίδιο τρόπο δέχομαι και εγώ την αυτοκριτική του ΚΚΕ για το 89 κσι δεν επανέρχομαι στο ίδιο θέμα (και πολύ κακώς γίνεται συζήτηση για το 89).

Η κριτική πρέπει να αφορά το παρόν ειδικά με τη θύελλα που περνάμε.

wpDiscuz