.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ά. Χάγιος στο TPP: Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το πιο εφαρμόσιμο (Βίντεο)


xagios-tpp725Αναδημοσίευση από το thepressproject.gr

Το πρόγραμμά μας είναι το πιο εφαρμόσιμο, τόνισε ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε συνέντευξη στον Κώστα Εφήμερο και στον Γεράσιμο Λιβιτσάνο, στην τηλεόραση του ThePressProject την Πέμπτη [3/9/2015] το βράδυ

«Πρέπει να πας σε ρήξη. Είχαμε εργοστάσια ζάχαρης. Αυτά μας τα κατάργησε η ΕΕ και όχι η ευρωζώνη, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.  Η ρήξη πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα ενός συνειδητού προγράμματος, ενός λαϊκού κινήματος και μιας Αριστεράς που δεν θα μασάει τα λόγια της. Πρέπει να βάλεις χέρι στους καπιταλιστές, στους τραπεζίτες», τόνισε ο Α. Χάγιος.

«Στη Γερμανία το 25% των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι κάτω των 700 ευρώ. Στη Γαλλία, υπάρχουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι στη Ντίσνεϊλαντ. Δεν είναι μόνο στις χώρες που έχουν χρέος το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Για το τρίτο μνημόνιο, ανέφερε ότι είναι το πιο βάρβαρο, αλλά και το πιο ιδιόμορφο, επειδή ψηφίστηκε από μία ευρεία πλειοψηφία με κορμό ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά.

Κατέρρευσαν οι αυταπάτες

«Από το 2012, επισημάναμε ότι μέσα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική. Πλέον, κατέρρευσε η αυταπάτη ότι μπορείς μέσα στον λάκκο των λεόντων να εφαρμόσεις φιλολαϊκές πολιτικές», εξήγησε.

«Ο Λαφαζάνης φέρει πολιτική ευθύνη. Το αντιμετωπίζει αυτό με τη διαφοροποίησή του στο τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούσες μία πολιτική που θα σε έφερνε εδώ; Αυτή την κριτική την κάναμε πάντα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αυτή η κριτική προκύπτει από την ερώτηση τι είναι αυτή η ΕΕ», επισημαίνει.

«Από πλευράς μας, κάτω από το δίλημμα της κυβερνητικής λύσης είδαμε την εκλογική μας δύναμη να μειώνεται κάτω από το μισό. Με αυτό το κόστος, επιμείναμε», επισήμανε το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Έχουμε επίγνωση ότι η ΕΕ εξυπηρετεί όλες τις άρχουσες τάξεις. Πάρτε την τραγωδία με το προσφυγικό: Πνίγονται άνθρωποι. Ζητούν από την ΕΕ να πάρει μέτρα. Οι Ιταλοί, οι Γάλλοι βγαίνουν να κάνουν κριτική δήθεν για το προσφυγικό. Οι ίδιοι που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του ISIS», επισήμανε.

Μέσα στην ΕΕ δεν έχουμε ζωή

«Τις μέρες του δημοψηφίσματος ήταν συγκλονιστική η εμπειρία στις λαϊκές γειτονιές: Υπάρχει ταξικός πολιτικός χαρακτήρας στην άρνηση προς το ευρώ από τη φτωχή πλειονότητα και τη νέα γενιά», σημείωσε ο Α. Χάγιος.

Κάνοντας αναδρομή στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σημείωσε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι μόνο εκλογική δύναμη». «Κάναμε το πρώτο βήμα το 2009, ένα χρόνο μετά τις αντιλαϊκές πολιτικές και τον ξεσηκωμό, κάνοντας ένα ενωτικό βήμα, λέγοντας ότι μέσα στην ΕΕ δεν έχουμε ζωή. Δεν θα έχουμε Παιδεία και Υγεία… Έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα, είναι ρηξιακή η σχέση μας. Πρωτοστατούμε στην κοινή δράση. Θέσαμε ζήτημα συνεργασίας. Συνεργασία δεν είναι μόνο μέσα στις εκλογές. Κάναμε πρόταση πολιτικής συνεργασίας. Μέτωπο που θα τα βάζει με την ΕΕ με το πολυεθνικό πλέγμα. Για αυτό το μέτωπο παλεύουμε εμείς», ανέφερε.

Με το ΚΚΕ έχουμε στρατηγικές διαφορές

«Με το ΚΚΕ έχουμε στρατηγικές διαφορές, ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό. Μιλάμε για επανίδρυση. Έχουμε μεγάλη διαφορά ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την επανάσταση», ανέφερε.

«Το ΚΚΕ κάνει λόγο για λαϊκή εξουσία. Εμείς λέμε σήμερα, τακτικός στόχος, ανάγκη ζωής για τους εργαζόμενους και είμαστε οι μόνοι που το λέμε αυτό, είναι να οριστεί η ζωή μας έξω από την ΕΕ και τους θεσμούς. Είδατε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ λέει όχι τώρα έξοδος. Εμείς λέμε τώρα, σαν άμεσο στόχο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αυτή η αναγκαιότητα συζητιέται σήμερα σε χιλιάδες λαού.

Για την κυβερνώσα Αριστερά

«Η καταστροφή των ιδεών και των αξιών της κυβερνώσας Αριστεράς είναι ακόμα πιο επώδυνη. Η Ιταλία ήταν το εργαστήριο των ιδεών του Γκράμσι, όπου σήμερα, εκείνο το περίφημο κόμμα του Μπερλιγκουέρ, διασπάστηκε σε πάνω από 20 κομμάτια, εξαιτίας της κυβερνητικής προοπτικής», επισήμανε ο Α. Χάγιος
«Από τη στιγμή που έμπλεξαν σε κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου, δεν έμεινε κομμουνιστής στο Κοινοβούλιο», υπενθύμισε.

«Συνέβη στην Κύπρο με τον παλιό μας σύντροφο Χριστόφια. Θα συμβεί και με τον Αλέξη Τσίπρα», τόνισε.

«Η Αριστερά είναι υπέρ της εξουσίας των εργαζομένων και υπέρ της κατάργησης της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών. Υπέρ της ανατροπής αυτής της άδικης καταπιεστικής εξουσίας που φέρνει προσφυγικά κύματα και πολέμους. Αυτό θα το λύσουν οι εργαζόμενοι με την πείρα τους και όχι εμείς από τα πάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο

«Δείτε το Κοινοβούλιο. Δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο. Άλλου τύπου εξουσία είναι αυτή για την οποία μιλάμε», εξήγησε.

«Δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν οι κυβερνήσεις που έρχονται. Θα έχουμε πυκνές πολιτικές εξελίξεις», εκτίμησε.

Δεν πάω περιοδεία με τον Φωτόπουλο

«Στη συζήτηση στα όργανα, ως προς τη στάση απέναντι στη ΛΑΕ, είπα ότι αν παρθεί απόφαση να πάμε μαζί, μην μου πείτε να πάω περιοδεία στη ΔΕΗ με τον Φωτόπουλο», εξομολογήθηκε ο Α. Χάγιος.

«Άλλο κομβικό ζήτημα είναι ο άξονας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Δεν είναι ιδεολογικό το ζήτημα, είναι πρακτικό», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να συγκροτείται ένα μέτωπο όπως η ΛΑΕ», τόνισε για να διευκρινίσει ότι «η ΛΑΕ έχει την ευθύνη των αποφάσεων που υπέγραψαν οι υπουργοί της».

«Είναι κωμικοτραγικό το να ισχυρίζονται ότι μέσα στο μνημόνιο θα εφαρμόσουν κοινωνική πολιτική», είπε.

«Αργά ή γρήγορα θα τεθεί ζήτημα για την Αριστερά. Θα μας κάνουν σούπα. Θα γίνει αυτό που γίνεται στη Γαλλία με τη Λεπέν. Επισημαίνουμε τον ιστορικό κίνδυνο της Αριστεράς, αν δεν μιλάει αυτή τη γλώσσα», τόνισε.

«Τρεις γενιές πάνε να καταστραφούν», προειδοποίησε. «Αν πάψει να υπάρχει Αριστερά, λόγω της κυβερνώσας αυταπάτης, θα χειροτερέψουν οι συνθήκες για τον κόσμο», ανέφερε.

Έκκληση προς τους νέους

Ως προς τις εκλογές, ο Α. Χάγιος εκτίμησε ότι μεγάλο κομμάτι πάει σε αποχή. «Δεν γουστάρει αυτή η νεολαία ούτε τους βουλευτάδες ούτε τους γραμματείς και τους Φαρισσαίους. Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι έχει μπει σε κρίση η κυβερνώσα Αριστερά», είπε.

«Μιλάμε για νέου τύπου κόμμα και πολιτικό μέτωπο. Σήμερα είναι απαίτηση των αγωνιστών της Αριστεράς», διευρκίνισε, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους νέους «να μην θεωρήσουν ότι έκλεισε ο κύκλος της δικής τους παρέμβασης μόνο με το δημοψήφισμα, αλλά να είναι συμμέτοχοι σε όλα τα μέτωπα».

«Να μην ξαναδούμε το έργο που παίχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι σφαγείο η εκδοχή του βλέποντας και κάνοντας με την ΕΕ. Ζητάμε από τώρα να προετοιμαστεί ο λαός και η νεολαία για τη μνημονιακή καταστροφή που είναι καπιταλιστικού τύπου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι για να παράγεις εργατική και ανατρεπτική πολιτική, κρίσιμο ζήτημα είναι ο συντονισμός του κόσμου της εργασίας. «Σε πολλά μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική, αλλά αυτή είναι η μεγάλη μας προσδοκία και ταυτόχρονα η μεγάλη μας αδυναμία», τόνισε.

Ιστορικός ο ρόλος της εργατικής τάξης

«Η εργατική τάξη που χτυπιέται σήμερα είναι η πιο μορφωμένη, η πιο έμπειρη και δεν χρειάζεται διευθυντάδες. Έχει ιστορικό ρόλο να οργανώσει αλλιώς τη ζωή, υπερβαίνοντας τον υπαρκτό σοσιαλισμό», ανέφερε ο Α. Χάγιος

Ως προς το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να σπάσει ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός που ζούμε με κατάργηση των δυνάμεων καταστολής, να προχωρήσουμε σε άμεση έξοδο από το ΝΑΤΟ.  «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έπρεπε να έχει πληρώσει ομόλογο», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη για άμεση παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

Μας ρίχνουν οικονομικά ναπάλμ

«Έχουν μπει τα οικονομικά τανκ και ξεχερσώνουν. Είσαι σε πόλεμο και έχεις μια κυβερνώσα Αριστερά που κάνει όλο πίσω. Εμείς λέμε τέρμα: Υπάρχει μία κόκκινη γραμμή. Να μην πας άλλο πίσω γιατί θα μας λιώσουν, θα μας ισοπεδώσουν, θα μας κινεζοποιήσουν. Δεν πρέπει να πας άλλο πίσω, πρέπει να οργανώσεις την αντίστασή σου», σημείωσε.

«Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να κάνουμε εξεγέρσεις. Μας ρίχνουν ναπάλμ οικονομικά. Η Ελλάδα πείραμα ήταν ενόψει Ψυχρού Πολέμου, πείραμα είναι και τώρα. Οφείλουμε να δώσουμε και πάλι παράδειγμα. Και να είστε σίγουροι θα υπάρξει ντόμινο στην Νότια Ευρώπη. Αυτή την εξέγερση να την αναλάβει η Αριστερά, να μην την αναλάβουν οι ναζί και οι  ISIS», κατέληξε ο Άγγελος Χάγιος.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Χάγιου στο ThePressProject:

Πηγή βίντεο – κειμένου: thepressproject.grΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

7 Σχόλια στο "Ά. Χάγιος στο TPP: Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το πιο εφαρμόσιμο (Βίντεο)"

Γιώργος Δαμασκηνάκης

Να σας δώ ρε μπαγάσηδες αν φωνάξτετε τον Δημήτρη Καζάκη για συνέντευξη!

Σαν να μήν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος. Δέν έχει ακουστεί ποτέ το όνομά του. Ενα φάντασμα.

Και στριμώξτε τον. Αν είναι εφαρμόσιμα αυτά που λέει!

Να δώ την πολυφωνία και την ισηγορία σας.

Ηλέκτρα

Που να τον φωνάξουμε συναγωνιστή; δεν έχουμε κανάλι ούτε ραδιόφωνο. Μήπως μας μπερδεύεις με άλλους; Με το λαό δεν κάνεις συνεργασία. Είσαι μέρος του και αγωνίζεσαι μαζί του από τις θέσεις που πιστεύεις ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει αρνηθεί τη συνεργασία μέσα στο κίνημα με τις δυνάμεις που ακολουθούν το ΕΠΑΜ, παράδειγμα η ακύρωση των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία. Οι μετωπικές ή πολιτικές συνεργασίες είναι άλλο, δεν είναι λαϊκό κίνημα. Και χρειάζεται να έχουν καθαρό περιεχόμενο σε σχέση με τους στόχους των δυνάμεων που τις προωθούν και τις συγκροτούν. Οι καιροσκοπισμοί σε αυτό το πεδίο, το λαϊκό κίνημα μόνο πίσω το πάνε.

Γιώργος Δαμασκηνάκης
Και γιατί αρνούνται την συνεργασία με το ΕΠΑΜ. Γιατί δηλαδή ζητάνε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ότν το ΕΠΑΜ έχει αρχικά παρόμοια αιτήματα. Τί αριστερά είναι αυτή που αρνείται άνοιγμα σε άλλες δημοκρατικές δυνάμεις; Στην μάχη ρωτάς τον διπλανό σου ποιό είναι το πολιτικό σου υπόβαθρο ή πολεμάς για ένα σκοπό; Η έξοδος απο την ΕΕ και το ευρώ, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η στήριξη των λαικών εισοδημάτων, ο έλεγχος των τραπεζών υπό το κράτος είναι κοινός στόχος. Τα υπόλοιπα μπορούν να βρεθούν αργότερα. Ρωτάει ο Χάγιος λέγοντας για τον Λαπαβίτσα πού το έχει δεί ο Λαπαβίτσας να συνεργάζεται μια λαϊκή κυβέρνηση με το κεφάλαιο. Να του θυμίσω ότι ο Μαρξιστής ιστορικός Ερικ Χόμπσμπάουμ έλεγε: «Η αντίθεση αγοράς και σχεδιασμού, λες και το ένα αποκλείει το άλλο, δεν είναι πια επίκαιρη. Ο κρατισμός, ακραία μορφή του σοσιαλισμού, απέτυχε· ο φιλελευθερισμός, ακραία μορφή του καπιταλισμού, οδεύει προς το ίδιο τέλος. Οι οικονομίες του νέου αιώνα θα πρέπει να είναι μικτές. Η διαφορά δεν θα είναι πια στη δομή, όπως πιστεύαμε, αλλά στους επιδιωκόμενους στόχους: ο σκοπός θα είναι να προωθήσουμε το ατομικό κέρδος ή να μειώσουμε τις ανισότητες, να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες όλων… Και σε αυτό το σημείο ξαναβρίσκουμε όχι μόνο τον Μαρξ αλλά… Διαβάστε περισσότερα »
Γιώργος Δαμασκηνάκης

Μόνο με αριστερά λοιπόν θέλει συνεργασία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οχι με το λαό αλλα με αριστερά.

Γιώργος Δαμασκηνάκης

Να μας πεί ο κύριος Χάγιος ποιές είναι οι διαφορές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τα προτάγματα του ΕΠΑΜ. Αν διαφωνεί σε κάποια απο τα βασικά αυτά προτάγματα.

Νικολεττα

Και εγω αναρωτιεμαι γιατι δεν συνεργαστηκε η ανταρσυα με το ΕΠΑΜ. Εχουν το ιδιο ακριβως προγραμμα, και τις ιδιες αριστερες καταβολες, η φρασεολογια μονο αλλαζει. Και οι δυο ομαδες κανανε καλεσμα συνεργασιας. Αν καποιος ξερει το λογο της μη συνεργασιας, θα ηθελα να τον αναφερει. Προσωπικα υποστηριζω και τις δυο ομαδες.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Ας πούμε για αρχή ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί την έξοδο από ευρώ και ΕΕ ως πρώτο απαραίτητο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και τον σοσιαλισμό.
Ως δεύτερο το γεγονός ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό συμφέρον της χώρας γενικά αλλά ταξικά συμφέροντα που συγκρούονται και σαφώς διαλέγει θέση. Με τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα ενάντια στα αστικά ενάντια στο κεφάλαιο (κυρίως το «ελληνικό»).
Ως τρίτο η προτεραιότητα για ένα άλλο ταξικά ανασυγκροτημένο πολιτικό εργατικό κίνημα που θα επιβάλλει το » νόμος είναι το ίδιο του εργάτη»
Ως τέταρτο το ζήτημα των μετανανστών -προσφύγων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει και ορθώς «εθνική αχρωματοψία»
Αρκούν αυτά ή να αναφέρω και άλλα;

wpDiscuz