Φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκέντρωση, τους χαιρετισμούς και την πορεία ενάντια στις παρακολουθήσεις
Μαζική συμμετοχή παρά την εποχή και το βροχερό καιρό είχε η συγκέντρωση ενάντια στις υποκλοπές – παρακολουθήσεις επικοινωνιών, που έγινε την Πέμπτη 25/8/2022 στην πλατεία Συντάγματος. Έσπασε η κυβερνητική απαγόρευση της κινητοποίησης που ανακοινώθηκε με ευθύνη του υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου και είχε τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Μπακογιάννη.
Η παρουσία των δυνάμεων καταστολής ήταν προκλητική, ερχόταν σε επαφή με τους συγκεντρωμένους και επιχείρησαν να περιορίσουν τη συγκέντρωση στο πεζοδρόμιο, ενώ η αύρα νερού βρισκόταν σε επιφυλακή σε κοντινή απόσταση. Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών επέβαλε το σπάσιμο του περιορισμού και τελικά έγινε και πορεία μέσω της οδ. Πανεπιστημίου προς την πλ. Ομονοίας.
Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως:
Υποκλοπές, βία, καταστολή αυτή είναι της κυβέρνησης η πολιτική.
Φτώχεια, ανεργία, χαφιεδισμός αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Κοριοί, βία, καταστολή είναι του συστήματος η πολιτική.
Η ΕΥΠ είναι ο χαφιές του καπιταλιστή.
Χαφιεδισμός, τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία.
Πολέμοι, φτώχεια, υποκλοπή αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή.
Στη συγκέντρωση έγιναν αρκετοί χαιρετισμοί. Εκ μέρους της ΚΕΔΔΑ μίλησε ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου.
Παρακάτω τρία βίντεο από την πορεία και από τους χαιρετισμούς του Δ. Χατζηπαναγιώτου και του Θ. Καμπαγιάννη. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
Στιγμιότυπα από την πορεία:
Δ. Χατζηπαναγιώτου από την ΚΕΔΔΑ:
Θανάσης Καμπαγιάννης από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών:
Πηγή: ΚΕΔΔΑ
https://www.epohi.gr/article/44753/ora-mhden
Παντως ειναι λίγο ατυχής η εμπνευση του συντροφου Καμπαγιαννη και του ΣΕΚ να συναψει μετωπο για την δημοκρατια(!) με τον Μαραντζιδη,την Μαριλενα Κοπά ,διαφορους συριζαιους σημιτικης κατευθυνσης ,τον εκπροσωπο της solidarity now και διαφορα άλλα κουμασια που κυβερνησαν και κατεστρεψαν τον τόπο τις τελευταιες δεκαετιες.Τελικα το Σεκ δεν διορθωνεται με τιποτα…
Μάλλον το ΣΕΚ και ειδικά ο καμπαγιαννης πιστεύουν ότι τα σοσιαλφιλελευθερα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ κ Σύριζα, μπορούν να εγγυηθουν λαϊκές ελευθερίες και να ανασχεσουν την κοινοβουλευτικη δικτατορία/χούντα που δημιουργεί η ΝΔ. Μακριά από αυτή την πολιτική αντίληψη!
Ευτυχώς στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτή η αντίληψη είναι μειοψηφικη. Αν μπορούσε έτσι να ηττωνταν η χούντα που στήνει η ΝΔ, κ να αποκτουσαμε σαν λαός ουσιαστικές ελευθερίες, αυτό θα είχε γίνει ήδη εδώ κ χρόνια. Το αντίθετο γίνεται. Διότι είναι επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου που μόνο ο λαός μπορεί να ανακόψει.
Σε αυτη την περιπτωση εκτος απο τα κλασσικα επι δεκαετιες “αντιδεξια” κολλητιλικια του Σεκ ,εχουμε προφανώς και την ατομικη φιλοδοξια ενος ανθρωπου που ειναι φανερό οτι ο χωρος του ειναι πολυ μικρός για να τον χωρέσει.Πολιτευεται συνεχως με αναρτησεις στο facebook που ειναι οχι μονο πολυ μακρυα απο την Ανταρσυα ,αλλα ισως και απο την γραμμή του ΣΕΚ ακομα…
…και με τον ….Χριστοδουλάκη!
…για την αταξική “δημοκρατία”, που “…Δεν μπορεί να αντέξει …..να βρίσκεται στο έλεος σκοτεινών κύκλων….”!
Μα ακριβώς αυτοί οι σκοτεινοί κύκλοι θρέφουν αυτή την “δημοκρατία” και θρέφονται από αυτήν!
Ξεβρακώματα….
Παραθέτω ένα ενδιαφέρον κείμενο που βρήκα στο Efodos.net για το θέμα.
Για την «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δίκαιου “Ώρα Μηδέν!”
Την Τρίτη 6/9 η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δίκαιου “Ώρα Μηδέν!” διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ με τίτλο: «Υποκλοπές: Ώρα Μηδέν για τη Δημοκρατία».Το γεγονός θα περνούσε ίσως απαρατήρητο αν δεν βλέπαμε στην είδηση ότι ομιλητές μεταξύ άλλων ήταν ο αγωνιστής της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και δικηγόρος του κινήματος Θανάσης Καμπαγιάννης, και ο κατά δήλωση του αντικομμουνιστής Νίκος Μαραντζίδης, ένας -οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε- συνεπής εκφραστής των πιο αντιδραστικών αστικών αφηγημάτων για τη δεκαετία του 1940 που εσχάτως βρήκε στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αμφότεροι συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.
Η έκπληξή συνεχίστηκε διαβάζοντας το διακηρυκτικό κείμενο της Πρωτοβουλίας: ένας εύπεπτος πολιτικός χυλός που μας καλεί να υπερασπιστούμε μια απογυμνωμένη από την ταξική της ουσία και προσδιορισμό αστική δημοκρατία και αστικό κράτος -κάτι σαν να είναι τα παραπάνω κάποιου είδους ουδέτεροι μηχανισμοί που υπερίπτανται των ταξικών σχέσεων- από την επιχειρούμενη συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου παράξενο στις υπογραφές της διακήρυξης να συνωστίζεται ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων που φτάνει από πρώην υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης Σημίτη έως πρώην υπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων επί Σύριζα, «προοδευτικούς και νηφάλιους» ακαδημαϊκούς και πολιτικούς έως φανατικούς αντικομμουνιστές όπως ο Μαραντζίδης.
Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία που έχει στην παρούσα συγκυρία της παρόξυνσης της κρατικής καταστολής και αυταρχισμού, της γενικευμένης φτώχειας και της μετατροπής της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, η συγκρότηση ενός μαζικού πολιτικού μετώπου υπεράσπισής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθερίων, και έχοντας κατά νου – όπως η ιστορική πείρα τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς καταδείξει- ότι τα μέτωπα αυτά μόνο με την σαφή οριοθέτηση από την αστική πολιτική μπορούν να συγκροτηθούν και να είναι ουσιωδώς αποτελεσματικά, δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε καταγγελτικά απέναντι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, συνευρέσεις και (επι)συνδέσεις.
Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτές ξεπλένουν ανερυθρίαστα πρόσωπα σαν το Μαραντζίδη, την ίδια στιγμή που αξιώνουν μέσα από το αντικαπιταλιστικό κινηματικό επίχρισμα που τους δίνει η παρουσία του αγωνιστή Θ. Καμπαγιάννη, να ενσωματώσουν -αν δεν το έχουν ήδη κάνει- δυνάμεις του ευρύτερου κινήματος σε αβαθή αντιδεξιά μέτωπα συριζαίικης έμπνευσης με προοπτική τις εκλογές.
Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι κρίσιμη. Η αναμέτρηση -και η νίκη- με το καθεστώς Μητσοτάκη και το αστικό και ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που το στηρίζει και το καθοδηγεί ή θα είναι λαϊκή, ταξική και αντικαπιταλιστική ή απλά δεν θα υπάρξει!
Αναρχικοί-ες, Κομμουνιστές-στριες
Γενικά σε επίπεδο διανόησης και επιστήμονικού κόσμου θέμα Δημοκρατίας, με την έννοια της φιλελευθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με το δοσμένο ταξικό της πρόσημο, χωρίς αστικές συμμαχίες δεν εγείρεται
Μπορείς βέβαια να μην το εγείρεις ως θέμα με αυτούς τους όρους. Εμένα δεν με ενοχλεί, ίσα ίσα καλό το θεωρώ ας αποφασίσουν οι συλλογικοτητες στις οποίες ο σ Καμπαγιάννης συμμετέχει, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το σχήμα του στον ΔΣΑ.
Ως συμμαχια πάντως, ως κοινή πρωτοβουλία, ως διαταξική πρωτοβουλία αας το πούμε έτσι, είναι πολύ πιο λάιτ, πολύ λιγότερο κεντρική δηλ, από το κοινό κείμενο στο Πολυτεχνείο του 20 το οποίο περιείχε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ΜΕΡΑ 25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ και δεν περιείχε το ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκε.
Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί κεντρικά τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν θέση στην υπεράσπιση ενός δημοκρατικού δικαιώματος, και συμφωνούσε και το άτεγκτο σε αυτά ΚΚΕ, και δεν μπορεί τώρα ένας νομικός να υπογράψει με κάποιες φιγούρες του σοσιαλφιλευθερου χώρου (ο Μαραντζίδης δεν είναι φασίστας, είναι άλλο πράγμα που δεν χρειάζεται σεντόνι τώρα για αυτό) σε επίπεδο επιστήμης και διανόησης. Που είναι και φιγούρες που αναλαμβάνουν ρίσκο με αυτό που κάνουν διότι χωρίς την πρωτοβουλία αυτή. οι ίδιοι θα ήταν καλύτερα προσωπικά. Γιατί σε περίπτωση αλλαγής φρουράς και ερχομου μιας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ουδείς θα χρέωνε αυτους τους ανθρώπους πως δεν μίλησαν με αφορμή τις υποκλοπές. Σε περίπτωση όμως που θα συνεχίσει ο Μητσοτάκης θα το πληρώσουν επαγγελματικά, ακαδημαικά, στα διάφορα συστημική δίκτυα και think tanks κλπ. Απλώνω έναν μακροσκελή συλλογισμό για να δείξω πως είναι ειλικρινεις κάτι που μετράει σε μια διαταξική συμμαχία.
Και να απαντήσω σε κάτι ακόμα. Και η κουτσή Μαρία πιστεύει πως θα υπήρχε βελτιωση στο θέμα της Δημοκρατίας με τα σοσιαλφιλελευθερα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο ο Καμπαγιάννης. Αν δεν μπορείς να αντέξεις την πολιτική πίεση της πραγματικότητας και σου προκαλέσει πολιτικό κόστος ας στο προκαλέσει ή ίσως τα φόντα σου, οργανωτικά, κοινωνικές εκπροσωπήσεις, προγραμματικά, ιδεολογικά και πολιτικά, να μην αρκούν οπότε θα εχεις κόστος και πρέπει να το δεχτείς ως περιπου αναπόφευκτο και να το φας αν επιμένεις πως θα κομίσεις σημαντικά πράγματα στην πολιτική σκηνή που πρέπει να ακουστούν. Και είναι μια χαρά θεμιτό να το κάνεις. Αλλά να λες πως πχ δεν θα αποκατασταθει κάποια δημοκρατική τάξη στα ΑΕΙ είναι ψέμα. Δεν είναι λόγος να τους στηρίξεις πολιτικά αλλά η πραγματικότητα είναι εκεί.
Κώστας