.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ψήφος ελπίδας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις επόμενες μάχες


Γιάννης Ελαφρός

Δικομματικό κρεσέντο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με στόχο το χτύπημα των λαϊκών αναγκών

Αποκαλυπτική ήταν η προεκλογική εκστρατεία. Οι δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, κλιμάκωσαν σε βαθμό παροξυσμού τη δικομματική αντιπαράθεση, επιχειρώντας να σφίξουν στην αντιλαϊκή τους τανάλια την «αγωνία αυτού του τόπου για ζωή».

Μπήκαν στην άκρη τα πολιτικά στοιχεία (που να ψάχνεις τώρα για διαφορές) και μετέτρεψαν την προεκλογική περίοδο σε στοιχηματικό παιχνίδι, για το ποιος θα κάνει το «1-0». Ο στόχος είναι να μείνει ο λαός άβουλος στις κερκίδες και να παρακολουθεί ποιος από τους δύο διαχειριστές της ίδιας πολιτικής θα «σκοράρει».

Αλλά, τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης βάζουν γκολ στο δικό μας τέρμα, στο τέρμα των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Κάθε ψήφος σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, αλλά και σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυρίαρχη, αστική μνημονιακή, πολιτική είναι όχι μόνο χαμένη, αλλά και αυτοκτονική, καθώς θα εκληφθεί ως έγκριση της αντιλαϊκής πορείας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Κάθε ψήφος στην εγκληματική οργάνωση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής είναι μαχαιριά στο ίδιο το σώμα του κόσμου της εργασίας και της φτωχολογιάς.

Όσο περισσότερο συμφωνούν στους βασικούς άξονες της κυρίαρχης πολιτικής οι δύο μονομάχοι από τα Lidl, ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, τόσο ξελαρυγγιάζονται για το ποιος λικνίστηκε σε περισσότερα κότερα της ολιγαρχίας και το ποιος είναι παιδί του λαού. Και οι δύο είναι απέναντι στον κόσμο της εργασίας, της μισής δουλειάς, της ανεργίας και της φτώχειας, σε όλους όσοι δεν ξεγελιούνται με τις παροχές και τις υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής και διεκδικούν «ολόκληρο το μερτικό τους από τη ζωή».

Γι’ αυτό οι τόσο ευρωπαϊστές δεν μίλησαν καθόλου για την μεγάλη τους ιδέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έμεινε στα αζήτητα και στα ασυζήτητα των εκλογών που αφορούσαν υποτίθεται την προοπτική της. Είναι κι αυτό μια απόδειξη πως η ΕΕ είναι απόμακρη και εχθρική, καθόλου ελκυστική, για την πλειονότητα του κόσμου και πως ο στόχος της απειθαρχίας, της ρήξης και της αποδέσμευσης από την ευρω-φυλακή, που προβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ιδιαίτερη αξία.

Πίσω από τα χαμόγελα των διαγκωνιζόμενων για τη θέση του πρωθυπουργού, του Τσίπρα και του Μητσοτάκη (αλλά και των καθεστωτικών υποψηφίων για περιφέρειες και δήμους), δύσκολα κρύβονται τα δόντια της αντιλαϊκής επίθεσης από την επόμενη μέρα. Περισσότερο ξεφεύγουν κουβέντες από τον Μητσοτάκη, έχει βλέπεις το άγχος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου, που έχει βρει την υγειά του με τον Τσίπρα. Υπάρχει η αδέξια δεξιά της ΝΔ και η επιδέξια δεξιά πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγκαία μια Αριστερά της ρήξης που θα συμβάλει έμπρακτα στην αντεπίθεση του κινήματος

Η επόμενη μέρα θα είναι μέρα μάχης για τα εργατικά λαϊκά στρώματα και την ανυπόταχτη νεολαία. Και γι΄ αυτό είναι κρίσιμο να απαντήσει σήμερα με ποια αριστερά και ποιο εργατικό κίνημα μπορεί να αντισταθεί, να αντεπιτεθεί και να νικήσει. Ξεκαθαρίζουμε πως χρειάζεται σκληρή ψήφος, όχι «χαλαρή», γιατί σκληρές θα είναι οι μάχες που θα δώσουμε σε όλα τα πεδία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεκδικεί «σκληρή ψήφο», ψήφο αγωνιστικής επιλογής και συστράτευσης.

Σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη μια Αριστερά των καθαρών απαντήσεων, που να κοιτάει στα μάτια τον αντίπαλο και τον λαό, χωρίς να τον προδίδει. Αριστερά που σημαδεύει ευθύβολα το κεφάλαιο, άρα αντικαπιταλιστική, την ΕΕ, παλεύοντας αποφασιστικά για ρήξη-αποδέσμευση (και όχι για γενικόλογη αντίθεση), την αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.

Αριστερά διεθνιστική, στις αντιπολεμικές επάλξεις κατά του ΝΑΤΟ και των επικίνδυνων τυχοδιωκτικών σχεδίων του ελληνικού κεφαλαίου, στον άδικο και από τις δύο πλευρές ανταγωνισμό του με το τουρκικό. Μαχητική στον αγώνα κατά του φασισμού, πρώτα και κύρια στις γειτονιές (όπως στον Κολωνό), στους χώρους δουλειάς, αλλά και του εθνικισμού-ρατσισμού, χωρίς να υποχωρεί στην πίεση «μακεδονομάχων» και «τουρκοφάγων».

Αριστερά της ρήξης, που δεν μένει απλά σε διακηρύξεις, πολύ περισσότερο σε εκλογική αποταμίευση αλλά προσπαθεί να ανοίξει σήμερα τον άλλο δρόμο της ανατροπής, να απαντά σε κάθε φάση στο «τι να κάνουμε» και όχι να αναμένει για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Ειδικά στη νέα φάση μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής επίθεσης του συστήματος, με ειδικό στόχο την εμπέδωση της απογοήτευσης και του ΤΙΝΑ και τη γενική αποδιάρθρωση του κινήματος, απαιτείται μια Αριστερά που έμπρακτα συμβάλλει στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Αριστερά της πράξης και όχι των λόγων, με έμφαση στη συγκρότηση μάχιμων αγωνιστικών κι ενωτικών συλλογικοτήτων από τη γειτονιά μέχρι τους τόπους δουλειάς.

Η πρωτοπόρα συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτό το πεδίο (και στη «δουλειά πεδίου»), η συνεισφορά σε δεκάδες κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες και σε ενωτικές πρωτοβουλίες, η μετωπική λογική για αντικαπιταλιστικό πόλο, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της κομμουνιστικής στρατηγικής απάντησης στον βάρβαρο ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας, αποτελεί μια πολύ διαφορετική και πολύ πιο χρήσιμη συμβολή από λογικές που αναμασούν την «ενίσχυση του κόμματος» ως φάρμακο δια πάσα νόσο ή βρίσκονται σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά και με τα μεγάλα προβλήματα και αντιφάσεις, αποτελεί εκείνη τη δύναμη που μπορεί να συνεισφέρει –και θα συνεισφέρει!- την επόμενη μέρα στην ανατρεπτική και επαναστατική Αριστερά που έχουμε ανάγκη.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εκείνη για την οποία κανείς δεν θα μετανιώσει την επόμενη μέρα. Χαμένη είναι η ψήφος που δίνεται στη συνέχιση της μνημονιακής και αστικής πολιτικής.

Απεναντίας, η ψήφος στα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετράει διπλά και τριπλά: σε περιφέρειες και δήμους δίνει τη δυνατότητα για εκλογή συμβούλων-εντολοδόχων του κινήματος και των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων.

Στις ευρωεκλογές δυναμώνει το μήνυμα για μια ανυπόταχτη μέχρι τέλους Αριστερά που δεν θα προσκυνά ΕΕ και κεφάλαιο και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Σε όλες τις περιπτώσεις ποτίζει το βλαστάρι της άλλης Αριστεράς και της αντεπίθεσης του κινήματος.

Στο κάτω-κάτω, εμείς θέλουμε η καθημερινή στάση του εργαζόμενου και του νέου να λευτερώνει μια ανυπότακτη φωνή, ένα τραγούδι ανατροπής, μια ανάταση με καθαρή συνείδηση και άποψη χωρίς μισόλογα και μικρο-υπολογισμούς.

Και σήμερα και αύριο και πάντα, περήφανα, αισιόδοξα, με χαμόγελο και πείσμα, ανταρσία και ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.00% ( 5
Συμμετοχές )



15 σχόλια στο “Ψήφος ελπίδας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις επόμενες μάχες

      1. ένας

        Διεισδυτικό/διαφωτιστικό και εντελώς προβλέψιμο.
        Οντας βέβαιος προκαταβολικά για το αποτέλεσμά σας, είχα αρχίσει κι εγώ να το φτιάχνω στο μυαλό μου, ….ακριβώς έτσι!
        Νο news.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μπορείς να μας πεις ενας την δική σου τοποθέτηση;

        2. ένας

          Συνοπτικά: Δεν έχει ανακοπεί η μακρόχρονη αναδίπλωση/υποχώρηση του παγκόσμιου και εγχώριου κομμ. κινήματος, που την βιώνουμε με εξωτερικά γνωρίσματα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 (“Βαλέσα” και εξής), και με πρόδρομα φαινόμενα ήδη από το ’56-’58.
          Το ΚΚΕ απλά προβάλλει την πιο αποτελεσματική αντίσταση, παρά τις ταλαντεύσεις. Κατ’ εμένα δίνει μια καλή μάχη οπισθοφυλακών, αλλά απέχει πολύ ακόμη από αυτό, που θα λέγαμε “αντεπίθεση”. Περισσότερο καθυστερεί την συντριβή, προσδοκώντας σε μιαν αναστροφή της κατάστασης, για τις προϋποθέσεις της οποίας εργάζεται θετικά, χωρίς, όμως να έχει πιο συγκεκριμένο σχέδιο. Το πολιτικό του Πρόγραμμα είναι πολιτικά σωστό, χωρίς λάθη, όμως η πολιτική πάλη χρειάζεται περισσότερη γείωση στις σύγχρονες εξελίξεις, και καλύτερη ιδεολογική υποστήριξη.
          Τα χτεσινά ήταν ένας ακόμη κρίκος σε αυτή τη μακρόχρονη αρνητική εξέλιξη. Με αυτά τα πλαίσια είναι συμβατή και η σημερινή ανακοίνωση της ΚΕ:
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/192321/gia-apotelesma-ton-eyroeklogon-toy-gyroy-topikon-eklogon-kai-ti-mahi-toy-v?fbclid=IwAR3dpxoxQy8yQz7QFGQ-1qeRlRYBcusYJ_9nNkAB-F1kwnGJLUmHQGJHk50
          με μια σύντομη διαγώνια ματιά.
          Για την υπόλοιπη, πλην ΚΚΕ Αριστερά, μόνο μια λέξη: “κλαύτα Χαράλαμπε”.
          Και αν “δεν είχα νέα ευχάριστα να πώ”, λυπάμαι, αλλά δεν είναι καιροί για χαρές και πανηγύρια.

    1. athman66

      Θες να μας πεις εσύ;;; Γιατί εμείς δεν θα εξαφανιστούμε την επόμενη μέρα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε τόπους δουλειάς, σε συνοικίες, σε σχολεία και πανεπιστήμια. Και δεν θα ζητάμε από λαό και εργαζόμενους να “βγάζουν συμπεράσματα” μέχρι τη …λαϊκή εξουσία που ποτέ δεν έρχεται, ως κλασσικό – πλέον – ευφυολόγημα της “αριστεράς του μισού δρόμου”, της αριστεράς της ήττας και της υποταγής. Δεν γεννηθήκαμε να υποτασσόμστε, σε δύσκολες συνθήκες σηκώνουμε κεφάλι και προχωράμε… Ποτέ δεν θα πεθάνουμε ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!!! Γιατί παραμένουμε κι εμείς τμήμα αυτού του μικρού αλλά υπαρκτού ρεύματος των νεκροθαφτών του Καπιταλισμού… Στο ΣΗΜΕΡΑ και το ΤΩΡΑ και όχι στη ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ!!!

      Reply
      1. ένας

        Δεν ισχυρίστηκα εγώ ποτέ, ότι θα υποταχτείτε εσείς ποτέ στην εργατιά. Αλλωστε αυτό τονίζετε, σε κάθε ευκαιρία, πόσο ανεξάρτητοι από αυτήν είστε, και το έχουν καταλάβει πολλοί, γι αυτό και σας ….ακολουθούν πιστά, γυρνώντας την πλάτη σε άλλους ….ακόμη πιο ανεξάρτητους!
        Μπορώ, όμως να σε διαβεβαιώσω, πως είστε μάλλον αθώοι και καθόλου ΑΙΤΙΑ της καθίζησης/υποχώρησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
        Σύμπτωμα, ναι….

        Reply
  1. Ανώνυμος

    Τι έφταιξε σε τι; Στην μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ κατά 0,5% σε σχεση με το ηδη χαμηλό ποσοστό του στις ευρωεκλογές του 2014; στην καθηλωση της ανταρσυα στο 0,7%? Στην εξαέρωση της ΛΑΕ με το 0,55%? Στην σταθερότητα κ μικρή αύξηση της ακροδεξιάς συνολικά; στην κατακτημνιση του σοσιαλφιλελευθερου σύριζα; στην αύξηση της ακροδεξιάς ν.δ.;

    Για πες ρε ένας!

    Reply
  2. Γιώργος Λυγκουνάκης

    Απλά ο μικροαστός άλλαξε αφεντικό. Σε κανά 8μηνο-10μηνο θα θέλει να διώξει τον Κούλη για να γυρίσει πάλι ο Αλέξης.

    Reply
  3. ένας

    Τι έφταιξε για την σημαντική πτώση (-21%) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
    Βασικά η ουσιαστική σύμπλευση, στα μουλωχτά, παρά τις “επίσημες” περί του αντιθέτου διακηρύξεις, με το τΣύριζα.
    Παράδειγμα φρέσκο:
    …η ΔΑΣ ΟΤΑ Νέας Ιωνίας καταγγέλλει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο, ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Συσπειρώσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που απέρριψαν την πρόταση για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου και ζήτησαν από τη ΔΑΣ ΟΤΑ… να υπογράψει κείμενο νομιμοφροσύνης προκειμένου να συγκροτήσουν προγραμματικό προεδρείο! Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τη ΔΑΣ δεύτερη δύναμη, με μόλις μία ψήφο διαφορά από την πρώτη.
    Τέτοια έχουν γίνει ουκ ολίγα….

    Reply
    1. Ανώνυμος

      ένας, η καπιταλιστικοποιηση του σύριζα κ συνακολουθα η απόρριψη του απο σημαντικό κομμάτι αριστερού λαού κ άλλων, όπως κ η εξαέρωση της λαε, ΔΕΝ πήγαν ούτε κατ ελάχιστο, στο κκε κ την ανταρσυα.

      Κ το κκε έχει πτώση, που γίνεται μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί κ το γεγονός ότι ΔΕΝ ισχύει για το κκε η λογική της χαμένης ψήφου που ισχύει για την ανταρσυα!

      Συνεπώς, άσε τα σάπια κ ξυπνα απο τον κομματικό σου ύπνο τον βαθύ! Το καμπανάκι χτυπα κ για το κκε κ για την ανταρσυα κ για όλους τους κομμουνιστές.

      Reply
  4. Κ.Σ.

    Τι έφταιξε που το ΚΚΕ αντί να βγει 3ο κόμμα, να επανεκλέξει τους 5 δημάρχους και διεκδικήσει άνοδο σε δήμους και περιφέρειες, έπεσε σε ψήφους και ποσοστά παντού, ευρωεκλογές, περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας, δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.ά., έχασε τους 4 από τους δήμους, με τον Πελετίδη να αποτελεί μια εξαίρεση και όχι τον κανόνα;
    Πόσο βοήθησε η αγκαλιά στις συντεχνίες των μπάτσων και λοιπών ένστολων, το ξέπλυμα του Μηλιού, του Τσακνή, του Νταλάρα κλπ;
    Όσο για τα προεδρεία, οι εργαζόμενοι δε θα κρίνουν από τους αστείους ισχυρισμού του ΠΑΜΕ Δήμου Νέας Ιωνίας (σιγά μην τους ζήτησε και δήλωση φρονημάτων η παράταξη των Παρεμβάσεων που με λαθροχειρία χρεώνεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
    Θα κρίνουν από τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στη δοτή διοίκηση που διόρισαν τα αστικά δικαστήρια στη ΓΣΕΕ, από κοινού με αυτούς που το ΠΑΜΕ έλεγε “μαφιόζους”. Τώρα μάλλον αγιάσανε και γίνανε “συνάδερφοι”
    “Ένας” αυτές οι αθλιότητες σε βάρος ΑΝΤΑΡΣΥΑ θυμίζουν αυριανισμό και τη βρομιά της αστικής πολιτικής. Με αυτό το βιολί απλά θα έχει το ΚΚΕ τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα και μετά θα του φταίει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ικαρίας.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.