Διεθνιστική Πρωτομαγιά
Η Πρωτομαγιά έχει πάντα το πιο ισχυρό διεθνιστικό μήνυμα κοινής πάλης των εργατών όλου του κόσμου. Ειδικά φέτος η κρίση της πανδημίας ανέδειξε ακόμα περισσότερο την σημασία της ένωσης των εργαζομένων καθώς το κεφάλαιο σε ολόκληρο τον πλανήτη θα επιδιώξει να φορτώσει το βάρος της νέας οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργατών.
Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση πήραν φέτος μια διεθνιστική πρωτοβουλία οργανώνοντας μια κοινή καμπάνια με άλλες οργανώσεις κάτω από το σύνθημα
#1st May #Workers rights first #Make the rich pay
Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οργανώσεις και συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν, αν και στις περισσότερες χώρες οι πολύ αυστηροί περιορισμοί επέτρεψαν μόνο συμβολικές κινητοποιήσεις.
Στην γειτονική Αλβανία η Organizata Politike μετέφρασε την αφίσα πραγματοποιώντας την δική της καμπάνια #TaksoniOligarkët #PaguaniPunëtorët με μικρή κινητοποίηση σε πλατεία των Τιράνων, αναγραφή συνθημάτων σε πολλές πόλεις της χώρας, ανάρτηση πανό και διαδικτυακές εκδηλώσεις.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Στη Βόρεια Μακεδονία οι πολύ αυστηροί περιορισμοί (απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των δύο ατόμων) επέτρεψαν μόνο μια συμβολική δράση από την Socijalisticka Levica στο κέντρο των Σκοπίων. Για πρώτη φορά τα σούπερ μάρκετ άνοιξαν την μέρα της Πρωτομαγιάς, όπως και τις Κυριακές.
Στο διαδίκτυο ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στις αγορές σε Κυριακές και αργίες χρησιμοποιώντας το αφισάκι του #Μένουμε ενεργοί από την ανάλογη καμπάνια στην Ελλάδα.
Η αφίσα γράφει:
“Aς μην αφαιρέσουμε το δικαίωμα ανάπαυσης τις Κυριακές στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. Όχι δουλειά τις Κυριακές και στις αργίες”.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επέτρεψε παρά μόνο συμβολικές δράσεις και σε Σερβία και Κροατία. Η κομμουνιστική οργάνωση Crvena Akcija/Crvena Inicjativa που λειτουργεί από κοινού στις δύο χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε την καμπάνια του ΝΑΡ δημιουργώντας και το δικό της υλικό με πρωτομαγιάτικες αφίσες.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Στην Τουρκία η αστυνομία συνέλαβε τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας των Προοδευτικών Συνδικάτων (DISK) ακόμα και στην συμβολική παρέμβαση στην πλατεία Ταξίμ. Τα ταξικά σωματεία πραγματοποίησαν μικρού μεγέθους κινητοποιήσεις σε χώρους εργασίας ενώ το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ αποδέχθηκε την πρόταση και συμμετείχε στην διεθνιστική καμπάνια.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Καθώς η Ιταλία έχει πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα από την πανδημία, οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έμειναν σε ολιγομελείς συγκεντρώσεις και ηλεκτρονικές παρεμβάσεις.
Το αφισάκι της καμπάνιας ανέβηκε στον Κοινωνικό Χώρο Centro Occupato Autogestito T28 στο Μιλάνο ενώ συναγωνιστές από τα σωματεία Cobas και USB στην Κοζένσα έστειλαν το παρακάτω κείμενο:
1η ΜΑΗ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΦΑΓΙΟ ΚΡΕΑΣ
“Η έκτακτη ανάγκη της πανδημίας κατέστησε ακόμη πιο εμφανή την κεντρική σημασία που έχει η εργασία στην κοινωνία μας. Αλλά ενώ οι έπαινοι σπαταλιούνται στην τηλεόραση, η πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους είναι η εκμετάλλευση, η ανασφάλεια, οι μισθοί πείνας.
Από το προσωπικό υγείας έως εκείνο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, από τους εργαζόμενους στο εμπόριο έως εκείνους που απασχολούνται στις υπηρεσίες φροντίδας, από τις τηλεπικοινωνίες έως τις υπηρεσίες καθαριότητας, έχει εδραιωθεί πλέον η συνείδηση ότι η εργασία δεν μετράει τίποτα από άποψη δικαιωμάτων και προστασίας.
Θέλουμε να καταγγείλουμε τους παράλογους ισχυρισμούς της Confindustria (Σύνδεσμος Ιταλών Βιομηχάνων), της πραγματικής ισχυρής δύναμης της χώρας μας, που θα ήθελαν όλοι μας να εργαστούμε ως σφαγείο, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι ζωές μας και τους χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε ήδη αυτή η πολιτική στο βιομηχανικό βορρά.
Απαιτούμε να αναγνωριστεί ότι η υγεία και η εργασία δεν είναι δύο αντικρουόμενες επιλογές, αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η εργασία δεν σημαίνει εκμετάλλευση, καταστροφή και θάνατο για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και το περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να αγωνιστούμε για μια δικαιότερη κοινωνία, η οποία έχει ως προτεραιότητα, όχι το κέρδος, αλλά την ευημερία και την ευτυχία όλων μας.”