.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το σήμερα, το χθες και το παρα – προχθές (με αφορμή το διάγγελμα Μητσοτάκη)


Παναγιώτης Μαυροειδής

Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Ξεκινάμε από το “σήμερα”

Σήμερα (τρόπος του λέγειν) έτυχε να είναι κυβέρνηση η ΝΔ και ο Μητσοτάκης. “Τι να κάνω” σου λέει. “Οι φωτιές είναι τερaστίων διαστάσεων, έχει καύσωνα και δυτικούς ανέμους”. Σα να λέμε, τον πιάνει και ένα παράπονο. “Εγώ τώρα έτυχε να είμαι κυβέρνηση και κινδυνεύει η πολιτική μου καριέρα, από ένα πρόβλημα που με υπερβαίνει” .

Κάπως έτσι, σε μια άλλη εκδοχή του “σήμερα” είχε πιάσει το παράπονο και το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα για το Μάτι και τη Μάνδρα.

Μέσα στην ανοησία αυτών των δηλώσεων, υπάρχει ένα “δίκιο”: “περαστικοί είμαστε!”. Πάνω σε μια κρατική μηχανή και ένα συγκεκριμένο υπόδειγμα οικονομικής οργάνωσης που συνεχίζεται υπέρ – ιστορικά και αδιατάρακτα.

Τότε, αλήθεια, γιατί, όταν δε φυσάει, δε βρέχει, δε χιονίζει, δεν έχει καύσωνα, δεν έχει πλημμύρα, δεν έχει ξηρασία, ούτε κορωνοϊό, παριστάνετε τους μεγάλους σωτήρες και ισχυρίζεστε πως όταν δε χάνονται ζωές, σπίτια, υποδομές, δάση και ρεματιές, αυτό οφείλεται στην ολόσωστη πολιτική σας;

Πάμε στο “χθες”

Για το χθες δεν ξέρουν τίποτα ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός μας, που άλλωστε είναι νέοι άνθρωποι.

Σε αυτό το όχι και τόσο μακρινό “χθες” η περιβόητη αδιάλειπτη συνέχεια του αστικού μας κράτους, στο όνομα της επίτευξης “οικονομιών κλίμακας”, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει το “αόρατο χέρι της αγοράς”, η μισή Ελλάδα βρέθηκε στην Αθήνα και η άλλη μισή μοιράστηκε μέσω σχεδίων Καποδίστρια και Καλλικράτη σε καμιά 100αριά ακόμη μικρομέγαλες Αθήνες. Τα χωριά και τα χωράφια ερήμωσαν. Στοιχειώδη απλούστατα μέτρα προφύλαξης για φυσικά φαινόμενα δεν παίρνονται. Τα δασαρχεία διαλύθηκαν. Νέοι άνθρωποι στα χωριά για την “κακή στιγμή” δεν υπάρχουν. Λογικό βέβαια αφού σε κάθε ερημοχώρι υπάρχουν 100 εκκλησίες, αλλά σπάνια ένα σχολείο ανοιχτό. Η μικρή αγροτική παραγωγή ξεκληρίστηκε. Συχνά μάλιστα το ξεκλήρισμα επιδοτήθηκε, επιχορηγώντας την κοντόθωρη σκέψη που έκρυβε το εγκληματικό αποτέλεσμα των κυβερνήσεων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Μέσα σε όλες τις ανοησίες τους, έχουν πράγματι ένα “δίκιο” όλοι οι μεγαλόσχημοι υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι: “τι να προλάβει πια να κάνει η πυροσβεστική στην κάθε Άνω Κωλοπετεινίτσα;”

Ας ρωτήσουμε όμως και εμείς: Έχουν να δώσουν κανένα απολογισμό για αυτό το μακρύ “χθες” που μας έφερε ως εδώ; Ο Θεός και η κακή μοίρα δημιούργησε αυτή την κατάσταση ή μία συγκεκριμένη λογική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που πριμοδότησε την εμπορευματική λειτουργία χώρων και πόλεων, αντί της κοινωνικής ζωής, της οικολογικής ισορροπίας και της δημοκρατικής αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης;

Ας δούμε και το “Παρα – προχθές”

Αυτό και αν θεωρούν ότι είναι η μπουζουριέρα που τους σώζει:

“Τι να κάνουμε εμείς ρε παιδιά; Δεν έχετε ακούσει πως υπάρχει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που λέγεται κλιματική αλλαγή;”

Πράγματι, έχουν ένα “δίκιο”. Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα οικολογικής ανισορροπίας και διαταραχής. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, Παγετώνες λιώνουν, η στάθμη των νερών ανεβαίνει, εντείνεται η ερημοποίηση, ενώ τοπικά φαινόμενα πλημμυρών, καυσώνων κλπ πολλαπλασιάζονται. Η Ελλάδα αποκτά σταδιακά κλίμα βόρειας Αφρικής.

Αλήθεια όμως, αυτή την κλιματική αλλαγή, οι Αρειανοί την προκαλούν; Την αποψίλωση του Αμαζονίου και των άλλων δασικών πνευμόνων ποιος την αποφασίζει; Το χορό των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και γενικά της ανάπηρης ανάπτυξης και οικονομίας του άνθρακα, ποιος τον σέρνει; (και αλήθεια, υπάρχουν ακόμη δυνάμεις της αριστεράς που ορκίζονται στο σοσιαλισμό των υδρογονανθράκων των ΑΟΖ;)

Ξανά λοιπόν στο σήμερα

Αν θέλουμε λοιπόν να λογαριαστούμε στα σοβαρά στο σήμερα με τον κάθε Μητσοτάκη και την κάθε κυβέρνηση που επικαλείται πως δεν ξέρει τίποτα για το χθες και το παρά – προχθές, οφείλουμε να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Όποιος λέει τα μισά, όποιος λέει τις αλήθειες σε δόσεις, υπηρετεί ένα μεγάλο ψέμα.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 91.00% ( 10
Συμμετοχές )



15 σχόλια στο “Το σήμερα, το χθες και το παρα – προχθές (με αφορμή το διάγγελμα Μητσοτάκη)

  1. Κ.Β.

    Επικαλούνται την “κλιματική αλλαγή” σήμερα ενώ πριν ένα χρόνο ο Κ.Μ. κατακεραύνωνε τα περιβαλλοντικά κινήματα που εναντιώθηκαν στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ “κλαίνε” για τον ορυμαγδό όταν ψήφισαν την “εμβληματική καζινο-επένδυση” στο Ελληνικό και, μάλλον, θα εγκρίνουν και τις νέες τρύπες στον Υμηττό για να φθάνουν γρήγορα οι celebrities στους ουρανοξύστες.

    Reply
  2. πικάπα

    Δουλειά δεν έχει ο διάολος..αν και φοβούμαι τζάμπα τα γράφω.
    Είναι αδύνατη η όποια εναλλακτική αξίωση απέναντι στο καπιταλιστικό ζόφο, χωρίς να υπάρχει αυτόνομη -πλην επαρκής- επιστημονική άποψη του φορέα που αξιώνει την εναλλακτική. Στο διαχρονικό θέμα του πόνου και της συμφοράς του κόσμου με την υγεία του, που έτυχε και αναδείχθηκε στρεβλά ως αιχμή εξαιτίας της τρέχουσας πανδημίας, η μαρξιστική αριστερά έχει κυριολεκτικά πνιγεί σε μια κουταλιά. Του ΝΑΡ συμπεριλαμβανομένου και με ευθύνη και των γιατρών του. Αυτό όμως δεν είναι καμία έκπληξη, όταν ο “χώρος” έχει μια ανερμάτιστη εικόνα και “φιλοσοφία” για το σύνολο της εξέλιξης της τεχνοεπιστήμης. Είναι μια ολόκληρη λογική πλάνης που ξεκινά από τα περιβαλλοντικά θέματα και φτάνει ακόμη μέχρι και τα “identity politics”

    Να ξεκινήσω από τα τελευταία, τα εύκολα: Δεν έχει γίνει ακόμη η διαφοροδιάγνωση μεταξύ του ανεπιφύλακτου σεβασμού στην ιδιαιτερότητα του καθενός, φυλετική, γούστου, πεποιθήσεων, σεξουαλική και κάθε είδους από τη μια – και την φυλετοποίηση της πολιτικής από την άλλη. Φυλετοποίηση στην οποία προσχωρεί κανείς όταν μετατρέπει τα “προσωπικά” σε “μειονότητα”. Όταν με άλλα λόγια αναβιβάζει ως ισότιμο με το ταξικό, κάθε άλλο θέμα δευτερευουσών κοινωνικών ή βιολογικών ιδιαιτεροτήτων ή αντιφάσεων, όπως των φυλών, των φύλων κ.λ.π, κατασκευάζοντας το γνωστό χύμα “bullet list αγώνα” των υποτιθέμενων μαρξιστικών σχημάτων. Ιδεολογική κατάπτωση που φτάνει π.χ. ως το σημείο να αγνοεί ότι η mainstream υπερβολή σχετικά με τα LBGTQIA οδηγεί ολοταχώς στην καπιταλιστική αγορά των φαρμακευτικών ή και χειρουργικών επεμβάσεων ενός ευρύτερου transhumanism. [Ενώ είναι τραγέλαφος, όταν τα ίδια δήθεν μαρξιστικά σχήματα μας γνωστοποιούν ότι το σώμα μας δεν μας ανήκει, όταν πρόκειται για ένα καινοφανές εμβόλιο ειδικής αδείας υπό όρους, το οποίο προστατεύει μεν, πλην προστατεύει ατομικά και βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι “κοινωνικά – δεν είναι αποστειρωτικό, ούτε αποτρέπει καθοριστικά την μετάδοση, ενώ ακόμη είναι νωρίς…] Όλα αυτά οφείλονται στην απουσία επαρκούς και αυτόνομης από το κράτος και το κεφάλαιο επιστημονικής και φιλοσοφικής άποψης. Αλλά μια τέτοια επιστημονική και φιλοσοφική διερεύνηση θα διαπίστωνε ότι ούτε οι φυλές και οι πατρίδες μπορούν να καταργηθούν με σοσιαλιστικά διατάγματα, μα το ζητούμενο είναι η ειρηνική και αγαστή διευθέτηση ιδιαιτεροτήτων και αντιφάσεων που δεν θα πάψουν να υπάρχουν στο ορατό μέλλον.

    Όσον αφορά την “επιστημονική άποψη”|, είναι τραγικός ο ρόλος των κατ όνομα μαρξιστικών σχημάτων. Σε μια παγκόσμια κατάσταση όπου τα “δεδομένα” έχουν υποκατασταθεί από την “επεξεργασία” και το lobbying, αυτά τα σχήματα κατακεραυνώνουν ως ¨ψεκα” και “ανορθολογισμό” κάθε αντίθετη αναφορά δεδομένων, άλλη γνώμη ή αμφισβητούσα άποψη, υιοθετώντας πλήρως την ορολογία και την παράλογη “λογική” των επισήμων front man του κράτους και του κεφαλαίου . Αγνοώντας ότι η “επιστήμη” δεν είναι τίποτε άλλο από μια παν-ανθρώπινη δραστηριότητα που σαπίζει χωρίς το οξυγόνο της αμφισβήτησης, της άλλης άποψης, της ανατροπής.
    Ενδεχομένως, έπεσαν οι μάσκες, και αυτό που φαίνεται είναι ότι αυτά τα σχήματα έχουν -και τελικά είχαν πάντα;- την κλασσική άποψη ότι ο ¨ορθολογισμός” εκφέρεται μόνο από φωτισμένα υποκείμενα. Αυτό φαίνεται.

    Όσον αφορά την ¨κλιματική αλλαγή”, ατζέντα που έχει υποκαταστήσει εντελώς το δραματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, τα δήθεν μαρξιστικά σχήματα έχουν υιοθετήσει πλήρως αυτή τη διαστρεβλωτική λογική και ορολογία. Το θέμα του άνθρακα είναι μεν ένα σημαντικό κεφάλαιο στο περιβαλλοντικό πρόβλημα και εντάσσεται βέβαια στο ευρύτερο θέμα των εξορύξεων. Για πάρα πολλούς λόγους, οι εξορύξεις άνθρακα δεν μπορεί να συμβαίνουν μακαρίως αλλά χρειάζεται “άλλη ανάπτυξη”, αποκλιμάκωση, εξοικονόμηση και νοικοκυρεμένη εξεύρεση εναλλακτικών. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με κάθε είδους εξορύξεις, μετάλλων, γαιών κ.λ.π, όπως και το ίδιο με την οικονομία στα κάθε είδους χημικά και στο ίδιο το χώμα και το νερό. Κάθε βίαιη “απανθρακοποίηση” η οποία αγνοεί την πολυπλοκότητα του περιβαλλοντικού θέματος και τροφοδοτεί βεβιασμένες λύσεις των “lobby” και των “funds”, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λύση και καταλήγει σε όλο και χειρότερο φιάσκο. Υπάρχει πλέον χειρότερο από το φιάσκο των καλλιεργειών βιοκαυσίμων, όπου σπαταλούμε ακόμη νερό και ρυπαίνουμε το χώμα με φυτοφάρμακα για να φτιάξουμε μερικούς τενεκέδες βενζίνη. Είναι το φιάσκο των ανεμογεννητριών στην κατάξερη και αποψιλωμένη Νότια Εύβοια που θα μας σώσει λέει από την κλιματική αλλαγή. Αλλά η Νότια Εύβοια ήταν μόνον η αρχή…

    Για μια σοβαρή αρχή επιστημονικής διερεύνησης του θέματος της “κλιματικής αλλαγής”, καλό θα ήταν κανείς να αναζητήσει τα αληθή δεδομένα σχετικά με το πόσο % συμβάλλει η ανθρωπογενής εκπομπή άνθρακα στα αέρiα του θερμοκηπίου. Και ακόμη δυσκολότερο, να ανασκοπήσει ολιστικά το ρόλο των αερίων του θερμοκηπίου στην πλανητική φυσική. Δει δη δεδομένων! Μήπως αυτή η συγκεκριμένη ανθρωπογενής συμβολή άνθρακα είναι αμελητέα στην πλανητική φυσική;
    Αυτό καθόλου δεν σημαίνει βέβαια ότι θα συνεχίσουμε μακαρίως να καίμε ότι βρούμε. Όμως θα συνέφερε τρομερά π.χ. να συνεχίσουμε να καίμε το απαραίτητο πετρέλαιο για να συντηρούμε και να αποκαθιστούμε τα δάση μας. Η επιστήμη καλεί σε εγρήγορση και όχι σε ανάλωση funded fake news. H επιστήμη αγωνίζεται να μην ξεψυχήσει…

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Η ανθρωποτητα ειναι μια ανωμαλια μεσα στη φυση. Ενας πιθηκος που ξεφυγε απο τη ζουγκλα. Δεν κατεχουμε την γη, αυτη μας κατεχει (Τσιφορος μουστακια).

      Reply
    2. Ηλίας Γιαννόπουλος

      ΠιΚαπα, θα συμφωνήσω με πολλά απ’αυτά που λες.
      Με μια ένσταση, όμως. Εμφατική ένσταση.

      Μιλάς για “βίαιη απανθρακοποίηση” καθώς και για το φιάσκο των βιοκαυσίμων και, ακόμα χειρότερα, των ανεμογεννητριών.
      Ολ’ αυτά σωστά.
      Ούτε τα βιοκαύσιμα, φυσικά, βοηθάνε, ούτε το “φύτεμα” ανεμογεννητριών όπου λάχει κι όπως λάχει.
      Φτάνεις, όμως, ν’ αμφισβητείς την “ποσοστιαία συμβολή της ανθρωπογενούς εκπομπής άνθρακα στα αέρια του θερμοκηπίου”.

      Αντιγράφω απ’την πέμπτη Έκθεση Αξιολόγησης (Assessment Report) του IPCC που δημοσιεύτηκε το 2014:
      “Η 30ετία 1983-2012 ήταν η θερμότερη των τελευταίων 800 χρόνων. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας δε μπορεί να εξηγηθεί από κάποια τυχαία μεταβολή της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.”
      “Από το 1750 και μετά έχουμε 40% αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, 150% αύξηση του μεθανίου και 20% αύξηση του οξειδίου του αζώτου.” (σελ.43-44)
      https://www.ipcc.ch/report/ar5/syr/

      Και να σκεφτείς ότι η προχτεσινή Έκθεση, η 6η κατά σειρά, έχει ακόμα πιο δραματικά στοιχεία.
      Πιστεύεις ότι η, κατά 150%,αύξηση μεθανίου μπορεί να είναι και τυχαία μεταβολή μέσα στην γεωλογική ιστορία του πλανήτη;
      Και την ίδια στιγμή 40% αύξηση διοξειδίου του άνθρακα;
      Από τις παλαιοκλιματολογικές μελέτες, πάντως, που έχουμε στη διάθεσή μας δε φαίνεται να έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν τέτοιου είδους μεταβολή.

      Είμαι κάθετα αντίθετος, όπως και όλη η Αριστερά, στο έγκλημα των βιοκαυσίμων καθώς και στην καταστροφή των βουνών με τις ανεμογεννήτριες.
      Αλλά το πρόβλημα της ανθρωπογενούς καταστροφής, κατά την άποψή μου, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
      Ας ψάξουμε άλλους τρόπους, πχ γεωθερμία, δεν ξέρω, δεν είμαι επιστήμονας.

      Reply
      1. πικάπα

        Ηλία, αν είναι μετά από τις δυο κουβέντες που θα πούμε να ανοίξεις πάπλωμα μαλώνοντας για το σιωνισμό έτσι στα ξεκούδουνα, ήδη μετανιώνω για το διάλογο…ωστόσο, βαράω μύγες γιατί οι διακοπές της αδείας μου ήταν για Βόρεια Εύβοια. Καλοί άνθρωποι, ανθρώπινος τουρισμός και ήπια κτήματα, αλλά έφυγα κακήν κακώς και με όλο αυτό δε μπορώ καν να λυπηθώ για τις διακοπές μου..

        Τα δεδομένα που παρέθεσες είναι στο άσχετο (το λέω επιεικώς). Διάβασε τι ρώτησα, αν είναι τζάμπα να τα λέω. Τι θα πει δεν επιδέχεται αμφισβήτηση; Ρώτησα ποια είναι η ανθρωπογενής συμβολή του διοξειδίου λόγω της καύσης των ορυκτών καυσίμων στα αέρια των θερμοκηπίων. Και αναρωτήθηκα για την κλίμακα της πλανητικής φυσικής. Από αυτά που μου κότσαρες είναι σαφές ότι ΔΕΝ ξέρεις. Στην επιστήμη το “δεν ξέρω” έχει κεφαλαιώδη σημασία. Είναι η πηγή που ίσως οδηγεί στο ξέρω. ΙΣΩΣ…Δεν θα σας πω ότι ξέρω καθώς κάποιες αντικρουόμενες αναφορές από άλλους δεν μπορώ να τις χρησιμοποιήσω ως έγκυρες, σε μια διεθνή κατάσταση όπου το “fact checking” είναι η πυρπόληση της αληθείας -μια σύγχρονη η ιερά εξέταση των νυν δήθεν ¨ορθολογιστών” που κατέχουν όλα τα μέσα. Τα αληθή δεδομένα τα ζητώ, όμως δεν είναι του χεριού μου να τα έχω, για τούτο κρατώ κάθε επιφύλαξη.

        Κάποια που θάπρεπε εν τω μεταξύ νάναι αυτονόητα: Είναι προφανές ότι δεν μπορεί σε ένα αιώνα να κάψουμε ή να σκάψουμε yolo τα μισά ορυκτά αποθέματα χωρίς αυτό να μας γυρίσει κατακέφαλα, ποικιλοτρόπως..Ωστόσο, νομίζω πως το διοξείδιο από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι η βασική συνιστώσα των αερίων του θερμοκηπίου – και σίγουρα δεν είναι η βασική συνιστώσα της πλανητικής φυσικής. Η βιολογική δραστηριότητα των Δασών και ακόμη περισσότερο των Ωκεανών υπερβαίνει κατά πολύ την ανθρωπογενή καύση ορυκτών καυσίμων, ποσοτικά. Ποσοτικά, δώσε έμφαση στο ποσοτικά. Γιατί η ανθρωπογενής δραστηριότητα εκτός από ποσοτικά, μπορεί να επιδρά και καταλυτικά στο περιβάλλον. Αν όμως ψάχνεις την καταλυτική ανθρωπογενή βλάβη, μάλλον θα πρέπει να κατευθυνθείς κατά προτεραιότητα αλλού και συγκεκριμένα στην διοχέτευση στο περιβάλλον κατακλυσμού νέων χημικών ουσιών αλλά και τροποποιημένων οργανισμών, που παρότι σχετικά “μικρή” ως μάζα, μπορεί να αποδιαρθρώσει την βιολογική δραστηριότητα, προφανώς των Δασών, αλλά ακόμη και των Ωκεανών. Θέλει σοβαρή έρευνα και όχι προκατασκευασμένες αποφάσεις και “μοντέλα” ως δήθεν αναμφισβήτητες αλήθειες. Και φυσικά δεν θέλει yolo…

        Ευτυχώς, ή δυστυχώς, δεν ξέρω, ο άνθρωπος δεν μπορεί να επηρεάσει ακόμη εξωπλανητικές διεργασίες που και αυτές καθορίζουν την πλανητική φυσική. Αλλά αρκεί να κάψεις τα μισά δάση και να ρυπάνεις τα χώματα και τους ωκεανούς, ώστε την έκατσες τη βάρκα. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει, capitalistic yolo.
        Έχοντας βέβαια υπόψη πως το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι μεν δραματικό για τον άνθρωπο, καθόλου δεν είναι όμως πρόβλημα του πλανήτη. Μπορεί ο πλανήτης να προβληματίζεται εάν θα συνεχίσει να περιστρέφεται έτσι ή αλλιώς, αλλά ο θερμοστάτης του δεκάρα δεν δίνει εάν θα λιώσει τους πάγους του ή θα τους φέρει στη Κρήτη. Τόκανε και θα το ξανακάνει άμα λάχει χωρίς να ρωτήσει τον τωρινό πελάτη. Το κλίμα δεν είναι το κλιματιστικό του SUV ..

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Οκ, ΠιΚαπα, σίγουρα η κόντρα για το Σιωνισμο δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση της πανδημίας στην οποία αναφερόταν το άρθρο.
          Αλλά, φαντάζομαι θα συμφωνήσεις, πως κάποια πράματα είναι πολύ χοντρά για να μένουν αναπάντητα.
          Όπως και ναχει, απολογουμαι για την άσχετη αντιπαράθεση.

          Όσον αφορά το ζήτημα της συμβολής των αερίων του θερμοκηπίου στην υπερθέρμανση.
          Σπευδεις να μου επισημάνεις πως δεν ξέρω το ζήτημα.
          Μα αυτό τοχα ξεκαθαρίσει απ’την αρχή μόνος μου!
          Δεν ισχυρίστηκα πως έχω τίποτα ειδικές γνώσεις.

          Έβαλα το λινκ για να υπογραμμίσω την έμφαση των επιστημονικων ομάδων του IPCC στο ότι “είναι εξαιρετικά πιθανό να προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες το μεγαλύτερο ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου”.
          Αυτό λένε, αυτό επισήμανα κ’ εγώ.

          Δεν σου αρνήθηκα το δικαίωμα να αμφισβητησεις, είπα απλά ότι ο όγκος των δεδομένων δείχνει ότι δεν μοιάζει να είναι απλά μια φυσιολογική διακυμανση.

        2. πικάπα

          ..στο θέμα μας, είναι μεγάλο. Δεν θα το καλύψουμε, ούτε μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε πέπλα μυστηρίου που εμπορευματοποιούνται. Κάτω από το μότο “υπερθέρμανση του πλανήτη” που διορθώθηκε πρόσφατα σε “κλιματική αλλαγή” ξεδιπλώνονται οι καταστροφικές πολιτικές που βλέπουμε. Ενώ παράλληλα η απεξάρτηση από τον άνθρακα δεν φαίνεται στον ορίζοντα – δεν έχει βρεθεί τρόπος και άρα όταν οι Γερμανοί θα καίνε άλλα 30 χρόνια και οι Κινέζοι δεν ξέρω πόσα, και οι Αμερικανοί σκάβουν και τα σχιστολιθικά, τι συζητάμε πια, η Ελλαδίτσα να αγοράζει πανάκριβα φυσικό αέριο; Όχι βέβαια, να κάψει και λιγνίτη με σωστή τεχνολογία και να βγάλει και δικό της αέριο, αν μπορεί και συμφέρει. Τζάμπα κουβέντα όλη η φάση.
          Δεν μπορούμε όμως να κατηγορούμε τους κυβερνώντες ότι δεν μιλούν για την κλιματική αλλαγή, είναι το επίσημο αφήγημα, με βουλεύματα διατάγματα και τα όλα, που μη πέσουμε απ τα σύνεφα αν μας οδηγήσει και αυτό ακόμη και σε περιβαλλοντικά λοκντάου ή πασαπόρτια..¨

          Ούτε εγώ ξέρω, αλλά θα ήθελα να μάθω συγκεκριμένα, ποιο είναι το ποσοστό της συμβολής του διοξειδίου ττων καυσίμων. Τόσο απλό, κι όμως τόσο δύσκολο. Σπέκουλες, υποθέσεις και μοντέλα, γκώσαμε.
          Πάντως, αν κάνεις σερτσ, βρισκεις (λάθος) ότι αέρια θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο, το μεθάνιο, και τα άλλα. Μόνο αν επιμείνεις θα μάθεις ότι (εκτός αυτών) το συντριπτικό ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου είναι οι υδρατμοί. Οι υδρατμοί..τα ορατά και αόρατα σύνεφα και μη πέφτει κανείς από τα σύνεφα. Τι ακριβώς όμως επηρεάζει το ισοζύγιο των υδρατμών;
          Και κατόπιν ας δούμε, τι τελικά επηρεάζει και το ισοζύγιο του διοξειδίου και των λοιπών; Αν επιμείνεις και άλλο θα βρεις κάτι για μεθάνια που διαφεύγουν από τους βυθούς και όχι μόνο, για ισορροπία δεσμεύσεις-εκλύσεις διοξειδίου από πλαγκτόν, διεργασίες μεγαλύτερου εύρους από ότι στα δάση και μεγαλύτερου εύρους από τις ποσότητες των καυσίμων. Και άλλες αρκετές ακόμη “λεπτομέρειες”, που δεν είναι όμως καθόλου λεπτομέρειες. Στη δική μου επιστήμη, που δεν είναι τα οικονομικά, σημαντικότατο εργαλείο είναι τα ισοζύγια. Τα είδες πουθενά; Αν τα δεις γράψε μου, ειλικρινά. Η αλήθεια, δεν είναι εύκολα…

          Πάντως ο κίνδυνος σήμερα δεν προέρχεται από όσους αμφισβητούν, αλλά από όσους σήμερα λένε αλαζονικά, εσύ δεν μπορείς να ξέρεις, εγώ ξέρω και σκάσε και κολύμπα. Καλά, εμείς η πλέμπα, λέμε και καμιά ιστορία να περάσει η ώρα, αλλά κολυμπάμε, Τι να κάνουμε;

      2. Ανώνυμος

        …”ανθρωπογενούς” καταστροφής!
        Η επιτομή της αταξικής και ανιστορικής θεώρησης της Καταστροφής του Πλανήτη…..

        Reply
      3. Ανώνυμος

        “ανθρωπογενούς καταστροφής”, όπως …”μαζί τα φάγαμε”….

        Reply
  3. Σ.Τ.

    Κάθε χρόνο καταστρέφονται περίπου 200 εκατομμύρια στρέμματα (μιάμιση Ελλάδα) τροπικών δασών, από μια συνολική έκταση 12 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, μέχρι το 2025, όσα τροπικά δάση έχουν σήμερα απομείνει στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία θα έχουν καταστραφεί και θα έχει απομείνει μόνο ένα μέρος των δασών στη Βραζιλία και στο Ζαΐρ. Ειδικότερα στη Βραζιλία οι απώλειες τροπικού δάσους (Αμαζονία) έφτασαν το 2003 στα 26 εκατομμύρια στρέμματα, γεγονός που συμβάλλει στην αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, τόσο άμεσα, επηρεάζοντας το μηχανισμό δημιουργίας των βροχοπτώσεων, όσο και έμμεσα, καθώς περιορίζεται ο μηχανισμός δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του αέρα και επομένως ενισχύεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
    Απο ΚΟΜΕΠ 2/2006

    Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι απορροφά.
    οι πυρκαγιές που σημειώνονται στο τροπικό δάσος παράγουν 1.5 δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, με τη βλάστηση να απορροφά μόλις μισό δισεκατομμύριο τόνους. Το ένα δισεκατομμύριο που μένει στην ατμόσφαιρα αντιστοιχεί στις ετήσιες αντίστοιχες εκπομπές της Ιαπωνίας, της πέμπτης πιο ρυπογόνας χώρας του πλανήτη.
    Καθημερηνη 14/7/2021
    Εχω την εντυπωση πως δεν εχουμε καταλαβει το μεγεθος του προβληματος.
    Δεν θελω ομως να πιστεψω οτι ειμαστε τοσο ανεγεφαλοι. Τεινω να πιστεψω οτι ο απλος ανθρωπος επιλεγει να κλεινει τα ματια του, αισθανομενος ανημπορος να αντιδρασει.Εξαλλου το προβλημα του περιβαλλοντος σε σιγκριση με την ανεργια πχ ειναι μηδαμινο.

    Reply
  4. πικάπα

    Σύνοψη:
    Το οικοσύστημα κινδυνεύει όχι να καταrρεύσει, αλλά να γίνει πολύ δυσκολότερα βιώσιμο για τους πολλούς ανθρώπους (έως και αβίωτο). Ο πλανήτης δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα των ανθρώπων όμως δεν είναι απλά και μόνο ο εκπεμπόμενος άνθρακας, οποίος βέβαια πρέπει και αυτός να μειωθεί, σε ισορροπία με την δυνατότητες ανανέωσης του οικοσυστήματος. Ενός οικοσυστήματος που βάλλεται ποικιλοτρόπως από την καπιταλιστική ¨πρόοδο” και “ανάπτυξη”. Χωρίς να μπορεί να μηδενιστεί ο ορυκτός άνθρακας, είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο περιβαλλοντικό και όχι απλά “άνθρακα” Οι λύσεις που χρειάζονται είναι ριζικές, αν θέλουμε να είναι προς το συμφέρον όλων, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να δοθούν λύσεις προς το συμφέρον των πολλών εντός του καπιταλιστικού συστήματος. Αντίθετα προβλέπονται νέα μνημόνια, κοντρολ και λοκντάου, παγκοσμίως

    Αντικαπιταλιστικές δυνάμεις με ικανό δέμας δε φαίνονται στον ορίζοντα και άρα ο θεός βοηθός
    Αυτά θα ήταν αρκετά (mea culpa για τα προηγούμενα)

    Reply
    1. πικάπα

      ..αλλά δεν είναι μόνο η φόρτιση από τη αναντίστρεπτη καταστροφή των ανθρώπων στην Εύβοια, ούτε μόνο η φόρτιση γνωστών μου που χάθηκαν από τον κορονοϊό άδικα. Είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο όπου τα “μέτρα” αποβαίνουν τελικά εναντίον μας, και να μαντρωθούμε και να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι, γενικώς.
      Η αφήγηση, η ιστορία που λέγεται, είναι πάντα η ιδεολογική πύλη όλων αυτών των Μη “μέτρων”.

      Μπορεί να τάχω ξαναπεί, στο θέμα της πανδημίας, αλλά δεν υπάρχει ικανός πολιτικός χώρος που να διαχωρίζεται ουσιωδώς από αυτή την κυρίαρχη αφήγηση. Απομένουν κάτι διάσπαρτοι μεμονωμένοι γραφικοί ρομαντικοί. Πέραν αυτών υπάρχει εκτεταμένη μια ενστικτώδης δυσφορία παραδοσιακών λαϊκών και εργατικών στρωμάτων, που ελλείψει πολιτικού υποκειμένου είναι βούτυρο στο ψωμί κηραλοιφών που βρήκαν πιάτσα (πολιτικό κενό) να σπεκουλάρουν.

      Έτσι ώστε το προϊόν του ανθρώπινου πολιτισμού (πέστε το κεφάλαιο) καθίσταται “προοδευτικά” πλέον το Υποκείμενο της εξέλιξης, υποκαθιστώντας τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι ελίτ που είναι στο τιμόνι, είναι ολοένα και πιο αποκομμένες από τον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ οι καλοζωϊσμένοι επιστημονικοί λειτουργοί του οχήματος βαυκαλίζονται φορείς “ορθολογισμού”. Ζόφος για τους αποκάτω.

      Θα υπήρχε κάποια μαγιά, κάποια ελπίδα έγκαιρης ανάδρασης του ανθρώπινου παράγοντα απέναντι στο ίδιο το προϊόν του,
      εάν η πάλαι ιστορική αριστερά δεν είχε προσχωρήσει στην κυρίαρχη ανορθολογική αφήγηση, (με κάποιους αστερίσκους και υποσημειώσεις). Ωστόσο αυτή η αριστερά,
      δέσμια ανεπίκαιρων αντιλήψεων για την πρόοδο και την επιστήμη, και σε τραγική φιλοσοφική σύγχυση σχετικά με την έννοια και το ρόλο της πρωτοπορίας και της συνείδησης,
      έχει λειτουργήσει τελικά ως ιδεολογική αιχμή της κυρίαρχης αφήγησης.

      Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την απόστασή της από τα λαϊκά και εργατικά στρώματα, που ενστικτωδώς δυσφορούν. Όλα δείχνουν πως έτσι και χειρότερα θα συνεχίσουμε.

      Reply
    2. Ηλίας Γιαννόπουλος

      ΠιΚαπα, ως προς το τεχνικό κομμάτι και για τους υδρατμους που ανέφερες:

      αυτό που έχω διαβάσει κατ’ επανάληψη σε σαιτ εκλαικευμενης επιστήμης είναι ότι, επειδή προέρχονται κατά 90% από την αρδευση αγροτικών καλλιεργειων και άρα μένουν σε χαμηλό ύψος, δεν συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της θερμοκρασίας.
      Επιπλέον, το CO2 παραμένει στην ατμόσφαιρα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οπότε κάνει μεγαλύτερο κακό.

      Τώρα για τα υπόλοιπα, δίκιο έχεις όταν λες για “επιστήμονες” που δημιουργούν “ιερατεία” με δόγμα και “Πιστεύω”.
      Ο καπιταλισμός, μέσα στην ανεπιστρεπτη σηψη του, μετατρέπει και την επιστημονική έρευνα σε εργαλείο χειραγωγησης.
      Όσο για την Αριστερά, πάσχει πια από ένα σοβαροτατο καρκινωμα: τον ελιτισμο των “πεφωτισμενων” που συναγωνιζονται με τους αστούς για το ποιος νιωθει μεγαλύτερη περιφρονηση για το άμαθο ποπολο.

      Όλοι μας, νομίζω, με τις τρίχες σηκωμενες απ’τη φρίκη, διαβάσαμε, και σ’αυτο το σαιτ ακόμα, “επαναστάτες” υγειονομικους να απευθύνονται στο άμαθο ποπολο με “πατρικη” συγκατάβαση.
      Μάλιστα κάποιοι απ’αυτους συμμετέχουν και στην Πρωτοβουλία για το Νέο Κομμουνιστικο Κόμμα ή όπως λέγεται τελοσπαντων.
      Δεν ξεκινάει με καλούς οιωνους το Νέο Κομμουνιστικο Κόμμα αν ανέχεται τέτοιες νοοτροπίες…
      Ελιτισμος, Πατερναλισμος και Ανατροπή του σαπιου καπιταλισμου δεν έχουν καμιά σχέση.

      Reply
      1. πικάπα

        Για αυτά που λες..οι διαπιστώσεις έχουν γίνει, αλλά αυτό δεν βοηθά, δεν φτάνει και δεν έχει πια κανείς τι να κάνει..

        ΥΓ, πάρτο αυτό ως παρένθεση. Τώρα για τους υδρατμούς, οι χαμηλοί δροσίζουν γιατί ανακλούν την εισερχόμενη, οι στα ψηλά τα σύννεφα θερμαίνουν γιατί απορροφούν την από τα κάτω ανακλώμενη και δεν την αφήνουν να πάει στο καλό. Η μπας και είναι το ανάποδο; Μιλάμε για ποσότητες τεράστιες υδρατμών, πόσοι, πως και γιατί, πόσο ψηλά και πόσο χαμηλά, και λοιπά… Επίσης, μιλάμε για ωκεανούς υδάτων που έχουν και μέσα τους 50 φορές περισσότερο διοξείδιο από ότι έχει η ατμόσφαιρα. Και λέω ο φουκαράς μετρώ με τα δάκτυλα: Αν κάτι συμβεί και οι ωκεανοί χάσουν ένα 10% σε περιεκτικότητα, το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα θα πενταπλασιαστεί??. Για φαντάσου… Και ενώ οι παράμετροι ξεφεύγουν και από τα γήινα και αφορούν και τα εξωγήινα…Ε ναι. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιληφθείς το αδύνατο των βεβαιοτήτων.
        Τις ίδιες τις σοβαρές προβλέψεις να δεις σε σοβαρό γράφημα, το τρεντ υπάρχει και είναι σαφώς ανοδικό. Και είναι αυτονόητο ρε συ, αφού καις καύσιμο και τόχεις ξεσκίσει στο ντουμάνι, τι περιμένεις να γίνει,; Να δροσίσει; Εδώ στις πόλεις δε βρίσκεις οξυγόνο.
        Αλλά τα περιθώρια αβεβαιότητας δεν αποκλείουν ακόμη και την ψύξη, όταν το ταρακουνήσεις το σύστημα, αντί για τη θέρμανση. (ΛΟΛ-ΛΟΛ) Γιατί;, Γιατί το πλήθος των παραμέτρων σε επίπεδο πλανητικής φυσικής είναι τέτοιο και χρειάζονται τόσες παραδοχές για να “τρέξουν τα μοντέλα”, μοντελοπνίχτες, που είναι εντελώς αδύνατη η βεβαιότητα.
        Αλλά βολεύει να κρύβουμε όλα τα άλλα και να το κάνουμε επιλεκτικά αυτό παντιέρα τρομολαγνικό για να περνάμε μνημόνια. Μνημόνια βέβαια. Πως αλλιώς ασπούμε θα πληρώναμε διπλάσιο το ρεύμα για να επιδοτήσουμε τις άχρηστες ανεμογενήτριες του τάδε κυρίου που ήδη θέλουν τώρα αντικατάσταση, επισκευή, ξερωγω τι θέλουν; Επισκευή και πέταμα; Και πως αλλιώς θα κάναμε χρηματιστήριο πράσινων ρύπων; Το άσπρο μαύρο δηλαδή. Και έχουμε χαράτσι, αντί να επιδοτηθεί το κάθε σπίτι να έχει το φωτοβολταϊκό του στη στέγη του και την μικρή κλασική και παραδοσιακή ανεμογενητριούλα του χωρίς πολλά πολλά τσιτζιμπρίκια γαίιες και ορυχεία. Που θα μάθει και να το συντηρεί και να το δουλεύει. Αλλά τότε βέβαια θα άρχιζε να ξηλώνεται το καπιταλίστικ γιόλο..

        Προφανώς ο καλός ο νοικοκύρης έχει “φόβο θεού” και φροντίζει να μη του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, δηλαδή δεν ταράσσει την παροδική (και όχι αιώνια) ισορροπία που βρήκε στη γη. Σε επίπεδο πλανητικής φυσικής, και μόνο ένας αναστεναγμός του δράκου, μπορεί να σε κάψει…Αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι τόχουμε κάψει το σύστημα ήδη με άλλα κι άλλα, τα οποία τα κάνουμε όμως γαργάρα. Αυτό με χαλάει.

        Reply
  5. Σ.Τ.

    15 εκατομμύρια ευρω το κοστο των πυρκαγιων στο ηλεκτρικο δικτυο. (Πηγη….)
    Ποσοι εποχιακοι θα μπορουσαν να προσλαμβανονταν με αυτα τα χρηματα; Ποσα πυροσβεστικα θα αγοραζονταν;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *