.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το ΝΑΡ για τα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου 2023


Σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιούνη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

1. Στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου αποτυπώθηκαν πιο έντονα οι αρνητικές κοινωνικές και πολιτικές τάσεις της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου. Το ποσοστό της ΝΔ (40,5%), σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ (17,8%) και μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ (11,9%), η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς, μαρτυρούν ότι η ΝΔ «έπαιξε» χωρίς πολιτικό αντίπαλο στα βασικά πεδία της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής.

Η τάση πως τα πράγματα έχουν κριθεί οδήγησε και σε μεγάλη μείωση της συμμετοχής (αύξηση της αποχής κατά 8% περίπου), ειδικά στις πιο νέες ηλικίες και στα φτωχά στρώματα, επηρεάζοντας και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Καθώς διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπου εκδηλώνεται η επιθετική αστική στρατηγική, γίνεται όλο και πιο αναγκαία, για να υπάρξει απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, η συγκρότηση μιας άλλης Αριστεράς, με βαθύτερες απαντήσεις, κομμουνιστική στρατηγική και επαναστατική τακτική.

2. Στην προεκλογική αντιπαράθεση, η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε μια στάση ανοιχτής συναίνεσης, έγινε πιο φανερή. Ο συναγωνισμός τους με τη ΝΔ, βασίστηκε όχι πλέον στην κλασική κοινοβουλευτική δημαγωγία ποιος θα «δώσει περισσότερα» ψίχουλα, αλλά, αντίθετα, στο ποιος θα δώσει λιγότερα και θα είναι περισσότερο «υπεύθυνος» και υποτακτικός στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της ΕΕ και της πρωταρχικότητας των καπιταλιστικών κερδών. Στο πλαίσιο αυτό, η επιθετική γραμμή της ΝΔ, φάνταζε ως η «μόνη εναλλακτική», συνεπικουρούμενη με τα επιχειρήματα της «συνέχειας χωρίς περιπέτειες» και της «υπευθυνότητας».

3. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που έγινε με πιο αντιδραστικό εκλογικό σύστημα και με εφαρμογή (όπως και στις προηγούμενες) του αντιδημοκρατικού ορίου του 3%, υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση προς τη λογική της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, αντί της πολιτικής τοποθέτησης με ταξικά και πολιτικά κριτήρια. Η στρέβλωση αυτή επηρέασε περισσότερο τις δυνάμεις της αριστεράς, ειδικά όσων αντιμετώπιζαν τον «κόφτη» του 3% μεταξύ αυτών και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις της.

4. Η είσοδος στη Βουλή του (έως τώρα ανύπαρκτου) νεοφασιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες» που στήριξε ο Κασιδιάρης και γενικά η παραπέρα επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς που εκφράστηκε με την είσοδο για πρώτη φορά στη βουλή της «Νίκης» και την εκ νέου κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της «Ελληνικής Λύσης» δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Αντανακλούν την άνοδο της επιθετικότητας της «επίσημης» αστικής πολιτικής σε υπέρ-αντιδραστική κατεύθυνση σε συνθήκες υποχώρησης μιας συνολικής κομμουνιστικής εναλλακτικής στον καπιταλισμό από θέσεις εργατικής, διεθνιστικής, κοινωνικής απελευθέρωσης. Ειδικότερα για τη χώρα μας, είναι και αποτέλεσμα μιας ευρύτερης συναίνεσης, ακόμη και από δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς, στις κυρίαρχες αντιλήψεις και πολιτικές του συστήματος, γύρω από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, τη μετανάστευση, τα θέματα της «τάξης» και της «ασφάλειας» και άλλα. Έτσι, «νομιμοποιούνται» στη λαϊκή συνείδηση οι απόψεις εθνικιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων και επηρεάζουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό σε δεξιότερη κατεύθυνση.

5. Το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή ενίσχυση, χωρίς να καταφέρνει να επωφεληθεί σημαντικά από την ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προεκλογική συζήτηση περιορίστηκε στην προβολή του συνθήματος «αυτοδύναμη αντιπολίτευση», αποφεύγοντας να θέσει ζητήματα ρήξης και συνολικής πολιτικής ανατροπής βασικών πυλώνων της αστικής πολιτικής (έξοδος από ΕΕ/ΝΑΤΟ, πλήγματα σε καπιταλιστική ιδιοκτησία και κερδοφορία με εθνικοποιήσεις και άλλα). Η συνολική του παρουσία περισσότερο παραπέμπει στην ανάγκη να ενισχυθεί το «αποκούμπι» μιας «υπαρκτής Αριστεράς», παρά σε μια δύναμη αποσταθεροποιητική του συστήματος και των επιλογών του.

6. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε και αυτή τη μάχη στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές με το αντιδημοκρατικό όριο του 3%, προβάλλοντας την ανάγκη της ρήξης με το συνολικό πλαίσιο της αντεργατικής, αντιδραστικής πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, της συνολικής αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της ανάγκης για ισχυρή και ανεξάρτητη από την αστική πολιτική, επαναστατική αριστερά. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής αποτυπώθηκε με ένα βήμα εμπρός στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το οποίο εξέφρασε τάσεις και υπαρκτές δυνατότητες. Στις εκλογές της 25ης Ιούνη σημείωσε όμως μεγάλη υποχώρηση καθώς αντιμετώπισε αντικειμενικά ανώτερες δυσκολίες, με επιστράτευση και των θεωριών περί «χαμένης ψήφου».

Παρόλα αυτά η μεγάλη υποχώρηση των ψήφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μάη, αλλά και η μεγάλη απόσταση της εκλογικής της καταγραφής σε σχέση με την επιρροή της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο μαζικό κίνημα και σε σωματεία, συλλόγους και δήμους-περιφέρειες, αναδεικνύει το πολύ σοβαρό πρόβλημα συνοχής, πολιτικού βάθους και πολιτικών δεσμών με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που αντιμετωπίζει.

Είναι φανερό ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατάφερε να πείσει το ευρύτερο δυναμικό των αγώνων, της ριζοσπαστικής αναζήτησης και της ευρύτερης κομμουνιστικής αριστεράς για την αναγκαιότητα και δυνατότητα πολιτικής και εκλογικής έκφρασης υπέρ του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης και προοπτικής στο σήμερα. Παράλληλα τα όρια που ακόμα χαρακτηρίζουν την πάλη του εργατικού-λαϊκού και κινήματος και οι αντιφάσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς εγείρουν δυσκολίες στη σχετικά μαζική απεύθυνση και αποδοχή ενός τέτοιου πολιτικού σχεδίου.

7. Το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, στο ερχόμενο διάστημα θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους ώστε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμβάλει:

– Στη συγκρότηση μαχητικής ανατρεπτικής αντιπολίτευσης στην επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου, με ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα για τη διεκδίκηση των αναγκών και δικαιωμάτων στο πεδίο της εργασίας, της αξιοβίωτης κοινωνικής ζωής (παιδεία, υγεία, κατοικία, ακρίβεια, περιβάλλον κλπ), των ελευθεριών και της ειρήνης ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς και εξοπλισμούς.

– Στη διαμόρφωση, προβολή και πολιτική διεκδίκηση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος ρήξης με την αστική πολιτική, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από τη σκοπιά της συνολικής απελευθέρωσης για να πάρουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια τους.

– Στην ευρύτερη συνάντηση δυνάμεων της ανατρεπτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με πολιτική ανεξαρτησία από την κοινοβουλευτική αριστερά και ευρώ-σοσιαλδημοκρατικά ρεύματα.

8. Στο πλαίσιο αυτό, συζητώντας κριτικά, αυτοκριτικά, αλλά και με απαιτητικότητα, θα δώσουμε το αγωνιστικό πολιτικό παρών, τόσο στους κοινωνικούς αγώνες απέναντι στη νέα επιδρομή που θα οργανώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και η αστική πολιτική γενικά, όσο και στις επερχόμενες πολιτικές μάχες με πρώτη αυτή των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες.

Χαιρετίζουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που έδωσαν κι αυτή την μάχη. Την επόμενη μέρα, κι όντας στην πρώτη γραμμή των αγώνων, οφείλουν να συζητήσουν ουσιαστικά και να χαράξουν δρόμους ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις νέες συνθήκες.

9. Έχουμε επίγνωση της κρίσιμης ιστορικής περιόδου στην οποία μπαίνουμε: Απέναντι στην άκρως επιθετική πολιτική στρατηγική και τακτική του κεφαλαίου για βάθεμα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, δεν μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές πολιτικές μικροβελτιώσεων και επιμέρους «λύσεων» με αποδοχή του ασφυκτικού πλαισίου της αστικής πολιτικής. Τα διλήμματα είναι σαφή:

– Αντικαπιταλιστικός επαναστατικός δρόμος συγκέντρωσης δυνάμεων για την κοινωνική απελευθέρωση ή βαρβαρότητα, μισανθρωπισμός, μισογυνισμός, πολεμικό σφαγείο λαών και νεολαίας, με απειλή πυρηνικού ολέθρου;

– Αριστερά πραγματικά ανυπότακτη και ανατρεπτική, αντικαπιταλιστική και απελευθερωτική ή αριστερά συμβιβαστική και καθεστωτική;

– Συνεκτικό πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης ή καθήλωση σε αποσπασματικές συσπειρώσεις και χαλαρές δεσμεύσεις αναντίστοιχες με τις ανάγκες της ταξικής πάλης κατά του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας.

Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση,

25/6/2023

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 50.50% ( 20
Συμμετοχές )



65 σχόλια στο “Το ΝΑΡ για τα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου 2023

  1. Ανώνυμος

    Μια από τα ίδια, αλλά χωρίς θριαμβολογίες μια και η κατάσταση δε σηκώνει….
    Πιο βαθειά το κεφάλι στην άμμο – συμπέρασμα ουδέν.

    Reply
  2. Μάκης από τον Πειραιά

    Εάν τα αποτελέσματα της 21 Μάη ήταν ήττα της ρεφορμιστικής αριστεράς, τα αποτελέσματα της 25 Ιούνη ήταν ήττα της αριστεράς με κομμουνιστική αναφορά. Μια ακροδεξιά κυβέρνηση με μπόλικο ακροδεξιό, ακόμη και ναζιστικό συρφετό στην ελάσσονα αντιπολίτευση είναι το αντίτιμο της επαναστατικής καθαρότητας. Η Ανταρσυα έχασε τους μισούς από όσους την εμπιστεύτηκαν το Μάη και τα διάφορα μ-λ πήραν από 5000 ψήφους και όλα αυτά στο όνομα της επαναστατικής καθαρότητας. Με την οποία ο Λένιν δεν είχε καμία σχέση, αφού είχε το θράσος να συνεργάζεται με τους μενσεβικους και τους εσσερους. Υπόθεση εργασίας : Εάν η Ανταρσυα είχε συνεργαστεί με το Μέρα,25, θα είχε μπει ένα κόμμα με αριστερές απευθυνσεις στη βουλή, θα είχε η Ανταρσυα 2-3 βουλευτές και ο Μητσοτάκης θα είχε 8 βουλευτές λιγότερους. Αλλά τι ξέρω εγώ από επαναστατική γραμμή για να μιλάω…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μόνο αυτό. Αν το 15 είχε συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ θα είχε και υπουργούς.
      Του κακόπεσε του Δραγασάκη το 89 που έγινε υπουργός. Ζορίστηκε λίγο στην αρχή σαν κομουνιστής που ήταν να είναι στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τους δεξιούς αλλά το συνήθισε. 30 τόσα χρόνια στη βουλή ήταν κάτι θα κέρδισε.

      Reply
    2. Νίκος

      Καταρχάς αριθμητικά να το πάρεις δε βγαίνουν τα κουκιά. Αν στις προχθεσινες ψήφους του Μέρα25 προσθέσεις αυτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγαίνει ένα σύνολο ψήφων που δε φτάνει το 3%. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε μια τέτοια σύμπραξη θα έμπαινε στη βουλή. Απλώς θα έφτανε κοντά στο να μπει αλλά μέχρι εκεί.
      Συνεργασία με το Μέρα25 πάνω σε ποια βάση; Πάνω σε τι θέσεις;
      Εδώ δε μπόρεσε να υπάρξει συνεργασία με τη ΛΑΕ μόνη της, θα υπήρχε με το αρχηγοκεντρικό και θολό πολιτικά κόμμα του Βαρουφάκη που έκανε καμπάνια με τις φάτσες των πρώην βουλευτών του και με φράσεις του τύπου “Χρειαζόμαστε μόνο ένα 0,5 %”. Θεωρούσαν δεδομένο το 2,5 και διατυμπάνιζαν ότι τους λείπει μονάχα ένα 0,5 και τελικά δεν έφθασε ούτε το 2,5..!
      Να σου κάνω εγώ μια -σχετικά- πιο ρεαλιστική υπόθεση εργασίας :
      Εκλογική συνεργασία όλων των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, λοιπές μικρότερες δυνάμεις όπως η Αναμέτρηση, το Ξεκίνημα κλπ)
      Θα έμπαινε Βουλή μια τέτοια σύμπραξη; Προφανώς και όχι. Θα έπιανε όμως ένα 1,5 ίσως και 2 %. Θα γέμιζε με μερική αισιοδοξία και ορμή τον κόσμο του χώρου μας, θα αναπτυσσόταν μια κάποια δυναμική και για την επόμενη μέρα. Η αριστερά θα δήλωνε παρών.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “…τον κόσμο του χώρου μας…”!
        Ποιός ακριβώς είναι ο “χώρος μας”;! Πρόγραμμα, Ιδεολογία, συνεκτικότητα;
        Και γιατί μέχρι σήμερα δεν ανέπτυξε την περιπόθητη “δυναμική”; Το έλλειμμα κοινοβουλευτικών ποσοστών φταίει;! Περίπατο πήγαν οι πομπώδεις διακηρύξεις για τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες;!
        Μάλλον ήταν το Βατερλό όλης της ρεφορμιστικής αριστεράς, όχι απλά του πασοκοσύριζα.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Και του ΚΚΕ επίσης, της μεγαλύτερης πλέον ρεφορμιστικης δύναμης της αριστεράς.

        2. Νίκος

          Του ευρύτερου χώρου αγαπητέ ανώνυμε. Πως θες να τον πουμε που κόλλησες εκεί; Θες να τον πεις εξωκοινοβουλευτικό χώρο; Θες να τον πεις ριζοσπαστικό; Θες να τον πεις “χώρο της επαναστατικής αριστεράς”;
          Δεν έχει σημασία.
          Εμένα ρωτάς για τις πομπώδεις διακηρύξεις και το έλλειμμα ποσοστών;
          Εγώ ένας απλός ανένταχτος αριστερός είμαι που απλώς εξέφρασα μια επιθυμία (νομίζω όχι μόνο δική μου). Και δε μιλάω κατ’ανάγκη για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και αύξηση ποσοστών αλλά για μια επιτέλους πραγματική σύμπραξη και κοινή δράση.

        3. Ανώνυμος

          Το ΚΚΕ επιβεβαίωσε και στην κάλπη, αυτό, που φαινόταν ήδη στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στο φοιτητικό και στο δρόμο.
          Το ίδιο και ο “χώρος”, αλλά …από την ανάποδη!

  3. Κώστας

    Ζούμε την εγκαθιδρυση ενός ημικοινοβουλευτικού καθεστώτος, ενός Συστήματος Κυρίαρχου Κόμματος όπου ένα μπλοκ εκσυγχρονιστικού κέντρου, κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς επιλέγει ως αντίπαλο του την ναζιστική ακροδεξιά. Αυτή μετατοπίζει συνέχεια την δημόσια ζωή προς το αντιδραστικότερο, δίνει την ευκαιρία στον ηγέτη του κυρίαρχου μπλοκ να παρουσιάζεται ως ανάχωμα και να στήνει εκβιασμούς, αν δεν με στηρίζεται είστε με αυτούς.

    Τα στοιχειώδη, πυρηνικά, ατομικά-πολιτικά δικαιώματα θα περάσουν δύσκολα καθώς οι πολίτες θα πρέπει να αποδεικνύουν συνέχεια πως δεν είναι “αντεθνικά στοιχεία” δηλ πως είναι με τον Μητσοτάκη. Ο φόβος θα καλύψει την χώρα από την μια άκρη στην άλλη την ώρα που κάθε προσπάθεια να βγει το κίνημα μπροστά θα αντιμετωπίζει το δίπολο των μπάτσων και του ακροδεξιού παρακράτους.

    Αρκετοί βέβαια δεν θα νιώσουν τον φόβο. Είναι το κοινωνικό μπλοκ, πέρα απο το πολιτικό, που ανέφερα πριν. Το σύνολο της αστικής τάξης με έναν πρωτοφανή φανατισμό, τα λαικά στρώματα συντηρητικής ροπής και οι εργατουπάλληλοι που θεωρούν κάτι την υπόσχεση μιας κακοπληρωμένης προσωρινής ευέλικτης δουλειάς.

    Το λαικό εισόδημα θα μειωθεί και το πολιτικό σύστημα θα διοχετεύει την δυσαρέσκεια στην ακροδεξιά. Ουσιαστικά θα έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση τον Κασιδιάρη. Αυτό ήταν μια ξαφνική επιλογή των ηγετικών κέντρων γύρω από τον Μητσοτάκη μετά τις 21 Μαίου. Το μέγεθος του θριάμβου τους τότε τους έκανε να σκεφτούν πως το πρώτο τους σχέδιο, για αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσω αποκλεισμού της ακροδεξιάς, με ταυτόχρονη ηρωοποίηση της και προπαγάνδα 2 άκρων κατά της Αριστεράς που δεν το στηρίζει, είναι ανεπίκαιρο, δεν χρειάζεται. Έτσι πέρασαν οι Σπαρτιάτες ενώ ο ¨Αρειος Πάγος είχε τα όπλα να τους κόψει. Τώρα μένει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τον δικαστικό ακτιβισμό μέσω του Εκλογοδικείου αν και δεν το νομίζω να αποφασίσουν να τους πάνε στο 10% τόσο απότομα διότι έρχονται και τοπικές εκλογές.

    Η Αριστερά είναι σε φάση διάλυσης εκτός από μια ψήφο ανάθεσης στο “‘έντιμο, μετρημένο, αγωνιστικό ΚΚΕ που δεν μας βάζει σε περιπέτειες” και μια ψήφο μόδας και, οριακά, χαβαλέ σε αυτό. Μια ψήφο συμβατή με τις επιδιώξεις του ορμπανικού καθεστώτος μιας και το ΚΚΕ πρόθυμα μπαίνει σε κάθε βαθύ συστημικό σενάριο εξαφάνισης “των ενδιάμεσων”. Ζήσαμε ένα ΚΚΕ να καλεί δια Ρούσση σε ψήφο στην ΝΔ, αν κάποιος δεν ψηφίζει ΚΚΕ, ένα ΚΚΕ να μιλάει για βίλες Τσίπρα, για … νόμισμα Δανάη (!!!), ένα ΚΚΕ του κιτρινισμού και της λάσπης, ένα ΚΚΕ με έναν έξαλλο στρατό τρολ στο τουίτερ να αντιγράφει τις πιο σάπιες πρακτικές της Ομάδας Αληθειας Το μόνο, κάπως, θετικο που είδα εγώ ήταν, στις β εκλογές ήταν ότι δεν κατάρρευσε το ΜεΡΑ 25 γιατί περίμενα πως δεν θα πιάσει το 1,5% της κρατικής χρηματοδότησης. Εκτιμώ πως δεν κατάρρευσε λόγω πιο μετριοπαθούς καμπάνιας, λιγότερης ρήξης, λιγοτερης 15λογίας. Αλλά γενικά πλήρωσε το ότι ως ενα κόμμα δημιουργικού κοινοβουλευτισμού σκανδιναβικού τύπου δεν ειχε συμμαχίες για να επηρεάσει το κοινοβουλευτικό κυβερνητικό έργο και η αλλοπρόσαλλη συμμαχία με την ΛΑΕ μπέρδευε σε μια τυπική περίπτωση 2 βαρκών και πτώσης στο νερό.

    Ο κόσμος όμως, ο κόσμος του αγώνα όχι γενικά, δείχνει πως αν είναι να πολιτικοποιηθει και οι αγώνες του να μπουν στην πολιτική σκηνή σκοπεύει να το πράξει εντός της γενικής κοινωνικής ροπής προς την σταθερότητα, που είναι το καθοριστικό στοιχείο της ηγεμονίας του Μητσοτάκη πέρα από την καθολική αστική στήριξη και τον λαικό συντηρητισμό. Το πολύ πολύ να ψηφίζει, σε κάποιον βαθμό, τον αστείο μπάρμπα που κάθεται με την νεολαία. Η δε όξυνση της οικονομικής κρίσης, που θα έρθει, θα ενισχύσει τις σημερινές τάσεις, στροφής στην σταθερότητα και την ακροδεξιά. Δεν υπάρχει χώρος δηλ για μια Αριστερά της Ρήξης, του ΟΧΙ, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής κλπ, είναι γραφειοκρατικές κινήσεις σε πολιτικά γραφεία, είναι αυτοκίνητο με τις ρόδες στον αέρα. Αν κάτι περπατήσει αυτο μπορεί να είναι μόνο ένα Αριστερό Κόμμα με ελπίδες να νικήσει κάποτε τον Μητσοτάκη, που θα απευθυνεται σε ένα πλατύ ακροατήριο της τάξης του 20% αλλά με πυρήνα την ταξική ιδιοτέλεια και δεν θα λέει μεγάλα ΟΧΙ ΕΞΩ και ΚΑΤΩ αλλά θα μιλάει για μια δύσκολη προσπάθεια αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αντιμετώπισης του φασισμού και βήμα βήμα προσπάθειας στηριξης του εισοδήματος, των δικαιωμάτων, του εργατικού δικαίου, κάποιων δημοσιων αγαθών κλπ. Δεν ξέρω αν υπάρχουν περιθώρια να στραφει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα εκεί μέσα από την εσωκομματική του κρίση αν αυτή ξεσπάσει σε αυτή την κατεύθυνση, τώρα ή σε έναν χρονο γιατί υπάρχουν πανίσχυρα δίκτυα συγκροτημένα στην αντίθετη κατεύθυνση εντός των 170.000 “μελών” του. Με αυτή την έννοια πρέπει να κοπεί μαχαίρι, ομως, και το “θα τρώτε ξύλο όποτε τολμάτε να εμφανίζεστε” γιατί είναι το παιχνίδι του ορμπανικού καθεστώτος αλλά και όσων στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν την “επανίδρυση του” υπο τον Τσίπρα με περεταίρω μονιμοποίηση της γραμμής ανερμάτιστης νεκρανάστασης του Ανδρέα, του Καραμανλή, του Νικολαου Πλαστήρα και του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Αυτά βέβαια είναι εντελώς ξένα για τον χώρο από την ΛΑΕ και αριστεροτερα και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό, δεν τα προτείνω πουθενά. Να μην αναλώνονται όμως στην πολιτική σκηνή, αυτή είναι η γνώμη μου, να ασχοληθούν μόνο με τους χώρους. Αυτά που προσπαθούν να κάνουν στην πολιτική σκηνή θυμώνουν τον κόσμο, τον κόσμο του Αγώνα που έχει πάρει ώριμες αποφάσεις, δεν θα τις αλλάξει. Όσο η ελληνική κοινωνία, στοιχειωδώς, αναπαράγεται και ο κοινοβουλευτισμός, στοιχειωδώς, την ενσωματώνει στο κράτος ο κόσμος, του αγώνα συμπεριλαμβανομένου, δεν θα μπει πάλι, σαν πρώτο βήμα, σε μια περιπέτεια Ρήξης και Πολιτικής Κρίσης του τύπου του 2015

    Κώστας

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Η πραχτική της προφητείας είναι γενικά πολύ κακό πράμμα. Αυτό ξεκαθαρίστηκε ήδη από τη βιβλική εποχή, όταν οδήγησε γραμμή το κράτος του Ισραήλ στην κατάλυση και το λαό στη Βαβυλώνια αιχμαλωσία. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη η συτοκριτική, η μελέτη και ο προβληματισμός πάνω στη θεωρία. Αυτά είναι το ζητούμενο για τον κομμουνιστή.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Είναι σχετικό, από την άποψη, ότι προκαταβάλλει και αποπροσανατολίζει. Αν είναι προκαθορισμένο το τι θα γίνη, δεν προσπαθείς για κάτι διαφορετικό.

        Reply
  4. Ανώνυμος

    Και για να έχουμε μιαν εικόνα, τι ακριβώς έγινε προχτές. Τα ψηφοδέλτια με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες, σε απόλυτο αριθμό ψήφων, απώλειες της 25/6 σε σχέση με την 21/5:
    1. ΑΝΤΑΡΣΥΑ 49,64%
    2. ΟΚΔΕ 29,28%
    3. ΚΚΕ μ/λ 26,04%
    4. ΣΥΡΙΖΑ 21,49%
    5. ΜΕΡΑ25+ΛΑΕ 16,01%
    6. ΝΔ 12,18%
    7. ΚΚΕ 5,99%
    8. ΠΛΕΥΣΗ 2,99%
    10. ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 11,67%
    Δηλαδή μόνο δύο ψηφοδέλτια είχαν απώλειες μικρότερες του μέσου όρου 11,67%.
    Δεν περιέλαβα το μ/λΚΚΕ, που είχε αύξηση +9,42%, και τα διάφορα εθνίκια/φασίστες καθώς η είσοδος του νέου ψηφοδελτίου σηματοδότησε μετακινήσεις από άλλα, που αποσύρθηκαν.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δεν έβαλες τη Νίκη που αύξησε και τον αριθμό των ψήφων και το ποσοστό. Παρόλα τα εκατομμύρια που χορήγησε στην εκκλησία ο Κυριάκος και την μονιμοποίηση των παππάδων στο δημόσιο. Η εκκλησία δεν μάσησε. Τα εικονίσματα μπορεί να μην δάκρυσαν αλλά τη δουλειά τους την έκαναν. Αν ο Μήτσος αντί για καρδούλες έκανε το σταυρό του καλύτερα θα πηγαίνατε. Να βάζατε ρε αδερφέ τα αντάρτικα στα εκλογικά κέντρα πριν την Κυριακή αντί να τα χορεύετε το βράδυ.

      Reply
  5. Papillon

    Αστεία αστεία μόνο το ΜΛ-ΚΚΕ και η ΟΑΚΚΕ είχαν αύξηση σε απόλυτες ψήφους προχθές (3.922-4.296 και 1.010-1.097 αντίστοιχα) στο διάστημα των δύο Κυριακών.

    Παρατηρήσατε καθόλου για Ξάνθη και Ροδόπη; Επειδή τα λέγαμε τις προάλλες για την μειονότητα. Πέραν της αποχής που ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ο Βελόπουλος πάνω από το ψευτοκκε ενώ ο ναζισταράς λίγο πιο κάτω (1.725 για τον Περισσό και 1.649 για τον “Σπαρτιάτη”). Στην δε Ξάνθη (όπου και εδώ η αποχή ήταν νικήτρια) τους πέρασαν και οι δύο με την Νίκη να είναι από κάτω τους για πολύ λίγο.

    https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/districts/2/

    Είδατε χρουτσορεβιζιόνες όταν συναγωνίζεστε σε εθνικιστικό παροξυσμό τους ορίτζιναλ; Να λοιπόν πως ευνοείτε και εσείς τους ναζιφασίστες. Είστε λοιπόν οι μεγάλοι νικητές με…απώλειες 6% και σχεδόν τους μισούς να ΣΑΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ την πλάτη (όπως και σε όλους) αφού απείχαν.

    Θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της αποχής. Όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται νικητές με απώλειες σε απόλυτες ψήφους και αποχή 47%. Η αποχή δείχνει ένα μεγάλο πλέον ποσοστό ανθρώπων (σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι) που δείχνει το κωλοδάχτυλο σε ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα. Και μόνο το ότι θεωρούν το λευκό ίδιο με τα άκυρα και την αποχή αποκαλύπτει την “δημοκρατία” τους. Στην πραγματικότητα ο πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή από το να ψηφίσει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ένα κόμμα αφού το λευκό δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα και εξισώνεται με άκυρα και αποχή. Βέβαια αυτό είναι κάτι που δεν το θίγει ΚΑΝΕΝΑΣ “αμεσοδημοκράτης”, “αριστερός” γιατί προφανώς όλοι είναι ψηφοθήρες αλλά ας το σκεφτούμε λίγο τι είδους δημοκρατία, έστω αστική, είναι αυτή που δεν δίνει το περιθώριο στον πολίτη να καταδικάσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα; Η μόνη εναλλακτική λοιπόν είναι η αποχή για αυτόν τον κόσμο. Και εγώ προσωπικά ΑΠΕΧΩ σχεδόν σε κάθε εκλογική διαδικασία (μόνο μία φορά πήγα και εκεί πάλι άκυρο το έριξα) γιατί συν τοις άλλοις δεν βρίσκω και τον λόγο να σκάσω χρήματα από την τσέπη μου για εισιτήρια πήγαινε-έλα για να ρίξω τελικά άκυρο ή λευκό.

    Δεν είναι θέμα ούτε συνεργασιών, ούτε τίποτα είναι απλό ο πολίτης δεν πιστεύει στην αριστερά σας είτε την κοινοβουλευτική είτε την εξωκοινοβουλευτική αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που πιάνει πολλά πεδία (οικονομία, μεταναστευτικό, παιδεία, συνδικαλισμός κλπ) στα οποία τα κόμματά σας έχουν ένα κάρο αντιδραστικές απόψεις. Και όλοι να συμμετείχαν σε ένα μετωπικό σχήμα πάλι οι πολίτες δεν θα σας εμπιστευόντουσαν γιατί πολύ απλά δεν θεωρούν ΚΑΝΕΝΑΝ σας αξιόπιστο να αναλάβει εξουσία στα χέρια του.

    Reply
  6. Μάκης από Πειραιά

    Μα αγαπητέ Ανώνυμε, η μείωση 49, 64 των ψήφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δικαιώνει πλήρως την απόφαση του Ναρ : ο γυαλος είναι στραβός.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το Ναρ είναι στραβό αγαπητέ Μάκη, όχι ο γιαλός. Αυτό είναι εβραίος γνωστό.
      Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας μονόφθαλμος για να οδηγήσει το λαό στη γη Χαναάν. Αυτοί που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη στραβωμάρα του ναρ αντι για το φως τους είδαν την υπαρκτή αριστερά να χορεύει σε όλα τα εκλογικά κέντρα του πειραιά. Μιας και είσαι από εκεί δεν μας ενημερώνεις από τις τόσες νίκες που πέτυχε αυτή η υπαρκτή αριστερά πόσο έχει στριμώξει τη ΧΑ στο Πέραμα στην Σαλαμίνα.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ενώ το ΜΕΡΑ 25 πχ με την υπερπολλαπλάσια προβολή και δημόσια προώθηση των θέσεών του εξαιτίας και του ότι ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα, τα κατάφερε μια χαρά!

      Η το ΚΚΕ με την πιο μεγάλη προβολή που έχει δει ποτέ ως κόμμα από τα ΜΜΕ και αυτό πήγε περίφημα!

      Ρε, μην πάτε να δικαιώσετε την δική σας αποτυχημένη τακτική πάνω στις αποτυχίες των άλλων!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αλλα λένε τα στατιστικά για την προβολή των κομμάτων από ΜΜΕ, και ειδικά για την μόνιμη παρασιώπηση του ΚΚΕ. Κάποιες εξαιρέσεις δεν φτάνουν για να αλλάξουν την γενική εικόνα. Αντίθετα έγινε ο χαμός με μπαρουφάκι, με αυτή τη φασίστρω με τις καρδούλες, και βέβαια με τα αυγά στις διάφορες εκδοχές τους. Κι εδώ να θυμηθούμε ότι εκτός από τους θεσμοθετημένους (τρομάρα τους) “κανόνες”, που καταστρατηγούνται πολλές φορές προκλητικά (“ΣΚΑΕΙ” κλπ. – ορισμένα “μικρά” κόμματα πήραν χρόνο προβολής, “νόμιμο”, μετά τα …μεσάνυχτα!), αξιοποιούνται και οι ανορθόδοξες πρακτικές προβολής, όπως π.χ. η δήθεν “επικριτική” η “αρνητική” προβολή, που όμως, όπως γνωρίζουν οι επαϊοντες, λειτουργούν θετικά. Γιατί το χειρότερο στην ενημέρωση δεν είναι η αρνητική προβολή αλλά το “θάψιμο”, η καταδίκη στην ανυπαρξία. Και δυστυχώς, αλλά όχι προς έκπληξη κανενός, εδώ οργιάζει η υποκρισία και το θέατρο της απάτης.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Τι λες ωρέ ΚΚΕ; Το ΚΚΕ βγήκε κσι σε πρωινάδικα/μεσημεριανά δικά, το ΚΚΕ έλεγαν μια σειρά συστημικοί δημοσιογράφοι πως “τι υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα είναι”, το ΚΚΕ βγήκε σε πολιτικές εκπομπές που δεν είχε βγει ποτέ του! Και παρολαυτα, το εκλογικό του αποτέλεσμα εινσι 7,7%,χαμηλοτρτο σε ψήφους και σε ποσοστά από το αντίστοιχο των εκλογών πριν την επιβολή των μνημονιων το 2010. Και μάλιστα, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΚ ΒΙΑΣΤΙΚΉ ΛΟΓΙΚΉ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΨΉΦΟΥ ΣΠΟ ΥΟΝ ΣΎΡΙΖΑ, ο οποίος καταβαραρθρωθηκε.

          Πριφσνως κσι η πτώση της ανταρσυα κατά 50% σε ψήφους κσι ποσοστό είναι αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά μην μας πρήζετε ότι το ΚΚΕ είναι οκ! Ή πολύ περισσότερο το μέρα 25 που έμεινε για δεύτερη φορά εκτός βουλής και μάλιστα με ακόμα χαμηλότερο ποσοστό και λιγότερους ψήφους.

        2. Ανώνυμος

          Η ψυχούλα τους ξέρει των κουκουέδων, με τι ιδρώτα και αγώνα πέτυχαν αυτό το +100 χιλ. ψήφους, που δεν είναι ούτε αδέσποτοι, ούτε περαστικοί και κυρίως όχι άγνωστοι. Τους ξέρουν έναν-έναν, γιατί τους κέρδισαν στη Ζώνη, στο Λιμάνι, στη ΛΑΡΚΟ, στο αμφιθέατρο, στους τόπους δουλειάς και αγώνα, παλεύοντας ενάντια σε θεούς, δαίμονες, συκοφάντες και “αριστερούς” καιροσκόπους, που καρτερούν να αποκτήσουν πολιτική επιρροή με την …σύμφωνη γνώμη των ΜΜ”Ε”.
          Και τα ποσοστά του ΚΚΕ “πριν την επιβολή των μνημονιων το 2010” το ΚΚΕ, όπως βλέπετε, σας τα έχει χαρίσει, μπας και προκόψετε εσείς, αλλά που…..

        3. Ανώνυμος

          Μάλλον η ψυχούλα του Κουτσούμπα ξέρει πως κερδηθηκαν οι 100.000 ψήφοι παραπάνω από το 2019. Μεσημεριαναδικα, κοπές πίτας, και υπεύθυνο κόμμα.

          Καλά κάνατε ως ΚΚΕ κ πήρατε 100.000 ψήφους παραπάνω από το 19, να δούμε τώρα αν θα κάνετε κάτι και για την ανάσχεση των πολιτικής θανάτου που εξαπολύει η κυβέρνηση.

          Υγ. Στους αγώνες κατά των εξώσεων πρωτηε κατοικίας, συμμετέχουν ΝΑΡ, ανταρσυα, η ΛΑΕ κλπ, πάντα, κ πολύ πριν τις πάρει χαμπάρι το ΚΚΕ.

        4. Ανώνυμος

          Τις +100 χιλ. τις πήρε το ΚΚΕ ακριβώς γιατί ήταν η μόνη δύναμη, που αντιστέκεται στις πολιτικές θανάτου, εδώ και πολλά χρόνια. Και χωρίς μασημένα “μεταβατικά” λόγια και χωρίς διπροσωπίες, άλλα στο δρόμο και άλλα στα σωματεία. Είναι σκληρή η επαναστατική δουλειά σε ένα τόσο αντιδραστικό περιβάλλον πισωδρόμησης, θέλει μυαλό, συνέπεια, επιμονή και υπομονή. Αλλά είναι η μόνη, που κερδίζει σταθερές θέσεις και όχι ανεμομαζώματα/διαολοσκορπίσματα. Το +100χιλ. θα έχει και συνέχεια, που ούτε τη φαντάζονται οι ρεφόρμες. Ηδη τρίβουν τα ματάκια τους.

        5. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          29/06/2023 at 03:49, άσε τα μεγάλα λόγια για τις 100.000 ψήφους παραπάνω από το 19 που πήρε το ΚΚΕ. Είχε πολύ περισσότερους το 2007-2009 και δεν σταμάτησε, ούτε τα αντιλαϊκή μέτρα που ήρθαν με τα πόδια, πόσο μάλλον τα υπόλοιπα.

          Υγ, το ότι αγωνίζεται μόνο το ΚΚΕ και όχι το ΝΑΡ , η ανταρσυα, και η υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική αριστερά, είναι ένα σύντομο ανέκδοτο

        6. Ανώνυμος

          29/06/2023 at 09:45, θα στο πω άλλη μια φορά, μπας και το πιάσεις. Από εκείνους, που είχε το 2007, το ΚΚΕ σας χάρισε το 2012 τους μισούς, και συνειδητά! Τι τους κάνατε;
          Τους στείλατε “να ψηφίσουν δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ” μαζί με πολλούς δικούς σας, όπως καμαρώνει ένας ακόμη “πρώην” σας σε διπλανό νήμα. Το 2012 το ΚΚΕ έκανε μιαν αυτοκάθαρση και τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα. Το +100 χιλ. αξίζει όσο ένα εκατομμύριο προ δεκαπενταετίας. Αντίθετα ο “χώρος” ακολουθεί τη μοίρα των πασόκ και του τελευταίου παπατζή, αιωνία του η μνήμη!

  7. Ανώνυμος

    Για να μιλήσουμε στα ίσια: Η πρωτοφανής πτώση -50% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα σε ένα μήνα(!) προφανώς και δεν ερμηνεύεται με την αναμενόμενη σχετική μείωση της προσέλευσης, που όπως είδαμε ήταν περίπου 11,67 κατά μέσον όρο. Ούτε νομίζω ότι ξαφνικά “ξύπνησαν” οι ψηφοφόροι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και απέρριψαν κάποιαν υποθετική “επαναστατική καθαρότητα”, που μόλις ένα μήνα πριν είχαν επιβραβεύσει. Μην ψάχνετε καθένας τις εύκολες επιβεβαιώσεις των ιδεοληψιών του, κι άστε τον Λένιν ήσυχο.
    Πριν από όλα το ΝΑΡ και το ΚΣΕ οφείλουν να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα το μεγάλο αυτό ερώτημα.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Μία υποθετική ερώτηση προς τους συντρόφους του ΚΚΕ. Έστω ότι έχετε τη δυνατότητα σε μία διαμαρτυρία να είστε
    α) 100 άτομα του ΚΚΕ,
    β) 130 άτομα με τη συμμετοχη 30 ατόμων από άλλους σχηματισμούς.
    Τι θα επιλέγατε εσείς; Η ηγεσία σας;
    Η απάντηση δικαιολογεί πολλά για την κατάσταση

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δε νομίζω πως το ΚΚΕ εμπόδισε κανέναν να προσέλθει σε μαζική διαμαρτυρία με τις σημαίες του. Αλλοι κατεβαίναν με “έξω τα κόμματα” και προπηλακισμούς του ΚΚΕ στις πλατείες, ε; Αλλά μετά το 1995 το ΚΚΕ απεφάσισε “Κοινωνική Συμμαχία” και άμεση απεύθυνση στο Λαό, ανεξάρτητα τι και πως θα πράξουν οι όποιοι “τριάντα” η και τρεις χιλιάδες.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αν έγινε κάποιο άνοιγμα το ’95 (σχεδόν 30 χρόνια πίσω) προφανώς θα έγινε για συσπείρωση λόγω του κοντινού ’89. Από τότε;
        Γιάτι στα μάτια μου πια αχνοφαίνεται μια περισσια ικανοποίηση όταν αποτυγχάνουν οι υπόλοιποι και μένει μόνο ο περισσός ανέγγιχτος.
        Κάποτε λέγαμε ότι τα κανάλια παίζουν μόνο αυτούς που δεν νιώθουν απειλή.
        Τι ισχύει στην περίπτωση Κουτσούμπα;

        Reply
  9. Μάκης από Πειραια

    Καλά θα ήταν να χρησιμοποιούσε ένα όνομα για χάρη της σαφήνεια, όλοι ανώνυμοι… Όσο για το ΚΚΕ, πρόσφατα βγήκε η Παπαρηγα για να δικαιώσει το ναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας και έλιωσαν όλα τα ΜΜΕ από τη συγκίνηση… Τη θαύμαζαν γιατί πήγε στη πορεία με το Πι. Τι δεν καταλαβαίνετε οι ΚΚΕδες;

    Reply
    1. Yoel Romero από την Αβάνα

      Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω ρε Μάκαρε, είναι πως γίνεται να φτάνεις σε ενήλικη ηλικία και να μην έχεις βασικά σκίλς, όπως το να κατανοείς απλές προτάσεις όπως: Το ουκρανικό κράτος έχει άδικο- το ρωσικό κράτος έχει άδικο- ο ουκρανικός λαός έχει δίκιο- και οι δύο λαοί πρέπει να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις τους.

      Πόσο δύσκολο είναι σαν σχήμα να το καταλάβει κάποιος; Τι πιστεύεις εσύ; Είναι πολύ δύσκολο; Είναι λίγο δύσκολο; Πως το κρίνεις;

      Reply
      1. Μάκης από Πειραιά

        Yoel Romero η ειρωνεία και οι προσβολές δεν είναι επιχειρήματα, είναι όμως χαρακτηριστικά της αλαζονείας από την οποία διακατέχεστε οι Κουκουέδες. Φτάσατε στο σημείο να δίνετε συμβουλές στο ρώσικο προλεταριάτο τρομάρα σας, εσείς που το κόμμα σας είναι η επιτομή της ήττας.
        Το ρώσικο κράτος το σκέφτηκες και το ανάφερες, το ναζιστικό ουκρανικό κράτος σου διέφυγε. Τη μαζική δολοφονία των κομμουνιστών της Οδησσού το 2014 την θυμάσαι; Εν πάσει περιπτώσει, ο Μπρέχτ είχε πεί: αυτοί που μιλάνε για τον εχθρό, είναι ο ίδιος τους ο εχθρός. Εχθρός του ουκρανικού λαού είναι καταρχήν το ουκρανικό κράτος.
        Οι εξηγήσεις σου λοιπόν είναι δικές σου και δεν με ενδιαφέρουν, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον να βγεί η ίδια να μας εξηγήσει τι εννοούσε.
        Η Παπαρήγα εν τέλει βγήκε από την αφάνεια σαν κάποιος να της το ζήτησε.
        Ποιός άραγε;
        Όπως τότε που μας ειρωνευόταν για τη λέξη “αντιμνημονιακός” ή για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ή για το δημοψήφισμα. Συντασόμενη πάντα με την άρχουσα τάξη.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Εντάξει, είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν μπορείς να κατανοήσεις το σχήμα, έχεις βασικό πρόβλημα μέχρι και να διαβάσεις την πρόταση που έγραψα. Συγνώμη, εγώ φταίω, δεν γνώριζα. Απλά ΟΚ, έχω συνηθίσει αυτή τη λαθροχειρία από τους πουτινικούς, να το διαβάζω από ΝΑΡίτες που συμφωνούν σε βασικά πράγματα για τον πόλεμο με το ΚΚΕ το θεώρησα χυδαιότητα, αλλά δεν ήξερα σε ποιον μίλαγα. Συνέχισε.

  10. η μισή μου καρδιά

    Το ουκρανικό ζήτημα είναι ένα τεστ κατανόησης μαρξισμου-λενινισμου.
    Δυστυχώς ούτε το καθ’ ύλην αρμόδιο ΚΚΕ τα λέει σωστά.

    Το ΚΚΕ ήταν ενάντια στον αγώνα του ελληνικού λαού για εδαφική ολοκλήρωση κατά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στους βαλκανικούς πολέμους και την μικρασιατική εκστρατεία. Ενάντια στην απελευθέρωση των εκατοντάδων ή εκατομμυρίων Ελλήνων που ζούσαν σε Μακεδονία Ήπειρο νησιά και Μικρασία.
    ΕΝΑΝΤΙΑ ήταν!!!!

    Τώρα πως είναι υπέρ του ουκρανικού λαού το ΚΚΕ;;;

    Η (μαρξιστική) επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

    Reply
  11. Papillon

    Το ουκρανικό δεν είναι τεστ, αποτελεί πλέον την πιο τρανή απόδειξη για το πόσο βαθιά σαπισμένη είναι η “αριστερά” μας. Πράγματι ο μαρξισμός-λενινισμός είναι απόλυτος και κατηγορηματικός ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ-ΕΘΝΙΚΟΥΣ πολέμους των καταπιεσμένων λαών απέναντι στα κράτη-δυνάστες, τους ιμπεριαλιστές. Και ο πόλεμος των Ουκρανών είναι τέτοιος.

    Τι είπε η Παπαρήγα; Ότι ο πόλεμος του ουκρανικού λαού είναι δίκαιος. Μάλιστα. Αν το δεις αποσπασματικά ναι έτσι είναι. Έλα όμως που εδώ αρχίζουν οι αντιφάσεις. Διότι πρώτον η Παπαρήγα παραμένει σε ένα κόμμα που χαρακτηρίζει τον πόλεμο αυτό του ουκρανικού λαού ΆΔΙΚΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ και συνεχίζει να το υπηρετεί πιστά και δεύτερον χαρακτηρίζει τον πόλεμο της ουκρανικής αστικής τάξης…άδικο ο οποίος διεξάγεται ακριβώς για τους ίδιους λόγους που πολεμάει και ο λαός δηλαδή ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗ-ΕΙΣΒΟΛΕΑ. Εφαρμόζει την ίδια αρχή όπως και με την Λιβύη που από τη μία υπερασπιζόταν τον λιβυκό λαό και δήθεν ήταν αλληλέγγυα αλλά την ίδια ώρα χαρακτήριζε τον πόλεμο του Καντάφι…ιμπεριαλιστικό και άδικο ο οποίος πόλεμος διεξαγόταν ακριβώς για την εθνική ανεξαρτησία της Λιβύης ενάντια στο ΝΑΤΟ. Βέβαια για τον Μιλόσεβιτς και την Σερβία δεν ισχυρίστηκε ποτέ κάτι τέτοιο αλλά σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουν οι φίλοι του Περισσού.

    Λοιπόν ο μαρξισμός-λενινισμός διδάσκει ότι όταν ένα αστικό κράτος, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ, πολεμάει για να υπερασπιστεί την εδαφική-εθνική ακεραιτότητα της χώρας και για τον ίδιο σκοπό πολεμάει και ο λαός μέσα από τον στρατό αυτού του κράτους, ο πόλεμος αυτός είναι ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ από την μεριά της αστικής τάξης. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

    Αυτός είναι ο ορισμός του εθνικού αγώνα στον καπιταλισμό γι’αυτό και το κομμουνιστικό κίνημα υπερασπιζόταν ανέκαθεν αυτούς τους αγώνες. Μην αναφέρετε λοιπόν ορισμένοι την Παπαρήγα σαν δήθεν παράδειγμα…δυτικοδουλείας γιατί γελάνε και οι πέτρες μαζί σας.

    Για να δούμε τώρα ποια είναι τα τρία ακροδεξιά μορφώματα που έχουμε πλέον στην Βουλή. Πρώτο του ναζισταρά ρωσόφιλου Κασιδιάρη, δεύτερο του ανοιχτά ρωσόφιλου Βελόπουλου και τρίτο του επίσης ανοιχτά ρωσόφιλου φασιστοψέκα Νάτσιου. Είναι προφανές λοιπόν ότι όταν σπέρνεις είτε ανοιχτά, είτε ύπουλα μέσα από “ούτε-ούτε” απόψεις ρωσοδουλεία, θερίζεις ΡΩΣΟΔΟΥΛΟ ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΜΟ (ε μόνο τέτοιος είναι στην Ελλάδα έτσι και αλλιώς), στην ουσία τον ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣ μέσα στην κοινωνία σου (όπως και με την γραμμή για το μεταναστευτικό, άλλη μεγάλη πληγή που επίσης ενισχύει την ακροδεξιά γιατί στην πραγματικότητα τα ανοιχτά σύνορα όπως το θέτει η ψευτοαριστερά σας, προμοτάρει τα κλειστά σύνορα της ακροδεξιάς, ένα στημένο δίπολο από τους πράκτορες του Πούτιν).

    Όσο αφορά την “απελευθέρωση” των Ελλήνων που λέει και ο μισόκαρδος ναι είδαμε πως….απελευθερώθηκαν οι Έλληνες που πλήρωσαν αφενός τις εθνικιστικές μαλακίες του ελληνικού καπιταλισμού και αφετέρου την ξενόδουλη πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης. Ήταν δε τόσο…απελευθερωμένοι οι πρόσφυγες που όταν ήρθαν στην Ελλάδα τους χαρακτηρίζανε…τουρκόσπορους. Οι…απελευθερωτές σου. Δεν την χαρακτηρίζουν τυχαία ξέρεις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Γιατί τέτοια ήταν από κάθε άποψη. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ όχι…απελευθέρωση. Ο δε ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 οδήγησε στην…απελευθέρωση του ΔΟΕ (το τότε ΔΝΤ) και σε…μνημόνια της εποχής. Όσο για τους “μακεδονομάχους” ήταν τέτοιοι “απελευθερωτές” που συνεργαζόντουσαν με τους Οθωμανούς ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ εναντίον των κολίγων που ήταν και οι μόνοι που πάλευαν ώστε να απελευθερωθούν πραγματικά. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ήταν το σύνθημά τους. Και αυτό ήθελαν να καταπνίξουν οι “μακεδονομάχοι”.

    Reply
  12. "Η μισή μου καρδιά"

    Είπαμε οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τον εθνικό αγώνα μόνο σε δύο περιπτώσεις. α)όταν το έθνος δεν έχει κρατική υπόσταση-εθνικο κεντρο και αγωνίζεται για αυτήν και β) όταν ο εθνικός αγώνας είναι ξεκάθαρο σε ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΉ κατεύθυνση.
    Σε καμμία άλλη περίπτωση.
    Αυτές οι προϋποθέσεις δεν ισχύουν στην Ουκρανία ούτε από την μια ούτε από την άλλη πλευρά….. πρόκειται για ένα πολέμο που στρέφεται ενάντια στον Ουκρανικό λαό και στον Ρωσικό με ευθύνη των αστικών τάξεων των δύο χωρών.
    Ίσχυαν οι προϋποθέσεις στην περίπτωση της Σερβίας; της Αρμενίας της Ελλάδας; της Κύπρου; ΝΑΙ.
    Η Μακεδονικη εθνοτητα είναι μέρος της ελληνικής, συνεπώς δεν μπορεί να διεξάγει απελευθέρωτικο αγώνα ενάντια στην Ελλάδα, είναι άτοπο λογικά και πολιτικά. Το ΚΚΕ σε αυτό έχει κάνει αυτοκριτική σε πολλές περιπτώσεις.Και όταν είχε τροτσκιστές στην ηγεσία και όταν είχε σταλινικούς απέρριψε-τροποποιησε τις παλιότερες θέσεις ως λανθασμένες. Η θέση της 3ης διεθνούς για σοσιαλιστική βαλκανική ομοσπονδία αποδείχθηκε εξίσου ανεδαφική με την θέση για τις Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης της 2μιση διεθνους. Το ΚΚΕ πρέπει για την άποψη μου να αλλάξει και την θέση για την μικρασιατική εκστρατεία καθότι οι Νεότουρκοι αποδείχθηκε ότι ηταν γενοκτονοι.Εκαναν εθνοκσθαρσεις σε βάρος συμπαγών λαών της Μικρασίας που ήταν γηγενεις. Τραγική σελίδα της 3ης διεθνούς η “κάλυψη ” των νεότουρκων με προσωπική ευθύνη Τρότσκι,Φρουνζε, Ζηνοβιεφ και Στάλιν αλλά και του Λένιν.

    Reply
    1. Papillon

      Ισχύουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ. Ο ουκρανικός λαός αγωνίζεται ΓΕΝΝΑΙΑ για να πετάξει έξω από την χώρα του έναν ΣΦΑΓΕΑ-ΒΙΑΣΤΗ-ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗ που όχι μόνο του αρπάζει εδάφη αλλά δεν τον αναγνωρίζει καν σαν ΕΘΝΟΣ κάτι που ούτε καν ο Χίτλερ δεν τόλμησε να υποστηρίξει ούτε για την Τσεχοσλοβακία, ούτε για την Ρωσία. Μιλάμε για μία επέμβαση καθαρά ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ τύπου και σαν τέτοια πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του κόσμου.

      Για τους Μακεδόνες πέταξες κοτσάνα ολκής κανείς δεν μίλησε για..απελευθερωτικό αγώνα. Οι ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα σαν μειονότητα της χώρας μας και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που πρέπει. Προσωπικά αισθάνομαι ντροπή που στην χώρα μου ένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί ούτε συνέδριο να πραγματοποιήσει ελεύθερα ακριβώς γιατί κράτος και παρακράτος δεν το επιθυμούν:

      https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/p-boskopoylos-giati-den-lene-oti-exei-yparksei-bia-apenanti-se-meionotikoys

      Ακόμα μεγαλύτερη ντροπή αισθάνομαι που η συντριπτική πλειοψηφία της λεγόμενης “κομμουνιστικής αριστεράς” δεν κατήγγειλε ΠΟΤΕ αυτά τα γεγονότα. Αυτό είναι ξεκάθαρη ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας και ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ της. Όποιος συμφωνεί με αυτά είναι ΦΑΣΙΣΤΑΣ. Τελεία και παύλα.

      Όσο για την…Μεγάλη Ιδέα σου η ιστορία είναι πεισματάρα την πληρώσαμε ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ. Και σε ρωτάω πόσο…απελευθερωμένοι ήταν οι πρόσφυγες όταν ήρθαν στην Ελλάδα και τους αποκαλούσαμε τουρκόσπορους; Σωστά οι μπολσεβίκοι και ο Λένιν υποστήριξαν την Τουρκία. Ο Κεμάλ παρότι υπερεθνικιστής και σφαγέας εξέφραζε τον αστικο-εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του τουρκικού λαού απέναντι στον ιμπεριαλισμό, κυρίως τον Βρετανικό. Και ναι αυτά τα κινήματα οι μπολσεβίκοι τα υποστήριζαν όπως έκαναν και με τον εμίρη του Αφγανιστάν λίγο αργότερα πάλι ενάντια στους Βρετανούς (που τότε ήταν η πιο επικίνδυνη υπερδύναμη δεδομένο ότι ήταν και αποικιοκράτες). Επιπλέον ο Λένιν είχε να αντιμετωπίσει και τις απειλές των ιμπεριαλιστών όσο αφορά την χώρα του. Να σου θυμίσω την επέμβαση 14 κρατών (και Ελλάδας) στην Ουκρανία το 1919;

      Σωστά λοιπόν υποστηρίχθηκε η κεμαλική Τουρκία για να μπει φρένο στην επιθετικότητα του Βρετανικού ιμπεριαλισμού ώστε να βοηθηθούν έτσι και οι λαοί, τα κινήματα που πάλευαν για εθνική ανεξαρτησία, εθνική αυτοδιάθεση αλλά για να γλιτώσει τελικά και η ίδια η επανάσταση στην Ρωσία. Γιατί κατηγορείς λοιπόν τον Λένιν και τους μπολσεβίκους και όχι τον βρετανικό ιμπεριαλισμό και τους υποτακτικούς του όπως τον ελληνικό καπιταλισμό που μας έσυρε σε έναν καταστροφικό πόλεμο και για λογαριασμό των αφεντικών του αλλά και για την δικές του σοβινιστικές επιδιώξεις;

      Στις 18 Ιανουαρίου του 1921 ο αρχηγός της Επιτελικής υπηρεσίας του Στρατού, στρατηγός Κ. Γουβέλης, σε υπόμνημά του προς την κυβέρνηση εξηγεί:

      «Η Μικρασιατική εκστρατεία, ως εξέθηκα υμίν, επ’ ουδενί λόγω έπρεπε να επιχειρηθή… Μόνον άφρων, θα ετόλμων να είπω, θα ήτο δυνατόν να συλλάβη τοιούτον σχέδιον πολιτικής και στρατιωτικής ενεργείας και να προβή εις εκτέλεσιν τοιαύτης παρατόλμου υπερποντίας εκστρατείας ριψοκινδύνου κι αμφιβόλου λίαν, τελικής και οριστικής επιτυχίας απαιτούσης δεν κολοσσιαίας θυσίας και δυσβάστακτα διά το Ελληνικόν κράτος και τον λαόν βάρη…»

      Μ. Ροδά: «Απομνημονεύματα – Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική Καταστροφή», Αθήναι 1950, σελ. 379-381

      Reply
  13. Μάκης από Πειραιά

    Φίλε Papillon, που το βρήκες αυτό το απόφθεγμα: “Λοιπόν ο μαρξισμός-λενινισμός διδάσκει ότι όταν ένα αστικό κράτος, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ, πολεμάει για να υπερασπιστεί την εδαφική-εθνική ακεραιτότητα της χώρας και για τον ίδιο σκοπό πολεμάει και ο λαός μέσα από τον στρατό αυτού του κράτους, ο πόλεμος αυτός είναι ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΟΣ”;
    Προφανώς δικές σου θεωρίες είναι αυτές, γιατί ούτε ο Μαρξ ούτε κανένας κατιπινοτερος δεν ασχολήθηκε με τα υπαρξιακά προβλήματα του αστικού κράτους, ίσα-ίσα μέσα από τις ενδοκαπιταλιστικες αντιθέσεις έψαχναν την ευκαιρία να μετατρέψουν τον αστικό πόλεμο σε ταξικο. Επειδή ο χώρος δεν προσφέρεται για κατεβατά, ο πόλεμος από τη μεριά των ουκρονατοικων είναι επιθετικος και από τη μεριά της Ρωσίας αμυντικός. Σε αυτό συνηγορουν γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεδομένα τα οποία αν δεν γνωρίζεις δεν μπορείς να έχεις άποψη. Την άποψη που εξέφρασε περί υπεράσπισης της πατρίδας, υιοθέτησε η Β Διεθνής.

    Reply
    1. Papillon

      Η μετατροπή του αστικού πολέμου σε ταξικό ισχύει εάν έχουμε ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΑΠΟ ΟΛΕΣ τις μεριές όπως πχ στον Α παγκόσμιο ή εάν ένα κράτος διεξάγει ιμπεριαλιστικό πόλεμο απέναντι σε ένα άλλο με στόχο να το υποδουλώσει, να προσαρτήσει εδάφη του ή να ανατρέψει την κυβέρνησή του οπότε ο λαός του πρώτου πρέπει να παλέψει ενάντια στην αστική του τάξη. Ο λαός του δεύτερου όμως παλεύει αποκλειστικά και μόνο για το δικαίωμά του στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ, το δικαίωμά του στην εδαφική και εθνική του ανεξαρτησία οπότε και μιλάμε για έναν ΔΙΚΑΙΟ-ΕΘΝΙΚΟ πόλεμο και αυτόν υπερασπίστηκε ο Λένιν ΣΘΕΝΑΡΑ:

      «Από μαρξιστική άποψη, όμως, τέτοιοι γενικοί και αφηρημένοι ορισμοί, όπως ο “μη πατριωτισμός”, δεν έχουν καμιά απολύτως αξία. Η πατρίδα, το έθνος, είναι ιστορικές κατηγορίες. Αν σε καιρό πολέμου πρόκειται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας ή για αγώνα ενάντια στο ζυγό που καταπιέζει ένα έθνος, εγώ δεν είμαι καθόλου ενάντια σ’ ένα τέτοιο πόλεμο και δεν φοβάμαι τις λέξεις “υπεράσπιση της πατρίδας” όταν αναφέρονται σ’ ένα τέτοιου είδους πόλεμο ή εξέγερση. Οι σοσιαλιστές τάσσονται πάντοτε με το μέρος των καταπιεζόμενων και συνεπώς δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι των πολέμων που έχουν σκοπό τη δημοκρατική ή σοσιαλιστική πάλη ενάντια στην καταπίεση».

      Λένιν : «Γράμμα προς τον Μπορίς Σουβάριν», Γράφτηκε το Δεκέμβρη του 1916, Άπαντα, τομ. 30, σελ. 262

      «Εν πάση περιπτώσει, είναι ζήτημα αν θα τολμήσει κανείς να αρνηθεί ότι το προσαρτημένο Βέλγιο, η προσαρτημένη Σερβία, Γαλικία και Αρμενία, θα ονομάσουν την “εξέγερσή” τους ενάντια στη χώρα που κάνει την προσάρτηση “υπεράσπιση της πατρίδας” ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ. Επομένως, οι πολωνοί σύντροφοι είναι ενάντια σε μια τέτοια εξέγερση για το λόγο ότι στις προσαρτημένες αυτές χώρες υπάρχει επίσης αστική τάξη, που επίσης καταπιέζει ξένους λαούς ή πιο σωστά: μπορεί να καταπιέζει, γιατί πρόκειται για το “δικαίωμά της να καταπιέζει”. Για να εκτιμήσουν ένα δοσμένο πόλεμο ή μια δοσμένη εξέγερση επομένως δεν παίρνουν το πραγματικό κοινωνικό περιεχόμενο (την πάλη του καταπιεζόμενου έθνους για την απελευθέρωσή του ενάντια στο έθνος που καταπιέζει), αλλά την πιθανή πραγματοποίηση από την καταπιεζόμενη σήμερα αστική τάξη του “δικαιώματος” της να καταπιέζει. Αν το Βέλγιο λχ. το 1917 προσαρτηθεί από την Γερμανία και το 1918 εξεγερθεί για την απελευθέρωσή του, οι πολωνοί σύντροφοι θα είναι ενάντια στην εξέγερση για τον λόγο ότι η αστική τάξη του Βελγίου έχει “το δικαίωμα να καταπιέζει ξένους λαούς”!

      Στο συλλογισμό αυτό δεν υπάρχει ούτε κόκκος μαρξισμού, ούτε κόκκος επαναστατικότητας…Όταν αρνούμαστε να υποστηρίξουμε την εξέγερση των προσαρτημένων περιοχών γινόμαστε, αντικειμενικά, ΟΠΑΔΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΩΝ»

      Λένιν: «Τα Αποτελέσματα της Συζήτησης για την Αυτοδιάθεση», σελ. 134

      Συμβουλή προς όλους ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ το έργο των κλασικών και μην σας παραμυθιάζουν οι ηγεσίες. Μαρξισμό-Λενινισμό δεν μαθαίνουμε από τον…Ριζοσπάστη, το ΠΡΙΝ, τον Λαϊκό Δρόμο κλπ αλλά από τον ΜΑΡΞ και τον ΛΕΝΙΝ.

      Reply
  14. Μάκης από Πειραια

    Papillon, είδες καμία εξέγερση κατά των Ρώσων στη Κριμαια, στο Ντονμπας, στη Χερσωνα; ξέρεις ότι το Χαρκοβο και η Οδησσός είναι ρωσικές πόλεις; η κοιτιδα των Ρώσων ξέρεις ότι είναι το Κίεβο; γνωρίζεις ότι ποτέ δεν υπήρχε κράτος Ουκρανία εκτός από ένα μόρφωμα που έστησαν οι ναζί; ξέρεις ότι οι ναζί αυτονομιστες της Γαλικιας είχαν αντεπαναστατικη δράση μέχρι το 1953, 8 χρόνια μετά τη λήξη του Β Π. Π.; ξέρεις ότι ήδη από τον 19ο αιώνα οι Γερμανοί ήθελαν να χωρίσουν τη Ρωσία σε 4 κομμάτια; ξέρεις ότι επίσημη πολιτική των ΗΠΑ είναι η αποαποικιοποιηση της Ρωσικής επικράτειας; ξέρεις ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμος κάνει αυτό που έκανε πάντα, προσπαθεί δηλαδή να ξεπεράσει τη δομική του κρίση μέσα από τον πόλεμο; ξέρεις ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει 3 νατοϊκούς στρατούς και τώρα καταστρέφει τον 4ο; ξέρεις ότι ο Ζελενσκι στο Μόναχο τον Γενάρη του 2022 είπε ότι θα φτιάξει ατομική βόμβα; ξέρεις ότι θέλουν να προκαλέσουν διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαποριζια για να ενεργοποιήσουν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και να προκαλέσουν τον Γ Π. Π.; Ξέρεις ότι το καθεστώς Ζελενσκι προμηθεύτηκε βόμβες απεμπλουτισμενου ουράνιου για να τις χρησιμοποιήσει στα εδάφη που υποτίθεται ότι θέλει να απελευθέρωσει; τι ξέρεις τέλος πάντων εσύ και συμπασα η εκείθεν Αριστερά που δεν δίνει δεκάρακι για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος;

    Reply
    1. Papillon

      “…γνωρίζεις ότι ποτέ δεν υπήρχε κράτος Ουκρανία εκτός από ένα μόρφωμα που έστησαν οι ναζί;”

      «Η ανεξαρτησία της Ουκρανίας έχει αναγνωριστεί τόσο από την
      Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της ΡΣΟΣΔ όσο και από το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκων). Είναι επομένως αυταπόδεικτο και γενικά αναγνωρισμένο ότι μόνο οι ουκρανοί εργάτες και αγρότες, από μόνοι τους, μπορούν και θα αποφασίσουν στο Πανουκρανικό Συνέδριο των Σοβιέτ αν η Ουκρανία θα ενωθεί με τη Ρωσία ή θα παραμείνει μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη δημοκρατία και, στην δεύτερη περίπτωση, ποια ομοσπονδιακή σύνδεση θα καθιερώσει ανάμεσα σε αυτή τη δημοκρατία και τη Ρωσία»

      (Γράμμα του Λένιν προς τους εργάτες και τους αγρότες της Ουκρανίας απ’ αφορμή τις νίκες ενάντια στον Ντενίκιν, Διαλεχτά Έργα, τ. 30, σ.σ. 292, 295, στα ελληνικά, Άπαντα, 5η έκδοση, τ. 40, σ.42, εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

      «Πρόσφατα ειπώθηκε ότι η Ουκρανική Δημοκρατία και το Ουκρανικό έθνος είναι επινοήσεις των Γερμανών. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι υπάρχει Ουκρανικό έθνος και ότι είναι καθήκον των κομμουνιστών να αναπτύξουν τον πολιτισμό του. Δεν μπορείς να πας ενάντια στην ιστορία. Είναι προφανές ότι, παρότι ρωσικά στοιχεία ακόμα επικρατούν στις ουκρανικές πόλεις, με την πάροδο του χρόνου αυτές οι πόλεις αναπόφευκτα θα ουκρανοποιηθούν»

      (Στάλιν, Άπαντα, τ. 5, σ.σ. 48-49, στα ελληνικά, Τελικός λόγος στο 10ο συνέδριο του ΚΚΡ(μπ.), 10/03/1921, Άπαντα, τ.5, εκδ.Γνώσεις, σ. 52)

      Οι ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ μπούρδες περί ανυπαρξίας ουκρανικού έθνους ή…τεχνητού ουκρανικού κράτους ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ.

      Όσο για την εξέγερση των Ουκρανών μερικές πηγές θα σε βοηθήσουν να δεις την αλήθεια όχι αυτά που σου σερβίρουν ρωσόδουλοι ψευτοαριστεροί και ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΕΣ:

      https://unherd.com/2022/07/inside-the-ukrainian-resistance/

      https://www.ukrinform.net/rubric-society/3473260-kherson-resistance-russianspeaking-locals-take-to-streets-chanting-get-out-in-ukrainian-addressing-invaders.html

      https://www.bbc.com/news/world-europe-62333795

      https://www.nytimes.com/2022/12/25/world/europe/ukraine-kherson-defiance-russia.html

      https://tvxs.gr/news/kosmos/antartiko-stin-oykrania-enisxyetai-i-antistasi-stoys-rosoys

      https://theconversation.com/unexpected-ukrainian-resistance-continues-to-thwart-russias-initial-plans-for-quick-decisive-victories-189507

      https://www.aftoleksi.gr/2022/10/20/epiviosi-meso-tis-allileggyis-istories-ton-katechomeno-noto-tis-oykranias/

      https://www.newsweek.com/battles-ukraine-show-putin-was-wrong-about-countrys-russian-speakers-1701734

      https://www.npr.org/2023/02/25/1157422023/ukraine-russia-war-kherson-spies

      Ούτε στο Ντονμπάς δεν θέλουν να πολεμήσουν ψάχνουν να τους βρουν για να τους επιστρατεύσουν. Μιλάμε για τέτοια…υποστήριξη:

      https://www.theguardian.com/world/2022/apr/28/donetsk-separatists-desperate-draft-campaign-empties-streets-of-men-ukraine

      Συνεχίζεται…

      Reply
    2. Papillon

      Τα εδάφη αυτά είναι ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ. Σε όποιον δεν αρέσει ΞΥΔΙ. Ο ουκρανικός λαός θα υπερασπιστεί την πατρίδα του και θα ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΣΦΑΓΕΙΣ. Είτε σου αρέσει είτε όχι. Αλλά εδώ ακριβώς είναι η ουσία. Εφόσον ταυτίζεσαι 100% με τον ρωσικό ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΜΟ αλλά και τον ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟ (αφού η προπαγάνδα περί…χαμένων πατρίδων και…ψευτικου έθνους είναι βασικός πυλώνας της “επιχειρηματολογίας” του) είναι λογικό να βλέπεις…κατεχόμενα ρωσικά εδάφη στην Ουκρανία γιατί ΔΕΝ αναγνωρίζεις καν ουκρανικό έθνος. Εγώ πάλι είμαι ΠΟΛΕΜΙΟΣ της ναζιστικής αυτής αντίληψης και ταυτίζομαι 100% με τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ και τον ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ. Λογικό είναι λοιπόν να είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα.

      Τα υπόλοιπα είναι απλά ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ σου και δεν αποδεικνύονται από πουθενά. Γεγονότα να παραθέτεις όχι τα ψέματα του Κρεμλίνου. Έγινε εισβολή νατοϊκών σε ρωσικό έδαφος; Έγινε προσπάθεια διαμελισμού της Ρωσίας; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Εδώ δεν μπορούν καλά καλά να βάλουν Ουκρανία και Γεωργία στο ΝΑΤΟ. Αλήθεια την Γεωργία γιατί ακόμα; Αφού…περικυκλώνουν την Ρωσία. Γιατί δεν μας το εξηγείτε αυτό; Εδώ κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ΠΩΛΟΥΣΑΝ όπλα στην Ρωσία μετά το 2014:

      https://www.investigate-europe.eu/en/2022/eu-states-exported-weapons-to-russia/

      Αυτό είναι το σχέδιο…καταστροφής της Ρωσίας; Μήπως στο σχέδιο…αποαποικιοποίησης είναι και η ενεργειακή ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ στο ρωσικό αέριο τόσα χρόνια; Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει 40.000 στρατό στην Ανατολική Ευρώπη συνολικά; Γιατί δεν έχουν εμπλακεί ακόμα στον πόλεμο; Και πως κατέστρεψαν οι Ρώσοι νατοϊκό στρατό στην Ουκρανία χωρίς να έχει καν πραγματοποιηθεί…επέμβαση; Αφού αυτοί παραμένουν στις άλλες χώρες. Ε ρε παραμύθια που τρώτε….

      Τώρα για τα πυρηνικά τι να πω οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια και το χρησιμοποιούν σαν βάση, οι Ρώσοι κάθε τόσο απειλούν με πυρηνικό όλεθρο και εσύ βλέπεις πρόβλημα στον…Ζελένσκι. Ξεχνάς σκοπίμως τον Ιούνιο του 2020 όπου ο Πούτιν στην ουσία άρχισε αυτός τις απειλές:

      https://www.defensenews.com/global/europe/2020/06/02/new-russian-policy-allows-use-of-atomic-weapons-against-non-nuclear-strike/

      Η ψυχεδέλεια είναι χαρακτηριστικό των ρωσόδουλων φαίνεται.

      Reply
  15. Μάκης από Πειραιά

    Στη Ελλάδα τελικά 3 άτομα έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσια: ο Κυριάκος, η Ντόρα και ο Παπιγιόν ( Papillon γαλλιστι) …

    Reply
    1. Κώστας

      Βλέπω επανήλθε η Ουκρανία στις συζητήσεις μας

      Μετά από 1,5 χρόνο αυτή της φάσης του πολέμου και εν μέσω την στρατηγικής πολιτικής μας ήττας μέσα από την εγκαθίδρυση του αυταρχικού ορμπανικού καθεστώτος του Μητσοτάκη νομίζω πρέπει να βλέπουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις σε ότι αφορά τον ρόλο που μπορεί να παίξει σε μια νεα επιδείνωση του ταξικού συσχετισμού στην Ελλάδα. Διότι το βαρέλι δεν έχει πάτο, μπορεί να πάμε και χειρότερα

      Με αυτή την έννοια μια όξυνση του ουκρανικού δεν θα απαντηθεί από την Αριστερά και το Κίνημα με τις 2 ακραίες φωνές που βλέπουμε στην συζήτηση. Αν θέλουμε να παρέμβουμε λέω, αν θέλουμε να μην περάσει κι αλλο ο Έλληνας ¨Ορμπαν από πάνω μας ως οδοστρωτήρας. Η μια φωνή λέει πως ο Έλληνας Όρμπαν έχει δίκιο, και του κάνει κριτική από τα δεξιά, η άλλη αναπαράγει ανιστόρητες εθνικιστικές αποψεις του Πούτιν.

      Η πρώτη, της ΟΑΚΚΕ, μπορεί να είναι γραφική αλλά ορίζει τον σκελετό για τις θέσεις πολλών, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και του ΜεΡΑ25 αν και λιγότερο, σίγουρα και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Είναι η θέση που δεν βλέπει ανάγκη και λόγο να πούμε όχι στον ελληνικό αστισμό σε αυτό το θέμα. Η δεύτερη μας πάει σε άλλες σφαίρες γραφικοτητας και αδυναμίας άμυνας απέναντι στο προβοκάρισμα περι σύμπνοιας με μερίδες της ελληνικής ακροδεξιάς.

      Το θέμα έχει βγει απο την επικαιρότητα αλλά φοβαμαι τι θα γίνει αν οξυνθεί. Δεν υπάρχουν οι δυνάμεις που θα πουν πχ πως εμείς σαν Αριστερά και ελληνικός λαός πρέπει να είμαστε πχ με τις προτάσεις Ειρήνευσης και αποκλιμάκωσης της Κίνας και της Βραζιλίας και όχι με την κλιμάκωση της τρέλας προς τον ανοιχτό Γ Παγκόσμιο Πόλεμο

      Κώστας

      Reply
  16. Μάκης από Πειραιά

    Κώστα, ποτε βγήκε από την επικαιρότητα το ουκρανικό; Αν και είναι αστεία η προσπάθειά σου να δείξεις μετριοπαθης, θα σταθώ σε μια άλλη προσβλητική σου έκφραση, περί γραφικότητας. Ναι Κώστα, θα παραμείνω γραφικός μέχρι να πληρώσουν οι εγκληματίες τα εγκλήματά τους. Εσύ μην ταράζεται, κράτα την ψυχραιμία σου.

    https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/612673/i-dysi-espeire-anemous-to-2014-kai-therizei-thyelles-to-2022-okto-xronia-apo-to-amerikanopnefsto-praksikopima-stin-oukrania-kai-ti-sfagi-athoon-roson-politon

    Reply
    1. Κώστας

      Την ΟΑΚΚΕ και τον Παπιγιόν χαρακτήρισα έτσι Μάκη

      Το site που μου επισυνάπτεις είναι λίγο κασιδιαρικό με φερετζέδες πως είναι οικονομικού περιεχομένου και φιλορωσικο

      Αυτό δεν είναι γραφικό, είναι κάτι χειρότερο, είναι επικίνδυνο

      Κώστας

      Reply
  17. Papillon

    Πράγματι το ουκρανικό ξεχάστηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο και ακριβώς το ότι ξεχάστηκε είναι άλλη μία απόδειξη του πόσο βαθιά ρωσόδουλο είναι κυρίως το διακομματικό-κοινοβουλευτικό σύστημα. Διότι εάν οι νεοδημοκράτες ήταν πραγματικά φιλοδυτικοί και φιλοουκρανοί θα κοπανούσαν συνεχώς τόσο την ψευτοαριστερά όσο και την ακροδεξιά για την επαίσχυντη φιλοπουτινική στάση της. Αντ’ αυτού το θάψανε όπως και οι πασοκισμένοι. Μιλάμε τώρα για τους δήθεν δυτικόφιλους. Και είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να θαφτεί δεδομένο το ότι σχετίζεται άμεσα με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το ενεργειακό. Που ακριβώς φανερώνει την πραγματική πολιτική του Μητσοτάκη όπως αποδείχτηκε και στο τελευταίο όπου ΜΑΖΙ με τον ρωσόδουλο Όρμπαν έβαλαν βέτο στις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (και για το οποίο δεν ακούσαμε το παραμικρό ούτε από την “κομμουνιστική” αριστερά σας και πέρασε στο ντούκου προφανώς γιατί καταρρίπτει την επιχειρηματολογία σας).

    Βέβαια για να είμαστε σωστοί αυτόν τον 1,5 χρόνο τόσο ο Μητσοτάκης όσο και οι υπόλοιποι “φιλελεύθεροι δυτικόφιλοι” δεν κατήγγειλαν τους ρωσόφιλους ούτε τους χτυπούσαν για την ξετσίπωτη φιλορωσική στάση του οπότε δεν είναι κάτι που προέκυψε λίγο πριν τις εκλογές. Κάτι που αποδεικνύει τον προβοκατόρικο ρόλο της ηγεσίας Μητσοτάκη. Όπως επίσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκαν από Ουκρανούς διαδηλώσεις κανείς δεν άκουσε το παραμικρό διότι οι…ουκρανόφιλοι της ΝΔ όπως και τα κανάλια όχι καλέσματα δεν έκαναν για υποστήριξη αυτών των ανθρώπων ούτε καν την παραμικρή αναφορά. Και φυσικά κανένας νεοδημοκράτης, πασόκος, κανένας δεν κατέβηκε να υποστηρίξει τους ανθρώπους όπως θα έκανε αν πραγματικά υποστήριζε την Ουκρανία κάποιος από αυτούς είπαμε εδώ το ίδιο γεγονός του πολέμου φροντίσανε να το πετάξουν.

    Και καταντήσαμε να θεωρούν κάποιοι “ακραία” την άποψη ότι ένας λαός έχει κάθε δικαίωμα να μάχεται για την πατρίδα του και την ζωή του. Και το πιο γελοίο να προσπαθούν να μας πείσουν ότι…κρατούν αποστάσεις από τον διαμελιστή ενώ αναπαράγουν και προπαγανδίζουν ένα προς ένα όλα όλα τα ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ψευτοεπιχειρήματά του για τον πόλεμο με το κορυφαίο φυσικά να…εξαφανίζουμε έθνη όποτε γουστάρουμε και επειδή έτσι μας βολεύει. Δηλαδή οι δικοί μας εδώ “μακεδονομάχοι” τι διαφορετικό κάνουν με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ έθνος από αυτό που κάνει ο Πούτιν;

    Αλλά εάν τολμήσεις και πεις ότι αυτό είναι ξέπλυμα του ναζισμού και νομιμοποίησή του είσαι…οακκίτης και τρίχες κατσαρές. Τι να γίνει έτσι τους τα έμαθαν, έτσι σκέφτονται. Εδώ νομίζουν ότι ο Γιάνης είναι και αυτός με την Ουκρανία:

    https://freedomnews.org.uk/2023/03/10/russian-and-ukrainian-activists-silenced-at-mera25-event/

    Αυτά παθαίνεις όταν νομίζεις ότι μαθαίνεις διεθνισμό από τον…Κουτσούμπα, τον Τσίπρα, τον Λαφαζάνη, τον Χάγιο και δεν μελετάς τους κλασικούς.

    Δεν πειράζει η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και φροντίζει να μας διδάσκει με τον πιο σκληρό τρόπο. Ήδη έχουμε τρία ανοιχτά ΡΩΣΟΔΟΥΛΑ φασιστικά μορφώματα στην Βουλή και έτσι όπως το πάνε οι φωστήρες σας θα γεμίσουμε και από άλλα τέτοια φοβάμαι. Γιατί αυτό το χάλι το χρεώνονται τα κόμματά σας άρα και την ενίσχυση του φασισμού:

    https://www.ieidiseis.gr/ellada/180257/evrovarometro-ligoteroi-apo-tous-misoys-ellines-ypostirizoun-tin-stasi-tis-evropis-gia-tin-oukrania

    ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!

    ΕΞΩ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!!!

    Reply
    1. Κώστας

      Σημαντική στιγμή του σ Γιανη

      Λίγες μέρες μετά δέχτηκε την επιθεση.

      Μπορεί βέβαια να ήταν και τυχαίο. Τυχαία δεν είναι η στάση του, να βάζει το κορμί του ότι και αν έχει απέναντι του, όποιος και αν είναι ο κίνδυνος. Του λένε 10 ντουλάπες έλα έξω και πάει. Να του το δώσουμε αυτό, μπράβο του

      Διότι οι διαχωριστικές είναι λεπτές. Τα συγκεκριμένα νούμερα τα φέρανε βέβαια αριστεροί κύκλοι στην Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι ήταν κάτι παραπάνω από πορτοκαλί πληρωμένοι ψευτοεπαναστάτες του απολίτικου αναρχοφεμισμού και γενικώς φασαίοι που ζουν την φάση τους και εντάξει ρε μαν, αλλα΄θα μπορούσε να υπάρχει και πρόβλημα.

      Διότι άνθρωπος που παίρνει τον λόγο σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, αριστερού πολιτικού πολιτισμού και ακαδημαικού τύπου συζήτησης και βρίζει κατ αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι και επικίνδυνος. Και σε μια εκδήλωση που δεν ακουστηκε κάτι ακραίο, ο Βαρουφάκης ήταν, ο Κουβελάκης και δεν θυμάμαι ποιοι άλλοι.

      Αλλα όχι σου λέει ο φασαίος, δεν μου αρκεί το ΟΧΙ στον Πούτιν, θέλω ζήτω το Αζόφ, ο Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ αλλιώς σας βρίζω πεζοδρομιακά. Ε, πάρε
      δρόμο και αν γίνεις άνθρωπος, πράγμα αμφίβολο, ξαναέλα

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δείξε μου τον σύντροφό σου, να σου πω ποιός είσαι….
        “Σύντροφος” μεγαλοαστός χομπίστας, απατεωνάκος, που πουλάει τρελλίτσα.
        Ο,τι νάναι!

        Reply
      2. Κώστας

        Καθηγητής Πανεπιστημιου είναι και συγγραφέας. Για να ήταν μεγαλοαστος θα έπρεπε να έιναι ιδιοκτήτης μεγάλης τράπεζας, κατασκευαστικής, μεγαλοεφοπλιστής και μιντιάρχης

        Το ότι είναι πετυχημένος καθηγητης Πανεπιστημιόυ, επιστήμονας και συγγραφέας, παγκοσμίως, δεν νομίζω πως είναι ψόγος

        Μήπως θες να συζητήσουμε και για το νομισμα Δανάη, όπως έκανε προεκλογικά ο πολύ επιτυχημενος stand up comedian Δημήτρης Κουτσούμπας ?

        Πες μου όμως, φίλε του ΚΚΕ, γιατί νομίζω γνωρίζω τον τρόπο γραφής, αν έκανε καλά που πέταξε έξω τον αζοφόπληκτο. Αυτο΄συζητάμε, λέμε τώρα γιατί δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν, με την ΟΑΚΚΕ. Δεν συζηταμε γενικά περί Βαρουφακη. Αλλά ναι, όσοι μαζί τους τρώω χημικά και ξύλο για συγκλίνοντες σκοπούς είναι σύντροφοι μου, δικαίωμα μου είναι.Δεν σου αρέσουν λες τα Ε1-Ε9 τα δικά του και της Δανάης. Κι εμένα δεν μου αρέσουν του ΚΚΕ ολόκληρου ρε φίλε που ήταν, και δεν ξέρω αν είναι ακόμα, μέχρι πρόσφατα, μεγαλοκαπιταλιστής το ίδιο. Τι έκανε ο Βαρουφάκης ? Βάρεσε κανένα κανονι σε κανένα μεγαθήριο του τύπου της Τυποεκδοτικής ? Πουλησε κανένα κανάλι, και την δημόσια συχνοτητα, που το είχε πάρει στο αμαρτωλό άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης λόγω του ρόλου του στις κυβερνήσεις του 89-90 ?

        Μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη

        Κώστας

        Reply
      3. Papillon

        Ειδικά τώρα που βλέπω πόσο ενοχλείσαι τώρα είναι που δεν φεύγω ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Το έχω ξαναπεί μου αρέσει να σας φέρνω στα όριά σας. Ακόμη περισσότερο να τα ξεπερνάτε. Ρε με ΠΟΡΩΝΕΙΣ ΣΟΥ ΛΕΩ!!!

        Ακριβώς γιατί ξεπηδάει ο Βλαδίμηρος από μέσα σας και καταρρέει η ΑΠΑΤΗ της…αμεσοδημοκρατίας και της…πραγματικής αριστεράς. Αυτοί που δεν χάνουν ευκαιρία να καταγγέλουν τον “σταλινικό ολοκληρωτισμό” και τους….γραφειοκράτες σταλινικούς είναι οι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ, οι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ, συναγωνίζονται το ψευτοκκε σε ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟ.

        Το βίντεο είναι αποκαλυπτικό ό,τι και να λες. Ο Γιάνης και η συμμορία του ΦΙΜΩΝΟΥΝ ανοιχτά και ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΟΥΝ τον πρόσφυγα. Δεν το χάφτω ότι η δικαιολογία ήταν το shit αφού ο άνθρωπος στο τέλος ζητάει και συγγνώμη. Οπότε δεν υπήρχε λόγος να τον διώξουν ούτε όλη αυτή η επίθεση. Στην τελική οι άλλοι έπεσαν πάνω πάνω του αυτός δεν απείλησε ΚΑΝΕΝΑΝ. Τους πείραξε γιατί ο άνθρωπος είπε απλά την αλήθεια. Είναι λογικό οι άνθρωποι τόσο από Ρωσία όσο και από Ουκρανία να είναι φορτισμένοι συναισθηματικά με αυτό που γίνεται. Αυτή τη στιγμή δεν σφαγιάζονται μόνο Ουκρανοί αλλά θυσιάζονται και Ρώσοι πολίτες. Είναι λογικό οι δημοκράτες να είναι εξοργισμένοι. Έχεις ιδέα τι τραβάνε Ρώσοι δημοκράτες από τον αγαπημένο σου ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ; Σου έχει ρίξει ο Κούλης καμιά δεκαριά χρονάκια στην στενή επειδή…διαμαρτύρεσαι για την πολιτική του; ΟΧΙ κύριε “αριστερέ”. Που να καταλάβεις μετά αυτούς τους ανθρώπους που έχεις το ΘΡΑΣΟΣ και προσβάλλεις. Εάν ο Κούλης έκανε αυτά που κάνει ο Πούτιν τώρα θα φωνάζατε όλοι “Κάτω η χούντα Μητσοτάκη” και σωστά. Αλλά εάν τα κάνει ο Πούτιν κιχ δεν βγάζετε.

        Ναι και εμένα δεν μου άρεσε το shit και δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση, δεν έπρεπε να εκφραστεί έτσι αλλά ό,τι έγινε μετά ΔΕΝ δικαιολογείται. Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι μέσα σε αμφιθέατρα και σωματεία ακούγονται αλλά και γίνονται ΠΟΛΥ χειρότερα από την “αριστερά” του Γιάνη και όχι μόνο. Τι shit εδώ η “αριστερά” σας ρίχνει βρωμόξυλο κανονικό για…τραπεζάκια, αφίσες και δεν συμμαζεύεται. Ξεχνάς μήπως τα “καλά” του ΠΑΜΕ στην ΓΣΕΕ; Μήπως και τότε υποστήριξες τα παμίτικα ΑΙΣΧΗ;

        Reply
      4. Κώστας

        Η ΡΟ είναι ένα πολυεθνικό κράτος με ένα υπερπροεδρικό Πολίτευμα τύπου Γαλλίας και ανώριμους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Το πέρασμα της από το μονοκομματικό σύστημα της ΕΣΣΔ στον κοινοβουλευτισμό διακόπηκε από το δυτικό Πραξικόπημα του 93, αν καλά θυμάμαι την χρονιά. Ο Πούτιν εκμεταλλευτηκε το πολίτευμα που Γέλτσιν και Δϋση δημιούργησαν με το Πραξικόπημα και επέφερε κάποιες αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με την εθνική ανεξαρτησία της ΡΟ, την θέση του κράτους στην Οικονομία, το ψαλίδισμα των ολιγαρχών κλπ. Επίσης εκμεταλλεύτηκε την πολιτική κουλτούρα που υπάρχει εκεί, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να έχουν πολλά αστικοδημοκρατικά δικαιώματα γιατί δεν είχαν ποτέ. Δεν είχαν επί ΕΣΣΔ, και στα πιο καλά της χρόνια και μετά, δεν είχαν επί Γέλτσιν, δεν έχουν επί Πούτιν.

        Αυτό που κάνεις λέγεται ευρωκεντρισμός και είναι μια αποικιακή ρατσιστική στάση. Δεν μπορείς, στην Πολιτική Επιστήμη, να συγκρίνεις τις χώρες με κοινοβουλευτικές παραδόσεις με τις χώρες που δεν έχουν κοινοβουλευτικές παραδόσεις. Εμένα μου αρέσει ο κοινοβουλευτισμός αλλά γνωρίζω πως στάθηκε μια εξαίρεση στην ιστορία, εν πολλοίς σχετιζόμενη και με τις πολυτέλειες του δυτικού αποικιακού κόσμου που είχε προβάδισμα στην ανάπτυξη πολιτικών θεσμών και τελικά, δυστυχώς, οι μετεπεναστατικές προς τον Σοσιαλισμό κοινωνίες δεν σταθεροποιήσανε αντιπροσωπευτικότερους και συμμετοχικότερους πολιτικούς θεσμούς. Αλλά δεν κουνάω το δάχτυλο στις χώρες του πρώην υπαρκτού, πολλές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, πρώην αποικίες κλπ. Στην ΡΟ υπάρχει παρόμοιο πολίτευμα με την την Πολωνία, πχ ή με την Ουγγαρία, που δεν είναι βέβαια εκεί Προεδρικό. Επίσης μοιάζει πάρα πολύ με την Γαλλία πλέον αν και η Γαλλία έχει αιώνες αστικών επαναστάσεων. Δεν έχω δει να λες δικτάρορα τον Μακρόν που επιδείνωσε την Δημοκρατία που βρήκε. Ο Πούτιν δεν την επιδείνωσε.

        Επίσης ο Μητσοτάκης, που έχεις τον καημό να μην τον κατηγορήσω ενώ δεν κατηγορώ τον Πούτιν, είναι ο Έλληνας Όρμπαν γιατί αλλάζει, βήμα βήμα, μεθοδικά, το πολίτευμα που παρέλαβε στην κατευθυνση ενός αυταρχικού μονοκομματικού κράτους, ενός κράτους που οι θεσμοί του απαγορεύουν την κομματική εναλλαγή, όπως λέει ο Μάκης Βορίδης, όχι εγώ Θα τον συγκρίνουμε με αυτό που παρέλαβε
        και όχι με την Ουκρανία και την ΡΟ. Δεν μας στήνει στον τοίχο όπως ο Ζελένσκι ούτε μας βάζει στην φυλακή όπως ο Πούτιν αλλά δεν θα του πούμε μπράβο. Αλλά νόμους φίμωσης κάθε πολιτικής διαφωνίας έχει φέρει, δεν είναι απλό να τους εφαρμόσει γιατί έχουμε άλλη πολιτική κουλτούρα, όλο και προς τα εκεί τείνει.

        Σίγουρα όμως, για να κάνουμε συγκρίσεις με νόημα, στην ΡΟ είναι καλύτερα τα πράγματα από την Ουκρανία του ενός κόμματος, ενός καναλιού και της θέσης στον τοίχο και τους στύλους της εκεί ΔΕΗ αν είσαι αριστερός, σοσιαλιστής, σοσιαλδημοκράτης, ομοφυλόφιλος, κομμουνιστής, φιλορώσος, αγαπάς τον Στάλιν, αγαπάς την Ρωσία, τον Κόκκινο Στρατό, είσαι Ελληνας, Οϋγγρος και δεν θυμάμαι τι άλλο κλπ. Η ΡΟ αντίθετα είναι αρκετά ανεκτική στο εθνικά δικαιώματα. Οι Ρώσοι “ακτιβιστές” λοιπόν που γυρνάνε τον κόσμο και επιτίθενται σε όποιον δεν είναι με το ΝΑΤΟ δεν έχουν θέση σε εκδηλώσεις της Αριστεράς γιατί ζητάνε πραξικόπημα και ξένη επέμβαση στην χώρα τους που θα την αφήσει με λιγότερη δημοκρατία και όχι με περισσότερη.

        Σε ότι αφορά τους Ουκρανούς και πιο συγκεκριμένα τους Ουκρανούς αριστερούς και δημοκράτές, όποιος ζητάει πχ μια επιστροφή στο Μινσκ ή στην προ του 14 Ουκρανία βεβαίως και είναι αποδεκτός. Δεν μπορεί να είσαι Ουκρανός αριστερός και να συμφωνείς με τον Γαλικικιανό ουκρανικό εθνικισμό και να μην αγωνίζεσαι για την τύχη της ηγεσίας της νεολαίας των ουκρανών κομμουνιστών στα μπουντρούμια του Καθεστώτος Αζόφ-ΝΑΤΟ-Ζελένσκι. ¨Ερχεται λοιπόν ένας και λέει, εγώ είμαι ρώσος ή ουκρανός αριστερός και είμαι με τον Μπαντέρα. Αν το πει πολιτισμένα να του απαντήσεις, να του πεις φίλε έχεις μαύρα μεσάνυχτα, να διαβάσεις λίγο παραπάνω. Αλλά όταν τέτοιοι φασαίοι τουρίστες επαναστάτες επιτίθενται σε αντιπουτινικές αριστερές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, θα τους πετάμε έξω με κίνδυνο της ζωής μας. Γιατί αυτός μπορεί να είναι Αζόφ, ΔΕΝ το ξέρει αυτό ο Βαρουφάκης εκείνη την στιγμή.

        Γιατί μου λες δεν φεύγεις ? Εϊπα εγώ να φύγεις ? Το αντίθετο λέω, να μείνεις να θυμάμαι τα φοιτητικά μου χρόνια όταν διαβάζαμε ΟΑΚΚΕ τα ξημερώματα εν μέσω κοινωνικά παραβατικών συμπεριφορών που πολλαπλασιάζουν το γέλοιο

        Κώστας

        Reply
        1. Papillon

          “Ε, πάρε δρόμο και αν γίνεις άνθρωπος, πράγμα αμφίβολο, ξαναέλα”

          Οκ αν δεν πήγαινε για μένα αυτό ζητώ συγγνώμη για αυτό το συγκεκριμένο. Μάλλον θα το είπες σχετικά με τον πρόσφυγα. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος γιατί προφανώς δεν κατάλαβα σωστά εγώ.

          Δεν είπε τίποτα ο άνθρωπος ούτε για Μπαντέρα, ούτε για ναζισμό, ούτε ζήτω το Αζόφ γιατί λοιπόν βγάζεις το συμπέρασμα ότι είναι…αζοφικός, ναζί ή ό,τι άλλο; Επειδή…τόλμησε να καταγγείλει την ΦΙΛΟΠΟΥΤΙΝΙΚΗ στάση του Γιάνη; Δηλαδή όσοι αναρχικοί, κομμουνιστές, δημοκράτες και αριστεροί αυτή την στιγμή πολεμάνε τον Πούτιν στην Ουκρανία είναι ντε και καλά…ναζί; Επειδή το λέτε εσείς; Επειδή το θέλετε εσείς; Επειδή πολεμάνε τον Πούτιν; Τι διαφορετικό ισχυρίζεται ο Πούτιν δηλαδή; Και σε αυτό ταυτίζεστε μαζί του. Κάθε φορά που προσπαθείς να μας πείσεις ότι δεν ταυτίζεσαι με τους φιλορώσους καταλήγεις να αναπαράγεις την κρεμλινική προπαγάνδα ΑΤΟΦΙΑ. Ρε αγορίνα μου δεν σου είπε κανείς να προσκυνήσεις κανένα Ζελένσκι και κανένα Αζόφ ακριβώς όπως και το ΚΚΕ το ’40 δεν φώναζε “Ζήτω ο Μεταξάς”. Απλά σαν αριστερός και διεθνιστής που ισχυρίζεσαι ότι είσαι έχεις καθήκον να υποστηρίξεις έναν λαό που αγωνίζεται για την πατρίδα του.

          Να σε ρωτήσω κάτι; Εσύ που καταδικάζεις την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν το 2001 είσαι υπέρ του λιθοβολισμού των γυναικών; Θέλεις έναν…Σαντάμ ή έναν Καντάφι στην Ελλάδα να μας κυβερνάει; Αυτή είναι η ιδεολογία σου; Όχι γιατί το σκεπτικό σου εκεί οδηγεί ντουγρού καταδικάζουμε την επέμβαση της Δύσης σε αυτές τις χώρες; ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΣΤΕ πολιτικά-ιδεολογικά με τα εκεί καθεστώτα και θέλουμε το ίδιο για την Ελλάδα δηλαδή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ή ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ. Αυτή είναι λοιπόν η θέση σου; Αφού είσαι…εναντίον των ΗΠΑ άρα αυτή είναι. Γουστάρεις λοιπόν μαστιγώματα; Είδες πως γυρίζει μπούμερανγκ; Για πες μου σε τι διαφέρεις δηλαδή από τους τροτσκιστές του ’40 που κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι είναι…εθνικιστικό και σοβινιστικό; Και πουθενά το ΚΚΕ δεν είπε “Ζήτω ο Μεταξάς” ούτε προσκύνησε ποτέ την δικτατορία απλά ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ το δικαίωμα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ. Ρε συ πάρτο χαμπάρι είστε ιδεολογικοί απόγονοι των ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ των “αριστερών” ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΩΝ αφού τα ίδια ισχυρίζεσαι για την Ουκρανία αγαπητέ μου.

          Και που τον είδες τον κίνδυνο; Το είδες το βίντεο; Ποιος κινδύνευε από ποιον; Ο Ρώσος κινδύνευε από τον Βαρουφάκη και την συμμορία του όχι το αντίθετο. Αυτοί απειλούσαν τον άνθρωπο όχι το αντίθετο. Και επειδή άφησες και ένα υπονοούμενο πριν σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε ο Βαρουφάκης μην ανησυχείς δεν υπάρχει περίπτωση να του επιτέθηκαν γι’αυτό άλλωστε και το παρακράτος είτε το ανοιχτά φασιστικό είτε το ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ τάσσεται με τον νεοτσάρο:

          https://elasyn.com/2022/04/02/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7/

          https://thepressproject.gr/aftokinitopobi-kata-tis-rosofovias-otan-egine-o-polemos-sto-veligradi-den-eidame-na-prootheitai-o-antiamerikanismos/

          Πάρε και Ρουβίκωνα:

          https://www.ethnos.gr/greece/article/209194/roybikonasparembashstoypoyrgeioethnikhsamynaspetaxanfeigbolankaiexafanisthkan

          Εξάλλου με τους “αντιεξουσιαστές” δεν διαδηλώνετε δίπλα δίπλα; Μαζί δεν καταγγέλετε τον…ιμπεριαλιστικό και άδικο πόλεμο του…θύματος; Μαζί δεν εξισώνετε θύτη και θύμα; Τις ίδιες μπούρδες δεν προπαγανδίζουν και αυτοί; Να ορίστε:

          https://www.kinimatorama.net/event/134965

          https://www.kinimatorama.net/event/135177

          Και αυτοί “ούτε-ούτε” δηλαδή ΠΟΥΤΙΝΙΚΟΙ μέχρι το ΜΕΔΟΥΛΙ!!!

          Συνεχίζεται…

        2. Papillon

          Όταν μία χώρα με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ καθεστώς και πολίτευμα δέχεται ΩΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ από άλλο κράτος, όταν ο εισβολέας θέλει να αρπάξει εδάφη από τη χώρα αυτή ή να ανατρέψει το καθεστώς της, να την υποδουλώσει ή ό,τι άλλο τότε το κύριο είναι ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ και γι’αυτό πρέπει να μάχονται όλοι οι λαοί και όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι στον κόσμο. Αυτό ονομάζεται ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ αγαπητέ μου και είναι βασικός πυλώνας του μαρξισμού-λενινισμού. Και επειδή είμαι μαρξιστής-λενινιστής αυτό πιστεύω.

          Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι εσωτερικό αλλά με μία ΞΕΝΗ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ με στόχο τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ μίας χώρας και την αρπαγή εδαφών της. Δεν έχει να κάνει δηλαδή ούτε με τον Μπαντέρα, ούτε με τον Ζελένσκι έχει να κάνει με το αν δεχόμαστε ή όχι μία υπερδύναμη να ΣΦΑΖΕΙ έναν λαό με στόχο να του αρπάζει εδάφη με το έτσι θέλω.

          Κοίτα όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε την Σερβία δεν συζητούσαμε το τι είναι ο Μιλόσεβιτς που ναι ήταν ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΣ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ αλλά τότε πολύ σωστά φωνάζαμε ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ. Φωνάζαμε ΥΠΕΡ της Σερβίας, επιθυμούσαμε και θέλαμε ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ναι της Σερβίας του ΦΑΣΙΣΤΑ-ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥ Μιλόσεβιτς. Το ίδιο με το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν είναι θεοκράτες ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ. Αλλά όταν οι ΗΠΑ χτυπούσαν το Αφγανιστάν δεν ήταν το ζήτημα η ανατροπή των Ταλιμπάν αλλά η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του Αφγανιστάν και το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίσει αυτός για την χώρα του, να αποφασίσει αυτός για τους Ταλιμπάν.

          Επομένως όσοι πάτε την κουβέντα στον ουκρανικό εθνικισμό και στον ναζισμό απλά ξεπλένετε τον χειρότερο εγκληματία αυτή τη στιγμή που είναι ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. Με τον Ζελένσκι, με τον εθνικισμό, με τον μπαντερισμό και τον ναζισμό θα καθαρίσει ο ουκρανικός λαός ο Πούτιν αγαπητέ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ μέσα πόσες φορές να στο πω δηλαδή; Δεν έχει ΚΑΜΙΑ δουλειά να αρπάζει εδάφη, δεν έχει ΚΑΜΙΑ δουλειά να ρίχνει ναζήδες στην τελική για να κάνει την βρώμικη δουλειά του και μετά να μας μιλάτε για…ναζισμό ε πάει πολύ ρε φίλε. Ε αυτό είναι το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ από την Ουκρανία. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά του ουκρανικού λαού.

          Το να βλέπεις αυτή τη στιγμή που ο Ρώσος ΣΦΑΖΕΙ, ΒΙΑΖΕΙ, ΣΚΟΤΩΝΕΙ, ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΙ το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ζελένσκι και στον μπαντερισμό είναι σαν να βλέπουν οι Ιρακινοί ψευτοκομμουνιστές το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Σαντάμ όταν οι ΗΠΑ ΣΦΑΓΙΑΖΑΝ τον ιρακινό λαό και ανέτρεπαν τον Σαντάμ. Αυτοί δεν ήταν ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ; Απάντησέ μου ειλικρινά δηλαδή.

          Και ξέρω ότι θα σε ερεθίσω τώρα αλλά οι ψευτοκομμουνιστές που υποστηρίζουν την ΚΑΤΟΧΗ της Κριμαίας, τους ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΕΣ στο Ντονμπάς και τον πόλεμο του Πούτιν είναι ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ. Τελεία και παύλα. Ακόμα και αν έχεις ένα φασιστικό καθεστώς πάνω από το κεφάλι σου ΔΕΝ υποστηρίζεις σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση, ούτε δικαιολογείς ξένη εισβολή, κατοχή, διαμελισμό της πατρίδας σου από άλλο κράτος, ούτε και ΝΑΖΗΔΕΣ που υποκινούνται από άλλο κράτος με σκοπό την ΠΑΡΑΔΟΣΗ εδαφών σε άλλο κράτος. Όποιος το κάνει αυτό είναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ και ΕΧΘΡΟΣ του λαού όπως ακριβώς ήταν και πολλοί τρότσκες πεμπτοφαλαγγίτες στην διάρκεια της κατοχής. Οι κομμουνιστές, οι πραγματικοί κομμουνιστές όσο αηδιασμένοι και αν είναι με το καθεστώς της χώρα τους ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν θα υποστηρίξουν υποδούλωση της χώρα τους, ούτε διαμελισμό και προσαρτήσεις.

          Συνεχίζεται…

        3. Κώστας

          Ε τι να σου κάνω ρε Παπιγιόν, δεν πείσατε, πουθενά, όχι μόνο στην Ελλάδα, ίσως να έχετε πείσει στις ΗΠΑ και την ΜΒ. Όπου η Αριστερά και το αντιπολεμικό κίνημα έχουν βαθιές ρίζες δεν πείσατε

          Πουθενά οι λαοί δεν πιστεύουν πως όπως δέχτηκε εισβολή η Ελλαδα το 40 δέχτηκε η Ουκρανία το 2022. Γιατί η ΕΛλάδα ήταν μια, λόγω βραχχυκυκλώματος Γεωργίου και Μεταξά, ουδέτερη χώρα χωρίς … ιταλική ή φιλοιταλική σαρωτική πλειοψηφία στην μισή της έκταση. Κανένας Μεταξάς δεν οδηγήθηκε από έλληνες ναζί και την Αγγλία στην καταπίέση του φιλοιταλικού πληθυσμού, κανένας Μεταξάς δεν γέμισε την Ελλάδα με βάσεις και στρατό της Αγγλίας κατά της Ιταλίας, κανένας Μεταξάς δεν ζητούσε επίμονα δημόσια να ενταχτούμε στον ¨Αξονα, κανένας Μεταξάς δεν ζητούσε πυρηνικά κατά της Ιταλίας.Εσύ σε αυτό δίνεις την εξωφρενική οακκίτικη απάντηση πως σε όλες αυτές τις νατοικές χώρες, στις οποίες έχει απαγορευτεί κάθε μη νατοική πληροφόρηση, υπάρχει μια συνωμοσία υπέρ … του Πούτιν. Ο Μητσοτάκης είναι με …. τον Πούτιν, ο Σολτς επίσης, ο Μακρόν, όλοι είναι με τον Πούτιν. Έχουν ξετινάξει τις χώρες τους για να πέσει ο Πούτιν γιατί είναι με τον Πούτιν. Ε δεν θα φας ντομάτες με αυτά ?

          Έχεις μάθει να μιλάς στην ζωή σου και να σου πετάνε ντομάτες, έχεις εθιστεί σε αυτό, δεν μπορώ να σε βοηθήσω

          Για τον μαλάκα στην εκδήλωση του ΜΕΤΑ έγραψα αναλυτικά, αναρχοφεμινιστής φασαίος είιναι πληρωμένος, ασχέτως του αν το γνωρίζει, από κάποιο NED. Είπα πως, αντικειμενικά, λέει, όπως λές κι εσύ, πως θα συμμαχήσει με τους μπαντερικούς όπως με τους με τον στρατό του Μεταξά το 40 το ΚΚΕ. Το απάντησα αυτό, καμία σχέση. Επίσης είπα πως ο Βαρουφάκης εκείνη την στιγμή δεν γνωρίζει αν είναι Αζόφ και το ρισκάρει και είναι κάτι που εκτιμώ στον χαρακτήρα του.

          Δεν φταις εσύ, αυτή είναι οακκίτικη συμπεριφορά. Σεντόνια επι σεντονιών, παραληρήματα το ένα μετά το άλλο μέχρι να φάτε ντομάτες και να καταγγείλετε αυτούς που δεν άντεξαν ως πράκτορες του φαιοκόκκινου άξονα

          Κώστας

  18. Papillon

    Είπες όμως και κάτι σωστό. Ο Πούτιν πράγματι δεν επιδείνωσε την δημοκρατία διότι απλούστατα για να επιδεινώσεις κάτι πρέπει αυτό να…υπάρχει. Δημοκρατία δεν υπήρξε ΠΟΤΕ επί Πούτιν άρα πράγματι δεν επιδείνωσε κάτι. Για να δούμε τώρα τι ακριβώς επικρατεί στην Ρωσία:

    https://www.in.gr/2022/12/15/world/rosia-kindyneyei-10-xronia-fylaki-gia-ta-antipolemika-tampelakia/

    https://www.amnesty.org/en/documents/pol32/5902/2022/en/

    https://euromaidanpress.com/2017/09/06/ukrainian-teen-abducted-by-russian-security-agents-while-visiting-girl-in-belarus/

    https://tomov.gr/2023/05/18/rosiki-dystopia-stin-techni-ston-politismo/

    https://jacobin.com/2023/03/russia-ukraine-war-putin-domestic-left-dissent-censorship-police-repression

    https://www.4freerussia.org/six-years-in-prison-for-a-facebook-post-the-case-of-darya-polyudova/

    https://ukraine-solidarity.eu/34e5b1546dd04e8b981c2d2ebfd8f057

    https://www.amnesty.gr/news/articles/article/26362/rosia-apolyseis-kathigiton-plysi-egkefaloy-foititrion-o-akadimaikos

    https://www.haniotika-nea.gr/rosia-i-fylaki-ton-dimosiografon-kai-i-fimosi-ton-topikon-mme/

    Για να δούμε πόσο…ελεύθερη αισθάνεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα:

    https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosia-sexologoi-na-giatrepsoyn-omofylofilia

    https://gr.euronews.com/2022/10/27/rosia-iperpsifistike-nomos-poy-apagoreyei-tin-loatki-propaganda-kai-metaxy-enhlikon

    https://www.news247.gr/afieromata/an-eisai-gkei-stin-tsetsenia-theoreisai-idi-nekros.9161609.html

    Και μην ξεχνάμε τρανταχτά παραδείγματα όπως Νέμτσοφ, Πολιτκόφσκαγια, Νατάλια Εστεμίροβα.

    Αυτή είναι η πουτινική Ρωσία. Διώξεις, φυλακές, ξύλο, απαγορεύσεις, ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, βασανισμοί, λογοκρισία-φίμωση, απαγωγές εναντίον όποιου τολμάει να…διαμαρτύρεται απλώς εναντίον του καθεστώτος και της πολιτικής του. ΛΟΑΤΚΙ, φιλελεύθεροι, αναρχικοί, αριστεροί, ακτιβιστές, συνδικαλιστές όποιος θεωρείται επικίνδυνος για τον Πούτιν. Διαμαρτυρία. Τίποτα άλλο. Και η ειρηνική διαμαρτυρία είναι…έγκλημα για τον Πούτιν. Φιλελεύθερη δημοκρατία δεν το λες αυτό πάντως σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση.

    Ντροπή πραγματικά να δικαιολογούνται από…αριστερούς ανθρώπους τέτοια ΑΙΣΧΗ. Ειδικά από υποκριτές που για τα ίδια ή και για πολύ λιγότερα διαδηλώνουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, τα γραφεία της ΕΕ, την Τουρκία αλλά έξω από την ρωσική ή την ιρανική πρεσβεία δεν είδαμε τέτοιες διαδηλώσεις. Θυμούνται την παραβίαση ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών μόνο για…τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Τουρκία αλλά για Ρωσία, Κίνα, Ιράν ΤΟΥΜΠΕΚΑ. Και ακόμα χειρότερα ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ.

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ!!!

    Reply
    1. Κώστας

      Δεν επιδείνωσε, στην ελληνική γλώσσα, σημαίνει ότι την άφησε όση βρήκε.

      Αν δεν έχει καθόλου πάει να πει δεν είχε από πριν. Δεν υπάρχει κάτι στην Ρωσία του Πουτιν που να συνιστα Πραξικόπημα υπέρ του δεν υπάρχει κάτι που να είναι αντιδημοκρατικό για την Πολιτική Κουλτούρα από τον Τσάρο στον Στάλιν και από εκεί στον Γέλτσιν και μετά στον Πούτιν

      Μα πρέπει να είναι αιωνια η πολιτική αυτή κουλτούρα και αυτο το Πολίτευμα ή ακόμα πιο πέρα και ο ρώσικος καπιταλισμός ? ΟΧΙ, είναι δουλειά του λαικού κινήματος και της Αριστεράς, όχι του ΝΑΤΟ και ενός εγκληματικού γειτονικού κράτους.

      Κώστας

      Reply
      1. Papillon

        Ε το έχω καταλάβει Κώστα ότι εκτιμάς τον Γιάνη. Δεν μου κάνει εντύπωση που..εκτιμάς τον χαρακτήρα ενός ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ, ΑΠΑΤΕΩΝΑ που βύθισε ακόμη περισσότερο την χώρα στον βούρκο της εξαθλίωσης και της φτώχειας, συνεχίζοντας ΕΠΑΞΙΑ την άθλια αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική των προηγούμενων.. Μην γελοιοποιείσαι άμα ήταν αζοφικός ο άνθρωπος δεν θα τον είχαν καλέσει σε εκδήλωση “αριστερού” κόμματος με αυτές τις ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΦΙΛΟΠΟΥΤΙΝΙΚΕΣ θέσεις, στην τελική ΔΕΝ εξέφρασε ΚΑΜΙΑ ακροδεξιά θέση άλλωστε δεν πρόλαβε να μιλήσει και πολύ τον ΦΙΜΩΣΑΝΕ και δεν μπήκανε στον κόπο καν να τον ακούσουνε ώστε να βγάλουν το συμπέρασμα αν είναι αζοφικός ή όχι έστω λαθεμένα. ΤΟΝ ΦΙΜΩΣΑΝ αμέσως και τον ΠΕΤΑΞΑΝ έξω. Δεν αποτελούσε ΚΑΜΙΑ απειλή άλλωστε σου απέδειξα ότι ο φασισμός στην Ελλάδα, μαύρος και φαιοκόκκινος, τάσσεται με τον ΑΡΧΙΦΑΣΙΣΤΑ σου και όχι με το Αζόφ. Επιπλέον η Δημητρακάκη, όπως αναφέρει ο πρόσφυγας, γνώριζε τόσο αυτόν όσο και την γυναίκα του, οπότε εκείνη την ώρα που έκανε ότι δεν τους γνώριζε ΥΠΟΚΡΙΝΟΤΑΝ. Υπάρχει διάψευση σε αυτό από την ίδια ή το ΜΕΡΑ25; Περιμένω να μου την παραθέσεις. Αλλιώς ο άνθρωπος είχε ΔΙΚΑΙΟ. Όπως άλλωστε αναφέρει και το freedomnews:

        “Η Άντζελα Δημητρακάκη και η Amineh Kakabaveh δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας να σχολιάσουν. Ο Στάθης Κουβελάκης δεν ήταν διαθέσιμος.”

        Γιατί άραγε; Περιμένω να μου παραθέσεις απαντήσεις τους.

        https://www.aftoleksi.gr/2023/03/19/fimosi-rosoy-antifronoynta-se-ekdilosi-mera25-kataggelia-amp-vinteo/

        Αυτό που είδαμε ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ και το ότι το υπερασπίζεσαι δείχνει ακριβώς τι είδους “αριστερός” είσαι. Ούτε καν ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ και μας πουλάς και αριστεριλίκι που χειροκροτάς ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ πρακτικές. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!!!

        Αυτοί είστε, έτσι θα κυβερνήσετε, αυτό θέλετε για την Ελλάδα να μας ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΤΕ Ντονμπάς, μικρή Κίνα, ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΔΟΥΛΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ όπου όσοι θα φωνάζουμε εναντίον σας θα μας ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΕ, θα μας ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΕ, θα μας ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ ως άλλοι ΜΑΦΙΟΖΟΙ. Αυτή είναι η…λαϊκή σας εξουσία, αυτό επικρατεί στο Ντονμπάς, αυτό επικρατεί στην Ρωσία, στην Κίνα, στο Ιράν και σε κάθε καθεστώς που ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΑ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΣΑΙ Κωστάκη συνέχισε έτσι το απολαμβάνω.

        Λαφαζάνης, Γιάνης, Ζωίτσα ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΟΥ. Και άσε μη μου αρχίζεις τα περί…αποχώρησής τους άσε τώρα στημένο το παιχνιδάκι μας επέβαλαν το τρίτο και μετά την…έκαναν για να κάνει ο Αλεξάκος ήσυχα την βρωμοδουλειά του και να συγκροτήσουν αυτοί μετά το νέο “αριστερό” αντιμνημόνιο για να σας δουλεύουν άγρια και να τρέχετε από πίσω τους ψάχνοντας για άλλες “αντικαπιταλιστικές”, “αντιμνημονιακές” και “αντισυστημικές” λύσεις. Ε ρε δούλεμα που σας ρίχνουν όμως μπράβο τους το παίζουν πολύ καλά το παιχνιδάκι είναι άξιοι υπηρέτες της αστικής τάξης.

        Συνεχίζεται…

        Reply
      2. Papillon

        Καταλάβαμε επίσης ότι είσαι ΧΥΔΑΙΟΣ αντικομμουνιστής εφόσον θεωρείς ότι η πουτινική…κουλτούρα είναι φυσική συνέχεια του τσαρισμού και του…κομμουνισμού. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση που για σένα η σειρά είναι: τσαρισμός, κομμουνισμός, σοσιαλφασισμός, φασισμός σαν να είναι το ένα φυσική…συνέχεια του άλλου άρα ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ και ταύτιση του μπολσεβικισμού, του Λένιν και του Στάλιν όχι μόνο με τον ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟ των Χρουτσόφ-Μπρέζνιεφ-Γκορμπατσόφ όχι μόνο και με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ Γέλτσιν και Πούτιν αλλά ακόμα και με τον…τσάρο δηλαδή την ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ. Άρα για σένα τι κομμουνισμός, τι φεουδαρχία, τι φασισμός κοινή…πολιτική κουλτούρα. Ποιος ΣΚΑΪ και ποιος Ευαγγελάτος ρε την ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ σου σκόνη σου τρώνε πως του πετσόκοψες έτσι;

        Για άλλη μία φορά ξεπλένεις τον Πούτιν. Μετά την…σκυτάλη του υπερεθνικισμού που παρέλαβε ο…κακομοίρης από τον…κακό, σοβινιστή Στάλιν τώρα παρέλαβε και την κουλτούρα του αυταρχισμού από τον Στάλιν; Ρε συ δεν πας να γίνεις σύμβουλος του Κρεμλίνου; Έτσι να του λες τέτοια του Βλαδίμηρου να τα φορτώνει όλα στους μπολσεβίκους.

        Συνεχίζεται…

        Reply
      3. Κώστας

        Μα δεν τον κάλεσε κανένας, πήγε να βρίσει και αμυνθήκανε. Αποπροσανατολισμένοι αριστεροί τον κάλεσαν, το όμνια και ο Φελέκης. Καμία σημασία δεν έχει η πρώτη σου κουβέντα να είναι βρισιά και να το παίρνεις πίσω. Έχεις τελειώσει.

        Ο Κουβελάκης δεν μπορεί να ασχολείται με βλακείες. Αν σε νοιαζει η γνώμη του για τον πόλεμο μπορείς να την βρεις

        http://isj.org.uk/anti-imperialism-a-reply-to-achcar/

        Σου είπα ποτέ πως θεωρώ υπόδειγμα την σταλινική εποχή ? Ένα ανερμάτιστο γαιτανάκι από τον αριστερισμό στην ταξική συνεργασία ήταν, μια περίοδος ήττας της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού. Και ναι, δεν υπήρχε Δημοκρατία, λαική συμμετοχή και εξουσία, κτηνώδης καταστολή υπήρχε.Και ανάπυξη και λαική συναίνεση και ενθουσιασμός σε όσους συμμετείχαν στην ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος και πατριωτική έξαρση και η πιο πραγματική, υλικά, ταξικά, πολιτικά, από τις γραμμές που παίξανε τότε υπήρχε. Αλλά όχι, αντικομμουνισμός δεν είναι το να μην σου αρέσει ο Σταλιν, αυτά τα λέγανε κρατικές εξουσίες του 20ου αιώνα για να σιγήσουν κάθε κριτική εντός του Κομμουνιστικού Κινήματος

        Αλλά αυτά τα συζητάμε οι αριστεροί και οι κομμουνιστές, οι μαρξιστές λενινιστές σκέψη Μπάρακ Ομπάμα σου είπα ποια θέση έχετε. Σας χρησιμοποιούμε τα ξημερώματα εν μέσω κοινωνικών παραβατικών συμπεριφορών που πολλαπλασιάζου το γέλιο

        Κώστας

        Reply
  19. Papillon

    Όταν αναφέρεσαι σε αριστερά ποια εννοείς; Μήπως την…αριστερά του Die Linke που μαζί με ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΕΣ και το δικό μας το…ψευτοκκε πήγαν στην Κριμαία για να “νομιμοποιήσουν” την ρωσική ΚΑΤΟΧΗ; Μήπως την…αριστερά του Μελανσόν (την οποία υποστηρίζει ΣΥΡΙΖΑ και Γιάνης) που αρνείται να καταδικάσει την τυφλή, προβοκατόρικη (είτε συνειδητά από τους πράκτορες του φασισμού και του σοσιαλφασισμού είτε από τους πράγματι εξεγερμένους και εξοργισμένους νέους κυρίως) και καταστροφική βία (όπως έκανε και ΣΥΡΙΖΑ το ’08) παίζοντας έτσι το παιχνίδι της Λεπέν; Γιατί οι πραγματικοί αριστεροί έχουν καθήκον να προειδοποιούν τις μάζες ότι αυτού του είδους η βία τελικά γυρίζει μπούμερανγκ.

    Μήπως στην δική μας…αριστερά που είτε τρέχει στα ψευτοδημοψηφίσματα μαζί με ΝΑΖΗΔΕΣ όπως είπαμε ή στην “αριστερά” των ΤΣΑΡΟΑΕΤΩΝ σε ημέρα…Πολυτεχνείου; Μάλλον αναφέρεσαι στην “αριστερά” που ταυτίζει θύτες και θύματα. Μήπως στην…αριστερά που με τα “ανοιχτά” της σύνορα ενισχύει την θέση των ΚΛΕΙΣΤΩΝ συνόρων του ΦΑΣΙΣΜΟΥ συνειδητά;

    Εάν είναι αυτή η “αριστερά” τότε ναι δεν ήταν έτσι η αριστερά το ’30 και το ’40. Η αριστερά τότε ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ την πάλη ενάντια στον φασισμό, εργαζόταν για Λαϊκά Αντιφασιστικά Μέτωπα ακόμα και αν αυτό σήμαινε συμμαχία προσωρινή με αστικά και σοσιαλδημοκρατία κόμματα (γιατί οι κομμουνιστές ανέκαθεν θεωρούσαν τον φασισμό τον χειρότερο κίνδυνο για τους λαούς, πολύ χειρότερο από την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία εν αντιθέσει με εσάς που πιστεύετε το ακριβώς ανάποδο ), η αριστερά τότε τασσόταν υπέρ των εθνικών αγώνων ενάντια στον φασιστικό ιμπεριαλισμό και προφανώς ενέπνευσε τους λαούς.

    Φυσικά η ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΙΚΗ αριστερά τροτσκιστών και αρχειομαρξιστών, η τότε “ούτε-ούτε” ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕ τα Μέτωπα όπως και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Αυτή η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ “αριστερά” επικρατεί σήμερα και είναι ένας σημαντικός λόγος που η ακροδεξιά ενισχύεται όλο και περισσότερο γι’αυτό και ΔΕΝ υπάρχουν πλέον κινήματα αντιιμπεριαλιστικά, αντιφασιστικά, ταξικά ενώ όταν πάει να γίνει αυτό φροντίζει η “αριστερά” σας να το διαβρώσει και να το στρέψει προς αντιδραστική κατεύθυνση ή να το σβήσει. Αυτή είναι λοιπόν η διαφορά με τότε ότι υπήρχε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ αριστερά. Ήταν η αριστερά των μπολσεβίκων, του Λένιν και του Στάλιν. Σήμερα ΌΧΙ δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ. Γι’αυτό και οι λαοί δυστυχώς εγκλωβίζονται ανάμεσα σε δυτικούς και ανατολικούς ιμπεριαλιστές, ρεφορμιστές, σοσιαλδημοκράτες και φιλελέδες, σοσιαλφασίστες και φασίστες.

    Εάν δεν κατανοείς την εισοδιστική πολιτική της Ρωσίας δεν σε φταίει κανένας. Να μελετήσεις προσεκτικά Μαρξ και Ένγκελς ειδικά την μπρουσούρα του Μαρξ “Αποκαλύψεις της διπλωματικής ιστορίας του 18ου αιώνα” όπως και το Ανατολικό Ζήτημα των Μαρξ και Ένγκελς σχετικά με την εισοδιστική πολιτική του τσαρισμού και πως οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές την προσαρμόζουν στα σημερινά δεδομένα. Όταν φτάνει να είναι πρόεδρος στην καρδιά του δυτικού καπιταλισμού ΚΟΛΛΗΤΑΡΙ του Πούτιν (Τραμπ) αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη των λεγομένων μου.

    Προφανώς και δεν ισχύει σε κάθε χώρα αυτό, προφανώς και υπάρχουν συγκρούσεις και αντιθέσεις σε κάθε αστικό κράτος και μεταξύ αστικών κρατών (και αυτές ακριβώς είναι που αναγκάζουν τα κράτη να παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα εναντίον της Ρωσίας).

    Όταν όμως ο καγκελάριος της Γερμανία ήταν άνθρωπος της Γκάζπρομ (Σρέντερ), όταν η Μέρκελ ομολογεί ότι ΜΠΛΟΚΑΡΕ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να μην…προκαλέσει τον Πούτιν (και η πολιτική της ήταν ακριβώς η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ της Ευρώπης)* ενώ μετά τα γεγονότα του ’14 λέει ΞΕΤΣΙΠΩΤΑ ότι…δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την Ρωσία**, όταν ο Μακρόν…προτρέπει τους Κινέζους να…φέρουν στα λογικά της την Ρωσία (να πως η ρωσόδουλη πίεση από τα “αριστερά” και τα ακροδεξιά οδηγεί τον γαλλικό ιμπεριαλισμό σε υποχωρήσεις υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αν ενδιαφέρεσαι), όταν ο Σολτς λέει ανοιχτά ΌΧΙ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενώ κανονίζει να μεταφέρουν ενεργοβόρες βιομηχανίες τις δραστηριότητές τους στην Κίνα λόγω…κόστους (η πλήρης δηλαδή επιβράβευση της ρωσικής πολιτικής)***, όταν η Γερμανία κάτω από την πίεση των Πολωνών και άλλων κρατών αναγκάζεται να στείλει Leopard, όταν κράτη μέλη της ΕΕ όπως Ελλάδα και Ουγγαρία βάζουν βέτο σε νέες κυρώσεις (το απέφυγες πονηρούλη) τότε ο οποιοσδήποτε σκεπτόμενος άνθρωπος καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στην Ευρώπη και ότι Ρωσία και Κίνα χώσανε νύχια και δόντια για τα καλά στην Δύση.

    Μπορώ να αναφέρω και άλλα ΠΑΜΠΟΛΑ παραδείγματα αλλά δεν θα τελειώνω ούτε αύριο αν θέλεις όμως να το συνεχίσουμε οκ κανένα πρόβλημα.

    *https://www.iefimerida.gr/kosmos/merkel-poytin-entaxi-oykranias-nato-den-metaniono

    **https://www.avgi.gr/arheio/120165_merkel-den-yparhei-asfaleia-stin-eyropi-horis-ti-rosia

    ***https://www.capital.gr/diethni/3677706/germania-o-solts-ependuei-stin-kineziki-kanonikotita/

    Αλλά το θέμα είναι εσύ θα απαντήσεις σε τίποτα; Βλέπεις δεν έχω πρόβλημα να απαντάω σε οτιδήποτε αλλά εσύ αποφεύγεις συνειδητά να δίνεις απαντήσεις.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.