.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το ΚΚΕ και τα “κυριαρχικά δικαιώματα”! Και ποια είναι η κυρίαρχη τάξη;


Θόδωρος Μαράκης

Στην όχι και τόσο μακρινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο ΓΓ του ΚΚΕ εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η εν λόγω τοποθέτηση αναφέρεται στον “Ριζοσπάστη” 19\12\23 με τον υπότιτλο: “Καλλιεργείτε κλίμα εφησυχασμού στον ελληνικό λαό, που πρέπει να επαγρυπνεί.”

“Εμείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν υιοθετούμε το κλίμα εφησυχασμού στον ελληνικό λαό, ίσα ίσα επιμένουμε (ΣΣ ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις) πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο….
“ […επιχειρείται να επιταχυνθεί το παζάρι με στόχο….τη συνεκμετάλλευση-συν διαχείριση και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων .”(!!!) Λες και δεν γνωρίζουμε ότι από την γέννηση του ελληνικού κράτους το ντόπιο κεφάλαιο δεν συνεργαζόταν και δεν προσκυνούσε στα ξένα κεφάλαια!!!

Πάμε παρακάτω.

“Αυτά όμως συνεπάγονται σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του καζαν – καζάν (ΣΣ αυτό το καζαν-καζάν δεν μπορούμε να το μεταφράσουμε!!!) της μοιρασιάς στα δύο, που προβάλλει το τουρκικό κράτος.

Όλα αυτά όμως, εμείς λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών, υπηρετούν πάνω από όλα τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων”. Μα τι λες; είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα; Αυτή η άποψη αναπτύσσει τον Μαρξισμό – Λενινισμό; γιατί αποκαλύπτει πολύ καθαρά στο λαό τα στενά ταξικά συμφέροντα και τις “κρυφές” επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου!!! Πάμε παρακάτω όπου επικρίνει την κυβέρνηση για την στάση της!!

“Ποιες είναι “οι επιθετικές ενέργειές” από τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει;
Θυμίζω ότι η Τουρκία θεωρεί όχι απλά επιθετική ενέργεια, αλλά “αιτία πολέμου” το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

[….] επί της ουσίας δρομολογείτε μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι έχουν δυστυχώς τεθεί όλες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.

Κατά τη γνώμη μας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική…..που προωθείται με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγουμένων, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, (αυτό και αν δεν είναι ταξική αποκάλυψη !!!) βάζοντας σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ( αυτό τι μας λέει;; ότι η χώρα μας δεν έχει ταξική διαφοροποίηση με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα!! αυτό και αν είναι ανακάλυψη!! και μη χειρότερα!!) και τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Όμως η ειρήνη, η συνεργασία η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν περνάει μέσα από τέτοιου είδους “λυκοφιλίες,” αλλά μέσα από την κοινή δράση και τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.”

Και πλειοδοτώντας σε πατριωτισμό, απειλεί την κυβέρνηση και όχι μόνο ότι: “Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα, στην αλλαγή διεθνών συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα, και εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής για τα δικά τους συμφέροντα. Από αυτή την άποψη κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει, το αντίθετο, ο λαός μας επιβάλλεται και να ανησυχεί και να επαγρυπνά.” (υπογρ. δικές μας)

Και υπάρχει συνέχεια των δηλώσεων του ΓΓ σε συνέντευξη που έδωσε στο δελτίο ειδήσεων του τ/σ “ΚΟΝΤΡΑ” και στον δημοσιογράφο Π. Χαρίτο και αναγράφεται στον “Ριζοσπάστη” 20\12\23 με τον υπέρτιτλο: “Μεθοδεύεται απεμπόληση δικαιωμάτων ώστε να πάμε σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο”
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: […] κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής σας για τον προϋπολογισμό. Εκφράσατε έναν σκεπτικισμό ως προς το τι έχει κατά νου η κυβέρνηση σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά. Τι σας φοβίζει;”

Απάντηση: “[…] η καθησυχαστική γραμμή με την οποία εμφανίστηκε η ελληνική κυβέρνηση….δεν μας εφησυχάζει καθόλου…..Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε σαν χώρα (ΣΣ ξανά πάλι σαν χώρα άρα πρόκειται για θέση και όχι εκ παραδρομής πράγμα που σημαίνει ότι εργάτες και κεφάλαιο είναι μια και μοναδική χώρα!! αλλά παρακάτω θυμάται ότι !!) σαν λαός σε επαγρύπνηση, διότι οι τουρκικές αξιώσεις, οι αξιώσεις δηλαδή της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, (ΣΣ διαφορετικά ο λαός της Τουρκίας μαζί με το ΚΚΕ θα χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό το αναφαίρετο δικαίωμα της αστικής τάξης στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια!!!…πάει στο διάολο το χάσαμε το μυαλό μας!!) που εκφράζεται αυτή τη στιγμή μέσω του Ερντογάν – δεν έχουν σταματήσει….Εμείς δεν πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται διαπραγματεύσεις, δεν πρέπει να γίνονται συνομιλίες….δεν είναι να επιλύονται με πολεμικές συγκρούσεις κλπ, όμως το θέμα είναι το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Τι συζητιέται δηλαδή , πίσω από τις κλειστές πόρτες….είμαστε 100% σίγουροι….ότι…. μεθοδεύεται η απεμπόληση βασικών δικαιωμάτων….για να υπάρξει συναίνεση ….με την έννοια της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου…διότι η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί τη συνθήκη της Λοζάνης , μιλάει για “Γαλάζια Πατρίδα”, μιλάει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μιλάει για κυριαρχικά δικαιώματα που θίγουν εδώ τα νησιά και βραχονησίδες και μια σειρά άλλα ζητήματα.”

Η Ορθότητα κάθε άποψης επιβεβαιώνεται κάτω από το φως της ταξικής πάλης και της μαρξιστικής-λενινιστικής ανάλυσης, και καμιά φορά από την απλή κοινή λογική, από όπου απορρέουν τα παρακάτω ερωτήματα:

Κατ’ αρχή, ο λόγος για τα κυριαρχικά δικαιώματα: ανήκουν ή δεν ανήκουν στην κυρίαρχη τάξη και σαν τέτοια, απορρέουν ή δεν απορρέουν από τα στενά ταξικά συμφέροντά της; Ασφαλώς και ανήκουν στην κυρίαρχη αστική τάξη της χώρας μας, γιατί και τα παιδιά το γνωρίζουν, ότι στη χώρα μας ζούμε σε μια ταξική κοινωνία!! Πρόκειται για το Α του επαναστατικού μαρξισμού!! Το Β είναι ότι στη χώρα μας και όχι μόνο οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα κυριαρχικό δικαίωμα!! Ο άνεργος έχει κυριαρχικό δικαίωμα στη δουλειά; ο απολυμένος; Αυτοί που οι πλειστηριασμοί ξεσπιτώνουν από τα σπίτια τους – και που τρέχουν οι σύντροφοι του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και όχι μόνο να βάλουν μπροστά τα κορμιά τους και καλά πράττουν για να αποτρέψουν τις εξώσεις-έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στο σπίτι τους; ασφαλώς και όχι!! Η κυριαρχία βρίσκεται στους τραπεζίτες!! Αυτοί που πληρώνουν ενοίκιο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια τους που απόκτησαν με ιδρώτα και αίμα, είναι κυρίαρχοι στα σπίτια τους; Ασφαλώς και όχι!! Οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται με το έτσι θέλω για να πληρωθεί το δημόσιο χρέος που δημιούργησε η κυρίαρχη αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις συντάξεις τους; Ασφαλώς και όχι!!

Έχουν οι εργατοϋπάλληλοι το δικαίωμα, μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, να διαπραγματεύονται τα μεροκάματα και τους μισθούς; Ασφαλώς και όχι!! Οι νόμοι και οι αστική δικαιοφροσύνη εμποδίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν; Ασφαλώς ναι!! Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα για να καθορίσουν τις τιμές στα προϊόντα τους; Ασφαλώς και όχι!! Και για να μην πολυλογούμε γενικά την ζωή μας την καθορίζουμε εμείς ή κυριαρχία του κεφαλαίου και των εκάστοτε κυβερνήσεών του; Ασφαλώς το κεφάλαιο!!

Μπορείτε, σύντροφε ΓΓ του ΚΚΕ, να μας κάνετε λιανά ποια θα είναι τα οφέλη για τους εργάτες και τις λαϊκές μάζες από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια; γιατί μέχρι τώρα δεν είδαμε ούτε οφέλη από τον ΠΡΙΝΟ και κάθε χρόνο οι τιμές των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αυξάνουν, χωρίς να αυξάνονται οι μισθοί των ναυτεργατών!! Πράγμα που επί πλέον αποδείχνει ότι από την αποκλειστική εκμετάλλευση του Αιγαίου δεν είχε ο εργάτης κανένα όφελος και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι κανένα μα κανένα όφελος δεν θα προκύψει για τους λαούς Ελλάδας , Τουρκίας από την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Συμφωνούμε μαζί σας ότι οι μόνοι που θα έχουν οφέλη θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οι λαοί αυτό που θα εισπράξουμε σαν όφελός – από την επέκταση στα 12 μίλια- θα είναι η πολεμική σύγκρουση με την Τουρκίας, Ελλάδας -μια και συμφωνούμε μαζί σας ότι τα 12 μίλια θεωρούνται από την αστική τάξη της Τουρκίας επιθετική ενέργεια και μεταξύ μας να το πούμε ότι με κάποια έννοια είναι γιατί θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα!!- δηλαδή θα σφαχτούν οι λαοί και δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να πούμε ότι θα σφαχτούν για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων Ελλάδας, Τουρκίας!!

Το αμφισβητείτε; Ασφαλώς και όχι!! Και μάλιστα θα συμπληρώναμε ότι θα ήταν πόλεμος όσο σύντομος και αν υπάρξει, που μάλλον δεν θα είναι! Λόγω της σχετικής ισορροπίας στους εξοπλισμούς θα είναι πολυαίμακτος!! Οπότε λογικό είναι να το ξεχάσετε!!

Αλλά και στο θέμα αυτό υπάρχει και ένα ακόμη ερώτημα: Γιατί είναι “αναφαίρετο δικαίωμα” της κυρίαρχης αστικής τάξης της χώρας – οι λαϊκές μάζες της χώρας έχουν άλλα προβλήματα και δικαιώματα αναφαίρετα – η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια; Η απάντηση: Επειδή το προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο! Μάλιστα! Και ρωτάμε: Ποιος το έφτιαξε; η εργατιά οι λαοί; Ασφαλώς και όχι!! Το έφτιαξαν τα κυριαρχικά συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και νομίζουμε ότι η αριστερά θα πρέπει να το συλλογιέται πολύ πριν το υιοθετήσει με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα της εργατιάς και των λαϊκών μαζών!!

Στο σημείο αυτό θα κάνουμε μια παρένθεση και θα ζητήσουμε συγνώμη από τον αναγνώστη αυτού του άρθρου για την σχολαστικότητα μας και τις μεγάλες παραπομπές που έχουμε ήδη κάνει και που είμαστε και στη συνέχεια να κάνουμε γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, επειδή οι θέσεις του ΚΚΕ, όντας η μεγαλύτερη και πιο μαζική οργάνωση της αριστεράς, με σοβαρή επιρροή, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα – το ΠΑΜΕ είναι δεύτερη στη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ- επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της συνείδησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών.

Συνεχίζοντας θα θέσουμε υποθετικά ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας: Αν “ο διάολος σπάσει το πόδι του” και βγει το ΚΚΕ στη κυβέρνηση και ο λαός στην εξουσία, με βάση αυτά που λέει ο ΓΓ: Το αναφαίρετο δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια της χώρας, της Ελλάδας θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία στο σημείο αυτό δεν είμαστε σίγουροι αν πρέπει να βάλουμε θαυμαστικό ή ερωτηματικό…..

Υπόθεση εργασίας πάλι: Αν ξανά “σπάσει ο διάολος το πόδι του” και στην Τουρκία έχουμε εργατική κυβέρνηση τύπου ΚΚΕ!! αν επιμείνει το ΚΚΕ στο “αναφαίρετο δικαίωμα” των 12 μιλίων τότε θα έχουμε δύο εκδοχές ή μάλλον τρεις: Η πρώτη είναι να μας πούνε οι σύντροφοι Τούρκοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πηγαίνετε στα 12 μίλια και οι βραχονησίδες δικές σας!! πράγμα απίθανο. Η δεύτερη είναι να πάμε για σύγκρουση τύπου Κίνα – Σοβιετικής, ή ένοπλης τύπου Κίνας – Βιετνάμ κ.α!! Οπότε πάει περίπατο η κοινή δράση των λαών Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου κλπ! Η τρίτη είναι η συντροφική συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου από τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδία Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου. Για την τρίτη εκδοχή χρειάζεται να παλέψουν οι λαοί των ως άνω χωρών.

Τώρα όσο αφορά την επίκληση και το σεβασμό της Συνθήκης της Λοζάνης το ΚΚΕ και γενικά η αριστερά χρειάζεται να είναι αρκετά φειδωλή έως του να μην την επικαλείται καθόλου, γιατί έχει ασάφειες που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Για παράδειγμα, στο άρθρο 12 αναφέρεται ότι: “νησιά που βρίσκονταν σε μικρότερη απόσταση των τριών μιλίων από την μικρασιατική ακτή παρέμεναν κάτω από την τουρκική κυριαρχία”. Πάνω σε αυτή την ασάφεια – άντε να μετρήσεις με ακρίβεια την απόσταση –είχαμε την κρίση στα Ίμια, όπου είχαμε χωρίς να πέσει σμπάρο το χαμό τριών παλικαριών!!

Επίσης στο άρθρο 13 αναφέρεται ότι: “ελληνική κυβέρνηση είχε (και έχει) την υποχρέωση στα τέσσερα νησιά, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία, να μην ανεγείρει οχυρωματικά έργα ή να εγκαταστήσει ναυτική βάση, να περιορίσει τη στρατιωτική δύναμη στα νησιά στον αριθμό των στρατεύσιμων από αυτά και να συντηρεί δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογη με το μέγεθος των νησιών.” ( ΛΩΖΑΝΗ 1923 εκδόσεις Καστανιώτη σελ. 16-17) Και πάνω σ’ αυτή την βάση ασάφειας η Τουρκία βάζει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών!! Άντε βρες άκρη;;

Ένα επίσης σοβαρό στοιχείο στις αναφορές του ΚΚΕ για την ελληνοτουρκική διαμάχη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΚΕ στις αναφορές της για τα ελληνοτουρκικά συνηθίζει να αναφέρεται επίμονα και να τονίζει μονόπλευρα την επιθετική στάση της αστικής τάξης της Τουρκίας και σχεδόν λίγο έως ανύπαρκτα αναφέρεται στην επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης. Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της απόφασης του 19ου Συνεδρίου, όπως αυτή αναγράφεται στο πρόλογο του βιβλίου “Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ” σελίδα 29, στις εκδόσεις του κόμματος “Σύγχρονη Εποχή”. Συγκεκριμένα γράφει:

“Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας.”

Στο εν λόγω βιβλίο στη σελίδες 12-13 υπάρχει αναφορά στους Μαρξ – Ένγκελς: “……που διαπιστώνουν (Κομουνιστικό Μανιφέστο 1848) πως “οι προλετάριοι δεν έχουμε πατρίδα” και αναδείκνυαν τον προλεταριακό διεθνισμό, δηλαδή την κοινή πάλη των εργατών ως όρο για να νικήσουν τη δική τους αστική τάξη – δηλαδή να κατακτήσουν την εξουσία στη χώρα τους.” Θεωρούμε ότι οι θέσεις αυτές είναι ολόσωστες και παρεμπιπτόντως θα προτείναμε στα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ να μελετήσουν πολύ προσεκτικά το εν λόγω βιβλίο και ιδιαίτερα τις παραπομπές στο Λένιν που αναφέρονται στο πρόλογο και βρίσκονται όλες στο τόμο 26 των Απάντων, έκδοση της “Σύγχρονης Εποχής”. Και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν μελετούσατε με προσοχή ό,τι έχει γραφτεί για τον πόλεμο σ’ αυτό τον τόμο!! Τότε θα διαπιστώσετε ότι η κριτική που ασκούμε στις απόψεις του ΓΓ και του κόμματος είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Επίσης είναι σωστό αυτό που αναφέρεται στην απόφαση του 20ου Συνεδρίου ότι: “….ο χαρακτήρας του πολέμου, ο οποίος είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές, ασχέτως ποιος είναι πρώτος επιτιθέμενος. Αυτήν τη θέση ζυμώνουμε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα….” Γιατί: “Η Ελληνική αστική τάξη έχει ενεργό συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις, ανταγωνισμούς, με γνώμονα την αναβάθμιση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή. Έχει ευθύνη για μια ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή της χώρας.”

Είναι φανερό ότι οι απόψεις του ΓΓ που έχουμε προαναφέρει βρίσκονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πιο πάνω αποφάσεις των συνεδρίων του κόμματος γιατί έχουν αταξική αναφορά όταν αναφέρονται γενικά για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όταν στην ουσία καλούν την κυβέρνηση της δεξιάς να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων, που σημαίνει άμεσο πόλεμο, αντί να την εγκαλούν για το αντίθετο, όταν αναφέρονται μονόπλευρα στις επιθετικές αξιώσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, όταν πλειοδοτούν σε πατριωτισμό έναντι των αστικών κυβερνήσεων και μάλιστα της δεξιάς, όταν καλούν τις λαϊκές μάζες να μην εφησυχάζουν και να αγρυπνούν.

Αυτές οι θέσεις ζυμώνουνε στη συνείδηση της εργατικής τάξης και τα λαϊκά στρώματα τον εθνικισμό και αντί να αναπτύξουν στη συνείδησή τους και να οξύνουν το ταξικό ένστικτό τους στην ιδέα: “της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει….(στην) κατάκτηση της εξουσίας…” μετατρέπουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε ουρά των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της αστικής τάξης της χώρας!! Και δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι κατά τα πρώτα στάδια μιας πολεμικής σύγκρουσης αναπτύσσεται έντονα ο εθνικισμός και η υπεράσπιση της κεφαλαιοκρατικής πατρίδας!!

Και μην ανησυχείτε η ταξικά συνειδητοποιημένη και αρκετά έμπειρη αστική τάξη της χώρας γνωρίζει πολύ καλά πως να υπερασπίσει τα ταξικά συμφέροντά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν ανησυχεί καθόλου για τις απόψεις του ΓΓ. Τις θεωρεί ανόητες(!!)– και πράγματι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική ανοησία από το να υποδείχνει η αριστερά στο κεφάλαιο ποια είναι τα συμφέροντά του!! Για αυτό δαπανά ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ – το μεγαλύτερο στην Ευρώπη – για εξοπλισμούς, σε βάρος των κοινωνικών δαπανών, τις οποίες ολοένα και περικόπτει, αυξάνει τους έμμεσους φόρους κλπ. Συζητάει και συμμαχεί με τον σφαγέα των Παλαιστινίων Νετανιάχου και τον δικτάτορα της Αιγύπτου Σίσι – γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ κατήγγειλε αυτή την συνεργασία. Και την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε οξύτατη ή ήπια διαμάχη με την αστική τάξη της Τουρκίας, δεν έχει κανένα μα κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται οικονομικά με το τουρκικό κεφάλαιο όπου έχει εμπορικές συναλλαγές, ελληνικά κεφάλαια επενδύονται στην Τουρκία και αντίστροφα.

Πρόσφατα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γ. Γεραπετρίτης όπως μας ενημερώνει ο “Ριζοσπάστης” 23-24\12\23: …μιλώντας προ ημερών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό…..εστίασε στις 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις που υπογράφτηκαν πρόσφατα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο μερών στην Αθήνα.

Ότι “έχει έρθει ο χρόνος να συζητήσουμε και τα μείζονα, τα μεγάλα, εκείνα τα οποία αποτελούν τις ουσιώδεις διαφορές μας. Και η υποκείμενη διαφορά μας της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας”. Επισήμανε δε ότι “ αυτό και μόνο να αχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία…”

Και είπε ότι για: “…το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, ….πως “ στον χρόνο κατά τον οποίο θα κρίνει η ελληνική πολιτεία ότι είναι σκόπιμο να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, θα το πράξει.” ( οι υπογρ. Είναι του Ριζοσπάστη) Πράγμα που δείχνει ότι δεν έχει παραιτηθεί από “αναφαίρετο δικαίωμά της”, για τα 12 μίλια μόνο που θα το πράξει όταν θα έχει το πάνω χέρι!! Για αυτό μην ανησυχείτε σύντροφοι του ΚΚΕ!!

Οι σοσιαλπατριωτικές θέσεις του ΚΚΕ βασίζονται στην λαθεμένη άποψη που εμπεριέχεται στην απόφαση του 21ου συνεδρίου, όπου κρύβεται κάτω από την επαναστατική, διεθνιστική φρασεολογία, επαναστατική φρασεολογία, την οποία στην ουσία αναιρεί– όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω — στην καθημερινή πολιτική τοποθέτησή του για τα ελληνοτουρκικά, γεγονός που αποκαλύπτεται στην αρθρογραφία του Ριζοσπάστη!!

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι: “Ο Ελληνικός λαός όπως και άλλοι λαοί, είναι αυτοί που μπορούν να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους (και ακολουθεί η αριστερή επικάλυψη) από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων….” ( υπογρ. είναι του κειμένου) Και επανερχόμαστε: Η σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων κάτω από την εξουσία του κεφαλαίου είναι η επέκταση στα 12 μίλια; και ή χωρίς τον ταξικό προσδιορισμό άποψη για τα “κυριαρχικά δικαιώματα” κλπ; Ασφαλώς και όχι!! Έτσι αυτό που μένει είναι το εδαφική ακεραιότητα!! Πράγμα που σημαίνει ότι “ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί” επιβάλλεται να έχουν μεγαλύτερη εθνική συνείδηση από την αστική τάξη!!

Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα η πιο εγγυημένη άποψη είναι αυτή που εκφράζει ο Λένιν ότι: “…(είναι) απάτη…η “φόρμουλα”: οι κυρίαρχες τάξεις έχουν ιμπεριαλιστικές τάσεις, ενώ “λαός” και οι προλεταριακές μάζες έχουν “εθνικές” τάσεις.”

Και παρακάτω κατακεραυνώνοντας τις απόψεις του Κάουτσκι γράφει: “Όλη η ουσία του ζητήματος είναι ακριβώς ότι ο Κάουτσκι υποστηρίζει την εξαπάτηση του λαού από τους ιμπεριαλιστές, όταν λέει ότι “για; τις λαϊκές μάζες, μαζί και για τις προλεταριακές είχαν αποφασιστική σημασία “ τα εθνικά προβλήματα, ενώ για τις κυρίαρχες τάξεις οι “ιμπεριαλιστικές τάσεις…” (Άπαντα τ. 26 σελ. 244-245 υπογρ. δικές μας) Δυστυχώς σύντροφοι του ΚΚΕ αυτή είναι η αλήθεια!!

19\1\24

Υ.Γ: Στο βιβλίο του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ “ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ” ιδ. Έκδοση διαβάζουμε: “ Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων Αλέξης Ηρακλείδης στο βιβλίο του Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, ( υποσημείωσης) ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι με το μέρος μας όταν, για παράδειγμα, διατηρούμε διαφορετικό εύρος εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, όταν υποστηρίζουμε ότι το 90%του Αιγαίου είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα, ότι μπορούμε να καθορίζουμε μονομερώς την ΑΟΖ μας μέχρι και βόρεια των ακτών της Λιβύης ή ότι μπορούμε να ζητάμε σχέδια πτήσης από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από όλο το Αιγαίο. Ο ίδιος παρουσιάζει οκτώ ζητήματα στα οποία οι ελληνικές θέσεις είναι από ασθενείς έως ολοκληρωτικά λαθεμένες (και τις αντίστοιχες ανεδαφικές θέσεις της Τουρκίας) (σελ.37) [ Ηρακλείδης Αλέξης Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, 50+1 όψεις των ελληνοτουρκικών διαφορών Εκδόσεις Θεμέλιο 2020.]

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 71.43% ( 7
Συμμετοχές )



16 σχόλια στο “Το ΚΚΕ και τα “κυριαρχικά δικαιώματα”! Και ποια είναι η κυρίαρχη τάξη;

  1. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

    Χωρίς πολιτικά να χω σχέση με το ΚΚΕ παρόλα αυτά ως σοσιαλιστής και αριστερός πατριώτης -διεθνιστης συμφωνώ με την θέση του ΚΚΕ για την εθνική κυριαρχία αν και μισή κατεμε θέση, διότι η έννοια της εθνικής κυριαρχίας δεν έχει να κάνει μόνο με γεωπολιτικά δεδομένα αλλά με ένα ευρύ πλαίσιο όπου συναντάται το εθνικό με το κοινωνικό και το οικονομικό ταυτόχρονα.Για παράδειγμα τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ δεν συνδέουν το ζήτημα των μνημονίων με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας μιλώντας γενικά και αόριστα για καπιταλισμό δίνοντας έτσι “πατριωτικά”εύσημα στο ντόπιο παρασιτικό και εξαρτημένο κεφάλαιο.Ομως τόσο τα 12 ν.μ όσο και τα ευρωμνημονια και επιτροπεία είναι μέρος του καθεστώτος αιώνιας εξάρτησης υποτέλειας της χώρας μας άρα δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία για τον απλούστατο λόγο ότι οι ντόπιοι καπιταλιστές ξεπούλησαν και ξεπουλούν διαχρονικά τή εθνική μας κυριαρχία αντιπαροχή στο ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και τους μηχανισμούς ιμπεριαλιστικής κατοχής της Δύσης.Μερος της Δύσης και της παγκοσμιοποίησης είναι και η δήθεν ελληνοτουρκική “φιλία”απόλυτα ενταγμένη στους ευρωατλαντικους σχεδιασμούς ΗΠΑ ΕΕ και ΝΑΤΟ με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Μεσογείου.Ποιος είπε ότι το ντόπιο κεφάλαιο είχε ποτέ εθνική συνείδηση; πουλά τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία ακόμη και εθνικές περιοχές μας όπως Θράκη Αιγαίο Κύπρο Δωδεκάνησα για να μπορεί ανενόχλητο να ξεδιπλώνει το παρασιτισμό του.Αν η υπόθεση υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας είναι αστική υπόθεση, τότε και οι Παλαιστίνιοι Άραβες πατριώτες δεν έπρεπε να ξεσηκωθούν ποτέ για εθνική απελευθέρωση ούτε να φωνάζουν για μια πατρίδα ελεύθερη απ’το ποτάμι του Ιορδάνη έως τη Μεσόγειο αλλά να συνεχίζουν να ζουν υπό κατοχικό σιωνιστικό καθεστώς.Ειναι επίσης γελοίο να επικαλείται κάποιος ως σωστή θέση απόψεις του ελιαμεπ και του γνωστού εκσυγχρονιστη Ηρακλείδη περί Λωζάνης κλπ.Το πιο σπουδαίο είναι το εξής: Υπόθεση του λαού κι όχι της πλουτοκρατίας είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας κάτι που βαδίζει χέρι χέρι με το ξωπεταγμα των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής από Αλεξανδρούπολη Κρήτη Άκτιο,τη απελευθέρωση της ελληνικής Κύπρου από τούς Τούρκους και Άγγλους κατακτητές την ακύρωση κάθε “ομοσπονδιακής”λύσης.Υποθεση του λαού σε βάση σοσιαλιστική αντιιμπεριαλιστική είναι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία έξω από ΕΕ ΝΑΤΟ μνημόνια επιτροπεία και καμίας άρχουσας τάξης.Το Αιγαίο δεν ανήκει ούτε στα ψάρια του ούτε στις πολυεθνικές τού πετρελαίου αλλά ανήκει στον λαό μας (ξέρετε στο Αιγαίο κατοικούν Έλληνες ιθαγενείς όχι βατράχια). Απ’τη στιγμή που αριστερός αρνείται το δικαίωμα υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας τότε δεν έχει το δικαίωμα να κατεβαίνει σε πορείες υπέρ της Παλαιστίνης γιατί και αυτό για σας “εθνικισμός”είναι.Τετοιες θέσεις οδηγούν την αριστερά στην γενική ανυποληψία και δίνουν άλλοθι στην ακροδεξιά να εμφανιστεί ως “προστάτης της εθνικής κυριαρχίας”ενώ είναι ο δούρειος ίππος της ντόπιας πλουτοκρατίας.Και το χειρότερο είναι να υπερασπίζεται θέσεις του ΝΑΤΟ και του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ηρακλείδης κλπ) Για αυτό σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το ΚΚΕ.Οχι με μία πιο αριστερή παραλλαγή του κασσελακη ή του Τσακαλώτου.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Τώρα, που η ιμπεριαλιστική παρασιστική αστική μας τάξη θα ξεπουλήσει χωράφια, που δεν της ανήκουν, και θα μοιράσει “Γαλάζιες Πατρίδες” με τα απέναντι παράσιτα, θα μάθουν οι αντικομμουνιστές ψευτοεπαναστάτες μας τίνος είναι η εθνική κυριαρχία, ποιός πράγματι την χάνει και τι προδοτικό για τους Λαούς ρόλο παίζουν οι ίδιοι για άλλη μια φορά. Και δεν ξεχνάμε ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι γέννημα των τυχοδιωκτισμών των Βενιζελο-ατατούρκων, των ιμπεριαλιστικών αστικών εθνικισμών, που υπηρετούσαν, με αποκορύφωμα την διαβόητη “ανταλλαγή των πληθυσμών” δίκην αμνοεριφίων. Το ΚΚΕ, το ΚΚΤ, η εργατική τάξη των δύο Λαών ποτέ δεν συναίνεσε σε αυτά τα εγκλήματα και οι αγωνιστές τους το πλήρωσαν με πολύ αίμα.
    Οχι στην “αριστερή” πλειοδοσία στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, και μάλιστα συκοφαντώντας και τον ….Λένιν! Συμμαζευτείτε!
    Η ενότητα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος των Λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι η μόνη εγγύηση ανατροπής αυτών των σχεδίων.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Η λέξη ΝΑΤΟ είναι σχεδόν αόρατη στο κείμενο πλην μέρους της ανακοίνωσης του ΚΚΕ:
    Ψιλοσπέκουλα λέξεων ανάμεσα σε κυριαρχικά λαϊκά δικαιώματα και κυρίαρχη ( υπονοώντας αστική) τάξη. Ποιο είδους κυριαρχία ψάχνετε όταν οι ίδιες οι ΗΠΑ μέσω Μπάιντεν μιλούν για ΝΑΤοϊκό έδαφος;;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Eπειδή οι ιμπεριαληστές μιλάνε για την κυριαρχία τους, νομίζετε, πως το ΚΚΕ την έχει απεμπολήσει για λογαριασμό του Λαού, σαν κάτι άλλους….;
      Μην κρίνετε εξ ιδίων.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “Αὐτὸ τὸ χῶμα εἶναι δικό τους καὶ δικό μας.”
        Ετσι έμαθαν ο Λαός και οι αγωνιστές του ΚΚΕ…

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Τρία γράμματα του Ζαχαριάδη.
        Σε λίγο θα τον βγάλουν και αυτόν “σοσιαλπατριώτη”
        Πείτε τουλάχιστον στον συγγραφέα να γράφει ολόκληρη την παράγραφο και να μην χρησιμοποιεί μισές φράσεις από το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για να εσφαλμένες σντυπώσεις

        Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος 3 παράγραφοι
        Αντιγράφω

        https://kiatipis.org/Books_Hosted_gr/Marx-Engels/Manifesto-gr.pdf

        Παρ1

        “(..) Όλα τα προηγούμενα κινήματα ήταν κινήματα της μειοψηφίας ή προς
        όφελος μιας μειοψηφίας. Το προλεταριακό κίνημα είναι το αυτοτελές
        κίνημα της τεράστιας πλειοψηφίας προς όφελος της τεράστιας πλειοψηφίας.
        Το προλεταριάτο, το κατώτερο στρώμα της σημερινής κοινωνίας, δεν μπορεί να σηκωθεί, δεν μπορεί ν’ ανυψωθεί χωρίς να τιναχτεί
        στον αέρα όλο το εποικοδόμημα των στρωμάτων που αποτελούν την επίσημη κοινωνία.
        Η πάλη του προλεταριάτου ενάντια στην αστική τάξη, αν όχι στο περιεχόμενο, στη μορφή είναι κατ’ αρχήν εθνική. Φυσικά, το προλεταριάτο κάθε χώρας πρέπει να ξεμπερδέψει πριν απ’ όλα με τη δική του αστική τάξη. ”

        Παρ2

        “(..)Οι κομμουνιστές διαφέρουν από τα άλλα προλεταριακά κόμματα μονάχα κατά τούτο: ότι από τη μια μεριά, στους διάφορους εθνικούς αγώνες
        των προλετάριων τονίζουν και προβάλλουν τα συμφέροντα που είναι
        κοινά σ’ όλο το προλεταριάτο κι ανεξάρτητα από την εθνότητα.
        Και από την άλλη, ότι στις διάφορες βαθμίδες ανάπτυξης του αγώνα ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη, εκπροσωπούν πάντα τα
        συμφέροντα του κινήματος στο σύνολο του. ”

        Και 3η και τελευταία με την μισή πρόταση

        “(..) Οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα. Δεν μπορεί να τους πάρεις αυτό που δεν
        έχουν. Αφού, όμως, το προλεταριάτο πρέπει κατ’ αρχήν να κατακτήσει
        την πολιτική εξουσία, να ανυψωθεί σε εθνική τάξη[ 3 ], να συγκροτηθεί
        το ίδιο σαν έθνος, είναι και το ίδιο ακόμα εθνικό, αν και σε καμιά περίπτωση με την έννοια που δίνει η αστική τάξη. “

        Reply
  4. Ανώνυμος

    Τσ Τσ. Τι μαθαίνω; Μάλλον για τον συγγραφέα θα είχε “σοσιαλπατριωτική” στάση και ο Ζαχαριάδης με τα 3 γράμματα. Να μην γράψω για τους Κομμουνάριους στο Παρίσι του 1871. . Να μην γράψω για τις μάλλον “σοσιαλπατριώτικές” θέσεις του Μαρξ που είχε σαν υπόδειγμα της δικτατορίας του προλεταριάτου στην 2η έκδοση του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος;την Κομμουνα στο Παρίσι το 1871

    Αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του -όπως μάλλον απεύχετε ο συγγραφέας- και έχουμε “κυβέρνηση” ΚΚΕ ή ΚΚΤουρκίας τότε θα έχουμε μία τελείως διαφορετική κατάσταση όχι μόνο στους λαούς τους αλλά συνολικά διαφορετικό σκηνικό και σε όλη την Μεσόγειο – Β.Αφρική Μέση Ανατολή Ευρώπη. ακόμα και Αμερική. Ασία
    Το ΚΚΕ “μετράει” πολύ σαν Κόμμα στο εξωτερικό ασχέτως αν προσπαθούν κάποιοι να το υποτιμήσουν. Σίγουρα δεν το υποτιμά ο συγγραφέας

    Η ταξικά συνειδητοποιημένη και αρκετά έμπειρη αστική τάξη της χώρας γνωρίζει πολύ καλά πως να υπερασπίσει τα ταξικά συμφέροντά της.
    Θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα.
    Όλοκληρο μνημόνιο, ένα στην συσκευασία τριών πέρασε με κάποιους που χρησιμοποιούσαν κούφια υπεραριστερή φρασεολογία για καραδεξιά πολιτική.
    Το είδαμε στην πράξη το ποιοι στήριξαν το μνημονιάκι του κρυφοδεξιού Τσίπρα., τη συμφωνία των Πρεσπών και το ποιοι θέλουν τις “Πρεσπες του Αιγαίου” όπως λένε κάποιοι νυν και πρωην που στον ελεύθερο χρόνο τους το παίζουν και αριστεροί

    Τα κλασικά

    Reply
    1. Ανώνυμος

      & όχι μόνο το μνημόνιο νο 3 .Μετέτρεψαν την χώρα σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝατοϊκό στρατόπεδο.. Και που δεν έδωσαν βάσεις οι “αριστερούληδες”. Αλλά εντάξει όσοι ήταν πολιτική ουρά τους δεν ήξεραν είχαν εξεταστικές όπως έλεγαν το καλοκαίρι του 2018 κλπ κλπ

      Reply
  5. Ανώνυμος

    Ξαναμπήκε στην επικαιρότητα (και τι επικαιρότητα σε δελτίο ειδήσεων) το Σχέδιο για τη Νέα Μέση Ανατολή ενός Αμερικανού Στρατηγού που είχε δημοσιοποιηθεί το 2006

    Παρουσιάζει ένα νέο κράτος, το Βαλουχιστάν, με εδάφη από Ανατολικό Ιράν – Δυτικό Πακιστάν
    Τελείως συμπτωματικά αυτή την στιγμή τα 2 κράτη βρίσκονται σατ πρόθυρα σύρραξης μετά την “ανταλλαγή” πυραύλων

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΝΑΤΟ
    Προετοιμάζεται για τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες
    Το ΝΑΤΟ αγοράζει πυρομαχικά πυροβολικού αξίας 1,1 δισ. ευρώ

    “(..)Βασικό σενάριο των ασκήσεων, που θα αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές από Βόρεια Αμερική έως την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, θα είναι η ενεργοποίηση του Άρθρου 5 για απόκρουση “ρωσικής επίθεσης εναντίον μέλους της συμμαχίας”. ”

    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/353400/proetoimazetai-gia-ta-megalytera-stratiotika-gymnasia-edo-kai-dekaeties

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Και νεος Αντιρρησιας συνειδησης στην τουρκοκυπριακη περιοχη. «Δεν ήθελα να συμμετέχω σε ένα θεσμό που εκπαιδεύει ανθρώπους να σκοτώνουν ανθρώπους, είτε για άμυνα είτε για επίθεση».

    https://xekinima.org/allileggyi-ston-moystafa-chioyrmpen-antirrisia-syneidisis-sti-voreia-kypro/

    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-7-2014-002301_EL.html

    https://cyprustimes.com/koinonia/eleftheros-meta-apo-3-imeres-o-chiourben-sta-katechomena/

    https://sikam.wordpress.com/2014/03/01/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/

    https://www.lifo.gr/now/world/sti-fylaki-o-toyrkokyprios-antirrisias-syneidisis-poy-arnithike-na-sikosei-oplo-apenanti

    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/417259_kalytera-i-fylaki-para-o-stratos

    Reply
  8. Μαρκέλα

    Άσχετο: Ο Άρης Χατζηστεφάνου είπε το αλήστου μνήμης, να γίνωμε όλοι μας πειραματόζωα, για τιςδοκιμές των σκευασμάτων των πολυεθνικών φαρμακευτικών, που βαφτίστηκαν εμβόλια. Ο άνθρωπος αναλώσιμο, άραγε για λογαριασμό τίνος;

    Reply
    1. Γνώστης

      καλό είναι να μην αναπαράγονται συκοφαντίες. Ειδικά όταν προέρχονται από την ακροδεξιά. Έλεος…

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Δεν είναι συκοφαντίες. Τι διάβασα με τα μάτια μου. Δε θυμούμαι, πού ακριβώς, αλλά ίσως να το έχουν δει κι άλλοι. Το σημαντικότερο είναι, να αποδοκιμαστή μια τέτοια άποψη.

        Reply
  9. Μαρκέλα

    Ακόμα κι αν υποτεθή, ότι επικρατή παντού λαϊκή εξουσία ή όπως είναι η πιό σωστή διατύπωση, λαϊκή κυριαρχία, δε θα πάψουν να υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς, όπως κ ανάμεσα στους ανθρώπους. Απλά μπορούμε να ελπίζωμε, ότι θα διευθετούνται με δίκαιο τρόπο. Γι’ αυτό είναι σωστό κ σκόπιμο, να διεκδική κάθε λαός τα δικαιώματά του κ όχι να τα αφήνη στα παζαρέματα κ τους διακανονισμούς των αστικών τάξεων, όσο αυτές έχουν την εξουσία. Εξ άλλου κ ο ίδιος ο Μάρξ έχει βάλει το αίτημα, η εργατική τάξη να ανυψωθή σε ηγέτιδα τάξη του έθνους κ αυτό δε συνάδει, με το να κρεμά τα εθνικά θέματα, βλ. δίκαια στη δικαιοδοσία της αστικής τάξης.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.