.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης


Δελτίο τύπου και βίντεο από τη συνέλευση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου η ετήσια συνέλευση της περιφερειακής κίνησης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική-Ανταρσία σε κεφάλαιο-ΕΕ-ΔΝΤ» με την συμμετοχή μελών της ΑΑΑ, σύμβουλων, μελών δημοτικών κινήσεων και άλλων αγωνιστών.

Την εισήγηση και το σχέδιο πολιτικού και διεκδικητικού πλαισίου της ΑΑΑ παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Αδαμόπουλος με βάση τις πλούσιες θέσεις που έχει διαμορφώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια η κίνηση με άξονες: α) την ανάλυση της πολιτικής συγκυρίας, β) τις Αναδιαρθρώσεις στο τοπικό κράτος, γ) την Αττική στη δίνη της κρίσης, δ) την αστική επίθεση στο χώρο και το περιβάλλον, ε) την πολιτική της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια, όπως ασκήθηκε ειδικά τον τελευταίο χρόνο στ) τη στάση των άλλων παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ζ) Τον απολογισμό δράσεων και παρεμβάσεων της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής και η) Τον προγραμματισμό δράσεων και παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, εκ μέρους του Συντονιστικού της ΑΑΑ, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις δράσεων με πρώτο σταθμό τη διοργάνωση δύο ημερίδων: α) Για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και β) για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο – ειδικά η περίπτωση της Αττικής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και πλατιά συζήτηση με κοινές, στην πλειοψηφία τους, προσεγγίσεις για τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος: για τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, για τη μορφή που παίρνει η αστική επίθεση στην Αττική, για τη φτώχεια, το κοινωνικό κράτος, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την πάλη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό και τον εθνικισμό μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κοινή ήταν η εκτίμηση για τη συλλογική λειτουργία, συνεισφορά και δράση της ΑΑΑ, τόσο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και στα κινηματικά δρώμενα για τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Ιδιαίτερα θετική κρίθηκε από όλες τις τοποθετήσεις η θητεία και των δύο συντρόφων που ανέλαβαν την εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς και η πρακτική της εναλλαγής.

Η συνέλευση αποδέχτηκε και ενέκρινε στο σύνολο την εισήγηση και επί της αρχής το σχέδιο πολιτικού και διεκδικητικού πλαισίου της ΑΑΑ με ενσωμάτωση μια σειράς προτάσεων που διατυπώθηκαν, για τον εμπλουτισμό, επικαιροποίηση και εξειδίκευσή του.

Έθεσε ως βασικό στόχο της κίνησης να γειωθεί περισσότερο και κυρίως με τα στρώματα εκείνα, τους εργαζόμενους και την νεολαία, των υποβαθμισμένων περιοχών που βιώνουν δραματικά τις συνέπιες της κοινωνικής καταστροφής, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, των καταστροφικών περιβαλλοντοκτόνων πολιτικών της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των πολιτικών της ΕΕ και από της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου.

Αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα ενότητας, συστράτευσης και ένταξης στη συλλογική προσπάθεια, πρώτα από όλα σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος, των κινημάτων πόλης/γειτονιάς, των κινηματικών επιτροπών για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος. Σε όλους εκείνους και όλες εκείνες που έχουμε δώσει τη μάχη μαζί στο Περιφερειακό Συμβούλιο εδώ και 4 χρόνια. Σε αγωνιστές/αγωνίστριες των κινημάτων, πολιτικών ρευμάτων και συλλογικοτήτων της αντιδιαχειριστικής, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά που θα συμβάλλει στη συλλογική οργάνωση του κόσμου της εργασίας, μια αριστερά ρήξης και ανατροπής, αντίπαλου δέους στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Σκοπός είναι η διεύρυνση του ρεύματος της αντιδιαχειριστικής, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστικής αριστεράς που εξέφρασε η ΑΑΑ με τη στάση της στην Αττική και η ενίσχυση της πολιτικής αποτελεσματικότητας στο κίνημα.

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναντήσεις με αγωνιστές/αγωνίστριες και ρεύματα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η προγραμματική και εκλογική διακήρυξη της κίνησης, που εγκρίθηκε από τη συνέλευση και θα δημοσιοποιηθεί άμεσα, θα διαμορφωθεί στην τελική της μορφή με τη συμβολή συντρόφων και συναγωνιστών στους οποίους απευθυνόμαστε και θα εγκριθεί σε νέα διαδικασία στο τέλος Γενάρη.

Μπορείτε να δείτε την εισήγηση και το πολιτικό σχέδιο διεκδικήσεων στα παρακάτω βίντεο

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 65.00% ( 6
Συμμετοχές )



4 σχόλια στο “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης

  1. Κώστας

    Για την Περιφέρεια Αττικής

    Το εύρος των δυνάμεων που έχουν δώσει το παρόν στην Αττική κατά των ιδιωτικοποιήσεων, της διαχείρισης των απορριμμάτων με ιδιωτοικονομικά κριτήρια, της ξενοφοβίας και της γκετοποίησης, του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της διοίκησης Δούρου και των προηγούμενων υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες του καταμερισμού ρόλου και ψηφοδελτίων ενός φορέα της αριστεράς Ένα περιφερειακό μόρφωμα που δημιουργήθηκε σε μια εντελώς άλλη συγκυρία της αριστεράς και του κινήματος και σε μια άλλη σύνθεση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να έχει συνείδηση της ανεπάρκειας του. Οι αγωνιστικές συλλογικότητες κατοίκων στην Αττική υπερβαίνουν κατά πολύ το χ πολιτικό μόρφωμα και στέκονται δύσπιστα απέναντι στις αυτόκλητες πρωτοπορίες και καθοδηγήσεις που καλούν τα κινήματα να βρουν σε αυτές πολιτική έκφραση. Στην πραγματικότητα ακόμα και στο εντελώς κεντρικοποιημένο πεδίο της Περιφέρειας υπάρχει χώρος για έκφραση αγώνων από τα κάτω με τα συμφέροντα των κατοίκων μπροστά.

    Μια μάχιμη παρέμβαση στους ΟΤΑ θα γίνει είτε με άλλη μέθοδο είτε δεν θα γίνει καθόλου. Υποθέτω πως σύντομα θα βγουν και οι άλλοι 2 χώροι της αριστεράς (ΚΚΕ και ΛΑΕ) και θα καλέσουν κάπως αντίστοιχα. Θα συναντήσουν την ίδια αδιαφορία. Στην πραγματικότητα οι συλλογικότητες κατοίκων θα μπορούσαν να δώσουν χρώμα και κατεύθυνση σε μια περιφερειακή πρωτοβουλία αν έβλεπαν από την αριστερά διάθεση να μάθει και όχι να διδάξει, να ενώσει τους αγώνες των κατοίκων και όχι να τους χωρίσει. Τα κομματικά μπλοκ στην Αττική, με αυτή την μέθοδο που προτείνει η ΑΑΑ θα καταγραφούν, όπως καταγράφηκαν και το 2010 και το 2014 . Πρέπει όμως να μετρήσουμε ποια είναι το πολιτικά αποτελέσματα τελικά και σε επίπεδο σύνδεσης της αριστεράς με τις τοπικές αντιστάσεις και των κάθε φορά καταγραφόμενων και στην ικανότητα της αριστεράς να ανακόψει την ευρωχρεοκρατική καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην κοινωνία. Πρέπει για παράδειγμα να αποτιμήσουμε γιατί από το εξαιρετικό αποτέλεσμα της ΑΑΑ του 2010 φτάσαμε στην στασιμότητα του 14 λες και δεν μεσολάβησε τίποτα και πάμε τώρα να κάνουμε και ένα copy paste του 14 με την προσθήκη λογικά και ενός ακόμα ψηφοδελτίου από τον χώρο της ΛΑΕ. Πρέπει να αποτιμήσουμε ποιο μήνυμα έδινε ο κόσμος των κινημάτων και της αριστεράς το φθινόπωρο του 2010 ψηφίζοντας εμάς και όχι την φλύαρη μνημονιακή γενικολογία του Αλαβάνου και δίνοντας μέτριο αποτέλεσμα στην δεξιόστροφη επιλογή Μητρόπουλου από τον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ του 4 %. Πρέπει να αποτιμήσουμε ποιες ήταν οι πολιτικές επιλογές και πανελλαδικά και στην Αττική που δεν δικαίωσαν την δεδομένη λαική διαθεσιμότητα προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΑΑΑ με εκείνο το ξεχασμένο εκλογικό άλμα του 2010 στην αρχή του μνημονίου και όσο μαζεύονταν τα κοινωνικά υλικά της έκρηξης του λαού το 2011-2012 που οδηγήθηκε στην τελική σύγκρουση το καλοκαίρι του 2015 για να ηττηθεί κατά κράτος πολιτικά ακάλυπτος από την αριστερά καθώς ήταν.

    Το να γίνεται κάτι τέτοιο Δεκέμβριο και όχι Μάρτιο εν όψει του Μάιου δεν πείθει τους κατοίκους και τον κόσμο των κινημάτων πως δεν είναι μια σκληρά παραταξιακή κίνηση, δεν αποκτά κινηματικό προφίλ, δεν αποκτά αντιεκλογικό άλλοθι. Απλά προσπαθεί να κλειδώσει τα πολιτικά κομματικά μπλοκ λόγω αδυναμίας να περπατήσει μια πολιτική πρωτοβουλία ακόμα και στο δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά τον Σ του 15. Με δεδομένο το ότι μπορούμε να θεωρούμε σίγουρο πως και το ΚΚΕ ακολουθώντας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα υστερήσει σε κομματικότητα το βάρος πέφτει στον κόσμο των κινημάτων της Αττικής και στην υπόλοιπη αριστερά να δοκιμάσουν μια άλλη μέθοδο. Να πουν πως πρέπει να υπάρχει 1 αριστερό περιφερειακό κατέβασμα στην Αττική ή έστω να μην υπάρχουν 3, με τις συλλογικότητες μπροστά και όχι τις κομματικές επετηρίδες και τα “εσύ επικεφαλής στον Δήμο, εγώ στην Περιφέρεια.

    Κώστας

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Σιγά μη δεχτεί η ΛΑΕ περιφερειακή συνεργασία.

      Reply
      1. Κώστας

        Κανένας δεν θέλει βρε Γιώργο, και να σου πω την αλήθεια δεν θεωρώ καν την ΛΑΕ τον “δυνατό παίκτη”, η ΑΑΑ θα πάρει παραπάνω λέω.

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η ΛΑΕ τέλειωσε ρε. Διαβάζω πως μέχρι και η Χριστιανική Δημοκρατία θέλει να της την κάνει εν όψει ευρωεκλογών και να κατέβει μόνη της.

          Πλέον ο καθένας κατεβαίνει καθαρά για διαφήμιση, όχι για να πετύχει κάτι, είναι 21st century politics.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.