.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Στην αρχή έδιωξαν τους πρόσφυγες, μετά…


Γιώτα Ιωαννίδου

Στα «μπάρμπεκιου» ο ανθρωπισμός σιγοψήνεται. Δε είναι μόνο οι ρατσιστές, από κοντά και οι… ρεαλιστές, που θεωρούν πως εάν κάνουμε κόλαση τη ζωή των προσφύγων θα παύσουν να έρχονται. Και πως δεν έχει χώρο (και πλούτο) για όλους. Ποιοι θα είναι οι επόμενοι απόκληροι;

Η ειδησεογραφία γέμισε με πράξεις βαρβαρότητας, σαν πολεμικά ανακοινωθέντα. Η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά μπλοκάρεται ανεμπόδιστα από μικρές ομάδες, καθοδηγούμενες ενίοτε από ρασοφόρους και δημαρχαίους, στη Σκύδρα, στην Κω, στα Γιαννιτσά, στις Σέρρες, στην Καρίτσα… Σε πολλά σχολεία στην Κόρινθο δεν γράφουν τα προσφυγόπουλα, ενώ στην Αττική η Περιφέρεια δεν ναυλώνει λεωφορεία για να τα μεταφέρουν. Την ίδια στιγμή, στο κολαστήριο της Μόριας 4.000 παιδιά σχολικής ηλικίας στοιβάζονται σαν ανεπιθύμητα δέματα σε αποθήκες ψυχών.

Αλήθεια ο εργοδότης που κόβει το μισθό των ντόπιων και τους κλέβει τα ένσημα ή παίρνει τα παιδιά τους «σκλάβους», το κάνει για να ενισχύσει τους πρόσφυγες;

«Απελάστε τους λαθροεισβολείς, κλείστε τα σύνορα. Μην αφήσετε να μας διαβρώσουν», φωνάζουν εν χορώ άτομα με μαύρα μυαλά, οργανώνοντας «μπάρμπεκιου», υπό την μπαγκέτα της εξουσίας. Από κοντά εμβριθείς δημοσιογράφοι υποδεικνύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να μην έρχονται κι άλλοι. Αν δεν βρίσκουν τόπο για να απαγκιάσουν εδώ και γίνεται η ζωή τους κόλαση συγκρίσιμη με τον τόπο που άφησαν, θα μένουν και θα πεθαίνουν εκεί. Λες και υπάρχει περίπτωση να προτιμήσει κανείς τον πόλεμο, τη δυσοσμία των καμένων χωρών, των πτωμάτων και των κατεστραμμένων σπιτιών, αν του πεις πως δεν υπάρχει αλλού ελπίδα.

Ακολουθούν οι φωνές όσων διατείνονται ότι δεν είναι ρατσιστές αλλά … ρεαλιστές. Αυτοί προβάλλουν το φόβο για τις αρρώστιες ή ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα και δομές. Πολύ περισσότερο, προσθέτουν ότι έτσι στερούνται χρήματα από τα επιδόματα για τους ντόπιους ανέργους.

Αλήθεια ο εργοδότης που κόβει το μισθό των ντόπιων και τους κλέβει τα ένσημα ή παίρνει τα παιδιά τους «σκλάβους», το κάνει για να ενισχύσει τους πρόσφυγες; Η επιβολή από το κράτος μειωμένων συντάξεων ή κοινωνικών επιδομάτων γίνεται για τους μετανάστες και όχι για πληρωμές χρέους ή επιδοτήσεις σε τράπεζες και «επενδυτές»; Ποιοι ταΐζουν εργολάβους και ΜΚΟ από τα κονδύλια της ΕΕ οικοδομώντας άθλιες Μόριες; Ποιοι στερούν την περίθαλψη και τη μόρφωση από όλους τους φτωχούς και κατατρεγμένους; Και πόσο μακριά είναι αυτές οι ιδέες, από την αντίληψη ότι η αναπηρία συνεπάγεται υπέρμετρο κόστος κοινωνικών παροχών, σύμφωνα με την οποία οι ναζιστές οδήγησαν 275.000 ανθρώπους σε βασανιστικό θάνατο;

Στην επιφάνεια της εποχής μας επιπλέουν τα πτώματα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτές δολοφονούνται όταν μια ολόκληρη πόλη θεωρεί ότι δεν οφείλει να απαλύνει τις πληγές σαράντα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες. Νοσεί μια κοινωνία ολόκληρη όταν θεσμοθετεί το «ο θάνατός σου η ζωή μου» ως βασικό κανόνα της και μεταλαβαίνει τα παιδιά της βαρβαρότητα.

Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι η λογική του αποκλεισμού σταματά στους ξένους

Ποιος πιστεύει στα αλήθεια ότι αν αντί να τα βάλει με τους ισχυρούς, ξορκίσει τους «ξένους» τα πράγματα θα καλυτερεύσουν στη ζωή του; «Θα έχουμε τουλάχιστον ασφάλεια», απαντούν ουρλιάζοντας τα ΜΜΕ. Από τη μια, επιδιώκουν να κυριαρχήσει ο ατομισμός, η αλληλοσφαγή, το συμφέρον μιας στενής ομάδας «των δικών μας» έναντι όλων των άλλων, ως ο μόνος τρόπος επιβίωσης. Από την άλλη, αυτή η στάση μισανθρωπισμού νομιμοποιεί ο όποιος «Άλλος» να ταξινομηθεί ως απειλή εναντίον της ασφάλειας. Αν μη τι άλλο, πρέπει να εγκλειστεί σε στρατόπεδα εκτός κοινωνίας, να γίνει «αόρατος».

Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι αυτή η αντίληψη σταματά στους ξένους. Και ότι δεν τον συμπεριλαμβάνει. Η αναζήτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας παράγει συνέχεια κατηγορίες υπεράριθμων και επικίνδυνων. Άνεργοι, εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης, «ακριβά» νοσούντες, ηλικιωμένοι που με τις συντάξεις τους γονατίζουν τους μισθούς των νέων, παλιοί μη προσοντούχοι ή μόνιμοι στην εργασία, που δεν αδειάζουν τις θέσεις. Μια ατελείωτη αλυσίδα που συνεχώς παράγει τον επόμενο κρίκο της.

Μια αξιολόγηση ατομικών συμφερόντων, που πάντα κοιτά εχθρικά τους πιο αδύνατους, που τους ενοχοποιεί και τους αποπέμπει στη λογική να υπάρξει χώρος στους εναπομείναντες. Έτσι συνεχώς νέα τείχη υψώνονται μέσα στην κοινωνία. Τείχη αποκλεισμού, που δεν επιτρέπουν στους «περιττούς» να βγουν. Αλλά και νέα «συμπαγή ιδιωτικά κουκούλια» των δήθεν «κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων», των περιούσιων εθνών και πολιτισμών. Αυτών που θεωρούν ότι έτσι θα σωθούν, αλλά αγνοούν ότι αιωρούνται στο κοινωνικό κενό που δημιουργούν και απειλεί να καταπιεί και τους ίδιους.

Όσο η παραπάνω αντίληψη μένει αναπάντητη, ο κοινωνικός εκβαρβαρισμός θα επελαύνει στις ζωές όλων. Όσο τα δικά σου παιδιά ευυπόληπτε πολίτη αναπνέουν δηλητηριασμένες αναθυμιάσεις μισανθρωπισμού, θα φτύνουν γυαλιά στον κόρφο της κοινωνίας. Είναι επιτακτικό να ξαναστήσουμε την έννοια του ανθρωπισμού και του ελεύθερου ανθρώπου. Να αφουγκραστούμε προσεκτικά το μήνυμα των κοριτσιών που τάραξαν τα νερά των παρελάσεων: «Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. Τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας».

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 76.00% ( 5
Συμμετοχές )



101 σχόλια στο “Στην αρχή έδιωξαν τους πρόσφυγες, μετά…

  1. Avir

    Στην αρχή έδιωξαν τους Έλληνες με τα μνημόνια. Μετά διαπίστωσαν δημογραφικό πρόβλημα και βρήκαν τη λύση. Αναφέρομαι στους κεφαλαιοκράτες. Το κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να ξεριζώνει ανθρώπους από τη γη τους και να τους μεταφέρει εκεί που θέλει ανάλογα με τους σχεδιασμούς. Το κεφάλαιο ξερίζωσε τα δικά μας παιδιά, λεηλατώντας τη χώρα μας, το κεφάλαιο μας φέρνει τώρα παιδιά άλλων λεηλατημένων χωρών. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Να δούμε λίγο και το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει μια φυσιολογική ζωή στον τόπο του, να έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ.

    Reply
  2. ΑΩ

    Αν πρόκειται να πούμε τα “πράγματα με το όνομά τους”, τότε πρέπει να παλέψουν οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί, Έλληνες και ξένοι, ενάντια στο κεφάλαιο.
    Αν εγκαταλείψουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη για εθνικιστικά σχήματα, όπως η “αντικατάσταση πληθυσμού” που υπαινίσεται ο Avir, τότε θα υποστούμε συντριπτική ήττα σαν λαός. Φυσικά οι εθνικιστές αυτό επιδιώκουν και “αγωνιούν” για τους κινδύνους της μετανάστευσης.

    Reply
  3. Avir

    Αυτή η διεθνιστική προσέγγιση του ΑΩ λειτουργεί τελικά αντεπαναστατικά. Ο Λένιν το ξεκαθάρισε· δεν περιμένουμε σωτήρες από το εξωτερικό. Ξεκινάμε από τη δική μας χώρα. Και αφού την ελευθερώσουμε, τότε μόνο είμαστε σε θέση να προσφέρουμε διεθνιστική αλληλεγγύη σε άλλους λαούς που αγωνίζονται στη χώρα τους. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, διεθνιστική αλληλεγγύη δεν είναι να βοηθήσουμε το κεφάλαιο να φτιάξει εφεδρικούς στρατούς εργατών, ενθαρρύνοντάς το να αιματοκυλίσει τις χώρες τους. Ούτε είναι ελεημοσύνη η διεθνιστική αλληλεγγύη, να προσφέρουμε συσσίτια. Αυτά είναι δουλειά των “φιλάνθρωπων” του κεφαλαίου με τις ΜΚΟ και των θρησκευόμενων. Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι μεταξύ ανθρώπων που αγωνίζονται για να ελευθερώσουν τη γη τους. Αλίμονο αν ο ρόλος της Αριστεράς είναι να υποδέχεται μετανάστες και να τους εντάσσει στην καπιταλιστική κανονικότητα (χωράφια το λέει η Ντόρα) της νέας τους χώρας.

    Reply
    1. San Rocco

      Avir και λεφτ συμφωνώ απόλυτα!! Για αυτόν τον λόγο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 1ης, 2ης, 3ης κλπ γενιάς, που πήγανε στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία, την Μεγ. Βρεταννία και απειλούν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό αυτών των εθνών! Που ΕΡΙΞΑΝ τα μεροκάματα, λειτουργώντας ως ο δούρειος ίππος των εκεί καπιταλιστών! Που αρμέγουν τα επιδόματα των Γάλλων, Αγγλων, Γερμανών, Ελβετών, Αμερικάνων και Αυστραλών!

      Και για έναν Ελληνα μετανάστη (ή έποικο/άποικο που αλλοιώνει τον εκεί πολιτισμό αυτών των χωρών) που απελαύνεται από τις υπόλοιπες χώρες και επαναπατρίζεται στην Ελλάδα, να διώχνει το ελληνικό κράτος έναν αλλοεθνή μετανάστη. Πάμε; Είστε οκ;

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Η ελληνοφοβια δεν πρόκειται να διασώσει την παραπαίουσα αριστερά των δικαιωμάτων. Ούτε οι μικιο θα υποκαταστήσουν την έλλειψη εργατικού κινήματος.

        Reply
    2. San Rocco

      Οι ελληνες μετανάστες που πήγανε στις χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας και αλλοιώνουν τον πολιτισμό τους, ρουφάν τα επιδόματα από τους ντόπιους και ρίχνουν τα μεροκάματα, υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 4.000.000.

      Οι ξένοι μετανάστες εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 700.000. Και οι πρόσφυγες σε 80.000.

      Συνεπώς, με ανταλλαγή ένας προς έναν θα μείνουν αμανάτι 3.220.000 ελληνες για να συνεχίζουν την αλλοίωση των εκεί πολιτισμών και να τους ρουφάν τα επιδόματα. Προτείνω, ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΦΤ, AVIR, Σ.Τ. και λοιπών αντιδημοκρατικών δυνάμεων ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΛΩΝ (και των 4.000.000) ελλήνων από αυτές τις χώρες του εξωτερικού και την γλυκιά επιστροφή του στην όμορφη πατρίδα μας! Τι λέτε;

      Reply
    3. ΑΩ

      Γίνεσαι αστείος στην προσπάθειά σου να παρουσιάσεις τον Λένιν σαν “αντιπλουτοκράτη” εθνικιστή δημαγωγό.
      Ο ρόλος της Αριστεράς είναι γραμμένος στο σύνθημα “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”.
      Οι άλλοι μπορούν να ζητούν από την αστική τάξη να τους εμποδίζει στα σύνορα με φράχτες, ναυτικό, πυροβολικό κλπ

      Reply
  4. Left G700

    ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΣΤΕΣ; ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ, ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ!

    Το λέω αυτό για τον καλό μας φίλο ΑΩ. Ο οποίος, μέσα στην καλή χαρά και «χαρούμενος πηγαίνω», μας είπε ότι δεν πρέπει να «εγκαταλείψουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη για εθνικιστικά σχήματα, όπως η ‘αντικατάσταση πληθυσμών’ που υπαινίσεται ο Avir». Εχουμε και λέμε:

    1. Ο Avir μίλησε για ελληνικούς πληθυσμούς. Ο ultra διεθνιστής (δηλαδή αεθνιστής) ΑΩ μιλάει γενικά για «πληθυσμούς». Προφανώς, αυτήν την αποεθνοποίηση τη θεωρεί …αντιεθνικιστικό αγώνα (και αφήνει τον Λένιν, που έγραψε χιλιάδες λέξεων για το εθνικό ζήτημα, παγωτό μέσα στο χειμώνα!).

    2. Δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να διαψεύσει τον Avir. Να πει, λόγου χάρη, ότι «κινδυνολογεί», ότι «αναπαράγει τις ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας», ότι «καλλιεργεί, υποκινεί και προωθεί την ξενοφοβία» και όλα τα παρόμοια του μεταναστευτιστικού ρεπερτορίου. Τσιμουδιά.

    Είναι λογικά όλα αυτά, σύμφωνα με τα μυαλά(;) που κουβαλάει. Γι’ αυτόν και τους ομοίους του οι άνθρωποι όλων τών τόπων της γης είναι «πληθυσμός». Για τον ΑΩ μας (και κάθε αόμματο) δεν έχουν οι λαοί ξεχωριστή ιδιοπροσωπία, Ιστορία, πολιτισμό, γλώσσα, θρησκεία, θρύλους, παραδόσεις. Δεν έχει ο κάθε λαός τούς δικούς του βάρδους και μαρμαρωμένους βασιλιάδες, δεν έχει τους δικούς του ποιητές και προφήτες, δεν έχει ήρωες, οδηγούς και προδότες, δεν έχει νανουρίσματα και παιδικά παραμύθια, δεν έχει μοιρολόγια. Δεν έχει ο κάθε λαός δικούς του ιδρυτικούς Μύθους, δεν έχει ήθη και έθιμα, συνήθειες και συμπεριφορές, Χριστούς και Αγίους, δαίμονες και κακούς. Δεν είναι λαοί. Είναι «πληθυσμοί».

    Επομένως, για ποιο λόγο να μπει στον κόπο να διαψεύσει τους υπαινιγμούς τού Avir περί αντικατάστασης πληθυσμών; Για τον ΑΩ όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερη συλλογική διαμόρφωση, χωρίς διαμορφωμένη ταυτότητα, χωρίς ξεχωριστή ψυχοπνευματική ιδιοσυστασία.

    Γι’ αυτό σάς λέω, παίδες. Όπου πάρει το μάτι σας μεταναστευτιστή, δώστε του μικρόφωνο, παραχωρήστε του βήμα, διακόψτε εν ανάγκη τη δική σας παρέμβαση για να κάνει αυτός τη δική του. Όσο πιο συχνά και πολύ μιλάνε, τόσο και πιο κοντά έρχονται στον πολιτικό τους θάνατο και ενταφιασμό.

    Και τόσο πιο κοντά πλησιάζει η Αριστερά στην έξοδό της από τον τάφο!

    Reply
    1. Μαγνητόφωνος

      Γι’ αυτό σάς λέω, παίδες. Όπου πάρει το μάτι σας αντιμεταναστευτιστή, δώστε του μικρόφωνο, παραχωρήστε του βήμα, διακόψτε εν ανάγκη τη δική σας παρέμβαση για να κάνει αυτός τη δική του. Όσο πιο συχνά και πολύ μιλάνε, τόσο και πιο κοντά έρχονται στον πολιτικό τους θάνατο και ενταφιασμό.

      Και τόσο πιο κοντά πλησιάζει η Αριστερά στην έξοδό της από τον τάφο!

      Reply
      1. San Rocco

        Οι εργατικές τάξεις διαλύονται οργανωτικά κ πολιτισμικά κ πολιτικά, όταν υιοθετούν τις καπιταλιστικές αντιλήψεις (όπως πχ τον ατομισμό, το βολεμα, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την εθνική ενότητα με τους εθνικούς δυνάστες τους τις εθνικές καπιταλιστικές τάξεις κλπ). Κ αυτή η διάλυση έχει επέλθει εδώ κ δεκαετίες. Τόσο στις χώρες που υποδέχονται κ έχουν μετανάστες, όσο κ στις χώρες που δεν έχουν μετανάστες.

        Δεν περίμεναν τις μεταναστευτικές ή προσφυγικές ροές για να διαλυθούν .

        Η ανασυγκρότηση των εργατικών τάξεων θα επέλθει όταν τα μέλη τους αποφασίσουν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα με τους εθνικούς δυνάστες τους κ τους υπερεθνικους προστάτες τους. Λεφτ, αβιρ κ σ.τ., καλό είναι να ξυπνήσετε από τον λήθαργο σας.

        Reply
      2. Left G700

        Φίλε μου μαγνητόφωνε, δεν στο μάθανε; Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτε!

        Reply
    2. ΑΩ

      Είμαι απλά κομμουνιστής.
      Τα υπόλοιπα που με θέλουν να επιθυμώ να αποτελειώσει τους βάρδους και τις ξεχωριστές ψυχοπνευματικές ιδιοσυστασίες είναι φαντάσματα που βασανίζουν τον πληγωμένο ναρκισισμό του Λφτ.
      Μάλλον γιατί γενικά δε θεωρείται ούτε αριστερός ούτε έξυπνος αλλά μια θλιβερά επαναλαμβανόμενη ντουντούκα του ρατσισμού των Πλεύρηδων-Βορίδηδων κλπ

      Reply
  5. San Rocco

    “αντικατάσταση πληθυσμών”. Μάλιστα. Κατά το λεφτ, τον αβιρ κ τον σ.τ., υπάρχει κρατικά οργανωμένο καπιταλιστικό σχέδιο για αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού από αραβικής καταγωγής πληθυσμούς με στόχο την εξαφάνιση του ελληνισμού , του χριστιανισμού κ την επιβολή της ισλαμοποιησης κ γενικά του αραβικού τρόπου ζωής. Κ αυτό το κρατικά κ καπιταλιστικα οργανωμένο σχέδιο το προωθούν οι καπιταλιστικές τάξεις της Τουρκίας , της Ελλάδας, της ΕΕ .

    ΑΥΤΗ είναι η γεωπολιτική ανάλυση των λεφτ, αβιρ, σ.τ. Κ θεωρούν ότι η αριστερά είναι άξια του ονόματος της κ χρήσιμη για τον ελληνικό λαό, άμα την υιοθετήσει αυτή την ανάλυση απορρίπτοντας τον διεθνισμο ο οποίος αβανταρει τον ιμπεριαλισμό, την ισλαμοποιησης κ τον καπιταλισμό τελικά.

    Μάλιστα. Πάμε λοιπόν:

    Α. Για να δούμε λοιπόν , υπήρξε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία αυτά που λέει αυτή η αγία τριάδα της κατά την γνώμη μου απατεωνιάς; Ναι υπηρξε: η ρωμαϊκή αυτοκρατορία κ η βυζαντινή αυτοκρατορία τα έκαναν αυτά: άμα θέλανε να γλιτώσουν από την δύστροπος ενός πληθυσμου, όντως έφερναν εποίκους κ αποίκους άλλων εθνοτήτων κ αναμειγνυανε τους πληθυσμούς. Βοήθησε αυτό την σταθερότητα των αυτοκρατοριών; Πολύ βραχυπρόθεσμα ναι, μεσομακροπροθεσμα όχι. Διότι και οι νέοι πληθυσμοί δεν ήταν μαλακές να ανέχονται για πολύ την φοτοεισπρακτικη λεηλασία των αυτοκρατορικών πολιτικών.

    Β. Η παραπάνω διαπίστωση έχει κάποια σχέση με την μετανάστευση των λαών; Όχι κ πολυ. Τα εκάστοτε κρατικά σχέδια εποικισμού, δεν είχαν κ δεν έχουν κ πολύ μεγάλη σχέση με τις μεταναστευτικές ροές της ανθρώπινης ιστορίας: οι μεταναστεύοντας λαοί συνήθως είτε έκαναν πολέμους για να μπουν εντός των αυτοκρατοριών, είτε παλιότερα μετανάστευση ειρηνικά ή πολεμικά. Κ πάντως χωρίς κανένα κρατικά οργανωμένο σχέδιο.

    Γ. Οι σημερινές μεταναστευτικές ροές είναι συνέχεια αυτού του είδους μετανάστευσης : χωρίς κρατικό σχέδιο. Γιατί; Διότι το κρατικά οργανωμένο σχέδιο μετανάστευσης (δλδ ο εποικισμός) προϋποθέτει ορισμένα πράγματα :

    – την δημιουργία κράτους ίδιου με το μητρικό στους τόπους εγκατάστασης των εποίκων/αποίκων. Όχι οι αγγλικές , ισπανικές , γαλλικές , πορτογαλικές , ολλανδικές αποικίες στην Αμερική, Αυστραλία κλπ . Οι άποικοι/έποικοι έφτιαχναν αποικίες/κρατικές οντότητες του μητρικού κράτους με επέκταση της εξουσίας (νόμοι, δίκαιο , δικαστήρια , βασιλική εξουσία κλπ) του μητρικού κράτους στις αποικίες. Καμία σχέση με τις σημερινές ροές των φτωχοδιαβολων στις χώρες της ΕΕ κ την Ελλάδα .

    Οι σημερινές μεταναστευτικές ροές είναι ίδιου χαρακτήρα με τις ρίζες των Ιρλανδών, Ελλήνων, Ιταλών, Γερμανών μεταναστών στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου Άιωνα. Μήπως άραγε οι μετανάστες αυτοί στις ΗΠΑ απετέλεσαν όχημα για αλλαγή/αντικατάσταση του αγγλοσαξονικού πληθυσμού ; Τραγικά γελοίο εάν πει κανείς ναι. Μήπως οι Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία η την Αυστραλία απετέλεσαν όχημα αντικατάσταση πληθυσμού σε αυτές τις χώρες;

    Ή μήπως επεκτάθηκε η κρατική ισχύς των κρατών από όπου έφευγαν ο κόσμος για μετανάστες στα κράτη υποδοχής μεταναστών; Και πάλι όχι.

    Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει την αγία αντιδημοκρατική τριάδα των λεφτ, αβιρ, σ.τ. να πιστεύουν ότι υπάρχει κρατικά οργανωμένο σχεδιο αντικατάστασης του ελληνικού πληθυσμού; Ε; Μήπως ο φόβος ότι μελλοντικά μπορεί οι πρόσφυγες /μετανάστες να γίνουν 2, 3 κλπ εκατομμύρια ; Εάν είναι συνεπείς με την άποψη τους κ όχι φοβισμένοι απατεώνες, πρέπει να απαιτήσουν τότε:

    – επιστροφή στην Ελλάδα των περίπου 4.000.000 Ελλήνων μεταναστών οπότε ο ελληνικός πληθυσμός θα φτάσει τα 15.000.000 περίπου κ όλα οκ

    – ενσωμάτωση των μεταναστών/προσφύγων στην ελληνική κοινωνία (παροχή παιδείας , ιθαγένειας , ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους κλπ) κ πάλι όλα οκ !

    Οι μόνες μη ενδεδειγμένες κ καταστροφικές πολιτικές εβερ είναι, η γκετοποιηση των προσφύγων /μεταναστών (κλειστά κέντρα, ρατσισμός, περιθωριοποίηση κλπ) κ τα κλειστά σύνορα που στην εποχή μας ειδικά τα θαλάσσια δεν μπορούν να κλείσουν ποτέ παρά μόνο με εκατόμβες νεκρών.

    Τέλος, αν φοβούνται τα χαμηλά μεροκάματα, κλπ, τους ενημερώνω για μια ακόμα φορά ότι, σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν μετανάστη ούτε για δείγμα κ τα μεροκάματα κ συνολικά οι εργασιακές σχέσεις είναι στον πάτο.

    Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Αντικατασταση πληθυσμου θα γινει σε αυτο που λεμε ελλαδικο χωρο οχι γιατι υπαρχουν σκοτεινα σχεδια μασονων εβραιων κλπ αλλα γιατι η πραγματικοτητα ειναι ετσι.Και ξερετε κατι η φυση απεχθανεται τα κενα και δεν θα χασει κ η βενετια βελονι αν εξαφανιστει καποιος ακομα κ αν καποτε ειχε πολιτισμο.Θυμαται κανεις τους ετρουσκους; Οτι εχει μεινει απο τον νεανικο ντοπιο πληθυσμο φευγει τα ζευγαρια κανουν με το ζορι μισο παιδι αλλα για ολα αυτα δεν φταινε η δυστυχισμενοι του πλανητη οπως λενε διαφοροι θρασυδειλοι ακροδεξιοι που κανουν τους μαγκες στους κακομοιρους ενω γλυφουν την ντοπια ελιτ κ τους ιμπεριαλιστες που εξοντωνουν τον λαο μας κ διαλυουν οτι εμεινε απο την χωρα.Οποιος παριστανει τον πατριωτη παλευει να ελευθερωσει την χωρα απο τους δυναστες κ δεν μισει οσους ψαχνουν μια καλυτερη τυχη.

      Reply
      1. San Rocco

        Πεστα γαμωτο ρε Θοδωρή ! Μας γάμησαν με τα μνημόνια η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ Κ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗ ΕΕ, κ το πρόβλημα μερικών είναι οι φτωχοδιαβολοι πρόσφυγες κ μετανάστες .

        Διαλύθηκε εδώ κ καμία 30 άρια χρόνια η εργατική τάξη υιοθετώντας καπιταλιστικές ιδέες κ πρακτικές κ τους φταίνε οι μετανάστες σε ορισμένους.

        Reply
      2. Left G700

        Και ποιος εδώ, φίλε μου Θεόδωρε Σαμιωτάκη, είπε ότι φταίνε “οι δυστυχισμενοι του πλανητη” για τη σταδιακή και επιταχυνόμενη παρακμή και αποσύνθεση της Ελλάδας; Σκιάχτρα στήνεις;

        Κατά τα άλλα σε συγχαίρω για την ειλικρίνειά σου να λες ανοιχτά πως δεν σου καίγεται βελόνι αν οι Έλληνες έχουν την τύχη τών Ετρούσκων. Να καλέσεις και όλους εδώ τούς “συνήθεις (και γνωστούς) υπόπτους” που ασφαλώς έχουν την ίδια άποψη και την κρύβουν να μιμηθούν το παράδειγμά σου (“οι κομμουνιστές δεν καταδέχονται να κρύβουν τις απόψεις τους” –Μανιφέστο τού Κομμουνιστικού Κόμματος).

        Αλλά (και τώρα σε καλώ εγώ), να βρεις κι εσύ το δικό τους θάρρος να αποκαλείς όσους αισθανόμαστε ότι θα χάσει η Βενετιά και ένα και δύο και χίλια δύο βελόνια αν σε 100 χρόνια δεν υπάρχει πια Ελλάδα, “ακροδεξιούς”, “ρατσιστές” και “φασίστες”.

        Εντάξει;

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όποιος θέλει να πάρει μαζί του τους άλλους στο τάφο, είναι ακροδεξιός, ρατσιστής και φασίστας. Αν η Ελλάδα έχει τελειώσει, λέμε αν, δε φταίει κανείς απέξω. Και οι λαοί γερνάνε.

        2. Left G700

          Τι ασυναρτησίες είναι αυτές που λες, ρε Γιώργο; Εντάξει, τα σχόλια σε ένα σάιτ δεν είναι ούτε διατριβή, ούτε δοκίμιο, ούτε καν άρθρο. Αλλά σκέψου και λίγο πριν πατήσεις το enter.

          Ποιος ακροδεξιός, ρατσιστής και φασίστας θέλει να πάρει τους άλλους στον τάφο; Αυτό που θέλουν είναι: όλοι έξω. Κι έπειτα, κάνε λίγο κράτει στις γενικεύσεις. Οι Παλαιστίνιοι που έχουν ανατιναχθεί παίρνοντας κι άλλους στον τάφο ήταν ακροδεξιοί, ρατσιστές και φασίστες; Να καταγγείλεις την όλη Αριστερά γιατί ποτέ δεν τους χαρακτήρισε έτσι.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Βαχ. Λέω. Όποιος δε δέχεται αξιοπρεπώς ότι όλη η ιστορία έχει τελειώσει, αν υποθέσουμε ότι όντως έχει τελειώσει, και θέλει με τη τελευταία του στάση να πάρει και τους άλλους στο τέλος, αυτός είναι όλα αυτά.

          Όλοι έξω δεν υπάρχει. Κανείς δε θα τους πάρει. Το όλοι έξω σημαίνει ή πνίξιμο στα σύνορα ή όλοι μέσα στη ψειρού. Να πνίξω τους ανθρώπους δε παίζει, ούτε να τους μπουζουριάσω δίχως λόγο και επιπλέον να έχω και να πληρώνω για να τους ταϊζω.

          Η μόνη κάπως λογική λύση, είναι στο βαθμό που μπορεί να γίνει, η ενσωμάτωση. Κατά τα λοιπά με κάλυψε ο Θεόδωρος.

        4. Left G700

          Γιώργο μου, φοβάμαι ότι μιλάς μόνος σου την ίδια στιγμή που, υποτίθεται, συζητάς με κάποιον.

          Έγραψα εγώ στον Θεόδωρο Σαμιωτάκη στο προηγούμενο σχόλιο να μη λέει ότι δεν φταίνε οι δυστυχισμένοι τού πλανήτη για την παρακμή τής Ελλάδας, γιατί ουδείς από τους εδώ σχολιαστές έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Επανήλθες εσύ, μιλώντας σε μένα, για να επαναλάβεις ακριβώς το ίδιο με αυτό που είπε εκείνος. Σαν να μην έγραψα εγώ ποτέ κανένα σχόλιο! Ή σαν να το εγραψα και να το πήρε ο αέρας πριν φτάσει στην οθόνη σου!

          Τώρα, έρχεσαι και μου λες: “Όλοι έξω δεν υπάρχει”! Και ποιος ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο::: Εγώ απλώς σού μετέφερα ποιος είναι ο καημός τής ακροδεξιάς που είναι ακριβώς αυτό το “Όλοι έξω” και όχι το απίθανο που έγραψες “να πάρει τους άλλους στον τάφο”. Επομένως, σε ποιον ακριβώς απαντάει αυτό το “Όλοι έξω δεν υπάρχει” που ξεφούρνισες;;;

          Στο Θεό σου (ή στον Άρη Πετρούπολης): είναι συζήτηση αυτή που κάνεις;;;

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Λέω ότι συμφωνώ με το Θεόδωρο Σαμιωτάκη. Κατά τα άλλα η συζήτηση περί συνόρων κτλ έχει κλείσει για μένα, είμαι πλέον πεπεισμένος πως η λύση είναι ανοιχτά πλην ελεγχόμενα σύνορα και διασπορά των ανθρώπων σε όλη τη χώρα με παραγωγικά κριτήρια. Πάνω κάτω όπως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή αλλά με τα μέσα που μας δίνει η εποχή.

          Θεωρώ ότι οι ακροδεξιοί, εννοώ οι ιδεολογικά πεισμένοι, είναι φοβισμένα ανθρωπάκια, που επειδή αντιλαμβάνονται ότι σα κοινωνία μπορεί και να τελειώνουμε, ετοιμάζονται να πάρουν κι άλλους μαζί. Αυτό είναι το κίνητρο τους, όχι ότι πιστεύουν ότι το “όλοι έξω” μπορεί να γίνει.

          Εγώ με αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δε συνομιλώ.

        6. Σ.Τ.

          Υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις φίλε ότι οι μετανάστες που έρχονται από μια χώρα υποδοχης , τη Τουρκία, ΧΑΝΟΥΝ την ιδιότητα του αιτούντος άσυλο όταν φτάνουν ελλαδα!!!!
          ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ….;;;;;;

          Κανονικά θα έπρεπε να κατάσχονται τα κινητά τους και να περνάνε ανάκριση από την ΕΥΠ για παράνομη είσοδο από την Τουρκία.

          Βάλτε το στο μυαλό σας. ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΊΑ των ‘ακροδεξιων’ και στο μετρητο τους που βγαίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτοί οι άνθρωποι είναι ζωντανοί.
          Διαφορετικά ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ θα ήταν τώρα όλοι στο βυθό!!!

        7. San Rocco

          Τι λες ωρέ σ.τ.! Αϊντε λοιπόν πνίξε τους! Μην πνίξεις το κεφάλαιο, τους εθνικιστές, τις ΜΚΟ, τα κράτη που κάνουν πολέμους και καταστροφές, που γέννησαν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή πνίξε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι το αποτέλεσμα των εθνικιστικών ΚΑΙ κοσμοπολίτικων καπιταλιστικών πολιτικών!

        8. Σ.Τ.

          San Rocco αφού δεν σκαμπαζεις, κάτσε στο Σκάι να δεις κανένα ντοκυμαντέρ με φιδια χελώνες και καρχαρίες μήπως μάθεις τίποτε. Βρε εγώ λέω ότι οι Έλληνες επειδή από την φύση τους είναι ειρηνικοί και φιλόξενοι, φέρθηκαν πολύ καλά στους μετανάστες (ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ)
          Αντίθετα ο οι Ευρωπαίοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι και ιταλοισπανοι τους φέρθηκαν πολύ άσχημα (κατά κανόνα) με σφαίρες και με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτό είπα αλλά εσύ το χαβά σου.

        9. San Rocco

          Σ.Τ., έχεις τόση σχέση με την αλήθεια, όση σχέση έχει η Κίνα με τον σοσιαλισμό ή την εργατική/λαϊκή εξουσία.

          Α. ΠΟΙΟΙ ακροδεξιοί κάνουν φιλανθρωπία; Αυτοί που ψήφισαν 3 (ΤΡΙΑ) μνημόνια και γάμησαν τον ελληνικό λαό και τους μετανάστες εργαζόμενους; ΑΥΤΟΙ οι εθνικιστές/ακροδεξιοί που πούλησαν και πουλούν την δημόσια περιουσία στο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο; ΑΥΤΟΙ οι εθνικιστές/ακροδεξιοί που κλέβουν, πουλάνε μπραβιλίκια, πουλάνε κηραλοιφές, πουλάνε επιστολές του Ιησού, σκότωσαν τον Φύσα; ΠΟΙΟΙ;

          Β. Ο κρατικός προϋπολογισμός Σ.Τ., ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ! Τα φράγκα τα σκάει ο ΟΗΕ . Μην ανησυχείς! Ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός ΤΑΙΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ που μας εξαθλιώνει!

        10. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Γιωργο συμφωνω αλλα στην ενσωματωση χωραει κουβεντα .Που να ενσωματωθουν που να με παρει σε μια διαλυμμενη κοινωνια χωρις αξιες που ο καθενας παει για την παρτη του; Ενσωματωνεσαι καπου που υπαρχει κατι κυριαρχο στο χαος απλα πολεμας και εσυ για την παρτη σου.Αρα μην περιμενουμε ενσωματωση γκετο με εθνικοθρησκευτικους ορους θα παιζουν εκτος ελαχιστων τιμητικων εξαιρεσεων.Φυσικα ξαναγυριζουμε στο προβλημα που δεν ειναι οι ξενοι αλλα ο ελληνκος λαος που χωρις πυξιδα κυτταει να την βγαλει.Αυτο το τελευταιο ειναι και η τεραστια ηττα της αριστερας: Οχι το γεγονος οτι κερδανε(sic) οι αλλοι.Αυτο γινονταν κ μετεμφυλιακα.Αλλωστε φραγκα εχουν οπλα εχουν στηριξη απο εξω κλπ.Η ηττα ειναι οτι κερδιζουν συντριβωντας εντελως αξιες κ εννοιες που κρατουσε ζωντανες ο λαος μας ακομα κ σε πιο δυσκολες εποχες( πχ μετεμφυλιακα) .Αυτα και σταματαω γιατι το μαυρισα λιγο..

        11. πικάπα

          Διαβλέπω δυνατότητες σύνθεσης, αλλά όχι πιθανότητες. Το τίμημα της “απελευθέρωσης” έχει αποτιμηθεί πλέον ως δυσβάστακτο. Καθώς η αξίωση “απελευθέρωσης” θα απαιτούσε (Κονδύλης προ 30 σχεδόν ετών) χωρίς περιστροφές: εξέγερση και εκσυγχρονισμό (παραγωγικό αλλά και στρατιωτικό), χωρίς καμία χειροπιαστή συμμαχία έξωθεν, σε μια δυσμενή γεωπολιτική θέση και μέγεθος και με το διαρκές ενδεχόμενο της συντριβής, προτιμάται πλέον σιωπηρά η υποταγή, ώστε να διατηρηθεί έτσι μια όποια ¨εφικτή” τοπική/εθνική ταυτότητα σε έναν τρομακτικό κόσμο – και βλέπουμε!.
          Αυτό σήμερα είναι πλέον μάλλον διαταξικό αφότου κατέπεσαν πια διάφορες αυταπάτες για ευκολάκια. Δεν αφορά δηλαδή μόνο την παραδοσιακά τοποτηρητική άρχουσα ελίτ, η οποία παραδοσιακά συναρτά την ύπαρξή της με την υποταγή. Αλλά βέβαια, η υποταγή συνεπιφέρει και την ανοχή μιας όλο και μεγαλύτερης καταστολής, προς τα κάτω, οικονομικής, πολιτικής, ιδεολογικής, πολυεπίπεδης. Φαινόμενο παγκόσμιο των καιρών, όχι απλά τοπικό. Αντιδράσεις θα υπάρξουν, αλλά δεν προβλέπεται με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να συγκροτήσουν εγχώρια εναλλακτική. Ενώ εξωτερικά γεγονότα θα προκαλέσουν πιέσεις, αναταράξεις, ίσως και θραύσεις. Εύλογα και σχεδόν ομοθυμαδόν (πλην της ακροδεξιάς των ιστορικών εθνικών συμφορών) είναι απευκταίος ο πόλεμος. Ενώ όμως η αποφυγή του πολέμου είναι η βασική αιτία της υποταγής, οι από πάνω (και από έξω) δεν φαίνεται να μας ρωτήσουν. Βέβαια αντιπολεμικοί συντονισμοί που εσωκλείονται εντός των συνόρων αντί να είναι επειγόντως διεθνικοί είναι μάταιοι, όταν ήδη η συντριπτική εγχώρια πλειοψηφία δεν θέλει πόλεμο, αλλά δεν είναι όμως έτσι στην απέναντι πλευρά των ανατολικών συνόρων.

          Αιτιάσεις συνεχίζουν να εκφέρονται πανταχόθεν, χωρίς να αναμετρώνται με τη συνέχεια τους και τις συνέπειές τους. Σχέδια επί άυλου χάρτου. Αυτό είναι το εγχώριο πολιτικό παιχνίδι που βλέπουμε, από την άκρα-φασίζουσα δεξιά, ως και την ακροτελεύτεια αναρχίζουσα αριστερά. Βέβαια υπάρχει τεράστια διαφορά και δεν είμαστε καθόλου το ίδιο. Υπάρχει η βασική ταξική αντίθεση και οι εκατέρωθεν σύμμαχοι – και για αυτό υπάρχει ακέραια η διαπάλη μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Υπάρχει όμως εν δυνάμει και όχι εν εξελίξει. Το ΚΚΕ, για έναν και μόνο λόγο (ότι εξασκεί κάποιου είδους τεσπα συλλογική διανόηση, παρότι δεν έχει ισχυρούς διανοητές) έχει αντιληφθεί πολλά περισσότερα εγκαίρως και μας κοιτά όλους σαν ούφα -και δικαίως. Βέβαια κι αυτό δεν ξέρει τι να κάνει, oύτε και μπορεί. Καλό κουράγιο.

        12. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Τα οσα λες ειναι λογικα δομημενα και εχουν “ζουμι”.Αυτο που εχει αλλαξει για μενα απο τα μνημονια κ δωθε ειναι οτι δεν μπορει να γινει συντηρηση πια. Η χωρα διαλυεται οικονομικα κοινωνικα κ εθνικα με γρηγορους ρυθμους κ το κοστος της υποταγης ειναι μεγαλυτερο απο αυτο της εξεγερσης η οποια οσο αργει θα γινει με δυσμενεστετους ορους κ με πολλα θυματα κ καταστροφες.Ο Κονδυλης ειναι πια ντεμοντε με την εννοια οτι απο το 2009 δεν υπαρχει ελληνικο κρατος οπως το ξεραμε.Αρα κ η μελλοντικη αντιπαραθεση Ελλαδας τουρκιας θα ειναι μεταξυ ενος οργανωμενου κρατους κ ενος πολυεθνικου χωρου.Σε αυτη τημ περιπτωση δεν μιλαμε για πολεμο αλλα για μια επεμβαση στυλ ασπιδα της ειρηνης.Αμφισβητω ακομα οτι περιμενοντας θα υπαρχει μια καποια εθνικη ταυτοτητα στον Ελλαδικο χωρο αφου τα πραγματα τρεχουν.οι προστατες της χωρας κ η ντοπια ελιτ θελουν να αυτοκτονησουμε για να μην μας σκοτωσουν οπως εχει πει κ ο Λυσσαριδης.Για αυτο λοιπον πιστευω οτι αν ο Κονδυλης ζουσε θα ειχε πολλα να πει κ σιγουρα δεν θα αφηνε “πατριωτες” στυλ Καραμπελια να λενε οτι πρεπει να συναινεσουμε στην κατοχη κ την εκποιηση της χωρας κ την διαλυση του λαου της για να μην.. μας φανε οι Τουρκοι.Κατι βεβαια που στο τελος θα γινει κ αυτο κ μαλιστα χωρις πιστολια.Τολμω δε να πω οτι η ασπιδα της ειρηνης αλλα ελληνικα οποτε γινει θα αντιετωπιστει με αισθημα απο χαρας μεχρι ανακουφισης η αδιαφοριας απο την πλειοψηφεια των διαμενοντων σε αυτο που λεμε ελληνικη επικρατεια.

        13. πικάπα

          Α. Ε ναι, δεν ήταν πάντως εθνικιστής ο άνθρωπος, ούτε “ελληναράς”, και καθόλου φιλελέ βέβαια – αν και δεν μπορείς να ξέρεις ποια θα ήταν η πορεία του καθενός. Για τα άλλα: Κίνδυνοι, ναι, εφιαλτικοί. Αλλά δεν μπορείς να πείσεις ότι οι κίνδυνοι της (κατά Κονδύλη ) “εξέγερσης” είναι μικρότεροι…Λέω κατά Κονδύλη, γιατί αξίωση (εθνο)λαϊκής κυριαρχίας χωρίς επείγοντα εκσυγχρονισμό, παραγωγισμό και άμυνα (και μαζί διεθνικά ερείσματα) είναι αστείο πράμα, ή μάλλον τραγικό (επανέρχομαι στο Γ)

          Β. Τώρα, για το μεταναστευτικό, είχα κακώς επιχειρήσει κάποια σεντόνια πριν λίγες μέρες, δεν τα σηκώνει αυτή η προδιαγραφή συζήτησης. Καλύτερα είχα τοποθετηθεί παλιότερα με λίγα λόγια, αν και μερικώς. Ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση και στάση, μη κοροϊδeyόμαστε, δεν μπορούμε να δώσουμε μεμονωμένοι, ούτε βέβαια τα διάφορα θραύσματα και συνιστωσούλες. Είναι μικρομεγαλία, καμιά φορά μάλιστα ελαφρώς γελοία, Η αμηχανία είναι η σοφότερη αρχική στάση από την οποία κανείς ξεκινά, αναπτύσσει κάποια πράγματα, και στην αμηχανία αναγκαστικά ξαναγυρνά. Ακόμη και το ΚΚΕ, που συγκεντρώνει κάποιες μετρήσιμες δυνάμεις και δυνατότητες, δεν επιχειρεί να το “λύσει”- και είναι λογικό. Θέλουμε σαν αριστερά να κάνουμε πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν εξαρτώνται από εμάς και θάπρεπε να ήμασταν φακίρηδες. Το να τα ζητάμε πάλι να τα κάνει η δεξιά και ο καπιταλισμός όπως νομιζουμε, εντάξει είναι μια αντιπολίτευση κι αυτή, εκ των πραγμάτων περιθωριακή.

          Γ. Το πρόβλημα λοιπόν των κινδύνων είναι το γενικότερο. Και εδώ χρειάζεται να δει κανείς πως πρέπει να συμπεριφερθεί σε μια κατάσταση όπου δεν έχει αντικειμενικές δυνατοτητες να διεκδικήσει λύσεις με όρους εξουσίας, ούτε καν ισχυρής αντιπολίτευσης – και μάλιστα άγνωστο για πόσο διάστημα. Τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ούτε “Διεθνής των λαών”, ούτε “στρατηγική” (παρά επιιχρίσματα σε μια παλιότερη στρατηγική που κατέρρευσε), οι απαντήσεις έχουν αναγκαστικά τον χαρακτήρα της πολιτικής τακτικής. Τακτική όμως χωρίς στέρεη στρατηγική είναι έωλη και ευάλωτη. Κανείς δεν είναι άμοιρος αυτού του κεφαλαιώδους προβλήματος, για αυτό είναι σοφότερο να είναι κανείς λιγότερο πεισματάρης!. Έχω βέβαια κάποιες μισές ιδέες για κάποια. Αλλά και ποιος δεν έχει ιδέες στο Ελλάδα;

        14. Θειδωρος Σαμιωτακης

          Ειπα οτι αν ο ελληνικος λαος δεν μπορει να παλεψει να ελευθερωσει την χωρα του κ να εξαφανιστει δεν θα λειψει σε κανεναν δεν ειπα οτι δεν μου καιγεται καρφι.Μου καιγεται κ το παλευω οσο μπορω.Προσωπικα δεν θεωρω οτι το εθνος εχει να κανει σχεση με το αιμα οπως θεωρουν οι ακροδεξιοι κ οι liberal δικαιωματιστες.Εθνος ειναι ο λαος που παλευει για την δημοκρατια οπως μας εμαθε η γαλλικη επανασταση. Αν δεν υπαρχει αυτος δεν υπαρχει εθνος η μαλλον υπαρχει φολκλορικα που δεν με αφορα.Το μονο αιμα που ενωνει οσους λεγονται ελληνες ειναι αυτο που χυθηκε για την ελευθερια. Το εθνος με ενδιαφερει στο βαθμο που θελει να ασκει κυριαρχια που οι χαμηλες ταξεις διεκδικουν συμμετοχη στο κοινο αγαθο.Αλλιως και στα βιλαετια της τουρκοκρατιας υπηρχαν εθνη ως πολιτιστικα φαινομενα αλλα αυτα ενδιαφερουν πατριδοκαπηλους ραγιαδες στυλ καραμπελια

        15. Left G700

          Οχι, φίλε μου. Όχι και να με συμπαθάς. Είπες αυτό που έγραψες. Τώρα, αν αυτό που έγραψες δεν ήταν αυτό που είχες στο μυαλό σου, δεν φταίω εγώ. Και δεν είμαι μόνο εγώ. Για δες πώς αντέδρασε, αστειυόμενος, ο Γιώργος Λυγκουνάκης στο ίδιο σχόλιο που σχολίασα κι εγώ:

          Εθνομηδενιστή!!!

          Τς τς τς

          Εντάξει, είπαμε, τα σχόλια δεν είναι δοκίμια, αλλά και μια κάποια μεγαλύτερη προσοχή στο τι γράφουμε και στο πώς γράφουμε δεν θα έβλαπτε…

    2. Σ.Τ.

      Σαροκο μου, δεν λέω εγώ τέτοια πράγματα, εγώ μαζί σου είμαι, να καταργήσουμε τα σύνορα, το κράτος την ιδιοκτησία, μαζί σου ‘μεχρι τελους’.
      Για τον κομμουνισμό και την ελευθερία.

      Reply
    3. San Rocco

      Μήπως όμως, οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες συντελούν στην διάλυση των εργατικών τάξεων οι οποίες για να υπάρχουν απαιτείται η συγκρότηση τους σε αμιγώς εθνική βάση;

      Η εργατική ενότητα όντως δυσκολεύεται πολύ από τις διαφορετικές γλώσσες , τα διαφορετικά ήθη κ έθιμα . Αν δει όμως κανείς πάλι την ιστορία θα διαπιστώσει ότι , τόσο στην Μέκκα των μεταναστευτικών ροών δλδ στις ΗΠΑ όσο κ αλλού, η εργατική ενότητα πέτυχε σε μεγάλο βαθμό κ το μεταναστευτικό στοιχείο απετέλεσε τελικά κ μετά από μεγάλες προσπάθειες, στοιχείο επαναστατικής ανανέωσης των εκεί εργατικών κινημάτων: οι βιομηχανικοί εργάτες του κόσμου στις ΗΠΑ είναι το κορυφαίο παράδειγμα. Κ αντίστροφα : εάν οι σημερινές εργατικές τάξεις είναι ηττημένες κ διαλυμένες πολιτικά κ οργανωτικά, φταίει για αυτό η μετανάστευση; Μα αυτή η διάλυση των εργατικών τάξεων της Ευρώπης κ η ενσωμάτωση τους στα καπιταλιστικα ιδεώδη, έχει συντελεστεί εδώ κ δεκαετίες, πολύ πριν την έξαρση των μεταναστευτικών ροών. Κ ξαναλέω πάλι ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν μετανάστες ούτε για δείγμα κ όμως οι εκεί εργατικές τάξεις είναι το ίδιο ηττημένες κ διαλυμένες οσο κ στις υπόλοιπες χώρες. Λοιπόν ;

      Reply
  6. Avir

    Είναι λυπηρό να διαβάζω τα επιχειρήματα των συριζαίων από αντάρσυους. Αλλά δεν εκπλήσσομαι κιόλας, είναι γνωστή η συγγένεια.
    Σήμερα ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ είναι που πολεμά τον “εθνικισμό”, την εθνική ενότητα. Στη νέα εποχή του καπιταλισμού τα εθνικά κράτη είναι εμπόδιο, γιατί είναι το τελευταίο οχυρό δημοκρατίας όπου το έθνος αποφασίζει για την τύχη του· και αυτό είναι επιζήμιο για τα διεθνή κοράκια. Η εθνικοποίηση του πλούτου στερεί πόρους από το παγκοσμιοποιημένο παρασιτικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Δείτε τι μάχη γίνεται στη Λατινική Αμερική για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
    Όλα αυτά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου περί εθνικισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας κλπ έναν στόχο έχουν: την πολτοποίηση των εθνών ώστε τελικά να επιτευχθεί η ολοκληρωτική χειραγώγηση της ανθρώπινης βούλησης μέσω της ομογενοποιημένης συνείδησης.
    «Το πρόβλημα για την εξουσία ήταν πάντοτε η κατασκευή ενός πράγματος που δεν υπάρχει, ενός ανθρώπινου είδους το οποίο θα μοιάζει με τα άλλα ζωικά είδη και του οποίου η μόνη ελευθερία θα συνίσταται στη διατήρηση του είδους» (Hannah Arendt).
    Είναι δυνατόν σήμερα που ο κάθε κεφαλαιοκράτης, ντόπιος ή ξένος, πολεμά με λύσσα τον εθνικισμό ή λαϊκισμό (έτσι ονομάζουν την εθνική κυριαρχία -την μόνη πλέον δημοκρατία), να υπάρχει αριστερός που να στηρίζει το κεφάλαιο ενάντια στον λαό; Και ποιος ο λόγος της πολιτικής σου ύπαρξης San Rocco αν είναι να μας λες τα ίδια πράγματα που λέει ολόκληρο πλέον το σύστημα της πλουτοκρατίας, όλοι οι αστοί, όλα τα κόμματα, μέχρι και οι παπάδες πια;
    Το ‘προλετάριοι ενωθείτε”, δεν σημαίνει μαντρωθείτε όλα τα πρόβατα σε μια στάνη που θα σας υποδείξουν οι τσομπάνηδες για να σας ελέγχουν πιο εύκολα. Αναφέρεται σε κοινό αγώνα ενάντια στους τσομπάνηδες.
    Όσο για την καραμέλα της μετανάστευσης των Ελλήνων και άλλων, πρέπει να πούμε πως αυτό που ζούμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ξέραμε. Η μετανάστευση δεν ήταν ποτέ δικαίωμα. Ή πήγαινες νόμιμα εκεί που υπήρχε ζήτηση εργατικών χεριών ή πήγαινες παράνομα και έπαιρνες το ρίσκο της τιμωρίας/απέλασης. Να υπενθυμίσω ότι πριν λίγα χρόνια οι Έλληνες δώσαμε δουλειά σε 1.5 εκατ μετανάστες οι μισοί από αυτούς παρέμειναν στη χώρα.
    Σήμερα όμως οι εξουσιαστές μας λένε θα πάρετε πληθυσμό αναγκαστικά. Έχετε δεν έχετε δουλειές, έχετε δεν έχετε να τους ταΐσετε. Και μάλιστα σε μια φάση όπου μετά την δεκαετή λιτότητα το 1/4 του πληθυσμού δεν έχει τα βασικά για να επιβιώσει ενώ οι άνεργοι είναι γύρω στο εκατομμύριο παρόλο που επιχειρούν με συνεχή επιδοτούμενα προγράμματα να τους μειώσουν. Ο μισός πληθυσμός χρωστά στην εφορία και φορολογείται και για τη συντήρηση των μεταναστών γιατί η έξωθεν βοήθεια δεν αρκεί. Κάπου νομίζω έχει χαθεί η λογική.

    Reply
    1. San Rocco

      Είναι λυπηρό να ακούω αντιλήψεις καπιταλιστικές από άτομα που δηλώνουν κ καλά αριστεροί όπως ο αβιρ.

      Μπα καλέ μου αβιρ; Ο καπιταλισμός πολεμά τον εθνικισμό κ την εθνική ενότητα; Τόσα ιστορικά παραδείγματα όπου οι καπιταλιστικές τάξεις ενίσχυσαν τα μάλα τον εθνικισμό (χιτλερ, Μουσολίνι, Μεταξάς, Φράνκο, Κεμάλ, κλπ κλπ) τα ξεχνας;

      Τόσα παραδείγματα που ο καπιταλισμός επεδίωξε κ ενίσχυσε τα μαλα την εθνική ενότητα τα ξεχνάς; Όλη η ιστορία του ντόπιου κ των άλλων εθνικών καπιταλθσμων, είναι η ενίσχυση της εθνικής ενότητας κ του εθνικισμού. Ως αντεστραμμένο είδωλο του κοσμοπολιτισμόυ. Χεράκι χεράκι πάνε αυτά αβιρ. Ξύπνα!

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Πάλι λαθος San Rocco, πάλι ιδεολογηματα. Ο καπιταλισμός και η φασιστική ιδεολογία ειναι ιστορικα φαινόμενα και εξελίσσονται όπως εξελίσσονται και οι σχεσεις τους με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Σιγκεκριμενα στο παράδειγμα σου ο ευρωπαϊκός φασισμός δεν μπορεί να ειδωθεί ξεκομμένα από το φαινόμενο του σταλινισμού. Ο ένας έτρεφε τον άλλο.!!
        Σήμερα οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις προωθούν τον κοσμοπολιτισμό σε χώρες όπως η Ελλάδα, εις βάρος της ελληνικης ιδεολογίας που είναι από την φύση της παγκόσμια με την έννοια ότι εμπεριέχει κάθε τι προοδευτικό και επαναστατικό έχει προκύψει από το Διαφωτισμό και εδω. ΑΝΤΊΘΕΤΑ, στην πίσω αυλή της ρωσιας και της Κίνας προωθούν την πατριωτική-εθνικιστικη ιδέα, με σκοπό να πλήξουν τα κρατικά συμφέροντά Ρωσίας και Κίνας.
        Ο ελληνικός διαφωτισμός γέννησε την γαλλικη επανάσταση και αυτή, μέσω των καρμποναρων γέννησαν την ελληνική επανασταση.
        Η γαλλική επανάσταση ενώ ήταν εθνική, με την έννοια ότι περιορίζονταν σε μια χώρα μόνο, ταυτόχρονα ήταν ουμανιστική και παγκόσμια , διεθνής δηλαδη. Όμως ταυτόχρονα ειναι το πιο διασημο παράδειγμα εξαπάτησης του αγωνιζόμενου λαού. Όταν οι αστοί πήραν την εξουσία, με το αίμα των….κατώτερων τάξεων, την ίδια στιγμή υπονόμευσαν την δημοκρατία, και μετά είχαμε τον Βοναπάρτη.
        Οι λαοί ΔΕΝ πρέπει να παλεύουν ‘κατω από ξένες σημαιες’ για το συμφέρον του κεφαλαίου είτε ντόπιου είτε ξένου είτε διεθνούς.

        Reply
      2. Left G700

        San Rocco, κατά τη συνήθειά σου, απαντάς σε ό,τι νόμισες ότι σου είπαν (ή υποκρίνεσαι ότι νόμισες αυτό που νόμισες)! Ο Avir σού γράφει φαρδιά-πλατιά Σήμερα το ΚΕΦΑΛΑΙΟ”, κι εσύ τού μιλάς για …Χίτλερ, …Μουσολίνι, …Μεταξά, …Φράνκο, και …Κεμάλ!!! Μόνο τον …Τρωικό Πόλεμο άφησες απ’ έξω!

        Reply
        1. San Rocco

          Λεφτ που νομίζεις ότι απαντώ σε ό,τι νόμισα ό,τι μου είπαν:

          Α. ΣΗΜΕΡΑ τα κόμματα Τραμπ, Μπολσονάρο, Λεπέν, Σαλβίνι (τα δύο πρώτα ΔΙΟΙΚΟΥΝ τις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες ΗΠΑ και Βραζιλία), Ο ερντογάν στην Τουρκία, ο Πούτιν στην Ρωσία και τα κυβερνητικά κόμματά τους, ΠΡΟΜΟΤΆΡΟΥΝ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ τον εθνικο καπιταλισμό; Τον προμοτάρουν! ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ; Ο Χ Ι.

          Ο Ορμπαν και το εθνικιστικό κυβερνητικό κόμμα που κυβερνά στην Ουγγαρία, το Πολωνικό εθνικιστικό κόμμα που κυβερνά την Πολωνία ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ; Ε Ι Ν Α Ι!!! τι πολιτικές προωθούν;

          – Ο Ορμπαν ψήφισε 12ωρο και μεροκάματα ξεφτίλας στην Ουγγαρία, ψήφισε σκληρούς αντεργατικούς σντισυνδικαλιστικούς νόμους, και οι υπερωρίες θα δίνονται σε βάθος 3 ετών ΚΑΙ ΑΝ ενώ αυξάνονται σε εκατοντάδες ώρες ανά έτος.

          – Ο Τραμπ ιδιωτικοποίησε το ήδη άθλιο και μερικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ: Είσαι φτωχός; ΨΟΦΑ! ΑΥΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ.

          – Ο Μπολσονάρο στην Βραζιλία με την πολιτική του, ΕΚΑΨΕ ΦΕΤΟΣ τον μισό Αμαζόνιο, ενώ οι αντεργατικοί νόμοι του, ΔΙΑΛΥΟΥΝ τις ζωές των Βραζιλιάνων εργαζομένων.

          – Οι Αυστριακοί εθνικιστές ψήφισαν ως κυβέρνηση 12 ΩΡΟ ημερήσιο ωράριο εργασίας.

          – Ο Πούτιν και το εθνικιστικό κόμμα του που κυβερνά την Ρωσία, ΑΝΕΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΑ 67.

          Βλέπουμε λοιπόν όλοι οι νορμάλ άνθρωποι ότι Η ΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΏΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΤΑΞΕΩΝ που στρέφεται και καλά εναντίον της παγκοσμιοποίησης, ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΞΑΘΛΙΩΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, με την κοσμοπολίτικη μερίδα του κεφαλαίου! Τις ίδιες σκατοπολιτικές!

          Και έρχεσαι εσύ, ο αβίρ και ο Σ.Τ., και μας πουλάτε φούμαρα! ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν το κεφάλαιο λεφτ, ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ και κοσμοπολίτικες ΚΑΙ εθνικιστικες πολιτικές, ανάλογα με το ΑΤΙ το συμφέρει περισσότερο.

    2. San Rocco

      Αβιρ για μια ακόμα φορά έχεις λάθος:

      Α. Το κεφάλαιο σήμερα, ΔΕΝ στοχεύει μόνο σε ένα πράγμα , είτε αυτό ονομάζεται καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, είτε εθνικισμος. Το κεφάλαιο παλεύει ΚΑΙ για την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση κ για τον εθνικισμό/ρατσισμό. Τα κόμματα των τραμπ, μπολσοναρο, Ορμπάν, Πούτιν, σαλβινι, Λεπέν, φαρατζ, κλπ αποτελούν την μια εκδοχή καπιταλιστικής πολιτικής κ γεωπολιτικής: διαμέσω του εθνικισμου, της εθνικής ενότητας, του ρατσισμού προωθούν την αναβάθμιση της εθνικής καπιταλιστικής τους τάξης, πιο καλά μέσα στον παγκόσμιο καταμερισμό ισχύος κ κερδών. Τίποτα άλλο .

      Τα κόμματα των μακρόν, κορμπιν, Κλίντον κλπ, προωθούν τον καπιταλιστικό δικαιωματισμο κ τον αντιλαικισμο ως κρατική ιδεολογία, προκειμένου να υπηρετήσουν καλύτερα τις καπιταλιστικές μερίδες που εκπροσωπούν.

      Οι παραπάνω δύο εκδοχές καπιταλιστικής πολιτικής, συγκρούονται μα κ αλληλοσυμπληρώνονται : ο σαλβινι κ η Λεπέν είναι υπέρ της ΕΕ , αρκεί η ιταλική κ η γαλλική καπιταλιστική τάξη να αναβαθμιστούν εντός της. Το κόμμα του τραμπ προωθεί τον εθνικισμό των ΗΠΑ, μπας κ κρατήσει την ηγεμονία έναντι του αναδυόμενου ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ των Ρωσίας/Κίνας/ιραν.

      Η κομμουνιστική αριστερά απορρίπτει έμπρακτα τόσο τον εθνικισμό, όσο κ τον κοσμοπολιτισμό, ως αντιανθρωπινες, αντιλαϊκές κ καταστροφικές πολιτικές . Όπως απεδειξα σε άλλα σχόλια δεν υπάρχει σήμερα κρίση εθνικής ταυτότητας. Υπάρχει κρίση λαϊκής ταυτότητας. Ο κάθε λαός ξεφτιλιζεται τόσο από την εθνικιστική , όσο κ από την κοσμοπολίτικη εκδοχή του καπιταλισμού. Ξύπνα κ μην εκστασιαζεσσι από τις λαθεμένες αναλύσεις του Ρούντι Ρινάλντι

      Reply
      1. Avir

        Κανένα κεφάλαιο δεν στηρίζει δεξιούς εθνικιστές. Μην λες πράγματα που δεν ισχύουν. Οι δεξιοί αναδείχτηκαν -ελλείψει Αριστεράς- κυρίως από τις λαϊκές μάζες -θύματα της παγκοσμιοποίησης. Αυτοί οι δεξιοί είναι απατεώνες, γιατί εκμεταλλεύονται τη λαϊκή δυσαρέσκεια και απόγνωση για να εκλεγούν, όμως είναι καπιταλιστές. Δεν μπορούν να δώσουν λύση στη φτώχεια και προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα επενδύοντας στην ξενοφοβία κ.α.. Κάτι ανάλογο έκανε κι ο Τσίπρας, όπου τη θέση της ξενοφοβίας πήραν τα “δικαιώματα”.
        Πρόκειται για απατεώνες που δεν αμφισβητούν τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, απλά θέλουν να κερδίσουν κάτι. Όλοι αυτοί που εσύ τους λες εθνικιστές, δεν σκοπεύουν να εθνικοποιήσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, δεν αμφισβητούν το υπερεθνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο. Δεν αμφισβητούν τις ελεύθερες αγορές και τη διείσδυση των πολυεθνικών ούτε την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.
        Συνεπώς, δεν αποτελούν κίνδυνο για το υπερεθνικό κεφάλαιο αλλά του προσφέρουν μια εναλλακτική.
        Όμως αυτοί οι απατεώνες εκλέγονται γιατί λειτουργεί ακόμη η δημοκρατία. Γιατί ο πολίτης τους εκλέγει σε εθνικές εκλογές. Έξω από τα όρια του έθνους-κράτους δεν υπάρχει χώρος για δημοκρατική συμμετοχή ή πολιτική αμφισβήτηση. Η πολιτική πχ στην ΕΕ αφορά μια κάστα τεχνοκρατών στην υπηρεσία του κεφαλαίου, οι οποίοι αποσυνδέουν το κοινωνικό από το πολιτικό και δεν λογοδοτούν σε κανέναν λαό. Καταργούν τη δημοκρατία.
        [Hannah Arendt, όσοι δεν έχουν την πολιτότητα ενός κράτους είναι σαν να στερούνται το δικαίωμα τους να έχουν δικαιώματα].
        Στο έθνος-κράτος μπορεί ο λαός να έχει καπιταλισμό, μπορεί να ρυθμίζει τον καπιταλισμό, δίνεται όμως η ευκαιρία και στον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Και απ’ ότι έχω καταλάβει, το τελευταίο είναι που φοβούνται οι αντάρσυοι. Αφού βλέπουν ίδιους όλους τους καπιταλισμούς. Ταξικό είναι το θέμα…

        Reply
        1. ΑΩ

          Όχι μόνο το κεφάλαιο, αλλά και το λεγόμενο “βαθύ κράτος” στηρίζουν τους δεξιούς εθνικιστές. Η Χρυσή Αυγή αυτό απέδειξε: χωρίς στήριξη του κεφαλαίου και του κράτους, δεν εμφανιζόταν σαν κοινοβουλευτικό κόμμα η γκρούπα των πωρωμένων νεοναζί που βιοπορίζονται με νταβατζιλίκια, μαστροπείες και συναφή επαγγέλματα.
          Δεν υπάρχει Αριστερά που κάνει κριτική στον εθνικισμό ότι δεν είναι συνεπής στις διακηρύξεις του και ψάχνει να βρει σε τσιτάτα της Άρεντ δικαιολογίες για να αναμασάει την γραμμή της ακροδεξιάς.
          Αυτά έρχονται από σκοτεινά δωμάτια, σκοτεινές επιδιώξεις και κουβαλάνε αντικομμουνισμό. Εξού και η απέχθεια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Ταξικό είναι το θέμα.

        2. San Rocco

          Αβιρ, συνοπτικά:

          Α. Υπαρχει εθνικιστική πολιτική των κεφαλαίων κ κοσμοπολίτικη .

          Β. Αυτά τα κόμματα κ πολιτικοί που είναι εθνικιστές έχεις δίκιο ότι κοροϊδεύουν τον λαό αβιρ ! Βασικά ο εθνικισμός κοροϊδεύει τον λαό, είτε βγαίνει από μέσα του, ειτε του τον επιβάλλει το κεφάλαιο.

          Γ. Σαφώς κ η αριστερά στην Ευρώπη δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο σοσιαλδημοκρατικά δλδ καπιταλιστικα κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ποδεμος, κκ Γαλλίας , κκ Ισπανίας , κκ Πορτογαλίας, μπλόκο αριστεράς, ΑΚΕΛ κλπ.

          Υπάρχει μειοψηφική αντικαπιταλιστική αριστερά αλλά κ αυτή έχει πρόβλημα σε σχέση με την θέση για την ΕΕ .

          Δ. Σαφώς όμως η λύση δεν είναι η υιοθέτηση εθνικιστικών -οπως θαρρώ ότι κάνεις εσύ, ο σ.τ., ο λεφτ – αντιλήψεων, ούτε η υιοθέτηση κοσμοπολίτικη αντιλήψεων όπως κάνει το σεκ, τμήμα της αναρχίας κλπ.

          Ε. Ναι το έθνος -κρατος ιστορικά απεδείχθη μέχρι στιγμής όμως, η μοναδική πολιτική/γεωγραφική /οικονομική θέσμιση όπου οι ταξικά κ κοινωνικά καταπιεσμένη έγιναν πολίτες , απέκτησαν δλδ δικαιώματα. Η αχίλλειος πτέρνα του έθνους κράτους όμως ήταν κ είναι το ότι καταστατικά έχει ανθρώπους που εντάσσονται ως πολίτες κ ανθρώπους που αφήνει απεξω κ αυτοί δεν έχουν τπτ , είναι σκλάβοι .

          Οι εθνικιστές δομούν το εθνος-κρατις βάσει φυλής κ ράτσας . ;υτο έκαναν παντού, ή δοκίμασαν να κάνουν παντού κ φάγανε τα μούτρα τους. Η βάρβαρη λογική τους τσακίστηκε. αυτο όμως θέλουν να ξανακάνουν κ σήμερα. Πούτιν, Λεπέν, Βορίδης, σαλβινι, φαρατζ, τραμπ, μπολσοναρο , αυτά τα σιχαμενα θέλουν.

          Από την άλλη οι κοσμοπολίτες ως άλλη μερίδα του καπιταλισμού, θέλουν κ αυτοί να υπάρχουν άνθρωποι απέξω. Είτε σε εθνικό είτε σε υπερεθνικό επίπεδο.

          Το θέμα λοιπόν είναι ότι: το έθνος κράτος παραμένει κ στην εποχή μας κ μέχρι τώρα βέβαια, ως η κυρίαρχη μορφή κοινωνικής συγκρότησης που μπορεί να θεμελιώνει πολιτικά δικαιώματα για τους καταπιεσμένους. Αλλά έχει αυτό το καταστατικό πρόβλημα: κάποιους αφήνει απέξω. Οι στρατιές των μεταναστών κ κυρίως των προσφύγων κυρίως των προσφύγων είναι η πρώτη ιστορική νύξη μετά τον 20 ο αιώνα του τι σημαίνει “απέξω”, δλδ περισσευεις, δλδ δεν χώρας. Λύση;

          Όπως είπε κ ο Ρήγας Φεραίος : πολίτης του έθνους κράτους είναι ;υτος που κατοικεί στις επικράτεια του. Ούτε θεμελίωση ιθαγένειας πάνω στο αίμα, ούτε στην θρησκεία ούτε αλλα τετια σιχαμενα κ Βαρβαρα: πολίτης μπορεί να γίνει οποίος κατοικεί λοιπόν στην Ελλάδα πχ. Είτε έχει καταγωγή ελληνική, είτε πακιστανική , είτε αλβανική, είτε γουατεβερ.

        3. San Rocco

          Και μετέχει της ελληνικής παιδείας εννοώντας την φιλοσοφία . Πάμε λοιπόν: να δοθεί ιθαγένεια κ η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη σε όλους κ όλες όσους κατοικούν κάποια χρόνια στην Ελλάδα. Κ παράλληλα ίσα δικαιώματα σε όλους κ όλες, παιδεία, εργασία, υγεία, πρόνοια , στέγη

          Λοιπόν;

          Επίσης ναι το κεφάλαιο στηρίζει φανατικά και εθνικιστικές κ ρατσιστικές πολιτικές . Δεν κατάλαβα; Μια σειρά ακροδεξιές εθνικιστικές κυβερνήσεις σε σειρά χωρών ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούν;

        4. San Rocco

          Πώς ο εθνικισμός συμπληρώνει τον κοσμοπολιτισμό: νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία, πέταγμα ανθρώπων, ντόπιων κ μετά αστών στο περιθωριο.

        5. San Rocco

          Απέδειξαν ότι, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εθνικιστικές κ ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις εργάζονται όρος όφελος των εκάστοτε εθνικών καπιταλιστικών τάξεων, με στόχο το καλύτερο πλασάρισμα αυτών στην παγκόσμια καπιταλιστική μάχη για κέρδη κ ηγεμονία.

          Απέδειξα ότι, ο εθνικισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα του κοσμοπολιτισμόυ: είναι οι δυο πολιτικές που οι εθνικές καπιταλιστικές τάξεις χρησιμοποιούν για να πετύχουν ικανοποίηση των στόχων τους.

          Υπάρχει κομμουνιστική αριστερά που στρέφεται κατά του κοσμοπολιτισμόυ κ του εθνικισμού : έξω κ διάλυση της ΕΕ προς όφελος των λαών κ όχι γενικά των εθνών . Μια χαρά το 1/3 σχεδόν του κάθε έθνους κερδίζει εις βάρος του υπολοίπου έθνους που είναι ο λαός .

          Το έθνος κράτος παραμένει κ στην εποχή μας το μοναδικό που αποτελεί χώρο αγώνα κ πραγμάτωσης πολιτικών δικαιωμάτων κ πολιτικής ύπαρξης για τους καταπιεσμένους. Έχει όμως μια καταστατική θανάσιμη αντίφαση : πετάει πληθυσμούς απέξω κ είναι καπιταλιστικό : να γιατί λοιπόν πρέπει να παλέψουμε συν τοις άλλοις κ για παροχή ιθαγενείς κ της έννοιας του πολίτη με κριτήριο τον τόπο κατοικίας κ ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής κ θρησκείας. ΕΤΣΙ στο σήμερα αποκόπτεται το έθνος κράτος από συγκροτητικες αντιληψεις βαρβαρότητας κ ανοησιας όπως είναι το αίμα, η φυλή, η ράτσα. Όλα αυτά τα σιχαμενα κ απάνθρωπα. Αυτή η δική μας συγκροτητικες βάση είναι που μπορεί να ενοποιήσει τους καταπιεσμένους ως πολίτες του Χ έθνους κράτους απέναντι στον εθνικό κ υπερεθνικό καπιταλισμό. Ο οποίος χρησιμοποιεί και τον εθνικισμό κ τον κοσμοπολιτισμό για να μας γαμαει ως λαούς.

        6. Left G700

          San Rocco, γράφε εσύ, γράφε. Να ’ξερες πού σε έχει γράψει ο Μαρξ! [στον Α´ τόμο τού Κεφαλαίου (Ο γενικός νόμος τής κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης)]:

          Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, πως η μαζική εισαγωγή ξένων φτηνών εργατών είναι τόσο αναγκαία για τους κεφαλαιοκράτες από κάθε άποψη, καθώς αυξάνει τον εργατικό υπερπληθυσμό μιας χώρας πέρα από κάθε αύξηση που μπορεί αν προκαλέσει ο εκτοπισμός τους απ’ την κεφαλαιοκρατική χρήση τής νέας τεχνολογίας και πέρα από τα όρια κάθε πραγματικής αύξησης (φυσικής) του πληθυσμού με πρόωρους γάμους και γεννήσεις τών εργατικών οικογενειών.

          Τα εκατομμύρια των ξένων εργατικών χεριών που εργάζονται σε μια ήδη κορεσμένη αγορά εργασίας, με εκατομμύρια ανέργους, προκαλούν τον έσχατο παουπερισμό [σ.σ.: εξαθλίωση] απ’ τη μια μεριά, και την έσχατη υπερσυσσώρευση από την άλλη. Την απόλυτη φτώχια στους ντόπιους εργάτες και τον απόλυτο πλούτο στους κεφαλαιοκράτες. Την «κόλαση» στους εργάτες και τον «παράδεισο» στους αστούς.

          Ε, αυτή την πολιτική οφείλουμε να την ανατρέψουμε.

          ΥΓ Περιμένουμε να μας αναλύσεις γιατί ο πόνος τού Μαρξ εκδηλώνεται πρώτα και κύρια για τους «ντόπιους εργάτες»! –αν δυσκολευτείς, ζήτα βοήθεια από τον ΑΩ και τον Κώστα· τα παίζουν στα δάχτυλα αυτά! Κι έπειτα, εμείς οι πιστοί σου οπαδοί, απαιτούμε να καταγγείλεις τον Μαρξ για «ρατσισμό» και «εθνικισμό» (με την ευκαιρία, κόλλα του και τον «σεξισμό», αφού είχε «χαρέμι» και εξώγαμο)!

        7. Avir

          Δεν τους πολυενδιαφέρουν τα κομμουνιστικά απ’ ότι έχω καταλάβει. Αυτοί έχουν την προοδευτική ατζέντα του σύριζα, τον κομμουνισμό του Τσακαλώτου.

        8. Left G700

          Κατ΄αρχήν, φίλε Avir, είναι κάτι χειρότερο: κολυμπούν σε πελάγη άγνοιας. Αν είχες γράψει εσύ κι εγώ τα μισά από όσα έγραψε ο Ένγκελς για τους Ιρλανδούς μετανάστες στην Αγγλία τών μέσων τού 19ου αιώνα (ή από όσα έσουρε στους Εβραίους ο Κάρολος), ξέρεις πού θα βρισκόμασταν τώρα, αν είχαν την έξουσία; Δεν σου λέω για να μη σου χαλάσω το Σαββατόβραδο!

          Αυτοί είναι παιδιά τού Χόλογουέι, του Νέγκρι, του Μπαλιμπάρ και του …Μηλιού. Α, ναι! Και του/της/του/@ Τζούντιθ Μπάτλερ! ;-) :-)

        9. ΑΩ

          Πες μας για τον αντισημιτισμό του Μαρξ. Τι έμαθες στα πολύωρα διαβάσματά σου; Τι μας κρύβουν; Γρήγορα πριν τα κατεβάσουν!!!!

        10. Κώστας

          O Ένγκλελς έλεγε πως οι Ιρλανδοί μετανάστες έπρεπε να πάνε στα ξερονήσια. Σήμερα μόνο ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι σωστός ενγκελιστής, ούτε καν ο Λεφτ Τζι Εφτακόσα

          Κώστας

        11. San Rocco

          Το αιώνιο πρόβλημα για ένα κομμάτι ανθρώπων και πολιτικών δυναμεων της Αριστεράς, της πάσης φύσεως αριστεράς: Προκειμένου να επιβεβαιώσουν την θέση τους για ένα χ θέμα, δε πα να τρώνε πόρτα από την πραγματικότητα; Τον χαβά τους αυτοί: Καταφεύγουν στα τσιτάτα των κλασικών, του Μαρξ, του Λενιν και του Ενγκελς και νομίζουν έτσι, ότι επιβεβαιώνουν την χ θέση τους!

          ΕΤΣΙ δεν έκαναν επί δεκαετίες τα Κ.Κ. σε Ανατολή και Δύση; Δε πα να φώναζε η πραγματικότητα ότι οι χώρες του ανατολικού μπλοκ ΔΕΝ βαδίζουν καθόλου σωστα; Τον χαβά τους αυτά: Χρησιμοποιούσαν τσιτάτα των κλασικών, ΚΟΝΤΡΑ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ίδιας της πραγματικότητας για να πείσουν τον κόσμο και να αντιπαρατεθούν με άλλες κομμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις, ότι οι χώρες αυτές βαδίζουν στον…σοσιαλισμό! Ε, ήρθε η κατάρρευση και έμειναν με τα τσιτάτα των κλασικών στο χέρι! Και το χειρότερο; Πάγωσαν την θεωρία, την έκαναν εικόνισμα και θρησκευτικό κείμενο και έκαναν γενιές κομμουνιστών τελείως στείρες θεωρητικά και πρακτικά: Αποτέλεσμα; Ναμείναι τραγικά πίσω και ο Μαρξισμός!

          ΕΤΣΙ κάνουν σήμερα και άτομα σαν τον λεφτ και τον αβίρ! Δεν πα να φωνάζει η πραγαμτικότητα ότι “οι μετανάστες ΔΕΝ ρίχνουν τα μεροκάματα, ΔΕΝ χειροτερεύουν τις εργασιακες σχέσεις”, Δεν, δεν” τον χαβά τους αυτοί: ΜΗΝ έχοντας άλλον τρόπο να αντιπαρατεθούν και διαψευόμενοι διαρκώς από την πραγματικότητα, καταφεύγουν στην θεολογία: χρησιμοποιούν το μόνο τζούφιο όπλο που τους απέμεινε! Τα αποκομμένα από τον καιρό τους και το υπόλοιπο έργο, τσιτάτα των κλασικών!

          ΟΧΙ λοιπόν λεφτ, αβιρ και λοιποί θρησκόληπτοι: Για το μεταναστευτικό έχετε λάθος και σας το λέει η ίδια η πραγματικότητα: Αλλά εσείς τον χαβά σας! Εχω τεκμηριώσει σε άλλα σχόλια αυτή την θέση. Τραβάτε με τα τσιτάτα των κλασικών, και γίνετε η ουρά της εθνικιστικής πολιτικής των κεφαλαίων. Εμείς απορρίπτουμε και τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Εσείς, ξυδάκι

        12. ΚΟΜΠΑ

          Μιλάς εσύ για θρησκευτικά κείμενα που είσαι Ο,ΤΙ πιο δογματικό και απόλυτο υπάρχει εδώ μέσα?
          Που αναμασάς σαν παπαγάλος τα ίδια και τα ίδια σε ΚΑΘΕ
          ΜΑ ΚΑΘΕ σχόλιο σου?
          Κάθεσαι σε κάθε ανάρτηση και αναλώνεσαι στο να πετάς λάσπη στα κράτη του υπαρκτού και έχεις την ψευδαίσθηση πως μέσα σε δύο γραμμές έχεις αποδομήσει την προσπάθεια και τα εγχειρήματα εκατομμυρίων κομμουνιστών για έναν δικαιότερο κόσμο?
          Μιλάς για πραγματικότητα όταν η ανάλυση της οργάνωσης σου είναι εκτός πραγματικότητας και αντιφάσκει σε κάθε της πρόταση με βάση την πολιτική οικονομία?
          Αλήθεια με τι θράσος μιλάς για την σοσιαλιστική οικοδόμηση όταν αλά Εδεσσαϊκός ισχυρίζεσαι ότι δεν υπήρχε ούτε σοσιαλισμός ούτε κομμουνισμός?
          Που το έχετε ξαναδεί αυτό το φρούτο ρε στυλοβάτες της πραγματικότητας?
          Και με τι θράσος έρχεσαι και μηδενίζεις τις αναφορές των κλασσικών όταν δεν σε συμφέρει?
          Από που αντλείται η ιδεολογική σας ύπαρξη,γιατί ντρέπεστε να μας φανερώσετε την μεταμοντέρνα και <> ξεναζεσταμένη σούπα σας?
          Μην ντρέπεσαι πες μας.

        13. San Rocco

          Αγαπητέ ΚΟΜΠΑ, είτε σου αρέσει είτε όχι, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ του λεγόμενου υπαρκτού, ΔΕΝ ήταν σοσιαλισμός! Υπήρξε μια τιτάνια προσπάθεια των λαών να αποτινάξουν τα καπιταλιστικά δεσμά σε ανατολή και δύση, η οποία μέχρι στιγμής απέτυχε. Ομως, άφησε τεράστια εμπειρία, θετική και αρνητική.

          Οσες κατακτήσεις και αν είχαν, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ σε αυτές τις χώρες του υπαρκτού (παιδεία, υγεία, πρόνοια, στέγη, κλπ), ΔΕΝ είχαν σοσιαλισμό: Διότι σοσιαλισμός ΠΡΙΝ και ΠΑΝΩ απολα, σημαίνει “εργατική εξουσία/δημοκρατία”. Και σε αυτές τις χώρες λυπάμαι, αλλά την εξουσία δεν την είχε η εργατικήη τάξη, ούτε ο υπόλοιπος λαός. Την εξουσία την είχε η κρατική/κομματική γραφειοκρατία διαμέσω των κυβερνητικών ΚΚ και της σύμφυσης αυτού, με το κράτος.

          ΑΥΤΗ είναι η αλήθεια όσο και δεν σου αρέσει, και ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. Αυτή την αλήθεια την τεκμηριωσε το ΝΑΡ, την τεκμηρίωσε ΚΑΙ ο Κώστας Κάππος στα βιβλία του.

          Και είναι χειρότερη τραγωδία να βλέπεις ένα Κ.Κ. το Κινέζικο, να κυβερνά ακόμα και σήμερα, και να έχει οδηγήσει την Κίνα εδώ και δεκαετίες στον άγριο καπιταλισμό και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ.

          Οποιος φίλε Κόμπα δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να φέρει ως επιχείρημα το οποίο να προκύπτει από τηνπραγματικότητα, καταφεύγει στην επίκληση των Μαρξ, Λένιν, ΕΝγκελς κλπ. ΑΥΤΟ έκαναν τα κρατικά/κυβερνητικα ΚΚ των χωρών του λεγόμενου υπαρκτού: Καταλάβαιναν ότι δεν οικοδομομείτο σοσιαλισμός, και κατέφευγαν στην επίκληση τσιτάτων του μαρξισμού προκειμένου να δικαιολογήσουν την γραφειοκρατική εκμεταλλευτική σταδιακή μετάλλαξη των χωρών αυτών. ΕΤΣΙ ο μαρξισμός κατάντησε δυστυχώς απολογητική -δλδ θρησκευτική και κρατική- αντίληψη στα μυαλά πολλών κομμουνιστών σε ανατολή και δύση. Και για αυτό και έμεινε τραγικά πίσω από τον καπιταλισμό.

          Αυτός είναι ο δογματισμός αγαπητέ κόμπα και μην ανησυχείς δεν πάσω αποο αυτόν: Δεν επικαλούμε ποτέ τσιτάτα των κλασικών για να στηρίξω υλιστικά και διαλεκτικά τις χειραφετητικές κομμουνιστικές θέσεις που υποστηρίζω: Η πραγματικότητα μου είναι υπερεπαρκής! Εσύ όμως; Ο λέφτ; ο αβίρ; Που έχετε ξεσκιστεί να παραθέτετε τσιτάτα για τις χ θέσεις που υποστηρίζετε;

          Κάτι ανάλογο λοιπόν με τους θρησκόληπτους, κάνουν εδώ μέσα ο λεφτ, ο αβίρ κλπ: Δεν έχουν τίποτα ως πραγματικό επιχείρημα με το οποίο να μπορούν να στηρίξουν την… φιλολαϊκότητα των αντιλήψεών τους για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, και καταφεύγουν στην επίκληση τσιτάτων!

        14. ΚΟΜΠΑ

          Δεν έχεις τεκμηριώσει τίποτα ως οργάνωση.
          Αν πιστεύεις ότι με το να βγάλεις μια μπροσούρα αμέσως μετά τα γεγονότα της παλινόρθωσης και να κάνεις κριτική μερικών σελίδων έχεις βγάλει συμπεράσματα την ώρα που απαιτείται συνεχής και ενδελεχής έρευνα και μελέτη μάλλον είσαι ΚΑΚΟΣ και ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ αναλυτής φίλε μου.
          Για το μαρξιστής δεν αναφέρομαι καν,είναι τιμή να είσαι μαρξιστής έστω και κακός αλλά ούτε αυτό δεν είσαι.
          Τι σχέση έχει λοιπόν το ΚΚ Κίνας με την ΕΣΣΔ μονάχα εσύ το βρίσκεις και το πετάς σαν έτοιμο και δεδομένο συμπέρασμα,τινάζοντας κάθε ίχνος διαλεκτικής που θα μπορούσε να προφασιστεί και ο πιο προβεβλημένος ΝΑΡίτης.
          Κάθεσαι και λες για την εξουσία γενικά και αφηρημένα δίχως να αντιλαμβάνεσαι τους νόμους κίνησης της ύλης αλλά και την θέση της εργασίας στο σοσιαλισμό.
          Αποκόπτοντας τον απαραίτητο και καθοδηγητικό ρόλο του κόμματος που έβαζε συνεχώς ο Λένιν αλλά και η ίδια η ανάγκη της οικοδόμησης.
          Το επιχείρημα σου θα έστεκε αν έλεγες ότι βλέπαμε να γίνετε αυτό από το 56 και έπειτα.Αλλά ούτε αυτό καταλαβαίνεις να κάνεις.
          Παραγράφεις τα σοβιέτ και τις εργατικές κολεκτίβες και την καθοριστική τους σημασία μαζί με τα κολχόζ και τα σοβχόζ στον έλεγχο και τη λειτουργία του εργατικού σοσιαλιστικού κράτους.
          Ξεχνάς από την άλλη να αναφέρεις έστω και τυπικά τις τεράστιες αντιφάσεις προς επίλυση από τον σοσιαλισμού στην χειρωνακτική και πνευματική εργασία,στην επιτελική και εκτελεστική αλλά και μεταξύ πόλης και χωριού.
          Ο σοσιαλισμός ΞΕΚΙΝΑΕΙ με την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής από τους εργάτες και τα καταπιεσμένα στρώματα,όχι από τους εργάτες και τους εγχώριους αστούς αλά ΚΚ Κίνας.
          Δεν είναι ούτε γραμμικός ούτε απευθείας τέλειος και ιδανικός αλλά κινείται όπως σωστά παρατηρεί ο Ένγκελς σε ελικοειδή τροχιά που ενέχει και πισωγυρίσματα στην οικοδόμηση.
          Σε αυτά προφανώς είναι τα γεγονότα του 20ου συνεδρίου,η ενίσχυση του εργατικού κράτους και η γραφειοκρατία σε έναν βαθμό.
          Αλλά ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ έστω και πρώιμος για πολλούς αναλυτές και ιστορικούς είναι δεδομένος μέσω της φύσης των σχέσεων παραγωγής και της κίνησης των υλικών όρων της ζωής της.
          Όχι γενικόλογα περί “εργατικής εξουσίας-δημοκρατίας”.
          Αλλά πέρα από αυτό έχω την εξής απορία πως γίνεται να συνυπάρχει μια μη καπιταλιστική μορφή κοινωνίας όταν υπάρχουν τάξεις που θεσμοθετούν την εκμετάλλευση ως λόγο ύπαρξης?
          Πώς γίνεται δηλαδή η πάλη των αντιθέτων να βρίσκει σημεία ισορροπίας και να μην δημιουργεί νέα ποιότητα?

          “Και για αυτό και έμεινε τραγικά πίσω από τον καπιταλισμό.”
          Που προόδευσαν οι μετά-σοσιαλιστικές κοινωνίες να μάθω και εγώ?
          Είναι καλύτερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ στο σήμερα που γίνανε θέρετρα πείνας,σκοταδισμού,πορνείας και βάσεων του ΝΑΤΟ?

          Επίσης πως να το κάνουμε ρε αδερφέ την δικιά σου απόλυτη και παγιωμένη εδώ και χρόνια αλήθεια δεν την δεχόμαστε.
          Οι μαρξιστές αμφισβητούν,αναλύουν,συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ίδια ώρα που οι απολογητές της καπιταλιστικής παλινόρθωσης χρησιμοποιούν πάνω κάτω ΑΛΗΘΕΙΕΣ που έχουν την ίδια βάση αντίληψης με εσένα.

        15. San Rocco

          Βρε Κόμπα μου, αφού δεν έχεις διαβάσει την θέση του ΝΑΡ για τις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού, γιατί γράφεις ασκώντας κριτική; Σε κάτι που δεν έχεις διαβάσει;

          Γράφεις πχ Κόμπα μου: “….Αν πιστεύεις ότι με το να βγάλεις μια μπροσούρα αμέσως μετά τα γεγονότα της παλινόρθωσης και να κάνεις κριτική μερικών σελίδων έχεις βγάλει συμπεράσματα την ώρα που απαιτείται συνεχής και ενδελεχής έρευνα και μελέτη μάλλον είσαι ΚΑΚΟΣ και ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ αναλυτής φίλε μου….”. ΑΝ είχες διαβάσει ΕΣΤΩ και τον πρόλογο των θέσεων του ΝΑΡ για αυτό το θέμα, θα ήξερες πω ότι οι θέσεις του ΝΑΡ για τον λεγόμενο υπαρκτό, είναι ένα μικρό βιβλίο και όχι μπροσούρα, ενώ γράφτηκαν σχεδόν 10 χρόνια μετά την κατάρρευση (1998) και κατατέθηκαν ως τμήμα των θέσεων της ΠΕ του ΝΑΡ για το 1ο Συνέδριο. Ούτε αυτό δεν ξέρεις!

        16. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μμμμ, κρίνοντας από τη στιγμή που επέλεξες να κάνεις τη παρέμβαση σου, και επειδή στη διαλεκτική πάντα κάπου το πας, να συμπεράνω ότι τίθεσαι άρα υπέρ της αντιμεταναστευτικής άποψης την οποία μάχεται ο Ρόκκο, τον οποίο προσπαθείς να αποδομήσεις. Να σου θυμίσω απλά ότι ξεφεύγεις από την επίσημη κομματική γραμμή.

        17. ΚΟΜΠΑ

          Οι θέσεις αναμασούν πάνω κάτω την θεώρηση του Ε.Μπιτσάκη ο οποίος έγραψε βιβλίο σχεδόν αμέσως μετά την παλινόρθωση πάνω στο ήδη ζεστό κουφάρι της ΕΣΣΔ.
          Διαφωνείς;
          ΚΑΙ ΑΝ ναι ΠΟΥ συγκεκριμένα;
          To 98 πάει κοντά στα 21 χρόνια Σανρόκο,την ίδια στιγμή που κόμματα,ιδρύματα και οργανώσεις μελετούν μέχρι σήμερα τη φύση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού.
          Για να μην γελιόμαστε και παίζουμε με τις λέξεις έτσι.
          Επίσης το λευκό βιβλίο των 86 σελίδων όπως θες να το λες ή πρόχειρη μπροσούρα όπως το χαρακτηρίζω εγώ κάθε άλλο παρά μαρξιστική ανάλυση κάνει.
          Σε 86 σελίδες και σε ένα βιβλίο μινιατούρα με σκίτσα,φωτογραφίες και υποκειμενισμούς κάνεις εσύ σοβαρή ανάλυση για την ΕΣΣΔ,την πολιτιστική επανάσταση του ΜΑΟ και την φύση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού;
          Να σε ενημερώσω πως ναι είναι διαβασμένο από μεριάς μου και καταχωνιασμένο στην βιβλιοθήκη μου εδώ και χρόνια.
          Εγώ μπορώ να σου απαντήσω σε τι διαφωνώ και σε τι όχι.
          Εσύ που στο σχολιασμό μου δεν απαντάς πουθενά και απαντάς με πυροτέχνημα τι έχεις να πεις;

          Γιώργο όχι δεν συντάσσομαι με αυτό που λες.
          Διακρίνω λάθη και από τις δύο μεριές.
          Δεν συντάσσομαι και με το επικίνδυνο τσουβάλιασμα και την απαξίωση των σχολίων των συνομιλητών μου όπως κατά τη γνώμη γίνεται εδώ μέσα.

        18. ΑΩ

          Αυτές τις στιβαρές θέσεις που σου έμαθε το ΚΚΕ τις έχει αναφέρει και ο Κουτσούμπας στον υπάλληλο του ΚΚ Κίνας που πήγε στη 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ή έχουν αξία χρήσης για να κάνεις τον φωνακλά σε σχόλια στο ίντερνετ;

        19. ΚΟΜΠΑ

          Αναφέρθηκε το ΚΚΕ πουθενά και δεν το ξέρω?
          Αν μπορείς αγαπητέ απάντησε δίχως να ετεροκαθορίζεις το περιεχόμενο της συζήτησης.
          Εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για την σοσιαλιστική οικοδόμηση.
          Αν η κουβέντα ήταν για την 21 Διεθνή θα το καταλάβαινα το σχόλιο σου αλλά τώρα που στοχεύει στον διάλογο;
          Έχεις να πεις κάτι επί της σοσιαλιστικής οικοδόμησης;
          Πες το ειδάλλως πάρε τους εξυπνακισμούς σου για αλλού.

        20. Θ Γ

          Γιατί σε κάθε συζήτηση πρέπει να πηγαίνετε την κουβέντα αλλού?
          Αγορίνα μου ΑΩ σου είπε κανείς ότι η ΔΣΚΕΚ είναι τσιφλίκι του ΚΚΕ,για να επιλέγει ποιος θα συμμετέχει?
          Ξέρεις τι είδους διαπάλη και τι παρέμβαση γίνεται εκεί μέσα,ιδίως από πλευράς ΚΚΕ και λοιπών συνεπών κομμουνιστικών κομμάτων?
          Αντί λοιπόν να σχολιάσεις τι απόφαση πάρθηκε (που είναι τίγκα διεθνιστική και σύμφυτη με τις αρχές του μαρξισμού λενινισμού εκτός αν την έχεις διαβάσει και έχεις κάποια άλλη στάση) και σε ποιο χρόνο και τόπο (στην Τουρκία μέσα σε απαγόρευση εργατικών διαδηλώσεων και απαγόρευση της εφημερίδας του ΚΚΤ ενώ συνέβαινε παράλληλα η επέμβαση στη Συρία) κάθεσαι και ισοπεδώνεις τα πάντα.
          Χεστήκαμε τι κάνει το ΚΚΚίνας,είναι της πάση γνωστό ότι από τα γεννοφάσκια του οικοδομεί καραμπινάτο καπιταλισμό.
          Μήπως έχεις κάποια απόφαση του ΚΚΕ που λέει το αντίθετο?

        21. San Rocco

          Αγαπητέ θ.γ., πιάνεται για μια ακόμα φορά με την γίδα στην πλάτη : όχι δεν είναι γνωστό σε όλους ότι από τη αρχή το κκ Κίνας οικοδομεί στην Κίνα τον καπιταλισμό.! Διότι τουλάχιστον το ΚΚΕ μέχρι κ το 2006 είχε άλλη θέση, δια πένας Θανάση Παπαρήγα:

          https://www-rizospastis-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.rizospastis.gr/storyAmp.do?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&id=881616&usqp=mq331AQCKAE%3D#aoh=15748981009361&csi=1&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.rizospastis.gr%2Fstory.do%3Fid%3D881616

        22. San Rocco

          Επίσης θ.γ. αλήθεια χεστηκατε που το κκ Κίνας οικοδομεί τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό κ κάνει την Κίνα παγκόσμια ιμπεριαλιστική δύναμη; Μπα; Πολύ λαρτζ σας βλέπω! Προσέχετε μόνο , διότι υπάρχουν κκ σαν το κκ Ιταλίας (όχι του Μάρκο ριτσο , το άλλο) που υπερασπίζονται με φανατικά κ εξόχως τραγελαφικά επιχειρήματα ότι, η Κίνα σήμερα είναι….σοσιαλιστική . (Ε ρε Μαρξ κ Λένιν , πόσο σας έχουν ξεφτιλισει κρατικά/κυβερνητικά και μη κ.κ.)…

        23. Θ Γ

          Το άρθρο για την ακρίβεια είναι του 2001 San Rocco,έτσι για την σημειολογία των πραγμάτων.
          Επίσης το άρθρο δεν αναφέρει πουθενά αυτό που λες,ούτε ότι οικοδομείται σοσιαλισμός και είναι μια λογοτεχνική κατά μια έννοια ανάλυση του Θ.Παπαρήγα και όχι επίσημη θέση του ΚΚΕ.
          Στην Κίνα οικοδομείται καραμπινάτος,αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ όσο και να χτυπιέσαι.
          Και μιας και αναφέρεσαι στο ιταλικό ΚΚ θες μήπως για το τέλος να δεις τι αντίληψη έχει και είχε το ΚΚ Κούβας για την Κίνα διαχρονικά?

        24. San Rocco

          Δεν με κ δεν ενδιαφέρει κανέναν το ότι προσπαθείς κ συ αβιρ κ ο λεφτ να τεκμηριώσετε την άποψη σας με τσίτα.

          Κ το κκ Κίνας με τσίτα τα των Μαρξ, Λένιν, μαο προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχει η Κίνα τον βάρβαρο καπιταλισμό που έχει, αλλά….σοσιαλισμό !

          Κ ο χρουτσωφ με τσιτατα αυτών πλην μαο προσπαθούσε να πείσει ότι ο υπαρκτός είναι σοσιαλισμός. Κ ο Στάλιν κ ο Μπρέζνιεφ κ ο Ανδρουλάκης τότε. Αστε το, λοιπόν.

        25. ΚΟΜΠΑ

          Το ΚΚ Κίνας έστρωνε,τον εξ αρχής καταδικασμένο να αποτύχει,σοσιαλισμό του μαζί με την εγχώρια αστική τάξη ενώ ταυτόχρονα βασίστηκε στις αγροτικές μάζες και άφησε το προλεταριάτο και τη βιομηχανοποίηση σε δεύτερη μοίρα.
          Το να φέρνεις παράδειγμα την Κίνα για να κάνεις κριτική στο σοσιαλισμό είναι εντελώς φαρισαϊσμός.
          Επίσης το να πιάνεις τον Στάλιν και να τον βάζεις στο ίδιο τσουβάλι με τον Μπρέζνιεφ και τον Ανδρουλάκη είναι κουταμάρα μεγατόνων.
          Άλλωστε ο ίδιος ο τεράστιος Κώστας Κάππος έλεγε ότι ο αντισταλινικός είναι ο ντροπαλός αντικομμουνιστής,πριν σας αφήσει και γυρίσει στο πλάι του ΚΚΕ.
          Δεν σε είδαμε όμως να κάνεις ποτέ σου κριτική στη δεξιά πτέρυγα του ΚΚΕ που ήθελε το κόμμα να διαχυθεί στον ευρωκομμουνιστικό ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ,όταν έφτιαχνες την μεταμοντέρνα ιδεαλιστική σούπα του ΝΑΡ.
          Ούτε όταν τα συντρόφια σου ήταν στο ΚΚΕ κατέκριναν τον Μπρέζνιεφ.

        26. Σ.Τ.

          Ο σοσιαλισμός δεν βρίσκεται στην Κίνα, θα τον συναντήσετε στην άκρη του ουράνιου τόξου, στην πόρτα σας υποδέχεται ο tin man, στα ρωσικά Στάλιν.

        27. Avir

          San Rocco αυτή την κασέτα με τον εθνικισμό, την ακροδεξιά κλπ την εμπεδώσαμε. Γράφεις άσχετα σεντόνια για να μην απαντήσεις δυο λέξεις στην ουσία. Σου εξήγησα ότι η μόνη δυνατότητα ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΎ -χθες,σήμερα και για πάντα- είναι εντός του εθνικά κυρίαρχου κράτους. Αυτό το “κομμουνιστική αριστερά” που πετάτε, δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα. Που; Πως; Πότε; Αυτά πρέπει να απαντηθούν με ρεαλισμό.

        28. San Rocco

          Αφού δεν έχεις τπτ να πεις αβιρ, το παίζεις Αλέκος. Εσύ κ ο λεφτ σουρνεστε πίσω από την εθνικιστική πολιτική των κεφαλαίων κ ο Τσακαλώτος με τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την κοσμοπολίτικη πολιτική επίσης των κεφαλαίων . Κ οι μεν κ οι δε, για γιαούρτια είστε

        29. ΚΟΜΠΑ

          Δεν έχει διαβάσει ο κακομοίρης τον Ιμπεριαλισμό για να μάθει την ανισομετρία στην καπιταλιστική παραγωγή και ούτε έχει επίγνωση του τι είπε ο Λένιν στο για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
          Μαθαίνει μόνο παπαγαλία τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό του ΝΑΡ που τον πιστεύουν αυτοί και οι αυτόνομοι παγκοσμίως.
          Δεν έχει γνώση ότι ο σοσιαλισμός θα επιτευχθεί αρχικά σε μια χώρα ή μια σειρά χώρες και ότι αυτό εξηγείται με βάση το πως λειτουργεί η ιμπεριαλιστική αλυσίδα.
          Άστον να γράφει σεντόνια και να ευλογεί το αλάνθαστο Νέο Αγνωστικιστικό Ρεύμα.

    3. San Rocco

      Για την κομμουνιστική αριστερά λοιπόν, οι χώρες αποτελούν το πρωταρχικό πεδίο άσκησης πολιτικής. Ναι για την κοσμοπολίτικη μερίδα των κεφαλαίων , η εθνικοποίηση τομέων της οικονομίας είναι έγκλημα. Το ίδιο έγκλημα είναι ΚΑΙ για την εθνικιστική μερίδα των κεφαλαίων! Είδες τον Ορμπάν, τον σαλβινι τον τραμπ ή τον μπολσοναρου να προμοταρουν πχ εθνικοποιησεις; Λοιπόν;

      Reply
    4. ΑΩ

      Όταν γράφεις “οι Έλληνες δώσαμε δουλειά σε 1.5 εκατ μετανάστες” είναι φανερό ότι είσαι στο ίδιο στρατόπεδο με τους τσιφλικάδες της Μανωλάδας και τους ομοίους που εκμεταλλεύτηκαν στυγνά τους μετανάστες από το 1991 και μετά για να σωθούν οι ίδιοι από τις συνέπειες της ένταξης στο ευρώ.
      Όλα αυτά που αραδιάζεις δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Τσουβαλιάζεις με το ΣΥΡΙΖΑ , αλλά είσαι στο μήκος κύματος της εθνικιστικής και ρατσιστικής ακροδεξιάς: Ταξική φλυαρία και στο τέλος ενότητα με το “εθνικό κεφαλαίο” εναντίον των μεταναστών και προσφύγων.

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε μου (και συκοφάντη μου) ΑΩ,

        Η φράση “οι Έλληνες δώσαμε δουλειά σε 1,5 εκατομμύριο μετανάστες” είναι φανερό ότι εντάσσει στο ίδιο στρατόπεδο με τους τσιφλικάδες τής Μανωλάδας τον Αvir μόνο στα δικά σου αόμματα (πολιτικά) μάτια. Φαντάζομαι ότι, αν ο Avir είχε γράψει, αντί για “Έλληνες”, “ελληνικός καπιταλισμός”, θα ήσουν ΟΚ, έτσι δεν είναι;

        Αμ δεν είναι! Γιατί με μια τέτοια πολιτική ορθότητα θα μπορούσε καλλιστα να εκφραστεί και ένας ένθερμος οπαδός τού καπιταλισμού!

        Συνεχίστε έτσι: να ποινικοποιείτε τις λέξεις την ίδια στιγμή που καταπίνετε σαν χάνοι τις στρατηγικές τού παγκόσμιου καπιταλισμού!

        Reply
        1. ΑΩ

          Δεν ποινικοποιούμε τίποτα, το αντίθετο μάλιστα.
          Καθόλου τυχαία άλλη μια δίωξη σε βάρος μελών του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προστέθηκε χτες για συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες, αυτή τη φορά για τις ανεμογεννήτριες.
          Είναι λες Λεφτ επειδή καταπίνουν σαν χάνοι τις “στρατηγικές του παγκόσμιου καπιταλισμού” οι αλλεπάλληλες δίκες σε βάρος τους;
          Από όσο γνωρίζουμε όλοι διώξεις, ποινικοποίηση κλπ δεν έχουμε δει για την ακροδεξιά, τους εθνικιστές και τους ρατσιστές, παρά μόνο για εγκληματική δράση. Και αντιμετωπίζονται πολύ μαλακά.
          Φυσικά σε όλο τον δυτικό κόσμο η ακροδεξιά, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές αρέσκεται να παριστάνουν ότι αντιστέκονται, ότι πάνε κόντρα στο ρεύμα ακόμα και ότι διώκονται. Και εννοείται ότι σχεδόν αποκλειστικά ασχολούνται με την “εθνική αντίσταση” ενάντια σε μετανάστες, πρόσφυγες, μειονότητες.
          Αυτό ακριβώς που κάνεις στη γραμμή του Αλτ Ράιτ εσύ -τελευταία- με τη φλυαρία σου στην Παντιέρα και σταθερά ο Αβίρ.

          ΥΓ Φίλος σου δε νομίζω ότι θα γινόμουν ποτέ, πρέπει να είσαι ο ορισμός του άφιλου.

        2. San Rocco

          Εν τω μεταξύ σαν χάνος καταπίνεις εσύ λεφτ κ ο αβιρ τις στρατηγικές του εθνικιστικού τμήματος του παγκόσμιου κεφαλαίου.

          Σου χαρίζουμε κ τον εθνικισμό κ το δίδυμο αδερφάκι του τον κοσμοπολιτισμό !

      2. Avir

        Ναι βρε, για δουλειά ήρθαν οι άνθρωποι, δουλειά τους δώσαμε. Και σε μένα ήρθαν να ζήτησαν δουλειά. Αν ζητούσαν κάτι άλλο θα έγραφα κάτι άλλο. Άλλο όμως η δουλειά και άλλο η εκμετάλλευση (απασχόληση όπως το λέτε στα προοδευτικά). Μη βγάζετε κόμπλεξ

        Reply
        1. ΑΩ

          Όλοι οι εργοδότες λένε ότι προσφέρουν δουλειά και όχι εκμετάλλευση στους εργαζόμενους (“συνεργάτες” όπως το λένε φιλελεύθεροι και εθνικιστές και λοιπά αφεντικά).
          Εκεί που βλέπεις κόμπλεξ υπάρχει απλά απόρριψη του καπιταλισμού.

        2. Κώστας

          Avir δεν είναι κόμπλεξ είναι απλά μαρξισμός

          Νομίζω πως τις τελευταίες μέρες τα χωρίσαμε τα τσανάκια μας οι σχολιαστές. Ποιοι είναι αριστεροί και ποιοι δεν μπορούν τους μαύρους, τους μουσουλμάνους, θεωρούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εισβολείς και εποίκους ή πιστεύουν πως οι εργοδότες δίνουν δουλειά στους εργαζόμενους όταν ακόμα και τα ίδια τα καπιταλιστικά οικονομικά δεν μιλάνε βέβαια για εκμετάλλευση όπως είναι το σωστό αλλά λένε πως οι εργοδότες ζητάνε εργασία και οι εργαζόμενοι την προσφέρουν.

          Τουλάχιστον να μας επιτρέψετε, όσοι έχετε αυτές τις απόψεις, να ορίζουμε την αριστερά όπως ορίζεται από τότε που υπάρχει και με ελάχιστο κριτήριο την ομόφωνη άποψη της ελληνικής αριστεράς (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική) πως αυτά που λέτε είναι εκτός αριστεράς

          Κώστας

        3. Avir

          Νομίζω ότι υποτιμάτε τη νοημοσύνη όλων με αυτά που γράφετε. Δηλαδή πως έπρεπε να το διατυπώσω ορθά; Ήρθε ένας μετανάστης και μου ζήτησε εκμετάλλευση; Προφανώς στον καπιταλισμό η λέξη δουλειά συνδέεται με την εκμετάλλευση.
          Κι αν θέλετε να μιλάτε για μαρξισμό να το κάνετε, όχι σχολιάζοντας εκφράσεις συνομιλητών ως συριζομπάτσοι του διαδικτύου, αλλά με συνέπεια σε αρχές και θέσεις.

          Τι σημαίνει η μέθοδος της σοσιαλιστικής επανάστασης με την προβολή του συνθήματος “κάτω τα σύνορα”; Αντιπροσωπεύουμε την αναγκαιότητα του κράτους, το κράτος όμως προϋποθέτει σύνορα. Φυσικά στο κράτος μπορεί να συγκαταλέγεται μια κυβέρνηση αστική, την ώρα που εμείς χρειαζόμαστε σοβιέτ. Ωστόσο και γι’ αυτή επίσης υπάρχει το πρόβλημα των συνόρων. Τι σημαίνει “κάτω τα σύνορα”; Εδώ αρχίζει η αναρχία.”
          [Lenin, Werke 4]

          Απαγόρευση της εισόδου στη χώρα εκείνων εκεί των εργατών, οι οποίοι έχουν κλείσει μια σύμβαση που τους αφαιρεί την ελεύθερη διάθεση της εργατικής τους δύναμης και των μισθών τους.
          Νομική προστασία των εργατών με μείωση της εργάσιμης μέρας, εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού με καθορισμένο ύψος, απαγόρευση του συστήματος των ενδιάμεσων προαγοραστών (Sweetingsystems)και ρύθμιση της μισθωτής κατ’ οίκον βιοποριστικής εργασίας, αυστηρή επίβλεψη των συνθηκών υγιεινής και κατοικίας.
          Επιτήρηση των ναυτιλιακών πρακτορείων και των μεταναστευτικών γραφείων, ενδεχομένως νομοθετικά και διοικητικά μέτρα εναντίον τους, ώστε να εμποδιστεί να γίνεται κατάχρηση της μετανάστευσης για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατικών μεταφορικών επιχειρήσεων
          Νέα ρύθμιση των μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα της ναυτιλίας. Επιτήρηση των κανονισμών από επιθεωρητές με διακριτικότατη εξουσία, οι οποίοι θα πρέπει να ορίζονται μέσα από τις γραμμές των συνδικαλιστικά οργανωμένων εργατών της χώρας υποδοχής των μεταναστών καθώς και της χώρας προέλευσής τους. Μέριμνα για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες, ώστε να μην πέφτουν εξαρχής θύματα της κατ’ οίκον εκμετάλλευσης από τους ταβερνιάρηδες και τους άλλους παρασιτικούς/ αμακαδόρους καπιταλιστές.’’
          [Απόσπασμα από την απόφαση του διεθνούς συνεδρίου των σοσιαλιστών στη Στουτγάρδη από το φυλλάδιο του Wolfarm Klein «Der Stuttgarter Sozialistenkongress 1907»]

          …Η τάση αυτή εκδηλώνεται με το φόρτωμα της χειρωνακτικής εργασίας, της πιο βαριάς, βρώμικης και ανθυγιεινής σωματικής δουλειάς, της αγροτικής δουλειάς, της δουλειάς στα μεταλλεία, της πιο βαριάς βιομηχανικής δουλειάς, στις πλάτες της έγχρωμης ανθρωπότητας ή στις πλάτες των εργατών των μη ιμπεριαλιστικών χωρών γενικά, είτε με την εξαγωγή κεφαλαίου προς αυτές τις χώρες είτε με την εισαγωγή εργατών από τις χώρες αυτές στις ιμπεριαλιστικές χώρες. Αυτοί οι ξένοι εργάτες πιάνουν τις θέσεις που πληρώνονται χειρότερα, ενώ οι ντόπιοι εργάτες των ιμπεριαλιστικών χωρών δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιστατών ή πιάνουν τις θέσεις που πληρώνονται καλύτερα. Ο ιμπεριαλισμός έχει την τάση να ξεχωρίζει και ανάμεσα στους εργάτες προνομιούχες κατηγορίες και να τους αποσπά από την πλατιά μάζα του προλεταριάτου. Έτσι όλο και περισσότεροι ντόπιοι εργάτες τείνουν ν’ αστοποιηθούν και να μετεξελιχτούν σε μιαν εργατική αριστοκρατία.
          Το ανώτερο στρώμα αυτής της εργατικής αριστοκρατίας εξαγοράζεται από τους κεφαλαιοκράτες των ‘προχωρημένων’ χωρών με χίλιους τρόπους, άμεσους και έμμεσους, ανοιχτούς και κρυφούς, είναι πέρα για πέρα μικροαστικό σύμφωνα με τον τρόπο της ζωής του, το μέγεθος των απολαυών του και την κοσμοθεωρία του, είναι το κύριο στήριγμα της ΙΙ Διεθνούς και στις μέρες μας το κύριο κοινωνικό (όχι στρατιωτικό) στήριγμα της αστικής τάξης. Γιατί πρόκειται για αληθινούς πράχτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, για εργατικούς εντολοδόχους της τάξης των κεφαλαιοκρατών (labor lieutenant of the capitalist class), για αληθινούς αγωγούς του ρεφορμισμού και του σωβινισμού. Στον εμφύλιο πόλεμο του προλεταριάτου ενάντια στην αστική τάξη θα πάνε αναπόφευχτα, και όχι σε μικρό αριθμό, με το μέρος των βερσαλλιέρων ενάντια στους κομμουνάρους
          [Β. Ι. Λένιν, Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», Κεφ. VIII.]
          ( λες και αναφέρεται σε αντάρσυους ρε παιδιά :) )

        4. Left G700

          Φίλε Avir, τώρα ψώνισες από σβέρκο! Αυτό το απόσπασμα του Μεγάλου που πόσταρες τους το έχω δώσει να το φάνε με το κουταλάκι τού γλυκού στην άλλη σχετική ανάρτηση· εκεί που τα έβαλα να τρέχουν πάνω-κάτω και να μην ξέρουν από πού να (δια)φύγουν (λινκ). Όταν βρεις λίγο χρόνο και κέφι, «τρέξε» τα σχόλια. Έχει πλάκα.

          Πάντως, μη νομίζεις. Ακόμα και τον Βλαδίμηρο να τους φέρεις ολοζώντανο μπροστά τους, να τους τα πει ο ίδιος, δεν θα ιδρώσει τ’ αυτάκι τους. Ξέρεις τι σημαίνει ιδεοληψία; Ούτε στον εχθρό σου! :-)

        5. Avir

          Η συνεχής αναφορά στην ακροδεξιά, στον εθνικισμό, στον ρατσισμό κλπ, τελικά είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για ένα πολιτικό μόρφωμα με νεφελώδεις πολιτικές θέσεις, το οποίο βασίζεται στην ύπαρξη αυτών που καταγγέλλει. Επιχειρούν να αποσυνδέσουν τον φασισμό από τον καπιταλισμό στοχοποιώντας τον ίδιο τον λαό που αντιστέκεται στις καπιταλιστικές μεθοδεύσεις της εξουσίας. Προσπαθούν να προβάλλουν τον κίνδυνο ενός φασισμού ιστορικά καταδικασμένου και ουσιαστικά ανύπαρκτου σήμερα, συνδέοντας την εθνική κυριαρχία-ανεξαρτησία, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης κάθε έθνους, με τον εθνικισμό που παραπέμπει σε σοβινισμό-ιμπεριαλισμό και καταλήγει στον Χίτλερ.
          Η «εις Χίτλερ απαγωγή» είναι ένα παράδειγμα της προπαγανδιστικής τεχνικής που περιγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο guilt by association (καταδίκη λόγω σχέσεων) και στηρίζεται στην εσφαλμένη ακολουθία (το Α είναι Β, το Α είναι επίσης Γ, άρα όλα τα Β είναι Γ).
          [Λέο Στράους]

        6. ΑΩ

          Οι “Αντάρσυοι” δεν είναι η καρικατούρα που παρουσιάζεις Αβίρ.
          Οι απόψεις σου δεν έχουν καμία πρωτοτυπία. Εύκολα μπορεί να τις βρει κανείς σε έντυπα ο Στόχος, η Χρυσή Αυγή, στα μπλογκ και τους εκδότες της εθνικιστικής, ρατσιστικής και κυπατζήδικης δεξιάς, στα Αντινιούζ, τους Φαήλους, τους Μπαλτάκους, τους Καλεντερίδηδες και λοιπά φερέφωνα.
          Αυτοί όπως και συ θα καλέσουν σε μέτωπο ενάντια στους μετανάστες και την διεθνιστική αλληλεγγύη, μαζί με την υποταγή στην δήθεν “εθνική” και “πατριωτική” αστική τάξη.
          Καθόλου τυχαία τα σχόλια σου με όλη αυτή τη σαβούρα θα τη βρούμε σε αναρτήσεις που αφορούν το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Σάμπως και τι άλλο να πεις;

        7. San Rocco

          Ειδικά το τελευταίο απόσπασμα του Λένιν εσένα αβιρ φωτογραφίζει κ τον λεφτ. Για εσάς τι γραψε

  7. Κώστας

    Ηρεμήστε και όσοι δεν σας νοιάζει, και όσοι σας νοιάζει. Τα έθνη δεν χάνονται γιατί είναι νεωτερικά. Είναι νέο φαινόμενο στην ανθρώπινη ιστορία για να μιλήσουμε για το τέλος τους.Επίσης θα υπάρχουν και εως τον προχωρημένο σοσιαλισμό, αυτή είναι η θέση του μαρξισμού λενινισμού. Ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός τα έχει ανάγκη και από την στιγμή που ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δεν τείνει να δώσει την θέση του σε κάτι άλλο που να έχει ανάγκη κάτι άλλο τα έθνη θα υπάρχουν.

    Αν συμφωνούμε πως τα έθνη θα υπάρχουν δεν αντιλαμβάνομαι το πως μπορεί να χαθεί το νεοελληνικό, ειδικά. Τι είναι, καρφίτσα ? Υπάρχει μια ορισμένη θεωρία συνωμοσίας στην ακροδεξιά και σε αριστερόμπατριώτες πως υπάρχει σχέδιο να χαθεί το ελληνικό, και το σέρβικο. Ανοησίες, υπάρχει και θα υπάρχει το κούρδικο, αντέχει χωρίς κράτος, πως θα χαθεί ένα έθνος ?. Θα χαθεί από ποιους ? Τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ? Όσοι λένε αυτή την βλακεία, πέρα από τους τελειωμένους ακροδεξιούς που δεν υπάρχει λόγος να ζορίζονται να λένε λογικά πράγματα, αναπαράγουν ως φοβο τους αυτό που ειρωνικά λένε πως δεν μπορεί να γίνει και το χρεώνουν σε διάφορους άριστερούς. ΟΙ μετανάστες και οι πρόσφυγες, για να εξαφανίσουν το νεοελληνικό έθνος, πάει να πει πως θα γίνουν, ως τέτοιοι, το σύγχρονο επαναστατικό υποκείμενο που θα ανατρέψει τον καπιταλισμό και θα μας πάει και στον κομμουνισμό. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες (όσοι από τους δεύτερους εγκλωβιστούν οριστικά και γίνουν και αυτοί, πρακτικά, μετανάστες) καταλαμβάνουν τις πλέον χαμηλές θέσεις στον κοινωνικό καταμερισμό και κατά καιρούς εκμεταλλεύονται και κάποιες δυνατότητες ανέλιξης γινόμενοι πχ επαγγελματίες ή μικροεπιχερηματίες.Στις μέρες μας, βέβαια, μπορεί και να μην καταλαμβάνουν καμία θέση πλην εκείνης σε ένα παράνομο στρατοπεδο συγκέντρωσης. Αντικειμενικό τους υλικό συμφέρον, όπως και των ελληνικής καταγωγής λαικών στρωμάτων και όπως, υπό προυποθέσεις κάποιες λίγες φορές, και του αστικού συνασπισμού εξουσίας, είναι η ενσωμάτωση, το να γίνουν ¨Ελληνες πολίτες. Αυτή είναι και η αντικειμενική τους προσπάθεια, των μεταναστών και των μεταναστατοποιημένων προσφύγων, την συνειδητοποιούν ή όχι. Η ελάχιστη διεκδίκηση τους εντός του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού είναι διεκδίκηση ένταξης στο ελληνικό έθνος και όχι αποδυνάμωσης του. Εδώ πρέπει να χαράξουμε μια βαθιά διαχωριστική, και μια παρένθεση, και να δούμε το έθνος με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ του έννοια, όπως το γέννησαν οι αστικές επαναστάσεις. Μια ματιά σε κάποιες από τις κατά καιρούς σκέψεις του Μελανσόν πάνω στο πως αντιλαμβάνεται το γαλλικό έθνος σσν συμπεριληπτική κοινότητα που (πρέπει να)ενώνει ΠΟΛΙΤΙΚΑ στην βάση του τρίπτυχου της Γαλλικής Επανάστασης, εδώ θα ήταν χρήσιμη, ανοίγουν το μυαλό κάτι τέτοια

    Η απάντηση λοιπόν στους παραλογισμούς είναι πως το νεοελληνικό έθνος δεν χάνεται ακόμα και σε σενάρια πολλών εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Το μόνο σενάριο εξαφάνισης ενός έθνους που αφήνει ο καπιταλισμός είναι και εκείνο με πρακτικά μηδενικές πιθανότητες, της απόλυτης πολεμικής διάλυσης του. Αλλά οι πραγματικότητες των πολλαπλών αλληλεξαρτήσεων του σύγχρονου ιμπεριαλισμού είναι τέτοιες που το καθιστούν ανάξιο συζήτησης.

    Αν εξαφάνιση του έθνους κάποιοι φοβισμένοι συνομιλητές εννοούν την “αλλοίωση του πολιτισμού μας” αυτή είναι καλοδεχούμενη, και αναπόφευκτη, για τον κάθε πολιτισμένο προοδευτικό άνθρωπο που επιμένει πως “τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο”. Δικιά μας δουλειά είναι η οργάνωση του δικού μας κοινωνικού και πολιτικού στρατοπέδου των από κάτω, των όσο πολυεθνικών από τα κάτω προκύπτουν από την εξέλιξη του σύγχρονου ιμπεριαλισμού. Αν, δε, κάποιος θέλει να ξεφτιλήσουμε την συζήτηση εντελώς και να ρωτήσει τι θα γίνει αν έρθουν … 200 εκατομμύρια στην Ελλάδα να του πω πως δεν θα μείνουν στην Ελλάδα, θα βρουν τρόπο και θα φύγουν. Γενικά να μιλάμε όμως για πράγματα που μπορούμε διαλεκτικουλιστικά να τα δούμε να έρχονται αλλιώς μπορούμε να δούμε το terminator, το Mad Max, την πολύ ωραία σειρά The 100 που βλέπω τώρα τελευταία. Να φιλοσοφήσουμε για την Δυστοπία ως είδος, να συζητήσουμε ποιοι φόβοι και ποια σχέδια, των από πάνω και των από κάτω, συναντήθηκαν για να την γεννήσουν. Την άλλη μέρα πάλι τον ελληνικό αστικό συνασπισμό εξουσίας και τον ιμπεριαλισμό θα έχουμε απέναντι μας.

    Κώστας

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Καλά εσύ το γ…ες, εδώ δεν είμαστε πλέον πολίτες εμείς καλά-καλά, πρέπει να υπάρχει και κάπως συντεταγμένη πολιτεία για να γίνεις πολίτης. Και μη μου πεις ότι είμαστε πολίτες επειδή ακόμα μας ζητάν να πάμε να ψηφίσουμε, γιατί δε θα σε πιστέψω.

      Κατά τα λοιπά, ό,τι και να λέγεται κατά καιρούς, το έθνος μποδάει γιατί το δημιούργησε η ιστορική ανάγκη σε προηγούμενη εποχή, της εδραίωσης του καπιταλισμού. Δε χρειάζεται να πας στο Μελανσόν, η ίδια η Ελληνική Επανάσταση δίνει τις απαντήσεις για το ποιο ήταν το ελληνικό έθνος και πως γεννήθηκε ΜΕΣΑ από την επανάσταση, γιατί πριν δεν υπήρχε, ήταν κοινότητες και φυλές.

      Αν κάποιος πιστεύει ότι έχουμε περάσει σε νέα περίοδο, στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό (Νέα Τάξη Πραγμάτων you know), κι εγώ το πιστεύω, τότε αυτά που ξέραμε ως τώρα, δεν ισχύουν πια. Κι ο Μαρξ το είχε πει “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί πως μια χολιγουντιανή ολοκληρωτική κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού δεν είναι κοντά;

      Reply
    2. Κώστας

      Γιώργο πήγα στον Μελανσόν επειδή τον είχαν υπόδειγμα οι αριστερομπατριώτες που έβγαλε τις κόκκινες και έβαλε γαλλικές σημαίες. Το έκανε με μια ανάλυση όμως που δεν τους συμφέρει.Ψιλοχάλια βέβαια πάει και εκεί πια η Ανυπότακτη, γενικά κοιτάω όπου μπορεί να βρούμε ψήγματα απαντήσεων. Βεβαίως η ελληνική επανάσταση και η πολυεθνοτική γέννηση ενός έθνους εντός της, μπορεί να δώσει άλλο ένα παράδειγμα που πάλι δεν τους συμφέρει, συμφωνώ απόλυτα. Βέβαια δεν είναι ακριβώς το ίδιο διότι σήμερα έχουμε έθνη και δεν επίκεινται αστικές επαναστάσεις.

      Επίσης συμφωνώ πως δεν είμαστε, που είναι όρος που δεν απεμπολώ, ούτε την αναγκαία κριτική του από ταξική σκοπιά απεμπολώ βέβαια. Η κατάργηση της λαικής κυριαρχίας σε χώρες σε όλο το μήκος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας είναι βασική τάση της διεθνοποίησης. Αλλά αυτό ενισχύει αυτό που λέω, αν η τάση είναι το καθεστώς εξαίρεσης και για τα ελληνικά λαικά στρώματα ο αγώνας είναι κοινός. Βασικά, είναι επίδικο ο αγώνας να είναι κοινός. Είναι στρατηγικό σημείο αντιπαράθεσης αριστεράς και ακροδεξιάς αν τα λαικά στρώματα θα στραφούν εναντίον των από πάνω τους ή όσων από αυτά είναι πιο κάτω τους. Και για τους μετανάστες είναι αγώνας ενσωμάτωσης στο έθνος, στο σώμα των πολιτών δηλ, αντικειμενικά. Κάποιος εργαζόμενος, φορολογούμενος, μαθητής, φοιτητής, επαγγελματίας, κάτοικος δεν έχει κάποιον αντικειμενικό λόγο να μην θέλει και πλήρη λόγο για ότι τον αφορά.

      Κώστας

      Reply
    3. Σ.Τ.

      Οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο όσο απολίτιστοι και θρησκόληπτοι και αν είναι (οι Πακιστανοί κυρίως όχι οι Σύροι)

      Η χώρα μας δεν πρέπει να φοβάται τους μετανάστες. Όσο και αν προκαλείται να μην υποκύψει στον ρατσισμό.

      Η γνώμη μου είναι ότι οι ξένοι ιμπεριαλιστες μπορούν άνετα να χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες για να περάσουν τα επεκτατικά τους σχέδια. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Ότι δεν γίνεται να αφομοιωθούν όσο υπάρχει το τουρκικό κράτος.αυτοι θα εμποδίζουν την αφομοίωση τους και θα υποδαυλίζουν την έχθρα ανάμεσα στους μετανάστες και τους Έλληνες.

      Reply
      1. San Rocco

        Την έχθρα ανάμεσα στους μετανάστες και τους Ελληνες την υποδαυλίζουν πρώτα και κύρια οι έλληνες εθνικιστές και ακροδεξιοί. Ισα δικαιώματα ελλήνων και μεταναστών σε παιδεία, υγεία, εργασία, στέγη και ολοι μαζί οι φτωχοί εναντίον αυτών που μας εξαθλιώνουν: του ελληνικού κεφαλαίου και της ΕΕ.

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Για ποια έχθρα μιλάς βρε Σαν Ρόκο; Φιλοξενούμενοι είναι, γιατί να μας μισούν;

          Η Τουρκία έχει αντικειμενικο συμφέρον να διεισδύει στην Ελλάδα μέσω των μεταναστών και ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ.

      2. San Rocco

        Άσε λεφτ την πολιτικοκορεκτιλα κ δεν πασχουμε καθόλου από αυτή. Εσύ πάσχεις από άγνοια.

        Όχι δεν τους δώσαμε εμείς δουλειά. Τους έδωσαν οι μεσαίοι κ μεγάλοι επιχειρηματίες κ μεις δεν είμαστε καπιταλιστές . Κ τους ρουφιανευαν πάρα πολλοί στην αστυνομία για να μην τους πληρωνουν τα ήδη ξεφτίλα μεροκάματα. Κ ξύλο, κ απελάσεις κ δουλειά τζάμπα . Αν όμως! Αυτά έκανε το ελληνικό κράτος κ ο εθνικός καπιταλισμός στους μετανάστες. Ξύπνα κ μην τρως εθνικιστικό παραμύθι όπως τρωεει ο αβιρ.

        Reply
    4. Σ.Τ.

      Οι μαύροι που πουλάνε Σίντι έξω από τις εκκλησίες, οι αναρχικοί που τρώνε σουβλάκι μεγάλη Παρασκευή, όλοι αυτοί οι ανω@αλοι που το παίζουν και καλά τρέντυ, αυτοί δεν δυναμιτιζουν την ενότητα των Ελλήνων μέρους ξένους μετανάστες; Αυτοί που δεν σέβονται την χώρα που τους φιλοξενεί, απαιτούν σεβασμό. Τώρα τους πείραξε ο Ψωμιάδης. Αστεία πράγματα.
      Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την μετανάστευση . Κινδυνεύει από την ελαφρότητα των κατοίκων της. Οι περισσότεροι δεν αξίζουν να λέγονται Έλληνες. Τέλος πάντων σταματάω εδώ γιατί πικραινομαι.
      Είναι φαίνεται μοίρα της χώρας αυτής, να ονειρεύεται όλες τις δόξες κατά μεγαλεία, αλλά να κυλιεται όλο και πιο βαθιά στο βούρκο.

      Reply
      1. Κώστας

        ΣΤ μην μας τα ξεφουρνίζεις ένα ένα. Σε πειράζουν και οι μαύροι που πουλάνε σινττί έξω από τις εκκλησίες τώρα. Μείνε σε αυτή την θεματολογία και άσε την αριστερά στους αριστερούς

        Κώστας

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Με πειράζει λίγο όταν πουλάνε τσόντες, ναι, αλλά δεν θα το έκανα και θέμα αλλά αυτά που γράφει ο San Rocco και εσύ με φτιάχνουν και απαντώ ανάλογα.

          Το τι είναι αριστερή κριτική άσε κανένα άλλο να πει Κώστα , δεν είσαι ο πιο κατάλληλος. Και εγώ δεν ήξερα ότι είσαι ξενολαγνος και ελληνοφοβος, ένα ένα μας τα λες.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πάντως εγώ, όσο πουλιόταν το CD ακόμα, τα ροκ και τα μέταλ τα έπαιρνα αυθεντικά και έψαχνα τα δισκάδικα με τις ώρες. Τα σκυλάδικα από τους μαύρους αδερφούς μου στο Πάντειο. God bless them.

        3. Σ.Τ.

          Κουιζ. Ποιος είπε τα παρακάτω;
          Το έθνος κράτος είναι ο χώρος άσκησης της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι ιμπεριαλισμοι πολεμούν το έθνος κράτος.

          Διαβάστε και αν γουστάρετε διασώστε κι όλας .
          Το άρθρο του Γ.Μαργαριτη είναι στο
          https://slpress.gr/idees/i-epanastasi-toy-1821-san-playmobil-chrimatodotoymeni-politiki-orthotita/ το οποίο δυστυχώς απαγορεύει την αναπαραγωγή των κειμενων

        4. Left G700

          (Παραπλανημένε) Φίλε μου Σ.Τ., ποιος Μαργαρίτης και πράσινα άλογα;;; Εδώ έχουμε τους φωστήρες τού “διεθνισμού” San Rocco, Κώστα και ΑΩ (κατά συχνότητα εμφανίσεων)!!! Για Μαργαρίτηδες να μιλούμε τώρα;;;

        5. San Rocco

          Είναι ΒΛΑΚΕΙΑ το ότι οι ιμπεριαλισμοί πολεμούν ΓΕΝΙΚΑ το έθνος /κράτος. Σκέτη ανοησία!

          Η Βραζιλία, η Κϊνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν ΕΙΝΑΙ εθνη/κράτη, και μάλλον ο ιμπεριαλισμός δυτικός ή ανατολικός (ανάλογα την ένταξη), μια χαρά τα πάει μαζί τους! Επίσης μια σειρά πιο μεσαία από άποψη ισχύος έθνη/κράτη, επίσης δεν έχουν θέμα, ανάλογα φυσικά με πιο από τα δυο ιμπεριαλιστικό μπλοκ είναι!

          ΠΟΥ υπάρχει θέμα να μην τα πάνε γενικά οι ιμπεριαλισμοί καλά με τα έθνη/κράτη; Είναι τα μικρά έθνη/κράτη που σε ΟΠΟΙΟ ιμπεριαλιστικό μπλοκ και αν ενταχθούν, συνήθως γίνονται θέατρα συγκρούσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά μπλοκ, με τις καπιταλιστικές τους τάξεις, να εντάσσονται οργανικά σε ένα από τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ προκειμένου να αντλήσουν το μέγιστο υλοποίησης των αυτοτελών τους επιδίωξεων και στόχων, και ας γίνει οικόπεδο η χώρα την οποία διοικούν. Οι βαλκανικές χώρες, η Αφρική, η Μέση ανατολή κλπ από αυτά τα έθνη/κράτη απαρτίζονται.

          Ο ιμπεριαλισμός (η παγκοσμιοποίηση με άλλα λόγια) και το έτερο αδερφάκι του ο εθνικισμός, είναι οι 2 τρόποι άσκησης της καπιταλιστικής πολιτικής ΚΑΙ στην εποχή μας.

  8. Κνίτης της Ανασυγκρότησης

    Μην μπαίνετε σε ψευδοδιλήμματα που μόνο το ελληνικό αστικό κράτος και τους ιμπεριαλιστές πάτρωνές του βοηθούν: η ελληνική ολιγαρχία δε σκοπεύει να σφραγίσει τα σύνορα, αλλά να διαχειριστεί για λογαριασμό των εταίρων της και για το δικό της κέρδος τις μεταναστευτικές ροές, αλλά ούτε είναι δυνατό να σταματήσει η κίνηση χιλιάδων ανθρώπων προς τη Δύση όσο ρημάζεται η Ανατολή από τον ιμπεριαλισμό. Μόνη στρατηγική για το εργατικό κίνημα και το λαό μας είναι η άμεση οργάνωση της πάλης του να φύγουμε από ΕΕ-ΝΑΤΟ αψηφώντας τις συνθήκες που διέπουν τις ευρωατλαντικές δεσμεύσεις της χώρας και στο μεταναστευτικό (σ. Δουβλίνου), προκειμένου αφενός για να μειωθούν οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και να διευκολυνθούν οι ίδιοι να μεταβούν προς την καρδιά της ΕΕ, όπως άλλωστε θέλουν, αντί να εγκλωβίζονται στη “φυλακή-Ελλάς” και αφετέρου για να υπάρξουν οι πραγματικές υλικές προύποθέσεις (οι οποίες δεν είναι απεριόριστες)για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία όσοι μετανάστες παραμείνουν στη χώρα. Ούτε με τον κοσμοπολιτισμό των καπιταλιστών και τις σιτιζόμενες από αυτούς ΜΚΟ ή τους “αριστερούς” που έχουν αποδεχθεί το ρόλο της χώρας σαν στρατόπεδο κράτησης μεταναστών στην ΕΕ, εστιάζοντας επί της ουσίας στην “ανθρωπιστική μεταχείριση” τους, ούτε με τις εθνικιστικές κραυγές όσων επικεντρώνονται δήθεν στα ¨κλειστά σύνορα” και στην ισλαμοποίηση της χώρας, χωρίς να βγάζουν κιχ για τις ευρωατλαντικές εξαρτήσεις της χώρας που ουσιαστικά διογκώνουν το πρόβλημα.

    Reply
    1. Left G700

      ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

      Φίλε Κνίτη τής ανασυγκρότησης,

      Δεν θέλω να σε χαλάσω μεσημεριάτικα, αλλά κρίνω σκόπιμο να σε πληροφορήσω (μετά λόγου γνώσεως) για δύο τουλάχιστον βασικά πράγματα:

      1) Η πλειοψηφία τής παρέας εδώ, δεν θέλει να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Θέλει ακριβώς και διακαώς το αντίθετο: να αυξηθούν! Αυτό έχουν καταλάβει τα παιδιά εδώ από μαρξισμό, αυτό έχουν καταλάβει από λενινισμό, και έτσι αντιλαμβάνονται τον προλεταριακό δι-εθνισμό!

      2) Η πλειοψηφία τής παρέας εδώ επίσης, ήδη έχει αρχίσει να σε κοιτάζει με μισό μάτι γι’ αυτό που έγραψες, ότι οι «πραγματικές υλικές προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία» οι μετανάστες «δεν είναι απεριόριστες». Διότι αυτό σε φέρνει πολύ κοντά στην ακροδεξιά που ρωτάει «για πείτε μας, εσείς οι αριστεροί, πόσους μετανάστες μπορούμε να αντέξουμε και να εντάξουμε ομαλά στην ελληνική κοινωνία;» και απάντηση δεν παίρνει.

      Εγώ μια φορά στα είπα. Εσύ, αν θέλεις, ανασυγκροτήσου και πολιτεύσου αναλόγως. ;-) :-)

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.