.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Στερνό αντίο στον σύντροφο Σέργιο Μαρούδα


[Προσθήκη: Η πολιτική κηδεία του συντρόφου Σέργιου θα γίνει το Σάββατο 25 Φλεβάρη 2023 στις 12:00 στη δημοτική πινακοθήκη της Λάρισας]

Έφυγε από τη ζωή ο πολυαγαπημένος μας σύντροφος Σέργιος, νέος και αξιοπρεπής, σε ηλικία 43 ετών.

Παιδί της βιοπάλης και του μεροκάματου, άνθρωπος που δε φοβόταν το μόχθο, την κούραση και τις δυσκολίες της ζωής. Γνήσιο κομμάτι του λαού μας και ειδικά της νέας γενιάς, αυτής που βίωσε την κρίση και την τρομοκρατία στα πιο παραγωγικά της χρόνια. Αλλά μέσα σε αυτές τις συνθήκες σφυρηλατήθηκε ο ορμητικός, θαρραλέος και τολμηρός του χαρακτήρας. Γι αυτό και ήταν πάντα ειλικρινής, με τη ζεστή αυτή ειλικρίνεια που δεν κρύβει τα εμπόδια και τις παγίδες της ζωής αλλά σου εξηγεί ότι μαζί μπορούμε να τα υπερνικήσουμε όλα.

Έτσι ήταν ο Σέργιος που γνωρίσαμε και μας τίμησε με το να είναι μέλος. «Σύντροφοι προχωράμε μαζί» συνήθιζε να λέει μπροστά σε κάθε δυσκολία. Ένα αίσθημα ηρεμίας και μαχητικότητας σε συνέπαιρνε όταν βρισκόσουν δίπλα του, είτε στο δρόμο, είτε στις αίθουσες των συζητήσεων.

Ο Σέργιος ήταν ένας κομμουνιστής του 21ουαιώνα. Φάρος ηθικής, πολιτισμού, με το αλύγιστο φρόνημα που κατακτήθηκε μέσα στους αγώνες. Με τη στάση ζωής του, τόσο στον δημόσιο πολιτικό βίο, όσο (και ίσως περισσότερο ακόμα) στις προσωπικές του στιγμές, μας αποκάλυπτε την πάστα των μελλοντικών ανθρώπων. Αυτών που δε θα ζουν μέσα στο άγχος και τον τρόμο του ανταγωνισμού και της κατανάλωσης, αλλά μέσα στην ηρεμία και τη δημιουργικότητα του αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερης, δημοκρατικής και ειρηνικής.

Γι αυτό και ήταν πάντα αφοσιωμένος στα ιδανικά της εργατικής τάξης και της επανάστασης. Γι αυτό και θεωρούσε την οργανωμένη συλλογική πάλη αναγκαίο όρο για τη νίκη του καταπιεσμένου λαού μας. Πάντα πρόθυμος, μαχητικός και ανιδιοτελής, πάλεψε για χρόνια μέσα από τις γραμμές της οργάνωσής μας για έναν κόσμο ανθρώπινο, απελευθερωμένο από κάθε εκμετάλλευση και ταξική διάκριση, για την επαναθεμελίωση του σύγχρονου κομμουνισμού.

……….

Αγαπημένε Σέργιε, σου οφείλουμε έναν όρκο τιμής στα ιδανικά και στους αγώνες μας. Ό,τι έχτισες θα το μεγαλώσουμε κι άλλο και ό,τι πολέμησες θα το πολεμήσουμε με ακόμα περισσότερη ορμή. Το χαμόγελό σου και η ευθύτητά σου έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στις καρδιές μας.

Εκφράζουμε ιδιαίτερη οδύνη και θλίψη με αυτόν, τον ύστατο χαιρετισμό μας. Δίνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά σου και σε όλους τους δικούς σου ανθρώπους. Θα σταθούμε δίπλα τους όπως κι εσύ σε όλους μας.

Θα είσαι πάντα μαζί μας στις κόκκινες σημαίες του μέλλοντος, στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Η ημερομηνία και ο χώρος της πολιτικής κηδείας θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

21/02/2022
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση – νΚΑ
Οργανώσεις Λάρισας

……….

Η Παντιέρα εκφράζει και αυτή τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους και τους συντρόφους του Σέργιου, που μας είχε γράψει τα παρακάτω λόγια σε παλαιότερο άρθρο του:

Η βία σαν μέσο κυριαρχίας μεταξύ των ανθρώπων με διαφορετικές οπαδικές προτιμήσεις, δεν δίνει πρεστίζ και ανωτερότητα σε αυτόν που ‘’κερδίζει’’ μια μάχη. Σε εγκλωβίζει σε σκοτεινά αδιέξοδα, πλήρως εκμεταλλεύσιμα απ’ το σύστημα.

καθώς και:

Ο εχθρός δεν είναι στα πέταλα ούτε στις κεντρικές κερκίδες. Ο εχθρός είναι στις ΠΑΕ, στο αλισβερίσι το οικονομικό που επιτρέπει ένα συμβόλαιο παίχτη να είναι τέτοιο ώστε να μπορούσε να λύσει το βιοτικό πρόβλημα μιας επαρχίας στην Αφρική.

……….

Αποχαιρετισμό στον σ. Σέργιο Μαρούδα απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή, της οποίας ο Σέργιος ήταν μέλος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος:

Αποχαιρετισμός στον σύντροφό μας Σέργιο Μαρούδα

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου έφυγε από τη ζωή, με εντελώς αναπάντεχο τρόπο, ο σύντροφός μας Σέργιος Μαρούδας. Όντας μαχητής σε κάθε στιγμή της ζωής του, πάλεψε παλικαρίσια με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε το τελευταίο διάστημα, χάνοντας δυστυχώς τη μάχη αυτή.

Ο Σέργιος ήταν μέλος και υποψήφιος της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία μα πάνω απ’ όλα ήταν κοινωνικός αγωνιστής. Προλετάριος, μεγαλωμένος μέσα στην πραγματική ζωή, μέσα στη φλόγα της κοινωνικής οργής αλλά και των ιδανικών θεμελίωσης ενός άλλου κόσμου, ελεύθερου από τα δεσμά του καπιταλισμού, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με σημαντική δράση στο οπαδικό κίνημα στη Λάρισα, με δράση σε όποιο εργασιακό χώρο κλήθηκε να δουλέψει, στη διαρκή εργασιακή περιπλάνηση που βίωσε, όπως όλοι οι πραγματικοί άνθρωποι της γενιάς του.

Ο Σέργιος ήταν από τους ανθρώπους που η ιδεολογία του, τα πιστεύω του, το όραμά του κύλαγαν στο ίδιο του το αίμα. Όχι μόνο γιατί κουβαλούσε μια βαριά ιστορία από την ίδια του την οικογένεια, αλλά και γιατί ο ίδιος έγραψε ιστορία, έφτιαξε ανυπέρβλητες συντροφικές σχέσεις με εκατοντάδες ανθρώπους, αγάπησε και αγαπήθηκε για τη στάση του, το ήθος του, το καθαρό του πρόσωπο.

Μαχητής, με όλη τη σημασία της λέξης, πρώτα με τις πράξεις του και μετά με τα λόγια, πάντα έτοιμος να συγκρουστεί για τα πιστεύω του, πάντα έτοιμος να βάλει το κεφάλι του στον τορβά για τους συντρόφους του, για τον «εκβιασμό» μιας μικρής ή μεγάλης νίκης, για να συμβάλει στη μεγάλη πορεία προς την ανατροπή αυτού του κόσμου. Άνθρωπος που το ηθικό του ανάστημα σε έκανε να πιστεύεις πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι και αλλιώς πέρα από τα αλλοτριωμένα κυρίαρχα ανθρωποφαγικά πρότυπα. Κομμουνιστής που έδινε νόημα στη λέξη με σώμα και περιεχόμενο.

Η τελευταία πράξη αλληλεγγύης εκείνου και της οικογένειάς του, για τούτο τον κόσμο, που τόσο πολύ τον νοιαζότανε, για αυτό ήθελε και να τον αλλάξει, είναι η προσφορά των οργάνων του. Για αυτή του την μεγάλη πράξη του αφιερώνουμε τα λόγια του ποιητή που αφιέρωσε και ο Ν. Μπελογιάννης στον αγέννητο γιο του: «και να πεθάνεις αν χρειαστεί για να ζήσουν οι άνθρωποι, άνθρωποι που δεν είδες καν στο πρόσωπο, και θα πεθαίνεις όσο και αν ξέρεις πως δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, τίποτα πιο αληθινό από τη ζωή».

Η οικογένεια του Σέργιου, οι άνθρωποι που τον ένιωθαν ως τέτοιο, είναι πολύ μεγάλη και αισθανόμαστε πως σ’ αυτή ανήκουμε και εμείς, οι σύντροφοί του στην Αριστερή Παρέμβαση. Αυτή η μεγάλη του οικογένεια υπόσχεται πως θα αφιερώσει όλη της τη στοργή, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα, στα αγαπημένα του πρόσωπα, τους οικείους του, στους οποίους στέλνουμε μέσα απ’ την καρδιά μας τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας. Το κενό του είναι μη αναπληρώσιμο. Η απώλειά μας είναι βαριά. Αλλά θα την αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που ο σύντροφός μας ο Σέργιος ήξερε πολύ καλά. Την αγκαλιά της συντροφικότητας. Σύντροφέ μας συνεχίζουμε. Καλές εφόδους στην κοιλάδα της σιωπής.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

……….

Ο Σέργιος ήταν μέλος και της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων η οποία επίσης τον αποχαιρετά με ανακοίνωσή της:

Αποχαιρετισμός στον Σέργιο Μαρούδα

Τον πολυαγαπημένο Σέργιο, τον αγνό, μονάκριβο, πολύτιμο συνοδοιπόρο και σύντροφό μας, δεν θα τον ξεχάσουμε και θα βρίσκεται πάντα δίπλα μας.

Πολύτιμο μέλος της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων, με σημαντική συνεισφορά σε κάθε προσπάθεια.

Από τα πρώτα βήματα της Ομάδας μας συμμετείχε σε κάθε εκδήλωση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στους στόχους της.

Τον συγκινούσε ιδιαίτερα η θεματολογία για το εργατικό και το επαναστατικό κίνημα. Ακόμα και η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής του είχε γίνει ένα με την δυναμική διεκδικητική, κινηματική έκφραση.

Αυτό φάνηκε από πολύ νωρίς, όταν όλη του σχεδόν η ενέργεια έβγαινε στο πεδίο της αγαπημένης του ΑΕΛ, μέσα από τον σύνδεσμο φιλάθλων των «Monsters».

Ο Σέργιος δεν άργησε πολύ να αντιληφθεί πως η ζωντάνια του θα εύρισκε την καλύτερή της έκφραση μέσα από το συλλογικό, οργανωμένο, ταξικό κίνημα που πάλευε για το «όλο».

Εκεί αντάμωσαν και οι δρόμοι μας στην ερευνητική, μελετητική αναζήτηση, αλλά και στην αγωνιστική έκφραση των κεκτημένων των ανιχνεύσεών μας.

Με όπλο το πλατύ χαμόγελο, που φεγγοβολούσε αυτόφωτα μεταδίδοντας σ’ όλους μας μια δύναμη αισιοδοξίας στολισμένης με καθαρές, χωρίς θολούρα, προτάσεις.

Πυλώνας στέρεος, ακάματος, πανέμορφος δίπλα σε κάθε βήμα του, η γλυκιά και τρυφερή συντρόφισσά του Δημητρούλα, όπως συνήθιζε να τη λέει.

Ανάμεσά τους και ένα αστεράκι, η Ανατολή που τους εξόπλιζε με δύναμη και χαρά, μετατρέποντάς τους σε ομοούσια τριάδα.

Καλό ταξίδι πολυαγαπημένε και πανάκριβε σύντροφε.

Θα βρίσκεσαι πάντα στη σκέψη και δίπλα μας, σε όλες τις εκδηλώσεις που θα διοργανώνουμε, σ’ όλες τις περιηγήσεις που θα κάνουμε.

Συλλυπητήρια στην αγαπητή μας Δήμητρα και ανοίγουμε μια τεράστια αγκαλιά στην μοναχοκόρη του Ανατολή… Συλλυπητήρια και στην πολυαγαπημένη αδερφή του Μαρία που του είχε μεγάλη αδυναμία και στον πατέρα του.

Σημείωση: Η εκδήλωση της Πέμπτης, 23 Φλεβάρη 2023, για την Ε.Π.Ο.Ν. που ανακοίνωσε η Ομάδα μας, αναβάλλεται.

……….

Δελτίο τύπου για τον σ. Σέργιο

Τον αγαπημένο μας φίλο, σύντροφο και συνοδοιπόρο Σέργιο Μαρούδα αποχαιρετούμε με πολιτική κηδεία, επιθυμία του ίδιου και απόφαση των οικείων του, το Σάββατο 25 Φλεβάρη 2023 στις 12:00 στη δημοτική πινακοθήκη της πόλης. Της πολιτικής κηδείας θα έχει προηγηθεί καύση ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία δωρεάς οργάνων.

Καλούμε την τοπική κοινωνία να συμμετέχει στο πένθος και στον αποχαιρετισμό.

Η οικογένεια δεν επιθυμεί την ύπαρξη στεφάνων.

οικογένεια, φίλοι & σύντροφοι του Σεργίου

……….

Τοπικές Επιτροπές Θεσσαλίας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Σέργιο Μαρούδα

Με ανείπωτο πόνο και βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε τον σύντροφο μας Σέργιο Μαρούδα, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά και τόσο γρήγορα από τη ζωή. Μόλις στα 43 του…

Ο σύντροφος Σέργιος, ένας γνήσια λαϊκός άνθρωπος, ένας άνθρωπος του μόχθου και της βιοπάλης, ένας σύντροφος με την πλήρη έννοια της λέξης, ήταν ταυτόχρονα μια ανοιχτή αγκαλιά και μια σφιγμένη γροθιά, μια μεγάλη καρδιά και μια τρυφερή ματιά, ένα ζεστό χαμόγελο κι ένα δυνατό σύνθημα.

Ένας άνθρωπος γεμάτος από ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αγάπη για τη ζωή και πίστη για όσα μπορούν να κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο όμορφο, πιο ανθρώπινο για όλες και για όλους. Πίστη ακλόνητη στα πιο όμορφα ιδανικά που γέννησε η ανθρωπότητα: στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην επανάσταση και στον κομμουνισμό.

Παρών σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες της εργατικής τάξης, πάντα στην πρώτη γραμμή όλων των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, στο εργατικό και νεολαιίστικο, στο αντιπολεμικό και αντιφασιστικό, στο αντιρατσιστικό και οπαδικό κίνημα, στο μέτωπο της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης όσων χρειάστηκαν την έμπρακτη συμπαράσταση σε κάθε κοινωνικό μέτωπο.

Ο σύντροφος Σέργιος ξεχώριζε για το ήθος και την ειλικρίνεια του, για την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά του. Για τη ζωντάνια του και την αποφασιστικότητά του. Για την αφοσίωσή του στην οργανωμένη πάλη και στην εργατική τάξη. Για το πάθος του και ακλόνητη πίστη του πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Πως θα νικήσουμε!

Τον σύντροφο Σέργιο δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Θα είναι πάντα μαζί μας, μαζί με όσες κι όσους έφυγαν βιαστικά κι άδικα, πάντα στην πρώτη αλυσίδα, να κρατάει το πανό και την κόκκινη σημαία.

Έτσι θα τον θυμόμαστε και έτσι θα τον κρατήσουμε για πάντα ζωντανό. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση και να ζήσουμε σε μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων.

Οι τοπικές επιτροπές της Θεσσαλίας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., στέλνουμε τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Σέργιου, στους συγγενείς και στους δικούς του ανθρώπους και δηλώνουμε πως θα σταθούμε δίπλα τους.

Τοπικές Επιτροπές Θεσσαλίας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Τρίτη 21.2.2023

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.