.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σαράντα εκατομμύρια σκλάβοι στο σύγχρονο κόσμο….


Παναγιώτης Μαυροειδής

Όλα τα τάμ-τάμ της ζούγκλας

χτυπούν μέσα στο αίμα μου.

Όλα τ’ άγρια και φλογερά φεγγάρια

της Αφρικής

λάμπουν μέσα στα βάθη

της ψυχής μου.

Φοβούμαι αυτόν τον πολιτισμό,

τον τόσο σκληρό,

τον τόσο δυνατό,

τον τόσο κρύο.

(Λάνγκστον Χιουζ)

Στον «πολιτισμένο» κόσμο που ζούμε, γνωρίζουμε πως δεν είναι και τόσο πολιτισμένος. Έχουμε όλοι εμπειρίες που μαρτυρούν πως πολλοί εργάτες και υπάλληλοι, άντρες και γυναίκες, συχνά καταπίνουν απειλές, βρισιές, προσβολές ή ανέχονται καθυστερήσεις πληρωμών και μειώσεις συμφωνημένων αποδοχών, επειδή επικρέμεται η απειλή της απόλυσης και της ανέχειας. Η απειλή αυτή δε χρειάζεται να διατυπωθεί ρητά. Είναι ωστόσο τόσο απειλητικά παρούσα! Η εργασία λοιπόν στο σύγχρονο καπιταλισμό, όπου η «αγορά» με την «αόρατη χείρα» της είναι πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες, σε μεγάλο βαθμό συνιστά βία και εξαναγκασμό, εκ των πραγμάτων.

Και όμως εκτός από αυτή τη μορφή βίας υπάρχει και η δηλωμένη βία με τη μορφή της δουλείας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΜΟ), 40 εκατομμύρια άνθρωποι στοκ κόσμο, μέσα στο 2016 εντοπίζονται σε μια κατάσταση σύγχρονης σκλαβιάς και δουλείας.

Η έρευνα διακρίνει δύο τύπους σύγχρονης σκλαβιάς αυτή της εξαναγκασμένης (αναγκαστικής) εργασίας 25 εκατομμύρια περίπου) και αυτή του εξαναγκασμένου γάμου (15 εκατομμύρια περίπου).

Σε ότι αφορά την εργασιακή δουλεία διακρίνονται τρείς βασικές μορφές: αναγκαστική εργασία στον ιδιωτικό τομέα (16 εκ. από τα 25 εκ.), στη βιομηχανία σεξουαλικής εκμετάλλευσης (5 εκ, από τα 25 εκ) και εργασία επιβεβλημένη από το κράτος (4 εκ. από τα 25 εκ.)

Τα νούμερα είναι πραγματικά εφιαλτικά:

Κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, 5,5 κάτοικοι στους 1000 κατοίκους είναι σε κάποια μορφή σκλαβιάς!

Ειδικότερα, σε μορφής σκλαβιάς είναι 4,2 στα 1000 παιδιά.

Η κατάρα να είσαι γυναίκα

Θλιβερή τιμητική σε όλες τις κατηγορίες σύγχρονης σκλαβιάς έχουν οι γυναίκες και ειδικότερα τα νέα κορίτσια

Συνολικά το 71% των σύγχρονων σκλάβων, δηλαδή 29 εκατομμύρια είναι γυναίκες.

Γυναίκες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία και στη βιομηχανία σεξουαλικής εκμετάλλευσης (98%)

Από τα 15 εκατομμύρια αναγκαστικών γάμων, το 88% αφορούν γυναίκες και βασικά ανήλικα κορίτσια.

Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Παιδί είναι ένας στους 4 σύγχρονους σκλάβους. Δηλαδή 10 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι σε κατάσταση δουλείας.

Άλλη σχετική έκθεση υπολογίζει πως 152 εκατομμύρια παιδιά, με ηλικία από 5 έως 17 ετών, εργάζονται, δηλαδή τους απαγορεύεται να είναι παιδιά.

Ας ξαναγυρίσουμε στα παιδιά σκλάβους: Στη βιομηχανία σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε κατάσταση δουλείας είναι ένα εκατομμύριο παιδιά, ενώ και το 1/3 των αναγκαστικών γάμων αφορούν παιδιά και κυρίως κορίτσια.

«έχω το διαβατήριό σου…»

Οι μετανάστες είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας, ως πιο ευάλωτοι εκ των πραγμάτων, σε δουλέμπορους και εργοδότες, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Συνολικά το 23% των σύγχρονων σκλάβων «εργάζεται» εκτός της δικής του πατρίδας. Στη βιομηχανία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης το ποσοστό εκτινάσσεται στο 71%

Η δουλεία στις «ενάρετες» πολυεθνικές

Αν και μεγάλο ποσοστό των σύγχρονων σκλάβων εργάζονται σε μικρές επιχειρήσεις κυρίως της Ασίας, όλο και περισσότερο συγκεντρώνουν την προσοχή, (ακόμη και οργανισμών όπως η ILO που σπάνια ξεφεύγουν από τα όρια του ΟΗΕ), περιπτώσεις παγκόσμιων μεγάλων πολυεθνικών που στηρίζονται σε μορφές εργασιακής δουλείας. Στην έκθεση αναφέρεται, χωρίς να κατονομάζεται, η περίπτωση μεγάλης πολυεθνικής στον τομέα των ιατρικών ειδών, με παραγωγή 150 εκατ, ζευγαριών ιατρικών γαντιών και τζίρο πάνω 5 δις ετησίως, η οποία μέσω της μεθόδου των υπεργολαβιών (outsourcing), στηρίζεται κατά βάση σε εργασία σκλάβων.

Η σκλαβιά, η Ευρώπη και η ανισότητα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι το 54% των σύγχρονων σκλάβων υποχρεούνται σε υποδούλωση σε άλλους ανθρώπους, επειδή …χρωστούν!

Η διαρκής άνοδος της ανισότητας στον σύγχρονο καπιταλισμό, οδηγεί τελικά όχι απλά σε ταπεινωτικές εξαρτήσεις ανθρώπων από άλλους ανθρώπους, αλλά τελικά και σε αυτή ακόμη την δουλεία και «ιδιοκτησία» ανθρώπων.

Σοκαριστικό είναι επίσης το στοιχείο για την γεωγραφική κατανομή της καταναγκαστικής εργασίας, όπου ναι μεν τα πρωτεία είναι στην Ασία (4 άνθρωποι ανά 1000 κατοίκους), αλλά η ενότητα Ευρώπη και Κεντρική Ασία με 3,8 άνθρωποι ανά 1000 κατοίκους, είναι πάνω από την Αφρική (2,9 άνθρωποι ανά 1000 κατοίκους) και από τις Αραβικές χώρες (2,2 άνθρωποι ανά 1000 κατοίκους). Η ενότητα Ευρώπη και Κεντρική Ασία, έχει επίσης το ίδιο ποσοστό αναγκαστικών γάμων με τις Αραβικές χώρες (1,1 άνθρωποι ανά 1000 κατοίκους).

Κατά τα άλλα ο δυτικός κόσμος πουλάει …δημοκρατία και πολιτισμό.

Εξαπολύει βόμβες και πυραύλους αξίας δισεκατομμυρίων σε καλύβες και χωράφια στην Ασία και στην Αφρική, κομματιάζοντας ανθρώπους και ρημάζοντας χώρες, για να επιβάλει …κάλπες «ελεύθερης έκφρασης».

Ο κυνισμός με την υποκρισία αγκαλιά…

 

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



2 σχόλια στο “Σαράντα εκατομμύρια σκλάβοι στο σύγχρονο κόσμο….

  1. ενας

    Είναι πολύ λυπηρές οι καταστάσεις αυτές όντως. Ωστόσο νομίζω ότι κάλο θα ήταν να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες δεν γίνονται ξεκάθαρες στο άρθρο Όπως αναφέρει η έκθεση, η λέξη σκλαβία αναφερεται “to situations of exploitation that a person cannot refuse or leave because of threats, violence, coercion, deception, and/or abuse of power”. Επίσης αυτή η συνθήκη δεν περιγράφει μια μόνιμη συνθήκη στη ζωή αυτών των ανθρώπων. Αυτό δεν είναι το ίδιο με την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας με τους σκλάβους να δουλεύουν με τον μαστίγιο σε μια φάρμα με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό. Ειδικότερα, δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή σε αυτές της εργασίες. Επιπλέον, σε αυτά τα νούμερα (αυτό το αναφέρει το άρθρο) συνυπολογίζονται οι καταναγκαστικοί γάμοι και η καταναγκαστική εργασία των φυλακισμένων τα οποία είναι ιδιαίτερα προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε απόλυτα νούμερα βρίσκεται στην ινδική υπο-ήπειρο και το οποίο έχει σημασία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εκεί (βλέπε τους νταλίτ κτλ)

    Για την περίπτωση της εταιρίας με τα γάντια το κείμενο λέει τα ακόλουθα “The documented concerns at many of these factories include excessive working hours and production targets, payment of high recruitment fees, il- legal retention of passports, and in some cases illegal imprisonment and beatings of workers” Το οποίο δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι καλά εκεί αλλά δεν είναι και όπως τα φαντάστηκα στο μυαλό μου όταν διάβασα το παραπάνω άρθρο.

    Τέλος το άρθρο αναφέρεται για την Ευρώπη και ο αρθρογράφος σπεύδει να κάνει ένα πολιτικό σχόλιο για την δημοκρατία, την υποκρισία κτλ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη προσμετράτε με την κεντρική Ασία και εκεί έχουμε το Ουζμπεκιστάν, την χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό δούλων στον κόσμο. Άρα δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικό το νούμερο που δίνει για την δυτική Ευρώπη

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *