Ασαλουμίδης Κων/νος*
Πράσσος Στέφανος*
Όπως είδαμε η λεγόμενη «απελευθέρωση της ενέργειας» έγινε με μοναδικό στόχο την γενικευμένη είσοδο του κεφαλαίου σ αυτόν τον τομέα, για την όλο και μεγαλύτερη αποκομιδή κερδών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές. Δεν θα περίμενε κανένας βέβαια ότι στην επέλαση, αυτή του κεφαλαίου, η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη, θα είναι στις προτεραιότητες αυτών που δε νοιάζονται για τις δολοφονίες εκατομμυρίων ανθρώπων που γίνονται στους πολέμους που οι ίδιοι δημιουργούν προς χάριν των κερδών που τους αποφέρει η πολεμική βιομηχανία.
Και επειδή η κυριαρχία του Κεφαλαίου είναι ολοκληρωτική και σε όλους τους τομείς, έφτιαξε και επέβαλε μια δική του ατζέντα για το τι θεωρούμε περιβάλλον και την προστασία του. Κατόρθωσαν έτσι και με την αμέριστη βοήθεια των οργανώσεων MME και της «βαθιάς και διαπλεκόμενης οικολογίας» να μας κάνουν όλους να βγάλουμε εντελώς από τη συζήτησή, το πραγματικό Περιβάλλον και κυρίως τις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση στην υγεία των ανθρώπων. Έτσι οι 500 περίπου πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα καθαγιάζονται γιατί παράγουν φθηνή και «καθαρή ενέργεια» αφού δεν αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και ας έχουν αναφερθεί ήδη μεταλλάξεις σε ανθρώπους, ζώα και φυτά λόγω των άπειρων ατυχημάτων αλλά και τον διασκορπισμό των πυρηνικών αποβλήτων.[1]
Ένα άλλο παράλογο για μας αλλά λογικό για τους σκοπούς του Κεφαλαίου είναι ότι ενώ τίθενται περιορισμοί στην καύση των ορυκτών καυσίμων δεν γίνεται καν κουβέντα για περιορισμό στην έρευνα και στην εξόρυξή τους. Γιατί δε μιλάει κανείς πχ για τον τερματισμό της εξόρυξης γαιανθράκων;
Δεν είναι παράλογο να επιτρέπεις το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών CO2 τη στιγμή που το θεωρείς υπεύθυνο για μελλοντική καταστροφή του πλανήτη; Αλλά, αν όπως έλεγε ο Λένιν, «οι καπιταλιστές είναι σε θέση να σου πουλήσουν και το σχοινί που θα τους κρεμάσεις» γιατί να μην πουλήσουν και το «δικαίωμα στη ρύπανση»; Για αυτό το «δικαίωμα» (εξαγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) κάποιοι «γνωστοί άγνωστοι» οικονομούν 200 δις δολάρια το χρόνο!
Ποιο είναι λοιπόν το επίσημο «αφήγημα» του συστήματος για την κλιματική αλλαγή και την επικείμενη καταστροφή του πλανήτη;
Αφού έχουν εγκαταλειφτεί κάποια παλιά επιχειρήματα για την «τρύπα του όζοντος» και «το φαινόμενο του θερμοκηπίου» έχουμε περάσει πλέον στη γενικευμένη, «κλιματική αλλαγή». Ναι αλλά η «κλιματική αλλαγή», από όσα γνωρίζουμε, συντελείται από την ώρα που γεννήθηκε αυτός ο πλανήτης και νομοτελειακά θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι να πεθάνει. Επίσης μαθαίνουμε ότι χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Επίσης το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος αλλά ένα χρήσιμο αέριο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ζωής γι αυτό και όλοι οι οργανισμοί είναι φτιαγμένοι απ αυτό και το αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα ζωντανοί και νεκροί. Επίσης συντελεί στην ανάπτυξη των δασών και γενικότερα της φυτικής ζωής. Αυτά μπορεί να τα επαληθεύσει κάποιος και από την ιστοσελίδα του WWF[2] για την κλιματική αλλαγή που όμως «ως είθισται» δε λέει όλη την αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι το διοξείδιο δεν είναι το πρώτο, όπως το τοποθετεί η οργάνωση, αλλά το τρίτο σε ποσότητα αέριο του θερμοκηπίου με ποσοστό 5%. Το δεύτερο είναι το μεθάνιο που το «παράγουν» οι αγελάδες και τα «άλλα ζώα» και το πρώτο είναι οι υδρατμοί, οι οποίοι μαζί με τα σύννεφα ευθύνονται για το 90% των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν η ανθρώπινη δραστηριότητα σταματήσει να εκπέμπει εντελώς διοξείδιο του άνθρακα αυτό θα μειωθεί κατά 3% αλλά συνολικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα συμβάλει 1%! Και σ αυτά όλα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από την ηλεκτροπαραγωγή παγκόσμια είναι στο 5% ενώ οι μεταφορές στο 77%. [3]
Σήμερα όλο και περισσότεροι επιστήμονες, με στοιχεία, αμφισβητούν αυτό το «αφήγημα». Κάποιοι μάλιστα μέσα από επιστημονικές έρευνες μιλούν για επερχόμενη νέα περίοδο παγετώνων. Παρόλα αυτά εμείς για να μπορέσουμε να δούμε, ανά πηγή ενέργειας, τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον θα υιοθετήσουμε ως σωστή τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής. Επίσης παίρνουμε ως δεδομένη της συμμόρφωση της Χώρας μας στις αποφάσεις του Κιότο, του Παρισιού κλπ για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.
Θα ανοίξουμε τη συζήτηση όμως, γενικότερα για το περιβάλλον, με ταξικούς όρους γιατί όπως γνωρίζουμε ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται και καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, ανθρώπους ζώα και φύση. Να ορίσουμε δηλαδή την «ατζέντα» με βάση την προστασία της υγείας των εργαζομένων, του λαού, της χλωρίδας και της πανίδας και όχι τα κέρδη των βιομηχάνων.
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια εδώ: kokinokamini.blogspot.gr
*Ασαλουμίδης Κων/νος: Εργαζόμενος στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»
*Πράσσος Στέφανος: Συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενος στο Ορυχείο Καρδιάς και πρώην Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»
Εύη
Αν και έχω διαφορετική οπτική πάνω στο θέμα, διάβασα με ενδιαφέρον τις λεπτομερείς αναλύσεις σας για το ρόλο του λιγνίτη σήμερα στην ενέργεια, τους τρόπους που γίνεται ή πως θα έπρεπε να γίνεται η εξόρυξη, η καύση ή η μεταφορά τη τέφρας καθώς και τα επιχειρήματά σας για το ότι οι επιπτώσεις στην υγεία οφείλονται κυρίως στον τρόπο διαχείρισης της τέφρας και γενικά στον ανεξέλεγκτο τρόπο που γίνονται οι εργασίες στα ορυχεία, κι όχι τόσο στον ίδιο το λιγνίτη, κλπ. Ευχαρίστως να διαβάσω κι άλλα άρθρα σας πάνω στα θέματα που γνωρίζεται από πρώτο χέρι.
Όμως δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω εντελώς με τον τρόπο που αναλύεται τα της κλιματικής αλλαγής και εν μέρει των ΑΠΕ. Κι αυτός ο τρόπος θα το πω όπως το αισθάνομαι είναι μπακαλίστικος. Απλά παραθέτετε τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της αέναης -καπιταλιστικής βέβαια -οικονομικής ανάπτυξης (περί μη ύπαρξης επιπτώσεων από τη ρύπανση, κλπ) για να αντιπαρατεθείτε σε αυτά της ¨βιώσιμης πράσινης¨-καπιταλιστικής βέβαια πάλι- ανάπτυξης. Παίρνοντας ποια θέση; Αυτή που λέει ότι με σωστότερα διαχειριστικά μέτρα μετριάζουμε τις επιπτώσεις του λιγνίτη κι όλα καλά; Μα, τα ίδια με σας επιχειρήματα , λένε τώρα και όσοι υποστηρίξαν (ΕΕ) και προώθησαν τους ΑΠΕ με καταστροφικό για τις τοπικές κοινωνίες τρόπο.
Όπως εσείς λέτε φταίει ο καπιταλιστικός τρόπος κι όχι το ορυκτό, έτσι κι εγώ θα μπορούσα να πω για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά ότι προωθήθηκαν κι εγκαταστάθηκαν με καταστροφικό πράγματι τρόπο στα βουνά και τους κάμπους σε αδιανόητες κλίμακες με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Ας πάμε όμως την κουβέντα πέρα από το αυτονόητο.
Μερικά ερωτήματα:
1. Είναι ή όχι προς το συμφέρον των εργαζόμενων κι όλης της κοινωνίας -και μάλιστα αυτής που οραματιζόμαστε να φτιάξουμε- η αλλαγή όλου του παραγωγικού αλλά και καταναλωτικού μοντέλου, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα κι η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με περιβαλλοντικό τρόπο, σε μικρές και τοπικές κλίμακες , με δημοκρατικό κοινωνικό κι εργατικό έλεγχο, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες κι όχι τα κέρδη λίγων; Προφανώς θα συμμεριστώ τις ανησυχίες για τον τρόπο απασχόλησης των εργαζομένων, για τον αναγκαίο χρόνο στις εργασίες της αποκατάστασης των ορυχείων, όπως και για το πώς τεχνικά είναι ή μπορεί να γίνει εφικτή η ενεργειακή επάρκεια σε στιγμές υψηλής ζήτησης. Αυτά όμως αναιρούν το βασικό ερώτημα;
2. Ακόμα κι αν δεχθούμε ως μη αποδεδειγμένες τις θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής, τι αλλάζει ως προς τις ήδη υπαρκτές εδώ και χρόνια καταστροφικές επιπτώσεις της ¨καπιταλιστικής¨ βέβαια ρύπανσης -κάθε είδους- στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων ; Δηλαδή τι μας λέτε; ή πιο σωστά αναπαράγεται; Ότι φταίνε οι υδρατμοί και τα σύννεφα (sic) για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν φταίει το καπιταλιστικό σύστημα που για τα κέρδη λίγων, μας έχει οδηγήσει σε ένα αβίωτο κόσμο, των μητροπόλεων που πνίγονται στο νέφος των βιομηχανιών, των δισεκατομμυρίων αυτοκινήτων αλλά και αιρκοντίσιον , της υπαίθρου που πνίγεται στα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα , των βουνών που πνίγονται στις πυρκαγιές και τις ανεμογεννήτριες και των μεγάλων περιοχών που πνίγονται πράγματι στα ραδιενεργά νέφη ; Αυτό το σύστημα δεν είναι που ακόμα βασίζεται κυρίως στα ορυκτά , πετρέλαιο –και στο λιγνίτη- που δημιουργεί ένα σωρό άχρηστα προϊόντα, ανάγκες κι εκατομμύρια χωματερές, που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσο θέλει και για όσο βγαίνουν κέρδη ,πετώντας τους μετά στον ωκεανό της ανεργίας, της μετανάστευσης, των γκέτο και των πολέμων για το μοίρασμα των ….πετρελαίων και των ΑΟΖ ; Λεπτομέρεια : Δεν έχετε ακούσει ότι για την αύξηση των έντονων φαινομένων- τροπικού τύπου καταρρακτώδεις βροχές, κλπ, και τις συνεπαγόμενες πλημμύρες σε περιοχές που δεν συμβαίναν συχνά πριν, φταίει η αύξηση της εξάτμισης από την επιφάνεια των θαλασσών, που οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας, που με τη σειρά της οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το οποίο σίγουρα σε μεγάλο βαθμό φταίει και το διοξείδιο του άνθρακα ;