.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Παράταιρη Επανάσταση: το νέο βιβλίο του Γιάννη Χλιουνάκη


Το νέο βιβλίο του Γιάννη Χλιουνάκη με τον τίτλο «Παράταιρη Επανάσταση: Σημειώσεις για την κοινωνική σύγκρουση 1943-1945», πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις τόπος

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το δίπολο Επανάσταση/Αντεπανάσταση παρασύρει την ελληνική κοινωνία σε μια θανάσιμη περιδίνηση, στη δραματική διετία 1943-’45. Ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες, στήνουν το σκηνικό για την εκδίπλωση μιας μεγάλης και βίαιης κοινωνικής σύγκρουσης καθώς η πλησμονή της ελπίδας για ένα ακαθόριστο μεταπολεμικό “Αλλιώς”, εκφρασμένη με το σύνθημα “Λαοκρατία!”, διασταυρώνεται με τη συνακόλουθη αντίδραση σ’ αυτή την προοπτική.
Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο στέκεται το βιβλίο. Το βλέμμα εστιάζει στη μεγάλη πόλη και στον προσφυγικό συνοικισμό, επαναστατική εστία, τόπο συνάρθρωσης του “θέλουμε” και του “μπορούμε”.

Η πρόκληση της “αναθεωρητικής Ιστορίας” (Καλύβας-Μαραντζίδης και λοιποί) ήταν μόνο η αφορμή για το βιβλίο. Βασικό ζητούμενο είναι η κατανόηση του επαναστατικού φαινομένου στον εικοστό αιώνα, σε μια από τις μείζονες εκφράσεις του στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα παγιωμένα αριστερά στερεότυπα γίνονται λοιπόν –και αυτά- αντικείμενο κριτικής εξέτασης. Η ατέλειωτη συζήτηση για τις ευθύνες της ηγεσίας σκοντάφτει σε κάθε της βήμα στα στερεότυπα αυτά και η ανάγκη που προβάλλει είναι να κατανοηθούν οι όροι μιας αντιπαράθεσης που ήταν ολόπλευρα πολιτική και όχι απλά στρατιωτική αλλά επίσης και η κομμουνιστική ταυτότητα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στο Μεσοπόλεμο.

Το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα ερμηνευτικό σχήμα και ταυτόχρονα ένας στοχασμός για την Επανάσταση μέσα από την Ιστορία.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 75.71% ( 7
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.