.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πανηπειρωτική συνέλευση ΑΡΠΗ – ΑΡΠΙ


Την Κυριακή 7 Οκτώβρη έγινε η Πανηπειρωτική συνέλευση της παράταξης Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και στα Γιάννενα (ΑΡΠΗ-ΑΡΠΙ)

Έγινε συζήτηση πάνω στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και την δράση της παράταξης τόσο στην περιφέρεια Ηπείρου όσο και στο Δήμο Ιωαννιτών.

Εκτιμήθηκε θετικά η μέχρι τώρα δράση της παράταξης και των επικεφαλής των ψηφοδελτίων τόσο στον περιφέρεια όσο και στο Δήμο.

Η παράταξή μας και οι επικεφαλής ανέδειξαν όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους και προασπίστηκαν τα συμφέροντά τους.

Ταυτόχρονα, εξετάζοντας η συνέλευση την πορεία της παράταξης μέχρι τις τοπικές εκλογές έκανε τις παρακάτω διαπιστώσεις-εκτιμήσεις:

1. Το τοπικό κράτος τόσο στην περιφέρεια όσο και στους Δήμους κατ’ επίφαση μπορεί να λέγεται «αυτοδιοίκηση». Ελεγχόμενο πλήρως από την τοπική αστική τάξη είναι το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιεί με συνέπεια μια φορομπηχτική πολιτική για τους πολίτες και παραχωρεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στην «ιδιωτική κερδοσκοπία».

Το τοπικό αστικό κράτος δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και στέκεται εχθρικά απέναντι τους. Το έδειξε η στάση τους απέναντι στους απολυμένους της Spider, η στάση τους απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων στην περιοχή μας (MARKET ΙΝ, ΒΙΚΗ), η αδιαφορία τους στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς (ειδικά στον τουρισμό) με την απλήρωτη εργασία να παίρνει διαστάσεις, η αδιαφορία τους για την καταστροφή της φτωχομεσαίας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και της συγκέντρωσή της σε λίγα χέρια.

Το δείχνει τόσο το χάρισμα προστίμων σε επιχειρηματίες (βιομηχανίες εμφιάλωσης), οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων δραστηριότητας του Δήμου (απορρίμματα) και οι πλάτες που κάνουν στις εταιρείες έρευνας-εξόρυξης υδρογονανθράκων που έρχονται να ρημάξουν την περιοχή.

2. Με το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα ονόματι «Κλεισθένης» αίρονται και τα τελευταία νομοθετικά κωλύματα για να μετατραπούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στο μακρύ χέρι ενός κράτους φορομπηχτικού, εισπρακτικού και υποστηρικτή των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τώρα εύκολα πλέον:

– Θα μπορούν να εκποιούν δημόσια περιουσία (όση απόμεινε από το Υπερταμείο)

– Θα μπορούν να την εκχωρούν σε ιδιώτες.

– Θα μπορούν να νοικιάζουν δρόμους, παραλίες και αιγιαλούς και παρκινγκ σε ιδιώτες για να εισπράττουν από την στάθμευση.

– Θα μπορούν να εκχωρούν αρμοδιότητες σε παρατρεχάμενους επιχειρηματίες.

Στην ουσία θέλουν να μετατρέψουν τις πόλεις φιλικές μόνο στους έχοντες και κατέχοντες και υποταγμένες στους νόμους του κέρδους και της αγοράς. Οι υπόλοιποι θα είναι υπό διωγμό σε μια πόλη που θα πρέπει να πληρώνεις στο κάθε σου βήμα στην κάθε δραστηριότητα, ακόμα και στο παγκάκι για να ξεκουραστείς.

Η στάση κάθε παράταξης, κάθε συλλογικότητας κάθε πολίτη απέναντι στο έκτρωμα «Κλεισθένης» είναι ελάχιστο κριτήριο που δείχνει προς τα πού προσανατολίζεται.

Το δίλημμα για μας είναι: Με την καπιταλιστική βαρβαρότητα όπου και οι πιο ζωτικές δραστηριότητες και ανάγκες μας (νερό, απορρίμματα, ελεύθερος χώρος, αναψυχή, διασκέδαση κλπ.) θα είναι εμπορεύματα ή με το ανατρεπτικό κίνημα εργαζομένων, φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων νεολαίας και ανέργων για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης για μια ανθρώπινη-ελεύθερη διαβίωση στις πόλεις και στα χωριά μας.

3. Απέναντι σ’ αυτό το τοπικό αστικό κράτος απαιτείται ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ όλων των δυνάμεων εκείνων που βιώνουν στο πετσί τους τις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιλογές.

Να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αγώνα ανάδειξης και προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων κόντρα σε κάθε λογική διαχείρισης και:

– ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις,

– ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιων χώρων,

– για κατάργηση της ελαστικής εργασίας,

– για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους,

– για κατάργηση της εμπορευματοποίησης δημόσιων αγαθών όπως τα απορρίμματα και το νερό.

Να συγκροτήσουν ένα μέτωπο ανατροπής του τοπικού αστικού κράτους φέρνοντας στο προσκήνιο μια εργατική-λαϊκή αυτοδιοίκηση όπου οι εργαζόμενοι δεν θα καλούνται κάθε 4 χρόνια να επικυρώνουν ποια κομμάτια της ντόπιας άρχουσας τάξης και ποιοι αργόσχολοι γραφειοκράτες θα τους διοικούν αλλά θα πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και θα μπουν στο προσκήνιο για μια εργατική-λαϊκή αυτοδιοίκηση.

Μια εργατική λαϊκή αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από την κηδεμονία του κεφαλαίου, ανεξάρτητη από τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βαθιά εξαρτημένη από τις ανάγκες και τα δικαιώματα της πληττόμενης εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Στη συνέλευσή της, η ΑΡ.Π.Η-ΑΡ.Π.Ι αποφάσισε να πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ήπειρο, συγκρότησε επιτροπή διαμόρφωσης της προεκλογικής της διακήρυξης, η οποία θα παρουσιαστεί στις συσκέψεις και θα αποτελέσει τη πρόταση πολιτικής συνεργασίας προς όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος με βασικούς αναγκαίους πολιτικούς άξονες:

1) Την κατάργηση όλων των μνημονίων μακράς διαρκείας (με σταθμούς το 2023 και το 2060) καθώς και της συνεχιζόμενης ενισχυμένης ευρωκηδεμονίας.

2) Την άμεση κατάργηση των 714 ψηφισμένων μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων που διατηρούνται σήμερα ολοζώντανοι.

3) Την επιστροφή όλων των κλεμμένων εισοδημάτων και δικαιωμάτων, για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Την δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια για όλους.

4) Μόνιμη – σταθερή – πλήρη – ασφαλισμένη εργασία.

5) Τη διαγραφή του ληστρικού και χιλιοπληρωμένου χρέους. Την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

6) Την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τη διάλυση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου. Την υπεράσπιση της ειρήνης, ενάντια στην πολεμική εκστρατεία του κεφαλαίου σε διεθνή και εσωτερική κλίμακα.

7) Την πάλη για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα της εποχής μας ενάντια στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και την επιτροπεία. Τη συντριβή των φασιστικών και ρατσιστικών συμμοριών.

Η ΑΡ.Π.Η-ΑΡ.Π.Ι καλεί τα μέλη και τους φίλους της να μην παρασυρθούν από το κλίμα εκλογικού εφησυχασμού που πάνε να επιβάλουν, αλλά ταυτόχρονα με την προσπάθεια της εκλογικής παρέμβασης να συνεχίσουν τη μάχη για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, να συμβάλουν στην οργάνωση αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης-Ε.Ε-κεφαλαίου.

10/10/18
η γραμματεία των ΑΡ.Π.Η-ΑΡ.Π.Ι

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.