.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο Μαραντζίδης, ο πάτος της κατρακύλας και τα “βαρίδια” του ΣΥΡΙΖΑ


Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

🤝Ο Νίκος Μαραντζίδης, υπεύθυνος της πολιτικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ και στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα πλέον, δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που επιχείρησε να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της ακαδημαϊκής έρευνας και δημόσιας συζήτησης για τη δεκαετία του ’40 από τον δοσιλογισμό και τα εγκλήματα της “εθνικόφρονος παράταξης” στην “κόκκινη βία” του ΕΑΜ. Ούτε είναι απλά ο ακαδημαϊκός που προλογίζει με άνεση αντικομμουνιστικά βιβλία-ρετάλια, αρθρογράφων, όπως ο διαβόητος Σάκης Μουμτζής που “καταρρίπτει μύθους”, όπως αυτόν του ηρωισμού των εξορίστων στη Μακρόνησο… Ακαδημαϊκά εξάλλου ο Μαραντζίδης έχει αποδομηθεί επαρκώς από μια πλειάδα σοβαρών ιστορικών, μεταξύ αυτών και πολλών που ανήκουν στο κόμμα και τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ…

🔻Είναι ο άνθρωπος που αρθρογραφώντας συστηματικά τον Δεκέμβρη του ’08 κατηγορούσε το κράτος για έλλειψη αποφασιστικότητας απέναντι στους διαδηλωτές .

➡️Στην αποτίμηση του επόμενου έτους διαπίστωνε ότι ο Δεκέμβρης του ’08 ήταν ένα ντελίριο αυθαιρεσίας, ολοκληρωτισμού και καταστροφής από ένα συνονθύλευμα λούμπεν, βολεμένων και κακομαθημένων ατόμων καταλήγοντας στο πρόταγμα: “Ποτέ πια Δεκέμβρης” .

🔻Για τους αγανακτισμένους και τις “πλατείες του λαϊκισμού” διαπίστωνε πως η “ιδεολογική συντριβή τους” μετά το 3ο μνημόνιο αποτελεί ένα θετικό γεγονός με ζητούμενο τη δημιουργία κινήματος πολιτών που θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες του “ευρωπαϊκού ορθολογισμού και Διαφωτισμού”.

🔻Το 2015 παραλλήλιζε την κατάργηση των Πειραματικών σχολείων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις Πρυτανικές Αρχές, την “περιφρόνηση της Αριστείας”, την αποτροπή των διαγραφών των “αιώνιων” φοιτητών … με την πολιτική των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη.

🔻Στην πρόσφατη ιστορία των παρακολουθήσεων, ο Μαραντζίδης παραλλήλισε εμμέσως την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη Ρουμανία και την Ανατολική Γερμανία επί “σοσιαλισμού”. Το μυαλό του δεν πήγε ούτε στα πανάκριβα συστήματα παρακολούθησης του Ισραήλ, ούτε στα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Όπως αντίστοιχα όταν επιλέγει να πλέξει το εγκώμιο “αντιστασιακών” προτιμά να μας ενημερώσει για την Εσθονική-Λετονική και Λιθουανική αντίσταση στους σοβιετικούς τις δεκαετίες του ’40 και ’50 και όχι την αντίστοιχη αντίσταση στους ναζί ή τη συνεργασία των αντι-σοβιετικών “αντιστασιακών” με τη ναζιστική Γερμανία.

⚫️Πολλά ακόμα μπορούν να ειπωθούν για τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Μαραντζίδη, τη συμβολή του να στηθεί στην Ελλάδα ο χώρος του ακραίου Κέντρου και η θεωρία των δύο άκρων δηλαδή της εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού. Στο μετεκλογικό του διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν θυμήθηκε την Αριστερά, τη χαρακτήρισε ως δύναμη ασυμβίβαστη που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά… Σίγουρα χωρίς τα επικοινωνιακά “βαρίδια” της παλαιότερης και πιο σύγχρονης ιστορίας της, ένα ιστορικό τμήμα της πηγαίνει ήδη πολύ μακριά.

🔻Εμείς καλούμε το υγιές και ειλικρινές τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που του έδωσε στήριξη και δύναμη από τ’ αριστερά, για να ενισχυθούν τελικά κι άλλο στο εσωτερικό του οι Μαραντζίδηδες, να πάψει να υφίσταται μια αντιμετώπιση ως “βαριδίου”, να πάψει να εγκλωβίζεται στη λογική του “μικρότερου κακού” που τελικά αυξάνει διαρκώς το συνολικό κακό και να στραφεί στην ενίσχυση της πραγματικά ασυμβίβαστης Αριστεράς. Να δώσει δύναμη με ψήφο αλλά και στήριξη στα σωματεία και στα κινήματα στην αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά. Αυτή που δουλεύει για νέους Δεκέμβρηδες.

Καλούμε σε στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 92.50% ( 8
Συμμετοχές )



8 σχόλια στο “Ο Μαραντζίδης, ο πάτος της κατρακύλας και τα “βαρίδια” του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Ανώνυμος

    Πάντως τον Μαραντζίδη δυστυχώς τον είχαν ξεπλύνει και προβεβλημένα στελέχη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όπως ο Θ. Καμπαγιάννης του ΣΕΚ -βασική συνιστώσα της Ανταρσύα-, μέσα από την από κοινού με αυτόν συγκρότηση της αλήστου μνήμης “Πρωτοβουλίας διαλόγου ώρα μηδέν για τη Δημοκρατία” με αφορμή τις υποκλοπές, το καλοκαίρι του 2022.

    Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και πολλά άλλα μπουμπούκια, μεταξύ αυτών υπουργός οικονομικών επί κυβέρνησης Σημίτη. Σιωπή είχε επικρατήσει τότε στην Ανταρσύα για το βαρύτατο αυτό ολίσθημα, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα είχε τεθεί ανοιχτά στον κινηματικό διάλογο (βλ. κείμενο στο τέλος).

    Είναι απορίας άξιο όταν ο Καμπαγιάννης διοργάνωνε συνεντεύξεις τύπου με τον αντικομμουνιστή Μαραντζίδη κανένας στην Ανταρσύα δεν είχε ευαισθητοποιηθεί; Κανένας δεν καταλάβαινε τι σήμαινε αυτό;

    Παρακάτω παρατίθεται κείμενο που δημοσιεύτηκε σε κινηματικές ιστοσελίδες για το θέμα:

    Για την «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δίκαιου “Ώρα Μηδέν!”

    Την Τρίτη 6/9 η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δίκαιου “Ώρα Μηδέν!” διοργανώνει συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ με τίτλο: «Υποκλοπές: Ώρα Μηδέν για τη Δημοκρατία».

    Το γεγονός θα περνούσε ίσως απαρατήρητο αν δεν βλέπαμε στην είδηση ότι ομιλητές μεταξύ άλλων είναι ο αγωνιστής της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και δικηγόρος του κινήματος Θανάσης Καμπαγιάννης, και ο κατά δήλωση του αντικομμουνιστής Νίκος Μαραντζίδης, ένας -οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε- συνεπής εκφραστής των πιο αντιδραστικών αστικών αφηγημάτων για τη δεκαετία του 1940 που εσχάτως βρήκε στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αμφότεροι συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.

    Η έκπληξή συνεχίστηκε διαβάζοντας το διακηρυκτικό κείμενο της Πρωτοβουλίας: ένας εύπεπτος πολιτικός χυλός που μας καλεί να υπερασπιστούμε μια απογυμνωμένη από την ταξική της ουσία και προσδιορισμό αστική δημοκρατία και αστικό κράτος -κάτι σαν να είναι τα παραπάνω κάποιου είδους ουδέτεροι μηχανισμοί που υπερίπτανται των ταξικών σχέσεων- από την επιχειρούμενη συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Δεν ήταν λοιπόν καθόλου παράξενο στις υπογραφές της διακήρυξης να συνωστίζεται ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων που φτάνει από πρώην υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης Σημίτη έως πρώην υπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων επί Σύριζα, «προοδευτικούς και νηφάλιους» ακαδημαϊκούς και πολιτικούς έως φανατικούς αντικομμουνιστές όπως ο Μαραντζίδης.

    Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία που έχει στην παρούσα συγκυρία της παρόξυνσης της κρατικής καταστολής και αυταρχισμού, της γενικευμένης φτώχειας και της μετατροπής της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, η συγκρότηση ενός μαζικού πολιτικού μετώπου υπεράσπισής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθερίων, και έχοντας κατά νου – όπως η ιστορική πείρα τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς καταδείξει- ότι τα μέτωπα αυτά μόνο με την σαφή οριοθέτηση από την αστική πολιτική μπορούν να συγκροτηθούν και να είναι ουσιωδώς αποτελεσματικά, δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε καταγγελτικά απέναντι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, συνευρέσεις και (επι)συνδέσεις.

    Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτές ξεπλένουν ανερυθρίαστα πρόσωπα σαν το Μαραντζίδη, την ίδια στιγμή που αξιώνουν μέσα από το αντικαπιταλιστικό κινηματικό επίχρισμα που τους δίνει η παρουσία του αγωνιστή Θ. Καμπαγιάννη, να ενσωματώσουν -αν δεν το έχουν ήδη κάνει- δυνάμεις του ευρύτερου κινήματος σε αβαθή αντιδεξιά μέτωπα συριζαίικης έμπνευσης με προοπτική τις εκλογές.

    Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι κρίσιμη. Η αναμέτρηση -και η νίκη- με το καθεστώς Μητσοτάκη και το αστικό και ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που το στηρίζει και το καθοδηγεί ή θα είναι λαϊκή, ταξική και αντικαπιταλιστική ή απλά δεν θα υπάρξει!

    Αναρχικοί-ες, Κομμουνιστές-στριες

    Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Αν κατσουμε να ψαξουμε με ποση σαββουρα εχει νταραβεριστει στο παρελθον το ΣΕΚ , ποσους εχει ξεπλυνει κλπ θα χρειαστουμε ώρες και θα γραψουμε ” σεντονια” που θα χρειαστει γερο στομάχι για να τα διαβασει καποιος …

      Reply
    2. Κώστας

      O Μαραντζίδης δεν είναι αντικομμουνιστής.

      Είχε ακολουθήσει την διανοητική και πολιτική πορεία αρκετών από τον χώρο του ΚΚΕεσ που τον είχε φέρει σε αντικομμουνιστικές θέσεις και στην συνεργασία του με τον Καλύβα

      Με όρους πολιτικής επιστήμης η έρευνα του ήταν σύμφωνη με αυτό που λένε “πεταλωειδές πολιτικό φάσμα”, θεωρία των 2 άκρων λέγεται πιο απλά.

      Ακολούθησε όμως την επιστημονική μέθοδο, προς τιμήν του. Τι λέει αυτή ? Αν τα εμπειρικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν την υπόθεση αυτή είναι λάθος, άλλαξε την. Τα εμπερικά δεδομένα ήταν το horror show της Ακροδεξιάς στις Πρέσπες.

      Εκεί ο Μαραντζίδης, ενώ προέβλεπε τουλάχιστον 8ετια Μητσοτάκη, και το έλεγε, έρχεται σε μια αντικειμενικά φιλοΣΥΡΙΖΑ θέση. Το ξέσπασμα του στις υποκλοπές ήταν το δεύτερο.

      Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ορθά έκρινε πως μπορεί ως τεχνοκράτης να τον βοηθήσει σε κάποια κοινά του κεντροαριστερού εκσυγχρονιστικού φάσματος. Θεωρητικά βέβαια ένας πολιτικός επιστήμονας θα μπορούσε να υπηρετήσει κάθε γραμμή αλλά είναι προτιμότερο να την πιστεύει κιόλας.

      Βλέπω και τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ να το θεωρούν πολύ σημαντικό το θέμα και να καταγγέλουν, όχι οι προβεβλημένοι προφανώς, στο φέισμπουκ, που να καταγγείλουν, φιμωμένοι είναι. Τους προτείνω να μην δίνουν μάχες οπισθοφυλακών, δεν έχει νόημα, δεν είναι στην λίστα με τα προβλήματα τους ο Νίκος Μαραντζίδης. Δεν φταίει ο Μαραντζίδης για την στρατηγική στροφή στο Κέντρο που πλαισιώθηκε από ανθρώπους και πολιτικό λόγο που το έκαναν βέβαιο πως θα αποτύχει. Αν ήταν σήμερα στον αντικομμουνιστικό οίστρο τότε ναι, θα ήταν πρόβλημα, αλλιώς δεν έχει σημασία και παίζει και να μαζέψει την κατάσταση σε κάποια ακροατήρια

      Κώστας

      Reply
      1. unitat

        Εχεις μεκετήσει έργα του Μαραντζίδη;Στα βιβλία του αναφέρομαι.

        Reply
    1. Κώστας

      Ε, όταν φτάνει η ώρα να πει συγκεκριμένα για αυτόν δημιουργική ασαφεια, φορέας που συνεργάζεται με φορέα, ω φορεα, του ζήτησε έρευνα, την δουλειά του δηλ, τοτε που είχε την μονάδα στο ΠΑΜΑΚ

      Καλά, δεν είναι αντινατοικος, ούτε ο Βαξεβανης άλλωστε, αλλά το πράκτορας θέλει κάτι παραπάνω.

      Πολλά ανακάλυψαν ο Βαξεβανης με τον Πολακη, ότι το στυλακι τους θα τους πάει για φούντο, μεταξύ άλλων λόγων, δεν το ειδαν ? Κέντρο ερευνών έφτασε να θυμίζει το Κόμμα τους, εκτός από συνονθύλευμα παπανδρεισμου και καραμανλισμου

      Κώστας

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.