.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο Θουκυδίδης, ο πόλεμος και οι εχθροί της Ελλάδας φέρνουν κοντά αριστερούς με ακροδεξιούς;


Σχόλιο σχετικά με το κείμενο υπογραφών: «Διαμαρτυρία για τη στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ στο ουκρανικό»

Α.Κ.

«Όσοι αντιλαμβάνονται το εθνικό συμφέρον με όρους ελληνικούς κι όχι ευρωατλαντικούς, όσοι μάθανε τον πόλεμο από τον Θουκυδίδη κι όχι από τα κανάλια και όσοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί της Ελλάδας, αισθάνονται πως αυτή η Κυβέρνηση με τη στάση της στο ζήτημα τους προσβάλλει, τους θέτει σε τεράστιο κίνδυνο και σίγουρα δεν τους εκπροσωπεί».

Αυτή είναι η ακροτελεύτια παράγραφος του κειμένου υπογραφών «Διαμαρτυρία για τη στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ στο Ουκρανικό» κάτω απ’ το οποίο συνωστίζονται στελέχη χώρων της αριστεράς και ανένταχτοι αριστεροί από κοινού με γνωστούς ακροδεξιούς και πρώην χρυσαυγίτες.

Οι υπογραφές του Κώστα Ήσυχου, της Νάντιας Βαλαβάνη και του Γιώργου Μαργαρίτη, φιγουράρουν για παράδειγμα δίπλα σε εκείνες του πρώην βουλευτή Αχαΐας του ΛΑΟΣ Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου, του παρ’ ολίγον βουλευτή Λακωνίας της Χρυσής Αυγής Γεωργίου Δημακόγιαννη (γνωστού και από τον έρανο που έκανε για την οικογένεια του «Μανιάτη» Κορκονέα), του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κουριαννίδη («Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», πρώην ΛΑΟΣ Καρατζαφέρη, Εθνικό Μέτωπο κλπ), του ομιλητή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία Όθωνος Ιακωβίδη, της επίσης «μακεδονομάχου» Ειρήνης Μαρούπα (υποψήφιας των ΑΝΕΛ στη Β’ Πειραιά και υποστηρίκτριας του Αρτέμη Σώρρα στο θέμα της Τράπεζας της Ανατολής και του διεθνούς καταπιστεύματος), του Χαράλαμπου Μηνάογλου που ερμηνεύει τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία με βάση τα αποκρυφιστικά κείμενα της Καμπάλα και τη σύμπλευση ιουδαϊσμού και ναζισμού που πολεμούν την Ορθοδοξία, κ.ά.

Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, δηλωτική των διεργασιών που συντελούνται στις συνειδήσεις. Και καθόλου καινούργια.

Στην υπόθεση «της Συμφωνίας των Πρεσπών» ο Μ. Θεοδωράκης αισθανόταν άνετα να μιλάει με τον Κασιδιάρη στο ακροατήριο διότι (θεωρούσε ότι) τους ένωνε ο «πατριωτισμός» (Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική), μαζί με ένα πασπάλισμα «αντιιμπεριαλισμού» (οι Αμερικάνοι μας το επέβαλαν).

Σήμερα κάποιοι αριστεροί και ακροδεξιοί με άλλη αφορμή, αλλά με την ίδια αφετηρία, υπογράφουν μαζί για το «εθνικό συμφέρον με ελληνικούς όρους», που επιβάλλει την αντίθεση στην «αντιρωσική υστερία»!

Αν κάποιος θέλει να καταδικάσει την «αντιρωσική υστερία» υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνει. Αλλά εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για την επικίνδυνη ένταξη τμημάτων της αριστεράς στο «πατριωτικό μέτωπο», την πλήρη και καταλυτική ηγεμονία του εθνικού στοιχείου πάνω στο ταξικό, που τελικά όχι μόνο εντάσσει τις δυνάμεις αυτές στο κυρίαρχο αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και μπορεί να τις φέρνει σε επικοινωνία και «κοινή δράση» με την ακροδεξιά – εθνικιστική εκδοχή του.

Είναι τραγικό ενεργά στελέχη της ΛΑΕ και άλλοι αριστεροί να «ξεπλένουν» με τέτοιο τρόπο την ακροδεξιά και απ’ την άλλη να μιλάνε στο όνομα της «αριστεράς». Είναι επικίνδυνο να ενισχύεται διαρκώς η υπόγεια επικοινωνία αριστερών και ακόμα και ριζοσπαστικών και αυτόνομων ρευμάτων με την ακροδεξιά, νομιμοποιώντας την.

Είδαμε την τάση αυτή με αφορμή και το «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Η σύμπλευση με «αντιμεβολιαστικές» και «συνωμοσιολογικές» εκτιμήσεις, όπου μια τεράστια και αόρατη εξουσία (που κατά το δοκούν μπορεί να είναι «οι πολυεθνικές» ή «οι Εβραίοι της Pfizer»), έξω απ την πραγματικότητα της πανδημίας, έξω από την γνώμη των μαχόμενων υγειονομικών, οδηγεί σε περίεργες και επικίνδυνες συμπλεύσεις, που τελικά ρίχνουν νερό στον μύλο του ανορθολογισμού.

Στην ρίζα όλων αυτών βρίσκεται η κατάργηση της πάλης των τάξεων ως βασικού κριτηρίου αντιμετώπισης των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.

Το μέτωπο στον εθνικισμό και τον ανορθολογισμό πρέπει να είναι μόνιμο και σταθερό. Αλλά, αν μη τι άλλο, σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται το ξέπλυμά τους.

Το πλήρες κείμενο με το σύνολο των υπογραφών εδώ:

kosmodromio.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 96.32% ( 19
Συμμετοχές )



47 σχόλια στο “Ο Θουκυδίδης, ο πόλεμος και οι εχθροί της Ελλάδας φέρνουν κοντά αριστερούς με ακροδεξιούς;

  1. Μαρκέλα

    Δε θέλω αυτή τη στιγμή,να μπω στη συγκεκριμένη προβληματική κ δε διάβασα το άρθρο,παρά μόνο στα πεταχτά.Θέλω όμως να επισημάνω δύο τρία σημεία,για να είμαστε πολύ προσεκτικοί,όσον αφορά σε ταχτικούς χειρισμούς.1.Το ΕΑΜ λεγόταν Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.Ο Δ. Γληνός επεξηγεί το “εθνικό” σαν “παλλαϊκό”,αλλά προφανώς δεν ήθελαν να αποκλείσουν τον “πατριωτικό”,πέραν της αριστεράς χώρο,ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη λέξη δε συνιστά υποχώρηση,αφού τη χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Μαρξ. 2.Ο Λένιν συνεργάστηκε με τη Γερμανία στη διάρκεια του Α’ΠΠ,για να περάση από το Εξωτερικό στη Ρωσία κ στην κατηγορία για προδοσία απαντούσε,ότι θα συμμαχούσε κ με το διάβολο,για να προωθήση το στόχο του.Βέβαια αυτό είναι εξαιρετικά απαιτητιικό από άποψη ακροβατικής ικανότητας,πάντως έγινε. 3.Ο Μάο Τσε Τουγκ συμμάχησε με την αστική παράταξη στη διάρκεια της Κινεζικής Επανάστασης.Βέβσια στο τέλος νίκησε όλους τους εχθρούς του.4.Στο “Ημερολόγιο Του Επαναστατικού Πολέμου” των Κουβανών του Τσε αναφέρονται συμφωνίες κ συμμαχίες του Φιδέλ Κάστρο με συντηρητικούς,επειδή,λέει,τους είχε ανάγκη κ με πρόθεση τη συμπόρευση μόνο μέχρι το σημείο,που δε θα ανακόβονταν το προχώρημα της επανάστασης.Πρόκειτσι σίγουρα για πολύ δύσκολους ακροβατισμούς,ωστόσο πρέπει να τους έχωμε υπ’ όψιν.Σε κάθε περίπτωση,η λεγόμενη κοινή δράση δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά κ μόνο στο χώρο της αριστεράς.

    Reply
    1. Γνώστης

      Καλύτερα να αφήσεις ήσυχο το ΕΑΜ, τον Γληνό, τον Λένιν και τον Μάο γιατί δεν προσφέρεται για να ξεπλυθεί το πάρε δώσε με ακροδεξιά στοιχεία.
      Και καλύτερα θα ήταν διαβάζεις πριν σχολιάσεις. Ίσως να αποφεύγεις έτσι αυτές τις αθλιότητες που γράφεις.
      Άκου “κοινή δράση” με φασίστες!

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Πρώτον,δεν αναφέρθηκαν σε φασίστες.Όχι Τιποτ’ άλλο,αλλά αυτοί δεν κάνουν “κοινή δράση ” με κανένα,ούτως η άλλως.Δεύτερον αυτή δεν είναι απάντηση πάνω στην ουσία.Είναι ένας σκέτος αφορισμός,που δεν έχει σχέση με διάλογο.

        Reply
        1. Γνώστης

          Νομίζω εσύ δεν απαντάς στην ουσία γιατί σχολιάζεις ένα κείμενο που δεν έχεις διαβάσει για να δικαιολογήσεις την “κοινή δράση” (έλεος!) με τους φασίστες και μάλστα με επικλήσεις στον Λένιν, το ΕΑΜ κλπ (έλεος και πάλι!). Γιατί ο Κουριανίδης και οι πρώην/νυν χρυσαυγίτες φασίστες είναι και δεν το έκρυψαν ποτέ.

    2. Ανώνυμος

      Μαρκέλα, η ταξικότητα καθόλου δεν εξαντλείται με την …”αριστερότητα”. Μην συγχέεις την βάση με το εποικοδόμημα. Οι όροι “τάξη” και ¨ταξικός” κλπ. αναφέρονται στην κοινωνική βάση ανεξάρτητα από πολιτικό υποκειμενικό αυτοπροσδιορισμό. Οι όροι “αριστερά”, “αριστερός”, “κομμουνιστής” κλπ. είναι πολιτικοί προσδιορισμοί, αναφέρονται δηλαδή στο εποικοδόμημα. Γι αυτό οι κομμουνιστές προτάσσουν την “Κοινωνική Συμμαχία” σαν βασικό όρο πολιτικής συμμαχιών, που ξεπερνάει χρεωκοπημένα και παραπλανητικά σχήματα και ταμπέλες.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Συμφωνώ και είναι πολύς ο κόσμος αυτή τη στιγμή,που πάνω στην απόγνωση του έχει στρέψει τις ελπίδες του στην άκρα δεξιά.Ονόμστα δεν αναφέρω,καταλαβαίνετε όμως ποιόν κ ποιους εννοώ.Ωστόσο τα παραδείγματα που ανέφερα,περιλαμβάνουν πολιτικούς.Είπα για τακτική συμμαχία Μάο – Τσαγκ Κάι Σεκ κ για συνεννόηση Λένιν – Γερμανίας,που δεν είχε βέβαια σχέση με συμμαχία,κοινή δράση κλπ.,αλλά ήταν μια μεμονωμένη συναλλαγή,που θεωρήθηκε συμφέρουσα κ από τις δύο πλευρές, χαραχτηριστική για το ότι ο Λένιν δεν περιορίζονταν από όρια,προκαταλήψεις κ ταμπού,σε αντίθεση με τον προηγούμενο σχολιαστή.Και ο Φιδέλ όμως σύναψε συμμαχία με προσωπικότητες,όχι απλά της συντήρησης,αλλά ολότελα της αντίδρασης,όταν έκρινε,ότι αυτό προωθούσε το στόχο του.Δεν πρόκειται για κοινωνικές συμμαχίες εδώ,αλλά για πολιτικού επιπέδου συμφωνίες.

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Α και ο Γιώργος Μαργαρίτης πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας και μέλος του ΚΚΕ μαζί με τους αποκρυφιστες, χρυσσυγιτες κλπ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο ιστορικός Γ. Μαργαρίτης δεν είναι μέλος του ΚΚΕ από ό,τι ξέρω.

      Reply
      1. Γνώστης

        είναι κεντρικό στέλεχος και έχει συμβάλει καθοριστικά στα Δοκίμια Ιστορίας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Αλλο τι θα σε βόλευε και άλλο τι πράγματι είναι ο Γ.Μ. Μου θυμίζεις μαοϊκό!

  3. Ανώνυμος

    Ο Γ. Μαργαρίτης δεν είναι οργανωμένος στο ΚΚΕ, παρότι έχει υποστηρίξει πολιτικά το Κόμμα με συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών κλπ. Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και εκφράστηκαν πολύ πρόσφατα και στη συνέντευξη του Γ.Γ. στον γνωστό Παπαδάκη του Αντέννα. Είναι γνωστό, πως ο Γ.Μ. είναι της άποψης, ότι δεν πρέπει η κομμουνιστική αριστερά να “χαρίζει” την υπεράσπιση της προλεταριακής Πατρίδας στην αστική τάξη, στο όνομα μιας αφηρημένης “ταξικότητας”. Υποθέτω, πως σε αυτά τα πλαίσια έβαλε την υπογραφή του σε ένα κείμενο, μαζί με τα γνωστά “μούτρα”, που σωστά επισημαίνει ο αρθρογράφος. Δε νομίζω, όμως, ότι αυτή η στάση πρέπει να συγχέεται με την ανεκδιήγητη στάση του Μίκη Θ. στο Μακεδονικό.
    Επί της ουσίας τώρα, νομίζω πως η αδυναμία του επίμαχου κειμένου είναι ακριβώς ένας γενικόλογος “Πατριωτισμός”, αταξικός, που επιτρέπει σε καιροσκόπους προβοκάτορες όπως τα “μούτρα”, να βρωμίζουν με την παρουσία τους τέτοιες πρωτοβουλίες. Σαν κείμενο δεν είναι κακό, απλά είναι “λίγο” για την συγκεκριμένη πραγματικότητα, που σωστά στηλιτεύει. Και άρα “μπάζει”. Είναι ευάλωτο.
    Δεν υπάρχει “Πατριωτισμός”, που να συνενώνει κομμουνιστές και φασίστες, και μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι τα “μούτρα”, οι λύκοι, άλλαξαν “τη γνώση και την κεφαλή τους”!
    Χρειάζεται προσοχή, ιδίως στους επικίνδυνους καιρούς.

    Reply
    1. ΑΩ

      το κείμενο είναι ουρά του αστικού εθνικισμού που εμφανίζεται σαν “πατριωτικός χώρος”. Για αυτό και το υπογράφουν άνετα φασίστες και παρακρατικοί

      Reply
    2. Γνώστης

      από πού βγαίνει ότι ο Μαργαρίτης δεν είναι καν μέλος;
      Κεντρικό στέλεχος του ΚΚΕ και φαίνεται από το ρόλο που έχει σαν επίσημος ιστορικός, υποψήφιος κλπ

      Reply
        1. Γνώστης

          εκπροσωπεί δημόσια το ΚΚΕ, δε χρειάζεται. Αν το διαψεύσει, να το πάρουμε υπόψη

        2. Ανώνυμος

          Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι μέλος

        3. Ανώνυμος

          Μη μιλάς, Γνώστη, με τέτοια έπαρση. Θυμίζεις βασιλικό επίτροπο κομμουνιστοδικείου εποχής ’45-’53, που γύρευε δηλώσεις αποκήρυξης. Δε σου πάει.

      1. Γνώστης

        Και συ ανώνυμε 13/04/2022 at 22:50 μου θυμίζεις τον μακαρίτη τον Τράγκα που όταν δεν είχε επιχειρήματα το γύριζε στην τρελή. Αλλά το θέμα δεν είναι τι θυμίζει ο καθένας, αλλά γιατί ο Μαργαρίτης, η Βαλαβάνη, ο Ήσυχος κλπ συνυπογράφουν πολιτικό κείμενο με γνωστούς φασίστες και παρακρατικούς

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Για την Βαλαβάνη η τον Ησυχο δεν είδα να σας πείραξε και πολύ, και ορθώς! Ο Γ.Μ. σας έτσουξε. Αλλά, ησυχάστε, δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, άρα, κατά μείζονα λόγο, ούτε και …στέλεχος. Τζάμπα ο κόπος!

  4. Ανώνυμος

    Από την άλλη, θα πεί κάποιος, “ε, και τι έγινε; – άς τους να προβοκάρουν, τί θα πετύχουν;” Ομως τέτοιες λογικές (“ακροβασίες”) μπορεί να κάνει ένα ισχυρό ταξικό πατριωτικό κίνημα, που να σέρνει και να μη σέρνεται από φασίστες προβοκάτορες. Η γνώμη μου είναι πως το κίνημα αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να ξανοίγεται σε τέτοιες “ακροβασίες”, κι αυτό το αρπάζουν στον αέρα τα φασιστόνια, που μπορεί να είναι και καθοδηγημένα και όχι και πολύ “αυθόρμητα εθνίκια”. Αν ήταν ισχυρό το προλεταριακό Πατριωτικό κίνημα, απλά δε θα πλησίαζαν καν τα “μούτρα”!
    Κατά τα λοιπά, θα έλεγα στον αρθρογράφο εδώ, πως επίσης και η προβοκάτσια θέλει τέχνη στην αντιμετώπισή της. είναι καλύτερα μερικές φορές, να την αφήνεις να “ξεθυμαίνει” παρά να την συντηρείς παίζοντας το παιχνίδι της.

    Reply
  5. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Με το κείμενο δεν πολυδιαφωνώ αλλα οταν ειδα υπογραφες Κουριαννιδη και καραμπινατων ακροδεξιων μου έπεσαν βαρυες στο στομάχι.Δεν ξερω ποιος πηρε πρωτοβουλια να τις μαζεψει πάντως ειναι ασχημη εικόνα αυτη που φαίνεται

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Εγώ πάντως διαφωνώ από θέση αρχής μ’ αυτή τη λογική.Να έχης ξεκάθαρο το στόχο σου κ να τον προωθής με συνέπεια. Από ‘κεί κ πέρα δεν ενδιαφέρει το ποιός κ για ποιούς λόγους συμπορεύεται.Απλά να τον προσέχης,όταν είναι επικίντυνος.Και ο Φιδέλ εξουδετέρωσε έγκαιρα μια συνομωσία των “συμμάχων” του,γιατί ήταν σε επιφυλακή απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους.Αυτό δεν το λέω,για να πείσω για την άποψη μου,απλά το καταθέτω.

      Reply
      1. Γνώστης

        Ο Φιδέλ δεν έχει κανενός είδους σχέσεις με φασίστες, όπως οι υπογράφοντες ρτο επίμαχο κείμενο, μη μπλέκουμε τα μπρόκαλα με τα λάχανα

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Τι διαφορά έχει ένας φασίστας, από έναν “δημοκράτη” η ξέρω-γώ, που δε διστάζει να υπονομεύσει μιαν επανάσταση; Ξεχνάς ότι οι πραγματικοί “φασίστες”, η άρχουσα τάξη, στα δύσκολα έβαζε πάντα όχι κραγμένους”φασίστες” αλλά τέτοιες σκατόφατσες, να βγάλουν τα δικά της κάστανα από τη φωτιά; Παπανδρέου, Σοφούλης, Πλαστήρας ….δημοκρατικά παιδιά!
          Ούστ, ρε, σας μάθαμε πια!

  6. Κώστας

    Λοιπόν πάμε όλα τα ζητήματα για τον Θουκιδίδη (ρε τι πάθαμε στα καλά-λέμε τώρα, καθούμενα)

    1)δεν είναι θετική και γόνιμη πρακτική η ανακάλυψη μελών και στελεχών σε πολιτικούς χώρους. Είναι ένα στήσιμο win win παιγνίου για όποιον το κάνει. Πρέπει ο χώρος να κάνει τι ? Να …καταγγείλει το “μέλος και στέλεχος” ? Να το …διώξει ? Όταν κάνει μια κίνηση σε προφανή απόσταση από έναν πολιτικό χώρο αλλά δεν το κάνει στο όνομα του, και άλλωστε δεν είναι “μέλος και στέλεχος” και, σε κάθε περίπτωση, δεν τον εκπροσωπεί τα θέματα αυτά διογκώνονται τεχνητά. Δηλ αν το καταγγείλει δεν θα έχει αναγνωρίσει πως υπάρχει το θέμα ? Δηλ τι να κάνει η χ ΛΑΕ ή το ΑΡ, να βγει και να προσβάλλει ένα ιστορικό στέλεχος, να πει πως “δεν είναι στέλεχος μου” ? Ειδικά αν μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι και τόσο οργανωτικά ενεργοί ή στηρίζουν χαλαρές και υπό διαμόρφωση πρωτοβουλίες όπως η ΑΠΔΚΔ ή αν συνεργάζεται ο άλλος με το ΚΚΕ. Τι να κάνει το ΚΚΕ ? Παίρνει ο άλλος την ευθύνη να υπογράψει, ως προσωπικότητα, ένα κείμενο σε άλλο μήκος κύματος. Τι να τον κάνουν. Τι να κάνει η κάθε ΑΠΔΚΔ τον κάθε Κώστα Ήσυχο που εσχάτως βλέπω ως υποστηριχτής της υπογράφει ? Με ποια όργανα, με ποια μέλη, διαδικασίες και καταστατικό ? Με ποιο δικαίωμα ? Αν είναι ο άνθρωπος μέλος σε άλλες συλλογικότητες, στο ΑΡ και στην ΛΑΕ, δεν το γνωρίζω. Έχει γίνει και η Αριστερά ένα πράγμα γεμάτο … μπάμπουσκες (ρώσικη λέξη, ΤΥΧΑΙΟ ?. Μια οργάνωση συμμετέχει σε ένα μέτωπο το οποίο συμμετέχει σε ένα άλλο. Καλα, τα βαφτίσια της Βαλαβάνη σε στέλεχος της ΛΑΕ και αν με κουφάνανε, που την θυμηθήκατε ? Αμφιβάλλω αν είναι οπουδήποτε, έστω στην ΑΠΔΚΔ. Εν ολίγοις το ξέρετε πως δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο της ΛΑΕ ή στην ΛΑΕ προς τον αριστεροδεξιό πατριωτικό χώρο. Ήταν το σχέδιο του Λαφαζάνη, δεν τον ακολούθησε σχεδόν κανείς από το ΑΡ. Δεν έχω ιδέα αν ο Ήσυχος θέλει να κινηθεί προς τα εκεί ή έριξε το βάρος του συμβολικά με μια υπογραφή γιατί του το ζήτησαν και έτσι έκρινε και, τέλος πάντων, το περιεχόμενο, αφελές, επιφανειακό και εθνοπατριωτικό, έκρινε πως δεν θέλει να το ιεραρχήσει ως λόγο να μην στηρίξει όσους του ζήτησαν την υπογραφή . Ούτε πάει να πει πως αποκλείεται ο χ να γελάστηκε ως προς το ποιες υπογραφές΄θα έμπαιναν. Όχι βέβαια για το περιεχόμενο, το διάβασε φαντάζομαι. Αλλά όχι, δεν ξέρω γιατί το έκανε αλλά δεν εκπροσωπεί τίποτα σε ΑΡ, ΛΑΕ και ΑΠΔΚΔ η κίνηση του αυτή. Και το ξέρω πως το ξέρετε. Δεν είμαστε στο 2018-19.

    2)Καμιά φορά αυτά είναι και μηνύματα στο χώρο αναφοράς του καθενός. Υπογράφει ο άλλος και ως ξέσπασμα, ως προβοκάρισμα θορύβου και συζήτησης γιατί δεν καλύπτεται. Αυτό πάει στον Μαργαρίτη γιατί ο Ήσυχος δεν έχει τέτοιον λόγο, οι χώροι του (ΑΡ. ΛΑΕ και ΑΠΔΚΔ) έχουν ορθές θέσεις. Θέσεις που καταφέρνουν να κάνουν ιεραρχήσεις στην καταγγελία, καταλαβαίνουν την ανάγκη των ΟΧΙ και των οχι, σύμφωνα με την πραγματικότητα της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, της Ουκρανίας και την ανάγκη να πολεμάμε τον πόλεμο πρώτα στην χώρα μας. Το ΚΚΕ με το ΟΧΙ ΟΧΙ δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει να διακρίνουμε τις διαφορές των ΗΠΑ και εν γένει του ευρωατλαντισμού από την Ρωσία στην οποία μεγαλοκρατισμός, αυταρχισμός και ιμπεριαλιστικές πρακτικές πάνε πακέτο με ζωτικές αγωνίες κρατικής επιβίωσης από την πίεση του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και του νατοικού ναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου όπως και των πρακτικών εθνοκάθαρσης σε βάρος συγγενικών της εθνικά πληθυσμών στις οποίες αυτό προβαίνει. Δεν βοηθάει να χτυπήσουμε περισσότερο τον συμμαχικό ιμπεριαλισμό του ελληνικού αστισμού εφόσον αυτός είναι και η πλευρά με το μεγαλύτερο άδικο. Διότι, τελικά, η συγκυρία δεν είναι ούτε σαν του ΑΠΠ ούτε σαν του ΒΠΠ, είναι πιο σύνθετη. Και έχουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα να μην σηκώνεται με τίποτα, ενώ είναι συγκυρία κυβερνητικής φθοράς και κινηματικής κινητικότητας, διότι στην χώρα που η προπαγάνδα του ευρωατλαντισμού δεν πέρασε και, πχ, ο Ζελένσκι απορρίπτεται με μεγάλα ποσοστά, και πριν την Βουλή, η Αριστερά πιάνει και λέει ΟΧΙ-ΟΧΙ. Μια θέση που δεν στριμώχνει τον ελληνικό αστισμό γιατί δεν λέει πως ο δικός του ιμπεριαλιστικός πόλος έχει το πιο μεγάλο άδικο. Μια θέση που ρίχνει νερό στην αντιιμπεριαλιστική διάθεση του κόσμου

    Κώστας

    Reply
    1. Γνώστης

      ότι αποφεύγεις να σχολιάσεις την συνύπαρξη με τους ακροδεξιούς λέει πολλά

      Reply
    2. Κώστας

      ότι αποφεύγεις να απαντήσεις πολιτικά, ενώ εγώ απάντησα στα ΠΑΝΤΑ (στις συκοφαντίες για συμπόρευση χώρων με την ακροδεξιά, στο αν έκαναν καλά να υπογράψουν τα 3 άτομα και στο έλλειμμα αντινατοικής γραμμής στην Αριστερά) λέει πολλά.

      στο απαντάω λοιπόν τρίτη φορά. Είναι ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ

      Κώστας

      Reply
      1. Γνώστης

        το θέμα είναι απλό: όταν συνυπογράφεις ένα πολιτικό κείμενο πχ με τον φασίστα Κουργιαννίδη που σαν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης δε χάνει την ευκαιρία για εθνικιστικές, ρατσιστικές και πολεμοκάπηλες δηλώσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να αφορά μια δίκαιη υπόθεση. Πολύ περισσότερο όταν δηλώνει κανείς κομμουνιστής και αριστερός.
        Επίσης οι υπογραφές δεν είναι χιλιάδες, έγινε συγκεκριμένη απεύθυνση.
        Γι αυτό ο Μαργαρίτης κάνει την πάπια.

        Reply
  7. Μανωλης

    Ένας ιστότοπος που φέρει την ονομασία “Παντιέρα” (όθεν μάλλον για αριστερίστικο σάϊτ πρόκειται) με κατηγορεί προσωπικά όπως και άλλους αριστερούς ότι με πρόσχημα την εναντίωσή μας στην αντιρωσική ρατσιστικού χαρακτήρα υστερία που διαχέεται στην κοινωνία από ψηλά (πβ ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ.) βρίσκουμε ευκαιρία να προσεγγίσουμε την ακροδεξιά -ίσως και να ενταχθούμε στις τάξεις της.
    Όντως υπογράψαμε ένα κείμενο ενάντια στην τρέχουσα αντιρωσική υστερία – κείμενο που υπενθυμίζει τη θέση της χώρας μας και τα συμφέροντα του λαού μας. Εξυπακούεται ότι δεν ελέγχουμε το ποιος άλλος υπόγραψε το κείμενο αυτό – εξάλλου αυτό που ενδιαφέρει είναι η ουσία, το περιεχόμενο του κειμένου. Απο αναρτηση του Μαργαριτη

    Reply
    1. Μιχάλης

      Η απάντηση του Μαργαρίτη:
      Ένας ιστότοπος που φέρει την ονομασία “Παντιέρα” (όθεν μάλλον για αριστερίστικο σάϊτ πρόκειται) με κατηγορεί προσωπικά όπως και άλλους αριστερούς ότι με πρόσχημα την εναντίωσή μας στην αντιρωσική ρατσιστικού χαρακτήρα υστερία που διαχέεται στην κοινωνία από ψηλά (πβ ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ.) βρίσκουμε ευκαιρία να προσεγγίσουμε την ακροδεξιά -ίσως και να ενταχθούμε στις τάξεις της.

      Όντως υπογράψαμε ένα κείμενο ενάντια στην τρέχουσα αντιρωσική υστερία – κείμενο που υπενθυμίζει τη θέση της χώρας μας και τα συμφέροντα του λαού μας. Εξυπακούεται ότι δεν ελέγχουμε το ποιος άλλος υπόγραψε το κείμενο αυτό – εξάλλου αυτό που ενδιαφέρει είναι η ουσία, το περιεχόμενο του κειμένου.

      Σε καιρούς μπερδεμένους, όπως είναι οι σημερινοί, πάντα βρίσκονται πολιτικά ανόητοι έτοιμοι να ρίξουν λάσπη σε ανθρώπους, απόψεις και χώρους παίρνοντας αφορμή από το κάθε τι.

      Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που φαίνεται να τους ενοχλεί είναι η αντίθεση στο αντιρωσικό καθότι -πιθανολογώ- θεωρούν ότι το -“αντικαπιταλιστικό”- δίκιο βρίσκεται με την πλευρά των Ουκρανών, του ΑΖΟΦ και του ΝΑΤΟ. Κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα….

      Γενικά αποφεύγω να τα βάζω με πολιτικά ηλίθιους καθότι έχω πειστεί ότι η ηλιθιότητα είναι ακατανίκητη – και άρα στο τέλος θα χάσω. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όπου η εν λόγω αρετή αποσκοπεί ευδιάκριτα να σπιλώσει τις πρωτοβουλίες που στρέφονται ενάντια στην κυρίαρχη άποψη (αυτή που απλώνεται από το ΝΑΤΟ ως το ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισα να παραβώ τις αρχές μου.

      Ο πιθανώς ακροδεξιός

      Γιώργος Μαργαρίτης

      Reply
      1. pavel

        Αφού παραβίασε τις αρχές του ο κ. Μαργαρίτης για να “απαντήσει” στην κριτική που ακείται για την υπογραφή του-και άλλων- στο κείμενο, ας τις παραβούμε και εμείς και ας κάνουμε 2 σχόλια για την άκρως ειρωνική και καθόλου πειστική απάντηση του.
        1. Ξεκινάει την “απάντηση”-που δεν απαντάει διόλου σε αυτά που του καταλογίζονται- με έναν χαρακτηρισμό για να “μειώσει” την αξία της κριτικής που του ασκείται. Χαρακτηρίζει Αριστερίστικο το σαιτ “παντιέρα”. Πω πω επιχείρημα. Τι να απαντήσει κανείς σε μια τέτοια κατηγορία; Όταν μάλιστα εκστομίζεται από τον κ. Μαργαρίτη που έχει θητεύσει στην ΠΠΣΠ στα μάχιμα χρόνια του.
        2. Συνεχίζει λέγοντας ότι εξυπακούεται ότι δεν ελέγχει με ποιούς συνυπογράφει. Γιατί εξυπακούεται. Προφανώς έχει σημασία τι υπογράφεις, αλλά δεν είναι καθόλου δευτερεύων με ποιούς από κοινού το υπογράφεις. Ιδιαίτερα στην πολιτική, περιεχόμενο και μορφή έχουν άμεση σχέση και συνδέονται πάντα. Για δε το λενινισμό, που φανταζόμαστε ότι υποστηρίζει ο κ. Μαργαρίτης, το ποιόν τελικά εξυπηρετεί η κάθε κίνηση έχει πολύ μεγάλη σημασία.
        3. Χαρακτηρίζει πολιτικά ανόητους που ρίχνουν λάσπη ανθρώπους και χώρους που έκαναν κριτική στο συγκεκριμένο κείμενο και τπους υπογράφοντες που προέρχονται από αριστερές οργανώσεις. Αν η κριτική είναι ανοησία και η διαφωνία λάσπη, τότε ποιός ο λόγος να συζητάμε, να υπογράφουμε κείμενα, να υπάρχει διαπάλη ιδεών κ.ο.κ. Θα υπήρχε μόνο η αμόλυντη αλήθεια του ενός έξυπνου.
        4. Ο χώρος που κάνει κριτική, και φαντάζομαι και το σαιτ “παντιέρα”, δηλαδή η αντικαπιταλιστική αριστερά (χωρίς εισαγωγικά κ. Μαργαρίτη, σας έμεινε συνήθειο από το μ-λ χώρο μάλλον που έβαζε το “Κ” στο ΚΚΕ σε εισαγωγικά…), είναι πολύ γνωστό σε όλους ότι δεν θεωρεί ότι το δίκιο είναι με το ΑΖΟΦ και το ΝΑΤΟ. Εντάξει η αντιπαράθεση, αλλά χρειάζεται πειστικότητα και όχι τόσο οφθαλμοφανή ψέμματα. Μια μιρκή πετάλεπτη ανάγνωση των ανακοινώσεων και κυρίως των διαδηλώσεων και των συνθημάτων σε αυτές του χώρου μας θα αρκούσε κ. καθηγητά.
        5. Τέλος, μετά το βαρετό, εύκολο και πολυφορεμένο αστειάκι για κάτι σαν το …ΣΥΡΙΖΑ, από που προκύπτει ότι η κριτική σε πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν στελέχη των ΑΝΕΛ, υποψήφιοι της Χ.Α. και ακροδεξιοί αποσοπεί να σπιλώσει όσους στρέφονται ενάντια στην …κυρίαρχη άποψη; Δεν είναι η ακροδεξιά, η ΑΝΕΛ και οι πατριώτες που συνυπογράφουν μαζί σας με το ΝΑΤΟ και τη Δύση μήπως; Τέτοιες αυταπάτες κ. καθηγητά;
        6. Κανένας δεν σας είπε ακροδεξιό. Ούτε καν δεξιό οπορτουνιστή (όπως λέτε “αριστερεστής” λ.χ.). Είστε ένας καλός επιστήμονας, έγκυρος ιστορικός. Σας σεβόμαστε για το έργο σας. Αφήστε όμως καλύτερα τις πολιτικές κινήσεις και παρεμβάσεις, θα αστοχήσετε για 4η φορά…

        Με εκτίμηση
        ένας “αριστεριστής”

        Reply
    2. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

      Παρατηρώ ότι στο χώρο της λεγόμενης αριστεράς λειτουργεί ένα ιδιόμορφο πρακτορείο,μια αστυνομία σκέψης που μας παρακολουθεί σαν το χαφιέ της διπλανής πόρτας παλαιόθεν και σήμερα.Ειναι το πρακτορείο της παγκοσμιοποίησης που χωρίς αιδώ, χωρίς σεβασμό στην υπόλοιπη αριστερά, κατατάσσει αγωνιστές της αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς εν σχέσει με την καταγγελία του αντιρωσσισμου ως άλλης μιας κυρίαρχης ιδεολογίας της ντόπιας ολιγαρχίας που είναι προσδεμενη στο δυτικό ιμπεριαλιστικο άρμα.Σας ενοχλεί αυτό και όχι η ουσιαστική ταύτιση μεγάλου μέρους της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) με την αντιρωσσικη υστερία της Δύσης και του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού.Καλυπτεσθε πίσω από ψευδεπίγραφα “ταξικά”μέτωπα και πίσω από ροζ πασιφιστικα συννεφάκια για να μην φανεί η ταύτιση σας με το δυτικό ιμπεριαλισμό . Ο αντικαπιταλισμος σας είναι κάλπικος όσο και ο αντιιμπεριαλισμος σας, από την στιγμή που παίρνετε ίσες αποστάσεις υπέρ της Ουκρανίας ουσιαστικά μη βλέποντας την πραγματική αντίθεση την πιο ουσιαστική εθνική αντιιμπεριαλιστική αντιπαγκοσμιοποιητικη αντίθεση που εκφράζεται πίσω από το ουκρανικό δηλαδή η αντίθεση Ρωσσιας Δύσης, αντίθεση των δυνάμεων της εθνικής κυριαρχίας και της αντιπαγκοσμιοποιησης από την μια και τού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου του δυτικού ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης συνολικά.Δεν έχετε καταλάβει και κάτι άλλο, ότι το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας ταυτίζεται ακριβώς με την Ρωσία ακριβώς γιατί θεωρεί ότι η στάση της είναι πολλαπλασιαστική υπέρ των αγώνων για πλερια εθνική ανεξαρτησία,όπως βέβαια ταυτίστηκε με τη Σερβία το Ιράκ κλπ.Για αυτό το λόγο οι λεγόμενες “αντιπολεμικές σας συγκεντρώσεις”δεν έχουν καθόλου κόσμο,ο κόσμος σας γυρνά την πλάτη γιατί ουσιαστικά αναπαράγετε τα ίδια ψέμμα τα τής Δύσης.Τα ίδια βέβαια λέγατε και για το αντιεμβολιαστικο κίνημα τις ίδιες συκοφαντίες της παγκοσμιοποίησης και των πολυεθνικών εταιρειών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου αναπαράγετε ως”αριστερά”της παγκοσμιοποίησης και έπρεπε να ντρέπεστε και μόνο για τα ψέματα που λέτε όταν στο υπουργείο υγείας χτυπάει η καρδιά της αντίστασης απέναντι στην υποχρεωτικοτητα και την εμβολιαστικη τρομοκρατία με τους υγειονομικούς απεργούς πείνας.Ντροπη σας γιατί ουσιαστικά ταυτιζεστε με την δεξιά για άλλη μια φορά όχι μόνο τώρα αλλά και όλη την διετία της πανδημικης τρομοκρατίας των διεθνών αφεντικών των ίδιων που κρύβονται πίσω από το πόλεμο της Δύσης απέναντι στην Ρωσία.Με αυτούς ταυτιζεστε συναποτελειτε εδώ και χρόνια οργανικό κομμάτι της παγκοσμιοποίησης και του δυτικού ιμπεριαλισμού τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Δύσης εν Ελλάδι.Δεν έχετε καμία σχέση με τις λαϊκές μάζες που σκέφτονται και ταξικά και και εθνικά ταυτόχρονα γιατί οι λαοί έχουν πατρίδα κι όχι οι καπιταλιστές . Όποιος δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση παρά κρατά ψευδεπίγραφη ουδετερότητα είναι ξεκάθαρα με το ΝΑΤΟ με την Δύση με τον δεξιό τομέα και τους Αζοφ,με όλες αυτές τις δυνάμεις που από το 14χτυπαγαν και χτυπάνε το ηρωικό Ντονμπας.Εγω σαν αριστερός σοσιαλιστής σαν αντιιμπεριαλιστης ,ε ναι λοιπόν είμαι με τον άξονα αντίστασης (Ρωσσια Λευκορωσία Ντονμπας) και όχι με την δύση και με την “ειρήνη”των ιμπεριαλιστών.Στην αριστερά 35χρονια μάθαμε να παίρνουμε θέση ξεκάθαρη.Ασ σταματήσετε λοιπόν την κατασυκοφαντηση για αγωνιστές της αριστεράς,το μέτωπο είναι και ταξικό και εθνικό Λαϊκό ταυτόχρονα,τα ίδια ψέμμα τα λέγατε και για το Σύνταγμα το 11αλλα οι μάσκες έπεσαν.Μεση γραμμή δεν υπάρχει ή με την Ρωσία Με την Δύση και τους φασίστες.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Γιώργο ανένταχτε αριστερέ: Δύο είναι οι ηλιθιότητες εντός της αριστεράς, δεκαετίες πια:

        α. Το να στοιχίζεσαι ως οπαδός πίσω από μια πολιτική θέση και να την παπαγαλίζεις “επειδή το λέει το χ κόμμα” ή “ο ψ ειδικός” και

        β. Το να ΜΗΝ καταλαβαίνεις από κριτική πάνω στις θέσεις που υποστηρίζεις ΕΠΕΙΔΗ συμπεριφέρεσαι και σκέφτεσαι σαν οπαδός!

        Εμπίπτεις και στις 2 παραπάνω κατηγορίες. Και εξηγούμαι:

        1. Κανένας ΔΕΝ είπε τον Μαργαρίτη ακροδεξιό. Ο ίδιος αναμασά αυτή την παπαριά, γιατί ΔΕΝ θέλει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Και ποιά είναι η ουσία; Την λέω παρακάτω.

        2. Εσύ τα έχεις κάνει κλουβάχατα! Καταρχάς απο πότε η κριτική στην θέση κάποιου ή κάποιας πολιτικής δυναμης συνιστά “πρακτορείο”, ειδικά όταν αυτή ΔΕΝ εξαπολύει χαρακτηρισμούς και ύβρεις (όπως αντιθέτως έκανε ως απάντηση ο Μαργαρίτης;

        Πάμε στην ουσία: Το κείμενο που υπογραφούν ο ΜΑργαρίτης, η Βαλαβάνη, ο Ησυχος, είναι ΚΑΚΙΣΤΟ διότι ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: Φίλε μου, ένα μεγάλο ποσοστό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ κερδίζει από την επί δεκαετιών πρόσδεση της Ελλάδας στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ: Είναι η άρχουσα καπιταλιστική τάξη και τα συμμαχα της κοινωνικά στρώματα. Συνεπώς, ΔΕΝ είναι κυρίως εθνικό, αλλά ΤΑΞΙΚΟ το ζήτημα καταρχάς! Η λαική πλέμπα, η εργατική τάξη, οι μετανάστες που ζουν εδώ εξαθλιώνονται από την ΕΝΙΑΙΑ πολιτκή ελληνικού κράτους/κεφαλαίου, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. ΑΥΤΑ ο ιστορικός Γιώργος ΜΑργαρίτης δεν τα γνωρίζει; Προφανώς και τα γνωρίζει! Γιατί τότε υπογράφει κείμενα που δεν λενε αυτη ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

        Δεύτερον: Το κείμενο αυτό ΣΥΝΙΣΤΑ σαφή πρόθεση παροχής τακτικής και στρατηγικής θέσης στο ελληνικό κράτος. ΔΕΝ επυθύνεται στον λαό, στην πλέμπα, απευθύνεται στο κράτος και την πολιτική ηγεσία! Αυτή την ηγεσία που επί δεκαετίες εξαθλιώνει τον λαό. Ωραίους συνομιλητές επιδιώκει να βρει το κείμενο και οι υπογράφοντες αυτού….

        Τρίτον, από πότε το δίπολο του καιρού μας είναι καπιταλιστική Δύση vs προοδευτική Ρωσία; Παπάρια δίπολο είναι αυτό, όπως παπαροδίπολο ήταν και το προηγούμενο παγκοσμιοποίηση vs εθνικό κράτος και εμείς “δλδ εσείς” θέλατε να είστε ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ με το εθνικό κράτος ως… ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ! Ελα όμως που τις πολιτικές της ΕΕ που διαλύουν τους λαούς, ΕΘΝΗ/ΚΡΑΤΗ τις προτείνουν, τις αποδέχονται, τις προωθούν και τις προστατεύουν! Αλλά και άλλα έθνη/κράτη που ΔΕΝ είναι σε ολοκληρώσεις όπως πχ στην Ασία, κλπ οι λαοί περνάνε καλύτερα; Δε νομίζω έ;

        Ο πόλεμος αυτός έχει δυνατό και αδύναμο ιμπεριαλισμό, δεν ισοπεδώνω τις διαφορές, βλέπω ποιός επιτέθηκε 30 χρόνια τώρα πρώτος και αυτός είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Βλέπω ότι υπάρχει και μια δευτερεύουσα αντιφασιστική πλευρά αυτού του πολέμου η οποία εκφράζεται από τον κόσμο. Το ερώτημα είναι: Αυτ΄λο που εκφράζεται από το ρωσικό κράτος είναι ένα αντιφασιστικό/προοδευτικό πολιτικό αίτημα και σχέδιο; Αν ναι, πέστο. Αλλα ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕ. Εγώ ΔΕΝ βλέπω κάτι τέτιο.

        Reply
        1. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

          Θα απαντήσω στην σκόπιμη διαστρέβλωση του ανώνυμου με τα εξεις: καταρχάς δεν υπερασπίζομαι ούτε τον καθηγητή Μαργαρίτη ούτε κάποιο κόμμα αλλά τις θέσεις μου και μόνο.Ετσι για μένα ως ανένταχτος αριστερός σοσιαλιστής είναι αυτονόητο η υπεράσπιση του άξονα αντίστασης με κορμό τη Ρωσία τη Λευκορωσία και Ντονμπας διότι απλούστατα είναι ο μόνος άξονας αντίστασης στην δύση και την παγκοσμιοποίηση.Απο που και ως που ταυτίζεται το ελληνικό έθνος με μια χούφτα μεταπρατες καπιταλιστές.Βαζεται στο ίδιο τσουβαλι το λαό με τη ολιγαρχία; Αυτό δεν έχει κανενός είδους ταξικής σκοπιάς αλλά απλά μέσα από αναρχοτροτσκιστικες γενικεύσεις ουσιαστικά προσχωρειτε στην ανάλυση της παγκοσμιοποίησης -χρησιμοι στυλοβάτες του ιμπεριαλισμού.Ειτε το θέλετε είτε όχι δεν υπάρχουν 2ιμπεριαλισμοι”.Το εμπάργκο κατά της Ρωσίας Λευκορωσίας δεν επιβλήθηκε από την Νέα Γουινέα αλλά από τις ίδιες δυνάμεις που επέβαλλαν ευρωμνημονια σε μας, από τις ίδιες δυνάμεις που επέβαλλαν εμπάργκο σε άλλες ανυπότακτες χώρες και λαούς, από τους ίδιους μηχανισμούς που επέβαλλαν ψευτοπανδημια και εμβολιαστικη τρομοκρατία δηλαδή ο ένας και μοναδικός εχθρός ο δυτικός ιμπεριαλισμός των παγκόσμιων αγορών των διεθνών τοκογλύφων δανειστών των πολυεθνικών του κεφαλαίου με κεντρικό κορμό ΗΠΑ Αγγλία Γερμανία Γαλλία ΝΑΤΟ δηλαδή η Δύση έτσι σκέτα .Η Ρωσσια είναι ο πολλαπλασιαστής εξελίξεων διότι ανέδειξε τόν κόσμο των λαών και των εθνών που αναζητούν τον δικό τους δρόμο ανάπτυξης ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης από την παγκόσμια Δύση,κάθε χώρα με τον δικό της προσανατολισμό.Και όντως το κείμενο της παντιερας δεν είναι “κριτική”αλλά περνάει όσους υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο μέσα από λογικές πιστοποίησης αριστερών φρονημάτων.Ετσι όμως ταυτίζεστε ουσιαστικά με την κυρίαρχη θέση της Δύσης και της ντόπιας μεταπρατικης ολιγαρχίας που και αυτή μιλά για “ειρήνη”οργανώνει “ανθρωπιστικές συναυλίες”ξεπλύματος του ΝΑΤΟ αυτή την γραμμή ακολουθείτε και εσείς όταν μιλάτε με μισολογα και πασιφισμους.Ο πασιφισμος και ο κάλπικος διεθνισμός είναι ο φερετζές του ιμπεριαλισμού και του πραγματικού νέου φασισμού για τον οποίο δεν λέτε απολύτως τίποτα.Τιποτα δεν είδατε αλλά υποβαθμιζατε τον ηρωικό αντιιμπεριαλιστικό αντιφασιστικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Ντονμπας και των λ.δ.Ντονετσκ Λουγκανσκ από το 2014 μέχρι σήμερα.Εσεις υποβαθμιζετε συνειδητά και διαστρεβλωνετε καθετί και μάλιστα σε πολλά χρησιμοποιητε την ίδια αντίληψη που διακατέχει τα πρακτορεία της Δύσης.Ενα από αυτά είναι και η ενοχοποίηση τού εθνικού σε σχέση με την αριστερά.Πραγματικα δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται γύρω μας.Ο λαός είναι το πραγματικό εθνικό υποκείμενο και όχι η άρχουσα τάξη με την οποία συνασπιζεστε στο έδαφος της αντιρωσσικης υστερίας,ο λαός έχει πατρίδα, έχει εθνική και κοινωνική και ταξική συνείδηση,η αριστερά που βρίσκεται; Εγώ ως αριστερός σοσιαλιστής υπερασπίζομαι τον δικό μας λαό και όχι τους ανεστιους εποίκους που η Δύση τους βαφτίζει ως “πρόσφυγες”, είμαι με τους ντόπιους ιθαγενείς προλετάριους.Για αυτό το λόγο η νίκη της Ρωσίας θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για τους μαχόμενους λαούς και έθνη.Εσεις καθηστε να υπερασπιστείτε τις ΜΚΟ του ιμπεριαλισμού,τους εποίκους και συνεργάτες των Αμερικανών.Ειτε λοιπόν με την Ρωσία είτε με τη δύση και το ΝΑΤΟ.

        2. Ανώνυμος

          Και γι αυτή τη λέτσα σκοτώνεται ο κόσμος, μαζί και οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς και τα φανταράκια του ρωσσικού στρατού, γι αυτά φορολογούνται και εξαθλιώνονται οι Λαοί: Οι… μοναξιές της Κουρσεβέλ!
          Aφιερωμένο σε όσους εγκλωβίζονται σε …”δίπολα” της άρχουσας τάξης, διαλέγουν τον …δίκαιο(!) ΛΗΣΤΗ, ζουν με το άγχος μην …αδικήσουν(!) κάποιους από αυτά τα παρασιστικά παληοτόμαρα, και ιδιαίτερα στους “αριστερούς” πουτινίστες.
          Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, που καταπίνετε την κάμηλον και διυλίζετε τον κώνωπα…

        3. Ανώνυμος

          Ρε Γιώργο θες να μιλάμε σοβαρά ή όχι;

          Α. Από πού και ως που αφαιρεις από το ελληνικό έθνος το 5% που αποτελεί την εθνική καπιταλιστική άρχουσα τάξη αυτής της χώρας; Επειδή είναι ας πούμε, μεταπρατες; Δηλαδή μια επαγγελματική ιδιότητα αυτή του μεταπρατη ορίζει αν κάποια κοινωνική ομάδα ανήκει ή όχι σε ένα έθνος; Τι είναι αυτά;

          Η καπιταλιστική τάξη της χώρας όχι μόνο ανήκει στο ελληνικό έθνος, αλλά αποτελεί και την τάξη που κάνει κουμάντο σε αυτή την χώρα. Αυτό δεν μπορείς να το προσπεράσεις με τίποτα!

          Δεύτερον: μπερδεύεις της έννοια του έθνους στο οποίο ανήκει η κάθε εθνική καπιταλιστική τάξη, με την έννοια λαός στην οποία δεν ανήκει η κάθε εθνική καπιταλιστική τάξη, μιας και αυτή η έννοια εγκολπωνει τις καταπιεσμένες τάξεις και στρώματα: εργατική τάξη κ ορισμένα μεσαία στρώματα!

          Άρα, το λαϊκό με το ταξικό πάνε πακέτο, και μπορούν να επικαθορισουν το εθνικό, εάν βγουν μπροστά αυτά και όχι γενικά κ αόριστα το εθνικό!

          Τρίτον: κάθε κράτος προωθεί και μια ιδεολογια που το βοηθά να παγιώνει την κυριαρχία του αφενός στην γεωγραφική επικράτεια της χώρας, κ αφετέρου πάνω στους πολίτες /υπηκόους του. Η Ελλάδα έχει για δεκαετίες το πατρίς θρησκεία, οικογένεια, και το ανηκομεν στην δύση, το αμβλύνε αυτό επί ΠΑΣΟΚ προσθετοντας τον εκσυγχρονισμό κ το να γίνουμε Ευρώπη . Η Ρωσία τι κρατική ιδεολογία έχει όλα αυτά τα 30 χρονια; Για διάβασε! Έχει τσαρικό μεγαλείο, έχει ανασύσταση της ευρασιατικής αυτοκρατορίας, κλπ. Άλλο ο κόσμος που έχει αντιφασιστική πολιτική εκεί στην ανατολική Ουκρανία κ γενικά νοσταλγία για την ΕΣΣΔ κ άλλο οι κρατικές επιδιώξεις

      2. Κώστας

        Kαλά Γιώργο κι εγώ πιστεύω πως η Αριστερά (πλην ΛΑΕ και ΑΠΔΚΔ) είναι φάουλ γιατί δεν ιεραρχεί την ευθύνη του ιμπεριαλιστικού πόλου στον οποίον ο ελληνικός αστισμός ανήκει ως πρώτη, όπως είναι δηλ, για τα γεγονότα στην Ουκρανία αλλά δεν νομίζω πως μπορεί να σταθεί μια γραμμή “είμαστε με την Ρωσία”, Και δεν είναι αυτό που λείπει και η Αριστερά δεν πυροδοτεί το αντιπολεμικό κίνημα, λείπει η ιεράρχηση της αντιευρωατλαντικής αιχμής ως πρώτη

        “Με την Ρωσία” δεν είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού, όχι, δεν ισχύει. Είναι βασικά ένα νήμα δεξιού, και συχνά ακροδεξιού, φιλορωσισμού με έντονες ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ρίζες. Είναι και κάποιες παράξενες παραλλαγές αναρχοαριστερισμού και μετα Αριστερές πατριωτικές καταστάσεις τύπου ΕΠΑΜ και Λαφαζάνη

        Γνώμη μου εμένα είναι πως από το 2014 με την άρνηση της Ρωσσίας να στηρίξει ουσιαστικά το Ντονμπάς, και γενικά την εξέγερση στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία, Εξέγερση ταξική, αντιφασιστική και, λόγω του ουκρανικού εθνικιστικού μίσους, εθνικοαπελευθερωτική. Εγκλώβισε τις ΛΔ στην αναμονή μιας ανέφικτης ομοσπονδιακής Ουκρανίας και ταυτόχρονα, φαντάζομαι, κατάφερε με διάφορους τρόπους να αμβλύνει τις ριζοσπαστικές όψεις της εξέγερσης. Και τώρα αντί να βάλει μια λογική κλιμάκωσης στις εθνοτικά διαφιλονικούμενες περιοχές, μια λογική διεθνοποίησης, όρων και σταδιακής κλιμάκωσης, έκανε αυτήν την full scale επίθεση με το Κϊεβο να πολιορκείται εντός ημερών και ωρών. Συγνώμη αλλά σκοπός του Πούτιν ήταν όχι, μάλλον, η ανοικτή Κατοχή αλλά ο πλήρης έλεγχος, οικονομικός και διπλωματικός, η επικράτηση της άλλης μερίδας ολιγαρχών. Θα έλεγα πως ήταν ανοησία, αλλά δεν ήταν, είναι η απόδειξη πως η κίνηση ήταν μεγαλοκρατική και επεκτατική. Μπες στο αυτονομημένο κομμάτι του Ντονμπάς και φτάσε στα όρια του. Άνοιξε το θέμα στην Διεθνή Κοινότητα. Οι Ουκρανοί θα επιτίθεντο καθώς οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες. Μετά κλιμάκωσε εστιάζοντας πάντα στον Νότο και την Ανατολή και στην Ουδετερότητα της Ουκρανίας. Μίλα στην διεθνή κοινότητα λογικά, πες στον κόσμο πως το Μινσκ τελείωσε, θέλουμε μια καθαρή λύση. Διότι ποιος πιστεύει πως μια ομοσπονδία θα ήταν πια λειτουργική ?

        Γενικά προτείνω σε όλες και όλους πολύ προσεκτική μελέτη των Θέσεων του ΚΕΚΡ. του μικρού, μαχητικού και ιδεολογικά ανήσυχου ΚΚ της Ρωσίας και όχι του μεγάλου και αρκετά πουτινικού ΚΚΡΟ. Είναι ότι πιο ισορροπημένο έχω διαβάσει και βέβαια η σιωπή του ΚΚΕ όλον αυτόν τον καιρό, με το ΚΕΚΡ να του “επιτίθεται” δημόσια, θα έλεγα πως είναι αρκετά ευγλωτη και ένοχη και, ίσως, να δείχνει και εσωκομματικά θεματάκια

        https://fadomduck2.blogspot.com/2022/04/donbass.html

        https://www.aristerorevma.gr/archives/6986

        Κώστας

        Reply
  8. Ανώνυμος

    Δεν καταλαβαίνω το επιθετικό και ειρωνικό ύφος του Γιώργου Μαργαρίτη. Δεν προσέχει καν με ποιους υπογράφει ένα κείμενο; Βαρύ το ατόπημα του Γιώργου Μαργαρίτη, της Βαλαβάνη, του ήσυχου διότι ναι, ξεπλένουν με τις υπογραφές τους, τους υπόλοιπους που επίσης υπογράφουν αυτό το κείμενο. Απλά και καθαρά!

    Ακόμα πιο βαρύ το ατόπημα συγκεκριμένα του Γιώργου Μαργαρίτη, διότι αντί να πει ναι, έκανα λάθος, λέει ότι έκανε σωστά που υπέγραψε μαζί με ακροδεξιούς και ναζί! Και τα λέει και με ένα υπεράνω ειρωνικό ύφος….

    Όσον αφορά το κείμενο αυτό καθεαυτό, είναι ένα πολύ καλό κείμενο διότι πολύ απλά, το 25-30% του ελληνικού έθνους άρα και της Ελλάδας, ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ τα μάλα από την συμπαράταξη της χώρας με την υπόλοιπη ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Ωφελείται αγαπητέ Γιώργο Μαργαρίτη, σου αρέσει, δεν σου αρέσει, είτε θες είτε όχι να το παραδεχτείτε! Ωφελείται η άρχουσα καπιταλιστική τάξη της χώρας δλδ το 5% του εθνους και όσα κοινωνικά στρώματα είναι δεμένα άμεσα με αυτήν, όπως ανώτερα και ανώτατα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου ένα ακόμη 25% του ελληνικού έθνους!! Πώς; Παίρνουν δουλειές, κανονίζουν Ντιλ, παίρνουν επιδοτήσεις, μίζες, κλπ κλπ. Έτσι παίζει το παιχνίδι αγαπητέ Γιώργο Μαργαρίτη! Άρα δεν είναι γενικά ένα το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων αγαπητέ Γιώργο Μαργαρίτη που λέει το κείμενο που υπογράφεις κ το υπερασπίζεσαι με φανατισμό!!

    Είναι δυο τα συμφέροντα Γιώργο! Το ένα του 25-30% του ελληνικού έθνους που ταυτίζεται με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και το άλλο του 70-75% που θα τον πιει λιγότερο ή περισσότερο! Αυτή η διαπίστωση και όλο το παραπάνω σκεπτικό απουσιάζει τόσο από την σκέψη σου, όσο και από το κείμενο που υπογράφεις Γιώργο Μαργαρίτη! Και ακριβώς επειδή απουσιάζουν τα παραπάνω, είναι παρούσες οι υπογραφές των ναζί και ακροδεξιων μαζί την δική σου υπογραφή Γιώργο Μαργαρίτη, την Βαλαβάνη, του Κώστα ήσυχου από το αριστερό ρεύμα της ΛΑΕ, κλπ.

    Κατά τα λοιπά, η απόρριψη του δυτικού ιμπεριαλισμού και των πολιτικών του, η απόρριψη της αντιρωσικης υστερίας κλπ είναι ολοσωστα, και θα μπορούσες να τα βάλεις Γιώργο Μαργαρίτη, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστα ήσυχε σε ένα άλλο κείμενο που να αναδεικνύει ταυτοχρονα και τις ευθύνες αυτού του 25-30% του έθνους που είναι η άρχουσα τάξη και οι κοινωνικές/οικονομικές της συμμαχίες. Αλλά, που.. .

    Αλλάζω εντελώς θέμα, και δεν μπορώ να μην το γράψω: εδώ παραθέτεις στα ιστορικά σου βιβλία για να τεκμηριώσεις τις δίκες της Μόσχας όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν ολη σχεδόν η παλιά φουρνιά των μπολσεβίκων, ως Γκράντε επιχείρημα, την θετική μαρτυρία του πρεσβευτή των ΗΠΑ όπου τα βρήκε όλα κομπλέ….

    Άιντε πια με τους υπερεκτιμημένους πάσης φύσεως….

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Διόρθωση στην αρχή της τρίτης παραγράφου. Το σωστό είναι: “…Όσον αφορά το κείμενο αυτό καθεαυτό, είναι ένα πολύ ΚΑΚΟ κείμενο διότι…”.

      Reply
    2. Μανωλης

      Δηλαδή σου φέρνουν ένα καλό κείμενο που συμφωνείς να το υπογράψεις.
      Το επόμενο είναι να βάλεις όρο να είσαι ο τελευταίος που το υπογράφει η να ζητήσεις κάθε φορά που κάποιος νέος το υπογράφει, να σου ξαναζητουν εκ νέου την υπογραφή σου ?
      Φανταστείτε αυτό τον όρο να βάλουν και άλλοι 2 3.
      Είμαστε σοβαροί να ασχολούμαστε μαυτο?
      Ας κάνουμε αυστηρή κριτική στο κείμενο, και να αναδείξουμε που χάνει.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ετσι είναι. Δεν προκύπτει από πουθενά, πως ο Γ.Μ. κάλεσε τους ακροδεξιούς να φτιάξουν ένα κοινό κείμενο! Το πρόβλημα δεν είναι αν υπογράφουν το κείμενο και ακροδεξιοί. Εκτός από ιδεολογική ταύτιση η συμφωνία, μπορεί να υπάρχουν δεκαπέντε άλλοι λόγοι με σημαντικότερο την προβοκάτσια. Αυτοί οι κύκλοι δεν κωλώνουν σε τέτοια. Δε θυμάστε στη δίκη της Χ.Α., με τι ευκολία όλοι βγάνανε την ουρά τους απόξω και αρνούνταν ότι είναι αυτό, που …καμαρώνουν ότι είναι: Ναζί!
        Το θέμα είναι πόσο εύστοχο είναι το ίδιο το κείμενο, κι από κεί θα προκύψει αν και γιατί προσφέρεται για προβοκάτσιες. Τα άλλα είναι ετεροκαθορισμός, που μάλλον τσιμπάει στην ακροδεξιά προβοκάτσια. Το ότι υπογράφουν οι ακροδεξιοί μπορεί να είναι μια ένδειξη, ότι “πιθανόν κάτι δεν πάει καλά εδώ”, αλλά μόνο ένδειξη και όχι απόδειξη. Την απόδειξη, αν στέκει η υποψία, θα την δώσει η σοβαρή κριτική ανάλυση του ίδιου του κειμένου.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Έγινε τεκμηριωμένη κριτική στο που χάνει το κείμενο και γίνεται ένα πολύ ΚΑΚΟ κείμενο: χάνει στο ότι δεν λέει τίποτα για το 30% του ελληνικού έθνους (καπιταλιστική τάξη και συμμαχα προς αυτήν κοινωνικά στρώματα) το οποίο κερδίζει διαχρονικά από την πρόσδεση της Ελλάδας στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Διάβασε τα σχόλια

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Προσπερνώ το λάθος της χρήσης του όρου “έθνος” με την ασυμβίβαστα διττή σημασία του, ταξική και αστική, και το εκλαμβάνω σαν πληθυσμό. Και πάλι, το “30%” πέφτει πολύ και μάλιστα για “διαχρονικά” ωφελούμενους. Η αλήθεια είναι πως πολλοί από αυτούς βραχυχρόνια και προσωρινά ωφελήθηκαν, με τίμημα την υπόσκαψη και του δικού τους μέλλοντος. Καφενειακά, χωρίς πρόχειρη τεκμηρίωση, διαισθάνομαι, πως οι πράγματι διαχρονικά ωφελούμενοι δεν είναι ούτε το 5% του πληθυσμού, δηλαδή η καθεαυτού ιμπεριαλιστική αστική τάξη. Κι όμως αυτοί καταφέρνουν και “τραβάνε” μαζί τους σχεδόν το ~80 με 90% του Λαού. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα, που καλείται να λύσει η εκτός εισαγωγικών Αριστερά.

      3. Γνώστης

        το κείμενο είναι χάλια, γι αυτό και οι ακροδεξιοί το υπέγραψαν άνετα. Καθόλου τυχαίο ότι προέρχεται από εθνικιστικό θινκ τανκ

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.