.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο επικεφαλής της ΛΑΕ …ΠΛΕΥΡοκοπεί τον εθνικιστικό – φασιστικό χώρο!


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται και μιλάει σε ακραίο εθνικιστικό ρατσιστικό χουντοκάναλο

Α.Κ.

Η παρουσία και συμμετοχή του επικεφαλής της ΛΑΕ σε ακροδεξιά έως φασιστικά σάιτ και εκπομπές δεν προσφέρεται για γέλια.

Πολύς κόσμος της αριστεράς, ανεξάρτητα από την πολιτική άποψη που έχει για την πολιτική γραμμή της ΛΑΕ και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχει παγώσει μετά την τελευταία «εξέλιξη» της Παρασκευής 2 Νοέμβρη 2018:

Ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, εκθέτοντας όχι μόνο τον χώρο του, εμφανίστηκε και μίλησε σε ύφος που μπορείτε να δείτε εδώ, στο κανάλι του Κώστα Πλεύρη «Επανελλήνισις» και την εκπομπή του προέδρου του ομωνύμου κόμματος, «Σπαρτιάτες».

Είναι αλήθεια ότι ο Π. Λαφαζάνης, από την εποχή που ακόμα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε περιοδεύσει σε ένα σωρό ακροδεξιά κανάλια και καναλάκια. Το πράγμα όμως αυτή τη φορά παρατράβηξε.

Όπως μπορεί καθένας που διαθέτει γερό στομάχι να δει:

-Σε ένα ντεκόρ που ξενίζει κάθε αριστερό, με φόντο περικεφαλαίες, Σπαρτιάτες, τσολιάδες που δακρύζουν και ήλιους της Βεργίνας, συνομιλεί με έναν δηλωμένο εθνικιστή.

-Αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα του συνομιλητή του «για τους γκέι, που θα γίνονται μαθήματα στα σχολεία, τους λαθρομετανάστες, που μας απαγορεύεται η λέξη αυτή ενώ έχουμε πνιγεί στους μετανάστες και έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, την αποφυλάκιση Κουφοντίνα» κλπ.

-Χτυπάει από αυτό το μετερίζι τον χθεσινό εκλογικό συμπαραστάτη του αλλά αυριανό αντίπαλο Γιάνη Βαρουφάκη, για τη στάση του πριν από τη στήριξη που ο τελευταίος παρείχε στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας το Σεπτέμβρη του 2015, ταυτίζοντάς τον με τον Τσίπρα.

-Χρησιμοποιεί όρους όπως «Ελλάδα», «Ιταλία», ως ενιαία υπερ-ταξικά σύνολα, «πατρίδα», «Σκόπια», «Δαρδανία», «Δημοκρατία του Βαρδάρη» κ.ά. Σημασία ωστόσο, δεν έχουν οι λέξεις που περιλαμβάνονται στην παρέμβασή του, όσο αυτές που εκκωφαντικά απουσιάζουν.

-Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα παρά ένα σλαβικό ιδίωμα, καθώς και ότι δεν υπάρχουν Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα, επικαλούμενος δήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη το 1987. Του διέφυγε ασφαλώς η θέση για τη σλαβομακεδονική μειονότητα που ανέπτυξε ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1960 στο στρατοδικείο που τον δίκαζε για κατασκοπεία…

-Αναφέρει ότι αν είχε μπει στη Βουλή το κόμμα του, θα υπήρχε και μία αντιμνημονιακή φωνή ενώ τώρα δεν υπάρχει αντιπολίτευση, λησμονώντας, ως φαίνεται, ότι το ΚΚΕ (περί της ενότητας με το οποίο τόσον κόπτεται) συμμετέχει στην παρούσα Βουλή. Διερωτάται κανείς, πώς μπορεί ένας πολιτικός χώρος να κάνει προτάσεις κεντρικής πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν θεωρεί ότι ο περίφημος αντιμνημονιακός ριζοσπαστικός πατριωτικός κλπ χώρος, φτάνει μέχρι τα όρια του φασισμού και του ναζισμού; Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμμετέχοντας σε μια εκπομπή που ταυτόχρονα είναι κόμμα, είναι σαφής: «Κανείς δεν εξαιρείται από το μέτωπο»…

Η εξήγηση ότι “ο Λαφαζάνης πάει όπου νάναι για να μαζέψει ψήφους” δεν είναι καθόλου αρκετή, όσο και αν η ΛΑΕ λόγω του κοινοβουλευτικού της χαρακτήρα αντιμετωπίζει το θέμα της εισόδου στην Βουλή σαν όρο επιβίωσης. Είναι μια πλευρά.

Αυτό που οδηγεί τον επικεφαλής της ΛΑΕ στις φασιστοεκπομπές, είναι η ίδια αντίληψη που έκανε την ΛΑΕ να “λοξοκοιτάει” προς τα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Είναι η ίδια αντίληψη που οδηγεί την ΛΑΕ σε κριτική στο “μακεδονικό” από εθνικιστικές και όχι από ταξικές αντιιμπεριαλιστικές θέσεις.

Η ΛΑΕ έχοντας στο DNA της την αταξική αντίληψη για τα εθνικά ζητήματα, καταλήγει να γίνεται ουρά του εθνικισμού και τελικά να βρίσκει φιλοξενία σε ακροδεξιά κανάλια. Αυτή η γραμμή εξευτελίζει την αριστερά, θολώνει τα σύνορα με τον εθνικισμό και τελικά δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρωνατοϊκό “κοσμοπολιτισμό” του.

Δεν λέμε “και εις ανώτερα”. Λέμε, σύντροφοι σταματήστε. Αυτό που κάνετε είναι απλά καταστροφικό.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 93.33% ( 27
Συμμετοχές )



106 σχόλια στο “Ο επικεφαλής της ΛΑΕ …ΠΛΕΥΡοκοπεί τον εθνικιστικό – φασιστικό χώρο!

  1. λαθραναγνώστης

    Μη σας κάνει εντύπωση. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα από τον οπορτουνιστικό/ρεφορμιστικό χώρο. Ας μη ξεχνάμε την ΕΑΔΕ του ΚΚΕες που προωθούσε την συμμετοχή στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη της Χούντας.

    Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Ναι, εντάξει, αλλά περί του θέματος έχω ιδίαν πείρα. Είχαν έρθει και στο σπίτι μου να προπαγανδίσουν την ψήφο στον Μαρκεζίνη και η μητέρα μου τους πέταξε έξω……

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δε μπορώ να πω ναι ή όχι. Οι δικοί μου ήταν στην ΕΔΑ στο περιβάλλον Λαμπράκη και ήταν στην απέξω από όλο αυτό.

    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Και ποια είναι η άποψη σου για τους αποχωρήσαντες εξ’ αριστερών οι οποίοι κατόπιν συγκρότησαν το μ-λ χώρο;

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Για ποιά εποχή μιλάς και για ποιές οργανώσεςις?

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Λέει μέσα το κείμενο του Ριζοσπάστη, ξεκινά από το ’56 (το ’56 δεν έφυγαν οι “Ζαχαριαδικοί”;) και συνεχίζει μέχρι το ΚΚΕεσ.

        2. Κ.Σ.

          οι “ζαχαριαδικοί” ή “μ-λ” που αρκετοί έγιναν μαοϊκοί καταγγέλλονται για δεκαετίες για οπορτουνισμό, αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό. Παρόλα αυτά οι πρόσφατες θέσεις του ΚΚΕ για το 20ο συνέδριο ΚΚΣΕ, τον Στάλιν, τον Ζαχαριάδη τους δικαιώνουν..
          Πώς συνδυάζονται αυτά και πώς η 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ μπορεί να είναι ταυτόχρονα και τιμημένα και κάτω από οπορτουνιστική ηγεμονία μέχρι το 1991 (ολοκληρωτικά) και και το 2009 (ως ένα βαθμό), αυτό μόνο ο Μαΐλης μπορεί να το εξηγήσει.
          Ως γνώστης γιατί ήταν με την ηγεσία σε κάθε φάση

        3. ένας

          “Πώς συνδυάζονται αυτά και πώς η 100χρονη ιστορία ….”
          Ελα μου, ντε;!
          Αμα τα μπερδεύεις “αυτά”, τότε ασφαλώς η απορία σου μπορεί και νάναι είναι ειλικρινής.
          Αλλά δεν κάνεις και καμιά προσπάθεια να τα ξεμπερδέψεις, …οπότε μάλλον δεν είναι.
          Αριστεροχωρικός…….

        4. Κ.Σ.

          Τι να κάνουμε “ένας”, δεν είναι όλοι μάστορες της διαλεκτικής σαν εσένα για να θεωρούν ότι η ιστορία δικαίωσε και τον Ζαχαριάδη και τον Κολιγιάννη και την 6η ολομέλεια του 1956 και όσους αντιστάθηκαν σε αυτή.

        5. λαθραναγνώστης

          Και καλώς καταγγέλονται. Η όποια κριτική κάνουν, δεν είναι κριτική αλλά πολεμική. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Οι πρόσφατες θέσει του ΚΚΕ, είναι τόσο αντισοβιετικές και αντικομμουνιστικές, όσο αυτές των μαοϊκών….δεν ήταν!
          Δεν χρειάζεται κανένας Μαϊλης για να εξηγήσει ότι αυτοί που είναι κώλος και βρακί με τον ιμπεριαλισμό και τον βοηθούν να πλευροκοπήσει τον σοσιαλισμό από τα “αριστερά”, για να κάνουν ζημιά στην ΕΣΣΔ, δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που κάνουν κριτική στα λάθη που έγιναν με σκοπό να μην ξαναγίνουν. Αν φαντασιώνεστε ότι η κριτική που ασκεί σήμερα το ΚΚΕ, δικαιώνουν τη δική σας στάση, είστε μακριά νυχτωμένοι.
          Το έχω ξαναρωτήσει. Πως είναι στα κινέζικα “Καλώς ήρθατε στη χώρα μας αγαπητέ πρόεδρε των ΗΠΑ”? “Κι εμείς, θα γίνουμε σαν κι εσάς και θα σας ξεπεράσουμε!”

        6. Κ.Σ.

          Υπεκφυγές (το λιγότερο).
          Αυτοί που διαγράφτηκαν γιατί αντιστάθηκαν στις αποφάσεις της 6ης ολομέλειας του 1956, οι “ζαχαριαδικοί”, που έγιναν μετά το “μ-λ”, δεν δικαιώνονται από τη νέα θέση του ΚΚΕ για καταδίκη της 6ης ολομέλειας;
          Λογικά ναι.
          Αλλά για το μαρξισμό του λαθραναγνώστη και άλλων όχι

          Δε χρειάζεται να είσαι να με τα “μ-λ” κόμματα ή να είσαι σταλινικός για να δεις τις αντιφάσεις του οπορτουνισμού της ηγεσίας του ΚΚΕ.

  2. θεοδωρος Σαμιωτακης

    Ο Λαφαζάνης εμπλεξε με εναν ημιπάλαβο μπλογκερ εργολαβο κηδειών το επάγγελμα απο το ίλιον, τον Κυριακο κυριακοπουλο.Αυτός ο τύπος παραλιγο να διαλυσει το επαμ μεχρι που τον σουταρε ο καζακης και τώρα να δείτε που θα δημιουργησει προβλημα και στην Λαε όπως φαινεται.Αφου εκανε ο Λαφαζανης επικοινωνιολογο του τετοιον τυπο τι να πει κανεις….

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Όσο παλαβός κι αν είναι ο επικοινωνιολόγος του, η παρουσία του Λ. σ ένα χουντοκάναλο, ή έγινε ή δεν έγινε. Και μη μου πει κανείς ότι ο Λ. πήγε σ αυτό το κανάλι, επειδή τον συμβούλεψε ο επικοινωνιολόγος του……Δηλαδή, στοιχειώδεις αρχές, δεν έχει αυτό το άτομο/παράταξη? (ρητορικό το ερώτημα..)

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Όπως το είπες. Το άτομο-παράταξη. Μίλησες σοφά γέροντα.

        Reply
    2. λαθραναγνώστης

      Κι απ ότι φαίνεται, ΚΑΙ ο Λ. είναι η αριστερά των επικοινωνιολόγων και των ξεχειλωμένων μετώπων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ!
      Καμμένο ο Τσίπρας? Πλέυρη εγώ…
      Τότε, γιατί έφυγε?

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Μάλλον πρόκειται για μια από κοινού προσπάθεια διαφήμισης.

        Από ότι βλέπω στα σχόλια του καναλιού και οι δεξιάτζες τον κράζουν τον δικό τους.

        Είναι αυτό που λέμε “Κράζεις;;; Θαυμάζεις!!!”

        Και η αρνητική διαφήμιση διαφήμιση είναι.

        Reply
  3. λαθραναγνώστης

    Ουου τώρα, μου βάζεις δύσκολα….
    Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις λεπτομέρειες αυτών των χώρων.

    Reply
  4. Red

    Εδώ ο Τόλιος είχε γίνει μόνιμος επισκέπτης στο ΑΡΤ του Καρατζαφύρερ. Δυστυχώς η ΛΑΕ έχει πιάσει πάτο πλέον. Αρκετοί λένε πως δεν θα προχωρήσει ενιαία και αδιάσπαστη ως τις Ευρωεκλογές. Προσωπικά θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε κινηματικής συμπόρευσης/σύμπλευσης σε κανέναν τομέα. Όχι ότι προηγουμένως υπήρχαν τρανταχτά παραδείγματα αλλά το γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά. Πολύ φοβάμαι ότι πιθανόν να έχει και πρόβλημα στο δρόμο σε πορείες κλπ Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα Αυτό δείχνει.

    Reply
    1. San Rocco

      Οχι καγκουριές του στυλ “πολύ φοβάμαι ότι θα έχει πρόβλημα στο δρόμο”.

      Reply
      1. Red

        Φίλε μου μία ματιά να ρίξεις σε σχόλια κόσμου της αριστεράς και της αναρχίας στα social media η ατμόσφαιρα αυτό δείχνει. Δεν είναι καγκουριά δική μου. Επίσης μη ξεχνάμε ότι ο ..τυμπανιστής που εμφανιζόταν στην κεφαλή του μπλοκ της ΛΑΕ εθεάθη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αυτός είναι καλός άνθρωπος, είναι και στα ειρηνοδικεία.

        2. Red

          Ναι είναι στα Ειρηνοδικεία αλλά ήτανε και στη συγκέντρωση των Μακεδονομάχων τον Ιούνιο στο Σύνταγμα.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πολύς κόσμος περάσαμε με ένα φραπέ στο χέρι από’ κει να δούμε τι γίνεται.

          Δε γίνεται να ζητάς να έχουν όλοι την ίδια άποψη μαζί σου για κάθε θέμα.

          Ούτε προσωπικότητα είναι να προσέχει που πάει. Σαν απλός πολίτης πάει όπου γουστάρει.

          Δεν είναι το ίδιο με την προεδράρα, ούτε δίνει τον τόνο για τίποτα.

        4. Red

          Εγώ πάντως το μόνο μέρος που πέρασα εκείνη την ημέρα ήταν τα Προπύλαια στην αντιφασιστική. Τώρα εσείς αν περάσατε απο’ κει έστω να δείτε τι παίζει με γειά σας με χαρά σας.

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αν πιστεύεις ότι οι φασίστες έχουν τις δυνάμεις που είδες να μαζεύονται, ε τι να πω, υπάρχει μια μικρή κατηγορία στην Ελλάδα που το βλέπει κι έτσι.

          Όχι, η νοοτροπία του Λαφαζάνη έχει το πρόβλημα, όχι η “ενωτική” γραμμή του. Γιατί όταν είσαι πατερούλης, τίποτα από όσα λες δε μετράει.

          Ο Λαφαζάνης απλά έχει πιάσει στον αέρα την υγιή αντίδραση τεράστιου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας που είχε καλωδεί τη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σύμπραξη ως “το τέλος του Εμφυλίου” (βλέπε δηλώσεις Καμμένου “Είμαι ο Ζέρβας και ο Τσίπρας είναι ο Βελουχιώτης”) και θέλει να αναπαράξει το κοροϊδιλίκι.

          Ε, κι αυτό κάνει κρα σε όλα όσα κάνει.

          Εμένα μου αρέσουν οι συνεργασίες με δεξιούς. Αρκεί να είναι ο γείτονας μου που τον ξέρω και με ξέρει, όχι ο κάθε μικροπολιτευτής της δεξιάς που ψαρεύει στα θολά νερά.

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Επίσης παίζει την ενότητα σε λάθος γραμμές. Την παίζει στη γραμμή του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.

          Δε θέλω να μπω σε ψυχογραφήματα και να εικάσω πως ποτέ του δε πίστεψε στο σοσιαλισμό, αλλά αυτό περνάει προς τα έξω.

          Άλλωστε ο σοσιαλισμός δε χωρίζει τους ανθρώπους σε δεξιούς και αριστερούς. Ο ρεφορμισμός το κάνει αυτό. Ο ΣΥΝ το έκανε αυτό.

    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Πολλοί πάνε σε κανάλια σαν το ΑΡΤ. Αυτά είναι κανάλια κανονικά, δεν είναι διαδικτυακές εκπομπές.

      Απλά ο Λαφαζάνης, και αυτό είναι γνωστό στον “πατριωτικό δημοκρατικό” χώρο, έχει αποφασίσει να μαζέψει ό,τι μπορεί από εκεί, μαδώντας αρχικά το Καζάκη και στην πράξη ενθαρρύνοντας τη διάλυση ενός άλλου κόμματος και κατόπιν απευθυνόμενος στον κόσμο των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό με όρους τηλεθέασης και με κάποιες επιλεγμένες προσθήκες, αν προκύψουν, τύπου Καραμπελιά

      Στη πραγματικότητα γίνεται το ίδιο με αυτό που συνέβη στην Ανταρσύα πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ’15. Δεν είναι θέμα ιδεολογικού-πολιτικού προφίλ. Απλώς μαζεύει γύρω του τους συνεργάτες του, που θα του εξασφαλίσουν θέσιν αρχηγού κόμματος μέχρι το βαθύ γήρας.

      Μην ιδεολογικοποιήτε τα πάντα, ο άνθρωπος είναι καριερίστας πολιτικός.

      Reply
    3. θεοδωρος Σαμιωτακης

      Εγώ πάλι φοβάμαι οτι συτος ο πολιτικαντισμός Λαφαζανη γίνεται αφορμη από μαξιμου πλευρα να τον υποδειξει ως ” φασιστα” προσπαθωντας να του δημιουργησει προβλημα στο δρομο με την ευγενικη συμμετοχη ανοητων(η κ κονεξαρισμενων με συριζα) μπαχαλων οι οποιοι ενω καταπινουν τα παντα(μνημονια κλπ) ψαχνονται να κοπανησουν κανεναν φασιστα …

      Reply
  5. Κώστας

    Εγώ νομίζω πως ο ΠΛ έχει πάρει τις αποφάσεις του κόντρα ακόμα και σε κόσμο του ΑΡ, ειδικά στην νεολαία του και προφανώς απέναντι στην υπόλοιπη ΛΑΕ. ¨Οσα βλέπω από το πρωί σήμερα στο φουμπού και στην iskra, που ανέβηκε άρθρο που λέει πως όσοι αντιδρούν σε αυτό που έκανε ο ΠΛ είναι από συριζαίοι μέχρι …. παρακρατικοί, https://iskra.gr/%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1/, με κάνουν να νομίζω πως υπάρχει πολιτική κατεύθυνση. Οι αποφάσεις του έχουν να κάνουν με το ότι θα κάνει ότι μπορεί για την είσοδο στην Βουλή με όρους κοινοβουλευτικού κρετινισμού και πολιτικής χωρίς αρχές απέναντι στα επίδικα του εθνικισμού και του ρατσισμού. Είναι δρόμος που θα του προξενήσει και εκλογική ζημιά τελικά. Είναι αυτό και όχι κάποια ευθεία συνέπεια του αντιιμπεριαλισμού σε στυλ ΚΚΕ της μεταπολίτευσης που καλλιεργεί διαχρονικά το ΑΡ. Αυτό έχει αξία να λέγεται γιατί δεν πρέπει να χάσουμε τα κριτήρια μας για το τι είναι λάθος αλλά απο την από εδώ μεριά και τι είναι απέναντι.

    Δεν μοιάζει δυστυχώς εφικτή η παρουσία της αριστεράς στην πολιτική σκηνή με όρους εκπροσωπησης των από κάτω απέναντι στον νεοφιλελελευθερισμό, την επιτροπεία και την ακροδεξιά και ζωντανού κοινωνικοπολιτικού υποδείγματος ρήξης με το πως η ένταξη της χώρας στον διεθνή καταμερισμό μέσω της ΟΝΕ και της ΕΕ θωρακίζει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και εξουσίας. Δεν μοιάζει καν εφικτό ένα αξιοπρεπές κατέβασμα αν και ίσως πρέπει να παλευτεί,ακόμα, δεν το ξέρω, τα βλέπω από λίγο μακρυά. Νομίζω πρέπει να δωθεί το βάρος, σε ότι αφορά το εκλογικό 2019, στις τοπικές εκλογές. Να γίνει δουλειά στα εργατικά, φοιτητικά και σχήματα γειτονιάς με το βλέμμα σε όλη την αριστερά από τα κάτω.Να μαζευτούν όσοι πιστεύουν ότι μας λείπει το κομμουνιστικό ρεύμα που δεν θα αφήνει το μέτωπο βορά στον ρεφορμισμό, τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό αλλά και τον αριστερισμό. Στις κεντρικές εκλογικές μάχες αν όντως πάει το πράγμα όπως προβλέπω να κάνει ο καθένας ότι νομίζει απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την επιτροπεία και την ακροδεξιά. Προσωπικά αυτό θα ρωτάω όποιον αριστερό συζητάω, να μου πει πως η ψήφος του αφήνει κάτι κατα αυτών των 3 για την επόμενη μέρα.

    Καλό είναι να δούμε τα κρισιακά αυτά φαινόμενα στην αριστερά μεγαλόψυχα, και η ανάρτηση της Pandiera είναι σε αυτή την κατεύθυνση όπως και το ότι δεν έχουν γραφτεί καφρίλες στα σχόλια κατά δικαίων και αδίκων.

    Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

    Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
    γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
    στων σχέσεων και των συναναστροφών
    την καθημερινήν ανοησία,
    ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

    http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=82

    Κώστας

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Εγώ για κάτι τέτοια επιμένω πως χρειάζεται άνοιγμα και πέραν του εργατικού κινήματος και της ιδεολογικής αριστεράς, αλλά όχι με λαφαζανέικα τσουβαλιάσματα.

      Να ξέρεις πάντως πως ούτε τους δεξιούς του πείθει. Έχει ξυπνήσει ο κόσμος.

      Reply
    2. Κώστας

      Θα φανεί σύντομα εν τέλει αν πρόκειται για κινήσεις κοινοβουλευτικής απελπισίας του Λαφαζάνη ή οριστική πολιτική επιλογή, και τι περιθώρια υπάρχουν για μια αριστερή πολιτική συσπείρωση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τον ιμπεριαλισμό και την ακροδεξιά.Προσωπικά επιμένω στην απαισιοδοξη εκτίμηση για τα περιθώρια. Για μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του θέματος να έχουμε υπόψιν μας και τις, τρόπον τινά, 3 επίσημες απαντήσεις.

      https://iskra.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD/

      http://ektosgrammis.gr/website/se-poioys-apeythynetai-kai-me-poioys-synomilei-i-simerini-rizospastiki

      https://rproject.gr/article/i-lae-se-krisimo-stayrodromi

      Επίσης καλό είναι κάποια πράγματα να μπαίνουν λίγο σοβαρά. Δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά η παρουσία πχ του Τόλιου, ειδικά θα έλεγα εγώ και δεν επεκτείνομαι αλλά να ξέρουμε και τους ανθρώπους ατομικά, την προσφορά τους, στο ΑΡΤ, σε εκπομπές υποθέτω δημοσιογραφικού στυλ με εκπροσώπους κομμάτων, με αυτά που συζητάμε. Επίσης η ΛΑΕ, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάποιες φορές, ήταν πολύ συχνά στο Kontra πριν γίνει εντελώς ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν γενικά καπως ακροδεξιό. Δεν μπορούμε να πάμε με αυτα τα μυαλά για να βγάλουμε άκρη. Δεν μπορεί να λέμε πως .. ακούγεται πως η ΛΑΕ θα φάει ξύλο στις πορείες. Δεν μπορεί να λέμε μονίμως για κάποιον … τυμπανιστή

      Από την άλλη βλέπω να γράφεται πως ο Λαφαζάνης, δεδομένων των θέσεων του ΑΡ, τα είπε καλά, όπως είναι και η γραμμή της απάντησης στην iskra. Δεν ισχύει, δεν τα είπε καθόλου καλά, ούτε για το μακεδονικό που είπε πως το καλύτερο είναι το καθόλου μακεδονία αλλά .. Δαρδανία (!!!). Πέρα δηλ από τα άλλα τα κλασικά παραληρηματικά (για την γλώσσα, την εθνότητα την μειονότητα και τον αλυτρωτισμό) ο Λαφαζάνης άλλαξε ακόμα και τις θέσεις του ΑΡ σε αυτό το θέμα για το ονομα το ίδιο. Επίσης δεν απάντησε για “λαθρομετανάστες”, για τους ομοφυλόφιλους και πολύ φοβισμένα για το τζαμί αναφερόμενος σχεδόν αποκλειστικά σε ντόπιους μουσουλμάνους, πως έχουν δικαίωμα κλπ. Επίσης αφησε τον συνομιλητή του να λέει όλη την ώρα πως “ανήκω στον δεξιό εθνικιστικό χώρο”. Πάει περίπατο δηλ και το ότι ο Λαφαζάνης δεν ήξερε που είναι, του το είπε ξεκάθαρα, είμαι φασίστας. Πρόσφατα όταν ο Μπογδάνος του είπε “στην αριστερά υπάρχουν πουλημένοι” σηκώθηκε και έφυγε και καλά έκανε και ήταν σε κανονικό κανάλι. Λοιπόν ο Λαφαζάνης ήξερε, είναι 50 χρόνια στην αριστερά και την πολιτική, και μόνο το ότι είχε μια πρόταση από το Επανελλήνησις είναι αρκετό για να καταλάβει, να βρει με ένα γκουγκλάρισμα ότι είναι του Πλεύρη, ότι η εκπομπή που τον καλεί, καλεί μέχρι χρυσαυγίτες. Ο Λαφαζάνης λοιπόν και ήξερε που πήγε και δεν τα είπε καλά. Εκτός από το ότι δεν τα είπε καλά και ότι ήξερε που τα λέει, τα λέει μόνιμα έξω από κάθε συλλογική δημοκρατική δέσμευση. Δεν τηρεί ούτε τις θέσεις του ΑΡ και το κάνει στο όνομα της ΛΑΕ. Άρα πέρα από το που τα είπε, και το τι είπε προκύπτει και το τρίτο θέμα, το πως τα είπε , με ποια διαδικασία. Η απάντηση που δίνεται στην iskra, κουτσά στραβά, απαντάει στο που, όχι στο τι και το πως.

      Επίσης εγώ θα αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα, που έχει χαρακτήρα αντιπερισπασμού από την iskra, αλλά δεν στερείται σημασίας και είναι η συμπερίληψη του ΠΛ και του πολύ γνωστού σε αρκετούς, ειδικά στους συντρόφους που έχουν πάει Ντονμπάς, ΑΖ σε χαφιέδικη λίστα προγραφών του φασιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας.

      https://iskra.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1-myrotvorets-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81/

      Ήμουν σε δίλημμα αν κολλάει και αν πρέπει να το αναφέρω, ειδικά αφού πιστεύω πως κάνουν αντιπερισπασμό. Κατέληξα πως είναι πιο σημαντικό απο τον αντιπερισπασμό και να πω πως καλό θα είναι και ο ίδιος ο ΠΛ να ξεχωρίζει ποιος πραγματικά είναι και θέλει να είναι γιατί η θέση του εκεί είναι τιμητική.

      Κλείνω, αλλάζοντας και πάλι το κλίμα εναντίον του ΠΛ με το κείμενο των πρώην ΔΕΑ για το θέμα κυρίως για την αποκάλυψη της ερώτησης Λάφαζάνη και άλλων (άλλη μια της ΛΑΕ) στην Βουλή για τον επαναπατρισμό των μη Ελλήνων το γένος πολιτικών προσφύγων. Το ότι στην ερώτηση αναφέρονται σαν μην έλληνες το γένος και όχι Μακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες, όπως και στον πασοκικό νόμο του 82 τους λέει μη Ελληνες γενικά, δεν είναι επιχείρημα πως δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε αυτά που λέει ο ΠΛ σήμερα και τότε. Αν, δήθεν, το βασικό θέμα στο μακεδονικό είναι ο αλυτρωτισμός και πρέπει να επιμένουμε πως δεν υπάρχει (σλαβο)μακεδονική μειονότητα η στάση του κράτους να μην επιτρέψει σε ανθρώπους αυτής της συνείδησης να επαναπατριστούν είναι σωστή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το απαντήσει ΚΑΙ το ΚΚΕ. Να επαναπατριστούν αυτοί οι άνθρωποι (και τα παιδιά τους αν θέλουν τα σπίτια των παπούδων και πατεράδων τους και για εξοχικό που λέει ο λόγος) επιμένοντας στην εθνική τους συνείδηση ή όχι ? Αν το βασικό είναι ο αλυτρωτισμός δεν πρέπει.

      https://www.redtopia.gr/%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82/

      Κώστας

      Reply
    3. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Καμία πιθανότητα μεταστροφής δεν υπάρχει. Άλλωστε μέσα στη ΛΑΕ συναγελάζονται γραφειοκράτες κάθε απόκλισης, αριστερίστικης και εναλλακτικά δεξιάς. Η πρώτη μάχη που θα πρέπει να δοθεί, πριν οποιαδήποτε άλλη είναι ενάντια στη γραφειοκρατία!

      Reply
      1. Κώστας

        Γιώργο η μάχη για μένα είναι απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τον ιμπεριαλισμό και την ακροδεξιά. Η μάχη απέναντι στην γραφειοκρατία είναι μια επικαθοριστική μάχη που σε τελευταία ανάλυση και αυτή καθορίζεται από την πρώτη.

        Θα μου επιτρέψεις να μην τα κλείσω όλα, εντελώς, τον Νοέμβριο πχ ενόψει του Μαίου αλλά αντίθετα να ανοιγω τα θέματα όσο περισότερο σκληρά μπορώ και δηλώνοντας και την απαισιοδοξία μου.

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δε σου πα τίποτα, την άποψη μου σου πα.

          Απλώς θα απογοητευτείς κι άλλο (πάντα γνώμη μου).

          Εγώ πάντως έχω δει έντιμους λαϊκούς δεξιούς να αποκολλούνται, να γυρνάν τη πλάτη και στο Λαφαζάνη και να ψάχνουν ΚΑΙ αριστερότερα (εν όψει δημοτικών πάντα, εκεί που γίνονται οι περίεργες καραμπόλες πιο απλά).

          Γενικά τίποτα δεν λειτουργεί πλέον σύμφωνα με τις ταμπέλες (καιρός ήταν κατά τη γνώμη μου).

  6. ένας

    μου θυμίζεις κείμενο πικραμένου εσωτερικάκια της πρώϊμης Μεταπολίτευσης:
    “Να μαζέψουμε τους Ρηγάδες μας….”!
    Αλλά οι …”Ρηγάδες” τους, είχαν πια σκορπίσει……

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Όσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες.

      Reply
    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Όσο θα υπάρχει καπιταλισμός θα βγαίνουν αντικαπιταλιστές.

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Κι όσο ο καπιταλισμός θα χει πολλές φουρτούνες
        θα βγαίνουνε, ρεφορμες κι οπορτούνες

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Παρενθετικά μια που είσαι εδώ, υπάρχει στα Ελληνικά κάποιο υλικό για το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας που αναφέρει ο Κουτσούμπας στο άνοιγμα του;
          https://www.youtube.com/watch?v=Ftklir2iZQg

          Θέλω να μελετήσω για την ιστορία του ιρλανδικού εργατικού & εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

      2. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Αυτό ισχύει για όλους φίλε λαθραναγνώστη.

        Reply
  7. Left G700

    (ΜΟΝΟ) ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΣΆΣ ΣΩΖΕΙ!

    Καθώς όλοι (ή σχεδόν όλοι, να μη γίνομαι απόλυτος) έχετε κατουρηθεί από τη χαρά σας για το ανέλπιστο ‘‘δώρο’’ τού Λαφαζάνη, πού να προσέξετε ότι (δειλά-δειλά και «σιγανά πατώ τη γη») ακόμα και ο Κυριακόπουλος (το βίο και την πολιτεία τού οποίου αγνοώ και βαριέμαι να την ψάξω τώρα) την αποστασούλα του για τη συγκεκριμένη συνέντευξη Λαφαζάνη την παίρνει (τα bold από το πρωτότυπο):

    Αυτή η επίθεση επομένως, είναι προφανές πως δεν αφορά και δεν εξαντλείται στην σωστή ή λανθασμένη συμμετοχή του Λαφαζάνη σε μια συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή.

    Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο ανέβηκε στην Iskra ίσως και να δείχνει ότι ένα κάποιο ‘‘ξύλο’’ το έφαγε ο Λαφαζάνης από «τους δικούς του» γι’ αυτή την «πατάτα»[*]. Κι ακόμα, ίσως και να δείχνει ότι το έχει συνειδητοποιήσει κι ο ίδιος.

    Σε κάθε περίπτωση: Πλανάσθε πλάνην οικτράν όσοι ultra διεθνιστές έχετε την εντύπωση ότι ένα αυτογκόλ σαν αυτό τού Λαφαζάνη σάς δικαιώνει ή σάς διασώζει. Δυστυχώς για σας και ευτυχώς για μας, μόνο μια βροχή μπορεί να το πετύχει αυτό…

    [*] Η χαρά για την οποία (που δεν κρύβεται) εμποδίζει να αναγνωριστεί στον Λαφαζάνη ότι –λαμβανομένων υπ’ όψη τών θέσεων του πλειοψηφούντος Αριστερού Ρεύματος– στο ζήτημα των μουσουλμανικών θρησκευτικών δικαιωμάτων τα πήγε πολύ καλά και στο Μακεδονικό ζήτημα καλούτσικα.

    Reply
    1. Red

      Τα αυτογκόλ του είναι πολλά φίλε LeftG700, δεν περιορίζοντα μόνο σε ένα. Δε νομίζω ότι ‘δικαιώνει’ κάποιον από τον υπόλοιπο χώρο της εξωκ. αριστεράς, το ΚΚΕ έχει κυρίως αυτή την αύρα της “δικαίωσης” και του “σας τα λεγα”. Απο’ κει και πέρα λαμβάνοντας υπόψη διάφορα σχόλια που διαβάζω από χθες για το θέμα, πιο πολύ κυριαρχεί η άποψη ότι μάλλον δεν το έχει συνειδητοποιήσει ούτε ο ίδιος. Υπάρχουν και σχόλια του τύπου “τι περιμένατε;”, υπάρχουν και πιο..οξύθυμα.

      Reply
    2. Ν. Ζαχ.

      Τι μας λες; Τα πήγε και καλά;
      Έχετε συνειδητοποιήσει ότι στο κίνημα και στον κόσμο της αριστεράς τον πρόεδρά σας τον αποκαλούν “ο selfies”;
      Κατάντια είναι ο άνθρωπος…

      Reply
  8. Left G700

    Φίλοι μου Red και Ν. Ζαχ., μη φύγετε. Αύριο θα σας πω κάποιες σκέψεις χωρίς διάθεση να τσακωθώ μαζί σας. Μόνο να συνεννοηθούμε (κι ας μη συμφωνούμε). ΟΚ;

    Reply
  9. Left G700

    Φίλοι Red & Ν. Ζαχ.,

    Αφού σάς υπενθυμίσω ότι α) εγώ είμαι μέλος τού Αριστερού Ρεύματος μεν, αλλά δεν είμαι ο Λαφαζάνης κι ότι, β), όπως μπορεί να διαπιστωθεί ακόμα κι από την ανάγνωση κάποιων σχολίων μου εδώ στον ένα μόλις χρόνο που συχνάζω στην Παντιέρα, δεν διακατέχομαι από την ιδέα που κυριαρχεί στη συντριπτική πλειοψηφία τών οργανωμένων αριστερών πως όταν «ο αρχηγός» χασμουριέται πρέπει όλοι να χασμουριούνται (στην πραγματικότητα, όχι απλώς δεν τη συμμερίζομαι, αλλά τη σιχαίνομαι σαν τον εμετό μου!), ακούστε δυο-τρία «πραγματάκια».

    Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, δεν μπαίνει προς συζήτηση καν, ότι το λάθος τού Λαφαζάνη είναι μεγάλο και οδηγεί σε πολύ στενάχωρες σκέψεις για την πολιτική του επάρκεια (προσωπικά, δεν περίμενα αυτό το γεγονός για να τις κάνω…). Επίσης προσωπικά, δεν τρώω με την καμία την προσχηματική δικαιολογία που μέσω «συνεργατών τού Λαφαζάνη» έσκασε μύτη στην Iskra (λινκ) ότι τάχα το λάθος του περιορίζεται στο γεγονός πως δεν φρόντισε να μάθει ποιοι τον καλούν. Αφήστε που, από μία άποψη, αν ίσχυε κάτι τέτοιο (που δεν ισχύει), τα πράγματα θα ήταν χειρότερα: είναι προτιμότερο να κάνεις ακόμα κι ένα χοντρό πολιτικό λάθος, παρά να εμφανίζεσαι, επί κεφαλής ων πολιτικού σχήματος και δη μετωπικού όπου δεν έχεις να κάνεις μόνο με «τους δικούς σου», αφελής στα όρια της πολιτικής ευήθειας και αμελής στα όρια της ‘‘εγκληματικής’’ παράβασης καθήκοντος που παραλείπει να μάθει από πού είναι η πρόσκληση.

    Τέλος, ας σχολιάσω εκείνα από όσα λέτε που αφορούν σε μένα. Δεν είναι τα σημαντικότερα από όσα έχει να πει κανείς επί τού θέματος, αλλά είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ και «επί τού προσωπικού», για να μη θεωρηθεί ότι «σιωπώ αιδημόνως».

    Ισχυρίζεσαι, φίλε Red, ότι κλίνεις προς το συμπέρασμα πως δεν έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του «ούτε ο ίδιος». Νομίζω ότι το άρθρο που μνημόνευσα λίγο παραπάνω, αρκεί για να καταρρίψει αυτό το συμπέρασμα. Εκτός κι αν έχεις κάποια μαγική ιδιότητα η οποία σού επέτρεψε να μπεις στο μυαλό τού Λαφαζάνη και να διαπιστώσεις ότι απλώς έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Θεωρητικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό, όπως θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το αντίθετο. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι, αν θέλουμε να σκεπτόμαστε και να συζητάμε λογικά, να βάλουμε και τις δύο αυτές αντίθετες θεωρητικές πιθανότητες στην πάντα και να μείνουμε σε αυτό που εκφράζει το διορθωτικό άρθρο τής Iskra. Το οποίο μιλάει αριθμητικώς και ολογράφως για «λάθος». Άσχετα αν, κατά την προσωπική μου άποψη, μιλάει για λάθος «λάθος», όπως ήδη έχω πει, ουδείς στοιχειωδώς καλόπιστος μπορεί να αρνηθεί ότι στα πρακτικά έχει γραφτεί πια μια ρητή αναγνώριση λάθους. Άρα, δικαιούμαι να πω ότι δεν έπεσα έξω στις εκτιμήσεις τού σχολίου μου για τις οποίες ενίστασθε.

    Κι εσύ, φίλε Ν. Ζαχ., εμφανίζεσαι να διαμαρτύρεσαι λίγο αγανακτισμένος και να διερωτάσαι: «Τι μας λες; Τα πήγε και καλά;». Όμως εγώ ήμουν σαφής. Είπα (αφού υπενθύμισα ότι ο Λαφαζάνης θα πρέπει να κριθεί με βάση τις σχετικές θέσεις τής οργάνωσής του κι όχι με βάση αυτές τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ότι «τα πήγε πολύ καλά» μόνο «στο ζήτημα των μουσουλμανικών θρησκευτικών δικαιωμάτων». Και είπα ακόμα ότι στο Μακεδονικό ζήτημα «τα πήγε καλούτσικα». Μη μου πείτε ότι αγνοείτε πως η έκφραση «καλούτσικα» συγγενεύει πολύ στενά με την έκφραση «κουτσά-στραβά», επίδοση που σε επίπεδο πανεπιστημιακών εξετάσεων ισοδυναμεί στην καλύτερη με ένα πενταράκι, το οποίο, όπως όλοι όσοι έχουμε περάσει από τα πανεπιστημιακά θρανία ξέρουμε, συχνά κρύβει μέσα του και λίγη «καλή θέληση»…

    Τα λέμε

    Reply
    1. Red

      Δεν το ισχυρίζομαι εγώ, σου γράφω τι εντύπωση μου αφήνουν ορισμένα σχόλια άλλων που διαβάζω στα σόσιαλ. Κάποιοι το πιστεύουν ότι “δεν κατάλαβε τι έκανε”, εγώ όχι. όπως σου είχα ξαναπεί, στην αρχή σε είχα παρεξηγήσει, όμως πλέον ξέρω ότι “δεν χασμουριέσαι όποτε χασμουριέται κι ο αρχηγός” (μα υπάρχουν “αρχηγοί” στην ‘επαναστατική/ριζοσπαστική’ Αριστερά; χιουμοράκι…).
      Όπως και να’χει, αυτό το αυτογκόλ όπως λες έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα παρόμοια αυτογκόλ από τον χώρο της ΛΑΕ, που καλώς ή κακώς μέσα στη γενίκευση των πάντων που επικρατεί τα τελευταία χρόνια “χρεώνονται” σε όλη την αριστερά και το κίνημα (το όποιο κίνημα δηλαδή..). Όχι ότι οι υπόλοιποι χώροι είναι αλάνθαστοι. Και το ΣΕΚ ας πούμε έχει πολλά αυτογκόλ αν θες. Και άλλοι χώροι.

      Reply
      1. Left G700

        ΟΚ, φίλε Red. Αν με τον όρο «σόσιαλ» εννοείς fb και twitter, δηλώνω άγνοια του τι κυκλοφορεί εκεί, γιατί απέχω από αυτά τα προβληματικά και ακατάλληλα για σοβαρό πολιτικό στοχασμό και διάλογο κατά την άποψή μου μέσα (παρ’ όλο που δέχομαι πως είναι χρήσιμα για να βλέπει κανείς το «κλίμα»).

        Σε όσα λες είμαι σύμφωνος «επί τής αρχής». Θα έλεγα και «κατ’ άρθρο» αν –όπως είναι φυσικό λόγω τού ότι βλέπουμε τα πράγματα από αριστερά, αλλά όχι από την ίδια γωνία– δεν ήμουν σίγουρος ότι στα «πολλά αυτογκόλ» που χρεώνεις στη ΛΑΕ θα υπάρχουν και κάποια τα οποία εγώ δεν θα τα χαρακτήριζα έτσι αλλά με το αντίθετο (θετικό) πρόσημο.

        Ας είναι. Από τη στιγμή που οι διάφορες «φυλές» τής Αριστεράς τα λέμε μεταξύ μας, πού ξέρεις, ίσως κάποια στιγμή να ελέγξουμε τους κομματικούς πατριωτισμούς μας και να φωτιστούμε όλοι μας –για τα δικά του αυτογκόλ ο καθένας. Άμποτε! :-)

        Τα λέμε

        ΥΓ Θενξ για την αναγνώριση ([…] όμως πλέον ξέρω ότι «δεν χασμουριέσαι όποτε χασμουριέται κι ο αρχηγός» […]). Σε τιμά και θα ήμουν ο τελευταίος που δεν θα σου απέδιδε τιμές γι’ αυτό… :-)

        Reply
  10. πικάπα

    Αν μπορούμε ας φύγουμε από το συγκεκριμένο συμβάν γιατί καλό πράμα δε βγαίνει. Να το αξιοποιήσουμε αλλιώς: Μήπως είναι για τα πανηγύρια όλη αυτή η διαφορά στο αριστεροχώρι γύρω από το διεθνιστικό και το πατριωτικό; χειρότερη κι από τις (έλεος πια) Σταλινο-Τροτσκομαχίες;. Ο πολιτικός όρος διεθνισμός, όπως και να τον κάνεις λάστιχο, σημαίνει εξ ορισμού ότι εξακολουθούν κάποια έθνη. Συνεργαζόμενα, αλληλέγγυα, αδελφωμένα έθνη και στον παράδεισο θα απονεκρωθούν, ο πολιτικός όρος διεθνισμός σαφώς σημαίνει διακριτά. Ακόμη κι αν γίνει τρομάρα μας παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση παντού και την ίδια ώρα, δεν νομίζω κανείς να μπορεί να φανταστεί ή να επιβάλλει στο ορατό μέλλον κάποιο σύστημα συνύπαρξης των ανθρώπων χωρίς κάποια τοπική/εθνική θέσμιση/δομή με κάποια συνδετικά/ενοποιητικά πολιτισμικά κλπ χαρακτηριστικά.
    Κατά τα άλλα, θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος το ότι ο πατριωτισμός είναι αναγκαστικά διεθνιστικός και ότι ο διεθνισμός δεν μπορεί παρά να είναι πατριωτικός (γιατί αλλιώς μιλάμε από τη μια για εθνικισμό = επεκτατισμό = ιμπεριαλισμό και από την άλλη για κοσμοπολιτισμό = φιλελευθερισμό = ιμπεριαλισμό).
    Και θάπρεπε νάχω να ακούσω κι εγώ ο φουκαράς κάτι προσαρμοσμένο και πρακτικό πάνω σε αυτά που ζούμε.
    Ισχυρίζομαι ότι για έναν μέσο κοινό αριστερό νου σαν του λόγου μου: Εδώ και χρόνια η αποτίμηση, η “σύνθεση”, τα πάνω/κάτω εσωτερικά μισο-δίκαια και η χοντρή σούμα τέτοιων ιστορικών διαφορών (σταλινισμός-τροτσκισμός κ.α.) ή απλών παρεξηγήσεων (πατριωτισμός-διεθνισμός), θάπρεπε να είναι και απλή και προσβάσιμη. Χοντρά κομμάτια και πάμε παρακάτω. Αλλά εγωιστικά αυτομπουρδουκλωμένες και αμοιβαίως αποκλειόμενες αναλύσεις “ιστορικών στελεχών” που αναπαράγονται από μιμήσεις φιλότιμης εκπαιδευόμενης νεότητας, διϋλίζουν το κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο της παραλυτικής ανυπαρξίας.

    Reply
    1. Left G700

      Παλιέ μου γνώριμε και κάποτε συνομιλητή, φυσικά και είναι για τα πανηγύρια. Αλλά αυτός ο πανηγυρτζίδικος χαρακτήρας αποκαλύπτεται μόνο αν βγει κανείς από τον μικρόκοσμο της Αριστεράς. Εντός τής Αριστεράς, όμως, ξέρεις πόσες και πόσες καριέρες έχουν χτιστεί πάνω σε αυτό το τεχνητό δίπολο; (Φυσικά και ξέρεις, και μάλιστα από «πρώτο χέρι», γιατί είσαι παλιοσείρι.) Χωρίς αυτό το τεχνητό δίπολο ποιος θα γνώριζε σήμερα όλους αυτούς τούς ‘‘αστέρες’’ τού τροτσκισμού (κακοχωνεμένος κι αυτός και «στραμπουλιγμένος»); Ούτε οι γυναίκες τους και τα εγγόνια τους! Πώς, λοιπόν, να δεχθούν το προφανές που λες, ότι ο «διεθνισμός» εξ ορισμού προϋποθέτει έθνη και, επομένως, υπό αυτή την έννοια, εμπεριέχει εξ ορισμού και τον πατριωτισμό;;; Ξέρεις τι βαρύ πράγμα είναι να είσαι παππούς και να μη σε γνωρίζουν ούτε τα εγγόνια σου;;; ;-) :-)

      Τα λέμε

      Reply
  11. πικάπα

    Παλιέ γνώριμε και συνομιλητή, Τα ξέρει όλος ο κόσμος, αλλά δεν τα ξέρει ακόμη το αριστεροχώρι; Δεν ήξερε, δε ρώταγε; Δε βαριέσαι ο καθένας πιάνει μια γωνία και πουλάει τον πάγκο του. Έτσι είναι στο χωριό.
    Δεν θα χαρακτήριζα όμως τροτσκιστές αυτό το δήθεν διεθνο-τουρλουμπουκι. Απλώς τροτσκίζοντες και μονίμως αυτοδιασπώμενοι εισοδίζοντες (παντού..). Αλλά και το άλλο το αέρα-πατέρα-πατριωτο-τουρλουμπουκι με τον “επικεφαλής” της ΛΑΕ και τους ακολούθους, με τον κάθε διαφωνούντα-συνεργαζόμενο (..), τον κάθε “επικεφαλής” εισοδίζουσας παράταξης/ανθρώπου, ή αν θες και τους έτερους της τέως ΚΟΕ, κ.α. δεν τους δίνω καμιά καλύτερη μοίρα.
    Το αγενέστατο ερώτημα ένοχος η βλαξ εγείρεται δυστυχώς από τα πράγματα για όλα τα τουρλουμπούκια στο χωριό, ανεξαιρέτως. Το συγκεκριμένο συμβάν του θέματος δεν προκαλεί πια έκπληξη και είναι αμελητέο μέσα σε ορυμαγδό ατυχών ή ανοήτων και πάντως βλαβερών αναλύσεων, κινήσεων, αρνήσεων.

    Reply
    1. Left G700

      Δεν θα χαρακτήριζα όμως τροτσκιστές αυτό το δήθεν διεθνο-τουρλουμπουκι. Απλώς τροτσκίζοντες και μονίμως αυτοδιασπώμενοι εισοδίζοντες (παντού..). Αλλά και το άλλο το αέρα-πατέρα-πατριωτο-τουρλουμπουκι με τον “επικεφαλής” της ΛΑΕ […]
      ___________________________________________________________

      Ούτε εδώ θα διαφωνήσω, φίλε Πικάπα. Διεθνο-τουρλουμπύκι είναι. Απλώς διαφέρουμε κάπως στην ορολογία. Εγώ τούς λέω «τροτσκιστές» όλους (και τους τροτσκιζοντες, και τους τροτσκιστοφέρνοντες, και την αναρχαυτονομία κ.λπ.) ή, εναλλακτικά, «ultra διεθνιστές» και ξεμπερδεύω. Όσο για το άλλο τουρλουμπούκι, το αέρα-πατέρα-‘‘πατριωτικό’’, που βγήκε στην επιφάνεια με αφορμή την παρουσία Λαφαζάνη στο φασιστικάναλο, δες (αν δεν το είδες ήδη) τι γράφω σχετικά σε άλλο σχόλιό μου (08/11/2018 at 19:53), λίγο παραπάνω:

      Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, δεν μπαίνει προς συζήτηση καν, ότι το λάθος τού Λαφαζάνη είναι μεγάλο και οδηγεί σε πολύ στενάχωρες σκέψεις για την πολιτική του επάρκεια (προσωπικά, δεν περίμενα αυτό το γεγονός για να τις κάνω…). Επίσης προσωπικά, δεν τρώω με την καμία την προσχηματική δικαιολογία που μέσω «συνεργατών τού Λαφαζάνη» έσκασε μύτη στην Iskra (λινκTitle) ότι τάχα το λάθος του περιορίζεται στο γεγονός πως δεν φρόντισε να μάθει ποιοι τον καλούν. Αφήστε που, από μία άποψη, αν ίσχυε κάτι τέτοιο (που δεν ισχύει), τα πράγματα θα ήταν χειρότερα: είναι προτιμότερο να κάνεις ακόμα κι ένα χοντρό πολιτικό λάθος, παρά να εμφανίζεσαι, επί κεφαλής ων πολιτικού σχήματος και δη μετωπικού όπου δεν έχεις να κάνεις μόνο με «τους δικούς σου», αφελής στα όρια της πολιτικής ευήθειας και αμελής στα όρια της ‘‘εγκληματικής’’ παράβασης καθήκοντος που παραλείπει να μάθει από πού είναι η πρόσκληση.

      Τα λέμε

      Reply
  12. πικάπα

    Τα λέμε. Θα μπω στο πειρασμό για ένα τελευταίο, πολύ κατωτέρου επιπέδου. Έτσι κι αλλιώς δε βλέπω χάπι εντ. Θα ρίξω πολύ το “επίπεδο”:
    Δεν είμαι πια κοντά στα δρώμενα, μα άκουσα πως ο Μπελαντής, μετά τα δοκίμια περί σταλινισμού, τροτσκισμού κλπ, έγραψε ένα φανταστικό μυθιστόρημα εποχής με αντεστραμμένη ιστορία, πάλι με στάλιν, τρότσκι, κλπ. Αν είχα τα διαβάσματά του θα έγραφα ένα άλλο φανταστικό μυθιστόρημα. Το κόνσεπτ κάπως έτσι:
    …Κάποιοι έξυπνοι αριστοκράτες την πάτησαν κάποτε από κει που δεν το περίμεναν, όταν Ρώσοι ξεβράκωτοι δημιούργησαν ολόκληρο θέμα μέσα στη ζούγκλα με έφοδο στον ουρανό και τέτοια τρελά. Αφού πήραν τα μέτρα τους και τελικά στάθηκαν τυχεροί που η έφοδος έπεσε απ τα σύννεφα, αποφάσισαν να μη τη ξαναπάθουν. Από τότε, όπου βλέπουν αριστεροχώρι, κάθε μέρα με συννεφιά το ψεκάζουν με μικροσκοπικά σταλινο-μικρόβια και τροτσκιστο-ορούς που αλληλοεξουδετερώνονται. Έτσι, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Αλλά επειδή αυτό δεν έφτανε, τις νύχτες ψεκάζουν όλους τους ανήσυχους νέους με τροποποιημένα νανο-Μπακουνινο-σωματίδια και νανο-Μαρξο-σωματίδια που δεν χωνεύονται, και κάνουν χάζι με το τουρλουμπούκι…

    Reply
      1. Left G700

        Φίλε Θεόδωρε Σαμιωτάκη,

        Υποθέτοντας ότι τις γνωρίζεις τις θέσεις τού Μπελαντή για το εν γένει Εθνικό Ζήτημα, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, εμένα με βρίσκουν σύμφωνο, σου λέω:

        Το μόνο λάθος τού Μπελαντή στην προκείμενη περίπτωση που θέτεις είναι ότι αυτοαποκλείστηκε από χώρους τής Αριστεράς. Γιατί πρώτα και κύρια, εντός τής Αριστεράς πρέπει να τα πει αυτά που θα πει.

        Το λάθος τών διαφόρων κομμάτων και αποκομμάτων τής Αριστεράς, πάλι, είναι ότι αφήνουν ένα καλό μυαλό σαν τού Μπελαντή, ένα από τα λίγα τέτοια μυαλά που διαθέτουμε, αναξιοποίητο.

        Τα λέμε

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πάντως ο Μπελαντής ήταν στην “αριστερή” ΛΑΕ και έφυγε.

        2. Left G700

          Γνωστό αυτό. Τώρα:

          Ο Μπελαντής είναι ελεύθερο, ανήσυχο και κριτικό πνεύμα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο· ουδείς έχει πάντα δίκιο, ακόμα κι αν τον λένε Κάρολο ή Βλαδίμηρο…). Σε κανένα αριστερό πολιτικό οργανισμό δεν γουστάρουν τέτοια στοιχεία –αυτή την «αρρώστια», όχι παιδική αλλά γεροντική, τη χρεώνουν όλοι σχεδόν αποκλειστικά στο ΚΚΕ, αλλά δεν ισχύει· απλώς το ΚΚΕ είναι αμείλικτο, ενώ οι άλλοι συνοδεύουν τους αποκλεισμούς με υποκριτικά φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, όπως οι Εβραίοι στο γνωστό ανέκδοτο… Όμως, η ΛΑΕ, δεδομένου ότι είναι ένα μέτωπο-ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας μπορεί να λέει «τα δικά του» (άλλο ζήτημα αν στο τέλος η πλειοψηφία κάνει κι αυτή «τα δικά της»), ήταν η καλύτερη περίπτωση για να «κάνει δουλειά» ο Μπελαντής. Δυστυχώς, φαίνεται ότι είχε κάψει πια τα λάδια του και δεν άντεχε άλλο. Τώρα αρθρογραφεί αραιά στο Δρόμο τού Ρούντι/ΚΟΕ, δηλαδή σε ένα συρρικνωμένο έως εξαφάνισης πολιτικό χώρο, ο οποίος, επειδή υιοθετεί καινοφανείς θέσεις που άλλοτε είναι ρηξικέλευθες κι άλλοτε όμως απλώς προβληματικές, έχει πια περιορισμένη εμβέλεια και επιρροή. Άρα; Άρα όπερ έδει δείξαι: ένα από τα λίγα καλά μυαλά που έχουμε αξιοποιείται σε περιορισμένο (για να μην πω αμελητέο) βαθμό.

    1. Left G700

      Παιζει κι αυτό το σενάριο, το δικό σου, φίλ Πικάπα. Παίζει! ;-) :-)

      Reply
  13. θεοδωρος Σαμιωτακης

    Ο https://www.evprattein.gr/index.php/el/epeteios-polytexneiou-sygxroni-paideia
    ο Λαφαζανης σε cult εκπομπη του Μαζαρακη με τον μισοτρελαμενο δωδεκαθειστη τσαγκρινο.Στο στουντιο επισης κ ο συνομοσιωλογος με διπλωμα Αποσκιτης(hellenic nexus περιοδικο).επισης special guest ο πρωην αριστεριστης κ μετεπειτα διωκτης “λαθρομεταναστων” καθηγητης παπαμιχαηλ.

    Reply
  14. Παλιός-Φίλος-Συνοδοιπόρος

    ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.Συνήθως (όχι πάντα) όποιος φεύγει από το ΚΚΕ (με τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχει, ή φεύγει λόγω γίνεται δεξιού-αρριστερού οπορτουνισμού) , καταλήγει στον ευρύτερο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς΄Και απο εκεί ή θα έχει πορεία άλλα Ψαριανού ή αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, ή πηγαίνει σπίτι του ή καταλήγει λόγω τυχοδιωκτισμού εκεί που παλιότερα θα έφτυνε..Κάποιοι ΟΜΩΣ έκαναν την αντίστροφη πορεία και από τηνΑνανεωτική Αριστερά, αριστερή σοσιαλδημοκρατία, επέστρεψαν ή κατέληξαν έστω και κριτικά στο ΚΚΕ..Κάντε το και εσείς

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ευτυχώς που είναι μόνο η γνώμη σου. Διότι και άσχετη ιστορικά είναι, κ πολιτικά λάθος. Από μένα όχι.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Οπως και το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μπροστά σε κάθε μάχη ανώνυμε κκε. Ο φανατισμός σου, δεν κάνει καλό. Σκέψου

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Δεν καταλαβαίνω ποιά μύγα σε τσίμπησε, (05/07/2023 at 11:50) και πετάχτηκες για ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένα σχόλιο, που δεν απέκλειε ότι υπάρχουν και άλλοι, που συμπαραστέκονται στον κόσμο. Η αδεξιότητά σου πρόδωσε το ποιος πάσχει από αδικαιολόγητο φανατισμό….
          Αλλά, μια και ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη, άκου αυτά, που μάλλον περίμενες ν’ ακούσεις:
          “Μπροστά σε κάθε μάχη” το ΝΑΡ και, ακόμα λιγότερο το ΣΕΚ, δεν θα το έλεγα. Είναι και θέμα οργάνωσης και αριθμού, πέρα από την συνειδητότητα. Και στα τρία το ΚΚΕ υπερέχει συντριπτικά. Είναι οργανωμένο σε πάνω από 400-500 σωματεία, υπαρκτά, όχι σφραγίδες, ακόμη, τελευταία, και σε δημόσιο/εκπαίδευση, προνομιακό χώρο του δεξιοπασόκικου μικροαστισμού, έχει τοπικές οργανώσεις σε κάθε γειτονιά, ιδίως στις εργατικές, κυριαρχεί και στο φοιτητικό. Και κυρίως, λόγω ταξικής συγκρότησης και προγραμματικού/ιδεολογικού εξοπλισμού, δεν είναι επιρρεπές/ευάλωτο σε προβοκάτσιες, που καταλήγουν να ακυρώνουν ακόμη και καλές προθέσεις διευκολύνοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό της Αντίδρασης.
          Αλλά τα μάτια του λαγού…
          Γι αυτό και η ορατή μετατόπιση των συσχετισμών στην ταξική λαϊκή πάλη από το ’15 και μετά.
          Η ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού κινήματος εξαρτάται από το ΚΚΕ.
          Εκ των πραγμάτων και χωρίς πολύ “φανατισμό”.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          05/07/2023 at 14:33, Καθόλου φανατισμός, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν και έχουν την αντίληψη για ένα αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα., το οποίο και το απεύθυνουν στην εργατική τάξη και τον λαό ως περιεχόμενο διεκδικήσεων και οργάνωσης.

          Επίσης, συγνώμη κιόλας, αλλά βήματα ταξιής ανασυγκρότησης των συνδικάτων ΔΕΝ γίνονται. Προφανώς δεν συνιστά κάτι τέτιο η όποια εκλογική πρόοδος του ΠΑΜΕ ΚΚΕ, διότι αυτό ΔΕΝ αποτυπώθηκε ούτε σε μαζικοποίηση των συνελεύσεων σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, δεν αποτυπώθηκε ούτε σε συμμετοχή περισσότερων εργατών και φοιτητών στα σωματεία και τους συλλόγους τους, δεν αποτυπώθηκε φυσικά, ούτε και σε κάποια ανάσχεση, ακύρωση κάποιου νόμου πχ. Οσον αφορά τον αγώνα κατά των εξώσεων, μπράβο στο ΚΚΕ, όπως και μπράβο στο ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΛΑΕ κλπ.

  15. Ανατολικές Συνοικιες

    Παλιέ φιλε- συνοδοιπόρε, μόνη ελπίδα για τον ελληνικό λαό στον αγώνα του, είναι να απαλλαγεί από την Πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές του. Δεν γίνεται να κάνεις πόλεμο και να σε προβοκαρουν οι υποτιθέμενοι συναγωνιστές. Τι εννοώ Πέμπτη φάλαγγα; ένα παραδειγμα: δεκαετία του 90, κοντά στην εποχή της δολοφονίας του Τεμπονερα, οι καθηγητές κήρυξαν απεργία εν μέσω ακαδημαϊκών εξετάσεων Βγήκε λοιπόν το Συνδικάτο των οικοδόμων (πρόεδρος ο Κοκκινελης ο οποίος ήταν και γραμματέας Αχτιδας ανατολικών συνοικιων) και έκανε καταγγελία στους απεργούς. Μια και λες ότι είσαι παλιός, μπορεί να το θυμάσαι. Αυτό είναι ο πεμπτοφαλαγγιτισμος.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Χωρίς καμιά διάθεση να συνηγορήσω στη γενικότερη δράση ρεφορμιστών όπως ο Κοκκινέλης (τι απέγινε αυτός ο συνασπισμίτης;), πρέπει να παρατηρήσω ότι οι δυό ανασκοπήσεις του “Ανατολικές Συνοικίες”, είναι πολύ χρήσιμες ακριβώς σαν διδακτικά παραδείγματα προς αποφυγή.
      Bασικά αν υπάρχει ένας “πεμπτοφαλαγγιτισμός” μέσα στο εργατικό κίνημα αυτός είναι ο μικροαστικός αντιδραστικός επιδεικτικός “εξεγερτισμός”. Και η καλύτερη απόδειξη γι αυτό είναι ότι, παρά το ότι κατήγαγε πολλές, ίσως πάρα πολλές, νίκες στην περίοδο 1989 μέχρι 2015, το εργατικό κίνημα ακόμη σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση και με πολύ κόπο σαλεύει να ανακάμψει, κύρια χάρη στη δράση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ.
      Κι αν δεν υπήρχε το μικροαστικό κίνημα, θα έπρεπε η Αντίδραση να το είχε εφεύρει. Και σίγουρα το προμοτάρησε και συνεχίζει, όσο καλύτερα μπορεί….

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Ανωνυμε για τον μικροαστικο εξεγερτισμο κλπ θα σου απαντουσα με Λενιν που έλεγε οτι ο αναρχισμός ήταν συχνά ένα είδος τιμωρίας για τα οπορτουνιστικά αμαρτήματα του εργατικού κινηματος.Οπως θα ξερεις εκει στο 89 γινανε μπολικα τετοια αμαρτηματα οποτε μια γενια πιτσιρικαδων( κ απο προσωπικη εμπειρεια μιλαω) πηγε στο μαυρο γιατι καποιοι της ρήμαξαν το κοκκινο για να παραφρασω και τη Γώγου.
        – Τελος κακώς σκιαμαχεις με τον μικροαστικο εξεγερτισμο γιατι αυτός ( για λογους που δεν ειναι της παρουσης) ψιλοψόφησε.Μονο τα αναστησει ειναι τα γνωσρα αναρτηματα που λεγαμε πιο πανω Κυριος εχθρος ειναι η απογοητευση, ο παρτακισμος, η παραιτηση και η δυσπιστια απεναντι στην συλλογικη δραση που ειναι διαχυτες στην κοινωνια.Αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα κ θελει δουλεια για να αλλαξει

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ασφαλώς Θ.Σ. υπήρχε ένα παρελθόν με οπορτουνιστικά αμαρτήματα (που πάνε πολύ πιο πίσω από το ’89…), που τιμωρούνταν με την χρυσή εικοσαετία/τριακονταετία του μικροαστικού εξεγερτισμού ~88 με ~2012. Τίποτε δε γίνεται τυχαία και κατά λάθος!
          Αλλά οι υποκειμενικές εκδηλώσεις έχουν πάντα μια καθυστέρηση, γιατί το χούϊ βγαίνει μετά την ψυχή. Το ΚΚΕ, σαν συλλογική διάνοια, ήδη από το ’85 κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έπρεπε να αλλάξει. Αλλά μέχρι αυτό να ξεπεράσει τις εσωτερικές του αντιφάσεις και τις ψηλαφητές λύσεις και να πάρει σχήμα χρειάστηκε χρόνος σίγουρα. Πιστεύω κι εγώ πως σήμερα ο εξεγερτισμός έχει ψιλοψοφήσει, κυρίως γιατί τα μικροαστικά στρώματα έρχονται αντιμέτωπα με τα μεγάλα τους αδιέξοδα, που δεν μπορούν πια να ξεπεραστούν με κόνξες και ναζάκια, όπως είχαν καλομάθει στο παρελθόν.
          Κι όλα αυτά, που παραθέτεις, απογοήτευση, παρτακισμός, παραίτηση και απομονωτισμός/δυσπιστία είναι θαρρώ απλά συμπτώματα και όχι αιτίες της ήττας τους. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, δεν αποτελούν και κοινωνική τάξη, άσχετα αν για υπαρκτούς λόγους εμφανίστηκαν σαν τέτοια για πολλά χρόνια εδώ στην Ελλάδα. Θα πρέπει να διαλέξουν όχθη…. κι αυτό είναι ό,τι μισούν.

      2. Ανώνυμος

        Επειδή εγώ δεν τα πολυκαταλαβαίνω αυτά, μπορείς να γίνεις ποιο συγκεκριμένος; Μερικά παραδείγματα επιδεικτικού εξεγερτισμού και πώς αυτά δεν επέτρεψαν στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ να μεγαλουργήσει.
        Τώρα που ξεμπερδέψατε με τον οπορτουνισμό είναι ευκαιρία να δώσετε και θεωρητικά μαθήματα μην τυχών και ξανασηκώσει κεφάλι.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μπα, καθόλου δεν κάψανε το ΠΑΜΕ οι μικροαστικοί εξεγερτισμοί. Εγκαιρα είχε διαχωριστεί ιδεολογικά αλλά και πρακτικά με τις γνωστές γραμμές περιφρούρησης. Τους ίδιους τους μικροαστούς κάψανε και τον …Θ. Πάγκαλο, που δεν ήθελε να το χωνέψει! Με ορόσημο το 2008 και δώθε, ήταν σχεδόν αριστοτεχνικός ο τρόπος, και η αποφασιστικότητα, που το ΚΚΕ τσουβάλιασε τον “χώρο”, μαζί με τους κλασσικούς ρεφορμιστές, να βράσει στο ζουμί του και να φανούν οι αδυναμίες του.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          05/07/2023 at 18:13 , ενώ το ότι πέρασαν ΤΡΕΝΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ και το ισχυρό ΠΑΜΕ/ΚΚΕ δεν κατάφερε να ανασχέσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ, αυτό ΔΕΝ συνιστά αδυναμία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ! Ούτε φυσικά συνιστά αδυναμία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και γενικά του ΚΚΕ το γεγονός ότι οι συνελεύσεις των σωματείων που ελέγχει παραμένουν α. σπάνιες, β. άμαζες, γ. χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρόλη την αύξηση των εκλογικών του ποσοστών! Παρομοίως και στο φοιτητικό.

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμε, 05/07/2023 at 18:13, οι καπιταλιστικές “μεταρρυθμίσεις” είναι conditio sine qua non και όρος ύπαρξης σήμερα για τον Καπιταλισμό. Αν δεν τις κάνει μπαίνει σε υπαρξιακή κρίση. Δεν είμαστε πια στην Μπελ Επόκ. Η ανάσχεσή τους συνεπάγεται de facto επαναστατική κατάσταση, γι αυτό και δεν μπόρεσε κανείς, ούτε και το ΠΑΜΕ να τις ακυρώσει. Αλλά, δε σου φαίνεται λίγο περίεργο οι θιασώτες των μεταβατικών προγραμμάτων να εγκαλούν τους μη θιασώτες γιατί δεν κάνουν την επανάσταση χτές; Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ παλεύουν χωρίς καμιά παραχώρηση η παζάρια και πετυχαίνουν σήμερα μικρές νίκες, με στόχο να συγκροτηθεί ο επαναστατικός στρατός της λεγόμενης “Δευτέρας Παρουσίας”. Πρέπει η ε/τ να χωνέψει ότι η λύση σήμερα είναι μόνο η επανάσταση χωρίς ενδιάμεσα μεταβατικά στάδια και τους αναπόφευκτους με αυτά συμβιβασμούς. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί σήμερα να ανασυγκροτηθεί το ε/κ και αυτός είναι ο μπούσουλας της δράσης του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ, που το διακρίνει από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

  16. Ανατολικές Συνοικιες

    Καλά Ανώνυμε, μην κολλήσουμε στον Κοκκινελη, εδώ βγάλατε ολόκληρο Θεοδωρικακο, στον Κοκκινελη θα κολλήσουμε; Ευτυχώς, οι κακοί φύγανε και τώρα έχετε μείνει μόνο οι καλοί.
    Η κοινωνία καινά δεν επιτρεπει, αν λείπει η επαναστατική γραμμή ελλοχευει ο μικροαστικος ρεφορμισμος, ακόμα και ο φασισμός. Οπότε δε λες κάτι καινούργιο, απλά παραδέχεσαι ότι λείπει η επαναστατική προοπτική. Μια παρέλαση Χαυτεια – Σύνταγμα δεν το λες και ταξικο κίνημα…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μη μπερδεύεσαι, “Ανατολικές Σ.”, η Φύση είναι, που απεχθάνεται το κενό. Η Κοινωνία ανέχεται και κενά και, μερικές φορές, και καινά. Τώρα, γιατί μια παρέλαση μεθ’ υαλοθραυσίας Χαυτεία-Σύνταγμα το λες “ταξικό κίνημα”, ….αυτό ανήκει στην μαρξιστική υαλουργία η υαλουργικό μαρξισμό, πέστο όπως θέλεις.

      Reply
      1. Ανατολικές Συνοικιες

        Ανωνυμε υαλογνωστη, τέτοιο χιούμορ είναι κρίμα το κρύβεις στην ανωνυμία. Η κοινωνία σίγουρα επιδέχεται καινά, δεν επιδέχεται όμως κενά. Ως γνωστόν, το ΚΚΕ έχει τις χειρότερες σχέσεις με τους τζαμαδες από την εποχή που η Αλέκα απεφάνθη ότι θα κάνει την επανάσταση χωρίς να σπάσει ούτε ένα τζάμι. Αν θυμάσαι, ήταν η εποχή που ο “Ρ” έγραφε για τον πόνο ψυχής του Κορκονεα, Δεκέμβρη του 2008. Οπότε αντιλαμβάνομαι πλήρως την αντιπάθεια σου προς τον υαλουργικο μαρξισμο.

        Reply
  17. Παλιός-Φίλος-Συνοδοιπόρος

    Καλησπέρα.
    ———————————–
    Αν και κάποιοι προσπαθουν να φορτίσουν την συζήτηση θα επικεντρωθώ όσο γίνεται στο επίκαιρο έχοντας βγάλει τα δικά μου έβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα,
    ———————————–
    Αν και ήμουν μαθητης για να ξέρω τα ειδικά περι Κοκκινέλη, διαβάζοντας κόκκινα μπλοκ και μιλώντας με μεγαλύτερους σε ηλικία το πως έφτασε το 89
    να θυμίσω πως από το 1987 την εποχή του κοινου πορίσματος με τον Κύρκο, με την ΠΑΣΟΚΑΡΑ ολέ να είναι νάμπερ ουάν ο ΚΚΕ ακολουθώντας το Γκορμπατσεφικό ρεύμα είχε γίνει οπορτουνιστικά είχε γύρει ολόπατα στα δεξιά..
    ——————————————————
    Κάτι η ΠΑΣΟΚΑρα που βόλευε καταστάσεις κάτι ο Γκόρμπι που το 2008 ομολόγησε πως στόχος του ήταν η διάλυση του ΚΚΣΕ είχε γύρει. Τι να κάνουμε;
    Το σημαντικό είναι πως το ΚΚΕ με ΓΓ την Αλέκα επανάκτησε αργά αλλά σταθερά τα επανασταικά του χαρακτηριστικά. Αν ΓΓ ήταν ο δραγασάκης θα είχαμ την διάλυση και τον χυλό σε ένα νέο ΣΥΝ

    Κάποιοι π[ου έφυγαν το 1989 προς τα αριστερά, δεν γύρισαν πίσω σαν τον Κάππο. Κάποιοι μετά από 15-20 χρόνια συνεργάστηκαν με το κομμάτι του Δεξιού Οπορτουνισμού (Λαφαζάνηδες-Υπουργαρες του 89 σαν τους Δραγασάκηδες κ.α.) που ήταν υπέυθυνο για την τότε δεξιά΄στροφή του ΚΚΕ. και να μας καθήσει στο σβερκο ο τσιπράκος. Πάντως ακόμα και αναρχικοί δήλωναν στο τουιτερ.γρ πως θα ψηφίσουν ΚΚΕ ή κάποιοι αναρχικοί εργαζόμενοι π.χ. ντιλβεράδες. ψήφισαν ΚΚΕ. Όπως και πολλοί πρώην Σύριζα που παρά το σοκ με το Δημοψήφισμα ξαναψήφισαν και μάλιστα ΚΚ. Το ηλεκτρονικό Περιοδικό Κατιούσα φιλοξενεί τέτοιο κόσμο
    ————————————————
    Το τι κάνει το ΚΚΕ το βλέπουμε με τις δράσεις του.Και τα αποτελέσματα του μαζί με άλλους αγωνιστές στο Κίνημα. Π.χ.σε COSCO E-FOOD LARKO Πετρελαια-Λιπάσματα Καβάλας, φοιτητική αστυνομία, αποτροπή πλειστηριασμών. YOPUTUBE υπάρχει

    ————————————————-
    Αρκετοί από το Ανταρσύα είανια αγωνιστές. Απλά σε λάθος κατεύθυνση το οποίο κατά την γνωμη μου και οφείλεται ΚΑΙ στην έλλειψη επεξεργασιών και επανασταστικής θεωρίας
    ————————————————————————–
    Οι εποχες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολές. Και καιρός για μικροπείσματα δεν υπάρχει..Πάντα η άνοδος της ακροδεξιάς συνοδεύεται σχεδόν ΠΑΝΤΑ με τραγωδίες για τον Ελληνικό λαό
    ————————————————————————–
    Υ.Γ.Ο Θεοδωρικάκος πήγε πρώτα στο ΣΥΝ και μετά στην ΠΑΣΟΚΑΡΑ.Έφυγε από ΚΚ γιατί πήγε να διαλύσει την νεολαία όταν και νομίζω πως πρότεινε κοινή νεολαία με τον ΣΥΝ..
    ——————————————-
    Ευχαριστώ για την φιλοξενεία

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Παλιε-Φίλος-Συνοδοιπόρος
      05/07/2023 at 16:10 ποιρς είναι οι νίκες του ΚΚΕ που λες; γιατί δεν βλέπω καμία

      Reply
  18. Ανατολικές Συνοικιες

    Όλοι αυτοί οι ανώνυμοι Κουκουεδες και ειδικά ο sine qua no, επειδή τυγχάνω αθεράπευτα μικροαστος κολλημένος στον μικρόκοσμο. μου στον οποίο βέβαια ανήκε και ο φάκελος μου στην ασφάλεια, θα μου πείτε γιατί ο Φλωράκης επέτρεψε την καταστροφή τους; και ανο δικός μου ήταν μικρός κι ασήμαντος, υπήρχαν χιλιάδες αγωνιστές των οποίων οι ζωές ήταν μνημεία της σύγχρονης Ιστορίας. Για ποιον λόγο ο Φλωράκης συνηγορησε στην καταστροφή ιστορικών στοιχείων; τι ήθελε να κρύψει; νομίζετε ότι αυτό το έγκλημα θα ξεχαστεί στη λήθη;
    Απορίες ενός μικροαστος…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Σε αυτό ειδικά, μικροαστέ από τις Ανατολικές Συνοικίες, θα σου έδινα δίκηο, αν μπορούσα. Είναι και δική μου άποψη ότι ο Φλωράκης παρασύρθηκε τότε από το γενικό πνεύμα “συμφιλίωσης”, που έθρεφε και ο διάχυτος μπόλικος οπορτουνισμός. Είχε ερωτηθεί και θυμάμαι είχε πεί ότι δεν αξίζαν, γιατί περιείχαν πολλές ψευδείς και αναξιόπιστες πληροφορίες χαμερπών πληροφοριοδοτών, δηλ. χαφιέδων. Σε αυτό είχε σίγουρα ένα δίκηο. Και υπάρχουν πολλοί αγωνιστές, που “σπάσανε”, έκαναν υποχωρήσεις, η, εν πάσει περιπτώσει δε θα ήθελαν κάποιες εξαναγκασμένες υπό το κράτος βίας πράξεις τους να κοινοποιηθούν, καθώς και οι ίδιοι δεν …καμάρωναν γι αυτές.
      Αλλά σε αυτά υπήρξε και αντίλογος: 1. Είχε δικαίωμα καθένας να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του φακέλλου του, με ρύθμιση να μην αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο σε παραπέρα αντιδικίες. 2. Υπήρχε και η λύση να “ενταφιαστούν” σε ένα απαραβίαστο για π.χ. 20 χρόνια αρχείο, και μετά να δοθούν σε δημόσια χρήση ερευνητών ιστορικών κλπ., ώστε να μην χαθεί η όποια χρήσιμη ιστορική πληροφορία στην κρίση των ιστορικών.
      Βέβαια και τα παραπάνω καθόλου αδιάσειστα δεν είναι. Π.χ. η λύση 1 καταντάει μια προσωπική περίπτωση, χωρίς καμιά κοινωνική σημασία: Καθένας θα χρησιμοποιούσε τον φάκελό του, σαν προσωπική μαρτυρία και όχι σαν υποστηρικτικό ντοκουμέντο, πράγμα, που μπορούσε να κάνει και χωρίς τον φάκελό του. Βέβαια, ίσως θα μάθαινε ποιός τον “κάρφωνε” κλπ. Δεν ξέρω τι θα ωφελούσε αυτό πολιτικά. Εχω και προσωπική εμπειρία καθώς στο στρατό έτυχε στο 2ο Γραφείο να υπηρετεί γνωστός, ο οποίος με ενημέρωσε χαρτί και καλαμάρι για ό,τι είχε δει στο φάκελλό μου, ποιός π.χ. με κάρφωνε στη δουλειά, πράγμα, που μέσες άκρες υποψιαζόμουνα: Ηταν ο βοηθός προσωπάρχη, ένα αξιοθρήνητο ανθρωπάκι. Αχρηστες πληροφορίες.
      Επίσης, η λύση 2, παρά τη χρονική “εκτόνωση”, δεν προστατεύει την υπόληψη αγωνιστών από έκθετες και διαβλητές συκοφαντίες, πόσο μάλλον όταν εν τω μεταξύ έχουν αποδημήσει και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
      Δύσκολο θέμα, αλλά με απωθεί και το τετελεσμένο της υψικαμίνου!…..
      Ισως με περισσότερη βάσανο να μπορούσε να βρεθεί μια λύση.

      Reply
  19. Ανατολικές Συνοικίες

    Ανώνυμε, ένα ψευδόνυμο θα βοηθούσε να συνεννοούμαστε, δίνει και ένα στίγμα γνωριμίας. Εκτιμώ το ήπιο ύφος.
    Τα περί εθνικής συμφιλίωσης είναι για τους αφελείς, πολύ απλά οι ασφαλίτες ψηφιοποίησαν τα αρχεία και πέταξαν στην υψικάμινο τα ιστορικά ντοκουμέντα.
    Είναι δουλειά του ιστορικού να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα. Η Ιστορία είναι γεμάτη από τα ψέματα των νικητών, πχ οι Φοίνικες δεν θυσίαζαν τα παιδιά τους όπως ψευδώς διέδωσαν οι Ρωμαίοι και την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας την έκαψε ο Ιούλιος Καίσαρας και όχι οι Άραβες. Ωστόσο πως θα μάθω εγώ γιατί διέθεσαν οι εγγλέζοι στον Ζαχαριάδη αεροπλάνο για να έλθει από το Νταχάου και σε 13 μέρες να αποκηρύξει τον Αρη Βελουχιώτη και να τον ρίξει στα σκυλιά να τον φάνε, την εποχή που ακόμα το ΚΚΕ έλεγχε την επαρχία; Που θα διασταυρωθούν οι πληροφορίες ότι ήταν κάπο στο στρατόπεδο; Ένα παράδειγμα σου φέρνω, υπάρχουν χιλιάδες τέτοια ερωτηματικά.
    Τα ιστορικά αρχεία αποδεσμεύονται μετά από κάποια χρόνια που έχουν καταλαγιάσει οι αντιθέσεις, αυτό είναι μία ασφαλιστική δικλείδα σε αυτά που λες.
    Ο Φλωράκης δεν ήταν κανένας αφελής που παρασύρονταν από την συγκυρία. Είχε κάποιον απώτερο σκοπό. Κάτι ήθελε να κρύψει και βλάχος ων, μπορώ να υποθέσω κάτι εντελώς προσωπικό ή σε κάποιο στενό κύκλο.
    Αυτά όμως είναι δευτερεύοντα, όλοι κρίνονται τελικά εκ του αποτελέσματος, και η Ιστορία λέει ότι ο Φλωράκης είναι πνευματικός πατέρας όλων των δεξιών αποκλίσεων του ΚΚΕ.
    Η ουσία είναι ότι το ΚΚΕ συνήργησε στη καταστροφή ιστορικών αρχείων και μάλιστα ότι πιό ιερών, την προσωπική ιστορία των χιλιάδων που μαρτύρησαν πολεμώντας στις γραμμές του.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εμφανώς αστήριχτες και υποθετικές κατηγορίες κατά του Φλωράκη, που σίγουρα δεν υπήρξε “πνευματικός πατέρας όλων των δεξιών αποκλίσεων”. Ο άνθρωπος, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο, στην κρίσιμη στιγμή, στην αποτροπή της αυτοδιάλυσης του ΚΚΕ μέσα στον ΣΥΝ.
      Και η κατακλείδα “Η ουσία…. …στις γραμμές του” με πείθει, πόσο λάθος έκανα να χτυπάω σε πόρτες κουφού.

      Reply
      1. Παλιός-Φίλος-Συνοδοιπόρος

        Κρίνιντας τα γεγονότα με την άνεση του χρόνου έβγαλα συμπεράσματα

        Ο Φλωράκης είχε σώσει το ΚΚΕ, την τελευταία στιγμή με το 64-0 τησ Λάρισσας. Για να έρθει τοο 51-47 κίνησε γη και ουρανό. Όταν σου βγαίνει από το πουθενά ο Φαράκος οπορτουνιστής στα γεράματα καταλαβαίνει ο καθένας από τι παραλίγο γλύτωσε ..

        Το πρόβλημα τότε δεν ήταν μόνο τα οπορτιυνιστικά στελέχη, αλλά κυρίως πως ένα μέρος της βάσης οπορτούνιζε αφήνωντας στενά περιθωρα..Τωρα που η βάσηαλλά και ο περίγυρος δεν οπορτουνίζει, το ΚΚΕ έχει την ευκαιρία και για ελιγμούς. Η ‘άρνηση του 2012 για σύμπλευση με τον Σύριζα και το 7,7% (και αν γίνονταν οι εκλογές Οκτώβριο θα ήταν ακόμα και 0,5-1% παραπάνω λόγω ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.α. που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν) δεν ήρθε τυχαία..

        Reply
        1. Ανατολικές Συνοικίες

          (Όχι και τόσο) Παλιέ φίλε-συνοδοιπόρε, δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζει το ΚΚΕ. Το 1989 δεν οππορτούνιζε ο κόσμος καθόλου. Σου στέλνω ένα λινκ για τους απεργιακούς αγώνες της ΔΕΗ γιά να μπεις λίγο στο πνεύμα της εποχής:
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8914974
          Το 1989, αφού η Κ.Ε. ενέκρινε το μνημόνιο ΚΚΕ-ΕΑΡ, (το οποίο ήταν στρατήγημα του Φλωράκη, συνιδρυτή με τον Κύρκο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ) το φέραν στις ΚΟΒ για έγκριση, λες και υπήρχε περίπτωση να ανατρέψει η βάση τις αποφάσεις της Κ.Ε. Είναι όμως ενδεικτικό πόσο λίγο εμπιστεύονταν η ηγεσία τη βάση.
          Όταν λοιπόν βγαίναμε να μιλήσουμε στον κόσμο, ο κόσμος ήταν αρνητικός: παρατήσατε το σφυροδρέπανο μας έλεγαν και πιάσατε τη πεντάλφα του Συνασπισμού. Όταν ήλθαν οι εκλογές του 1989, ο κόσμος στα καφενεία μας ρώταγε αν θα συνεργαστεί το ΚΚΕ με τη δεξιά. Σχετικά, μας είχαν μοιράσει ένα φυλλάδιο μέσα στο οποίο υπήρχαν ερωτοαπαντήσεις το οποίο στο συγκεκριμένο μας έδινε την απάντηση: “μας χωρίζουν ποταμοί αίματος από τη Δεξιά”. Πριν περάσει ένας μήνας, τον φτύσαμε στη μούρη τον κόσμο και συνεργαστήκαμε με τη Δεξιά. Ένα παράδειγμα ακόμα για να καταλάβεις τη σαπίλα που υπήρχε, μας στείλαν στις δημοτικές εκλογές “κουβανούς” στο Περιστέρι, στις οποίες κατέβαινε ο αείμνηστος Φωλόπουλος ανεξάρτητος. Αυτό που μας είχαν πει να λέμε είναι ότι έκλεβε τις πλάκες από το νεκροταφείο Περιστερίου για να τις στρώσει στο εξοχικό του. Για να καταλάβεις τι εστί Φωλόπουλος, ήταν παλικάρι όταν εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη, το πτώμα του οποίου είχαν στο Γ νεκροταφείο, το οποίο φύλαγαν στρατιώτες για να μην γίνει λαϊκό προσκύνημα. Ο Μίμης Φωτόπουλος πήδηξε τη μάντρα του νεκροταφείου με ένα μάτσο αγριολούλουδα και παρόλο που τον σάπισαν στο ξύλο, κατάφερε να φτάσει στον Μπελογιάννη και να απιθώσει τα λίγα λουλούδια που του είχαν απομείνει. Αυτόν τον άνθρωπο δεν σεβάστηκαν οι ολίγιστοι.
          Ο Φαράκος δεν ήταν κάτι ξεχωριστώ, ήταν δείγμα του γενικότερου ηθικού ξεπεσμού της ηγεσίας. Άλλωστε, δεν μπορεί το ΚΚΕ από την μιά μεριά να καυχιέται για την μονολιθικότητα και από την άλλη τα λάθη να τα φορτώνει στους “κακούς” που φύγαν. Συλλογική ήταν η ευθύνη και βαραίνει όλη την τότε ηγεσία. Το αν κάποιοι φύγαν και αν άλλοι μείναν δεν ξεπλένει τις ευθύνες κανενός.
          Το 2012 δεν ήταν άρνηση του ΚΚΕ να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν άρνηση να αναλάβει οποιανδήποτε ευθύνη. Αυτό κατάλαβε ο κόσμος και το έριξε από το 8,5 στο 4,5.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.