.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Να μπει τέρμα στα εκφυλιστικά φαινόμενα στο κίνημα


Α.Κ.

Πολύ σημαντική ήταν η χτεσινή 6η του Δεκέμβρη. 14η επέτειος απ’ τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, με μία νέα απόπειρα (για την ώρα) δολοφονίας να βαραίνει τις καρδιές όλων, χιλιάδες νέοι το πρωί και ακόμα περισσότεροι το απόγευμα πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Μεγάλες πορείες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ύψωσαν ένα μεγάλο τοίχο καταγγελίας της κρατικής-αστυνομικής βίας και της κυβέρνησης της ΝΔ που την πριμοδοτεί και την συγκαλύπτει, γράφοντας μια σημαντική σελίδα αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, απέναντι στον απίστευτο ρατσισμό με τον οποίο τα ΜΜΕ πάνε να “θάψουν” τη δολοφονική επίθεση.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή πολύ μεγάλη απογευματινή κινητοποίηση έγινε χωρίς το ΚΚΕ, και ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναιμικά ήταν τα μπλοκ του ΜΕΡΑ25. Πρόκειται λοιπόν για έναν ολόκληρο κόσμο που (πέρα απ τα μαζικά μπλοκ της αναρχίας /αυτονομίας), μάχεται και αναζητά αριστερά/ αντικαπιταλιστικά και αφήνει παρακαταθήκες για μια νέα άνοδο του κινήματος, για την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής /επαναστατικής αριστεράς.

Θλιβερή εξαίρεση στα παραπάνω αποτέλεσε η άθλια πρακτική του διαγκωνισμού για την “πρώτη αλυσίδα” που κατέληξε σε άγριο ξύλο(!!) ανάμεσα στις δυνάμεις της ΑΡΑΣ και της ΑΡΙΣ το πρωί, κατά τη φοιτητική κινητοποίηση. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωμής βίας ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνάμεις, δείχνουν ότι έχουν κατρακυλήσει σε μια κατάσταση ανεπίστρεπτου εκφυλισμού και παρακμής, που καμιά σχέση δεν έχει με τις πρακτικές και τις αρχές που θέλει να πρεσβεύει η αριστερά.

Οργανώσεις, που δεν διστάζουν να επιλύσουν αντιπαραθέσεις με ξύλο σε μια πορεία για το αν θα έχουν 5 ή 10 άτομα στην πρώτη αλυσίδα, και μάλιστα την ημέρα της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, καταλήγοντας να γίνουν είδηση στον ΣΚΑΪ, υπονομεύουν την επιτυχία των κινητοποιήσεων, συκοφαντούν το κίνημα και αποδιώχνουν από αυτό πολύτιμες δυνάμεις.

Οι άλλες οργανώσεις της αριστεράς (το ΣΕΚ, το Κ -ΣΧΕΔΙΟ, η ΑΡΑΝ, η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ κλπ), που τα μέλη τους στα πηγαδάκια λένε “πότε θα απαλλαγούμε από αυτούς τους κανιβαλισμούς”, θα βγουν άραγε να διαφοροποιηθούν και να καταγγείλουν αυτά τα επεισόδια; Ή θα τα “βάλουν κάτω απ το χαλί”, στο όνομα της “ενότητας” και των συνεργασιών που, προφανώς, με αυτούς τους όρους, δεν οδηγούν πουθενά και απλά καθιστούν όποιον συμπλέει με τέτοιες πρακτικές, συνυπεύθυνο; Η ενότητα αρχών στους κοινούς ανατρεπτικούς αγώνες, προϋποθέτει εργατικό πολιτισμό και σταθερό μέτωπο με τον εκφυλισμό αλλά και την ανοχή σε αυτόν.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 76.43% ( 14
Συμμετοχές )



44 σχόλια στο “Να μπει τέρμα στα εκφυλιστικά φαινόμενα στο κίνημα

  1. Ανώνυμος

    Ευτυχώς που και η ΑΡΑΣ και η ΑΡΙΣ, έχουν φύγει από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ!!!

    Δυστυχώς που έφυγαν από μόνες τους και δεν τους διώξαμε όταν έπρεπε. Γιατί έπρεπε και δεν το κάναμε. Τέτοιες ομάδες δυσφημιζουν την αριστερά και τους κομουνιστές. Ας κάνουν ενότητα και… Μέτωπο (!!!!) μαζί τους όσοι επιβραβεύουν τετοιες νοοτροπίες και πρακτικές.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ανυπόγραφο κείμενο που εγκαλει μονο ένα μέρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αφήνει βολικά απέξω το ΝΑΡ που ούτε αυτό
      Για κορόιδα ψάχνετε τώρα που δεν έχει μείνει άνθρωπος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αν είναι να έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τραμπούκικες πολιτικές ομαδες τύπου ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ, καλύτερα να μην έχει άνθρωπο. Ελα όμως που ΚΑΙ ανθρώπους έχει, ΚΑΙ έχουν αποχωρήσει οι ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ! Αρα, ακόμα καλύτερα!

        Αν μάλιστα αποφασιστεί, προχωρήσει και ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ επιτέλους ένα οργανωτικό σχήμα που θα δίνει ουσιαστική υπόσταση και ρόλο στις τοπικές και τις κλαδικές οργανώσεις, ακόμα καλύτερα!

        Ούτε σεχταρισμός, αλλά ούτε και ενωτίτιδα η οποία τελικά διαλύει τα πάντα στο τέλος!

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Επίσης το ΝΑΡ και η ΝΚΑ έχουν απορρίψει ΕΜΠΡΑΚΤΑ την νοοτροπία του τραμπουκισμού απέναντι σε αγωνιστές, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ έτσι; Αντιθέτως οι ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ και σάπιο πολιτικό περιεχόμενο έχουν και ακόμα πιο σάπια νοοτροπία και πρακτική έχουν!

        Reply
  2. Κώστας

    Δεν είναι ωραίο αυτό που κάνετε.

    Αρχικά να πω πως δεν έχω πληροφόρηση. Αλλά στο κείμενο τσουβαλιάζονται διαφορετικά πράγματα. Είναι άλλο το ξύλο που παίζουν εδώ και 10 χρόνια όπου σταθούν και όπου βρεθούν, πχ σε φοιτητικά τραπεζάκια, άλλο αυτό στα διήμερα των ΕΑΑΚ και άλλο σε μια πορεία για τα πολιτικά πρωτεία. Το οποίο γενικά συμβαινει, και με το ΚΚΕ πέφτει τέτοιο ξύλο, και με την αναρχία κατά καιρούς. Εδώ βέβαια έχουμε συγγενικούς χώρους, είναι σίγουρα εκφυλιστικο΄Ειναι μια εγγραφή μιλιταριστικών απόψεων στην Αριστερά που αποδίδουν στην υπεροχή και επικράτηση του πολιτικού κέντρου σχεδόν μεταφυσικές ιδιότητες, πρέπει να καταδικάζεται αλλά στα πραγματικά του μέτρα και όρια, δεν σημαίνει πως οι φορείς του δεν είναι στο Κίνημα και την Αριστερά

    Αλλά δεν ειναι καινούριο και γενικα βαίνει προς αποκλιμάκωση. Και ΔΕΝ το καταγγέλατε πάντα επαρκώς. Η μεγάλη αναζοπύρωση του έγινε το 2015-2017 με επίδικο ζήτημα το αν τα ΕΑΑΚ θα συνεργάζονται με την ΑΡΕΝ. Λυπάμαι αλλά ήσασταν υπό κομματική ενοποίηση με την ΑΡΙΣ τότε και θυμηθήκατε ότι ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ παίζουν μάπες Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή όταν αυτό ναυάγησε. Αν πάμε πιο πίσω θα βρούμε άλλα και χειρότερα, πχ το 2010 στην Πάτρα.

    Η επιλεκτική ανάσυρση του θέματος του “οργανωτικού ξύλου” εντός της Αριστεράς για να πιαστούν από τα μαλλιά και να σωθούν απομονωμένα πολιτικά σχέδια, όπως της λεγόμενης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λεγόμενης γιατί πλέον η απομόνωση του ΝΑΡ από το σύνολο του πολιτικού της εύρους είναι σχεδόν απόλυτη, δεν είναι κάτι ωραίο. Δηλ αυτή η εικόνα της αγωνιώδους κατασκευής πολιτικής επιχειρηματολογίας που ξαφνικά θυμάται ότι “παίζουν ξύλο”

    Είναι φοβερό εν ολίγοις να μην συζητάμε για το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την Εκδήλωση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις 19, για το ότι ο ανένταχτος κοσμος που είχε μείνει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λίγος γιατί οι πολλοί ακολούθησαν το Κ Σχέδιο και ήταν κοντά στην ΑΠΠΔ, συστρατεύεται σε αυτόν τον δρόμο και να θυμόμαστε ξαφνικά πως η ΑΡΑΣ και η ΑΡΙΣ, παίζουν μάπες. Και να το ξεχνάμε αν πχ ξυπνήσει η ΑΡΙΣ αύριο με άλλη γραμμή

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δεν θυμάται ξαφνικά Κώστα! ΠΡΟΧΤΕΣ στο μεσημεριανό συλλαληριο των μαθητών και φοιτητών ΞΑ ΝΑ ΕΠΑΙ ΞΑΝ για πολλοστή φορά ξύλο μεταξύ τους οι ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ!!! Προχτές 6 Δεκεμβρίου Κώστα!

      Σε αυτό που έχεις δίκιο είναι ότι η ΑΡΙΣ έπρεπε να είχε φύγει ΗΔΗ απο την προηγούμενη Συνδιάσκεψη! Και δεν την διώξανε και το ΝΑΡ έχει μεγάλη ευθύνη για αυτό.

      Reply
    2. Κώστας

      Δεν είπα εγώ πότε πρέπει (δεν έχει ακόμα) να φύγει η ΑΡΙΣ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είπα πως χωρίς ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, τους ανένταχτους που ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ δεν έπεισαν το 15 και χωρίς το ΣΕΚ, χωρίς στοιχειώδη πια πολιτική συνενόηση ούτε με το ΣΕΚ, ε, δεν υπάρχει πια ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

      Το βασικό που είπα ήταν πως το θέμα το επικαλείστε προσχηματικά γιατί κάποτε δεν σας πείραζε. Και στην ένδοια πολιτικών επιχειρημάτων για την ρήξη των πολιτικών συμμαχιών του ΝΑΡ εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το θυμηθήκατε. Δεν είπα πως το “περιστατικό” είναι παλιό, δεν σήμαινε αυτό το το θυμηθήκατε ξαφνικά” αν και δεν ξέρω τι συνέβη ακριβώς και προφανώς η μαρτυρία του ΑΚ (?!) δεν συνιστά ντοκουμέντο, απαιτείται τεκμηρίωση. Αυτά που διαβάζω δεν με πείθουν πως έγινε και κανένας χαμός, o ντροπαλός ΑΚ που δεν μας λέει ποιος είναι τα μεγαλοποιεί νομίζω

      Κώστας

      Reply
      1. Γνώστης

        Με πρακτικές τραμπουκισμού της ΑΡΑΣ τίποτα ελπιδοφόρο δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την εκδήλωση των ΣΕΚ, ΛΑΕ κ.ά. Απλά η τυχόν συμπόρευση της ΑΡΙΣ εγγυάται το καταστροφικό αποτέλεσμα

        Reply
    3. Ανώνυμος

      Αν είναι στις 19 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση ΛΑΕ, ΑΡΑΝ, Κ ΣΧΕΔΊΟΥ, ΣΕΚ ΑΡΑΣ να συστρατευτει κόσμος με ένα περιεχόμενο βράστα, με οργανωτικές διαδικασίες γλάστρας και με τραμπουκικες νοοτροπίες κ πρακτικές, να λείπει το βύσσινο

      Reply
  3. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    H AΡΑΣ και η πρόσφατη διάσπαση της η ΑΡΙΣ συνεχιζουν μια μαύρη παραδοση ενδοκινηματικού ξυλου με όρους ” θύρας” χουλιγκάνων.Η μόνη περίπτωση να σταματήσει το κακο είναι να δουν οτι εχουν συνέπειες αυτοί που τους βάζουν να δρουν έτσι,,οι ατσαλάκωτοι καθοδηγητες τους δηλαδή

    Reply
  4. Μαρκέλα

    Πού είναι όμως όλος αυτός ο κόσμος, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι καταδικάζωνται μαζί με τις οικογένειές τους παράνομα στην ανεργία, επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στο σώμα τους κ αρνήθηκαν την ενέσιμη χορήγηση τοξικών ουσιών, που όπως αποδείχτηκε, δεν είχε κανένα άλλο ώφελος, από την κερδοσκοπία των πολυεθνικών; Πού είναι αυτός ο κόσμος, να φωνάξη ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, για την εξόντωση του Ουκρανικού λαού, χάριν των πολυεθνικών μονοπωλίων, όπως κ ενάντια στην καταδίκη των Ευρωπαϊκών λαών κ όχι μόνο, στο κρύο, την πείνα κ το θάνατο κ την απειλή πυρηνικού ολοκαυτώματος, για τον ίδιο λόγο; Τι είναι η αστυνομική αυθαιρεσία, μπροστά σ’ αυτές τις μείζονες απειλές για την ίδια την ανθρωπότητα

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ψέκες κόφτε αυτή την πιπίλα ότι “δεν κάνανε τίποτε τα εμβόλια”! Δείτε τι ψόφος έπεφτε αρχικά στην Αμερική και στην Αγγλία, όταν τα Τραμπογίδια και ο Τζόνσον τσαμπουνάγανε για “ανοσίες αγέλης” και συναφείς %@λ@κίες. Κι όταν είδαν τα φέρετρα το γυρίσανε στη ζούλα και …συμβιβάστηκαν με την κερδοσκοπία των πολυεθνικών. Που βέβαια δεν τους χαρίστηκαν και τους φάγανε και τους δυό, γι αυτά και πολλά άλλα. Αλλά οι ενδοαστικές κόντρες εμάς δε μας αφορούν.
      Κι εμείς εδώ δεν έχουμε αυταπάτες για τα κίνητρα του γουρλού σχετικά με την Πανδημία. Τις συνέπειες της εκατόμβης για τον Τουρισμό φοβήθηκε κι όχι βέβαια την υγεία του Λαού. Αλλά, καμιά φορά, κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα. Κι έτσι φτηνά τη βγάλαμε με καμιά 30 χιλ. νεκρούς επισήμως και πιθανόν ~50 χιλ. ανεπισήμως. Αντί για 200 -300 χιλ., που θα είχαμε χωρίς εμβόλια.
      Αειντε, ανεγκέφαλοι ψέκες. Ρωτείστε και κανά γιατρό, ΟΕΝΓΕ κλπ. Δεν τα ξέρει όλα ο …Χίος!

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Δεν τα ξέρεις καλά. Ο ψόφος έπεσε στην αρχή, κυρίως στην Ιταλία κ για το αρχικό στέλεχος. Με τις μεταλλάξεις, που είναι η φυσιολογική εξέλιξη αυτού του είδους των ιών, η νόσηση έπαψε να είναι θανατηφόρα, εκτός από πετιπτώσεις σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων. Όσο για τα “εμβόλια” δεν πρόσφεραν τ ί π ο τ α, εκτός από ξαφνικίτιδες. Είναι γελοίο, να κάνης υποτιθέμενο εμβόλιο κ στη συνέχεια να αρρωσταίνης. Και οι ανεμβολίαστοι αρρωσταίνουν το ίδιο ελαφρά με τους “εμβολιασμένους”, αν αρρωστήσουν καθόλου, για όδους ισχυρίζονται, ότι δήθεν χωρίς το “εμβόλιο” την περνάς πιο βαριά. Αυτά τα βλέπει σήμερα ο όποιος δήποτε δεν επιμένει να εθελοτυφλή. Και όσο γιά τη μεταδοτικότητα είναι ίδια κ χειρότερη, από τους “εμβολιασμένους”. Οι άνθρωποι αυτοί εξοντώνονται χωρίς καμιά δικαιολογία. Ρωτά λοιπόν σοβαρούς κ όχι πληρωμένους επιστήμονες. Αλλά δεν ήταν αυτό, ή μόνο αυτό, το θέμα μου. Ήταν, το να βάλω ένα προβληματισμό στις πολιτικές δυνάμεις, γιατί το δυναμικό που κινητοποιείται σε επετειακές εκδηλώσεις, δε συμμετέχει σε κινητοποιήσεις, που αφορούν στις τεράστιες απειλές, που αντιμετωπίζομε σήμερα κ στη χώρα μας κ σαν ανθρωπότητα συνολικά.

        Reply
      1. Μαρκέλα

        Επιχείρημα πάντως αυτό δεν είναι. Εγώ απάντησα στα όσα είπες. Και η υπόθεση ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο.

        Reply
  5. Γιώργος

    Ένα δεκαεξάχρονο παιδί δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι και οι άλλοι παίζουν ξύλο για το ποιος θα φαίνεται περισσότερο στις κάμερες.

    Ρε τι μαλάκες είναι αυτοί

    Reply
  6. ΑΩ

    Πρέπει να απομονωθούν αυτές οι πρακτικές και όσοι τις προωθούν, γιατί το βαρέλι δεν έχει πάτο.
    Τα ίδια και στη Θεσσαλονίκη με ΑΡΑΣ-ΑΡΙΣ να δέρνονται για μισή τουλάχιστον ανήμερα 17 Νοέμβρη, στις σκάλες του Πολυτεχνείου.
    Και τώρα β’ ημίχρονο στις 6 Δεκέμβρη, αμαυρώνοντας τη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου.

    δυο φορές πρόβλημα να είναι κριτήριο για την στάση αριστερών ανθρώπων και οργανώσεων απέναντι σε αυτή την ξεφτίλα η τοποθέτηση ΑΡΑΣ-ΑΡΙΣ για το ΝΑΡ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ελα! Δεν ξέθαψε τελικά το ΝΑΡ ιστορίες από το παρελθόν διότι “… αδιέξοδα κλπ”, οπως είπε νομίζω ο Κώστας; πλακωθηκανε και στην Θεσσαλονίκη φέτος στις 17 Νοεμβρίου, πλακωθηκαν και στην Αθήνα φέτος στις 6 Δεκεμβρίου;

      Καλή ενότητα με δαύτους φίλοι της ΑΡΑΝ, του ΣΕΚ, της ΛΑΕ κλπ

      Reply
  7. Ανώνυμος

    Ακόμα το ΝΑΡ ανακοίνωση δεν έχει βγάλει. Άρα ο Α.Κ. να το προσθέσεις σε αυτούς που πρέπει να τοποθετηθούν ή να παραδεχτεί ότι απλά μας δουλεύει και το μόνο που τον νοιάζει είναι να τσιμπήσει καναν άνθρωπο από ΑΡΑΝ, Αναμέτρηση κλπ.

    Όχι ότι θα το καταφέρει βέβαια.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αν είναι Κώστα να κερδίσεις κάποιον με βάση μια ενότητα ο, τι να ναι σε επίπεδο περιεχομένου, οργάνωσης και πολιτισμου/νοοτροπίας, χαλάλι σου αδερφέ. Εμείς δεν θα πάρουμε.

      Reply
  8. Ανώνυμος

    Το ότι το ΝΑΡ έχει μεγάλες ευθύνες για το γεγονός πως ανεχτηκε επί χρόνια για διάφορους λόγους την τραμπουκικη νοοτροπία και πρακτική ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ, εινσι γεγονός.

    Το ότι ΑΡΙΣ και ΑΡΑΣ έχουν αποχωρήσει κ οι δύο αυτές ομάδες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ επίσης είναι γεγονός και μάλιστα, πολύ θετικό γεγονός!

    Το να προσπαθεί κάποιος να δικαιολιγησρι τις ΑΡΙΣ κ ΑΡΑΣ με το επιχείρημα του στυλ “… το ΝΑΡ τότε, κλπ”, είναι μόνο λάθος και καταστροφή. Διαιωνηζει το πρόβλημα αυτό και πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

    Από την άλλη, η εκδήλωση ΛΑΕ, ΑΡΑΣ, κ σχέδιο, ΣΕΚ, ΑΡΑΝ και η πολιτική πρόταση αυτών των δυνάμεων, είναι απορριπτέα και διότι διαιωνίζει αυτές τις τραμπουκικες νοοτροπίες στο όνομα της…ενοτητας (!!!), και συνεχίζει την διάλυση και την αποστράτευση πάλι στο όνομα της ενότητας, μα και ως περιεχόμενο και διαδικασίες, είναι πολύ πιο πίσω ακόμα και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Βρε με τι ασχολείστε εκεί στην ανταρσυα. Το έχετε κάψει τελείως; Ποια αραν, αρις, αρας κτλ. Τι αρκτικολεξα είναι αυτα; Σε κανένα χώρο δουλειάς μιλάτε με κανέναν άνθρωπο, ξέρετε τι απασχολεί τον κόσμο, τα προβληματα του ή ζείτε στο μικρόκοσμο σας; ΚΚΕ και πάλι ΚΚΕ. Μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

      Reply
      1. Γνώστης

        ταξικά νομοσχέδια στη βουλή μέχρι να σβήσει ο ήλιος και άσε τον Λένιν να κουρεύεται

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Ε ξέρεις μιλάμε με εργατοκοσμο. Εσύ διαβάζεις μόνο τις αναρτήσεις που σε βολεύουν και δεν έχεις κ πολύ σχέση με την καθημερινότητα

        Reply
  9. Γνώστης

    Μιλάτε και τι του λέτε; Για τα καλά νομοσχέδια που θα αλλάξουν την κοινωνία. Και πάει και ψηφίζει αυτούς που μπορούν να περάσουν νομοσχέδια….

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Το πρόβλημα είναι ότι οι κοκορομαχίες των συγκεκριμένων πολιτικών οργανώσεων δεν είναι απλά πρόσφατο γεγονός αλλά απεναντίας έχουν εδώ και χρόνια αποτελέσει κύριο γνώρισμα των επιμέρους δυνάμεων. Ωστόσο, το ΝΑΡ φέρει βαρύτατες ευθύνες διότι ενώ τη μία εμφανίζεται μια διττή παρουσία εμπρηστή και πυροσβέστη. Τόσο η ανοχή του στην ΑΡΙΣ, όταν αυτή ήταν εν δυνάμει κομμάτι του νέου εγχειρήματος και του κόμματος που παρεμπιπτόντως εδώ και πόσα χρόνια θυμίζει την ιστορία με το γεφύρι της Άρτας, όσο και η ανοχή του στην ΑΡΑΣ τα παλαιότερα χρόνια αποτελούν λάδι στην φωτιά των όσων επιλέγουν να κάνουν αυτοί οι πολιτικοί χώροι.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Και αυτή την ανοχή που επέδειξε χρόνια το ΝΑΡ απέναντι σε ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ την υιοθέτησαν και την προωθουν πάλι εδώ και κάποια χρόνια, το αριστερό ρεύμα της ΛΑΕ, το κ σχέδιο, η αναμέτρηση, η ΑΡΑΝ κλπ! Στο όνομα της… Ενότητας! Και το ΚΚΕ που μανατζάρει την ΑΡΙΣ

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “Και το ΚΚΕ που μανατζάρει την ΑΡΙΣ”;!
        Πρώτη φορά το ακούω, καλά καλά δεν ξέρω τι σημαίνει ΑΡΙΣ και που βόσκει αυτό το μόρφωμα, ονόματα κλπ.
        Ενδιαφέρον, και θα ήθελα κάποιες σχετικές πληροφορίες, παραπομπές κλπ.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ψάξε στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ πάμε, τους δίνει που και που τον λόγο στις συγκεντρώσεις του.

      2. Ανώνυμος

        Τώρα που το ΝΑΡ αποφάσισε καθυστερημένα να συμβάλλει ώστε να μπει τέλος στις νοοτροπίες κ πρακτικές τραμπουκισμου, έρχονται το αριστερό ρεύμα, η ΑΡΑΝ, το ΣΕΚ, το κ σχέδιο, η αναμέτρηση κ το ΚΚΕ να υιοθετήσουν αυτές τις λογικές, τις πρακτικές και τις ομαδες που τις εφαρμόζουν. Ο καθένας για τιυς δικούς του λόγους. Θαυμάσια

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Χωρίς συγκεκριμένες αναφορές ναρ-ίτη μου (12/12/2022 at 01:53 & 12/12/2022 at 00:42), μάλλον λάσπη στον ανεμιστήρα ρίχνεις και όποιον πάρει!

        2. Ανώνυμος

          Πολυτεχνείο 2022 Θεσσαλονίκη κ 6η Δεκέμβρη Αθήνα. Πλακωθηκανε ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ για μια ακόμα φορά και τους έβγαλε κ ο σκαι

        3. Ανώνυμος

          Α, έτσι πες, ντε!
          “…αποφάσισε καθυστερημένα…”
          Τώρα αρχίζω και το “πιάνω”!
          Τόσα χρόνια το ΝΑΡ απλά δυσανασχετούσε(!) …”με τις πρακτικές τραμπουκισμού κλπ “.
          Ελπιζε!
          Τώρα, που το (“τραμπούκικο”) πουλάκι πετάει γι αλλού, “αποφάσισε” (…επιτέλους!) “καθυστερημένα” να “μπει τέρμα…κλπ.”!
          Κοινότυπος αστικός παλαιοκομματισμός.

        4. Ανώνυμος

          Κάλλιο αργά, παρά ποτε! Ενώ εσύ που συνεχίζεις να δέχεσαι και να προωθείς τον τραμπουκισμό, ΔΕΝ ασκείς αστική πολιτική, παλαιοκομματική και κοινότυπη…

  11. Γνώστης

    Άρα τι λες; Τους ανέχτηκε το ΝΑΡ , άρα να συνεχιστεί η ανοχή στον τραμπουκισμό και τα φαινομενα εκφυλισμού;

    Reply
  12. Μαρκέλα

    Αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού είναι χαραχτηριστικό της αυτοαναφορικότητας. Αλλά σκέφτομαι το εξής: Σύμφωνα με τη θεωρία η ανατροπή θα ‘ρθη από το κόμμα της εργατικής τάξης (ΚΚ). Στην πράξη όμως έγινε αλλιώς, δλδ η επανάσταση στη Ρωσία έγινε από μια κάποια οργάνωση, ανάμεσα σ’ άλλες -κ αυτό χάρις στο Λένιν-, ενώ ούτε στην Κίνα κ στην Κούβα έγινε από το ΚΚ. Υπήρξαν κ οι λαοκρατικές ανατροπές των χωρών της Α. Ευρώπης, στη διάρκεια του Β’ ΠΠ από μετωπικούς βασικά φορείς κ λίγο μετά στην Ασία, πάλι σε συνθήκες πολέμου. Λοιπόν το μοντέλο επανάστασης με το τυπικό κόμμα της εργατικής τάξης, που είχε ο Μαρξ στο νου του, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Χαραχτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων πάντως ήταν δίπλα στη θεωρία, η απεύθυνση στις μάζες κ νομίζω, ότι αυτό είναι κ σήμερα το ζήτημα πρώτης πρωτεραιότητας κ ο μόνος τρόπος καταπολέμησης των εκφυλιστικών φαινομένων. Όπως το διατύπωσε ο Τσε, η επαναστατική θεωρία είναι η έκφραση μιας κοινωνικής αλήθειας, οπόταν μια επανάσταση μπορεί να γίνη, αν ερμηνευτή επακριβώς η ιστορική αλήθεια κ χρησιμοποιηθούν σωστά οι υπάρχουσες δυνάμεις. Στη βάση κ για τις ανάγκες αυτού του ζητούμενου, θα διαμορφωθή κατάλληλα κ ο επαναστατικός φορέας.

    Reply
  13. Μαρκέλα

    Αυτό είναι σχόλιο επαναστάτη μαρξιστή; Να προσθέσω πάντως κ τα υπόλοιπα. Για την ενότητα των μαρξιστικών οργανώσεων, ένα είναι το ενοποιητικό στοιχείο κ αυτό είναι ο λαός. Αντί να σπαζοκεφαλιάζουν λοιπόν οι οργανώσεις, για το πώς να πετύχουν μεταξύ τους ενότητα, να κάνουν στροφή στο λαό κ να προσπαθήσουν να βρουν δρόμο συνεννόησης μαζί του κ τότε η ενότητα θα προκύψη νομοτελειακά. Και η συνεννόηση με το λαό είναι σχέση ουσίας κ όχι σχέση εντυπώσεων, γιατί η ιστορική πραγματικότητα δεν κοροϊδεύεται, όπως πιστεύουν οι κουτοπόνηροι. Πολλοί στις οργανώσεις επιλέγουν την αυτοαναφορικότητα, γιατί τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας, απέναντι στα ρίσκα. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο εκφυλισμός είναι ένας κατήφορος , που οδηγεί τελικά στη διάλυση, όπως δείχνει η ίδια η βιωματική εμπειρία. Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

    Reply
      1. Ανώνυμος

        Καλή μου Μαρκέλλα, το video, που παραπέμπεις πράγματι θίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο, που αναφέρεται στις μελλοντικές εξελίξεις του γνωρίμου μας χρηματιστικού κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Μόνο, που το θίγει από την πλευρά του μικροαστού. Για τον οποίο μικροαστό το χρήμα, ακόμη και το χάρτινο με το οποίο εμείς γεννηθήκαμε, δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την επισφαλή “εγγύηση” της δικής του μικροαστικής ελευθερίας. Ηγουν της ελευθερίας να συμμετέχει στη νομή κάποιων ψίχουλων από την μάζα της απαλλοτριωμένης κοινωνικής υπεραξίας της εργασίας. Και παρά τα χουνέρια, που κατά καιρούς έπαθε από το χάρτινο χρήμα, δεν “έβαλε μυαλό” γιατί, απλούστατα, μυαλό δεν χωράει στο μικροαστικό κεφαλάκι του, που προσδιορίζεται από την ιστορικά ξεπερασμένη ταξική του θέση, σαν παρακολούθημα της αστικής τάξης, καταδικασμένο να εξαφανιστεί μαζί της. Η οπτική του μοιραία είναι μια οπτική από το χρεοκοπημένο και ξεπερασμένο παρελθόν. Ηδη ο αστός J.K. Galbraith, σε μια κατακλείδα ενός σπουδαίου έργου του (“Το Χρήμα”) είχε προφητέψει ότι “ίσως το δολλάριο είναι το τελευταίο Χρήμα” η κάπως έτσι. Ηταν αρκετά διαλεκτικός για να δει το φαινόμενο στη γέννηση, την ιστορική του εξέλιξη και το αναπόφευκτο τέλος του.
        Το χρήμα θα πεθάνει και πρέπει να πεθάνει γιατί έδωσε ό,τι μπορούσε στην κοινωνία και εδώ και ~150 χρόνια είναι πια βάρος και μόνο καταστροφές φέρνει. Ηταν ένα εργαλείο της Εκμετάλλευσης, που πια σκούριασε. Αλλά αν μαζί του δεν πεθάνει και η Εκμετάλλευση, η ιδιοποίηση του κοινωνικού προϊόντος, …δεν κάναμε τίποτε!
        Το νέο καπιταλιστικό του υποκατάστατο, που σε γενικές γραμμές σωστά σκιαγραφείται και επισείεται στο video αυτό, δεν είναι παρά η προσπάθεια να προσαρμοστεί η Εκμετάλλευση στις νέες μορφές εξέλιξης η μάλλον επέκτασης/(“ανάπτυξης”; – μάλλον όχι, αλλά ας το αφήσουμε αυτό ανοιχτό) των δυνάμεων παραγωγής. Αυτά, που είδαμε και ζήσαμε το καλοκαίρι του ’15, με το κάπιταλ κόντρολ και την επέκταση του πλαστικού χρήματος, δεν ήταν ένα κακό όνειρο, που έφυγε και πάει. Ηταν μια πρόβα τζενεράλε από ένα δυστοπικό μέλλον.

        Reply
        1. Μαρκέλα

          Ε, τι να σου πω τώρα, που θεωρείς το χρήμα, απλό ανταλλακτικό μέσον για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, αίτιο του φαινομένου της εκμετάλευσης.

        2. Ανώνυμος

          Μα εσύ είπες “ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης” αφήνοντας να εννοηθεί πως η κρισιμότητα κρίνεται από την αλλαγή της χρηματικής μορφής! Εγώ απλά σου τόνισα πως το αγαπημένο σας χρήμα συμβολίζει την μικροαστική σας καλοπέραση, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το “ελεύθερο χρήμα”, μέταλλο η αξιόγραφο χαρτί. Ειλικρινά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι μέλλον μπορεί να έχει ο μικροαστός στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής οικονομίας με το ηλεκτρονικό “χρήμα”. Και …δε σκάω κιόλας!

  14. Μαρκέλα

    Το αίτιο του φαινομένου της εκμετάλλευσής δεν είναι βέβαια το χρήμα κ αυτό είναι εντελώς συτονόητο. Η εκμετάλλευση των σκλάβων την περίοδο της δουλοκτησίας δε γινόταν μέσω του χρήματος. Ο τρόπος χρήσης του χρήματος όμως μπορεί να οδηγήση όχι απλά στην εκμετάλλευση, αλλά στην ίδια την υποδούλωση κ αυτό νομίζω, ότι δε χρειάζεται καν επεξήγηση, γιατί φαίνεται καθαρά στο βιντεάκι. Μπορώ ωστόσο να πω ακόμα δύο λόγια. Για την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου απαιτείται παραγωγή αγαθών. Επειδή ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό η παραγωγή γίνεται συλλογικά κ με εξειδίκευση κάθε ατόμου. Αρχικά η ανταλλαγή γινόταν σε είδος -κ εν μέρει επιχειρείται κ σήμερα-. Σου δίνω πατάτες, μου δίνεις λάδι κλπ. Αλλά η επινόηση του χρήματος έκαμε το πράμμα πολύ ευκολότερο, γι’ αυτό κ καθιερώθηκε. Το χρήμα είναι το αντίτιμο των αγαθών που παράγονται ατομικά με την εργασία. Δεν έχει βρεθεί καλύτερος τρόπος διανομής της παραγωγής από την ανταλλαγή κ ο καλύτερος τρόπος ανταλλαγής είναι το χρήμα. Από τη στιγμή που θα ελεγχτή το χρήμα, το άτομο χάνει τη δυνατότητα της ικανοποίησης των αναγκών του, χάνει το αυτεξούσιο κ περιπέφτει στην απόλυτη εξάρτηση κ υποδούλωση. Δε θα έπρεπε καν, να γράφω τόσο αυτονόητα πράμματα. Και ένα ανέκδοτο για χαλάρωση. Κάποτε το γερμανικό περιοδικό Stern είχε πάρει μια εκτενή συνέντευξη από ένα νταβατζή. Ο συνεντευξιαζόμενος έλεγε πολλά κ ανάμεσα σ’ αυτά, ότι ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες των κοριτσιών του, νοίκι, φορέματα, κομμωτήριο, αυτοκίνητο κλπ αλλά με ένα απαράβατο κανόνα. Ποτέ, μα ποτέ δεν τους άφηνε μετρητά.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.