.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΝΑΡ: Πλήγμα για τον λαϊκό μας πολιτισμό η απώλεια του ποιητή Μάνου Ελευθερίου


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Πλήγμα για τον λαϊκό μας πολιτισμό η απώλεια του ποιητή Μάνου Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός εκατοντάδων λαϊκών τραγουδιών που πλούτισαν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Την Κυριακή 22 Ιούλη 2018, έσβησε το πικρό, αινιγματικό, παιγνιώδες χαμόγελο του ποιητή και συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου.

Τούτη την ώρα, την ώρα της «αυλαίας», όπως είναι φυσικό, μετράει το σύνολο της διαδρομής, μετράει το έργο. Και το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη ο πολυγραφότατος δημιουργός Μάνος Ελευθερίου, βαραίνει συντριπτικά στο ισοζύγιο.

Οι προικισμένοι στίχοι του ευτύχησαν να μελοποιηθούν από αξιόλογους συνθέτες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τραγούδια – σταθμοί στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Οι προφητικοί στίχοι που σε νεαρή ηλικία έγραψε, λίγες μέρες πριν την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας:

«Όπου έχει μαύρη την ψυχή, έχει και το μαχαίρι,

όπου το φίδι καρτερεί, εκεί ‘ναι περιστέρι»,

διατηρούν και σήμερα τραγικά την επικαιρότητά τους…

Ο κόσμος της εργασίας θα τον θυμάται, «δεν θα τον ξεχνάει την κάθε πρώτη του μηνός», γιατί τραγούδησε με τους στίχους του τους καημούς και τα βάσανα της εργατικής τάξης, ύμνησε τον έρωτα και τη ζωή, τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία.

Έδωσε κοινωνικό βάθος στο πολιτικό τραγούδι. Στηλίτευσε με το ρωμαλέο στίχο του την κοινωνική αδικία και την πολιτική καταπίεση, ύμνησε τη «ράφτρα μες στην Κοκκινιά» αλλά και τους «καπετάνιους στα βουνά».

Το ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποχαιρετά τον δημιουργό της «Δίκοπης ζωής» που αφήνει παρακαταθήκη πραγματικά «μαλαματένια λόγια». «Τα λόγια και τα χρόνια» δεν πήγαν χαμένα…

Το γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ιούλιος 2018

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Γιώργος Μεράντζας τραγουδάει τη “Δίκοπη ζωή” των Μάνου Ελευθερίου – Θάνου Μικρούτσικου στα εγκαίνια των γραφείων του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Συνοδεύει ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Ντάσο Κούρτι:

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



Ένα σχόλιο στο “ΝΑΡ: Πλήγμα για τον λαϊκό μας πολιτισμό η απώλεια του ποιητή Μάνου Ελευθερίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.