.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Νίκος Σαμανίδης: «Θα είμαι υποψήφιος με την Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία»


Ύστερα από δέκα χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, ακραίας εκμετάλλευσης και ραγδαίας αύξησης της ανισότητας, το καθεστώς στην Ελλάδα φαίνεται να εγκαθιστά μια σχετική σταθερότητα. Έχοντας ρίξει όλα τα βάρη της κρίσης στους ώμους των κατώτερων τάξεων απολαμβάνει την επανάκαμψη της κερδοφορίας του, ενώ νιώθει πως έχει διασφαλίσει μια εξαιρετικά ευνοϊκή συνθήκη για τη διαρκή αναπαραγωγή της κυριαρχίας του.

Ο νέος δικομματισμός υπήρξε και παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των σχεδιασμών του κεφαλαίου. Με ενιαίο πρόγραμμα, που συνοψίζεται στο «ό,τι πουν οι αγορές και η επιχειρηματικότητα» διαμορφώνουν μια ασφυκτική συνθήκη για την εργαζόμενη πλειοψηφία. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εξίσου υποστηρικτές της «τάξης», της «αποφυγής ταραχών», της «επενδυτικής κανονικότητας» και του γεωπολιτικού φιλοϊμπεριαλιστικού «ρεαλισμού» εργάζονται για την διαρκή επικράτηση μιας αληθινής κοινωνικής ζούγκλας σε βάρος της φτωχής πλειονότητας, για την νομιμοποίηση μιας μορφής χαμοζωής για τους περισσότερους.

Και τείνουν –ειδικά εξαιτίας της πραξικοπηματικής, απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, συνθηκολόγησης της κυβέρνησης Τσίπρα- να τα καταφέρουν. Η κοινωνική παθητικότητα, η έλλειψη στοιχειώδους αντίστασης, η εξόντωση της ελπίδας για μια άλλη ζωή, η πίστη μεγάλου αριθμού ανθρώπων πως η κατάσταση αποτελεί μονόδρομο υπήρξε η μεγάλη συνεισφορά του δικομματισμού και των στηριγμάτων του στο καθεστώς.

Η μόνη πιθανή απάντηση στο πολιτικό πεδίο μπορεί να προκύψει μόνο με την ενωμένη παρέμβαση της ανταγωνιστικής Αριστεράς. Με όλες τις επιμέρους επιφυλάξεις, αυτή η παρέμβαση αποτελεί στοιχειώδη όρο για την όποια ανάκαμψη του κινήματος στην Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε κοντά σε μια τέτοια εξέλιξη. Δεν λείπουν, όμως, και τα παραδείγματα, με πιο χαρακτηριστικό την ενιαία, σε ένα πολύ μεγάλο εύρος, δημοτική παρουσία στην Θεσσαλονίκη του σχήματος «Η πόλη ανάποδα –Δύναμη ανατροπής».

Κάτι αντίστοιχο έπρεπε και μπορούσε να συμβεί παντού –στο αυτοδιοικητικό, το εθνικό και το διεθνές πεδίο. Και η ευκαιρία θα ξαναδοθεί μετά από τις εκλογές του Μαϊου –όταν θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ περισσότερο έτοιμοι και διαθέσιμοι.

Η συμμετοχή μου, με όλες τις σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες, στο ψηφοδέλτιο «Aνταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Η ενίσχυση, με όλους τους τρόπους, των μαχητικών σχημάτων της ανταγωνιστικής Αριστεράς πιστεύω πως είναι καθήκον των αριστερών ανθρώπων.

Η «Aνταρσία στην Κεντρική Μακεδονία » με τη σαφή αντικαπιταλιστική και διεθνιστική της δέσμευση είναι για την περιφέρειά μας μοναδική επιλογή. Η ενίσχυσή της αποτελεί ενίσχυση του ανταγωνιστικού κινήματος στη Βόρεια Ελλάδα.

O Νίκος Σαμανίδης είναι εκπαιδευτικός. πρώην Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης. συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ά Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο αποχώρησε τον Ιούλιο του 2015

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 87.78% ( 9
Συμμετοχές )



18 σχόλια στο “Νίκος Σαμανίδης: «Θα είμαι υποψήφιος με την Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία»

  1. Νίκος Ξηρουδάκης

    Με ιδιαίτερη συγκίνηση διάβασα την πολιτική δήλωση του συντρόφου Νίκου Σαμανίδη, με την οποία ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο «Aνταρσία στην Κεντρική Μακεδονία».
    Με τον σ. Νίκο, βαδίσαμε πριν από πολλές δεκαετίες στα ίδια μονοπάτια, στους δρόμους του αγώνα, εκείνος στην Θεσσαλονίκη – εγώ στην Αθήνα, συμμετέχοντας στην ίδια οργάνωση, τη Β’ Πανελλαδική.
    Νίκος Ξηρουδάκης

    Reply
    1. Left G700

      Αχ, αυτή τη Β’ Πανελλαδική, ως πότε θα την πληρώνουμε κι εμείς που δεν φταίμε σε τίποτε…

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ξυδακι λεφτ και ένας, ξυδακι. Πνιξτε τον καημό σας με ποτακι

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Σε λυπούμαστε ένας, για αυτό σου προτείνουμε να πνιξεις τον καημό σου στο αλκοόλ, παρέα με τον λεφτ.

  2. Σ.Τ.

    Ο Γιώργης ο Καραμπελιας κατεβαίνει για δήμαρχος Εξαρχείων. Θέλει να φέρει στο τραπέζι το ζήτημα της μετανάστευσης που οι άλλοι δεν θέλουν να ασχοληθούν. Φιλοδοξεί να το πάρει από τα χέρια της χρήσης αυγής και να το θέσει σε πλαίσια πατριωτικα. Είναι πιστεύω μια επαρκώς γειωμενη πρόταση από κάποιον που δεν ντρέπεται να δηλώσει ότι δεν είναι αριστερος αλλά απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας.Ενταξει μπορεί να μην πάρει ψήφο αριστερό, εκτός ίσως κάποιων λίγων, διότι οι αριστεροί εχουν και αυτοί αγκυλωσεις αλλά είναι καλό να υπάρχει ένας Καραμπελιας στον υπό διαμόρφωση αμιγώς πατριωτικό χώρο. Μόνο καλό θα κάνει. Υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον για την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας, και αυτό πιστεύω διέγνωσε και για αυτό κατεβαίνει. Ας ακούσουμε τι έχει να πει και ας μην τον υποστηρίξουμε.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Για πες ρε σ.τ. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας;

      Γιατί εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν τετιοι κίνδυνοι. Εσύ μπορείς να τους αναφέρεις κ επιχειρηματολογησεις;

      Reply
    2. α

      Δεν νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν αναγνώστη της Παντιέρα τι εκλογομαγειρέματα και άλλες περιπτύξεις γίνονται στον εθνικιστικό χώρο, το βαθύ κράτος και διάφορους επαγγελματίες ελλαδέμπορους

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Τουλάχιστον δεν είναι αριστερεμποροι, σταλινεμποροι(ΚΚΕ) και αποκλειστικός εισαγωγεας (από Ρωσία) και διανομεας του πατριωτισμού. (Λαέ)

        Reply
    3. κοκκινος

      μπα; είσαι Ο Σ.Τ. ο μανιακός τροτσκιστής με το πριονι, που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχερώνει και στηρίζεις Καραμπελιά; χα χα χα

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Σωστό αυτό αλλά είπα να αλλάξω λίγο το μενου! από τα νεροβραστα μακαρόνια της ενδο αριστερής αιώνιας γκρίνιας για τις καρεκλες. Δεν περίμενα ‘α’ ότι θα σας καθότανε βαρυς λίγος Καραμπελιας. Τον οποίον δεν τον στηρίζω όπως γράφει κάποιος ‘κοκκινος’ απλώς αναφέραμε το γεγονός ότι κατεβαίνει δήμαρχος , χωρίς κανένα άλλο στοιχειο.
        Αν θες στοιχειο πάρε ένα.

        Τα τελευταία 50 χρόνια η Τουρκία τριπλασίασε τον πληθυσμό της ενώ η Ελλάδα στο ίδιο διάστημα πήγε 20% πανω. Η Τουρκία ήταν 25 εκατομμύρια και είναι 80 (!!) ενώ η Ελλάδα από 8 πήγε στα 10. Αυτό από μόνο του αλλάζει τα δεδομένα, και επηρεάζει τις πολιτικές των κρατων. Το κράτος το οποίο αυξάνει παρουσιάζει τάση αναθεωρητισμού.

        Ήδη ο Ερντογάν ζήτησε (στην ουσία δήλωσε ότι θα το κάνει μονομερώς ) αναθεώρηση της Λωζάνης.

        Με την κάθοδο του γεωτρυπανου μέσα στην αοζ της κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει την ακεραιότητα ξένου κρατους. Και μάλιστα δυτικά κάτω από το Καστελόριζο. Πέρυσι εμπόδισε ιταλικό γεωτρύπανο που έκανε γεώτρηση
        μέσα στην κυπριακή αοζ, στέλνοντας πολεμικά πλοια. Με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να την κοπανισουν και να αναβληθεί η γεωτρυση. Όπωςς το έκανε και το 1974 καταλαμβάνοντας την μισή έκταση ξένου κράτους. Όπως και φέτος που κατέλαβε και ουσιαστικά προσαρτά στην Τουρκία εδάφη συριακά απο τα οποία διώχνει τα κουρδικους πληθυσμούς.Οπως το έκανε και στον πρώτο πάγκοσμιο όταν κατέλαβε την Αλεξανδρέττα από την Συρία ως διαδοχος του γαλλικού ιμπεριαλισμου που αποσυρθηκε, και την κατέχει από τότε παράνομα!!

        Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την γενοκτονία των αρμενιων. Προηγήθηκε των Γερμανών ναζί που δολοφόνησαν τους Εβραίους.

        Reply
  3. Σ.Τ.

    Σοβαρά; Εσύ δεν τους γνωρίζεις; Περαστικός είσαι από την χωρα;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Όχι σ.τ. Για μένα δεν υπάρχουν κίνδυνοι που απειλουν την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Εσύ που πιστεύεις οτι υπάρχουν, μπορείς να πεις ποιοι είναι;

      Reply
      1. Left G700

        Για μένα δεν υπάρχουν κίνδυνοι που απειλουν την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Εσύ που πιστεύεις οτι υπάρχουν, μπορείς να πεις ποιοι είναι;
        _______________________________________________

        1) Η μεγάλη περιφερειακή δύναμη που λέγεται Τουρκία και έχει έντονες αναθεωρητικές διαθέσεις μαζί με κάμποσο νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό.

        2) Το πιθανό ανακάτεμα της βαλκανικής τράπουλας που μπορεί να προκύψει είτε από ένα ξαφνικό φύσημα του αέρα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είτε από τη στρατηγική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του δυτικού ιμπεριαλισμού που κανείς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων με βεβαιότητα.

        Φτάνουν αυτά για να βγάλεις το κεφαλάκι σου από την άμμο ή να προσθέσω και την πιθανότητα σεισμού άνω των 8 ρίχτερ στον ελλαδικό χώρο;

        Reply
        1. ένας

          Ξέχασες, λεφτ, ίσως τον βασικότερο κίνδυνο, που απειλεί τη ύπαρξη, όχι κάποιας διφορούμενης “χώρας” (τι ορίζεται ως …”χώρα”;!) αλλά του ελληνικού Λαού: Την “ελληνική” αστική τάξη.
          Οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά όχι και ..θανάσιμες! Για λεφτά και επιρροή τσακώνουνται, δα.
          Αλλά, θυμηθείτε, δεν θα βγάλουν και τα μάτια τους!
          Γι αυτό το τελευταίο θα βάλουν τους δύο Λαούς τους να βγάλουν τα δικά τους.
          Και στο τέλος, μετά την ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ, μια ακόμη ….”ελληνοτουρκική φιλία” (πιθανόν η …23η – έχω χάσει τον λογαριασμό), θα επισφραγίσει την …22η Σιωπή στο Νεκροταφείο…..

          ——————————————–
          Και παύτε όλοι να μιλάτε για “χώρα”, και δόστου “η χώρα”, σαν δεξιοί “χωρα-τζήδες”!
          Υπάρχουν μόνο οι Λαοί και οι Πατρίδες ΤΟΥΣ, που στενάζουν στις γεωγραφικές περιοχές, που δυναστεύουν ξένοι και ντόπιοι μπουρζουάδες.
          Αδερφωμένοι, παρά τα ξενέρωτα καυγαδάκια τους!
          Κάτι σαν, ας πούμε, “Μαρινάκης vs. Αλαφούζος”.

        2. pavel

          Πες τα ρε “ένας”… Έχουν ξεχάσει ορισμένοι την αλφαβήτα και έχουν υιοθετήσει όλη την αστική ατζέντα και τρόπο αντίληψης των πραγμάτων…

  4. Σ.Τ.

    Aνωνυμος σε ρώτησα αν είσαι περαστικός από την Ελλάδα.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.