Μετά την τρόικα, που μετονομάστηκε σε «θεσμούς», ήρθε η ώρα της Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ να αποκτήσει έναν νέο μανδύα, με το κάλυμμα του οποίου θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ελληνικές κυβερνήσεις – και όχι μόνο – στην επιβολή σαρωτικών αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το μοντέλο της Task Force πρόκειται να αναθεωρηθεί: Θα μετονομαστεί, ενώ το προσωπικό της – περίπου 50 άτομα – θα μετακινηθεί σε άλλο όργανο της Κομισιόν, που θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα.
«Το σκεπτικό είναι ότι το μοντέλο της Task Force μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα», δήλωσε στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το θέμα συζητήθηκε στη τελευταία συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ.
«Ο Γιούνκερ είπε στο Τσίπρα κατά τη τελευταία τους συνάντηση ότι η αποστολή της Task Force λήγει και ότι θα αντικατασταθεί από έναν νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο αλλά με δικαιοδοσία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση κρατά επαφές με τη Task Force αλλά δεν συνεργάζεται μαζί της, ανέφερε άλλη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι πολιτικό ζήτημα», πρόσθεσε.
Επί της ουσίας πρόκειται για επανάληψη της παράστασης «εκδίωξη της τρόικας», που επέστρεψε ως «Brussels Group». Η συνέχιση και εμπέδωση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να υπερβεί την κρίση του όμως απαιτεί και ένα σώμα τεχνοκρατών που, χωρίς να λογαριάζουν «πολιτικό κόστος», θα επιβλέπουν την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων». Το μόνο που μένει να μάθουμε το νέο όνομα της Task Force.
Ακόμη δεν ξεκουμπίστηκε ο Χορστ Ράιχενμπαχ ;;