.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Μαζική σύσκεψη των εργατικών σχημάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα


Συντονισμός-σχεδιασμός-αγωνιστικές κινήσεις και διεκδικήσεις κόντρα στην συνολική και βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου

Με μεγάλη μαζικότητα και επιτυχία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 μετά από κάλεσμα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ δημοσίου και της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας ΕΚΑ (ΑΤΕ-ΕΚΑ).

Συμμετείχαν επίσης οι δυνάμεις της Εργατικής Ταξικής Συσπείρωσης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Θέματα της σύσκεψης ήταν ο επερχόμενος αντεργατικός νόμος για την ασφάλιση, η μάχη για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις, αλλά και η συνολική κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία. Στόχος της σύσκεψης ήταν να επεξεργαστούν και να συμβάλλουν οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις των εργατικών κινήσεων-συσπειρώσεων σε ένα συνολικό σχέδιο συντονισμού και άμεσης αγωνιστικής απάντησης.

Στην γεμάτη αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη συμμετείχαν 42 κινήσεις-σχήματα-συσπειρώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και δεκάδες ταξικοί συνδικαλιστές-εργαζόμενοι.

Μετά τις εισηγήσεις των διοργανωτών πραγματοποιήθηκε μια πλούσια συζήτηση και πήραν το λόγο κινήσεις-σχήματα από πολλούς κλάδους και χώρους εργασίας. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για το ασφαλιστικό και σημαντικές πλευρές της διεθνούς κατάστασης των ασφαλιστικών συστημάτων από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία – ΠΟΠΟΚΠ. Επίσης έγινε ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Μακρόν από Γαλλίδα συνάδελφο, καθώς και για την πολυήμερη απεργία στον ΟΤΕ από συναδέλφους της ΑΣΕ-ΟΤΕ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα και συγκεκριμένα βήματα:

Οι δυνάμεις των εργατικών σχημάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προτείνουν και παλεύουν στους κλάδους και χώρους τους:

– Απεργιακή απάντηση ενάντια στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο άμεσα με την είσοδό του στις επιτροπές της Βουλής και απεργιακή κλιμάκωση όταν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
– Έκδοση κοινού υλικού/4-σέλιδου με την λογική, τα αιτήματα και τις αγωνιστικές προτάσεις των ταξικών δυνάμεων κόντρα στην αντεργατική και βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Ορίστηκε 7μελής επιτροπή για τη σύνταξη του σχεδίου του 4σέλιδου που θα πάει σε όλες τις κινήσεις για συζήτηση και συνυπογραφή.
– Στήριξη και αποφασιστικά βήματα ενίσχυσης της διακλαδικής Απεργίας 19 Μάρτη και των αιτημάτων της παντού.
– Ανάπτυξη του προγράμματος πάλης και διεκδικήσεων για μισθούς, ΣΣΕ, χρόνο εργασίας με βάση τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες.
– Ειδικό μέτωπο για τους συμβασιούχους του δημοσίου
– Ενέργειες ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις – ΣΔΙΤ
– Ψηφίσματα και ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην πολεμική προετοιμασία και τα τυχοδιωκτικά σχέδια στην περιοχή.

Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη πιο σταθερού συντονισμού και μορφών καλύτερης και μόνιμης λειτουργίας μεταξύ των παρεμβάσεων-κινήσεων και εργατικών σχημάτων, όχι μόνο πριν από μάχες, αλλά με μόνιμη και διαρκή διαδικασία συντονισμού, κοινού σχεδιασμού και πιο ενιαίας και συνολικής παρέμβασης του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε όλες τις πλευρές και βαθμίδες του.

Η σύσκεψη θα έχει συνέχεια για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων με βάση και τις εξελίξεις και την προώθηση των αποφάσεων που πάρθηκαν.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 63.85% ( 13
Συμμετοχές )



16 σχόλια στο “Μαζική σύσκεψη των εργατικών σχημάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

  1. Stahlarbeiter

    Να ρωτησω στην τελευταια συσκεψη του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικο που ηταν στην βαση σωματειων συνδικατων και οχι στη βαση παραταξεων? Σας εμποδισε να ερθετε εκει και να βαλετε την αποψη σας, σαν εργαζομενοι ή εκλεγμενοι σωματειων, οχι κομματων ή παραταξεων ?

    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/210484/syskepsi-stis-9-genari-gia-tin-yperaspisi-tis-koinonikis-asfalisis

    Reply
  2. Stahlarbeiter

    Καλα ρε παιδια ανοιχτο καλεσμα κανει εδω το ΠΑΜΕ, ποτε δεν εστειλε προσωπικες προσκλησεις, ακομα δεν καταλαβαινω το λετε διασπαστικο αλλα ακομα δεν εχετε κανενα δειγμα γραφης “ενωτικο” …

    Reply
    1. ΦΦ1917

      Ακριβώς αυτό!
      Από τη μια έχουμε βαρυσήμαντες εξαγγελίες περί ανασυγκρότησης του κινήματος από κοινού με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και από την άλλη στην πράξη η διάσπαση και ο κατακερματισμός είναι περίπου μόνιμη συνήθεια για τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

      Reply
      1. ΑΩ

        Η κοινή δράση στα σωματεία με το ΠΑΜΕ είναι αναγκαία και υπό προϋποθέσεις εφικτή.
        Η ανασυγκρότηση είναι άλλο πράγμα. Υπάρχουν διαφορές με μεγάλο μέρος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, βασικά αυτής που έχει παρέμβαση στα σωματεία. Και στη σχέση με τον προγραμματισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που το ΠΑΜΕ ακολουθεί κατά κανόνα, και στη λογική των συμβολικών αγώνων με την απεργία να περιορίζεται στη μέρα ψήφισης κεντρικών αντεργατικών νομοσχεδίων και στη δημοκρατία στα σωματεία.
        Μπορείς εσύ ΦΦ να μας πεις πού ακριβώς έχεις διαβάσεις περί ” ανασυγκρότησης του κινήματος από κοινού με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ”; Γιατί μάλλον πρόκειται (πάλι) για δική σου κατασκευή…

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Ε γενικά άμα θες να κρυφτείς πίσω από το δάκτυλο σου είναι αρκετά εύκολο και σύνηθες παιχνίδι για τον χώρο σου.
          Συγγνώμη κιόλας αλλά όταν επιδιώκεις ταξική ανασυγκρότηση αυτή θα γίνει με παρθενογέννεση?
          Στο ναι με αλλά πολιτικό “κατηγορητήριο” σας για την στάση του ΚΚΕ δεν λέτε συγκεκριμένα πράγματα για το κίνημα?
          Οπότε σε παρακαλώ μην μπαίνεις σε λεκτικά τερτίπια για να κατευθύνεις την κουβέντα σε αδιέξοδα.
          Εντάξει το τι κάνει το ΠΑΜΕ,η ΠΑΣΕΒΕ και η ΠΑΣΥ νομίζω ότι είναι γνωστό στην εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα και φυσικά δεν προϋποθέτει τις δικές σου αλχημείες για να επαληθευτεί.
          Ωστόσο να σου υπενθυμίσω πως στη μάχη με τους μπράβους και τους μηχανισμούς της ΓΣΕΕ κάποιοι άλλοι κρατήσανε στάση Πόντιου Πιλάτου και όχι το ΠΑΜΕ.
          Εκτός και αν θεωρείς πως φτιάχνοντας ο καθένας το μαγαζάκι του χτυπάει την πλειοψηφία των εργαζομένων που είτε απέχει από τις μαζικές διαδικασίες ή σέρνεται μέσα από τις αυταπάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
          Αν αυτό δεν είναι σεχταρισμός και ελιτισμός ε δεν ξέρω και γω τι είναι.
          Αλλά επειδή αυτά δεν αφορούν την κουβέντα,ο φίλος παραπάνω πολύ όμορφα έθεσε το ζήτημα της απουσίας των συγκεκριμένων δυνάμεων-παρατάξεων από την σύσκεψη σωματείων του ΠΑΜΕ όπου ΠΑΡΑ τις διαφωνίες σε επιμέρους πεδία μπορούσε να γίνει γόνιμη συζήτηση,αντιπαράθεση και καταληκτική απόφαση για δράση εν όψει των νομοσχεδίων-τεράτων που έρχονται.

        2. ΑΩ

          Μάλλον κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις:
          Πού είναι καταγραμμένη η θέση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος μαζί με το ΠΑΜΕ;
          Μόνος σου την έβγαλες;
          Η κοινή δράση στο κίνημα είναι κάτι διαφορετικό.

        3. ΦΦ1917

          Είναι κριτική ή όχι από πλευράς ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι ο υποτιθέμενος “ρεφορμισμός” του ΚΚΕ συμβάλει στην αποχή του για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος?
          Ας δούμε όμως τι έλεγε το ΝΑΡ για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον Μάη του 2019:

          “Από διαφορετική, ταξική και πολιτική σκοπιά αναπτύξαμε και προβάλουμε την πολιτική τοποθέτηση και κριτική μας απέναντι στις δημοτικές παρατάξεις του ΚΚΕ. Σταθερή επιδίωξη μας η κοινή δράση για την ταξική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος ενάντια στα συμφέροντα των εργολάβων, των μεγαλοκαταστηματαρχών και του κεφαλαίου που επιδιώκουν, και σε τοπικό επίπεδο, να λεηλατήσουν τα πάντα, με λογική σύγκρουσης και ανατροπής.”

          Δεν είναι Γιάννης λοιπόν ΑΩ αλλά είναι Γιαννάκης.

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Σου είπαν ότι θα σε ψηφίσουν; Δε στο είπαν.

  3. ΑΩ

    Το θέμα είναι ότι στο ασφαλιστικό δεν πέτυχε ούτε η κοινή δράση λόγω της στάσης του ΠΑΜΕ που δεν βάζει μια συγκεκριμένη ημερομηνία στην πρότασή του. Απεργιακή πρόταση σε αόριστη ημερομηνία, δηλαδή όταν και αν αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, είναι κενό γράμμα.

    Reply
    1. ΦΦ1917

      ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ.
      Αυτό λέει το ΠΑΜΕ κυρίες και κύριοι.

      Για να μην κοροϊδευόμαστε υπάρχει και πρόγραμμα δράσεων για όσους διατείνονται πως η κινηματική δραστηριότητα ακουμπάει μονάχα την μπάντα τους.
      https://pamehellas.gr/programma-proton-mazikon-exormiseon-syndikalistikon-organoseon-enantia-sto-antiasfalistiko-nomoschedio

      Καταληκτικά θα συνιστούσα λιγότερη υποκρισία και καλύτερη μνήμη σε κάποιους που για χρόνια ανήκαν στον αστερισμό του ακολουθητισμού της ΑΔΕΔΥ και κατηγορούσαν τους κομμουνιστές για σεχταρισμό και διάσπαση στο κίνημα.

      Reply
      1. ΑΩ

        ακολουθητισμός στην ΑΔΕΔΥ είναι η υιοθέτηση με θρησκευτική προσηλωση της γραμμής ότι η απεργία ενάντια σε αντεργατικά μέτρα γίνεται ΜΟΝΟ τη μέρα ψήφισης των μέτρων. Με μόνη δυνατότητα την διαμαρτυρία αλλά όχι την ανατροπή.
        Αυτή η γραμμή του ΠΑΜΕ

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Ναι εντάξει μην με αναγκάσεις τώρα να σου παραθέσω πόσες φορές έχει κηρυχτεί απεργία δίχως την στήριξη της ΑΔΕΔΥ και πόσες φορές έχει γίνει παρεμβολή με έκτακτες απεργίες, πολλές εκ των οποίων διαρκείας, γιατί πάλι θα φανείς πόσο “έγκυρος” είσαι σε όσα λες.
          Ούτε το πόσο συνεπής είναι ο χώρος σου σε διάφορα τεκταινόμενα και απεργιακές μάχες των τελευταίων ετών.
          Ωστόσο αν ακολουθητισμός της ΑΔΕΔΥ είναι αυτό που περιγράφεις μάλλον χάνεις την μπάλα και κοιτάς τα περιστέρια ΑΩ.
          Παραβλέπω το ειρωνικό “διαμαρτυρία” όταν χιλιάδες κόσμου αψηφά εργοδοσία μαζί με τον κίνδυνο για στιγματισμό και απόλυση και κατεβαίνει στον δρόμο.
          Παραβλέπω την λογική τυφλοπόντικα που ισοπεδώνει όλες τις προηγούμενες ζυμώσεις και κινητοποιήσεις(στάσεις εργασίας ή αυτό εδώ ας πούμε
          https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/213862/kaloyn-se-sygkentroseis-stis-6-flevari-gia-tin-proetoimasia-apergias-gia)
          για να φτάσει σε γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση.
          Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως την υποκρισία της ενότητας στο κίνημα και της διάσπασης με “ναι μεν αλλά” στην πράξη.

        2. ΑΩ

          Σε αναγκάζω, για πες…
          Πες και τι ψήφισε το ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ όταν στην τελευταια συνεδρίαση προτάθηκε απεργία με συγκεκριμένη ημερομηνία, αντί της αποτυχημένης συνταγής (βλ πώς πέρασε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου) της “ανοιχτής ημερομηνίας” για απεργία “όταν και εάν” κατατεθεί νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

        3. ΦΦ1917

          Ναι μόνο με την δικιά σου μυωπική λογική εξάγονται τέτοια συμπεράσματα.
          Άρα το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου πέρασε γιατί έγινε απεργία την ημέρα της ψήφισης και όχι κάποια άλλη άκυρη μέρα ή μέρες που θέλανε οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ας πούμε? Αυτό υπονοείς?
          Λες και ό,τι κάνεις συνολικοποιείται μονάχα στην απεργία και όχι στο πως σηκώνεις κλίμα και απειθαρχείς το προηγούμενο διάστημα.
          Τι νομίζεις ότι επειδή σαν χώρος φαντασιώνεστε απεργία όποτε να ναι ή απεργίες διαρκείας (που αλίμονο αν έχετε πρωτοστατήσει σε κάποια) αυτές θα έρθουν ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ και όποτε γουστάρει ο κάθε συνδικαλιστικός φορέας χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη αγωνιζόμενη μάζα για να τις στηρίξει?
          Αν θέλετε τέτοιο προκάτ συνδικαλισμό για το κίνημα ή έχετε τέτοια διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στην πλειοψηφία της εργατικής τάξης είστε πολύ νυχτωμένοι.
          Έχεις γενικά ανοιχτεί σε χώρους δουλειάς να παρέμβεις και να προπαγανδίσεις απεργία ή λες ότι κοτσάνα σου έρχεται πρόχειρη?
          Άμα θες να μάθεις γιατί το κίνημα παίρνει την κάτω βόλτα δες και λιγάκι τη μεριά σου όταν τα είχες πλακάκια με τον ΣΥΡΙΖΑ και από κοινού στείλατε κόσμο και κοσμάκη στην απογοήτευση και τον καναπέ του.
          Άντε μπράβο!

  4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Αυτο που για μενα ειναι σημαντικο και συναμα επικινδυνο ειναι οτι η κοινωνια εχει γονατισει και βουλιαζει στον παρτακισμο και την ιδιωτευση. Αυτο δυστυχως περναει κ εντος κινηματος.Σε πιο δυσκολες εποχες, χοντρης ηττας κ καταπιεσης, η κοινωνια ειχε σταθει ορθια.Αυτο νομιζω πρεπει να αξιολογηθει ως πρωτο απο τις οποιες οργανωμενες δυναμεις και προς τα εκει να ληφθουν πρωτοβουλιες.Αλλιως η χωρα παει κατα διαολου και οι ιδιες για συρρικνωση, εκφυλισμο η και αφανισμο.Τα υπολοιπα για τις διαφωνιες για τις πλατφορμες κλπ ειναι δευτερευοντα.Χρειαζονται κοινες πρωτοβουλιες με σκοπο ανυψωση ηθικου πρωτα και μετα βλεπουμε……

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.