.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Μαζί ή Τίποτα ενάντια στην ακροδεξιά ρατσιστική βία


Σενάριο-σκηνοθεσία του Φατίχ Ακίν

Την ακροδεξιά ρατσιστική βία και τη θεσμική τύφλωση και ανοχή των κρατικών μηχανισμών της Ευρώπης αναδεικνύει με την τελευταία του έξοχη ταινία –με έκδηλο ελληνικό ενδιαφέρον– με τίτλο Μαζί ή Τίποτα ο 45χρονος τουρκογερμανός Φατίχ Ακίν.

Η ζωή της γερμανίδας Κάτια ανατινάζεται κυριολεκτικά, όταν ο Κούρδος άντρας της και ο εξάχρονος γιος τους δολοφονούνται από έκρηξη βόμβας στο Αμβούργο. Η αστυνομία –σε μια ξεκάθαρα ρατσιστική προσέγγιση της δολοφονίας– αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον της Κάτια (εξαιρετική η Ντάιαν Κρούγκερ) αναζητά τους δράστες στο παρελθόν του άντρα της (καταδικασμένος για διακίνηση ναρκωτικών).

Τελικά συλλαμβάνεται ένα ζευγάρι γερμανών ναζιστών, το οποίο όμως, παρά τα σοβαρότατα στοιχεία, αθωώνεται «λόγω αμφιβολιών».

Αποφασιστικό ρόλο παίζει και η ψευδομαρτυρία ενός έλληνα χρυσαυγίτη (πολύ καλός ο Γιάννης Οικονομίδης), που εμφανίζει τους δολοφόνους ομοϊδεάτες του ως πελάτες στο ξενοδοχείο του στην Ελλάδα την ημέρα του εγκλήματος.

Η Κάτια, διαλυμένη από τον χαμό των δικών της ανθρώπων και την προκλητική ανοχή του νόμου στους νεοναζί εγκληματίες, αποφασίζει να αναζητήσει την αλήθεια και τη δικαίωση στην Ελλάδα, στη «θάλασσα» (τρίτο κεφάλαιο της ταινίας). Εκεί, θα δείξει πως για εκείνη είναι πλέον Μαζί (με τους δικούς της) ή Τίποτα.

Ο Φατίχ Ακίν είπε πως εμπνεύστηκε την ταινία από τη δράση της νεοναζιστικής ομάδας NSU, η οποία δολοφόνησε από το 2000 έως το 2007 εννιά μετανάστες (οκτώ τούρκους κι έναν έλληνα) και μια γερμανίδα αστυνομικό.

 

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.