.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΜέΡΑ25 – ΛΑΕ: «Προοδευτική ανάπτυξη» με το Υπερταμείο και τον Μηχανισμό Σταθερότητας!


Γράφει ο Αντώνης Δραγανίγος

Στο πρόσφατο κοινό τους εκλογικό πρόγραμμα, ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ/ΑΡΑΣ προβλέπουν την αξιοποίηση του “Υπερταμείου” ως μοχλού για την “ανάπτυξη της χώρας”. Θα φάνταζε απίστευτο, μια συμμαχία που αυτοπροσδιορίζεται σαν αριστερή, να προβλέπει στο πρόγραμμά της την «αξιοποίηση» αυτού του μηχανισμού θεσμοποιημένης επιτροπείας και ιδιωτικοποίησης πλην όμως, είναι αληθινό.

Συγκεκριμένα γράφουν στο κοινό τους πρόγραμμα:

“Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στις τράπεζες: Ίδρυση δημόσιας Αναπτυξιακής και Αγροτικής Τράπεζας στην οποία εντάσσονται το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι εθνικοποιημένες πλέον τράπεζες θα τελούν υπό κοινωνικό έλεγχο.”

Ξεπερνάμε για την ώρα το πώς εννοεί τον «κοινωνικό έλεγχο» το ΜέΡΑ25 και πάμε στο θέμα μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή και ως «Υπερταμείο», είναι εταιρεία συμμετοχών με αποκλειστικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Συστάθηκε με τον νόμο 4389/2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός της είναι η διαχείριση του χαρτοφυλακίου του Ελληνικού Δημοσίου, η «αξιοποίηση» των νομικών προσώπων που ανήκουν σε αυτό, με άλλα λόγια η ανταποδοτική τους λειτουργία και το ξεπούλημά τους στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόγονός του, το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), που αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, ιδρύθηκε στα μαύρα χρόνια των μνημονίων, το 2011. Το 2016 εντάχθηκε στην ΕΕΣΥΠ, μαζί με το σύνολο σχεδόν των εταιρειών του Δημοσίου.

Ο έλεγχος και η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα στυγνής επιτροπείας, ας πούμε «χρεοδουλοπαροικίας» με τα λόγια του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ (το όργανο το οποίο χαράζει τις αποφάσεις στρατηγικής) είναι 5μελές και αποτελείται από τρία μέλη του ελληνικού Δημοσίου που διορίζονται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ, το ευρωπαϊκό ΔΝΤ) και από δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος, που επιλέγονται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΣ!!! Πρόκειται λοιπόν για ένα όργανο απόλυτα ελεγχόμενο από την τρόικα, από τους “θεσμούς”. Από το καταστατικό του έχει ένα και μόνο σκοπό. Την «αξιοποίηση» και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται στην κατοχή του. Κάθε οργανισμός που εισέρχεται στο “Υπερταμείο” απαγορεύεται να εξέλθει παρά μόνο εάν ιδιωτικοποιηθεί. Για αυτό και οι εργαζόμενοι έχουν αντιταχθεί πλατιά σε κάθε περίπτωση που δημόσιες επιχειρήσεις έμπαιναν στο “Υπερταμείο”.

Αυτόν τον τερατώδη μηχανισμό επιβολής της τρόικας και ξεπουλήματος των πάντων, αυτήν την φριχτή κληρονομιά των μνημονίων θέλουν να “αξιοποιήσουν” στην προοδευτική τους πρόταση ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ σε «όφελος του λαού», στο πλαίσιο της “ρεαλιστικής του ανυπακοής”. Αυτόν τον οργανισμό προτείνει να ενταχθεί στην “αναπτυξιακή”, κοινωνικοποιημένη του Τράπεζα.

Προφανώς το Υπεραταμείο δεν πρόκειται να “ενταχθεί” πουθενά. Μόνο να εντάξει μπορεί στους κόλπους του δημόσια περιουσία. Ό,τι εντάσσεται σε αυτό, τίθεται κάτω από τον άμεσο έλεγχο της τρόικας και παίρνει τον δρόμο της “αξιοποίησης” και της ιδιωτικοποίησης.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια ακόμα αυταπάτη της “ρεαλιστικής ανυπακοής” μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ που ευαγγελίζονται οι γνήσιοι ευρωπαϊστές του ΜέΡΑ25 και οι σύμμαχοί τους της ΛΑΕ – ΑΡΑΣ. Είναι όμως κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και αντιδραστικό για τον λαό. Γιατί η “αυταπάτη” ότι το “Υπερταμείο” μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όφελος του λαού, οδηγεί στον εξωραϊσμό του, στο ξέπλυμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και στην γενίκευση της λειτουργίας του!!!

Η τοποθέτησή τους για το Υπερταμείο αποκαλύπτει ευρύτερα πώς εννοούν την “ρήξη” με την ΕΕ και τα μνημόνια, την εποπτεία της ΕΕ και την αποδοχή τού Συμφώνου Σταθερότητας. Αντί για κατάργηση της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ και την άμεση ανάκτηση της περιουσίας του ελληνικού λαού προς όφελός του, σκοπεύουν να βαφτίσουν αλλιώς τη διατήρησή του και δήθεν θα του αλλάξουν το χαρακτήρα του.

Κάτι σαν το άλλο με τα μνημόνια που θα έσκιζαν το 2015 και μετά ανακάλυψε ο Βαρουφάκης ότι το 70% είναι θετικές μεταρρυθμίσεις. Ή σαν την διαγραφή του Χρέους που έγινε δέσμευση ότι το Χρέος θα πληρωθεί “πλήρως και εγκαίρως”.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα παλεύει για την κατάργηση του Υπερταμείου, που συνιστά στόχο ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και όλο το μνημονιακό κεκτημένο, στο πλαίσιο του πολιτικού αγώνα ευρύτερα για απειθαρχία, ρήξη και αποδέσμευση από αυτή.

Αφήνουμε την ΛΑΕ και την ΑΡΑΣ να στηρίζουν αυτή την γελοία και επικίνδυνη αυταπάτη. Σαν βαρύ να είναι το τίμημα των εδρών…

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 93.33% ( 12
Συμμετοχές )



21 σχόλια στο “ΜέΡΑ25 – ΛΑΕ: «Προοδευτική ανάπτυξη» με το Υπερταμείο και τον Μηχανισμό Σταθερότητας!

  1. Ανώνυμος

    Καλά το μερα25 αυτό από την αρχή ήταν και παραμένει ένα αυταρχικό προσωποπαγες σοσιαλδημοκρατικό (το πολύ) κόμμα. Το να αποδέχεται και να προωθεί όμως η ΛΑΕ – ΑΡΑΣ ένα τέλειο σοσιαλφιλελευθερο πρόγραμμα, δείχνει πόσο η βουλευτολαγνεια αποτελεί τον πιο σύντομο και αποτελεσματικό δρόμο ενσωμάτωσης αριστερών πολιτικών δυνάμεων στον καπιταλισμό.

    Νομίζω πια, ότι η ΑΡΑΣ δεν έχει θέση στην ΕΑΑΚ για παράδειγμα, ούτε και σε εργατικά ή τοπικά σχήματα/κινήσεις. Και ούτε κάποια εκλογική ενότητα με τετιες δυνάμεις μπορεί να βοηθήσει σε κάτι τον λαό και την εργατική τάξη.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Πάντως και οι ΛΑΕ – ΑΡΑΣ δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από το ΜΕΡΑ25 σε συγκρότηση και αντίληψη. Εξάλλου βασική πολιτική γραμμή της ΑΡΑΣ ήταν πάντα το “τι χρειάζεται η συγκυρία” – κατά τη γνώμη τους πάντα.

      Οσο για τα σχήματα και κινήσεις, θα έπρεπε να έχουν αποβάλει αυτό το καρκίνωμα, μαζί και τις παραφυάδες του, χρόνια τώρα.

      Reply
    2. Κώστας

      Οι απειλες σου κατά συντρόφων και οργανώσεων δεν έχουν σχέση με την πολιτική ηθική που υπερασπιζόμαστε.

      Τα ΕΑΑΚ αποφασίζουν την σύνθεση τους και την πρακτική τους μόνα τους στην βάση της ομοφωνίας, δεν καθοδηγούνται από πολιτικές οργανώσεις, δεν υπάρχει τρόπος να διώξεις πολιτική οργάνωση, μπορείς μόνο να αποχωρήσεις.

      Εϊμαι βέβαιος πως οι εαακίτες θα προστατέψουν τα ΕΑΑΚ στην βάση της φυσιογνωμίας τους

      Το πρόβλημα, άλλωστε, είναι πως εδώ και χρόνια η νΚΑ δεν μετέχει σε διαδικασίες των ΕΑΑΚ αλλά σε άλλες μονοκομματικές δικές της που ονομάζει ΕΑΑΚ. Πρέπει λοιπόν η νΚΑ να αποσαφηνίσει αν συμμετέχει στα ΕΑΑΚ

      Η δε εθνικοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπό κοινωνικό έλεγχο είναι μια χαρά στόχος, το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα κυβερνητική προοπτική που να την κάνει πράξη. Αλλά σωστά μπαίνει από τους συντρόφους του ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για την Ρήξη ασχέτως του αν εκτιμάει κανείς ως γόνιμη αυτή την συμμαχία

      Σε μια συγκυρία που το ΚΚΕ μας λέει πως αν έχουμε καπιταλισμό το να είναι οι υποδομές ιδιωτικές είναι αδιάφορο ο Δραγανίγος και το ΝΑΡ πρέπει να είναι καθαροί σε αυτό. Ειδικά στην συγκυρία του εγκλήματος των Τεμπών που ανέδειξε την στρατηγική σημασία των δημόσιων υποδομών

      Να πω επίσης στον Δραγανίγο πως το οτι κατόπιν της ρήξης με την τρόικα, η τρόικα θα … διοικεί το Υπεραταμείο, είναι ένα λεκτικό τρικ για μικρά παιδιά, ανάξιο ακόμα και για προεκλογικές περιόδους. Ο νομικός τρόπος που η παρκαρισμένη εκεί ιδιοκτησία εθνικοποιείται είναι ένας νόμος του κράτους που λέει πως πλέον αυτά θα διοικούνται και που θα υπάγονται. Αυτό θα είναι ένα νομοσχέδιο με πάρα πολλές προβλέψεις, λεπτομέρειες και νομικούς-λογιστικούς-χρηματοοικονομικούς υπολογισμούς για το πως η δημόσια περιουσία, θα είναι υπο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο οπότε σαφώς μια αράδα σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα δεν αρκεί. Αλλά δεν είναι δουλειά της να αρκεί.

      Για του λόγου το αληθές παραθέτω το πως είναι διατυπωμένο αυτό το ζήτημα στα 7+1 σημεία του ΜΕΡΑ 25 τα οποία είναι κάτι σαν Πρόγραμμα 100 ημερών του και όχι το Πρόγραμμα του ή το Πρόγραμμα του ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για την Ρήξη,

      ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ περνούν στο ελληνικό κράτος (από την τρόικα) και κοινωνικοποιούνται μέσω: (Α) Λογοδοσίας σε Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, και (Β) Ορισμού διοικήσεων από τη νέα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

      Ε δεν νομίζω το ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για την Ρήξη να έχει πιο … δεξιό πρόγραμμα από το ΜΕΡΑ 25

      https://mera25.gr/i-protasi-tou-mera25-71-tomes/

      Το Υπερταμείο λοιπόν, με άλλη διοίκηση και σκοπό δεν είναι πλέον το Υπερταμείο. Μπορεί να είναι μια νέα Κοινοπραξία Δημόσιας Περιουσίας που θα έχει κάι άλλο όνομα κατά πάσα πιθανότητα. Άλλωστε το Υπεραταμείο είναι … δημοσιογραφικός όρος, το λέει και ο Δραγανίγος αυτό, αλλιώς λέγεται. Αλλά σήμερα εκεί είναι η Δημόσια Περιουσία και πρέπει να την ανακτήσουμε. Όταν θα την ανακτήσουμε μπορεί να κριθεί σκόπιμο, διοικητικά, χρηματοοικονομικά λογιστικά και από άποψη Σχεδιασμού, να είναι πάλι συγκεντρωμένη, μπορεί όχι, κανείς δεν ξέρει τις λεπτομέρειες.

      Ολα αυτά σήμερα λέγονται ” Εθνικοποιηση του Υπερταμείου”, πετάμε έξω την Τρόικα από την Δημόσια Περιουσία, πιο απλά

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Κώστα μου, η ΕΑΑΚ πρέπει να έχει τις δικές της αυτοτελείς διαδικασίες. Ως περιεχόμενο χρειάζεται διαρκώς να τεκμηριώνει και να αναπτύσσει το αριστερό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο της πολιτικής της στα ΑΕΙ. Η ΝΚΑ είναι μια βασική συνιστώσα της ΕΑΑΚ και σεβομενη τις διαδικασίες των σχημάτων της ΕΑΑΚ όπως και κάνει, έχει κάθε δικαίωμα να προτείνει ποιες πολιτικές δυνάμεις χωράνε και ποιες όχι στην ΕΑΑΚ. Εσύ Κώστα, τράβα στο μερα25/ΛΑΕ /ΑΡΑΣ για να παρλαπιπιάζεις τιην ανάγκη να κάνει το υπερταμειο φιλολαϊκή ανάπτυξη με σδιτ.

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Τριάντα τέσσαρα χρόνια χρειάστηκες Αντώνη, για να το καταλάβεις;
    Σε καλό δρόμο είσαι….

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Συναγωνιστή Κώστα συγνώμη αν σε πληγώνουν αυτά που διαβάζεις στο εξαιρετικό άρθρο του συντρόφου Δραγανιγου. Σε ενα μονο σημείο ήθελα να σταθώ. Σε αυτό που αφήνεις να εννοηθεί ότι η νΚΑ “διαλύει” την ΕΑΑΚ. Σήμερα και με αφορμή την γελιοδεστατη φιέστα “εκδήλωση” της συμμαχιας για τη “ρηξη” σε σειρά απο σχολές της Αθήνας μέλη της ΛΑΕ-ΑΡΑΣ κολλούσαν αφίσες για την εν λόγω εκδήλωση πάνω σε αφισες σχημάτων ΕΑΑΚ. Είναι νομίζω ξεκάθαρη η κίνηση καπελωματος ενός τόσο ιστορικού και αγωνιστικού πολιτικού μορφωματος για να κάνουν ταμείο λογικές” ρεαλιστική ανυπακοής”

      Reply
    2. Κώστας

      Κι εγώ που το ξέρω σύντροφε ποιος κάνει τι στον αφισσοπόλεμο ? Να σοβαρευτούν όλοι, όποιος κάνει μπιπ να μην κάνει.

      Αλλά αυτό δεν είναι κάτι μπροστά στην συνειδητή γραμμή διάλυσης των ΕΑΑΚ που βάζουν κάποιοι. Τι θα πουν τα ΕΑΑΚ στον φοιτητόκοσμο στο τέλος όλης της διετούς ανάτασης ? Παραπάνω βασικά, το πρώτο σκίρτημα ήταν το Πολυτεχνείο το 20. Πως δεν τους αφορά η διατήρηση της και το βάθεμα της αλλά τα ξεκαθαρίσματα πολιτικών λογαριασμών ? Πως θα πάνε τα ΕΑΑΚ για φοιτητικές εκλογές ? Με εμφύλιο πόλεμο ? Θα τον αφήσουν για μετά ? Πω;ς θα απαντάνε στις ειρωνείες της ΠΚΣ ? Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΠΚΣ, που θα έχουν ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΕΑΑΚ (ΜΕΡΑ 25) θα είναι ορθά ? Έτσι θα τα ανακοινώσει η νκΑ ? Πως θα πουν κάποιοι εαακίτες πως τον βλέπεις αυτόν τον συλληφθέντα, δαρμένο, διωκόμενο και υπο διαγραφή ? Αυτός δεν είναι εαακίτης.

      Συνειδητοποιούμε σύντροφοι τι ΝΙΚΗ είναι οι φοιτητικές εκλογές που ανακοινώθηκαν ? Συνειδητοποιούμε πως το ανακοινωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, στα πλαίσια οικοδόμησης ενός καθεστώτος αυταρχικής βορίδειας μετάλλαξης και όχι απλά σκλήρυνσης της καταστολής, ήταν να είναι εκείνες του 22 οι τελευταίες γιατί πλέον τα πανεπιστήμια θα ήταν υπό αστυνομική κατοχή και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι παράνομοι ? Και αντί να τα κεφαλαιοποιήσουν τα ΕΑΑΚ αυτά απέναντι στο κράτος, που αυτό είναι το βασικό, αλλά και στο υπόδειγμα της κομματικού τύπου πρωτιας και διαμαρτυρίας της ΠΚΣ, θα αρχίσει πόλεμος αλληλοεξόντωσης ?

      Τα ΕΑΑΚ δεν ειναι μια υπογραφή. Είχαν μια φυσιογνωμία που έλεγε ομοφωνία στο εσωτερικό τους και καθολική απεύθυνση στον κοινωνικό χώρο πάνω στις τομές και αντιθέσεις που επάγει η κυρίαρχη πολιτική, εκπαιδευτική και γενικά. Προσπάθεια για το ένα σχήμα ανά κοινωνικό χώρο. Άρνηση των κομματικών καθοδηγήσεων παρά την δράση οργανώσεων που είναι επιθυμητή. Μου λέει ένας άλλος σύντροφος πως τα ΕΑΑΚ έχουν διαδικασίες. Το ξέρω, έχουν, την ομοφωνία, όχι ? Ποια έχουν ? Πως θα διώξει η νΚΑ την ΑΡΑΣ ?

      Εγώ σας λέω τι σημαίνει αυτό, τι κακό κάνει στο κίνημα και τι θα γίνει στα ΕΑΑΚ. Ή θα πουλάει όποιος θέλει τρέλα και θα λέει εγώ είμαι τα ΕΑΑΚ ή η ΕΑΑΚ ή θα παίζουν μάπες Δευτέρα-Τετάρτη Παρασκευή. Διότι στα αστικά δικαστήρια δεν θα πάει κανείς για να καταγγείλει πως κάποιοι χρησιμοποιούν τον τίτλο. Σε όλες αυτές τις εκδοχές το μόρφφωμα, το υπόδειγμα, η παραγωγή πολιτικής από τα κάτω, θα έχει πεθάνει και θα έχουν νίκες το κράτος και το ΚΚΕ, χωρίς να τα ταυτίζω αυτά εννοείται, το εξήγησα και πιο πάνω πως το λέω

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Επιβάλλεται η ΕΑΑΚ να παραμείνει μια μαζική πολυτασικη φοιτητική κινηση/παράταξη της κομμουνιστικης αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές δυνάμεις τι εννοούν με τον όρο “Αντικαπιταλιστική κομμουνιστικη αριστερά”, ποια είναι τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος για τα πανεπιστήμια, ποιο είναι το αντίστοιχο οργανωτικό μοντέλο συγκροτησης της ΕΑΑΚ, με κέντρο τις διαδικασιες βάσης. Η ΝΚΑ έχει τις αντίστοιχες προσεγγίσεις. Η ΑΡΑΣ πχ τι λέει για το μερα25 στο οποίο έχει ουσιαστικά υπαχθεί μέσω της εκλογικής συνεργασίας, το οποίο μερα25 είναι υπέρ πχ, μιας μορφής πανεπιστημιακης αστυνομίας;

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Για του λόγου το αληθές. Βάζω ολόκληρο το απόσπασμα: “… Το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι το καλύτερο μέτρο για την εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι ο συνδυασμός της φύλαξης με την εμπέδωση μιας ακαδημαϊκής κουλτούρας που θα μειώνει τα φαινόμενα εντάσεων και βίας. Γι’ αυτό συντάσσεται σε σημαντικό βαθμό με την άποψη της Συνόδου των Πρυτάνεων που αναφέρει ότι οποιοδήποτε σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων πρέπει να σέβεται το ακαδημαϊκό αυτοδιοίκητο και να λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

        Το ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για τη δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης των πανεπιστημίων που θα λογοδοτεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε συνδυασμό όμως με την επαναφορά του ασύλου. Τα πανεπιστήμια είναι ζωντανοί χώροι δραστηριοτήτων και κοινωνικοποίησης. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι διαλόγου, δημιουργικότητας, αμφισβήτησης και παραγωγής ιδεών και τέτοιοι πρέπει να παραμείνουν”.

        https://mera25.gr/announcement/27464/

        Δλδ το μερα25 θέλει υπηρεσία σεκιουριτι για επιτηρηση/φύλαξη των πανεπιστημίων, και το λέει καθαρά! Οκ, λεει για επαναφορά του ασύλου κλπ, όμως ο τόνος πέφτει στην υπηρεσία σεκιουριτι και τον ρόλο της φυλαξης/επιτήρησης. Η ΑΡΑΣ λοιπόν, τι λέει; Συμφωνεί μετην παραιανω θέση; Και αν συμφωνεί που μάλλον συμφωνεί για να συνεργαστεί εφόλης της ύλης με το μερα25, ΈΧΕΙ ΘΈΣΗ ΣΤΗΝ ΕΑΑΚ; Κατά την γνώμη μου, ΔΕΝ έχει και πρέπει η ίδια να αποχωρήσει. Ας φτιάξει νέα παράταξη φοιτητών με τον μερα25.

        Αν όμως η ΑΡΑΣ απορρίπτει την παραπανω θέση του ΜΕΡΑ25 η οποία αφορά ακριβώς στο πεδίο όπου κατά 99,9% υπάρχει η ΑΡΑΣ, δλδ στους φοιτητές, τότε ΓΙΑΤΊ συνεργάστηκε η ΑΡΑΣ με το ΜέΡΑ25; Δεν είναι μια στρατηγική επιλογή φελλών που αντιλαμβάνονται την πολιτική με καπιταλιστικός όρους “να βγάλουμε κάνα βουλευτή κ να παρουμε κρατική επιδότηση;

        Σε κάθε περίπτωση η ΑΡΑΣ οφείλει να ξεκαθαρίσει την θέση της. Οι υπόλοιποι, οργανωμένοι και ανένταχτοι της ΕΑΑΚ, επίσης θα κρίνουν βάσει της φυσιογνωμίας και των διαδικασιών της ΕΑΑΚ, αν η ΑΡΑΣ μπορεί να ειναι στην εαακ. Αυτή ειναι η θέση που λέω πως είναι η πιο σωστη.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Η “Υπηρεσία φύλαξης των πανεπιστημίων” ως ΘΕΣΗ του ΜΕΡΑ25, μπορεί κάλλιστα να είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία της ΝΔ, αρκεί να υπάγεται στις….πρυτανικές αρχές. Η ΑΡΑΣ που συμμετέχει στο ΜΕΡΑ25 μέσω εφ όλης της ύλης εκλογικής συνεργασίας, ΤΙ ΛΕΕΙ;

          Εάν αποδέχεται την παραπάνω θέση, μάλλον ΔΕΝ έχει καμία θέση στην ΕΑΑΚ.

          Εάν απορρίπτει την παραπάνω θέση, τότε ΓΙΑΤΙ συνεργάζεται με το ΜΕΡΑ25, εντασσόμενη μάλιστα ΥΠΟ την σκέπη του; Και υπό την σκέπη του Βαρουφάκη;

      3. Κώστας

        Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΑΡΑΣ δεν συμφωνεί με αυτό. Ούτε η ΛΑΕ, ούτε, φαντάζομαι, το ΜΕΡΑ 25 -Συμμαχία για την Ρήξη. Επίσης μπορώ να σου πω πως δεν συμφωνεί ούτε η Νεολαία ΜΕΡΑ 25, τα μέλη της, και αμφιβάλλω αν συμμφωνεί έστω το ΜΕΡΑ 25 διότι είναι κείμενο προ του Συνεδρίου του που άλλαξε αρκετά πράγματα, θέλει ένα ψάξιμο που βαριέμαι τώρα να το κάνω. Που είναι δικό του θέμα, έτσι κι αλλιώς, το πως κάποια εμμμονή του σ Γιανη, εν προκειμένω μια εμμονή ακαδημαικού εταιρισμού στα πλαίσια του οποίου θα μπορούσε να υπάρχει ένα μη κατασταλτικό τέτοιο σώμα, καταλήγει στα κείμενα του ως θέση.

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ρε συ Κώστα, τι είναι αύρα που λες; ΑΥΤΉ είναι η θέση του ΜΕΡΑ25 και μια χαρά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του είναι. Κ μάλλον, μια χαρά συμφωνούν η ΛΑΕ, η ΑΡΑΣ, η νεολαία μερα25. Τώρα τι λες εσύ, μάλλον δεν έχει και καμιά σημασία.

        2. Κώστας

          Εγώ σου λέω τι ισχύει γιατί όταν βλέπω έναν συνάνθρωπο να μην ξέρει τον βοηθάω

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Εσύ είσαι που δεν γνωρίζεις Κώστα. Οι θέσεις του ΜΕΡΑ25 υπέρ μιας πανεπιστημιακης αστυνόμευσης, εινσι καιρό αβαρτημενες στην επίσημη ιστοσελίδα του. Δεν ειναι κρυφές! Τις γνωρίζουν κσι η ΛΑΕ κσι η ΑΡΑΣ κσι η νεολαία του ΜΕΡΑ25, όση έχει τελοσπάντων.

          Και παρολαυτα, ΑΡΑΣ και ΛΑΕ συνεργάζονται εφόλης της ύλης κανονικότατα με το μερα25. Συνροως, τι σχέση μπορεί να ΕΧΕΙ πια η ΑΡΑΣ με το νεολαιΐστικο αντικαπιταλιστικό μέτωπο στα πανεπιστήμια που ονομάζεται ΕΑΑΚ;

        4. Κώστας

          Σου απάντησα, προφανώς νομίζεις πως βρήκες κάτι δυνατό, διαφωνούμε

          Βέβαια, στελέχη γράφουν πως ο Στρατούλης, βάζουν και φωτό, λέει πως η τρόικα θα διοικεί το υπερταμείο. Εσύ δεν θα το κάνεις ειδικά όταν έχεις και ένα πάτημα ?

          Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει αυτό στην ζωή πουθενά, μου λες υπάρχει στο site. Βρες ένα μέλος του ΜΕΡΑ 25 να του τα χώσεις, δεν με ενδιαφέρει το θέμα σου. Εμένα με νοιάζει ότι δεν το λέει ούτε ένας εαακίτης και ούτε ένα σχήμα των ΕΑΑΚ ή οργάνωση που τα στηρίζει. Επίσης γενικά δεν υπάρχει ένας νεολαίος του ΜΕΡΑ 25 ή ένας πανεπιστημιακός του που να προσπαθεί να το γίνει αυτό το πράγμα πράξη. Εϊναι μια πανεπιστημιακή ουτοπία του Γιανη Βαρουφάκη που δεν αποτελεί πολιτική θέση γιατί δεν παλεύεται πουθενά και δίνει απλά επιχειρήματα για λάσπη. Άρα πρέπει να εγκαταληφθεί, αν δεν έχει ήδη γιατί δεν είναι καν σοβαρή πολιτική διαδικασία οι προσωπικές σκέψεις του Γιανη να γίνονται Θέσεις έξω από την ζωή και πρέπει στο ΜΕΡΑ 25 να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πρωσοπαπαγούς πολιτικού θεσμού και όσο έχω δει, λίγο, τους προβληματίζει και το κοιτάνε. Εϊναι πολύ πιο καίριες οι ριζοσπαστικές μετατοπίσεις και του Γιανη και του ΜΕΡΑ 25 σε πολύ πιο κομβικά ζητήματα και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου το λαβράκι που ψάρεψες.

          Τα ΕΑΑΚ δεν ήταν ποτέ μέτωπο, ήταν σχήματα κοινωνικών χώρων που συντονίζονται. Αποτελούνταν από 2 επίπεδα ενότητας, τους συντρόφους και τα σχήματα. Η μόνη τους διαδικασία ήταν η ομοφωνία και στα 2 χωρίς η ομοφωνία στο κάτω να έχει ανάγκη την ομοφωνία στο πάνω. Επειδή εγώ μέτωπο ξέρω πως κάνουν οργανώσεις και κόμματα και ανένταχτοι αγωνιστές ξέρω πως τα ΕΑΑΚ δεν ήταν αυτό. Επίσης δεν ήταν ποτέ αντικαπιταλιστικό, εκτός από μέτωπο, ως καρικατούρα παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ιδρύθήκε πολύ μετά και που τότε για πρώτη φορά υιοθετήσαμε τον όρο “αντικαπιταλιστική αριστερά”. Γιατί να είναι αντικαπιταλιστικό δηλ ? Εσείς ως ΝΑΡ ανήκατε στην νέα Αριστερά, στην Μαχόμενη και την Ριζοσπαστική, η εφημερίδα σας στην Ανεξάρτητη, Δηλ ακόμα και με τα κομματικά σου κριτήρια για τον συνδικαλισμό, που εγώ τα θεωρώ λάθος, να πούμε πως τα ΕΑΑΚ ήταν μέτωπο, παράταξη και πτέρυγα της Μαχόμενης Αριστεράς ή της Ριζοσπαστικής ή της Νέας ή της Ανεξάρτητης. Γιατί να πούμε της Αντικαπιταλιστικής ? Τι είναι τα ΕΑΑΚ να μετονομάζουν την ταυτότητα τους ανάλογα με συγκυριακές μετατοπίσεις, συμμαχίες και πολιτικες επιλογές ? Τα ΕΑΑΚ ήταν σχήματα της Ανεξάρτητης Αριστεράς και δεν ιδρύθηκαν καν μόνο από δυνάμεις που το είχαν καημό να αναφέρονται στην επαναστατική αριστερά με την λενινιστική έννοια αλλά από ευρύτερες δυνάμεις με μια από αυτές να είναι τότε η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και τις αρκετά θολές, τότε, πριν γίνουν πολιτική ομάδα ΑΣΥΣ και αποκρυσταλλώσουν κάποια ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ΑΣΦ, και την ΚΝΕ που και αυτή δεν ήταν και σούπερ ντούπερ επαναστατική από την μια μέρα στην άλλη, θέλει κάποιον χρόνο.. Δεν ξαναυπήρξε στο εσωτερικό τους δύναμη που να μην αναφέρεται στενά σε μια ορισμένη λενινιστική παράδοση γιατί δεν υπήρξε στην αριστερά, στα καλά χρόνια των ΕΑΑΚ, τέτοια δύναμη στην Αριστερά που να μην επικαλείται έναν στενά ορισμένο λενινιστικό επαναστατικό δρόμο και να έχει να συμβάλλει στα ΕΑΑΚ, να έχει δυνάμεις και να μπορεί να υιοθετήσει την φυσιογνωμία τους. Δηλ ακόμα και αν η ΑΡΑΣ ήταν μια στρατηγικά ρεφορμιστική οργάνωση, δεν θα υπήρχε ασυμβίβαστο από την άποψη του τι ήταν τα ΕΑΑΚ όταν ιδρύθηκαν και όπως εξελίχτηκαν. Η συζήτηση που ανοίγεις είναι συζήτηση για το αν μπορούν άλλες δυνάμεις, το ΜΕΡΑ 25 πχ ή το ΑΡ, αν είχε νεολαία γιατί δεν νομίζω, να είναι στα ΕΑΑΚ. Αλλά τέτοιο ζήτημα δεν γνωρίζω αν έχει τεθεί.Αν υπήρχε τέτοιο θέμα αν τα σχήματα τους δέχονται θα έμπαιναν αλλά δεν είναι και το ελκυστικότερο πράγμα που υπάρχει τα ΕΑΑΚ όπως έχουν γίνει, με τα ξύλα, την διάλυση του πανελλαδικού ιστού και τις κομματικές στρατηγικές παραταξιοποίησης. Αν έμπαιναν σε σχήματα των ΕΑΑΚ μέλη του όποιου ΜΕΡΑ 25, πχ, τα μόνα που μπορούσαν να γίνουν θα ήταν 2. Να μην τελείωνουν τα κατά τόπους και πανελλαδικά συντονιστικά ή να τελειώνουν με αποδοχή της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση όσοι θα είχαν μπει σε σχήματα ΕΑΑΚ θα παρέμεναν, δεν υπάρχει η διαδικασία που από τα πάνω θα διώξει σχηματίες.

          Για το άλλο που λες, να φύγει η ΑΡΑΣ από μόνη της. Κανείς δεν θα αφήσει την υπογραφή ανυπεράσπιστη σύντροφε. Βασικά, επειδή ιδέα δεν έχω τι σκέφτονται, κανένας δεν πρέπει να αφήσει την υπογραφή ανυπεράσπιστη. Ειδικά μια υπογραφή που δεν έχει κατατεθεί σε αστικό δικαστηριο, που υπάρχει μόνο ο ιδρώτας των τόσων γενιών εαακιτών που της έδωσαν περιεχόμενο Ο μόνος δρόμος είναι η ομοφωνία, θετική ή αρνητική, τουλάχιστον από τα ιδρυτικά ρέυματα και τις μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις. Αλλιώς η κατάσταση θα είναι εκφυλιστική, με παράλληλα ΕΑΑΚ για όλα τα γούστα και φοβάμαι και οργανωτικές αντιπαραθέσεις.

          Κώστας

        5. Ανώνυμος

          Τι κάνεις Κώατα; Κουκιά σπέρνω….

        6. Ανώνυμος

          Κώστα, σου λέω ότι αυτά περι πανεπιστημιακής αστυνομίας ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗ του ΜΕΡΑ25 και εσύ μου απαντάς κκάτι σουρεαλιστικά του στυλ “είναι του βαρουφάκη” κλπ. Δεν είσαι σοβαρός….

  3. Ανώνυμος

    ενώ πριν πάει η λαέ και η ΑΡΑΣ στο ΜΕΡΑ είχε θέση στην ΕΑΑΚ. Πολύ αργά συντροφοι. Η ΑΡΑΣ είναι πλειοψηφική δυναμη στα ΕΑΑΚ και το πολιτικό μοντελο κινηση-παραταξη πολιτικής συμφωνίας κορυφής με βάση δημοσκοπικών κριτηρίων και όχι παγματικής στάσης στο κινημα. θα καταλήγει πάντα στον ρεφορμισμό είτε άμεσα είτε εμμεσα. Αυτό εγραψε πάμε παρακάτω

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ναι, η ΑΡΑΣ πριν πάει στην ΛΑΕ είχε θέση στην ΕΑΑΚ. Ακόμα κσι όταν πήγε στην ΛΑΕ, πάλι είχε θέση στην ΕΑΑΚ, διότι η ΕΑΑΚ, δεν είναι κομματική παράταξη, εινσι μετωπική παραταξη. Η κόκκινη γραμμή επί της πραγματικότητας, εινσι η στιγμή που η ΛΑΕ και μέσα σε αυτήν και η ΑΡΑΣ, προσχωρουν στην κεντρική συνεργασία υπό το μερα25.

      Τότε εινσι που προγραμματικά και πολιτικά ΛΑΕ /ΑΡΑΣ αποδέχονται την σοσιαλδημοκρατική πολιτική ως το ταβάνι κσι το όριο τους.

      Από την άλλη μεριά, η ΝΚΑ ειναι μια βασική συνιστώσα της ΕΑΑΚ και μάλλον αυτή που μαζί με πολλούς ανένταχτους φοιτητές και φοιτήτριες, κατανοεί πολύ καλύτερα από τις άλλες δυνάμεις, την ουσιαστικη οργανωτική και πολιτική φυσιογνωμία της ΕΑΑΚ.

      Reply
  4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Μπορει να ακουστώ λαικιστής και εριστικος αλλα απορώ πώς και με τι κίνητρα πια μπορει κάποιος να πιστευει σε τετοιου ειδους συμμαχιες μετα και το φιασκο του Συριζα που δεν αφορα μονο στη περιφημη κωλοτουμπα του 15 αλλα και σε άλλα που δεν εχουν συζηηθεί.Το 2023 λοιπον δεν υπαρχει η ρεφορμιστικη αριστερα που υπηρχε στα 80 s και ίσως στα 90s.Τοτε υπηρχαν ρεφορμιστες παλαιοι αγωνιστες με ατολμια με αυταπατες, με μνημες της ηττας κλπ που ειχαν προγράμματα κλπ.Στις μερες μας εχουμε ενα κομμα ( Συριζα) ευρωατλαντικό που εχει υπογραψει και ψιλοεφαρμοσει το πιο νροφιλελευθερο προγραμμα που υπαρχει.Το δε Μερα 25 ειναι το προσωπικο κόμμα ενος καλοζωισμένου και μορφωμενου αστου με μια κευνσιανη κατευθυνση και ορισμενες κοινωνικες ευαισθησίες.Σε μαζικους χωρους δεν εχει τιποτα ριζες ενω το στελεχιακο του δυναμικο απαρτιζεται και απο πολιτευτες αμφιβολου προελευσης.Το 2023 λοιπον δεν υπαρχει το σχημα συνεργασιας επαναστατων με ή χωρις εισαγωγικα με ρεφορμιστες γιατι οι δευτεροι δεν υπαρχουν.Τωρα υπαρχει βουτια στο κενο και ταξιδι στο άγνωστο.Άσε που όποια οργανωση το έχει δοκιμασει εχει ψιλο ή χοντροδιαλυθεί οπως ειδαμε και στην περιπτωση του Συριζα.Το ιδιο θα παθει κατα πασα πιθανοτητα και η Αρας.Όσο για το αριστερο ρευμα που η συρρικνωση του δεν του επιτρεπει πια την αυτονομη του παρουσια ήρθε σε αυτα που ήξερε ανεκαθεν: Να ειναι το τιμιο και φιλοτιμο αριστερο εξτρεμ σε ενα δεξιοτερο σχημα οπως έκανε χρονια στον ενιαιο Συνασπισμο.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.