Τις προηγούμενες μέρες οι κάτοικοι της Τήνου πήραν την πρώτη μικρή τους νίκη ενάντια στις προσπάθειες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, καθώς έμαθαν πως ο όμιλος Καπελούζου θα αποσύρει 11 από τις 21 ανεμογεννήτριες που σχεδίαζε να εγκαταστήσει στο νησί!
Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Έχουν ακόμα να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια για άλλες 22 ανεμογεννήτριες από τον ίδιο όμιλο και άλλες επιχειρήσεις, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να βγει η απόφαση από το ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή που έχουν κάνει οι δήμοι των νησιών ενάντια στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των έργων. Η δίκη αυτή είναι και ο δεύτερος λόγος, εκτός της πίεσης του τηνιακού λαού, για τον οποίο ο όμιλος Καπελούζου προχώρησε στην απόσυρση, καθώς φοβήθηκε τις ποινικές επιπτώσεις.
Έτσι, τα κινήματα και των 4 νησιών, στα οποία το κεφάλαιο θέλει να επενδύσει λεηλατώντας τη φύση, συντονίστηκαν και κάλεσαν σε μια ταυτόχρονη κινητοποίηση στις πόλεις τους την Κυριακή 31/5, καθώς ο αγώνας τους έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του!
Θα μπορούσε κάλλιστα να υπήρχε η πολιτική θέση η εξής: σε κάθε νησί μπαίνουν 1-2 ανεμογεννήτριες αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό. Ταυτόχρονα και πανελλαδικά, προωθείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες δημοσίων κτηριων, σπιτιών, πολυκατοικιών , με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των οικισμων και των δήμων.
Το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ λειτουργεί συμπληρωματικά μόνο, και οδό χρειάζεται. Άρα μειώνονται κάθετα τα πάγια και οι λογαριασμοί ρεύματος. Καιειωνετσι αρκετά , τόσο η εξάρτηση από τον λιγνιτη, όσο φυσικά και ή καταστροφή των βουνών από τις ανογεννητριες.
Αντί για αυτή την.ολοκληρωμενη, λαϊκή, οικολογική πολιτική, τι έχουμε; Έχουμε συνεχιζόμενη καταστροφή των βουνών από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, έχουμε την.συνεχιζομενη εξάρτηση από τον λιγνιτη!
Νομίζω ότι η παραπάνω πολιτική θέση, μπορεί κάλλιστα να συμπληρώσει την πολιτική αντίληψη του καθενός και να συμπληρωσει και τις απαιτήσεις/διεκδικήσεις των κατοίκων, ανά την.ελλαδα.
Δηλαδή τι; Θέλουμε οικολογία κ διάσωση του πλανήτη; Πρέπει να απεξαρτηθοθμε από τον λιγνιτη
Πώς; Με την καπιταλιστική λογική του βάζω παντού τίγκα ανεμογεννητριες και φωτοβολταϊκά και γαω τα βουνά, τα χωράφια κλπ; Όχι!
Α. Δωρεάν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κάθε δημόσιο κτήριο, σε ταράτσες πολυκατοικιών κ.σπιτιων, για την οσο γίνεται μεγαλύτερη απεξάρτηση από το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ . Άρα ενεργειακή αυτονομία.
Β. Τοποθέτηση μόνο των.απαραιτητων ανεμογεννητριών για τις ενεργειακές ανάγκες του Χ νησιού. Μόνο των απαραίτητων για τις τοπικές ανάγκες.
Να αιτήματα που προκύπτουν από μια συγκεκριμένη πολιτική αντιληψη, που θέλει να είναι αντικαπιταλιστική και ουσιαστικά οικολογική.
Η περιβαλλοντική προστασία δεν μπορεί να μοιραστεί “εξ ίσου” σε φτωχούς και πλούσιους, σε “ανεπτυγμένους” και “υποανάπτυκτους”, σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Αυτό είναι άλλη μια μορφή εκμετάλλευσης, και παρεμπιμπτόντως, άλλη μια “εξυπναδούλα” των …”αρίστων”!
Τον καιρό, που καταστρεφόταν το Περιβάλλον χωρίς κανείς “ευαίσθητος” να ανησυχεί, κάποιοι “κονόμαγαν”, και τώρα, που κονομήσανε αρκετά, ανακαλύψαν την …”εξάρτηση από τον λιγνίτη” και άλλες …”ευαισθησίες”! Και θέλουν να φορτώσουν τις δαπάνες της κονόμας τους σ’ αυτούς, που ούτε μόλυναν τίποτε αλλά ήταν και τα υποζύγια της καταστροφικής ύπαρξης των εκμεταλλευτών.
Το ~2000 είχε υπολογιστεί, π.χ., ότι οι USA, με το 3% του παγκοσμίου πληθυσμού ήταν η πηγή του 20% της παγκόσμιας επιβάρυνσης σε CO2.
Βάλτε τώρα ότι η Βιομηχανική Επανάσταση “δούλευε” κοντά διακόσια χρόνια, πριν οι “κολωνακιώτες” της Γής ανακαλύψουν το “Περιβάλλον”, που ….οι ίδιοι επί ~200 χρόνια “γ@mouσαν” και με το αζημίωτο, και παίρνετε μιαν ιδέα της υποκρισίας τους.
Ούτε τα φωτοβολταϊκά, ούτε οι ανεμογεννήτριες, ούτε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τις τεράστιες μπαταρίες, έχουν αξιολογηθεί ολιστικά σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεράστιας μαζικής εφαρμογής τους.
Που και πόσο θα επιβαρύνει την βιόσφαιρα η απόσυρση/αποδόμηση αυτών των μη εύκολα ανακυκλώσιμων υλικών; Φωτοβολταϊκά, μπαταρίες κλπ.; Πόσο θα καταστρέφουμε το περιβάλλον, πιο πριν, με τα πολυδάπανα ορυχεία και μεταλλουργίες εξόρυξης/εμπλουτισμού για την καταρχήν απόκτηση αυτών των σπανίων γαιών, μετάλλων κλπ.; Εδώ είδαμε τι γίνεται στις Σκουριές για 2-5 κ.μ. χρυσό. Πολλαπλασιάστε το αυτό επί 20 ως 50 εκατομμύρια ..και αν το χωρέσει το μυαλό σας, …γράφτε μου!
Εχετε δει/σκεφτεί τι καταστροφή γίνεται σε δάση/βουνά για να ανοίξουν δρόμοι πλάτους δέκα και είκοσι μέτρων στις στροφές, προκειμένου να μεταφερθούν οι τεράστιοι πυλώνες, πτερύγια κλπ. αυτών των ανεμογεννητριών, που τώρα σχεδιάζονται να φτάνουν και σε ύψος …500 μέτρων, με μόνο τα πτερύγια να είναι ~ 200 μέτρα μήκους; Τι θα γίνεται όταν οι βροχές μετά θα παρασύρουν αυτούς τους πρόχειρους χωμάτινους δρόμους. Νομίζετε ότι η …Μέρκελ, που μας πουλάει ανεμογεννήτριες έχει νοιαστεί γι αυτά; Η τοπική αυτοδιοίκηση θα τα φορτωθεί….
Η ανεμογεννήτρια δεν μπορεί να καλύψει τοπικές ανάγκες!
Αυτά τα “κάθε νησί και την ανεμογεννήτριά του” ξεχάστε τα, γιατί μάλλον από το μικροαστικό (“κάθε βακέρος και τη χασιέντα του”) μυαλουδάκι σας τα βγάζετε! Η αιόλική ενέργεια, στοχαστικής (=τυχαίας) απολαβής καθώς είναι, μόνο με ένταξη σε μεγάλα-ενιαία συστήματα, εθνικά και ηπειρωτικά, μπορεί να αξιοποιηθεί. Αυτό συνεπάγεται ενσωμάτωση με τεράστια δίκτυα μεταφοράς ηλ. ενέργειας, υπέργεια και υποθαλάσσια καλώδια Υ.Τ. κλπ. Εξοδα εγκατάστασης διαχείρισης και συντήρησης.
Οσοι μιλάνε για “εναλλακτικές πηγές ενέργειας” είναι κοινοί απατεώνες, το είδος του μεταμοντέρνου “επιστήμονα” στυλ “Ιωαννίδη με τα πολλά likes”, που είδαμε πολύ πρόσφατα, με τον κορονοϊό.
Αυτοί οι προβληματισμοί είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίς στις χώρες του “ανύπαρκτου” Σοσιαλισμού, και είχαν μπει μπροστά πλάνα για την επίλυσή τους. Στην DDR, p.x., είχε ξεκινήσει σύστημα ανακύκλωσης υλικών από τα απορρίμματα ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, μεταλλικών, πλαστικών ειδών ώστε να μειωθεί τόσο η απόρριψη όσο και αντίστοιχα η ανάγκη νέων εξορύξεων/αγορών κλπ.
Στην ΕΣΣΔ ήδη από την δεκαετία του ’70, ίσως και νωρίτερα, η επίλυση του ενεργειακού είχε προσδιοριστεί με την πρακτική εφαρμογή της πυρηνικής σύντηξης, χωρίς κατάλοιπα κλπ. Βασική έρευνα είχε ξεκινήσει και οι σοβιετικοί επιστήμονες θεωρούσαν βάσιμη την προσδοκία πρακτικής αξιοποίησης σε εθνικό επίπεδο γύρω στο ….~2000! Δυστυχώς, ήδη από τότε είχαν αρχίσει να “δουλεύουν” παράλληλα και οι “μεταρρυθμίσεις” Κοσύγκιν, των λεγομένων “αγοραίων”, που υπέσκαψαν και γρήγορα ακύρωσαν ολικά, μέχρι το ’85, τις έρευνες.
Ηρθαν και οι “περεστρόϊκες” και η κατεδάφιση του “Τείχους” να θάψουν οριστικά αυτές τις προοπτικές, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην Προϊστορία της επιστήμης και της Προόδου.
Καρτεράτε τώρα να μας ανοίξει δρόμους ο ….τσαρλατάνος Ελον Μασκ!
Που δεν μπόρεσε χτες να απογειωθεί γιατί …έβρεχε!
Περαστικά μας!
Κατ αρχή κάνεις μια πολύ σωστή κριτική για το εντελώς αφερέγγυο και αντιπεριβαλλοντικό αυτών που προβάλλονται ως “πράσινες τεχνολογίες” Μάλλον είναι ακόμη χειρότερο φιάσκο από το φιάσκο της καλλιέργειας φυτικών “βιοκαυσίμων”. Υπάρχουν όμως υποσημειώσεις και εξαιρέσεις. Π.χ. Φωτοβολταϊκά μικρά σε σκεπές και ταράτσες, αλλά και μικρή ανεμογεννήτρια πάντα σε οικιακή-βιοτεχνική εγκατάσταση είναι μάλλον δόκιμη λύση, και πάντως είναι δόκιμο να υπάρχουν σε τοπικές εφαρμογές για να αξιολογηθεί μακροπρόθεσμα η τεχνολογία (όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες..). Κάτι τέτοιο εννοούσε νομίζω ο ragnarock, η ανάλυσή του δεν είναι τόσο διαφορετική από τη δική σου.Προσωπικά θα το προχωρούσα ακόμη περισσότερο, αμφισβητώντας τη βεβιασμένη απαγόρευση του λιγνίτη (άσε που όταν αποκτήσουν οι απέξω την κυριότητα των λιγνιτικών κοιτασμάτων θα τα κάψουν έτσι κι αλλιώς.. )
Γενικότερα, είναι κρίσιμο στοιχείο η αυτοδύναμη τεχνοεπιστημονική άποψη έναντι των παγκόσμιων συστημικών “επιστημών” και σχεδιασμών. Σε άμεσο τεχνικό επίπεδο και μια προς μία, αλλά χρειάζεται και μπαγκράουντ στη φιλοσοφία της επιστήμης.
Κατά δεύτερο όμως έχεις ένα κόλλημα να πιαστείς από το τόσο δα οτιδή και να “αντιπολιτευτείς” εδώ, αλλά τι ακριβώς; Μια μικρότερη γκρούπα; Τεσπα. Με τα ιατρικά θέματα να το προσέξεις, έχεις (και έχετε) φάει κόλλημα με τύπους σαν τον Ιωαννίδη, του έχουν καταλογιστεί τα μύρια όσα. Δεν υπάρχουν βέβαια εδώ οπαδοί του Ιωαννίδη, ούτε κανενός μάλλον. Δεν θα επεκταθώ για τον συγκεκριμένο..Αλλά είναι ιεροεξεταστική η κριτική που το κάνουν, και του σέρνουν εκατό τραβηγμένα από τη μύτη, τη στιγμή που άλλοι – και πάρα πολλοί- είναι οι κλασσικοί οργανικοί και διαπλεκόμενοι επιστήμονες οι οποίοι προωθούν τη συστημική ¨επιστήμη”. Αλλά αυτούς, οι εξ “αριστερών” ιεροεξεταστές όλως περιέργως βλέπω να τους θεωρούν ειδικούς. Υπάρχει τρομερό φάουλ εδώ, και αφέλειες σε αυτά δεν επιτρέπονται. ΔΕΝ συγχωρούνται..
Αλλά, σήμερα, με το να αναγορεύει η κομμουνιστική αριστερά σε ειδικούς κλασσικούς και καραμπινάτους συστημικούς, έχει καταντήσει η αμφισβήτηση της κυρίαρχης χρηματο-τεχνο-επιστήμης να εγείρεται από τη λαϊκή δεξιά και ακόμη χειρότερα.. Δεν φταίνε όμως αυτοί, η φύση απεχθάνεται τα κενα!
καλό καλοκαιρι και σε σε!
Φίλε ανώνυμε τα μπλέκεις. Κάνεις μια σωστή κριτική στο καπιταλιστικό μοντέλο, αλλά βραχυκυκλώνεις στο μετά:
α. Με τα επιτεύματα της σημερινής τεχνολογίας, γιατί δεν μπορεί να εκγατασταθούν φωτοβολταικά στις ταράτσεις των δημοσίων κτηρίων, των πολυκατοικιών και των σπιτιών, με στόχο την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμβολή τους στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των υπηρεσιών και των οικισμών; Θα μου πεις, πως δεν μπορεί να αποθηκευτεί το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα και πως είναι και αστάθμητη η διαρκής παροχή του. Οκ. Για αυτό και μιλάμε για ΣΥΜΒΟΛΗ στις ενεργειακές ανάγκες στο πλαίσιο ενός γενικού δικτύου. Αυτή η συμβολή όμως, είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς το ότι ηλιοφάνεια στηνΕλλάδα έχουμε τους περισσότερους μήνες και ημέρες του χρόνου! Αρα; ΤΙ μας εμποδίζει να το διεκδικήσουμε σαν λαός, συλλογικότητες και άτομα;
Πόσο μάλλον που αυτή η διεκδίκηση πηγαίνει πακέτο με την ενεργειακή αυτονομία και την μεγάλη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος. Λοιπόν;
Β. Για τις ανεμογεννήτριες, υπάρχουν λύσεις τεχνικές: Μιρότερες σε μέγεθος και με αποκλειστικό στόχο την κάλυψη και μόνο, τοπικών αναγκών. Και αυτές επικουρικά εντός του κεντρικύ δημοσίου αποκλειστικά δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικύ ρεύματος.
Ωποσδήποτε, η οποια συζήτηση και δράση πάνω σε αυτά, ΠΡΫΠΟΘΕΤΕΙ τηνάμεση απόσυσρη καιματαίωση ΟΛΩΝ των σχεδιαζόμενων εκ μέρους κυβέρνησης/κράτους/κεφαλαίου δράσεων, για τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών, μιας και αυτές υπακούουν στο καπιταλιστικό κέρδος και άρα στα παπάρια τους το φυσικό περιβάλλον.
Τώρα για την ΕΣΣΔ δυστυχώς, σε αυτό το πεδίο (όπως και σε πολλά), σκατά τα πήγε: Οι καταστροφές του περιβάλλοντος και εκεί δεν πήγαν πίσω: Η λίμνη Αράλη πχ, μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ λίμνη καταστράφηκε μόνο και μόνο για να αυξησουν τις καλλιέργειες βαμβακιύ την δεκαετία του ’60.
Καλημέρα.
Προσωπικά δεν έχω άποψη για το ποια είναι η λύση.Παλαιότερα είχε αναφερθεί και η γεωθερμία.Σίγουρα πάντως δεν αποτελεί λύση το ξερίζωμα δασών για να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα ούτε να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα για να τα γεμίσουμε φωτοβολταικά.
Αυτό,όμως,που μου ‘κανε τεράστια εντύπωση είναι η αναφορά του Ανώνυμου (28.05.2020 at 20:35) στο “μικροαστικό μυαλουδάκι” μας και ταυτόχρονα στην…περιβαλλοντική πολιτική της σταλινικής πρώην ΕΣΣΔ!
Για να μη μείνει καμία απορία, λοιπόν, για τις περιβαλλοντικές …ευαισθησίες των ηγετών της πρώην ΕΣΣΔ,παραθέτω το σχετικό λήμμα του wiki για τις 214 δοκιμές πυρηνικών κεφαλών στο Σεμιπαλάτινσκ του Καζαχστάν απ’ το 1949 (επί Στάλιν) έως το 1980 (θυμίζω τα RDS-1,RDS-2,κλπ, έως και το “Τσαρ Μπόμπα”, γνήσιο…”σοσιαλιστικό” όνομα). Οι δοκιμές αυτές αύξησαν κατά 30-40% την εμφάνιση καρκίνου στους κατοίκους των γύρω περιοχών.Και όλ’ αυτά πολύ πριν τον…προδότη Γκορμπατσόφ.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soviet_atomic_bomb_project
Μπροστά στο νέο παγκόσμιο κύμα εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων, από το Λίβανο έως τη Γαλλία, καλό θα ήταν ν’ αφήσουμε τα φαντάσματα του σταλινισμού να κοιμούνται ήσυχα στις κατακόμβες των Γκουλάγκ.
;Ασε πρώτα να το δούμε αυτό το “νέο παγκόσμιο κύμα εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων” του Wiki, κι ας είναι και τροτσκίστικο.