.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κοινή Δήλωση ΝΑΡ-EMEP: Σταματήστε τους θανάτους μεταναστών και προσφύγων!


Κοινή Δήλωση του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας – ΕΜΕP και του ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση-Ελλάδα

Σταματήστε τους θανάτους μεταναστών και προσφύγων!

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ προκαλεί νέους μαζικούς θανάτους σχεδόν καθημερινά. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο αριθμός των μεταναστευτικών δρομολογίων στη Μεσόγειο αυξάνεται σημαντικά , ενώ πολλά από αυτά έχουν καταστροφική κατάληξη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν τη μετανάστευση από την Ασία και την Αφρική προς στην Ευρώπη, κάνουν συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία, η Λιβύη, η Τυνησία και το Μαρόκο για να συγκρατήσουν τους μετανάστες εκεί, προσφέροντας χρήματα που αυτές οι χώρες δεν μπορούν να αρνηθούν. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους και διακινδυνεύουν τη ζωή τους επιχειρώντας να ταξιδέψουν εκ νέου.

Οι χώρες που κρατάνε μετανάστες στην επικράτειά τους για λογαριασμό της Ευρώπης κερδίζουν όχι μόνο επειδή λαμβάνουν χρήματα από την Ευρώπη, αλλά και μέσω της εκτεταμένης εκμετάλλευσής τους διά της άτυπης μεταναστευτικής εργασίας. Οι μετανάστες/στριες εργάτες/τριες απασχολούνται σε αυτές τις χώρες ως σύγχρονοι σκλάβοι, χωρίς ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, και με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τον κατώτερο μισθό, συμπαρασύροντας έτσι και το επίπεδο μισθών των ντόπιων εργαζόμενων.

Τα αφεντικά της Ευρώπης, από την άλλη, στρατολογούν επιλεκτικά εξειδικευμένους μετανάστες εργαζόμενους από τις χώρες όπου διαμένει μεγάλος αριθμός μεταναστών, καλύπτοντας έτσι τις ελλείψεις της αγοράς εργασίας.

Η μετανάστευση είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και της λεηλασίας των υλικών πόρων και των ανθρώπων της Ασίας και της Αφρικής. Είναι λογικό και δικαιολογημένο να μεταναστεύουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική άνεργοι, πεινασμένοι άνθρωποι, των οποίων οι ζωές έχουν διαλυθεί από τους πολέμους που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές για να αποδυναμώσουν τους ανταγωνιστές τους.

Είναι απαράδεκτο οι ιμπεριαλιστικές χώρες να εγκλωβίζουν έναν υπερβολικό αριθμό μεταναστών στις χώρες που γειτνιάζουν με τις χώρες καταγωγής τους, με την αιτιολογία ότι οι μετανάστες δημιουργούν αστάθεια στις δικές τους χώρες, λειαίνοντας έτσι το έδαφος για την εκ νέου εκμετάλλευσή τους.

Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να ακυρωθούν οι συμφωνίες για κλείσιμο συνόρων και επανεισδοχή με την Τουρκία, τη Λιβύη, την Τυνησία και το Μαρόκο. Να ανοίξουν τα σύνορα για τους μετανάστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους όρους εργασίας ντόπιοι και μετανάστες εργάτες σε όλες τις χώρες υποδοχής.

  • Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και για όλους τους εργάτες.
  • Κάτω το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου
  • Άσυλο και έγγραφα παραμονής για όλους τους πρόσφυγες
  • Παλεύουμε για το τέλος των καπιταλιστικών πολέμων και των παρεμβάσεων των ισχυρών κρατών. Παλεύουμε για τα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων.
  • Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους των μεταναστών
  • Υπερασπιζόμαστε χωρίς προϋποθέσεις τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων εργατών
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες

– Κόμμα Εργασίας EMEP – Τουρκία

– ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση – Ελλάδα

Ιούλιος 2023

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



3 σχόλια στο “Κοινή Δήλωση ΝΑΡ-EMEP: Σταματήστε τους θανάτους μεταναστών και προσφύγων!

  1. Papillon

    «..Ι. Για τη χώρα υποδοχής των μεταναστών:

    1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της εισόδου στη χώρα εκείνων εκεί των εργατών, οι οποίοι έχουν κλείσει μια σύμβαση που τους αφαιρεί την ελεύθερη διάθεση της εργατικής τους δύναμης και των μισθών τους.

    2. Νομική προστασία των εργατών με μείωση της εργάσιμης μέρας, εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού με καθορισμένο ύψος, απαγόρευση του συστήματος των ενδιάμεσων προαγοραστών ( Sweetingsystems ) και ρύθμιση της μισθωτής κατ’ οίκον βιοποριστικής εργασίας, αυστηρή επίβλεψη των συνθηκών υγιεινής και κατοικίας.

    3. Κατάργηση όλων των περιορισμών, οι οποίοι αποκλείουν ορισμένες εθνικότητες ή φυλές από τη μόνιμη εγκατάσταση ή τη δυσκολεύουν.

    4. Διευκόλυνση της ένταξης ξένων στα συνδικάτα της χώρας και ενεργητικότατη προπαγάνδα μέσα στους μετανάστες για την ένταξή τους στα συνδικάτα.

    5. Στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκείνων εκεί των χωρών , από τις οποίες πρωτίστως στρατολογούνται οι μετανάστες.

    ΙΙ. Για τη χώρα προέλευσης των μεταναστών:

    1) Ενεργητικότατη συνδικαλιστική προπαγάνδα.

    2) Πληροφόρηση των εργατών και της κοινής γνώμης για το πραγματικό επίπεδο των συνθηκών εργασίας στις χώρες υποδοχής μεταναστών.

    3) Δραστήρια συνεργασία των συνδικάτων με αυτά της χώρας υποδοχής των μεταναστών, χάρη της κοινής δράσης στα ζητήματα της αποδημίας από μια χώρα και της μετανάστευσης σε άλλη.

    4) ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ των ναυτιλιακών πρακτορείων και των μεταναστευτικών γραφείων, ενδεχομένως νομοθετικά και διοικητικά μέτρα εναντίον τους, ώστε να ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ να γίνεται ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ της μετανάστευσης για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατικών μεταφορικών επιχειρήσεων.

    ΙΙΙ. Νέα ρύθμιση των μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα της ναυτιλίας. Επιτήρηση των κανονισμών από επιθεωρητές με διακριτικότατη εξουσία, οι οποίοι θα πρέπει να ορίζονται μέσα από τις γραμμές των συνδικαλιστικά οργανωμένων εργατών της χώρας υποδοχής των μεταναστών καθώς και της χώρας προέλευσής τους. Μέριμνα για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες, ώστε να μην πέφτουν εξαρχής θύματα της κατ’ οίκον εκμετάλλευσης από τους ταβερνιάρηδες και τους άλλους παρασιτικούς/ αμακαδόρους καπιταλιστές.»

    Διεθνές Συνέδριο σοσιαλιστών στην Στουτγκάρδη, 1907

    https://medium.com/@simonhannah/stuttgart-congress-motion-on-migration-1907-1ebe0828d3c2

    Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Λένιν συμφωνούσε 100% με τις αποφάσεις του συνεδρίου. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο Λένιν προσυπέγραψε το ραδιοφωνικό μήνυμα που απηύθυνε ο Μιλιούτιν προς Γερμανούς εργάτες, μηχανικούς και τεχνικούς που ήθελαν να μεταναστεύσουν στην σοβιετική Ρωσία. Τι διακήρυττε το μήνυμα αυτό; Να σταλούν αντιπροσωπείες, να μεταβούν στους τόπους μετανάστευσης, να μελετήσουν τις συνθήκες ζωής των μεταναστών και να ενημερώσουν όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  2. Papillon

    Πάμε να δούμε ορισμένα βασικά σημεία:

    Πρώτον απαίτηση για ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της μετανάστευσης που δεν γίνεται με όρους ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ διάθεσης της εργατικής δύναμης. Αλήθεια οπαδοί των “ανοιχτών” συνόρων, η δουλεμπορική μετανάστευση πόσο…ελεύθερη είναι για εσάς;

    Δεύτερο πληροφόρηση των εργατών και της κοινής γνώμης για το πραγματικό επίπεδο των συνθηκών εργασίας στις χώρες υποδοχής μεταναστών. Δε μου λέτε ποιος απαίτησε από τις κυβερνήσεις να πουν την αλήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους σχετικά με τα μαύρα χάλια της ελληνικής οικονομίας ειδικά από τα μνημόνια και μετά ώστε να γνωρίζουν πριν βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο; Ήρθε ποτέ το ελληνικό κράτος σε επαφή με τις πρεσβείες αυτών των χωρών ώστε να ενημερωθούν οι άνθρωποι αυτοί; Οι ελληνικές πρεσβείες στις χώρες αυτές τι έκαναν; Αυτά τα απαιτήσατε ποτέ; ΌΧΙ όπως αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις των κομμάτων σας.

    Φυσικά και είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ο φασίστας Πλεύρης να απειλεί τους ανθρώπους ότι θα τους κάνουν την ζωή δύσκολη αλλά η κυβέρνηση επίσημα δεν θα έπρεπε να δηλώσει ότι ΔΕΝ μπορεί να δέχεται συνεχώς ανθρώπους λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης; Όχι να τους απειλείς με…πνίξιμο αλλά απλά να πεις την αλήθεια ώστε να μην ξεκινάνε με προορισμό για μία χώρα και μία ήπειρο με χίλια δύο προβλήματα για να μην ρισκάρουν τις ζωές τους άδικα.

    “Δραστήρια συνεργασία των συνδικάτων με αυτά της χώρας υποδοχής των μεταναστών χάρη της κοινής δράσης στα ζητήματα της αποδημίας από μια χώρα και της μετανάστευσης σε άλλη”.

    Μήπως απαιτήσατε ποτέ το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα να συνεργαστεί με το συνδικαλιστικό κίνημα των χωρών αυτών και με οργανώσεις ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο που νομίζει ότι θα έρθει και θα είναι όλα ρόδινα; Μήπως απαιτήσατε από το συνδικαλιστικό κίνημα να συνεργαστεί με το συνδικαλιστικό κίνημα των χωρών της Ευρώπης ώστε να μιλήσουν με τους δικούς τους εργάτες, τους εργαζόμενους και να τους εξηγήσουν πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους; Όχι εσείς φωνάζετε “Κάτω το Δουβλίνο”, “Σύνορα ανοιχτά”, “πρόσφυγες, μετανάστες, νόμιμοι, παράτυποι να πάνε όσοι θέλουν, όπου θέλουν” χωρίς να λογαριάζετε τους αδελφούς, ευρωπαϊκούς λαούς.

    ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ των ΡΩΣΟΔΟΥΛΩΝ Τσίπρα-Μέρκελ που το 2015 άνοιξαν μονομερώς τα σύνορα (καλά η Μέρκελ το έκανε και για εργατικά χέρια για το γερμανικό κεφάλαιο) χωρίς τουλάχιστον να ζητήσουν πρώτα την αλληλεγγύη και των άλλων λαών και να το θέσουν το θέμα πρώτα στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού. Επιπλέον η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ με την Ειδομένη μπορείτε να μας πείτε που οδήγησε; Θα σας πω εγώ αν και το ξέρετε στα ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ των χωρών του Βίζενγκραντ και στην ΡΑΓΔΑΙΑ άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

    Τρίτον ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ εταιρειών και γραφείων και ΜΕΤΡΑ εναντίον τους σε περιπτώσεις ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ.

    Ο κάθε νοήμων άνθρωπος λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι κανένας εκείνη την εποχή δεν υποστήριζε το “ανοίξαμε και σας περιμένουμε” προφανώς και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ήταν υπέρ της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και ακόμα περισσότερο χωρίς να λογαριάζουν τους λαούς στις χώρες υποδοχής. Ποτέ οι κομμουνιστές δεν το υποστήριζαν αυτό. Πουθενά επίσης δεν διαβάζω την απαίτηση να ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και των διακινητών ούτε προτάσεις βλέπω γι’αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Όποια ανακοίνωση του ψευτοκκε, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αν διαβάσουμε ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει αυτό. Είστε δηλαδή οκ με αυτό;

    Συνεχίζεται…

    Reply
  3. Papillon

    Όσο εγκληματικά είναι τα push backs άλλο τόσο είναι και το να ΕΞΑΠΑΤΑΣ ανθρώπους με παραμύθια σχετικά με τους…ευρωπαϊκούς παραδείσους και τα…ανοιχτά του σύνορα καθώς και η εργαλειοποίησή τους από φασίστες (Ερντογάν, Λουκασένκο), το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

    Επιπλέον η παράτυπη μετανάστευση αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται από το κεφάλαιο α) για το σπάσιμο των μεροκάματων β) για την διάσπαση της ταξικής ενότητας μέσα από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την περιθωριοποίηση-γκετοποίηση που προκύπτει από τις πολιτικές των αστικών κρατών γ) για να υπηρετείται η πιο χυδαία, στυγνή εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο όπως φυσικά και εγκληματικά κυκλώματα καταστάσεις στις οποίες τα κυριότερα θύματα είναι οι μετανάστες και δ) για το δυνάμωμα του ΦΑΣΙΣΜΟΥ ο οποίος στην συντριπτική του πλειοψηφία υπηρετεί τον νεοφασιστικό άξονα Ρωσία-Κίνα.

    Στην τελική αν η “αριστερά” σας ενδιαφερόταν για τους ανθρώπους αυτούς θα μπορούσατε να απαιτήσετε ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ για πολλούς που ήρθαν ΠΑΡΑΤΥΠΑ (κυρίως μέσω διακινητών) ώστε να επιστρέψουν πίσω αφού το ελληνικό κράτος τους ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ μην λέγοντάς τους την αλήθεια. Επίσης θα μπορούσατε να απαιτήσετε από το ελληνικό κράτος να υλοποιεί την ταυτοποίηση των ανθρώπων ΓΡΗΓΟΡΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ώστε να ξέρουμε ποιος είναι πρόσφυγας, ποιος μετανάστης, ποιος ήρθε νόμιμα και ποιος παράτυπα για να μην εγκλωβίζονται εδώ οι άνθρωποι και υποφέρουν.

    ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ λοιπόν στην ΠΑΡΑΤΥΠΗ και ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΗ μετανάστευση, ΑΝΟΙΧΤΑ σύνορα σε πρόσφυγες και ΝΟΜΙΜΟΥΣ μετανάστες (με όρια και έλεγχο για την δεύτερη περίπτωση) όπως και για τις περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών, συνεργασία και συνεννόηση με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και για την ασφάλεια των συνόρων και όχι ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ τσαμπουκάδες με άνοιγμα συνόρων μονομερώς ή απαίτηση για…κατάργηση του Δουβλίνο (ακόμα και η αναθεώρησή του πρέπει να γίνει με δημοκρατική συνεννόηση και αλληλεγγύη) και…μπάτε σκύλοι αλέστε. Αυτά τα πληρώσαμε με ΦΑΣΙΣΜΟ φτάνει πια. ΌΧΙ στα ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ και ΠΑΡΑΝΟΜΑ push backs, ΝΑΙ σε ασφαλείς και ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας, ΝΑΙ στην ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ των ανθρώπων, ΝΑΙ σε επιστροφές ανθρώπων στις χώρες προέλευσης με ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ και άλλα υλικά κίνητρα, χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται.

    Πάλη επίσης α) ενάντια σε επεμβάσεις στον Τρίτο κόσμο β) ενάντια σε στυγνές χούντες και δικτατορίες υποστηρίζοντας τις πιο δημοκρατικές λαϊκές δυνάμεις όταν οι λαοί εξεγείρονται γ) ενάντια στην εκμετάλλευση και την λεηλασία των χωρών αυτών από το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο (και γενικότερα αυτό του ανεπτυγμένου κόσμου).

    Τώρα σχετικά με την Πύλο. Καλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι το πλοίο που βυθίστηκε ξεκίνησε από τη Αίγυπτο του ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΥ Σίσι και μετά κατέληξε σε εμάς από το κομμάτι εκείνο της Λιβύης που ελέγχεται από τον…ΡΩΣΟΔΟΥΛΟ Χαφτάρ; Επίσης το σημείο όπου βυθίστηκε είναι το ΒΑΘΥΤΕΡΟ σημείο στην Μεσόγειο:

    https://www.in.gr/2023/06/14/b-science/episthmes/nayagio-stin-pylo-egine-sto-vathytero-simeio-tis-mesogeiou/

    Και όλα αυτά μία εβδομάδα μετά την συμφωνία της Ευρώπης σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού. Δεν σας προβληματίζει άραγε τίποτα από αυτά;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.