.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κατάρρευση γέφυρας στη Ροδόπη –Το ποτάμι εκδικείται…


Το Χρονικό μιας Προαναγγελθείσας κατάρρευσης

Κατέρρευσε πρόσφατα κατασκευασμένη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στο Πολύανθο του Ν. Ροδόπης –Ευτυχώς χωρίς θύματα

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης

Ν.Ξ.

“Και ταυτόχρονα σαν άνθρωπος, δεν ήθελα να με πάρουν ένα βράδυ τηλέφωνο και να μου πουν ότι έπεσε ένα τραίνο και είχε νεκρούς.”

Οργιάζουν κάθε μέρα οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, για την επένδυση στο Ελληνικό που δεν προχωράει, που κάποιοι –ιδεοληπτικοί- επιμένουν να εφαρμοστούν οι νόμοι και άλλες ‘σαχλαμάρες’. Οι ίδιοι που, σε άλλες περιπτώσεις, μας θυμίζουν ότι «ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο» για την τήρησή τους.

Ήδη σήμερα, η ανακοίνωση – εκβιασμός της Ελντοράντο Γκολντ περί αναστολής των επενδύσεών της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει κύμα –αυθόρμητης και ανυπόκριτης…- στήριξης στα ΜΜΕ της αριστείας, της επιχειρηματικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το ζουμί αλλά και οι σκοποί της ανακοίνωσης της εταιρίας, ίσως κρύβονται στην παρακάτω παράγραφο:

«Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.»

Κάθε ραδιομπαγλαμάς που σέβεται την ιδιότητα του παπαγάλου, εκεί που μιλάει για οποιοδήποτε άσχετο θέμα, πετάει και ένα φιλιππικό εναντίον εκείνων, δημοσίων υπαλλήλων, αγωνιζόμενων κατοίκων, αρχαιολόγων, γονέων κλπ οι οποίοι, “για συνδικαλιστικούς λόγους” ή από περιβαλλοντική υπερευαισθησία, “εμποδίζουν την ανάπτυξη”.

Διαβάστε στη συνέχεια μια ιδιαίτερα διδακτική ιστορία.

Πριν από 15 περίπου χρόνια, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έκρουσαν τεκμηριωμένα τον κώδωνα, να μη συνεχιστούν οι αμμοληψίες από τον ποταμό Κομψάτο στο Νομό Ροδόπης, διότι κινδυνεύει με κατάρρευση η γέφυρα στο Πολύανθο.

Ένας από αυτούς, ο μηχανικός του Δημοσίου Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ν. Ροδόπης, βγήκε «στη σέντρα» και καθαιρέθηκε από την Επιτροπή Αμμοληψιών.

Παρά την απομάκρυνσή του, η στοιχειοθετημένη πρώτη απόφαση δεν έγινε κατορθωτό να αλλάξει από τις δυνάμεις των εργολάβων και της «ανάπτυξης». Αυτή η τελευταία, βρήκε βέβαια τρόπο να αντιπαρέλθει τα εμπόδια (με «αμμοληψίες για την εξυγίανση του ποταμού»…).

Αποτέλεσμα; Αν και πρόσφατα κατασκευασμένη, η γέφυρα κατέρρευσε χθες, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Την επόμενη λοιπόν φορά, που θα δείτε ή θα ακούσετε παπαγάλους να διαφημίζουν την «ανάπτυξη», την «εξυγίανση» ή να βάζουν στο εδώλιο δημοσίους υπαλλήλους –που κάνουν απλώς τη δουλειά για την οποία πληρώνονται, να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον- κατηγορώντας τους ως “εμπόδιο στην ανάπτυξη”, θυμηθείτε (όπως μας προτρέπουν εύστοχες αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα) το παράδειγμα που ακολουθεί:
…………………

Giorgos Triantafyllopoulos

Μια τραγική κατάληξη, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα!!!

Δυστυχώς, δικαιώνομαι (ευτυχώς χωρίς δραματικό τρόπο), καθώς ως μηχανικός της αρμόδιας Επιτροπής Αμμοληψιών, εισηγήθηκα και απορρίψαμε το 2003 (αν θυμάμαι καλά) αίτημα για αμμοληψία εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών από τον ποταμό Κομψάτο στο Ν. Ροδόπης.

Εξηγούμαι:

Την περίοδο εκείνη, είχε κατατεθεί αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή Αμμοληψιών (στην οποία συμμετείχα ως Μηχανικός), για την αμμοληψία πολύ μεγάλων ποσοτήτων, από τον ποταμό Κομψάτο.

Μετά από αγωνιώδεις προειδοποιήσεις του τότε Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΣΕ ότι

“εάν γίνουν κι άλλες αμμοληψίες, ενδέχεται να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα στη σιδηροδρομική γέφυρα”,

έκανα μια πολύ μεγάλη έρευνα για να διαπιστώσω εάν η αγωνία που εξέφραζε ο Μηχανικός του ΟΣΕ είχε βάση.

Πράγματι, είχε βάση, καθώς διαπίστωσα τα εξής:

Όταν έπεσε η σιδηροδρομική γέφυρα του Κομψάτου το 1996, λόγω έκτακτης ανάγκης, ακολουθήθηκαν άλλες, επείγουσες διαδικασίες, σε σχέση με τις συνήθεις για την υλοποίηση ενός έργου.

Συνεπώς, επειδή ήταν επείγον η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, ώστε να αποκαθίστατο η λειτουργία των δρομολογίων των τραίνων, ανατέθηκε απευθείας (όπως προβλεπόταν) σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία, η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης.

Η εν λόγω εταιρεία, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, έκανε μια επείγουσα, αλλά προσωρινή μελέτη (με βάση παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά) και πρότεινε τις απαιτούμενες κατασκευές που θα έθεταν άμεσα σε αποκατάσταση την εν λόγω γέφυρα.

Όμως (και εδώ αρχίζει η παρέκκλιση από όσα έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνουν), μετά από τις κατασκευές και την αποκατάσταση της γέφυρας, η εταιρεία προέβη (όπως προβλεπόταν) στην εκπόνηση τελικής-ολοκληρωμένης πλέον μελέτης, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και τις κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν, για να αποκατασταθεί άμεσα η γέφυρα.

Η τελική λοιπόν μελέτη για τη διασφάλιση των υφιστάμενων γεφυρών, πρότεινε επί πλέον έργα και παρεμβάσεις, από αυτά που ήδη είχαν γίνει με την προηγούμενη επείγουσα διαδικασία, προϋπολογισμού 200.000 εκατομμυρίων δραχμών (αν θυμάμαι καλά), τα οποία όμως ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ!!!

Μάλιστα, τα αμέσως επόμενα χρόνια, δηλ. από το 1997 και μετά, λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού (το τμήμα της οποίας στο Ν. Ροδόπης, είναι εξ ολοκλήρου σε επίχωμα, δηλ. πάνω από το φυσικό έδαφος για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο), έγιναν τεράστιες ποσότητες αμμοληψιών από τον ποταμό Κομψάτο.

Και αυτό ακριβώς ήταν που είχε αναγκάσει τον υπεύθυνο Μηχανικό του ΟΣΕ, να προσπαθεί με αγωνία να μας προειδοποιήσει, ότι τυχόν νέες αμμοληψίες, ενδέχεται να προκαλέσουν εκ νέου αστοχία της σιδηροδρομικής γέφυρας.

Με βάση όλο το παραπάνω σκεπτικό, απορρίψαμε το σχετικό αίτημα και όλοι οι εργολάβοι και αυτοδιοικητικοί, πέσανε να μας φάνε, επειδή λέει με στενή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, φρενάραμε την ανάπτυξη και οδηγούσαμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και ανθρώπους σε ανεργία.

Το τι πέρασα εκείνο το διάστημα, δεν μπορώ να το περιγράψω ειδικά εδώ στο fb. Ένοιωθα ότι όλοι αυτοί οι οικονομικά ισχυροί και επιφανείς του τόπου μας, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να με πλήξουν με όποιον τρόπο, καθώς αφού δεν τα έπαιρνα, ο μόνος δρόμος για να με αντιμετωπίσουν ήταν να με καταδιώξουν. Όμως δεν βρήκαν κανένα πάτημα, και έτσι το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν, ήταν να με βγάλουν μετά από μερικούς μήνες, από την Επιτροπή αμμοληψιών.

Παρόλο όμως που με απομάκρυναν από την Επιτροπή, δυστυχώς για αυτούς, ΔΕΝ δύναται να αλλάξει η στάση της νέας Επιτροπής, καθώς η απόρριψη του προηγούμενου αιτήματος ήταν πολύ τεκμηριωμένη και στοιχειοθετημένη.

Όμως απ’ ό,τι έμαθα, “ανακάλυψαν” άλλους τρόπους για να κάνουν αμμοληψίες, για την εξυγίανση του ποταμού κλπ.

Επίλογος

Το κριτήριό μου για όλα αυτά που έγιναν, ήταν μόνο ένα: Το δημόσιο συμφέρον!

Και ταυτόχρονα σαν άνθρωπος, δεν ήθελα να με πάρουν ένα βράδυ τηλέφωνο και να μου πουν ότι έπεσε ένα τραίνο και είχε νεκρούς.

Για αυτό, όσοι ισοπεδωτικά απαξιώνουν τη Δημόσια Διοίκηση και τους Δημοσίους Υπαλλήλους, να ξανασκεφτούν εάν θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή Δημόσια Διοίκηση και ποιον τελικά εξυπηρετεί εάν υπάρχει ελλιπής και ξεχαρβαλωμένη ΔΔ, όπως σήμερα.

Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους της Κτηματικής Υπηρεσίας Ροδόπης, που υποστήκαμε μαζί όλον τον τότε “πόλεμο”. Εάν δεν ήταν αυτοί οι ακέραιοι συνάδελφοι, μέχρι σήμερα θα είχαν καταρρεύσει και οι δύο γέφυρες.

Υ.Γ. 1: Όλα αυτά τα στοιχεία θα τα καταθέσω αρμοδίως, άμεσα!!!

Υ.Γ. 2: Τυχόν ευθύνες που πιθανόν προκύπτουν από την αρχική κατασκευή της γέφυρας, ΔΕΝ κουκουλώνονται από τις αμμοληψίες !!!

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



16 σχόλια στο “Κατάρρευση γέφυρας στη Ροδόπη –Το ποτάμι εκδικείται…

  1. μέλος του ΝΑΡ

    Να σταματήσει οριστικά η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και σε ολόκληρη την χώρα. Οι 900 εργαζόμενοι της ΕΛ Ντοράντο να επανεκπαιδευτούν σε άλλα επαγγέλματα με ευθύνη του κράτους. Για όσο διάστημα διαρκέσει η επανεκπαίδευση, να πληρώνονται κανονικά τον μισθό τους από το κεντρικό κράτος.

    Δεν θέλουμε την καπιταλιστική ανάπτυξη που καταστρέφει το περιβάλλον και τον άνθρωπο (δάση, μολύνοντας τα νερά με κυάνιο και αρσενικό, κλπ).

    Εξώ τώρα και οριστικά η Ελ Ντοράντο και κάθε εταιρεία χρυσού από την χώρα!

    Reply
    1. lathranagnostis

      Καλές οι ασκήσεις μαξιμαλισμού με non papers, αλλά σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του ΝΑΡ δεν βλέπω.

      Reply
      1. Ανώνυμα

        και ανακοινώσεις έχει βγάλει και εκδηλώσεις έχει κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ που βάζει πλάτη στην Ελντοράντο. Μη νομίζω ότι ένα ψέμα σε σχόλιο ενός συστηματικού λασπολόγου όπως εσύ αλλάζει την πραγματική εικόνα. Η Χαλκιδική ειδικά ξέρει τι ρόλο παίζει ο καθένας

        Reply
    2. ένας

      …λέμε πως δε θέλουμε την καπιταλιστική ανάπτυξη, [αλλά βολευόμαστε με την ….(δίμηνη;,τρίμηνη;) μετεκπαίδευση(!) των εργατών….και μετά …ανεργία! Τόσο “κομμουνιστικά”!!!]
      …δε θέλουμε και τον Σοσιαλισμό….

      ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ;
      Επιστροφή στις παληές καλές-μέρες του πασόκ, των “καταλήψεων”, του μικροαστικού σοσιαλισμού!

      Reply
      1. εργάτης αγωνιστής

        Όπα τις! Το ΚΚΕ καταγγέλει για “….μαξιμαλισμούς, καταλήψεις, παληές καλές μερες του ΠΑΣΟΚ”, τους αγωνιστές και το λαϊκό/εργατικό κίνημα το οποίο θέλει να σταματήσει οριστικά η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική (μα και σε όλη την χώρα) και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Ντόιιιινγκ!!!!!!!!!!!

        ΑΥΤΑ λένε το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι,, η ΝΔ, οι εθνικιστές. Μπράβο παιδιά! Και εις ανώτερα! Πάρτε και την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να μην γκρινιάζετε!!

        http://antarsya.gr/node/4493

        Reply
        1. lathranagnostis

          Αν δεν είναι ασκηση μαξιμαλισμού επι χάρτου, να ζητάτε 40άρηδες και 45άρηδες εργάτες μεταλλωρύχοι να επανεκπαιδευτούν για να αλλάξουν επάγγελμα, τότε τι είναι? Γιατί δεν πάτε να τα πείτε κατάμουτρα στους ίδιους?
          Όσον δε αφορά στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αυτή ήρθε μετά το σχόλιό μου και φυσικά, δεν γράφει τα περί επανεκπαίδευσης των εργατών και τα λοιπά όμορφα που γράφει στο σχόλιό του το “Μέλος του ΝΑΡ”.

        2. μέλος του ΝΑΡ

          Θα πρέπει να ντρέπεστε φίλοι ΚΚΕ.
          Α. Το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική. Λέει μάλιστα το ΚΚΕ για “κάποιους που λένε ότι το περιβάλλον καταστρέφεται εκεί”, για να τονίσει πως δεν “πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο” εκεί.

          Δλδ είσαστε ως ΚΚΕ, υπέρ της καταστροφής της φύσης εκεί πάνω κ υπέρ του να πινουν χιλιάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής νερο/θάνατο με κυάνιο κ αρσενικό.

      2. μέλος του ΝΑΡ

        άλλα ντ’ άλλων παράνοιες γράφεις για να υπερασπίσεις μια ακόμα παπαριά από το ΚΚΕ. Ποιός μίλησε για ελαστικές εργασιακές σχέσεις; αϊντε

        Reply
  2. μέλος του ΝΑΡ

    Β. Επίσης που είδατε υποταγμένα όντα στην καπιταλιστική ανάπτυξη γιατί αυτό είναι το ΚΚΕ, ότι ο 45αρης εργαζόμενος δεν μπορεί να επανεκπαιδευτει; ποιος σας το είπε αυτό;

    Reply
    1. lathranagnostis

      Αυτό ακριβώς σου έγραψα κι εγώ. Να πας να πεις κατάμουτρα στους εργαζόμενους την πρότασή σου για επανεκπαίδευση.

      Reply
      1. μέλος του ΝΑΡ

        Η εργατική πολιτική φίλε λαθραναγνωστη έχει αρχές κ στόχους: Ναι λοιπόν λελμε ανοιχτά πως είναι προτιμότερο χίλιες φορές να επανεκπαιδευτουλν 900 εργαζόμενοι σε αλλλα επαγγέλματα κ στο διάστημα επανεκπαιδευσης να παίρνουν το μισθό τους από το κράτος! Παρά να καταστραφεί το δάσος κ να πίνουν θάνατο χιλιάδες κάτοικοι στην Χαλκιδική. Αυτή είναι θέση των κομμουνιστών κ όχι η αθλιοτητα που πιστεύεις εσύ κ το κκε.

        Reply
    2. ένας

      Μπα;
      Και “εκπαίδευση δια βίου”!
      Βλέπω, το ΝΑρ το έχει βάλει μπροστά, στα μουλωχτά, το …”μεταβατικό πρόγραμμα”!
      Αλλά, σας πρόλαβε κι εδώ ο Τσίπρας!

      Reply
      1. μέλος του ΝΑΡ

        Επίπεδο νηπίου από το ΚΚΕ και τα μέλη του εδώ μέσα, με σαφή στόχευση υπεράσπισης του σημερινού αναπτυξιακού καπιταλιστικού μοντέλου της χώρας.

        Reply
  3. μέλος του ΝΑΡ

    Η καταστροφή της φύσης η οποία φτάνει πια σε ένα ιστορικό σημείο του “μη περαιτέρω” που απειλεί τον πλανήτη με εκτεταμένες παγκόσμιες καταστροφές και τον άνθρωπο με εξαφάνιση, έχει δύο αιτίες: α. Τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ο οποίος έχει ως μοναδικό του σκοπό το οικονομικό κέρδος. β. Την αντίληψη που υπάρχει στις ανθρώπινες κοινωνίες, ότι η φύση είναι ένα άχρηστο πράγμα το οποίο και να του αλλάξουμε τα φώτα, δεν τρέχει τίποτα!

    Απέναντι σε αυτά το κομμουνιστικό κίνημα, το αναρχικό κίνημα και κάθε σκεπτόμενος/προοδευτικός άνθρωπος πρέπει πια να πάρουν σαφή θέση:

    α. Είναι αδήριτη ανάγκη, να ανατρέψουμε/υπερβούμε τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μα και κάθε τρόπο παραγωγής ο οποίος δεν έχει τις ανάγκες του ανθρώπου και την ουσιαστική προστασία της φύσης, στο επίκεντρό του.

    β. Η σημερινή τεχνολογία, μπορεί τόσο να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες, όσο και να προστατέψει ουσιαστικά την φύση. Όμως, όσο υπακούει και υποτάσσεται στις καπιταλιστικές αντιλήψεις και στο αντίστοιχο κοινωνικό/πολιτικό/οικονομικό καπιταλιστικό πλαίσιο, τόσο θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποδούλωση/καταστροφή του ανθρώπου και της φύσης!

    γ. Στεκόμαστε στο σήμερα, με ένα πρόγραμμα πάλης που διαπνέεται και καθορίζεται από τα παραπάνω που γράφτηκαν:

    – Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει εδώ, η καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος. ΑΠό αυτή την σκοπιά ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ τις επενδύσεις στο Ελληνικό, και σε όλες τις αντίστοιχες περιοχές της χώρας, στις οποίες καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον (Κρήτη, πελοπόννησος, Χαλκιδική κλπ). Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούμε να σταματήσει οριστικά η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

    – Οι εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι όπως πχ στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική, πρέπει να επανεκπαιδευτούν με έξοδα και ευθύνη του κεντρικού κράτους σε άλλα επαγγέλματα. Για όσο καιρό διαρκεί η επανεκπαίδευση, να λαμβάνουν κανονικά το μισθό και τα ένσημα και να έχουν πλήρη ασφάλιση. Με το πέρας της επανεκπαίδευσης, να απορροφούνται στις αντίστοιχες επαγγελματικές/εργασιακές θέσεις με σταθερή σχέση εργασίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Reply
    1. lathranagnostis

      Η αντίληψη των ανθρώπινων κοινωνιών είναι ιδεολογικό εποικοδόμημα που επιβάλλεται από την οικονομική βάση-τις σχέσεις παραγωγής. Υπήρχαν στο παρελθόν κοινωνίες που σέβονταν τη φύση απεριόριστα. Οι κοινωνίες των ινδιάνων. …..και όχι μόνο.
      Άρα, το μόνο που καταστρέφει τη φύση, είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής ο οποίος φροντίζει να διαμορφώνει και να επιβάλλει μια ανάλογα ανεκτική στην καταστροφή ιδεολογία στο εποικοδόμημα. Όταν ο εργάτης έχει να επιλέξει μεταξύ της πείνας ή της καταστροφής του περιβάλλοντος, επιλέγει το δεύτερο.
      Το να προσπαθεί κανείς να εναρμονίσει την προστασία του περιβάλλοντος με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης είναι χίμαιρα. Με το να λες λοιπόν ότι “Οι εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι όπως πχ στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική, πρέπει να επανεκπαιδευτούν με έξοδα και ευθύνη του κεντρικού κράτους σε άλλα επαγγέλματα. Για όσο καιρό διαρκεί η επανεκπαίδευση, να λαμβάνουν κανονικά το μισθό και τα ένσημα και να έχουν πλήρη ασφάλιση. Με το πέρας της επανεκπαίδευσης, να απορροφούνται στις αντίστοιχες επαγγελματικές/εργασιακές θέσεις με σταθερή σχέση εργασίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου. ” απλά κοροϊδεύεις τον κόσμο.
      Οι κανόνες του καπιταλισμού, απαγορεύουν κάθε μιά λέξη απ αυτές που έχεις γράψει!
      Φίλε μου, το πρόβλημα του Ελ. Ντοράντο, δεν λύνεται στο “καπιταλιστικό σύμπαν”. Για όσους γνωρίζουν, είναι σαν να προσπαθεί κανείς να κάνει διαπλανητικό ταξίδι, χρησιμοποιόντας Ευκλείδιο γεωμετρία. Απλά δεν γίνεται. Θα στοχεύεις στη σελήνη και θα βρεθείς χαμένος στο διάστημα.
      Αυτό πρέπει να δώσουν στον κόσμο οι κομμουνιστές να καταλάβει και όχι να προτείνουν λύσεις που ούτε για μπαλώματα δεν κάνουν.

      Reply
      1. μέλος του ΝΑΡ

        Σωστά λαθραναγνώστη, επισημαίνεις πως υπήρξαν και ανθρώπινες κοινωνίας όπως των Ινδιάνων που συμβίωναν αρμονικά με την φύση. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι όλες οι άλλες μορφές κοινωνικής οργάνωσης και κυρίως αυτές που αναπτύχθηκαν στην Μεση Ανατολή και την Ευρώπη, αντιμετώπισαν ήδη από την αρχαιότητα το φυσικό περιβάλλον ως ένα “πράγμα” που μόνο να παίρνουν από αυτό ήξεραν και ήθελαν. Την αντίληψη αυτή κληρονόμησε ο καπιταλισμός και την έφτασε στα άκρα. Τα αποτελέσματα, αρχίζουμε να τα βιώνουμε σήμερα: Κλιματική αλλαγή με ανυπολόγιστες ακόμα καταστροφές οι οποίες και έρχονται σιγά-σιγά.

        ΥΠό την παραπάνω διαπίστωση έγραψα το ότι για την καταστροφή του πλανήτη ευθύνεται πρώτα και κύρια ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, μα και η παμπάλαιη αντίληψη των ανθρώπινων κοινωνιών που αντιμετωπίζουν την φύση σαν ένα πράγμα που πρέπει διαρκώς να παίσουν από αυτό.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.