.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κάλεσμα για έναν αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη


 

Δελτίο τύπου από την σύσκεψη σωματείων:

Όλοι στην απεργία της 1ης Μάη 2020

Προτείνουμε – οργανώνουμε συγκέντρωση 10.30 πμ στα Χαυτεία και πορεία στην Βουλή (θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας – θα ακολουθήσει ειδική ανακοίνωση από τους διοργανωτές)

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ στις 23 Απρίλη 2020 τηλεσύσκεψη από το Ε.Κ. Πειραιά με σκοπό τον αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος Πρωτοβάθμια Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστές και συλλογικότητες.

Σωματεία που είχαν σχετικές αποφάσεις για την στήριξη της Πρωτοβουλίας, άλλα τα οποία υπήρχαν εκπρόσωποί τους και στην συνέχεια μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των Σωματείων θα λάβουν σχετικές αποφάσεις τις αμέσως επόμενες μέρες ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι σωματείων ως παρατηρητές οι οποίοι θα ενημερώσουν τα όργανα των συνδικάτων για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην σύσκεψη.

Επίσης έλαβαν μέρος συλλογικότητες, σχήματα και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους οι οποίοι δήλωσαν την στήριξη και την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κεντρικά ζητήματα που αναδείχθηκαν και απασχόλησαν την σύσκεψη των Σωματείων και των εκπροσώπων τους ήταν τα παρακάτω:

1. Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που αυτή ανέδειξε για το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο διαχρονικά οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές το απαξίωσαν, το υποβάθμισαν αφού υπηρέτησαν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης, της μείωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εμπορευματοποίηση και ισχυροποίηση του ρόλου της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην υγεία και ταυτόχρονα υπονόμευσαν τα εργατικά δικαιώματα στον κρίσιμο και νευραλγικό αυτόν τομέα.
Κοινή διαπίστωση όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν στην σύσκεψη είναι ότι ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει τη σκανδαλώδη ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και ελάχιστα έχει κάνει για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Υπάρχει ανάγκη συντονισμένης δράσης και πάλης να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας έτσι ώστε αυτό να καλύψει τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες που επιβάλει η γενικευμένη υγειονομική κρίση και πανδημία.

Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε αποφασιστικά την 28η Απρίλη μέρα δράσης για την δημόσια υγεία που καθόρισε η ΟΕΝΓΕ και με κεντρικά αιτήματα :

– Ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία.
– Μαζικές προσλήψεις σε ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό.
– Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων και ένταξή τους κάτω από κρατικό έλεγχο.
– Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στην δημόσια υγεία.

2. Δεύτερος άξονας της παρέμβασης και της δράσης που συνομολογήθηκε στην σύσκεψη αφορά την αντιμετώπιση της πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου οι οποίοι σε κοινό μέτωπο αξιοποιώντας την σημερινή κατάσταση κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της αντιδραστικής επέλασης είναι:
– προσπάθεια φίμωσης, παρεμπόδισης και ακύρωσης της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης.
– Οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επιδόματα πείνας για εκατομμύρια εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας για τις χιλιάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση σε γενικευμένη κλίμακα της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.
Για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την επιθετικότητα κυβέρνησης – κεφαλαίου έχουν βαρύτατες ευθύνες οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι οποίοι βάζουν πλάτη. Οι κατ’ ευφημισμό εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ οι οποίοι διακηρύσσουν ότι για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης πρέπει όλοι να επωμισθούν τα βάρη και παράλληλα κατέβασαν τα ρολά, έβαλαν λουκέτο στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν τα μέγιστα την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας.

Οι δυνάμεις αυτές συνομολόγησαν με την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική που έθεσε όλο αυτό το διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα στον γύψο και παράλληλα μπροστά στην εργατική Πρωτομαγιά δηλώνουν πίστη, συμμόρφωση και υποταγή στην επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει |σιγή νεκροταφείου» και εξαφάνιση των εργατικών αντιδράσεων και του οργανωμένου εργατικού κινήματος.
Στην σύσκεψη τα σωματεία μας, οι εργατικές συλλογικότητες και άλλοι φορείς μπροστά στην εργατική Πρωτομαγιά αναδεικνύουν την ανάγκη:

Η εργατική Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς για την συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας. Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά.

Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις είναι η απόδοση τιμής στους ήρωες της τάξης που έπεσαν θύματα μαχόμενοι για τα εργατικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και της απελευθέρωσής της από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ιδιαίτερα σήμερα που μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου και η κυβέρνηση αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει το σύστημα οδηγώντας για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Στις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης τα Σωματεία μας παίρνουν την πρωτοβουλία, σε συνέχεια των πετυχημένων δράσεων που αναπτύχθηκαν στις 7/4 και 14/4 με άξονες τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα εργατικά προβλήματα, να απευθύνουν ανοιχτό ενωτικό κάλεσμα στα εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εργατικά σχήματα, συλλογικότητες και άλλους λαϊκούς φορείς να πορευτούν μαζί για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουμε, στηρίζουμε και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Ταυτόχρονα προτείνουμε και οργανώνουμε συγκέντρωση την 1η Μάη στα Χαυτεία (Αθήνα) για τις 10.30 π.μ και πορεία προς την Βουλή.

Υπογραμμίζουμε ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών, χωροθέτηση των μπλοκ της συγκέντρωσης – τήρηση αποστάσεων – εφοδιασμός όλων με ατομικά μέσα προστασίας.
Σχεδιασμένα – οργανωμένα – πειθαρχημένα θα αποδείξουμε και αυτή την φορά ότι μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά την υγεία σε μια δημόσια συγκέντρωση και από την άλλη να στείλουμε το μήνυμα ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Η σύσκεψη των εργατικών σωματείων εκφράζει ομόφωνα την ολόθερμη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα και στα αιτήματα των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, χαιρετίζει την απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 23/4 ενάντια στις εκδικητικές με χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης απολύσεις του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής των 16 συμβασιούχων και της προέδρου του σωματείου για την ανανέωση των συμβάσεων τους και θα οργανώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη στην απεργία (στήριξη απεργιακού ταμείου κλπ). Προειδοποιεί τον Υπουργό Μηταράκη να μη σκεφτεί να καταφύγει στο γνωστό αντεργατικό οπλοστάσιο καταφεύγοντας στο να βγάλουν την απεργία παράνομη γιατί θα είναι πρόκληση και αιτία πολέμου για όλο το ταξικό εργατικό κίνημα

– Επίσης χαιρετίζει και δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εκπαιδευτικών να μην περάσει εν μέσω πανδημίας το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προωθεί στην Βουλή το Υπ Παιδείας.
– την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και σε κάθε εργατική αντίσταση.
– Απαιτούμε, στις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το κλείσιμο των κέντρων των προσφύγων, και την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εξασφάλιση στέγης, περίθαλψης και εκπαίδευσης και την διασφάλιση αντίστοιχων μέτρων για τους άστεγους κοινωνικά αποκλεισμένους και φτωχούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 68.67% ( 15
Συμμετοχές )



33 σχόλια στο “Κάλεσμα για έναν αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη

  1. Μαργαρίτα

    Μπράβο! Γιατί τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    “έλαβαν μέρος Πρωτοβάθμια Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστές και συλλογικότητες.”
    Αν έλαβαν μέρος, καλό θα ήταν και να υπέγραφαν.
    Εκτός αν θεωρείται ότι έλαβαν μέρος.

    Reply
  3. Τάκης

    Το σημαντικό βέβαια είναι να βγούμε από τον γύψο,να χαλάσουμε την εικόνα των υποταγμένων.
    Δεν ξέρω πως προέκυψε το σημείο συγκέντρωσης,ίσως το σκοπευτήριο να ήταν
    πιο ενδεδειγμένο.
    Τάκης

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το σκοπευτήριο πόσους χωράει; Δεν ενδείκνυται για όσους θέλουν να βγουν από το γύψο, ίσως ειναι το άλλοθι για όσους θέλουν να παραμείνουμε στην αδράνεια

      Reply
  4. Τάκης

    Σκέφτηκα πως ο ηρωισμός, και η γενναιότητα,των εκ τελεσμένων αγωνιστών,
    θα τόνωνε το ηθικό των νέων αγωνιστών,να πορευτούν στον δύσκολο δρόμο,της ανυπακοής,της πορείας για την δικαίωση τους.
    Εσύ ανιστόρητε,εμπαθή,μόνο τις γνωστές σου κουτοπονηριές ξέρεις να προβάλεις .
    Τάκης

    Reply
  5. Ody

    Να σπασουμε τη λογικη οτι οι διαδηλωσεις ειναι εγκλημα καθοσιωσεως.Ολοι στις .διαδηλωσεις της Πρωτομαγιας στο κεντρο.

    Reply
  6. Γιώργος Θαλάσσης

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020:
    “…Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των παλιότερων μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.
    Με την απαίτηση για παραγραφή του κρατικού χρέους που δεν το δημιούργησε ο λαός, που το πληρώνει ακριβά και συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια…”

    Πικρία ατελείωτη! Όταν κατάγγελνε ο ελληνικός λαός τα μνημόνια, όταν η εξωκοινοβουλευτική αριστερά ζήταγε την διαγραφή του δημόσιου χρέους, οι ακραιφνείς “μαρξιστές” του ΚΚΕ ειρωνεύονταν τον όρο αντιμνημονιακός και κούναγαν το δάχτυλο λέγοντας πως δεν είναι το χρέος, αλλά ο καπιταλισμός με τις γενικές του κρίσεις.
    Στρίβειν δια της επαναστατικής φρασεολογίας…

    Reply
    1. Κώστας

      Εγώ Γιώργο θεωρώ θετικές τις φραστικές μετατοπίσεις του ΚΚΕ που εντοπίζεις στην ανακοίνωση αυτή, και έχει και άλλες, χαρακτηριστικότερες. Ο εκλογικός πολιτικός λόγος του ΚΚΕ κοντά έναν χρόνο μετά παραμένει και σε μη εκλογική συγκυρία μετατοπισμένος προς το θετικότερο.

      Το θέμα είναι να γίνουν ουσιαστικές. Το θέμα ποιο μπορεί να είναι ένα πολιτικό σχέδιο εκτός ΚΚΕ για να πιεστεί το ΚΚΕ να παίξει έναν άλλο ρόλο. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν σημειώνεται αρκετά στην υπόλοιπη Αριστερά πως το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται την ανάγκη να έχει έναν άλλο λόγο. Το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει την κρίση νομιμοποίησης του Προγράμματος του 19ου Συνεδρίου και αυτό είναι ένα κορυφαίο θέμα.

      Κώστας

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Αιώνιοι πικραμένοι ρεφόρμες! Κάποτε θέλανε “αντιδικτατορική ενότητα”, μετά “ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων κατά της Δεξιάς”, αργότερα “αντιμνημονιακή ενότητα”, “ψηφίζουμε το ΟΧΙ του Τσίπρα” και πάει λέγοντας.
      Τώρα πιάνουνται από πάγιες θέσεις του ΚΚΕ, απομονώνοντας τες βολικά από το ανατρεπτικό πλαίσιό τους, για να παρηγορηθούν. Μέχρι την επόμενη διάψευση.

      Reply
      1. Γιώργος Θαλάσσης

        Πάγιες θέσεις του ΚΚΕ;
        Άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Άλλα στη βουλή, άλλα στο γειτονιά, άλλα στο σωματείο. Το “ΟΧΙ του Τσίπρα” γίνεται “πραγματικά περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού” ( https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8983264 ). και μετά το ξαναβρίζετε.
        Και μιά και το κουβενιάζουμε “Άγνωστε”, τι θα κάνει το ΚΚΕ την εργατική Πρωτομαγιά;
        Κανένα κάλεσμα προς το παρόν…

        Reply
      2. Γιώργος Θαλάσσης

        Το δε ΠΑΜΕ, ούτε αναφορά στη Πρωτομαγιά. Σιγή ασυρμάτου!!!

        Reply
      3. Κώστας

        Καλεί στον δρόμο Γιώργο το ΚΚΕ με μέτρα κλπ. Και γω εκτιμώ πως άργησε λίγο γιατί το σκεφτόταν αλλά δεν πειράζει. Αν και εγώ θα προτιμούσα πολύ αποκεντρωμένα πράγματα στις εργατολαικές γειτονιές, οι κεντρικές συγκεντρώσεις σε αυτή την συγκυρία θα είναι εικονικές, δεν θα παραστεί ένας μη υπερπολιτικοποιημένος εργαζόμενος και θα τις πάρουν χαμπάρι ελάχιστοι.

        Αλλά ποιος έχασε την φαντασία του για να την βρούμε εμείς ? Η τελευταία μας ελπιδα να φανούμε την Πρωτομαγιά θα είναι να μας καταστείλει ο Χαρδαλιάς και αν δεν μας καταστείλει θα λέμε “νικήσαμε”

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Θαλάσσης

          Καλεί στο δρόμο ΓΙΑ ΤΙΣ 28/4!!!
          Η Πρωτομαγιά όμως πέφτει 1η Μαίου τα τελευταία 2000 χρόνια.
          Ήδη η κυβέρνηση μετέφερε την εργατική Πρωτομαγιά στο απώτερο μέλλον!!! Αποκλείεται να πήρε τέτοια απόφαση χωρίς να είναι προσυμφωνημένη με την ηγεσία του ΚΚΕ, σε άγνοια βέβαια από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή την εργατική τάξη.

    3. Κώστας

      Που σαι ανωνυμε, τα 2, ονομαζομενα, KKE θελανε αντικτατορικη ενοτητα. Και δεν υπαρχει καμια διαφορα με το ονομαζομενο ΚΚΕ μεχρι το 15. Υποκλιση στον ιμπεριαλισμο και τοτε, και τωρα. Οταν ομως το, ονοναζομενο, ΚΚΕ επαναφερει μια αντιιμπεριαλιστικη αναφορα εγω θα το σημειωνω.

      Δεν φταιω, ρωτα τον καθοδηγητη σου τι απ ολα λετε. Οτι κατσει ?

      Κωστας

      Reply
    4. ΦΦ1917

      Εγώ απορώ με την “ανακάλυψη” του Γιώργου Θαλάσση ότι το ΚΚΕ κάνει κωλοτούμπες.
      Ποτέ μου δεν θυμάμαι το ΚΚΕ να μιλάει για διατήρηση ή μη κατάργηση των μνημονιακών νόμων ή των εκάστοτε αντιλαϊκών μέτρων που περνιούνται μέσα από το αστικό κοινοβούλιο.
      Τόσες απεργίες και κινητοποιήσεις στο δρόμο προφανώς θα γίνανε για άλλο λόγο…

      Αντιθέτως θυμάμαι το ΚΚΕ να βάλλει σε όσους πίσω από το μανδύα του αντιμνημονιακού αγώνα και του διπόλου μνημόνιο-μη μνημόνιο προωθούσαν την εναλλαγή στην κυβερνητική διαχείριση μαζί με την ανάθεση και την υποταγή στο αστικό πολιτικό σύστημα.
      Θυμάμαι πολιτικές οργανώσεις να αναφέρονται το 2012 σε μια “πρώτη νίκη του λαού” και το Γενάρη του 2015 να μιλούν για “ελπίδα με φιλολαϊκό προσανατολισμό”.
      Θυμάμαι ακόμη άλλους πολιτικούς χώρους που σε “βαρυσήμαντες” και “διορατικές” ανακοινώσεις τους καυχιόντουσαν πως αν περάσει το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να φέρει νέο μνημόνιο.
      Και επίσης θυμάμαι πιο γλαφυρά πως αφού οι κομμουνιστές επιβεβαιώθηκαν για την αυταπάτη του “ΟΧΙ” που έγινε μέσα σε λίγες ώρες “ΝΑΙ σε όλα” οι παραπάνω πολιτικοί χώροι δεν έκαναν το παραμικρό.
      Ούτε μια πορεία αλλά ούτε μια διαδήλωση για να στηρίξουν στην πράξη αυτό το “μέχρι τέλους” που κρατούσανε στα λόγια.
      Και ναι Γιώργο Θαλάσση το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού το 2015 δείχνει τη διάθεση του απέναντι στα μνημονιακά χρόνια και την υποβάθμιση της ζωής του από τους μηχανισμούς της ΕΕ,δεν φανερώνει όμως σε καθολική βάση τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ χωρίς αυταπάτες για να σταθεί με ψυχή και σώμα αλλά κυρίως με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και περιεχόμενο απέναντι σε αυτή.
      Έχουν περάσει 5 χρόνια και ακόμα να βγάλουν κάποιοι τα στοιχειώδη συμπεράσματα.
      Κρίμα.

      Reply
      1. Γιώργος Θαλάσσης

        να πας να τα πεις αυτά τα μπερδεμένα στο Πέραμα αυτά που ψήφισε 75% ΟΧΙ.

        Reply
  7. Φαρσαλα

    Το ΟΧΙ ηταν μια απατη με την οπια ο συριζα παρεσυρε τον λαο
    η ανταρσυα επαιξε και αυτη το ρολο της σε αυτη την απατη
    το ΚΚΕ πολυ σωστα αποκαλυψε την απατη αυτη και καλεσε σε λευκο/ακυρο
    το ΚΚΕ επισης πολυ σωστα καταλαβαινει ποσο ευκολα ξεγελα η αστικη προπαγανδα τους εργαζομενοςυ και δεν τους θετει απεναντι του

    οι θαλασηδες απο την αλλη ενω επραξαν λαθος το 2015 αντι να κοιταχθουν στο καθρεφτη τα βαζουν με το ΚΚΕ

    Reply
    1. Κώστας

      Αν το ΚΚΕ είχε δίκιο το 15 δεν θα καλούσε σε ψήφο το 19 με γραμμή “ψηφίστε ΚΚΕ όσοι νιώθετε προδομένοι από την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεπούλημα του ηρωικού ΟΧΙ”. Να βάλουμε τα πόδια κάτω και το κεφάλι πάνω, λέτε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέγατε το 15

      Είναι πολύ θετικές οι μετατοπισεις του ΚΚΕ από την φιλοιμπεριαλιστική του στάση το 15.Ο λογαριασμός της κατάντιας της καθοδήγησης του ΚΚΕ που δεν καταψήφισε το γ μνημόνιο θα έρθει και θα είναι πανάκριβος. Και τότε θα λέτε το γνωστό, “το Κόμμα έκανε την αυτοκριτική του αλλά εσείς που τα λέγατε από πριν είχατε άδικο”.

      Θα μπει και σε κάποιον αναθεωρημένο τόμο του αναθεωρημένου δοκιμίου της αναθεωρημένης ιστορίας του αναθεωρημένου ΚΚΕ πως είχατε λάθος και θα νομίζετε πως θα είναι όλα καλά.

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Προσπάθησε να διατηρήσεις μια αξιοπιστία στα γραφόμενά σου. Θα μπορούσες να δώσεις μια παραπομπή στο κάλεσμα που αποδίδεις στο ΚΚΕ και το βάζεις μάλιστα σε εισαγωγικά: “ψηφίστε ΚΚΕ όσοι νιώθετε προδομένοι από την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεπούλημα του ηρωικού ΟΧΙ”. Θα είχε ενδιαφέρον να τη δούμε. Αν δεν τη βρεις την παραπομπή, δεν πειράζει, μπορεί να είναι πως κατάλαβες εσύ κάποιο κάλεσμα, κάνε όμως μια διόρθωση στο σχόλιό σου και διευκρίνισε το. Θα είναι και αυτό κάτι.

        Reply
        1. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Ανωνυμε δεν είναι έντιμο να αποποιείσαι τη στρατηγική που ακολούθησε το ΚΚΕ στις εκλογές βασισμένος σε αποπροσανατολιστικές λεπτομέρειες.

          Ορίστε τι έλεγε και είναι χαρακτηριστικό εκείνης της εποχής:
          «Για όσους αισθάνονται αριστεροί , για εκείνους που δοκίμασαν τη μεγάλη απογοήτευση από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ψάχνουν μια δύναμη να στηρίξουν, αυτή είναι μόνο το ΚΚΕ, που είναι δοκιμασμένο, σταθερό και σίγουρο ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή της λαϊκής πάλης την επόμενη μέρα.»

          Και αλλού:
          «Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο δημοψήφισμα του 2015, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι «σιγοντάρει το ΝΑΙ» και τελικά αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ» στο τρίτο και πιο βάρβαρο μνημόνιο, ακυρώνοντας σε μια νύχτα το «ΟΧΙ» που έβγαλαν οι κάλπες.»

      2. Κώστας

        Ανώνυμε το σύνολο του προεκλογικού λόγου του ΚΚΕ είχε αυτόν τον τόνο, ήδη ανέβηκαν και παραπομπές από τον Θοδωρή για το τι έλεγε ο Κουτσούμπας στο παρά ένα της κάλπης.

        Έτσι κι αλλιώς εγώ το λέω για καλό. Είναι καλό το ΚΚΕ να λέει πως “το λαικό ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ”. Αυτό, αν μιλάμε με όρους πολιτικής εντιμότητας, κομμουνιστικής καθαρότητας και ρωμέικου φιλότιμου (που θα έλεγε και ο Νίκος Ζαχαριάδης) σημαίνει πως δεν έπρεπε να γίνει ΝΑΙ. Αυτό πάλι, πως το ΟΧΙ έπρεπε να τηρηθεί, σημαίνει πως έπρεπε να βγει. Άρα το ΚΚΕ ή έχει αλλάξει θέση (καλό) χωρίς αυτοκριτική (κακό) ή δεν χαρακτηρίζεται από πολιτική εντιμότητα, κομμουνιστική καθαρότητα και ρωμέικο φιλότιμο και απλά αγοράζει ψήφους με ψέματα και απατεωνίστικες τεχνικές του καπιταλιστικού μάρκετινγκ.

        Εγώ δεν πιστεύω πως στο ΚΚΕ είναι κοινοι απατεώνες. Πιστεύω πως η στροφή του ΚΚΕ στον αριστερό οπορτουνισμό (αντικαταστατική βασικά μέχρι το 19ο Συνέδριο όπου επικυρώθηκε αλλά όχι και τόσο δημοκρατικά γιατί το Σώμα ήταν προ τετελεσμένων) περνάει βαθιά κρίση νομιμοποίησης .Οπωσδήποτε στον λαό αλλά και στο ίδιο το κομματικό σώμα. Πριν λίγες μέρες, για παράδειγμα το ΚΚΕ μίλησε για “εθνική κυριαρχία” στο κείμενο των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τον Λένιν. Ε συγνώμη, πρέπει να αποφασίσετε. Υπογράψατε ένα κείμενο που θέλει να βάλει τα ΚΚ στην ουρά της αστικής τάξης, κάτω από ξένη σημαία κλπ ? Μην μου πεις τώρα πως είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τα “αδερφά κόμματα”. Πριν από λίγα χρόνια τα μπλοκάρατε αυτά τα πράγματα και μπαίνατε σε σεντονιομαχίες με τα αδερφά κόμματα για τέτοιους λόγους.

        Κώστας

        Reply
      3. Φαρσαλα

        το ΚΚΕ ΔΕΝ καταψηφισε το 3ο μνημονιο !!!!
        λιγη ντροπη δεν βλαπτει
        εσυ εχεις αναθεωρησει την προσφατη ιστορια το ΚΚΕ σου φταιει

        Reply
      4. Κώστας

        Φίλε Φάρσαλα προφανώς ντρέπεστε που δεν καταψηφίσατε το γ μνημόνιο στις 5 Ιουλίου γι αυτό και κάνετε τα αδύνατα δυνατά να ξεχαστεί και ζητάτε ψήφο από τον λαό στο όνομα του ΟΧΙ

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          οποιαδήποτε προσπάθεια να σε προσγειώσει κανείς είναι καταδικασμένη.
          Καλύτερα μείνε ψηλά στα σύννεφα σου

    2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Βεβαια ο Κουτσουμπας στις προηγουμενες εκλογες ελεγε οτι ο Τσιπρας εκανε το οχι του λαου ναι αρα κ αυτος ειναι λιγο μπερδεμενος η τσαλσβουταει παντου για να ικανοποιησει κ οσους ψηφισαν οχι.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        …”Είπε ότι μόνο το ΚΚΕ «έλεγε την αλήθεια στο λαό και τον καλούσε να ακυρώσει και την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ και τα τρομοκρατικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να πει συνολικά «ΌΧΙ σε κάθε μνημόνιο, ΌΧΙ στην ΕΕ». ………
        Περαστικά!
        Αυτά παθαίνει ο ρεφορμιστής, που το παίζει “υπερεπαναστάτης” για να κρυφτεί η να γεφυρώσει τις αντιφάσεις του. Και χτυπάει η καρδούλα του για μιαν έστω ψεύτικη συνηγορία του ΚΚΕ στις αυταπάτες του. Ακόμη και με κοπτοραπτική.

        Reply
    3. Γιώργος Θαλάσσης

      Έχετε διακόψει κάθε σχέση με τη λογική, όχι την διαλεκτική (με αυτήν ΣΙΓΟΥΡΑ δεν έχετε σχέση) ούτε καν με την τυπική του Αριστοτέλη.
      Ο γραμματέας σας αποκάλεσε το ΟΧΙ “υπερήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού”. Ακούτε τι λέτε, ή είσαστε ντιπ σε παράκρουση;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Τρικυμία εν’ “Θαλάσση”. Φράση και ανακρίβεια! Να κάνετε “διαλεκτική” με τον Κώστα παραπάνω. Φαντάζομαι πως η πηγή του “υπερήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού” είναι από τον Κώστα που του το σφύριξε ο … και το διασταυρώσατε μαζί! Και εις ανώτερα!

        Reply
        1. Γιώργος Θαλάσσης

          Θα σου συνιστούσα να διαβάσεις την Διαλεκτική Λογική του Ιλιένκοφ-έκδοση Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, αλλά μάλλον δεν θα το βρεις εύκολα. Έχω το δικό μου αντίτυπο, αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν θα μπορούσα να στο δανείσω. Άσε που μπορεί να το βρείς δυσνόητο και να έχω τύψεις μετά. Για την Τυπική Λογική είναι πιό απλά τα πράγματα, θα βρείς εύκολα τη Λογική του Παπανούτσου, η οποία είναι γραμμένη με απλό (σχεδόν απλοϊκό) τρόπο και μάλλον δεν θα σε δυσκολέψει.
          Αν πάλι δεν τα πας καλά με το διάβασμα, ο Δημήτρης ο Πατέλης έχει ανεβάσει κάτι σχετικό στο youtube…
          Για το ΟΧΙ δεν χρειάζεται σφυρίγματα : βάλε στο google τη φράση “υπερηφανο ΟΧΙ του ελληνικου λαου κουτσουμπας” και θα σου βγάλει το συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας στη Σύρο, οπότε θα γλυτώσεις την αγγαρεία να διαβάζεις όλη την ομιλία του γραμματέα σου…
          Ευχαριστώ για τις ευχές σου…

  8. Ανώνυμος

    Άσε τον Ιλιένκοφ και άρχισε με τα βασικά που έχουν να κάνουν με στοιχειώδη κατανόηση κειμένων. Κειμένων που δεν είναι μια τυχαία συρραφή ανεξάρτητων φράσεων αλλά αλληλοσυνδεόμενων εννοιών.

    Να ποια ήταν η θέση του ΚΚΕ που ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΗΚΕ 100% και δεν αλλάζει με καμιά λαθροχειρία ή κοπτοραπτική: «Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα μεταφραστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως έγκριση της δικής της αντιλαϊκής πρότασης των 47+8 σελίδων. Το ΝΑΙ θα μεταφραστεί ως συγκατάθεση στα βάρβαρα μέτρα της τρόικας και “παραμονή στην ΕΕ με κάθε θυσία”, όπως λένε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ. Και οι δύο απαντήσεις οδηγούν στο ΝΑΙ στην ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.Ο λαός να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει το ανάστημά του και να εκφράσει, με όλα τα μέσα και τους τρόπους, στο δημοψήφισμα την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας της. Να “ακυρώσει” αυτό το δίλημμα, ψηφίζοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ». Πηγή: (https://pandiera.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4/)

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.