.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Πόλη Αλλιώς: Όχι στα ιδιωτικά Α.Ε.Ι.!


Η Πόλη Αλλιώς -Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δ. Νεάπολης – Συκεών

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες καταθέτει νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», ένα νομοσχέδιο που θα αποτελέσει τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «ελεύθερο», «μη κρατικό», «μη κερδοσκοπικό», δηλώνουν αυτό που είναι ο διακαής πόθος του συστήματος εδώ και χρόνια: την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας και την πλήρη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια

Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι «το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο». Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και όλα τα δημόσια αγαθά που επέβαλλαν οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, θεωρούνται από την κυβέρνηση «απολιθώματα» μιας άλλης εποχής.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το άρθρο 28 του Συντάγματος για να «ξεπεράσει τον σκόπελο» του άρθρου 16. Επικαλείται τους «κανόνες του διεθνούς δικαίου» ως «αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου» και μιλά για την ανάγκη να συμβαδίσουμε με τις «θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ένα ξένο Πανεπιστήμιο θα μπορεί να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα με ένα χρηματικό ποσό, ένα κτίριο που θα πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές και μερικούς κατόχους διδακτορικών.. Παραμάγαζα που θα πουλάνε «φίρμα», εμπόριο γνώσης, και πτυχία που θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ.

Το νέο νομοσχέδιο:

Πλήττει καίρια το δικαίωμα στη μόρφωση, στρέφοντας ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματική λογική τα δημόσια πανεπιστήμια. Εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν σχεδόν αποκλειστικά σε εκείνες τις λειτουργίες των ΑΕΙ που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και ωφελούν την αγορά. Η «αναβάθμιση» των δημόσιων πανεπιστημίων εξαιτίας του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά είναι το γνωστό αφήγημα που υπάρχει χρόνια τώρα, όταν ιδιωτικοποιούνται δημόσια αγαθά και το έχουν μάθει με σκληρό τρόπο οι εργαζόμενοι και η νεολαία: στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν, στα δημόσια σχολεία της υποχρηματοδότησης, στους λογαριασμούς του ρεύματος και της ενέργειας που αδυνατούν να πληρώσουν και στα μέσα μεταφοράς,αφού το έγκλημα στα Τέμπη έδειξε με τραγικό τρόπο τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση.

Αποτελεί επιπλέον χτύπημα στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, που θα κυνηγά δια βίου πιστοποιήσεις και καταρτίσεις μιας χρήσης σε έναν κατακερματισμένο χάρτη εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων – ατομικής διαδρομής και «ευθύνης» -και όχι συλλογικού δικαιώματος που απορρέει από το πτυχίο.

Αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς σε αυτούς/ές που θέλουν να σπουδάσουν, στους νέους και στις νέες των εργατικών συνοικιών- όπως αυτές του Δήμου μας- που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρυσοπληρώσουν τις σπουδές τους στα ιδιωτικά πανεπιστημιακά. Την ώρα που οι εισακτέοι στα δημόσια πανεπιστήμια μειώνονται, μένουν κενές θέσεις εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τμήματα κλείνουν, δημιουργείται πελατεία για τα αγοραία ιδιωτικά μαγαζιά παραπαιδείας που θα δέχονται τον\την οποιονδήποτε με αδιαφανείς διαδικασίες. « Όραμά» τους η πανεπιστημιακή εκπαίδευση τύπου ΗΠΑ και Βρετανίας, με φοιτητικά δάνεια που χρειάζονται δεκαετίες για να αποπληρωθούν.

Είναι χτύπημα στην όποια ακαδημαϊκή ελευθερία έχει απομείνει στα πανεπιστήμια. Η ελεύθερη επιστημονική έρευνα, η ελεύθερη δημιουργία και διακίνηση ιδεών και θεωριών προς όφελος των εργαζομένων θα στραγγαλίζεται ακόμα περισσότερο. Η καταστολή, η επιτήρηση, η απαγόρευση θα είναι δομικό στοιχείο ενός πανεπιστημίου που λειτουργεί ως επιχείρηση.

Δεν υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο όπως είναι σήμερα. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Γιατί πραγματικά ελεύθερο είναι εκείνο το πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπορούν όλοι και όλες να έχουν πρόσβαση, χωρίς κανένα φραγμό χωρίς τράπεζες θεμάτων και Ελάχιστη βάση εισαγωγής. Ο πλούτος της γνώσης που παράγεται, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας θα μπορούν να γίνουν κτήμα του καθενός και της καθεμιάς χωρίς περιορισμούς. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο η επιστημονική έρευνα θα στοχεύει στην κοινωνική ωφέλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Απαιτούμε την απόσυρση του αντισυνταγματικού για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Διεκδικούμε την ολόπλευρη μόρφωση που έχουν ανάγκη οι νέες και οι νέοι.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 0.00% ( 0
Συμμετοχές )



23 σχόλια στο “Η Πόλη Αλλιώς: Όχι στα ιδιωτικά Α.Ε.Ι.!

  1. Κώστας

    Αντί να συζητάμε στην pandiera, για τα ιδιωτικά ΄”Πανεπιστήμια”, για το τι γινεται στους Συλλόγους, για το γιατί εώς τώρα δεν υπάρχουν ενιαία πλαίσια και συντονιστικά και για το πως δεν θα περάσει μια τρομακτική τομή για την Εκπαιδευση και την Κοινωνία, και την Δημοκρατία, ένα βήμα που δεν ξέρω πια αν πρέπει να το λέμε ορμπανικό, λογικά είναι πολύ παραπάνω, έχουν γράψει 600 σχόλια για τον Στάλιν

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το όχι στο ιδωτικό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ναι και στο Δημόσιο που θα καλύπτειτις λαϊκές ανάγκες

      Τον Σταλιν τον φοβούνται αστοί και φασίστες

      Reply
  2. Θεόδωρος Σαμιωτακης

    Κώστα γιατί να συζητάμε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να αφησουμε το σοβαρο θεμα του τι εκανε ο Στάλιν 90 χρόνια πριν; Αφου το know how που λενε για τους αγώνες το έχουμε .15 πορειες στο κέντρο με μενου περιπατο( Κνε κλπ) τζαρτζαρισμα στους μπατσους( Εαακ) και πετροβολημα με ολιγα μπουκάλια* Α/ Α χώρος) .Μετα το νομοσχεδιο ψηφιζεται και εμεις λεμε οτι κερδισαμε οτι το νομοσχεδιο ειναι άταφος νεκρός κλπ και πάμε για άλλα.Όλα αυτα με τον μέγιστο σεβασμό για όσους είναι στο δρόμο και μεγαλη οργη για,τις ηγεσίες του που κανουν. τα,ιδια και τα ίδια χωρις φαντασια με ηττοπάθεια και μια διαθεση απλα για ντουφεκιες για την τιμη των οπλων.Δεν λεω να μην γινουν πορειες κ συγκρουσεις ουτε θελω να κατεβασω γραμμή μόνος μου.Όμως να παρει λιγη φαντασια και λιγη αισιοδοξια οτι αυτο μπορει να γινει θρυαλλιδα θετικων εξελίξεων…

    Reply
    1. Κώστας

      Θεόδωρε προσωπικά εντοπίζω πιο πολλές ευθύνες στην “πρώτη δύναμη” που μάλλον ανυπομονεί για την τριτη συνεχόμενη πρωτιά, την ώρα που κτηνώδεις τομές μπορει και να περνάνε αντουφέκιστες.

      Κάτι στο οποίο λίγο δεν συμφωνώ είναι στην “φαντασία”. Δηλ τι φαντασία ? Ενιαίο Συντονιστικό έχουν ανάγκη να δουν οι φοιτητές και κάλεσμα για καταλήψεις διαρκείας. Ξεχάστε την εξεταστική. Δύσκολα πράγματα αυτά, έχουν δυσκολέψει και οι σπουδές από οικονομική άποψη, έχει αλλάξει το φοιτητικό σώμα αλλά αν μιλάμε για κίνημα ανατροπής αυτά είναι τα μέσα του. Αντίθετα οι φοιτητές βλέπουν μια ΚΝΕ που έχει δήθεν 115 Συλλόγους και τελικά έχει 26 Συνελεύσεις και δεν παίρνουν από αυτήν κανένα μήνυμα κλιμάκωσης. Ένα κίνημα ζύμωσης καταλαβαίνουν πως γίνεται.

      Πέμπτη Παρασκευή είχε τα δυο Συντονιστικά. Τι αποφάσισαν ? Ας μας ενημερώσει έστω κάποιος αν υπάρχει η προοπτική σύγκλισης και κλιμάκωσης. Έχουν επαφή τα 2 μπλοκ μεταξύ τους ? Μιλάνε ? Έχει μείνει κάτι στην μνήμη από την νίκη του 2007 που είχαμε Ενιαία Συντονιστικά ? Δεν είναι όλα μαύρα, δεν ήταν αυτονόητο ότι η ΚΝΕ θα άρχιζε με τριήμερες την χρονιά αλλά χρειάζεται συνέχεια.

      Κώστας

      Reply
      1. α

        Το ΣΓΣ(ολοι πλην κνε-αρισ) εχει βγαλει κειμενο σε καθε πολη απο το βραδυ της πεμπτης ,ψαξε στα φβ των σχηματων

        Reply
      2. Κώστας

        Το έχω δει αλλά δεν μου απαντάει στο βασικό που ρωτάω

        Αν θα ενωθούν τα 2 Συντονιστικά.

        Διότι είναι αναγκαία συνθήκη για μια σοβαρή κινηματική προσπάθεια με διάρκεια και φιλοδοξίες ανατροπής και όχι ζύμωσης

        Κώστας

        Reply
      3. Ανώνυμος

        Μα γιατί δεν ενώνονται:

        Η “αιώνια αθώα απορία”. Μιας και όλο “απορίες”είσαστε από το 2010΄ σε πολλά θέματα

        Γιατί προφανέστατα ο ένας λέει όχι στα ιδιωτικά χωρίς να λέει κάτι για το ήδη σχεδόν ιδιωτικοποιημένο δημόσιο. ( Όχι στα ιδιωτικά λένε ακόμα και νδκράτες καθηγητές όπως άκουγα πριν λίγες μέρες και στο realfm )

        Ο άλλος θέλει δημόσιο σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες

        Δεν χρειάζεται μόνο να έχει αντι- πρέπει να έχει και μία θέση για να πείσεις. Κια μία πολιτική συνέπεια. Και μία πολιτική δύναμη. Και όχι να σου φταίνε μονίμως οι άλλοι τους οποίους προηγουμένως έχει καταγγείλει.

        Υπάρχουν διαφορετικοί προσανατολισμοι, τι να κάνουμε;Αν σας αρέσει το κατά όνομα δημόσιο πανεπιστήμιο όπως είναι τότε οκ. Keep walking

        Επίσης ξεχνάτε πως τα ενοίκια είναι στο ταβάνι, έρχεται εξεταστική και πως τα νομοσχέδια για την παιδεία τα φέρνουν πάντα κοντά σε μέρες εξεταστικής ή κατακαλόκαιρο με τον κόσμο στις παραλίες. Τότε προς τι το “διαρκείας”; Κάτι τέτοια δεν τα λέει ούτε το ΣΕΚ

        Μία ζωή σχεδιασμός ασκήσεων επί χάρτου. Η αίωνια εξωκοινοβουλευτική αριστερά ή “πολιτικοί στρατηγοί χωρις πολιτικό στρατό” όπως τους αποκαλούν χαριτολογώντας

        Reply
        1. μεταβατικος

          Δε νομίζω πως υπάρχει αριστερή δύναμη που να λέει ότι το σημερινό δημόσιο πρέπει να μείνει ως έχει ή να είναι κατά ενός «δημοσίου των σύγχρονων αναγκών». Αυτά είναι συνδικαλιές κκεδων για να πείσουν (μάλλον εαυτούς) πως δεν είναι αυτοί που μπλοκάρουν έναν κοινό βηματισμό φοιτητών για να μην περάσει το ν/σ.
          Που, κατά την άποψη μου, αυτό είναι το σημαντικό και το σημείο όπου θα έπρεπε να χτιστεί μια συμφωνία- κοινό πλαίσιο.
          Γιατί, αν περάσει, το δημοσιο των σύγχρονων αναγκών θα είναι ένα χαριτωμένο σχέδιο επί χάρτου και το σημερινό κουτσό δημόσιο, μια ρομαντική ανάμνηση. Γι’ αυτό αφήστε τις στρεψοδικίες και τους αυτοεπαίνους για το φοβερό πρόγραμμα για το πανεπιστήμιο που τάχα γι’ αυτό σας ακολουθούν και για το οποίο δε μιλάτε ούτε καν εσείς μεταξύ σας και σοβαρευτείτε να αποτραπεί αυτή η χοντρή τομή που ετοιμάζεται. Και να ανατραπεί αυτή η απόφαση με άλλον τρόπο, πέρα από να δείξει το φ.κ. διάθεση για καταλήψεις διαρκείας δεν υπάρχει.
          Αλλά, θα μου πεις τώρα θα πείσεις κκε να εγκαταλείψει τον πολιτικαντισμό και να βάλει τις ανάγκες των φοιτητών πάνω από το μαγαζί; Πιο εύκολο να πείσεις λύκο να γίνει χορτοφάγος.

        2. Ανώνυμος

          Μεταβατικέ δεν ξέρω τι λες.
          Αλλά αν δεν υπήρχε η δύναμη του ΜΑΣ και της Πανσπουδαστικής η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τα συναφή μέτρα με κάρτες εισόδους θα είχαν υλοποιηθεί στις σχολές αέρα πατέρα. Δεν ήταν μόνο το ΜΑΣ Πανσπουδαστική αλλά αυτοί ηταν η κινητήριος δύναμη τόσο αριθμητικά όσο και πολιτικά

          Και ας έχει ψηφιστεί ο νόμος που τα προβλέπει. Αλλά αν η πραγματικότητα είναι αντίθετη σε αυτά που νομίζετε, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα

          Οι αντιδραστικές τομές υλοποιοίθηκαν κομμάτι κομμάτι και από την κυβερνώσα “αριστερά”. “Νόμος Γαμβρόγλου” (Συριζάρα ολέ) Τι γίνεται άραγε με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κολλέγια; Για πείτε;
          Που ο κάθε φοιτητής σπουδάζει με κύριο μέλημα πέρα από το αντικείμενο της αρέσκειας του και (κυρίως) τις επαγγελματικές προοπτικές

          H Nδ ως αυθεντική δύναμη του Κεφαλαίου το προχωρά παραπέρα. Λέει στα ίσα τις επιδιώξεις που οι άλλοι κρύβουν και καμουφλάρουν. Να μην θυμίσω αρχικά θέσεις Varoufakis&friends σε διάφορα πανεπιστημιακά θέματα
          .

          Όσο για “χαριτωμένο σχέδια” το χαριτωμένο σχέδιο επί χάρτου πως μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα σταματήσουν τα μνημόνια θα καταργηθεί το χρέος από ένα φιλοΕΕ κόμμα που ψήφισε το Μάαστριχ (Το μνημόνιο των μνημονίων) συγκίνησε πολλους από το εξωκοινοβούλιο 2010-2015. Λάθη γίνονται αρκεί να υπάρχει διάθεση για αυτοκριτική. Που μεχρι στιγμής δεν την βλέπω.

          Το “ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ απεργία διαρκή” έλεγε και το ΣΕΚ. Και είδαμε την ψήφο στον Πασοκο στον Β’Γύρο στην Αθήνα

          Χρειάζετα λοιπόνι πολιτικό πλαίσιο / προσανατολοσμός “από τα κάτω” σε Γενικές Συνελεύσεις και όχι συμμαχίες αρπα κόλα ΣΥΝ-διαμόρφωσης από τα πάνω σε γραφεία

          Σε κάθε πολιτικό αγωνα υπάρχει κλιμάκωση που εξαρτάται από τις διαθέσεις / δυνάμεις του κόσμου. Αν δεν λαμβάνονται υπόψη για μία ακόμη φορα θα είσαστε “Πολιτκοί Στρατηγοί χωρίς πολιτκό στρατό” όμηροι της επιθυμίας σας “εγω είμαι πιο αριστερός από το ΚΚΕ”

          Το να θα γίνει ή δεν θα γίνει διαρκείας εξαρτάται απο τις διαθέσεις του κινήματος γίνεται βαθμιαία και αποφάσεις παίρνονται στις Γενικές Συνελεύσεις των οργάνων.που γίνονται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
          Εκτός αν με το “διαρκείας” εννοούμε να συνελεύεσεων “διαρκείας” που διαρκούν 2 και 3 μέρες συνεχόμενα

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          16/01/2024 at 13:22, φίλε ΚΚΕ γνωρίζεις πολύ καλά πως οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ ανεξαρτήτως της διχοτόμηση τους σε σχήματα που πρόκειται στη νΚΑ και σε σχήματα που πρόσκεινται σε αναμέτρηση, ΑΡΑΝ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στο να μην περάσει η πανεπιστημιακη αστυνομία, αλλά το κομματοϋστερικο βιολί σου εσύ.

        4. μεταβατικος

          Δεν καταλαβαίνω προς τι ο αυτοέπαινος για τη δράση της πκσ. Δεν μηδένισα τη δράση της όπως και γενικότερα άλλων αριστερών παρατάξεων που στο βαθμό των δυνάμεών τους και αυτές δεν άφησαν να περάσει η πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως παραδέχεσαι κι ο ίδιος.
          Όπως όμως σου απαντά και ο Θεόδωρος απ’ ό,τι φαίνεται δεν επαρκεί εκείνος ο βαθμός οργάνωσης του φ.κ. για να μην περάσει το ν/σ. Χρειάζεται κοινό μέτωπο όλων των δυνάμεων που είναι ενάντια στο ν/σ, με κοινό συντονιστικό και ορίζοντα μαζικών καταλήψεων. Το αν το κκε έχει πρόταση για πανεπιστήμιο του κκε και τα εαακ άλλη πρόταση πρέπει να θεωρείται δευτερεύον.
          Και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να μπουν άγαρμπα καταλήψεις διαρκείας, αλλά στο κάτω κάτω εσύ είσαι η οργανωμένη πολιτικά δύναμη, επαναστατική κιόλας υποτίθεται, εσύ πρέπει να κάνεις τουλάχιστον ζύμωση του αιτήματος. Μόνοι τους οι φοιτητές να σου πουν «ναι, γ*** την εξεταστική» μου φαίνεται δύσκολο στην παρούσα φάση.
          Από εκεί και πέρα, η μανία σας να βάζετε τον συνομιλητή να απολογηθεί για τον σρζ, μάλλον οπαδιλίκι και χαμηλό πολιτικό επίπεδο δείχνει.
          Οτι το ΚΚΕ επιδιώκει συνδιαμόρφωση από τα κάτω όταν το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ λειτουργούν τελείως γραφειοκρατικά και από τα πάνω είναι απλά συνδικαλιά. Και αν υπάρχει διάθεση για κοινή δράση σε κάποια πράγματα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο ταμπού να γίνει και σε πιο κεντρικό επίπεδο. Αλλά, αυτά όλα δε συνάδουν με την πραγματικότητα όπου το ΚΚΕ είτε βρίζει και λέει ψέματα, είτε αγνοεί τα κοινά καλέσματα από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς.

        5. Ανώνυμος

          Το ζήτημα θα το λύσουν οι φοιτητές στις Γενικές Συνελεύσεις τους και στα όργανά τους. Δεν θα το λύσουμε εμείς διά πληκτρολογίου

          Απλά ως παρατήρησεις που μάλλον είναι γενικός κανόνας

          Τα πολύ “επαναστατικά” συνθήματα όπως π.χ τα “διαρκείας” τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες και τις διαθέσεις αυτών στους οποίους απεύθυνονται οδηγούν σε απογοήτευση του κόσμου και αργα ή γρήγορα σε επώδυνους συμβιβασμούς με την σοσιαλδημοκρατία.Κάθε πράγμα στο καιρό του

          Πέρα το “να κάνουμε κάτι εδώ και τώρα” χρειάζεται και το “εδώ και αύριο”. Να υπάρχει προοπτική και πολιτικός προσανατολισμός. Μέσα σε αυτο το πλαίσιο το ειδικό συνδέεται με το γενικό και το ειδικό δεν γίνεται να αντιφάσκει με το γενικό

          Αλλιώς εκπίπτουμε σε συμπεριφόρες που έλεγε ο Μαρξ για τον Λουβοδίκο τον 16ο (αυτός που τάζει τα πάντα είναι το απόλυτο τίποτα)΄

        6. Κώστας

          Ποιο ζήτημα θα λύσουν οι Φοιτητές στις Γενικές Συνελεύσεις ?

          Μέχρι τώρα λέγατε εδώ μέσα, οι του ΚΚΕ, πως δεν υπάρχει ζήτημα του να γίνει Κοινή Δράση, κοινά Συντονιστικά δηλ. Ο ίδιος είσαι ? Πότε είχες δίκιο ? Αν δεν είσαι ο ιδιος, τι λες στον άλλον που είπε πως ΠΟΤΕ δεν θα γίνει Κοινή Δράση ?

          Και πως θα το λύσουν οι φοιτητές ? Αν η ΠΚΣ κατεβάζει δικο της πλαίσιο και δεν δέχεται την Ενότητα, πως θα την υποχρεώσουν

          Ριχνοντας πάρα πολύ τα αποτελέσματα της. Βεβαίως και πρέπει. Αυτό ομως δεν είναι, γενικώς, ότι θα το λύσουν οι φοιτητές. Είναι να εξαναγκάσουν οι φοιτητές την ΠΚΣ να μπει σε ενιαίο αγώνα ανατροπής

          Κώστας

      4. Θεόδωρος Σαμιωτακης

        Κώστα συμφωνώ οτι οι ευθυνες,επιμεριζονται ανάλογα μς την δύναμη του κάθε φορέα.Εχεις προφανώς και δικιο για την αναγκαιοτητα ενιαιου συντονιστικου.Το θεμα της φαντασιας το έβαλα στις μορφες πάλης να μην γίνονται ρουτινιάρικα τα ιδια και τα,ίδια που τα βαριουνται και αυτοι που τα κανουν που λεει ο λόγος.Πολλά μπορουν να γινουν αλλα αν αρχισω και
        αραδιαζω θα γίνω γραφικος .Ο κοσμος του αγωνα να αποφασισει .Το μονο σιγουρο ειναι οτι το πραγμα πρεπει να ανοιξει και ισως σε γειτονειες με επιτροπες απο κατω που να εμπλεκονται γονεις ,μαθητες κλπ για να γινει αυτο υπόθεση πολυ κοσμου.

        Reply
      5. Κώστας

        Ανώνυμε από που προκύπτουν αυτά που λες για τους φοιτητικούς συλλόγους ?

        Μου θυμίζεις όλους τους άσχετους που έχουν πιστεψει πως τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα εγκληματικότητας.

        Πέρνα πρώτα απ έξω από ένα Πανεπιστήμιο και τα ξαναλέμε

        Εκτός και αν είσαι απλά ελεεινός ψευτης.

        Μπορείς λοιπόν να το αποδείξεις. Σε ποιον Σύλλογο, σε ποιο ΑΕΙ, υπήρξε αυτή η διαφωνία που λες ? Να λέει η ΠΚΣ να λέμε “για την ήδη συντελεσμένη ιδιωτικοποίηση”, που εντοπίζεται εκεί, και να λένε τα ΕΑΑΚ όχι ?

        Και ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο στον καπιταλισμό με αστική εξουσία ? Πως θα γίνει πράξη ?

        Τίποτα δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει για όλα αυτά. Ίσα ίσα, αν κάποιος πει πως να γίνει το Πανεπιστήμιο οι κνιτες του λένε

        ΡΕΦΟΡΜΙΣΜΟΣ ΟΥΓΚ.

        Και λένε στους φοιτητές πως οι καταλήψεις είναι συμβολικές, ο νόμος θα περάσει και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, καπιταλισμό έχουμε

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».(https://www.902.gr/eidisi/politiki/275059/paroysiastike-i-protasi-gia-panepistimio-ton-syghronon-anagkon-video-foto).
          Δεν την λές και ΟΥΚΓ τη θέση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Φαντάζομαι πως δεν τη γνώριζες για να απαντάς έτσι.

          Αν πάλι ψάχνεις για το πως θα “τρέχει” η Αριστερά το Παν/μιο “στον καπιταλισμό με αστική εξουσία” δες νόμους Γαβρόγλου και προγράμματα Συριζα, ΠΑΣΟΚ άντε και ΜΕΡΑ25. Θα χορτάσεις δημιουργικές ασάφειες!

          Το αστικό παν/μιο ήταν, είναι και θα παραμένει σε διαρκή κρίση. Ο λόγος απλός. Αντί να υπηρετεί την επιστήμη, την εκπαίδευση και την ίδια την εξέλιξη των επιστημών με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και τη διαιώνιση της. Αυτή η αντίθεση δεν μπορεί να επιλυθεί στα όρια του καπιταλισμού.

          Αυτό καθόλου βέβαια δε σημαίνει πως εγκαταλείπουμε ή δεν επιχειρούμε να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας. Καθώς είναι φανερό πως η διευρυμένη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι όποιες ακαδημαϊκές ελευθερίες και η όποια δημοκρατία στα ΑΕΙ, είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος τον 20ο αιώνα. Αυτά τα χαρακτηριστικά για μεγάλη περίοδο υπηρετούσαν ικανοποιητικά τις ανάγκες και τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

          Στη χώρα μας ορισμένες από αυτές τις κατακτήσεις διατηρήθηκαν, αν και με συνεχόμενη υποβάθμιση, σε ένα βαθμό ακόμη και σήμερα. Αυτές ακριβώς τις κατακτήσεις επιχειρεί να διαλύσει πλήρως η αντιδραστική τομή που επιχειρεί η ΝΔ. Είναι η φυσιολογική συνέχεια, η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας στους στόχους της Μπολώνια, της ΕΕ και των περίφημων “ελευθεριών” της που υπηρετησαν/υπηρετουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, μέχρι σήμερα.

          Ευτυχώς, που κάποιοι όργωσαν την Ελλάδα, και, αντί να τρώνε μελομακάρονα οργάνωσαν ένα σημαντικότατο συντονισμό με δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους. Το κλίμα στα ΑΕΙ θα αλλάζει μέρα με την ημέρα. Με δεδομένες τις δυσκολίες της εξεταστικής, τα πειθαρχικά και την καταστολή. Δεν είναι εύκολη η μάχη. Θα δοθεί σε όλα τα μέτωπα. Και κινηματικά και ιδεολογικά.

          Παρακολουθήστε τις θέσεις του ΚΚΕ. Κέρδος θα είναι ή υιοθέτησή τους. Ακόμη και αν στο τέλος λέτε ότι δεν έχει…

        2. Κώστας

          Άρα η πρόταση της ΚΝΕ είναι να έχουμε το Πανεπιστήμιο που έχουμε σήμερα και όπως αλλιώς θέλει να το κάνει η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση.

          Διότι οι φοιτητές αυτο καταλαβαίνουν. Πως το ΚΚΕ έχει μια πρόταση που την ξέρουν τα μέλη του μόνο γιατί μόνο αυτούς αφορά. Διότι έχει προυπόθεση το να δημιουργηθεί το μονοκομματικό Κράτος του ΚΚΕ το οποίο οι φοιτητές δεν το θέλουν, το θεωρούν αδύνατο, γραφικό και αποκρουστικό

          Έχοντας δίκιο και στα 3

          Γι αυτό εγώ λέω για Κοινή Δράση στον Αγώνα. Και τι απάντηση μου έδωσες ? Αυτή που δίνεται για το … αν θα γίνουμε όλοι ένα Κόμμα ή αν θα κατεβαίνουμε στις Εκλογές μαζί.

          Αν θα πάμε για να μην περάσουν τα Ιδιωτικά ρωτάω Αν θα πάμε για Καταλήψεις διαρκείας. Δεν είναι αόριστη η κουβέντα, βλέπω σχήματα ΕΑΑΚ βάζουν πια βδομάδες και ΓΣ υπό κατάληψη.

          Μου απαντάς πως χωρίς συμφωνία με το ΚΚΕ για το τι είναι Εργατική Εξουσία και Σοσιαλισμός, όχι.

          Αυτό το λέτε στις ΓΣ ? Λέτε στους φοιτητές πως η ψήφος στο Πλαίσιο της ΠΚΣ συνεπάγεται συμφωνία με όλα αυτά ?

          Νομίζω θα είναι αλλιώτικα τα αποτελέσματα εκεί που δεν είστε και πολύ πάνω από τα Ενιαία Αγωνιστικά Πλαίσια γιατί οι φοιτητές δεν θέλουν να γίνουν μέλη του ΚΚΕ, αν ήθελαν θα γίνονταν. Οϋτε συμφωνούν με το Πρόγραμμα του. Έχουν λοιπόν δικαίωμα να το αποφασίσουν γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα

          Πως το ΚΚΕ μεταφράζει την ψήφο τους, στην ΓΣ, ούτε καν στις Φοιτητικές Εκλογές, που πάλι δεν έχει δικαίωμα, σε στήριξη στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, στην μονοκομματική του “Εργατική” Εξουσία, κλπ.

          Και πως μόνο για τότε μετράει αυτή η ψήφος, σήμερα, στις επόμενες εβδομάδες, αυτό δεν παίζει, δεν παίζει να γίνει πράξη το Προγραμμα του ΚΚΕ για την Εργατική Εξουσία.

          Άρα οι φοιτητές στις ΓΣ έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν. Θέλουν την Εργατική Εξουσία του ΚΚΕ, κάποτε, και λίγη ψευτικη Κατάληψη, άντε άλλες κανά 2 τριήμερες, θέλουν Αγώνα Διαρκείας για να πέσιει το Νομοσχέδιο ή θέλουν μάθημα και Εξεταστική ?

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Το γενικόλογο δημόσιο -ιδωτικό δεν λέει τίποτα αν δεν προτείνεις το τι δημόσιο θέλεις

          Βάση κριτηρίου του δημοσίου vs ιδιωτικού ο Καραμανλής ο Α μάλλον θα ήταν Σούπερ Σοσιαλιστής
          Κρατικοποίησε ιδιωτικές επιχειρήσεις
          Μας έβγαλε και από το στρατιωτικο σκέλος του ΝΑΤΟ

        4. Ανώνυμος

          Τα ξερουν 16/01/2024 at 00:18
          Καλό είναι πάντως που την δημοσιεύεις με το λίνκ για να καταλάβουν και άλλοι αναγνώστες τι σημαίνει “έχω συγκεριμμένη θέση” αντί ενός στείρου “αντι-” Εδω δεν ξέρουν αν έχει πολιτικό σχέδιο το ΚΚΕ δημόσια δημσιευμένο από το 19ο συνέδριο του 2013

          Αλλά μετά την πολιτική “πεπονόφλουδα” που ήθελαν να πατήσουν την περίοδο 2010 – 2015 πουλάνε τρελιτσα Δεν κάνουν στοιχιειώδη πολιτική αυτοκριτική και κάνουν σαν να μην συνέβηκε τίποτα . “Μηδένισαν” το πολιτικό κοντέρ και πάνε για άλλα “μεγαλεία”
          —————————————————————————————-

          Τι σημαίνει “αντικαπιταλιστής” π.χ.; Οκ είσαι αντιθετος σε κάτι. Ποιος ο πολιτικός προσανατολισμός; Τι πολιτικά επιδιώκεις; Με ποιους: Πως θα το κάνεις
          Να πω ένα παράδειγμα. Και βουλευτές της ΝΔ παλιοί αλλά και σημερινοί λένε πως είναι αντίθετοι στην σημερινή (η παλιά τους άρεσε) ΕΕ.
          Σαν αντι-ΕΕ που δηλώνεται τι σημαίνει
          Πως πολιτικά συμφωνείς μαζί τους;
          Ε τότε να κάνετε (που σχεδόν πήγατε να κάνατε) μέτωπο. Κάποιοι υποστήριξαν την Κυβέρνηση Σύριζα -ΑΝΕΛ τουλάχιστον για ένα 6μηνο (αρκετοί από τους κάποιους την ψιλοστήριζαν και μετά μέχρι και το νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση)

          Ναι ναι δεν υπάρχουν θέσεις του ΚΚΕ,

          ( https://www.902.gr/eidisi/politiki/275059/paroysiastike-i-protasi-gia-panepistimio-ton-syghronon-anagkon-video-foto ).

          δεν περάσαμε απο Πανεπιστημία δεν ξέρουμε τις κατάστάσεις, είμαστε άσχετοι κλπ κλπ. Keep going!

    2. Ανώνυμος

      Ο κόσμος βαρέθηκε τις θρυαλλίδες, που κατσικώνουνται πως θα γίνουν πυρκαϊά και τελικά μόνες τους ανάβουν και μόνες τους σβήνουν! Οι φωνακλάδες καλύτερα να κάτσουν να στύψουν το μυαλό τους, γιατί δεν τους ακολουθεί ο κόσμος. Και να πάψουν να κατηγορούν όσους ήδη το κάνουν. Η επανάσταση θα περάσει από πάνω τους κι αυτό δεν το θέλει κανείς.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Κύριε Σαμιωτάκη κάτι για το KNOW-HOW της “Πανσπουδαστικής” / Μ.Ά.Σ.
      Σας διαφεύγει πως η Πανσπουδατική ήταν η κύρια δύναμη(υπήρχαν και αλλές) που συσπείρωσε πάρα πολύ κόσμο και αποτράπηκε η είσοδος στις σχολές της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε.

      Πεισματικά πράγματα τα γεγονότα

      Reply
      1. Θεόδωρος Σαμιωτακης

        Δεν αμφισβητησα οτι η Πανσπουδαστικη ( οπως και η ΕΑΑΚ κλπ) εχουν αγωνιστικοτητα και συσπειρωνουν μεγαλο αριθμο φοιτητων.Αυτο που λεω ειναι οτι οτι ξεραμε μάλλον δεν αρκει για το μεγεθος της επιθεσης που δεχομαστε και οτι θελει κατι διαφορετικο.Εγω ως ανενταχτος πια μπορω να το λεω ,χωρις να μηδενιζω τον αγωνα και την συνεισφορα των συλλογικοτητων.Οσοι ανηκουν καπου ειναι πιο δυσκολο να το πουν γιατι ειναι δυσκολο το ξεβολεμα η αυτοκριτικη κλπ.Θα πρεπει ομως και αυτοι να βιαστουν γιατι οσο βαθαινει η νεοφιλελευθερη επίθεση διαλυει οτι ε,ει απομεινει απο το κεκτημενο της μεταπολιτευσης, ξεσκιζει τον κοινωνικο ιστό,εξαχρειωνει τους ανθρωπους και απο αυτο να εισαι
        σιγουρος οτι δεν θα επιβιωσουν ουτε οργανωσεις κ κομματα που τωρα νομιζουν οτι ειναι μαγαζιά γωνία.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          1) Ποιος ενδιαφέρεται για τον π.χ. Στάλιν. Ποιος άραγε ενδιαφέρεται για θέματα 80-90 ετών πριν:

          Έλα όμως που κάποιοι ενδιαφέρονται για θέματα 80-90 ετών πριν ; Π.χ.

          Μόλις 2 μέρες πριν
          “Ο ανθός του ελληνικού λαού,οι μαχητές του ΔΣΕ, φωτίζουν το μέλλον” Ο Ν Μπογιόπουλος για την αγωγή
          https://www.youtube.com/watch?v=qtj6s0YDPMY

          2) “Ξεβόλεμα” “αυτοκριτική” “βιαστούμε” κλισέ φράσεις . Λιγο δύσκολο να τις απευθύνουμε σε ανθρώπους που λιώνουν τις σόλες τους για να μπορούμε να κάνουμε κριτικές αφ υψηλού
          .Για φανταστείτε τι θα γίνονταν π,χ αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ: Ο νόμος γιανίτση θα είχε περάσει εδώ και 20+ χρόνια έστω και με τροποποιήσεις

          Οι υπόλοιποι του έτσι και γιουβέτσι “της λογικής “να βιαστούμε” του “οσο βαθαινει η νεοφιλελευθερη επίθεση””αποδείχθηκαν λίγοι. Ήξεραν τι περίπου θα ΄έκαναν γεμίζοντας τον κόσμο με “αυταπάτες” .Εκείνοι -οι “κορυφές”- δεν είχαν αυταπάτες. Καλύτερη διαπραγμάτευση παζάρευαν με 70% “καλο” όπως έλεγαν μνημόνιο αλλά δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών ήταν σίγουρο πως δεν θα τους έβγαινε

          Η νεοφιλελεύθερη επίθεση ειναι η άλλη όψη του ίδιου καπιταλιστικού νομίσματος με την σοσιαλδημοκρατία.
          Όποιον τον ασπασχολεί μόνο η μία όψη είναι σαν να βλέπει το δεντρο και να χάνει το δάσος. Η επεκτατική και η περιοριστική νομισματική πολιτική συνδεόνται μεταξύ τους ανάλογα με το μεσο ποσοστό του κέρδους. Δηλαδή ανάλογα με το συμφέρον των Καπιταλιστών Συνολικά ως τάξη .Το οποίο περνάει περνάει κάτω από την μείωση της αξίας της εργατικής δύναμηςν .

          Ο Καπιταλισμός δεν έχει απέναντι του το φόβητρο των σοσιαλιστικών χωρών και άρα δεν υποχρεώνεται να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.

          Οι διάφοροι σοσιαλδημοκράτες η αδέσμευτοι το έπαιζαν μάγκες πάνω στην πλάτη των εργατών των σοσιαλιστικων χωρών. Την επόμενη μέρα ξέχασαν 3ους – 4ους και λοιπούς δρόμους για τον σοσιαλισμό και ασπάστηκαν αργά η γρήγορα τον νεοφιλελευθερισμό.

          Ο οποιος νεοφιλελευθερισμός”έσωσε” (το ποσστό κέρδους ) την Αστική τάξη,στην Αγγλία γιατί η Αγγλική εργατική τάξη δεν είχε συνολικό πολιτικο σχέδιο. Και παρόλο τον ηρωϊσμό της και τους μακροχρόνιους αγώνες της, ηττήθηκε

          Στην Ελλάδα ο νεοφιλευθερισμός είχε αρχίσει από τα τέλη των 1980’s αρχές των 1990’s. Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη το πέρασε λάου λάου και΄όχι όπως επιχείρησε λκάπως άγαρμπα η ΝΔ του Μητσοτάκη του Α
          Στην Σουηδία μέσα σε 2-3 χρόνια στα μέσα των 1990;s πήραν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών της σοσιαλδημοκρατίας. Στην Ελλάδα έμπαινε ένα κάποιο φρένο γιατί υπάρχει..ΚΚΕ και ΠΑΜΕ που υποχρέωνε την σοσιαλδημοκρατία και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε συνδικαλιστικά όργανα να το παίζει και κάπως “αριστερά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.