.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η νΚΑ για τις φοιτητικές εκλογές: Μήνυμα αγώνα από τους φοιτητές & χαστούκι στην κυβέρνηση!


Ηχηρό αγωνιστικό «χαστούκι» στις κυβερνητικές πολιτικές έδωσαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Η νεολαία στα πανεπιστήμια όλης της χώρας μαύρισε μαζικά με την ψήφο της τη ΔΑΠ και απέδειξε ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση, καταδικάζοντας απερίφραστα την πολιτική της τόσο στην εκπαίδευση, όσο και συνολικά για το μαύρο μέλλον που ετοιμάζει για τη νεολαία. Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες της ΝΔ για την συντριβή του φοιτητικού κινήματος, την υπονόμευση και την συκοφαντία ενάντια σε κάθε αγώνα και κάθε συλλογική διεκδίκηση, την απαξίωση των διεργασιών του φοιτητικού κινήματος και την αποπολιτικοποίηση των συλλόγων, επενδύοντας σε πιθανή χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, προκαλώντας με την πρόσφατη εισβολή των ΜΑΤ στο άσυλο και κάνοντας εκλογές νοθείας σε ορισμένους συλλόγους μόνη της, ηττήθηκε αποφασιστικά. Η συμμετοχή στις εκλογές – παρά τη μείωση των εισακτέων και τις ΕΒΕ – ήταν μαζική και με σημαντική παρουσία των νεώτερων φοιτητών που έδωσαν τις μεγάλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος, παρά τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αλλά και τα πολύ χαμηλά ποσοστά του Bloco (ΣΥΡΙΖΑ). Φαίνεται ότι τα κυβερνητικά αφηγήματα των μεγάλων αστικών πολιτικών κομμάτων δεν πείθουν τη νεολαία που θέλει να οργανωθεί στους συλλόγους της, να βγει στο δρόμο και να κάνει η ίδια τον πολιτικό αγώνα πράξη.

Η διαμαρτυρία και η καταδίκη της κυβέρνησης της ΝΔ στράφηκε προς τα αριστερά και όχι προς λύσεις συναίνεσης, «εναλλαγής» και διαχείρισης της σημερινής κατάστασης χωρίς ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Η άνοδος των ψήφων και των ποσοστών που έλαβαν οι δυνάμεις που είχαν αναφορά στους φοιτητικούς αγώνες και ήταν παρούσες με διαφορετικούς τρόπους στις κινητοποιήσεις απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια όλο αυτό το διάστημα (πρωτιά της ΠΚΣ, σοβαρή άνοδος των αριστερών ανατρεπτικών ψηφοδελτίων που στηρίχτηκαν από την ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ κ.α.), ανέδειξαν και τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους φοιτητικούς συλλόγους από εδώ και πέρα. Η μεγάλη στήριξη των αγωνιστικών δυνάμεων από τους φοιτητές των μικρών ετών ήταν χαρακτηριστική. Αποτύπωσε όλη την αγανάκτηση που έφερε η βίαιη αντιμετώπισή τους με την καταστροφική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, την ακραία φτώχεια και ακρίβεια, τους αντιεκπαιδευτικούς και αντεργατικούς νόμους, τα ΜΑΤ και καταστολή, την πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας σε πόλεμο.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η άνοδος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και η καθιέρωσή της σε τρίτη δύναμη πανελλαδικά, όπως εκφράστηκε με τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ σε συνεργασία με την ΑΡΕΝ, με σημαντική άνοδο των ψήφων και ποσοστά κοντά στο 15%. Η ΕΑΑΚ, με τα ενωτικά ψηφοδέλτια, κατάφερε να είναι πρώτη δύναμη σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας (π.χ. ΕΜΠ, ΦΜΣ, Πολυτεχνείο Κρήτης) αλλά και σε μια σειρά σχολές σε Αθήνα και επαρχία, όπως και να σπάσει ισχυρές αυτοδυναμίες χρόνων από καθεστωτικές παρατάξεις σε άλλες σχολές, ιδιαίτερα σε φοιτητικούς συλλόγους που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των νεολαιίστικων αγώνων για σύγχρονα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερίες. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μαζικό κύμα ανατρεπτικής – ριζοσπαστικής – αντικαπιταλιστικής αναζήτησης στη σπουδάζουσα νεολαία που, παρά τα αντιφατικά του χαρακτηριστικά και την ρευστότητα που το χαρακτηρίζει, αποδεικνύει την υπαρκτή δυνατότητα να κερδίζουν οι ανατρεπτικές ιδέες, να οικοδομηθεί στην δύσκολη εποχή που ζούμε ένα μαζικό, μαχόμενο, ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό ρεύμα ευρύτερα στην νεολαία.

Η ανάγκη του φοιτητικού σώματος για καταδίκη των κυβερνητικών πολιτικών, όπως αποτυπώθηκε με το συνολικό αποτέλεσμα, δημιουργεί ανώτερα καθήκοντα και ευθύνη για την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος και την αριστερά στα πανεπιστήμια. Μπροστά στην συνολική επίθεση του συστήματος που επιβάλλει μια πολιτική πολέμου και φτώχειας για τον λαό, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και το νέο νομοσχέδιο για την περεταίρω επιχειρηματικοποίηση της παιδείας, τα «εγκαίνια» της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τις ερχόμενες ημέρες, αλλά και το σύνολο των αστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του αστικού συστήματος, οι αγωνιστικές δυνάμεις θα κληθούμε να πάρουμε θέση.

Ή θα αρκεστούμε στους αγώνες χαμηλής έντασης και διαμαρτυρίας και στην «εκπροσώπηση» των Διοικητικών Συμβουλίων που έφεραν οι φοιτητικές εκλογές ή θα οργανώσουμε το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και το συντονισμό τους, για την υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου και την συναινετική αντιπολίτευση, με ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική που θα εφαρμόζουν στο δρόμο οι ίδιοι οι φοιτητές, μαζί με τους μαθητές και τους εργαζομένους, χωρίς προσδοκίες κυβερνητικής διαχείρισης, πηγαίνοντας τελικά τους αγώνες μέχρι τέλους. Σε αυτή την κατεύθυνση στρατεύτεται αποφασιστικά η αντικαπιταλιστική αριστερά, συμβάλλοντας στον συνολικό πολιτικό προσανατολισμό του κινήματος, και την οριζόντια οργάνωση και συντονισμό των φοιτητικών της συλλόγων και των συνελεύσεων τους.

Ως νΚΑ χαιρετίζουμε κάθε συντρόφισσα και σύντροφο της ΕΑΑΚ που έδωσε τη μάχη για την ενίσχυση των αριστερών ανατρεπτικών ψηφοδελτίων που στηρίχθηκαν από την ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ και πλήθος ανένταχτων αγωνιστών, για να βγει ακόμη πιο ισχυροποιημένο το φοιτητικό κίνημα!

Από την πλευρά μας θα δώσουμε αταλάντευτα τη μάχη για να αναπτυχθούν οι φοιτητικοί αγώνες, να αξιοποιηθούν οι νέοι συσχετισμοί στους φοιτητικούς συλλόγους ώστε οι χιλιάδες που στήριξαν τις δυνάμεις του αγώνα να βρεθούν αύριο κιόλας, μέσα από τις πολιτικές μάχες που ήδη έχουν ανοίξει με την προσπάθεια εγκαθίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την κατάθεση του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια στο δρόμο της ανυποχώρητης πάλης. Θα δώσουμε επίσης τη μάχη για παραπέρα βήματα στην ανασυγκρότηση, εμβάθυνση, μαζικοποίηση, της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στα πανεπιστήμια, στηριγμένοι στην θετική πείρα των αγώνων, αλλά και αυτής της εκλογικής μάχης για να οικοδομηθεί μια μαζική, ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική, συντροφική και δημοκρατική πτέρυγα στις σχολές, με καθοριστικό ρόλο της ΕΑΑΚ και συμμετοχή όλων των δυνάμεων, ρευμάτων και αγωνιστών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι φοιτητικές εκλογές μας έδωσαν μια αισιόδοξη ανάσα για να αναμετρηθούμε με νέα ορμή από αύριο κιόλας με τους δύσκολους κοινωνικούς συσχετισμούς. Με συνεχή προσπάθεια για την αριστερή αντικαπιταλιστική ενοποίηση της νεολαίας, θα είμαστε και πάλι παρόντες και παρούσες για να συμβάλουμε στην αναγκαία αντεπίθεση τους φοιτητικού κινήματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναγκαία αριστερά που χρειάζονται οι αγώνες μας για ανατρέψουν μια για πάντα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Για να κερδίσουν οι ανάγκες της νεολαίας!

το Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου
της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση
19/05/2022

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 77.27% ( 11
Συμμετοχές )



34 σχόλια στο “Η νΚΑ για τις φοιτητικές εκλογές: Μήνυμα αγώνα από τους φοιτητές & χαστούκι στην κυβέρνηση!

  1. Ανώνυμος

    Ωραία, σωστή πολιτικά και μετρημένη η ανακοίνωση της ΝΚΑ. Μπράβο και για τα αποτελέσματα της ΕΑΑΚ!

    Reply
  2. Κώστας

    H άνοδος των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ και της ΠΚΣ είναι αμφότερες του 20 %, υπάρχει δηλ ενιαία τάση. Βέβαια το ιστορικό γεγονός της πρωτιάς διαμορφώνει μια εικόνα πρωταγωνιστή υπέρ της ΠΚΣ και δεν πειράζει αυτό, πήρε την πρώτη θέση από την ΔΑΠ, είναι ένα γεγονός
    Η ΔΑΠ πέφτει 44%
    Η συμμετοχή έχει μια πτωτική τάση από τις 62000 στις 52000 αλλά είναι και οι φοιτητές λιγότεροι και σε κάθε περίπτωση δεν είναι η διάλυση που ελπίζει καθώς νομοθέτισε ή θα νομοθετίσει, δεν την προλαβαίνω τι ακριβώς κάνει, τα ενιαία ψηφοδέλτια. Ήθελε δηλ εικόνα διάλυσης, δεν υπάρχει
    Τις συγκρίσεις μου τις έχω κάνει με βάση το ΑΕΙ+ΤΕΙ του 2019 καθώς έχουμε πλέον συγχώνευση

    Τα σχήματα και οι παρατάξεις της Συνεργασίας ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ καλούνται να μην θαμπωθούν απο το αποτέλεσμα τους που είναι πολύ καλό. Οι φοιτητές ψήφισαν υπέρ βωμών και εστιών, ψήφισαν αμυντικά απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση και όχι στην βάση των αντίστοιχων με την επίθεση κινηματικών κεκτημένων τους. Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα ΕΑΑΚ και τα σχήματα πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά στους φοιτητές και γενικά για το τι θέλουν να κάνουν. Ποιοι είναι οι σύντροφοι με τους οποίους θέλουν να έχουν κοινό πολιτικοσυνδικαλιτικό χώρο ανά Σύλλογο και κεντρικά, και τι μόρφωμα θα είναι αυτό, πως θα λέγεται και πως θα συγκροτείται και ποιοι είναι οι συναγωνιστές τους με τους οποίους θα είναι σε στενή σχέση γιατί, είναι λίγο πολύ καθαρό, ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ θα είναι σε μια τριβή ανά συλλόγους και κεντρικά και αυτό είνα κάτι που πια είναι κεκτημένο και έχει πολιτικά αποτελέσματα. Συγνωμη δεν ακούσαμε βέβαια που το 2015-2017 τρώγαμε κνατικό ξύλο για να μην γίνει συνεργασία με την ΑΡΕΝ αλλά ο καθένας όσο μπορεί. Θέλει πολιτικά guts και εργατικό απελευθερωτικό πολιτισμό η συγνώμη. Άρα προφανώς και ενδεχόμενα διαζύγια στον φάσμα των ΕΑΑΚ, των ιστορικών ΕΑΑΚ όπως ιδρύθηκαν και κατά καιρούς διευρύνθηκαν, δεν υπάρχει λόγος να έχει έναν χαρακτήρα εμφυλίου πολέμου. Μπορούν, το λιγότερο, οι 4 βασικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το νήμα της ιστορικής συνάντησης της τότε ΚΝΕ και μετέπειτα ΚΝΕ-ΝΑΡ με τις Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών το 90-91, να δεσμευτούν πως δεν θα ξαναδιαβάσουμε για Συντονιστικά που δεν τελείωσαν, για Συντονιστικά που δεν τα αναγνωρίζουν όλοι, για προσπάθειες απαγόρευσης αντιλήψεων των ΕΑΑΚ και για ξύλο ? Μπορουμε να ορκιστούμε πως καμία κομματική νεολαία δεν θα βγαίνει την μέρα των εκλογών να καπελώνει τα ΕΑΑΚ και να τα εμπλέκει στις κοινοβουλευτικες της αντιπαραθέσεις ? Αν τα ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ ήθελαν να πουν στους … ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25 πως δεν … θέλουν την ψήφο τους γιατί βρωμάει θα το είχαν κάνει προεκλογικά με τις διαδικασίες τους. Όλα έχουν ένα όριο σύντροφοι αλλά είπαμε, όσο μπορείτε

    Η ΠΚΣ καλείται να αναλογιστεί τις ευθύνες της ως πρώτη παράταξη πανελλαδικά αλλά και πρώτη αριστερή παράταξη του 51,26 % που ψήφισαν Αριστερά. Βάζω και το Μπλόκο όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νεολαία του αλλά για τον κοσμο που τον ψηφίζει που έχει συνείδηση πως ψηφίζει Αριστερά και δημοκρατικά, ποσοστό που είναι ακομα μεγαλύτερο αν βάλουμε πχ και τους μισούς της ΠΑΣΠ. Αλλά και χωρίς το Μπλόκο το 48,72 % της στενής Αριστεράς είναι ποσοστό πανελλαδικής αυτοδυναμίας της Αριστεράς. Είναι ποσοστό που δημιουργεί υποχρεώσεις και καθήκοντα για την πανελλαδική συγκρότηση του φοιτητικού συνδικαλισμού με χάραξη διαχωριστικών και κεκτημένων απέναντι στην επίθεση στο δημόσιο δωρέαν δημοκρατικό πανεπιστήμιο και τους φοιτητές. Η ΠΚΣ οφείλει να δει την άνοδο της στα πραγματικά της μέτρα της ενιαίας ανόδου ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ κατά 20 % και να πάρει πρωτοβουλία για την συγκροτητηση ενιαίων συντονιστικών αγώνα που θα είναι άμεσα και συντονιστικά γενικευμένων κυλιόμενων καταλήψεων αν υπάρξει επιλογή άμεσης όξυνσης από την κυβέρνηση. Θα είναι καταστροφικό αν δει την σκιά της για μπόι, περιπέσει στην αυτοαναφορική θριαμβολογία και τον ενδοαριστερό εμφύλιο και βάλει από τώρα σχεδιασμό για Οκτώβρη

    Εννοείται πως αντίστοιχα καθήκοντα πέφτουν και σε ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ. Όντας κομμάτι των νικητών των εκλογών με αυτό το +20% της Αριστεράς δεν τους πέφτει ο ρόλος να περιμένουν την ΠΚΣ αλλά εώς και να την σύρουν, αν διστάζει ή αρνείται

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Σίγουρα τώρα είναι που θα κριθεί σταδιακά κ στην πράξη αν τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα θα γίνουν υλική δύναμη ανατροπής της καπιταλιστικής επίθεσης μέσω αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια.

      Ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της ΝΚΑ βάσει της οποίας απορρίφθηκε από τη ΝΚΑ η στηριξη του μερα25 στην ΕΑΑΚ. Νομίζω ότι η δημόσια τοποθέτηση της ΝΚΑ είναι πολύ σωστή και δεν καπελωνει κ καθόλου έτσι; Καταρχάς, όπως μια πολιτική δύναμη όπως το μερα25 έχει δικαίωμα να βγει κ να πει “στηρίζω το τάδε δημόσια” έτσι κει μια άλλη πολιτική δύναμη, όπως πχ η ΝΚΑ, έχει επίσης δικαίωμα να απορρίψει αυτή την στήριξη επίσης δημόσια!

      Κατά δεύτερον, όχι δεν χρειάζεται καμία κοινή δράση με ένα πολιτικό σχηματισμό όπως το μερα25 , ο οποίος είναι καθαρά προσωποκεντρικος, αυταρχικός στο εσωτερικό του και τίγκα προβληματικός κ δίγλωσσος στην πολιτική του θέση για κομβικά ζητήματα. Επίσης το μερα25 συγνώμη αλλά εκτός του προσωποπαγους και εντελώς μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα του, δεν έχει κ σχεδόν κανένα μέλος πια έτσι;

      Ούτε σεχταρισμός, ούτε ενωτιτιδα. Εάν έχει μείνει κάποιος φοιτητής ως μέλος στο μερα25, εννοείται να πάει να οργανωθεί στην ΕΑΑΚ της σχολής του.

      Reply
      1. Κώστας

        Θα πει η ΝΚΑ αν φοιτητές-ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25 θα ψηφίσουν ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ ? Εγώ ξέρω πως ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ απευθύνονται στους φοιτητές και μοιραία και λογικά στους αριστερους προοδευτικούς λίγο παραπάνω.

        Αλλά θες τα μέλη του ΜΕΡΑ 25 στα ΕΑΑΚ ? Θα μου πεις να φύγουν από το ΜΕΡΑ 25 αλλα αυτό δεν στέκει, μόλις μπήκε ο άλλος, θα του πουν τα ΕΑΑΚ να φύγει ? Ούτε ξέρω αν έχει μέλη βέβαια και δεν έχει και νόημα αυτή η συζήτηση, δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλά μέλη και αν ενδιαφέρονται να μπουν στα σχήματα. Να το κρίνουν τα σχήματα και οι ίδιοι, γνώμη μου είναι να μπουν αν θέλουν με την κομματική τους ιδιότητα. Αλλά τα ΕΑΑΚ αυτή την στιγμή είναι 4 γραμμές με λίγους συνεκτικούς αρμούς που οι 3 (νομίζω η ΑΡΙΣ δεν θέλει) γραμμές θέλουν μια επ αόριστον από τα πάνω συνεργασία με την ΑΡΕΝ που καλή είναι προσωρινά. Να δουν τα ΕΑΑΚ τι θέλουν να κάνουν, έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από το ΜΕΡΑ 25

        Η ανακοίνωση ήταν μια ανακοίνωση που πρότεινε αυτό που ήδη θα γινόταν, επανέλαβε το αυτονόητο, φοιτητές-ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25, και μέλη αν υπάρχουν, θα ψήφιζαν ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ έτσι κι αλλιώς. Εκτός και αν διάβασαν την ανακοίνωση και τα πήραν, δικαιολογημένα

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Προοδευτικοί φοιτητές ψηφίζουν και ΣΥΡΙΖΑ. Να πούμε λοιπόν να βγάλει ι συρθζα ανακοίνωση για ψήφο στην ΕΑΑΚ, για να μας ψηφίσουν κ αυτοί οι φοιτητές.

          Το σκεπτικό σου Κώστα μπαζει από παντού. Φυσικά και έχει δικαίωμα η ΝΚΑ να απορρίψει ως πολιτική δύναμη την στήριξη στην παράταξη που συμμετέχει, μιας άλλης πολιτικής δύναμης, εν προκειμένω του αρχηγικού, ΕΕκεντρικου και μεταρρυθμιστικού μερα25.

          Οι προοδευτικοί φοιτητές που τυχόν ψηφίζουν μερα25, δε νομίζω να είναι τόσο δεμένοι με το μερα35 που δεν θα ψηφίσουν ΕΑΑΚ επειδή μια πολύ βαφική συνιστώσα απέρριψε κ καλώς την στήριξη του Βαρουφάκη.

        2. Κώστας

          Ναι ναι, το ίδιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΜΕΡΑ 25

          Το οποίο στις εκλογές του ΔΣΑ συμμετείχε στο σχήμα της Ανεξάρτητης Αριστεράς κανονικά και οργανικα αλλά στις φοιτητικές η … νκα δεν ανέχεται ούτε ψήφο. Αλλά είσαι διατεθειμένος να πεις στο ΚΚΕ πως έχει δίκιο, στον ΔΣΕ είναι σαν να είμαστε στο ίδιο σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

          Δυστυχώς δεν είμαι ενημερωμένος, όπου υπάρχουν μέλη του ΜΕΡΑ 25 και οι εαακίτες και οι αρενίτες έκαναν αυτό που ήθελαν ανεπηρέαστοι από καπέλα το πιθανότερο είναι πως έχουν μπει και στα ψηφοδέλτια όπως το έκαναν οι δικηγόροι του χώρου. Οι οποίοι σαφώς και δέχτηκαν την στήριξη της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και καλά έκαναν, ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος δεν θα το έκανε και τότε θα έπρεπε να υπάρξει άρνηση και θα υπηρχε άρνηση από το σχήμα πρώτα απ όλα που είναι αρμόδιο

          Ώρες ώρες απορώ, αν ήσουν φοιτητής θα ψήφιζες ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ ? Αν ήσουν δικηγόρος θα ψήφιζες Εναλλακτική και Θανάση Καμπαγιάννη ? Με τα μυαλά που κουβαλάς είναι εντελώς απίθανο.

          Κώστας

    2. Ανώνυμος

      Δεν υπάρχει καμιά …”ενιαία άνοδος”, μπροστά σε μια ζόρικη πραγματικότητα, βρήκαμε τώρα καινούργιο παραμύθι για να ξεφύγουμε! Υπάρχει παράλληλη αύξηση ψήφων, και καθόλου ένδειξη “ανόδου”. Ιδια φαινόμενα, διαφορετικές ουσίες.
      Είναι πολύ διαφορετικά τα αίτια της ορμητικής ανόδου της ΠΚΣ από το σκορποχώρι των ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ κλπ., που έξαφνα και …μετεκλογικά(!) “ενιαιοποιούνται”, την ανάγκην χρείαν ποιούμενοι.
      Το “ποιός σέρνει ποιόν” είναι παρηγόριες των χαμένων – άλλωστε την απάντηση σε αυτά τα ζητήματα τα δίνει η ζωή, ακριβώς όπως τάδωσε και προχτές. Οι προθέσεις καθενός μπορεί να ποικίλουν και σίγουρα η στάση κα η πράξη του τις προσδιορίζει τελικά, και όχι οι ισχυρισμοί του.
      Εκτίμησή μου είναι πως η ψήφος στην ΠΚΣ είναι πιο “συμπαγής” και στοχοπροσηλωμένη, ενώ πολλές ψήφοι στο μείγμα “ΕΑΑΚ-σκέτο” &”ΕΑΑΚ+διάφοροι” στην πραγματικότητα είναι διμετωπικές, και σίγουρα θα ήταν περισσότερες, αν δεν έκανε το κατεστημένο τη ζημιά με το ανατσουτσούρεμα της ΠΑΣΠ,που βέβαια υπηρετεί άλλες και ευρύτερες σκοπιμότητες. Αλλά γι αυτά δε φταίει η ΠΚΣ….

      Reply
      1. Κώστας

        Α κάλά, όταν ανεβαίνουν ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ 20 % επί των ψήφων τους δεν είναι άνοδος αλλά όταν ανεβαινει η ΠΚΣ 20 % είναι θρίαμβος

        Ποια είναι δηλ τα αίτια της ανόδου της ΠΚΣ ? Το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ ? Η συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ? Τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Μπελογιάννη ? Βάλατε καμία καινούρια πλακέτα στον Γράμμο ? Η 8η επανέκδοση του 6ου τόμου του Δοκιμίου Ιστορία της ΚΕ του ΚΚΕ ?

        Τώρα το ποιοι σέρνουν ποιον το μοτίβο είναι μόνιμο σε όλη την Μεταπολίτευση. ¨Οποιος ξέρει την ιστορία του φοιτητικού κινήματος το γνωρίζει, και για τον 815, και για τον Κοντογιαννόπουλο, και για τον Αρσένη, και για την Γιαννάκου και για τους πρόσφατους αγώνες.

        Με ποια έννοια οι ψήφοι των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ είναι διμετωπικές, για εξήγησε το αυτό. Επισης δεν ενοποιούνται μετεκλογικά, μαζί κατέβηκαν πλην εξαιρέσεων. Το δε ΕΑΑΚ σκέτο γίνεται λαθροχειρία από το ΚΚΕ και παροσυσιάζεται εξ ολοκλήρου ως επίτηδες. ¨Ομως η ΑΡΕΝ δεν έχει πλήρη δικτύωση, ΕΑΑΚ σκέτο δεν σημαίνει διαφωνία με την συνεργασία, σε κάποιους συλλόγους αν υπάρχει και ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ ή ΑΡΕΝ σκέτο τότε σημαίνει διαφωνία με την συνεργασία. Αλλά αυτό θέλει ψάξιμο να δούμε σε πόσους συλλόγους υπήρξε όντως επιλογή για ΕΑΑΚ σκέτο και όχι να αποφασίζει το ΚΚΕ να παρουσιάζει τα αποτελέσματα όπως νομίζει. Επίσης όσοι από τα ΕΑΑΚ διαφωνούσαν με το ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ ποιος σου είπε πως κατέβηκαν στις εκλογές … εναντίον τους ? Προφανώς οι ψήφοι ενοποιούνται, οριακές διαφωνίες υπάρχουν, τακτικής, φυσιογνωμίας εώς και προοπτικής του μορφώματος αλλά με πανελλαδικούς όρους προφανώς δεν υπάρχει στρατηγική αντιπαλότητα εντός των ΕΑΑΚ. Ουδείς φοιτητής κλήθηκε να ψηφίσει ΕΑΑΚ εναντίον της συνεργασίας ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ άρα εννοείται πως οι ψήφοι ενοποιούνται.

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Αν πρόσεξες τα αποτελέσματα,οι επιδόσεις της ΠΚΣ δείχνουν μια σχετική σταθερότητα, χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Μια ομαδοποίηση κατά πόλεις, φέρνει την ΠΚΣ να κινείται από ένα ελάχιστο ~30% (29,46 – Κρήτη) σε ένα μέγιστο ~45% (45,14 – Γιάννενα). Ητοι μια διακύμανση 15,68 η ~47% επί του μέσου όρου της, δηλαδή του πανελλαδικού 33,43%.
          Τα αντίστοιχα για το σύνολο ΕΑΑΚ+ΑΡΕΝ είναι: ελάχιστο 4,95 και μέγιστο 41,65. Ητοι μια διακύμανση 36,7 η ~240%(!) επί του μέσου όρου της, δηλαδή του πανελλαδικού 15,29%.
          Είναι ένας πολύ εύγλωττος δείκτης της συνεκτικότητας των δύο πολύ διαφορετικών χώρων.
          Για να βρείς παρόμοια με της ΠΚΣ σταθερότητα, πρέπει να αθροίσεις μαζί με τα ΕΑΑΚ και την ΠΑΣΠ, το Μπλόκο, και τους “λοιπούς” (τροτσκιστές, μουλού, κλπ). Γιατί απλά πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.
          Πρακτικά, έχουμε τρεις μεγάλες ομάδες στο φοιτητικό κίνημα αυτή τη στιγμή:
          Τη Δεξιά-ΔΑΠ, με ~28%,
          την κουκουέδικη – ΠΚΣ με ~ 33%
          την (…βρες ένα όνομα…) με ~36%
          και υπάρχει και ένα ~3% λευκά. Σύνολον 100%.
          Τα παραπάνω δεν τεκμηριώνουν ούτε υποκαθιστούν το πολιτικό σκεπτικό, που προανέφερα, είναι όμως μια πρακτική ένδειξη, που το επιβεβαιώνει.
          Η άνοδος της ΠΚΣ είναι πιο συμπαγής, ενώ η δική σου ομάδα, ενώ εξακολουθεί να είναι πολυπληθέστερη, είναι πιο χαλαρή, λίγο “μπουλούκι”, αν μου επιτρέπεις την έκφραση, με ισχυρές κεντρόφυγες δυνάμεις, που συνεπάγονται μειωμένη αγωνιστική και πολιτική ενιαία θέληση, και άρα μειωμένη αποτελεσματικότητα στην πάλη. Πόσο μάλλον ταξικά ιδωμένη.
          Να το πω απλοϊκά: Πολύ πασόκ αδερφέ….
          ——————————————————————–
          Υ.Γ. 1. Μη βλέπεις το ΚΚΕ στους εφιάλτες σου. Αυτά, που σου γράφω είναι απόψεις ενός ανωνύμου, που υποστηρίζει το ΚΚΕ αλλά δεν το εκπροσωπεί.
          2. Οπως είδες …κωλοτούμπιασα πάλι. Αποδέχομαι ότι ΕΑΑΚ = ΕΑΑΚ plus ΑΡΕΝ κλπ. Κι εσύ αντί να με ενθαρρύνεις(!) να δω το φως το αληθινόν, με περιγελάς λες και θα κερδίσεις κάτι ξεφτιλίζοντάς με! No problem. Πάταξον μεν, άκουσον δε.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμε ΚΚΕ, έχεις λαλήσει έτσι; Από αυτά τα αλαμπουρνεζικα που αθροίζεις ΕΑΑΚ, ΠΑΣΠ κ συριζα, φαίνεται πόσο άσχετος και ρεταρισμενος είσαι.

        3. Ανώνυμος

          Α, Κώστα, και τώρα μόλις είδα (Φάνης-22/05/2022 at 04:32) αυτό, που υποψιαζόμουν: Πράγματι υπήρξαν και ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ που ήταν και …τυπικά “ανταγωνιστικά” μεταξύ τους, δηλαδή στην ίδια κάλπη!
          Aν αυτό αληθεύει, θα πρέπει να το αιτιολογήσει η νΚΑ, αλλά ….μην κατηγορείτε την ΠΚΣ και γι αυτό! Δικές σας επιλογές είναι!
          Βέβαια, εγώ τείνω να συμφωνήσω μαζί σου, πως πράγματι, η ανταγωνιστική διάκριση περισσότερο τυπική είναι. Υπάρχει κάτι πιο βαθύ,που σας ενώνει μεταξύ σας, αλλά όχι και με την ΠΚΣ. Ο νοών, νοείτω…….

        4. Ανώνυμος

          Πάμε, τώρα, να δούμε και την μεταβολή από το 2019, σε αδρές γραμμές,λόγω της αναντιστοιχίας σχολών κλπ.
          Αναγκαστικά για το 2019 αθροίζω ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατί αυτό είναι το πλησιέστερο αντίστοιχο του φετινού πανελλαδικού αποτελέσματος.
          Και ασφαλώς ακολουθώ το “αλαμπουρνέζικο” σχήμα των τριών μεγάλων σχηματισμών, που προανέφερα, αφού μόνο με αυτό βγαίνει κάποια άκρη:

          Ποσοστά Ψήφοι ’19 Ψήφοι ’22
          Λευκά : 2,30% 1400 1266
          ΠΚΣ : 22,91% 13928 16684
          ΔΑΠ : 40,28% 24486 13807
          (….) : 34,51% 20974 18157
          Σύνολο : 100,00% 60788 49914

          Βλέπουμε λοιπόν, πως η μόνη πραγματική μεταβολή ήταν η μεγάλη ποσοστιαία άνοδος (33,43-22,91= 10,52%) της ΠΚΣ, και η μεγάλη ποσοστιαία πτώση (40,28-27,66= 12,62%) της ΔΑΠ. Το “λευκό” έμεινε σχεδόν σταθερό, ενώ η μεγάλη ανώνυμη παράταξη είχε μόνο ποσοστιαία άνοδο 36,37-34,51= 1,86%.
          Κοιτώντας τα απόλυτα νούμερα, τις ψήφους, βλέπουμε μια μεγάλη πτώση (13807-24486= -10679 ) της ΔΑΠ, μια μικρή σχετικά πτώση της ανώνυμης (18157-20974= -2817), και μόνο η ΠΚΣ μπορεί να πανηγυρίζει για απόλυτη αύξηση κατά 16684-13928= +2756.
          Προφανώς η άνοδος της ΠΚΣ προέρχεται κύρια από την πτώση της ανώνυμης, δηλαδή του δικού σας χώρου Κώστα, ενώ η μεγάλη πτώση της ΔΑΠ πήγε σχεδόν όλη στην αποχή η απόλυτη μείωση του αριθμού των ψηφισάντων. Τα νεο-γίδια απογοητεύτηκαν.
          Τώρα, στο εσωτερικό της ανώνυμης σίγουρα υπήρξαν μετακινήσεις και εκεί οφείλεται κύρια η σχετική άνοδος της “όλης ΕΑΑΚ”, εις βάρος βέβαια των λοιπών της ανώνυμης και κυρίως της ΠΑΣΠ, που είχε ισχυρή πτώση, αν ψάξει κανείς τα νούμερα.
          Αυτές οι διαπιστώσεις φαίνεται να συνάδουν με το γενικότερο πολιτικό κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.

        5. Κώστας

          Δεν ξέρω τι πίνετε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, λέτε πως είναι μόνο νόμιμαπράγματα αλλά ο δικός μας χώρος από 6373 πήγε στις 7634

          Αυτό λέγεται απόλυτη άνοδος, ποσοστιαία επί των ψήφων μας, των ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ πιο σωστά γιατι δεν είμαι φοιτητής, 20 % και κάποια άνοδος σε ποσοστό, μεγάλη σίγουρα αλλά στις φοιτητικές εκλογές κοιτάμε κυρίως απόλυτα νούμερα εκτός και αν μιλάμε για τεράστια άνοδο της συμμετοχής που έχει να την ζησει το φκ δεκαετίες

          Ρώτα και την ΠΚΣ του Μαθηματικού, από τις 6373 στις 7634 ειναι άνοδος, δεν είναι πτώση. Απόλυτη άνοδος και σημαντική ποσοστιαία γιατί πέφτει η συμμετοχή και 20 % επί των ψήφων. Ακριβώς όση και η ΠΚΣ. Η ανώνυμη τι είναι ? Εϊδες που σου λέω πως δεν καπνίζετε μόνο νόμιμα ?

          Όντως λοιπόν πήγαμε εξίσου καλά, υπάρχει ενιαία άνοδος. Και επειδή τα πανεπιστήμια δεν φλέγονται, παρά την επιθεση, είναι άνοδος υπέρ βωμών και εστιών, τώρα πρέπει να γίνει αγώνας, ενιαία μπλοκ αγώνα ανά σύλλογο και κεντρικά. Και είναι ενιαία γιατί ο κόσμος πήγε και ψήφισε Αριστερά γενικά, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάταση που να την πιστώνετε είτε η ΠΚΣ είτε τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα και οι παρατάξεις της άλλης αριστεράς

          Εκτός και αν η ΠΚΣ διαβάζει και “δεν θα σκοτωθούμε κιόλας” και “εδώ που τα λέμε εμάς οι μπάτσοι θα μας σεβαστούν, έχουμε το ΚΚΕ από πίσω μας”. Άντε τωρα απάντα πως είμαι αντιμπατσικός, αναρχίζω και πως το θέμα δεν είναι οι μπάτσοι στα πανεπιστήμια, που είναι και του λαού παιδιά, δεν είναι να παίζουμε κάθε μέρα ξύλο αλλά τα πολιτικά συμπεράσματα

          Κώστας

        6. Ανώνυμος

          Ψυχραιμία Κώστα, κανείς δεν αμφισβήτησε πως είχατε “εσείς” απόλυτη άνοδο από 6363 σε 7634 κουκιά. Το σκεπτικό μου είναι πως η δεξαμενή σας είναι ο “ευρύτερος δημοκρατικός αριστερός χώρος”, που βέβαια περιλαμβάνει και το πασόκ. Εύκολα ένας πασόκος πάει στον “δικός σας χώρο” δύσκολα στην ΠΚΣ. Και δεν είναι κακό αυτό, απλά δεν είναι και κάτι επαναστατικό. Με την ίδια ευκολία ξαναφεύγει. Αυτά έχουν οι εύκολες λύσεις. Για να πάς στην ΠΚΣ πρέπει να περάσεις από σαράντα κύματα αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, χοντρής όπως της δεξιάς,η ντελικάτης, με “αντικαπιταλιστικές πινελιές”, όπως του “δικού σας χώρου”.
          Αλλά έτσι δε γίνεται κίνημα. Και γι αυτό έχει κυριαρχήσει στον δρόμο το ΚΚΕ.
          Και γι αυτό ισχυρίζομαι κι εγώ, πως οι δύο άνοδοι δεν είναι ενιαίες, γιατί δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Είναι απλά παράλληλες, με σημαντική διαφορά συνειδητότητας. Οσοι έρχονται σε “σας” έχουν αυταπάτες για εύκολες νίκες, όπως όλες αυτές για τις οποίες συχνά επαίρεστε και οι οποίες όλες έχουν αποδειχτεί αέρας κοπανιστός. Οποιος πάει στην ΠΚΣ ξέρει τι Γολγοθά πρέπει να ανέβη. Πικρές αλήθειες, που δεν καταπίνονται εύκολα.

        7. Κώστας

          Αρχικά το αμφισβήτησε έτερος φίλος του ΚΚΕ που είπε πως είναι 600. Άρα τι μου λες “κανείς δεν αμφισβήτησε” όταν ο άνθρωπος έχει αναγνωρίσει το λάθος του ?

          Να του πω μάλιστα πως δεν είπα ότι έλεγε συνειδητά ψέματα. Για μικροκομματική μανία μίλησα που τον έκανε να κάνει κραυγαλαίο λάθος στις πράξεις

          Φέρε μου τα exit poll που αναλύουν τις μετακινήσεις. Για μένα όλοι οι φοιτητές είναι φοιτητές, φορείς των Ενιαίων Φοιτητικών Συμφερόντων, παρά τις διαφορές ταξικής καταγωγής και προοοπτικής που διαφοροποιούν αλλά δεν ακυρώνουν την ανάγκη υπεράσπισης των Ενιαίων Φοιτητικών Συμφερόντων μέσα στους φοιτητές, και τους καλώ να ψηφίζουν ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ, να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις, να στηρίζουν τα Μπλοκ Αγώνα και να υπερασπίζονται το Πανεπιστημιακό Άσυλο με το κορμί τους. Όχι δεν τους ζητάω προηγούμενα πολιτικά φρονήματα, φοιτητικά ή κεντρικά πολιτικά

          Δηλ η ΠΚΣ ποιους καλεί ? Τους φοιτητές που είχαν παππού στν Γράμμο και στο Βίτσι ? Τους φοιτητές που το οικογενειακό τους εισοδημα είναι αυστηρά κάτω από ένα όριο ?? Ή είναι εϊναι τίποτα … κομμουνιστές οι φοιτητές που ψηφίζουν ΠΚΣ ?

          Να σοβαρευόμαστε μεγάλε. Είπαμε, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ είχαν μια ενιαία άνοδο 20 % λόγω κλίμακας της επίθεσης, πήγε ο κόσμος και ενστικτωδως ψήφισε Αριστερά στην βάση μνήμης, παρακαταθήκης, ιστορίας, και των αγώνων του 21. Πάμε παρακάτω, άντε μαρή πρώτη δύναμη, πες τίποτα , θα κάνουμε κάτι ? Πείτε έχουμε εξεταστική αν όχι

          Κώστας

        8. Ανώνυμος

          “Σε ποιούς απευθύνεται η ΠΚΣ”;
          Φιλοσοφικό το ερώτημα. Τυπικά, προφανώς και απευθύνεται σε όλους, όπως και κάθε άλλη παράταξη. Αλλά το ερώτημα είναι “ποιούς μαζεύει”. Κι εδώ ισχύει το “ό,τι εκπέμπεις έλκεις”. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι άλλους προσελκύει η ΠΚΣ άλλους το ΕΑΑΚ. Γι αυτό λεμε ότι η άνοδος δεν είναι ενιαία. Τόσο απλά.

        9. Ανώνυμος

          Ρε ΚΚΕδες, ρε σεις προσπαθήστε να μην καταστρέφετε κάθε συζήτηση με ανοησίες! Αν ένας πασόκος ψηφίζει πιο εύκολα ΕΑΑΚ από ΠΚΣ, τότε η ΕΑΑΚ έπρεπε να έχει 33% και όχι η ΠΚΣ! Απλή κοινή διαλεκτική λογική. Εκτός και αν το 33% που πήρε η ΠΚΣ έχει συνειδητοποιήσει τον Γολγοθά της ταξικής πάλης, σε αντίθεση με το 16% που πήρε η ΕΑΑΚ το οποίο αποτελεί μια μειοψηφία που επιμένει Γιόλο και δεν θέλει να αποκτήσει ταξική εργατική συνείδηση. Αν είναι ετσι, να περιμένουμε προφανώς να βγάλει η ΠΚΣ στον δρόμο, ….τα….μιλιουνια φοιτητών που έγραφε ένας άλλος ογκόλιθος της νηπιακής σας σκέψης εδώ μέσα και να κάνει σκόνη την καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια. Έτσι δεν πάει ΚΚΕ μου;

          Αφήστε τις σαχλαμάρες ΚΚΕδες! Η ΕΑΑΚ πήγε από το 11,5% στο 16% και αυτό σημαίνει ότι πήρε πολλούς ψήφους φοιτητών που έχουν σοσιαλδημοκρατική συνείδηση. Απόλυτα φυσιολογικό, έτσι είναι η εποχή. Η ΠΚΣ πήγε από το 24% στο 33% κ αυτό σημαίνει ότι επίσης πήρε πολλούς ψήφους φοιτητών με σοσιαλδημοκρατική συνείδηση. Κοινή είναι η δεξαμενή και μην πουλάτε τρελιτσα.

          Το θέμα είναι: θα μετατραπουν αυτά τα πολύ καλά ποσοστά της ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ σε μαζική κ έμπρακτη μετατόπιση συνειδήσεων των φοιτητών σε αντικαπιταλιστική προοδευτική κατεύθυνση; Θα έχουμε ανασυγκρότηση σε οργανωμένη και ουσιαστική δημοκρατική βάση; Θα ξεσπάσουν μαζικοί, διαρκείς και πολιτικά ριζοσπαστικοί αγώνες βασισμένοι στην δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων; Εκεί θα κριθεί η αξία του 16% της ΕΑΑΚ και φυσικά η πρώτη θέση του 33% της ΠΚΣ. Αλλιώς, φούμαρα είναι οι εκλογές και τα “δώσε δύναμη στην δύναμη σου”.

          Δεν ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ είχε 8% στις εκλογές του 2012, ήταν δηλαδή το πιο ισχυρό και στα λόγια αριστερό ΚΚ της Ευρώπης και αυτό δεν εμπόδισε ούτε δύο ελάχιστο το να πάει η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας στην χειρότερη ταξικά θέση των εργατικών τάξεων της Ευρώπης. Με το πιο ισχυρό και αριστερό υποτίθεται Κ.Κ. έτσι; Ε σενιόροι;

        10. Ανώνυμος

          Καταρχήν, το ότι πάνε πιο εύκολα στο ΕΑΑΚ δεν διαψεύδεται από το ότι δεν πάει και όλο το 33%! Είπαμε “διαλεκτική λογική”(;! – όλα χύμα;) ….αλλά όχι κι έτσι!
          Αλλά, ό,τι και να λες, υπάρχει μα κρισάρα (=κόσκινο), που διαφοροποιεί τους δύο χώρους, ΠΚΣ και “ΕΑΑΚ”. Να το κάνω κι αυτό λιανά: Η ΠΚΣ λόγω ΚΚΕ γενικά δεν είναι αρνητική σε βασικούς πολιτικούς προσδιορισμούς όπως, Υπαρκτός Σοσιαλισμός, Γράμμος, Στάλιν, απόρριψη στρατηγικής με μεταβατικά προγράμματα, μέτωπα, αν “σπάει η επανάσταση τζάμια”, χαρακτήρας των “πλατειών” και των “πορτοκαλί εξεγέρσεων”, τι είναι η “δημοκρατία” κλπ. όλα αυτά, που τσακωνόμστε συχνά εδώ μέσα, δε λέω κάτι περίεργο. Αντίστοιχα ισχύουν και για βασικούς προσανατολισμους του φοιτ. κινήματος. Εννοείται υπάρχουν και στην ΠΚΣ βαθμοί αποδοχής των παραπάνω, αλλά όχι κάθετη και ολική άρνηση. Κι όσοι έχουν ενδοιασμούς και ενστάσεις, απλά δεν το έχουν σκεφτεί εξαντλητικά, αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν ώριμη άποψη, γι αυτό και δεν …αποχωρούν.
          Για δες τώρα τι γίνεται στο “ΕΑΑΚ” (γενικός χαρακτηρισμός, για να περιλάβω όσα εσείς θέλετε, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, διάφορα “σχήματα” κλπ.): Σε κάθε ένα από τα παραπάνω θα βρείς τις πιο ανταγωνιστικές απόψεις. Π.χ.. για τον Γράμμο, υπάρχουν πολλοί εαακ-ίτες κυρίως περί το ναρ, που είναι αναφανδόν υπέρ, ενώ για πολλούς τροτσκίζοντες συντρόφους σας είναι ο ορισμός του διαβόλου, “σταλινικό πραξικόπημα” κλπ. Κάνω λάθος;
          Ποιό είναι ο συνεκτικό στοιχείο όλου αυτού του μείγματος; Δε βρίσκω άλλο από την αντίθεση στο ΚΚΕ, που διαπερνάει όλο το χώρο.
          Τώρα όσα γράφεις σινιόρε στις δύο τελευταίες παραγράφους σου ισχύουν εξ ίσου και για την ΕΑΑΚ και είναι στη σαμψώνια λογική “αποθανείτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”. Αλλά, για την ΠΚΣ σίγουρα δεν ισχύουν.
          Καταρχήν, δεν “γυρίσαμε στο ’86”. Η σημερινή ΠΚΣ δεν είναι ίδια με εκείνη. Το πιο απλό: Δεν περιλαμβάνει …πολλούς από εσάς! Είναι έξω όλο αυτό, που μετέπειτα έγινε Ναρ. Εχει κι άλλες σοβαρότερες αλλαγές, που ενσωματώνουν τις εμπειρίες των ~36 χρόνων από τότε.
          Ασφαλώς οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ΚΚΕ (πηδάμε τώρα στο Κόμμα, από την ΠΚΣ, αλλά το αριστερίστικο μυαλό κωλώνει σε τέτοιες αυτοπειθαρχίες) δεν έγιναν από όλους ταυτόχρονα κατανοητές η και αποδεκτές, όταν έπρεπε να δοκιμαστούν στην πράξη, όπως υποχρεωτικά έγινε το 2012. Πολλοί, …οι μισοί, τρόμαξαν και ξαναγύρισαν στα “σίγουρα”, Σύριζα, Ναρ, που τότε συζήταγαν για …”προοδευτική” η ξέρωγω “αριστερή” κυβέρνηση,που “θα εξαναγκάζεται από την λαϊκή πίεση” (προφανώς διερμηνευομένη από το Ναρ) “να παίρνει θετικά μέτρα”.
          Το που κατέληξε αυτή η αυτααπάτη δικαιολογεί την τόλμη του ΚΚΕ να χάσει τη μισή εκλογική του δύναμη παρά να συμβάλει στον πλήρη αποπροσανατολισμό, όπως συνέβη και συμβαίνει σε όλη τη Δύση, και σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

        11. Ανώνυμος

          Λες στον ΚΚΕ απλά σωστά πράγματα και σου απαντάει με Γράμμους κ αν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στην ΕΑΑΚ για αυτά! Και μετά συνεχίζει με φουλ μεταφυσική κ άλματα στο κενό, για ότι δεν έχει σχέση η ΠΣΚ του 80 με την ΠΚΣ του σήμερα κ αυτό είναι αναβάθμιση κ άλλα τέτοια κουλά. …. Ο,τι ναι, όπως να ναι κ από ουσία τίποτα…

    3. Γνώστης

      Κώστα έχει καταφέρει σχολιάζοντας σχεδόν οτιδήποτε να καταγγέλλεις το ΝΑΡ, τη νΚΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανάλογα την περίπτωση

      Reply
      1. Κώστας

        Υπερβάλλεις, είδα κάτι στις φοιτητικές εκλογές που δεν μου άρεσε και το κόλλησα ενώ μιλάμε για τις φοιτητικές εκλογές

        Θα φροντίσω να μην δίνω τέτοια εντύπωση αν και δεν ξέρω πως

        Κώστας

        Reply
  3. Ανώνυμος

    Σίγουρα πρόκειται για μια νίκη του φοιτητικού κινήματος, που ήρθε σε συνθήκες απότομης όξυνσης των αντιθέσεων του εγχώριου αλλά και του παγκόσμιου καπιταλισμού. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή για τις δυνάμεις, που αναφέρονται, έστω φραστικά, σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση: Ουκρανικός πόλεμος, ακρίβεια, λογαριασμοί ρεύματος-αερίου, επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί με ΝΑΤΟ, Αλεξανδρούπολη κλπ. Θα έλεγα, πως περισσότερο ήταν αυτοί οι γενικότεροι λόγοι, και κατά δεύτερο λόγο η αντιδραστική επίθεση στο φοιτητικό κίνημα και την Παιδεία, που δημιούργησαν αυτό το ξεκάθαρο πνεύμα αμφισβήτησης σε μεγάλη μερίδα των φοιτητών και την αποδοκιμασία των κύριων εκφραστών των συστημικών παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και Μπλόκο. Αλλωστε και η ίδια η επίθεση στο φοιτητικό κίνημα και στα απομεινάρια της δημόσιας παιδείας τι άλλο, παρά “εκκαθάριση πεδίου” είναι, εν όψει ακόμη πιο αντιδραστικών και αντιλαϊκών γενικοτέρων μέτρων, και άμεσα συναρτημένη με αυτά; Φαίνεται πως μια όχι ασήμαντη μερίδα του φοιτητόκοσμου καταλαβαίνει “που το πάνε” και γι αυτό γύρισε την πλάτη σε όλο αυτό το σύστημα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καταδίκη του “Μπλόκο”, στο 3%, αν σκεφτεί κανείς, πως αναφέρεται σε κόμμα, που βαυκαλίζεται με πόθους εκλογικής κυβερνητικής παλινόρθωσης, που σημαίνει, πως ακόμη και με την προσχεδιαζόμενη συνεργασία με το “ΠΑΣΟΚ”, θα χρειαστεί εκλογικά ποσοστά της τάξης του 30% τουλάχιστον. Το ίδιο και η πτώση της ΠΑΣΠ, παρά την τεράστια προπαγανδιστική επιχείρηση των ΜΜ”Ε” για την ανασυγκρότηση του “ΠΑΣΟΚ” τον τελευταίο ειδικά χρόνο.
    Σημασία μεγάλη λοιπόν έχει να υπάρξει μια ξεκάθαρη τομή στο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, σαν αυτήν, που αχνοφαίνεται στο φοιτητικό σήμερα, για να μπουν τα προβλήματα σε ταξική βάση και να επιστρέψει η πολιτική στη χώρα μας, κάτι, που έχει να γίνει από την στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ.

    Reply
  4. Papillon

    Λοιπόν πάμε να δούμε τα γεγονότα. Σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει οι συνολικά εγγεγραμμένοι φοιτητές που είχαν δικαίωμα ψήφου είναι 554.050. Από αυτούς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΚΣ (ας πάρουμε αυτά σαν αληθινά) ψήφισαν μόλις…51.890 δηλαδή ούτε το…10%.

    Με άλλα λόγια η αποχή ήταν 90%!!!

    https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/295797/ta-telika-apotelesmata-proti-dynami-i-panspoydastiki-me-3343-kai

    Και οι άλλοι σκοτώνονται για το ποιος νίκησε ενώ εσείς βλέπετε “ελπιδοφόρα άνοδο των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και καθιέρωσή της σε τρίτη δύναμη πανελλαδικά” ηχηρά μηνύματα, νίκες και δεν ξέρω τι άλλο ενώ η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ σας θεωρεί όλους το ίδιο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ (και καλά κάνει δεν την αδικώ συμφωνώ απόλυτα μαζί της και σωστά απείχε) και σας έδωσε ένα ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εχει δίκηο ο Παπιγιόν!
      Και τα δέντρα στην Ελλάδα, είναι πάνω από δύο δισεκατομμύρια, κι όλα τους γύρισαν την πλάτη στις φοιτητικές εκλογές και προσβλέπουν στην ΟΑΚΚΕ σαν τελευταία τους ελπίδα!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Οι εγγεγραμμένοι παπιγιόν είναι 500.000 αλλά οι ενεργοί φοιτητές είναι γύρω στις 150.000. Με αυτό το νούμερο πρέπει να συγκρίνεις. Οι υπόλοιποι είναι ανενεργοί φοιτητές.

      Reply
      1. Papillon

        Το δέχομαι. Και πάλι όμως το 51.890 σε αριθμό 150.000 αντιστοιχεί σε περίπου 35%. Ούτε καν ακριβώς λίγο πιο κάτω. Δεν αλλάζει η ουσία η αποχή με 65% σας πήρε αμπάριζα όλους. Με αυτό το δεδομένο το να βλέπεις…ελπιδοφόρα άνοδο, νίκη του φοιτητικού κινήματος και δεν ξέρω τι άλλο είναι τουλάχιστον αφελές. Προφανώς για να απέχει η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των φοιτητών κάτι πάει πολύ στραβά με τις παρατάξεις σας πολύ όμως και αναφέρομαι σε όλες ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, Πορεία, Α.Κινήσεις όλους (προφανώς βγάζω έξω ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-BLOCO αναφέρομαι στις παρατάξεις της “κομμουνιστικής” αριστεράς). Γιατί δεν μπορείτε να το κατανοήσετε; Ή μήπως δεν θέλετε;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Μας πήρε αμπάριζα όλους”; Μπα, μην το λες!
          Πράγματι από το ’19 έχουμε συνολικά ~10000 ψηφίσαντες λιγότερους, αλλά η ΔΑΠ έχασε ~10700! Και η ΟΑΚΚΕ πόσους παίρνει από τους 150000;
          Η αποχή είναι χαστούκι, που πρώτα από όλα φάγατε η ΔΑΠ και οι παρατρεχάμενοι της!
          Μην κάνετε κρεμαστάρια όσα δε φτάνετε!
          Και στο κάτω-κάτω η ΠΚΣ είναι και η μόνη παράταξη, που είδε σημαντική άνοδο ψήφων σε απόλυτους αριθμούς! Κοντά ~2800, δηλ. αύξηση της δύναμης της κατά ~20% σε σχέση με το 2019! Μια παρόμοια αύξηση είχε και το (αμφιλεγόμενο) σύνολο “ΕΑΑΚ”-ΑΡΕΝ και “ΕΑΑΚ”-σκέτο, αλλά πολύ μικρότερη,κάπου ~630 ψήφους. Οι υπόλοιποι φάγατε το χαστούκι, και θα φάτε κι άλλα. Είμαστε μόνο στην αρχή…. Το “Τέλος της Ιστορίας” ….τελείωσε!

        2. Κώστας

          1300 ανεβαίνουν ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ, έλεος, μια απλή πράξη δεν μπορούμε να κάνουμε όταν θέλουμε να δικαιώσουμε τα μικροκομματικά μας συμφεροντάκια ?

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Εχεις δίκηο Κώστα, σύμφωνα με τους πίνακες της ΠΣΚ, η αύξηση είναι 1271 ψήφοι και σε ποσοστό επί των ψήφων 2019 είναι 20,35%. Ευχαριστώ, που με έστειλες να τα ξανακοιτάξω. Καμία πρόθεση να αλλοιώσω νούμερα.

  5. Φάνης

    Επειδή βλέπω μια κριτική στην διπλή καταγραφή που κάνει το σάιτ της ΠΚΣ για τα ΕΑΑΚ, να πούμε εδώ ότι διπλή καταγραφή υπάρχει γιατί τα ίδια τα σχήματα των ΕΑΑΚ κατεβαίνουν ξεχωριστά/αντιπαραθετικά με τα ψηφοδέλτια ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ σε αρκετές σχολές (πχ Μηχανολόγοι ΕΜΠ). Καταγράφεται δηλαδή αυτό που υπάρχει, ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

    Δεν είναι δουλειά της ΠΚΣ να κάνει πολιτική ανάλυση του γιατί γίνεται αυτό ούτε να τα αθροίσει με βάση κάποιο σκεπτικό πολιτικής εγγύτητας. Δηλαδή να ενώσει δύο ψηφοδέλτια ενώ ΤΑ ΙΔΙΑ δεν κατάφεραν να ενωθούν για τους οποιουσδήποτε λόγους δεν την αφορούν.

    Reply
    1. Γνώστης

      το ΚΚΕ δεν μπορεί να χαρεί ακόμα και την επιστροφή πρώτη θέση στα ΑΕΙ μετά το 1986 γιατί υπάρχει η ΕΑΑΚ.
      Οι ΔΑΠίτες δεν στεναχωριούνται τόσο

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Οι ΔΑΠίτες δεν στεναχωριούνται τόσο…. ….”γιατί υπάρχει η ΕΑΑΚ”!
        Η εγγύηση;!

        Reply
  6. Κώστας

    Φάνη είναι δουλειά της ΠΚΣ να μην παρουσιάζει τα αποτελέσματα με ψευδή τρόπο.

    Πρεπει να βρει που το ΕΑΑΚ σκέτο είναι από πρόθεση και όχι απο απουσία της ΑΡΕΝ

    Δεν έχει κανενα δικαίωμα να τα χωρίζει εκτος και αν είναι χωρισμένα

    Αυτο για το επίπεδο της απλής καταγραφής. Προυπόθεση του να κατέβουν μαζί, για να ενωθούν όπως λες, είναι να υπάρχουν ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ σε έναν σύλλογο. Δεν μπορείς να πεις πως 2642 φοιτητές επέλεξαν ΕΑΑΚ αντί για ΕΑΑΚ -ΑΡΕΝ αν δεν είχε ΑΡΕΝ ή ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ στον Σϋλλογο τους. Πρέπει να σπάσεις το 2642

    Πολιτικά οι πάντες άθροισμα κάνουν, με το που μπαίνουν στο site λένε ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ 7600. Και αυτό είναι το αυτονόητο και το “η ΠΚΣ δεν το ξέρει” είναι εξυπνακισμός.

    Αλλά μην τα βάζετε όλα μαζί αφού τυπικά δεν ήταν μαζί. Βάλτε τα τουλάχιστον όπως ήταν. ΕΑΑΚ σκέτο αντιπαραθετικό με ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ σκέτο σε συλλόγους χωρίς ΑΡΕΝ. Διότι μια απλή ματιά στο site της ΑΡΕΝ δείχνει παρέμβαση της σε 49 συλλόγους οπότε καταλαβαίνεις πως οι Σύλλογοι που τα ΕΑΑΚ ήταν μόνα τους χωρίς ΑΡΕΝ είναι πάρα πολλοί

    Κώστας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.