.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η ΕΕ φιμώνει το διαδίκτυο! Ποιος μπορεί να σηκώνει τους ώμους;


Γράφει η Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου και η Ελένη Κατράδη *

Με την έγκριση 348 ευρωβουλευτών, εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, στα τέλη Μαρτίου, η οποία έρχεται να φέρει τεράστιες αλλαγές στη χρήση του διαδικτύου, ενάντια στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της οδηγίας, συμπυκνώνεται σε δυο άρθρα: το άρθρο 17 και το άρθρο 15. Αυτά στην πράξη, ανοίγουν το δρόμο στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στο διαδίκτυο, πετώντας έξω οποιονδήποτε δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για να μπορεί να διαμοιράζεται πληροφορίες. Επιπλέον, οτιδήποτε ανεβάζουν οι χρήστες, σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, θα λογοκρίνεται, καθιστώντας τα όρια έκφρασης στο διαδίκτυο ακόμα πιο στενά.

Τεχνικά, είναι ακόμη αμφίβολο πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, αλλά η ουσία είναι ότι η ΕΕ, ως σύγχρονη χούντα, νομιμοποιεί θεσμικά τη λογοκρισία και ανοίγει το δρόμο στην καταπάτηση ολοένα και περισσότερων ελευθεριών. Η ασάφεια της οδηγίας σε κάποια σημεία μάλιστα, είναι εσκεμμένη, ώστε να επεκτείνεται και στην ιδιωτική σφαίρα (προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα κτλ). Το ίντερνετ από τη γέννησή του αποτελούσε ένα χώρο όπου ο καθένας μπορούσε να εκφράζεται ελεύθερα. Με τα χρόνια όμως, βλέπουμε την ελευθερία αυτή να καταπατάται συνεχώς, αυξάνοντας τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών πάνω σε αυτό.

Ευθύνες σε όλο αυτό, έχουν όλοι όσοι συνέβαλαν στο να περάσει αυτή η τροπολογία, ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία της πλειοψηφίας των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Μεγάλη ήταν η κοροϊδία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν ήταν ενάντια στην οδηγία, αλλά όλως τυχαίως το σύνολο των ευρωβουλευτών του απουσίαζε, ενώ τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας μέσω του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης. Αντίστοιχη στάση κράτησε και η Χρυσή Αυγή ,η οποία υπερψήφισε την τροπολογία παρ όλο που ήταν φαινομενικά αντίθετη, ενώ όλη σχεδόν η ομάδα των ευρωβουλευτών την Νέας Δημοκρατίας απουσίαζε από τη διαδικασία. Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και υποστηρικτές νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είτε ψήφισαν υπέρ (Ποτάμι) είτε στήριξαν διά της “απουσίας” τους.

Πολιτικά απαράδεκτη ήταν η στάση του ΚΚΕ, με μία απουσία και μία λευκή ψήφο, που δε διέφερε στο ελάχιστο από τη στάση που κράτησαν όλες οι υπόλοιπες καθεστωτικές παρατάξεις. Όσο βαθαίνει η κρίση και η αναγκαιότητα μιας γραμμής ρήξης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, αναδεικνύονται συνεχώς τα αδιέξοδα του ρεφορμισμού. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το ΚΚΕ αδυνατεί να κινηθεί σε κατεύθυνση ουσιαστικής ρήξης με την κυβέρνηση και την ΕΕ, με πολλά ακόμα παραδείγματα γι’ αυτό. Από την πρόσδεσή του στον εργοδοτικό συνδικαλισμό (πάντα με καταγγελίες και …κριτική) όπου καταλήγει να υλοποιεί τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ, τη στάση του απέναντι στο δημοψήφισμα και την ΕΕ, την άρνηση οποιασδήποτε κοινής δράσης των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς , μέχρι και τώρα την “λευκή συμφωνία”, η οποία θα αυξήσει τα κέρδη του λόμπι των καλλιτεχνικών εταιρειών και θα ποινικοποιήσει την ελεύθερη έκφραση. Όσες καταγγελίες και αν βγάλει εκ των υστέρων, κατά των μονοπωλίων, της ΕΕ και της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά καταλήγει να αποτελεί σταθεροποιητή του συστήματος, παρά δύναμη ανατροπής του.

Δε χωράει αμφιβολία, ότι η συγκεκριμένη οδηγία είναι ένα ακόμη μέτρο αντιδημοκρατικής θωράκισης της ΕΕ απέναντι στους λαούς της, σε πλήρη σύμπλευση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η ΕΕ αλλάζει, όχι προς μια καλύτερη εκδοχή όπως θέλουν να το παρουσιάσουν τα αστικά επιτελεία, αλλά σε μια κατεύθυνση αντιδραστική και ξένη στις λαϊκές ανάγκες. Εντός της, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, είναι καταδικασμένα να πλήττονται. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο μόνος δρόμος για την κοινωνική πλειοψηφία είναι η ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και ο αγώνας για αντικαπιταλιστική ρήξη και αποδέσμευση από αυτήν.

Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου, Φιλόλογος, εργαζόμενη στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ελένη Κατράδη, Προγραμματίστρια, εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, μέλος του Radical I.T. και του ΣΕΤΗΠ.
Υποψήφιες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 95.00% ( 2
Συμμετοχές )



1 σχόλια στο “Η ΕΕ φιμώνει το διαδίκτυο! Ποιος μπορεί να σηκώνει τους ώμους;

  1. Ανώνυμος

    Μπορούν οι συγγραφεις του κειμένου, να αναρτησουν το περιεχομενο των επιμαχων άρθρων της απόφασης της εε;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *