Άρθρο του Σεΐτ Αλντογάν, ανταποκριτή της εφημερίδας Εβρενσέλ στην Αθήνα
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο μεγάλη συζήτηση γύρω από την ένταση που επικρατεί και κλιμακώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.
Ως επί το πλείστον, η αστική τάξη και τα προπαγανδιστικά κέντρα καλλιεργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για ένταση μεταξύ δύο τρελών, δύο ψυχοπαθών.
Φυσικά, αυτή η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα έχει στόχο τη διαστρέβλωση της αλήθειας και τον αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα. Η ένταση αυτή συναρτάται άμεσα με τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η ένταση αυτή δημιουργήθηκε με την εξαπόλυση προπαγανδιστικής «καταιγίδας», για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα προχωρεί σε πειράματα με πυρηνικά όπλα και αυτό ενοχλεί τον «ελεύθερο κόσμο». Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και πολλές δεκαετίες, πρώτα απ’ όλα η Γαλλία και οι ΗΠΑ, συνεχώς πραγματοποιούν τέτοιες δοκιμές χωρίς να ακούγεται τίποτα ενώ όταν η Β. Κορέα πραγματοποιεί μια δοκιμή ξεσηκώνεται παγκόσμιος σάλος.
Στο σημείο αυτό, είτε το θέλουμε είτε όχι, οφείλουμε κατά πρώτον να αναρωτηθούμε: Ποια θα ήταν η μοίρα της Βόρειας Κορέας αν δεν ήταν πυρηνική δύναμη, ποιο τέλος θα τις επιφυλασσόταν;
Κατά δεύτερον, πρέπει να τονίσουμε ότι η δύναμη που βγήκε πιο ωφελημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι ΗΠΑ, έχοντας εξασφαλίσει πάρα πολλές βάσεις και στρατιωτική ισχύ στην περιοχή του Ειρηνικού την οποία είχε περικυκλώσει. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα οι μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ βρίσκονται στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία. Αυτό δηλώνει ότι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή είναι πολύ σημαντικά.
Ας σημειωθεί ότι η Β. Κορέα, εδώ και δεκαετίες προβάλλει το αίτημα της απομάκρυνσης των αμερικάνικων βάσεων από την περιοχή. Ενώ οι αμερικάνοι έχουν τόσες βάσεις στην περιοχή, στο έδαφος της Β. Κορέας δεν υπάρχει ούτε μία ξένη βάση.
Ανεξάρτητα από το τι καθεστώς έχει η Β. Κορέα, πρέπει να τονιστεί ότι η Αμερική την βάζει στο στόχαστρο για να εξυπηρετήσει τα γεωστρατηγικά της σχέδια στην περιοχή.
Να προσθέσουμε ότι, μετά το 1990, σχεδόν όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία ενοχλείται, νιώθει να περισφίγγεται και δεν θέλει συνοριακές εντάσεις και επεισόδια με την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Από την άλλη πλευρά, αν συνυπολογίσουμε την ανάδυση της Κίνας με την τεράστια άνοδο στο παγκόσμιο στερέωμα, με μια ματιά στο χάρτη με τις αμερικάνικες βάσεις της περιοχής, βλέπουμε ότι η Κίνα έχει περικυκλωθεί. Η διατήρηση συνεπώς της έντασης, πολύ δε περισσότερο μια κορύφωσή της με ενδεχόμενη επίθεση, θα ενοχλήσει ιδιαίτερα και την Κίνα. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι τα συμφέροντα της Αμερικής και η απαίτηση της Ιαπωνίας να είναι στρατηγική δύναμη στην περιοχή.
Λόγω αυτής της κατάστασης, η Κίνα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τεχνητές βάσεις και να απαιτεί δικαιώματα, ακόμα και στις θάλασσες που βρίσκονται αρκετά μακριά από τα σύνορά της.
Διάφορες ερμηνείες που δημοσιεύονται και συζητούνται, αναφέρουν ότι ο Τραμπ οξύνει την κατάσταση για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του που βρίσκεται σε πτώση.
Προφανώς δεν είναι ο κύριος λόγος αυτός. Μπορεί δευτερευόντως να συμβάλλει, όμως ο κύριος λόγος φυσικά είναι ότι, όπως στη Μέση Ανατολή και αλλού, ο ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός και οι ιμπεριαλιστικές τριβές μεταφέρονται και σε άλλες περιοχές και φαίνεται ότι η κλιμάκωση της έντασης θα μεταφερθεί και σε αυτή την περιοχή του Ειρηνικού. Όλα αυτά βέβαια, βρίσκονται σε συνάρτηση με τις διεθνείς ισορροπίες που επικρατούν αυτή τη στιγμή σε όλη την γη.
Να τονίσουμε ακόμη ότι, τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων, είχαν απαιτήσει την απόσπαση κάποιων νησιών που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Κίνας. Βέβαια, το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε και έπεσε στο κενό. Όπως και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι ΗΠΑ επιδιώκουν και σήμερα να κυριαρχήσουν σε αυτή την περιοχή του Ειρηνικού.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι εντάσεις σε κάθε περιοχή της γης, δεν είναι αποτέλεσμα της μονομανίας ψυχοπαθών ή τρελών ηγετών. Έχει σχέση με τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό, με την ιμπεριαλιστική απειλή και επιθετικότητα, με το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο ο ιμπεριαλισμός επιτίθεται ενάντια στους λαούς με επεκτατικούς σκοπούς.
1. Οι πυρηνικές δοκιμές έχουν σταματήσει να γίνονται εδώ και 20 με 30 χρόνια, για αυτό και δεν ακούγεται τίποτα. Έπιπλέον γίνονται προσπάθειες να καταστραφεί κομμάτι του πυρηνικού οπλοστασίου και να σταματήσει να ανανεώνεται. Ο δυτικός κόσμος εν γένει κινείται σε κατευθυνση αποπυρηνικοποίησης μετά τον ψυχρό πόλεμο. Πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι στην αριστερά να υποστήρίζουν με αυτόν τον έμεσο τρόπο την επέκταση των πυρηνικών.
2. Ποιά ακριβώς είναι τα φοβερά γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ που τις οδηγούν στο να παίζουν με την φωτιά στην Βόρεια Κορέα? Ο νότος, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και άλλες χώρες της περιοχής είναι σε αγαστή συνεργασία με την Αμερική. Η Βόρεια Κορέα, μια κλανιά στον άνεμο αξίζει ώστε να γίνονται όλα αυτά? Ποια είναι τα τρομερά συμφέροντα που παίζουντα? Είναι εύκολο να λές τα ίδια και τα ίδια (ιμπεριαλισμός, επεμβάσεις, συμφέροντα, αμερικάνοι κτλ) χωρία να νιάζεσε να εξειδικεύσεις. Δυστυχώς όπως δεν θα καταλάβεις και ποτέ τι είναι αυτό που γίνεται στον κόσμο.
3. Δυστυχώς μοιάζει ότι αριστερά πάει να κάνει άλλη μια φορά ένα λάθος παρόμοιο με τον Μιλοσεβιτς: να υποστηρίξει ένα αηδιαστικό και οπιστοδρομικό καθεστώς στη βάση ενός θολού αντιαμερικανισμού.
1. Οι πυρηνικές σταμάτησαν γιατί οι κατέχοντες πυρηνικά τα έχουν τελειοποιήσει.
Το πρόβλημα είναι η ύπαρξη/κατοχή πυρηνικών όπλων.
Τώρα, ότι ….”γίνονται προσπάθειες κλπ”!
Μας υποχρεώσατε, φίλοι ιμπεριαλιστές. Εχουμε συγκινηθεί!
Ο “δυτικός” κόσμος! Τι λέ, ρε παιδί μου!
Ο …”καλός” ο κόσμος δηλαδής! Ο φιλειρηνικός!
Κλαίω!
Τα Χιροσίμα/Ναγκασάκι τάκανε ο …”ανατολικός” ….Στάλιν(!), αυτός ντε, που έτρωγε τηγανιτά
ανθρώπινα μπριζολάκια!
“Μετά τον ….ψυχρό πόλεμο”(!!)
……που έφυγε ένα βάρος από την ψυχούλα σας, για να μπορείτε να κάνετε θερμούς με την ησυχία
σας!
2. Ρε, “ζώον”, (συγγνώμην για την αγοραία έκφραση οικοδεσπότη, δεν το εννοώ), αν δεν
καταλαβαίνεις τις ιμπεριαλιστικές κόντρες με Ρωσία-Κίνα, αλλά και τον ιμπεριαλιστικό
“τσαμπουκά” (=άμα αρχίσει η κάθε “πορδή” να απαιτεί αυτοδιάθεση/εθνική ανεξαρτησία
….πάει το κλείσαμε το μαγαζί!), άντε να βοσκήσεις το σανό του Πορτοσάλτε και μη μας συγχύζεις.
3. Εμείς θα υποστηρίζουμε το δικαίωμα του κάθε λαού να αντιμετωπίζει τα “αηδιαστικά και
οπισΤοδρομικά καθεστώτα του” σαν εσωτερική του υπόθεση.
Δε γουστάρουμε “εισαγωγή καθωσπρεπισμού”, αλλιώς “δυτικές αξίες” – πήραμε!
“Λάθος” μας – γούστο μας!
Συνεπώς: Η όλοι πυρηνικά, η κανένας!
Γκέγκε;
————————————————-
Ερώτηση: Τζήμερος η Ποτάμης;
ΟΑΚΚίτης θα είναι…
Αν είναι δικαίωμα κάθε λαού να αντιμετωπίζει τα δικά του οπιστοδρομικά καθεστώτα, τότε γιατί η Ρωσία και η Κίνα παλαιότερα υποστήριξαν τους αντιιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Βιετναμ και Κορέα; Γιατί ο Τσε πήγε στην Κούβα; Γιατί πήγαν οι Κουβανοί στην Ανγκόλα. Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
“…τότε γιατί η Ρωσία και η Κίνα παλαιότερα υποστήριξαν ….”.
Ακριβώς για νάχουν οι λαοί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης!
Ο ιμπεριαλισμός με τις επεμβάσεις του είναι που στέρησε τους Λαούς από αυτό, πολύ πριν καν αναδυθεί ο Σοσιαλισμός. Χωρίς άλλη δικαιολογία πέρα από το “δίκαιο του εκμεταλλευτή”, τα περίφημα “ζωτικά συμφέροντα”.
Και η αλήθεια, που μπορεί να σε ενοχλεί, είναι πως ο Σοσιαλισμός σηματοδότησε τόσο το τέλος της αποικιοκρατίας, αλλά και επίσης σχεδόν είχε μηδενίσει τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό, δίνοντας την δυνατότητα σε πολλούς Λαούς να ακολουθήσουν τους ποικίλους δικούς τους δρόμους, τις δικές του επιλογές. Αραβικές χώρες, αφρικανικές, λατινική Αμερική, χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η ίδια η κινέζικη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση, καθώς και η Ινδία, τι θα είχαν καταφέρει, αν οι ιμπεριαλιστές είχαν λυτά τα χέρια τους;
Αν οι Σοσιαλιστικές χώρες ήταν επεμβατικές και εκμεταλευτικές στις χώρες, στις οποίες στάθηκαν αλληλέγγυες με επιλογή των Λαών τους και όχι ενάντια στη βούλησή τους, θάχαν “κονομήσει”, όπως οι ιμπεριαλιστές, αλλά δε θάταν σοσιαλιστικές…..
Κατα πόσο ο Σοσιαλισμός ήταν “αλληλέγγυες με τις επιλογές των Λαων και όχι έναντια στην βούληση τους” το ξέρουν καλύτερα οι Λαϊκές Δημοκρατίες.
….και οι φασίστες, που πήρανε το πάνω χέρι σ’αυτές!
Σίγουρα!
Καθένας εμπιστεύεται τους δικούς του…..
Ας πούμε ότι όντως πήραν φασίστες το πάνω χέρι σε αυτές (που δεν είναι φασίστες αλλά τέλος πάντων). Δεν σε παραξενεύει το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες σοσιαλιστικής οικοδόμησης αυτό είναι που κατέληξε να γίνει? Οι αιτίες αυτών των εξελίξεων δεν πρέπει να αναζητηθούν στις κοινωνικές συγκρούσεις του παρελθόντως οι οποίες οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα? Μήπως, λέω μήπως, αυτές οι πολιτικές σήμερα (αντιρωσισμός, φιλοευρωπαισμός κτλ) είναι αποτέλεσμα των συνθηκών τότε;
Βρε μπουμπουνοκέφαλε, τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν;
Οι αντι-ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ήταν ΕΝΑΝΤΙΑ στην αποικιοκρατία και σε καθεστώτα που είχαν επιβληθεί χωρίς τη θέληση των λαών. Δεν ήταν γενικά και αόριστα “δικτάτορες”. Στο Βιετνάμ έκαναν επέμβαση οι αμερικάνοι, παραβιάζοντας την αυτοδιάθεση του λαού. Και εσύ κατηγορείς τους σοβιετικούς, ότι δήθεν αυτοί παρενέβησαν; Είναι δυνατόν να είσαι τόσο μπούφος; Στην Ανγκολα δεν πήγε κάποιος στρατός της Κούβας, πήγαν λίγοι αντάρτες που εντάχθηκαν στον αγώνα των ΝΤΟΠΙΩΝ εκεί.
“Ποιά ακριβώς είναι τα φοβερά γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ που τις οδηγούν στο να παίζουν με την φωτιά στην Βόρεια Κορέα? Ο νότος, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και άλλες χώρες της περιοχής είναι σε αγαστή συνεργασία με την Αμερική.”
Προφανώς και είναι η Κίνα την οποία με εντελώς χοντροκομμένο τρόπο, την ξέχασες!
Κίνα….ψιλοπράγματα…! Ε?
Τώρα, γιατί η Λ.Δ της Κορέας είναι “αηδιαστικό και οπισθοδρομικό καθεστώς” και το καθεστώς ας πούμε του Ισραήλ ή της Εσθονίας, ή των ΗΠΑ των ίδιων που αν είσαι λίγο σκούρος κινδυνεύεις από εν ψυχρώ εκτέλεση, δεν είναι, αυτό εσύ μόνο και οι παρόμοιοί σου το ξέρετε!
– Δεν είναι παράλογη η ερώτηση. Με ποιό τρόπο η παρουσία της Βόρειας Κορέας έχει τόσο μεγάλη σημασία στις γεωπολιτικές κόντρες ΗΠΑ/Κίνας; Ποιά είναι η συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης; Γιατί τώρα και όχι πριν από μερικά χρόνια; Ποια συμφέροντα των ΗΠΑ δεν ικανοποιούνται εξαιτίας της παρουσίας της Βόρειας Κορέας; Προφάνως υπάρχουν πολλά ζητήματα και μια πολύπλοκη κατάσταση που τα παραδοσιακά εργαλεία και δίπολα του τύπου ιμπεριαλισμός/εναντίωση στον ιμπεριαλισμού δε μπορούν να αναλύσουν.
– Αν υπάρχει σύγκρουση ιμπεριαλισμών μεταξύ Κίνας/ΗΠΑ γιατί η δεύτερη είναι αναγκαστικά η χειρότερη?
– Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είναι αηδιαστικό γιατί είναι μια κληρονομική μοναρχία η οποία για να μείνει στην εξουσία κάνει τα πάντα εις βάρους του ίδιου της του λαού. Γιατί δεν είναι ούτε Λαϊκή ούτε Δημακρατική. Γιατί έχεις τους άντρες να πάνε δέκα χρόνια στο στρατό. Γιατί υπάρχουν αποδεδειγμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων. Γιατί δεν μπορείς να βγεις στην κεντρική πλατεία της Πιονγιανγκ να πεις ότι ο Λι είναι μαλάκας. Γιατί οι άνθρωποι πινάνε ως συνέπεια των επιλογών της κυβέρνηση. Μπορώ να πω πολλά άλλα τέτοια. Τίποτα παρόμοια δεν υπάρχει γενικά στην δύση.
“Με ποιό τρόπο η παρουσία της Βόρειας Κορέας έχει τόσο μεγάλη σημασία στις γεωπολιτικές κόντρες ΗΠΑ/Κίνας;”
‘Εχεις ακούσει ποτέ τον όρο “γραμμή ρήξης” ?
“Γιατί τώρα και όχι πριν από μερικά χρόνια;”
Γιατί τώρα η Κίνα δυναμώνει και ανταγωνίζεται επικίνδυνα τις ΗΠΑ!
“Αν υπάρχει σύγκρουση ιμπεριαλισμών μεταξύ Κίνας/ΗΠΑ γιατί η δεύτερη είναι αναγκαστικά η χειρότερη?”
ISSYS, Ταλιμπάν, πορτοκαλί επαναστάσεις, πόλεμοι οικολογικές καταστροφές και όλα τα δεινά του σημερινού κόσμου, από τις ΗΠΑ ξεκινούν εδώ και πολλά χρόνια, όχι από την Κίνα!
Γενικώς, δεν υπερασπίζομαι πάντως την Κίνα, αλλά δεν θα συνταχθώ και κάτω από την αμερικάνικη προπαγάνδα εναντίον της, ούτε ενάντια στη Λ.Δ. Κορέας επειδή οι Αμερικάνοι και οι υποτελείς του μου λένε ότι ο Κιμ ταΐζει τα σκυλιά του με τους αντιπάλους του
– Τι είναι η γραμμή ρήξης; σοβαρά τώρα.
– Ναι βρε παιδί μου, δυναμώνει η Κινα, ανταγωνίζεται την Αμερική, αλλά τι είναι αυτό που κάνει τώρα την κατάσταση τέτοια ώστε να γίνεται κρίσημο το ζήτημα της Βορειας Κορέας. Γιατί δεν αρκούν για τα αμερικάνικα συμφέροντα οι άλλες χώρες της περιοχής; Και ανταγωνισμός υπάρχει χρόνια τώρα, άλλαξε κάτι στο εντωμεταξύ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απασχολούν την αριστερά. Αν μένεις στο απλό ‘ε ξέρεις τώρα, οι ιμπεριαλιστές μαλώνουν’ δεν πας μακριά.
-Ασε τις ιστορίες με τα σκυλιά. Δεν είναι αλήθεια όχι οι άνθρωποι στην Β. Κορέα ε, δεν τα περνάν και τόσο καλά. Δεν είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανελεύθερο, καταπιεστικό και διεφθαρμένο καθεστώς; Η αριστερά δεν πρέπει να νοιάζεται για το καλό αυτών των ανθρώπων; Όταν στηρίζει αυτά τα καθεστώτα τότε εμμέσως δεν βάζει και τον εαυτό απέναντι σε αυτούς τους λαούς;
“…δεν τα περνάν και τόσο καλά….”
….ενώ π.χ. δίπλα, στις Φιλιππίνες, στο προτεκτοράτο της Ν. Κορέας, στην Ινδονησία οι άνθρωποι …πλαντάζουν από ευτυχία!
“…η Κίνα είναι ανελεύθερο, καταπιεστικό….κλπ”
….ενώ η Αμερική σφύζει από …ελευθερία (των μπάτσων!), δημοκρατία (άμα δε γουστάρεις Τράμπ έχει και ….Χίλλαρη!!), διαφάνεια (εδώ να δείς!!!) κλπ., κλπ, κλπ!
Κουτόχορτο Πορτοσάλτε κλπ. αμάσητο!
Αει στο καλό σου άνθρωπέ μου!
Για το επίπεδο ζωης στην Ν. Κορέα:
https://qz.com/387292/by-2020-south-koreans-will-have-a-better-standard-of-living-than-the-french/
Στην Ινδονησία τα πράγματα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο στην Ν. Κορέα, αλλά έχουν γίνει τρομακτικές πρόοδοι με το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 20 χρόνια
http://www.worldbank.org/en/country/indonesia/overview
Και υπάρχουν πολλά παρόμοια success stories στην περιοχή (τίγρεις κτλ).
Να μιλήσουμε για το ποιες χώρες είναι ελεθευρες και το ποιές καταπιεστικές, Η αμερική έχει πολλά κοινωνικά προβλήματα και δεν είναι παράδεισος, (άλλωστε δεν υπάρχουν παράδεισοι στη γη) αλλά η ποιότητα της δημοκρατίας της είναι πολύ υψηλή σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια. Για παράδειγμα:
http://democracyranking.org/wordpress/rank/democracy-ranking-2016/
Eπειδή τα πολλά λόγια της αστικής προπαγάνδας είναι φτώχεια:
https://erodotos.files.wordpress.com/2017/09/slave_auction_ad.jpg,
από εδώ:
https://erodotos.wordpress.com/2017/09/03/egklimata-kapitalismou-gkikas/
(αναδημοσίευση από τον “Ρ”).
Το …πίσω μέρος μιας ωραίας(;) βιτρίνας του ….”Σκάει” και της “Καθημερινής”, του “Lifo”, του “Real”, και μερικών εκατομμυρίων ακόμη στελεχών του καταθλιπτικότερου ιδεολογικού μηχανισμού, που γνώρισε η Ιστορία.
Ρώτα και τον Μπάρμπα μου τον Ψεύτη!
Γραμμή ρήξης είναι μια σειρά από θέματα-προκλήσεις (εξ ου και “γραμμή”) που θέτει κάποιος στον αντίπαλό του, τα οποία ο δεύτερος δεν μπορεί να ενσωματώσει και κατ αυτόν τον τρόπο κλιμακώνεται η μεταξύ τους σύγκρουση. Είναι μια ταχτική στρεσαρίσματος του αντιπάλου, η οποία τον αναγκάζει να δείξει πολλά από τα πλεονεκτήματά του και πολλές από τις αδυναμίες του.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα πυρηνικά της Λ.Δ.Κορέας, είναι ένα θέμα-πρόκληση που βάζει η Κίνα στην Αμερική, για να κλιμακώσει τον μεταξύ τους γεωπολιτικό ανταγωνισμό.
Αν η Αμερική αναδιπλωθεί, η Κίνα θα έχει κερδίσει πόντους στον μεταξύ τους ανταγωνισμό..
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα είναι πίσω από τα πυρηνικά του Κιμ. Αυτή η εκτίμηση ακούγεται περισσότερο σαν θεωρία συνωμοσίας. Φυσικά δεν κάνει πολλά πράγματα για να τα αποτρέψει αλλά να φτάσεις να πεις ότι τα τελικά αυτή κρύβεται από πίσω είναι χωρίς βάση.
Στους φιλοαμερικάνους που μας επισκέφτηκαν: Σας πονάνε τα πυρηνικά του Κιμ, σας πονάει που οι ΗΠΑ δεν έχουν το μονοπώλιο στα πυρηνικά όπλα και δεν μπορούν να τσακιζουν όποια χώρα δεν τους αρέσει
Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο
(από τον κυριακάτικο Ρ)
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/9/2017&id=16793&pageNo=13
1. Η σύγκρουση στη Ν.Α. Ασία μεταξύ ΗΠΑ- ΕΕ-Κίνας-Ρωσίας-Ιαπωνίας κλπ, δλδ μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών, αποτελεί την αιτία της σύγκρουσης Β. Κορέας και ΗΠΑ.
2. Η υποταγή ή/και η επιδίωξη καταστροφής/εξαφάνισης (στην περίπτωση των ΗΠΑ και ΕΕ) των μικρότερων χωρών/κρατών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι μια βασική επιδίωξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού.
3. Πολύ καλά κάνει η Βόρεια Κορέα και αντιστέκεται στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Σιγά μην θέλει να έχει την τύχη του Ιράκ ή της Λιβύης, ή της Υεμένης που ισοπεδώθηκαν από ΗΠΑ και ΕΕ.
4. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει σοσιαλισμό. Είναι μια χώρα με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και βαθιά γραφειοκρατικό καθεστώς.
5. Να χέσω το επίπεδο ζωής που μας τσαμπουνάνε διάφοροι εδω μέσα, οι οποίοι είναι παντελώς θεολογικά/μεταφυσικά σκεπτόμενοι: α. Το επίπεδο ζωής που αναφέρουν, ΔΕΝ περιλαμβάνει τα 50.000.000 απόκληρων που ζουν στις ΗΠΑ υπό άθλιες συνθήκες, ούτε τα αντίστοιχα επίσης υψηλά (και ακόμα μεγαλύτερα) ποσοστά των εξαθλιωμένων σε Ν. Κορέα, Φιλιπίννες κλπ κλπ καπιταλιστικές χώρες.
«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει σοσιαλισμό. Είναι μια χώρα με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και βαθιά γραφειοκρατικό καθεστώς.»
Μπράβο μέλος του ναρ μας βοηθάς να καταλάβουμε σε πόσο αντίστροφη φορά από τη μαρξιστική μέθοδο κινείται η σκέψη σου. Άρα λοιπόν τζάμπα το έγραφες το διαλεκτικά/υλιστικά τόσες φορές – που δε βγάζει και νόημα γιατί δεν αντιπαρατίθενται τα δύο – μπας και το πιστέψετε τώρα στα γεράματα πως είστε και μαρξιστές, στο πιο βασικό πράγμα αποδεικνύεσαι ανεπαρκής.
Μεταβατικε αλχημιστή τα χεις μπλέξει τα καλώδια κ πετάς μεταφυσικές σκέψεις διαρκώς…
1. Ποιο συγκεκριμένα μέλος του ΝΑΡ, με πιο τρόπο ο ανταγωνισμός Κινας/ ΗΠΑ οδηγεί στην κρίση της Κορέας; Δεν μπορείς να επικαλέισε γενικά και αόριστα τις σσυγκρούσεις των ιμπεριαλιστών για να εξηγήσεις τα πάντα. By the way, από πότε η Κίνα (που τα τελευταία τριανταβάλε χρόνια δεν έχει κάνει έναν πόλεμο ή μια ιμπεριαλιστική επίθεση) θεωρείται ‘ιμπεριαλιστική’;
2. Αυτό το σημείο αντιβαίνει την απλη εμπειρική αλήθεια ότι τα περισσότερα συντριπτικά κράτη του κόσμου δεν είναι ούτε καταστραμένα ούτε διαλυμένα ούτε και κανείς θελει να τα εξαφανήσει.
3. Η αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις (ακόμα και αν είναι τέτοιες στην προκείμενη περίπτωση) δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Ο Κιμ δεν κάνει καλά που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή το απεχθές καθεστώτος. Το συμφέρον του βορεοκορεατικού λαού είναι να ενωθεί με τον νότου και το να γίνει κομμάτο του success story της Νότιας Κορέας.
4. Πολύ σωστό αλλά το κράτος δεν είναι μόνο γραφεικρατικό αλλά και δολοφονικό.
5. Φίλε του ΝΑΡ, το επίπεδο ζωής που αναφέρουν περιλαμβάνει ακριβώς όλους αυτούς τους απόκληρους. Ψάαξε το λίγο καλύτερα, μπορώ να σου δώσω αναρίθμητες πηγές αν θέλεις. Αυτοί οι απόκληροι δεν είναι και τόσο απόκληροι τελικά. Μπορεί να σε σοκάρει αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Ζήση μου να σου απαντήσω: Α. Η καπιταλιστική Κίνα μαζί με τις άλλες χωρες των brics απειλεί τις ΗΠΑ ευθέως στον λυσαλεο παγκόσμιο καπιταλιστικο ανταγωνισμό.
Β. Το τελευταίο καπιταλιστικό σαξές στόρι το πάτησε το επίσης καπιταλιστικό τρένο της ανάπτυξης! Αυτά που γράφεις είναι λάθος.
Γ. Το επίπεδο ζωής για τους λαούς των καπιταλιστικών χωρών χειροτερεύει πια διαρκώς. Εδώ κ χρόνια. Να σου δώσω παμπολλα στοιχεία!
καλά, εννοείται, για σας δεν υπήρξε ΠΟΤΕ χώρα που να είχε σοσιαλισμό, ούτε η ΕΣΣΔ, όχι η Β.Κορέα!
Φαίνεται πως η Βόρεια συν και όλων των άλλων κάνει και μια στροφή προς τον καπιταλισμό (που επιπλέον δουλεύει από ότι φαίνεται…) Δείτε εδώ
Αν παρατηρήσουμε την γεωμετρική πρόοδο στην αύξηση των εγκλημάτων του καπιταλισμού εναντίον της ανθρωπότητας και του πλανήτη, θα φρίξουμε! Ο καπιταλισμός ως οικονομικό σύστημα, ως τρόπος αντίληψης των γεωπολιτικών σχέσεων, ως κοιν. Σύστημα, απειλεί τον πλανήτη με καταστροφή κ τον άνθρωπο με εξαφάνιση.
Η β. Κορέα μπορεί να κάνει όπως κ η κίνα πιο παλια στροφή προς τον καπιταλισμό. Αλλά ο καπιταλισμός είναι για την φύση κ τον άνθρωπο ένα δολοφονικό σύστημα. Και χρειάζεται να τον ανατρέψουμε κ να τον υπερβούμε!