.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Είναι ένας άνθρωπος που τον ’μποδίζουν ν’ ανασάνει


Μαριάννα Τζιαντζή

«[…] Το πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο/ είναι ένας άνθρωπος που τον ’μποδίζουν να βαδίζει […]», και που τον ’μποδίζουν ν’ ανασάνει.

Οι στίχοι του Ναζίμ Χικμέτ γίνονται επίκαιροι, καθώς τα περιστατικά φρικιαστικής αστυνομικής βίας κατακλύζουν όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλο τον πλανήτη.

Αν υπήρχε ένα Διεθνές Μουσείο Εγκλημάτων Κοινωνικού Πολέμου, ένα από τα πιο δυνατά του εκθέματα θα ήταν το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ, που πριν πέντε μέρες δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη από έναν αστυνομικό που τον πατούσε στο λαιμό κόβοντάς του την ανάσα — μια για πάντα. Και αυτό, επειδή υπήρχε η υποψία ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός επιχείρησε να αγοράσει κάτι με ένα πλαστό 20δόλαρο.

Αν υπήρχε βαθμολογία της θηριωδίας με αστεράκια, ο φόνος αυτός θα έπαιρνε τα πέντε στα πέντε. Όπως πέντε στα πέντε θα έπαιρνε και η δολοφονία του Γουίλι Μακ Κόι, ενός 20χρονου ράπερ, πέρυσι στo Σαν Φρανσίσκο, τον οποίο οι αστυνομικοί εντόπισαν να… κοιμάται μες στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την έκθεση του εμπειρογνώμονα της αστυνομίας, οι 55 σφαίρες που έπεσαν μέσα σε 3,5 δευτερόλεπτα από 6 αστυνομικούς είναι μια «λογική αντίδραση». Έτσι καταρρίφθηκε το ρεκόρ των 41 σφαιρών, με τις οποίες οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης δολοφόνησαν το 1999 τον επίσης μαύρο 23χρονο Αμάντου Ντιάλο, έξω από το σπίτι του, επειδή τον πέρασαν για κάποιον άλλο.

Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε πολλές χώρες και αν μιλάμε σήμερα γι’ αυτές τις δολοφονίες είναι επειδή ο αντίκτυπός τους υπερβαίνει τα σύνορα μίας χώρας ή μιας κοινότητας, δηλαδή των μαύρων. Ο θάνατος είναι θάνατος, είτε δέχεται κανείς 55 σφαίρες είτε μία. Φρίκη δεν προκαλεί μόνο η αστυνομική η θηριωδία, αλλά και η ατιμωρησία που συνήθως ακολουθεί τέτοιου είδους εγκλήματα, γεγονός που ενθαρρύνει και άλλους –ένστολους και μη– να κάνουν το ίδιο.

Το φανταστικό αυτό μουσείο θα κρατά ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων του ακήρυχτου κοινωνικού πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρήκαν τον θάνατο επειδή ήταν λαϊκοί αγωνιστές: δολοφονήθηκαν επειδή απλώς βρέθηκαν σε λάθος τόπο και σε λάθος στιγμή ή είχαν λάθος χρώμα ή εθνικότητα. Έχει σημασία να μην ξεχνάμε. Ποιος θυμάται πώς λέγανε τη μικρή τσιγγανοπούλα που μόλις πριν δυο χρόνια πυροβολήθηκε μες στον καταυλισμό όπου διέμενε κοντά στην Άμφισσα, από έναν ευυπόληπτο επιχειρηματία της περιοχής; Θέλει πολύ γκουγκλάρισμα η ανεύρεση του ονόματός της, καθώς ανάμεσα στις αναρτήσεις σε πάμπολλα σάιτ, μόνο σε μία εφημερίδα αναφέρεται το όνομά της: Γιαννούλα. Το κορίτσι χωρίς όνομα δέχτηκε δύο σφαίρες, την ώρα που χόρευε και έμεινε στην ιστορία των ρατσιστικών εγκλημάτων απλώς σαν «η 13χρονη Ρομά».

Σε ένα φανταστικό Μουσείο Εγκλημάτων Κοινωνικού Πολέμου θα είχαν θέση οι τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ.

Πόσο βαθιά και για πόσο καιρό αποτυπώνονται στη συλλογική μνήμη τα αναρίθμητα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών αλλά και ανύποπτων πολιτών; Ούτε στο ελάχιστο δεν μοιάζει να τρίζει ο θρόνος του κυρίου Χρυσοχοϊδη και των ανά των κόσμο ομολόγων του και ας πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για ξυλοδαρμό, ξεγύμνωμα, ταπείνωση και δολοφονίες ανθρώπων. Και καθώς τα περιστατικά αυτά είναι τόσα πολλά, έχουν πια γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας ή αποκλειστικά αντικείμενο της λεγόμενης «αριστερής ευαισθησίας», λες και τις σφαίρες, τις κλοτσιές, τις γονατιές δεν τις δέχεται ολόκληρη η κοινωνία και ο πολιτισμός μας.

Το φανταστικό αυτό μουσείο δεν θα είναι μια κραυγή για εκδίκηση, αλλά μια διαρκής καταγγελία της βίας της εξουσίας και των τεράτων που αυτή γεννά. Παράλληλα με το οπτικό υλικό, θα ακούγονται και τα τραγούδια που γράφτηκαν για τους αδικοχαμένους όπου γης. Στην ελληνική εκδοχή αυτού του ψηφιακού μουσείου (γιατί ποια χώρα είναι τόσο αναμάρτητη, ώστε να φιλοξενήσει τη μόνιμη έδρα του) ίσως να ακούγονται οι στίχοι του Ναζίμ Χικμέτ, όπως τους μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και τους ερμήνευσε με τέχνη και πάθος η Μαρία Δημητριάδη: «[το] πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο/ είναι ένας άνθρωπος που τον ’μποδίζουν να βαδίζει/ είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε».

Είναι ένας άνθρωπος που τον ’μποδίζουν ν’ ανασάνει, θα λέγαμε σήμερα. Γιατί «δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω» –Ι can’t breathe– ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Τζορτζ Φλόιντ, ακινητοποιημένος στο πεζοδρόμιο από το σιδερένιο γόνατο του αστυνομικού.

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



75 σχόλια στο “Είναι ένας άνθρωπος που τον ’μποδίζουν ν’ ανασάνει

  1. Ανώνυμος

    Υπάρχουν και χαραμάδες φωτός μέσα στην Δυστοπία:
    Αρνήθηκαν οδηγοί λεωφορείων να μεταφέρουν αστυνομικούς κατά διαδηλωτών στη Μιννεάπολη
    …κι επειδή δεν μένουμε σιωπηλοί, ας συμπαρασταθούμε στην Αμερική, που παλεύει να σηκωθεί. Να δει κι ο Pyatt ότι εδώ δεν είναι Ουκρανία….

    Reply
    1. Ragnarok

      Φφ σου έχω ξαναπεί άλλαξε την ημερομηνία δίπλα στο φφ από 1917 σε 1989. Μόνο για αυτό είσαι!

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Μάθε να απαντάς στα σωστά σχόλια San Rocco και τα ξαναλέμε.

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Προσέχτε κι αυτό:
    Αμετανόητος Τραμπ: Απειλεί τους διαδηλωτές την ώρα που επικρατεί χάος στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ
    Η κυρίαρχη τάξη δεν διστάζει να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο, αν δεί ότι αμφισβητείται η απόλυτη κυριαρχία της. Κάτι ξέρουμε κι εμείς εδώ οι έρμοι….

    Reply
  3. Ody

    Το εντυπωσιακα φρικτο ειναι οτι το ρατσιστικο κτηνος ΒΛΕΠΕΙ οτι τον ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΕΙ μια ΜΑΥΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ 99%ΤΟ βιντεο ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!Προφανως δεν τον ενδιαφερει γιατι ξερει οτι δε θα τιμωρηθει.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    και δω μ’ εντολή μητσοτάκη οι μπάτσοι έχουν ξεσαλώσει

    Reply
  5. Τάκης

    Τι ένας,αγαπητή και ευαίσθητη συντρόφισσα,χιλιάδες σε κέντρα εγκλεισμού,χιλιάδες σε μπουντρούμια,χιλιάδες με φίμωτρο,χιλιάδες εν ψυχρώ δολοφονημένοι,εκατομμύρια με σκυμμένο κεφάλι προσκυνάνε τους αφέντες.
    Σκέφτηκα να φωνάξω ως πότε θα ζούμε στα στενά,αλλά μάλλον θα είναι άκυρο.
    Τάκης

    Reply
  6. Νίκος

    Όντας χρήστης του μέσου, παρακολουθώ εδώ και 3-4 ημέρες προφίλ του Twitter αλλά και blogs που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί με το ύφος και την φρασεολογία που χρησιμοποιούν για το γεγονός. Πολλοί μιλούν για “Εξέγερση”. Μέχρι πήρε το μάτι μου άρθρο σε σελίδα τους με κύρια φωτό την φλεγόμενη Μινεάπολη και λεζάντα το γνωστό κομμάτι του (..οπορτούνα και προβοκάτορα..) Αγγελάκα “βάλε φωτιά..”. Νόμιζα ότι “στην πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι”.Αλλάζουν οι καιροί…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Σώπα καλέ. Στην Ελλάδα η εξέγερση δεν θα σπάσει ούτε ένα τζαμι. Όχι στις ΗΠΑ! Εκεί ναι, εδώ όχι. Ένεκα της μεσογειακής διατροφής μάλλον.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        To άγχος των υαλοθραυστών για την εκ των υστέρων “δικαίωση” της μικροαστικής ανοησίας τους δεν κρύβεται, και δεν χάνει και ευκαιρία να εκδηλωθεί.
        Βρε “μπουμπούνια”, τι σχέση έχει η εξέγερση του αμερικανικού Λαού με τον μικροαστικό σας “Μαύρο Δεκέμβρη”;
        Τα “τζάμια” και οι λεηλασίες καταστημάτων είναι η ουσία των ταραχών στην Αμερική;
        Δεν βλέπετε ότι αυτά είναι ο φόρος του λαϊκού κινήματος στην υποκειμενική του καθυστέρηση και την απουσία οργανωμένης πρωτοπορίας; Που τελικά θα οδηγήσει στον προσωρινό ενταφιασμό του;
        Για ποιόν άλλο λόγο άλλωστε ο Τραμπ-ούκος τα προβοκάρει, ρίχνοντας βενζίνη στη φωτιά, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε;
        Ο πρώτος αρχιπροβοκάτορας και “υαλοθραύστης” αυτή τη στιγμή στο USA είναι ο αμερικανός πρόεδρος, κι αυτό είναι μια παγκόσμια, πρωτότυπη μεν, νομοτελειακή δε, εξέλιξη, που σηματοδοτεί εμβληματικά την σήψη του Καπιταλισμού στην Ναυαρχίδα του.
        Σε συνεργασία με τα πιο καθυστερημένα τμήματα του λούμπεν προλεταριάτου, τους πλιατσικολόγους, που τα χρησιμοποιεί κυριολεκτικά σαν ενεργούμενα, προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες εμφυλίου πολέμου, να τρομάξει και να συσπειρώσει τα πολυάριθμα πολιτικά καθυστερημένα και αλλοτριωμένα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας, την περιώνυμη “μεσαία τάξη”, για να καταστείλει τον αυθόρμητο (να μια πραγματικά αυθόρμητη εξέγερση…) ξεσηκωμό των ταξικά κατωτέρων και πιο καταπιεσμένων στρωμάτων μιας κοινωνίας εκρηκτικών αντιθέσεων.
        Να τον χαίρεστε τον ….”σύντροφο”!
        Αντε, να δούμε ακόμη πόσο χαμηλά θα κατέβετε….
        Ομως η τρέχουσα αμερικανική εξέγερση, ανεξάρτητα από το σίγουρα προδιαγεγραμμένο τέλος της, δεν ανήκει στις “Ανοίξεις”, που τόσο αγαπήσατε!
        Είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Οι μεγάλες μάζες που κατεβαίνουν στις λεωφόρους, μαύροι και λευκοί, δεν είναι μπαχαλάκηδες, όσο κι αν προσπαθεί το τρομαγμένο σύστημα να τους στρέψει προς τα κεί. Είναι η καταπίεση, η εκμετάλλευση και η απίστευτη κρατική καταστολή, η περιθωριοποίηση και η πείνα, που τους βγάζουν στο δρόμο. Και θα εξακολουθήσει να τους βγάζει, γιατί το σύστημα δεν μπορεί πια να “βάλει νερό στο κρασί του”. Και ούτε υπήρξε ποτέ στην Αμερική πολιτική έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας της μεγαλοαστικής τάξης με τα “μεσαία στρώματα”. Το “αμερικανικό όνειρο” ήταν εξαπανέκαθεν η ιδεολογία της πλήρους ενσωμάτωσης στο σύστημα της κυριαρχίας του Κεφαλαίου χωρίς αστερίσκους. Δεν υπήρξε σοσιαλδημοκρατία η …”τριτοδρομικό κόμμα” στην Αμερική, γιατί απλά δεν χρειάστηκε. Kαι τώρα είναι πια πολύ αργά για να γίνει – δεν υπάρχουν πια και οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, βρισκόμαστε σε επόμενη φάση.
        Eίναι το “Φθινόπωρο” η το “σούρουπο” του Καπιταλισμού στην “μητρόπολή” του.
        Τα γεγονότα στην Αμερική μπορούν να γίνουν, και θα γίνουν, καταλύτης για θετικές διεργασίες κι εκεί και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για την αναγκαιότητα της οργάνωσής του. Κι αυτό θα γίνει σε ανειρήνευτη πάλη με τις μικροαστικές αυταπάτες μέσα σε αυτό.

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Οι εξαθλιωμενοι μαύροι Αμερικανοί που παίρνουν τρόφιμα απ’ τα σουπερμάρκετ για να φάνε, βαφτιζονται “πλιατσικολογοι”!
          Μα ακριβώς αυτό λέει κι ο Τραμπ!
          Εκατομμύρια έχουν βγει στους δρόμους για να εκφράσουν το μίσος τους για το σύστημα της αδιανόητης φτώχειας, αλλά οι χορτατοι της καθ’ ημάς “Αριστεράς” τους αποκαλούν “πλιατσικολογους”, αντιγραφοντας τον ακροδεξιο Τραμπ!
          Πόση κατρακύλα ακόμα!Υπάρχει παρακάτω;

        2. Ragnarok

          Ένα σεντόνι φράσεις, για να μας πει τι, ένας ανώνυμος!

          Α. Δεν υπάρχει ποτέ αυθόρμητη κίνηση των μαζών! Αυτό που εσύ ονομάζεις αυθόρμητο για να το υποτιμήσεις διαχρονικά, δεν είναι αυθόρμητο, είναι η ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ του κόσμου! αυθόρμητο σημαίνει “αντανακλαστική κίνηση χωρίς σκέψη”. Ακριβώς για αυτό επιμένεις ακόμα στην λέξη αυθόρμητο. Για να μας πεις ότι δεν έχουν αυτές οι εξεγέρσεις, στοιχειακή πολιτική κατευθυνση και περιεχόμενο! Έχουν, σ αρέσει δεν σ αρέσει. Και η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 είχε περιεχόμενο και πολιτική εναντίον της καπιταλιστικής τότε κυβέρνησης. Αυτό που λείπει στην στοιχειακή κίνηση του κόσμου (και όχι αυθόρμητη), είναι όχι η πολιτική σκέψη και η αντίθεση στο υπάρχον, αλλά η συνολική αντίθεση σε κάθε ελιγμό του υπάρχοντος, σε κάθε νέο πρόσωπο του υπάρχοντος. Αυτή είναι κ η διαφορά της εξέγερσης από την επανάσταση. Η επανάσταση προχωρά μέχρι το τέλος γιατί η πρωταρχική η στοιχειακή πολιτική αντίληψη του κόσμου, έχει αναχθεί σε πλήρως συνειδητή πολιτική αντίληψη ρήξης κ ανατροπής.

          Β. Μπα; Από πότε ο Δεκέμβρης του 2008 που κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες Κίου πανελλαδικά, ήταν….μικροαστικος; Από τότε που το σκεφτήκατε για να βρείτε κάτι να πείτε, μιας και δεν συμμετειχατε κ τον φτυσατε κιόλας. Βέβαια 10 κ χρόνια μετά, κάνετε αφιερώματα , στους προβοκάτορες και σε αυτό το κίνημα που για χρόνια το φτυνετε.

        3. Ragnarok

          Επίσης ι Τραμπ δεν είναι αρχιπροβοξατορας! Είναι καπιταλιστής πολιτικός! Θέλει να τσακίσει τον λαό. Και αυτό πράττει! Εσύ γιατί τονες προβοκάτορα; Επειδή τραβάει τα πράγματα στα άκρα; Μα αυτό ακριβώς θέλουν εκεί η μερίδα του κεφαλαίου που κυβερνά και που είναι πολύ ισχυρή!

          Από την άλλη ο λαος τι πρέπει να κανει άμεσα; Θα έπρεπε απότομα να περάσει από την στοιχειακή συνειδητοποίηση που έχει καταφέρει (και όχι την αυθόρμητη κίνηση που εσύ γράφεις), στην ολοκληρωμένη συνειδητοποίηση και να απορρίψει όλους τους πολιτικούς ελιγμούς του καθεστώτος.

          Θα τα καταφέρει ο λαός εκεί που εξεγείρεται να περάσει από το επίπεδο της στοιχειακης συνειδητοποίησης που βρίσκεται τώρα, σε ένα ολοκληρωμένο συνειδητό; Δύσκολο

        4. Ragnarok

          Κράτα μικρό καλάθι για το σούρουπο του καπιταλισμού γενικά. Το σούρουπο του αμερικανικού υποδείγματος του καπιταλισμού ναι. Το σούρουπο γενικά του καπιταλισμού όχι, διότι αναδύεται το κινεζικό υπόδειγμα καπιταλισμού . Αν ξεσπάσουν και στην Κίνα ανάλογες εξεγέρσεις (μακάρι να εξεγερθεί και εκεί η εργατική τάξη κ λαός που είναι εκμεταλλευομενοι επίσης βαρβαρα από το κινεζικό καπιταλιστικό καθεστώς) ναι, τότε μπορούμε να δούμε το σούρουπο του καπιταλισμού γενικά.

        5. Ανώνυμος

          Οπότε:
          Στην Αίγυπτο ήταν μπαχαλάκηδες μικροαστοί. Στην Αλγερία Τυνησία ήταν κουρασμένοι μικροαστοί που έπλητταν. Ας αφήσω τα Κίτρινα γιλέκα.
          Στην Αμερική η αστέρες του κινηματογράφου και των αθλημάτων δεν είναι.
          Θεωρείς ότι από τα λεγόμενα σου απέχουν αυτά τα συμπεράσματα μου.
          Να δούμε πόσο υψηλή θεωρεία θα παράξετε.
          Και αυτή η αντίθεση από τη μια ότι τα γεγονότα των λεηλασιών κλπ είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης οργανωμένης πρωτοπορία στην Αμερική και το κίνημα θα ενταφιαστεί προσωρινά αλλά από την άλλη τα γεγονότα στην Αμερική μπορούν να γίνουν, και θα γίνουν, καταλύτης για θετικές διεργασίες κι εκεί και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Με βάζει σε σκέψεις. Μήπως να απαλλαγούμε και εδώ από την οργανωμένη πρωτοπορία μπας και δούμε στο μέλλον άσπρη μέρα.

        6. ΦΦ1917

          Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ αναδύεται ένα κίνημα ακροδεξιών τρολ που ωθεί τον κόσμο που σωστά κατέβηκε στο δρόμο για να διεκδικήσει τα αυτονόητα σε προβοκάτσιες και μπάχαλα. Προσοχή επειδή ο γνωστός συκοφάντης San Rocco θα πεταχτεί να με κατηγορήσει πως θεωρώ το ΟΠΟΙΟ μπάχαλο ως προερχόμενο από την ακροδεξιά να δηλώσω πως στην καμία δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα που με το παραπάνω θέλω να δείξω πόσο εύκολα χειραγωγείται και κατευθύνεται σε αδιέξοδα μονοπάτια το αυθόρμητο όταν δεν διαθέτει σωστό προσανατολισμό με ταξικά χαρακτηριστικά.
          Δεν είναι λίγες οι φορές που η αγανάκτηση και η οργή ξεφουσκώνουν μετά από λίγο καιρό και τη σειρά τους παίρνουν πολιτικές διαχείρισης με ανθρώπινο προσωπείο! Ή μήπως να δούμε λίγο κυνικά την κατάληξη πολλών εκ των εξεγέρσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια?
          Επίσης μαζί με όλα τα παραπάνω εμφανίζονται και θετικά στοιχεία όπως η αποτροπή πλιάτσικου και η περιφρούρηση από τους ίδιους τους διαδηλωτές.
          (http://www.katiousa.gr/politika/diethni/diadilotes-stis-ipa-apotrepoun-pliatsiko-kai-perifrouroun-ton-agona-tous-video/)

        7. Νίκος

          “Μικροαστικός μαύρος Δεκέμβρης” οι χιλιάδες πιτσιρικάδες που έκλεισαν για τρεις εβδομάδες τα σχολεία τους κι έκαναν μαζικές και πολύμορφες τοπικές πορείες σε όλη την Ελλάδα. “Εξέγερση του Αμερικανικού λαού” δεν έχω δει ως τώρα. Μαζικές και συγκρουσιακές διαδηλώσεις μιας μεγάλης μερίδας ναι.
          Εγώ δεν είπα ότι η ουσία είναι τα τζάμια. Τα παράπονα σου στα site σας που ανεβάζουν φώτο με φλεγόμενα τμήματα και λεζάντες…

      2. λαθραναγνώστης

        Όχι ένεκα της μεσογειακής διατροφής ανόητε, αλλά ένεκα της κεφαλαιώδους διαφοράς που υπάρχει μεταξύ του εξεγερσιακού υποκειμένου στις ΗΠΑ από αυτό στην Ελλάδα.
        Στην Ελλάδα, στους βανδαλισμούς που γίνονται κάθε τόσο, η εργατική τάξη είναι κραυγαλέα απούσα. Από αδιάφορη έως και αρνητική (υγιώς). Τα τζάμια και τις πυρπολήσεις περιουσιών – κυρίως εργαζόμενων ανθρώπων – τις κάνουν μπαχαλάκηδες που προέρχονται από τα μεσαία στρώματα, για να μην αναφέρουμε και τις κάθε είδους “διεισδύσεις” από τις οποίες υποφέρουν αυτοί οι χώροι. Στις ΗΠΑ αντίθετα, οι βανδαλισμοί γίνονται από ένα γνήσιο μεν προλεταριάτο, αλλά ανώριμο και που λόγω πολιτικά αδιέξοδης οργής, κινείται στα όρια του λούμπεν.
        Στην Ελλάδακαι γενικότερα στην Ευρώπη, παραδοσιακά, υπάρχει επαναστατικό υποκείμενο, υπάρχει αριστερά και δεν εννοώ μόνο το ΚΚΕ. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ούτε καν σοσιαλδημοκρατία(όπως γράφει και ο “ανώνυμος” παρακάτω)
        Τόσο απλά και όποιος έχει μάτια βλέπει.

        Reply
        1. Κώστας

          Λαθραναγνώστη κάνεις κάτι πολύ χοντρό. Μιλάς για εν γένει “βανδαλισμούς” εννοώντας τα καραγκιοζηλίκια κάθε τόσο στα Εξάρχεια ενώ η μόνη αντιστοιχία που διατυπώθηκε ήταν ο Δ08 και οι κραυγαλαίες αντιφάσεις του ΚΚΕ γύρω από αυτον και αντίστοιχα γεγονότα διεθνώς. Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι θετικό μόνο σήμερα για την εξέγερση στις ΗΠΑ, ήταν πολύ θετικό και το 06 με την αντίστοιχη στην Γαλλία. Και τον Δ08 ήταν του νόμου και της τάξης

          Ήσουν λοιπόν στους “βανδαλισμούς” του Δ08 και ζήταγες από τους “βάνδαλους” Ε1 και Ε9, ενσημα και οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει κοινωνική θέση και ένταξη ?

          Πάρα πολύ επικίνδυνος είναι ο τρόπος που θες να δώσεις “θεωρητικό” μανδύα στο ότι μας λες πως η εργατική τάξη στις ΗΠΑ είναι πολιτικά ορφανή ενώ στην Ευρώπη έχει ή είχε την Αριστερά και όχι μόνο στην όψη του ΚΚ. Στερείς από την εργατική τάξη στην Ευρώπη βαθμούς ελευθερίας που αναγνωρίζεις στις ΗΠΑ. Σου είπα βέβαια πως και στην Γαλλία το 06, με πανίσχυρη ακόμα Αριστερά, με την ευρεία έννοια, θετικό ήταν το ΚΚΕ.

          Αλλά η εργατική τάξη και τα άλλα λαικά στρώματα και στην Ευρώπη έχουν κάθε δικαίωμα να είναι και αυτά πολιτικά ορφανά και να κερδίζουν και την επιείκια μας. Αν το έχουν τα ταξικά τους αδέρφια στις ΗΠΑ. Έτσι λοιπόν και στην Ευρώπη, δυστυχώς, κατά καιρούς μερίδες τους κοιτάνε πχ στην Λεπέν, ή διαλύουν ιστορικά σοσιαλδημοκρατικά και κομμουνιστικά κόμματα ή κάνουν και κανένα μπάχαλο παραπάνω. Γιατι μπορεί να μην γουστάρουν τα κουτάκια που αποφάσισες πως μέσα τους θα είναι για πάντα, μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους εξίσου πολιτικά ανέστιο με τα ταξικά τους αδέρφια στις ΗΠΑ

          Κώστας

        2. ΦΦ1917

          Κώστα για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους το ΚΚΕ δεν ήταν γενικά και αόριστα κατά του Δ08. Άλλωστε ήταν το πρώτο από τα κόμματα ή οργανώσεις της Αριστεράς που κάλεσε σε συγκέντρωση καταδίκης στην Ομόνοια και επιπλέον προσπάθησε να δώσει εργατικά χαρακτηριστικά με την επικείμενη απεργία. Ε πως να το κάνουμε ο Δ08 αποτελούταν κατά συντριπτική πλειοψηφία από νεολαιίστικα τμήματα και άφησε στο περιθώριο τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Το έκανε εσκεμμένα,το έκανε ασυνείδητα?
          Ίσως και τα δυο μαζί αλλά όπως και να έχει αν στο αυθόρμητο δεν επεμβαίνει η πρωτοπορία και οι κομμουνιστές βάζοντας συγκεκριμένα ταξικά χαρακτηριστικά και ξεριζώνοντας τις αυταπάτες που ανθίζουν μαζί με το πρώτο, τότε είναι προδιαγεγραμμένο με μαθηματική ακρίβεια το ξεφούσκωμα του. Όπως και εν τέλει συνέβη.

        3. Κώστας

          ΦΦ για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους μαζικές πορείες γίνανε από το βράδυ Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008 και το ΚΚΕ σαφώς δεν ήταν. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους το ΚΚΕ δεν ήταν στην κατάληψη της Νομικής και σε όλα ανά την Ελλάδα κέντρα αγώνα τα οποία δεν είχαν σχέση και μάλιστα είχαν ρητή οριοθέτηση από την τυφλή βία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους το ΚΚΕ δεν ήταν κατά της τυφλής βίας μόνο αλλά και της στοχευμένης σε τράπεζες, κρατικά κτίρια κλπ. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους το ΚΚΕ ήταν ανοιχτά στοιχισμένο με την κοινοβουλευτική διαχείριση της εξέγερσης από την ΝΔ με στοχοποίηση του έτερου, τότε, κόμματος της επίσημης Αριστεράς γιατί είχε το “θράσος” να κάνει 2 πράγματα 1)έλεγε πως ακόμα και οι ποιο ακραίες όψεις του Δ ειχαν κοινωνικά αίτια, θέση τότε και του Ιερώνυμου, όχι όμως της ΝΔ και του ΚΚΕ που θεωρούσαν ένα κοινωνικό φαινόμενο ως κοινό έγκλημα
          2)συμμετείχε με τις νεολαίες των συνιστωσών του (μιλάμε για εντελώς άλλο μόρφωμα από αυτόν του 12 ή του 15 ή του καλοκαιριού του 15) στα μπλοκ αγώνα και στο συμβολικό της κέντρο της κατάληψης της Νομικής

          Προφανώς συμφωνώ, αν και εσύ λογικά όχι, πως στην Ελλάδα δεν έχουμε και δεν είχαμε επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα να καθοδηγήσει το “αυθόρμητο” αλλά αυτό δεν σημαίνει τα πάντα. Ούτε στο Πολυτεχνείο είχαμε. Και η εξέγερση του Δ08 δεν ήταν χωρίς πολιτικά αποτελέσματα, κάθε άλλο. Δεν ήταν χωρίς να φέρει επιταχυνση της όξυνσης αντιθέσεων και αντιφάσεων του πολιτικού συστήματος εντός της ήδη αρχούμενης οικονομικής κρίσης και χωρίς να φέρει το εργατικό κίνημα, την Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κίνημα σε νέα επίδικα και προκλήσεις. με την φθορά της δεξιάς στα δεξιά της, την επιτάχυνση του ερχομού του ΠΑΣΟΚ, την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, την εξέγερση των Πλατειών, την γιγάντωση της Αριστεράς, την θέση του ΚΚΕ για το μνημόνιο μέχρι τον σοσιαλισμό, την παράδοση της λαικής δυναμικής στον σοσιαλφιλελευθερισμό του ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Αλλά αυτές οι ερωτήσεις και αυτά τα επίδικα απαντήθηκαν από το εργατικό κινημα, την Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κίνημα και όχι από το Δ08 και το πως απαντήθηκαν, συστημικά και ενσωματωμένα, ήταν δικιά τους ευθύνη και όχι του Δ08.

          Δεν μπορεί λοιπόν να κουνάμε το δάχτυλο στον Δ08 γιατί δεν είχαμε κομμουνιστικό κόμμα, το “ήξερε” ο Δ08 και δεν ήταν δουλειά του να το φτιάξει. Εμείς κάναμε τότε συντονιστικό εκεί που ήμουν, για την ακριβεια 4 την μέρα με 700 άτομα και ερχονταν αγρότες να μας … παραδώσουν αιτήματα. Ε τι να κάνω εγώ απέναντι σε αυτό, όπως το θυμάμαι μετά από 12 χρόνια ? Να πω πως ο Δ08 ήταν έργο κάποιων μπαχαλάκηδων και του Αλαβάνου ? Να μην αποτιμήσω πως το ΚΚΕ δεν ήταν στο συντονιστικό όταν έρχονταν οι αγρότες να μας καταθέσουν αιτήματα ? Να μην αποτιμήσω την κρατική γραμμή διαχείρισης του Δ πως ο Δ δεν είναι καλός και δεν είναι εξέγερση ?

          Μιλάμε δηλ για ένα κίνημα που έβαλε το κράτος να λέει πως η Εξέγερση είναι καλό πράγμα αλλά ο Δ δεν ήταν. Για ένα κίνημα στην Ελλάδα που έφτασε να ακυρώσει νόμους του … Σαρκοζί στην Γαλλία αλλά αντιμετωπίστηκε από το ΚΚΕ με όρους αστυνομικού ρεπορτάζ και πέρασε, οριστικά, στην ιστορία της απογείωσης συστημισμού του ΚΚΕ. Δεν είναι η δήλωση με τα τζάμια το μόνο πρόβλημα αλλά ότι το ΚΚΕ δεν ήταν εκεί να το κάνει πράξη.

          Κώστας

        4. Ragnarok

          Να πάλι ο φφ!

          Α. Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην εξέγερση του 2008. Πορείες δικές του έκανε . Αλλά στο κίνημα αυτό δεν συμμετείχε και το χλεύαζε. Όπως χλεύαζε και το μετέπειτα λαϊκό κίνημα των πλατειών. Ακόμα τα χλευάζει.

          Β. Άιντε πάλι με το αυθόρμητο που διαχρονικά κ εσκεμμένα το έχετε κατανοήσει ως “ασυνειδη, αντανακλαστικη κίνηση των μαζών” και ως αντίθετο του συνειδητού! Ρε δεν υπήρξε ποτέ αυθόρμητη κίνηση των μαζών, του κόσμου! Πάντα κ διαχρονικά η κίνηση του κόσμου είναι στοιχειακως συνειδητή. Δηλ, είναι συνειδητή σε πρωταρχικό/πρωτόλειο επίπεδο. Για να αναχθεί σε ολοκληρωμένα συνειδητή, χρειάζεται η ενεργός εμπλοκή πολιτικών δυνάμεων. Ενεργος εμπλοκή φφ, όχι χλευασμοι που κάνετε.

        5. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Ο σοφος λαός λέει οτι με οτι υλικα έχεις αυτό το φαι θα φτιάξεις.Στις ΗΠΑ λοιπόν επικρατει ξεφρενος ατομισμός ,οι πολιτικοποιημένοι είναι ελάχιστοι,υπάρχει φυλετικο μισος εκατερωθεν,υπαρχει επικη αμορφωσια και αποβλάκωση,υπαρχει κουλτουρα καουμποικης βιας,ενω κυκλοφορει και τρελα λογω τροπου ζωης διατροφης και χαπακώματος.Άρα λοιπον οι όποιες κινητοποιησεις θα έχουν μια μορφη που εμάς θα μας ξενερώνει.Ας είναι όμως ! Κατα την ταπεινη μου γνώμη οι ταραχες( ακομα και στις λουμπεν εκφανσεις τους) είναι κατι θετικό γιατι χτυπάνε το ” θηριο” από τα μέσα.Ίσως η υπερδυναμη να αποφασισει λίγο αναδιπλωση μπρος στον κίνδυνο να γίνει η κοινωνια της μια μοντερνα έκδοση του Μαντ Μαξ…

        6. λαθραναγνώστης

          Κώστα, λέω το εξής απλό. Στην Ελλάδα υπάρχει επαναστατικό υποκείμενο. Δηλ. στην Ελλάδα, ο εργάτης ακούει, έστω και χωρίς να το θέλει ο ίδιος, την λεγόμενη “ξύλινη γλώσσα” του ΚΚΕ (κι αν θες και του εξωκοινοβουλίου). Στην Ευρώπη (όχι ολόκληρη) επίσης αρχίζουν και αναπτύσσονται ΚΚ αλλά όχι εκ του μηδενός. Στις ΗΠΑ απλά δεν υπάρχει επαναστατικό υποκείμενο. Οπότε όταν εξεγείρεται εκεί το προλεταριάτο, απλά εκδηλώνει βασικά πηγαία ένστικτα όπως οργή, μίσος και εκδίκηση που καταλήγουν σε βανδαλισμούς και πλιάτσικο και τελικά δίνουν άλλοθι στην καταστολή. Και δεν στερώ την ε.τ της Ευρώπης από κανέναν βαθμό ελευθερίας. Ισα ίσα, δείχνω ότι στην Ελλάδα και την Ευρώπη η ε.τ έχει πραγματικούς βαθμούς ελευθερίας και όχι φανταστικούς.
          Και βασικά, όταν καλείσαι να αξιολογήσεις μια κατάσταση μαζικών βανδαλισμών και ανεξέλεγκτης οργής, πρέπει να αναρωτηθείς. Πόσο πολύ “πατήθηκε”, ταπεινώθηκε, στραγγαλίστηκε και επί πόσο καιρό, αυτός ο κόσμος ώστε να εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο? Για τις ΗΠΑ, η απάντηση είναι “πολύ”! Απίστευτα πολύ, ώστε να υπάρχει ένα συσσωρευμένο βουβό μίσος που δικαιολογημένα, συνυπολογίζοντας και τα παραπάνω που έγραψα περί απουσίας επαναστατικού υποκειμένου, κάποια στιγμή εκρήγνυται ανεξέλεγκτα. Το φαινόμενο αυτό, εμφανίστηκε και στη Γαλλική Επανάσταση. Όσον αφορά στην Ελλάδα του 2008, αντικειμενικά, δεν θεωρώ ότι υπήρχαν αυτές οι συνθήκες που περιέγραψα παραπάνω για το μαύρο προλεταριάτο των ΗΠΑ.
          Και όχι, τον Δ08, η εργατική τάξη ΔΕΝ συμμετείχε στους βανδαλισμούς. Σε αυτό είμαι απόλυτος. Οι βανδαλισμοί γίνανε κυρίως από νεαρά άτομα μεσαίων
          κοινωνικών στρωμάτων με γηπεδική νοοτροπία (για ιδεολογία ούτε λόγος να γίνεται), ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν στα γήπεδα όταν θεωρούν ότι αδικείται η ομάδα τους.

        7. Νίκος

          “Στους βανδαλισμούς που γίνονται κάθε τόσο στην Ελλάδα”… Αν σ’άκουγε κανείς που δεν ξέρει θα νόμιζε ότι κάθε βδομάδα καίγεται η Αθήνα και στην ουσία τελευταία φορά που έγιναν μαζικοί βανδαλισμοί κλπ ήταν τον μακρινό Φλεβάρη του 2012.
          “Τις πυρπολήσεις περιουσιών-κυρίως εργαζόμενων ανθρώπων – τις κάνουν μπαχαλάκηδες”, Τύφλα να’χει ο ΣΚΑΪ.

        8. ΦΦ1917

          Κώστα είχαμε επαναστατικές συνθήκες τον Δεκέμβρη του 08?
          Αναφέρεις ορισμένους αγρότες και καλά κάνεις.
          Εγώ σου είπα όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία του εργατικού κινήματος έμεινε έξω από τα γεγονότα.
          Αποφάσεις σωματείων,μαζικά μπλοκ εργατών,επιτροπές φοιτητών και εργαζόμενων,απεργίες διαρκείας υπήρξαν ποτέ ή μήπως φταίει και για αυτό το ΚΚΕ?
          Με το φτωχό μου το μυαλό ξέρω πως όταν οι από κάτω δεν θέλουν και οι από πάνω δεν μπορούν η καπιταλιστική μηχανή χωλαίνει και δεν δουλεύει ρολόι όπως το Δεκέμβρη του 08.
          Επίσης ξέρω πως στις γενικές αναταραχές ο κόσμος βγαίνει μαζικά στους δρόμους με συγκεκριμένα αιτήματα για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.
          Τόσο ο Μάης όσο και το Πολυτεχνείο είχαν πολύ βασικά και στοχευμένα αιτήματα που προφανώς δεν αναλώνονταν κατά κύριο λόγο σε αντικατασταλτικό περιεχόμενο.
          Δεν αμφισβητώ πως στο Δεκέμβρη του 08 το ΚΚΕ είχε αδυναμίες και λάθη,ούτε όμως θα απαξιώσω τις κινηματικές διαδικασίες και τις συνειδήσεις που διαμορφώθηκαν. Να συζητήσουμε που φταίει και που δε φταίει το ΚΚΕ και ο υπόλοιπος χώρος της κομμουνιστικής Αριστεράς αλλά να μιλάμε σε σωστή και γόνιμη βάση.
          Το επίδικο όμως είναι πως απέναντι στην δεξιά διαχείριση ήρθε μια σοσιαλδημοκρατική με ποσοστό ρεκόρ και πως πολιτικοί χώροι άντλησαν πολιτική υπεραξία και γίνανε στυλοβάτες της αστικής εξουσίας.
          Κυνικό,απόλυτο,χοντροκομμένο αλλά όχι αναληθές.

        9. ΦΦ1917

          San Rocco δεν σε αφορά η συζήτηση,τράβα αλλού να κάνεις τις μαιμουδιές σου.

        10. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Μην απαντάτε, παρακαλώ, στις σταλινικές αθλιότητες του “Λαθραναγνώστη”.Εμφανίζεται μόνο για να λασπολογήσει κατά των κινημάτων και των μουσουλμάνων μεταναστών.
          Οι ηρωικοί εξεγερμένοι στις ΗΠΑ έχουν ένα αίτημα που φτάνει από μόνο του να γκρεμίσει όλο το σύστημα: “Κάτω το σύστημα που γεννάει το ρατσισμό!”.
          Οι απαλλοτριώσεις (που με άπειρη χυδαιότητα οι διάφοροι “Λαθραναγνώστες” χαρακτηρίζουν “πλιάτσικο”, παίρνοντας γραμμή απ’ τον Τραμπ) γίνονται μόνο σε πανάκριβα μαγαζιά και πολυκαταστήματα.Οι εργάτες παίρνουν αυτά ακριβώς που έχουνε παράξει αλλά τους απαγορεύεται ν’ αγοράσουν.Ούτε λεμόνι από μανάβικο δεν έχουν αφαιρέσει.
          Οι μικροαστοί, όμως, (και ισλαμόφοβοι) “Λαθραναγνώστες” όλου του κόσμου σοκάρονται απ’ την αποφασιστικότητα του προλεταριάτου να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει.Θέλουνε ένα προλεταριάτο που θα κάθεται ήσυχο και θα περιμένει να ‘ρθουν οι εκλογές για να…ψηφίσει ΚΚΕ!
          Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας ταξικός πόλεμος.Οι εξεγερμένοι απάντησαν στους Τραμπ (με το στόμα της ακτιβίστριας Ταμίκα Μάλορυ) ότι “οι μόνοι λεηλατητές είναι οι Μπιλ Γκέιτς αυτού του κόσμου”.
          https://tvxs.gr/news/kosmos/eseis-eiste-oi-leilates-oi-sygklonistikes-omilies-tis-mallory-kai-toy-jackson
          Φτωχοί μαύροι (κυρίως) και λευκοί ενάντια στο δολοφονικό σύστημα που σκορπάει θάνατο είναι όσοι εξεγείρονται.
          Χρειάζεται να είμαστε αναφανδόν υπέρ των εξεγερμένων και να τους στηρίξουμε για να κλιμακώσουνε τον αγώνα τους.
          Μην δίνετε καμία σημασία στα ψέματα των σταλινικών “Λαθραναγνωστών”.Πριν λίγο καιρό φώναζαν (αντιγράφοντας το Βελόπουλο) ότι οι μουσουλμάνοι εργάτες που έρχονται στην Ελλάδα είναι λάτρεις της… μπούργκας και της καταπίεσης των γυναικών! Τύφλα να ‘χουν οι ακροδεξιοί Τραμπ αυτού του κόσμου!

        11. Κώστας

          ΦΦ επαναστατικές συνθήκες σίγουρα δεν είχαμε τον Δ08. Αλλά το ότι ανέφερα το περιστατικό με τους αγρότες στο φοιτητικό-μαθητικό συντονιστικό μιας επαρχιακής πόλης είναι το ένα από τα παραδείγματα που έφερα για την ανάδειξη του χαρακτήρα του κινήματος. Το άλλο ήταν το ότι το κράτος έλεγε πως δεν ήταν εξέγερση για να το μειώσει και να … ανεβάσει την εξέγερση και άλλο ένα αυτό που έκανε ο Σαρκοζί. Άλλο ένα ότι μέχρι ο Ιερώνυμος έψαχνε τα κοινωνικά αίτια Αγρότες με ένα κάπως άγουρο πολιτικό κριτήριο, όμως, μας θεωρήσανε κάτι σαν …. σοβιέτ. Εμείς, να σου πω την αλήθεια, αμήχανοι ήμασταν απέναντι τους. Θυμάμαι έναν … ευτυχισμένο σύντροφο να μιλάει για σοβιέτ αλλά οι πολλοί ήμασταν αμήχανοι. Εμένα ο προβληματισμός μου ήταν άλλος και όχι το ότι ο ευτυχισμένος σύντροφος ήταν λίγο άσχετος και το πολιτικό κριτήριο των αγροτών άγουρο. Ήταν πως και να επικοινωνούσαμε για καθοδήγηση στα αγροτικά, όσοι τέλος πάντων ήμαστε και οργανωμένοι, σπουδαία πράγματα δεν θα είχαμε να ακούσουμε και να μεταφέρουμε. Ήταν μια από τις στιγμές που ένιωσα την ανάγκη του Κόμματος, το κενό, την έλλειψη του. Και πως αυτό το Κόμμα που υπάρχει, που είναι ένα αγωνιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα που άλλοι λένε πως είναι και επαναστατικό, εγώ όχι αλλά δεν πειράζει, θα ήταν καλό να είναι εκεί. Και θα έκανε και την διαφορά, θα έγραφε πολιτικούς πόντους υπέρ του και εναντίον μας που δεν ξεραμε να μιλήσουμε στους αγρότες και δεν είχαμε και τρόπο να πάρουμε πολιτική βοήθεια για να το κάνουμε. Και ξέρεις ποια είναι η πλάκα ? Για μια επαρχιακή πόλη μιλάμε, δεν είχαμε μπάχαλα. Δεν υπήρχε λόγος αν ο πραγματικός λόγος ήταν τα μπάχαλα η ΠΚΣ και η ΚΝΕ να κρατάνε αποστάσεις από το κίνημα. Θυμάμαι κάτι απίστευτα σκηνικά, πορεία του φοιτητικού συλλόγου και των μαθητών πλην όσων είχανε γραμμή ΚΝΕ και άλλη πορεία των μαθητών με γραμμή ΚΝΕ. Στην δεύτερη η ντουντούκα φώναζε “εμείς δεν σπάμε”. Ούτε εμείς “σπάγαμε”. Δεν ήταν τα μπάχαλα μόνο, δυστυχώς, που ενοχλούσανε το ΚΚΕ. Ήταν η δυσανεξία του στο “αυθόρμητο” και στα άλλα που λες. Η άρνηση ενός αγώνα γιατί μπορεί πχ να έχει πολιτικά αποτελέσματα κατά της δεξιάς και υπέρ της σοσιαλδημοκρατίας. Ε και ? Να είσαι εκεί σαν κόμμα να το αποτρέψεις. Αλλά σαν κόμμα είχες άλλη άποψη. Πως αυτό που έκαναν 2 μπάτσοι τέλος πάντων δεν μπορεί να αναχτεί σε μια γενική εικόνα της κρατικής πολιτικής στα προεόρτια της οικονομικής κρίσης και πως ο παμμαθητικός-παμφοιτητικός-πληβειακός αγώνας και τα “μπάχαλα”έχουν μια ορισμένη ενότητα. Η οποία είναι αναπόφευκτη, σε έναν βαθμό, σε μεγάλα μητροπολιτικά αστικά κέντρα με υπερσυγκεντρώσεις πρεκάριων, άστεγων, κοινωνικά αποκλεισμένων, άνεργων, μεταναστών κλπ. Γιατί οι πρωταγωνιστές των μπάχαλων ήταν τέτοια στρώματα τα οποία τα σνομπάρουμε αν πούμε πως δεν είναι εργατική τάξη. Ή ποια σωματεία και συνδικάτα κύρηξαν απεργίες. Μα δεν τους ήθελαν αυτούς τα συνδικάτα, είτε ήταν σκληρά ελεγχόμενα από τον δικομματισμό είτε από το ΚΚΕ.

          Κώστας

        12. ΦΦ1917

          Ο ρόλος των κομμουνιστών και άρα και του ΚΚ σε σχέση με το αυθόρμητο δεν είναι μονάχα να το ποτίσουν για να ανθίσει αλλά και να ξεριζώσουν τις όποιες αυταπάτες που αντικειμενικά φυτρώνουν μαζί με αυτό. Εκτός των άλλων κάθε αυθαίρετη υπόκλιση στο αυθόρμητο ισοδυναμεί με υπόκλιση απέναντι στις επιδιώξεις της αστικής τάξης κατά τον Λένιν.
          Όχι πως το δεχόμαστε με θεοκρατική αυθεντία απλά τα λόγια ενός επαναστάτη μπολσεβίκου ενδεχομένως να έχουν μεγάλη βαρύτητα σε τέτοιες περιπτώσεις από το τι εκτιμούμε εμείς.
          Προσωπικά αναγνωρίζω τα όσα λες για το ρόλο του ΚΚ στις μάζες και νομίζω πως σε αντίθεση με τους περισσότερους εδώ μέσα κινούνται σε αρκετά σωστή βάση.
          Κανείς δεν είπε πάντως πως το ΚΚΕ τα έκανε όλα τέλεια τον Δεκέμβρη του 08. Λάθη και αδυναμίες υπήρξαν και είναι αναγκαίο να επισημανθούν με αυτοκριτική και κριτική για να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
          Για τα συνδικάτα τώρα έχω μια απορία. Προφανώς υπήρχαν συνδικάτα στα οποία ηγεμονεύουν αθροιστικά ή όχι δυνάμεις της τότε αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σωστά? Για ποιο λόγο δεν είδαμε κινήσεις από το συγκεκριμένο τμήμα της εργατικής τάξης?
          Να το πάω λίγο παραπέρα,λες ότι πολλά σωματεία “ελέγχονται” από το ΠΑΜΕ. Η άποψη μου είναι ότι ασχέτως τον βαθμό συμφωνίας πολλά σωματεία και εργαζόμενοι μπροστά σε μια τόσο ολοφάνερη κατάσταση όπου θα ξεχείλιζε η ανάγκη για δράσεις, θα παίρνανε αποφάσεις ενεργούς συμμετοχής στα δρώμενα του Δεκέμβρη.
          Εγώ όμως δεν είδα να συμβαίνει κάτι τέτοιο ούτε από τη μία αλλά ούτε και από την άλλη μπάντα.
          Εκτός των άλλων το ΚΚ παλεύει στο μέτρο των δυνατοτήτων του που το περιορίζει στο πόσο μπορεί να κατευθύνει τα γεγονότα μακρυά από ένα προβληματικό αποτέλεσμα (ανάδειξη ΠΑΣΟΚ με ποσοστά στο θεό).
          Είπες και μόνος σου ότι δεν είχαμε επαναστατικές συνθήκες και συνεπώς αυτό μαρτυρά για τον αντικειμενικό αλλά κυρίως για τον υποκειμενικό παράγοντα έναν βαθμό ωρίμανσης που δε συνάδει με τις κοινωνικές αλλαγές που η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη.

        13. Κώστας

          Το ΚΚΕ ΦΦ δεν ξεριζώνει αυταπάτες, το αντίθετο κάνει.

          Αρχικά αυτό που ενστικτώδικα καταλάβαινε η νεολαία δεν ήταν αυταπάτη, ήταν αλήθεια. Το ΚΚΕ πχ συνηθίζει να λέει πως προβλέπει πράγματα, μαρξιστικά όχι μαντεύει, ότι προειδοποιεί για τις κρίσεις κλπ. Τον Δ08 η συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσο κεντρική όσο ήταν από το τέλος του 09 αρχές του 10. Η νεολαία ήταν πολύ μπροστά με το “στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες”, ήταν η πρώτη κοινωνική μερίδα που κεντρικοποίησε την καπιταλιστική κρίση στην δημόσια συζήτηση. Αυτό ήταν το πολιτικό πλαίσιο του Δεκέμβρη. Και το ΚΚΕ δεν το ήθελε, δεν ήθελε να βάλει την δολοφονία στο ευρύτερο. Επίσης δεν ήθελε να έχει πολιτικά κέρδη το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το ότι δεν είναι το ίδιο, και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζημιές και ήταν προβλέψιμες μάλιστα, ο κοινοβουλευτισμός του ΚΚΕ δεν με καλύπτει. Αλλά είναι και λάθος στα συμπεράσματα του έτσι κι αλλιώς. Το ότι η όξυνση της κρίσης μας βρήκε με ΠΑΣΟΚ και ο αγώνας του λαού το διέλυσε ήταν θετικό. Το οτι συνειδητά του ΚΚΕ και άλλοι από αδυναμία χαρίσαμε το κίνημα στον σοσιαλφιλελευθερισμό ήταν δικό μας θέμα.Τέλος το ΚΚΕ δεν θέλει όξυνση κατά της καταστολής και των μηχανισμών της ούτε με όρους κινήματος και μαζών. Η Κανέλλη τριγύρναγε στα κανάλια και έλεγε για τα παιδιά με το εθνόσημο, τους μπάτσους, που πάνε στην υπηρεσία με την στολή σε σακούλα και ότι τους λυπάται. Δεν είναι δουλειά του ΚΚ να λυπάται τους μπάτσους εντός μιας (και )αντικατασταλτικής εξέγερσης.. Τέλος το ΚΚΕ δεν θέλει ποτέ ένα κίνημα, κυρίαρχα, νεολαίας. Δεν έχει και τόσο εξαιρετική σημασία να δούμε πόσο το κινητοποιούμενο πρεκαριάτο (δίπλα σε μαθητές και φοιτητές) επηρέασε το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα πριν συμφωνήσουμε πως μπορεί ένα κίνημα να είναι θετικό κίνημα και να έχει την ηγεμονία η νεολαία, όπως πχ ήταν το Πολυτεχνείο. Κακό παράδειγμα βέβαια και αυτό γιατί ούτε εκείνο ήταν το αγαπημένο σας

          Αυτά τα 4 (σχέση Δ με την κρίση, πολιτικές μεταβολές από μια εξέγερση, αντικατασταλτικό, σχέση του ΚΚΕ με την έννοια του κινήματος νεολαίας) ήταν τα 4 που ήτανε τα βασικά στην γραμμή του ΚΚΕ τον Δ08 και δεν είχαν λάθη, ήταν συνολικά λάθος, και τα 4, καταστροφικά λάθος. Μια αποτίμηση της στάσης του ΚΚΕ τον Δ08 θα ψάξει να βρει τα σωστά στην στάση του ΚΚΕ και όχι τα λάθη. Προσωπικά δυσκολεύομαι να βρω σωστά. Τι να βρω δηλ, πως δεν πρέπει να καεί η Αθήνα ή μικρομάγαζα ? Όλοι το λέγανε, εντάξει, σωστό.

          Κώστας

    2. μεταβατικος σοσιαλιστης

      Υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων ακόμα και σε σχέση με τις διαμαρτυρίες στην Καταλονία και με τα κίτρινα γιλέκα που τα έβλεπε με μισό μάτι. Δεν ξέρω πού οφείλεται η διαφορά, αν θα συνεχιστεί ή αν θα αλλάξει η στάση τις επόμενες μέρες και θα αρχίσουν να λέγονται πράγματα για ξένες σημαίες και ενσωματώσιμο κίνημα. Ελπίζω πως όχι.

      Reply
  7. Νίκος

    Γράφει για το ’08 ο ΦΦ1917 (στον οποίον δεν μου εμφανίζει τη δυνατότητα reply οπότε το γράφω σε σχόλιο): “Το ΚΚΕ ήταν το πρώτο από τα κόμματα ή οργανώσεις της Αριστεράς που κάλεσε σε συγκέντρωση καταδίκης στην Ομόνοια”. Το πρώτο; Η συγκέντρωση που λες πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/12 το απόγευμα. Οι πορείες ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου 6/12… Η οποία πορεία της Δευτέρας ήταν ίσως η πιο σύντομη, αμήχανη και αγχωμένη πορεία που έχει πραγματοποιήσει το ΚΚΕ την τελευταία 15ετία στην Αθήνα. Ο Δεκέμβρης ξεφούσκωσε όταν οι δυνάμεις της ΚΝΕ αλλά και η νεολαία του ΣΥΝ (τότε) δημιούργησαν κάτι “συντονιστικά μαθητών” και προσπαθούσαν να ελέγξουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, οι οποίοι την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη κινητοποιούνταν μαζικά σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό μόνο μέσα από SMS και email…

    Reply
    1. ΦΦ1917

      Νίκο ΕΠΙΣΗΜΑ ποια οργάνωση ή κόμμα της Αριστεράς κάλεσε πιο πριν πορεία ή κινητοποίηση? Πόσες πορείες και κινητοποιήσεις οργάνωσαν ή στήριξαν με επίσημο τρόπο το ΜΕΡΑ ή το ΕΝΑΝΤΙΑ?
      Επειδή εδώ γίνεται κριτική σε έναν συγκεκριμένο χώρο, να μιλάμε για συγκεκριμένα γεγονότα. Δε λέω στην πορεία του Σαββάτου ή της Κυριακής ή μετέπειτα μπορεί να συμμετείχε ο καθένας είτε δήλωνε αναρχικός είτε δήλωνε Κνίτης είτε Εαακίτης. Αυτό όμως από μόνο του δε σημαίνει πως το ΜΕΡΑ ή το ΕΝΑΝΤΙΑ ήταν στην πρώτη γραμμή. Αν δηλαδή οι Κνίτες συμμετέχουν σε πορείες με λάβαρα πάνε να καπελώσουν τα γεγονότα αλλά αν δεν έρχονται με το σφυροδρέπανο στο πέτο απλά δεν υπάρχουν στον χάρτη?
      Ισχύει κάτι αντίστοιχο για τους Ναρίτες ή αυτή η στάμπα μονοπωλεί μονάχα την ΚΝΕ?
      Επίσης η “νωθρή” πορεία που φαντάζεσαι πέρα από μαζικότατη ήταν και από τις ελάχιστες που διατήρησαν μαζί με το νεολαιίστικο στοιχείο και το εργατικό. Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο σχόλιο η μόνη προσπάθεια να πάρει και εργατικό χαρακτήρα η κατάσταση έγινε από το ΚΚΕ με την απεργία που ακολουθούσε αλλά και την επιρροή που διαθέτει στο εργατικό κίνημα.
      Μάντεψε γιατί σε κάποιους ξίνισε αυτό και δεν προχώρησε…
      Μετά λοιπόν από τα περιβόητα “το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στον Δεκέμβρη” τώρα μαθαίνουμε πως το ΚΚΕ μαζί με τη νεολαία ΣΥΝ (αλήθεια η νεολαία αυτή με ποιους κατέβαζε πλαίσια,με ποιους έκανε κινητοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια και με ποιους κατέβαζε κοινά ψηφοδέλτια στις εκλογές?) φταίνε για το ξεφούσκωμα του Δεκέμβρη. Όχι ότι βασιζόταν σε αντανακλαστικά που δεν είχαν σαφή στόχο,ούτε ότι η εργατική τάξη έμεινε στην απέξω ε?
      Το πάτε από δω,το πάτε από εκεί πάντα καταλήγετε να σας φταίει μονάχα το ΚΚΕ. Δεν παίζεστε ρε μάγκες.

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Τα σταλινικά ψέματα συνεχίζονται.
        Το ΚΚΕ όχι μόνο δε στήριξε την εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08, αλλά έριχνε και τόνους λάσπης στη νεολαία ότι, δήθεν τάχα μου, καθοδηγείται απ’ τα καλομαθημένα πλουσιόπαιδα των… βορείων!
        Θυμίζω το εμετικό εκείνο κείμενο του “Ριζοσπάστη” που περιέγραφε τους μπάτσους σαν…καταπιεσμένα φτωχόπαιδα που δεν άντεξαν και αντέδρασαν στις μολότοφ ρίχοντας στο ψαχνό!
        https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28%2F12%2F2008&id=10422&pageNo=8
        Ένα άλλο χυδαίο ψέμα που μας αραδιάζει ο ΦΦ1917 είναι ότι η εργατική τάξη “έμεινε στην απέξω”.
        Μάλλον εννοεί το ΠΑΜΕ.
        Διότι στις 10 Δεκεμβρίου 2008, τέσερεις μόλις μέρες μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, και κάτω απ’ την πίεση των πρωτοβάθμιων και των Ομοσπονδιών, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν αναγκαστεί να προκηρύξουν πανεργατική απεργία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι με συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
        Οι εργαζόμενοι που κατέβηκαν διαδήλωσαν την οργή τους για τη δολοφονία του μικρού Γρηγορόπουλου και την καταστολή του Καραμανλή.
        Πάντως, συνιστά κάτι παραπάνω από θράσος, το κόμμα που δεν κάλεσε ούτε μια ώρα σταση εργασίας ενάντια στην καραμανλική καταστολή, να μας εγκαλεί ότι …δε συνδέσαμε την οργή της νεολαίας με τους εργάτες!
        Το “οργανωμένο ταξικό κίνημα” που ήταν, οέο; Έκανε πλάτες στον Παυλόπουλο, όπως πάντα;
        Μια ζωή (κεντρο)αριστερό δεκανίκι και εφεδρεία του συστήματος.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ε, άμα …”αναγκάστηκαν” (! – τραβάτε με κι ας κλαίω) Yes-EE και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν …”πανεργατική απεργία” και μάλιστα …”κατω από την …πίεση (! – μιλάμε για πιεσάρα, πως να αντέξει η καϋμένη!!!)” ….τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά! Αυτό κι ανα είναι τεκμήριο εγγυημένης συμμετοχής της …ε.τ.!
          Οταν μετά σας μιλάνε για ομφάλιους λώρους, βγαίνετε στα κεραμίδια.
          Τώρα μόνοι σας τα λέτε….

        2. φαρσαλα

          τι ελεγε η ανακοινωση του ΚΚΕ τη μερα της απεργιας (που εγινε με αποφασιστικη παρεμβαση του ΠΑΜΕ

          φοιτητές, σπουδαστές, τους εργαζόμενους που αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ανέδειξαν τις διαχρονικές πολιτικές αιτίες που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου, τις συγκεκριμένες ευθύνες της ΝΔ. Κινητοποιήσεις που είχαν επίσης ως υπόβαθρο τα οξυμένα προβλήματα λαού και νεολαίας.
          Το ΚΚΕ επισημαίνει: Καμιά αναστολή στην αγωνιστική λαϊκή δράση, στην οργάνωση και υψηλή περιφρούρηση των αγώνων, στην ανάπτυξη ανεβασμένων μορφών πάλης μέσα από συλλογικές διαδικασίες με λαϊκή συμμετοχή και αγωνιστική ευθύνη. Που θα αγγίζουν όλο το φάσμα της κυρίαρχης πολιτικής, από την έξαρση της κρατικής καταστολής και βίας μέχρι τα οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας και των γυναικών, ενάντια στην τεράστια επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.
          Η τυφλή βία των κουκουλοφόρων γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί από το αστικό κράτος, την κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει το ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας και λαϊκής παρέμβασης που αναπτύσσεται. Ο πυρήνας τους έχει διαμορφωθεί στους κόλπους του κράτους, από θύλακες μέσα και έξω από την Ελλάδα και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Ιδιαίτερες ευθύνες επίσης έχουν όσοι δίνουν συγχωροχάρτι στην τυφλή βία των κουκουλοφόρων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
          Οι εργαζόμενοι να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στα κόμματα του δικομματισμού, να ενισχυθεί η δύναμη στο ΚΚΕ, αποφασιστικό παράγοντα συμβολής στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου, στην πάλη για κατακτήσεις, στο δρόμο της ρήξης και ανατροπής. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρουν οριστικό μάθημα στις επόμενες εκλογές.

          ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

        3. Ragnarok

          Φαρσα-λακο, φτάνει πια με τα ψέματα σας! Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην εξέγερση του 2008 , ούτε και στις πλατείες το 2011. Ναι, πορείες εκείνες τις μέρες έκανε! Όπως πχ κάνει τώρα για την εξέγερση του λαού στις ΗΠΑ! Συμμετέχει στην εξέγερση στις ΗΠΑ; Όχι. Απλά εκφράζει την αλληλεγγύη του. Τα ίδια σχεδον και στην Ελλάδα, όπου, έκανε διαδηλώσεις εκείνες τις μέρες για τα ίδια θέματα, αλλά δεν συμμετείχε σε αυτά τα εξεγερυικα κινήματα του Δεκέμβρη κ των πλατειών! Τι δεν καταλαβαίνετε; Πορείες κάνατε, δεν σας είπε ποτέ κανείς ότι δεν κάνατε πορείες εκείνες τις μέρες. Δεν συμμετειχατε ομως σε αυτά τα κινήματα, τα οποία κ τα καταγγειλατε.

        4. ΦΦ1917

          Τώρα μάλιστα φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι τα δευτεροβάθμια και η γραφειοκρατική ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου και η ΑΔΕΔΥ των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ήταν αυτοί που πίεσε τους εργάτες να κατεβούν στις 10/6/08 στο δρόμο.
          Είχε τέτοιο συγκρουσιακό χαρακτήρα η ΓΣΕΕ του 08 τον οποίο απώλεσε μερικά χρόνια μετά?
          Ρε καταλαβαίνετε τι τρέλες λέτε?
          Βέβαια στο παρακάτω λινκ βλέπουμε άλλα πράγματα και πως το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία βάλανε εργατική ώθηση στα γεγονότα.
          “Ιδιαίτερα ανήκει η σημερινή μέρα στους μαθητές. Που είδαν πριν από λίγες μέρες το συμμαθητή, το φίλο τους να πέφτει νεκρός στο δρόμο. Το χέρι του δολοφόνου δεν οπλίστηκε από μόνο του. Το όπλισε η ίδια πολιτική που στο εργοστάσιο εκβιάζει τον πατέρα να βγει στη σύνταξη στα 70 αν θέλει να γυρνάει στο σπίτι με το μεροκάματο. Που λέει στη μάνα να αποδεχτεί ένα σύστημα που νοιάζεται με το αζημίωτο να φτιάξει παιδικούς σταθμούς μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τη φτηνή εργατική της δύναμη για ένα τρίωρο ή τετράωρο. Που καλύπτει την απόλυση μιας εγκύου υπαλλήλου επειδή η μητρότητα είναι αντιπαραγωγική, ζημιογόνα για το κεφάλαιο. Είναι η ίδια πολιτική που από τα χαράματα σήμερα οπλίζει με θράσος τον εργοδότη να απειλεί πως «αν απεργήσεις, χάθηκες».”
          (https://www.rizospastis.gr/page.do?id=10441&publDate=10%2F12%2F2008&pageNo=16)

          Εντωμεταξύ λέει ο Γιαννόπουλος ότι λέω ψέματα ότι η εργατική τάξη έμεινε στην απέξω και φέρνει ως αντεπιχείρημα τη δράση μιας μόνο ημέρας στην οποία μάλιστα το ΠΑΜΕ έδωσε βροντερό παρών.
          Πες μας λοιπόν πόσες εργατικές κινητοποιήσεις συνέβησαν από τότε,πόσα σωματεία μπολιάστηκαν με τις ανησυχίες των μαθητών-σπουδαστών χτίζοντας επιτροπές,πόσες απεργίες και στάσεις εργασίας γίνανε προς αλληλεγγύη?
          Πες μας επίσης που δημιουργήθηκε πτωτική τάση στο ΜΠΚ των καπιταλιστών εξαιτίας της αδυναμίας τους να ελέγξουν τις μάζες?
          Ποια αναταραχή ήρθε έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο στο πολιτικό σκηνικό?
          Άπαιχτοι είστε.

      2. Ανώνυμος

        Ρε φιλε, το ΝΑΡ πχ, κάλεσε σάββατο βράδυ, το βράδυ της δολοφονίας, λίγες ώρες μετά, μπροστά στα κεντρικά γραφεία του συγκέντρωση και πορεία. Τι μας λές τώρα;

        Reply
        1. Ragnarok

          Αγαπητέ ΦΦ. επειδή ηγρόν αγοράζεις για το τι συνέβη τον δεκεμβρη του 2008, σου αναρτώ έναν σύνδεσμο με βίντεο που ανέβηκε στο τιουμπ τον φλεβάρη 2009 . Καλή θέαση και ευχή μας να μάθεις επιτέλους, από ΤΙ απουσίασε το ΚΚΕ και ΤΙ χλέυασε τότε το ΚΚΕ:

          https://nar4.wordpress.com/2009/02/25/%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b7%cf%82-2008-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6/

        2. Ragnarok

          Πάρε και την ανακοίνωση του ΜΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -ούτε το ΜΕΡΑ είχε κεντρική ιστοσελίδα- Με ημερομηνία Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008, η οποία εμφανίζεται κανονικά στο μπλογκ.

          ΜΕ.Ρ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Να ανατραπεί η κυβέρνηση και το σύστημα που δολοφονεί

          ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ- ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

          Το ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ καταγγέλλει την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικούς «ειδικούς φρουρούς» του 16χρονου νεαρού το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια ή άτυχη στιγμή.

          Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Κυβέρνηση και κράτος ετοιμάζουν τη «σιδερένια φτέρνα» τους για να συντρίψουν τις κοινωνικές αντιστάσεις, που θα οξυνθούν λόγω της τρομερής επίθεσης που ετοιμάζει το κεφάλαιο στους εργάτες και εργαζόμενους για να ξεπεράσει την κρίση του. Με το νέο κύμα απολύσεων, τη νέα φτώχεια και τις προτάσεις Μίχαλου για μισή δουλειά – μισή ζωή, το σύστημα πρέπει να θωρακιστεί. Τρομοκρατία του κεφαλαίου στο εργοστάσιο, τρομοκρατία της αστυνομίας στους δρόμους.

          Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την δήθεν απονομή δικαιοσύνης τους συστήματος. Είδαμε πρόσφατα πως έπεσαν στα μαλακά οι μπάτσοι – ζαρντινιέρες που βασάνιζαν τον κύπριο φοιτητή στην Θεσσαλονίκη. Η τιμωρία θα είναι πολιτική, θα δοθεί από το κίνημα και θα είναι σκληρή!Η κυβέρνηση Καραμανλή δολοφονεί!
          Η κυβέρνηση της λεηλασίας των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας, της διαρκούς καταστολής, πρέπει να ανατραπεί.
          Το σύστημα που θυσιάζει τους 16χρονους στο βωμό της κρατικής βίας θα πάει στη χωματερή της ιστορίας.Για μια κοινωνία που οι νέοι θα περπατούν και θα ζουν ελεύθεροι!Απαιτείται άμεση αντίδραση. Το μαζικό λαϊκό κίνημα να βγει στους δρόμους, με συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις – καταλήψεις, συντονισμό των εργατικών και νεολαιίστικων σωματείων και συλλόγων και με συντονισμό των αριστερών δυνάμεων, για ένα πολιτικό μαζικό κίνημα ανατροπής του οργίου κρατικής – κυβερνητικής βίας και αντεργατικής επίθεσης.- Να παραιτηθούν τώρα οι Παυλόπουλος – Χηνοφώτης, άμεση παραδειγματική τιμωρία των ενόχων- Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων της ΝΔ-
          Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας. Διάλυση τώρα των ΜΑΤ. Έξω οι στρατοί κατοχής από τις πόλεις αλλά και από το Ελληνικό και την Λευκίμμη.
          Κίνημα ανατροπής για τις ελευθερίες της εποχής μας, σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό που σκοτώνει (στη δουλειά, στον πόλεμο και στην πόλη) και τον σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό.

          ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

          http://narhpeirou.blogspot.com/2008/12/blog-post_08.html

        3. Ragnarok

          ΦΦ παρε και αυτή την κοινή ανακοίνωση – Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008:

          ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ

          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
          ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
          ΑΡΑΝ – ΑΡΑΣ – ΕΕΚ – ΕΚΚΕ – Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ – ΝΑΡ – ΟΚΔΕ Σπάρτακος – ΟΚΔΕ – ΣΕΚ καθώς και οι μετωπικές οργανώσεις ΕΝΑΝΤΙΑ και ΜΕ.Ρ.Α

          ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ!
          ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
          ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

          • ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ
          ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 – 12 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 6ΜΜ!
          • ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΜΑΖΙΚΑ
          ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 10ΠΜ!
          • ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ!

          Οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό καταγγέλλουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς «ειδικούς φρουρούς» το Σάββατο 6 Δεκέμβρη το βράδυ. Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις καταδίκης της κυβέρνησης των δολοφόνων σε όλη την Ελλάδα.

          Για μας πίσω από αυτή την ενέργεια δεν βρίσκεται ο «υπερβάλλων ζήλος» ή η «απώλεια ψυχραιμίας» και η «λειψή εκπαίδευση» ενός αστυνομικού αλλά, η συνολικά άγρια και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Η πολιτική που ενισχύει τις δυνάμεις καταστολής και νομιμοποιεί τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά διαδηλωτών την ίδια στιγμή που ιδιωτικοποιεί την Ολυμπιακή και τα λιμάνια, σαρώνει την κοινωνική ασφάλιση και επιτίθεται με ιδιαίτερη σκληρότητα ενάντια στη νέα γενιά. Είναι η πολιτική της ζαρντινιέρας, των απαγωγών των Πακιστανών, των υποκλοπών, των ρατσιστικών επιθέσεων που κοστίζουν τις ζωές προσφύγων που ζητάνε άσυλο και μια καλύτερη ζωή.

          Η πολιτική που ψηφίζει αλλεπάλληλους «τρομονόμους» και υλοποιεί κάθε μέτρο της ΕΕ κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των μεταναστών την ίδια στιγμή που ψηφίζει το νόμο πλαίσιο, επιτρέπει τα ιδιωτικά ΑΕΙ, εξαπολύει αλλεπάλληλες επιθέσεις λιτότητας και φορολογικής λεηλασίας.

          Μέσα στην κρίση αυτή η κυβέρνηση από την μια προσφέρει δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και από την άλλη ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους πότε στους νέους στα Εξάρχεια και πότε στους μετανάστες του Αγ. Παντελεήμονα και της Πάτρας.

          Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι στην αποτρόπαιη δολοφονία συνεχίζουν την ίδια πολιτική καταστολής. Το χαρακτηριστικό τους ήταν η πρωτοφανής σε έκταση, σκληρότητα και προκλητικότητα επίθεση των ΜΑΤ και της αστυνομίας κατά του «εχθρού λαού και της νεολαίας» που λίγες ώρες μετά το τραγικό γεγονός και την Κυριακή το μεσημέρι αντέδρασαν με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, Τούτη η στάση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την ουσιαστικά συναινετική προς την κυβέρνηση στάση του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα σαφές μήνυμα για την επόμενη περίοδο: Ένα μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να περάσουν διά πυρός και σιδήρου – ισοπεδώνοντας με τη μπότα της καταστολής τις όποιες αντιστάσεις – την πολιτική τους για το ξεπέρασμα της κρίσης, την πολιτική της πρωτοφανούς λιτότητας και των μέτρων τύπου Μίχαλου, των ελεύθερων αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων, της θυσίας των λαϊκών και νεολαιίστικων αναγκών στο βωμό του κέρδους και των Συμφώνων Σταθερότητας της ΕΕ.

          Τούτη η συνείδηση, τόσο για το χτες όσο και για το αύριο της αντιλαϊκής-αυταρχικής εκστρατείας που προωθούν κυβέρνηση της ΝΔ-κεφάλαιο-ΕΕ, τροφοδοτεί της οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών απέναντι στην πολιτική τους.
          Γι’ αυτό και χιλιάδες εργαζομένων και νέων –μαζί τους και οι οργανώσεις μας- έδωσαν αγωνιστική μαχητική απάντηση στη στυγερή δολοφονία από το Σάββατο το βράδυ ήδη, με όρους μαζικούς και συλλογικούς.

          Γι’ αυτό και η αντίδραση στη δολοφονία του Αλέξη μπορεί και πρέπει να γιγαντωθεί και να συναντηθεί με τα μπλόκα των αγροτών, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, τους αγώνες των εργαζομένων για να μη φορτωθούν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης.

          Σε τέτοιες στιγμές δεν έχει θέση η αδράνεια, ούτε μόνο το ξέσπασμα της οργής, αλλά ο συλλογικός, επίμονος και μεθοδευμένος, μαζικός και μαχητικός αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολή, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά. Για να μετατρέψουμε κάθε κοινωνικό χώρο σε εστία αντίστασης και αγώνα, που θα συμβάλει σε ένα πλατύ, παρατεταμένο μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Με πρώτο βήμα τη μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά της δολοφονίας και στην Πανεργατική απεργία της Τετάρτης.

          • Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων της ΝΔ και η πολιτική της.
          • Να πληρώσει για την κρίση το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι και οι νέοι
          • Κλιμάκωση των αγώνων για τα κοινωνικά, εργασιακά, μορφωτικά, πολιτικά δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας
          • Να παραιτηθούν τώρα οι Παυλόπουλος-Χηνοφώτης , άμεση παραδειγματική τιμωρία των ενόχων
          • Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας, έξω οι δυνάμεις καταστολής από τις διαδηλώσεις και το κέντρο της Αθήνας, διάλυση τώρα των ΜΑΤ και των Ειδικών Δυνάμεων.
          • Να απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες.
          • Να καταργηθούν όλοι οι τρομονόμοι και το αυταρχικό νομικό πλαίσιο

          http://narhpeirou.blogspot.com/2008/12/blog-post_9604.html

        4. ΦΦ1917

          Παιδιά ψυχραιμία.
          Σας ζητάμε να μας δείξετε ανακοίνωση του ΝΑΡ ή του ΜΕΡΑ για την πορεία το ίδιο βράδυ της δολοφονίας.
          Σας λέμε ότι η πρώτη κινητοποίηση που έγινε από οργανωμένο πολιτικό χώρο ήταν αυτή του ΚΚΕ στις 8/12.

          Και έρχεται ο San Rocco και αναρτά τι?
          Ανακοίνωση του ΜΕΡΑ Ιωαννίνων που εκδόθηκε στις 8/12 όμως για την απεργία στις 10/12
          και στα καπάκια ανακοίνωση των οργανώσεων της Αριστεράς του εξοκοινοβουλίου για κινητοποίηση το απόγευμα της 8/12 στις 6μμ.

          Μιλάμε κάποια περίεργη γλώσσα ή απλά κάποιοι είστε τόσο στενόμυαλοι και πωρωμένοι?

        5. Ragnarok

          Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008, σου ανάρτησα το κάλεσμα του ΝΑΡ για συγκέντρωση κ πορεία! Δεν την διαβασες ; Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008.

        6. μεταβατικος σοσιαλιστης

          @ΦΦ ακόμα και έτσι να είναι, δηλαδή ότι το ΚΚΕ ήταν το πρώτο που κάλεσε, σημαίνει ότι στήριξε ή έστω έβλεπε θετικά το Δεκέμβρη; Μη λέμε ότι να ναι, δεν είναι τρελοί οι του εξωκοινοβουλίου να θυμούνται ότι δε δόθηκε ουσιαστική στήριξη από το ΚΚΕ στο μετέπειτα κίνημα. Καχυποψία εισέπραξε ο Δεκέμβρης από το ΚΚΕ, το άστοχο άρθρο του Ρ εισέπραξε με προσπάθεια ξεπλύματος των μπάτσων, με τα τζάμια, με τα «αυτιά που χαϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ», με τις συναντήσεις με τον Κωστάκη (νομίζω με αυτόν συναντήθηκε η Αλέκα μετά τη δολοφονία να πει… τι ακριβώς;). Δε γίνεται έτσι το ξερίζωμα των αυταπατών που γεννιούνται στα αυθόρμητα κινήματα. Δε γίνεται με αποστασιοποίηση, δείξιμο με το δάχτυλο, ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση, με φόρτωμα του καθήκοντος στην ίδια τη μάζα να απαλλαχθεί από τα αστικά και μικροαστικά ιδεολογήματα που φέρε χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ αν πιστεύεις πως είναι ο επαναστατικός υπ. παράγοντας. Πώς ακριβώς θα έρθει η πρωτοπορία στο επίπεδο της μάζας για να ζυμώσει την επανάσταση αν δε συναντιέται καν με αυτή; Εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια υπάρχει αυτή η τακτική αντιμετώπισης σε όποιο κίνημα δεν πλειοψηφεί το ΚΚΕ. Και στη συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει οδηγήσει σε κάποια ρήξη. Ή κάτι πρέπει να αλλάξει ή είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την κατάληξη.

        7. ΦΦ1917

          Μεταβατικέ δεν έχω παραβλέψει το σχόλιο σου.
          Θα σου απαντήσω οσονούπω όταν ξεκλέψω λίγο χρόνο.

    2. Ανώνυμος

      Ποιά “πορεία” τίνος φορέα με ονοματεπώνυμο ξεκίνησε το Σάββατο 6/12; Είχα κατεβεί από περιέργεια μόνος μου και το μόνο που είδα ήταν κάτι μυστήριοι τύποι, πολλοί από αυτούς γεροδεμένοι, που σπάγανε βιτρίνες με επαγγελματική ευσυνειδησία, και την αστυνομία απούσα (..”αγαλματάκια ακούνητα”).
      Σκέφτηκα, “άμα τάκανε αυτά η ΚΝΕ, τώρα θα είχε κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος”, …και έφυγα αηδιασμένος, μη βρεθώ και μπλεγμένος, γιατί σε κάτι τέτοιες φάσεις ψάχνουν κάποιους αμέτοχους η περαστικούς να τους τυλίξουν και να θολώσουν τα νερά…. Οργανωμένη παρουσία πουθενά κανενός.
      Τη Δευτέρα κατέβηκα στην Ομόνοια στην πρόσκληση του ΚΚΕ, είδα μπροστά στα μάτια μου την “ενάντια” και άλλα συριζοπαρατρεχάμενα, καμιά σχέση με …”καταπιεσμένο πλήθος”(!) – κολωνακιώτες ήντουσαν, να σπάνε βιτρίνες μπροστά στα μπλόκ του ΚΚΕ, σε εμφανή μεθόδευση να φορτώσουν στο ΚΚΕ τις προβοκάτσιες τους.
      Ο “Μαύρος Δεκέμβρης” εξελίχτηκε σε μια γιγαντιαία προβοκάτσια εναντίον του λαϊκού κινήματος, που ξεσκεπάστηκε χάρη στην αλάνθαστη στάση του ΚΚΕ, να διαχωρίσει κάθετα και οριζόντια τη θέση του. Γι αυτό και στρατηγικά απέτυχε. Πέτυχε όμως τους ταχτικούς στόχους του. Μας έφερε Γιοργάκι και έβγαλε από το περιθώριο το τΣύπριζα. Σαν κύριους φορείς τότε της πολιτικής του Κεφαλαίου. Δεν το λες και λίγο.

      Reply
      1. Red

        Προλαβαίνεις να ανακαλέσεις το γεμάτο ανακρίβειες και αθλιότητες σχόλιο σου… Κι επιτέλους πάρε ένα ψευδώνυμο να ξέρουμε σε ποιον απαντάμε…

        Reply
      2. Νίκος

        Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς με αυτό το σχόλιο του “ανώνυμου”.
        Το ότι είχε μόλις συμβεί δολοφονία παιδιού από μπάτσο κι αυτός κατέβηκε “από περιέργεια” κι έφυγε “αηδιασμένος” από το πλήθος που είχε μαζευτεί στο σημείο; Ότι κατ’αυτόν η αστυνομία ήταν “απούσα” ενώ τα Εξάρχεια ήταν ζωσμένα ΜΑΤ με το που έγινε γνωστή η δολοφονία;
        “Ο Δεκέμβρης εξελίχθηκε σε γιγαντιαία προβοκάτσια εναντίον του λαϊκού κινήματος”… Που ήταν “σύντροφε” το “λαϊκό κίνημα” όταν οι μαθητές έτρωγαν ξύλο από τα ΜΑΤ και ο Κωστάκης είχε κατεβάσει τα ΕΚΑΜ στο Σύνταγμα;;
        “Ο Δεκέμβρης είχε τακτικό στόχο να φέρει τον ΓΑΠ στην εξουσία και να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ”…; Μήπως κι ο Νοέμβρης είχε τακτικό στόχο να φέρει τον Καραμανλή στην εξουσία;; Το ακούσαμε κι αυτό. Τώρα κατάλαβα γιατί δεν έχεις ούτε το θάρρος να βάλεις ένα ψευδώνυμο με αυτά που γράφεις…

        Reply
        1. ισαπόστολος

          Ναι φίλοι, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια του “Δ08”; Το γιοργάκι, το τσιπράκι και οι παρατρεχάμενοι!
          Αλλά, ας κάνουμε πως δεν ακούμε για νάμαστε political correct.
          Oμως ο “Δ08” απέτυχε στον βασικό στόχο του.
          Και τους κομπάρσους ποιός τους ρωτάει;
          Προς το παρόν. Στο μέλλον τίποτε δεν αποκλείεται. Εχετε ελπίδες.

  8. Ragnarok

    Αγαπητέ φφ, βρήκα αυτά που ζητάς και στα παραθέτω:

    1. ” ΝΑΡ: Δολοφονία 15χρονου. Κάτω η κρατική τρομοκρατία

    Συνολική πολιτική απάντηση στην πολιτική και την κυβέρνηση των δολοφόνων πρέπει να δοθεί μαζικά από το λαϊκό και νεολαίστικο κίνημα. Η δολοφονία εν ψυχρώ από αστυνομικούς ενός 15-χρονου μαθητή στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο στην πολιτική καταστολής, αυταρχισμού και τρομοκρατίας του κράτους και της κυβέρνησης. Μαζικές πορείες άμεσης απάντησης έγιναν το βράδυ σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαζική πορεία νέων και εργαζόμενων ξεκίνησε αργά τη νύχτα από τα γραφεία του ΝΑΡ στην Αθήνα, που μετατράπηκε σε διαδήλωση σπασίματος της αστυνομοκρατίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πορεία κατέληξε στη Νομική όπυ πραγματοποιήθηκε συνέλευση. Το ΝΑΡ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την κυβέρνηση των δολοφόνων και καλεί σε πορεία την Κυριακή 7 Δεκέμβρη στις 13.00 στο Μουσείο (Πατησίων). Στην πορεία καλούν δεκάδες οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες. Πορεία στην Καμάρα Θεσσαλονίκης στις 12.00. Ανάλογες διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.
    .
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ
    Να ανατραπεί η κυβέρνηση και το σύστημα που δολοφονεί
    Το Νέο Αριστερό Ρεύμα καταγγέλλει την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικούς «ειδικούς φρουρούς» του 16χρονου νεαρού το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια ή άτυχη στιγμή. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη.
    Είχε προετοιμάσει τις δυνάμεις καταστολής: Με τη νομιμοποίηση της χρήσης πυροβόλων όπλων κατά των φοιτητικών διαδηλώσεων. Με το μόνιμο όργιο καταστολής κατά των κινητοποιήσεων της νεολαίας και των εργαζομένων. Με την περικύκλωση των Εξαρχείων από αστυνομικούς και τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας (και άλλων πόλεων) σε κατεχόμενες ζώνες από τα ΜΑΤ κατά του «εχθρού λαού».

    Κυβέρνηση και κράτος ετοιμάζουν τη «σιδερένια φτέρνα» τους για να συντρίψουν τις κοινωνικές αντιστάσεις, που θα οξυνθούν λόγω της τρομερής επίθεσης που ετοιμάζει το κεφάλαιο στους εργάτες και εργαζόμενους για να ξεπεράσει την κρίση του. Με το νέο κύμα απολύσεων, τη νέα φτώχεια και τις προτάσεις Μίχαλου για μισή δουλειά – μισή ζωή, το σύστημα πρέπει να θωρακιστεί. Τρομοκρατία του κεφαλαίου στο εργοστάσιο, τρομοκρατία της αστυνομίας στους δρόμους.

    Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την δήθεν απονομή δικαιοσύνης τους συστήματος. Είδαμε πρόσφατα πως έπεσαν στα μαλακά οι μπάτσοι – ζαρντινιέρες που βασάνιζαν τον κύπριο φοιτητή στην Θεσσαλονίκη. Η τιμωρία θα είναι πολιτική, θα δοθεί από το κίνημα και θα είναι σκληρή!Η κυβέρνηση Καραμανλή δολοφονεί!

    Η κυβέρνηση της λεηλασίας των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας, της διαρκούς καταστολής, πρέπει να ανατραπεί. Το σύστημα που θυσιάζει τους 16χρονους στο βωμό της κρατικής βίας θα πάει στη χωματερή της ιστορίας.Για μια κοινωνία που οι νέοι θα περπατούν και θα ζουν ελεύθεροι!Απαιτείται άμεση αντίδραση. Το μαζικό λαϊκό κίνημα να βγει στους δρόμους, με συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις – καταλήψεις, συντονισμό των εργατικών και νεολαιίστικων σωματείων και συλλόγων και με συντονισμό των αριστερών δυνάμεων, για ένα πολιτικό μαζικό κίνημα ανατροπής του οργίου κρατικής – κυβερνητικής βίας και αντεργατικής επίθεσης.- Να παραιτηθούν τώρα οι Παυλόπουλος – Χηνοφώτης, άμεση παραδειγματική τιμωρία των ενόχων- Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων της ΝΔ-

    Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας, έξω οι δυνάμεις κατοχής από το κέντρο της Αθήνας. Διάλυση τώρα των ΜΑΤ. Κίνημα ανατροπής για τις ελευθερίες της εποχής μας, σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό που σκοτώνει (στη δουλειά, στον πόλεμο και στην πόλη) και τον σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό.

    ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ
    ΝΑΡ, νΚΑ, Αθήνα 7/12/2008

    ____________________________________________

    2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΑΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η χούντα των μεταρρυθμιστών έβαψε τα χέρια της με αίμα. Οι μέρες αυτής της πολιτικής είναι μετρημένεςΌλοι στην πορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 7/12, στις 12μ, Καμάρα Σάββατο βράδυ 6/12 Αθήνα. Μετά το «χτύπημα» της ζαρντινιέρας, την καταστολή της 8ης Μάρτη και τη Λευκίμμη οι δυνάμεις της καταστολής δολοφονούν ένα δεκαεξάχρονο, όταν αστυνομικός τον πυροβόλησε αναίτια και εν ψυχρώ δύο φορές. Ενάντια σε διάφορα σενάρια που θέλουν να χρεώσουν το συμβάν στο παρακράτος ή προσωπικά στον αστυνομικό και στην ασυδοσία της αστυνομίας, για μας την ευθύνη την φέρει εξολοκλήρου η κυβέρνηση και η πολιτική της. Είναι φανερό πως σε μια οργανωμένη προσπάθεια να φορτωθεί η νεολαία και οι εργαζόμενοι την κρίση, επιλέγει να καταστείλει κάθε αγώνα και πριμοδοτεί την ελευθερία για αυτές τις κινήσεις, που βρίσκουμε μπροστά μας σε κάθε κοινωνικό αγώνα και μαχητική αντιπολίτευσης.Η πρωτοφανής αυτή καταστολή πηγάζει από ειδικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

    Η σύγχρονη νομοθετική και δικαστική εξουσία λειτουργούν και συναρθρώνονται γύρω από υδροκέφαλη εκτελεστική εξουσία αποτελώντας στοιχεία και εκφράσεις του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού της εποχής, τη χούντα της αγοράς και της ελληνικής ολιγαρχίας. Σκληρός βραχίονας της εκτελεστικής αυτής εξουσίας είναι οι διάφορες μονάδες καταστολής που εμφανίζονται και επιτίθενται με αναβαθμισμένη εξάρτηση που αναδεικνύει το στρατιωτικό και μιλιταριστικό χαρακτήρα του σχεδίου καθυπόταξης της κυβέρνησης. Στόχος η οικοδόμηση ενός κράτος – στρατηγείου το οποίο θα εξυπηρετεί τις απάνθρωπες ανάγκες του κεφαλαίου και θα υποτάσσει πιο άμεσα από ποτέ όλες τις πτυχές τις ανθρώπινης ζωής.

    Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο και είναι ο στόχος μιας κοινωνίας της ήσυχης τάξης, της ασφάλειας που εξασφαλίζει τη συνέχιση και την ένταση της επίθεσης. Το μύνημα αυτό είναι μήνυμα χωρίς αποδέκτη. Δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Ενάντια σε μια προσπάθεια μετακύλισης του κόστους της κρίσης, με όπλο την τρομοκρατία, στους εργαζομένους και τη νεολαία, η απάντηση θα είναι αγωνιστική, ανατρεπτική.
    .
    ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ-νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Θεσσαλονικη 6/12/2008

    http://narhpeirou.blogspot.com/2008/12/15.html

    Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι, με το ποντίκι του υπολογιστή σου, να επιλέξεις ΟΛΗ την ανάρτηση για να εμφανιστούν τα 2 κείμενα! Μην ξεχάσεις: ΕΠΕΛΕΞΕ και θα διαβάσεις τις ανακοινώσεις των ΝΑΡ και ΝΚΑ που εξεδόθησαν Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008, τις αντέγραψα και σου τις παραθέτω αυτούσιες.

    Reply
    1. Ragnarok

      Οκ ΦΦ και λοιποί ΚΚΕδες; Ο κομματικός πατριωτισμός είναι Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ στο κομμουνιστικό κίνημα: Καταργεί τον υλισμό, καταργεί την διαλεκτική, καταργεί και την αλήθεια! Ξεπεράστε τον!

      Βρήκα ΑΥΤΕΣ τις αναρτήσεις από την ιστοσελίδα της οργάνωσης Ηπείρου του ΝΑΡ, που αποδεικνύουν, κάτι που δεν θα έπρεπε να τίθεται υπό αμφισβήτηση, μιας και είναι ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Το ΝΑΡ, η ΝΚΑ, το τότε ΜΕ.Ρ.Α.η ΕΝΑΝΤΙΑ το ΕΕΚ κλπ, ήταν από την πρώτη στιγμή, απο Σαββατο 6 Δεκεμβρίου και λίγο μετά την δολοφονία στον δρόμο, με ανακοινώσεις/καλέσματα για συγκεντρώσεις και πορείες. Υπήρξαμε ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της μεγαλειώδους νεολαιίστικης και λαικής αυτής έκρηξης.

      Ναι, κάναμε και πολλά λάθη, ναι, αποδειχτήκαμε και εμείς ανεπαρκείς. ΟΜΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ ΜΕΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΑ. Το ΚΚΕ, από την άλλη, ΟΧΙ.

      Reply
      1. φαρσαλα

        το ΚΚΕ δεν εχει εχθρο βιτρινες ταγερ και ΙΧ
        ουτε με τη σκονη απο τον κουραμπιε σταματαει την εξεγερση

        Reply
    2. ΦΦ1917

      Μας παραθέτεις ανακοίνωση του ΝΑΡ Θεσσαλονίκης που καλεί σε πορεία στην Αθήνα?
      Επίσης το λινκ που παραθέτεις ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.
      Εκτός αυτού όσα παραθέτεις παραπάνω δεν αποδεικνύει κάποιο ΕΠΙΣΗΜΟ κάλεσμα αλλά περιγράφει μια πορεία που υποτίθεται πως ξεκίνησε από τα γραφεία του ΝΑΡ.
      Σε ξαναρωτάω επίσημο κάλεσμα κάποιου κόμματος ή αριστερής συλλογικότητας υπάρχει?
      Στο ξαναείπα όταν το ΚΚΕ εμφανίζεται με επίσημο τρόπο για εσένα καπελώνει τα γεγονότα και όταν δεν το κάνει αλλά τα μέλη και οι νεολαίου του παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
      Έλα και ξαναμίλησε μου για διαλεκτική ξανά.

      Να φανταστώ ότι ο μαθητής της ΚΝΕ που τραυματίστηκε με πλαστική σφαίρα τον Δεκέμβρη ή το μέλος του ΚΚΕ που χτυπήθηκε στις Σκουριές και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες γίνανε επειδή το ΚΚΕ ήταν απών και στα δύο?
      Καληνύχτα

      Reply
      1. Ragnarok

        Ρε φφ καταλαβαίνεις ελληνικά; Όχι είναι η απάντηση: οι δύο ανακοινώσεις που σου παρέθεσα, είναι μια ΚΕΝΤΡΙΚΗ ανακοίνωση του ΝΑΡ κ της ΝΚΑ με ημερομηνία Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 που κακει σε συλλαλητήριο στην Αθήνα και η δεύτερη της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΝΑΡ και της αντίστοιχης της ΝΚΑ που καλούν σε συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.

        Τι δεν καταλαβαίνεις; Γιατί θεέ μου μπλέκω με ανίδεους και η ουσιαστική συζήτηση πάει για βρουβες, αφού το επίδικο για τους ανίδεους είναι οι ημερομηνίες; Ναι φφ, το ΝΑΡ, η ΝΚΑ, το ΜΕΡΑ , το ΕΕΚ, η ΕΝΑΝΤΙΑ και συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα αυτό κ κάλεσαν συλλαλητήρια Κυριακή 7 και Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008. Οκ μαν;

        Σου είπα, μάρκαρε την ανακοίνωση της ανάρτησης, αλλά ούτε αυτό ξέρεις να κάνεις.

        Reply
        1. Ragnarok

          Επίσης φφ μου, ΝΑΡ, ΝΚΑ, ΜΕΡΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ, κλπ κλπ, καλέσαμε το ίδιο βράδυ της δολοφονίας σε συγκεντρώσεις. Σ αρέσει, δεν σ αρέσει. Οκ μαν;

        2. ΦΦ1917

          Εγώ δεν ξέρω ελληνικά ή εσύ?
          Η πρώτη ανακοίνωση της νΚΑ στις 7/12/2008
          ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ‘Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
          ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
          Εντάξει τώρα ΜΗ ανίδεα εξυπνάκια?

        3. Ragnarok

          Η επιστήμη, ο υλισμός, η διαλεκτική , σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην περίπτωση σου φφ. Είσαι ανεπιδεκτος μαθήσεως, ξύλο απελεκητο. Ειμασταν σε διαδηλώσεις από αργά βράδυ Σαββάτου λίγη ώρα μετά την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Σου ποσταρα και τις ανακοινώσεις/καλέσματα για διαδηλώσεις των ΝΑΡ κ ΝΚΑ, της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 2008 αν και δεν θα πρεπε, το θεωρώ χάσιμο χρόνου να μιλώ με ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν γρυ.

      2. Κώστας

        Ρε ΦΦ τι θες να αποδείξεις ?

        Δεν μας έχετε γαζώσει τον εγκέφαλο 12 χρόνια πως εσείς διαχωριστήκατε από μεγάλο μέρος όσων γίνονταν στον δρόμο και εμείς οι υπόλοιποι όχι ? Τελικά το ΚΚΕ είχε την ίδια στάση με μας ? Υπάρχει παρεξήγηση εδώ και 12 χρόνια ?

        Μπορείς να μου πεις για τα 4 σημεία που έχουν μεγαλύτερη ουσία από αυτό που ζητάς, δηλ την απόδειξη πως τα ΠΓ μας συνεδρίασαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου και κάλεσαν το ίδιο βράδυ ? Το ότι μπορεί και να ήταν … στον δρόμο δεν σου περνάει από το μυαλό ?

        1)Στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες. Ήταν η δολοφονία συστημική, ενταγμένη στην κρατική πολιτική εντός κρίσης ή τυχαίο συμβάν ?

        2)Αντικατασταλτικό.Ήταν δουλειά των κομμουνιστών να στεναχωριούνται για την απαξίωση των μπάτσων όπως έλεγε η Κανέλλη ? Ήταν δουλειά του Ρ να βγάζει διήγημα με τον φτωχό μπάτσο που δεν άντεξε και πυροβόλησε ?

        3)Κίνημα νεολαίας. Είναι σίγουρα αρνητικό να έχει την ηγεμονία η νεολαία και όχι οι εργαζόμενοι ?

        4)Πρέπει ένα κίνημα να πατάει φρένο για να μην ενισχυθεί το χ ΠΑΣΟΚ ? Να μαζευτούν και στις ΗΠΑ για να μην έχει κέρδη ο Μπάιντεν ?

        Πολύ σωστός Ragnarock σε όσα λες αλλά ο ΦΦ έχει βαλθεί να μας τρελλάνει

        Κώστας

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Ξέρεις ποια είναι η διαφορά μας και επιζητώ σε πολλά σχόλια να την κατανοήσετε?
          Πως όταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ συνυπάρχουν χωρίς τυμπανοκρουσίες μέσα στα μάζα για εσάς απλά δεν υπάρχουν ή δεν συμμετείχαν ποτέ.
          Όταν από την άλλη συμμετέχουν αλλά με επίσημο τρόπο,με πανό και κείμενα τότε πάνε να καπελώσουν τα δρώμενα.
          Με λίγα λόγια η συλλογιστική σας καταλήγει σε κάθε περίπτωση στο “και κερατάς και ζημιωμένος”.
          Το ότι ρωτάω για την επίσημες ανακοινώσεις που κάνουν επίσημα καλέσματα είναι για τον ακριβώς για τον παραπάνω λόγο.
          Και τώρα να (ξανά)απαντήσω σε όσα θέτεις αν και είναι λιγάκι γαϊδουριά από μεριάς σου μιας και σου τα έθιξα σε σχόλια των προηγούμενων ημερών…

          1) Μπορείς να απαντήσεις εσύ ή κάποιος με βεβαιότητα για το παραπάνω?
          Είναι λογικό πως με την αυξανόμενη καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία μπορούν να υπάρξουν κρατικές δολοφονίες άμεσες ή έμμεσες.
          Κανείς δεν ξεχνάει τη ζαρτινιέρα και τα όσα είχαν προηγηθεί ή και τα όσα ακολούθησαν. Ωστόσο αν το θεωρεί η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ως δεδομένο που θα συνέβαινε αργά η γρήγορα δε θα έπρεπε σε επίπεδο επεξεργασιών και κινηματικής ετοιμότητας να είχε καλύτερα αντανακλαστικά?
          Λέω εγώ τώρα με το φτωχό μου το μυαλό.

          2) Προφανώς και υπάρχουν λάθη και ένα τέτοιο είναι το απαράδεκτο διήγημα στον Ρ.
          Από την άλλη βέβαια κανένας άνθρωπος που θέλει να λέγεται κομμουνιστής δεν αντιλαμβάνεται την ταξική πάλη και την σύγκρουση με τα σώματα ασφαλείας με λογικές ACAB. Δεν τρέφει κανείς αυταπάτες για το ρόλο τους,ούτε ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό απαρτίζονται από μισάνθρωπα καθίκια. Ωστόσο κοιτώντας το παρελθόν και διαμορφώνοντας μια τακτική στο σήμερα αντιλαμβάνεται πως υπάρχει τμήμα αυτών που θα αξιοποιηθεί και θα συμβάλλει στο πλευρό του λαϊκού παράγοντα.
          Εδώ ορισμένα παραδείγματα.
          α) http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2011/04/h_18.html
          β)http://www.katiousa.gr/istoria/symvoli-tis-astynomias-stin-ethniki-antistasi-ko-tou-kke-stin-astynomia-poleon-kai-proti-apergia-astynomikon-stin-ellada-stis-23-iouni-1943/

          3) Η νεολαία δεν είναι αποκομμένη από την μήτρα της,δηλαδή την εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα. Συνεπώς ακέφαλο και αυτοτελές τμήμα της νεολαίας γενικά και αόριστα χωρίς ταξική καταβολή,κινηματική και εργασιακή πείρα αλλά κυρίως χωρίς συγκεκριμένη πολιτική πρόταση δεν υφίστανται.
          Δεν είναι τυχαίο πως στην εξέγερση του Μάη του 68 εργαζόμενοι και νεολαίοι αγκαλιάστηκαν μαζί στους κοινωνικούς αγώνες ανατροφοδοτώντας ο ένας τον άλλον και δημιουργώντας τα αντίστοιχα κριτήρια πάλης.
          Επίσης αν η εργατική τάξη θεωρείται ο νέος φορέας των σχέσεων παραγωγής σε μια σοσιαλιστική κοινωνία δεν μπορεί να απέχει από τα κινήματα στα οποία η ίδια θα προσδώσει τα χαρακτηριστικά του νέου που θα αντικαταστήσει το παλιό.

          4) Πρέπει το κίνημα να παλεύει χωρίς αυταπάτες. Όταν κυριαρχούν θολά συνθήματα τα οποία δεν θέτουν τον κύριο εχθρό στα μάτια των μαζών είναι πολύ λογικό πολιτικές με αναθετικό περιεχόμενο να τραβούν την λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε ανώδυνα μονοπάτια. Αν εσύ πιστεύεις ότι ας γίνει ό,τι γίνει χωρίς να βάζεις στόχο στο μέλλον,συγγνώμη αλλά είναι απογοητευτικό και θλιβερό ταυτόχρονα. Δεν μίλησε κανείς για στασιμότητα ή ας πούμε να μην κατεβεί ο κόσμος στις ΗΠΑ στο δρόμο γιατί ανάμεσα στο δίπλο Μπάιντεν-Τράμπ θα ενισχυθεί ο πρώτος. Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα.
          Λέμε όμως ότι ο κόσμος που θα κατεβεί να βγάλει συμπεράσματα και μαζί με την πρωτοπορία (δηλαδή την καθοδήγηση του ΚΚ) να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να αναμετρηθεί με την ΟΥΣΙΑ του προβλήματος στο ΜΕΤΡΟ των δυνατοτήτων και αναγκών του.

          Συμπυκνώντας τα παραπάνω το ΚΚ από ένα σημείο και έπειτα επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο πάλης( με τα λάθη και τις αδυναμίες του) έναντι του κύριου όγκου που αναλωνόταν σε ΜΓΔ συνθήματα. Για τον λόγο αυτό σε πολλά πράγματα αποστασιοποιήθηκε,έδρασε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ αλλά και κατήγγειλε πράγματα που άλλοι δεν είχαν καν τα κότσια να το κάνουν…
          Ο ΣΥΝ δηλαδή που ήταν φίλα προσκείμενος στα γεγονότα να φανταστώ ότι ήταν πυρήνας πολιτικής πρωτοπορίας ε?
          Η αλήθεια είναι πως μιλάτε για τον Δ08 λες και στο παρατσάκ δεν μπήκαμε στα χειμερινά ανάκτορα.
          Τρομερή αντίφαση να μην αναγνωρίζεις επαναστατικές συνθήκες αλλά να απαιτείς ευθύνες από το ΚΚΕ (το οποίο εκτός των άλλων είναι “ρεφορμιστικό” και όλα τα πανέμορφα που του προσάπτετε) όπως επίσης ότι ανασκαλεύοντας τη μνήμη σου να βλέπεις πτυχές από τις δράσεις της ΚΝΕ αλλά να λες ότι δεν συμμετείχε ποτέ της στα γεγονότα.
          Πάντως εάν το ΚΚΕ απείχε και δε συμμετείχε ποτέ του στον Δ08 αλλά το κύριο βάρος το ανέλαβε ο ΣΥΝ μαζί με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά τότε μήπως να σας βαραίνουν και κάποιες ευθύνες για το ξεφούσκωμα του?

        2. Λέον

          Συγνώμη, ο Κώστας που βρίσκει πολύ σωστό τον Ragnarok, είναι ο δηλωσίας, ο οπαδός των εξοδόχοχαρτων και των sms, ο υποταγμένος αριστερός που αποδέχεται την “ιατρικοποίηση της κοινωνικής ζωής” και των άλλων ωραίων που στόλιζε κάποιον Κώστα, ο San Ragnarok; Ragna, ο σωστότατος που συγχαίρεις παρακάτω είναι ο παραληρηματικός Κώστας της υποταγής και της ενσωμάτωσης που τρώει το κουτόχορτο των ιατρών και της αστικής ιατρικής; Άν όχι γράψτε λάθος. Αν ναι, τότε …υπάρχει σίγουρα κάτι πιο βαθύ που σας ενώνει, και αυτό δε φαίνεται να είναι ο υλισμός, η διαλεκτική και η επιστήμη στα οποία σταυροκοπιέται ο Ragn σε προηγούμενο σχόλιό του. Τι είναι ρε παιδιά;

        3. Κώστας

          Λέον

          1)Δεν χρειάζομαι δικηγόρο

          2)Δεν έχω σούρει ο ίδιος στον Ragnarok λιγότερα, όχι για “δηλωσία” βέβαια, που ούτε θυμάμαι να με είπε

          3)Επίσης είμαι ο ίδιος που για την πανδημία θεωρώ πιο σωστή την στάση του ΚΚΕ συγκριτικά με αυτά που λέει ο Ragnarock.Τι να κάνω ? Να μην προσπαθώ να ρίχνω γέφυρες με όποιους νομίζω και όπως νομίζω για όποιο θέμα νομίζω ? Να πάρω φόρα, να ανεβαίνω σε κανένα κασόνι στις πλατείες και να κηρύττω τον λόγο μου καταγγέλοντας τους πάντες για τα πάντα ?

          Κώστας

        4. Ragnarok

          Λέον δεν θα σου κάνουμε την χάρη να αναπαράγουμε την μισδσλοδιξη κουλτούρα που σας έχουν μάθει δεκαετίες τώρα.

          Με τον Κώστα, σε άλλα πράγματα διαφωνούμε και σε άλλα όχι. Ούτε δηλωσια τον είπα ποτέ , οκ;

          Σε αυτα που διαφωνούμε επειχηρηματολογουμε ο καθένας αναπτύσσοντας την θέση του. Σε αυτά που συμφωνούμε , συμφωνούμε. Οκ;

          Μισσαλοδοξες κουλτούρες κ νοοτροπίες , αλλού αδερφέ.

  9. Λέον

    Ragnarok, σίγουρα δεν το καταλαβαίνεις, αλλά η απάντησή σου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο ορισμός της μισαλλοδοξίας.
    Κώστα, καμιά διάθεση δικηγορίας, και ούτε λόγος για το δικαίωμά σου να “ρίχνεις γέφυρες με όποιους νομίζεις και όπως νομίζεις για όποιο θέμα νομίζεις”. Επίτρεψέ μου ωστόσο να πιστεύω πως όταν οι γέφυρες δεν “ρίχνονται” στη βάση αρχών, γκρεμίζονται και μάλιστα με πολύ θόρυβο.

    Reply
    1. Ragnarok

      Λέον, ακριβώς η πολιτική αρχών σημαίνει τον διπλανό σου αριστερό κ κομμουνιστή, να μην τον αποδέχεσαι ή να μην τον απορρίπτεις συλλήβδην. Αλλά, να ορίζεις τα πεδία συμφωνίας η διαφωνίας οποία κ να είναι αυτά.

      Reply
    2. Κώστας

      Λέον είναι γέφυρες δεκαετιών άρα με αρχές.

      Επιμένω όμως, έχω γράψει πολλές φορές θετικά για το ΚΚΕ στην πανδημία αλλά δεν με έχεις μαλώσει ενώ υπάρχουν θέματα για τα οποία έχω τσακωθεί εδώ με τους φίλους του. Γιατί ? Γιατί δεν μου λες να μην ρίχνω γέφυρες στο ΚΚΕ γιατί είναι γέφυρες χωρίς αρχές ?

      Κώστας

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.