.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Δέκα αγάλματα που δεν θα μας έλειπαν


Άρης Χατζηστεφάνου

«Τ’ αγάλματα είναι στο μουσείο».
«Οχι, σε κυνηγούν, πώς δεν το βλέπεις;»

Γιώργος Σεφέρης, «Ο ηδονικός Ελπήνωρ»

Η καταστροφή και απομάκρυνση αγαλμάτων με αφορμή τις κινητοποιήσεις του «Black Lives Matter» θύμισε σε αρκετές κοινωνίες τα εγκλήματα που πραγματοποιούσαν οι ηγέτες τους στο παρελθόν. Επειδή όμως ορισμένοι έχουν κοντή μνήμη, παρουσιάζουμε άλλα δέκα αγάλματα που θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την Πολιτεία ή τους διαδηλωτές.

Ουίνστον Τσόρτσιλ

Οπαδός της ευγονικής, θαυμαστής του Χίτλερ και του Μουσολίνι, εισβολέας της Ελλάδας, εγκληματίας πολέμου στη Μέση Ανατολή και κυρίως ο άνθρωπος που ευθύνεται για τον λιμό της Βεγγάλης, o οποίος αφάνισε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ψυχές. Το άγαλμά του στο κέντρο του Λονδίνου, πάντως, τη γλίτωσε μόνο με ένα σύνθημα με σπρέι που έγραφε «Ο Τσόρτσιλ ήταν ρατσιστής».

Μάργκαρετ Θάτσερ

Ακόμη και αν αγνοήσουμε όσους υποστηρίζουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός (τον οποίο εισήγαγε στην Ευρώπη) αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, η Σιδηρά Κυρία στήριξε και εξόπλισε αιμοσταγείς δικτάτορες όπως τον Πινοσέτ στη Χιλή και τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Στον πόλεμο των Φόκλαντ/Μαλβίνας βύθισε το πλοίο «Μπελγκράνο» της Αργεντινής το οποίο μετέφερε τραυματίες πολέμου. Πριν από δυο χρόνια, κανένας δήμος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δεχόταν να φιλοξενήσει άγαλμά της (με πιθανή εξαίρεση τη μικρή κωμόπολη του Γκράνθαμ), με αποτέλεσμα να καταλήξει σε μια αποθήκη.

Πέτρος ο Μέγας

Οι Μοσχοβίτες απορούν ακόμη γιατί η πόλη τους φιλοξενεί από το 1997 ένα μνημείο, στις διατάσεις του Αγάλματος της Ελευθερίας, για έναν άνθρωπο που όχι μόνο μετέφερε την πρωτεύουσα στην Αγία Πετρούπολη αλλά την έχτισε χρησιμοποιώντας σκλάβους. Αλλοι θυμούνται απλώς τα φρικτά βασανιστήρια με τα οποία δολοφόνησε τον γιο του αλλά και τον αποκεφαλισμό παλαιών συνεργατών του.

Μνημείο όρους Ράσμορ

Το σημαντικότερο πρόβλημα με τα σκαλισμένα πρόσωπα των Αμερικανών προέδρων στο όρος Ράσμορ (Ουάσινγκτον, Τ. Τζέφερσον, Θ. Ρούζβελτ και Α. Λίνκολν) δεν αφορά τόσο τις πράξεις των προέδρων – αν και ο Ρούζβελτ θεωρείται πατέρας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού λόγω των εγκλημάτων πολέμου στις Φιλιππίνες. Το πρόβλημα είναι ότι το μνημείο δημιουργήθηκε σε έκταση την οποία οι ΗΠΑ αφαίρεσαν παράνομα από τους ιθαγενείς της φυλής Σιού, ενώ ο σχεδιαστής του μνημείου, Γκάτζον Μπόρκλουμ, ήταν ηγετικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν.

Λεοπόλδος Β΄ του Βελγίου

Αν και το άγαλμά του αφαιρέθηκε από την Αμβέρσα, ύστερα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, δεκάδες ακόμη προτομές και επιγραφές θυμίζουν στους Ευρωπαίους πολίτες τον άνθρωπο που συντόνισε τη γενοκτονία του Κονγκό. Αφού μετέτρεψε την αποικιοκρατία σε… ΣΔΙΤ, διοικώντας τις κτήσεις του Κονγκό μέσω ιδιωτικής εταιρείας, ο Λεοπόλδος συντόνισε τη δολοφονία 10 εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και τον ακρωτηριασμό εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που δεν συγκέντρωναν τις προβλεπόμενες ποσότητες καουτσούκ. Θεωρείται από αρκετούς ιστορικούς χειρότερος από τον Χίτλερ. Όταν όμως τα θύματα είναι μόνο μαύροι, η Ευρώπη δείχνει κατανόηση.

Τζέιμς Κουκ

Τα εγκλήματα του εξερευνητή Κάπτεν Κουκ εναντίον των ιθαγενών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θεωρούνται από ορισμένους δευτερεύουσας σημασίας σε σύγκριση με τις μαζικές σφαγές της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Περισσότερο ενοχλεί η επιγραφή στη βάση του αγάλματός του στην Αυστραλία, που αναφέρει ότι αυτός ανακάλυψε τη χώρα το 1770. Μια φράση, η οποία εξαφανίζει τους ιθαγενείς που ζούσαν εκεί περίπου 60.000 χρόνια πριν από την άφιξή του.

Ραντχαμπίνοτ Παλ

Στον σιντοϊστικό ναό του Γιασουκούνι στο Τόκιο, όπου οι Ιάπωνες εθνικιστές τιμούν ορισμένους από τους χειρότερους εγκληματίες πολέμου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται το μνημείο του Ινδού δικαστή Ραντχαμπίνοτ Παλ. Πρόκειται για τον δικαστή ο οποίος ζήτησε την αθώωση όλων των Ιαπώνων κατηγορούμενων στις περίφημες Δίκες του Τόκιο. Σε αντίθεση με το πνεύμα που χαρακτήριζε τις Δίκες της Νυρεμβέργης, ο Παλ ισχυρίστηκε πως ούτε οι στρατιώτες φέρουν ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιούσαν, καθώς υπάκουαν σε εντολές ανωτέρων – τους οποίους επίσης προσπαθούσε να αθωώσει.

Χάρι Τρούμαν

Ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος στον 20ό αιώνα που δεν κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο ξεπέρασε σε fake news ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι η Χιροσίμα δεν ήταν πόλη, αλλά στρατιωτική βάση. Στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για την εμπλοκή στον ελληνικό εμφύλιο, την οικονομική στήριξη των δωσίλογων της Κατοχής μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και το άσβεστο μίσος εναντίον των Ελλήνων τους οποίους αποκαλούσε «ύπουλους συνωμότες». Το άγαλμά του στην Ελλάδα τιμούν σήμερα αρκετοί «άριστοι», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δυσκολευόταν να συντάξει μια πρόταση χωρίς λάθη.

Φρανσίσκο Φράνκο

Αν και το κράτος της Ισπανίας φρόντισε να απομακρύνει τα περισσότερα αγάλματα που έσπερνε σε όλη τη χώρα ο δικτάτορας Φράνκο, τουλάχιστον εννέα παραμένουν σε διαφορετικές πόλεις της χώρας. Φυσικά το σημαντικότερο μνημείο είναι το μαυσωλείο του συνεργάτη των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζιστών, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη.

Αλλά και…
Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

Ιδιοφυής ποιητής της Ρωσικής Επανάστασης, διέπρεψε σε όλα τα είδη της τέχνης και της λογοτεχνίας με τα οποία ασχολήθηκε. Παρορμητικός και ριζοσπάστης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, αποτέλεσε για πολλούς το πρότυπο ανθρώπου και ποιητή. Αν μας ζητούσαν να στήσουμε τον ανδριάντα του μέσα στο σαλόνι μας, θα το δεχόμασταν με μεγάλη τιμή. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος είχε ζητήσει ρητά να μη στήσουν ποτέ αγάλματα στη μνήμη του. Μια παράκληση την οποία η Σοβιετική Ένωση απέρριψε.

φώτο: Προτομή του Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου βαμμένη με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές, Βέλγιο, 9 Ιουνίου 2020
AP Photo/Virginia Mayo

Πηγή: efsyn.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



14 σχόλια στο “Δέκα αγάλματα που δεν θα μας έλειπαν

  1. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Καλημέρα.
    Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του Άρη Χατζηστεφανου.Ξεχασε, όμως, να προσθέσει και μερικά αγάλματα ντόπιων, “δικών” μας καθαρματων!
    Α) Όπως, φέρ ειπειν, τα αγάλματα του εγκληματία Βενιζέλου που το 1919 έστειλε τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη για να εισβάλει στα εδάφη ξένης χώρας και να μακελεψει το λαό της.Το καθαρμα που ονειρευοταν την Ελλάδα των “δύο ηπειρων και των πέντε θαλασσών”, και δεν δίστασε να οργανωσει μια ιμπεριαλιστικη επέμβαση στην Τουρκία και να γίνει υπαίτιος για την Ανταλλαγή πληθυσμων και την καταστροφή των Τούρκων της Ελλάδας και των Ρωμηων της Τουρκίας.
    Β) Το άγαλμα του σφαγεα Καπετάν Κώττα, πρωτοπαλικαρου του Παύλου Μελα και μακελαρη των Βουλγαρων της Μακεδονίας.Το ελληνικό κράτος φρόντισε να του φτιάξει άγαλμα στη Φλώρινα για να μείνουν αξέχαστα τα εγκλήματα του.
    Γ) Τις (άπειρες) οδούς που είναι αφιερωμένες στον εγκληματία Παύλο Μελα.
    Δ) Τις οδούς που είναι αφιερωμένες σε διάφορους εγκληματίες καραβαναδες που διεπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια των ιμπεριαλιστικων επεμβασεων του ελληνικού στρατού, όπως ο Λεωνίδας Παρασκευοπουλος (επικεφαλής των ελληνικών στρατευματων στη μικρασιατικη εκστρατεία -οδός Παρασκευοπουλου στο Περιστέρι), ο Κ. Καλαρης (υπεύθυνος για την πυρποληση του Κιλκίς τον Ιούνιο του 1913 και την εκδιωξη χιλιάδων βουλγαρων κατοίκων του), οι γνωστοί “έξι” βασιλικοι (Πρωτοπαπαδακης, Μπαλτατζης, κλπ υπεύθυνοι για τα ελληνικά εγκλήματα στη Μικρασια) κλπ.
    Μιας και πλησιάζει η μαύρη επέτειος της καταστροφής του ’22 όπου θ ακούσουμε διαφορά φρικαλεα για τους κακούς Τούρκους κλπ, καλό είναι να προετοιμαζομαστε για μερικές αποκαθηλωσεις ονομασιων οδών για να σβηστεί το όνομα των μακελαρηδων που συμβολίζει το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

    Reply
    1. Κώστας

      Εμένα πάντως Ηλία μου κάνει εντύπωση που τα αγάλματα του ελληνικού ιμπεριαλισμού δεν έχουν γίνει στόχος στις ΗΠΑ. Μπορείς να μου το εξηγήσεις ?

      Κώστας

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Πολύ ευχαρίστως ν’ απαντήσω, αλλά η ερώτηση είναι ελαφρώς ασαφής: Κάνεις κάποιου είδους ειρωνική αναφορά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αγάλματα του ελληνικού υπο-ιμπεριαλισμού στις ΗΠΑ; Η απάντηση σ’ αυτό είναι πολύ απλή και με παραξενεύει που παριστάνεις ότι δεν τη γνωρίζεις.

        Ο ελληνικός υπο-ιμπεριαλισμός δεν κατάφερε μέχρι σήμερα ν’ απλώσει τόσο μακριά τα ξερά του.Όχι φυσικά επειδή δεν ήθελε (κάθε άλλο!).Απλά, οι συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες δεν του το επέτρεψαν.Γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο τον αποκαλούμε υπο-ιμπεριαλισμό.Σημαίνει ότι, αν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία είναι (ή υπήρξαν στο παρελθόν) παγκόσμιοι νταβατζήδες και φονιάδες λαών, τα ελληνικά αφεντικά παίζουν τον ίδιο ρόλο εδώ και κάποιες δεκαετίες σε τοπικό επίπεδο.Η αρπακτικότητα των “δικών” μας αφεντικών είναι τέτοια που, έναν αιώνα πριν, επιχείρησαν να πάρουν τη μισή Ανατολία, φτάνοντας έως το…Σαγγάριο!!Και όλ’αυτά, φυσικά, θυσιάζοντας χιλιάδες ζωές, τούρκων και ελλήνων,εργατών και αγροτών.

        Το καλύτερο (κατ’εμέ) παράδειγμα είναι το βαλκανικό σφαγείο, στο οποίο πρωτοστάτησε η “δικιά” μας άρχουσα τάξη, και φυσικά η ιμπερια-ληστρική επέμβαση στην Τουρκία (1919-1922).Ο λόγος που δεν υπάρχουνε στην Τουρκία σήμερα αγάλματα εγκληματιών, όπως οι Παρασκευόπουλος, Χατζανέστης, Παπούλας, Πλαστήρας κλπ, είναι επειδή η ελληνική άρχουσα τάξη ΕΧΑΣΕ στον πόλεμο αυτό (ευτυχώς, πρώτα για τους τούρκους προλετάριους κι έπειτα για τους έλληνες).
        Οι σοσιαλιστές αυτής της χώρας οφείλουν να ξεσκεπάζουν δίχως δισταγμό την πραγματική ιστορία κι όχι ν’αφήνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης να διδάσκονται σωβινιστικό δηλητήριο για δήθεν “απελευθερωτικούς” πολέμους στη Μακεδονία, τη Μικρασία κλπ.

        Reply
    2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Δεν μπαινω ηλια στην ουσια των προσωπων που ειναι στα αγαλματα γιατι ειναι μεγαλη ,αχρηστη και αδιεξοδη κουβέντα.Αυτο που τονιζω είναι οτι όποιος κατεβαζει αγαλμα έχει σημασια σε τι πλαισιο και με τι πλατφόρμα το κατεβαζει.Δεν θα ειχα θεμα να γκρεμιζονταν το αγαλμα του στρατηγου Καλλάρη και να εμπαινε αυτο πχ του Σαραφη.Αν όμως το αγαλμα το έριχναν τιποτα τύποι που θεωρουσαν προοδο την οθωμανικη κατοχη θα μου κακοφαινονταν.Παρομοιως εκατο φορες να γκρεμιστει το αγαλμα Βενιζέλου αλλα οχι απο τυπους που αποδειχτηκαν πιο δεξιοι και απο αυτόν υποστηριζοντας τσιπροκατρουγκαλοτσακαλωτους .Να ριξουμε το καθεστως και θα τα βρουμε τα αγαλματα.Αν ειναι την ωρα που ξεπουλιεται ο τοπος και εξανδραποδιζεται ο λαος να ασχολουμαστε με αγαλματα βραστα.Εξαιρω του τρούμαν…

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Θεόδωρε,καλημέρα.
        Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι, δυο δεκαετίες στην αριστερά, δε θυμάμαι να γνώρισα κάποιον που να θεωρούσε την Οθωμανική κατοχή “προοδευτική”.Έχεις γνωρίσει εσύ κανέναν;
        Ή αντίστοιχα κάποιον που να θεωρούσε “προοδευτική” την Αυστρο-ουγγαρία;
        Όλος ο κόσμος της Αριστεράς, και όχι μόνο, είναι απολύτως ξεκάθαρος ότι τα απολιθώματα της φεουδαρχικής απολυταρχίας έκαναν πολύ καλά που γκρεμίστηκαν γιατί ενσάρκωναν την απόλυτη καταπίεση και βαρβαρότητα.
        Όμως, πολύ γρήγορα τα “δημοκρατικά” αστικά κράτη των απανταχού Βενιζέλων αποδείχτηκαν εξίσου βάρβαρα και δολοφονικά.
        Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι, φυσικά, το μακελειό των βαλκανικών πολέμων (για να μείνουμε στη γειτονιά μας).
        Η χυδαία σωβινιστική προπαγάνδα μας μάθαινε από παιδιά ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τους υπόδουλους αδελφούς μας της Μακεδονίας, όταν είναι γνωστό ότι οι ελληνόφωνοι στη Θεσσαλονίκη αποτελούσαν, με το ζόρι, ένα φτωχό 25%, πίσω από τους Εβραίους, τους βούλγαρους, τούρκους κλπ.
        Επίσης, θα διαφωνήσω μαζί σου πάνω στο ότι “όσοι στήριξαν Τσιπροκατρουγκαλοτσακαλώτους αποδείχτηκαν πιο δεξιοί απ’ το Βενιζέλο”.
        Φαντάζομαι ότι έχεις στο μυαλό σου μέλη και κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.
        Όσο κι αν διαφωνώ άρδην με τις ρεφορμιστικές τους αυταπάτες, επ’ουδενί δε θα μπορούσα να τους βάλω στο ίδιο τσουβάλι μ’ έναν αστό εγκληματία πολιτικό, το σφαγέα των βαλκανικών και της Μικρασίας.
        Είναι άλλο πράμα να στηρίζεις εκλογικά ένα ρεφορμιστή (σίγουρα δεν τον ψήφισαν για να κάνει μνημόνια ή συνεργασίες με το Ισραήλ και το δικτάτορα της Αιγύπτου) και εντελώς άλλο να οργανώνεις το αιματοκύλισμα λαών για τα κέρδη της μπουρζουαζίας όπως ο Λευτεράκης.Τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και τα μέλη του) τους χωρίζει άβυσος από καθάρματα σαν το Βενιζέλο!!

        Reply
        1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Hλία εξαρταται τι θεωρεις αριστερα.Οτι η οθωμανικη κατοχη ηταν υποδειγμα συνυπαρξης των λαων( εστω κατα περιοδους) είναι κοτσανα που εχει ακουστει αρκετά.Μην λεω ονοματακια τωρα γιατι ειναι άκομψο.

  2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    https://www.elaliberta.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/3353-%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%86%CE%BA%CF%83%CE%B9,-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD,-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82
    Δες το κειμενο Ηλια.Μιλαει για διατηρηση της οθωμανικης αυτοκρατοριας που απλα πρεπει να κανει μεταρυθμισεις.Αυτοι που τα ελεγαν τοτε τοσα ηξεραν τοσα ελεγαν.Η ΟΣΕ και αλλοι που το αναπαραγουν στο σημερα ειναι πραγματικα εκτος εποχης..

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Καλημέρα.
      Θόδωρε, δεν τα πάω καλά με τους υπαινιγμούς, μπορείς να γίνεις πιο ξεκάθαρος;
      Ποιά είναι τα “ονοματάκια που κωλύεσαι να αναφέρεις γιατί θα είναι άκομψο”;
      Αν εξαιρέσουμε το κείμενο του Ρακόφσκι, που θα το έλεγα άτολμο μιας και αντί να βάλει ευθαρσώς το ζήτημα της επανάστασης κατά της σουλτανικής απολυταρχίας ζητάει επέκταση των μεταρρυθμίσεων των Νεότουρκων, τα άλλα δύο μια χαρά τα λένε.
      Στην πραγματικότητα, ακόμα κι ο Ρακόφσκι θέλει να δώσει έμφαση στη στήριξη προς τους Νεότουρκους, που αποδείχτηκαν τελικά, όπως κάθε αστικό κίνημα, ανακόλουθοι και ασυνεπείς με τις αρχικές διακηρύξεις τους.Και πρόδωσαν, φυσικά, όλες τις καταπιεσμένες εθνότητες της αυτοκρατορίας.
      Απ την άλλη, οι εθνικιστικές κραυγές για απελευθέρωση των “υπόδουλων αδελφών” οδήγησαν στο μακελειό του Α’ και του Β’ βαλκανικού πολέμου με τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
      Η λύση στο Ανατολικό ζήτημα ήτανε, φυσικά, το παράδειγμα που έδωσε η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης, με την πλατιά ενότητα τούρκων, ρωμηών, βούλγαρων, εβραίων, αλβανών και μακεδόνων εργατών. Μόνο μια τέτοια ενότητα θα μπορούσε να ανατρέψει τους Οθωμανούς δυνάστες και να δημιουργήσει μια πανβαλκανική Εργατική Ομοσπονδία.Δυστυχώς, επικράτησε ο σωβινισμός και τα αποτελέσματα ήσαν οι εκατόμβες των νεκρών.

      Reply
  3. Σ.Τ.

    Εντελώς μονοπαντη ανάλυση, που καταντάει τραγικά εκτός τόπου.

    Ο Βενιζέλος έπρεπε (όπως και νά το δει κανείς) να απελευθερώσει κάποια από τα εδάφη. Η Οθωμανική αιματοβαμμένη κυριαρχία στα Βαλκάνια κατέρρευσε (ανεπιστρεπτί). Τι να κάνουμε, όσο και αν πικραινινται κάποιοι, έτσι έχουν τα πράγματα.

    Οι Έλληνες στα υπόδουλος εδάφη θα επαναστατούσαν ότι και αν έκανε ο Βενιζέλος.
    Στην Ουγγαρία και την Βουλγαρία Μακεδονία οι κομμουνιστές συμμάχησαν με τα αγροτικά κόμματα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό.
    Λάθος τους αλλά διαφορετικά θα έπρεπε αυτοδύναμα να ξεκιναγαν επανάσταση, με σοσιαλισμό ως απώτερο στόχο. Αυτό που σίγουρα δεν θα έπρεπε να κάνουν είναι να μιλάνε για ειρήνη ενώ ο αχυρώνας τους καίγεται.

    Φυσικά υπάρχουν αντίστοιχιες με το σήμερα δεν είναι ιστορικό το ζήτημα.

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Σ.Τ. , για πολλοστή φορά βλέπω ότι αναλαμβάνεις το ρόλο του προπαγανδιστή του πιο χυδαίου σωβινισμού.
      Είναι προφανές ότι, καιρό τώρα, έχεις πάρει διαζύγιο απ’ τις ιδέες της αριστεράς και περιφέρεσαι στα χωράφια των τουρκοφάγων Καραμπελιάδων.
      Ο Βενιζέλος (του οποίου πλέκεις, δίχως να κοκκινίζεις, και το εγκώμιο ως “απελευθερωτή”) ήταν ένας αδίστακτος αστός εγκληματίας που, λίγα χρόνια έπειτα απ’ την ανελέητη σφαγή φτωχών τούρκων αγροτών στη Μικρασία, μας κότσαρε κι ένα Ιδιώνυμο (1929) και άρχισε να στέλνει κομμουνιστές στις φυλακές.
      Αναρωτιέμαι αν, έστω, σέβεσαι τους δημοκρατικούς θεσμούς.
      Γιατί οποιοσδήποτε δημοκράτης σ’ αυτή τη χώρα νιώθει απέχθεια για το αστικό γουρούνι που άκουγε στ’ όνομα Βενιζέλος.
      Αναρωτιέμαι γιατί η διαχείριση του pandiera.gr συνεχίζει ν’ ανεβάζει τις ξεδιάντροπα φιλο-αστικές και φιλο-σωβινιστικές σου “απόψεις”.Η δημοκρατία στην Αριστερά υπάρχει για να προωθεί τη συζήτηση μεταξύ συντρόφων κι όχι για την προπαγάνδιση των πιο αντιδραστικών ψεμάτων της μπουρζουαζίας.

      Reply
  4. Σ.Τ.

    Αν θέλεις αφηνης καταμερος τη ζωολογία και απάντας επί της ουσίας σε όσα έγραψα.
    Τι έπρεπε να κάνουν οι κομμουνιστές;
    Α)Συμμαχία με το vmro, και άλλα αγροτικά κόμματα;
    B)Na ξεκινήσουν επανάσταση αυτοδύναμα; Με στόχο το σοσιαλισμό σε μια περιοχή (Μακεδονία Θράκη ποντος) που ήταν τα πεδία της μάχης ανάμεσα στην οθωμανική αυτοκρατορία που υποχωρούσε και τους στρατούς των μικρών βαλκανικών κρατών;
    Γ) Να μιλάνε για ειρήνη; Δηλαδή να μην κάνουν τίποτα;
    Πρόσεξε όμως γιατί δεν αναφέρομαι στην Μικρασία αλλά στο βαλκανικό.

    Εγώ πιστεύω το Β. Επειδή όμως δεν υπήρχαν οι δυνάμεις για το Β, επελεχθη το Α. Το Γ δεν ειταν ποτέ πολιτική των κομμουνιστών.

    Η απελευθέρωση της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών ήταν αίτημα όχι του καπιταλισμού ο οποίος πάντα συμμάχουσε με την υψηλή Πύλη, αλλά των ριζοσπαστικών ρευμάτων. Ήταν η στιγμή που ο Λένιν με ομιλίες στο 10ο συνέδριο του ΚκΡ(μπ.) και στο Β συνέδριο της διεθνούς ξεκαθάριζε τον ορίζοντα των επαναστάσεων των μικρών κρατών και τις συμμαχίες που αυτές φέρνουν στην εξουσία, ξεχωρίζοντας τες από αυτές των μεγάλων ιμπεριαλιστικων χωρων. Την εποχή εκείνη, η πλειοψηφία των Ελλήνων (όσων είχαν ελληνική συνείδηση) ζούσε εκτός των συνόρων της χώρας. Προσπάθησε να κατανοησεις το κλίμα της εποχής. Ήταν η στιγμή που όλοι οι καταπιεσμένοι λαοί της Ευρώπης, όχι μόνο των Βαλκανίων, έπαιρναν στα χέρια τους την μοίρα τους και αγωνίζονταν ενάντια στις αυτοκρατορίες της εποχής, για την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη απελευθέρωση τους.

    Ότι και αν έκανε ο καπιταλισμός, οι Έλληνες των υποδούλων περιοχών επαναστάτησαν όλοι ενάντια στον σουλτάνο. Όπως οι Πολωνοί και οι Εσθονοί ενάντια στον τσάρο, οι Ούγγροι ενάντια στον Κάιζερ κτλ. Όπως έκαναν εν τέλει οι αγροτικές και εργατικές μάζες κάτω από την καθοδήγηση του Λένιν και του Τρότσκι και εγκαθίδρυσαν την πρώτη λαικη κυβέρνηση στην ιστορία. Αυτό παίζονταν τους στα Βαλκάνια. Για αυτό έσπευσε ο Βενιζέλος και ο αστισμός να στηρίξει την επανάσταση των Ελλήνων και να τεθεί επικεφαλής.
    Οι κομμουνιστές δεν είχαν τις δυνάμεις τοτε να συμμαχησουν και να στηρίξουν τον ελληνικό ριζοσπαστισμο. Το έκαναν όμως μετα. Θα είχε ένα ενδιαφέρον η άποψη των τότε εργατικών και αναρχικών κύκλων της παλιάς Ελλάδας για το Βενιζέλο.

    Για την μικρασιατική εκστρατεία, αλλάζει το θέμα. Προφανώς ήταν μια ιμπεριαλιστική επέμβαση, για λογαριασμό των μεγάλων, ενταγμένη όπως φάνηκε στο σχεδιασμό τους, όχι ενάντια σε μια Τουρκία που και αυτή διεκδικούσε το δικό της μερίδιο στον καπιταλιστικό χάρτη, αλλά για να εφαρμόσει μια προσυμφωνημένη καπιταλιστική ειρηνη. Ήταν δηλαδή μια ‘ειρηνευτική επεμβαση’ Αλλά και εκεί είχαμε σύγκρουση ιμπεριαλισμων. Η ρευστότητα της κατάστασης επέτρεπε σε όλα τα μερη να κάνουν ελιγμους και νά αλλάζουν στρατοπεδο. Δεν ήταν από την μια πλευρά η κακομοίρη Τουρκία και από την άλλοι οι Έλληνες ιμπεριαλιστές. Η Τουρκία ήταν ο διάδοχος του οθωμανισμου δηλαδή της φεουδαρχίας και όχι μια προοδευτική δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα σωστά είδε το θέμα και έβαλε τα συνθήματα που έβαλλε. Μην ξεχνάμε στα 1919-1920 είχαμε τον επαναστατικο πολεμο σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την πρώην τσαρική αυτοκρατορία και το κόμμα ήταν τμήμα της Γ διεθνούς. Μια τελείως άλλη κατάσταση σε σχέση με τους βαλκανικούς πολέμους.

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Σ.Τ., λυπάμαι, υπάρχει τρομαχτική σύγχυση και μπέρδεμα σε όσα γράφεις.
      Απ’ τη μια μιλάς για επανάσταση (φαντάζομαι, εννοείς ενάντια στο σουλτάνο και την οθωμανική αυτοκρατορία) κι απ’ την άλλη τη χαρακτηρίζεις “ελληνική” και λες ότι “έτρεξε να τη συνδράμει” ο…Βενιζέλος!!Μήπως τρολάρεις;;;
      Α) Δεν υπάρχουν ελληνικές ή βουλγάρικες επαναστάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα.Οι επαναστάσεις είναι ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ μιας και, ήδη,έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια μια συμπαγής ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.Να σου θυμίσω ότι το 1909 είχε ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη η Φεντερασιόν (με ηγέτη τον εβραίο Μπεναρόγια), σωματείο που ένωνε εβραίους, ρωμηούς και βούλγαρους εργάτες και απ’ την οποία προήλθε το ΣΕΚΕ;
      Αυτή είναι η πολύτιμη παράδοση της τάξης μας και όχι το σφαγείο του πολέμου.
      Β) Η λύση απέναντι στην καταπίεση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ΔΕΝ ήταν, φυσικά, οι ξιφολόγχες των εθνικών στρατών αλλά η διεθνιστική ΕΡΓΑΤΙΚΗ επανάσταση σε όλη τη Μακεδονία ενάντια στους σουλτάνους.
      Τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα υπάρχουν ήδη χιλιάδες καπνεργάτες σε όλη τη Μακεδονία, από Θεσσαλονίκη έως Γευγελή και Μπίτολα (Μοναστήρι).Επίσης υπάρχουν χιλιάδες γουναράδες στην Κοζάνη, ραφτάδες στα μεταξουργεία της Νάουσας, αλευροποιοί σε Σέρρες, Δράμα,Ξάνθη κλπ.
      ΑΥΤΟΙ οι εργάτες ήσαν η δύναμη που μπορούσε να σπάσει τις αλυσίδες της σουλτανικής απολυταρχίας, τούρκοι, αλβανοί, ρωμηοί, εβραίοι και μακεδόνες εργάτες αντάμα.Όλ’ αυτά τα κατέστρεψε η επιθετικότητα των αστικών τάξεων, με πρώτη και καλύτερη την ελληνική αστική τάξη.
      Είναι να απορεί κανείς αν μιλάς σοβαρά, όταν αναφέρεσαι στην…αρωγή του Βενιζέλου στους εξεγερμένους. Για ποια “αρωγή” μιλάς και για ποιούς “εξεγερμένους”;Η εξέγερση και η διεθνιστική ενότητα “από τα κάτω” πήγε περίπατο όταν ξεκίνησε το μακελειό των βαλκανικών.
      Ο Βενιζέλος μισούσε θανάσιμα την εργατική τάξη και την Αριστερά.Ήταν ο πρώτος που έβγαλε νόμο (Ιδιώνυμο, 1929) με το οποίο οι κομμουνιστές εργάτες ρίχνονταν στα μπουντρούμια.
      Το VMRO για το οποίο μιλάς είχε στην ηγεσία του κυρίως εθνικιστές διανοούμενους (εθνικά Μακεδόνες) που δεν είχαν τη διεθνιστική αντίληψη της εργατιάς και γι’ αυτό απευθύνθηκαν μόνο σε όσους μιλούσαν τα Μακεντόνσκι.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ηλια και εγώ λυπάμαι, αν ‘εσφαξε’ ο Βενιζέλος οπως γραφεις αυτοπροσωπως, το έκανε πρώτα σε βάρος των Ελλήνων φαντάρων, τους οποίους παρέσυρε όχι σε απελευθερωτικό πόλεμο, όπως στα Βαλκάνια, αλλά σε ιμπεριαλιστικό.
        Μια που μαρξιστικά ο πόλεμος ερμηνεύεται όχι από τις διαθέσεις των πληθυσμών που τον διεξάγουν, αλλά από την γενική πολιτική γραμμή της τάξης που κυριαρχεί δηλαδή της αστικής. Η αστική τάξη της Ελλάδας, μέσω των δύο γραμμών (Αντάντ και Γερμανίας) πήρε το αίτημα της Ελλάδας δηλαδή των λαών της, για ένωση όλων των πληθυσμών της και το έκανε άλλοθι για τον ιμπεριαλιστικο πόλεμο.

        Reply
    2. λαθραναγνώστης

      Μου φαίνονται απίστευτα αυτά που διαβάζω!
      “Για αυτό έσπευσε ο Βενιζέλος και ο αστισμός να στηρίξει την επανάσταση των Ελλήνων και να τεθεί επικεφαλής.
      Οι κομμουνιστές δεν είχαν τις δυνάμεις τοτε να συμμαχησουν και να στηρίξουν τον ελληνικό ριζοσπαστισμο. Το έκαναν όμως μετα. Θα είχε ένα ενδιαφέρον η άποψη των τότε εργατικών και αναρχικών κύκλων της παλιάς Ελλάδας για το Βενιζέλο.”

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.